11/09/13 13:21
(http://e-vestnik.bg/)

Меглена Кунева: Ако нямаш опозиция, ставаш диктатор

Разбрах с шок за този списък, казва лидерката на Движение България на гражданите

Меглена Кунева. Снимка: e-vestnik

- Христо Бисеров, зам.-председател на парламента и на ДПС, подава оставка и на другия ден става следствен за пране на пари, понася се слух, че е напуснал страната, а в Туитър се появяват кратки съобщения от негово име “след 8 часа полет”. Знаем ли всъщност кой управлява България? Имаме ли достоверна представа за хората във властта?

- Това е пореден шок за цялото българско общество. Имало е хора, които са се поддавали на изкушения през годините. Тук обаче размерът е огромен и постът на този човек е твърде висок. Той е бил в ръководството на партия с позиции във властта от много години. Дали това е само върхът на айсберга, или е само изолиран случай? С кого още е свързан? И дали това ще се превърне в символ на българската политика? Ако хората имат все повече информация, че явлението е разпространено, а само той е хванат, нормална българска и европейска политика няма как да се прави. Как да се предотвратяват такива случаи в бъдеще за мене е спешен въпрос. В “България на гражданите” обсъждаме дали когато влизаш в политиката, трябва да даваш съгласие компетентните власти да те проверяват за офшорни сметки без предупреждение. Аз съм готова да ме проверят, когато поискат. Остава да измислим как службите да докладват веднага такава информация, а не да я крият и да злоупотребяват с нея, за да държат някого в зависимост.

- Има ли в България нужда от операция “Чисти ръце”, както преди години в Италия?

- Да. Има нужда от приличие. Навремето започнах с призива “да върнем нормалността”. Сега ми се струва, че и постановката “да върнем приличието” би била достатъчно сериозна като предизборен лозунг. Става въпрос за това да не се назначават некомпетентни хора. Да се избира по начин, който убеждава цялото общество. Когато се вижда, че без всякакви мотиви се промотират хора, това е страшно разочароващо за цялата система. Такава система привлича като магнит калпавото, некадърното, хора, които не държат на професията си, а но това, което могат да изкарат по непочтен начин. Операция “Чисти ръце” значи да се прегледа миналото. Това има безспорно значение. Но за мене тя е важна и от гледна точка на бъдещето. А това минава през начина, по който се извършват назначенията.

- Не се ли радват на твърде много имунитет българските депутати и магистрати?

- Спомням си как по време на преговорите за членство в ЕС стъпка по стъпка “изтласквахме” имунитета от българското законодателство. Не е това обаче абсолютното разковниче. Ако съдебната система се държи от хора с тефтерчета и ако ти си назначил следователя или съдията, който ще гледа твоето дело, какво значение би имало дори да нямаш никакъв имунитет? Опитваме се понякога да стреляме с топ по врабчета и разбира се, пропускаме целта. Преди да отнемем имунитета, трябва да сме сигурни, че следователят ще е абсолютно безкомпромисен, че има кадърни хора, които могат да прочетат едно сложно финансово дело. Не знам как това с офшорните компании е стигнало до повърхността, но съм готова да заложа думата си, че е станало през чужди служби, а не през българските. Забелязвате ли, че повечето от големите ни дела са разкрити отвън, а не отвътре? И българската система реагира отнемайкъде. В едно разследване на злоупотреби с европейските фондове съм склонна по-скоро да заложа на предлагания европейски прокурор, отколкото на българския. Защото последният може да бъде държан с нещо. В най-добрия случай той ще дължи кариерата си на някой, който е успял да открадне ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване