12/11/13 09:08
(http://offnews.bg)

Добрев: Тонева напусна, защото не е съгласна с енергийната политика

Делян Добрев: "Пловдив е особено подходящ за алтернативни форми на туризъм". Снимка: БГНЕС, архив

“Оставката на Анжела Тонева е, за да не се прехвърля вината върху човек, който очевидно не е бил съгласен с част от решенията”.

Това заяви бившият енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев в коментар по новината, че шефката на ДКЕВР Анжела Тонева е подала оставка.

По думите на Добрев решението на кабинета да намали цената на тока с 5% ще има катастрофални последици. Според ексминистъра трансферът от 500 млн. лева, с който кабинетът е трябвало да обезпечи поевтиняването на тока, не е налице.

“Този трансфер обаче го няма. Тази година се дадоха 75 млн. лв., за следващата година се очакват около 40 млн. лв. Това означава, че само поради това недостигът в системата ще е от 400 млн. лв. Многократно повтаряме, че това ще е недовзет приход на 1 юли 2014 г., ако не и още по-рано. Видяхте в отчетите на НЕК за деветмесечието, че има 114 млн. лв. загуба, но там не са отчетени 250 млн. лв. за разполагаемост. Така че загубата е катастрофална, сравнено с която и да е година преди това”, изтъкна депутатът на ГЕРБ.

По думите му тези загуби създават огромно напрежение в регулатора и в целия енергиен сектор, което е довело до напускането на Тонева.

Попитан дали според него върху бившия шеф на ДКЕВР е оказван натиск, Добрев отговори: “Според мен е приложен натиск още при вземане на решението на 1 август с обещание, че липсващите средства от близо 500 млн. лв. ще бъдат компенсирани от други източници”. 

Статията "Добрев: Тонева напусна, защото не е съгласна с енергийната политика" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване