Първанов поиска президентска република

Иска и въвеждане на мажоритарен вот заедно с пропорционалния

Заведение изникна в двора на столично школо

София /КРОСС/ Заведение изникна в училищен двор в центъра на София по време на почивните дни. Съседите на учебното заведение искат да реституират част от двора и водят съдебни спорове в продължение на 15 години. Наемателите им пък използвали гергьовденската почивка, за да заградят спорното пространство. 25 квадратни метра трябва да има за всяко дете на територията на училището, според правилника. В центъра на София обаче свободното пространство е лукс. И 7-мо СОУ не прави изключение. Там на всеки ученик се пада 10 пъти по-малко площ. Сега и в двора на училището изниква заведение, в което се пуши, мирише на алкохол и скара. Децата не са във възторг. Отлична гледка към новата придобивка се открива от стаята на най-малките. Там, според плановете на училището, трябвало да има пространство именно за децата в предучилищна група. Най-малките засега ще трябва да почакат. Съдебно решение има и то е в полза на реститутите, но директорката е обжалвала. От заведението обясниха, че имат нужните документи и показаха последното решение на Върховния административен съд. В тяхна полза е и не може да се обжалва. Така казусът от юридически става чисто морален, съобщи Нова телевизия.

Григор обърна късметлия и е в III кръг в Мадрид

Григор Димитров стигна до труден обрат и се класира за третия кръг на турнира в Мадрид.

Перник се включва във 28-то издание на фестивала Австрийски музикални седмици

От 8 до 28 май 2014 г. ще се проведат XVIII Австрийски музикални седмици в България, организирани от Австрийското посолство в София и Виенски клуб. Мотото на фестивала "1814-1914-2014: Бунт на чувствата. Романтика и експресионизъм" е избрано, както подчертава посланик Герхард Райвегер в обръщението си към публиката, "за да се постави акцент върху преломното време в навечерието на Първата световна война и последвалите я промени в обществото, в изкуството и...

Продължава

Лекар от Видин почина, докато чака линейка от Враца

/КРОСС/ За смъртен случай от инфаркт във Видин, до който се е стигнало поради липса на кардиологично лечебно заведение в града, съобщават от федерация „Български пациентски форум".На 1 май специалистът по пневмология и фтизиатрия от болницата във Видин д-р Илия Венков издъхнал след инфаркт, докато чакал линейка да измине разстоянието от 140 километра от най-близката кардиологична болница във Враца.От пациентската организация определят случилото се като „скандално" и уточняват, че човешкият живот можеше да бъде спасен, ако дунавският град разполагаше със своя специализирана болница.Преди месец пациенти и лекари от Видин протестираха срещу отказ на Здравното министерство да даде лиценз на частно кардиологично лечебно заведение в техния град. Тогава те уточниха, че въпросната болница, която е жизненонеобходима, вече е построена и готова да започне работа. От ведомството обаче обясниха пред Дарик, че лиценз все още не е издаден заради законови несъответствия, които трябвало да бъдат отстранени.

Колело завлякло децата в Брестовица под водата

Според една от версиите за удавянето на двете деца в Брестовица, колелото на 7-годишния Злати се повредило на едно от мостчетата над съоръжението и детето е паднало във водата. Брат му се е опитал да го спаси, но водата повлякла и него.

Деветгодишна виолончелистка зае трето място на международен конкурс в Перник

Трето място спечели третокласничката Габриела Стоянова на международният конкурс за млади изпълнители на класическа музика в Перник. Тя свири на виолончело. Габи е ученичка във Второ основно училище "Даскал Димитри"- Кюстендил. Неин преподавател е Весела Котева, пише dariknews.bg.


"Аз свиря на виолончело от три години. Много ми харесва този инструмент. На конкурса беше доста трудно. Имаше голяма конкуренция от цял свят, а и самият инструмент е...

Продължава

Wall Street бе окуражен от надеждите за преговори в Украйна

С по около 20% от пазарната си капитализация се разделиха Whole Foods Market, AOL и FireEye


"Черно море Бриз" участва със 7 ветроходци в регата "Порт Бургас" и взе 3 медала

"Черно море Бриз" участва със 7 ветроходци в международната регата "Порт Бургас" и спечели 3 медала. В клас "Лазер Стандарт" Даниел Николов е със сребро при мъжете. В същия клас Александър Лазаров завърши 8-ми.

МВР обезоръжи Волен Сидеров

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров вече ходи без пистолет.
Дни преди 1 май той е бил призован в полицията и е предал доброволно оръжието си, съобщиха източници от МВР. Те обясниха, че разрешителното на Сидеров е отнето, тъй като срещу него има повдигнато обвинение за хулиганство и лека телесна повреда на полицай на летище Варна.
Обезоръжаването... Лидерът на “Атака” Волен Сидеров вече ходи без пистолет. Дни преди 1 май той е бил призован в полицията и е предал доброволно оръжието си, съобщиха източници от МВР. Те обясниха, че разрешителното на Сидеров е отнето, тъй като срещу него има повдигнато обвинение за хулиганство и лека телесна повреда на полицай на летище Варна. Обезоръжаването...

Нефтохимик с още една победа преди да напусне "А" група

В мач без интрига, но за престиж Нефтохимик победи Пирин (Гоце Делчев) с 2:1.Така бургазлии се вдигнаха от последното място в класирането.На градския стадион в Несебър двата, вече изпаднали от елита о...

Григор Димитров се измъчи за победата срещу 164-ия в света


Григор Димитров премина през няколко кръга на ада, но все пак спечели с 4:6, 6:3, 7:6(7) двубоя си срещу Мариуш Копил във втория кръг на тенис турнира в Мадрид от сериите "Мастърс".

Световният номер 14 българин изигра един от най-сложните си мачове в последно време срещу намиращия се на 164-о място в ранглистата румънец, който участва на турнира с "уайлд кард".

Все пак опитът и подобреното самочувствие на хасковлията от успехите му през годината му помогнаха да устиска в...

Крадци сканират ключа на колата през стената

Нови джипове и автомобили от премиум марки, които се запалват със старт бутон, вече се крадат за под 30 секунди с устройство, сканиращо контактния ключ през стена или входна врата.

5% от декларациите сгрешени. Засега.

Засега в 5% от близо 2 млн. данъчни декларации са открити грешки, съобщи за “24 часа” говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той очаква броят им да нарасне, защото още не са обработени всички. От НАП припомниха, че срокът за коригираща декларация” е 7 дни след подаване на първия документ, но не по-късно от 30 април. Тъй като срокът изтече, Бъчвар Засега в 5% от близо 2 млн. данъчни декларации са открити грешки, съобщи за “24 часа” говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той очаква броят им да нарасне, защото още не са обработени всички. От НАП припомниха, че срокът за коригираща декларация” е 7 дни след подаване на първия документ, но не по-късно от 30 април. Тъй като срокът изтече, Бъчвар

Три клуба – фантоми по вдигане на тежести изникнали в Перник и Брезник за една година

Финансови нарушения лъснаха във федерацията по вдигане на тежести. Умишлено или не, централата е била натоварена със скъпи самолетни билети за европейското първенство за кадети в Чеханов, Полша, което се проведе миналата седмица. Шефовете на федерацията похарчили 19 967 лв. за общо 19 души, 15 от които състезатели.

Средно за един билет са платени 1051 лв. държавни пари. Имало обаче пътници, летяли в двете посоки за 1507 лв. Справка в първата фирма за билети показва,...

Продължава

Харчим по 6 лева за култура годишно

Българските домакинства отделят средно по 6 лева годишно за театър, кино и концерти. Това показват данните от изследването на Обсерваторията за икономика на културата. Социологическото проучване обхваща цялата творческа индустрия за периода 2008-2012 г.

Задържаха един от организаторите на безредиците в Одеса

/КРОСС/ Украинската служба за сигурност съобщи, че е задържала един от организаторите на безредиците в Одеса от 2 май, при които загинаха най-малко 46 души, предаде Интерфакс.По данни на службата задържаният е 26-годишен местен жител, който е един от лидерите на радикалните групи в града. Той се е укривал от органите на реда в квартира под наем. За да избегне наказателно преследване, младежът е променил външния си вид, не е използвал средствата за комуникация и не е излизал от скривалището си.

Сигналите, че трябва да промените вашата действителност

Време е да се „измъкнете“, да заминете някъде или просто да поемете в различна посока


Стойнев: Амбицията ни е да имаме икономически растеж от 2% за 2014 г.

Освен за чуждестранни инвестиции, трябва да мислим и за раздвижване на инвестиционния климат в страната, като амбицията ни за 2014 г. е да имаме...

Първанов отново поиска президентска република

Лом /КРОСС/ Въвеждането на нов тип управление на страната - президентска република, е един добър вариант за България. Нуждаем се от промяна и по отношение на въвеждането на мажоритарен принцип на гласуване, както и при партийното субсидиране. Народните представители трябва да бъдат избирани по смесена система 50 на 50, а държавното финансово подпомагане за политическите сили следва да бъде сериозно редуцирано. Това заяви пред жителите на град Лом лидерът на АБВ Георги Първанов.Пред множеството Първанов посочи и някои от основните приоритети на АБВ за района на Северозападна България. Сред тях са осигуряване на допълнително държавно субсидиране и преференции за бизнеса, а с това и работа и по-високи доходи за населението на региона, който се нуждае и от специфична здравна и образователна политика, тъй като е сред най-сериозно засегнатите от икономическата криза не само в България, но и в Европа.Ще настояваме и за ясна политическа отговорност. Не трябва да допускаме партии да преяждат с власт, както е настоящия случай с ДПС, посочи още Георги Първанов. Според него доверието на гласоподавателите в АБВ може да промени статуквото в страната, която не се нуждае повече от ролята на балансьор, която Движението за права и свободи така желае да изпълнява. Първанов разкритикува и отношението на управляващите и президентската институция към Русия

Инспектори заловиха 200 метра бракониерски мрежи с 5 кг. уловена риба в язовир "Студена"

През почивните дни, инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Перник са извършили 6 проверки на водоеми в област Перник.

Съставен е един акт на лице, извършващо риболов без билет за любителски риболов на разрешено за риболов място. При проверка на язовир „Студена“ са открити и иззети 4 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина около 200 метра и големина на окото 40 мм. Уловената около 5 кг риба – морунаш и костур, е върната...

Продължава

Празник на буквите спретнаха първолаци в Бяла

„Всички букви знаем, вече можем да четем“ – това обявиха първокласниците от основно училище „Отец Паисий“ гр. Бяла. С празник на буквите първолаците отбелязаха изкачването на най-важното стъпало в българското образование, научи Moreto.

Златанова: Няма да допуснем да има фалирали общини заради спрени плащания от ЕК

София /КРОСС/ Нормалното функциониране на общините няма да бъде застрашено заради финансови корекции и няма да допуснем да има фалирали общини заради спрени плащания от ЕК. Но за огромно съжаление финансовите корекции ще ги платим всички ние, заяви вицепремиерът по европейските фондове Зинаида Златанова.По време на изслушването си в Парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Златанова обясни, че няма как да бъде отказано плащане на изпълнителите, защото законите не го позволяват, но в повечето случаи възложителите са общините и действително пред тях проблемът може да бъде сериозен."Понякога размерите на финансовите корекции надвишават бюджета на дадена община, но когато общините са имали смелостта да направят такъв проект е трябвало да предвидят и такива рискове", заяви вицепремиерът и допълни, че рисковете е трябвало да бъдат предвидени и от Управляващия орган на ОП "Околна среда"."Работим усилено за възстановяване на плащанията", увери Златанова и припомни, че откакто плащанията от ЕК са били спрени, те са поети от държавния бюджет."Полагаме усилия, за да се справим с редица проблеми, защото всеки един води друг след себе си. Всички знаем, че управлението на ОПОС не е било добро и затова се стигна дотам, докъдето се стигна", каза още Златанова, като не се ангажирам да даде срок, в който ще бъдат възстановени парите от Брюксел

2,5 тона кокаин, скрит в ананаси, хванат в Испания, шестима са задържани

Испанската полиция е заловила на пристанището в Алхесирас 2,5 тона кокаин, скрит в контейнери с ананаси с произход от Коста Рика.
Пратката е една от най-големите, залавяни някога на европейско пристанище, предадоха световните агенции.
Кокаинът е бил разделен в 2296 пакета, скрити сред плодовете.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени Испанската полиция е заловила на пристанището в Алхесирас 2,5 тона кокаин, скрит в контейнери с ананаси с произход от Коста Рика. Пратката е една от най-големите, залавяни някога на европейско пристанище, предадоха световните агенции. Кокаинът е бил разделен в 2296 пакета, скрити сред плодовете. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени

"Левски" запази петото място след нова победа срещу "Черно море"


"Левски" спечели втора победа срещу "Черно море" в плейофната фаза на А група. Сините се наложиха с 2:1 при гостуването във Варна с попадения на Владимир Гаджев и Валери Божинов. 

С успеха те събраха 59 точки и се доближиха на пет точки от четвъртия "Ботев" (Пловдив). Двата отбора имат да изиграят по два мача до края на сезона, като първият за пловдивчани е срещу "Литекс" в четвъртък, а вторият е срещу ЦСКА на 11 май. "Левски" ще играе срещу "Лудогорец" на 11 май и срещу "Литекс" на...

"Левски" запазва минимален шанс за Европа след нова победа срещу "Черно море"


"Левски" спечели втора победа срещу "Черно море" в плейофната фаза на А група и запазва минимални шансове да се класира в квалификациите на Лига Европа.

Сините се наложиха с 2:1 при гостуването във Варна с попадения на Владимир Гаджев и Валери Божинов. 

С успеха сините събраха 59 точки и се доближиха на пет точки от четвъртия "Ботев" (Пловдив). Двата отбора имат да изиграят по два мача до края на сезона, като първият за пловдивчани е срещу "Литекс" в четвъртък, а вторият е...

Двама българи и ром грабят в село Мечка

Трима маскирани нападнаха старци в плевенското село Мечка и им взеха два литра олио и чифт галоши. Нападателите са разкрити. Само един от тях е ром, другите двама - българи, научи “Труд”. 80-годишната Здравка Павлова и мъжът  Борис (85 г.) били ограбени по Гергьовден. Когато криминалистите задържали групата, се оказало, че организатори са... Трима маскирани нападнаха старци в плевенското село Мечка и им взеха два литра олио и чифт галоши. Нападателите са разкрити. Само един от тях е ром, другите двама - българи, научи “Труд”. 80-годишната Здравка Павлова и мъжът Борис (85 г.) били ограбени по Гергьовден. Когато криминалистите задържали групата, се оказало, че организатори са...

Испания хвана 2,5 тона кокаин, скрит в ананаси, шестима са задържани

Испанската полиция е заловила на пристанището в Алхесирас 2,5 тона кокаин, скрит в контейнери с ананаси с произход от Коста Рика.
Пратката е една от най-големите, залавяни някога на европейско пристанище, предадоха световните агенции.
Кокаинът е бил разделен в 2296 пакета, скрити сред плодовете.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени Испанската полиция е заловила на пристанището в Алхесирас 2,5 тона кокаин, скрит в контейнери с ананаси с произход от Коста Рика. Пратката е една от най-големите, залавяни някога на европейско пристанище, предадоха световните агенции. Кокаинът е бил разделен в 2296 пакета, скрити сред плодовете. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени

Виж къде спира токът на 10 май

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

3/4 от новите отсечки на метрото са готови

София /КРОСС/ Дъждовното време затрудни наземните ремонти в София, но забавянето ще бъде наваксано, обещаха от Столичната община.Метрото се строи по график и 75 процента от новите отсечки са готови, съобщиха пред bTV от ръководството на Метрополитена. До летището ще може да се пътува от началото на следващата година.Почти непрекъснато се работи по двата лъча на Първи метродиаметър - към летището и Бизнес парк София. Всъщност, София е една от малкото европейски столици без подземна връзка между останалата част от града и аерогарата.По план строителството трябва да приключи през април, когато и по двете разклонения трябва да се движат влакове към „Обеля".Откриването е насрочено за 25 април 2015 г. „Вървим в график. Конструкцията ще бъде завършена през юни. В момента колегите работят върху пероните", поясни техническият ръководител Димитър Пантелеев.За да приключи всичко навреме се работи едновременно от „Младост" до летището и от „Младост" до бизнес парка. Само последната отсечка, която ще има три станции, струва 86 милиона лева. Очаква се булевардите около метрото също да придобият нов вид.„Юни месец трябва да се приключи с основните конструкции и да започнат довършителните работи и монтаж на оборудване. Едновременно с това се поправя булевардът върху метрото", обясни директорът на Метрополитен инж. Стоян Братоев.Конструкцията на станцията на летището вече придобива завършен вид

Виж къде спира токът на 10 май

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

Кадиров: В Украйна няма чеченски батальони

/КРОСС/ Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров увери журналистите, че чеченски батальони не се сражават в Украйна. Той увери, че авторите на подобни изказвания „отдавна е трябвало да избягат не само от Славянск, но и от Киев", ако информацията за чеченските батальони в Украйна е била достоверна. Чеченският лидер подчерта, че няма намерение да се бие в Украйна, но не е безразличен към това, което се случва в страната. "Ние искаме да помогнем на украинския народ, да засилим приятелските отношения с него", каза Кадиров.

Нямало отлив на туристи през зимата, даже нараснали с 4.5%

През зимния сезон не е имало отлив на туристите, а през януари и февруари те дори са нараснали с 4.5 на сто, заяви пред депутатите от икономическата парламентарна комисия в сряда министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод информации за 20-процентен спад на посещенията в зимните ни курорти. За нас е важно и тази година да бъде изключително добра за туризма  ни, който вече формира 13,6% от БВП и спокойно може да бъде определен като индустрия, която е необходимо да бъде обезпечена, независимо от конфликта между Украйна и Русия, заяви министърът. Задължени сме да предприемем всички превантивни действия за евентуални бъдещи последици за страната в сферата на туризма, каза още той. По думите му за целта България участва във всяко туристическо изложение, а в Русия ще се увеличат консулските служби за издаване на визи Стойнев цитира данни на летище Варна и летище Бургас, според които към момента няма анулирани полети от Русия и Украйна и засега планираните такива се изпълняват по предварителния график. Данните още сочат, че, по-скоро, може да се очаква ръст от 5-10% на руски туристи, а според справката за планираните чартърни полети на летищата Варна и Бургас за периода  април – октомври полетите от Русия бележат ръст от 23%, посочи министърът. Една от основните цели на Министерство на икономиката и енергетиката по отношение на туризма в България е да се преодолее сезонният му характер, заяви още той. Търсим варианти за привличане на повече чуждестранни туристи в България чрез предлагане на по-комплексни услуги: море-СПА, море-голф, планина-СПА, СПА-културно-исторически маршрути, културно-исторически маршрути, съчетани с вино и гурме, обясни Стойнев. В отговор на друг депутатски въпрос той каза, че има запитване от чуждестранни инвеститори с интерес към вложения в България. По думите му става въпрос за инвестиции от около 3 млрд. лева. Сега министерството работи върху 11 инвестиционни сертификата за около 500 млн. лева, чрез които се очаква да се създадат около 4000 работни места, заяви министърът. Той информира също, че почти е готов новият Закон за насърчаване на инвестициите, който ще бъде обсъден с бизнеса, преди да се внесе в НС.

Един Бербатов не стига, ПСЖ отново е шампион

Димитър Бербатов отбеляза шестия си гол в Лига 1. Българинът се разписа за Монако при равенството 1:1 с Гингам в мач от 36-ия кръг на Лига 1. Митко бе точен в 77-ата минута, когато с глава не остави ш...

Камион се блъсна в пътнически влак край Септември, шестима са ранени


Тежкотоварен камион се блъсна на жп прелез в пътнически влак, пътуващ по линията София - Пловдив, съобщи БДЖ.

Няма жертви, ранени са шестима - пътници от влака, машинистът и шофьорът на камиона, допълва "Фокус" по информация на "Спешна помощ".

Пресцентърът на БДЖ информира, че камионът е навлязъл в прелеза, въпреки че е имало светлинна и звукова сигнализация за очакван влак. Инцидентът е станал преди гара Септември около 16.45 часа.

Влакът е бил обслужван от...

Обмислят промяна в параметрите на черните кутии след изчезването на полет 370

Изчезването на полет 370 на Малайзийските авиолинии може да доведе до промени в изискванията за черните кутии. Вече е налице първото предложение в тази посока, съобщава Би Би Си. Европейската агенция за авиационна сигурност публикува предложение за усъвършенстване на приложението на записващите бордови устройства.

Пернишкият волейбол влиза в Супер лигата! Миньор (Перник) надви с 3 : 0 отбора на Инвестбанк Тетевен Волей

Пернишкият волейболен отбор "Миньор" победи с 3 : 0 "Инвестбанк Тетевен Волей" във втория кръг от финала на Висшата волейболна лига, научи ZaPernik.com.

"Миньор" победи убедително с 3 : 0 "Инвестбанк Тетевен Волей" (23 : 25) (19 : 25) (22 : 25). При това положение пернишкият отбор влиза в Супер лигата. Срещата между двата отбора се изигра в зала "Георги Бенковски" в Тетевен. Над 300 зрители проследиха мача на...

Продължава

2000 души посрещнаха Бареков във Враца

Нашата формация е тази, която иска да обедини българския народ, заяви Бареков пред паметника на Христо Ботев.

Путин пак обяви изтегляне на войските, НАТО пак го уличи в лъжа

Руските сили по границата с Украйна остават около 40 хил. души

Масов бой между фенове на ЦСКА и „Левски“ на женския финал по волейбол

Масов бой между агитките на ЦСКА и „Левски“ избухна пред столичната зала „Христо Ботев“ по време на финалния мач по волейбол при жените, съобщава Gong.bg. Феновете на двата отбора са се сбили между втория и третия гейм. Агитките са хвърляли камъни и столове. Счупени са стъкла по сградата на залата. Според „Гонг“ първи са атакували феновете на ЦСКА. Охраната и полицаите не са могли да овладеят сбиването. По-късно охраната е изградила барикада от тенис маси във фоайето на залата, която да спре ултрасите. Пострадали са привърженици и на двата тима.

Над 2000 души посрещнаха Бареков във Враца

Над 2000 врачани посрещнаха Николай Бареков във Враца. Над 1200 успяха да влязат в препълнената зала, а още толкова останаха да чакат отвън, защото не успяха да влязат и да чуят лидера на ББЦ и партньорите му от коалицията с ВМРО, ЗНС и Гергьовден.
Ако сме решили да успеем, да възстановим държавата, няма кой да ни спре. Над 2000 врачани посрещнаха Николай Бареков във Враца. Над 1200 успяха да влязат в препълнената зала, а още толкова останаха да чакат отвън, защото не успяха да влязат и да чуят лидера на ББЦ и партньорите му от коалицията с ВМРО, ЗНС и Гергьовден. Ако сме решили да успеем, да възстановим държавата, няма кой да ни спре.

Над 2000 души посрещнаха Бареков във Враца

Над 2000 врачани посрещнаха Николай Бареков във Враца. Над 1200 успяха да влязат в препълнената зала, а още толкова останаха да чакат отвън, защото не успяха да влязат и да чуят лидера на ББЦ и партньорите му от коалицията с ВМРО, ЗНС и Гергьовден.
Ако сме решили да успеем, да възстановим държавата, няма кой да ни спре. Над 2000 врачани посрещнаха Николай Бареков във Враца. Над 1200 успяха да влязат в препълнената зала, а още толкова останаха да чакат отвън, защото не успяха да влязат и да чуят лидера на ББЦ и партньорите му от коалицията с ВМРО, ЗНС и Гергьовден. Ако сме решили да успеем, да възстановим държавата, няма кой да ни спре.

Наредихме се сред първенците в ЕС по спад на вредните емисии

/КРОСС/ България и Румъния са сред страните в Европейския съюз с най-голямо намаляване на отделяните вредни емисии през 2013 година. Това сочат данните на Евростат. У нас намалението е с 10.2%, а в северната ни съседка - 14.5%.През 2013 г. спад на въглеродните емисии е регистриран в 22 от общо 28 страни-членки на ЕС.Най-много вредни емисии е отделила Германия - 760 милиона тона, което представлява ръст от 2% на годишна база. Следват Великобритания 455 милиона тона и Франция с 364. Сред големите замърсители са още Полша, Испания и Холандия.Тези седем държави, взети заедно, допринасят за 77% от вредните емисии в ЕС.

Дъждовете топят печалбата от жито

София /КРОСС/ Заради обилните валежи през последните седмици част от посевите са полегнали. Много от растенията са нападнати от болести заради влагата, а честите дъждове отмиват препаратите за борба с тях и се налага повторно третиране. Това обясни Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Заради относително ниските за сезона температури пък се налага да се отлагат някои от необходимите технологични обработки. Не можем да се оплакваме, защото в предишните години сериозни проблеми сме имали с дългите засушавания, каза Вукодинов.Според него обаче нуждата от допълнително третиране на посевите ще увеличи разходите на фермерите. В същото време прогнозите са за рекордни добиви от зърнени култури и задържане или дори спад на цените им. Очакванията са и в останалата част от Черноморския регион да има високи добиви от зърнени култури. Така цената им в целия регион вероятно ще се задържи стабилна или ще падне, коментират наблюдатели. По-реална прогноза за добивите, а съответно и за цените на житото от новата реколта може да се даде едва през юни, твърдят земеделците. Те се надяват, че на пазара ще излязат крупни купувачи от Африка и Близкия изток, което може да доведе до ръст на цените, пише standartnews.com.

Планова подмяна на електромери от ЧЕЗ

Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната.

Дебатират проблемите на журналистиката на международна конференция край Варна

Международна журналистическа конференция на тема „Медии и издателски политики“ ще се проведе във Варна през уикенда. Проявата на 9 и 10 май е в Международния дом на журналистите и ще бъде открита в петък в 10 часа от Снежана Тодорова, и.

МВР взе оръжието на Волен Сидеров

Преди почивните дни той е бил призован от полицията и доброволно се е явил в СДВР, за да предаде оръжието си

Пет деца вече са загинали в канала край Брестовица

Пловдив /КРОСС/ Все още няма официално становище от "Напоителни системи" относно трагичния инцидент през почивните дни, когато две братчета, на 12 и на 7 години, намериха смъртта си в канал, близо до пловдивското село Брестовица. Хората в селото и близките на децата настояват каналът веднага да бъде обезопасен. От държавното предприятие, отговарящо за канала, отговарят, че ще коментират след като разследването завърши. Каналът преминава през няколко села. През последните години са изградени няколко малки ВЕЦ-а по него. Смъртта си в канала са намерили вече пет деца и двама-трима възрастни, съобщи БНР.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване