07/01/13 21:28
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ за подслушването на Европа: Какво толкова, всички шпионират

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че всички страни по света, които имат разузнавателни служби, се опитват да разберат начина на мислене на останалите държави. Обама допълни, че точно в това се състои ролята на разузнавателните служби, предаде АП. Президентът, който е на визита в Танзания, заяви, че САЩ анализират новите информации на германския седмичник “Шпигел” относно американските програми за следене.

Той подчерта, че САЩ ще предоставят на европейските страни всички сведения, които те искат във връзка с програмите. Според разкритията на “Шпигел” по силата на американските програми за следене са били инсталирани подслушвателни устройства в офиси на ЕС, което разгневи ключови съюзници на САЩ.

Преди това държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви на шефа на дипломацията на ЕС Катрин Аштън, че търсенето на информация за други страни не е нещо необичайно, предаде Франс прес. Почти всички правителства, а не само САЩ, извършват множество дейности, за да бранят своите интереси и сигурност, цитира пък Ройтерс думите на американския държавен секретар на САЩ в първи отговор на обвиненията, че Вашингтон е шпионирал Европейския съюз и други свои съюзници.

Същевременно Кери отказа да коментира пряко скандала с твърденията за шпионаж на Агенцията за национална сигурност. Кери посочи, че върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън е изразила безпокойство по въпроса по време на среща в Бруней, но подчерта, че не може да коментира конкретните твърдения, защото е бил на път.

“Лейди Аштън действително повдигна въпроса пред мен днес и се разбрахме да поддържаме контакт. Аз се съгласих да разбера каква точно е ситуацията и ще я информирам”, допълни Кери. Всяка страна по света, която поддържа международни отношения и се грижи за националната си сигурност, извършва множество дейности в защита на националната сигурност, а за това допринася всякакъв вид информация. Знам само, че това не е нещо необичайно за много страни, каза на пресконференция Кери.

В събота германското сп. “Шпигел” в онлайн изданието си съобщи, че американски агенции подслушват офисите на ЕС в Ню Йорк и Вашингтон. Списанието уточни, че информацията за това шпиониране идва от документи на бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън.

Ден по-късно онлайн изданието на британския вестник “Гардиън” съобщи допълнителни подробности за подслушването. Според получен от вестника документ в програмата за следене влизат 38 посолства и други дипломатически мисии във Вашингтон и Ню Йорк, които са описани като “мишени”. Сред методите за шпиониране има поставяне на скрити подслушвателни устройства и прехващане на комуникации със специализирани антени.

В списъка на мишените са включени мисиите на ЕС и посолствата на Франция, Италия и Гърция, както и на редица други съюзници на САЩ, сред които Индия, Япония, Мексико, Южна Корея и Турция, съобщава “Гардиън”.

“Ню Йорк таймс” цитира в понеделник изказване на бившия директор на Агенцията за национална сигурност и на ЦРУ Майкъл Хейдън, който на практика заявява, че всички държави шпионират. “Първо - САЩ не извършват шпионаж. Второ - нашата Четвърта поправка на конституцията, която защитава правото на личен живот на американците, не е международен договор. И трето – всеки европеец, който иска да се възмущава от международното шпиониране, по-добре първо да види какво прави собственото му правителство”, казва Хейдън, цитиран от “Ню Йорк таймс”.

Европа иска обяснения

Европейската реакция на разкритията като цяло е негативна, но и донякъде противоречива. Докато мнозина вропейски представители реагираха яростно на твърденията на германското списание, други се опитват очевидно да омаловажат обхвата и значението на скандала.

Като знак на силата на европейския гняв по тези съобщения високопоставени представители на редица европейски страни заявиха, че тези сигнали ще се отразят на бъдещето на започналите през юни трансатлантически търговски преговори. Тези преговори са за създаването на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване