"Фейсбук" разпространява интернет по въздуха

"Фейсбук" включва сателити, безпилотни самолети и други технологии в амбициозен проект, който ще разпространява интернет до места без мрежа, предадоха световните агенции. Социалната мрежа обяви, че е наела и експерти от НАСА за целта. Новината бе обявена от създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг в личния му профил. "Фейсбук" включва сателити, безпилотни самолети и други технологии в амбициозен проект, който ще разпространява интернет до места без мрежа, предадоха световните агенции. Социалната мрежа обяви, че е наела и експерти от НАСА за целта. Новината бе обявена от създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг в личния му профил.

Сесилия Атиас: Животът, лишен от свобода, не е живот

/КРОСС/ Преди седем години, българският премиер Сергей Станишев нарече освобождаването на нашите медицински сестри, несправедливо осъдени на смърт в Либия, най-големият успех на българската дипломация за последните 20 години. Тогавашният външен министър Ивайло Калфин разкрива, че „пръст" за добрата развръзка има стратегията, предложена от Великобритания. Той откроява водещата роля на ЕС в трудните преговори с либийския режим и благодари на Франция за посредничеството. Разбира се, всичко е добре когато завършва добре. Но дали родната дипломация има основание да говори за успех в тази проточила се осем години и половина агония, е спорно. Какво точно е било разпределението на ролите в сложната международна игра с непредвидимия Кадафи е може би рано да узнаем. Но за петте освободени българки и палестинския лекар щастливата развръзка носи едно име - Сесилия Саркози, понастоящем с фамилията Атиас. „Името Сесилия за мен означава свобода", заяви на пресконференция в БНР Кристияна Вълчева, сочена от режима на Кадафи като „мозъкът" на изфабрикувания зловещ сценарий за умишлено заразяване с вируса на СПИН на над 400 либийски деца в детската болница на град Бенгази. Изведнъж се озовах в екшън, наподобяващ филмите на Джеймс Бонд, пише в автобиографичната си книга Сесилия Атиас, водила на място в Либия последната фаза от преговорите с Кадафи

Кути мерки

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Стига вече!


Видяно в ж.к. Иван Вазов

Изпепелиха 378 кг дрога за 100 млн. лева

Наркотиците са изгорени в инсинератора на Александровска болница

    


Орешарски: Южният газов коридор е важна стъпка към диверсификация на доставки за цяла Югоизточна Европа

Изграждането на Южния газов коридор е важна стъпка към диверсификация на газовите доставки за цяла Югоизточна Европа. Както пряко заинтересованите страни, така и Европейската комисия, отчитат този принос и разчитат на азербайджанския газ.

Янукович: Не давайте да ви използват самозванци, искайте общоукраински референдум

Отстраненият държавен глава на Украйна Виктор Янукович призова за общоукраински референдум, вместо предсрочни президентски избори, и помоли да бъде изключен от Партията на регионите, съобщи ИТАР-ТАСС.
Отстраненият държавен глава на Украйна Виктор Янукович призова за общоукраински референдум, вместо предсрочни президентски избори, и помоли да бъде изключен от Партията на регионите, съобщи ИТАР-ТАСС. "Като президент, който е с вас мислено и с душата си, призовавам всеки здравомислещ гражданин на Украйна: не давайте да ви използват самозванци!

Янукович: Искайте общоукраински референдум, а не предсрочни президентски избори

Отстраненият държавен глава на Украйна Виктор Янукович призова за общоукраински референдум, вместо предсрочни президентски избори, и помоли да бъде изключен от Партията на регионите, съобщи ИТАР-ТАСС.
"Като президент, който е с вас мислено и с душата си, призовавам всеки здравомислещ гражданин на Украйна: не давайте да ви използват самозванци! Отстраненият държавен глава на Украйна Виктор Янукович призова за общоукраински референдум, вместо предсрочни президентски избори, и помоли да бъде изключен от Партията на регионите, съобщи ИТАР-ТАСС. "Като президент, който е с вас мислено и с душата си, призовавам всеки здравомислещ гражданин на Украйна: не давайте да ви използват самозванци!

Цветанов: В смесените райони уволняват ако не си с ДПС

Уволнени по политически причини от Гърмен и Шуменско се срещнаха с представители на ГЕРБ в парламента

Как реагират Балканите на кримската криза

/КРОСС/ Ето как две германски издания - "Зюддойче Цайтунг" и "Телеполис", виждат Балканите на фона на политическото напрежение на североизток от тях: За правителството в София кримският въпрос е доста деликатен, коментира наблюдателят на "Зюддойче Цайтунг" Флориан Хасел. Според него България е в момента "между два стола". От една страна тя е зависима от руските доставки на газ, от 700-те хиляди руски туристи годишно и от руските инвеститори. В същото време обаче страната спешно се нуждае от парите от еврофондовете. Проектът Южен поток е другата конфликтна точка, в която се пресичат европейските и руските интереси, коментира на свой ред Франк Щир на страниците на "Телеполис". Той припомня, че докато от Брюксел искат замразяване на проекта, българската страна настоява за реализацията му. Нищо чудно тогава, че формулирането на българската позиция относно случващото се в Украйна отне неимоверно дълго време. В началото на март външният министър Вигенин си навлече гнева на съпартийците си, след като посети Киев, за да засвидетелства подкрепа за временното правителство. "Наясно ли е Вигенин какви последици може да има позицията му за България?", попита тогава депутатът от БСП Страхил Ангелов. Референдумът в Крим разбуни още повече духовете

"Десен сектор" води страната към дестабилизация, предупреди Турчинов

Около 2000 хиляди активисти на формацията блокираха Радата в Киев

Сегашният президент на Гърция като висш представител на политиката, пораждаща дългове и зависимости

Четири години след фалита на страната той не е разбрал нищо за дълбоките причини, довели до него, и за пореден път заблуждава гръцкия народ, казва журналистът Христос Катифорис

прочети повече

1 млрд. долара сa необходими за покриването на дефицита в кримския бюджет

Русия планира да предостави финансова помощ на траншове от по 80-90 млн. долара месечно

    


Дженифър Анистън се оттегля от киното

"Имам много работа през тази година. Довършваме и новата ни къща в Лос Анджелис. Така че сега е наистина забавно. Занимаваме се с ремонти, заети сме, вълнуващо e. През 2015 г. всичко ще приключи и ние ще се скрием в новото си гнездо. 100% трябва да си взема почивка", сподели Анистън пред списание "Пийпъл". "Имам много работа през тази година. Довършваме и новата ни къща в Лос Анджелис. Така че сега е наистина забавно. Занимаваме се с ремонти, заети сме, вълнуващо e. През 2015 г. всичко ще приключи и ние ще се скрием в новото си гнездо. 100% трябва да си взема почивка", сподели Анистън пред списание "Пийпъл".

Повече от хиляда украинци поискаха от Русия статут на бежанци

/КРОСС/ Повече от хиляда молби за участие в програмата за пренаселване на сънародници и предоставяне на временно убежище или статут на бежанец, са получени от граждани на Украйна в руските миграционни власти от началото на 2014 г, съобщи в петък заместник-президентски пратеник на РФ на Централния федерален окръг Николай Овсиенко.По данни на всекидневният мониторинг на ФМС на Русия, броят на желаещите "да си свържат съдбата с Русия" от гражданите на Украйна се е увеличил значително, каза той."Молби за първото още неизтекло тримесечие на 2014 г. са подадени от над 32 хиляди граждани на Украйна, с десет пъти повече, отколкото през същия период на 2013 година", каза Овсиенко на оперативната среща в Генпрокуратура на РФ.РФ е готова да приеме временни емигранти от Украйна, каза сенаторът.Той добави, че за регистрация за разрешение за временно пребиваване, се обърнаха повече от 6500 души, което е 2,5 пъти повече в сравнение с миналата година."Миналата година не е подадено нито едно заявление за участие в програмата за пренаселване на сънародници и предоставяне на временно убежище или статут на бежанец. От началото на тази година има повече от хиляда такива молби", каза Овсиенко.Той добави, че около две хиляди граждани на Украйна са поискали предоставяне на руско гражданство. "Ръстът от 30 % в сравнение с миналата година", каза той.

Алфа Рисърч: На евровота ГЕРБ със 17,5%, а БСП с 15,2%

Продължава спадът в рейтинга на лидера на ДПС Лютви Местан (от 10% на 7%

Разходите по потребителските кредити няма да надхвърля 50% от изтеглената сума

Разходите и лихвите по потребителските кредити, отпуснати от финансови институции, няма да надхвърлят сумарно 50% от изтеглената сума, след като парламентът прие таван за разходите за обслужване. Това стана при окончателното приемане на промените в Закона за потребителския кредит, внесени от депутати от левицата.   По този начин в регулация влизат и така наречените бързи кредити до 400 лева, които са агресивно рекламирани в последните месеци и много потребители биват ужилени от огромните лихви и такси по обслужването им, които надхвърлят първоначално теглената сума.   По предложение на Георги Кадиев (БСП) депутатите решиха, че годишният процент на разходите за обслужване не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена от правителството. По разчетите на Кадиев това означава, че разходите по кредитите, в това число лихви и такси, на година не могат да бъдат повече от 50.5% от изтеглената сума.   Парламентът реши още, че ограничението ще се отнася и за вече взетите заеми и кредитните институции, които са си начислили разходи над тази граница и са ги получили, ще трябва да ги връщат.   Според Кадиев, сложеният таван на разходите се отнася най-вече за малките бързи кредити до 400 лева, защото от тях имат нужда обикновено хора, които са много бедни.   "Хората взимат такива заеми, когато няма какво да ядат”, коментира той и уточни, че ограничението на практика не засяга банките, защото техните разходи плюс лихви дори и за бързи кредити не са повече от 28%, а засяга "кожодерските фирми", от които "взимаш 400 лева, а връщаш 1000 лева".   Кадиев допълни, че таванът от 50% е разумен, защото пък много от кредитите до 400 лева не се връщат и ако таванът на разходите е по-малък, кредитните институции ще фалират и ще се отвори дупка за черен пазар.   Промените в закона предвиждат още наказателната лихва при предсрочно погасяване на ипотечен кредит да се плаща само за първата година, когато може да е до 1%, а след това предсрочното погасяване да е без лихва. Сега наказателната лихва достига до 5%.   С промените в закона отпадат таксите, събирани от банките за усвояване и управление на кредита. Изненадващо обаче остана таксата за разглеждане на искането за кредит по предложение на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев. Според него така ще се намалят опитите на някои лица да обикалят от банка в банка в търсене на кредит, въпреки че не отговарят на условията.   На банките ще се забрани да променят условията по кредита едностранно без уведомлението и съгласието на клиента. Банките ще са длъжни да предлагат алтернативен кредит на клиенти, които не могат да погасяват вноските по ипотеката си и ги чака отнемане на жилището. В случай на неплатежоспособност, задълженията към банката ще се изчерпва с напускането на жилището.

Разходите по потребителските кредити няма да надхвърля 50%

Разходите и лихвите по потребителските кредити, отпуснати от финансови институции, няма да надхвърлят сумарно 50%, след като парламентът прие таван за разходите за обслужване. Това стана при окончателното приемане на промените в Закона за потребителския кредит, внесени от депутати от левицата.   По този начин в регулация влизат и така наречените бързи кредити до 400 лева, които са агресивно рекламирани в последните месеци и много потребители биват ужилени от огромните лихви и такси по обслужването им, които надхвърлят първоначално теглената сума.   По предложение на Георги Кадиев (БСП) депутатите решиха, че годишният процент на разходите за обслужване не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена от правителството. По разчетите на Кадиев това означава, че разходите по кредитите, в това число лихви и такси, на година не могат да бъдат повече от 50.5% от изтеглената сума.   Парламентът реши още, че ограничението ще се отнася и за вече взетите заеми и кредитните институции, които са си начислили разходи над тази граница и са ги получили, ще трябва да ги връщат.   Според Кадиев, сложеният таван на разходите се отнася най-вече за малките бързи кредити до 400 лева, защото от тях имат нужда обикновено хора, които са много бедни.   "Хората взимат такива заеми, когато няма какво да ядат”, коментира той и уточни, че ограничението на практика не засяга банките, защото техните разходи плюс лихви дори и за бързи кредити не са повече от 28%, а засяга "кожодерските фирми", от които "взимаш 400 лева, а връщаш 1000 лева".   Кадиев допълни, че таванът от 50% е разумен, защото пък много от кредитите до 400 лева не се връщат и ако таванът на разходите е по-малък, кредитните институции ще фалират и ще се отвори дупка за черен пазар.   Промените в закона предвиждат още наказателната лихва при предсрочно погасяване на ипотечен кредит да се плаща само за първата година, когато може да е до 1%, а след това предсрочното погасяване да е без лихва. Сега наказателната лихва достига до 5%.   С промените в закона отпадат таксите, събирани от банките за усвояване и управление на кредита. Изненадващо обаче остана таксата за разглеждане на искането за кредит по предложение на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев. Според него така ще се намалят опитите на някои лица да обикалят от банка в банка в търсене на кредит, въпреки че не отговарят на условията.   На банките ще се забрани да променят условията по кредита едностранно без уведомлението и съгласието на клиента. Банките ще са длъжни да предлагат алтернативен кредит на клиенти, които не могат да погасяват вноските по ипотеката си и ги чака отнемане на жилището. В случай на неплатежоспособност, задълженията към банката ще се изчерпва с напускането на жилището.

2,5% намаление на производствените цени през февруари

/КРОСС/ Производствените цени на вътрешния пазар през февруари са поевтинели с 2,5% в сравнение със същия месец на предходната година, показват данните на Националния статистически институт. Най-сериозен принос за това имат цените в добивната промишленост, които са спаднали за година с 10,1%. Това е особено видимо при добива на метални руди. В преработващата промишленост спадът за година е с 1,3%. Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо февруари 2013 г. е отчетено при производството на основни метали - с 6,7%, при производството на химични продукти - с 6,1%, и при производството на хранителни продукти - с 4,8%. В същото време са се вдигнали цените на тютюневите изделия - с 8,7%, обработката на кожи - със 7,4% и др. На месечна база производствените цени в общи линии запазват нивата си от януари. С 0,8% се покачват цените в добивната промишленост, а в преработващата промишленост те спадат с 0,1% за месец.

Тръгнаха скандали и за шефовете на РИК

Драмата за състава на ЦИК заради спора за квотите на парламентарните партии се възпроизвежда вече в страната - за състава на районните избирателни комисии (РИК). Почти навсякъде по места от ГЕРБ искат председателско място в местните комисии, но БСП не отстъпва. При провалени консултации за състав на РИК при областните управители последно ЦИК ще Драмата за състава на ЦИК заради спора за квотите на парламентарните партии се възпроизвежда вече в страната - за състава на районните избирателни комисии (РИК). Почти навсякъде по места от ГЕРБ искат председателско място в местните комисии, но БСП не отстъпва. При провалени консултации за състав на РИК при областните управители последно ЦИК ще

До края на юни ДКЕВР ще измисли как да компенсира зелената енергия


До 30 юни 2014 г. трябва да сме готови с изработването на механизъм за компенсиране на разходите за зелена енергия, заяви пред журналисти председателят на ДКЕВР Боян Боев и допълни, че такива разходи имат не само електроразпределителните дружества, но и НЕК, съобщи БТА.

Боев не пожела да прогнозира как това ще се отрази върху крайната цена на електроенергията и с колко би могла да се увеличи тя от 1 юли, а само заяви, че ДКЕВР ще спазва закона и ще изпълнява задълженията си.
...

"Атака" ще подкрепи жалбата на БСП до КС срещу указа на президента за ЦИК

Депутати от „Атака” ще подкрепят жалбата на БСП до Конституционния съд срещу указа на президента за ЦИК. Това каза в Народното събрание, пред журналисти, Десислав Чуколов, зам.-пре...

Стивън Сегал: Путин е мой приятел и бих искал да ми е брат

Стивън Сегал заяви, че Владимир Путин е един от най-големите лидери в света. В интервю за "Руская газета" 61-годишният Сегал защити действията на руския президент относно Крим. "Путин ...

Подводен трилър в Къртицата

Тази вечер, Заселниците ще доказват бързина и хладнокръвие в поредната напрегната мисия, която ще ги раздели на „удавници” и „спасители”. Мисията „С...

Max the Sax от Parov Stelar идва с електро суинг хаус с живи барабани

10-и май ще бъде различен, вдъхновяващ и музикално опияняващ, благодарение на MAX THE SAX от Parov Stelar. Талантливият саксофонист ще представи на българските фенове съвсем новия си соло проект, вкл...

Директни полети от София до Белград тръгват в понеделник

В понеделник ще се състои откриването на най-новата директна въздушна линия от летище София, която ще се движи до сръбската столица Белград. Линията ще се обслужва от авиокомпанията Air Serbia, съобща...

Русия: ООН и ОССЕ трябва да защитят правата на малцинствата в Украйна

ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да демонстрират готовност да защитят правата на националното малцинство в Украйна, заяви министерството на външните работи на Русия, п...

Станишев за ЦИК: ГЕРБ измъква Плевнелиев от кашата

Не виждам основания ЦИК да се увеличи с още един човек. Това, което ГЕРБ прави, е да измъква Плевнелиев от кашата, която той забърка в тяхна угода. Това заяви пред медиите лидерът на БСП Сергей Станишев на конференция "Социалната алтернатива за Европа "

Таксите за висше в Швеция изгониха чуждите студенти

В момента в Швеция има едва 1600 чуждестранни студенти, което е 80 процента по-малко в сравнение с бройката преди въвеждането на такса за висше образование през 2011 г.

Нешка: Вярвам на Николай, той не е бил във властта

Досега Николай не е бил във властта и аз му вярвам – може би от предчувствие или от дългия опит, който имам, каза голямата Нешка Робева за Николай Бареков преди концерта в Свищов в рамките на турнето на ББЦ, ВМРО и ЗНС.

Задържаха трима с цигари без бандерол във Варна

Трима мъже са задържани за притежание на цигари без акцизен бандерол през изминалото денонощие, съобщиха от полицията за Moreto.net. При полицейска проверка, извършена на 27 март, около 14:00 часа и последвало претърсване и изземване в рибарско бунгало, намиращо се в местност "Карантината", обитавано от А.

Обмислят се данъчни облекчения за енергийно ефективни сгради

В бъдещия жилищен кодекс ще се определи минимум от условия за обитаване, които да се гарантират на гражданите, според строителния министър

    


ЧЕЗ: Планирани прекъсвания на електрозахранването за периода 31 март-4 април

/КРОСС/ ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва: София-градЗа периода 27.03.-03.04.2014 г. /09.00-16.00 ч/ - гр.София - Ф-ма БертхолдЗа периода 31.03.-01.04.2014 г. /09.00-16.00 ч/ - гр.София - Славия бл. 26 На 31.03.2014 г. /08.00-16.30 ч/ - с. Владая - ул. Алеко Константинов, ул. Ела, ул. Елен, ул. 22-ра, ул. 27-ма, ул. Асанова чешма, ул. Бели брег, ул. Бистър поток, ул. Борика На 31.03.2014 г. /08.30-16.00 ч/ - гр. София - ул. Бадемова гора бл. 11 вх.ВНа 31.03.2014 г. /08.30-16.00 ч/ - гр. София - ул. Костенски водопад 12На 31.03.2014 г. /08.30-16.00 ч/ - гр.София - жк Стрелбище бл. 11На 31.03.2014 г. /08.30-16.00 ч/ - гр.София - ул. Кестенова гора 25На 31.03.2014 г. /08.30-16.30 ч/ - гр.София - жк Надежда 5, бл. 506 вх. ГНа 31.03.2014 г. /08.30-16.30 ч/ - гр.София - жк Надежда 5 бл. 507 вх. А, вх. БНа 31.03.2014 г. /08.30-16.30 ч/ - гр.София - жк Люлин 7 бл. 711 вх. АНа 31.03.2014 г. /08.30-16.30 ч/ - гр.София - жк Люлин 7 БЛ. 711АНа 31.03.2014 г. /08.45-12.45 ч/ - гр.София - Младост 2 бл. 219, 219a, До На 31.03.2014 г. /09.00-16.30 ч/ - гр

Дженифър Анистън планира да се оттегли от киното

"Имам много работа през тази година. Довършваме и новата ни къща в Лос Анджелис. Така че сега е наистина забавно. Занимаваме се с ремонти, заети сме, вълнуващо e. През 2015 г. всичко ще приключи и ние ще се скрием в новото си гнездо. 100% трябва да си взема почивка", сподели Анистън пред списание "Пийпъл".

Нашенци арестувани в Канада за източване на банкови карти докато други вече отговарят пред съда

/КРОСС/ Полицията в канадската провинция Квебек е пресякла организирана престъпна група за източване на банкови карти, в която са участвали четирима български граждани, съобщи канадската телевизия „Си Ти Ви Нюз". Успоредни арестите са извършени в две селища северно от Монреал, както и в района на Торонто. Властите разпространиха съобщение, че издирват други четирима души, заподозрени за съучастие в схемата. Те също са българи. На специална пресконференция от полицията поясниха, че престъпниците са поставили скимиращи устройства на повече от 200 банкомата в Квебек и Онтарио, успявайки да източат над 1 млн. долара от 2008 г. до сега. Тегленето на парите се е осъществявало в Мексико и Азия. Сред арестуваните е и предполагаемият водач на бандата - 52-годишният Мартин Кузов. Останалите трима задържани, на които полицията съобщи имената, са Василина Димитрова (48 г.), Борислав Петров (53 г.) и Ирен Атанасов (42 г.). Всички те ще бъдат изправени пред съда в Сейнт Джероум. Междувременно във Федералния съд в Чикаго продължава изслушването на задържаните във вторник участници в международната схема за източване на кредитни карти и пари. В сряда двама от българите бяха пуснати под гаранция. Вчера обаче това не се случи. Съдът отдели повече от по половин час, за да чуе аргументите на Теменушка Колева и Емил Господинов

Уроците на Кримската война, 160 години по-късно


На 28 март се навършват 160 години от избухването на Кримската война – един от най-важните военни конфликти на XIX век, определил за десетилетия напред геополитическите отношения на континента.

През последния месец вниманието на международната общност е съсредоточено върху полуостров Крим в северната част на Черно море. Анексирането му от страна на Русия след размириците в Украйна, довели до свалянето на президента Виктор Янукович, беше разчетено от повечето политици и анализатори...

Руска ракета се разби в Казахстан

Властите в Асана отложиха всички изпитания на Москва

Европа се отдалечи безкрайно от проблемите на хората, рече Станишев

Европейските социалисти са за общ данък в ЕС върху финансовите трансакции

    


Мощ и немощ – намачкани ламарини след ПТП

Луксозни коли катастрофираха на столичен булевард

    


Станишев среща актива на левицата в Асеновград, Родопи, Калояново и Пловдив

/КРОСС/ Срещи с актива на левицата в общините Асеновград, Родопи, Калояново и Пловдив са включени в програмата на председателя на БСП Сергей Станишев за 28 и 29 март, съобщава пресцентърът на БСП. На 28 март, от 17.30 ч., в залата на р-т „Амбелино" в Асеновград ще се проведе среща на Станишев, председателя на ОблС на БСП Пловдив Георги Гергов и народните представители Маргарита Стоилова и доц. Красимир Мурджев с актива на левицата в община Асеновград. Представителите на левицата ще дискутират актуалната политическа обстановка в страната, ще направят отчет за свършеното до момента, както и ще представят приоритетите за управление. От 19 ч. Сергей Станишев и Георги Гергов ще почетат 95-годишнината на партийната организация на с. Болярци, община Садово. Тържественото събрание, с което БСП ще отбележи този свой юбилей ще се проведе в читалището на с. Болярци. Народните представители от Коалиция за България ще се срещнат с жители на общините Родопи, Калояново и Пловдив. Срещите са планирани за 28 март, петък в Пловдив, и за 29 март, събота - в Калояново и Родопи. Първата среща е в Пловдив, в район Южен, от 18 ч. На нея ще присъстват депутатите Калин Милчев и Кирчо Атанасов. По същото време, в Голямата къща, на ул. „Кръстю Пастухов" 18 народният представител Захари Георгиев и проф. Андрей Пантев ще се срещнат с актива на БСП от район „Западен", по тяхна покана. От 18 ч

Два месеца преди изборите все повече се чудим за кого да гласуваме

/КРОСС/На изборите за Европейски парламент на 25 май за ГЕРБ биха гласували 17,5%, за БСП - 15,2%, за ДПС - 6,5%, за "България без цензура" - 5,2%, за Реформаторския блок - 5,1%, за АБВ - 4,0%, за НФСБ - 3,6%, за "Атака" - 2,0%. Това показват резултатите от национално представително проучване на агенция Алфа Рисърч за месец март. От там уточняват, че два месеца преди евроизборите политическият пъзел продължава да се разбърква и да прави неясна бъдещата електорална. Изследването е проведено сред 1010 пълнолетни жители от цялата страна. Песимизмът остава Според изследването и през март общественото мнение запазва песимизма си за развитието на страната, за дейността на държавните институции и недоверието си в политическите партии и техните представители. Положителните оценки за управлението остават на равнището от януари-февруари, но под критичната за генериране на политическа и стопанска стабилност граница от 20 на сто. Нещо повече, през март кризата на доверие в институциите и политическия елит допълнително се задълбочава. Леко се увеличава оптимизмът за развитието на страната (от 15 на 20 на сто), но по-съществен ръст бележи песимизмът (от 51% до 61%). Показателно е, че позитивните оценки започват плавно да намаляват дори и сред най-твърдите привърженици на правителството - пенсионери и жители на селата. Парламент и правителство на дъното по одобрение В институционален план най-силна критика акумулират отново парламентът и правителството

За изчезналия самолет и кафето в Кърджали

В днешния свързан свят има глобални теми, които трябва да изпреварват локалните, коментира Константин Вълков за Vesti.bg

Военноисторическият музей показва уникални кадри за НАТО

Фотоизложба „НАТО – мисията е възможна“ ще бъде открита на 31 март 2014 г. (понеделник) от 17.00 ч. в Националния военноисторически музей (НВИМ).
Чрез непоказвани до този момент фотографии ще бъдат показани десетте години членство на България в Алианса, уточняват от музея. Кадрите са подарени на НВИМ от личните архиви на участниците в тези събития. Фотоизложба „НАТО – мисията е възможна“ ще бъде открита на 31 март 2014 г. (понеделник) от 17.00 ч. в Националния военноисторически музей (НВИМ). Чрез непоказвани до този момент фотографии ще бъдат показани десетте години членство на България в Алианса, уточняват от музея. Кадрите са подарени на НВИМ от личните архиви на участниците в тези събития.

Издирват 81-годишния Иван, изчезнал преди 3 дни в София

Столичното Шесто Районно управление „Полиция” - издирва Иван Петров, съобщиха от пресцентъра на МВР.
81-годишният мъж е в неизвестност от 25 март, когато последно е забелязан в района на жк. „Бъкстон”, където живее. Той е висок около 165 см, със слабо телосложение, овално лице и кафяви очи. Има провлачена походка и използва бастун. Столичното Шесто Районно управление „Полиция” - издирва Иван Петров, съобщиха от пресцентъра на МВР. 81-годишният мъж е в неизвестност от 25 март, когато последно е забелязан в района на жк. „Бъкстон”, където живее. Той е висок около 165 см, със слабо телосложение, овално лице и кафяви очи. Има провлачена походка и използва бастун.

ГЕРБ поиска оставките на вътрешния и военния министър заради гафовете около оградата

ГЕРБ официално поискаха оставките на вътрешния министър Цветлин Йовчев и военния – Ангел Найденов заради "управленска немощ" около проекта за изграждането на оградата по част от границата с Турция.   Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев за пореден път поиска и временна парламентарна комисия да проучи случая. Той настоя и за оставката на зам.-военния министър Иван Иванов, под чието ръководството вътрешноведомствената проверка на проекта не засече никакви нередности за разлика от последвалата ревизия от Инспектората на Министерския съвет.   Освен това от ГЕРБ се обявиха срещу обявените от Ангел Найденов наказания за четирима генерали, трима полковници, един подполковник и един цивилен служител заради нередностите около реализирането на проекта.   "Не е морално министъра на отбраната да се крие зад гърба на военните... Каква демагогия да обвини военните, че не са се справили с несвойствени за тях задължения", каза Радев и се обяви твърдо против подобни методи за прехвърляне на отговорността.   Той поиска още началникът на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов да защити военните.   Фирмите доставчици на необходимите материали за проекта бяха избрани с маркетингово проучване, а не с конкурс заради спешността на съоръжението. Според Инспектората на Министерския съвет обаче при проучването не е извършена проверка на цените на материалите, предмет на изготвения проект. Освен това проведените проучвания са "направени по списък на материални средства, които не съответстват на проекта“, посочва проверяващата комисия.   Сред избраните фирми се откроява тази на общинския съветник от БСП в Казанлък Александър Минчев, която бе избрана да достави режеща тел за над 3.3 млн. лв. Освен това проверката на Министерския съвет е установила, че неправомерно е начислена повторно печалба при доставка на материали - в единия случай 10 %, а в другия 8 %.   "Защо е било необходимо да се пристъпва към процедура за пряко договаряне, след като е имало достатъчно време за открита процедура", посочи Радев от парламентарната трибуна.   Според него не е било правилно и възлагането на обществените поръчки на Сухопътните войски, които са провеждали само малки поръчки и нямат капацитет да се справят.   "И до днес не е ясно защо това защитно съоръжение, след като е за нуждите на МВР и ще бъде стопанисвано от МВР, е възложено за изграждане от Сухопътни войски", каза Радев.   Преди да се заеме Инспекторатът на Министерския съвет с проекта, той бе проверен и от военното министерство, което обаче обяви, че няма никакви проблеми.   "Назначената вътрешна проверка е ръководена, така че да прикрие редица факти за загуба на милиони левове и допуснал опетняване на доброто име на военнослужещите", каза Радев.   Все още не е ясно кога оградата ще бъде построена Първоначално това трябваше да стане до края на февруари. Миналата седмица Ангел Найденов каза, че за строителството ще трябват 60 дни от момента на монтирането на първите модули, което не е ясно кога ще стане.

Издирват дядо, изчезнал преди 3 дни в района на „Бъкстон”

Столичното Шесто Районно управление „Полиция” - издирва Иван Петров, съобщиха от пресцентъра на МВР.
81-годишният мъж е в неизвестност от 25 март, когато последно е забелязан в района на жк. „Бъкстон”, където живее. Той е висок около 165 см, със слабо телосложение, овално лице и кафяви очи. Има провлачена походка и използва бастун. Столичното Шесто Районно управление „Полиция” - издирва Иван Петров, съобщиха от пресцентъра на МВР. 81-годишният мъж е в неизвестност от 25 март, когато последно е забелязан в района на жк. „Бъкстон”, където живее. Той е висок около 165 см, със слабо телосложение, овално лице и кафяви очи. Има провлачена походка и използва бастун.

Бойко подарил на Путин мелез менте

/КРОСС/ Кучето, което Бойко Борисов подари на руския президент Путин при посещението му у нас през 2010 г., обявено като порода „българско овчарско куче", е мелез менте, пише e-vestnik.bg. Това е публична тайна в средите на специалистите по породи, но те не смеят да коментират. Произходът на кучето е традиционната каракачанска порода, омесена с няколко други породи като санбернар, кавказка овчарка, средноазиатска овчарка, нюфаундленд, московска стражевая и др. Целта на тази селекция е да се създадат по-големи на размер кучета и да се рекламира нова измислена порода - БОК (съкратено от българско овчарско куче). Каращисването още не е създало порода по строгите изисквания на международната организация по кинология със седалище в Брюксел - FCI (по-надолу са дадени накратко изискванията). Това не прави по-малко симпатично кученцето, което Борисов подари на любителя на животните Путин. При посещението му тогава беше подписано споразумение за газопровода „Южен поток", а подаръкът го разнежи пред камерите. Кучето по-късно беше кръстено Бъфи, след нещо като конкурс с предложения за име на сайта на президента на Русия. Кръстник се оказа 5-годишното момче Дима от Москва, което беше поканено от Путин с родителите си да се срещне със симпатичния български четириног подарък

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване