11/08/13 14:57
(http://www.klassa.bg/)

Местан: Банковата тайна за сметките на висши политици трябва да падне

Необходимо е закрилата на банковата тайна за сметките на висши политици да падне. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в парламента.

"Рано или късно принципът "банкова тайна" ще отстъпи на обществената нужда и сметките на висшите политици, дори и в "най-сигурните" банки, ще трябва да бъдат огласени", каза Местан.

По думите му вече се провежда европейски дебат относно необходимостта да се осветлят сметките на висшите политици. Според него това неизбежно ще се случи, като е въпрос на време. Местан добави, че всички национални парламенти рано или късно ще приемат подобни изменения в законодателството. 

Лидерът на ДПС обясни, че принципът "банкова тайна" трябва да отстъпи на идеята за прозрачността и публичността, когато става дума за висш политик. Той посочи, че ако е необходимо, ДПС ще инициира и законови промени в тази посока.

Според него обаче едва ли български закон ще бъде пряко приложим спрямо чужди юридически лица. "Затова твърдя, че поради интернационалния характер на казуса този въпрос трябва да се реши с европейски регламент, ратифициран от националните парламенти", коментира Местан.

По думите му, когато има общ европейски регламент, всяка банка ще бъде задължена, като получи списък с висши политици, да провери банковите им сметки, ако имат такива.  















ДПС Лютви Местан в парламента.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване