Завръщането на мегасделките

Все повече придобивания се осъществяват чрез акции, а не с пари в брой


Външното оценяване за четвъртокласниците започва на 7 май

На 7 май 2014 г. ще се проведе националното външно оценяване по български език и литература в четвърти клас, съобщава пресцентърът на МОН. Според заповедта на министъра на образованието и науката за учебната 2013/2014 година външното оценяване по математика ще е на 8 май, по човек и природа – на 12 май, а по предмета човек и общество – на 13 май 2014 г.

Националните външни оценявания по четирите учебни предмета започват в 10:00 часа на определения ден и се провеждат едновременно във всички паралелки. Изпитването е писмено и се провежда за един учебен час (40 минути), а за учениците със специални образователни потребности – за два учебни часа.

При необходимост от размяна на часовете в седмичното разписание на учебните занятия, училищната комисия уведомява предварително учениците и родителите за нея. Провеждането на външното оценяване в IV клас не възпрепятсва осъществяването на нормалния учебен процес в училищата.

Националното външно оценяване в ІV клас се провежда за осма поредна година по единен формат, който за всеки от предметите включва предимно въпроси с избираем отговор, а по български език и литература – със свободен отговор.

Целта на проверката е чрез еднакъв за всички ученици в страната изпитен инструментариум (тестови задачи) обективно да се оцени нивото на усвояване на знанията и уменията по съответния предмет.

 

Директори поискаха драстично свиване на броя на учениците в паралелките

Училищни директори поискаха драстично намаление на броя на учениците в паралелките. Това се случи в Бургас, на среща на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Те настояват всеки клас да бъде съставен от 14, максимум до 18 ученици. Според тях, това е единственият вариант да се повиши качеството на образование и учебният процес да стане по-ефективен.

Директорите са изтъкнали пред министъра, че броят на децата е изключително важен, за да има време преподавателите да работят индивидуално с всеки един от учениците, предаде  teacher.bg.

В новия закон за образованието трябва да бъдат включени две нови стратегии – за развитие на педагогическите кадри и ИКТ (Информационни и комуникационни технологии). Според образователния министър,  изключително важна е подготовката на педагогическите кадри, тъй като от това зависи качеството на образованието.

Заразата от саудитските камили стигна и до САЩ

В САЩ бе регистриран първият случая на зараза с близкоизточния коронавирус, съобщиха от Центъра за контрол и профилактика на болестите.

В Одеса е обявен тридневен траур

Жертвите на безредиците - 37, около 200 са ранените


Вашингтон осъди насилието в Одеса

Загиналите при пожара след сблъсъците са 31, по данни на Украйна


19 ранени при инцидента в метрото на Ню Йорк

При дерайлирането на 6 вагона в метрото на Ню Йорк са ранени 19 души, съобщи кметството.

Карл Хопфнер е новият президент на "Байерн" (Мюнхен)


Финансовият директор на "Байерн" (Мюнхен) Карл Хопфнер вече официално е президент на клуба.

Германецът замени Ули Хьонес на петъчната извънредна генерална асамблея на баварците. 61-годишният Хопфнер очаквано получи гласовете на 1593 члена на генералната асамблея.

Преди два месеца административният съвет на "Байерн" назначи специалиста за президент на мястото на Ули Хьонес, който бе осъден на три години и половина затвор заради укриване на близо 30 млн. евро данъци.

Аман от цигния!

Излязох на балкона си днес, понеже времето е приятно. Живея срещу местността "Кървавото". И що да видя? Хълмовете отсреща над шосето осеяни с боклуци и мръсотия, които ромите живеещи в самотната къщичка над Кървавото изхвърлят ежедневно. Към кого трябва да се обърнем, за да се разгледа този проблем? Ако се оставят нещата така още година-две и целият хълм ще се превърне в бунището, което ни посреща на входа на София, когато пътуваме с влак.

Рони О'Съливан се класира за трети пореден финал в "Крусибъл"


Петкратният шампион Рони О'Съливан изнесе поредната си лекция на световното първенство по снукър и се класира за трети пореден финал в шефилдския театър "Крусибъл". 

В повторение на миналогодишния финал 38-годишният англичанин разби своя сънародник Бари Хоукинс със 17:7 фрейма и в опит да спечели трета поредна и общо шеста титла ще се изправи срещу победителя от оспорвания сблъсък между Нийл Робъртсън и Марк Селби, който се движи при резултат 7:9. 

За трети път в своята...

ЕС иска една цена на руския газ за всички държави членки

Киев обеща да изпълнява всички поети задължения по транзита на газ за Европа

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване