12/13/13 23:47
(http://e-vestnik.bg/)

Иран ще стане водещ износител на газ след десетилетие или повече

Ройтерс

Най-големите газови залежи в света могат да привлекат някои енергийни компании обратно в Иран, ако бъдат вдигнати санкциите, но е малко вероятно Техеран да стане водещ доставчик на газ за Европа или Азия поне още едно десетилетие.

Европейските компании, разполагащи с технологията да експлоатират изцяло мащабното иранско находище “Южен Парс” под Залива, го напуснаха в края на миналото десетилетие под натиска на САЩ, попарвайки надеждите на Иран да последва светкавичния възход на Катар в световната лига на износителите на газ.

Ядрената сделка от миналия месец между Запада и новото иранско правителство породи надежди, че петролното производство на Техеран би могло да се възстанови, ако Вашингтон и Европейският съюз облекчат контрола върху износа.

Иран обаче има малък шанс да стане водещ износител на газ поне още едно десетилетие заради високото търсене вътре в страната и вътрешните пречки за разработване на залежите, които бяха проблем доста преди санкциите да прогонят чужденците.

Вдигането на санкциите срещу Иран “потенциално би могло да има огромно въздействие върху износа в дългосрочен план, но ще отнеме години, за да се задвижат нещата”, коментира Лоран Русекас, висш съветник в екипа Global Gas на консултантската компания IHS.

В краткосрочен план има по-голям икономически смисъл за Иран да използва газ, за да удовлетворява вътрешното търсене в производство на електроенергия и в промишленост, както и за реинжектиране в застаряващите петролни находища, за да се поддържа производството, отбелязва Русекас.

Употребата на газа за реинжектиране в петролно находище е с по-висока стойност от износа, тъй като на световния пазар петролът се продава много по-скъпо и не изисква милиарди долари капиталови инвестиции в проекти за износ на газ, които се изплащат след години.

Над 28 милиарда кубични метра газ бяха реинжектирани, за да се засили петролното производство през 2011 година, според американската Агенция за енергийна информация, а според някои оценки за едно десетилетие годишно ще бъдат необходими около 83 милиарда кубични метра.

НЕТЕН ВНОСИТЕЛ

Производството на пласиран на пазара ирански газ, без отчитане на изгорелия и реинжектирания газ, се е увеличило над два пъти до 160,5 милиарда кубични метра през 2012 година спрямо 75 милиарда кубични метра през 2002 година.

Техеран обаче стоеше със скръстени ръце, докато Катар стана една от най-богатите страни в света, след като западни енергийни компании построиха заводи за милиарди долари през последното десетилетие, които превърнаха малката държава от Залива в най-големия в света износител на втечнен природен газ.

Двете страни си поделят най-голямото в света газово находище, което Иран нарича “Южен парс”, а Катар - “Северно поле”. То се простира по тяхната офшорна граница в Залива и покрива почти цялото газово производство на Катар и около 35% от иранското.

Изобилие от кондензат и газови течности в находището означава, че то може да носи достатъчно печалба, за да покрива разходите за сондиране преди изпомпването на газа. Това прави иранските проекти за износ на втечнен природен газ потенциално високо конкурентни, макар предлагането на да нараства заради американския шистов газ и големите находки край бреговете на Източна Африка.

Фаза 12 от разработването на “Южен парс”, която се очаква да започне догодина, би могла да увеличи доставките с до 28 милиарда кубични метра годишно, когато заработи изцяло.

“Трябва да положим усилия, за да пуснем част от тази фаза възможно най-скоро”, заяви иранският министър на петрола и газа Биджан Занганех, цитиран от министерския уебсайт Шана при посещение на обектите. “Важните проекти в петролно-газовия сектор не трябва да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване