06/19/13 05:06
(http://www.klassa.bg/)

Войни и кризи гонят по човек на 4,1 сек. от дома му

Войните и други кризи са прогонвали от дома по един човек на всеки 4,1 секунди през 2012 г., сочат данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците, цитирани от АФП.

Общо 1,1 млн. души са преминали през международните граници през миналата година, докато 6,5 млн. са се заселили принудително в други райони на родината си. "Това означава по един човек на всеки 4,1 секунди", посочва върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш. "Войните са главната причина за високия брой на бежанците и разселването на хората", казва той, като посочва преди всичко конфликтите в Афганистан, Сомалия, Ирак, Судан и Сирия.
Афганистан остава най-големият "производител" на бежанци. Размирната страна държи това "първенство" от 32 години. Всеки четвърти бежанец в света е афганистанец.
Хората, които бягат от разрастващия се конфликт в Сирия е нараснал от 650 000 в края на 2012 г., на около 1,6 млн. сега. Комисариатът предупреждава, че сирийските бежанци могат да достигнат 3,5 млн. до края на тази година. Гутериш отправя призив към международната общност да прояви по-голямо разбиране за посрещането на това предизвикателство.























АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване