06/11/13 23:58
(http://e-vestnik.bg/)

Дизелът у нас е по-скъп от 8 европейски страни. Кой ще спре рекета на „Лукойл”?


Снимка: e-vestnik

Защо в най-бедната страна в Европа дизелът е по-скъп от 8 други европейски страни, след които Испания и Австрия, а също и Люксембург – страната с най-високи доходи в ЕС?

За цените на тока имаше протести, държавата наивно се опитва да ги намали. А те са най-ниските в Европейския съюз (виж тук). Токът в България струва около 3 пъти по-евтино от този в Дания, Германия, Белгия, Кипър, Италия. По-евтин е с около 20% от най-евтиния ток в Европа – румънският и естонският.

Не е така с дизеловото гориво, обаче. Дизелът е кръвта на икономиката. С дизел се оре, пече, строи, вървят влакове. С дизел се движи целият товарен транспорт. Затова дизелът влиза в цената на всички стоки.

И ето - към 11 юни 2013 г. българският дизел е по-скъп отколкото в 8 държави от Европейския съюз, показва справка в Европейския енергиен портал (виж тук).

 

Цени на дребно на дизел гориво в ЕС - 11 юни 2013 г.

 

България              € 1.334 (2.61 лв.)

Испания               € 1.325

Австрия               € 1.320       

Румъния               € 1.270

Полша                  € 1.261

Литва                   € 1.259

Латвия                 € 1.249

Естония               € 1.244

Люксембург         € 1.210

 

Не е ли това парадокс? Защо е така? Няма разумно обяснение.

Чудно и защо няма протести против високите цени на горивата, които за разлика от тока не са най-ниските в ЕС, а са по-скъпи от една трета от държавите в съюза, някои от които с над десет пъти по-висок стандарт.

Как така българинът прие европейски цени на горивата, дори по-високи от някои европейски, а не приема цените на най-евтиния ток в Европа?

Тук нещо не е наред

Дали с протестите против тока нямаше нещо нагласено? За това имаше всички признаци - и съмнителни агитки и плакати сред протестиращите, и съмнителни лидери на протеста, и съмнителни искания, които тогавашният премиер прие на нагласена пресконференция със съмнителни хора. Но това е друга тема.

 

Сега у нас има всички условия цените на дизела да са по-ниски от останалите европейски страни.

Най-напред, единствената рафинерия в България – „Лукойл Нефтохим Бургас” работи със собствен петрол, който доставя от Сибир. Това е най-евтиният тюменски нефт, от който се отделят повече тежки фракции, съответно и процентът на дизела е по-голям. Това поясняват експертите. Тоест – суровината и производството излизат по-евтино, отколкото на рафинериите в Австрия и Испания, примерно.

Да напълниш един резервоар на дизелов автомобил вече струва над 120 лв. Снимки: e-vestnik

Същевременно заплатите при производителя и при търговеца по бензиностанциите са най-ниските в ЕС. Въобще не могат да се сравняват с Австрия и Испания.

Трето – акцизите на горивата у нас са от най-ниските в Европа.

Накрая – акцизът за дизела е по-нисък от акциза за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване