Полицията в Република Сръбска изтезава заподозрени въпреки международните предупреждения


Съветът на Европа срещу Република Сръбска. Страсбург отчита сериозни нарушения, извършени от полицията в Баня Лука, обвинена за престъпления, които се определят като изтезания, пише Osservatorio Balcani e Caucaso.

Полицията на Република Сръбска, частта от Босна и Херцеговина със сръбско мнозинство, е отговорна за нечовешко отношение, граничещо с мъчение. Това е позицията, изразена от Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към...

Гледаме пак Мехмед от "Перла" в сериал

"Север Юг" тръгва на 16 януари по bTV

    


Ивайло Калфин: ЕС ще е нащрек за сигурността на границата ни

/КРОСС/ Като външна граница на ЕС България ще бъде обект на особено внимание и строг контрол по отношение на събирането на мита и акцизи. Защитата на финансовите интереси на Съюза във времена на бюджетни съкращения и намалелите собствени приходи на ЕС, са причина за интереса, с който ще се наблюдава сигурността на европейската граница. Това заяви Ивайло Калфин по повод публикуването на доклада на делегацията на Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент, която направи инспекция у нас през септември. Евродепутатите, сред които Калфин, посетиха граничните пунктове „Капитан Андреево", „Капъкуле" (Турция) и „Кипи" и „Ипсала" (Гърция), за да проверят как се охранява външната граница на ЕС, и се срещнаха с представители на различни институции. Според Калфин визитата е била полезна и е потвърдила, че България е технически готова да влезе в Шенгенското безвизово пространство. „Отидохме в България, водени от информация, че границата с Гърция и Турция е едно от проблемните места на трафика на цигари, но се оказа, че сме закъснели и че този район вече не е гореща точка", заяви при представянето на доклада водачът на делегацията, германският евродепутат Йенс Гайер. Според заключенията на делегацията сухопътните граници на България с Турция и на Гърция с Турция вече не са проблемни по отношение на нелегалния трафик на цигари, който беше основният интерес на мисията

Плевнелиев: Частният медиен монопол е много по-опасен от държавния (снимки)

Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов

Частният монопол върху медиите е много по-опасен от държавния. Трябва саморегулация, но и регулации в от държавата с фокус върху прозрачност на собствеността.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на дискусията за състоянието на медиите у нас. 

Участие в дебата взеха граждани, журналисти, медийни експерти, представители на протестиращите и на Ранобудните студенти, дипломати, но присъстваха малко собственици на медии. Сред изключенията бяха Венелина Гочева (“24 часа” и “Труд”) и Валери Запрянов (издател на “Преса” и “Тема”). Някои от по-ключовите изказвания – по-надолу.

“Надявам се, заедно да потърсим решенията, а не скандала. Като четвърта власт медиите са свободни, но това не означава, че не подлежат на критики”, каза президентът. 

„В период на икономическа криза, държавата често се явява най-големият работодател, но тя не бива да се приема за благодетел. За да работи системата, трябва да има саморегулация, тоест етичен кодекс, валиден за всички, но и регулация от държавата”, посочи още  Плевнелиев.

На неколкократно зададен въпрос защо организира тази дискусия и дали тя няма да завърши без последствия, президентът отговори, че смята да постави въпроса пред политическите сили по време на месеца на политическите консултации (януари 2014-а) и да насочи вниманието на партиите към евентуални предложения, дошли от медийната общност. “Да, нямам право на законодателна инициатива, но бъдете уверени, че ако постигнете консенсус, той ще отекне силно, аз ще съм мултипликатор”, увери аудиторията във Военния клуб Росен Плевнелиев.

Изказванията на свързаните с медийната сфера участници се обединиха около няколко основни проблема: липса на прозрачност на медийната собственост до физически лица, липса на прозрачност на източниците на финансиране, незадоволително действие на приетия през 2006 г. Етичен кодекс, порочно държавно влияние върху медиите чрез финансиране с евросредства. На експертно ниво нещата вече са сравнително ясни, сега на ход са политиците и консенсусът сред брашна, резюмира стадия на медийния дебат у нас преподавателят в журналистическия факултет на СУ доц. Орлин Спасов.

Илияна Беновска, Радио К2: “Г-н президент, има ли наистина обществена готовност за промяна в медиите? Можете ли да ни станете флагман? Кой най-накрая ще направи нещо ефективно?”

Иво Божков, блогър и представител на “Протестна мрежа”: Състоянието на медийния пазар е неприемливо. Държавата трябва да гарантира свободата на изразяване. Затова “Протестна мрежа” предлага промени в 6 пункта: 1. пълна прозрачност на собствеността и разпространението на медии до ниво физически лица; 2. законови мерки срещу концентрацията на медийна собственост; 3. регулация на вертикалната собственост (между рекламни, пиар, социологически и др. комуникационни агенции, медия шопове, мултиплекси, разпространителски фирми, пипълметрични компании, продуцентски къщи и лица със собственост или контрол върху медии); 4. контрол върху конкурсите за мултиплекси и финансирането на медии с публичен ресурс; 5. прозрачност и независимост при финансирането с евросредства; 6. публичен регистър на собствениците на медии, комуникационни агенции, мултиплекси, разпространителски фирми, пипълметрични компании, медия шопове, в който да бъдат оповестени не само собствеността до физическо лице, но и източниците на финансиране, годишните отчети и др.

Иван Радев, Асоциация на европейските журналисти: За да има нов закон за медиите, трябва обществен консенсус и парламент с високо доверие. Предлагам и самите журналисти да могат да подписват Етичния кодекс, а не само собствениците на медии. така, когато журналист смени, работодателя си, ще се чувства защитен от неправомерен натиск.

Влади Василев, “Господари на ефира”: Ние в “Господари на ефира смятаме, че настоящата медийна среда е заплаха за националната сигурност, защото една медийна империя непрекъснато се разраства. Г-н президент, Вие бихте ли предприели мерки?”

Марко Арндт, директор на фондация “Конрад Аденауер”: Отправя препоръки за предложения за спешни мерки, сред които: прозрачност на медийната собственост, прозрачност на платеното от журналистическото съдържание, равен достъп до разпространение, стандарти за отношенията между репортери, редактори и собственици.

Проф. Нели Огнянова, специалист по медийно право, СУ: За медиите има два разказа. Единият е за успеха, защото това е индустрия, която е с изключителна перспектива във високотехнологичната епоха. Другият разказ е за влиянията, натиска, манипулациите. Имам три кратки предложения: Първото засяга финансирането с публични ресурси. Парадоксално, откакто България е в ЕС, свободата на словото се влошава, защото публичните средства се използват за влияние в медиите без правила и непрозрачно. Така еврофинансирането допълнителни деформира пазара. Второто ми предложение е за конкуренцията – нужни са нови правила за анализ, които да отчитат плурализма. Третото е за защита на журналистическия труд и са в духа на предложението на колегата от Асоциацията на европейските журналисти.

Ралица Ковачева, журналист: Политическа партия си има телевизия. Бареков започна национално турне, което се излъчва по TV7. В момента законът не го забранява. Възможно ли е да допускаме това?

Кирил Вълчев, председател на Комисията по етика в електронните медии: Научавам, че част от медийните собственици се готвят да приемат друг Етичен кодекс. Няма две етики в медиите.

Гриша Камбуров, Български медиен съюз: Етичният кодекс не работи, не го подписаха всички медии, не го и спазват. Не може няколко души, една-две жени да са обсебили саморегулацията.

Весислава Антонова, в. Капитал”: Аз все пак съм оптимист за бъдещето на медиите. Затова нека си припомним, че през 2009 г. се случи и нещо хубаво – с допълнителен текст към Закоза за задължителното депозиране на печатните издания бе създаден регистър на собствениците на вестници и списания, който се публикува като таблица на страницата на Министерството на културата. Но много медии не са подали данни за него, а задължението им е да го правят в началото на всяка година. Ето че има текст в закона за собствеността, просто законът не се спазва. Нека държавата глоби нарушителите.

Иван Бедров, журналист: Медиите у нас никога не са били толкова масово използвани като бухалки както сега. Нека се създаде санитарен кордон – артисти и други обществени личности да спрат да ходят в някои медии, да не дават интервюта, да не ги четат.

Доц. Георги Лозанов, председател на СЕМ: Ще очертая два сериозни проблема. Няма прагове  на концентрацията в медиите. Сега определението “монополист” не е почиваща на законово основание характеристика. Вторият проблем е зависимостта на журналистите от собствениците на медии. Когато купуваш медия, не си купуваш журналисти. Тук инструментът за защита трябва да е синдикален. Знам, че в момента такава професионална журналистическа солидарност не съществува. Казвам това, все едно хвърлям бутилка в морето, пък дано някой някога я открие.

Статията "Плевнелиев: Частният медиен монопол е много по-опасен от държавния (снимки)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Плевнелиев: Частният монопол върху медиите е много по-опасен от държавния (обновена+снимки)

Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов

Частният монопол върху медиите е много по-опасен от държавния. Трябва саморегулация, но и регулации в от държавата с фокус върху прозрачност на собствеността.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на дискусията за състоянието на медиите у нас. 

Участие в дебата взеха граждани, журналисти, медийни експерти, представители на протестиращите и на Ранобудните студенти, дипломати, но присъстваха малко собственици на медии. Сред изключенията бяха Венелина Гочева (“24 часа” и “Труд”) и Валери Запрянов (издател на “Преса” и “Тема”). Някои от по-ключовите изказвания – по-надолу.

“Надявам се, заедно да потърсим решенията, а не скандала. Като четвърта власт медиите са свободни, но това не означава, че не подлежат на критики”, каза президентът. 

„В период на икономическа криза, държавата често се явява най-големият работодател, но тя не бива да се приема за благодетел. За да работи системата, трябва да има саморегулация, тоест етичен кодекс, валиден за всички, но и регулация от държавата”, посочи още  Плевнелиев.

На неколкократно зададен въпрос защо организира тази дискусия и дали тя няма да завърши без последствия, президентът отговори, че смята да постави въпроса пред политическите сили по време на месеца на политическите консултации (януари 2014-а) и да насочи вниманието на партиите към евентуални предложения, дошли от медийната общност. “Да, нямам право на законодателна инициатива, но бъдете уверени, че ако постигнете консенсус, той ще отекне силно, аз ще съм мултипликатор”, увери аудиторията във Военния клуб Росен Плевнелиев.

Изказванията на свързаните с медийната сфера участници се обединиха около няколко основни проблема: липса на прозрачност на медийната собственост до физически лица, липса на прозрачност на източниците на финансиране, незадоволително действие на приетия през 2006 г. Етичен кодекс. На експертно ниво нещата вече са сравнително ясни, сега на ход са политиците и консенсусът сред брашна, резюмира стадия на медийния дебат у нас преподавателят в журналистическия факултет на СУ доц. Орлин Спасов.

Статията "Плевнелиев: Частният монопол върху медиите е много по-опасен от държавния (обновена+снимки)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Плевнелиев: Частният монопол върху медиите е много по-опасен от държавния

Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: OFFNews

Частният монопол върху медиите е много по-опасен от държавния. Трябва саморегулация, но и регулации в от държавата с фокус върху прозрачност на собствеността.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на дискусията за състоянието на медиите у нас. 

На дискусията ще бъдат обсъдени въпроси, свързани със състоянието на медийната среда, правната уредба, собствеността и финансирането на медиите у нас и други. Присъстват медии, дипломати, представители на институциите и много други участници. 

“Какви трябва да са медиите, за да изпълнят обществения си ангажимент. Независимите и обективни медии са една от основите на демокрацията. По показател свобода на словото в рамките на три години България се срина със 17 позиции. Надявам се, дискусията да направи анализ на дефектите в медийната среда у нас. Надявам се, заедно да потърсим решенията, а не скандала. Като четвърта власт, медиите са свободни, но това не означава, че не подлежат на критики”, каза президентът. 

По думите на държавния глава свободата на медиите не е достижение на демократичното общество, когато свободата е платена. 

„Ако медиите сами налагат своите професионални стандарти, това би оздравило медийната среда в България. В период на икономическа криза, държавата често се явява най-големият работодател, но тя не бива да се приема за благодетел. За да работи системата, трябва да има саморегулация, тоест етичен кодекс, валиден за всички, но и регулация от държавата”, каза още президентът Плевнелиев.

Статията "Плевнелиев: Частният монопол върху медиите е много по-опасен от държавния" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Еврокомисар критикува Великобритания за новите мерки за имигранти от ЕС

Еврокомисарят по заетостта Ласло Андор предупреди, че Великобритания може да бъде възприемана като "неприятна страна", след като премиерът Дейвид Камерън обяви планове за ограничаване на достъпа до социални помощи за имигранти от държави членки на ЕС. Камерън предлага нови правомощия за депортиране на имигранти и за ограничаване на правата за помощи при безработица и за жилищно настаняване. Но Андор призова британското правителство да не стимулира "истерия", като заяви пред Би Би Си, че на хората във Великобритания не се казва цялата истина за ...

Бул. "Стефан Караджа" ще бъде затворен за движение до 5 декември

Участъкът от ДКЦ – 2 до кръстовището на „Дамарски мост” в Сливен ще бъде затворен за движение на моторни превозни средства до 5 декември, съобщи зам. кметът по строителството Иван Манчев. Строително-монтажни работи се извършват на бул..Стефан Караджа, бул. „Христо Ботев” – западна част и бул. „Цар Симеон” при подхода към Автогарата в Сливен. Строително-монтажните работи са насочени към изграждане на дъждопреливни шахти с отливни канали към реките „Асеновска“ и „Новоселска“. По думите на Манчев спирането на движението по булеварда е поради изгра...

Украйна все още иска да постигне споразумение с ЕС, каза премиерът


Украинският премиер Микола Азаров каза в сряда, че Киев все още иска да постигне историческо споразумение с Европейския съюз за по-тесни отношения, въпреки че прекъсна разговорите за сделката миналата седмица, съобщи "Франс прес".

По думите му "преговорният процес за Споразумение за асоцииране продължава и работата по доближаването на нашата страна до европейските стандарти не е спряла нито за ден".

Представители на ЕС изразиха надежда за подписване на споразумението с...

Фирма ДЛВ е почнала да чисти външната магистрала в 8 часа сутринта

 Фирма ДЛВ, която е отговорна за снегопочистването на пътя от Детелината в кв. Църква до Бела вода е излязла да чисти чак в 8 часа сутринта, съобщиха от Община Перник. 

Читатели на zaPernik.com, изпратиха снимки от 7.30 часа, в които се виждаше, че пътя не е почистен.

„В момента улиците в Перник са почистени, може да ги видите и заснемете”, казаха от Общината.

Фирмите изпълняват по договор за почистване, едва когато...

Продължава

Пловдивският митрополит заплашвал дядо Кирил, разкри Тренчев

Пловдивският митрополит Николай е заплашвал вече покойния дядо Кирил със смърт, разкри във Варна председателят на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев. Той и варненският духовник се срещнали на вечеря около три седмици преди кончината му, на която свещеникът споделил опасенията си.

Кражба до 310 лв. не се брои

Скандален пропуск в Наказателния кодекс позволява на хиляди бандити да избегнат затвора, при това напълно легално.  

Aко някой открадне нещо, което е по-евтино от 310 лв., се измъква гарантирано заради отказ на прокуратурата да му повдигне обвинение.
.......................
Повече четете ТУК
 
Скандален пропуск в Наказателния кодекс позволява на хиляди бандити да избегнат затвора, при това напълно легално. Aко някой открадне нещо, което е по-евтино от 310 лв., се измъква гарантирано заради отказ на прокуратурата да му повдигне обвинение. ....................... Повече четете ТУК

Кражба до 310 лева не се брои

Скандален пропуск в Наказателния кодекс позволява на хиляди бандити да избегнат затвора, при това напълно легално.  

Aко някой открадне нещо, което е по-евтино от 310 лв., се измъква гарантирано заради отказ на прокуратурата да му повдигне обвинение.
.......................
Повече четете ТУК
 
Скандален пропуск в Наказателния кодекс позволява на хиляди бандити да избегнат затвора, при това напълно легално. Aко някой открадне нещо, което е по-евтино от 310 лв., се измъква гарантирано заради отказ на прокуратурата да му повдигне обвинение. ....................... Повече четете ТУК

Обмислят поетапно вдигане на осигуровките за пенсия от 2015 г.

Възможностите за увеличение на осигурителните вноски за пенсия започват да обмислят управляващите. Ще се търси възможност то да започне от 2015 г., научи в. Възможностите за увеличение на осигурителните вноски за пенсия започват да обмислят управляващите. Ще се търси възможност то да започне от 2015 г., научи в. "24 часа". "Има нужда от сериозно обмисляне на модела на пенсионната система откъм приходната част", заяви шефът на бюджетната комисия на парламента и зам.-председател на парламентарната

Пожар в сграда до Женския пазар остави без подслон 200 имигранти


Близо 200 афганистанци останаха на улицата заради пожар в импровизиран хостел, в който живеят. Инцидентът стана днес на Женския  пазар в София в сграда, паметник на културата, съобщи БНТ.

Имигрантите от Афганистан живеели в сградата по 20 души в стая на цена 5-10 лв. за нощувка. Тъй като било студено, те палели огън да се стоплят и това е вероятната причина за пожара. Документите на част от обитателите на сградата са изгорели. 

Общината осигури отоплен автобус за майките и...

Пожар в хостел до Женския пазар остави без подслон 200 имигранти


Близо 200 афганистанци останаха на улицата заради пожар в хостела, в който живеят. Инцидентът стана днес на Женския  пазар в София в сграда, паметник на културата, съобщи БНТ.

Имигрантите от Афганистан живеели в сградата по 20 души в стая на цена 5-10 лв. за нощувка. Тъй като било студено, те палели огън да се стоплят и това е вероятната причина за пожара. Документите на част от обитателите на сградата са изгорели. 

Общината осигури отоплен автобус за майките и децата,...

Рафа Бенитес: Доволен съм, защото "Наполи" израства като отбор


Старши треньорът на "Наполи" Рафаел Бенитес остана доволен от представянето на своите футболисти въпреки загубата с 1:3 от "Борусия" в Дортмунд, която сериозно намали шансовете на италианския вицешампион да продължи към осминафиналите на Шампионската лига.

Според него "Наполи" е отговорил подобаващо, след като допусна изоставане в резултата още в 9-ата минута. По думите му обаче "Борусия" е много опитен и обигран отбор, който се е възползвал от ранното предимство и шансовете на...

16 населени места са без ток

16 населени места в област Русе са без ток. Причина за това са силните ветрове, придружени с мокър сняг, които предизвикаха многобройни повреди по електроразпределителната мрежа в Североизточна България, съобщиха от Енерго Про. Екипите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи работят за отстраняване на всички аварии. Компанията има готовност, при необходимост, да пренасочи допълнителни екипи от по-малко засегнатите райони към тези с по-голям брой повреди. Очакваме в рамките на деня електрозахранването на всички населени места да бъде възстановено, се казва в съобще...

Велосипедист пострада при пътен инцидент в Генерал Тошево

Велосипедист бе ранен в катастрофа в Генерал Тошево. Сигналът за пътния инцидент е постъпил в полицейското управление в града на 26 ноември, около 18.30 часа.   При извършената проверка е установено, че 39-годишен водач на ”Деу Тико” се е движел по ул.”Васил Левски” и при навлизане в кръстовището е блъснал странично 48-годишен велосипедист. Водачът на автомобила незабавно е открал пострадалия в спешния кабинет, откъдето той е транспортиран в МБАЛ-Добрич с фрактури, без опасност за живота. Проверката за алкохол на водача е показала отрицателен р...

Мозаечни картини в Ателие Пластелин

Петя Мод и Мария Манева Мириям в "Шепот от морето"

    


ООН бори е-шпионажа с резолюция

Комисията по правата на човека към Общото събрание на ООН единодушно одобри резолюция, която защитава правото на лично пространство срещу незаконно наблюдение в компютърната ера. Инициативата за това беше на Бразилия и Германия.

Азаров: Киев не се е отказал от споразумение с ЕС

/КРОСС/ Киев все още иска да постигне историческо споразумение с ЕС за по-близки отношения, въпреки прекратяването на преговорите по споразумението миналия месец, призна украинският премиер Николай Азаров в направи изявлението на заседание на правителството, докато стотици хора за четвърти пореден ден се събраха пред сградата на правителството, за да поискат подписване на споразумението във Вилнюс. Заявявам с пълен авторитет, че преговорният процес по споразумението за асоцииране продължава и работата по придвижването на страната ни по-близо до европейските стандарти не спира нито ден, изтъкна премиерът. Представители на ЕС се надяваха споразумението за асоцииране с Киев да бъде подписано на двудневната среща на върха, която започна в четвъртък във Вилнюс. Но украинското правителство прекрати преговорите поради опасения, че подписването му ще навреди на търговските и икономическите отношения с Русия. „Украйна не може да жертва икономическия си суверенитет и не може да допусне Споразумението за асоцииране с ЕС да се окаже провал както за Украйна така и за Европейския съюз", посочи украинският премиер Николай Азаров, цитиран от "Интерфакс".    

ВЕИ секторът припомни на държавата, че Брюксел не препоръчва рестрикции със задна дата


Надяваме се, че България ще следва препоръките на Европейската комисия, която препоръчва правителствата трябва да избягват необявени или ретроактивни промени в схемите за подпомагане на ВЕИ сектора. Това пише в писмо до медиите от Българската фотоволтаична асоциация след като тази седмица се разбра, че предложението за данък върху приходите на фотоволтаичните централи, което Българският енергиен холдинг (БЕХ) направи преди два месеца, се е трансформирало в чернова на нов закон.

От...

Бисер до бисер в парламента! Четете!

Дебатите по второто четене на бюджета на Здравната каса в парламента се превърнаха в поредното мерене на остроумие между депутатите от управляващите партии и опозицията.

Пак горя автомобил в Стара Загора

Втори случай на горящ автомобил за последните пет дни бе регистриран в областната дирекция на МВР в Стара Загора. Сигналът е подаден в 04,30 тази сутрин във Второ районно управление на полицията. 52-годишен мъж се обадил на органите на реда, за да съобщи, че на улицата пред дома му гори лека кола. По случая вече е образувано досъдебно производство, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР. Все още в процес на изясняване са причините за запалването на автомобила, както и щетите, които пожарът е нанесъл. В края на миналата седмица бе...

Продават легендарния болид на Шумахер за 1 млн. долара

Болидът, с който известният състезател от Формула 1 Михаел Шумахер спечели първата от седемте си световни титли, се очаква да бъде продаден за над 1...

Пловдивският Ястребовски е издирваният за двойното убийство във Варна

Името на издирвания за двойното убийство на Елка Стефанова и Николай Курдов, открити застреляни във Варна преди два дни е Пенчо Георгиев, познат като пловдивският Ястребовски, пише „Марица Името на издирвания за двойното убийство на Елка Стефанова и Николай Курдов, открити застреляни във Варна преди два дни е Пенчо Георгиев, познат като пловдивският Ястребовски, пише „Марица". Според осведомени източници основният заподозрян от варненските криминалисти е измамник, извършил сериозни удари във Варна и Плевен през последния месец...

Затвориха пътя Русе-Разград

Пътя Русе-Разград е затворен за движение в двете посоки. Движението е спряно в района на 30-тия километър, за да бъде почиствен, съобщи за Дарик началникът на ОПУ Русе Пламен Петков. Преспите в района са над 1 метър. В момента два грейдера разчистват, като се чака още техника от Разград....

Снежни преспи по метър и половина в Никопол

30 см е снежната покривка на връх Снежанка

    


Заловиха двама, нападнали мъж от Ветово

Двама мъже са задържани за грабеж на 64-годишен мъж от Ветово. Те отишли в дома му около 21 часа и със сила и заплахи взели 20 лв., оптичен мерник и 2 дебитни карти, като нанесените щети са на стойност около 340 лв. По "горещи следи” полицаите заловили извършителите. С рещение на Районния съд на нападателите е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”. По информация на полицията задържаните са Д.Д. на 46 години – криминално проявен и С.Х. на 24 години....

Авария спря водоснабдяването в центъра на Варна

Централната част на Варна остава без вода заради авариям съобщиха за Фокус от водоснабдителното дружество в града.

Без вода ще останат абонатите в района, заключен между бул. „8-и Приморски полк", бул. „Сливница", бул. „Приморски" и бул. „Цар Освободител", както и част от Приморски парк. Водоподаването ще бъде възстановено до 17.00 часа. 

Централната част на Варна остава без вода заради авариям съобщиха за Фокус от водоснабдителното дружество в града. Без вода ще останат абонатите в района, заключен между бул. „8-и Приморски полк", бул. „Сливница", бул. „Приморски" и бул. „Цар Освободител", както и част от Приморски парк. Водоподаването ще бъде възстановено до 17.00 часа.

Бюджетът на НЗОК: 8% здравна вноска, 1 лв. пенсионерска такса при джипи

Лекари. Снимка: OFFNews

Депутатите приеха днес окончателно и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2014 г. Той предвижда касата да се разпорежда с общо 2 823 110 хил. лв. Здравната вноска остава 8%.

С него се променя и бюджетът за тази година, който ще бъде увеличен с 27 млн. лв., за да се разплати Касата с болниците. Парите ще дойдат от преизпълнение на приходите от здравни вноски.

Предвижда се от догодина ваксините отново да бъдат за сметка на бюджета на Министерството на здравеопазването. Така парите за болнична медицинска помощ се увеличават с 29 млн. лева. Те ще бъдат получени при свиване на предвидения бюджет за подслушване, обяви през уикенда червеният депутат и министър в кабинета на Жан Виденов Румен Гечев.

От догодина пенсионерите ще плащат 1 лв. за преглед при джипи. Останалата част от дължимата сума (2,90 лв.) ще се доплаща на лекарите с пари от държавния бюджет. Преди години имаше същата практика, но лекарите редовно се оплакваха, че не им доплащат или парите идват с голямо закъснение.

Окончателно са приети вече бюджетът на НЗОК и на Националният осигурителен институт.

Очаква се другата седмица депутатите да обсъждат и гласуват и държавният бюджет за следващата година. Той ще бъде обсъждан и гласуван днес от бюджетната комисия.

Статията "Бюджетът на НЗОК: 8% здравна вноска, 1 лв. пенсионерска такса при джипи" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Приеха и бюджета на НЗОК – вноската остава 8%, пенсионерите плащат по 1 лв. за преглед

Лекари. Снимка: OFFNews

Депутатите приеха днес окончателно и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той предвижда касата да се разпорежда през 2014 г. с общо 2 823 110 хил. лв. Здравната вноска остава 8%.

С него се променя и бюджетът за тази година, който ще бъде увеличен с 27 млн. лв., за да се разплати касата с болниците. Парите ще дойдат от преизпълнение на приходите от здравни вноски.

Предвижда се от догодина ваксините отново да бъдат за сметка на бюджета на Министерството на здравеопазването Така с 29 млн. лв. се увеличават парите за болнична медицинска помощ.

Парите в МЗ за ваксини пък ще бъдат осигурени чрез намаляване на предвидените средства за подслушване, обяви през уикенда Румен Гечев от БСП.

Предвижда се още пенсионерите да плащат от следващата година 1 лв. за преглед при джипи, а останалата сума до цяла цена на прегледа – 2.90 лв., ще се доплаща на лекарите с пари от държавния бюджет.

Преди години имаше същата практика, но лекарите редовно се оплакваха, че не им доплащата или им плащат с голямо закъснение.

Окончателно са приети вече бюджетът на НЗОК и на Националният осигурителен институт.

Очаква се другата седмица депутатите да обсъждат и гласуват и държавният бюджет за следващата година. Той ще бъде обсъждан и гласуван днес от бюджетната комисия.

Статията "Приеха и бюджета на НЗОК – вноската остава 8%, пенсионерите плащат по 1 лв. за преглед" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

200 нелегални афганистанци се подпалиха

Пожар е избухнал в хостел с настанени близо 200 нелегално пребиваващи афганистанци до Женския пазар.

„Атака" иска връщане на територии от Македония и Сърбия, населени с българи

По случай 94-тата годишнина от подписването на унизителния за България Ньойски диктат, който откъсна от Родината територии, които и до ден днешен са населени с хора с българско самосъзнание, ПП АТАКА изпрати декларация с искане териториите, населени с българи, намиращи се в пределите на днешните държави Сърбия и БЮР Македония да бъдат предадени обратно във владение на България.

Пътник: Огненото кълбо пържеше на около метър от влака София - Перник

В следващите редове ще усетите ужаса, който е изпитал пътник във влака София - Перник разминал се на метър с високоволтова дъга от 25 000 волта.

Както първо ZaPernik.com информира снощи около 19:15 часа няколко високоволтови дъги изпържиха гара Перник - Разпределителна. Неволни свидетели станаха пътниците в спрелия на гарата влак от София.

В 18:30 от Централна гара - София тръгва влакова композиция за Перник. На спирка "Метал" влакът спира за около...

Продължава

Мъж загина, жена е с опасност за живота след катастрофа край Карнобат

40-годишен мъж е починал, а 38-годишна жена е с опасност за живота след катастрофа на пътя Венец - Карнобат, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Бургас.

Около 13:45 часа вчера, на пътя село Венец - Карнобат са се сблъскали товарен автомобил "Форд Куриер", със сливенска регистрация, управляван от 40-годишния К.К. от Сливен и товарен автомобил 40-годишен мъж е починал, а 38-годишна жена е с опасност за живота след катастрофа на пътя Венец - Карнобат, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Бургас. Около 13:45 часа вчера, на пътя село Венец - Карнобат са се сблъскали товарен автомобил "Форд Куриер", със сливенска регистрация, управляван от 40-годишния К.К. от Сливен и товарен автомобил

Структури на НДСВ се присъединяват към "България без цензура"

Лидерът на младежкото НДСВ Стефан Кенов, както и големи структури на партията в страната, преминават в гражданско движение "България без цензура", съобщиха от движението, предаде БГНЕС. Стефан Кенов е член на НДСВ от 2003 година. Преминал е през всички нива в партията и младежката организация – от редови член до председател на младежите и заместник-председател на НДСВ. Освен това е бил заместник-председател на Общински съвет – Карнобат и заместник-областен управител на Бургаска област. На последния конгрес на партията миналия месец той печели почти половината от гласовете за поста председател на НДСВ. В "България без цензура" той ще бъде организационен секретар и ще отговаря за изграждането на структурите в цялата страна. Потвърдено е желанието и на други лидери от с...

Полк. Крум Кацаров ще е новият началник на ВМА

Полк. Крум Кацаров Снимка: "Всеки ден"

 

Полк. Крум Кацаров ще е новият началник на Военно-медицинска академия (ВМА).

Днес правителството одобри номинацията му и предлага на президента Росен Плевнелиев да го назначи на мястото на досегашния шеф на Академията генерал-майор Стоян Тонев, който се пенсионира.

Сега полк. Кацаров е зам.-началник на Военна болница по учебно-научната част.

Кабинетът пенсионира и началника на Националния военен университет “Васил Левски” бригаден генерал Цветан Харизанов. За титуляр на поста МС предлага бригаден генерал Стефан Янев. Той ще може да встъпи в длъжност от 2 май 2014 г.

За времето от 3 декември т. г. до 1 май 2014 г. временно изпълняващ задълженията на началник на НВУ „В. Левски” е определен полк. доц. Христо Атанасов, декан на факултет „Общовойскови” в университета.

Статията "Полк. Крум Кацаров ще е новият началник на ВМА" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Мариана Георгиева: Ще финансираме само 20 спорта


Само 20 спорта в България ще бъдат финансирани с държавни средства, обяви министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева.

Засега не е ясно от кога влиза в сила това решение, но за първи път Георгиева излиза с коментар по предложените от олимпийския комитет 21 приоритетни спорта. 

"България ще финансира категорично 20 вида спорт. Определянето на тази група се обосновава както с традициите в българския спорт, така и с паралелизма колективни – индивидуални спортове. Това...

Бориславова е за затвора, а се прави на обидена!

Банкерката Цветелина Бориславова съди евродепутата Слави Бинев заради твърденията му, че е собственик на фотоволтаици в цялата страна.

Майката на Крис Браун е омерзена от него

След като преди време Крис преби Риана, сега нападна и родната си майка, като хвърли камък по нея. След инцидента Джойс Браун сподели, че се чувствала изключително омерзена и не можела да повярва, че синът й е стигнал чак до там.













































След като преди време Крис преби Риана, сега нападна и родната си майка, като хвърли камък по нея. След инцидента Джойс Браун сподели, че се чувствала изключително омерзена и не можела да повярва, че синът й е стигнал чак до там.

Сугарев: Оставката на Орешарски не значи нищо за никого

/КРОСС/Премиерът Орешарски успял да се изцепи пред "Монд": "протестиращите не знаят какво искат освен оставката ми". Горкият! Той като че ли наистина вярва, че е в центъра на вниманието и че българите цели шест месеца трамбоват по жълтите павета, за да искат неговата оставка,пише Едвин Сугарев в статия под заглавие "Чия оставка искаме?" в svobodata.com Същият този нещастник преди време заяви в прав текст, че не от него зависи дали и кога ще си подаде оставката. Зависело от БСП, щото те били мандатоносител. Сиреч - когато му кажат, тогава. От което следва простия извод, че от него нищо не зависи. Че е просто наемник, изпълнител, сламен човек, зицпредседател - като знаменития зицпредседател Фунд от "Златния телец" на Илф и Петров, коментира Сугарев. Истина е, разбира се - признава Сугарев, че неговата оставка влиза в дневния ред на протестите. Че напъждането на неговото правителство е първата (но само първата!) цел, поради което възгласът "Оставка!" се скандира непрекъснато. Че за тази оставка жаждуват някъде към 75% от българите. Налага се обаче да направим едно уточнение, посочва Едвин Сугарев: логично е да се иска неговата оставка, тъй като един министър-председател, от когото нищо не зависи, който няма свободната воля дори да напусне своя пост, е просто опасен за страната, която се прави, че управлява. Но от това не следва, че искането на неговата оставка е единственото искане - и че хората не знаят какво искат

Банката в Кърджали е обрана в първите минути на работния ден

Сигналът за извършения въоръжен грабеж в клона на "Уникредит Булбанк" в Кърджали е подаден тази сутрин в 9.05 ч. в полицейското управление, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Съдът отложи делото срещу Веселин Георгиев-Батко

Софийският градски съд отложи делото срещу бившия изпълнителен директор на фонд „Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев-Баткo за 13 декември. Причината е, че трима от призованите свидетели не се явиха. Георгиев е обвинен в престъпление по служба. Според прокуратурата той системно е нарушавал Закона за обществените поръчки. Целта му е била да набави имотни облаги на братята си Бойко и Емил Георгиеви. Обвинението срещу Георгиев предвижда от една до осем години затвор. Делото веднъж беше връщано на прокуратурата заради грешки в обвин...

Видео: Но си мислихте, че ще ви се размине... Оставка!


"Оставка"...Помните ли 14 юни? Започна хаштаха ДАНСwithme, но си мислихте, че ще ви се размине, ние ставахме, падахме, лозунги правихме, вдигахме, викахме и още го правим.

Казахте: отговорност поемаме, продължавате със назначения, заменяне... дебнахме, гледахме, статии споделяхме, всички съгласни сме... оставка. Всеки ден ще е така"

Това е първата част от новата песен: "Събудете се" с автор "Ранобудните студенти". Песента е споделена в Youtube, а "Дневник" търси...

Гаврят се с убитата Мирослава

Брутална гавра със зверски убитата Мирослава от Перник взриви Фейсбук. Неизвестен потребител на социалната мрежа оскверни паметта на девойката, като й направи профил, носещ циничното име Мирта Малката Лъжкиня, видя "България Днес".
На профилната снимка е поставено мъртвото момиче. На стената също бяха качени няколко кадъра на Мирослава. Профилът Брутална гавра със зверски убитата Мирослава от Перник взриви Фейсбук. Неизвестен потребител на социалната мрежа оскверни паметта на девойката, като й направи профил, носещ циничното име Мирта Малката Лъжкиня, видя "България Днес". На профилната снимка е поставено мъртвото момиче. На стената също бяха качени няколко кадъра на Мирослава. Профилът

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване