06/23/13 09:58
(http://www.klassa.bg/)

Продуцентска компания оспорва авторските права върху песента "Happy Birthday"

Продуцентска компания, която снима документален филм за песента "Happy Birthday", оспорва авторските права върху нея.

Компанията "Good Morning To You Productions" настоява, че песента трябва да е "предназначена за обществено ползване в обществения сектор". Тя иска парично обезщетение и връщане на сумата от над 5 милиона щатски долара, взета от Warner/Chappell Music като лицензионни такси от хиляди хора и групи.

Warner/Chappell претендира за ексклузивни авторски права върху песента "Happy Birthday To You", призната от "Книгата на рекордите на Гинес" за най-известната песен на английски език.

Продуцентската компания твърди, че според информация от 1893 г. срокът за авторските права върху песента е изтекъл около 1921 г.

Според тях Warner/Chappell претендира за авторски права върху песента на основата на аранжименти за пиано, публикувани през 1935 г., но те не важат за мелодията или текста. Съдебният процес е заведен, за да бъде избягнато плащането на лицензионна такса от 1500 щатски долара.




















БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване