10/18/13 21:31
(http://e-vestnik.bg/)

Републиканците са объркани, Конгресът приема спасителен законопроект в последния момент

Републиканците са объркани, а Конгресът прие спасителен законопроект в последния възможен момент. Споразумението бе постигнато без почти никакви отстъпки за хардлайнерите, пише вестник “Гардиън”, съобщавайки за одобрения от Конгреса на САЩ тази нощ законопроект за повишаване на тавана на държавния дълг и за финансиране на правителството.

Конгресът прие законопроект, за да спаси страната от задаващия се дефолт и сложи край на една двуседмична криза, която блокира много дейности на правителството и показа, че в Републиканската партия има дълбоки разделения, отбелязва “Гардиън”.

Републиканците изглеждаха потиснати след гласуването, ознаменувало една драматична капитулация, след като водеха рискована политика, а демократите удържаха на натиска, добавя вестникът.

Но противоречията, които са в основата на конфликта, изобщо не са изчезнали, отбелязва “Индипендънт”. Тъй като финансирането на правителството бе удължено само до средата на януари, а дълговият таван е вдигнат до средата на февруари, има опасност скоро пак да се стигне до същата драма, посочва вестникът.

Смята се, че спирането на работата на правителството е коствало на американската икономика 24 милиарда долара, а балансирането по ръба по въпроса за дълга накара агенция Фич да предупреди, че може да понижи максималния рейтинг на Америка и да даде отрицателна перспектива, пише “Дейли телеграф”.

Със споразумението за деблокиране на работата на правителството се избегна катастрофата, но икономиката остава изложена на опасност, пише “Вашингтон пост”.

Постигнатата договорка “не допринася за решаване на икономическите проблеми, в това число за автоматично съкращаване на разходите, което изостря проблема с високата безработица и дългосрочното предизвикателство, свързано с дълга, идващо от повишаващите се разходи за здравеопазване и програми за пенсиониране”, отбелязва вестникът.

Спирането на работата на правителството и почти достигнатият таван на дълга е малко вероятно да попречат на възстановяването, след като Конгресът намери изход от задънената улица, пише “Ню Йорк таймс”, като се позовава на икономисти. В седмиците, след като правителството започне отново работа, трябва да има леко съживяване, защото служителите ще харчат получените от тях чекове за дните, прекарани в отпуск. Но много бизнеси може и да не си върнат приходите, които щяха да имат при нормална работа на правителството, заявява цитиран от изданието анализатор.

“Ключов е въпросът дали раните от битката ще променят политическата динамика, когато Конгресът се опита да се справи с януарския срок за финансирането на правителството и с февруарския - за ново повишаване на тавана на дълга, отбелязва “Уолстрийт джърнъл”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване