10/31/13 22:42
(http://e-vestnik.bg/)

Големи планове за туристическия потенциал на Сърбия

Татяна Митевска

Указател към родното място на “първия сръбски вампир”. Снимка: новости

Този месец екип от ентусиазирани любители на рафтинга гребаха повече от 500 км от Баня Лука - най-големия град в Република Сръбска в Босна и Херцеговина, до столицата на Сърбия Белград, за да рекламират речния туризъм, рафтинга и екологията.Дузина сини рафтинг-лодки от клуб “Каньон” бяха приветствани от клубовете “Ред Стар” и “Лиман” на мястото, където се сливат реките Сава и Дунав в Белград.
Джордже Джурджевич от рафтинг клуб “Каньон”, заедно с много други босненски сърби, често пътува до Сърбия за културни и спортни събития и за посещения при роднини. Сърбия регистрира най-висок брой чуждестранни посещения от граждани на Босна и Херцеговина, а броят им расте година след година.

Приближаването към Бранков мост в сръбската метрополия в слънчева есенна утрин представлява внушителна гледка. “Това е първият опит за организиране на маратонска еко-регата и аз съм доволен, че всичко мина добре, тъй като планираме да я разширим следващата година, започвайки от Словения, през Хърватия и през целия път до Белград”, казва Александър Пастир, председател на Федерацията по кану, каяк и рафтинг на Босна и Херцеговина и на рафтинг клуб “Каньон”.

Официалната статистика показва, че Сърбия, заедно с другите бивши югославски републики, регистрира най-много чуждестранни туристи от съседните бивши републики на югославската федерация. Някогашният сръбско-хърватски език сега се е развил в четири различно наричани езици, но като оставим настрана политиката, всички те се разбират добре едни други и това допринася за по-бързото съживяване на регионалната търговия и туризма.

Създаването на нови клубове по водни спортове в по-малките градове по реките Сава и Дунав, увеличаването на вниманието към опазването на околната среда и извличането на максимална полза от речния туризъм са част от по-голям план за рекламиране на Сърбия като атрактивна туристическа дестинация. “Речният туризъм добавя друго измерение на т. нар. MICE туризъм в Белград, правейки го още по-вълнуващо място за посещение”, казва Деян Веселинов, директор на Белградската туристическа организация. (MICE туризъм (Meetings, Incentives, Conventions and Exhibitions) - организиране на срещи, конгреси и изложби - бел. ред.)

С рекорден брой посетители и увеличение на нощувките на чужденци с 14 процента спрямо миналата година, Белград и други сръбски градове, като Нови Сад и Ниш, са топ приоритет на министерството на икономиката за по-нататъшно развитие като дестинации за кратки градски ваканции.

“MICE като туристически продукт има силен растеж в сръбските градове през последните пет години, отвеждайки Сърбия от 73-о място на 42-ро в света чрез увеличаване на броя на конференциите от 11 на 55″, казва Гордана Пламенац, управляващ директор на Националната туристическа организация на Сърбия.

Градовете също така приемат все повече посетители за фестивали, като Екзит (Exit) в Нови Сад и Nisville Jazz Festival в Ниш, както и туристи, които идват в Белград не само за фестивали, но и минават през града на път за други фестивали. Най-големият от тях е Гуча (Guca) - най-големият фестивал за духова музика в света, който се организира в селския район Драгачево.

С три изцяло плавателни реки (Дунав, Сава и Тиса) и много планински реки, потенциалът на речния туризъм е огромен, но в действителност неизползван. За някои реки обаче, този потенциал може никога да не бъде реализиран.

“Голямата заплаха за екстремните спортове и за природните паркове по реките на Сърбия и техните екосистеми са плановете за изграждане на повече язовири за нови водноелектрически централи по река ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване