06/30/13 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Благоденствието разпалва протести в новата ера на размирици

Вероятно ще оцелеят лидерите, които работят срещу корупцията и неравенството

Корпоративна банда
Плакат от протестите след назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. Снимка: Булфото

В Истанбул протестиращите искат зелени площи и право да се наслаждават на чаша вино. По улиците в Сао Пауло хората настояват за приличен обществен транспорт и овладяване на корупцията в полицията. Лозунгите може да са различни, но движещите сили на тези вълнения са почти еднакви. В разбунения свят свят политиката изостава от бурното темпо на икономическата и социална промяна. И акцентът не е политиците да се махнат възможно най-бързо. Добре дошли в ерата на обществените вълнения.

На пръв поглед малко неща свързват демонстрациите в Истанбул и Анкара с гневните тълпи в Сао Пауло и Рио де Жанейро. При първите имаше канализиран гняв срещу авторитарен, макар и избран премиер, посегнал на светските свободи. Ислямизмът на Партията на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган се сблъсква със социалния либерализъм на градската средна класа. Внезапните протести в Бразилия избухнаха заради повишаването на цената на автобусните билети и контраста между некачествените услуги за бразилците и огромните суми, изхарчени за футболната Световна купа и Олимпийските игри.

Освен това липсва очевидна връзка между тези събитията в тези страни и въстанията срещу автократите в арабския свят или предизвикателствата срещу режими като тези в Китай или Русия. Турция и Бразилия са демократични държави. Доскоро Турция бе сочена като модел за арабския свят - урок за това как да се съчетаят плурализмът и икономическото оживление с исляма. След стотици неизпълнени обещания Бразилия прекрачи границата между потенциалната и реалната власт. И в двете държави десетки милиони хора бяха извадени от бедността.

Онова, което обединява протестите, е предизвикателството към политическата система в новия свят - демократичен и авторитарен, - който претърпява икономическа и социална промяна. И всичко това става прекалено бързо.

На Запад напрежението и трудностите на индустриалната революция продължиха повече от едно столетие. Политиците са имали време да се приспособят към изискванията на процъфтяващата буржоазия и отстояващата правата си работническа класа. Дори и при това положение по пътя е имало въстания, революции и войни.

Днешните бързоразвиващи се държави преживяха изключителен напредък само за няколко десетилетия. Стотици милиони хора, които преди са били изолирани от политиката, бяха овластени от икономическия растеж, урбанизацията и цифровите технологии. Бързите комуникации - от текстовите съобщения до социалните мрежи - служат на образованите и често безработни младежи като мощно средство за мобилизиране на недоволството.

Демокрацията не предоставя на политиците имунитет срещу обществените вълнения. Вероятно уличният натиск е по-силен в авторитарните страни. Забележителен е фактът как почти всеки протест някъде засилва опасенията на Пекин. Но едно от поразителните неща при протестите в Турция и Бразилия е , че те не вървят по познатите политически разделителни линии. Протестиращите оспорват системата - политическите елити, корумпираните държавни служители, богатите бизнес лидери, а не развяват знамената на традиционните опозиционни партии.

Общите знаменатели в случая са разрастващите се средни класи, младото население, пренаселените градове, лошите обществени услуги, безработицата, голямото неравенство в доходите и ширещата се корупция. Съставките на тази взривоопасна смес присъстват в различни пропорции в различните страни и континенти. Но ги има в една или друга комбинация - от Кайро до Пекин и от Джакарта до Буенос Айрес. А мигновената цифрова комуникация е средството, което може да разпали огнена буря от една искра.

Няма лесни отговори за правителствата, които искат да избегнат такива протести. Авторитарните режими, най-вече този в Китай, по традиция смятат, че отговорът е икономическият растеж. Те грешат. От една страна, както видяхме през последните месеци, бързо развиващите се страни не са имунизирани от световните икономически цикли. Растежът на Юг и Изток ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване