12/20/13 06:11
(http://offnews.bg)

Лидерите на ЕС се споразумяха за банковия съюз

Европейски съюз

Лидерите от Европейския съюз се споразумяха за създаването на единен механизъм за спасяване на закъсали банки, съобщава БНТ.

Към него могат да се присъединят и страни извън еврозоната, но България засега няма да прави това, обяви премиерът Пламен Орешарски. В рамките на банковия съюз ще бъде създаден фонд от 55 милиарда евро, които ще се използват в случай на фалити. Парите ще идват от банките, а не от данъкоплатците.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой каза, че през тази година е бил постигнат напредък в икономическото управление на Европа. Според него създаването на общия механизъм за спасяване на банки е най-голямата крачка след въвеждане на еврото. Лидерите обсъдиха и създаването на европейски банков съюз. Предвижда се всички големи банки в еврозоната да се контролират от един орган, който ще има право и да ги наказва, ако нямат стабилни показатели. Председателят на ЕК приветства решението на финансовите министри и подчерта, че то е подкрепено политически от Европейския съвет.
 
- Мисля, че можем да кажем, че то е истински пробив и показва, че Европейският съюз може да постигне бърз напредък дори когато въпросите са сложни и политически чувствителни, – подчерта Барозу.
 
Към съюза могат да се присъединят и държави извън еврозоната, но България засега няма да прави това. В областта на общата отбранителна политика не бяха взети конкретни решения, но беше посочено, че е важно да се развиват военните технологии, защото от тях печелят и цивилните, създават се нови работни места и се постига икономически растеж. Съветът призова страните да засилят отбранителното сътрудничество. По-късно днес се очаква да бъде одобрено предложението Сърбия да започне преговори за членство в Европейския съюз на 21 януари догодина. Ще се призоват всички държави да бъдат солидарни при приемането на имигранти от страни извън Европейския съюз. В късния следобяд премиерът Пламен Орешарски ще разговаря с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

Статията "Лидерите на ЕС се споразумяха за банковия съюз" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване