Лондон ще икономисва по 1 млрд. годишно

Британското правителство планира през следващите 3 г. да икономисва по 1 млрд. паунда годишно, става ясно от изявление на финансовия министър Джордж Осборн, предаде БГНЕС. Осборн днес ще говори по т.нар. есенен предбюджет пред Палатата на общините в британския парламент. Според медиите на Острова министърът е разпратил на членовете на кабинета писмо, в което се казва, че държавните разходи трябва да бъдат съкратени с над 4 млрд. паунда в периода 2013-2016 г. Това означава съкращаване на бюджетните харчове с 1,1%, като икономиите ще засегнат всички министерства. Незасегнати ще останат само сферите на здравеопазването, училищното образование, местното самоуправление, специалните служби и специализираните в оказване на екстрена помощ - медицинска, противопожарна и пр. Вчера ста...

Найденов: Напрежение в ГЕРБ, очаквам още хора да напуснат

"Очакваше се голямо напрежение в парламентарната група на ГЕРБ. Разговарял съм с не малко действащи депутати от ГЕРБ, които са изразявали своето недоволство", каза бившият земеделски министър от кабинета "Борисов"

Нямото кино почти изчезна

Киностудиите не съхраняват правилно старите ленти

    


Стремежът към икономии във Великобритания остава

Финансовият министър Джордж Осбърн представя днес своя традиционен доклад за състоянието на икономиката

    


Задържани са 3-ма служители на МВР за побой

Уреждали лични взаимоотношения между родителите на единия служител и пострадалия. Състоянието на пострадалия обаче не е добро.

Неграмотни ли са българските ученици

/КРОСС/ Грамотността на българските ученици буди тревога, каза  министърът на образованието Анелия Клисарова  в сутрешния блок на БТВ в коментар на изследването на PISA, което поставя българските ученици са на 47-мо място от 65 държави.  В голямата си част, по-лошите резултати на учениците се наблюдават в по-бедните райони и семействата с по-нисък социален статус или такива, за които българският език не е майчин, отбеляза Клисарова. В семейства с по-висок социален статус резултатите са по-добри, добави министърът и подчерта: „Това противоречи на нашата максима за образованието - равен достъп до образование на всички. Голям е спорът дали едно дете, което не се е научило да чете и пише, трябва да повтаря първи клас, или да бъде пуснато в следващите класове. От една страна, ако то не се научи да чете и пише, то трудно ще напредва по-нататък с учебния материал, но от друга страна стои тезата, че ако един ученик трябва да повтори първи клас, това би намалило силно мотивацията му да се изучи. Ще се направят нови учебни програми, които да са повече съобразени с възрастта и възможностите на учениците. Учителите са тези, които познават най-добре възможностите на децата, затова  философията на новите програми включва по-значимото им участие в изготвянето на нови учебници"

Грейва коледната елха в Балчик

Светлините на коледната елха в Балчик ще бъдат запалени днес. По традиция основни действащи лица на празника ще бъдат децата на Белия град. Техните песни и танци ще повдигнат настроението на присъстващите в центъра на града от 17.00 часа. На 6-ти декември /Никулден/ Рибарското пристанище ще събере балчиклии на рибен курбан. Приготвените ястия ще бъдат осветени за здраве, а рибарите ще са благословени от местните свещеници за по-богат улов. Дегустатори ще определят победителя в конкурса за най-добро домашно вино, а ресторантьорите ще представят ...

БСП и ДПС в "пазарлък" за Изборния кодекс

Какъв да е прагът за пренареждане на листата при гласуване с преференция и да остане ли изискването за уседналост за право на вот на местни избори са обсъдили представители на БСП и ДПС на първи разговори за изработване на общ законопроект. Това са две от спорните теми в новия Изборен кодекс.
В партията на Лютви Местан, но и в левицата има гласове Какъв да е прагът за пренареждане на листата при гласуване с преференция и да остане ли изискването за уседналост за право на вот на местни избори са обсъдили представители на БСП и ДПС на първи разговори за изработване на общ законопроект. Това са две от спорните теми в новия Изборен кодекс. В партията на Лютви Местан, но и в левицата има гласове

Двама души освиркват служебния вход на НС

Макар, че зимата и ниските температури вече са факт,

Трифон Попов: Бодуров е извън състава, защото е нарушил вътрешния правилник


Президентът на "Литекс" Трифон Попов заяви, че защитникът Николай Бодуров не играе в последните мачове заради нарушаване на правилника в клуба. Националът беше извън групата и при победата с 3:1 срещу "Черноморец".

"Имаме си вътрешен правилник, както всички професионални отбори. Бодуров го е нарушил и си носи последствията. Тренира в момента с отбора, а дали ще разчита треньорът на него си е друг въпрос", каза Попов пред Тв7.

Той обясни, че решението е на ръководството на...

Полицаите, задържани за побой, всъщност няма да бъдат обвинени в нищо

Тази нощ са арестувани полицаи, които са пребили жестоко мъж по лични причини. Пребитият не е в добро състояние, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНТ в четвъртък сутринта. Той съобщи за трима задържани полицаи, но по-късно от пресцентъра на МВР уточниха, че са двама от Първо РПУ в София. Третият им колега, който по принцип излизал с автопатрула, снощи останал в сградата на управлението. По-късно през деня обаче от пресцентъра на МВР направиха ново уточнение, от което стана ясно, че всъщност двамата служители на реда нямало да бъдат подведени под отговорност, тъй като "по настояване на пострадалия, той се отрича от първоначалните си показания и не посочва конкретно лице-извършител на побоя". Според първоначално изнесената от Лазаров информация инцидентът е станал около 1.30 часа тази нощ. Двамата полицаи пресрещнали 54-годишен мъж в района на ж.к. "Свобода" и му нанесли побой. Пострадалият е настанен в тежко състояние в болница. "Когато има неправомерни действия от страна на полицейски служители, вземаме мерки - арест и на прокурор", каза  главният секретар на МВР, след което се оказа, че прокурор изобщо няма да се ангажира със случая. Той уточни, че става въпрос за уреждане на лични взаимоотношения между родителите на единия полицай и пребития. Случаят дори беше даден от главния секретар като пример за приципността на полицията към служителите, превишили правата си. По думите му МВР проверява изнесени в медиите данни за не дотам премерени действия на полицаи по време на протестите. Загражденията около Народното събрание "ще останат докато оперативната обстановка го налага", каза още главният секретар на МВР.

Двама полицаи са задържани заради жесток побой на мъж

Тази нощ са арестувани полицаи, които са пребили жестоко мъж по лични причини. Пребитият не е в добро състояние, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНТ. Той съобщи за трима задържани полицаи, но по-късно от пресцентъра на МВР уточниха, че са двама от Първо районно управление на полицията в София.  Третият им колега, който по принцип излиза с автопатрула, снощи останал в сградата на управлението. Инцидентът е станал около 1.30 часа тази нощ. Двамата полицаи пресрещнали 54-годишен мъж в района на ж.к. "Свобода" и му нанесли побой. Пострадалият е настанен в тежко състояние в болница. Служителите на МВР са били задържани веднага след подаване на сигнала. Взети са им униформите и пистолетите. "Когато има неправомерни действия от страна на полицейски служители, вземаме мерки - арест и на прокурор", каза  главният секретар на МВР.  Той уточни, че става въпрос за уреждане на лични взаимоотношения между родителите на единия полицай и пребития. Униформените са били на работа, но са се отклонили от маршрута, след което са пребили мъжа. Превишили са си правата по време на работа, каза Лазаров. За случая е уведомен дежурен прокурор. В момента следователи провеждат  процесуално-следствени действия и изясняват причините за извършеното нападение. Срещу двамата служители е разпоредено и дисциплинарно производство. Случаят беше даден от главния секретар като пример за приципността на полицията към служителите, превишили правата си. МВР проверява изнесени в медиите данни за не дотам премерени действия на полицаи по време на протестите, каза Лазаров. Загражденията около Народното събрание "ще останат докато оперативната обстановка го налага", каза главният секретар на МВР. Според него предложеният нов закон за МВР отразява "новата философия". В МВР са останали само полицейските функции, след като от системата са извъдени специалните служби, обясни Лазаров. По думите му синдикатите в полицията също одобрявали проектозакона, защото защитавал интересите на работещите в системата. В същото време новият закон за МВР предизвика негативни коментари в социалните мрежи заради ограничаването на гражданските права. Промените дават на полицията и допълнителни правомощия да действа силово при масови протести.

Трима полицаи арестувани заради побой

Трима полицаи са задържани и ще бъдат дадени на прокурор заради побой като пострадалият е в тежко състояние. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНТ. Тримата полицаи са се отклонили от служебните си задължения. Пребили са човек, чието състояние сега е тежко вероятно заради личен мотив, обясни Лазаров.  Случаят беше даден от главния секретар като пример за приципността на полицията към служителите, превишили правата си. МВР проверява изнесени в медиите данни за не дотам премерени действия на полицаи по време на протестите, каза Лазаров. Загражденията около Народното събрание „ще останат докато оперативната обстановка го налага“, каза главният секретар на МВР. Според него предложеният нов закон за МВР отразява "новата философия". В МВР са останали само полицейските функции, след като от системата са извъдени специалните служби, обясни Лазаров. По думите му синдикатите в полицията също одобрявали проектозакона, защото защитавал интересите на работещите в системата. В същото време новият закон за МВР предизвика негативни коментари в социалните мрежи заради ограничаването на гражданските права. Промените дават на полицията и допълнителни правомощия да действа силово при масови протести.

Трима полицаи са задържани заради побой

Трима полицаи са задържани и ще бъдат дадени на прокурорзаради побой като пострадалият е в тежко състояние. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНТ.   Тримата полицаи са се отклонили от служебните си задължения. Пребили са човек, чието състояние сега е тежковероятно заради личен мотив, обясни Лазаров. 

Треньорът на Фулъм: Ако някой познава Димитър, това съм аз

Новият мениджър на Фулъм Рене Мойленстийн похвали представянето на българския нападател на тима Димитър Бербатов срещу Тотнъм (1:2). Бившият играч на Манчестър Юнайтед и наставникът се познават добре от предстоя му на „Олд Трафорд“. Според информациите обаче, новият треньор не от феновете на българина. Въпреки това, Рене Мойленстийн сподели добри думи за играча, като обяви, че не е притеснен от желанието на нападателя да си тръгне от „Крейвън котидж“. Запитан, дали е притеснен, че Димитър Бербатов може да напусне клуба, наставникът сподели: „Не...

Пич, къде ми е колелото!?*


"И нашите колела ги откраднаха - върнахме се обратно в годините на ранния преход." 

Този текст придружава снимка с два велосипеда, споделена във "Фейсбук". Бившият им вече собственик уточнява, че са изчезнали от мазето, на което друг репликира, че сигурно ще трябва да започнем да ги пазим в спалните си. В дните, в които снимката беше публикувана, в социалната мрежа имаше оплаквания поне за няколко случая с откраднати колелета.

Кражбите на велосипеди в София напоследък...

Дончев: Има инструменти да се избегне спирането на плащанията

/КРОСС/ Има инструменти да се избегне спирането на плащанията по оперативната програма "Околна среда", уверен е депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. Той е един от бившите министри, които според ЕК и според премиера Пламен Орешарскиносят отговорност за преустановяване на плащанията по оперативната програма. Вчера мнистър-председателят заяви в НС, че предходното правителство трудно може да избяга от тази отговорност. На обвиненията на управляващите Дончев отговори още вчера от социалната мрежа Фейсбук като заяви: "От цялата словесна вакханалия по темата еврофондове, разбирам единствено, че правителството дори не знае, защо е спряна ОП "Околна среда"". Преди прекъсването на плащанията се знае месец или два. Може да се преговаря и с одиторите, и с Европейската комисия. Не знам защо това не се случи, обясни днес пред БНР бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев. Действието беше изключително бързо, бих казал светкавично, обясни той. Според него вариантътсега е: "Когато самата държава-членка е убедена, че нещо в системата не е наред, да отиде и да каже в Брюксел: Колеги, нещо при нас в плащанията не е наред , дайте ни три или четири месеца сами да си почистим системата и през този период ние няма да ви пращаме искания за плащане. Това се прави, по-този начин се избягва замразяване на плащанията."    

България ще може да връща в Турция имигрантите, дошли незаконно

България пред възможност да връща обратно в Турция имигрантите, дошли незаконно на наша територия. Това обаче не важи за тези, които вече са у нас. Брюксел и Анкара постигнаха пробив в преговорите за реадмисия. В замяна съседката ни иска нейни граждани да пътуват без визи в страните- членки.

Трима полицаи са арестувани за побой

Трима полицаи са арестувани за побой по време на работа. Това обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНТ. По данни на Лазаров служителите на реда са се отклонили от маршрута и са нанесли побой, а пострадалият е в тежко състояние. Полицаите се намират в столично управление на полицията, подчерта Лазаров, като отказа да даде подробности. Изумен съм от резултатите на одита на Сметната палата за това как са харчени парите на данъкоплатците, коментира oще главният секретар на МВР, цитиран от „

Защо 7 млн. души изгледаха внимателно инструкциите за безопасност в самолета




Колко често гледате и слушате внимателно инструкциите за безопасност, когато пътувате със самолет? А колко пъти ви се е случвало да ви отегчават?

Бизнесменът Ричард Брансън се слави с прозорливостта си и отново доказва нейното наличие. Новият подход на авиокомпанията му Virgin America е толкова забавен и приятен за ухото и окото, че ще ви се прииска да слушате и гледате инструкциите за безопасност при полета отново и отново. Нищо чудно и да си ги затананикате или дори да...

Чирпанлиев: Показахме лошите условия за бежанците, за да получим милиони от ЕС

Надяваме се новото споразумение, което е подготвено с Турция, да ограничи прилива на бежанци у нас. Очаква се то да бъде подписано в средата на декември, което ще дава възможност на Европейския съюз да връща бежанци. Това заяви началникът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев в предаването Надяваме се новото споразумение, което е подготвено с Турция, да ограничи прилива на бежанци у нас. Очаква се то да бъде подписано в средата на декември, което ще дава възможност на Европейския съюз да връща бежанци. Това заяви началникът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев в предаването "Тази сутрин" пред bTV. "Държави

Чирпанлиев: Показахме лошите условия за бежанците, за да получим помощ от ЕС

Надяваме се новото споразумение, което е подготвено с Турция, да ограничи прилива на бежанци у нас. Очаква се то да бъде подписано в средата на декември, което ще дава възможност на Европейския съюз да връща бежанци. Това заяви началникът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев в предаването "Тази сутрин" пред bTV. 

"Държави Надяваме се новото споразумение, което е подготвено с Турция, да ограничи прилива на бежанци у нас. Очаква се то да бъде подписано в средата на декември, което ще дава възможност на Европейския съюз да връща бежанци. Това заяви началникът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев в предаването "Тази сутрин" пред bTV. "Държави

През 2014: Напрежение, оставки и избори 3 в 1

Оставки, ескалация на напрежението и избори 3 в 1 – това прогнозира за следващата година за България личната гадателка на Силвио Берлускони Теодора Стефанова.

Греяно вино и чай за празниците във Видин

Нетрадиционна празнична украса има вече центъра на Видин. В инициативата на Общината за рисуване на коледни картини с пожелания се включиха възпитаници и преподаватели от училището по изкуствата „Св. Св. Кирил и Методий”. Община Видин осигури на ентусиастите всичко необходимо - спрейове за рисуване, маски и ръкавици. Така за един ден  центърът на града оживя и зареди видинчани с коледно настроение. До 9 декември във Видин и всички селища от общината ще бъде поставена празнична украса, а на 10 декември по традиция на площад „Бдинци“ ще грейне ко...

Св. преподобни Сава Освещени, Св. преподобни Нектарий Битолски

* Св. преподобни Сава Освещени († 533). Св. преподобни Нектарий Битолски († 1500). Преподобни Сава Освещени - от Кападокийската област, живял през VI век. На осем години отишъл в манастир, на 18 години - в Иерусалим станал монах, основал Велика лавра. Голям подвижник и чудотворец, починал на 94 години. Преподобни Нектарий се родил в гр. Битоля, Македония, от благочестиви родители българи и бил наречен в св. Кръщение Николай. Две чудеса в ранното му детство поразили детето и дали насока на по-нататъшния му живот: 1. На хармана майка му насън видяла Божията Майка, която я предупредила да се скрият с мъжа и децата от предстоящото турско нашествие. Като се събудила, майката веднага изпълнила поръчението, и по този начин семейството било запазено от унищожение. 2. Подир известно време родителите на Николай по взаимно съгласие се разделили „поради благочестие". Бащата с двете момчета постъпил в близкия манастир „Св. Безсребреници", където приел монашеско пострижение с името Пахомий. Веднъж, на празника на св. Безсребреници, се свършило виното, и Пахомий се отправил към извора да измие празния съд. Но последният се оказал препълнен до горе. Всички видели станалото чудо и прославили Бога. Възмъжал, укрепнал вече телом и духом, Николай пожелал пълно безмълвие и се отправил за Атон. Там бил приет в карейската килия Ягари от монах Дионисий

Пушачите трябва да пият чай

Ако не можете да откажете цигарите, поне следвайте простите съвети на лекарите, които да намалят рисковете от възможни болести, свързани с тютюнопушенето.

Т.нар. "баба Гуси": Не съм гей!

Облякъл съм черното расо преди 32 години и съм си дал съм си сметка, че това ще бъде труден път. Не бих позволил на никой да руши авторитета ми, заяви по ТВ 7 архимандрит Августин, намесен от йеромонах Кирил в гей скандала в Троянския манастир. В клипа, разбунил духовете, йеромонахът съобщи, че прякорът на Августин бил баба Гуси.

Кметът участва в заседание на регионалния съвет за развитие в Търговище

Кметът на Добрич Детелина Николова участва днес в съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет към Регионалния съвет за развитие в Североизточния район. Заседанието се провежда в Търговище. То ще бъде открито от областния управител на Търговище Емел Расимова. Дневният ред предвижда представяне на обобщена информация относно предложенията по референтните теми за промени в Закона за регионално развитие и Правилника за прилагането му, на ключови приоритети в сферата на труда и социалната политика за Сев...

Намериха починал мъж в река Места

51-годишният бил в неизвестност от 2 декември

    


ГЕРБ и БСП се скараха за парите на парламента и затова кой е по-комунист

Цецка Цачева. Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и БСП се скараха и за бюджета на Народното събрание за следващата година.

Проектът на Министерския съвет предвиждаше 2.187 млн. лв. за парламента за следващата година, а председателят Михаил Миков предложи намаление с 627 хил. лв. до 1.560 млн. лв.

Още при гласуването на проектобюджета по комисии Миков обяви, че тази година със сигурност няма да се прави ремонт на пленарната зала, за която няколко парламента поред събират пари в сметка в БНБ и ще бъдат направени икономии от разходите на Народното събрание – от хартия, свиване на администрацията и др. Той предлага спестените пари да отидат за пенсии и за децата.

“Това е популистко предложение. С чужда пита помен правите – два поредни мандата се събират пари за нова зала.  Като включим три лаптопа на една редица и системата гърми, но на вас лаптопи не ви трябват, на вас ви стигат опорните точки.

Съжалявам за острия тон, но вие от вашата комунистическа партия ме предизвикахте”, обяви Цецка Цачева от ГЕРБ.

Отговори ú лидерът на Комунистическата партия – Александър Паунов, който е депутат от Коалиция за България.

“Няма да се обръщам към вас с “колежке партиен секретар”, защото сте била на по-ниско ниво по партиен пагон от мен. Реториката ви доказва, че сте била партиен секретар. Най- мразя ренегати, които се правят на големи демократи”, обърна се той към Цачева.

“Спестените пари ще бъдат изядени и изпити от тези, на които четири години замразихте доходите. Парите, събрани за нова зала, също са събрани от тях”, коментира председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Той обвини ГЕРБ в цинизъм и им напомни, че коледните добавки на пенсионерите са осигурени с пари от икономии на Народно събрание.

2.5 млн. лв. от парите за пенсионерите са от ГЕРБ, които не идваха на работа, контрира Цецка Цачева.

Нейната съпартийка Десислава Атанасова обяви, че ще подкрепи намаляването бюджета на парламента, но попита защо управляващите не намалят и субсидиите на партиите с повече от 1 лв., след като толкова са загрижени за пенсионерите.

В крайна сметка и с подкрепата на ГЕРБ бюджетът на парламента беше намален с 627 хил. лв. и Народното събрание ще харчи 1.560 млн. лв.

Статията "ГЕРБ и БСП се скараха за парите на парламента и затова кой е по-комунист" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

КНСБ събира телефони, за да помогне на деца

Стари мобилни телефони и смартфони събират КНСБ, Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов" и СНЦ „Младежки форум 21 век", за коледна благотворителна кампания в подкрепа на деца, чиито родители са загинали на работното място. Апаратите могат да се донесат при нас в офиса на КНСБ срещу полицията, каза председателят на кюстендилската структура Яни Георгиев.Подпомагат се 50 деца с по 40 лв. на месец. За изплащане на месечните стипендии на деца в неравностойно положение са необходими по 2000 лв. на месец и по 20 000 лв. на година (за 10 месец...

Блогърът Иво Божков: Обстановката в Киев е като тази в България

Положението в Украйна е спокойно. Това каза от украинската столица Киев блогърът Иво Божков в интервю за сутрешния блок на БНТ. 

Божков сравни обстановката в Украйна с тази в България. Блогърът сподели, че понякога даже забравя, че се намира на хиляди километри от страната.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева
Положението в Украйна е спокойно. Това каза от украинската столица Киев блогърът Иво Божков в интервю за сутрешния блок на БНТ. Божков сравни обстановката в Украйна с тази в България. Блогърът сподели, че понякога даже забравя, че се намира на хиляди километри от страната. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

"Ботев" Враца с нов старши треньор

Бойко Величков е новият старши-треньор на „Ботев“-Враца. Специалистът  наследява на поста подалия оставка Тодор Гарев. По всяка вероятност договорът на Величков ще бъде до края на първенството с опция за удължаването му след края на сезона.  Официалното представяне на новия старши-треньор на „Ботев“-Враца бъде в петък.   ...

Бионсе и Джей-Зи стават вегетарианци до Коледа

Техен близък ги предизвикал да се откажат от месото

    


Баба Гуси от Троянския манастир: Не съм гей

Облякъл съм черното расо преди 32 години. Дал съм си сметка, че това ще бъде труден път. Не бих позволил на никой да руши авторитета ми. Това каза пред камерите на TV7 архимандрит Августин, който беше забъркан от йеромонах Кирил в гей скандала вихрещ се в Троянския манастир. В скандалното клипче изтекло преди дни йеромонахът обясни, че прякора на А Облякъл съм черното расо преди 32 години. Дал съм си сметка, че това ще бъде труден път. Не бих позволил на никой да руши авторитета ми. Това каза пред камерите на TV7 архимандрит Августин, който беше забъркан от йеромонах Кирил в гей скандала вихрещ се в Троянския манастир. В скандалното клипче изтекло преди дни йеромонахът обясни, че прякора на А

Македонски кметове задържани на границата след среща в Благоевград

Двама македонски кметове, участвали в срещата в Благоевград, са били задържани на границата при връщане от България. Това съобщиагенция "Фокус" като се позова на участници от кметската среща. Задържаните са кметовете на общините Виница и Кочани. Причината за задържането им по първоначална информацияе, че са си купили по една кутия ловни патрони.

Шапки долу! Алеко е жив!

Автор: Юрий Йорданов*

Няма друг разказ за Българската политическа „технология“ освен Алековия „Бай Ганю прави избори“. Няма машина на времето, която да е толкова добра в това да пренася по толкова съвършено точен начин нравите ни, и ние, наследниците на онези Българи, да сме толкова само-разпознаващи се в разказаното. Няма!

Има една разлика – Алеко говори за Идеали! Ние, днешните българи, говорим за Ценности! Има разлика! Огромна – между трафаретното и декларативно днес и „старомодното вчерашно“ Алеково слово се е намъкнала цивилизацията, и ний загубени в тази разлика! Полу-модерни, не уцелили целите си и неразбрали се! Щастливци без щастие!

Потънали в размислите на неосъзнатото модерно, „прегърнали“ го през Договор за Присъединяване, а не за идеали и ценностно принадлежание!

Съжалявам за дългите откъси от Алековия разказ. Но пред таланта на великия Щастливец трябва да се смълчим! Него, Алеко няма кой да го дописва.

Това е Алеко, Щастливеца, „Бай Ганю прави избори“:

Г. г. Избиратели,
Представена ви е вече от няколко граждани една листа с имената на Никола Търновалията, Лулчо Докторов и Иваница Граматиков, лица не от Нашата среда, лица чужди за Нас, които нямат и не могат да имат Нашето доверие. Може би ще се явят и други, които да ви убеждават да гласувате за техни кандидати. Съветваме ви, г. г. избиратели, да не се мамите на хубавите им думи, и не се вдавайте на техните ласкания, и не вярвайте на разни пръскани от тях слухове и измислици за някакви си окръжни телеграми и прочее. Никола Търновалията е родом от гр. Търново и затова той от инат за бълхата изгаря юргана. Лулчо Докторов е цял-целеничък Задунайская Губерния, а Иваница Граматиков никой не го познава и nota bene, той е руски възпитаник, следователно предател на нашето мило Отечество.

Г. г. Избиратели,

Ний сме убедени, че горните лица, т. е. долните:
Ганю Балкански,
Филю Гочоолу,
Танас Дочоолу,
които имат пълна преданост и коленопреклонна вярност към ПРЕСТОЛА И ДИНАСТИЯТА НА НЕГОВО ЦАРСКО ВИСОЧЕСТВО ЛЮБИМИЙ НИ КНЯЗ ФЕРДИНАНД I-Й и които вярно ще поддържат днешното ни патриотическо правителство воглаве със сегашния президент-министър, ще спечелят вашето доверие.“

Това е Алеко Константинов, а тук е България, 2013!

Сигурно не се сепвате от ставащото сега. Сигурно сте калени, обръгнали и хладнокръвни. Просто сме „опитни“ демократи със свити устни. Просто сме Българи, живеещи в XXI век.

Драмата на напусналия ГЕРБ депутат е партийна. Сълзливата драма на момъка с интересно лице е негова – осветена бе интересна антропология. Драмата е парламентарна. Драмата е драматична са крехкото и невярно обществено равновесие, „заснето“ в днешния парламент.

Но историята е преди всичко символна, метафорична и трагична за Българските нрави днес.

Свищовската „история“ е историята на днешна България. Свищов днес е цяла България днес. Свищов на Алеко и неговият Бай Ганю са България през 2013.

Не казвам нищо ново – не съм откривател! Нямам претенции над фактите с характер на очевидност! Смешно е!

Жалко е!

„Пушката на Чехов“ гръмна в Свищов! Заложена от Бай Ганю в града на Алеко! Бай Ганю е жив и здрав!

Помним с умиление разказите на безсмъртния Алеко за това как се правят избори в Бтлгария! Смяли сме се от сърце. Домилявало ни е за онази България, защото сме й съчувствали наивно. Минал е повече от век – наивният и наш детски смях се превръща в презрение към нас самите. Към нашето безсилие и тих гняв, за който Бай Ганю нехае, надживявайки всички ни и най-вече своя „баща“, застреляният от него Алеко Константинов!

Финалът на Алековия разказ – това е присъдата ни! „Бай Ганьо прави избори“, годината е 1895!

„Писмото до Граматиков., за което по-горе споменахме, се свършваше с тези думи: „А народът какво ще каже, какво ще прави? Любопитен въпрос! Ти ми казваше едно време, че вярваш още в българския народ. Хайде де! Не се подигравай! В кого вярваш ти ? В това ли рабско племе, което търпи всичко това? Виж го изобразен в представителите му.

Народа, в когото ти вярваш, е роб, казвам ти, роб; робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре – музика! И пак този народ е клет и нещастен, трижд нещастен! Бит от съдбата, осъден да страда и да тегли за други, мъчен от неприятели, а още повече от приятели и спасители, той нямаше нито една твърда точка, на която да спре погледа си, една дръжка, на която да се ослони, той е изгубил вярата в себе си и в съдбата си и е станал тъй „практичен“ и трезвен, трезвен до безчувственост. Без помощ, без съвет, съкрушен и разкъсан външно и вътрешно, ето го на, една печална, от бури разсипана останка от стари времена…

Има ли кой да го съживи, да го повлече подире си? – Идеали? – Суета, вятър!…“

Свищовският случай не е ГЕРБ, не е Свищов! Случаят е България!

Годината няма значение, очевидно! И тъжно вярно.

Да замълчим!

Свещите са духнати! Изборите идат!

Шапки долу!

* Текстът е публикуван първо на facebook-профила на автора.

The post Шапки долу! Алеко е жив! appeared first on Noresharski.com.

Днес връчват поименна стипендия от 1000 евро на студент от ТУ-Варна

Днес - 5 декември от 10.00ч. в зала 114 на Машинен факултет в Технически университет – Варна ще се проведе тържественото награждаване на 199 отличници и над 80 изявени в научна, спортна и обществена дейност по случай студентския празник 8-ми декември.

Православната църква почита Свети Сава

Православната църква почита Свети Сава. Той е роден в Кападокия през четвърти век. Основател е на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, която носи неговото име. На 18-годишна възраст отива в манастир, но иска пълно усамотение и затова прекарва дълги години в палестинската пустиня. Получава голямо наследство и построява няколко манастира и болници. Митологията представя Св. Сава като брат на Света Варвара (почитана ден преди него) и на Свети Никола (почитан ден след него). Свети Сава в народните вярвания е по-добрият, той винаги въ...

Гуцанов: Намаляване на партийните субсиции-първа стъпка

Не може да има пряка връзка между партийната субсидия и социалното състояние на страната, макар че затова намалихме субсидията, заяви по НТВ депутатът от Коалиция за България Борислав Гуцанов по темата за намаляването с 1 лв. субсидията. Общо партиите, преминали 1% на изборите, ще вземат около 45, а не 50 млн. лв. годишно.

Двама полицаи на прокурор за тежък побой

Вероятният мотив е личен. Случаят бе даден от Светлозар Лазаров като пример за принципност в отношението на полицията към нейни служители, превишили правата си

Трима полицаи на прокурор за тежък побой

Вероятният мотив за престъплението са проблеми в личните отношения

Тече проверка на полицаи, действали неправомерно на протестите

Назначена е проверка по изнесени в медии данни за не съвсем премерени действия на служители на МВР по време на протестите. Тя не е приключила, но ако е имало грешки, от тях ще бъдат изведени поуки. Това съобщи пред БНТ главният секретар на МВР Светлозар Лазаров като уточни, че става дума за инцидент от преди няколко седмици.

Като пример за принципност в действията на полицията той даде задържането тази нощ на трима полицаи, нанесли побой на гражданин. Причината била конфликт между...

Хакери са откраднали данните на близо 2 милиона акаунта

/КРОСС/ Хакери са откраднали потребителските имена и паролите на близо 2 милиона акаунта в световните мрежи. Това се твърди в доклад, оповестен тази седмица, съобщава Си Ен Ен. Според данните и жертвата на атаката са над 93 хил. страници, сред които Facebook, Google, Twitter, LinkedIn и Yahoo. Причината довела до тази неприятна ситуация е зловреден софтуер, който е инфектирал огромен брой компютри по цял свят, предаде BGR. Вирусът е засичал данните за влизане в ключовите сайтове и изпращал потребителските имена и паролите към сървър, контролиран от хакерите. Експертите по сигурността все още не са наясно как вирусът е достигнал до толкова много компютри. Известно е обаче, че кампанията по хакване започнала на 21 октомври и е възможно все още да е в действие. На 24 ноември компанията Trustwave засякла, че този сървър е в Холандия и уведомили засегнатите компании. "Ние не разполагаме с доказателства, че хакерите са влезли в сметките на потребителите, но това най-вероятно се е случило", заяви Джон Милър, мениджър изследване на сигурността в компанията. Представители на Trustwave споделиха, че нямат данни дали хакерите са се логвали в горепосочените профили, но след като имат достъп до тях вероятно вече са го направили. Facebook, LinkedIn и Twitter потвърдиха, че са информирани за ситуацията и вече са сменили паролоте на засегнатите акаунти

Очакват се още промени във финансирането на партиите

Управляващите мислят за това как да обвържат парите за партиите не само с гласовете, получени от тях, а и с резултатите на отделния кандидат за народен представител

Арестуваха българи в Париж заради експлоатация на инвалид

В Париж бяха арестувани двама българи, които експлоатирали инвалид, като го карали да проси на прочутия булевард Шан-з-елизе, пише в. "Фигаро", цитиран от БТА. Двамата българи докарвали инвалида, който бил с отрязани крака, с автомобил „Ауди" и после му прибирали парите, спечелени от просията. Те живеели в лагер в Баньоле в околностите на Париж. При претърсването на лагера полицаи открили у жената на единия от двамата българи над 1000 евро с неустановен произход.  ...

Над 5 000 000 посещения в сайта на "24 часа"

5 043 745 посещения са регистрирани в 24chasa.bg за последните 30 дни, показват данните на Google Analytics. За първи път от старта на сайта посещенията преминават границата от 5 млн. посещения за месец. 24chasa.bg е най-големият новинарски портал в България с авторска информация,  за който е категорично сигурно, че не купува трафик и не използва 5 043 745 посещения са регистрирани в 24chasa.bg за последните 30 дни, показват данните на Google Analytics. За първи път от старта на сайта посещенията преминават границата от 5 млн. посещения за месец. 24chasa.bg е най-големият новинарски портал в България с авторска информация, за който е категорично сигурно, че не купува трафик и не използва

Светлозар Лазаров: Трима полицаи са арестувани за побой

Трима полицаи са арестувани за побой заради лични отношения по време на работа. Това обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНТ. 

По данни на Лазаров служителите на реда са се отклонили от маршрута и са нанесли побой, а пострадалият е в тежко състояние. 

Полицаите се намират в столично управление на полицията, подчерта Лазаров, Трима полицаи са арестувани за побой заради лични отношения по време на работа. Това обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНТ. По данни на Лазаров служителите на реда са се отклонили от маршрута и са нанесли побой, а пострадалият е в тежко състояние. Полицаите се намират в столично управление на полицията, подчерта Лазаров,

Главният секретар на МВР: Трима полицаи са арестувани за побой

Трима полицаи са арестувани за побой заради лични отношения по време на работа. Това обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНТ. 

По данни на Лазаров служителите на реда са се отклонили от маршрута и са нанесли побой, а пострадалият е в тежко състояние. 

Полицаите се намират в столично управление на полицията, подчерта Лазаров, Трима полицаи са арестувани за побой заради лични отношения по време на работа. Това обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНТ. По данни на Лазаров служителите на реда са се отклонили от маршрута и са нанесли побой, а пострадалият е в тежко състояние. Полицаите се намират в столично управление на полицията, подчерта Лазаров,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване