Ципов: Машинното гласуване е евтин и лесен начин за манипулиране на изборите

/КРОСС/ Проектът за нов Изборен кодекс, подготвен от КБ, трябва да влезе до края на седмицата в парламента. Това е проект за изцяло нов, а не ремонтиран Изборен кодекс, заяви депутатът от КБ Филип Попов. По негови думи основните насоки в проекта са въвеждането на машинно гласуване, установяване на ЦИК като постоянно действащ органи, първостепенен разпоредител с бюджетни средства, т.е. професионална изборна регистрация, и активна изборна регистрация, с цел изчистване на изборните списъци. Според Попов, няма пречка Изборният кодекс да влезе в сила до предстоящите избори за членове на Европейския парламент. „Проектът не предлага същинска промяна в избирателната система. Напротив, има предложения, които по всяка вероятност ще върнат някои лоши практики, които наблюдавахме по време на изборите през изминалите 20 години", заяви от своя страна Красимир Ципов от ГЕРБ. Той визира предложението на зам. - председателят на Народното събрание Мая Манолова за въвеждането на машинното гласуване, което по негови думи е евтин и лесен начин за манипулиране на софтуер машини.  

Липса на кворум забави началото на заседанието на парламента


Поради липса на кворум заседанието на парламента започна с 23 минути по-късно. При първата регистрация на депутатите в 9ч. проверката показа, че в залата са 111 депутати, председателят на парламента Михаил Миков я прекрати и поиска нова регистрация, която установи 113 народни представители.

Очевидно метеорологичните условия бавят напълването на пленарна зала, това е причината да се забавим, коментира Михаил Миков и насрочи нова регистрация за 10 минути по-късно.
...

4-ма в болница след катастрофа в Благоевград

4-ма души пострадаха при катастрофа в Благоевград. Инцидентът е станала малко след 04.00 часа тази сутрин на бул. "Димитър Солунски" в областния център, когато микробус, в който пътуват 9 души, се блъска в крайпътно дърво. При произшествието са ранени шофьорът на автомобила, който е с инициали В.М и още трима души на възраст между 39 и 50 години. Те са настанени в болницата в Благоевград, без опасност за живота, съобщават от пресцентъра на полицията....

Депутати обсъждат намаляването на партийните субсидии

Бюджет 2014 г. ще бъде разгледан на второ четене от ресорната парламентарна комисия. Една от очакваните промени между двете четения на основния финансов закон е намаляването на партийните субсидии, които в момента и според настоящите проектотекстове са по 12 лева на спечелен глас. Все още не е ясно с колко може да бъдат намалени парите на партиите, но предложението бе очаквано от финансовия министър Петър Чобанов още преди разглеждането на бюджета на първо четене в пленарната зала. По подобен начин бе променен и данък „лихва", който по предложе...

Изтича срокът за картотекиране на крайно нуждаещи се от жилища

Крайният срок за подаване на документи за картотекиране на крайно нуждаещите се от жилища лица и семейства изтича на 30 ноември, напомни Камелия Симеонова, началник отдел „Общинска собственост“ в Община Сливен. До момента за картотекиране са подадени 36 молби. Общият брой на картотекираните да получат общинско жилище са 1 004. Само за миналата година са били 51, като са удовлетворени 43 от тях. „Критериите за получаване на общинско жилище под наем са заложени в Наредбата за установяване жилищните нужди на гражданите, която е приета от Общинския...

eCall идва в България с пилотен проект на „Мобилтел“

Въвеждането на eCall системата за безопасност в цяла Европа ще допринесе за спасяването на 2500 човешки живота годишно

    


Удължиха Коледната ваканция от 21 декември

Учениците ще имат по-дълга Коледна ваканция от първоначално определената от министъра на образованието.Тя трябваше да започне на 24 декември (вторник) и да продължи до 5 януари (неделя) включително. Реално обаче първият ден от ваканцията ще е 21 декември (събота), а последният ще остане 5 януари.
Коледната ваканция е удължена от 13 на 16 дни с решение на Министерския съвет от 1 4 ноември и заповед на министъра на образованието проф. Анелия Клисарова от 22 ноември.
Решението на...

Продължава

Откриха нелегален алкохол в хотелски комплекс

25 литра нелегален алкохол иззеха от хотелски комплекс край Разлог, съобщиха от Облaстната полицейска дирекция. Полицаи от РУ-Разлог и служители на Митница Югозападна извършили съвместна акция за противодействие на държането и разпространението на акцизни стоки. В хода на проверката в хотелски комплекс, намиращ се в местността „Бетоловото”, са открити 25 литра алкохол без наличен задължителен бандеролен знак. Работата по случая продължава....

"Дейли Мейл" стартира австралийска версия на сайта си

Британският вестник "Дейли Мейл" стартира австралийска версия на сайта си догодина съвместно с медийната компания Найн Ентъртейнмънт.

650 години от Успението на Свети Теодосий Търновски

На 27 ноември християнската църква отбелязва 650 години от Успението на Свети Теодосий Търновски. Със своята исихастка школа преп. Теодосий Търновски създава нова епоха в Българската църква, която повдига духа и културата на монашеството и на православното благочестие. Негов ревностен следовник е Св. Евтимий Търновски. Без да заема архиерейски сан, благодарение на авторитета си на свети човек, преп. Теодосий Търновски е водач в борбата на православната църква срещу ересите. 3аставя цар Иван Александър и тогавашния търновски патриарх Теодосий да...

"Пампорово" ще съди държавата за спрения лифт

"Пампорово" АД ще съди държавата заради заповедта от ДНСК за спиране и премахване на лифта "Двата моста", съобщи изпълнителният директор Мариян Беляков.

Данъците за сделките с имоти в Италия намаляват от началото на 2014 г.

През последните месеци се отчита засилен интерес към пазара на имоти в Италия

    


Кой стана застраховател на 2013 г.

Армеец, Алианц България, Булстрад Живот, Лев Инс, Булстрад, Ей Ай Джи и Виктория бяха отличени за постиженията им през тази година

    


Преглед на варненския печат - 27 ноември

„Затягат контрола над снегопочистването”, е водеща тема за варненския вестник „Черно море”. Съставът на комисиите, които контролират дейностите по снегопочистването, ще бъде разширен. Освен това екипите ще съблюдават дейностите на място, за да имат преки наблюдения върху работата на ангажираните за целта фирми.

Горя сграда, населена с десетки имигранти в София

Пожар избухна в жилищна сграда до Женския пазар в София, в която са живели десетки бежанци от Афганистан. Те са били настанени в едно общо голямо помещение под тавана, който пламнал. Пострадали няма, огънят е потушен.

"Сентиментал суингърс" учат деца на ретро танци

Трите изпълнителки от “Сентиментал Суингърс” ще учат деца от социални домове на ретро танци. Хлапетата ще пробват популярни стъпки от 40-те и 50-те години на миналия век. Събитието е в рамките на “Винтидж фестивал”, който ще се проведе на 29 и 30 ноември в София. Триото заедно с Михаил Йосифов секстет ще представят и новия си сингъл “Циганско лято” Трите изпълнителки от “Сентиментал Суингърс” ще учат деца от социални домове на ретро танци. Хлапетата ще пробват популярни стъпки от 40-те и 50-те години на миналия век. Събитието е в рамките на “Винтидж фестивал”, който ще се проведе на 29 и 30 ноември в София. Триото заедно с Михаил Йосифов секстет ще представят и новия си сингъл “Циганско лято”

Франк де Бур: Барса не очакваше да ги ударим

"Беше ни трудно, но ние показахме лъвско сърце", не скри радостта си треньорът на Аякс

    


Янукович: Споразумението с ЕС - при по-добри времена

Руският президент Владимир Путин пък призова ЕС да се въздържа от рязка риторика по адрес на Москва

Обраният в Кърджали магазинер дава 500 лева за главите на крадците

Собственикът на обраният магазин от Кърджали обяви награда за главите на крадците. Милуш Николов каза пред БТВ, че е готов да награди този, който разпознае обирджийте с 500 лева. 


Собственикът на магазин Собственикът на обраният магазин от Кърджали обяви награда за главите на крадците. Милуш Николов каза пред БТВ, че е готов да награди този, който разпознае обирджийте с 500 лева. Собственикът на магазин "Хаджимилуш" разпространи видео, на което се вижда как двама мъже съвсем необезпокоявани прекарват в магазина повече от час. Нанесените щети

ДПС ще подкрепи временна анкетна комисия за Христо Бисеров

ДПС ще подкрепи създаването на временна анкетна комисия за Христо Бисеров, съобщи депутатът от партията Йордан Цонев. ”Нашият стил на управление е такъв. Виждате, че Бисеров, когато е преценил, че ще има срещу него действия, се оттегли от политиката, за да се яви като обикновен гражданин пред съда”, посочи Цонев пред БНР. Цонев съобщи, че в петък ще се сформира комисията по казуса ”Мишо-Бирата”. Във връзка с предположенията на ГЕРБ, че целта на създаването на анкетната комисия за Мишо-Бирата е да се "удари" президента Георги Първанов, Цонев каза: ”Несериозни неща. Първанов няма никъде запис да е нареждал нещо, а министър-председателят Бойко Борисов споменава неговото име. Това нищо не значи”. Цонев каза още, че засега няма необходимост президентът Първанов да бъде привикван за изслушване в комисията.

ДПС ще подкрепи създаването на временна анкетна комисия за Христо Бисеров

ДПС ще подкрепи създаването на временна анкетна комисия за Христо Бисеров, съобщи депутатът от партията Йордан Цонев. ”Нашият стил на управление е такъв. Виждате, че Бисеров, когато  е преценил, че ще има срещу него действия се оттегли от политиката, за да се яви като обикновен гражданин пред съда”, посочи Цонев пред БНР. Цонев съобщи, че в петък ще се сформира комисията по казуса ” Мишо-Бирата”. Във връзка с предположенията на ГЕРБ, че целта на създаването на анкетната комисия за Мишо-Бирата целта е да се "удари" президента Георги Първанов, Цонев каза: ”Несериозни неща. Първанов няма никъде запис да е нареждал нещо, а министър-председателят Бойко Борисов споменава неговото име. Това нищо не значи”. Цонев каза още, че засега няма необходимост президентът Първанов да бъде привикван за изслушване в комисията. Той коментира и бюджета за следващата година на НЗОК, който днес ще бъде гледан на заседание на Народното събрание. ”Ако до края на годината не е ясна реформата в здравната система и то реформата в нейния завършен вид, няма да подкрепим бюджета, но това сме го говорили с коалиционните партньори, със здравния министър още когато се съставяше програмата на програмния кабинет, така че това не е новина, просто ще го изпълним. Няма за какво да се притесняваме за бюджета. Ако не го правим ние, ще го правят други, ще бъдат законно избрани от народа. Ако го правим ние, значи ще имаме подкрепа, така че няма място за притеснение. Трябва да се притесняваме от други неща – от развитието на кризата, дали в Европа кризата ще започне да отшумява, каквито признаци има, дали мерките, които взимаме за съживяването на икономиката ще дадат нужния резултат”, каза Цонев, който е председател на парламентарната бюджетна комисия.

Покрив на сграда гори в центъра на София

Покрив на сграда гори в центъра на София на ул. „Стефан Стамболов" и бул. „Цар Борис". Това съобщиха за Фокъс от пресцентъра на МВР. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Сигналът е получен в 07:50 часа на телефон 112. На мястото има 4 пожарни екипа, които потушават пожара. Няма опасност за околните сгради Покрив на сграда гори в центъра на София на ул. „Стефан Стамболов" и бул. „Цар Борис". Това съобщиха за Фокъс от пресцентъра на МВР. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Сигналът е получен в 07:50 часа на телефон 112. На мястото има 4 пожарни екипа, които потушават пожара. Няма опасност за околните сгради

“Монд”: След месеци на масови протести България блокира

в. Монд, 26.11.2013 г.

По време на протестна манифестация двама възрастни българи държат малък шах с магнитни фигури и викат: „Протестите искат да се помисли.” Шахът е популярен в България, както и навсякъде на Балканите. Шахматна метафора използва и преподавателят по политология Антоний Тодоров, за да обобщи политическата ситуация: „В патова ситуация сме, защото никой не може да спечели партията.”

„След 160 дни на протести попаднахме в задънена улица”, допълва колегата му Антоний Гълъбов. „Правителството обяснява, че може да продължава, без да обръща внимание на недоволството. Голяма част от българите смятат, че правителствено не може да издържи дълго, но няма явна политическа алтернатива.”

От своя страна протестиращите се колебаят каква линия да поемат. Някои отказват всякаква политическа ориентация. Други са близки до група центристки десни партии, Реформаторския блок, трети – по-малобройни – се определят като леви. На едно събиране ръководителите им дискутират бъдещата стратегия. Един от тях става и казва: „Аз не съм десен, отивам си, ако продължим да дискутираме”. И сяда отново с усмивка.

Липса на благоразумие

„В България е малко сложно. Дясното не е истинско дясно и лявото не е истинско ляво”, обяснява блогърката и защитничка на човешките права Магдалина Генова. „Бившият десен премиер Бойко Борисов е бивш охранител на комунистическия диктатор Тодор Живков. Това е правителство, ръководено от действащия председател на европейските социалисти Сергей Станишев, който въведе плосък данък от 10% за физически лица и компании. И премиерът Пламен Орешарски е работил и за десни, и за леви правителства.”

Пред парламента двама протестиращи си разменят реплики. Мариана Петровна, петдесетгодишна, хигиенистка, която идва почти всеки ден, предпочита предишния десен премиер Бойко Борисов пред „комунистическата мафия”, която според нея е окупирала новия парламент. Един мъж се намесва, като размахва плакат със същия този Борисов, заобиколен от планина жълтици, за да покаже, че и той е корумпиран като другите.

Партията на Борисов ГЕРБ поведе на майските избори, но никой не пожела да се коалира с него. БСП и Движението за права и свободи, малцинствената турска пария, сформираха коалиция начело с Пламен Орешарски, смятана за умерена. „Проблемът е, че започнаха да управляват, сякаш са спечелили изборите. Не разбраха, че трябва да са изключително предпазливи”, обяснява Антоний Тодоров.

„Каква е алтернативата?”

За правителството нещата са ясни: протестиращите са поддържани отдясно. Вестниците и телевизиите близки до БСП и ДПС разпространиха клеветнически слухове, че протестиращите са платени. Често срещана практика в България заедно с купуването на гласове. Много хора повярваха на това и организаторите на протестите се затрудниха да отговорят на обвиненията. Протестното движение започна с нова сила със студентската стачка в края на октомври, но окупацията на университетите бързо беше вдигната.

„Казвам на младите хора, че протестите трябва да предлагат алтернативи. Ако мислиш за бъдещето си, не може да повтаряш само „оставка”. Ами утре? Днес се питам каква е алтернативата? Всяко правителство заслужава да му се даде шанс”, настоява европейската депутатка Илияна Йотова.

Лозунгът „Оставка” се разнасяше цяло лято в страната, но явно е недостатъчен след няколко месеца на конфронтация, още повече, че опозицията ГЕРБ също беше принудена да сдаде властта след надигане на масови протести. Организаторите настояват за други искания на протеста, за операция „Чисти ръце” срещу корупцията, разяждаща българското общество и българската политика.

Правителство на конци

Радан Кънев, председател на „Демократи за силна България”, член на Реформаторския блок, обяснява, че „корупцията е начин на живот в много сектори. В София не може да се прави бизнес без протекция. Още по-трудно е в малките население места.”

За директорката на Агенцията за проучване на общественото мнение „Алфа рисърч” Боряна Димитрова движението е пропуснало шанс, като се е фокусирало върху фигурата на Делян Пеевски, медиен магнат избран за шеф на ...

Обявата за органи в Ebay се оказа PR-кампания

/КРОСС/ Вчерашната информацията, че 14-годишния Александър Добрев продава органите си в Ebay, се оказа част от PR-кампания, цел на която е и популяризирането на проблемите на страдащите от мускулна дистрофия. Това заяви пред bTV Виолета Атанасова от Българска асоциация за невромускулни заболявания. „Никой в държавата не полага грижа за тези деца. Страшно е, че едно дете живее с мисълта, че няма да доживее 25 години", каза пред bTV тя. Държавата субсидира лечението на децата с невромускулни заболявания, има и клинични пътеки, заяви от своя страна Владислава Цолова от „Стъпка за невидимите деца". По нейни думи българската асоциация за невромускулни заболявания получава субсидия в размер на 50 хил. лв., с които поддържа автобус, с който болните деца се превозват, както и офис, служителите на който работят на доброволни начала. Според Атанасова начинът, по който са похарчени тези пари, е доказуем. Националната мрежа за децата не е автор на тази кампания, отрече твърденията представителят на НМД Милена Николова. Случаят с Александър Добрев не представлява правен проблем. Момчето не е използвано, случилото се е станало със знанието на родителите му, допълни тя.  

Жозе Моуриньо: Уморени сме, заслужено загубихме от "Базел"


Мениджърът на "Челси" Жозе Моуриньо определи класирането за осминафиналите в Шампионската лига като единственото положително нещо след загубата на неговия отбор с 0:1 от "Базел".

Лондончани продължават напред след равенството между "Шалке" и "Стяуа" (Букурещ). Късният победен гол на Мохамед Салах дойде още преди сините да са отправили единствения си удар към вратата на "Базел".

"Слабо представяне, загубихме заслужено, но се класирахме заради другите резултати. Това е...

Конкурс "Магията на Коледа" и за сурвачка обяви Димитровград

Конкурса „Магията на Коледа" за украса на коледно дърво, сграда на училище, детска градина или социално заведение обяви днес община Димитровград. До 16 часа на 29 ноември в общинската администрация приемат заявки за участие. Комисия ще оцени коледните украси на заявилите желание да се включат в традиционния конкурс, като за целта е определен периодът от 9 до 11 декември. Резултатите ще бъдат обявени на 13 декември, като тогава победителите в двете категории- училища и детски градини, ще получат наградите си. И в двете групи са предвидени по три...

Цонев: Ако не се изясни здравната реформа, няма да подкрепим бюджета

Ако до края на годината не е ясна реформата в здравната система и то нейният завършек, просто няма да подкрепим никакъв бюджет. Това не е новина, просто ще го изпълним.

Това каза пред БНР председателят на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев,предаде Бгнес. Бюджетът на НЗОК от предното управление има дефицит и ние искаме да платим сега 100%, ние Ако до края на годината не е ясна реформата в здравната система и то нейният завършек, просто няма да подкрепим никакъв бюджет. Това не е новина, просто ще го изпълним. Това каза пред БНР председателят на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев,предаде Бгнес. Бюджетът на НЗОК от предното управление има дефицит и ние искаме да платим сега 100%, ние

ГЕРБ пак на игра с кворума. НС тръгна с фалстарт

Депутатите не успяха да съберат необходимия кворум и шефът на парламента Михаил Миков даде 10 минути почивка преди да се направи втори опит.

Я. Куюмджиев: „Белене” и „Козлодуй” са задължителни за България

Депутати от БСП и ГЕРБ влязоха в пореден ожесточен спор за бъдещето на ядрената енергетика у нас. След позатихването на казуса около АЕЦ „Белене”, посещението на Драгомир Стойнев в САЩ и данните за старт на изграждане на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй” отново отвориха дебата и вкараха управляващи и опозиция в спор кой за какво е виновен и кой какво е подписал.

Овчаров: Стойнев води преговори незаконно

Според бившия енергиен министър най-евтиният и бързият вариант за енергетиката ни е възобновяване на експлоатацията на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”:

Дядо се събуди с отворен корем

81-годишен мъж се събудил вчера сутринта у дома си с отворен корем. Преди 2 седмици дядото бил опериран в частната болница от кървяща язва, страдал още от сърце и дълбок бронхит на белите дробове.

Р.Овчаров предлага рестарт на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“

„Ние ще станем единствената държава, която не произвежда ядрено оборудване, но успешно го препродава след няколко години на безценица. Направихме вече един такъв „успешен" експеримент, сега ни предстои да направим втори, препродавайки значително по-евтино оборудването на атомната електроцентрала в Белене". Това заяви за „Здравей, България" по

"Атака" иска ревизия Ньойския договор и връщане на територии от Сърбия и Македония

Териториите в Сърбия и БЮР Македония, населени с българи, да бъдат върнати на България. Това поиска Парламентарната група на „Атака” в декларация, прочетена от пленарната трибуна в Народното събрание, предаде „Фокус”. В декларацията се посочва, че през 1919 г. е подписан един унизителен за страната ни договор – Ньойския договор, по силата на който много българи остават извън страната. „Сърбия и БЮР Македония не могат да се считат за правоприемници на Сърбо-хърватско-словенската държава. Сърбия не беше приета за правоприемник на Югославия от ООН и от международната общност, а БЮР Македония дори не е призната под конституционното си име. Следователно, Ньойският диктат няма сила спрямо Сърбия и БЮР Македония и е недействителен по отношение на Западните по...

Гъбите променят времето

Американски учени установиха, че гъбите имат изключителната способност да контролират времето. Те променят влагата около тях и така пораждат вятър, който отнасят спорите им по-далече, пише в. "Дейли телеграф". Учените от колежа "Тринити" в Хартфорд са използвали математическо моделиране и са снимали с висока скорост. Така те са установили, че гъбите кладница и шийтаке изпускат водни пари, които охлаждат въздуха около тях и създават конвекционни потоци. Те генерират слаби ветрове, които вдигат спорите им във въздуха. Същият процес вероятно се използва от всички гъби, включително и от плесенните, които предизвикват заболявания при растения, животни, хора. Досега се смяташе, че гъбите използват пасивни методи за разпространяване на спорите, като само ги освобождават, а след това разчитат н...

Удължиха Коледната ваканция на учениците

Учениците ще имат по-дълга Коледна ваканция от първоначално определената от министъра на образованието. Тя трябваше да започне на 24 декември (вторник) и да продължи до 5 януари (неделя) включително. Реално обаче първият ден от ваканцията ще е 21 декември (събота), а последният ще си остане 5 януари. Коледната ваканция е удължена от 13 на 16 дни с решение на Министерския съвет от 14 ноември и заповед на министъра на образованието проф. Анелия Клисарова от 22 ноември, предаде БЛИЦ. Решението на МС определя 23 декември (понеделник) за почивен, а 21 декември (събота) за работен ден. Със заповедта си от 22 ноември министър Клисарова разпорежда 21 декември да е неучебен ден. За сметка на това ще се учи в събота, 14 декември.

Страховете на Турция

Няколко стотици турци са сред чужденците, които попълват редиците на ислямистките групи, борещи се срещу силите на Башар Асад. Този факт поражда риска някой ден радикализирани и калени в битки мъже да се върнат и да организират атаки на турска земя. Абу Хюсейн от Шанлъурфа казва, че е изпратил десетки мъже от града, за да се присъединят към джихадистките групи в Северна Сирия и се зарича да продължи да помага с набиране на хора, което според него е божествен дълг. „Изпращаме тези, които са на пътя на бога за джихад”, казва Абу Хюсейн, търговец, за когото местните казват, че набира бойци за Сирия от Шанлъурфа - град със смесено турско, арабско и кюрдско население на около 50 километра от сирийската граница. „Никой не казва на тези хора да отидат и да се бият. П...

Един протестър в снега. Полиция на всяка крачка

Един единствен протестиращ посреща депутатите, които в снежната сутрин отиват на работа. Той е застанал до загражденията, близо до храм-паметника Александър Невски. Човекът е издигнал плакат „Оставка” под падащия сняг.

Сняг затрупа пътища в страната, 9 ранени при катастрофа

Сняг вали в почти цяла Северна България, Софийско и Пернишко. Оранжев код за опасно време има за 8 области. Движението по много пътища в страната е затруднено. 9 души са ранени при катастрофа край Кочериново, петима от тях тежко.

Държавата отказала помощ на Алекс, защото бил с много високо IQ

Александър, който си продава органите в Ибей

Държавата е отказала помощ на Александър – момчето, болно от мускулна дистрофия, което обяви за продажба органите си в eBay – заради това, че момчето…. има много високо IQ и “не подлежи на подпомагане”.

Шокиращият аргумент бил даден на осиновителя на момчето Любен Добрев от Регионалния инспекторат по образованието във Видин.

Добрев се обърнал към Инспектората с молба на момчето да бъде осигурен превоз до училище поне за дните, в които заради метеорологичните условия той не може да стигне с помощта на Любен.

“При такова време, каквото е например днес, ние не можем да отидем на училище. Обиколих всички институции с молба поне когато е лошо времето да ни осигурят транспорт. Като последна надежда се обърнахме към Асоциацията за деца със специални образователни потребности. Посъветваха ме да отида в Регионалния инспекторат по образованието и да подам молба, след което се събира комисия и решава. Всичко беше много добре, събра се комисията, 7-8 човека, има такъв протокол във видинския инспекторат по образованието. Казаха ми “Много е готино, но детето е с много високо IQ – не подлежи на подпомагане”, разказа Любен Добрев тази сутрин в интервю за БНТ, недоумявайки какво е общото между високото IQ на Алекс и невъзможността му физически да стигне до училището.

 

Александър страда от мускулна дистрофия. Едно от редките заболявания. Формата при него е една от най-тежките. При това генетично заболяване постепенно спират да функционират първо мускулите на краката, след това и на ръцете.

Сега за Алекс е трудно да прави каквото и да е сам.

“Не мога да вдигам тежки неща, като вилица и лъжица, и трябва да ми помагат. иначе мога да работя на компютъра. Пръстите мога да ги движа”, разказа той пред БНТ.

За да обърнат вниманието на хората към тежката болест и бездушието на чиновниците, Александър и осиновителите му решиха да публикуват обява в eBay. Чрез нея Александър обяви органите си за продан.

“Казвам се Александър и имам мускулна дистрофия на Дюншен. Това е генетично заболяване, което ме е обрекло на къс и болезнен живот още откакто съм бил в утробата на майка ми. Най-вероятно няма да доживея 25-тата си годишнина, така че не се притеснявайте – няма да чакате дълго за органите ми и те скоро могат да бъдат ваши. Може би се чудите как ми хрумна идеята да си продам органите. Просто е – просто ми трябват пари за болничното лечение и персонална помощ. Както казах, не е никак просто, нито евтино да си болен от мускулна дистрофия на Дюншен.

Иска ми се да имаше друго решение…”, написа Александър в обявата.

“Решението не беше лесно. Сами разбирахме, че много нестандартно и шокиращо. Но дълго време беше необходимо, за да обясним дори и на близките си за какво става дума. Когато няма друга надежда, човек опира и до крайности. За съжаление, бяхме принудени да стигнем до такава. Дано има някакъв ефект.”, обясни осиновителят на Александър.

“Гледаме на нещата някак странично – ако човек лично не изпати от нещо, няма как да го разбере. Заболяването попада в групата на редките. А за няколко човека, било то 100-200, едва ли съответните администратори биха отделили някакви ресурси. Законодателството касае общите правила. Съдбата на отделния човек я няма, тя се губи и размива в общите правила”, коментира още той.

Статията "Държавата отказала помощ на Алекс, защото бил с много високо IQ" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Клон на банка е ограбен в Кърджали

Засега няма информация каква сума е открадната

    


Стойнев: Преговаряме с Русия за по-евтин газ

България започва преговори с Русия за намаляване на цената на газа от догодина. Разговори ще има вероятно още от декември тази година, съобщи в интервю за "Труд" министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Вижте как фирма ДЛВ взе парите, а остави външната магистрала непочистена и заледена

 Това е външната магистрала на Перник в 7.30 часа тази сутрин - непочистена и заледена. А парите се вземат от приближената на кмета Росица Янакиева фирма - "ДЛВ", на сватбата на чийто шефски син лично кметицата бракосъчета във вилата им в "Делта Хил".

На сайта на Белия дом: Янукович да бъде наказан!

На сайта на Белия дом се появи петиция с искането да бъдат въведени санкции срещу украинския президент Виктор Янукович. Ако петицията събере 100 хиляди гласа за 30 дни, тя ще бъде разгледана от Белия дом за съставяне на официален отговор.

ГЕРБ хитруват с кворума в НС, възползват се от снега

Снегът дойде "ръка за ръка" с ентусиазма на народните представители

Без вода в два района в Кюстендил

Аварийни ремонти на водопроводът се извършва на ул."Вола" №35 и на ул."Ген.Столетов" №17 , съобщават от "Кюстендилска вода" ЕООД. До отстраняване на авариите ще бъде нарушено водоподаването в двата района, допълват от водното дружество....

Китайският посланик на визита в Кюстендил

Новият посланик на Китай в България Н.Пр. Уей Дзинхуа ще посети Кюстендил през декември месец, информира депутатът и зам. председател на Народното събрание Мая Манолова.Целта на визитата е да се запознае на място с възможностите за китайски инвестиции в региона и състоянието на земеделието. Посланикът на Китай Уей Дзинхуа зае поста в България през септември. Той е роден през 1958 година. Заемал е постове във външното ведомство, в китайски дипломатически мисии. До 2012 г. е бил посланик на Китай в Сърбия. Бил е вицепрезидент на държавната корпо...

Microsoft „печели“ по 28 долара от всеки продаден Xbox One

Най-скъпите компоненти в новата конзола са датчикът за движение Kinect и доставяният от AMD микропроцесор

    


Обърнат кран спря движението на трамваите по линия №7

В момента те се движат по бул. "Витоша" до кв. "Иван Вазов"

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване