10/22/13 21:31
(http://e-vestnik.bg/)

Един човек захранва от Англия медиите с информации за Сирия

Асошиейтед прес

Рами Абдул Рахман на практика е човек оркестър, но влиянието му се простира далеч извън скромния му дом в английското градче Ковънтри.

Плешивият 42-годишен мъж, с очила, ръководи Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) от къщата си в катедралния град Ковънтри, а прегледът на медийните информации напоследък предполага, че предоставяните от него текущи данни за убийства и сблъсъци са най-често цитираният самостоятелен източник на информация за гражданската война в Сирия за водещите медийни организации в света.

“Той просто е навсякъде”, каза директорът на Центъра за близкоизточни изследвания към университета в Оклахома Джошуа Ландис. “Той е спецът по цифрите . . . Не мога да се сетя за някой друг, който да се мери с него”, заяви той.

Абдул Рахман, който казва, че се препитава от местен магазин за дрехи, заявява, че СЦНПЧ разчита на четирима неназовани активисти в Сирия и на по-широка мрежа от наблюдатели в страната за документиране и удостоверяване на сблъсъци и убийства. Но след като СЦНПЧ все повече се оказва в центъра на съобщенията на западните медии за гражданската война в Сирия, някои казват, че е нужно да се подхожда по-критично към неговите данни и източници.

Според противници обаче Абдул Рахман е в тайно споразумение с опозиционните сили, финансирани от арабските държави от Персийския залив, и изкривява данните за броя на жертвите, за да отклонява вниманието от зверствата на бунтовниците. Други твърдят, че Абдул Рахман е в съглашателство със сирийския режим. Те го обвиняват, че преувеличава случаите на междуобщностно насилие, за да очерни образа на тези, които се опитват да свалят от власт президента Башар Асад.

Абдул Рахман разглежда противоположните твърдения като доказателство за своята честност. “Ти знаеш, че вършиш добра работа, когато всички страни започнат да те нападат”, каза той в неотдавнашно интервю.

Все пак според един виден критик учудващо е как човек, живеещ в Ковънтри, някакси успява да преброи и класифицира загиналите в Сирия час по час, всеки ден от седмицата.

“Става нещо, което е доста съмнително”, заяви Ас’ад Абу Халил, който преподава близкоизточна политика в Калифорнийския щатски университет Станислос.

Абдул Рахман беше спал само четири часа, когато се срещна с Асошиейтед прес на невзрачната жп гара в Ковънтри по-рано този месец.

Той възнамерявал да си легне до 10 ч. предната вечер, но заради междуособици сред бунтовници в сирийския граничен град Азаз трябвало да стои буден до 2 ч., за да следи развитието. В 6 ч. отново станал, за да провери за нови данни от през нощта.

“Това не е работа от 9 до 5″, каза Рами, докато шофира. На огледалото му за задно виждане беше закачен ароматизатор с формата на бял гълъб.

По негово мнение той изпълнява ролята на нещо като човешко комутаторно табло, приемайки обаждания от сирийски активисти, международни журналисти и правозащитници по всяко време на денонощието. Той каза, че в особено наситените с новини дни е имало до 500 обаждания.

Подозренията отдавна преследват Абдул Рахман. Дали живеещият в самоналожено изгнание сириец наистина е този, за когото се представя? Кой стои зад неговата организация? И дали той е достатъчно точен, за да оправдае доверието на света към неговите съобщения?

Превключвайки от английски на арабски и често говорейки чрез преводач, Абдул Рахман, чието истинско име е Осама Сулейман, защити решението си да използва псевдоним като част от арабската традиция на бойните прякори.

Той каза, че получава пари от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване