07/17/13 16:09
(http://www.hsnovini.com/)

Забрана за ниско летящи самолети искат от БДЗП

Николай  Терзиеев - рег. координатор

Николай Терзиев – рег. координатор

Ниско летящи американски самолети плашат белоглавите и египетски лешояди в района на Източните Родопи по долината на р. Арда. За това сигнализираха от регионалното звено към  Българското дружество за защита на  птиците.  Природозащитниците са подготвили писмо с молба за прекратяване на полетите в този район, което ще бъде изпратено до Министерство на отбраната.

Ниско летящите самолети плашат последните естествени гнездови колонии на белоглави лешояди в България, алармира  Николай  Терзиев – рег. координатор от Българското дружество за защита на птиците. Застрашени са и египетските лешояди, които са сравнително намалели в световен мащаб. В България изчезват  по две – три двойки на година, разказаха експертите. И двата вида са включени Червената книга.
Птиците се притесняват в момент на размножаване, а това може да доведе до загуба на отделни индивиди от тях. От дружеството също предупреждават, че има опасност от инцидент при сблъсъка на самолетите и лешоядите.
В писмото си до Военното министерство  от дружеството настояват полетите да бъдат ограничени.
Природозащитниците се надяват  скоро да получат отговор Министерство на отбраната.

 

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”

Анжелина Янева
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване