Нюйоркчанин прекоси с лодка Атлантическия океан за 128 дни

http://www.cross.bg/myni-plavaneto-lodka-1418137.html

/КРОСС/ 48-годишният жител на Ню Йорк Виктор Муни преплава Атлантическия океан сам с гребна лодка, съобщиха световните агенции. Муни е изминал разстоянието от 4800 км за 128 дни. На 19 февруари той тръгнал от Канарските острови край Африка, а в петък пристигнал на остров Сен Мартен в Карибско море. По време на плаването пътешественикът е отслабнал с 36 кг. Муни ставал всяка сутрин 4 часа и гребял до 7 часа вечерта. След всеки час правел половинчасова почивка, за да възстанови силите си. На 7-метровата си лодка Муни имал неголеми хранителни запаси. Хранел се главно с уловената от него риба - отначало с въдица, а след като тя се счупила - с мрежа. Най-страшното му преживяване било нападението на акула, която дълго обикаляла около лодката, а после я захапала и пробила. Муни обаче успял да я отблъсне и бързо да запуши дупката. Пътешественикът каза, че целта на плаването му била да привлече общественото внимание към проблема за СПИН и да почете паметта на брат си, починал от болестта през 1983 г. Муни успя да осъществи плаването след три неуспешни опита - през 2006, 2009 и 2011 г, пише btvnews.  

В разделянето ли е бъдещето на световната мрежа?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bfcd521/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cweb0C4560Ca0Cv0Erazdelianeto0Eli0Ee0Ebydeshteto0Ena0Esvetovnata0Emreja0H1751880C/story01.htm

Регионалният интернет изглежда като все по-възможен вариант за някои страни, но не и за големите американски компании


Ренета Инджова: Президентът да обяви Доган, Сакскобургготски и Костов за персони нон грата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/29/2333371_reneta_indjova_prezidentut_da_obiavi_dogan/?ref=rss


Тримата почетни председатели на партии у нас да бъдат обявени за персони нон грата, поиска бившият служебен премиер Ренета Инджова. След това уточни, че това са неформалните председатели на ДПС Ахмед Доган, на ДСБ Иван Костов и на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

"Това е важно за сигурността на гражданите и честността на изборите", смята тя и добави, че навремето тя е събрала международните паспорти на депутатите, за да не "направят нередни за държавата неща". Извеждането на тримата...

Джони Деп си пада по ваучерите за отстъпка

http://www.cross.bg/dzhoni-zvezdata-paynda-1418136.html

/КРОСС/ Макар авоарите на звездата от „Карибски пирати" да възлизат на 200 милиона паунда, Джони Деп си пада по ваучерите за отстъпка, съобщава Фимейл Фърст. Последната покупка на далавера, която Деп направил онлайн, била грил барбекю за двора на къщата си в Лос Анджелис. 51-годишният актьор също купил диамантени обеци за годеницата си Амбър Хърд за 200 паунда вместо за 600. Източник съобщава, че звездата също се възползвала от отстъпки от 40% в ресторантите. Деп предпочитал да спести от сметката и да остави голям бакшиш на сервитьора, пише btvnews.  

Бежанците от Югоизточна Украйна в Крим са над 7000

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4164334

Броят на бежанците от Югоизточна Украйна в Крим към настоящия момент е над 7 хил. души, съобщи заместник-председателят на Съвета на министрите на Крим и командир на народното опълчение Михаил Шеремет, цитиран от агенция Интрефакс.
„Всеки ден регистрираме между 200 и 350 души”, заяви Шеремет. По думите му потокът на бежанци и областите Донецк и Броят на бежанците от Югоизточна Украйна в Крим към настоящия момент е над 7 хил. души, съобщи заместник-председателят на Съвета на министрите на Крим и командир на народното опълчение Михаил Шеремет, цитиран от агенция Интрефакс. „Всеки ден регистрираме между 200 и 350 души”, заяви Шеремет. По думите му потокът на бежанци и областите Донецк и

Цената на пшеницата в света продължава да пада заради голямото производство

http://econ.bg/Новини/Цената-на-пшеницата-в-света-продължава-да-пада-заради-голямото-производство_l.a_i.552998_at.1.html

Свръхпроизводство на пшеница и зърно в света ще има и тази година и предлагането за пореден път ще надвиши потреблението. Това ще доведе до поредно...

Няколко фена са пострадали при сбиване на "Маракана"

http://www.cross.bg/yrygvaii-marakana-postradali-1418135.html

/КРОСС/ Най-малко двама футболни запалянковци са пострадали леко при конфликт по време на осминафиналния мач между Колумбия и Уругвай в Рио де Жанейро снощи. Фенове на домакина Бразилия и на Уругвай са се сбили на трибуните на "Маракана". Те се замеряли с кутийки от бира, а в мелето си разменили удари и ритници, съобщава местната преса. След намесата на полицията ситуацията е овладяна. Няколкостотин привърженици са изведени принудително от стадиона заради участието си в инцидента, пише Спортал.  

Над 7000 бежанци от Югоизточна Украйна в Крим

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4164329

Броят на бежанците от Югоизточна Украйна в Крим към настоящия момент е над 7 хил. души, съобщи заместник-председателят на Съвета на министрите на Крим и командир на народното опълчение Михаил Шеремет, цитиран от агенция Интрефакс.
„Всеки ден регистрираме между 200 и 350 души”, заяви Шеремет. По думите му потокът на бежанци и областите Донецк и Броят на бежанците от Югоизточна Украйна в Крим към настоящия момент е над 7 хил. души, съобщи заместник-председателят на Съвета на министрите на Крим и командир на народното опълчение Михаил Шеремет, цитиран от агенция Интрефакс. „Всеки ден регистрираме между 200 и 350 души”, заяви Шеремет. По думите му потокът на бежанци и областите Донецк и

Инфаркт е вероятната причина за удавянето на 73-годишния бургазлия

http://pik.bg/инфаркт-е-вероятната-причина-за-удавянето-на-73-годишния-бургазлия-news196521.html

Инфаркт е вероятната причина за удавянето на 73-годишния бургазлия

Инфаркт е вероятната причина за удавянето на 73-годишния бургазлия, съобщи "Фокус".

Вчера около 12.00 часа в морето край външна кейова стена на 150 м. от завод „Илия Бояджиев” е намерен трупът на 73-годишен бургазлия от квартал „Победа”.

Същият е бил със свои приятели за риба, паднал е и се е удавил. Тялото е откарано в Съдебна медицина.

Оперни певци изнесоха музикален спектакъл от балони в небето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243173_%D0%9E%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D0%B2%D1%86%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0%

 Уникална оперна изява в небето събра русенци на площада в центъра на града. В продължение на половин час двама от водещите солисти на Русенска опера пяха популярни мелодии, носещи се на балони във въздуха, предаде кореспондент  от крайдунавския град.

В експеримента, който бе част от фестивала за съвременна градска култура "Аз, градът", се включиха сопраното Владислава Гарвалова и тенорът Петър Костов, които са семейство и в живота. Докато те бяха във въздуха, на земята им акомпанираха музиканти от оркестъра на операта.

"Чувството е много вълнуващо, определено не ти се случва всеки ден – да летиш във въздуха и да пееш любими оперни изпълнения. Щастлива съм много. Вярно е, че не е като да си на земята и да имаш контакт с оркестъра. Доста е фрапиращо в първия момент, но се свиква, от слушалките идва комфорт. Така че експериментът не е толкова страшен. Трудности нямаше, според мен, беше единствено удоволствие. В крайна сметка това, че си в небето, ти е доста приятно", сподели Владислава Гарвалова.

До последно не се знаеше дали събитието ще се състои, тъй като вятърът притесняваше техниците по балоните. В крайна сметка времето утихна и позволи въздушното шоу в небето да се състои.

"Честно казано, притесненията бяха главно на партньора ми, защото той има малко страх от високо, но аз лично нямам. Точно обратно, напротив, дори исках да ни качат по-нависоко, но нямаше възможност", каза с усмивка певицата.

Двамата певци представиха "Наздравица" от операта "Травиата", "Лятно време" на Гершуин, испанската песен "Беса ме мучо" и канцонетата "О, соле мио", аплодирани горещо от многобройната публика.

Семейство с малко дете оцеля по чудо при катастрофа на Е-79

http://www.cross.bg/e-semeiistvo-putya-1418134.html

/КРОСС/ Семейство с малко дете оцеля по чудо при катастрофа на главен път Е-79 край Благоевград. Пътният инцидент станал към 07:20 ч. тази сутрин на Е-79 срещу квартал „Грамада" в града, в платното в посока Симитли и ГКПП "Кулата - Промахон". Лекият автомобил "Шкода Октавия" със софийска регистрация катастрофирал на плавен ляв завой. Според водача причина за катастрофата е звънене на телефона. Младежът загубил контрол над автомобила, който излязъл вдясно от пътя и тръгнал по банкета. Шофьорът успял навреме да го върне в пътя, преди да полети по ската в нивите. Но поради рязкото дърпане на волана наляво автомобилът занесъл по банкета и се преобърнал през таван, след което отново застанал на колелата си, но в обратна на движението си посока. В автомобила са пътували съпругата на водача и момиченце на около 4 години. За щастие, всички са невредими. Семейството пътувало за почивка в Гърция. На място веднага пристигна патрул на Пътна полиция-КАТ, предава Дарик.  

Янкова: Нов закон за туризма решава проблемите на зимните ни курорти

http://www.cross.bg/yankova-kyrorti-zimni-1418133.html

/КРОСС/ Народният представител от Коалиция за България Дора Янкова внесе в Народното събрание предложения за промени в Закона за туризма, с които се решават проблемите на зимните ни курорти. Янкова подчерта, че промените в закона са приоритетни и трябва да бъдат приети до края на работата на 42-то Народно събрание. В законопроекта се предлага еднакъв режим за ползване на всички зимни курорти, като същевременно се решава статута на пистите, терените през които преминават лифтовете и влековете, както и режима на ползване на собствеността на земите. Янкова подчерта, че операторите на зимните курорти ще заплащат концесионна такса на пазарна цена за общинските и държавни земи, върху които има ски-писти и съоръжения. „50% от концесионното възнаграждение ще остава за общината или общините, в чието землище се намира курорта", обясни депутатката от левицата. Средствата ще могат да се използват от общините за подпомагане и стимулиране на детските зимни спортове, за изграждане на съоръжения за зимни спортове - сноуборд паркове, влекове, поддържане на писти и др. с решение на общинските съвети. Янкова подчерта, че промените в закона целят въвеждането на еднакъв режим за всички зимни курорти, решаване на натрупалите се до момента проблеми, както и подпомагане на младежите за практикуване на зимни спортове

Ренета Инджова: Президентът да не угодничи на партиите, нека покаже характер

http://pik.bg/ренета-инджова-президентът-да-не-угодничи-на-партиите-нека-покаже-характер-news196520.html

Ренета Инджова: Президентът да не угодничи на партиите, нека покаже характер

Президентът в момента трябва да покаже характер, а не да угодничи на партиите. Той трябва да посочи лицето, което да бъде служебен премиер.

Президентът ще бъде отговорен за всичко, което ще се случва. Той има два варианта – или прави добро и показва характера, или се пуска по плоскостта на политическото съглашателство и така ще угоди на политическите партии. Ако направи това, после ще дойде големия крах. Това обяви Ренета Инджова пред Нова телевизия.

„Сега не е време да се разсъждава, а на ход са институциите. Трябват действия, за да се спаси страната. Какво направих аз като служебен премиер. Събрах паспортите на предишните депутати. Имаше опасност да се правят нередни за държавата неща. Наддаванията свършиха и страната има нужда от управители на властта, а не от консуматори на властта”, обяви Инджова.

Тя добави, че и днес има съзнанието, че е отговаряла за служебен кабинет, който е извел страната от тежката ситуация.


Стив Ханке: Няма риск за валутния борд в България

http://frognews.bg/news_72321/

Банковите регулации в България са по-добри от тези на ЕС по отношение на законовите разпоредби. Това заяви пред БНР американският финансист Стив Ханке, професор по приложна икономика в университета "Джон Хопкинс", който е сред бащите на валутния борд у нас.

72-годишен пешеходец загина на пътя Бургас-София

http://www.bnews.bg/article-109683

72-годишен жител на Рибарското селище край Бургас загина, смазан на пътя за София тази нощ. Все още се изяснява кой е шофьорът, който го е убил.

ДКСМП иска анкетна комисия за дестабилизацията на държавата

http://society.actualno.com/DKSMP-iska-anketna-komisija-za-destabilizacijata-na-dyrjavata--news_36787.html

Дискусионният клуб за социална местна политика настоява за създаване на временна анкетна комисия за дестабилизацията на държавата, и за диалог и за съгласие и на столично ниво, предаде БГНЕС. В пис...

Левски осъществи изненадващ трансфер

http://bgfootball.actualno.com/Levski-osyshtestvi-iznenadvasht-transfer-news_36795.html

Левски привлече бившия вратар на Славия Стефано Кунчев, съобщи "Дарик". Бившият младежки национал замина със "сините" за Правец, където отборът се готви за новия сезон. Трансферът...

Коста Рика: Седмината ни тествани за допинг са чисти

http://worldcup2014.actualno.com/Kosta-Rika-Sedminata-ni-testvani-za-doping-sa-chisti-news_36797.html

Допинг-тестовете на седмината играчи на Коста Рика, които бяха изследвани след победата над Италия в груповата фаза на световното първенство, са дали отрицателен резултат. Това оповести в официално из...

Робен: Климатът ще работи в полза на Мексико

http://worldcup2014.actualno.com/Roben-Klimatyt-shte-raboti-v-polza-na-Meksiko-news_36798.html

Холандският национал Ариен Робен заяви в навечерието на осминафиналната среща на Мондиал 2014 с Мексико, че климатът в Бразилия може да се превърне в предимство за съперника. "Мексиканците са о...

Мобилните телефони на път да замлъкнат в Крим

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243172_%D0%9C%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%BB%D1%8A%D0%BA%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%B

 Мобилен оператор "МТС - Украйна" предупреждава, че може да преустанови работата си в Крим и че влошаването на връзките вече е налице заради затруднения в поддръжката и експлоатацията на телекомуникационната мрежа. 

Преди това стана ясно, руски мобилни оператори ще започнат работа в Крим през следващите седмици. В сряда министърът на комуникациите Николай Никифоров каза, че в Крим вече е започнала продажба на SIM карти с руските мобилни номера. Той не изключи, че са възможни смущения във връзките, дължащи се на украинските оператори. 
"МТС - Украйна" предупреждава, че телекомуникационните съоръжения може да излязат от строя, качеството на връзките да се влоши, а зоната на покритие със сигнал да се намали. Компанията отбеляза, че ситуацията може да доведе до пълно или частично прекратяване на предоставяните услуги в дадена област по независещи от нея причини. 
Руските оператори все още не са влезли в Крим. Основните играчи в региона са "Киевстар", която влиза в един холдинг с руската "Вимпелком", и дъщерната "MTС – Украйна".

Ученик от Пловдив е най-младият доброволец във Варна

http://pik.bg/ученик-от-пловдив-е-най-младият-доброволец-във-варна-news196519.html

Ученик от Пловдив е най-младият доброволец във Варна

Момче в 11-ти клас е най-младият член на екипа от доброволци от Пловдив, който пет дни помага за разичистването на варненския квартал "Аспарухово", след бедствието от 19-ти юни. Това каза в предаването "Метроном" на Радио "Фокус" - Пловдив Георги Влайков, зам.-ръководител на Доброволческия отряд.

Според него, постъпката му заслужава адмирации, защото е решил да изпуне една седмица учебни занимания, за да помага на пострдадалите. В отряда имаше и много възрасни хора, които с готовност се включиха вакцията, каза още Влайков. Истината е, че има хора, които, когато могат да помогнат, просто го правят, обясни Влайков. По думите му това е въпрос на усещане, а иначе за доброволческия отряд от Пловдив това са просто пет дни и безплатен фитнес.

Според Георги Влайков, в есктремни ситуации, като тази във Варна, специалната подготовкане е излишна, екипировката също. Доста от нещата, които се правят на терен изискват физическа сила и издъжливост, каза още Влайков.

По думите му много важно, за да е ползотворна работа е да не се претоврат хората, защото това се отразява на екипа. Отрядат, който прекара пет дни във варненския квартал "Аспарухово" е на подчинение на кмета Иван Тотев, според Влайков, обаче всички са заминали с огромно желание да помогнат на пострадалите.

 

Двама задържани за действия срещу стабилността на банковата система

http://www.moreto.net/novini.php?n=256310

По информация на ДАНС вчера са задържани двама души за действия срещу стабилността на банковата система. От агенцията съобщиха, че единият арест е бил в София, където при специализирана операция за 24 часа е задържан български гражданин, който разпространявал невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система с цел лично облагодетелстване.

Ренета Инджова: България има нужда от управители, а не от консуматори на властта

http://www.cross.bg/stranata-kabinet-indzhova-1418132.html

/КРОСС/ "Ще си позволя да цитирам проф.Стив Ханке, който каза, че на страната е нужен пожарникар, защото в театъра е влязъл човек без билет, имайки предвид ситуацията на избухването на финансовата криза", каза в предаването "На светло с Люба Кулезич" Ренета Инджова на въпрос от какъв човек се нуждае страната. "Стив Ханке е известен с това, че когато дава за страни своя анализ и обобщения, говори внимателно. Върху темата понятието „служебен кабинет" всеки влага свободно съдържание. Става дума за институт, който е последен пристан на държавната власт, да се представлява и да бъде за сметка на президента на републиката. Служебният кабинет е изразител на президента. Служебният кабинет се назначава от президента. Той е на ход, но вероятно е закъснял, защото нямаше да се разрази пожара", разясни тя. "Не може година и повече правителството да се ползва с авторитет на нелегитимно и никой от институциите на властта да не потърси съдействие, членове сме на ЕС под формата дори на въпрос. Продължаваме да мислим в понятията до членството ни в ЕС, повече сме склонни да мислим в понятията на едно друго предишно членство. Може да се попита какво нарушение е извършено когато прокуратурата се намесва? Когато някой тръгне да взима отношение към онова, което България представлява то това е страна, която членува в две институции ЕС и НАТО", каза още Ренета Инджова. "Президентът и сега е главният отговорник за изпълнителната власт

Шофьорът, който прегази и уби пешеходец в Бургас, се издирва

http://pik.bg/шофьорът-който-прегази-и-уби-пешеходец-в-бургас-се-издирва-news196518.html

Шофьорът, който прегази и уби пешеходец в Бургас, се издирва

Шофьорът, който прегази и уби пешеходец в Бургас, се издирва. Номерът и моделът на колата му засега са неизвестни, работи се по установяване на самоличността на водача, сообщиха от МВР-Бургас.

72-годишен е пешеходецът, загинал при катастрофа на главен път Бургас-София.

Около 2.00 часа на пътя, на около 50 метра след надлез „Лукойл” в посока квартал „Ветрен”, неустановен до момента автомобил е блъснал и убил на място мъжа, живеещ в местността „Рибарско селище 1” край Бургас. 

ЧЕЗ обучи над 1200 ученици в безопасно използване на електроенергията

http://www.cross.bg/elektroenergiyata-detzata-izpolzvane-1418131.html

/КРОСС/ Служители на ЧЕЗ проведоха образователни беседи пред над 1200 деца на тема „Безопасно използване на електроенергията". Обучението се състоя в периода 12-27 май сред ученици от първи до трети клас в градовете София, Плевен, Монтана, Враца, Етрополе, Благоевград, Сандански, Перник, Ловеч, Кюстендил и Видин. По време на нестандартните уроци децата бяха запознати на разбираем език с особеностите на електроенергията, опасностите, които тя крие, и как да я използват без риск вкъщи, в училище или докато играят навън. Всички малчугани получиха занимателна книжка „За децата и безопасното електричество" и тематични подаръци от ЧЕЗ. „Децата искрено се вълнуват от темата за електроенергията - задават въпроси, разказват за своите наблюдения и познания по въпроса. Важно е обучението им да започва от ранна възраст - от една страна, заради вродената детска любознателност, от друга - за да се научат да използват безопасно електроенергията и да знаят какви са опасностите от неразумното използване на уредите и съоръженията", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. Проведените през май беседи са част от втория модул на образователната кампания „За децата и енергията", която ЧЕЗ стартира през 2014 г. Първият етап от инициативата се проведе в периода февруари-април и бе на тема „Енергийна ефективност и разумно използване на електроенергията"

С изпит по френски език продължава кандидатстудентската сесия на СУ

http://www.cross.bg/filologiya-ezik-frenski-1418130.html

/КРОСС/ Днес в 9.00 часа започна изпитът по френски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски". В зала 23 на Ректората Евелина от град Пазарджик изтегли вариант № 3. Кандидат-студентите, които се явяват на изпит днес, са 83-ма. Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Милена Стефанова пожела на кандидат-студентите успех и наесен да се поздравят като колеги в най-добрия университет в България. Конкурсният изпит по френски език цели проверка на езиковите знания и умения на кандидатите. Изпитът е писмен и се провежда в рамките на изучавания в средното общообразователно училище граматически материал. Кандидатът трябва да има разширени лексикални познания, което предполага допълнителни занимания и четене на оригинална литература. Изпитът се състои от диктовка, превод и комплексен езиков тест. Диктовката (с обем 15-20 стандартни машинописни реда) има за цел да провери доколко кандидатът правилно възприема френската устна реч и владее френския правопис. Общото времетраене на диктовката е 30 минути. Преводът от френски на български език е с обем от 15-20 стандартни машинописни реда и се извършва без ползване на речник. С него се цели да се провери владеенето на лексикалния и граматическия материал и умението на кандидата да предаде на правилен български език оригинален френски текст. Подбира се публицистичен или художествен текст от съвременен автор. Времетраенето на елемента превод е 45 минути

Щастливи търговци: Оборотите ни скочиха двойно

http://pik.bg/щастливи-търговци-оборотите-ни-скочиха-двойно-news196516.html

Щастливи търговци: Оборотите ни скочиха двойно

Столевки зарадваха за първи път от началото на лятото търговци в страната. "Хората плащат с едри банкноти за кило домати, това не се е случвало от месеци", похвали се продавачът Иван Петров от пазара "Ситняково".

Повишените обороти потвърдиха и колегите му от сергиите на "Иван Вазов" и Женския пазар, пише "Стандарт".

"Въпреки че цената на черешите продължава да е над 3 лева за килограм, хората не се стискат, а пазаруват", обясниха търговците. Явно в отпускарския сезон кесиите се развързват.

Според продавачите тепърва оборотите им ще се вдигат. "Смятахме, че световното ще отпуши пазара още в първите дни, но чак сега скокът се усети", коментира още Петров.

Той разкри, че с колегите си от 3 дни зареждат всеки ден стока, а преди това са го прави два пъти седмично.


Днес са консултациите за предсрочния вот

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/dnes-sa-konsultaciite-za-predsrochniia-vot-6015940

Целта на разговорите е да се набележат неотложните задачи пред Народното събрание до неговото разпускане, Министерския съвет и служебното правителство

Задържаната за жестокото убийство на малката Алекс промени показанията си

http://www.cross.bg/atanaska-pokazaniya-pokazaniyata-1418129.html

/КРОСС/ 8-годишната Александра беше убита на 11-ти април в Поморие по изключително жесток начин. За смъртта на детето часове по-късно беше задържана Атанаска Георгиева. 43-годишната жена живеела с майка си на квартира - в мансарда точно над семейството на убитото дете. Два месеца и половина след задържането на Атанаска, съдебно-психиатричната ѝ експертиза все още не е готова. Преди дни тя е променила първоначалните си показания. За тях съобщи сестра ѝ Северина. Адвокатът на Атанаска потвърди, че тя е променила показанията си на 27 май, пред прокурор в следствения арест, съобщава Нова телевизия. „В които категорично отрича всякакво свое участие в това свое престъпление. В тези показания тя сочи, че едно лице, което тепърва предстои да бъде идентифицирано, а може и вече да е установено, е извършител на това престъпление. То е докарало трупа, завит в одеяло и т.н.", казва адвокатът на Атанаска Благой Потеров. Адвокат Потеров заяви, че до момента Атанаска никога не е признавала ,че именно тя е извършител на убийството на Алекс, защото по думите му нямала спомен. В показанията от 27 май задържаната за пръв път говори за мъж-извършител на престъплението. „Тя казва в тези показания, че е била изнасилена и насилвана от този човек. И по тази причина в първоначалните си показания тя не го е посочила, тъй като все още се страхува, както за себе си, така и за живота на децата на сестра си

Енимехмедов: Управлението трябва да е при човека, спечелил изборите

http://www.cross.bg/durzhavata-enimehmedov-choveka-1418128.html

/КРОСС/ „Кризата, в която попаднахме - икономическа, политическа и социална, се дължи на факта, че държавата се управлява от неправилния човек. Въпросът не е кой сега я управлява, а че трябва да се даде оставка възможно най-бързо и властта да се даде в ръцете на човека, който народът е избрал. Орешарски трябва още днес да подаде оставка", каза в ексклузивно обръщение в студиото на „Събуди се" нападателят на Ахмед Доган Октай Енимехмедов. Той е задържан под домашен арест заради опита си за покушение, но се възползва от съдебно решение, което му позволи да се яви на изпит, за да направи изявлението си. „Народът може да забравя, но държавата помни. Младите хора, които мислят за страната няма как да не мислят за държавата. Надявам се тя да започне да мисли за тях, така че и те да мислят за нея", категоричен бе Енимехмедов. „Управлението трябва да бъде при човека, който е спечелил изборите. Иначе се губи смисъла на самата демокрация, за която са дадени много жертви. Не бих казал, че ще правя политическа кариера. Имаше идея да стана независим депутат, но по-скоро се концентрирам върху законите", допълни той.  

Отомания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243171_%D0%9E%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 По пътя към султанския харем видях две красиви момичета, които държаха в ръце короните си и присвиваха очи под яркото слънце. Беше горещ августовски ден в Истанбул, духаше пресеклив, бурен вятър. Един от разпоредителите ме въведе в лабиринта от султански помещения. Прекосих мраморните плочи на просторна турска баня и продължих надолу по галерията, известна под името Златният път, през която някоя от щастливите съпруги, след като е получела червената кърпа, указваща специалното благоразположение на султана, е отивала в личната спалня. На позлатена маса лежеше имперският печат и две восъчни пръчки. Една от съседните спални, богато оборудвана, е била заемана от майката на султана, до смъртта й някъде към края на втория сезон.

„Великолепният век“, сапунена опера, поставена в двора на султан Сюлейман Великолепни, чупи турските телевизионни рекорди още от премиерата си през 2011. Всяка сряда повече от една трета от прайм-тайм зрителите се включват да гледат последния деветдесетминутен епизод.

Сюлейман, който е управлявал от 1520 до 1566, е познат в Турция като Законодателят, известен с новаторския си законодателен кодекс, с богатството на двора си и с разширяването на Османската империя от Трансилвания до Персийския залив. Именно войските на Сюлейман побеждават унгарските сили в битката при Мохач и предприемат първата османска обсада на Виена, макар че сюжетът на „Великолепният век“ се фокусира повече върху живота в харема и интригите между съпругата, одалиските, майката, сестрите, децата и везирите на Сюлейман.

„Великолепният век“ е част от онази модна турска тенденция, наречена Отомания, която се изразява в различни феномени като „султанската“ порция, предлагана от веригата Бъргър кинг (една телевизионна реклама от 2006 показваше еничар, лапащ гигантски бъргър с хумус), най-различни османски готварски книги, конзоли за баня в османски стил, покани за сватби, изпълнени в османска калиграфия, или студентски тоги по случай завършване на университета, както и униформи за стюардеси, вдъхновени от кройките на кафтани и фесове. През последните десет години тук се появяват все по-пространни чествания на османското завладяване на Константинопол от 1453, заедно с изграждането на нови джамии в османски стил и реставрации на стари османски сгради, някои от които бяха преоформени като хотели или молове. През миналата пролет се започнаха протести, причинени от решението на премиер-министъра Реджеп Таип Ердоган да сравни със земята парка Гези в централен Истанбул, за да построи голям мол в стила на османска казарма. Протестите от Гези по-късно се разраснаха в най-големия граждански протест в Турция за повече от десетилетие. Петима протестиращи бяха убити, а пет хиляди арестувани. Мнозина от тях са все още под арест.

Погледнат повърхностно, „Великолепният век“ изглежда като нарицателен продукт от годините на Ердоган. Благодарение на икономическите политики на Ердоган Турция има бурно развиваща се телевизионна индустрия, която е в състояние да произвежда подробно оформени исторически драми, но също и преуспяваща семейно-ориентирана средна класа от религиозни мюсюлмани, жадни да гледат собствените си ценности отразени в историческа имперска обстановка. И, доколкото външната политика на Ердоган насърчи отношенията с бившите османски провинции, поредицата си спечели големи зрителски аудитории в балканските, кавказки и арабски страни, не особено известни с нежни спомени по отношение на османското управление. Излъчван пред повече от двеста милиона зрители в петдесет и две страни, „Великолепният век“ постига една от основните цели на Ердоган: да направи една мощна, не-секуларна, глобално ангажирана версия на Турция да изглежда както възможна, така и привлекателна.

И все пак Ердоган не е фен. В късната 2012, при откриването на провинциално летище, той отдели кратко време, за да разкритикува начина, по който серията представя Сюлейман, но също и нейните режисьори и продуценти, намеквайки за възможност от сериозно юридическо преследване. Скоро след това един член на парламента от партията на Ердоган обяви, че „Великолепният век“ няма да бъде продължен. Turkish Airlines изключи „Великолепният век“ от програмата си за прожекции по време на полети. В парламента бе внесен проектозакон за защита на паметта на султана. Консервативните зрители бяха вече протестирали против количеството време, което Сюлейман прекарвал в харема си; против бокала, от който той от време на време пие някакво неидентифицирано питие, може би алкохолно; а също и против прекалено дълбоките деколтета на жените в харема. Когато „Великолепният век“ беше излъчен за първи път, ислямистки демонстранти се отправиха към офисите на телевизионната станция и хвърляха яйца по сградата, докато някакъв мъж, облечен като Сюлейман, четеше на висок глас „имперски ферман“, осъждащ сериала.

Нещата очевидно са достигнали някакво показателно ниво, щом един човек в костюм на Сюлейман издава ферман срещу друг човек, облечен в костюм на Сюлейман. Тази мярка беше надмината през юни [миналата година], когато актьорът, който играе Сюлейман, се присъедини към антиправителствените протести в Гези парк. Фотографии по вестниците го показваха, облечен в тениска с образа на Боб Марли и с хирургическа маска, за защита срещу сълзотворния газ. Седмица по-късно той беше една от десетте културни фигури и активисти, призовани в Анкара за среднощна среща с Ердоган. По-късно участниците разказваха, че, когато станало дума за несъразмерно големите полицейски сили, премиер-министърът се обърнал към актьора и казал: „Както трябва да знаете, Законодателят Сюлейман също е имал суров характер“.

Османската империя е основана през 1290 от тюркски племенен водач на име Осман, и е оцеляла до Първата световна война. Обхващаща в един момент територии от Алжир и Атина до Забид (в днешен Йемен) и Нове Замки (в днешна Словакия), тя въпреки това не е притежавала голяма част от чертите, които днес ние асоциираме с империите. До деветнадесети век икономиката ѝ се е основавала на селско стопанство, а не търговия; новите територии не са били експлоатирани за суровини или населвани от колонисти; освен това не е имало задължителен официален език. Макар че османците са гледали на самите себе си като на мюсюлмански завоеватели, по правило те са предоставяли на поданиците си религиозна свобода в замяна срещу по-високи данъци. Сравнително мирното съвместно съществуване на различни населения при тази система на (основаваща се на данъци) толерантност понякога се описва с думите Pax Ottomana.

Упадъкът на Османската империя, който започва към седемнадесети век, е бил приписван на различни причини: дългове, децентрализация, конфликти с Русия, както и поредица от некомпетентни султани. През деветнадесети век Европа е заляна от вълна от националистически революции, които достигат и османските провинции на Балканите. Османците не се интересуват от национализма. По време на Първата световна война, която води до края на многонационалните империи и възхода на националните държави, те се съюзяват с Германия и Австро-Унгарската империя. Някои от арабските им територии, надявайки се на самоопределение, се присъединяват към Съюзниците – едно „предателство“, което османците нито разбират, нито прощават. През 1920, чрез договора от Севр, чиито условия са дори още по-сурови от ония на Версайския договор, Османската империя е разтурена, а контролът над икономиката и военните ѝ сили – отдаден на Съюзниците. Арабският полуостров получава независимост, а Великобритания  и Франция си поделят оставащите арабски територии. Гърция получава Източна Тракия и Измир. Източният Анадол е поделен между независима Армения и автономния Кюрдистан, а Дарданелите стават международен воден път.

Веднага след договарянето на тези условия се сформира съпротивителна армия, насочена срещу Гърция и Съюзниците, но също и срещу османските властници, управляващи остатъците от държавата. Неин водач е Мустафа Кемал, който е бил фронтови командир по време на османската победа в битката при Галиполи, а по-късно става познат под името Ататюрк: баща на турците. Войната за независимост приключва с изтласкването на Съюзниците и създаването на Турската република – резултат, който се възприема в мюсюлманския свят като ислямски триумф над западния империализъм.

За Ататюрк се открива път да представи себе си като пан-ислямски водач, или глобален анти-империалист. Вместо това той се заема с въвеждането на една радикално-секуларна, радикално-националистическа „турска“ идентичност. Макар че европейците са използвали още от дванадесети век латинското име „Turchia“ за обозначаване земите на турците, самите турци никога не са имали такова географско или политическо понятие. Първата официална държавна история, публикувана през 1930 и използвана като основа за учебниците в училищата, характеризира турците като древен централноазиатски народ с дълга пред-ислямска история, включваща шумерската и хетитска цивилизации. Нищожни петдесет и две от неговите повече от шестстотин страници са посветени на османците, които са описани не като предшественици на нацията, а като семейство декадентски прахосници, които са продали турците на Европа.

Между 1924 и 1926 Ататюрк въвежда агресивна програма за секуларизация, отменя халифата и дервишките ордени, затваря светилищата, посветени на ислямски светци и забранява феса. Ислямският календар и закона на шариата са отменени; страната възприема Грегорианския календар и швейцарския граждански кодекс. Многоженството е обявено извън закона, а на жените е разрешено да показват косите си на публични места, да гласуват, да учат в университети и да кандидатстват за обществени постове. Столицата е преместена от любимия на османците Истанбул в Анкара – провинциален аванпост в сърцето на анадолските степи. През 1928 арабската азбука е заместена от модифицирана латинска версия, а държавно-назначеният Езиков комитет се заема със задачата да пречисти турския език, като го освободи от арабски и персийски заемки – проект, който е приблизително аналогичен на отстраняване на думи с латински произход от английския. През 1935 държавата публикува учебник, в който се изреждат турските еквиваленти на арабския и персийски речников запас, при което всекидневни думи са заменени от странни варианти, записани от фолклористи в Анадола или заети от татарския и азерски езици. Не всички тези промени се утвърждават, но за модерните турци османският турски е чужд език. Книгите, написани преди 1940-те трябва да бъдат превеждани. Известната тридесет и шест часова реч на Ататюрк за раждането на нацията е превеждана поне три пъти откак е произнесена за пръв път през 1927, в продължение на шест дни.

Режисьорите на „Великолепният век“, Ягмур и Дурул Тайлан, понякога са представяни като турските братя Коен. Те си разменят електронната поща, отговарят на въпроси с „ние“ и споделят къща в Малибу, Калифорния. Израснали в светско семейство от средната класа, братята винаги са мечтали да работят в киното. Дурул, по-младият, по-строен и по-неспокойният от двамата, започва да публикува филмова критика през 1991, веднага след завършването на университета със степен по индустриално инженерство. Започва да се чувства все по-силно привлечен от киноиндустрията, а след това и от по-свободната територия на телевизията, която по това време тъкмо започва да се разраства в Турция. Междувременно Ягмур е завършил медицинско образование. В деня, в който приключва практиката му по психиатрия, той напуска медицината и започва да работи в телевизионни продукции заедно с брат си.

Срещнах ги през август в студиото им в Истанбул, в едно от индустриалните предградия недалеч от летището. Седяхме навън, на маса близо до товарна рампа. Тяхна помощничка със забрадка на главата донесе три чаши за чай във формата на лале, чиния с плодове и пакет цигари „Парламент“. Едва бяхме изпили чашите си до половина, а тя веднага ги изнесе и ги замени с нови, пълни.

След успеха на първото им съвместно начинание, турска адаптация на японско предаване за компютърни игри, братята били поканени да заснемат началния епизод от телевизионна серия, напомняща за „X-Files“. Похарчили всички пари, които спечелили с компютърното шоу, за да отидат до Франция и да купят първата си 16-мм камера. Но никой не харесвал адаптацията им (наречена „Тайното досие“) и сериалът бил прекратен след пет епизода, през 1998. Братята се оказали затрупани със сериозни дългове. Успели донякъде да си възвърнат загубите със ситуационна комедия на име „Чарли“, в която ставало дума „за едно шимпанзе“. Международният успех дошъл през 2005, с „Чуждият младоженец“ – комична серия за млада наследница на голямо богатство, която се влюбва в сина на гръцки корабен магнат. Шоуто било неочакван успех в Гърция – факт, който братята осъзнали едва когато отишли на почивка на един гръцки остров и самолетът им бил очакван от фотографи.

Те вече от дълго време искали да направят историческа драма, когато чули, че сценаристката Мерал Окай е написала сценарий за двора на Сюлейман. (Тя почина от белодробен рак по време на Сезон 2). Сценарият на Окай се занимава по-малко със султана, отколкото с харизматичните бивши християнски роби Рокселана и Ибрахим, чиито животи протичат по странно паралелни траектории. (Понеже заробването на мюсюлмани е било нещо, на което се е гледало с неодобрение, почти всички роби в османския двор са били родени християни). В Турция Рокселана, за която Сюлейман накрая се оженва, е известна под името Хюрем, което означава „радостна“. Малко се знае за ранния ѝ живот – историческите свидетелства я споменават едва когато ражда на султана син – но се смята, че това е била Александра Лисовска, дъщеря на свещеник от Рутения (в днешна Украйна), която е била отвлечена от татарите. Ибрахим, известен като Ибрахим от Парга, по името на родния му град, на северозападното гръцко крайбрежие, е славянско-говорещ венециански поданик. Син на беден моряк, той най-вероятно е бил отвлечен като дете от турски корсари. Надарен музикално, свободно говорещ персийски, гръцки и италиански, той започва да служи на Сюлейман около 1514, когато и двамата са на около двадесет години. След като става султан, Сюлейман назначава Ибрахим директно от поста на негов личен прислужник до ранга на най-високата политическа служба в Османската държава: Велик везир. Двамата се хранят заедно и дори се говори, че спели, докосвайки главите си.

Рокселана навлиза в домакинството на Сюлейман шест години след Ибрахим и скоро заменя предишната султанска любима жена, която е майка на първородния му син, Мустафа. Между 1521 и 1530 Рокселана му ражда петима синове и една дъщеря. Преди нея никоя от жените на султана не е раждала повече от един син. Освен това тя скъсва с традицията и по друг начин, като започва да живее в палата Топкапи, след като синовете ѝ израстват (обикновено, когато някой от султанските синове пораснел, майка му го съпровождала в позицията му на провинциален управител), а също и с това, че се оженва за Сюлейман. Идеята за женен султан е била по онова време толкова скандална, че Рокселана била охулвана като вещица.

Една сутрин в 1536 Ибрахим е намерен удушен в леглото си. Точните причини за убийството са неизвестни, но е сигурно, че напреженията между него и Рокселана са играели важна роля. Влиянието ѝ играе роля и при съдбата на Мустафа, който е удушен по заповед на баща си през 1553. Смъртта му оставя трима от синовете на Рокселана – Селим, Баязид и Джиангир – като единствени претенденти за трона. (Другите двама синове на Рокселана умират от естествена смърт). Джиангир, който е гърбав, умира скоро след Мустафа. Ожесточеното съперничество между Баязид и Селим се проточва в продължение на години и прераства в гражданска война. Сюлейман в края на краищата избира страната на Селим, с което принуждава Баязид да забегне в Персия, където той и синовете му са проследени и убити. Но историята не потвърждава мъдростта на избора на Сюлейман: само осем години след като поема управлението, Селим, известен под името Селим пияницата, се подхлъзва в банята и умира от фатални травми по главата.

Братята Тайлан казват, че за тях е било важно, че сценарият е написан от жена и че той описва апогея на османската слава  най-вече от гледната точка на жените-робини. Самите те не били подготвени за фурора, който шоуто предизвика. За известно време, след атаката на Ердоган, „Великолепният век“ беше на върха на националните новини. „Представете си само – създавате нещо, печелите най-голямата международна публика на турско телевизионно шоу в цялата история“, казва Ягмур. „Почти двеста милиона души гледат вашето шоу. Но в собствената си страна живеете почти в страх, че ще ви хвърлят в затвора“.

В края на краищата никой не беше хвърлен в затвора. Шоуто дори не беше снето от ефира. Когато запитах за последствията от критиката на Ердоган, Ягмур заговори за автоцензура. „Преди имаше цензура“, казва той. „Днес вече си имаме ‚климат‘“. Чак до 1990-те в Турция е имало комисия по цензурата. Днес, обяснява Ягмур, цензурата се провежда по околни пътища, чрез една организация, наречена Върховен съвет за радио и телевизия. „Те не ви пречат да произвеждате нещата си, но ви наказват по-късно“. Той казва, че през 2011 Съветът е наложил на тяхната телевизионна станция рекордна, шестцифрова глоба, заради една сцена, в която се показва как момичета-робини се проверяват за девственост. Станцията отказала да плати, но глобата била потвърдена от Държавния съвет, най-висшия административен съд в Турция, на основание, че проверките за девственост не съответстват на турските семейни ценности и че тяхното представяне било „изкривяване на историческата истина“. Историческият съветник на шоуто се позовал на европейска картина от седемнадесети век, представяща момиче, което се проверява на пазар за роби. Съветът обаче си имал свои собствени експерти по история, които възразили, че шоуто изтъква само плътските аспекти на живота в харема, с което засилва ориенталистките фантазии; всъщност „харемът е бил сериозна образователна институция, чиито тайни все още не са разкрити“. Следващите епизоди представяли повече битки, отколкото влюбени разговори. „Бяхме съсипани, както психически, така и физически“, разказва Ягмур за опита им с филмирането на битки. Това е нещо скъпо и отнемащо много време. Турската телевизионна индустрия, обяснява той, не притежава „необходимата инфраструктура“ за работа с коне. Битката при Мохач била заснета при особено трудни обстоятелства, близо до една широка около километър речна плитчина в източна Тракия – която трябвало да представлява даже още по-широката река, прекосена от армията на Сюлейман в Унгария. „Отне ни четири дни“, казва Дурул. „Помислете само за всички тези хора – примерно как ще ги храните през това време! И някой трябва да носи всичко това!“ След известно време вече не бях в състояние да преценя дали той говори за историческото събитие или за неговото представяне: да се покаже една битка очевидно е също толкова работа, колкото и да се проведе истинската.

Реалният харем в Топкапи днес е музей, макар че не всички помещения са достъпни за публиката. Когато го посетих, аз го намерих доста меланхолично място, въпреки красотата и елегантността му. Светлината се процежда през зарешетени, замрежени, оцветени или другояче препречени прозорци. Тук са живели господари с неограничена власт – хора, които са могли да обзаведат жилищата си както поискат И те са избрали да покрият всяка вътрешна повърхност с керамични плочки. Шнурове препречват някои от коридорите и ви насочват към други. Харемът е имал повече от четиристотин помещения, а брошурата с плана на отделните етажи изглежда като речник, излязъл от ръцете на Борхес: Джамия на черните евнуси, Апартамент на черния евнух-ковчежник, Апартамент на черните евнуси, прислужващи на султана в харема, Слонска къща, Палат на четиридесетте колони, Място за съвет на джиновете. Скоро се изгубих и, след като бях минала през външен коридор между две сгради, с удивление се оказах в двор, запазен, както можеше да се прочете на малка табелка, за фаворитките на султана, откъдето се виждаше блестящия дълбоко долу Босфор. На отсрещния бряг сиви небостъргачи потрепваха в маранята.

За харема от седемнадесети век се знае много по-малко, отколкото за кралските домове в Европа по същото време. В османския двор не е имало шляещи се благородници, които да пишат мемоари или да разменят клюкарски писма. Не е имало традиция на кралско портретиране. Единственият портрет на Сюлейман от негов съвременник е нарисуван в старческата възраст на султана от някакъв османски морски капитан. Има негови портрети от Тициан и Дюрер, но, също като повечето днешни османисти, те са работели въз основа на описанията на европейски посетители – най-вече венециански и хабсбургски дипломати. И стандартите на европейците за онова, което си струва да се запомни, са онези, които сме наследили ние. Докато четях мемоарите и писмата на посланиците, аз осъзнах, че съм гледала почти всеки интересен анекдот или наблюдение от „Великолепният век“ – от противоречивото решение на Ибрахим да изложи на публичен показ някои класически статуи, заграбени в Будапеща, до диалога за спасението на душата, проведен между хабсбургски посланик и мюсюлмански везир, чийто баща е бил християнин-свинар.

Направих още една разходка до палата Топкапи, заедно с историчката от нюйоркския университет Лесли Пиърс, която прави изследвания за биография на Рокселана. Пиърс, наследничка на квакери, които са дошли в Америка с Уилям Пен, е дошла за пръв път в Турция с Корпуса на мира през шестдесетте години, и в наши дни е една от водещите световни експертки по въпросите на османския харем. Първата ѝ книга, „Имперският харем“ (1993), е новаторско изследване за „султанàта на жените“ – един период, започващ по време на управлението на Сюлейман, когато Рокселана и нейното домакинство се настаняват в Топкапи, който е дал на жените безпрецедентен достъп до политическата власт.

Думата „харем“ идва от арабския корен „х-р-м“, която може да означава както неприкосновено, свято място, така и нещо, което е табу. Свещените градове на Мека и Медина, както и Храмовият хълм в Ерусалим, са известни като харем-ишериф („благородно светилище“). Харемът в Топкапи, най-интимният кръг от дворцовия живот, е бил дом не само на наложниците, но също и на децата на султана, неговата майка и сестри, както и на гигантския, йерархично-структуриран, обслужващ персонал от жени и евнуси.

Книгата на Пиърс обяснява, че, макар и първите османски султани да са се женели за жени от управляващите домове на Балканите и в Анадола, те по правило са предпочитали да имат наследниците си от наложници-робини, които не са водели със себе си неприятни роднини. Към средата на петнадесети век султаните престават да имат деца от благородни жени, а след това изобщо престават да се женят. На всяка наложница е било позволено да ражда точно по един син и работата ѝ е била да го отгледа и възпита. Логиката във всичко това изглежда е, че всеки принц се е нуждаел от собствена майка зад гърба си: в продължение на век и половина, който и принц да е станел султан, той избивал всички останали.

Може би най-отличителната черта на Османската държава е незначителността на наследствената аристокрация. Както отбелязва един хабсбургски посланик, „Онези, които държат най-важните постове при султана, често са синове на овчари и говедари.“ По-голямата част от османския военен и бюрократичен елит е съставена от християни, доведени тук от Балканите като малки момчета, а след това тренирани и образовани в двореца. Робите са имали множество предимства в сравнение с благородниците. Те не са имали никого, на когото да бъдат верни, освен на султана. Бидейки без връзки, не е имало нужда те да бъдат награждавани освен в случаите, когато са свършили някоя наистина добра работа. Изобщо, използването на роби е позволявало управление, основаващо се на реална меритокрация.

Това радикално отдръпване от традиционната семейна структура дава възможност да се прави странна, завладяваща телевизия. Кой от четиримата синове на султана ще наследи трона, кои трима ще бъдат убити, в каква последователност? Коя жена ще стане фаворитка на султана, коя от тях ще успее да отрови или удуши съперничките си? Съвременниците ѝ са виждали в Рокселана безскрупулна опортюнистка, която се е грижела единствено за това да проправя път на собствените си деца и да държи Сюлейман под свое влияние. Някои хора все още я обвиняват за упадъка на Османската империя, считайки я отговорна за убийството на Мустафа и възкачването на престола на некомпетентния ѝ син, Селим пияницата. Но за телевизионната публика Рокселана е модел за семейни ценности, която е готова на всичко, за да си осигури моногамна връзка и успешно, сплотено семейство, поддържаща синовете си във всичко въпреки уврежданията и ограниченията им.

Създателите на шоуто се възползват умело от факта, че Сюлейман е бил добре квалифициран златар. Ние често го виждаме да прави пръстени и огърлици за жените от харема. По този начин на зрителите се предлага гледката на красиви жени, които се борят за красиви бижута, както и красиви жени, възнаграждавани с красиви бижута от мощен мъж. Едно от предизвикващите особено силни дрязги неща е пръстенът, който Сюлейман дава на Рокселана – след като вече го е обещал на предишната си фаворитка. Яростта ѝ, когато вижда Рокселана да носи нейния пръстен, притежава дълбоко инстинктивна сила, която самата аз дотогава бях асоциирала единствено с риалити-телевизията. Пръстенът, който представлява смарагд във формата на сълза, заобиколен от диаманти, се превръща в тема на безброй много интриги. Някъде към ноември 2011 продажбите в Турция на „пръстена на Хюрем“ бяха надминали един милион. Висококачествените версии струват десетки хиляди долари и се говори, че са много популярни в държавите от Залива. Евтини копия могат да се намерят във всеки турски мол.

Пиърс, която е почитателка на „Великолепният век“, казва, че шоуто е повлияло нейната биография на Рокселана, като е привлякло вниманието ѝ върху централната роля на децата, които често са пренебрегвани в историческите трудове. „Има неща, които разбирате едва когато те се разиграят пред очите ви“, казва тя, добавяйки, че е била трогната от описанието на събитията, довели до раждането на първородния син на Рокселана. След смъртта на баща му, първата успешна военна кампания на Сюлейман е последвана, в разстояние само от месец, от загубата на двама сина и една дъщеря. Това е моментът, в който Рокселана ражда своето момче. Пиърс казва, че шоуто ѝ е помогнало да схване емоционално въздействието, което това трябва да е имало върху един мъж, който току-що е изгубил три деца: „Тя му дарява син точно когато той е изгубил всичко останало“.

Макар че някои от сцените от първия сезон на „Великолепният век“ са заснети на място в двореца Топкапи, по-късно министерството на културата и туризма оттегли разрешението за снемане и сега шоуто се прави почти изцяло в студио. В деня, когато ги посетих, братята снемаха епизод 104: първият епизод от четвъртия и последен сезон. Дурул ме разведе набързо из подобната на лабиринт снимачна площадка.

„Внимание“, казва той само с движения на устните: някъде наблизо вече се снима. В частните покои на реалното място, между другото, също е царяла абсолютна тишина. Прислужниците са били подготвяни да общуват чрез специален език на жестове. Всичко това е впечатлявало силно европейските посланици: някакъв венецианец веднъж е наблюдавал как един от везирите получава новината за смъртното си наказание от един ням прислужник – всичко на езика на жестовете.

Дурул ме запознава със Селим Байрактар, който играе ролята на главния евнух в харема. Той вече е облечен в черния си кафтан от сърма и носи кръглата обица, известна от шоуто, но главата му изглежда странно малка: все още не е поставил тюрбана, който носи по телевизията. Седим на дивани в гримьорната и той ми разказва историята на живота си. Туркменец, роден в Киркук, Ирак, той започва кариерата си като спортен гимнастик, още в детството. Веднъж, преди иракските граници да бъдат затворени през осемдесетте години, той пътувал до България и видял там цирк. В продължение на години след това си пишел със сина на собственика на цирка. Когато станал на тринадесет години, по време на последните дни от войната между Иран и Ирак, един от двойниците на Саддам Хюсеин посетил училището му, за да набира войници за армията – мъжете-учители вече били на фронта. Когато Байрактар бил избран, семейството му наело кюрдски партизани, които да го изведат в Турция. В средата на двадесетте си години, след като вече станал актьор, Байрактар отишъл да гледа някакъв пътуващ цирк. За негово огромно удивление, това била същата трупа, която той видял като дете. Старият му приятел си спомнил за него. Ето как се стигнало до там, че Байрактар се присъединил към пътуващия цирк. „Карах велосипед с едно колело – това се казва унисайкъл“, спомня си той. „И в същото време жонглирах“.

Байрактар говори не само кюрдски и арабски, но също и османски турски език, който е изучавал заедно с дядо си – изследовател на ислямския закон. На снимачната площадка на „Великолепният век“ той помага при калиграфията, а също и при ругатните. Той описва своя герой, Зюмбюл ага, като човек, който е оцелял след отрязването на топките му, като раната след това е била обгорена с вряло масло.

Байрактар е изследвал подробно процеса на кастрация. „Питате ли се защо Зюмбюл ходи така странно?“, казва той, докато демонстрира превзетата си, подобна на пингвин, походка. „Това е поради врялото масло. Разбира се, това е моята собствена интерпретация – това не е факт. Може би, ако ръката ви е била отрязана ето тук“ – той посочва една точка малко под лакътя – „а след това обгорена с вряло масло, може би все още бихте могли да я свивате нормално. Но аз не вярвам, че ще можете.“ Той мисли, че реалният Зюмбюл ага вероятно е бил кастриран на девет или десет години, така че тялото му вече е започнало да произвежда тестостерон. Ето защо той не говори с тънък глас. Дори и след операцията, обяснява Байрактар, адреналинните жлези ще продължават да произвеждат тестостерон. Евнусите са могли да имат ерекции и понякога се е говорело, че са имали връзки с жените от харема.

Няколко минути по-късно наблюдавах Дурул да режисира Байрактар в сцена от четвърти сезон, в която Зюмбюл се прокрадва зад Рокселана в един таен проход. От началото на сезон 1 са изминали двадесет и пет години и днес Рокселана се играе от актриса, която е нова за сериала. Първоначално тя се играеше от Мерием Узерли, неизвестна преди това германска актриса с турски баща. Узерли се превърна в звезда начаса, силно обичана поради ангелското си лице, огненочервената коса и закръглената физика. „Свикнахме с германския ѝ акцент“, писа един журналист. „Влюбихме се в червената ѝ коса, странната ѝ походка, крясъците ѝ ‚дай си ми дицата‘“. Днешна Германия е дом на около три милиона различно необичани турци, повечето от тях деца на гастарбайтерите, които са емигрирали през шестдесетте, и тези исторически обстоятелства придаваха на историята на Узерли някакъв привлекателен елемент на „преобръщане“: много турци са отивали в Германия, за да работят на поточни линии, но понякога и една турска германка се „завръща“ в Турция, за да стане царица.

Към края на сезон три Узерли изпадна в криза и се завърна обратно в Германия – бременна и изоставена, както се оказа, от някакъв истанбулски плейбой

Атанаска променила показанията си, мъж я изнасилил и се страхувала да го издаде

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4164320

8-годишната Александра беше убита на 11-и април в Поморие по изключително жесток начин. За смъртта на детето часове по-късно беше задържана Атанаска Георгиева.
43-годишната жена живеела с майка си на квартира – в мансарда точно над семейството на убитото дете.
Два месеца и половина след задържането на Атанаска, съдебно-психиатричната ? 8-годишната Александра беше убита на 11-и април в Поморие по изключително жесток начин. За смъртта на детето часове по-късно беше задържана Атанаска Георгиева. 43-годишната жена живеела с майка си на квартира – в мансарда точно над семейството на убитото дете. Два месеца и половина след задържането на Атанаска, съдебно-психиатричната ?

Фейсбук група призовава: Депозирайте в банките!

http://pik.bg/фейсбук-група-призовава-депозирайте-в-банките-news196514.html

Фейсбук група призовава: Депозирайте в банките!

Фейсбук група, която е създадена в петък, призовава гражданите да не се поддават на криминалната атака срещу ПИБ, а да отвърнат на удара, като депозират пари в банките у нас, съобщава "Монитор". 

„Нека всички интелигентни българи подкрепим държавата си и банковата ни система!“, пишат създателите на групата. Призивът е в понеделник в 9 часа, когато отворят клоновете на ПИБ, всеки да отиде до трезора и да депозира пари там. Освен това се приканват всички, които са вложили суми в банката, да качват снимки в групата. 

Създателите й обясняват, че по този начин хората ще покажат, че са отговорни и ангажирани към бъдещето на държавата. Създадени са и няколко хаштага за позитивни съобщения, като #депозирай, #грижамее и #азсъмотговорен, които да спрат безпочвената истерия.

„Всеки, наредил се да депозира в банката, отнема възможност на друг да тегли!“, заявяват още създателите на събитието. Към групата до вчера се присъединиха над 1500 души, сред които и бившият финансов министър Милен Велчев. 

Междувременно беше създадена и интернет петиция в подкрепа на ПИБ, подписана от над 1000 души.

Ренета Инджова:Доган,Костов и Симеон- персона нон грата

http://frognews.bg/news_72320/

Има трима, които трябва да напуснат страната.Като персони нон-грата ли ще бъде.Всички почетни председатели на партии-Ахмед Доган, Иван Костов и Симеон Важно е за сигурността на гражданите и честността на изборите. Трябва да се осигурят условия президентът да носи отговорност за изборите, а не политически сили със своите почетни председатели.Това каза в "На светло" бившият служебен премиер Ренета Инджова.

Започват консултациите при президента за предсрочния вот

http://www.cross.bg/predsedatelyat-konsyltatziite-gerb-1418127.html

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев свиква днес консултации с парламентарните сили и партиите, които имат представители в Европейския парламент. Целта на разговорите е да се набележат неотложните задачи пред Народното събрание до неговото разпускане, Министерския съвет и служебното правителство. ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака", „България без цензура" и Реформаторския блок трябва да излъчат по двама свои представители, които да вземат участие в консултациите, по молба на председателя на парламента Михаил Миков. Още вчера обаче от „Атака" разпространиха съобщение до медиите, в което заявяват, че няма да присъстват на разговорите в президентството. В петък ГЕРБ, БСП и ДПС се разбраха предсрочните парламентарни избори да са на 5 октомври. След разговорите стана известно, че партиите обсъждат и варианта за нов състав на правителство в този парламент, което да изпълнява след това и функциите на служебен кабинет. Очаква се днес да стане ясно дали ще става въпрос за промени в действащия кабинет или за избор на нов Министерски съвет в рамките на този парламентарен мандат. На консултациите присъстват премиерът Пламен Орешарски, финансовият министър Чобанов, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, лидерът на ДПС Лютви Местан, председателят на БСП Сергей Станишев, Йордан Цонев от ДПС, председателят на „България без цензура" Николай Бареков, председателят на ВМРО Красимир Каракачанов и други

Започват консултациите при президента за предсрочния вот

http://www.cross.bg/razgovorite-pravitelstvo-kabinet-1418127.html

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев свиква днес консултации с парламентарните сили и партиите, които имат представители в Европейския парламент. Целта на разговорите е да се набележат неотложните задачи пред Народното събрание до неговото разпускане, Министерския съвет и служебното правителство. ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака", „България без цензура" и Реформаторския блок трябва да излъчат по двама свои представители, които да вземат участие в консултациите, по молба на председателя на парламента Михаил Миков. Още вчера обаче от „Атака" разпространиха съобщение до медиите, в което заявяват, че няма да присъстват на разговорите в президентството. В петък ГЕРБ, БСП и ДПС се разбраха предсрочните парламентарни избори да са на 5 октомври. След разговорите стана известно, че партиите обсъждат и варианта за нов състав на правителство в този парламент, което да изпълнява след това и функциите на служебен кабинет. Очаква се днес да стане ясно дали ще става въпрос за промени в действащия кабинет или за избор на нов Министерски съвет в рамките на този парламентарен мандат.  

Треньорът на Уругвай: Липсата на Суарес не беше решаващият фактор

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/29/2333357_trenyorut_na_urugvai_lipsata_na_suares_ne_beshe/?ref=rss


Селекционерът на Уругвай Оскар Табарес заяви, че отсъствието на Луис Суарес не е била основната причина за загубата с 0:2 срещу Колумбия в осминафиналите на световното първенство. Според него съперникът е бил по-силен. 

"Уругвай не отпадна заради сагата около Луис Суарес, а просто защото Колумбия игра по-добре. Когато срещнеш опонент, който е по-добър от теб, трябва да приемеш това. Приемаме загубата, поздравяваме противника и им пожелаваме успех като един отбор от Южна Америка",...

Вигенин: Не банки, политици трябва да са под особен надзор

http://www.cross.bg/banki-vigenin-osoben-1418126.html

/КРОСС/ "Прокуратурата и ДАНС разследват кой атакува банковата система. Сериозно ли не знаят? Могат да започнат от Борисов - прави го систематично всеки ден в последните седмици. Не банки, политици трябва да са под особен надзор!", написа външният министър Кристиан Вигенин в профила си във Фейсбук. Припомняме, че вчера от БНБ излязоха със специален призив, насочен към политическите лидери да ограничат публичното си говорене на тема банки.    

Орешарски ще хване тендовагинит да подписва договори

http://www.bnews.bg/article-109682

Служебният кабинет е изразител на президента - той го назначава, той е последният отговорник за ефективността на властта. Това заяви бившият служебен премиер Ренета Инджова, според която Плевнелиев е закъснял с консултациите.

17 катастрофи са регистрирани във Варна и региона през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=256312

17 пътнотранспортни произшествия са регистрирани във Варна и региона през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от "Пътна полиция" – Варна. При всички инциденти са нанесени само материални щети и няма пострадали граждани.

Задържаната за убийството на Алекс променила показанията си, мъж я изнасилил и се страхувала да го издаде

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4164317

8-годишната Александра беше убита на 11-и април в Поморие по изключително жесток начин. За смъртта на детето часове по-късно беше задържана Атанаска Георгиева.
43-годишната жена живеела с майка си на квартира – в мансарда точно над семейството на убитото дете.
Два месеца и половина след задържането на Атанаска, 8-годишната Александра беше убита на 11-и април в Поморие по изключително жесток начин. За смъртта на детето часове по-късно беше задържана Атанаска Георгиева. 43-годишната жена живеела с майка си на квартира – в мансарда точно над семейството на убитото дете. Два месеца и половина след задържането на Атанаска,

Трябват реформи в болничната и доболничната помощ

http://www.cross.bg/petrov-sredstva-pomosht-1418125.html

/КРОСС/ По повод обстановката в страната проф.бриг.генерал Николай Петров - началникът на ВМА каза в ефира на Нова телевизия, че е спокоен - тази психоза, която се развива в момента е по причина, че хората загубиха вяра във водача и в институцията. На въпроса какво е реалното положение в Здравната система, да се актуализира ли бюджета, Николай Петров каза, че в момента има друг проблем. "Ситуацията е критична - да се осигурят средства, за да се запълни дупката в бюджета, която вече е около милиард. Дори да се осигурят средствата, ако не се осъществят реформи в болничната и доболничната помощ, ако не се каже честно на хората за това, с което разполага Здравната каса, няма да бъдем коректни. Има проблем в цялостното функциониране на системата и докато не се реши ще генерираме нов и нов преразход. Това, което трябва да се направи е оперативен контрол в хода на лечението. Частните болници също подлежат на оперативен контрол. Частните болници имат добър финансов механизъм, което е добро. Отнякъде трябва да се вземе добрия пример", категоричен бе той. "За ВМА здравният министър е добронамерен към нас, но за спешната помощ ние не получаваме средства, за психиатричната клиника също не получаваме средства. Във ВМА ще има и структурни промени, да се подобри работата и финансово да се оздрави болницата, в момента дълговете са над сто милиона. Шансът ми е да покажа дали може да постигна нещо в тази посока", заяви Петров.  

Видин аплодира благотворителния юбилеен концерт на БНР

http://www.cross.bg/vidin-myzika-mediya-1418124.html

/КРОСС/ Видин аплодира благотворителния юбилеен концерт на БНР. Гостуването на Оркестъра за народна музика с диригент Димитър Христов е част от събитията посветени на 80-годишнината на обществената медия. Проявата премина под надслов „Заедно в радост и беда" в знак на съпричастност и подкрепа за пострадалите от наводненията в цялата страна. Кампанията на БНР се провежда във всички градове, където обществената медия има свои регионални програми. В музикалното събитие, което се проведе на откритата сцена пред Видинската художествена галерия „Никола Петров", взеха участие обичаните фолклорни изпълнители Янка Рупкина, Володя Стоянов и младата певица Валерия Момчилова. Концертът, с който се отбелязва и 80-годишнината на БНР, бе открит от г-н Герго Гергов, кмет на Община Видин и г-н Огнян Първулов, директор на РРС Видин. „ Поздравявам Ви с предстоящия юбилей! БНР е медия, която е била винаги близо до хората, която отразява всички събития обективно, точно и своевременно. Пожелавам на целия екип много здраве, все така енергичност, професионализъм и още много успехи", заяви кметът на Видин Герго Гергов. „Нека продължи тази благотворителна кампания. Нека покажем, че сме близо до хората, че сме състрадателни към човешката трагедия". Директорът на Радио Видин Огнян Първулов подчерта, че БНР като обществена медия и водеща културна институция в България има ангажимента да съхранява и развива българската музика

Пешеходец загина при катастрофа в Бургас, блъсналият го шофьор избяга

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4164262

72-годишен е пешеходецът, загинал при катастрофа на главен път Бургас-София, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас пред "Фокус".
Около 2:00 часа на главен път Бургас-София, на около 50 метра след надлез „Лукойл” в посока квартал „Ветрен”, неустановен до момента автомобил е блъснал и убил на място мъж, 72-годишен е пешеходецът, загинал при катастрофа на главен път Бургас-София, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас пред "Фокус". Около 2:00 часа на главен път Бургас-София, на около 50 метра след надлез „Лукойл” в посока квартал „Ветрен”, неустановен до момента автомобил е блъснал и убил на място мъж,

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/bankovata-ataka-ventzislav-1418123.html

/КРОСС/ в. МониторПърви арести за атаката срещу ПИБЗАКОПЧАХА АВЕР НА ПЕТНОТО В РУСЕВенцислав Ангелов-Чикагото пускал спекулативни клипове в YouTube и Фейсбук Цацаров, Йовчев и Писанчев на спешна среща, ДАНС отваря горещ телефонПърви арести заради хакерската атака срещу ПИБ бяха извършени вчера в София и Русе. Един от закопчаните е бившият авер на Бисер Миланов-Петното ¦ Венцислав Ангелов - Чикагото. Той е баща на доскорошния партньор на Петното Йордан Бонев. в. ТелеграфЗакопчаха Чикагото за банковия терорДвама души са вече в ареста за бруталната ncuxoamaka, която изкара хиляди вложители пред клоновете на ПИБ в петък.Вчера следобед в Русе бе задържан русенският бандит Венцислав Ангелов-Чикагото, бивш авер на Бисер Миланов-Петното, заради това, че в профила си във феисбук и чрез клипове в YouTube е раздухвал злонамерена атака срещу трезор и че бордът падал. Привечер в София агенти на ДАНС задържаха и още един замесен в банковата диверсия.Русенският бандит Венцислав Ангелов-Чикагото и бивш авер на Бисер Миланов-Петното е първият арестуван за спекулативната атака, която доведе до опашки от вложители пред клоновете на ПИБ в петък. в. 24 часаАрестуват 50 бизнесмени, организирали банковата атака2-ма бизнесмени задържаха вчера за организиране на атаката срещу Първа инвестиционна банка. Те водели масирана онлайн кампания срещу банката. Единият от тях е Венцислав Ангелов-Чикагото

Гръцка богиня гола на площада заради "елините" (СНИМКИ)

http://worldcup2014.actualno.com/Grycka-boginja-gola-na-ploshtada-zaradi-elinite-SNIMKI-news_36789.html

Еротичната гръцка звезда Мария Александру се появи на площад "Синтагма" в Атина така, както майка й я е родила. Сексбомбата удържа на обещанието си да се съблече гола пред парламента в южна...

Калфин: Мостовете между БСП и АБВ бяха изгорени през последните няколко месеца

http://politics.actualno.com/Kalfin-Mostovete-mejdu-BSP-i-ABV-bjaha-izgoreni-prez-poslednite-njakolko-meseca-news_36785.html

Мостовете между БСП и АБВ бяха изгорени през последните няколко месеца от сегашното ръководство на левицата. Това каза Ивайло Калфин от партия АБВ в предаването „Неделя 150” на БНР...

Форлан: Наказаха Суарес като престъпник

http://worldcup2014.actualno.com/Forlan-Nakazaha-Suares-kato-prestypnik-news_36790.html

Нападателят на Уругвай Диего Форлан коментира наказанието на съотборника си Луис Суарес. Както е известно, звездата на южноамериканците бе санкциониран за 9 мача за националния отбор и получи 4-месечн...

ДАНС задържа още трима за дестабилизиране на банковата система

http://society.actualno.com/DANS-zadyrja-oshte-trima-za-destabilizirane-na-bankovata-sistema-news_36792.html

На 29.06.2014 г. служители на Държавна агенция „Национална сигурност" задържаха в София три лица - български граждани, които чрез SMS, имейли и телефонни обаждания към граждани в цялата...

Гигс: Не бях готов да водя Юнайтед

http://football.actualno.com/Gigs-Ne-bjah-gotov-da-vodja-Unajted-news_36791.html

Доскорошният мениджър на Манчестър Юнайтед Райън Гигс призна, че не е бил готов да заеме този пост, тъй като иска още да се учи. "Доста от нещата ме правеха щастлив, но на моменти си казвах, че ...

Пешеходец загинал при катастрофа в Бургас, водачът избягал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4164256

72-годишен е пешеходецът, загинал при катастрофа на главен път Бургас-София, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас пред 72-годишен е пешеходецът, загинал при катастрофа на главен път Бургас-София, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас пред "Фокус". Около 2:00 часа на главен път Бургас-София, на около 50 метра след надлез „Лукойл” в посока квартал „Ветрен”, неустановен до момента автомобил е блъснал и убил на място мъж,

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1418122.html

/КРОСС/ Проф. д-р Йорданка Узунова, уролог.Леа Коен, писател, дипломат, музиколог. Проф. д-р Петър Червеняков, хирург, 89 г.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-festival-selo-1418121.html

/КРОСС/ БТВ, „Тази неделя" Тема: Събуждането на певицата НораТема: Пътя на успеха на една женаГост: Саша БезухановаТема: Спасителят на четири човешки живота по време на потопа във Велико Търново- Васил ПетковГост: Васил ПетковТема: Дуетът на 80-те, който отново е заедноГост: братя АргировиТема: Станислав ЯневскиГост: Пътя от „Хари Потър" до „Столичани в повече"Тема: На гости на Диана Любенова - бизнесменът Христо СираковГост: бизнесменът Христо СираковТема: Директни включвания от село Смилян, където се провежда фестивал на дивите цветяТема: Директно включване от храм-паметник „Св. Александър Невски", където се организира опера под открито небе Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Ще потъне ли истината за убийството на малката Алекс от Поморие?Тема: Враца, 1 май 1966 - потулената трагедия.Тема: Има ли опасност хвостохранилищата да прелеят след дъждовете? Кой контролира опасните отпадъци?Тема: Рубриката „Седмица от въпросителни"Гости: Соня Колтуклиева, Георги Ганев, Светослав ТерзиевТема: Един български лекар с пагонГост: проф

29 юни в историята

http://www.cross.bg/otbor-fytbol-otkrita-1418119.html

/КРОСС/ 1613 г. - Театър Глобус в Лондон изгаря до основи, след като сценично оръдие гръмва непредвидено по време на пиеса и подпалва покрива на театъра.1850 г. - Цариградската патриаршия предоставя автокефалност на Църквата на Гърция.1880 г. - Франция анексира Таити.1882 г. - Издигнат е Руския паметник в София.1913 г. - Основан е бразилския футболен клуб Ешпорте Клубе Жувентуде.1929 г. - Открита е първата отсечка от Автомагистрала А3 в Италия, свързваща Неапол и Помпей.1931 г. - Съставено е Правителство на България, начело с Александър Малинов.1944 г. - Червената армия превзема Бобруйск, избивайки над 20 000 германски войници.1947 г. - Открита е първата редовна линия за въздушен транспорт София - Бургас от Дирекция въздушни съобщения.1976 г. - Държавата Сейшели става независима от Обединеното кралство.1986 г. - Националният отбор по футбол на Аржентина побеждава Националния отбор по футбол на Германия с 3:2 и спечелва световното първенство по футбол.1995 г. - Програма Мир-Шатъл: Космическата совалка на НАСА Атлантис се скачва с руската орбитална станция Мир за първи път.2007 г. - Открит е Музей на киселото мляко в с. Студен извор.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/stara-zemedelieto-belarys-1418120.html

/КРОСС/ СофияОт 14.00 часа президентът Росен Плевнелиев ще започнат консултации с парламентарно представените политически сили и партиите, които имат представители в Европейския парламент. Целта на предстоящите разговори е да се набележат неотложните задачи пред Народното събрание до неговото разпускане, Министерския съвет и служебното правителство. СофияМинистърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков е на работно посещение в Република Беларус. По време на визитата си проф. Греков ще се срещне с министъра на земеделието и храните на Беларус Леонид Заяц. Двамата ще обсъдят двустранните отношения в областта на земеделието между България и Беларус. Проф. Греков ще посети комбинат за производство на сирена и тракторен завод в Минск. СофияНегово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави Светата Литургия в софийския храм „Св.Св. Петър и Павел" на Петровден. Той ще бъде в съслужение с Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, отец Ангел Ангелов - протосингел на Софийска Света митрополия , предстоятеля на храма отец Кирил Дидов, предстоятели на столични храмове и други духовници. СофияБлаготворителен семеен празник в подкрепа на Дома за сираци „Свети Николай" в село Нови Хан ще се проведе в градината на Бест Уестърн Хотел София на бул. „Цариградско шосе", 149. Празникът ще започне от сутринта и ще продължи през целия ден. Стара ЗагораВ 11

Намерен е удавен мъж, вероятно е получил инфаркт

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-uS8Zv3hy78/

На 28 юни, около 12.00 часа в Първо районно полицейско управление-Бургас е получено съобщение за намерен във водата, край външната кейова стена, на около 150 м. от завод „Илия Бояджиев“ в Бургас, труп на мъж. Установено е, че това е 73-годишен бургазлия от кв. „Победа“, който вероятно е получил инфаркт, съобщиха от полицията. Трупът му е откаран за аутопсия в МБАЛ – Бургас.

Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел (Петровден)

http://www.cross.bg/apostol-petur-blagodat-1418118.html

/КРОСС/ Светите апостоли Петър и Павел са наречени първовърховни за това, защото най-много са се потрудили при поставяне основите на светата Църква Христова. Св. апостол Петър заедно с брат си Андрей били първите, които Господ повикал за Свои ученици и последователи. Той се отличавал с чисто сърце и душевна простота. Винаги, когато Спасителят запитвал или изисквал отговор от учениците си, винаги пръв и от името на всички отговарял св. апостол Петър. Така веднъж, когато Христос попитал учениците си за кого Го мислят човеците, те Му отговорили: едни за Йоан Кръстител, едни за Илия, други за Йеремия или един от пророците. Но, когато попитал: "А вие за кого Ме мислите?" Св. ап. Петър бързо казал: "Ти си Христос, Синът на Живия Бог". Тогава Иисус му отговорил: "Блажен си ти, Симоне, син Ионин, защото не плът и кръв ти откри, а Моят Отец, Който е на небесата; и Аз ти казвам: ти си Петър, (на гръцки камък), и на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят (Мат. 16:14-18). Тази е основата, това е камъкът, на който Господ основа Своята църква - твърдата вяра и изповядването, че Иисус е Христос, Син на Живия Бог. Оттогава този апостол носи името Симон-Петър. И по възраст св. ап. Петър е на първо място между апостолите. След възнесението на Спасителя и след слизането на Светия Дух над апостолите той произнася онази пламенна проповед, която завладява събралото се множество и хиляди се кръщават

Анкетата на МОН: Един учебник по предмет!

http://www.bnews.bg/article-109436

Не подписвам документ, ако зад него не стоят ясно разписани финансови разчети, казва министърът на образованието Анелия Клисарова в интервю за в. Азбуки. Тя отчита още резултата от анкетите на МОН, в които са участвали над 9000 души - хората искат основно образование да се завършва в 8 клас и да се учи по един учебник. Просветната министърка е категорична, че само когато икономиката работи, може да има качествено образование.

Освободиха втората група наблюдатели от ОССЕ, примирието в Източна Украйна отново нарушено

http://www.moreto.net/novini.php?n=256307

Четирима наблюдатели на ОССЕ, задържани преди месец в Източна Украйна, бяха освободени от сепаратистите в Донецка област. Те бяха последните заложници от осемчленната група, които получиха свободата си като част от условията, които проруските бунтовници приеха да изпълнят в опит за мирното решаване на конфликта.

Откриха труп на пешеходец

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/b6qoFAop-CM/

Днес около 02.00 ч. сутринта по главен път Бургас – София на около 50 м. след надлез „Лукойл“ в посока кв. Ветрен е открит труп на пешеходец, който вероятно е прегазен от неустановено до момента моторно превозно средство. Същият е 72-годишен , живял в местността „Рибарско селище“ -1. Към момента причините за инцидента са в процес на изясняване, както и установяване на самоличността на водача, управлявал моторното превозно средство, както марката и модела му. Трупът на пешеходеца е откаран за аутопсия в МБАЛ – Бургас.

ДАНС задържа в София още трима за дестабилизиране на банковата система

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/yLH5bLIGoRk/

На 29.06.2014 г. служители на Държавна агенция „Национална сигурност” задържаха в София три лица – български граждани, които чрез SMS, имейли и телефонни обаждания към граждани в цялата страна са разпространявали невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система .

Работата по случая продължава, съобщава ДАНС.

Военномедицинска академия с дългове от 100 млн. лв.

http://pik.bg/военномедицинска-академия-с-дългове-от-100-млн-лв-news196508.html

 Военномедицинска академия с дългове от 100 млн. лв.

Дълговете на Военномедицинска академия са 100 млн. лева. Това обяви новият й началник бригаден генерал проф. Николай Петров в интервю по Нова телевизия.

Той обаче се надява, че след преструктурирането му, само за година-две здравното заведение ще излезе на нула.

Болницата губи десетина милиона само от спешните си услуги, които не се заплащат, оплака се още проф. Петров.

Според него в момента в здравната система има тежък патологичен проблем, ситуацията е критична и трябва да се намерят средства, за да се запълни дупката в здравеопазването, която, по думите му, вече е около 1 млрд. лева. 

"Докато не се запуши тази дупка, рискът за пациентите да не получат здравна помощ виси", каза професорът. По думите му обаче дори 5 млрд. да се намерят, без сериозни реформи в болнична и доболнична помощ, ако не се затегне контролът, няма да има резултат.

За "Аспарухово" има виновни. Да ги накажем

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163941

Търговците на 20 обекта на пазара във варненския кв. "Аспарухово" са ни живи, ни умрели тези дни. Защото водата удави не само магазините им, а и законните им договори с общината да могат 30 години да работят и да изхранват семействата си. Тези хора са заложили не просто къщите си за своя малък бизнес, това е животът им. От общината сега обещават

Кола се обърна по таван на Е-79, семейство с малко дете оцеля по чудо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4164305

Семейство с малко дете оцеля по чудо при катастрофа на главен път Е-79 край Благоевград, съобщи БГНЕС.
Пътният инцидент е станал към 7:20 часа срещу квартал "Грамада" в платното в посока Симитли и ГКПП "Кулата - Промахон".
Лекият автомобил "Шкода Октавия" със софийска регистрация катастрофира на плавен ляв завой. Семейство с малко дете оцеля по чудо при катастрофа на главен път Е-79 край Благоевград, съобщи БГНЕС. Пътният инцидент е станал към 7:20 часа срещу квартал "Грамада" в платното в посока Симитли и ГКПП "Кулата - Промахон". Лекият автомобил "Шкода Октавия" със софийска регистрация катастрофира на плавен ляв завой.

Семейство с малко дете оцеля по чудо при катастрофа на Е-79

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4164302

Семейство с малко дете оцеля по чудо при катастрофа на главен път Е-79 край Благоевград, съобщи БГНЕС.
Пътният инцидент е станал към 7:20 часа срещу квартал Семейство с малко дете оцеля по чудо при катастрофа на главен път Е-79 край Благоевград, съобщи БГНЕС. Пътният инцидент е станал към 7:20 часа срещу квартал "Грамада" в платното в посока Симитли и ГКПП "Кулата - Промахон". Лекият автомобил "Шкода Октавия" със софийска регистрация катастрофира на плавен ляв завой.

Шефът на ВМА: Болницата има 100 млн. дългове

http://www.bnews.bg/article-109680

Дълговете на Военномедицинска академия са 100 млн. лева. Това обяви новият й началник бригаден генерал проф. Николай Петров.

Научна конференция по случай 150г. от рождението на учителя Петър Дънов ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=256300

Научна конференция „Учителя Беинса Дуно и съвременна България“ посветена на 150г. от рождението на Учителя Петър Дънов и на 100г. от неговата първа неделна беседа от Цикъла Слово „Сила и Живот“ изнесена на 29 март 1914г. ще се проведе днес, 29 юни 2014г.

Октай Енимехмедов поиска да говори: Управлява неправилният човек, трябва да подаде оставка още днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4164296

„Кризата, в която попаднахме – икономическа, политическа и социална, се дължи на факта, че държавата се управлява от неправилния човек. Въпросът не е кой сега я управлява, а че трябва да се даде оставка възможно най-бързо и властта да се даде в ръцете на човека, който народа е избрал.
Орешарски трябва още днес да подаде оставка”, „Кризата, в която попаднахме – икономическа, политическа и социална, се дължи на факта, че държавата се управлява от неправилния човек. Въпросът не е кой сега я управлява, а че трябва да се даде оставка възможно най-бързо и властта да се даде в ръцете на човека, който народа е избрал. Орешарски трябва още днес да подаде оставка”,

80% от територията на Варна е застрашена от свлачища

http://society.actualno.com/80-ot-teritorijata-na-Varna-e-zastrashena-ot-svlachishta-news_36784.html

В района на Варна има 88 свлачища. Свлачището „Трифон Зарезан" се активира още през 2005 г. заради презастрояване и липса на канализация. Някои постройки дори са бутнати от свличащите с...

Принц Хари ремонтира телевизор на чилийски бедняци

http://worldcup2014.actualno.com/Princ-Hari-remontira-televizor-na-chilijski-bednjaci-news_36788.html

Британският принц Хари, който е на официално посещение в Чили, вчера посети град Валпарайсо, който през април бе обхванат от пожар, унищожил над 500 жилища. По време на визитата си Хари посети къща в...

Община Варна узаконила затапването на дере

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163678

Община Варна законно е затапила едно от деретата в квартал "Аспарухово". Това стана ясно, след като собственици на над 20 обекта на тамошния пазар се оплакаха, че искат да им премахват магазинчетата. Оказа се, че пазарната площадка на ул. "Моряшка" е разположена върху бетонна плоча, излята над коритото на дерето. 
След трагедията от 19 юни Община Варна законно е затапила едно от деретата в квартал "Аспарухово". Това стана ясно, след като собственици на над 20 обекта на тамошния пазар се оплакаха, че искат да им премахват магазинчетата. Оказа се, че пазарната площадка на ул. "Моряшка" е разположена върху бетонна плоча, излята над коритото на дерето. След трагедията от 19 юни

Защо Zara е лидер в "бързата мода"?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bfc6202/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cstil0C3480Ca0Czashto0Ezara0Ee0Elider0Ev0Ebyrzata0Emoda0H1750A130C/story01.htm

Компанията залага на гъвкавост и адаптивност, съобразявайки се с изискванията на потребителите


Октай Енимехмедов поиска да говори: Неправилният човек управлява, Орешарски да подаде оставка днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4164280

„Кризата, в която попаднахме – икономическа, политическа и социална, се дължи на факта, че държавата се управлява от неправилния човек. Въпросът не е кой сега я управлява, а че трябва да се даде оставка възможно най-бързо и властта да се даде в ръцете на човека, който народа е избрал.
Орешарски трябва още днес да подаде оставка”, „Кризата, в която попаднахме – икономическа, политическа и социална, се дължи на факта, че държавата се управлява от неправилния човек. Въпросът не е кой сега я управлява, а че трябва да се даде оставка възможно най-бързо и властта да се даде в ръцете на човека, който народа е избрал. Орешарски трябва още днес да подаде оставка”,

Томаз Георгадзе: Няма признаци на системна криза при българските банки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163933

-Господин Георгадзе, какво представлява платформата Saving Global?
-Това е платформа за частни клиенти, които искат да вложат парите си в депозит извън страната, в която живеят. Засега предлагаме тази услуга само на жителите на Германия. В началото на следващата година планираме да разширим нашите услуги и те да са достъпни за всички европейски -Господин Георгадзе, какво представлява платформата Saving Global? -Това е платформа за частни клиенти, които искат да вложат парите си в депозит извън страната, в която живеят. Засега предлагаме тази услуга само на жителите на Германия. В началото на следващата година планираме да разширим нашите услуги и те да са достъпни за всички европейски

Партиите - при президента, обсъждат неотложните задачи на парламента преди разпускането му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4164278

Консултации за предсрочните парламентарни избори ще се състоят днес при президента, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Президентът Росен Плевнелиев беше информиран от председателя на Народното събрание Михаил Миков за решенията от днешните консултации в парламента.
Държавният глава изразява удовлетворение, Консултации за предсрочните парламентарни избори ще се състоят днес при президента, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът Росен Плевнелиев беше информиран от председателя на Народното събрание Михаил Миков за решенията от днешните консултации в парламента. Държавният глава изразява удовлетворение,

20-годишният Марио, заклал баба си, помолил да го пуснат при майка му

http://pik.bg/20-годишният-марио-заклал-баба-си-помолил-да-го-пуснат-при-майка-му-news196504.html

20-годишният Марио, заклал баба си, помолил да го пуснат при майка му

20-годишният Марио Христов от Гоце Делчев, който закла баба си, най-вероятно има психично заболяване. Това е становището на д-р Радой Милев и Даниела Григорова, извършили психиатричната експертиза на младежа, пише "Струма БГ".

В същото време вещите лица считат, че за по-категорично заключение той трябва да бъде подложен на продължително изследване. Такова вече е предприето от лекарите в затворническата болница в град Ловеч, но там обстановката била непоносима за Марио Христов.

Заради това той пусна молба за изменение на мярката му от „задържане под стража“ в по-лека, която вчера бе разгледана от окръжния съдия Красимир Аршинков. 

На вчерашното заседание Марио  стискаше в окованите си с белезници ръце малка Библия. Той стоя дълго време с приведена глава над банката и съдията му разреши да седне на пейката. Адвокатката помоли съда да се довери на психиатричната експертиза, според която той не е осъзнавал какво прави, и изтъкна, че заради влошеното му здравословно състояние е по-добре да бъде настанен за лечение в болница като пациент, а не като арестант.

Прокурор Георги Качорев контрира, че извършените към момента медицински изследвания показват, че Марио Христов е здрав и няма тумор в мозъка, както сам твърдеше. Дали е вменяем ще стане ясно от заключението на новата комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза. От своя страна, обвиняемият каза, че не се чувства добре и иска да си отиде у дома при майка си. Съдията обаче прецени, че    значителната степен на обществена опасност не е отпаднала и Марио Христов трябва да остане в ареста, поне докато не бъде готова комплексната психиатрична експертиза. От нея зависи дали ще има наказателно дело срещу  него и дали ще бъде задържан. С тези мотиви съдията го остави зад решетките.

Припомняме, че Марио Христов  направи пълни самопризнания  за жестокото убийство на баба си. На 22 януари той се скарал със 77-годишната  Магдалена Христова, грабнал кухненски нож и започнал да й нанася удари. След това я замъкнал в мазето и като видял, че още е жива, излязъл навън и взел брадва, с която я довършил.

Партиите обсъждат при президента неотложните задачи на парламента преди разпускането му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4164276

Консултации за предсрочните парламентарни избори ще се състоят днес при президента, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Президентът Росен Плевнелиев беше информиран от председателя на Народното събрание Михаил Миков за решенията от днешните консултации в парламента.
Държавният глава изразява удовлетворение, Консултации за предсрочните парламентарни избори ще се състоят днес при президента, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът Росен Плевнелиев беше информиран от председателя на Народното събрание Михаил Миков за решенията от днешните консултации в парламента. Държавният глава изразява удовлетворение,

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/06/29/2333157_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.


Тежка катастрофа край Благоевград, семейство оцеля по чудо

http://pik.bg/тежка-катастрофа-край-благоевград-семейство-оцеля-по-чудо-news196503.html

Тежка катастрофа край Благоевград, семейство оцеля по чудо

Семейство с малко дете оцеля по чудо при катастрофа на Петровден на главен път Е-79 край Благоевград, съобщава „Дарик”.

Пътният инцидент станал към 07:20 ч. тази сутрин на Е-79 срещу квартал „Грамада" в платното в посока град Симитли и ГКПП "Кулата - Промахон".

Лекият автомобил "Шкода Октавия" със софийска регистрация катастрофирал на плавен ляв завой. Според водача причина за катастрофата е това, че му е звъннал телефона.

Младежът загубил контрол на автомобила, който излязъл вдясно от пътя и тръгнал по банкета.

Шофьорът успял навреме да го върне в пътя, преди да полети по ската в нивите. Но поради рязкото дърпане на волана наляво автомобилът занесъл по банкета и се преобърнал през таван, след което отново застанал на колелата си, но в обратна на движението си посока.

В автомобила са пътували съпругата на водача и момиченце на около 4 години. За щастие, всички са невредими, отказаха лекарска помощ.

Семейството пътувало за почивка в Гърция.

На място веднага пристигна патрул на Пътна полиция-КАТ.

Днес започват консултации при президента

http://www.moreto.net/novini.php?n=256296

Днес в 14.00 ч. започват политическите консултации при президента Росен Плевнелиев с парламентарните сили и партиите, които излъчиха представители в Европейския парламент. Целта на разговорите е да се набележат неотложните задачи пред Народното събрание до неговото разпускане, Министерския съвет и служебното правителство.

Колумбия сгази Уругвай с 2:0

http://www.bnews.bg/article-109681

Хамес Родригес заби и двата гола за Колумбия при историческата победа с 2:0 над Уругвай, която класира "Лос Кафетрос" на 1/4-финалите.

Ужас! Змия полази спящо момиче в Сандански

http://pik.bg/ужас-змия-полази-спящо-момиче-в-сандански-news196502.html

Ужас! Змия полази спящо момиче в Сандански

Змия полази спящо момиче в леглото в дома му в квартал „Изгрев“ на Сандански, пише "Струма БГ".

23-годишната Мария Николова била в спалнята на втория етаж в жилищна кооперация. Влечугото пропълзяло покрай ръката й и го събудило със съскане.

Ето какво разказа Мария Николова: От няколко дни в спалнята чувам едно съскане. Помислих си, че е от насекомите или от свиренето на птичките. Но след като бях полазена от змията, на мига се стресирах и изпаднах в паника. Започнах да търся животното и го открихме с баща ми. Убихме змията и я зарових в двора на къщата. Поверието е, че когато змия те полази, те очаква голям късмет и щастие в живота. Дано оттук насетне в живота ми се случват само добри и положителни неща, заяви пред репортер на вестника Мария.

Змии плъзнаха от тревясалите междублокови пространства по парковете, ливадите и крайпътните мрежи на територията на община Сандански. На всеки петстотин метра на асфалтова настилка има прегазено влечуго.

Сигналите за студенокръвни влечуги се подават в Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/.  Едното решение, за да избегнете срещите със студеното животно, е да почистите парковете, между блоковете и буренясалите терени, защото там се развъждат змии.

Експерти обясняват появата им с високите температури. Най-често в градовете се срещат смоци и водни змии. Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и не бива да се убиват. Тези влечуги не са отровни, но стават агресивни, ако се почувстват застрашени.

Икономистът Г.Ганев: ПИБ издържа страхотен тест

http://frognews.bg/news_72319/

Банковата ни система е стабилна. За мен в момента тестът е кой ще се паникьоса, за да си тегли парите. Това обяви пред Нова телевизия икономистът Георги Ганев. Той добави, че в момента ПИБ е минала през страхотен тест и го е издържала по най-добрия начин.

72 язовира са в предаварийно състояние, но опасност няма

http://society.actualno.com/72-jazovira-sa-v-predavarijno-systojanie-no-opasnost-njama-news_36780.html

Два нови язовира са в предаварийно състояние във Варненска област отчитат от Екоминистерството след валежите през последния месец. Така общият им брой става 72 за цялата страна. Всички те са под посто...

Сълзотворен газ и арести край "Маракана" снощи (СНИМКИ)

http://worldcup2014.actualno.com/Sylzotvoren-gaz-i-aresti-kraj-Marakana-snoshti-SNIMKI-news_36779.html

Бразилската полиция отново трябваше да разпръсва демонстранти, протестиращи против провеждането на световното първенство в страната, съобщава AFP. Около 350 човека излязоха по улиците на Рио де Жан...

Форлан: Време е за ново поколение в националния на Уругвай

http://worldcup2014.actualno.com/Forlan-Vreme-e-za-novo-pokolenie-v-nacionalnija-na-Urugvaj-news_36782.html

Нападателят на Уругвай Диего Форлан заяви след отпадането на тима на осминафиналите на световното първенство, че победата на Колумбия е заслужена. Той вярва, че е време за смяна на поколенията в нацио...

В Алжир: М'Боли се превръща в легенда, искат го в Англия

http://worldcup2014.actualno.com/V-Aljir-MBoli-se-prevryshta-v-legenda-iskat-go-v-Anglija-news_36783.html

Вратарят на ЦСКА и алжирския национален отбор Райс М‘Боли получи похвали за представянето си на световното първенство. Местното издание "La Gazete du Fennec” смята, че стражът...

Ирак тръгва срещу джихадистите с руски изтребители

http://asia.actualno.com/Irak-trygva-sreshtu-djihadistite-s-ruski-iztrebiteli--news_36781.html

Десет изтребители "Сухой", закупени спешно за иракската армия, се приземиха на летищата в страната, каза членът на комисията по сигурност и отбрана на иракския парламент Абас ал Баяти, пре...

Неймар: Чили е страхотен тим, Алексис е суперзвезда

http://worldcup2014.actualno.com/Nejmar-Chili-e-strahoten-tim-Aleksis-e-superzvezda-news_36786.html

Нападателят на Бразилия Неймар след победата над Чили с 3:2 след дузпи поздрави съперника си на осминафинала за отличната игра. "Отборът на Чили е страхотен, заяви Неймар след измъчената победа....

Пешеходец загина при катастрофа в Бургас

http://pik.bg/пешеходец-загина-при-катастрофа-в-бургас-news196498.html

Пешеходец загина при катастрофа в Бургас

Пешеходец е загинал при катастрофа в Бургас, станала през изминалото денонощие, съобщи „Фокус.

Общо 12 са пътнотранспортните произшествия през последното денонощие в Бургас, като пеи едно от тях е пострадал мъж. 

Сочен плодов десерт

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/06/29/2332677_sochen_plodov_desert/?ref=rss


Има много начини да се запечата дъха на лятото, за да напомня за себе си дълго време. Може да се затвори в бурканчета с мармалад, да се замрази във фризера, да се нарисува, да се похапва всеки ден, да се изпече в сладкиши, да се набере от дървото. Все любими занимания на децата, дори и на възрастните, които едва ли биха отказали някой вкусен, сочен и ароматен плодов десерт.

Този е точно такъв. Съдържа в себе си измамно прости съставки, които изобщо не подсказват за невероятния краен...

След едногодишно отсъствие Явор Гърдев се завръща

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243170_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5+%D0%AF%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D0%93%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%B2+

 След едногодишно отсъствие Явор Гърдев

 

се завръща на камерна сцена на Народния театър, с пиеса от младата руска авторка Ярослава Полинович - „Жанна”.  „Жанна” е социална пиеса и събитията в нея се развиват на фона на строителните пирамиди, от една от които „изгарят” двамата млади герои – Андрей и гаджето му Катя. Изхвърлени на улицата, те се принуждават да отидат да живеят при бившата любовница на Андрей - заможна и далеч по-възрастна от него шефка на фирма.

Разпределение на пиесата ''Жанна'' с режисьор Явор Гърдев
Светлана Янчева
Зафир Раджаб
София Бобчева
Елена Телбис
Александра Василева
Мартин Димитров

Георги Ганев: Банковата ни система е стабилна, ПИБ издържа страхотен тест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4164254

Банковата ни система е стабилна. За мен в момента тестът е кой ще се паникьоса, за да си тегли парите. Това обяви пред Нова телевизия икономистът Георги Ганев. Той добави, че в момента ПИБ е минала през страхотен тест и го е издържала по най-добрия начин.
„В петък станахме свидетели на теглене на повече от 10% от възможностите на една банка. Банковата ни система е стабилна. За мен в момента тестът е кой ще се паникьоса, за да си тегли парите. Това обяви пред Нова телевизия икономистът Георги Ганев. Той добави, че в момента ПИБ е минала през страхотен тест и го е издържала по най-добрия начин. „В петък станахме свидетели на теглене на повече от 10% от възможностите на една банка.

Какво да си пожелаем, когато хванем златна жаба?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163797


За рождения ден на баща си Иванчо му поднася подарък тиранти.
- Благодаря! - казва трогнат бащата. - А откъде ти хрумна тъкмо това да ми подариш?
- За да не ползваш колана, когато ми видиш бележника.
***



Блондинка хванала златната рибка, която трябвало да и? изпълни три желания. А желанията били:
- Първо, За рождения ден на баща си Иванчо му поднася подарък тиранти. - Благодаря! - казва трогнат бащата. - А откъде ти хрумна тъкмо това да ми подариш? - За да не ползваш колана, когато ми видиш бележника. *** Блондинка хванала златната рибка, която трябвало да и? изпълни три желания. А желанията били: - Първо,

Икономистът Георги Ганев: Банковата ни система е стабилна

http://pik.bg/икономистът-георги-ганев-банковата-ни-система-е-стабилна-news196497.html

Икономистът Георги Ганев: Банковата ни система е стабилна

Банковата ни система е стабилна. За мен в момента тестът е кой ще се паникьоса, за да си тегли парите. Това обяви пред Нова телевизия икономистът Георги Ганев.

Той добави, че в момента ПИБ е минала през страхотен тест и го е издържала по най-добрия начин. 

„В петък станахме свидетели на теглене на повече от 10% от възможностите на една банка. И тя оцеля. Сега през уикенда се зарежда с кеш. Тестът е кой ще се паникьоса, за да си тегли парите. Съмнявам се да има друга банка, която може да понесе подобно нещо и да остане права”, обясни Ганев.

Георги Ганев: Банковата ни система е стабилна, ПИБ издържа страхотен тест

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4164250

Банковата ни система е стабилна. За мен в момента тестът е кой ще се паникьоса, за да си тегли парите. Това обяви пред Нова телевизия икономистът Георги Ганев. Той добави, че в момента ПИБ е минала през страхотен тест и го е издържала по най-добрия начин.
„В петък станахме свидетели на теглене на повече от 10% от възможностите на една банка. Банковата ни система е стабилна. За мен в момента тестът е кой ще се паникьоса, за да си тегли парите. Това обяви пред Нова телевизия икономистът Георги Ганев. Той добави, че в момента ПИБ е минала през страхотен тест и го е издържала по най-добрия начин. „В петък станахме свидетели на теглене на повече от 10% от възможностите на една банка.

С.Колтуклиева:Ще има политически борд за България начело с Меркел

http://frognews.bg/news_72318/

От Вашингтон искат политически борд за България.Турският министър-председател е заявил, че ДПС няма нищо общо с Турция, а с Русия. Затова ДПС трябва да не е във властта.Това каза журналистката Соня Колтуклиева в "Събуди се" по bTV.

Индийски студентки създадоха дънки, пазещи от изнасилвачи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4164243

Две млади жени от индийския град Варанаси създадоха дамски дънки, които пазят от насилници, съобщава британският "Дейли мейл".
Панталоните са снабдени с миниатюрно електронно устройство, което при опасност сигнализира до най-близкото полицейско управление.
То предава не само такъв сигнал, но и информация за местоположението на нападнатата жена. Две млади жени от индийския град Варанаси създадоха дамски дънки, които пазят от насилници, съобщава британският "Дейли мейл". Панталоните са снабдени с миниатюрно електронно устройство, което при опасност сигнализира до най-близкото полицейско управление. То предава не само такъв сигнал, но и информация за местоположението на нападнатата жена.

8 неща, заради които да правим секс довечера

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163733

Всеки знае, че освен да доставя удоволствие, сексът е и много полезен. Но наясно ли сте, че добрият сексуален живот всъщност има голяма полза и за доброто здраве.
Западни учени правят различни проучвания по темата, с престижното женско списание Good Housekeeping обобщи резултатите им в 8 неща, заради които да правим секс довечера. Ето кои са Всеки знае, че освен да доставя удоволствие, сексът е и много полезен. Но наясно ли сте, че добрият сексуален живот всъщност има голяма полза и за доброто здраве. Западни учени правят различни проучвания по темата, с престижното женско списание Good Housekeeping обобщи резултатите им в 8 неща, заради които да правим секс довечера. Ето кои са

Благотворителен футболен турнир "Подай ръка" ще се проведе днес в помощ на Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=256301

По повод бедствието, което сполетя гр.Варна, доброволци решиха да организират благотворителен футболен турнир на малки вратички "Подай ръка", съобщиха организаторите за Moreto.net. Турнира ще се проведе на днес, 29 юни, от 10.

Църквата почита паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4164237

Църквата почита паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Ден, който още от първите векове обединява християните в братство, единство и любов, по примера на върховните апостоли. По повод големия християнски-апостолски празник, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан ще оглави тържествената света Литургия за Църквата почита паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Ден, който още от първите векове обединява християните в братство, единство и любов, по примера на върховните апостоли. По повод големия християнски-апостолски празник, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан ще оглави тържествената света Литургия за

Индийски студентки създадоха дънки, пазещи от изнасилвачи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4164235

Две млади жени от индийския град Варанаси създадоха дамски дънки, които пазят от насилници, съобщава британският Две млади жени от индийския град Варанаси създадоха дамски дънки, които пазят от насилници, съобщава британският "Дейли мейл". Панталоните са снабдени с миниатюрно електронно устройство, което при опасност сигнализира до най-близкото полицейско управление. То предава не само такъв сигнал, но и информация за местоположението на нападнатата жена.

Семейство с дете оцеля при зрелищна каскада на Е-79

http://www.vesti.bg/novini/semejstvo-s-dete-ocelia-pri-zrelishtna-kaskada-na-e-79-6015939

Семейство с малко дете оцеля по чудо при катастрофа на Петровден на главен път Е-79 край Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Откриха 72-годишен мъж удавен в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4164233

72-годишен мъж е открит удавен в Бургас вчера, съобщи дежурният в общината пред "Фокус".
Тялото е намерено на пристанището на Бургаските корабостроителници. В момента се води разследване.
Очаквайте 72-годишен мъж е открит удавен в Бургас вчера, съобщи дежурният в общината пред "Фокус". Тялото е намерено на пристанището на Бургаските корабостроителници. В момента се води разследване. Очаквайте

Църквата почита паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4164232

Църквата почита паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Ден, който още от първите векове обединява християните в братство, единство и любов, по примера на върховните апостоли. По повод големия християнски-апостолски празник, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан ще оглави тържествената света Литургия за Църквата почита паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Ден, който още от първите векове обединява християните в братство, единство и любов, по примера на върховните апостоли. По повод големия християнски-апостолски празник, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан ще оглави тържествената света Литургия за

72-годишен мъж е открит удавен в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4164230

72-годишен мъж е открит удавен в Бургас вчера, съобщи дежурният в общината пред 72-годишен мъж е открит удавен в Бургас вчера, съобщи дежурният в общината пред "Фокус". Тялото е намерено на пристанището на Бургаските корабостроителници. В момента се води разследване. Очаквайте

Откриха труп на мъж на пристанището в Бургас

http://pik.bg/откриха-труп-на-мъж-на-пристанището-в-бургас-news196492.html

Откриха труп на мъж на пристанището в Бургас

72-годишен мъж е открит удавен в Бургас вчера, съобщи Фокус".

Тялото е намерено на пристанището на Бургаските корабостроителници.

В момента се води разследване. 

Ангарски: Валутният борд е непоклатим, неприкосновен резерв

http://business.actualno.com/Angarski-Valutnijat-bord-e-nepoklatim-neprikosnoven-rezerv--news_36775.html

Ако няма пълно съгласие на политиците експертите нищо не могат да направят. Това каза пред БНР доц. Красимир Ангарски, финансист, министър без портфейл, отговорен за икономическата политика в служе...

Дилма: "Селесао", благодаря, вярвам във вас!

http://worldcup2014.actualno.com/Dilma-Selesao-blagodarja-vjarvam-vyv-vas-news_36777.html

Президентът на Бразилия Дилма Русеф изрази радостта си от победата над Чили на осминафиналите на световното първенство. Държавният глава благодари на играчите и на треньорския щаб за това, че се класи...

Сезар: Преди 4 години плаках от мъка, сега - от щастие

http://worldcup2014.actualno.com/Sezar-Predi-4-godini-plakah-ot-myka-sega---ot-shtastie-news_36778.html

Героят за Бразилия Жулио Сезар не успя да сдържи сълзите си преди и след изпълнението на дузпите срещу Чили в първия осминафинален двубой от Мондиал 2014. Резултатът след редовното време и продължени...

НАСА тества „летяща чиния” за изпращане на хора на Марс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4164227

В събота НАСА изстреля „летяща чиния” в горните слоеве на атмосферата, за да тества технология, която някой ден може да бъде използвана за изпращане на хора на Марс. Опитът обаче донякъде претърпя неуспех заради неизправен парашут, съобщи АФП. Всичко е протекло по план, докато не е дошло време за отваряне на парашута,

Депутатите тръгват на английски и немски

http://pik.bg/депутатите-тръгват-на-английски-и-немски-news196490.html

Депутатите тръгват на английски и немски

Депутатите тръгват на английски и немски. За усъвършенстването на чуждоезиковите им познания парламентът е заделил близо 80 000 лв. Според обявената преди броени дни обществена поръчка за ограмотяването на народните избраници и на чиновниците в НС те ще преминат курс по езика, който са предпочели да учат, с общо времетраене от 750 учебни или малко над 560 астрономически часа. Законотворците ще започнат от А и Б, със сричане на азбуката, а на финала би трябвало да могат да общуват свободно с чужденците, съобщава "Монитор".

Те ще бъдат обучавани съгласно общоевропейската езикова рамка като стартират от нивото за начинаещи A1, преминат през A2, B1 и B2, и получат тапия след успешно завършено C1. Всяко от петте нива ще продължи по 150 учебни часа. По-напредналите, които вече са преминали такива курсове, като зам.-шефката на НС Мая Манолова например, ще могат да запишат специализиран английски ­ за юристи и за работа с институциите на ЕС. Те ще трябва да залягат над учебниците не по-малко от 60 и не повече от 120 учебни часа на ниво, чийто брой пък ще бъде едно или две.

За да се гарантира, че депутатите ще попият от материала, са заложени куп изисквания към мераклиите да ги изучат. Те ще трябва да представят методологията си на обучение и съдържанието на учебните помагала, които народните представители ще трябва да заплатят от джоба си. Освен това ще трябва предварително да опишат предвидените писмени и устни упражнения, оценка на знанията, както и разработят поне 4 план-програми с различно разпределение на часовете и учебния материал.

Днес празнуваме Петровден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243169_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BD

 Днес празнуваме Петровден. Православната църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос.

Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус. Спасителят го нарекъл "Кифа" (на еврейски) или Петър (на гръцки), което значи "камък". Името на апостол Петър се споменава постоянно в Евангелието. Той бил един от любимите ученици на Христос. Когато повели Исус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него.

В двора на първосвещеника обаче, обхванат от малодушие, той три пъти се отрекъл от Христа. Когато пропял петелът, той си спомнил предсказанието на Спасителя: "Казвам ти, Петре, не ще пропее днес петел, преди ти три пъти да се отречеш, че Ме познаваш. (Лука 22:31-34), и горко се разкаял.

След възкресението Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото апостолство. Традиционно се смята, че Петър е учител на юдеите, а Павел - на езичниците. Петър проповядвал в Юдея, Галилея, Самария, Кесария, Йерусалим, Сирия, Антиохия. Стигнал и до Египет. Пътувал до Британия, Гърция, бил в Коринт.

Около 67 г. пристигнал в Рим. Там император Нерон предприел гонения срещу християните. Петър бил затворен в тъмница и на 29 юни предаден на смърт. Осъдили го на кръстна смърт. Петър обаче помолил да го разпънат с главата надолу, като не считал себе си достоен за еднаква смърт със Спасителя.

Празникът в чест на светците Петър и Павел и за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град. В някои краища Павловден се празнува отделно на 30 юни и се нарича Пальовден (от глагола паля). В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня. В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки петровки. На някои места те се раздават като помен за умрели деца. В много селища на този ден се правят сборове, колят курбани за светиите и се слага обща трапеза с песни и хора. И тук, както в по-голямата част на народния ни календар, в рамките на християнското честване на първоапостолите са вмъкнати ритуални действия с атропеен характер.

Преди всичко това е жертвоприношението на петел, а известно е, че още в древните митологии птицата е знак на висшето, небесното. Петелът например е соларен знак: той, както и слънцето, отмерва времето и е символ на възкресението. Жертвоприношението му се свързва със запалването на огъня и съответно - с омилостивяването на силите, които изгарят природата. Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността; затова често той е жертва и в сватбените обреди, която ще осигури плодовитостта на брака. В Новия завет петелът става знак на разкаянието на Петър.

Именници на Петровден са: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.

Най-високото село на Балканите празнува ЧРД

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4163693

Най-високото село на Балканите - Манастир, което се намира на 1500 м височина в Родопите, стана на 124 г. Близо 500 души от цялата страна, наследници на основателите, дойдоха в събота на традиционния Петровденски събор.
Селото се намира в община Лъки, под трите върха - Св. Илия, Преспа и Свобода.
"Доказано е, че Манастир е най-високото населено Най-високото село на Балканите - Манастир, което се намира на 1500 м височина в Родопите, стана на 124 г. Близо 500 души от цялата страна, наследници на основателите, дойдоха в събота на традиционния Петровденски събор. Селото се намира в община Лъки, под трите върха - Св. Илия, Преспа и Свобода. "Доказано е, че Манастир е най-високото населено

Мачовете днес: Холандия и Мексико излизат за победа с цената на класиране на полуфинал

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/29/2333289_machovete_dnes_holandiia_i_meksiko_izlizat_za_pobeda_s/?ref=rss


Това е най-резултатният отбор на световното първенство до момента и днес ще се опита да го докаже отново. Холандия излиза като абсолютния фаворит не само в осминафинала срещу Мексико тази вечер, но и в цялото каре от отбори, които ще излъчат един полуфиналист на мондиала. Просто, защото другата двойка е между Коста Рика и Гърция.

Отборът на Луис ван Гаал до момента е достатъчно атрактивен, но притежава е необходимата практичност, за да измине пътя до финалната четворка на...

Петровден е

http://www.moreto.net/novini.php?n=256298

Петровден отбелязваме на 29 юни. Според църковния календар този ден е отреден за Свети Петър и Павел. За традицията на българина обаче братята светии имат два отделни дни за почитане, пише женското списание Hera.bg. Петровден на 29 юни, а Павловден на 30 юни,.

НАСА тества „летяща чиния” за изпращане на хора на Марс (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4164223

В събота НАСА изстреля „летяща чиния” в горните слоеве на атмосферата, за да тества технология, която някой ден може да бъде използвана за изпращане на хора на Марс. Опитът обаче донякъде претърпя неуспех заради неизправен парашут, съобщи АФП. Всичко е протекло по план, докато не е дошло време за отваряне на парашута,

Швейцарски модел се съблече за класирането на 1/8-финал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4164221

Швейцарският еротичен модел Дезире Шермесер изпълни обещанието си, дадено преди последния мач от груповата фаза. Русокосата сексбомба се зарече при достигане на 1/8-финал да се разсъблече.
Виж повече Швейцарският еротичен модел Дезире Шермесер изпълни обещанието си, дадено преди последния мач от груповата фаза. Русокосата сексбомба се зарече при достигане на 1/8-финал да се разсъблече. Виж повече

Икономисти: Стабилността на борда е извън съмнение

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bfc3b48/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbiudjet0Ei0Efinansi0C3330Ca0Cikonomisti0Estabilnostta0Ena0Eborda0Ee0Eizvyn0Esymnenie0H1752180C/story01.htm

Христина Вучева призова за обща позиция на политиците, в която да заявят категорично, че няма да допуснат отмяна на борда


Метеоролог:По-ниски температури и бури и през юли

http://frognews.bg/news_72317/

През юли най-ниските температури ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 33 и 38 градуса, съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, за София около 27°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4164218

Ще бъде слънчево, в следобедните часове над планинските райони от Западна България с купеста облачност. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България временно до умерен източен вятър. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, по морския бряг малко по-ниски, за София около 27°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт Ще бъде слънчево, в следобедните часове над планинските райони от Западна България с купеста облачност. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България временно до умерен източен вятър. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, по морския бряг малко по-ниски, за София около 27°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт

И днес осигуряват безплатен транспорт за доброволци към "Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=256297

И днес осигуряват безплатен транспорт за доброволци към "Аспарухово", съобщиха от Градски транспорт – Варна за Moreto.net. Два автобуса ще тръгнат от катедралния храм в центъра на града – един в 9.30 и втори в 13.00 часа.

Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, за София около 27°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4164210

Ще бъде слънчево, в следобедните часове над планинските райони от Западна България с купеста облачност. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България временно до умерен източен вятър. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, по морския бряг малко по-ниски, за София около 27°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт Ще бъде слънчево, в следобедните часове над планинските райони от Западна България с купеста облачност. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България временно до умерен източен вятър. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, по морския бряг малко по-ниски, за София около 27°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт

Най-четените статии в "Дневник" през седмицата: Ситуацията около банките и скандалът Василев - Пеевски

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/06/29/2333161_nai-chetenite_statii_v_dnevnik_prez_sedmicata/?ref=rss


Атаките към банките, изборът на дата за предсрочни парламентарни избори и трагедията след наводнението във Варна са сред най-четените статии в "Дневник" през седмицата. Ето обаче кои заглавия влязоха в челната десетка:

Това, уважаеми съграждани, е БСП. Всеки път, когато БСП управлява, се стига до криза. Това е първото изречение от анализа на Райна Гаврилова, който събра точно 43 796 прочитания

Официалното изявление на Първа инвестиционна банка от петък - ПИБ: Днес...

С празник в зоологическата градина WWF отбелязва Деня на Дунав

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/06/29/2332255_s_praznik_v_zoologicheskata_gradina_wwf_otbeliazva/?ref=rss


Празник по случай Международния ден на река Дунав (29 юни) ще има тази неделя в столичната зоологическа градина.

В 11:00 ч. гледач на рисовете ще нахрани животните, а след това ще изнесе открит урок и викторина с награди. Ще има рисунки на лице и сладки изкушения. Екип на WWF ще разкаже на посетителите за последните си успехи в опазването на вековните гори у нас.

Експерти от международната природозащитна организация ще споделят и какво правят, за да върнат в река Дунав...

„Български пощи” на печалба с 521 000 лв.

http://pik.bg/„български-пощи”-на-печалба-с-521-000-лв-news196481.html

„Български пощи” на печалба с 521 000 лв.

За първите пет месеца на тази година „Български пощи” за първи път излязоха на печалба ¬ 512 000 лв. Това отчете транспортният министър Данаил Папазов.„След направения основен ремонт, 39 от пощенските клонове у нас са във великолепно състояние”, похвали се още той. Освен това Папазов подчерта, че след въвеждането на електронния картон, пенсионерите вече имали възможност да взимат пенсията си и от друг град, съобщава „Монитор”.

„Пощата вече е и оператор на ваучери. Открихме и клонове, които работят на „Дунав мост 2”, отбеляза още министърът.

В България най-далечните транспортни дестинации били в рамките на около 500 км. „В този смисъл железницата ни може да се съживи, само ако бъде включена в международни трасета”, обясни също така Папазов. 

Той добави, че в момента се правели много ремонти по инфраструктурата и се работело за подобряването на дейността на „Товарни превози”. 

„Дълги години не се е водил диалог между БДЖ и кредиторите, така че да бъде чута позицията и на двете страни. Още от първия ден се опитахме да възстановим този диалог”, увери Папазов.

Според него правителството на Пламен Орешарски е направило решителни стъпки за намаляване на дълговете ¬ 721 млн. лв. били задълженията в началото на мандата, а в момента те възлизали на малко над 580 млн. лв. Министърът е категоричен, че са правени доста грешки, които са натрупани през годините. Той даде за пример съкращаването на бройки, без да се търси ефективна работа на дружеството.

По отношение на електронното правителство Папазов напомни, че е приета стратегия и пътна карта. „Вече над 32 от регистрите започнаха да си говорят помежду си и над 30 млн. лв. са спестените средства, които се разходваха за документи между регистрите. 

Сега те електронно си обменят информация и получават документи по служебен път. Разработваме още 30 регистъра, така че да станат достъпни до 1 септември. Това е първата стъпка, която направихме към обединението на тези регистри. Втората е идентификацията”, обясни министърът.

Италия поема председателството на ЕС

http://europe.actualno.com/Italija-poema-predsedatelstvoto-na-ES--news_36769.html

По време на своето шестмесечие като председател на Евросъюза, което започва във вторник, Италия възнамерява да активизира усилията на Европа за повишаване на растежа и за разширяване на солидарност...

Марадона като адвокат на Суарес: Пеле и Бекенбауер са идиоти!

http://worldcup2014.actualno.com/Maradona-kato-advokat-na-Suares-Pele-i-Bekenbauer-sa-idioti-news_36772.html

Уругвайската звезда Луис Суарес, който се забърка в най-големия скандал на Мондиал 2014, си намери защитник в лицето не на кой да е, а на иконата на футбола Диего Марадона. Аржентинската легенда напад...

НАСА тества технология за приземяване на Марс

http://cosmos.actualno.com/NASA-testva-tehnologija-za-prizemjavane-na-Mars-news_36770.html

В събота НАСА изстреля „летяща чиния” в горните слоеве на атмосферата, за да тества технология, която някой ден може да бъде използвана за изпращане на хора на Марс. Опитът обаче д...

Фърдинанд: Ливърпул трябва да задържи Суарес

http://worldcup2014.actualno.com/Fyrdinand-Livyrpul-trjabva-da-zadyrji-Suares-news_36773.html

Доскорошният футболист на Манчестър Юнайтед Рио Фърдинанд сподели мнението си, че Ливърпул трябва да задържи Луис Суарес в състава си, въпреки скандалната ситуация по време на Мондиал 2014. "А...

Конте става като Любо Пенев

http://worldcup2014.actualno.com/Konte-stava-kato-Lubo-Penev-news_36774.html

Наставникът на Ювентус Антонио Конте може временно да съвместява две длъжности. По подобие на българския национален селекционер Любослав Пенев, който успоредно с България води и Ботев (Пд), италиански...

Петровден е

http://pik.bg/петровден-е-news196480.html

Петровден е

Днес църквата чества паметта на двамата Христови апостоли - Петър и Павел - ревностни разпространители на християнството, изтърпeли много страдания и гонения и наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".

Петър, беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле". Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве.

Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая. Празнуват носещите имена: Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина.


Солени кошнички "Слънце"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4163803

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кой готви 

Виолета Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Кой готви Виолета

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване