07/18/13 23:00
(http://e-vestnik.bg/)

Сноудън в спирала на шантаж между Русия и САЩ

Едуард Сноудън. Снимка: от тв екрана

Молбата за временно политическо убежище в Русия, подадена от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, е единственият му шанс да се измъкне от юридическата безизходица, в която се е озовал заради преследванията от страна на правителството в САЩ, пише “Росийская газета”.

Според руския юрист Анатолий Кучерена, предоставил правна помощ на Сноудън, американецът може до седмица да получи отговор и да напусне транзитната зона на московското летище Шереметиево, където пристигна в края на юни от Хонконг, напомня изданието.

Вашингтон настоява Сноудън, разкрил американски секретни програми за електронно следене, да бъде експулсиран, върнат в САЩ и съден по обвинения в шпионаж.

По думите на Кучерена американците правят всичко по силите си, за да остане беглецът възможно най-дълго в Русия, отбелязва “Росийская газета”. “Не са получавани никакви официални искания от САЩ да им бъде предаден Сноудън. Чуваме само политически изявления от американската страна. В международното право няма норми, които позволяват на Русия да го предаде на Америка в подобна ситуация”, цитира официозът коментар на руския юрист.

Конгресът на САЩ подготвя ответни мерки срещу Русия, ако Москва подслони избягалия анализатор на ЦРУ, пише “Комерсант”, като цитира американски сенатори. Те предлагат Вашингтон да разшири “списъка Магнитски”, налагащ санкции на руски служители, замесени в нарушения на човешките права. Друго предложение е САЩ да преразгледат своя отказ от финалната фаза в изграждането на системата за европейска ПРО.

Американски дипломатически източници на вестника изтъкват, че от ситуацията около Сноудън до голяма степен зависи дали Барак Обама ще разговаря с Владимир Путин в Москва през септември преди срещата на Г-20 в Санкт Петербург. Кремъл обаче не смята, че “факторът Сноудън” е легитимна причина за влошаване на двустранните отношения, посочва “Комерсант”.

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм предложи САЩ да помислят за бойкот на Зимните олимпийски игри в руския курорт Сочи през февруари, ако американският беглец получи убежище в Русия, напомня печатът. Олимпийският комитет на САЩ побърза да отхвърли тази идея.

Русия и САЩ влизат в спирала на шантаж, свързан със случая Сноудън, коментира московският политолог Игор Бунин пред “Независимая газета”.

Натиск има и от едната, и от другата страна - Москва заплашва да даде на Сноудън руско гражданство, ако например американският президент не пристигне в Санкт Петербург, твърди вестникът. “Ние заплашваме да предоставим гражданство на Сноудън, ако САЩ извършат действие с неприятелски характер, а САЩ ни заплашват с неприятелски по характер действия, ако дадем на Сноудън временно убежище. Това е чисто дипломатическа шантажна борба”, казва Игор Бунин.

По-рано руската Федерална миграционна служба потвърди, че е получила молба за временно убежище и попълнени анкети от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, пише “Комсомолская правда”.

Молбите за бежански статут се разглеждат обикновено три месеца, напомня вестникът, но предполага, че решението може да бъде взето и по-рано. Междувременно скандалният изобличител ще получи специална справка, с която ще може да пребивава в Русия и свободно да се движи из страната, се казва в статията.

Сноудън разкри тайни американски програми за електронно следене и Вашингтон го обвинява в разпространяване на секретна информация. Той се намира в транзитната зона на летище Шереметиево от 23 юни, когато пристигна в Москва с полет от Хонконг.

Нещата са задвижени може би защото беглецът е склонил да изпълни условията, поставени от държавния глава Владимир Путин - докато е в Русия, да не вреди на интересите на САЩ. Президентският прессекретар Дмитрий Песков заяви, че “Сноудън не е потвърдил това писмено”, но изтъкна, че според устни изявления на американеца напоследък той явно е съгласен с тези условия, посочва “Комсомолская правда”.

Русия дава временно убежище за една година и всяка година може да продължава срока с нови 12 месеца. Още не се знае дали Сноудън смята дълго време ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване