12/02/13 22:23
(http://e-vestnik.bg/)

Ердоган “не пасва” на САЩ

Турският премиер Ердоган на корицата на сп. Тайм

Факт е, че икономическата криза и предизвиканите от нея проблеми ни карат да следим този мегавъпрос. Но съседният на Гърция район буквално ври и кипи и ще окаже своето влияние, ако продължи този безпрецедентен подмолен сблъсък между суперсилите Турция и Израел.

Разбира се, изненада би могла да предизвика констатацията, че Анкара носи отговорност за цялата тази ситуация.

Нещата обаче стоят точно така. И този извод не подлежи на обсъждане, защото фактите говорят красноречиво, а информациите от официални източници стоварват вината за тази “военна треска” върху премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и върху шефа на турската разузнавателна служба, прословутата МИТ, д-р Хакан Фидан.

През май тази година Ердоган настоя д-р Фидан да участва в срещата му с американския президент Барак Обама и даже стигна до там да заплашва, че ще отмени визитата си във Вашингтон.

Случващото се през последните две години в района и по-специално в Сирия е резултат от плановете на този господин. Това е човекът, който управлява съседната държава в пълно взаимодействие с Ердоган, който сляпо му се доверява.

След срещата на Обама с Ердоган на 16 май, от американското правителство изтече сигнал за разочарованието на Вашингтон от начина, по който се държи турският премиер.

По време на визитата в САЩ Ердоган демонстрира невероятна “шарлатания”, настойчиво говореше, че ще посети лидерите на Хамас, поиска военна интервенция с участието на Америка в Сирия и продължи да обижда ръководителите на Израел.

Очевидно бе, че Ердоган прекали, макар че някои американски дипломати настойчиво говореха, че той е ръководителят на една светска мюсюлманска страна, имаща нужда от Америка, премълчавайки истината, че става въпрос за нов модел на ислямска “демокрация”, за смесица от деспотизъм и ислямизъм, зачитаща едни реално потъпквани демократични процеси.

Юнските събития на площад Таксим обаче замърсиха още повече атмосферата между Вашингтон и Анкара. Защото обзетият от фикс идеи и повлиян от остра клаустрофобия Ердоган, вярва, че зад демонстрантите се крият израелците и американците.

Става дума за теорията на Фидан, че ционистите и техните съюзници в САЩ искали да накажат Ердоган заради “високомерния подход” на Турция към “убийците” от Израел.

Атина и Никозия са си създали погрешно впечатление за отношенията на Обама с Ердоган. Това, че президентът и вицепрезидентът на Америка казват, че “ние бихме могли да се разберем с Ердоган по регионалните въпроси по-добре от всеки друг ръководител”, не означава на всяка цена, че отношенията са добри. Те не са…

Публикацията на в. “Уолстрийт джърнъл” бе сигнал за очаквани ускорителни процеси в американско-турските отношения. Без заобикалки вече споменахме за ролята на шефа на МИТ при създаването на кризата в Сирия, подпомагането на терористите в района, а също и при двойната игра с Иран.

Турците смятат американците за наивни и вярват, че те са им “в ръцете”. Но публикуването на плана на шефа на МИТ и по-специално за неговата роля в подпомагането на Ал Каида, показва, че реалният сблъсък едва сега започва…

БТА

Публикувана на 12/02/13 22:23 http://e-vestnik.bg/19354/erdogan-ne-pasva-na-sasht/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване