10/30/13 07:00
(http://www.klassa.bg/)

Скъпо е спасяването на Дженерал мотърс и Крайслер

Американските данъкоплатци досега са загубили 9,7 милиарда щатски долара в инвестициите, направени от страна на правителството на САЩ в автомобилния производител Дженерал мотърс (General Motors), спасен от фалит през 2009 г. Това става ясно от последните оценки на Министерството на финансите, излизащи в сряда и цитирани от АФП.
Правителството на САЩ се втурна да помага на гиганта на автомобилостроенето в рамките на спасителен план на стойност 49,5 милиарда щатски долара - част от програма, наречена ТАРП ("Trouble Asset Relief Program") за изпадналия в затруднения банков сектор и автомобилната индустрия в беда.
Министерството на финансите осигури кредит на Дженерал мотърс (GM), трансформиран след това като дялово участие в размер на около 60 % в акции на автомобилен производител №1 в САЩ, но застрашен от фалит.
Оттогава насам Министерството на финансите продава акциите на няколко части, а в края на 2012 г. посочи, че възнамерява да се освободи от тях напълно в рамките на 12 до 15 месеца.
Според данните, публикувани във вторник на интернет страницата на Министерството на финансите, държавата досега е загубила 9,7 милиарда щатски долара от инвестициите си в Дженерал мотърс (GM). Акциите на автопроизводителя струваха по това време 43,52 долара за брой.
През септември, преди поредния кръг от продажби на ценни книжа за непосочена сума, държавното участие в Джи Ем бе все още 7,3%. Във вторник, малко преди края на сесията, акция на Дженерал мотърс струваше 36,03 долара.
Финансовото ведомство на САЩ вече беше посочило през септември, че спасителният план ТАРП за Крайслер (Chrysler) e завършил с дефицит - минус 15 милиарда щатски долара за данъкоплатците.





















АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване