11/02/13 10:56
(http://www.klassa.bg/)

„Сдружение Азбукари“

Със съдействието на „Сдружение Азбукари“ Домът за деца с умствена изостаналост в с. Видраре  ще получи куче, обучавано за водач на незрящи хора от фондация „Очи на 4 лапи“.

В Деня на народните будители „Сдружение Азбукари“ и фондация „Очи на 4 лапи“ организираха  една нестандартна инициатива за обществено пробуждане към проблемите на хората в неравностойно положение.  Специално за събитието от Дома в с. Видраре пристигнаха деца и младежи, които с огромен интерес изгледаха демонстрация на уменията на кучетата водачи.  Инициативата събра на едно място малчугани от различни социални групи, тъй като там присъстваха и деца без увреждания. 

 

 

 

Всички те научиха колко трудна е задачата да се отгледа куче –водач. Беше им разказано, че то трябва да притежава различни качества- да е здраво, с балансиран характер, да е социално, с нулева степен на агресия и да е много работливо. За да са най-пълноценни за незрящите тези кучета работят без почивен ден. Средно около 3 на всеки 10 кучета припокриват стандартите да служат на хора със зрителни проблеми.  Отпадналите кучат се подаряват на подходящи стопани , които да се грижат добре за тях. „Сдружение Азбукари“ предложи на фондация „Очи на 4 лапи“ те да бъдат дарявани на домове за деца , а новите им четириноги приятели  да участват в терапевтичните процеси. Първото такова куче ще отиде при децата от Дома в с. Видраре.  Идеята дойде лично от председателя на организацията известната телевизионна водеща Цвета Кирилова: „Много се радвам, че тази среща допринася за целите, които си е поставило „Сдружение Азбукари“ , а те са подобряване на социалната интеграция и грижата за децата с увреждания. Нашите приятели от с. Видраре ще имат нов любимец, защото заслужават енергията и емоцията , която носи общуването с животните. Нека светлината и любовта бъдат нашия водач и както кучето- водач води незрящите, ние Азбукарите призоваваме чрез кампанията „Вярвам в теб!“  да поведем децата по един нов път на социална интеграция. Призоваваме ви да подкрепите кампанията „Вярвам в теб!“ и да изградим площадка за деца с увреждания в гр. Велико Търново.  Нека чувството на съпричастност да победи егоизма. Нека помислим за нуждаещите се, преди да помислим първо за себе си. „-призова Кирилова.

Поредната инициатива на „Сдружение Азбукари“ цели да популяризира Националната кампания за социална адаптация „Вярвам в теб!“ и да се даде гласност на нуждата от събирането на средства за изграждането на комбинирана, обществена  детска площадка за игра и обучение, адаптирана за деца със специфични потребности в гр. Велико Търново. Както знаете „Сдружение Азбукари“ вече построи  такава площадка в гр. София. Амбициите на организацията са подобни детски кътчета, адаптирани и за деца с увреждания да бъдат построени в колкото се може повече кътчета в страната.

Всеки, който припознава инициативите на Азбукарите, може да помогне с дарителски sms с текст DMS 123 на номер 17 777. Подкрепа може да бъде оказана и чрез банковата сметка - IBAN BG18FINV91505315574776 BIC FINVBGSF.
www.azbukari.org

Голямото обединение продължава, защото заедно можем всичко.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване