Бойко уплашен, договаря се с Доган и Станишев

 Бойко се тресе от страх да не се разровят около управлението на ГЕРБ и все по-често търси начини да се договаря пряко с Ахмед Доган и Сергей Станишев, твърди отлично осведомен източник от близкото обкръжение на бившия премиер.

Надеждите на Бойко Борисов, че правителството скоро ще падне и ще има предсрочни избори, все повече избледняват и той, в присъщия си стил, бил готов да се договаря с всеки, само и само да не се стига до цялостна ревизия на управлението на ГЕРБ.

Пиперливият език, който лидерът на ГЕРБ използва публично по адрес на опонентите си, нямал нищо общо с начина, по който разговарял с ключовите фигури от БСП и ДПС зад кулисите. Борисов бил повече от сговорчив и открито се пазарял „да не го закачат” с разследвания на далавери на неговото правителство, в замяна на което предлагал „да овладее положението” с протестите и да не натиска за предсрочни избори.

Прави впечатление, че от близо месец протестите срещу кабинета „Орешарски” се маргинализираха напълно и сега по улиците излизат максимум няколко десетки  привърженици на старата десница и организаторите на няколко фейсбук-групи. В тях вече не участват многобройните, организирани агитки от привърженици на ГЕРБ.

Въпреки ресурсите, които хвърля Борисов, за да си върне общественото доверие чрез засилено присъствие в Нова телевизия, за която се знае под сурдинка, че е под негово лично влияние, всички авторитетни социологически изследвания от последните месеци (на „Галъп”, „Сова-харис”, „Алфа рисърч”, Института за модерна политика, „Афис”) сочат преднина на БСП и то в ситуация на протести и сериозен спад в доверието към парламент и правителство.

Борисов бил наясно също, че няма реални съюзници, с които да направи коалиция в парламента след евентуални нови избори, което го обрича дълго да стои в опозиция. Очакванията, че малките десни партии, обединени в Реформаторския блок, ще спечелят доверие и заедно с Борисов ще се върнат във властта засега също не се сбъдват. „Всеки ден в опозиция буквално обезкръвява политическата сила на ГЕРБ и не е изключено да последва съдбата на НДСВ, от където тръгна кариерата на Бойко”, казват запознати с вътрешното състояние на партия ГЕРБ.



 

Прокуратурата се самосезира заради Омуртаг

/КРОСС/ Прокуратурата се самосезира заради продължилото повече от две седмици безводие в Омуртаг и публикациите за нарушения при изграждането и ремонтите на водопровода от Кипилово. Това съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Търговище Анастас Моллов. В момента се извършва проверка за нередности по строежа и извършените ремонти на водопровода от Кипилово, а ако има нови доказателства, може да бъде възобновено прекратеното дело за строежа на водопровода за допълнително водоснабдяване от язовир Ястребино, каза прокурор Моллов.За сряда е планирана среща на окръжния прокурор на Търговище Драгомир Сяров и заместник районният прокурор на Омуртаг Мартин Александров с жители на града.Срещата съвпада с планирания протест пред сградата на общинското ръководство на Омуртаг.

Бебе със сепсис бе докарано от лагера в Ковачевци в Александровската болница

Бебе на бежанка е било настанено със сепсис в отделението по неонаталогия в Александровската болница в София, съобщиха от кризисния щаб за Пернишка област.   Кърмачето е родено на 13 октомври в Ямбол и е било изпратено заедно с майка си в новооткрития център в село Ковачевци.   Същевременно друго дете на родители имигранти лежи в инфекциозното отделение на пернишката болница с разстройство.   Петнадесет кърмачета и 40 бременни жени има сред бежанците, настанени в Ковачевци, съобщи областният управител на Перник Михаил Михайлов след днешното заседание на Областния кризисен щаб. Една от жените се очаква да роди до 15 дни.   Здравното обслужване в комплекса е поето от Центъра за спешна медицинска помощ. Екипите се отзовават по спешност на всяко обаждане, но голям проблем и за тях е езиковата бариера, коментираха от кризисния щаб.   Зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Стоян Петров обяви на заседанието във вторник, че още същия ден се очаква да бъдат подписани граждански договори със студенти, изучаващи съответните езици, а в сряда ще започнат интервютата с имигрантите.   Впоследствие тези, които желаят да продължат пътя си към други държави, ще бъдат изведени от комплекса, а за останалите ще бъдат открити производства за даване на закрила, обясни Петров. По думите му, ваксинацията на бежанските деца според българския имунизационен календар ще започне "веднага след това".   От щаба информираха още, че е направено предложение имигрантите в Ковачевци да преминат на общо хранене, защото комплексът разполага с кухня и столова и отговаря на хигиенните изисквания.

Спешни мерки срещу съхнещите гори

Над 66 000 кубика е засегнатата от съхнене иглолистна дървесина в териториите, стопанисвани от Югозападното държавно предприятие в Благоевград. Справка на инвентаризираните площи към края на септември т.г. показва, че съхнат основно изкуствено създадените насаждения от бял и черен бор на възраст между 10 и 50 години. Експертите са единодушни, че сечта на изсъхналите и съхнещите в момента дървета трябва да се извърши в рамките на една година. Самото отсичане на дървесината без незабавната й реализация обаче, би довело до развитието на вторични н...

Валутни курсове на БНБ за вторник, 22 октомври

Валутните курсове на БНБ за 22 октомври в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. утре, са:   ...

Решено: До 2020-та чужденците няма да купуват българска земя

Парламентът прие предложението на “Атака” за удължаването на мораториума върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до началото на 2020 г. Решението подкрепиха 171 депутати, 38 бяха против, а 12 се въздържаха. Против него категорично гласуваха от ДПС, предаде КРОСС.
Депутатите отхвърлиха предложение за редакция на мораториума с допълнение на следните текстове: Решението възлага Министерски съвет да предприеме всички необходими действия за обявяването на мораториума. По силата на решението Министерски съвет трябва да подготви законодателни промени за налагане на ограничения относно придобиването на земеделска земя. За отхвърляне на решението гласуваха 216 народни представители, от които 103 – „за”. 64 – „против”, а 49 – „въздържал се”.
Депутатите отхвърлиха предложение на Янаки Стоилов от Коалиция за България със следния текст: Във връзка с отпадане от 1 януари 2014 г. на мораториума за придобиване на собственост върху земя от граждани и юридически лица от Европейския съюз, Народното събрание реши: възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия и да предложи законодателни промени, които да гарантират интересите на Република България и на българските граждани по отношение на придобиването на земи от земеделския и горския фонд. Гласуваха 224 народни представители, от които 112 – „за”, 110 – „против”, 2 – „въздържал се”.

Предложението на “Атака” за удължаване на мораториума бе подкрепено миналата седмица и от парламентарната комисия по европейски въпроси. Комисията по външна политика обаче не подкрепя налагането на мораториума.
“Цената на българската земеделска земя е една от най-ниските в ЕС. Цената на декар земеделска земя в Ирландия е над 10 пъти повече от цената на земеделската земя в България. Страната ни разполага с 37 милиона декара земеделска земя. Тя може да бъде оценена на над 16 милиарда лева или около 12 пъти по-малко от стойността на Фейсбук”, коментира от името на вносителите лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Не трябва да допуснем разграбване на най-ценния стратегически ресурс на българската нация, посочи Сидеров. Той цитира допитване, според което над 70% от българите искат удължаване на забраната.
“Стандартът на българина е по-нисък от стандарта на средно европейския гражданин и ако няма забрана това ще постави българите в неравнопоставено положение спрямо чужденците, които имат по-добри финансови възможности. Само България и Румъния нямат предоговорен преходен период, трябва да се предприеме всичко възможно тази забрана да се удължи”, подчерта Караянчева и обяви, че ще гласува “за” удължаване на мораториума.
Депутатът от “Коалиция за България” Антон Кутев обаче призова ГЕРБ първо да наложат мораториума в тяхната парламентарна група. Кутев коментира информацията, че депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов е продал 10 дка земя на офшорна фирма. Тази сделка е за 750 000 евро, това е 75 000 евро на декар продажба земя на чужденци. От своя страна Господинов взе думата и заяви, че тази информация не е вярна и ще съди Кутев за клевета.
Предлаганият мораториум в едната си част е неизпълним, заяви от своя страна председателят на комисията по външна политика Янаки Стоилов. Той напомни, че за да се удължи забраната за продажба на земи на чужденци България трябва да преговаря с всички страни членки на ЕС. Дори и да се започнат преговори, до края на годината нищо няма да се постигне, дори и да се убедят част от европейските държави, в началото на 2014 година забраната ще падне без България да е убедила всички свои партньори в ЕС, каза още Стоилов.

ЕК ще спре плащанията, ако не актуализират бюджета ѝ

Председателят на Комисията настоява за актуализация на бюджета, за бъде избегнато обявяването в несъстоятелност на ЕК

Библиотеката в Сапарева баня със собствен сайт

Няколко месеца след представяне на концепцията за създаване на сайт на библиотеката при читалище „Просветен лъч", той вече е готов. Главният библиотекар Йорданка Нешева представи новата възможност, която се дава с изработването на сайта, който разполага с електронен каталог. Там досега има качени 100 книги. Тъй като обработването и качването на всички документи изисква време, най-вероятно ще отнеме две или три години, за да се качат всички в регистъра. На този етап библиотеката разполага с локален каталог, той обаче може да се ползва само на мя...

Руските спецслужби готвят тотално следене в интернет

ФСБ готви тотален контрол над интернет

Федералната служба за сигурност на Русия (наследникът на КГБ) се опитва да установи тотален контрол над информацията, която се публикува в интернет, съобщава „Гласът на Америка“.

В сътрудничество с Министерството по масови комуникации специалните служби готвят заповед, според която от 1 юли 2014 г. всички интернет провайдъри трябва да записват и съхраняват целия нет трафик за не по-малко от 12 часа.

Става дума за тотален контрол над интернет, коментира изпълнителният директор на „Викимедиа Ру“ Станислав Козловски.

Чрез новите разпореждания Федералната служба за сигурност ще има директен достъп до записите на провайдърите.

Под контрола на специалните служби попадат телефонните номера, IP адресите, e-mail-ите, профилите в социалните мрежи.

Статията "Руските спецслужби готвят тотално следене в интернет" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Ново поколение електронни учебници за подготовка вкъщи

Ново поколение електронни учебници по всички предмети, с които децата в 1-ви и 2-ри клас могат да се подготвят вкъщи, представиха от издателство "Просвета". Онлайн версиите на учебниците отговарят на хартиената, но не са просто сканирани. Според главния редактор на издателството Кина Андреева досега електронните учебници са били предназначени предимно за работа в клас. Сега учениците от 1-ри и 2-ри клас ще могат да се подготвят и да упражняват уроците си и у дома. В електронните издания са включени занимателни игри, аудио и видео файлове, интер...

Изтича срокът за заплащане на вноски по данъците

Отдел „Местни данъци и такси" към Община Плевен напомня на своите клиенти, че на 30 октомври изтича крайният срок за заплащане на втора /последна/ вноска за данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства. Следващият ден - 31 октомври е срокът и за последната /четвърта/ вноска на патентния данък. Дължимите суми могат да бъдат заплатени на каса в отдела или по банков път по сметка на Община Плевен. Работното време на отдел „Местни данъци и такси" за плащания е от 8:30 до 16:30 часа без прекъсване. Ако има ...

Майката е ключът за решаването на мистерията около Мария

Установен в България гръцки бизнесмен заяви, че е виждал момичето в болницата в Сандански през 2010. Детето имало проблеми със зрението си и се намирало в болницата с биологичните си родители. Майката била българска ромка, а бащата - рус и синеок.

прочети повече

Гърция, Малта и Италия ще действат заедно за справяне с нелегалните имигранти

Гърция, Малта и Италия ще предприемат общи действия за справяне с нелегалните имигранти, които са бреме за страните от европейския юг. Това стана ясно от визитата на гръцкия премиер Андонис Самарас в двете страни в понеделник, предаде радио Атина. Имиграционният проблем е бил в центъра на разговорите на премиера Самарас с колегите му от Малта Джоузеф Мускат и от Италия Енрико Лета. Близки до Самарас източници са казали, че за първи път трите страни са поставили  въпроса за нелегалната имиграция като реална заплаха, която може да дестабилизира региона и настояват за мерки, в това число и за репатриране на имигранти. Кампанията стартира сега и ще се засили до края на декември. След това започва гръцкото председателство на ЕС. Европа има шанс да намери истинско решение на реалния проблем в реално време, са казали същите източници, като са подчертали, че сътрудничеството между Гърция, Малта и Италия открива пътя за общи действия и по други въпроси, като безработицата и растежа. На разговорите в Рим между Самарас и Лета е било постигнато сходство в позициите на двете страни относно предстоящите председателства на ЕС на Гърция и Италия следващата година. Гръцкият премиер е поставил като приоритети новите политики за реадмисия, като е акцентирал и върху необходимостта от нови процедури за установяване идентичността на имигрантите и активизиране на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки ФРОНТЕКС. Поставяме съществени теми, така че европейската среща на 24 и 25 октомври да не подходи повърхностно към въпроса за нелегалната имиграция, казал италианският министър-председател, като настоял за подсилване на ФРОНТЕКС, за стартиране от 2 декември на новата система за наблюдение на границите на ЕС (ЕВРОСУР) и за нов подход при предоставяне на убежище на бежанците.

Алексей Петров съди Кулезич. Искът е за 50 000 лв. и е за клевета!

 „Алексей Петров е завел дело срещу мен. Искът е за 50 000 лв и е заради предаване от миналата година”, обяви тази сутрин Люба Кулезич в ефира на Нова телевизия.

Исковата молба срещу водещата е заради клевета в нейното предаване. Тя разбрала за иска от домоуправителя на блока, където живее. Той й казал, че двама “оперативни работници” я били търсили по този повод и поискали тя да отиде в полицейското управление.

Кулезич не уточни за кои нейни твърдения в ефир е завел дело Алексей Петров.

Буруджиева с нова идея: Да се забрани на младите водачи да шофират мощни автомобили


Депутатът от БСП Татяна Буруджиева излезе с нова идея за промяна на Закона за движение по пътищата - да се забрани на младите водачи да шофират мощни автомобили. Тя се ангажира да внесе такъв текст в бъдещ нов закон за движение по пътищата, който беше обсъждан по инициатива на депутати от БСП днес в парламента.

Според Буруджиева експертите ще определят каква да е допустимата мощност на автомобила, какъв да е "преходният период" за младия шофьор - 6 месеца или една година. Не се...

КС реши: Иван Иванов остава депутат

София /КРОСС/ Народният представител от "Kоалиция за България" Иван Иванов запази депутатския си мандат в парламента.Днес Конституционният съд (КС) прие, че Иванов, макар и назначен със заповед на премиера, така и не е успял да встъпи в длъжност като зам.-министър и нито за секунда не е изпаднал в състояние на несъвместимост.Решението бе предизвестено още от момента, когато стана известно, че на искането си за допълнителни доказателства - преписката по назначаването на Иванов, КС е получил само два документа - заповед за назначаване на Иванов и заповед за освобождаването му.Решението си КС е постановил единодушно - с 12:0 гласа. Очаква се решението, по доклад на съдия Кети Маркова, да бъде публикувано на сайта на съда по-късно днес.Иванов беше изслушан от конституционните съдии на 10 октомври. Искането към Конституционния съд беше внесено от ГЕРБ.През юни Иванов бе назначен от Пламен Орешарски за зам.-министър в МВР, но светкавично бе уволнен, след като по медиите се появи информация, че е бил служител в мутренската групировка СИК.Казусът с Иванов е донякъде подобен на ситуацията с Делян Пеевски, за когото Конституционният съд на практика реши, че може да се върне като депутат в НС, след като за кратко заемаше поста шеф на ДАНС, пише "Правен свят".

Италия поиска приемане на план за бежанците на срещата на ЕС

„Драмата Лампедуза е европейски проблем", подчерта той.

Намериха изгубено куче в Шумен

Изгубено куче от по,одата кокер шпаньол е намерено в Шумен. Кучето, което е мъжко, черно на цвят, на видима възраст около 5 години е намерено около 22:00 ч. в района на читалище „Стилиян Чилингиров". От шуменската полиция допълват, че собственикът може да го получи от стопаните на служебни кучета, като към момента кокер шпаньолът е настанен в кучкарника на полицията, до сградата на КАТ....

Божидар Димитров: В държави като България трябва да се предвижда по-дълъг период на мораториум

Продаването на земи в Европейския съюз е една нормална директива, която очевидно цели наистина премахване на границите между отделните държави, свободно движение на хора, капитали, собственост. И все пак, когато става дума за земя, би трябвало да се отчитат и локалните различия, които поне в някои държави като България, би трябвало да предвиждат ед Продаването на земи в Европейския съюз е една нормална директива, която очевидно цели наистина премахване на границите между отделните държави, свободно движение на хора, капитали, собственост. И все пак, когато става дума за земя, би трябвало да се отчитат и локалните различия, които поне в някои държави като България, би трябвало да предвиждат ед

Европейска нощ на театъра и в България на 16 ноември

На 16 ноември ще се състои едновременно в 11 държави на Стария континент петата Европейска нощ на театъра, като в нея ще вземат участие и част от софийските театри, съобщи „ДАРИК“.
До сега към събитието са се присъединили Народен театър На 16 ноември ще се състои едновременно в 11 държави на Стария континент петата Европейска нощ на театъра, като в нея ще вземат участие и част от софийските театри, съобщи „ДАРИК“. До сега към събитието са се присъединили Народен театър "Иван Вазов", Сатиричен театър "Алеко Константинов", Театър "София", Младежки театър "Николай Бинев"...

Иван Иванов остава депутат

Решението е взето единодушно от Конституционният съд

Лечителя: Първият архиепископ в Англия бил ваш богомил

... Оказало се, че първият архиепископ в Англия бил ваш богомил. Ето сега - у нас са унищожавали, но са я запазили пък оттатък... Това е част от книгата на Магдалена Асенова „Петър Димков - откровено". Тя е по документален запис на почти четиричасов разговор с Петър Димков, проведен на 15 април 1981 г. в дома на народния лечител. По онова време Магдалена Асенова е журналистка и прави интервюто в ефира на БНР. Легендарният природолечител е на 95 години, но с готовност се съгласява да говори пред репортерския микрофон - наясно е, че му е предоставена ненадейна възможност да остави част от най-важните си послания към българите. Близо 30 години по-късно можем да се докоснем до мъдрите прозрения, до дълбоките познания на Лечителя. Това е необикновена изповед-завещание за българската история и фаталните за нея грешки, за ролята на доброто и злото, за билките и за хората, за чудотворното въздействие на песента и пеенето, за тайната на дълголетието. Ето откъс от книгата, публикуван от ydara.com: Действително не си знаем историята. Що я криете, бе? Защо не я кажете на народа - да се гордее? Писателката Вера Гюлгелиева, която пише върху исторически сюжети, един ден ми каза, че нейна приятелка, английска писателка, й писала: Вера, радвай се, има едно голямо откритие. Знам, че ти се интересуваш и пишеш за богомилите. Сега в Шотландия възстановявали най-стария и голям замък

ЕК вдига ограниченията за лечение в чужбина

ЕК вдига ограниченията за лечение в чужбина. Брюксел въведе промени в закона за лечение в чужбина и здравно обслужване в Общността на граждани от други страни членки. Според новите норми за мобилност на пациентите, гражданите на страните членки на ЕС ще могат да се лекуват в други страни с равностойни права.

Плакат „Политиците на общежитие“ виси на входа на Софийския университет

Плакат с текст "Политиците на общежитие" се появи днес на един от входовете на СУ "Св. Климент Охридски", съобщи offnews.bg.

Акцията е дело на студентите, които миналата седмица попитаха депутатите "Не ви ли е срам?" по време на парламентарния контрол на 18 октомври.

Днес върху сградата на СУ, освен "Политиците на общежитие", стоят плакатите Плакат с текст "Политиците на общежитие" се появи днес на един от входовете на СУ "Св. Климент Охридски", съобщи offnews.bg. Акцията е дело на студентите, които миналата седмица попитаха депутатите "Не ви ли е срам?" по време на парламентарния контрол на 18 октомври. Днес върху сградата на СУ, освен "Политиците на общежитие", стоят плакатите

След Мария, русокосо дете бе отнето от роми в Ирландия

Няма данни 7-годишното синеоко момиченце да е било отвлечено

    


"Лукойл Академик" ще търси баланс в защита и нападение срещу "Химки"


Старши треньорът на "Лукойл Академик" Оливер Костич очаква подобрение в представянето на неговия отбор при домакинството на "Химки" от Еврокъп.

Мачът е в сряда от 18.00 часа в столичната зала "Универсиада", а специалистът се надява възпитаниците му да намерят баланс в представянето си в защита и нападение срещу руския вицешампион.

"Химки" и по класа и по състава, който има, са фаворити в групата, както и с името и с реномето си, само че в последно време имат проблеми. Това...

Оливер Костич: Ще търсим баланс в защита и нападение срещу "Химки"


Старши треньорът на "Лукойл Академик" Оливер Костич очаква подобрение в представянето на неговия отбор при домакинството на "Химки" от Еврокъп.

Мачът е в сряда от 18.00 часа в столичната зала "Универсиада", а специалистът се надява възпитаниците му да намерят баланс в представянето си в защита и нападение срещу руския вицешампион.

"Химки" и по класа и по състава, който има, са фаворити в групата, както и с името и с реномето си, само че в последно време имат проблеми. Това...

Балак: Байерн се нуждаеше тъкмо от Гуардиола

Бившият футболист на Байерн Мюнхен Михаел Балак смята, че назначението на Хосеп Гуардиола за наставник на тима е било най-добрият възможен ход след требъла за сезон 2012/2013. Испанецът наследи Юп Хайнкес след историческата кампания за баварците, които вдигнаха титлите в Бундеслигата и Шампионската лига, както и Купата на Германия. „Винаги е трудно да си поставиш нови цели, щом вече си спечелил Шампионската лига. Какви може да са амбициите през другата година...“, коментира Балак. „Треньорската смяна бе точно това, от което Байерн се нуждаеше. ...

62-годишна жена загина в катастрофа, семейство е в болница

62-годишна жена е загинала при пътно- транспортно произшествие днес по обед между селата Веселиново и Александрово. Това съобщават от ОД на МВР-Шумен. 39-годишна жена управлявала лек автомобил Опел „Астра", движила се в посока към село Александрово. Тя загубила контрол на автомобила, той излязъл от пътното платно и се блъснал в крайпътно съоръжение. Следствие на удара на място е починала 62-годишна жена, пътник в колата. В болницата в Шумен са откарани съпругът на жената, шофирала автомобила и синът им, който е на 1 годинка. По първоначална ин...

Немска фотографка ще проведе уъркшоп в Русе

Фотоизложбата „Родина“ ще бъде представена в Русенската художествена галерия от 11-ти ноември до 1-ви декември, съобщават от дружество „Елиас Канети”. Автор е Ирина Рупърт, която на седемгодишна възраст заедно със семейството си емигрира от Казахстан в Германия. Десетилетия по-късно фотографката се отправя на пътешествие през Източна Европа, Русия и Казахстан в търсене на картини от детството си. В момента експозицията е в Кърджали. На откриването в Русе ще присъства и самата авторка, която на 12-ти и 13-ти ноември ще проведе уъркшоп по фотогра...

39% от родителите у нас подкрепят шамара като възпитателен подход на децата

39% от родителите подкрепят удрянето на шамар като възпитателен подход. Тези родители биха използвали някаква форма на телесно наказание в случаите, когато не могат да се справят с поведението на детето си. Повече от половината родители в България - 61% обаче, не биха ударили детето си. Само 6% от тях категорично твърдят, че нямат друга ... 39% от родителите подкрепят удрянето на шамар като възпитателен подход. Тези родители биха използвали някаква форма на телесно наказание в случаите, когато не могат да се справят с поведението на детето си. Повече от половината родители в България - 61% обаче, не биха ударили детето си. Само 6% от тях категорично твърдят, че нямат друга ...

И HTC се пробва в областта на смарт часовниците?

Пазарът на т. нар. Wearable Computing ще достигне през тази година обем от 1,4 млрд. долара

    


Конституционният съд единодушно реши,че Иван Иванов остава депутат


Конституционният съд (КС) единодушно реши, че народният представител от левицата Иван Иванов запазва депутатския си мандат, съобщи "Правен свят". Той беше назначен за зам.-министър в МВР от премиера Пламен Орешарски в края на юни, но още същата вечер беше освободен, след публикации, че е бил шеф на СИК в Шумен.
 

Очаква се решението, по доклад на съдия Кети Маркова, да бъде публикувано на сайта на съда по-късно днес.

Съдът прие единодушно, че Иванов, макар и назначен...

ДПС ще сезира Конституционния съд заради мораториума върху земята

Решението на Народното събрание за удължение на мораториума за продажба на земя на чужди граждани до 2020 година е абсолютно несъстоятелно. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след днешното заседание на Народното събрание, предаде БГНЕС Според него юридическата неточност на текста е най-малкият проблем, защото той не решава нито един реален въпрос, не защитава интересите на българските граждани, а тъкмо обратното – нарушава ги. Това решение драстично се обявява против договора за присъединяване на България към ЕС, то е и противоконституционно, обясни председателят на ДПС. ДПС се наема да сезира КС за обявяване на решението за противоконституционно, но си дава сметка, че са му необходими още 14-15 подписа на народни представители. Затова от партията очакват и депутати от Б...

КС реши: Червеният Иванов остава депутат

Народният представител Иван Иванов от "Kоалиция за България" запази депутатския си мандат в парламента.

Унгарската левица се обединява - най-малкото за една демонстрация

Половин година преди парламентарните избори унгарската левица за пръв път ще се сплоти в единен фронт на 23 октомври - насрочила е демонстрации, за да обедини сили срещу консервативната партия на Виктор Орбан, обвинен в авторитарни забежки, пише Франс прес във вторник. "Свързва ни свободата" - под този лозунг левицата и малките либерални формации ще демонстрират в сряда, когато се отбелязва годишнина от унгарското въстание срещу Съветския съюз от 1956 г. "Нашата историческа мисия е да отклоним Унгария от посоката, в която тръгна през 2010 г., и да поемем отново  пътя, достоен за една свободна, справедлива и демократична република", заяви лидерът на Унгарската социалистическа партия Атила Мещерхази пред конгрес на бившите комунисти в събота. От две години честванията на 23 октомври са се превърнали в демонстрации на сила на привържениците на премиера от една страна, и на критиците му, които го обвиняват, че е запушил устата на всички противници на режима. Партията на Орбан "ФИДЕС - Унгарски граждански съюз" разполага с мнозинство от две трети в парламента. Очаква се всяка от страните да мобилизира десетки хиляди симпатизанти, които ще се включат едновременно в двете отделни възпоменателни шествия. На 23 октомври 2012 г. бившият премиер технократ Гордон Байнаи (2009-2010) се зае да събере ведно силите в политическия център с цел да надвие Виктор Орбан на изборите за парламент през пролетта на 2014 г. Година след това този спокоен 45-годишен мъж "явно" вече се е провалил, смята Золтан Новак от аналитичния център "Мелтаньошаг". Партията на Байнаи "Заедно 2014" (Е14) се включи в гражданското движение "Един милион за свободата на печата" - основен организатор на големите демонстрации от 2011 г. против новия закон за медиите, пагубен за свободите според протеста, после и на шествията против оспорваната конституция през 2012 г. Заради тези реформи Виктор Орбан бе порицан от Европейския съюз, в който Унгария членува от 2004 г. Гордон Байнаи успя наистина да сключи предизборно споразумение със социалистите. Те обаче не можаха да излъчат кандидат за министър-председателския пост. А обединението не допуска съюзяване с другите леви сили и с либералите. "Най-големите различия (помежду им) са свързани с личните им амбиции", изтъква Новак. Освен това нито Байнаи, нито Мещерхази не са твърде наясно как да се държат с бившия премиер социалист Ференц Дюрчани - нееднозначна личност и твърде непопулярен, след като призна, че е лъгал през 2006 г. за икономическото положение на страната, едвам избегнала фалита две години след това. "Разногласията между опозиционните партии са нещо естествено (. . .), но всички споделяме едни и същи цели: да възстановим демокрацията, солидарността и да се борим срещу корупцията", увери Дюрчани пред АФП. За неговата партия "Демократична коалиция" се канят да гласуват 3 процента от избирателите, сочи анкета на института "Сонда-Ипсос". По данни, публикувани в четвъртък, Е14 губи темпо и ще привлече само 4 на сто, а социалистите - 16 процента. Партията ФИДЕС на Виктор Орбан събира 26 на сто и явно има добри шансове да се върне на власт, посочва пред АФП Атила Юхас, директор на службата за политически анализи "Политикал кепитъл". "Да не забравяме обаче още 50 на сто колебаещи се (. . .), а колкото е по-висока активността, толкова по-зле ще е за ФИДЕС", добавя той. И подчертава, че правителствената политика за орязване на разходите, стагнацията в икономиката и високата безработица са бреме за населението. Наскоро опозиционното обединение претърпя три поражения в частични общински избори с твърде непредвидим резултат, спечелени от левицата срещу кандидат на ФИДЕС, отбелязват експерти. "Онези, които настояват за оставка на кабинета, вече са мнозинство" в страната, изтъква партията на Гордон Байнаи в имейл до Франс прес и признава също, че "повечето хора, настояващи за промяна, са недоволни и от (демократичната) опозиция". При все това "въпреки разногласията помежду си опозиционните партии не забравят, че общият им политически противник е Виктор Орбан", твърди тя. По БТА

Доброволци помагат за дигитализацията в Библиотеката

В Регионална библиотека "Дора Габе" продължават дейностите по създаване на дигитално съдържание с цел опазване на книжовното културно наследство на Добруджа. Проектът се осъществява по Програма „Глоб@лни библиотеки - България". В продължение на четири месеца библиотеката работи усилено по дигитализацията на краеведски документи, съхранявани в сектор "Краезнание" - ценни книги, диапозитиви, грамофонни плочи. По проекта, в неговия последен етап, се включват и доброволци. Ученици от 9-и клас на ФСГ „Васил Левски" усвоиха трите технологии за дигита...

Звезди пеят в чест на Борис Карадимчев

/КРОСС/ На 15 номеври, от 19.30 ч., в зала "България" плеяда от популярни наши певци, актьори и класически музиканти ще вземат участие в тържествения концерт по повод 80-годишния юбилей на композитора Борис Карадимчев. В концерта ще участва Оркестърът на Класик ФМ радио с диригент Григор Паликаров. Сбитието е част от цикъла „Концертмайсторите", представен от „Кантус Фирмус" и се организира с подкрепата на Министерството на културата на Р. България, Столичната община, Съюза на българските композитори, Народно читалище „Д-р Петър х. Берон 1925" и сдружение „Музикаутор". Неостаряващите песни „Бяла тишина", „Хора и улици", „Оставаме", „Богатство", „Безсъние" и др. ще оживеят с гласовете на Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Мими Иванова, Васил Петров, Орлин Павлов и Наско от Б.Т.Р. В шоуто ще участват и топ-актьорите Георги Мамалев и Христо Гърбов със свои колоритни интерпретации на песните на Карадимчев. Георги Мамалев ще бъде и водещ на тържествената вечер. Наред с любимите на няколко поколения песни, творчеството на Борис Карадимчев ще бъде представено и с инструментални пиеси в изпълнение на пианиста Георги Черкин и цигуларката Калина Христова. Малцина знаят, че първият опус на композитора не е песен, а инструментална композиция - „Шест музикални картини за цигулка и оркестър"

7 години затвор за директор на завод за безстопанственост

Окръжният съд в Пазарджик осъди на 7 години ефективно лишаване от свобода изпълнителния директор на фирма Окръжният съд в Пазарджик осъди на 7 години ефективно лишаване от свобода изпълнителния директор на фирма " Каучук" в Пазарджик Велко Генчев за безстопанственост.

С много подаръци и цветя изписаха четиризнаците от Русе

 Родените на 9 септември в АГ-комплекса в Русе четиризнаци днес бяха изписани тържествено и се прибраха у дома с родителите си Севдие и Ерхан Ахмедови. Русенското семейство 8 години е чакало с надежда да има деца.

31-годишната майка забременяла чрез инсеминация, извършена от д-р Стаменов в София. Бебетата - две момченца и две момиченца, се родиха със секцио, като най-малкото беше 1300 грама, а най-голямото - 1600. 
За последен път в Русе подобно раждане на четиризнаци е имало през 1962 г

Началникът на АГ-комплекса в Русе д-р Георги Хубчев каза, че и четирите деца са здрави, наддават постоянно и в момента теглото им е над два килограма, което е позволило да бъдат изписани, предаде БТА. 

Майката Севдие сподели, че е много щастлива, а бащата Ерхан се разплака, докато изписваха децата му. Родителите обясниха, че много хора са им изпратили подаръци, сред които най-вече е имало дрехи. Те съобщиха, че са кръстили децата си с имената Енес, Ранес, Бенет и Севи. Фирма е осигурила и адаптирано мляко до навършване на шестмесечна възраст на бебетата. 

"В момента чакаме да ни се обадят и за количките", каза младата майка и допълни, че най-голямата нужда е от памперси.

Ден след раждането на четиризнаците общинската управа в Русе обеща, че ще предостави двустаен апартамент и 1000 лева на родителите. Севдие каза, че жилището, което се ремонтира със средства на общината, трябва да бъде готово до дни.

В отглеждането на четиризнаците ще помагат всички близки. Родителите благодариха за многобройните подаръци от хора от цялата страна.

63 милиона лева са общо неизплатените заплати

На 63 милиона лева възлиза сумата на неизплатените заплати, съобщи директорът на Инспекцията по труда Румяна Михайлова, цитирана от БНР.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева  

Единственият начин хората да получат парите си е да съдят работодателите, защото някои от фирмите не са плащали на работниците си окол На 63 милиона лева възлиза сумата на неизплатените заплати, съобщи директорът на Инспекцията по труда Румяна Михайлова, цитирана от БНР. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева Единственият начин хората да получат парите си е да съдят работодателите, защото някои от фирмите не са плащали на работниците си окол

Испания освободи активист на ЕТА, осъден на 3 828 години затвор

/КРОСС/ Съдът в Испания оправда активистка на баското сепаратистко движение ЕТА Инес дел Рио, осъдена на 3 828 години затвор за убийството на 24 души, съобщи Би Би Си. За освобождаването й е ходатайствал Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ ). Съгласно закона, дел Рио е трябвало да излезе от затвора през юли 2008 г. за добро поведение и активна работа в затвора, но съдът настоя арестът й да бъде удължен. Във връзка с това ЕСПЧ може да задължи Испания да заплати 30 млн. евро за нанесени морални щети и 1,5 млн. за разходи по делото.По-рано пък бе съобщено, че бившите лидери на баското движение са били осъдени на доживотен затвор във Франция за убийството на полицейски служители.

Общо 157 снегорина ще чистят София тази зима


Общо 185 са машините за снегопочистване тази зима в София, като от тях 157 са снегорините, а останалите са техника за извозване на сняг и челни товарачи. Днес кметът Йорданка Фандъкова провери готовността на фирмите по зимно почистване, съобщи "Фокус".

От миналата година снегорините имат GPS система, която следи дали машините чистят според договореното със Столичната община. "Фирмите са длъжни да имат специализираната техника за зимно почистване в складовите бази, налични реагенти,...

Общо 157 снегорини ще чистят София тази зима


Общо 185 са машините за снегопочистване тази зима в София, като от тях 157 са снегорините, а останалите са техника за извозване на сняг и челни товарачи. Днес кметът Йорданка Фандъкова провери готовността на фирмите по зимно почистване, съобщи "Фокус".

От миналата година снегорините имат GPS система, които следят дали машините чистят според договореното със Столичната община. "Фирмите са длъжни да имат специализираната техника за зимно почистване в складовите бази, налични реагенти,...

Димитровградски алпинисти с 3-дневен сървайвър на Проклетия в Албания

50-годишнината си чества със серия от прояви алпийският клуб на Димитровград. На юбилея бе посветена и експедиция в планината Проклетия в Албания, която обаче, по злощастно стечение на обстоятелствата се превърна в спасителна мисия. Инцидент претърпя тогава председателят на клуба Димитър Попов, който паднал от 8 метра височина. В продължение на 3 денонощия изживяхме истински сървайвър, разказа един от участниците Христо Тодев. Групата прекратила изкачването и предприела спасителна мисия, като с въжета успели да свалят по непознат маршрут ранени...

Иван Иванов остава депутат, реши КС

Конституционният съд е решил, че шуменският депутат от БСП Иван Иванов запазва депутатското си място, съобщи "Правен свят". Очаква се официалното съобщение на магистратите. Конституционният съд e приел, че Иванов, макар и назначен със заповед на премиера, така и не е успял да встъпи в длъжност като зам.-министър и нито за секунда не е изпаднал в състояние на несъвместимост. Решението си КС е постановил единодушно - с 12:0 гласа. Иван Иванов беше назначен от премиера Пламен Орешарски за заместник-министър на вътрешните работи на 19 юни, а часове...

61% от родителите не биха ударили детето си

София /КРОСС/ Повече от половината родители в България (61%) заявяват, че не биха ударили детето си, докато останалите 39% подкрепят удрянето на шамар като възпитателен подход. Тези родители биха използвали някаква форма на телесно наказание в случаите, когато не могат да се справят с поведението на детето си. Само 6% от тях, категорично твърдят, че нямат друга алтернатива в трудна ситуация. Това сочат резултати от проучване на тема „Нагласи на родители и млади хора към три от правата на децата", проведено по поръчка на Национална мрежа за децата от агенция ЕСТАТ. По-малко от половината от анкетираните, независимо дали имат деца или не, споделят мнението, че е добре малкото дете да бъде възпитавано чрез шамар и че за положителното развитие на едно дете е добре то да бъде наказвано.Изследването е национално представително за семействата с деца под 18 г. и разглежда отношението на настоящи и бъдещи родители към три от правата на децата, гарантирани от Конвенцията на ООН за правата на детето - правото на мнение, правото на защита от телесно наказание и правото на закрила от страна на държавата. Важна тема в изследването е и мнението на децата в семейството. 94% от родителите и от младите хора без деца смятат, че трябва да поощряват детето да изразява мнението си. Въпреки това 50% от запитаните са категорични, че мнението на родителя е на първо място и че децата не разбират достатъчно, за да ги питат какво мислят

Кели Кларксън се омъжи за годеника си

Певицата Кели Кларксън се омъжи за годеника си

Церемонията се състоя на 20 октомври  в Тенеси, съобщи Huffingtonpost. Събитието беше в тесен кръг и присъстваха само най-близките роднини и приятели на двойката, включително и двете деца на Блаксток от първия му брак.

Припомняме, че двамата се сгодиха... Певицата Кели Кларксън се омъжи за годеника си Церемонията се състоя на 20 октомври в Тенеси, съобщи Huffingtonpost. Събитието беше в тесен кръг и присъстваха само най-близките роднини и приятели на двойката, включително и двете деца на Блаксток от първия му брак. Припомняме, че двамата се сгодиха...

"Загорка" с първата зелена индустриална сграда у нас

Старозагорската пивоварна е и първата сред всички пивоварни на "Хайнекен" в цял свят, която притежава такъв зелен склад

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване