Българският енергиен холдинг освобождава изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Самият Гогов обясни, че все още не е уведомен за решението.

Официално решението не е потвърдено от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и от Българския енергиен холдинг.

В Агенцията по вписванията обаче вече е внесено заявление с решение на борда на директорите на Българския енергиен холдинг на мястото на Димитър Гогов да се впише Шишман Чаушев, бивш регионален директор в НАП Видин .

Гогов заяви, че не познава Чаушев, но ще му се наложи да се запознае с него, съобщава Нова телевизия.

Гогов няма представа какви са мотивите за отстраняването му, но предполага, че става въпрос за различия в мненията по отделни теми. 

По времето на Гогов "Булгаргаз" отчете редица неполучени вземания и натрупа просрочени задължения. Основната част от вземанията са от "Топлофикация- София".

"Булгаргаз" не си е събрало вземания за около 200 млн. лева от "Топлофикация- София" и други клиенти. "Топлофикация- София" дължи и около 360 млн лева на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

"Булгаргаз" ЕАД е част от структурата на "Български енергиен холдинг". Дружеството е единствен за територията на Република България обществен доставчик на природен газ.

Съгласно Закона за енергетика в дейността на дружеството е включена обществена доставка на природен газ в Република България, която подлежи на лицензиране от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). На територията на страната се издава само една лицензия за обществена доставка на природен газ.

"Булгаргаз" сключва сделки с добивни предприятия и търговци на природен газ за покупка на природен газ в количествата, необходими да покрият потреблението на потребителите, пряко присъединени към газопреносната мрежа, и за количествата, договорени за извършване дейността на обществените снабдители. Компанията сключва сделки за продажба на природен газ с потребителите.

"Булгаргаз" сключва сделки за пренос на природен газ с преносното и разпределителните предприятия и съхранение на природен газ с операторите на газохранилища.

Регистрираният капитал на дружеството е разпределен в 257 691 067 поименни акции. Целият размер на капитала му е записан и изцяло внесен от "Български Енергиен Холдинг" ЕАД. В едноличния собственик на капитала на "Булгаргаз" ЕАД – "Български Енергиен Холдинг" ЕАД, държавата притежава 100 % от регистрирания капитал.