10/17/13 21:54
(http://e-vestnik.bg/)

Свободата за пушене – празен популизъм от страна на БСП. Няма да мине

Оказва се, че махането на забраната за пушене се свежда до празен популизъм от страна на БСП. Тя обеща преди изборите да разреши пушенето в кръчмите и да продължи строителството на АЕЦ „Белене”. Когато в e-vestnik правихме предизборен преглед на партиите, тези намерения на БСП ги отбелязахме като нещо негативно (виж тук). Но по въпроса обществото е разделено – повече от половината искат да се строи нова АЕЦ и около половината искат да се пуши в заведения. Затова обещанието на БСП специално за пушенето е с цел да се хареса на половината избиратели. Да демонстрира загриженост за губещите заведения, хотели, туризъм, за съкращаване на работни места.

Какво се получи, обаче?
Оказа се, че след като забраната за пушене беше въведена от юни 2012 г., печалбата на „Булгартабак” е нараснала. За първите 6 месеца на тази година е скочила с 34%, до 41 млн. лв.
През 2012 г. от асоциацията на ресторантьорите прогнозираха, че загубите за бизнеса при пълната забрана за тютюнопушене в закритите обществени места ще достигнат 200 млн. лв., като много заведения ще фалират, а 18 000 служители ще бъдат съкратени. Имаше и други кресливи параноични прогнози (виж тук). Но имаше и трезви гласове от страна на туристически организации, че приходите ще се увеличат, заради семейните туристи (виж тук).

След забраната, мрачните прогнози не се сбъднаха. Увеличил се е броят на българските туристи с около 10%, нарастват приходите на хотелите. Заведения могат да се оплачат (главно през зимния период), но като цяло това не се е отразило на икономиката. Освен че е положително за здравето на хората и ще се отрази и на разходите за здравеопазване.

За какво е нужно сега пак да се връщаме към пушенето в заведения? Ако разрешат частично ,това ще направи неравностойна конкуренция между заведенията - не всички могат да обособят отделни зали. Каквото и да приказват защитниците на пушенето, в Западна Европа пушачите са изгонени навън. ЕК постепенно създава среда без тютюнев дим в целия Европейския съюз.

Затова махането на забраната е отдалечаване от цивилизацията. И ако има нещо, за което e-vestnik да е казал добра дума за Бойко Борисов, това е заради пушенето (виж тук). Въпреки че си преобърна позицията няколко пъти.

Но опитът на БСП за махане на забраната няма да мине. Партията хитро е оставила депутатите да гласуват по съвест. Същото са решили и в ДПС. Така няма да се събере мнозинство при гласуването. Това още веднъж показва, че ходът е чисто популистки.

Има признаци, че и със строителството на АЕЦ „Белене” работата отива само на приказки. Чисто икономически този проект се очерта като неизгоден и за пореден път няма да стане. Досега е имало няколко неуспешни опита да се построи, първият е пропаднал още при комунизма.

БСП се опитва да си изпълни предизборните обещания, но не се старае много. И по-добре.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване