Държавата ще подпомага безработните бежанци

Държавата ще въведе мерки срещу безработицата при бежанците, съобщи Нова ТВ. 

Парите ще дойдат от програмата за справяне с безработицата, по която и тази през 2014 година  са предназначени 73 млн. лева. Средствата са същите колкото тази година, но ще помогнат на по-малко безработни заради вдигането на минималната заплата. 

Освен подпомагане н Държавата ще въведе мерки срещу безработицата при бежанците, съобщи Нова ТВ. Парите ще дойдат от програмата за справяне с безработицата, по която и тази през 2014 година са предназначени 73 млн. лева. Средствата са същите колкото тази година, но ще помогнат на по-малко безработни заради вдигането на минималната заплата. Освен подпомагане н

Слънчево и топло

През следващото денонощие отново на много места в низините и равнините ще има мъгла, а по Черноморието - ниска облачност, съобщават от НИМХ към БАН.. Около и след обяд видимостта ще се подобрява, а облачността ще се разкъсва и намалява до слънчево време. В планинските райони през нощта ще е ясно, а през деня - слънчево. Минималните температури ще са между 2° и 7°, по Черноморието - до 10° максималните между 20° и 25°, в районите с трайна мъгла и по Черноморското крайбрежие - 16°-18°.Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане п...

Leaves’ Eyes и Atrocity пристигнаха в София за концерта си тази вечер

Лив Кристин и Алвевксандър Круп пред  портрета на цар Симеон Велики

Днес, 27 октомври, в клуб “Mixtape 5″  ще се състои първия концерт на Leaves’ Eyes и Atrocity в София.

От българска страна ще се изявят Wartime. Началният час на събитието е 20:00, билети ще се продават и на входа на цена от 50 лв.

Гостуването на двете банди, водени от съпрузите Liv Kristine и Alexander Krull, е част от ”Symphonies of the Night World Tour 2013″. Преди няколко дни норвежката вокалистка Liv Kristine (позната още от Theatre of Tragedy) даде подробно интервю за “Metal Katehizis”.

Ето и снимка на Kristine и Krull, позиращи пред историческия портрет на цар Симеон І.

Статията "Leaves’ Eyes и Atrocity пристигнаха в София за концерта си тази вечер" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Антония Петрова се оплака от журналистите

Пернишката хубавица Антония Петрова - Бередин се оплака от журналистите в предването "Сблъсък" по TV7.

Берлинската епархия на БПЦ се поема от 35-годишния й досегашен викарий Антоний

Светият синод на Българската православна църква избра митрополит Антоний за ръководител на Западно- и Средноевропейската епархия. Изборът бе обявен от патриарх Неофит в неделя в синодалния параклис.   35-годишният Антоний поема епархията на БПЦ със седалище в Берлин, след като през лятото по здравословни причини оставка подаде Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон. Досега той е бил викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит, какъвто става през юни 2010 г. Преди това е бил епископ и викарий на Пловдивския митрополит.   Архимандрит Антоний (Живко Киров Михалев) е роден на 17 януари 1978 г. в Стара Загора. Завършва Пловдивската духовна семинария през 1998 г., а след това и Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски ". Бил е послушник, а след това и монах в Клисурския манастир, епархийски дякон, от 2003 г. е йеромонах, а три години по-късно става архимандрит.   "Продължете делото на Вашия предшественик – бившия митрополит Симеон, в нейното благоустрояване и духовно възрастване. Проповядвайте Христовото слово с думи и дела, служете Господу със страх и радвайте се /пред Него/ в трепет", пожела патриарх Неофит на духовника.   От своя страна митрополит Антоний благодари на Господа Бога за избора и на патриарх Неофит за "проявеното отеческо внимание и изрядна любов - любов, която всичко извинява и всичко претърпява".   Новоизбраният митрополит благодари и на останалите членове на Светия синод, че са го дарили с доверието си. Отправи и лична благодарност към Пловдивския митрополит Николай, защото е проявил голяма духовна грижа в годините на неговото служение като негов протосингел и викариен епископ.   Митрополит Антоний встъпва в правата си от днес, а официалното му въдворяване ще стане на 3 ноември в Берлин. Светият синод ще препоръча новоизбрания епархийски митрополит на паството му със специално синодално писмо, което ще бъде огласено във всички църкви на епархията.

Берлинската епархия на БПЦ се поема от 35-годишния митрополит Антоний

Светият синод на Българската православна църква избра митрополит Антоний за ръководител на Западно- и Средноевропейската епархия. Изборът бе обявен от патриарх Неофит в неделя в синодалния параклис.   35-годишният Антоний поема епархията на БПЦ със седалище в Берлин, след като през лятото по здравословни причини оставка подаде Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон.   "Продължете делото на Вашия предшественик – бившия митрополит Симеон, в нейното благоустрояване и духовно възрастване. Проповядвайте Христовото слово с думи и дела, служете Господу със страх и радвайте се /пред Него/ в трепет", пожела патриарх Неофит на духовника.   От своя страна митрополит Антоний благодари на Господа Бога за избора и на патриарх Неофит за "проявеното отеческо внимание и изрядна любов - любов, която всичко извинява и всичко претърпява".   Новоизбраният митрополит благодари и на останалите членове на Светия синод, че са го дарили с доверието си. Отправи и лична благодарност към Пловдивския митрополит Николай, защото е проявил голяма духовна грижа в годините на неговото служение като негов протосингел и викариен епископ.   Митрополит Антоний встъпва в правата си от днес, а официалното му въдворяване ще стане на 3 ноември в Берлин. Светият синод ще препоръча новоизбрания епархийски митрополит на паството му със специално синодално писмо, което ще бъде огласено във всички църкви на епархията.

Фетел спечели четвърта поредна световна титла

/КРОСС/ Германският пилот от "Формула 1" Себастиан Фетел спечели четвърта поредна световна титла.Пилотът на „Ред Бул" спечели в неделя Гран при на Индия и вече официално е шампион за сезон 2013 в най-високоскоростната надпревара на планетата.Втори в Гран при на Индия завърши Нико Розберг. Германският пилот на Мерцедес изпълни отлично стратегията си и успя да се придвижи от старта до финала на втората позиция, въпреки че пресече финала 29,8 секунди след победителя.Трети на почетната стълбичка се качи Ромен Грожан, който направи невероятно състезание, стартирайки 17-ти и финиширайки трети. Може би след четирикратния световен шампион, тъкмо Ромен бе най-радостният на подиума.    

Чистете отпуски, за да не ги загубите

Ако имате останала отпуска от 2011-а и не я вземете до края на тази година, ще я загубите. Парламентът промени Кодекса на труда и поне на книга сложи край на стотиците дни залежали отпуски, които могат да се влачат с години. Направи го заради държавната администрация, но правилата важат за всички компании и институции.

Икономист: Спестяванията са на бедните и богатите

Само най-бедните и най-богатите семейства в България спестяват, заяви икономистът Иво Димитров пред БТВ. Според него средната класа, като двигател на икономиката, не спестява пари,  а живее на кредит. 

По данни на БНБ влоговете тази година са 36 млрд. лева, което е с девет процента  повече от миналата година по същото време. Най-много влогове им Само най-бедните и най-богатите семейства в България спестяват, заяви икономистът Иво Димитров пред БТВ. Според него средната класа, като двигател на икономиката, не спестява пари, а живее на кредит. По данни на БНБ влоговете тази година са 36 млрд. лева, което е с девет процента повече от миналата година по същото време. Най-много влогове им

Фернандиньо смята, че Сити е топ форма преди мача с Челси

Полузащитникът на Манчестър Сити Фернандиньо смята, че сега е най-правилният момент отборът му да се изправи срещу Челси. След победите над Уест Хям и ЦСКА Москва, Фернандиньо изрази надежда, че победната серия ще продължи и на "Стамфорд Бридж". "Отиваме там с добро самочувствие след победите над ЦСКА и Уест Хям. Имахме три-четири дни почивка и успяхме да се възстановим, така че сме в добра форма за днешния мач", каза футболистът. /БГНЕС...

Мъж опита да пазарува с 200 фалшиви евро в Рилския манастир

В град Рила полицията задържа мъж, които се опитвал да разпространява фалшиви банкноти в Рилския манастир, съобщиха от ОДМВР в Кюстендил. 

Мъжът е софиянец на 43 години. Той се опитал да пазарува с фалшива банкнота от 200 евро в района на Рилския манастир. 





















В град Рила полицията задържа мъж, които се опитвал да разпространява фалшиви банкноти в Рилския манастир, съобщиха от ОДМВР в Кюстендил. Мъжът е софиянец на 43 години. Той се опитал да пазарува с фалшива банкнота от 200 евро в района на Рилския манастир.

Евродепутати проверяват разходването на компенсациите за „Козлодуй”

/КРОСС/ Евродепутатът Ивайло Калфин ще участва в делегация от Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент, която ще посети България от 28 до 30 октомври, за да провери как са усвоявани европейските средства за извеждане от експлоатация на затворените реактори в АЕЦ „Козлодуй".„Основният интерес на мисията е как и за какво са похарчени европейските средства и как вървят процедурите за изваждане от експлоатация", заяви Ивайло Калфин.Евродепутатите ще бъдат в централата във вторник, а утре и в сряда ще ще имат срещи в София с депутати от четири парламентарни комисии в Народното събрание, както и в Сметната палата, Министерството на икономиката и енергетиката Министерството на финансите, Иниститута за енергиен мениджмънт. Те ще разговарят и с борда на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци", което е лицензирано да извърши извеждането от експлоатация на реакторите.АЕЦ „Козлодуй" е последната от трите централи, за затваряне на реактори, в които ЕС плаща компенсации. По-рано подобни мисии бяха проведени в АЕЦ „Игналина" в Литва и в и АЕЦ „Бохунице" в Словакия.„Ще имам доста спорове с колеги, които още преди да тръгнат, са с убеждението, че средствата от ЕС трябва да се харчат само за вадене от експлоатация, а не за дейности като енергийна ефективност

Мъж опита да пазарува с фалшиви 200 евро в Рилския манастир

В град Рила полицията задържа мъж, които се опитвал да разпространява фалшиви банкноти в Рилския манастир, съобщиха от ОДМВР в Кюстендил. 

Мъжът е софиянец на 43 години. Той се опитал да пазарува с фалшива банкнота от 200 евро в района на Рилския манастир. 





















В град Рила полицията задържа мъж, които се опитвал да разпространява фалшиви банкноти в Рилския манастир, съобщиха от ОДМВР в Кюстендил. Мъжът е софиянец на 43 години. Той се опитал да пазарува с фалшива банкнота от 200 евро в района на Рилския манастир.

Безделието е щастие за децата и нещастие за старците

Безделието е щастие за децата и нещастие за старците - Виктор Юго.

Помагалото по христянство за 1 клас вече и в Благоевград и Кюстендил

Пред директори и учители в начален етап на обучение в Кюстендил и Благоевград беше представено учебното помагало за интегриране на знанията за християнството, предвидено в учебната програма за 1 клас, съобщи Struma.com. Събитието  в Кюстендил беше организирано с любезното съдействие на кмета на града г-н Петър Паунов и отдел Пред директори и учители в начален етап на обучение в Кюстендил и Благоевград беше представено учебното помагало за интегриране на знанията за християнството, предвидено в учебната програма за 1 клас, съобщи Struma.com. Събитието в Кюстендил беше организирано с любезното съдействие на кмета на града г-н Петър Паунов и отдел "Култура" към общината.

Сирия предостави на ОЗХО всички документи за химическото оръжие

/КРОСС/ Сирия е предоставила на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) всички документи за химическите оръжия, съобщава АП.По-специално, сирийските власти са връчили на организацията подробен план, предвиждащ пълното унищожаване на химически арсенал.Според ОЗХО, Сирия се придържа към всички правила и прави всичко "за да унищожи целия си арсенал до средата на 2014 година".

Сирия предала навреме плана за унищожаване на химическите си оръжия

Организацията за забрана на химическите оръжия обяви днес, че е получила навреме сирийската програма за унищожаване на сирийския химически арсенал, предаде Франс прес. Дамаск трябваше да представи плана си до 24 октомври, припомня БТА. В изявление на организацията се посочва, че тогава Сирия е изпълнила условието и е предала в уречения срок програмата си за ликвидиране на арсенала. Операцията трябва да приключи до средата на следващата година, съгласно резолюция на Съвета за сигурност на ООН.  ...

Мъж падна от петия етаж при опит за кражба в Пловдив

Млад мъж падна от петия етаж на сграда в Пловдив при опит за кражба, съобщи пресцентъра на местната полиция. Има опасност за живота му. 
 
Малко преди 15 часа вчера се задействала аларма на частен лекарски кабинет на бул."Васил Априлов" в Пловдив. На място пристигнали служители на частна охранителна фирма, като при появата им мъж излязъл от кабинета и при опит да избяга паднал от петия етаж на сградата.

Пострадалият е бил откаран в болница за лечение с множество травми....

Саманта Стоусър и Анастасия Павлюченкова изнесоха открит урок

Две от звездите на световния тенис, които са в София за Garanti Koza WTA Турнир на шампионките, Саманта Стоусър и Анастасия Павлюченкова, изнесоха открит урок, който се превърна в празник за над 60 деца на централния корт на Българския национален тенис център. Малките тенисисти бяха от повече от 10 софийски клуба. Те бяха организирани от треньорите Тодор Енев, Пресиян Коев и Иво Братанов, с които загряха. След това на корта се появиха шампионката от US Open 2011 Стоусър и победителката от турнирите в Монтерей и Ойерас през тази година Павлюченк...

Арестуваха вандал, разкостил Паметника на Апостола

Полицията арестува младеж, докато краде орнамент от Паметника на Васил Левски в столицата. Наглият апаш бил спипан да демонтира един от грифоните, пазители на Апостола, в петък вечерта. 
Общо 7 от 12-те лъвa в основата на фенерите около паметника са изчезнали през последните 2 седмици. Полицията арестува младеж, докато краде орнамент от Паметника на Васил Левски в столицата. Наглият апаш бил спипан да демонтира един от грифоните, пазители на Апостола, в петък вечерта. Общо 7 от 12-те лъвa в основата на фенерите около паметника са изчезнали през последните 2 седмици. "Младежът е задържан при поредния си опит да открадне...

Организираха протест в защита на мораториума за земята

Няколко човека се събраха на протест в Добрич в подкрепа на удължаване на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци. „Нашите политици може би за първи път гласуваха съобразно интереса на народа и след това всички до един се отрекоха и си посипаха главите с пепел”, коментира една от протестиращите Синтия Недялкова. Тя смята, че мораториумът е нужен, докато се изработят закони, които да регулират продажбата на земя, така че „тя да не може да бъде изкупена на безценица от съмнителни фирми и съмнителни физически лица”.„Ние не говорим, ...

Катастрофа отнесе светофар във Варна, предизвика тапа

Сблъсък между "Фолксваген" и "Рено" предизвика бъркотия в пътното движение на кръстовището на бул. „Сливница“ и ул. „Акад. Андрей Сахаров“ във Варна, пише Petel.bg. При катастрофата няма пострадали, а пораженията върху двата автомобила не изглеждат сериозни. При сблъсъка обаче е съборена светофарната уредба, заради което и трафикът на оживеното кръстовище беше силно затруднен. В същия район се намират Централните варненски гробища и един от големите молове на Варна.На мястото, освен екип на пътна полиция, ...

Страшна катастрофа близо до търговски център във Варна

Страшна катастрофа с три автомобила има в района на Гранд Мол във Варна, видя репортер на Днес+. Най-вероятната причина за произшествието е неработещ светофар. Движението в района е затруднено.

Областният участва в Европейска конференция на Дунавските региони

Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев ще участва в 7-та Европейска конференция на Дунавските градове и региони и във Втория годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, които ще се проведат в Букурещ на 28 и 29 октомври 2013 г. Домакин на проявите е кметът на румънската столица проф. д-р Сорин Опреску. Програмата на 7-та Европейска конференция на дунавските градове и региони предвижда да бъде представена Стратегията на ЕС за Дунавския регион, като се акцентира на актуалното състояние на нейното изпълнение, както и на ...

Прокуратурата се чуди какво да прави с Боевски

Прокуратурата е поставена в шах по казуса с Гълъбин Боевски. От държавното обвинение признаха, че в момента се дебатира дали да бъде образувано разследване у нас заради 9-те кг наркотик, открити в двойно дъно на пренасяния от Боевски куфар на летището в Сао Паулу преди 2 г. Прокуратурата е поставена в шах по казуса с Гълъбин Боевски. От държавното обвинение признаха, че в момента се дебатира дали да бъде образувано разследване у нас заради 9-те кг наркотик, открити в двойно дъно на пренасяния от Боевски куфар на летището в Сао Паулу преди 2 г. "Нямаме предоставени никакви официални документи от властите в Бразили...

Студенти призовават протестиращи да се съберат днес в 18:00 часа

Студентите, окупирали Софийския университет „Св. Климент Охридски”, призоваха всички софиянци да ги подкрепят в 18.00 часа пред паметниците на братята Евлоги и Христо Георгиеви пред университета. Един от студентите – Константин Голев – обясни, че са знаели, че сутринта ще има провокация. „Шайка хулигани беше водена от член на Народното събрание, а полицията се забави. Очевидно е, че рано или късно ще бъдем изметени от тази сграда по един или друг начин”, посочи Голев. По думите му няма утре, а има днес. Той призова родителите и съседите на студентите, окупирали университета, да ги подкрепят. Всички студенти да излязат довечера в 18 ч. на протест. Това призова Ивайло Динев, който говори в 13 ч. от името на студентите, които окупираха Софийския университ...

С право хоро протестират срещу продажбата на земя на чужденци

С българско хоро протестиращите срещу продажбата на земя на чужденци блокираха движението пред Министерство на земеделието и храните на бул. „Христо Ботев”, предаде „Фокус”. Правото хоро е водено от млада жена, която е облечена с българска народна носия. Някои от участниците държат български знамена и икони. На някои от издигнатите плакати е изписано: „Продажба на земя на чужденци + внос на пришълци = обезбългаряване”, „Земята българска не си продавам – тя ми е безценен дар от бога”. Има засилено полицейско присъствие в района.

Откриха голямо находище на петрол в Алжир

Алжирският министър на енергетиката Юсеф Юсфи съобщи, че е открито най-голямото за последните 20 години находище на територията на страната, предаде Интерфакс. Новооткритите залежи на петрол се намират в близост до голямото находище Хеси-Месауд в Източен Алжир. Министърът отбеляза, че в новото находище има около 1,3 милиарда барела петрол.

Елисавета Багряна – поетеса, която си играе със стихиите

Излезе книга за живота и творчеството на Елисавета Багряна – една от най-известните и противоречиви личности в поетичната ни история. „Играещата със стихиите Елисавета Багряна“ (ИК „Изток-Запад“) на литературоведа Катя Зографова разкрива непознати или забравени детайли от случилото се в България в средата на XX век. Елисавета Багряна (псевдоним на Елисавета Любомирова Белчева) е видна българска поетеса, автор на детски книги и преводач. Стиховете ѝ са преведени на 30 езика, а „Потомка“, „Кукувица“ и „Стихии“ са сред най-известните стихотворения в родната литература. Името на Багряна обаче се свързва и с доста противоречия... В изданието „Играещата със стихиите Елисавета Багряна“ литературоведът Катя Зографова пр...

Антоний е новият ни митрополит за Западна Европа

Светият синод на Българската православна църква избра епископ Антоний за митрополит на Западна Европа.

Съдийка освободила Боевски

/КРОСС/ Гълъбин Боевски е експулсиран от Бразилия след освобождаването му от Съдебната власт и последвал по силата на това решение декрет N 889 на министъра на правосъдието Жозе Едуардо Кардозо от 13 март 2013 г. Това съобщиха специално за „Стандарт" от Министерството на правосъдието на Бразилия.„Въпросите, свързани с изтърпяването на присъдата, са прерогатив на Съдебната власт и към тях Министерството на правосъдието няма отношение. Тези въпроси са от компетенцията на съдия по изпълнение на наказанието (Juiz da Vara de Execução Penal на португалски - б.р.). Съдебната власт е тази, която решава за всички промени по отношение на режима на излежаването на присъдата, предварителното освобождаване и т.н. Министерството на правосъдието по никакъв начин не участва в отношенията между затворника и Съдебната власт", обясни експертът от министерството Лаура Муради.С други думи решението взима Съдебната власт, а правосъдният министър, като принципал на ръководеното от него министерство, е изпълнител на това решение.„Процесът по експулсиране се извършва паралелно с излежаването на присъдата, въпреки че решението за изгонване може да се издаде преди края на изтърпяването на наказанието. Крайният резултат от този процес е изгонването от страната на осъдения след освобождаването му от Съдебната власт", добави експертът

Студентският и антиправителственият протест се обединиха

Започналият преди пет дни с окупацията на най-голямата аула в Софийския университет студентски протест срещу кабинета "Орешарски" се обедини в неделя с продължаващите над пет месеца антиправителствени демонстрации.   До това се стигна след като по-рано през деня контраокупатори, сред които и депутат от БСП и лица, познати от проправителствените демонстрации, се опитаха неуспешно да нахлуят в сградата на Ректората на Софийския университет с мотива, че тя е място за образование, а не за протести. .   По призив на стачкуващите студенти софиянци се събраха около 18 часа на стълбите между паметниците на братята Евлоги и Христо Георгиеви пред сградата на СУ и с викове "Юнаци!", "Оставка!” и "Ние сме с вас!" блокираха движението на кръстовището на булевардите "Васил Левски” и "Цар Освободител”.   По същото време се събраха в Триъгълника на властта – между сградите на Министерския съвет, Президентството и административната сграда на Народното събрания, и участниците в продължаващия от 14 юни протест срещу управляващите.   Още преди това студентите обявиха, че част от окупаторите на сградата ще останат вътре, а други техни представители ще се включат в протеста пред университета. Събралото се там множество потегли после към парламента, където да се срещне с антиправителствения протест.   "Толкова дни на обществено недоволство стига", заявиха студенти и обявиха официално включването си в провежданите досега демонстрации.   Движението около Ректората на Софийския университет остава блокирано и след 19 часа, но не се забелязва ескалиране на напрежението сред протестиращите.   До тези действия се стигна след като преди обяд противници на студентската стачка се опитаха да пробият окупацията. Това породи ескалация на напрежението и доведе предимно до словесни атаки между двата лагера.   Малко след 11 часа недоволни от окупацията нахлуха в двора на висшето заведение и счупиха част от загражденията, за да стигнат до протестиращите студенти и да говорят с тях.   "Провокатори нахлуха в двора на Ректората, агресивни са, идвайте на помощ", написаха окупаторите във фейсбук страницата си "Ранобудните студенти".   Сред хората, които успяха да минат през блокадата, бе депутатът от Коалиция за България Борис Цветков с детето си, станалият популярен с подкрепата си за правителството Бисер Миланов-Петното, който също така неведнъж бе задържан при протестите през лятото срещу кабинета, както и сподвижничката му Нина Гергова.   Студенти, участващи в протеста срещу управляващите, съобщиха също, че около и в двора на Ректората е имало и момчета от футболните агитки, част от които са налитали на бой, както и много представители на "Атака", екип на партийната телевизия "Алфа" и на други телевизии.   "Това са хора, които целят провокация, бяха забелязани някои популярни с това, че правят провокации хора. Народни представители от БСП. Борис Цветков, който също подклаждаше напрежението. Бяха забелязани хора с разни псевдоними, които се занимават с това, да правят провокации", коментира пред БНР Борис Рангелов от окупаторите..   Според бТВ контрапротестиращите са се организирали във фейсбук в група с име "Вън търговците от храма". Те твърдят, че има много хора, които искат да учат, но сега нямат тази възможност. Младеж от нахлулите в двора на университета, представил се като студент, заяви пред телевизията ,че е дошъл с колегите си, защото искат да влязат "в този храм на образованието" и да говорят за истинските проблеми на студентите. "Не ме интересуват петна, лекета", добави той.   До около 12.40 часа продължи суматохата, размяната на реплики и обвинения, че едните издигат политически искания, за каквито няма място в университета, а другите, че се опитват да опорочат протеста им.   Междувременно студентите са викали полиция, като по думите на Рангелов тя не реагирала на многобройните им обаждания. "Накрая дойдоха и си тръгнаха. Два пъти идва полицията. Веднаж ги извикахме превантивно за да предотвратят това, което очаквахме да се случи. Преди да влязат, докато бях на улицата още, извикахме полиция, дойде полицията и след това си тръгна. И в момента, в който си тръгна, те влязоха. Извикахме още един път полиция, когато бяха вече в двора, полицията дойде и си тръгна", заяви представителят на протестиращите.   В крайна сметка контраокупаторите се тръгнаха като бяха изпратени с освирквания и викове "Мафия!", а около сградата бе засилено полицейското присъствие.   В подкрепа на протестиращите студенти се обявиха журналисти, актьори и общественици, както и от СДС. Около тридесетина души дойдоха пред университета, носейки храна и вода на затворилите се в сградата младежи.   От Нaционалното представителство на студентските съвети излязоха с позиция, че принципно подкрепят всяка форма на гражданска активност от страна на българските студенти, тъй като апатията и липсата на солидарност са сред най-големите проблеми на българското общество.   Според тях обаче правото на протест, което се насърчава, не бива да бъде в ущърб на правото на обучение. "Алма Матер е институция, която дава знания, която обучава. Демокрацията, свободата, истината и знанието не търпят вериги, а ги премахват", пише в позицията.   Представителството посочва още, че ако има първопричина за създаването на определени трудности в учебния процес по повод на настоящите протести, то проблемът е в нестабилната обществено-политическа среда в страната, а не в студентите - протестиращи, или не

Студентският протест получи подкрепа от софиянци

Граждани на София излязоха в неделя вечерта да подкрепят студентския протест с искане на оставката на правителството на Пламен Орешарски, след като по-рано през деня завзелите пети ден сградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" младежи бяха атакувани от контраокупатори, сред които и депутат от БСП и лица, познати от проправителствените демонстрации.   По призив на стачкуващите студенти хората се събраха около 18 часа на стълбите между паметниците на братята Евлоги и Христо Георгиеви пред сградата на СУ и с викове "Оставка!” и "Ние сме с вас!" блокираха движението на кръстовището на булевардите "Васил Левски” и "Цар Освободител”.   Още преди това студентите обявиха, че част от окупаторите на сградата ще останат вътре, а други техни представители ще се включат в протеста пред университета.   До тези действия се стигна след като преди обяд противници на студентската стачка се опитаха да пробият окупацията. Това породи ескалация на напрежението и доведе предимно до словесни атаки между двата лагера.   Малко след 11 часа недоволни от окупацията нахлуха в двора на висшето заведение и счупиха част от загражденията, за да стигнат до протестиращите студенти и да говорят с тях.   "Провокатори нахлуха в двора на Ректората, агресивни са, идвайте на помощ", написаха окупаторите във фейсбук страницата си "Ранобудните студенти".   Сред хората, които успяха да минат през блокадата, бе депутатът от Коалиция за България Борис Цветков с детето си, станалият популярен с подкрепата си за правителството Бисер Миланов-Петното, който също така неведнъж бе задържан при протестите през лятото срещу кабинета, както и сподвижничката му Нина Гергова.   Студенти, участващи в протеста срещу управляващите, съобщиха също, че около и в двора на Ректората е имало и момчета от футболните агитки, част от които са налитали на бой, както и много представители на "Атака", екип на партийната телевизия "Алфа" и на други телевизии.   "Това са хора, които целят провокация, бяха забелязани някои популярни с това, че правят провокации хора. Народни представители от БСП. Борис Цветков, който също подклаждаше напрежението. Бяха забелязани хора с разни псевдоними, които се занимават с това, да правят провокации", коментира пред БНР Борис Рангелов от окупаторите..   Според бТВ контрапротестиращите са се организирали във фейсбук в група с име "Вън търговците от храма". Те твърдят, че има много хора, които искат да учат, но сега нямат тази възможност. Младеж от нахлулите в двора на университета, представил се като студент, заяви пред телевизията ,че е дошъл с колегите си, защото искат да влязат "в този храм на образованието" и да говорят за истинските проблеми на студентите. "Не ме интересуват петна, лекета", добави той.   До около 12.40 часа продължи суматохата, размяната на реплики и обвинения, че едните издигат политически искания, за каквито няма място в университета, а другите, че се опитват да опорочат протеста им.   Междувременно студентите са викали полиция, като по думите на Рангелов тя не реагирала на многобройните им обаждания. "Накрая дойдоха и си тръгнаха. Два пъти идва полицията. Веднаж ги извикахме превантивно за да предотвратят това, което очаквахме да се случи. Преди да влязат, докато бях на улицата още, извикахме полиция, дойде полицията и след това си тръгна. И в момента, в който си тръгна, те влязоха. Извикахме още един път полиция, когато бяха вече в двора, полицията дойде и си тръгна", заяви представителят на протестиращите.   В крайна сметка контраокупаторите се тръгнаха като бяха изпратени с освирквания и викове "Мафия!", а около сградата бе засилено полицейското присъствие.   В подкрепа на протестиращите студенти се обявиха журналисти, актьори и общественици, както и от СДС. Около тридесетина души дойдоха пред университета, носейки храна и вода на затворилите се в сградата младежи.   От Нaционалното представителство на студентските съвети излязоха с позиция, че принципно подкрепят всяка форма на гражданска активност от страна на българските студенти, тъй като апатията и липсата на солидарност са сред най-големите проблеми на българското общество.   Според тях обаче правото на протест, което се насърчава, не бива да бъде в ущърб на правото на обучение. "Алма Матер е институция, която дава знания, която обучава. Демокрацията, свободата, истината и знанието не търпят вериги, а ги премахват", пише в позицията.   Представителството посочва още, че ако има първопричина за създаването на определени трудности в учебния процес по повод на настоящите протести, то проблемът е в нестабилната обществено-политическа среда в страната, а не в студентите - протестиращи, или не

Контраокупатори ескалираха студентските протести

Противници на студентската стачка в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се опитаха в неделя преди обед да пробият окупацията, което породи ескалация на напрежението и доведе предимно до словесни атаки между двата лагера.   Малко след 11 часа недоволни от окупацията нахлуха в двора на висшето заведение и счупиха част от загражденията, за да стигнат до протестиращите студенти и да говорят с тях.   "Провокатори нахлуха в двора на Ректората, агресивни са, идвайте на помощ", написаха окупаторите във фейсбук страницата си "Ранобудните студенти".   Сред хората, които успяха да минат през блокадата, бе депутатът от Коалиция за България Борис Цветков с детето си, станалият популярен с подкретата си за правителството Бисер Миланов-Петното, който също така неведнъж бе задържан при протестите през лятото срещу кабинета, както и сподвижничката му Нина Гергова.   Студенти, участващи в протеста срещу управляващите, съобщиха също, че около и в двора на Ректората е имало и момчета от футболните агитки, част от които са налитали на бой, както и много представители на "Атака", екип на партийната телевизия "Алфа" и на други телевизии.   "Това са хора, които целят провокация, бяха забелязани някои популярни с това, че правят провокации хора. Народни представители от БСП. Борис Цветков, който също подклаждаше напрежението. Бяха забелязани хора с разни псевдоними, които се занимават с това, да правят провокации", коментира пред БНР Борис Рангелов от окупаторите..   Според Би Ти Ви контрапротестиращите са се организирали във фейсбук в група с име "Вън търговците от храма". Те твърдят, че има много хора, които искат да учат, но сега нямат тази възможност. Младеж от нахлулите в двора на университета, представил се като студент, заяви пред телевизията ,че е дошъл с колегите си, защото искат да влязат "в този храм на образованието" и да говорят за истинските проблеми на студентите. "Не ме интересуват петна, лекета", добави той.   До около 12.40 часа продължи суматохата, размяната на реплики и обвинения, че едните издигат политически искания, за каквито няма място в университета, а другите, че се опитват да опорочат протеста им.   Междувременно студентите са викали полиция, като по думите на Рангелов тя не реагирала на многобройните им обаждания. "Накрая дойдоха и си тръгнаха. Два пъти идва полицията. Веднаж ги извикахме превантивно за да предотвратят това, което очаквахме да се случи. Преди да влязат, докато бях на улицата още, извикахме полиция, дойде полицията и след това си тръгна. И в момента, в който си тръгна, те влязоха. Извикахме още един път полиция, когато бяха вече в двора, полицията дойде и си тръгна", заяви представителят на протестиращите.   В крайна сметка контраокупаторите се тръгнаха като бяха изпратени с освирквания и викове "Мафия!", а около сградата бе засилено полицейското присъствие.   В подкрепа на протестиращите студенти се обявиха журналисти, актьори и общественици, както и от СДС. Около тридесетина души дойдоха пред университета, носейки храна и вода на затворилите се в сградата младежи.   От Нaционалното представителство на студентските съвети излязоха с позиция, че принципно подкрепят всяка форма на гражданска активност от страна на българските студенти, тъй като апатията и липсата на солидарност са сред най-големите проблеми на българското общество.   Според тях обаче правото на протест, което се насърчава, не бива да бъде в ущърб на правото на обучение. "Алма Матер е институция, която дава знания, която обучава. Демокрацията, свободата, истината и знанието не търпят вериги, а ги премахват", пише в позицията.   Представителството посочва още, че ако има първопричина за създаването на определени трудности в учебния процес по повод на настоящите протести, то проблемът е в нестабилната обществено-политическа среда в страната, а не в студентите - протестиращи, или не

Държим над 36 млрд. в банки

Над 36 милиарда лева държим в банки, според актуалните данни на БНБ за септември. Сумата е по-голяма с 9 на сто в сравнение с миналaта година. Най-много са влоговете до 20 000 лева, а точно 1800 са тези над 500 000. Така изглеждат спестяванията ни в деня на спестовността.

Наръганият 12 пъти от съученик Искрен Ангелов е в стабилно състояние

Днес изтича последният от 4-те критични дни за ранения с нож тийнейджър Искрен Ангелов от Пловдив, съобщават от пресцентъра на Университетска болница Пловдив, цитирани от Фокус.

Момчето е наръгано 12 пъти с нож в областта на корема и гърдите. 

Искрен е все още на командно дишане, но по последна информация, състоянието му в стабилно. Днес изтича последният от 4-те критични дни за ранения с нож тийнейджър Искрен Ангелов от Пловдив, съобщават от пресцентъра на Университетска болница Пловдив, цитирани от Фокус. Момчето е наръгано 12 пъти с нож в областта на корема и гърдите. Искрен е все още на командно дишане, но по последна информация, състоянието му в стабилно.

US службите слухтели. Руските са на ход!

На прицел са службите в бившите съветски републики

    

Американските служби слухтели. Руските са на ход!

На прицел са службите в бившите съветски републики

    


„Златен век" за Христо Ненов-Джери

София /КРОСС/ Дългогодишният директор на продукции в българската кинематография Христо Ненов - Джери беше награден от министъра на културата д-р Петър Стоянович с отличието „Златен век" - печат на Симеон Велики. Престижното отличие на Министерството на културата и почетната грамота му бяха връчени за приноса му в развитието на българското филмово изкуство.Христо Ненов - Джери е бил е директор на филмите „Демонът на империята", „Борис I", „Хан Аспарух", „Сватбите на Йоан Асен", „Време разделно', „Записки по българските въстания" и много др. Работил е с прочути български режисьори, сред които Людмил Стайков, Борислав Шаралиев и Вили Цанков. В приветствието си на церемонията по награждаването, състояла се в Министерство на културата, кинорежисьорът Иван Павлов, председател на Съюза на българските филмови дейци, поздрави от името на СБФД Христо Ненов за високото и достойно отличие, като подчерта, че цели десетилетия от историята на българското кино са свързани с неговото име и заслуги. „Наградата „Златен век" идва напълно заслужено - ти беше директор на най-мащабните продукции в българското кино: „Хан Аспарух", „Време разделно", „Демонът на империята", „Сватбите на Йоан Асен", „Записки по българските въстания", „Борис I"

„Златен век" за Христо Ненов - Джери

София /КРОСС/ Дългогодишният директор на продукции в българската кинематография Христо Ненов - Джери беше награден от министъра на културата д-р Петър Стоянович с отличието „Златен век" - печат на Симеон Велики. Престижното отличие на Министерството на културата и почетната грамота му бяха връчени за приноса му в развитието на българското филмово изкуство.Христо Ненов - Джери е бил е директор на филмите „Демонът на империята", „Борис I", „Хан Аспарух", „Сватбите на Йоан Асен", „Време разделно', „Записки по българските въстания" и много др. Работил е с прочути български режисьори, сред които Людмил Стайков, Борислав Шаралиев и Вили Цанков. В приветствието си на церемонията по награждаването, състояла се в Министерство на културата, кинорежисьорът Иван Павлов, председател на Съюза на българските филмови дейци, поздрави от името на СБФД Христо Ненов за високото и достойно отличие, като подчерта, че цели десетилетия от историята на българското кино са свързани с неговото име и заслуги. „Наградата „Златен век" идва напълно заслужено - ти беше директор на най-мащабните продукции в българското кино: „Хан Аспарух", „Време разделно", „Демонът на империята", „Сватбите на Йоан Асен", „Записки по българските въстания", „Борис I"

Константийският епископ Антоний е избран за Западно- и Средноевропейски митрополит


Константийският епископ Антоний е избран за Западно- и Средноевропейски митрополит с 10 гласа, резултата оповести патриарх Неофит, съобщи агенция "Фокус". Изборът се извърши в в Синодалния параклис "Св. цар Борис - Михаил Покръстител". В гласуването участваха временно управляващият Русенската епархия Неофит, Врачанският митрополит Калиник, Сливенският митрополит Иоаникий, Видинският митрополит Дометиан, Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, старозагорският...

Намушканият 12 пъти от съученик е в стабилно състояние

Днес изтича последният от 4-те критични дни за ранения с нож тийнейджър Искрен Ангелов от Пловдив, съобщават от пресцентъра на Университетска болница Пловдив, цитирани от Фокус.

Момчето е наръгано 12 пъти с нож в областта на корема и гърдите. 

Искрен е все още на командно дишане, но по последна информация, състоянието му в стабилно. Днес изтича последният от 4-те критични дни за ранения с нож тийнейджър Искрен Ангелов от Пловдив, съобщават от пресцентъра на Университетска болница Пловдив, цитирани от Фокус. Момчето е наръгано 12 пъти с нож в областта на корема и гърдите. Искрен е все още на командно дишане, но по последна информация, състоянието му в стабилно.

Българи в Ада

В сърцето на Малайзия се намира дъждовна гора, която е толкова стара, че в сравнение с нея Амазонската джунгла е като наскоро поникнал разсад.


Възрастта на непроходимия лес е 130 милиона години, населяват го 14 000 вида растения и над 200 различни бозайници. В някои от тези опасни територии човешки крак още не се осмелява да стъпи, но се ражда В сърцето на Малайзия се намира дъждовна гора, която е толкова стара, че в сравнение с нея Амазонската джунгла е като наскоро поникнал разсад. Възрастта на непроходимия лес е 130 милиона години, населяват го 14 000 вида растения и над 200 различни бозайници. В някои от тези опасни територии човешки крак още не се осмелява да стъпи, но се ражда

Икономист: Спестяват само бедните и богатите, средната класа - не

Само най-бедните и най-богатите семейства в България спестяват, заяви икономистът Иво Димитров пред БТВ. Според него средната класа, като двигател на икономиката, не спестява пари,  а живее на кредит. 

По данни на БНБ влоговете тази година са 36 млрд. лева, което е с девет процента  повече от миналата година по същото време. Най-много влогове им Само най-бедните и най-богатите семейства в България спестяват, заяви икономистът Иво Димитров пред БТВ. Според него средната класа, като двигател на икономиката, не спестява пари, а живее на кредит. По данни на БНБ влоговете тази година са 36 млрд. лева, което е с девет процента повече от миналата година по същото време. Най-много влогове им

Малайзия забрани концерт на Ke$ha

/КРОСС/ Малайзийските власти отново забранениха концерт на чуждестранен изпълнител. Този път те наложиха вето на шоуто на американската поп звезда Кеша Роуз Сибърт - Ke$ha, поради възможен конфликт "с религиозните чувства и културните ценности на Малайзия", съобщава местния вестник Straits Times."С голямо съжаление потвърждаваме, че шоуто е отменено", посочват в изявлението си организаторите на събитието - компанията Livescape , която по-рано изразяваше готовността на известната с песните си за секс и алкохол скандална изпълнителка да „модифицира концерта си така, че той да съответства с културата на Малайзия". Организаторите посочват, че забраната на шоуто по-малко от ден преди определената дата ще доведе до загуби в размер на 350 000 долара.Миналия месец малайзийските власти отмениха концерта на американската рок група Lamb of God, след като местни ислямски авторитети нарекоха парчетата им богохулни. Миналата година бе отменен концертът и на Ерика Баду, а Бионсе на два пъти се отказа от шоу в Малайзия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване