12/17/13 23:31
(http://e-vestnik.bg/)

Тайнствен духовник от САЩ подкопава властта на Ердоган

Ройтерс

Фетхулах Гюлен. Снимка: личен сайт

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган спечели три поредни парламентарни избори, овладя летните бунтове, подчини непокорната армия и за десет години управление промени Турция, както малцина негови предшественици са правили.

Но разривът със загадъчния духовен водач, който живее в САЩ и чието дискретно влияние върху полицията, тайните служби и магистратите се простира върху цялата държава, заплашва да разклати премиерските позиции в навечерието на изборите догодина.

Могъщата мрежа на Фетхулах Гюлен, който от дома си в САЩ ръководи глобално ислямско движение, помогна на ислямистката партия на Ердоган да завоюва все по-стабилни позиции при всеки следващ вот.

“Това е тежък и кървав развод”, пише коментаторът Кадри Гюрсел, който често критикува правителството в иначе настроения благоприятно към Ердоган в. “Милиет”.

Летните протести и бунтове в центъра на Истанбул извадиха на показ засилващите се опасения на светски настроените турци за нарастващия авторитарен стил на управление на Ердоган.

Последните месеци доведоха до открити конфликти с движението на Гюлен “Хизмет” (Служба). Интригата се въртеше около плановете на кабинета да забрани частните подготвителни школи, повечето от които са финансирани и управлявани от Гюлен, с основанието, че те предоставят нелояно предимство на кандитат-студенти със заможни родители.

Гюлен има школи в Африка, Близкия изток, САЩ и Азия. Те са основен източник на приходи, но и всесилен инструмент за влияние, особено в Турция, който създава мрежа от елитни контакти и лични зависимости.

Публична тайна е, че движението “Хизмет” помогна за прекратяване влиянието на армията, която се бе самоназначила за пазител на светския характер в турската политика. Прекършването на военните се смята за най-голямото постижение на Ердоган. Той предаде на правосъдието стотици висши военни, обвинени в заговор за преврат.

След като дойда на власт през 2002 г. Ердоган създаде свое собствено лоби от богати и лоялни нему бизнесмени. Много от тях идват от онези религиозни среди, които почитат Гюлен. Разривът между двамата обаче вещае оттегляне на голяма част от подкрепата за Ердоган преди изборите.

При посещението си във Вашингтон тази година, Ердоган прати свой съветник в Пенсилвания, за да проучи плановете на Гюлен. Той избяга от Турция през 1999 г., след като бе обвинен в заговор за налагане на шериата. Силата на Гюлен, който получи разрешение да остане в САЩ, се крие частично в загадъчния му стил.

Между двамата отдавна има идеологически различия. Много от последователите на Гюлен смятат, че той е по-прогресивен и повлиян от Запад в сравнение с Ердоган. Вижданията на премиера по редица въпроси – от аборта до употребата на алкохол, - родиха обвинения в опит за намеса в личния живот на турците.

Това напрежение се прероди в открита борба за власт в лоното на управляващата партия, което може да пренапише контурите на турската политика за идните десет години.

Силата на “Хизмет” се крие повече във влиянието на движението над факторите в Партията на справедливостта и развитието (ПСР), отколкото в способността му да закара гласоподаватели пред изборните урни.

Движението лесно може да провери влиянието си, ако реши например на местните избори през март да подкрепи опозицията. Голямата цел в този вот ще бъде финансовата столица и най-голям град в страната – Истанбул.

ТЕСТ ЗА СИЛА

Ако ПСР изгуби Истанбул, което експертите смятат за малко вероятно, но не изключват, това ще е голям удар за Ердоган. Той бе кмет на града през 90-те. Дори и победа с малка разлика ще бъде удар за него.

Погледът на премиера може вече да е насочен към президентските избори през август, в които се очаква да се кандидатира, или към парламентарните през 2015 г.

“Толкова тежка борба с Хизмет точно в навечерието на местните избори ще бъде добър тест за сила за премиера”, казва журналистът Ахмет Сик, който лежа година в затвора ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване