11/01/13 07:59
(http://www.klassa.bg/)

Сирийското химическо оръжие – на крачка от България

Има вероятност сирийското химическо оръжие да бъде утилизирано в Албания, само на около 550 км от България. Това съобщи Глобъл секюрити нюзуайър, като се позовава на свои източници и редица неправителствени експерти в областта на сигурността и разоръжаването, предаде ИТАР-ТАСС.

Според източниците пренасянето на оръжието в Албания е "все по-вероятно развитие на събитията".
Експертите не изключват и вероятността Белгия и Франция също да приемат сирийското химическо оръжие за утилизация, съобщава ИТАР-ТАСС.

В случай на реализирането на такава операция ще се използва специално мобилно оборудване на САЩ. Извозването на химическото оръжие от Сирия най-вероятно ще се извършва от военна авиация, заяви бившият инспектор на ООН по разоръжаването Ричард Бътлър.

Чарлз Дълфър, друг експерт посочи, че е получил информации, според които "Албания е ентусизиарана" във връзка с евентуалното приемане на сирийско химическо оръжие.

Дълфър добави, че участието на Тирана в процеса на ликвидация на запасите от бойни отровни вещества в Сирия може да се използва за "повишаване на статута й".

През 2007 година Албания стана първата страна, утилизирала напълно химическото оръжие, с което е разполагала към момента на присъединяването й към международната Конвенция за забрана на химическите оръжия, припомня БТА.

По-рано днес стана ясно, че Сирия спазва обещанието. Дамаск унищожи оборудването за производство на химически оръжия. От Организацията за забрана на химическите оръжия съобщиха, че цялото оборудване за производство на химически оръжия на Сирия, декларирано от Дамаск, е унищожено.
















ИТАР-ТАСС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване