Бойко: Вчера министри, БНБ и Йордан Цонев достигнаха върха на наглостта

http://pik.bg/бойко-вчера-министри-бнб-и-йордан-цонев-достигнаха-върха-на-наглостта-news201642.html

Бойко: Вчера министри, БНБ и Йордан Цонев достигнаха върха на наглостта

На власт ли е БСП – крахът винаги е пълен. То се случи. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Общо събрание на Младежката организация на партията.

„Вчера гледах пресконференцията на бюджетната комисия, в която видях върха на наглостта и от БНБ, и от министри, и от председателя на бюджетната комисия, и от министъра на финансите. Изведнъж такива светли личности, така добре прокламирани в медиите, като финансовият експерт Пламен Орешарски, когото го няма дни наред, а вече се говори само за милиарди, къде трябва да се хвърлят. Няма, премиер няма, окей, има наводнение – не му е работа да отиде, ама и вчера няма кой да излезе да говори от тях, а господин Йордан Цонев казва:

„Правителството няма вина”. Вината е персонална, на целия кабинет и на БНБ”, допълни Борисов. По думите му, в момента има действащ банков закон, който е най-добър в Европа. Банковият закон казва всичко ясно и точно – рискуваш си парите, слагаш ги за голяма лихва, държавата солидарно ти дава 100 хил. евро. Оттам-нататък рискът е твой. Трябва ли сега ние да им платим пълните пари с лихвите на тези хора в същото време да им дадем възможност с тези пари да си изкупят фирмите може би там", попита председателят на ГЕРБ. 

„Вчера наглостта на едни финансисти, които сега са като ято обикалят, те казват: „Бюджетът няма да пострада, държавата ще ги даде”. Трябва ли, ако сме солидарни, да извадим и дадем пари на всички изстрадали от градушката – Божа работа, какво са виновни хората? Трябва ли да извадим пари на всички, които са пострадали от наводнението във Варна, да ги дадем? Ако даваме така за вложителите на една банка, защо не даваме на всички и това не е ли тежък прецедент държавата да се яви, като една застрахователна компания и да поеме риска на всеки, който не иска да си го поеме сам. Що за политика е това, къде го има”, каза още Бойко Борисов.

Разследват Джордж Майкъл и Бекъм за данъчни измами

http://www.bnews.bg/article-110916

1 600 световни знаменитости са разследвани за данъчни измами. Звездите, сред които са Джордж Майкъл, Майкъл Кейн и Дейвид Бекъм, са "спестили" плащането на над милиард британски лири.

Георг Георгиев е новият председател на младежкото ГЕРБ

http://politics.actualno.com/Georg-Georgiev-e-novijat-predsedatel-na-mladejkoto-GERB-news_39163.html

Георг Георгиев е новият председател на младежката структура на ПП ГЕРБ (МГЕРБ). Той бе избран на поста от Общото събрание на МГЕРБ, което се проведе в зала 3 на НДК, информират от пресцентъра на парти...

Бързият влак София-Бургас дерайлира, машинистът загина

http://crime.actualno.com/Byrzijat-vlak-Sofija-Burgas-derajlira-mashinistyt-zagina-news_39164.html

Тежък инцидент с влакова композиция на бързия влак София - Бургас е станал в района на ж.п. гара „Калояновец”, област Стара Загора. По информация на Дарик радио са дерайлирали лок...

Колумбийска легенда: Реал не е най-подходящият клуб за Хамес

http://worldcup2014.actualno.com/Kolumbijska-legenda-Real-ne-e-naj-podhodjashtijat-klub-za-Hames-news_39165.html

Колумбийската легенда Карлос Валдерама не счита, че Реал (Мадрид) е най-подходящият клуб за новоизгряващата звезда на "Лос кафетерос" Хамес Родригес. Въпреки това, младият футболист на Монак...

Взрив избухна в Истанбул, има ранени

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/12/2342532_vzriv_izbuhna_v_istanbul_ima_raneni/?ref=rss

Мощен взрив е избухнал в истанбулския квартал Зейтинбурну, съобщиха световните агенции. Според Асошиейтед прес са били ранени най-малко четирима души.

 

Взривът е станал в работилница на партера в пететажна жилищна сграда. В близост до нея се намира трамвайна спирка. По предварителни данни, експлозията е причинена от газова бутилка.

Сградата е частично срутена, нанесени са щети на разположените в близост сгради и автомобили.

Телевизиите показаха кадри...

Спор за питейна вода разпали война между две родопски села

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4187896

Две родопски села са във война за питейна вода - докато в едното село водомери няма и хората харчат вода безотчетно, в другото - водата не стига, съобщава bTV.

Напрежението се засилва заради категоричния отказ на жителите на село Ореше да им бъдат монтирани водомери. Преди дни те прогонили техници на ВиК и не им разрешили да се доближат до чешми Две родопски села са във война за питейна вода - докато в едното село водомери няма и хората харчат вода безотчетно, в другото - водата не стига, съобщава bTV. Напрежението се засилва заради категоричния отказ на жителите на село Ореше да им бъдат монтирани водомери. Преди дни те прогонили техници на ВиК и не им разрешили да се доближат до чешми

Две родопски села във война за питейна вода

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4187888

Две родопски села са във война за питейна вода - докато в едното село водомери няма и хората харчат вода безотчетно, в другото - водата не стига, съобщава bTV.

Напрежението се засилва заради категоричния отказ на жителите на село Ореше да им бъдат монтирани водомери. Преди дни те прогонили техници на ВиК и не им разрешили да се доближат до чешми Две родопски села са във война за питейна вода - докато в едното село водомери няма и хората харчат вода безотчетно, в другото - водата не стига, съобщава bTV. Напрежението се засилва заради категоричния отказ на жителите на село Ореше да им бъдат монтирани водомери. Преди дни те прогонили техници на ВиК и не им разрешили да се доближат до чешми

Откриха паметник на Тодор Колев в Шумен

http://www.cross.bg/kolev-todor-shymen-1420410.html

Шумен /КРОСС/ В Градската градина в Шумен беше отрит паметник на обичания български актьор Тодор Колев. Стотици шуменци дойдоха да се преклонят пред паметта на Адама.В поздравителен адрес министърът на културата д-р Петър Стоянович приветства създателите на скулптурата: „Издигането на мемориал е достойно отбелязване на яркото присъствие на Тодор Колев в българската култура и благодарност за неговите незабравими роли в театъра, киното и телевизията. Щуменци могат да бъдат щастливи, че в техния град ще има паметник на незабравимия Тошко Колев, както всеки българин нарича с обич големия ни актьор." С аплодисменти шуменци приветстваха присъствието на Христо Мутафчиев. Председателят на съюза на артистите в България пристигна в Шумен специално за откриването на скулптурната композиция. Речта му разчувства събралите се стотици жители и гости на града. С вълнение разказа спомени от първите си срещи с Тодор Колев на сцена, когато двамата играят в „Суматоха" на Радичков в Народния театър „Иван Вазов". Това е първата постановка, в която участва Христо Мутафчиев през 1994-1995 г. Артистът сподели щастието си в момента да изпълнява в Малък градски театър „Зад канала" най-емблематичната театрална роля на Тодор Колев - тази на Топузов в „Човекоядката" на Иван Радоев

Фелпс победи Лохти на 100 м бътерфлай с втори резултат за сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/12/2342530_felps_pobedi_lohti_na_100_m_buterflai_s_vtori_rezultat/?ref=rss


Най-успешният спортист в историята Майкъл Фелпс продължи с отличното си представяне, след като реши да се завърне към плуването. 29-годишният американец завърши първи на 100 метра бътерфлай на състезанието Bulldog Grand Slam в Джорджия. 

Носителят на рекордните 18 олимпийски титли преплува дистанцията за 51.67 секунди и успя да изпълни целта си да слезе под 52 секунди още при четвъртото си състезание след 20-месечното си отсъствие от басейните. 

Фелпс изпревари с голяма...

Лекари възстановиха слуха на жена, родена без уши

http://www.cross.bg/lekari-slyha-rodena-1420409.html

/КРОСС/ Лекари успяха да възстановят слуха на жена, родена без уши. Липсващият орган бил реконструиран, а слухът - възстановен с помощта на високотехнологичен апарат, прикрепен към костната тъкан. Устройството улавя звука и изпраща вибрациите в костта. Те се предават директно към слуховия нерв, заобикаляйки ушния канал. През втория етап на операцията са направили ухо от ребрен хрущял. Така пациентката е получила възможността не само да чува, но и да има уши. Заболяването, от което страда жената - микротия, е вродено. При него ушната мида е недоразвита. Подобна болест е изключително рядка и се среща при едно на 10 000 новородени.    

Проф. Борислав Борисов от АБВ: КТБ беше в добро състояние, как изведнъж рухна

http://pik.bg/проф-борислав-борисов-от-абв-ктб-беше-в-добро-състояние-как--изведнъж-рухна-news201638.html

Проф. Борислав Борисов от АБВ: КТБ беше в добро състояние, как  изведнъж рухна

След публикацията за одита в Корпоративна търговска банка, с която БНБ направи свето изявление с представянето на цифрите, изникнаха много въпроси. Това каза проф. Борислав Борисов от АБВ по време на пресконференция, след заседанието на Националния съвет на партията. По думите му БНБ трябва да упражнява контрол. Той обясни, че в информацията на БНБ има противоречия, тъй като по време на одита КТБ е била в добро състояние, а след това изведнъж рухва. „Как така БНБ е изненадана”, попита той. „Управата на БНБ е проспала този момент – тя сама да я постави под надзор. За нас това говори за две неща: или управата на БНБ е работила безотговорно, непрофесионално и некомпетентно, или мълчаливо със своето бездействие е подкрепяла този процес на срутване на банката”, каза проф. Борисов. 

„Това неумение ли е да се направи контрол или е съзнателно бездействие, за да се предизвика криза в банковата система – това означава икономическа и социална криза, удар върху спестяванията на доходите . Икономическата криза няма как да не прерасне и в политическа криза”, обясни той. Проф. Борисов обясни, че АБВ се е обединила върху едно решение, а именно да бъде създадена независима работна група, която трябва да провери ефективността на банковото законодателство и правилно ли е действалата БНБ в тази кризисна ситуация. „Предлагаме тази независима експертна група да провери действията на БНБ по целия този случай, да бъде оглавена от експерти от европейския банков орган и Европейската централна банка”, допълни проф. Борислав Борисов. 

На Ирина Шейк не й пука, че е топлес на плажа

http://www.bnews.bg/article-110877

Известната като един от най-сексапилните модели в света и, разбира се, като гаджето на португалската футболна звезда Кристиано Роналдо, този път провокативната рускиня Ирина Шейк е решила да съблазнява мъжете от корицата на списание Maxim, САЩ (юли/август 2014).

Конфликтът - единственият път за постигане на хармония между различията

http://www.grreporter.info/Konfliktt_-_edinstveniyat_pt_za_postigane_na_harmoniya_mezhdu_razlichiyata/15800

Шестият дом в личния хороскоп описва „враговете” ни, онова, което може да ни „разболее”, всичко, с което трябва да се преборим в пряк и в преносен смисъл, за да можем да поддържаме добро физическо и материално съществуване.

прочети повече

Баща снима дъщеря си в продължение на 14 години, вижте резултата (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4187619

Какво ли е усещането, когато видиш целия си живот (макар и само 14-годишен), събран в 4-минутно клипче? Франс Хофмейстер е професионален фотограф и баща, който в продължение на 14 години всяка седмица заснема 15-секунден клип на своята дъщеря, пише Twisted Sifter. Резултатът е удивителен и показва трансформацията на момичето от пеленаче в

Туристи плуват с китове около тропически острови в Италия

http://www.moreto.net/novini.php?n=257724

В Австралия организират за туристите пътешествия по маршрутите на малки китове и плувания редом до морските бозайници. За записалите се търсачи на силни усещания преживяването е от типа "един път в живота". Това не са кадри от научнофантастичен или игрален филм - това са реално случили се събития в Северен Куинсленд, Австралия - раят на тропическия климат.

Селски бухтички

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4187610

Необходими продукти: яйца - 3 бр.; кисело мляко - 1 кофичка; сода бикарбонат - 1 с. л.; брашно - колкото поеме.
Виж цялата рецепта


































































































Необходими продукти: яйца - 3 бр.; кисело мляко - 1 кофичка; сода бикарбонат - 1 с. л.; брашно - колкото поеме. Виж цялата рецепта

Бизнесменът Георги Чернев пред ПИК: От ситуацията с КТБ най-губещ е бизнесът. Стотици хиляди работни места ще бъдат закрити

http://pik.bg/бизнесменът-георги-чернев-пред-пик-от-ситуацията-с-ктб-най-губещ-е-бизнесът-стотици-хиляди-news201608.html

Бизнесменът Георги Чернев пред ПИК: От ситуацията с КТБ най-губещ е бизнесът. Стотици хиляди работни места ще бъдат закрити

Георги Чернев е председател на Софийската търговско-промишлена камара. Завършил е УНСС със специалност "Международни икономически отношения". Преди да оглави Софийската търговско-промишлена камара той беше зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата. Потърсихме го за коментар на икономическата ситуация в страната след кризата с КТБ.

Интервю на Албена Борисова

- Какво се случва с икономиката на България след разкритията около КТБ, господин Чернев?

- Всички се насочиха към това, което казват финансистите.  Както каза Емил Хърсев, срещу Корпоративна търговска банка (КТБ) беше извършен атентат. Тя се остави да бъде атакувана. А БНБ пък се опита да се оневини. Ние още през 2009 г. поискахме оставката на Иван Искров. Знае ли някой колко човека работят в БНБ, какви са им заплатите?!Опитайте се да вземете интервю от Иван Искров. Ще откаже, защото банката била консервативна. После казва, че подуправителят извършва контрола на банките. Да той отговаря за банковия надзор. Но управителят е този, който контролира всичко. Все едно един министър да се оправдава със заместника си. От думите на Искров излиза, че всеки от БНБ може да влиза и да контролира банките. Ама те ще превърнат банките в калинки. Пълно безумие.

- Как ще се отрази случаят с КТБ на българския бизнес?

- Ето това е всъщност най-важният въпрос. За жалост никой не говори за това. Цветан Василев каза, че в неговите фирми осигуряват 150 хил. работни места. Какво ще стане с тези хора? И с тези, които ги ръководят. Най-нещастен от този скандал е бизнесът, защото няма кой да го рефинансира. Тези 3,5 млрд. лв. кредити са всъщност свързани с големи фирми. От понеделник ще започнат да излизат наяве все повече и повече информация. Легалният бизнес, който досега стискаше зъби, ще проговори. 

- Защо се стигна до този фалит на банката?

- Тя е част от план за дестабилизиране на икономиката. Първо пуснаха ченгетата и прокуратурата и после БНБ влезе да проверява. 

- Та ние имаме ли икономика, господин Чернев?

- 25 г. тя търпи доста успешни удари. Над нея вали една постоянна градушка. Всички политици вече станаха финансови експерти, разбират от финанси... Трябва да престанат да говорят за дупки и дефицити, а да погледнат браншовите проблеми. Един хлебар се интересува дали ще има работа в неговия бранш и какво се прави за добрата му среда. Затова ние от Софийската търговско-промишлена камара предлагаме да има една постоянна кръгла маса с участие на браншовите организации.  А политиците да спрат да се изявяват като дървени глави и да гледат на политиката като на бизнес.

- Премиерът Орешарски се хвали непрекъснато, че е успял да създаде благоприятна среда за бизнеса...

- Това е абсолютно невярно. Още преди да стане премиер, аз казах, че той и за чеп не става. Може да е финансов експерт. Да беше станал финансов експерт. Но не и премиер. Той няма знания, няма визия, няма държание, няма и морал. Беше в СДС, как така се озова в БСП?! Не става за премиер, както Станишев не става за лидер.

- Как да ви разбирам - правителството нищо не направи за бизнеса или попречи?

- По-скоро нищо не направи. Имаме една загубена година. Ако имахме стабилно правителство, нямаше да имаме и този удар по КТБ. 

- Възможно ли е Цветан Василев да натовари тези 205 млн. лв. в чували и да ги изнесе? Няма ли други по-цивилизивани начини?

- Не ми се вярва. Има други по-легални начини. Вероятно много политици са ги използвали. Та този, който има повече знания в тази сфера, да не ги използва... Малко вероятно. Но да изчакаме Цветан Василев да дойде в България да каже своята позиция. Длъжен е да го направи. 

 

Четирима пострадали при взрив в Истанбул

http://www.vesti.bg/novini/chetirima-postradali-pri-vzriv-v-istanbul-6017110

Най-малко четири души са ранени, включително бременна жена, в резултат на експлозия в истанбулския район Зейтинбурну, предава ИТАР-ТАСС.

Русия опрости 32 млрд. долара дълг на Куба

http://www.mediapool.bg/rusiya-oprosti-32-mlrd-dolara-dalg-na-kuba-news222580.html

Русия опрости на Куба 32 милиарда долара дълг в знак на братска обич. Това стана ясно след посещението на руския президент Владимир Путин в Хавана, където той се срещна с кубинския си колега Раул Кастро, а след това и с брат му - бившият лидер Фидел Кастро, предадоха световните агенции. Опростените милиарди са общо 90% от дълга на Куба към руската държава. Все пак остават за връщане 3.5 млрд. долара, които кубинското правителство ще изплаща в срок от 10 години на равни шестмесечни вноски. По време на разговорите е постигната договорност за сделка за проучването на нефт край северното крайбрежие на Куба. Русия и Куба създават нови условия за развитието на двустранните отношения, заяви в Хавана Путин след срещата с Раул Кастро.  Двамата са обсъдили развитието на търговско-икономическите връзки, както и нови проекти като например строежа на четири блока за ТЕЦ на обща стойност 1.2 милиард евро. Разговори са се водили и за перспективни отрасли като морския транспорт, медицината и фармацията. Путин също така обещал Русия да помогне за съживяването на офшорния петролен добив на Куба чрез споразумение за проучвания на морските райони край северното крайбрежие на комунистическия остров. Раул Кастро благодарил на руски език на Путин за сътрудничеството във всички сфери. Куба изцяло подкрепя външната политика на Русия, посочил Раул Кастро. Руският президент е имал среща и с бившия кубински лидер Фидел Кастро, с когото е разговарял около час. 87-годишният Фидел Кастро се оттегли от президентския пост през 2008 г., след 49 години на власт. Двамата са говорили за международни въпроси, глобалната икономика и двустранните отношения. Руският президент е на шестдневната южноамериканска обиколка, в която "островът на свободата" е първа спирка. Путин ще посети още Аржентина и Бразилия. В Бразилия той ще участва в срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

Двама загинали и 11 ранени при взрив в Истанбул

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/dvama-zaginali-i-11-raneni-pri-vzriv-v-istanbul-6017109

Причината за експлозията е изтичане на газ, валията на Истанбул изключи вероятността от терористична атака

Загинал и седем пострадали при взрив в Истанбул

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/zaginal-i-sedem-postradali-pri-vzriv-v-istanbul-6017109

Причината за експлозията е изтичане на газ, валията на Истанбул изключи вероятността от терористична атака

Четирима пострадали при взрив в Истанбул

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/chetirima-postradali-pri-vzriv-v-istanbul-6017109

Причината за експлозията все още не е известна, но по-рано телевизия Си Ен Ен Тюрк съобщи, че тя вероятно е предизвикана от изтичане на газ

Пак ни пускат по пързалката

http://www.cross.bg/banka-mlrd-krediti-1420408.html

Нелицеприятни и доста стряскащи въпроси буквално пищят в очакване на истината за аферата КТБ. Липсвали кредитни досиета за 3,5 млрд. лв., не можело да се оцени финансовото състояние на длъжниците и дали могат да обслужват кредитите си, твърди шефът на БНБ Иван Искров. Айде де?! Нали има кредитен регистър на длъжниците. Той съществува не само в съответната банка, а е на разположение и на БНБ. Или този регистър служи само за дребните нещастници, които не могат да обслужват своите мижави заемчета? А нали и банките взаимно си обменят информация? Значи с такава информация би трябвало да разполага и БНБ. Същата БНБ, която на 17 юни, когато избухна скандалът, с приспивно заявление официално ни успокои, че КТБ е с "висока ликвидност, капиталова адекватност и функционира нормално". Пак според статистиката на БНБ лошите кредити на КТБ са около 2% - доста под средното за системата, което е над 10 на сто. И какво се случи само в рамките на броени дни, че БНБ се извъртя на 180 градуса? Нали трезорът хлопна кепенци с обещанието, че на 21 юли отново ще отвори врати. Доверие към БНБ ли, кога разбраха, че има проблем? И не е ли факт, че затвориш ли една банка, лошите кредити от 2% лесно ще станат 92%

Държавните власти показаха безразличие към защитата на човешките права. За пореден път

http://www.cross.bg/amie-sudiya-pravo-1420407.html

Решение на съдебен състав от Върховния административен съд (ВАС) с докладчик Таня Куцарова - една от двамата ad hoc съдии в съда в Страсбург, които еднолично бяха определени от председателя на ВАС Георги Колев без процедура и правила, е била и една от причините за осъдително решение срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), показва проверка на "Съдебни репортажи". По делото "Амие и други срещу България" страната ни е осъдена за нарушаване на чл. 5 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи - незаконно лишаване от свобода, право на оспорване н законността на задържане и право на неприкосновеност на личния и семеен живот. Жалбоподателите са Махмуд Абас Амие (роден в Ливан), съпругата му и трите им деца. През 2001 г. семейството получават статут на бежанци в България, а пет години по-късно Махмуд Амие получава заповед за експулсиране от страната с мотива, че представлява заплаха за националната сигурност - заподозрян бил като участник в терористична група и международен канал за трафик на наркотици заради съмнителни контакти. Първоначално той е задържан за три месеца и впоследствие освободен. Задържан е повторно през 2008 г. в специален дом за временно настаняване на чужденци. Освободен е през 2010 г. Така Амие е лишен от свобода общо 18 месеца и 24 дни

За мрежата, захлупила България

http://www.cross.bg/mrezha-bulgariya-mrezhata-1420406.html

Защо през катастрофалните години на Прехода винаги (почти винаги, с нищожни, но важни изключения) във властта са неизменно БСП и ДПС? Защото имат "твърди" електорати - хора, които гласуват за тях абсолютно независимо от поведението на партийните върхушки (т.е. като стадо, с извинение, че става дума и за много свестни и нормални иначе хора). Всъщност, страната ни е сграбчена от една много опасна и вредна мрежа която (както е при демокрацията, при формалната демокрация) черпи легитимност от електоратите си. И чисто формално тази мрежа се храни с гласовете на тези "твърди" електорати. Затова тя гледа на тези електорати като на храна, като на нещо за консумиране, като на почва, върху която да избуява, като на тор, с който да се подхранва и като на полезни живи същества, гостоприемници, върху които да паразитира. Тази мрежа е захлупила страната ни и й спира кислорода, държи я в здрав корсет и затова страната, стисната в този корсет се развива уродливо. Виктор Юго описва в „Човекът, който се смее", как крадци на деца са държали тези деца в такива условия и така са ги деформирали, че да станат уроди и по този начин чрез тях да изкарват пари по панаири и други хорски сборища. В тази мрежа влизат основно представители на бившата висша номенклатура и изпитани кадри на ДС, техни преки и косвени наследници, доносници и осведомители, охранители и (при)носители на куфарчета, бизнес-партньори и доверени лица

Възстановиха електрозахранването в Добрич

http://econ.bg/Новини/Възстановиха-електрозахранването-в-Добрич_l.a_i.555522_at.1.html

Електрозахранването и водата в Добрич вече са пуснати. След бурята в Добрич екипи на противопожарната служба в Добрич са отводнявали през нощта...

"168 часа": Скандалите с Филип Киркоров съсипали здравето на Найден Андреев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4184442

Звездата на руската естрада Филип Киркоров обра овациите в зала 1 на НДК миналата събота и прие от сърце любовта и парите на българската публика. В същото време нашите композитори продължават да чакат известният изпълнител да изплати дълговете си към тях.
В продължение на две години те водят дело за авторски права срещу Киркоров. Звездата на руската естрада Филип Киркоров обра овациите в зала 1 на НДК миналата събота и прие от сърце любовта и парите на българската публика. В същото време нашите композитори продължават да чакат известният изпълнител да изплати дълговете си към тях. В продължение на две години те водят дело за авторски права срещу Киркоров.

Когато БНБ заспи на пейката

http://www.cross.bg/banka-tzentralnata-iskrov-1420405.html

Ситуацията в България изисква не валутен, а политически борд, смята Татяна Ваксберг. Нейното мнение е, че финансовата стабилност се е оказала застрашена именно от политиците, за което не липсват примери. България не се справя със своята политическа самостоятелност и естествената последица от този факт би била просто загубата на същата тази самостоятелност. За липсата на 3,5 милиарда от КТБ е отговорна централната банка и минимум четири политически сили, които са избирали и контролирали ръководството на БНБ в последните десетина години. В хронологичен ред тези сили са следните: НДСВ, чийто кадър беше управителят на централната банка Иван Искров, и която първа го избра за управител; ГЕРБ, която го преизбра за управител и 4 години му приемаше отчетите като партия на парламентарното мнозинство; БСП, чието мнозинство приемаше отчетите преди и след ГЕРБ, както и ДПС, която единствена участва в управлението на страната от 2001 година без прекъсване и единствена има депутат, пряко замесен в банковия скандал. Картината вчера, картината днес Само довчера нещата изглеждаха така: разбойници в бели якички са превзели една банка /КТБ/, взели са си от нея много пари и са избягали - един в чужбина, друг в парламента. Пътьом са докарали банката до фалит, щастливи в успелия си опит да превърнат своите кредити в невъзвръщаеми. От вчера на обед обаче описаната картина е толкова съществено допълнена, че вече няма смисъл да бъде разказвана по горния начин

„Файненшъл таймс" за скандала с КТБ: Разкрива нездравите връзки между бизнес и политика в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4187879

Неочакваното рухване на Корпоративна търговска банка насочи вниманието към нездравите тесни връзки между бизнеса и политиците в България. Това пише влиятелният икономически всекидневник „Файненшъл таймс" в коментар на отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка, изчезналите документи за заеми отпускани от банката и предполагаемото изнасян Неочакваното рухване на Корпоративна търговска банка насочи вниманието към нездравите тесни връзки между бизнеса и политиците в България. Това пише влиятелният икономически всекидневник „Файненшъл таймс" в коментар на отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка, изчезналите документи за заеми отпускани от банката и предполагаемото изнасян

Любен Татарски: Трябва актуализация на бюджета на НЗОК

http://pik.bg/любен-татарски-трябва-актуализация-на-бюджета-на-нзок-news201636.html

Любен Татарски: Трябва актуализация на бюджета на НЗОК

Трябва да бъде извършена актуализация на бюджета на НЗОК. Това каза депутатът от ГЕРБ Любен Татарски, съобщи "Фокус". Според него е необходимо да се направи една такава стъпка, която ще спаси временно положението в здравните заведения.

„Сигурно не може да се мине без актуализация, поне на НЗОК. Въпросът е, че тези пари, които трябва допълнително да се налеят, отнякъде трябва да се вземат и да се преразпределят, но това значи, че ще пострадат други сектори, които се финансират от бюджета. Това е временна мярка, която тази година ще реши проблема, но догодина ще бъде пак същото, защото тази система не е реформирана и ако така караме всяка година парите няма да стигат”, коментира още Любен Татарски. По думите му, приходите в държавния бюджет не са толкова големи, за да поемат такъв разход, защото трябва да се харчи ефективно и ефикасно, а това в момента не е така, т.е. трябва да се направи такава промяна на бюджета на НЗОК, но това ще бъде за сметка на други сектори, които се финансират със средства от бюджета и това ще бъде временна мярка, която тази година може би ще запуши дупката и ще реши проблема, но догодина той си остава. 

Аржентина предложи на Русия възможности за инвестиции в енергийния сектор

http://www.cross.bg/vuzmozhnosti-investitzii-arzhentina-1420404.html

/КРОСС/ Буенос Айрес предлага на Москва възможности за сътрудничество в енергийния сектор, заяви министърът на външните работи на Аржентина. Той добави, че в нефтогазовата сфера се разкриват възможности за дългосрочна инвестиции. "Огромните възможности за дългосрочни инвестиции се откриват във връзка с потенциалното развитие на проекти, свързани с неконвенционален газ и нефт от находището „Вака муерта" в провинция Неукен, аржентинска Патагония", каза външният министър Хектор Тимерман. "Русия е една от най-големите петролни страни в света и аз вярвам, че в тази област има различни варианти за инвестиции, сътрудничество и обмен на технологии между компаниите "Газпром "и YPF. Тези възможности са много, много обещаващи", каза още дипломатът. Припомняме, че на 12 юли президентът на Русия Владимир Путин пристигна на посещение в Аржентина. Очаква се той да се срещне с президента на страната Кристина Киршнер. В Буенос Айрес ще бъдат подписани редица документи, включително и за сътрудничество в ядрената сфера.

Избраха председател на гражданския съвет на АБВ

http://izbori2014.actualno.com/Izbraha-predsedatel-na-grajdanskija-syvet-na-ABV-news_39162.html

Проф. Любомир Халачев беше избран за председател на Гражданския съвет на ПП "Алтернатива за българско възраждане" АБВ на заседанието на Националния съвет на партията. Халачев е ректор на НА...

Реал към Ди Мария: Свободен си, но срещу 70 млн. евро

http://worldcup2014.actualno.com/Real-kym-Di-Marija-Svoboden-si-no-sreshtu-70-mln-evro-news_39160.html

Крилото на Реал (Мадрид) Анхел ди Мария възнамерява да напусне клуба. Според журналиста на вестник "AS" Гийом Балаге аржентинецът е обявил решението си пред ръководството на "Кралския к...

Класиката среща АББА тази вечер във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=257718

Носталгията по 70-те е в сърцето на един концерт, който ще ни върне като в машина на времето към тоталните хитове на легендарната шведска група АББА. Днес - 12 юли в зала 1 на ФКЦ българо-германската продукция Класиката среща АББА с участието на Русенската филхармония ще представи песните на групата в симфоничен вариант под палката на маестро Найден Тодоров, научи Moreto.

Пернишкият Чарли Чаплин ухажва дами в центъра на София - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernishkiyat-charli-chaplin-uhajva-dami-v-centura-na-sofiya_33029/

Пернишкият Чарли Чаплин ухажва дамите в центъра на София, засне обективът на ZaPernik.com.

В съботния следобед колоритната личност разведря хората в София. Той странства със своята ретро триколка. Превозил я от Перник с хеликоптер, който е кацнал на покрива на президентството. Днес Чарли Чаплин го е ударил на рокендрол, който звучи от триколката.

Кавалерът не пропусна да ухажва дамите около народен театър "Иван Вазов". Една от тях дори му подаде...

Продължава

Великобритания може да остане с празни ръце при раздаването на постовете в ЕС

http://www.mediapool.bg/velikobritaniya-mozhe-da-ostane-s-prazni-ratse-pri-razdavaneto-na-postovete-v-es-news222579.html

Заради яростната си съпротива срещу назначаването на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия (ЕК) Великобритания може да остане с празни ръце, когато европейските лидери разпределят ръководните постове в Европейския съюз (ЕС) следващата седмица, коментира "Ройтерс". Британският премиер Дейвид Камерън ядоса през юни колегите си, като наруши традицията за вземане на решения с консенсус и ги принуди да гласуват дали Юнкер да оглави изпълнителния орган на ЕС. Единствено Великобритания и Унгария гласуваха "против". Камерън публично нарече Юнкер "вътрешен човек на Брюксел от кариерата" и заяви, че избирането му е лош ден за Европа. "След неразборията на миналата среща на върха много ръководители имат много по-слабо желание да се съобразяват с Великобритания, а още по-малко - да я компенсират с висши постове", каза дипломат от ЕС. Лидерите ще се срещнат следващата сряда на вечеря, за да съгласуват с Юнкер кой би трябвало да бъде следващият върховен представител на ЕС за външната политика на мястото на британката Катрин Аштън, чийто мандат приключва през октомври. Те може също да решат кой да председателства срещите на върха, да гради единство и да играе ролята на посредник сред страните членки, след като председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой се оттегли в края на годината. Изборът е сложен поради необходимостта да се постигне баланс по множество критерии - пол, политическа принадлежност, големи страни - малки страни, а също по регионален признак - източни, западни, северни и южни страни в съюза. Тъй като бившият премиер на Люксембург Юнкер, за когото се очаква да получи убедителна подкрепа от Европейския парламент във вторник, е представител на десноцентристите и на Западна Европа, за останалите два поста европейските лидери може да се ориентират към социалисти и жени от Северна, Източна или Южна Европа. В името на по-лесното постигане на компромис те са готови да обсъдят кандидатури и за други ключови европейски постове, които би трябвало да се попълнят през следващите 12 месеца, дори ако е нужно да постигнат само неофициална договорка. Ключово за решаването на пъзела ще е разпределянето на оставащите 27 ресора - по един за всяка страна - в новата Европейска комисия, която ще започне работа от ноември под ръководството на Юнкер. Някои постове в изпълнителния орган на ЕС са по-желани, тъй като разполагат с повече власт, като тези за конкуренцията, търговията, икономиката, енергетиката и вътрешния пазар, покриващ финансовата и бизнес регулацията. Великобритания не издигна свой кандидат за външнополитически шеф или за председател на Европейския съвет, но според дипломати се надява на важен икономически портфейл - вътрешния пазар, търговията или конкуренцията в новата комисия. Според еврозаконодателството от председателя на ЕК зависи коя държава кой пост ще получи. "Няма вероятност никой от тези постове да отиде у Великобритания. Не възнаграждаваш някого, който е против теб", каза дипломат от ЕС. Кандидатите за "външен министър" Италианският външен министър Федерика Могерини е фаворит за нов "външен министър" на Европейския съюз, казват дипломати, не на последно място тъй като лидерите са склонни да възнаградят реформистки ориентирания премиер Матео Ренци, който много държи на нейната кандидатура. В добавка, Могерини е социалист и жена, въпреки че някои европейски дипломати поставят под въпрос нейния външнополитически опит. Критерият за пола има значителна тежест при разпределянето на постовете в Еврокомисията, тъй като Юнкер би искал в неговия екип да има повече жени, отколкото в досегашния, където те са девет. Макар да е мъж и консерватор, полският външен министър Радослав Шикорски също е силен кандидат наред с българката дясноцентрист Кристалина Георгиева, която досега беше еврокомисар за международното сътрудничество, казват дипломати. Фаворитите за председател на ЕС Пак според дипломати датският министър-председател, социалдемократката Хеле Торнинг-Шмит, се ползва с доста широка подкрепа за следващ председател на Европейския съвет, но може и да не го получи, тъй като не е от държава от еврозоната. Френското правителство не би искало поста да заеме човек, който не е от еврозоната, но някои дипломати казват, че Париж може да сключи сделка да подкрепи датския премиер, а в замяна изключително важният ресор за икономиката и валутните въпроси да се даде на бившия френски финансов министър социалист Пиер Московиси. Омъжена за сина на бившия партиен лидер на британските лейбъристи Нийл Кинок, Торнинг-Шмит би получила подкрепата и на Лондон. "Датският министър-председател изглежда е приемлив избор за почти всички и може да играе ролята на мост в отношенията с Великобритания", отбеляза европейски дипломат. "Не изключвам възможността ръководният екип да остане непопълнен следващата седмица, без да бъде предложен приемник на Ван Ромпой", каза представител на ЕС. "Няма нужда да слагат човек на този пост до есента", добави той. Претендентите за шеф на Еврогрупата Друга позиция, която може да стане част от уравнението, е тази на председателя на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната), който сега се заема от холандския финансов министър Йерун Дейселблум, съвместяващ сега националните отговорности с ролята си начело на еврозоната. Лидерите от еврозоната искат председател на Еврогрупата на пълно работно време, назначен по възможност за пет години, а не на временен договор за 2 години и половина, който за Дейселблум изтича в средата на 2015 г. Испанският министър на икономиката, консерваторът Луис де Гиндос Хурадо, е смятан от мнозина за вероятния наследник на Дейселблум, освен ако холандецът не бъде преизбран.

И умереното пиене на алкохол е вредно за здравето

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/i-umerenoto-piene-na-alkohol-e-vredno-za-zdraveto-6017108

И невинни на пръв поглед количества напитки, като халба бира дневно или две чаши вино, могат да имат негативен ефект върху здравето, показва ново изследване

Путин с изненадваща визита в Никарагуа

http://www.cross.bg/nikaragya-pytin-vladimir-1420403.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин реши да промени плана на обиколката си в Латинска Америка и пристигна в Никарагуа, съобщи ИТАР-ТАСС. Той е първият руски държавен глава, който посещава тази страна. По-рано визитите са били само на външни министри. Президентът на Никарагуа Даниел Ортега лично посрещна Владимир Путин на летището. Лидерите на двете страни проведоха преговор, по-специално, по въпросите за продажба на Никарагуа на руска пшеница и селскостопанска техника, а също осигуряване на Никарагуа със събответна сервизна база. Засегната е темата за разполагане на наземни станции на системата ГЛОНАСС в Никарагуа, сътрудничеството във фармакологията и взаимодействието по линия на правоохранителните органи.    

Взрив в Истанбул, има много ранени (видео)

http://www.bnews.bg/article-110915

Теч на газ и последвал взрив рани десетки в центъра на Истанбул.

„Файненшъл таймс": Рухването на КТБ разкрива нездравите връзки между бизнес и политика

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4187876

Неочакваното рухване на Корпоративна търговска банка насочи вниманието към нездравите тесни връзки между бизнеса и политиците в България. Това пише влиятелният икономически всекидневник „Файненшъл таймс Неочакваното рухване на Корпоративна търговска банка насочи вниманието към нездравите тесни връзки между бизнеса и политиците в България. Това пише влиятелният икономически всекидневник „Файненшъл таймс" в коментар на отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка, изчезналите документи за заеми отпускани от банката и предполагаемото изнасян

Путин в Куба: Създаваме нови условия за развитие на двустранните отношения

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/12/2342525_putin_v_kuba_suzdavame_novi_usloviia_za_razvitie_na/?ref=rss


Русия и Куба създават нови условия за развитие на двустранните отношения, каза в Хавана руският президент Владимир Путин след среща с кубинския държавен глава Раул Кастро, цитира БТА.

Путин постави акцент върху икономическите връзки. Обсъден е бил строеж на четири блока за ТЕЦ на обща стойност 1 милиард и 200 млн. евро, както и проекти в перспективни отрасли като морския транспорт, медицината и фармацевтиката.

Русия ще помогне за съживяването на офшорния петролен добив на...

Взрив до трамвайна спирка в Истанбул рани няколко души

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4187866

Взрив е избухнал в близост до трамвайна спирка в Истанбул, няколко души са ранени, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните медии.

По информация на агенция DHA, ранените са трима, докато местните медии съобщават за „множество" ранени. Съгласно публикациите, причина за взрива може да е изтичане на газ.

Турска телевизия показа кадри, на коит Взрив е избухнал в близост до трамвайна спирка в Истанбул, няколко души са ранени, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните медии. По информация на агенция DHA, ранените са трима, докато местните медии съобщават за „множество" ранени. Съгласно публикациите, причина за взрива може да е изтичане на газ. Турска телевизия показа кадри, на коит

Пункт за предаване на опасни отпадъци в Панчарево и Искър е отворен в събота

http://www.mediapool.bg/punkt-za-predavane-na-opasni-otpadatsi-v-pancharevo-i-iskar-e-otvoren-v-sabota-news222578.html

Опасни отпадъци, които са образувани от домакинствата, ще се приемат безплатно в столичните райони "Искър" и "Панчарево" в събота от 8.30 до 15.30 часа, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Като опасни отпадъци ще се приемат живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни), лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, фармацевтични продукти като лекарства с изтекъл срок на годност. От 8.30 до 11.30 часа пунктът ще бъде разположен на бул. "Кръстю Пастухов" № 18, пред районна администрация "Искър". От 12.30 до 15.30 часа ще се премести в Панчарево на ул. "Самоковско шосе" № 230, пред районна администрация "Панчарево".

ЕНП няма да подкрепи Станишев, ако бъде номиниран за еврокомисар

http://www.moreto.net/novini.php?n=257706

Европейската народна партия няма да подкрепи Сергей Станишев, ако бъде номиниран за български еврокомисар. Новината съобщи пред телевизия "Европа" евродепутатът Мария Габриел. "Както знаете правото да номинира новият български еврокомисар е на правителството и това е изцяло вътрешнополитическо решение.

Взрив избухна до трамвайна спирка в Истанбул, има множество ранени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4187860

Взрив е избухнал в близост до трамвайна спирка в Истанбул, няколко души са ранени, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните медии.

По информация на агенция DHA, ранените са трима, докато местните медии съобщават за „множество Взрив е избухнал в близост до трамвайна спирка в Истанбул, няколко души са ранени, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните медии. По информация на агенция DHA, ранените са трима, докато местните медии съобщават за „множество" ранени. Съгласно публикациите, причина за взрива може да е изтичане на газ. Турска телевизия показа кадри, на коит

Меркел реагира остро на последните разкрития за американски шпионаж в Германия

http://frognews.bg/news_72959/

Канцлерът Ангела Меркел реагира остро на последните разкрития за американски шпионаж в Германия като нарече това "загуба на сила" и препоръча на Вашингтон да си пренареди приоритетите, предаде БНР.

При обстрела на Луганск са загинали мирни жители

http://www.cross.bg/obstrela-raiiona-lygansk-1420402.html

/КРОСС/ В петък на 11 юли около обед в Луганск е започнал минометен обстрел. Над някои сгради в града се извили стълбове от дим. Предполага се, че украинските правителствени сили обстрелват позиции на батальона на проруските опълченци „Заря", предаде РИА Новости. Самите опълченци са отцепили района на обстрела и призовали мирните жители да излязат от района и да ограничат придвижването си из града. Част от хората се укрили в съседни сгради в района на луганската автогара. На мястото на обстрела действали бригади на Бърза помощ. През последното денонощие в резултат от силовата операция на украинската армия в Луганск са загинали трима мирни жители, а 28 души са ранени. Обстрелът е воден с минохвъргачки и артилерийски системи. Сериозно е повреден заводът за млечни продукти и жилищни сгради. Разбит е участък на едно шосе. В резултат от пожари, в различни градски райони временно е спряно подаване на електричество.    

ГЕРБ и РЗС заедно срещу корупцията

http://www.cross.bg/koryptziyata-pravitelstvo-liderut-1420401.html

/КРОСС/ ГЕРБ и РЗС се обединяват за създаването на експертен съвет за борба с корупцията. Това обяви по време на пресконференция лидерът на РЗС Яне Янев. Обединението ще има за цел да разработи нова цялостна стратегия и методика за борба с корупцията през новия мандат.Лидерът на РЗС обяви, че се предвижда да бъдат реализирани антикорупционни законодателни инициативи, както и институционални и административни реформи, гарантиращи конкретни резултати от борбата с корупцията.„Предвижда се половината от членовете да бъдат от ГЕРБ, ¼ от РЗС и ¼ гражданска квота - доказани експерти ще имат място в този съвет", обяви Янев.Съветът ще проучи и установи контакт с други подобни организации в ЕС, за да може и други антикорупционни практики да бъдат приложени у нас.„България никога не е имало по-провалено, по-бездарно, по-корумпирано правителство от това", обяви лидерът на РЗС. Той обвини управляващите, че за 1 година са извършили несъпоставими, с което и да е друго правителство кражби и голяма част от тях тепърва щели да излизат наяве. Лидерът на РЗС обвинява правителството за деяния, свързани с източване на ДДС, кражби в митниците, обществените поръчки, концесиите и източване на европейски средства. От думите на Янев стана ясно още, че РЗС започва активни политически действия, за да може през следващия мандат България да се управлява от дясно консервативно правителство с конституционно мнозинство

ГЕРБ и РЗС ще борят корупцията

http://www.cross.bg/liderut-pravitelstvo-koryptziyata-1420401.html

/КРОСС/ ГЕРБ и РЗС се обединяват за създаването на експертен съвет за борба с корупцията. Това обяви по време на пресконференция лидерът на РЗС Яне Янев. Обединението ще има за цел да разработи нова цялостна стратегия и методика за борба с корупцията през новия мандат.Лидерът на РЗС обяви, че се предвижда да бъдат реализирани антикорупционни законодателни инициативи, както и институционални и административни реформи, гарантиращи конкретни резултати от борбата с корупцията.„Предвижда се половината от членовете да бъдат от ГЕРБ, ¼ от РЗС и ¼ гражданска квота - доказани експерти ще имат място в този съвет", обяви Янев.Съветът ще проучи и установи контакт с други подобни организации в ЕС, за да може и други антикорупционни практики да бъдат приложени у нас.„България никога не е имало по-провалено, по-бездарно, по-корумпирано правителство от това", обяви лидерът на РЗС. Той обвини управляващите, че за 1 година са извършили несъпоставими, с което и да е друго правителство кражби и голяма част от тях тепърва щели да излизат наяве. Лидерът на РЗС обвинява правителството за деяния, свързани с източване на ДДС, кражби в митниците, обществените поръчки, концесиите и източване на европейски средства. От думите на Янев стана ясно още, че РЗС започва активни политически действия, за да може през следващия мандат България да се управлява от дясно консервативно правителство с конституционно мнозинство

Разследват 1600 известни личности за данъчни измами

http://www.mediapool.bg/razsledvat-1600-izvestni-lichnosti-za-danachni-izmami-news222577.html

Джордж Майкъл, Майкъл Кейн, Дейвид Бекъм, "Тейк дет", Кейти Мелуа са само част от около 1600 известни личности в цял свят от всякакви сфери, срещу които тече разследване за участие в организирана схема за данъчни измами, преддоха световните информационни агенции. Те са "спестили" плащането на данъци за над милиард британски лири чрез участието си във фонда Liberty, в който са инвестирали големи суми. Очаква се съдът да се произнесе по случая през ноември. Libertyе намирал съответните "вратички" в законите, но дейността му може да се криминализира. Разследването тече вече десетилетие, но едва сега става ясно кои точно известни личности са замесени чрез изнесен от TheTimesтаен списък. Те са заплашени и с блокиране на банкови сметки, ако се докаже вината им и откажат да платят дължимото на бюджета. Британският премиер Дейвид Камерън вече заклейми дори и легалните начини за избягване плащането на данъци.

Новият Локо (Пд) с първа победа, срази Гигант

http://bgfootball.actualno.com/Novijat-Loko-Pd-s-pyrva-pobeda-srazi-Gigant-news_39154.html

Локомотив (Пловдив) победи третодивизионния Гигант (Съединение) с 2:0 във втората си контрола от своята предсезонна подготовка. Двубоят се игра на "Лаута", а головете за "черно-белите&...

Над 120 жени са били убити в Турция за първото полугодие

http://asia.actualno.com/Nad-120-jeni-sa-bili-ubiti-v-Turcija-za-pyrvoto-polugodie-news_39156.html

За първото полугодие в Турция са убити 129 жени. Информацията заяви Аълин Назлака от основната опозиционна Републиканска народна партия /РНП/, цитирана от в. "Хюриет". За сравнение през същи...

Гари Линекер: В Бразилия Меси ме разочарова

http://worldcup2014.actualno.com/Gari-Lineker-V-Brazilija-Mesi-me-razocharova--news_39157.html

Английската футболна легенда Гари Линекер разкритикува формата и представянето на аржентинската звезда Лионел Меси по време на световното първенство в Бразилия. "На това Световно нещо с Меси не ...

Дилма пак ликува над критиците: Опровергахме ги!

http://worldcup2014.actualno.com/Dilma-pak-likuva-nad-kriticite-Oprovergahme-gi-news_39158.html

Бразилия опроверга всички критици, които се съмняваха в успеха на световното първенство. Това заяви президентът на страната Дилма Русеф в навечерието на финала между Аржентина и Германия. Преди начал...

Тежко произшествие с влак

http://press.mvr.bg/NEWS/news140712_02.htm

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пътува към мястото на инцидента

Балерина потроши мъжа си със секс

http://www.bnews.bg/article-110914

Балерина Анастасия Волочкова потроши мъжа си със секс. 45-годишният бизнесмен завършил любовната игра прикован за леглото в болница.

Джигит премина на червено и предизвика катастрофа с трима ранени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4187854

Преминаване на червен сигнал на светофарна уредба доведе до поредна катастрофа в Пловдив. Трима са настанени в болница с травми по главата, гърдите и крайниците.

22-годишен шофьор отнел с леката си кола предимство и се врязал с несъобразена скорост в автомобил на кръстовище на булевард „България" в Пловдив.

След удара автомобилът на младежа с Преминаване на червен сигнал на светофарна уредба доведе до поредна катастрофа в Пловдив. Трима са настанени в болница с травми по главата, гърдите и крайниците. 22-годишен шофьор отнел с леката си кола предимство и се врязал с несъобразена скорост в автомобил на кръстовище на булевард „България" в Пловдив. След удара автомобилът на младежа с

Трима са ранени в катастрофа, след като джигит премина на червено

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4187852

Преминаване на червен сигнал на светофарна уредба доведе до поредна катастрофа в Пловдив. Трима са настанени в болница с травми по главата, гърдите и крайниците.

22-годишен шофьор отнел с леката си кола предимство и се врязал с несъобразена скорост в автомобил на кръстовище на булевард „България Преминаване на червен сигнал на светофарна уредба доведе до поредна катастрофа в Пловдив. Трима са настанени в болница с травми по главата, гърдите и крайниците. 22-годишен шофьор отнел с леката си кола предимство и се врязал с несъобразена скорост в автомобил на кръстовище на булевард „България" в Пловдив. След удара автомобилът на младежа с

БСП-Благоевград изключва Владимир Димитров

http://www.cross.bg/dimitrov-blagoevgrad-vladimir-1420400.html

Благоевград /КРОСС/ Общинският съвет на БСП в Благоевград реши да изключи от състава си бившия областен управител Владимир Димитров. Причината е откритата принадлежност на Димитров към формацията на президента Георги Първанов АБВ, което е несъвместимо с членството му в БСП, мотивират решението си от общинската партийната организация.Освен ексобластен управител при управлението на тройната коалиция, Владимир Димитров е и бивш председател на БСП - Благоевград. Той бе и кандидатурата на червената партия за народен представител, но не успя да събере достатъчно подкрепа от избирателите, за да влезе в Народното събрание.В момента Димитров е областен координатор на АБВ.    

Министерски съвет скочи на здравния министър: Имитирате дейност!

http://frognews.bg/news_72958/

В прессъобщение Министерски съвет се възмущава от дейността на министър Таня Андреева. Липсата на единомислие и обща цел в институциите превърна здравеопазването в "скъсани гащи", заяви проф. Милан Миланов в ефира на TV7.

Трима души са пострадали от силен земен трус в района на АЕЦ Фукушима

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/07/12/2342523_trima_dushi_sa_postradali_ot_silen_zemen_trus_v_raiona/?ref=rss


Трима души са пострадали от силния земен трус с магнитуд 6,8, който удари североизточното крайбрежие на Япония, в района на АЕЦ Фукушима, който пострада тежко от земетресение и цунами през 2011 г., съобщава БТА.

И тримата са от префектура Фукушима. Травмите им са в резултат от падане от стълби по време на земетресението, съобщава противопожарното управление, което в Япония изпълнява функциите на служба за извънредни ситуации, предава ИТАР-ТАСС.

В резултат на труса се е...

Прокуратурата ще повдигне обвинение срещу изпълнителния директор на КТБ

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-shte-povdigne-obvinenie-sreshtu-izpalnitelniya-direktor-na-ktb-news222576.html

Прокуратурата ще повдигне обвинение на председателя на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка (КТБ) Орлин Русев още днес, съобщи БНТ. Русев беше задържан в петък в Созопол и вече е доведен в София. Той ще бъде обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери с цел облагодетелстване на трети лица. Според прокуратурата в качеството си на изпълнителен директор на банката Орлин Русев е разрешил неправомерното изтегляне на общо над 206 милиона лева в брой, които са били изнесени и предадени на мажоритарния акционер Цветан Василев. За случая обвиняема вече е Маргарита Петрова, главен касиер на банката, която е сочена за физическия извършител на изнасянето на парите и предаването им на крайния получател, според обвинението. В неделя прокуратурата ще поиска постоянното задържане под стража на Орлин Русев и Маргарита Петрова. На този етап разследването е за съучастие. Ако бъдат събрани допълнителни доказателства за организирана престъпна група е възможно квалификацията да бъде променена. Към разследването ще бъдат приложени и данните за липсващи документи от кредитни досиета за близо 3.5 млрд. лв. Прокуратурата подготвя документи за призоваването на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев с международна правна помощ. От Виена Цветан Василев обяви в петък, че не се крие и обеща да дойде до няколко дни.

Над 1000 пострадали от израелските удари в ивицата Газа

http://www.mediapool.bg/nad-1000-postradali-ot-izraelskite-udari-v-ivitsata-gaza-news222575.html

Над 1000 палестинци са били убити или ранени от продължаващите израелски бомбардировки в ивицата Газа, съобщи агенция "Фокус". В събота - петият ден на операцията на израелската армия, броят на загиналите достигна 121 души, а ранените са 920. По данни на палестинските медици сред жертвите са много мирни граждани. "От петимата загинали при една от последните атаки двама души – мъж и дете, са убити при обстрел срещу асоциацията на инвалидите "Ал Мабара", каза пред РИА Новости представителят на здравните власти Ашраф ал Кидра. Той съобщи още, че болниците изпитват остър дефицит на медикаменти. По данни на израелската армия от полунощ досега са поразени 60 цели, включително 10 терористи, шестима от които са имали непосредствено отношение към изстрелването на ракети срещу различни градове в Израел. Общо от началото на операцията са атакувани близо 1200 цели по цялата територия на Газа, където гъстотата на населението е средно 4800 души на кв.км. Междувременно въоръженото крило на ислямисткото движение Хамас предупреди авиокомпании, че възнамерява да подложи на ракетен обстрел от ивицата Газа израелското международно летище "Бен Гурион" и им каза да не изпълняват полети там, предаде Ройтерс. От началото на израелската военна кампания в ивицата Газа във вторник летището в Тел Авив продължава да работи нормално и международните авиокомпании изпълняват полетите си до него въпреки ежедневното изстрелване на палестински ракети, които или се прехващат от израелската противовъздушна система "Железен купол", или падат на места, където не вземат жертви. "Поради атаките на Израел срещу жителите на ивицата Газа въоръженото крило на движение Хамас реши да отвърне на израелската агресия и ви предупреждаваме да не изпълнявате полети до летище "Бен Гурион", което ще стане една от мишените ни, защото на него се намира и военна база", се казва в изявлението. Групировката по-рано заяви, че вече е изстреляла най-малко една ракета по летището вчера, но няма информация ракети да са падали в района на летището, което е добре защитено от противоракетни системи. Говорител на "Бритиш еъруейз" заяви, че всички полети на британската авиокомпания до Тел Авив се изпълняват по разписание. Германската авиокомпания "Еър Берлин", която има ежедневни полети до Тел Авив от Берлин и няколко полета седмично от Мюнхен заяви, че полетите й от и до Тел Авив протичат нормално. В изявление на германската авиокомпания "Луфтханза" се казва, че тя продължава да изпълнява полетите си до Тел Авив.

Огромна пукнатина зейна до носеща колона на Дървения мост във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=257768

Огромна пукнатина се е образувала до една от носещите колони на т. нар. "Дървен мост" след курорта "Слънчев ден". По съоръжението минава пътят за Златни пясъци, а под него - от Кабакум за центъра на Варна. Автомобилният трафик по двата участъка е натоварен не само през летните месеци.

Следващата седмица ще бъде ясна стойността на щетите от бурята в Ловеч

http://www.cross.bg/lovech-sgradi-zashtita-1420399.html

Ловеч /КРОСС/ В Ловеч все още изчисляват щетите от разразилата се преди два дни буря. Тогава в града беше обявено бедствено положение. Огледите на засегнатите сгради и улици продължават.В началото на следващата седмица ще стане ясно на каква стойност за нанесените щети от бурята, разразила се над Ловеч в четвъртък вечерта. От ураганният вятър и водната стихия бяха засегнати десетки административни сгради, частни домове и автомобили. Над 70 бяха сигналите, подадени в "Гражданска защита". Освен наводнените приземни етаци има пострадали покривни конструкции. Има и много счупени прозорци на жилищни сгради. Огромен клон е паднал върху покрива на най-старата църква в Ловеч - "Св. Великомъченица Неделя". Пораженията са сериозни. От водния поток е разрушена асфалтовата настилка на над 30 улици в града. Засегната е и селскостопанската реколта.Обстановката в Ловешко вече се нормализира. На места все още продължава почистването на падналите дървета и клони, както и наносите върху пътната настилка. Екипите на "Гражданска защита" и ведомствата, ангажирани с безопасността на населението, остават в готовност, съобщи БНР.

Даниел Иванов стартира срещу Харумафуджи в Нагоя

http://www.bnews.bg/article-110907

В Токио Даниел Иванов-Аоияма загуби от тримата "йокодзуни" Хакухо, Харумафуджи и Какурю, но записа и престижни победи.

20 000 евро стигнаха билетите на черно за финала на световното

http://econ.bg/Новини/20-000-евро-стигнаха-билетите-на-черно-за-финала-на-световното_l.a_i.555517_at.1.html

До 20 000 евро достигнаха билетите на черната борса за финала между Германия и Аржентина световното първенство по футбол в Бразилия. За...

Ремонтът на бюджета на НЗОК вече е в правителството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4187012

Предложението е без финансова обосновка
Финансовото министерство търси 328 млн. лв.


Здравният министър д-р Таня Андреева е внесла в Министерския съвет в четвъртък предложението за актуализация на бюджета на здравната каса с 328 млн. лв. Това потвърдиха пред “Труд” от ведомството . Точно толкова пари допълнително поиска Надзорният съвет на НЗО Предложението е без финансова обосновка Финансовото министерство търси 328 млн. лв. Здравният министър д-р Таня Андреева е внесла в Министерския съвет в четвъртък предложението за актуализация на бюджета на здравната каса с 328 млн. лв. Това потвърдиха пред “Труд” от ведомството . Точно толкова пари допълнително поиска Надзорният съвет на НЗО

Прокуратурата повдига обвинение на шефа на КТБ

http://www.bnews.bg/article-110913

Прокуратурата ще повдигне обвинения на шефа на Управителния съвет на КТБ Орлин Русев още днес. Той ще бъде обвинен в присвояване в особено големи размери с цел облагодетелстване на трети лица.

Прокуратурата повдига обвинение на Орлин Русев

http://www.cross.bg/rysev-orlin-prokyratyrata-1420397.html

София /КРОСС/ Очаква се днес прокуратурата да повдигне обвинения на председателя на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка Орлин Русев, научи БНТ. Той беше задържан вчера в Созопол и вече е транспортиран в София.Русев ще бъде обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери с цел облагодетелстване на трети лица. Според прокуратурата, в качеството си на изпълнителен директор на банката Орлин Русев е разрешил неправомерното изтегляне на общо над 206 милиона лева, които били изнесени и предадени на мажоритарния акционер Цветан Василев. За случая обвиняема вече е Маргарита Петрова, главен касиер на банката, която е сочена за физическия извършител на изнасянето на парите и предаването им на крайния получател, твърдят разследващи. Предстои ня 13 юли прокуратурата да поиска постоянното задържане под стража на Орлин Русев и главната касиерка Петрова. На този етап разследването е за съучастие. Ако бъдат събрани допълнителни доказателства за организирана престъпна група е възможно квалификацията да бъде променена. Към разследването ще бъдат приложени и данните за липсата на близо 3 милиарда и половина лева от кредитния портфейл на банката. Прокуратурата подготвя документи за призоваването на Цветан Василев с международна правна помощ. Самият той твърди, че е във Виена.

Н. Пр. Шаул Камиса Раз: Единствените цели на Израел в Газа са насочени срещу "Хамас"

http://www.cross.bg/izrael-hamas-ivitzata-1420398.html

София /КРОСС/ "Хамас" наложи действителност, която е непоносима. Единствената ѝ цел е да нанася удари срещу цивилното население и да причини възможно най-много щети. Изреал иска мир с палестинския народ, както го постигна с Египет и с Йордания, но е важно да се запомни, че в последно време Хамас извърши тежки действия, които не оставиха възможност на правителството на Израел и на държавата Израел да се примири с тази действителност.Това каза за БНРпосланикът на държавата Израел у нас Н. Пр. Шаул Камиса Раз по повод изострянето на конфликта в Ивицата Газа. Той изтъкна, че лидерите на "Хамас" са одобрили отвличането на израелски младежи и са увеличили обстрела от Ивицата газа, за да могат, когато Израел предприеме ответни действия, да пренасочат вниманието на обществото от преследването на терористите. Единствените цели на Израел в Ивицата са насочени срещу "Хамас", категоричен е той.Виждаме с очите си Ивицата газа, отговорността за която прехвърлихме на палестинската автономия през 2005 г. Разрушихме еврейските селища и изнесохме всички военни от този район, единствено и само за да постигнем мир, а получихме една терористична организация - Хамас. Получихме, де факто, една терористична държава - най-опасната в Близкия изток, която се поддържа от, а и самата тя поддържа, най- злокобните джихадистки терористични организации в света - „Ал Кайда", „Мюсюлманските братя", „Хизбула"

Взрив в Истанбул

http://www.cross.bg/intzidenta-postradali-vzriv-1420396.html

/КРОСС/ Взрив е прогърмял в истанбулския район Зейтинбурну. Според местната телевизия, при инцидента са пострадали много хора. Според предварителната версия експлозията е причинена от изтичане на природен газ. ИТАР-ТАСС съобщава, че епицентърът на взрива е магазин на първия етаж на жилищна сграда, която се намира в близост до трамвайна спирка. На местопроизшествието са изпратени екипи на пожарната и бърза помощ. По предварителни данни се е взривила газова бутилка. Нанесени са материални щети и на съседните сгради и автомобилите, намиращи се в близост до мястото на инцидента. При инцидента са пострадали най-малко четирима човека, сред които и бременна жена.    

Взрив в Истанбул

http://www.cross.bg/intzidenta-blizost-vzriv-1420396.html

/КРОСС/ Взрив е прогърмял в истанбулския район Зейтинбурну. Според местната телевизия, при инцидента са пострадали много хора. Според предварителната версия експлозията е причинена от изтичане на природен газ. ИТАР-ТАСС съобщава, че епицентърът на взрива е магазин на първия етаж на жилищна сграда, която се намира в близост до трамвайна спирка. На местопроизшествието са изпратени екипи на пожарната и бърза помощ. По предварителни данни се е взривила газова бутилка. Нанесени са материални щети и на съседните сгради и автомобилите, намиращи се в близост до мястото на инцидента.    

Разбиха нелегална фабрика, произвеждала нарязан тютюн, а не пелети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4187846

Нелегална фабрика за производство на нарязан тютюн за свиване на цигари е разкрита при специализирана операция от служители на ГД „Криминална полиция" вчера, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на операцията в село Чепинци край столицата е разкрито производствено хале, в което се е извършвало рязането на тютюн и подготовката му за последваща Нелегална фабрика за производство на нарязан тютюн за свиване на цигари е разкрита при специализирана операция от служители на ГД „Криминална полиция" вчера, съобщиха от пресцентъра на МВР. В хода на операцията в село Чепинци край столицата е разкрито производствено хале, в което се е извършвало рязането на тютюн и подготовката му за последваща

Отмениха задължителните касови апарати за автобусите

http://frognews.bg/news_72956/

Касовите апарати в автобусите няма да бъдат задължителни. До решението се стигна след многократно отлагане на крайния срок за въвеждането на фискалните устройства. Според действащия в момента закон, последната възможна за това дата беше първи юли.

"Файненшъл таймс" разказва за нездравите връзки на бизнеса и политиката в България

http://www.mediapool.bg/fainenshal-taims-razkazva-za-nezdravite-vrazki-na-biznesa-i-politikata-v-bulgaria-news222574.html

В материал озаглавен – "България е изправена пред производство по банкова несъстоятелност", влиятелният британски икономически ежедневник "Файненшъл таймс" съобщава за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ), изчезналите документи за заеми,  изнасянето на големи суми в брой, арестите на шефове на банката и позицията на мажоритарния собственик Цветан Василев. "Неочакваното рухване на Корпоративна банка насочи вниманието към нездравите тесни връзки между бизнеса и политиците в България - връзки, които накърниха доверието в поредни правителства на най-бедната членка на Европейския съюз и навредиха на отношенията на страната с Брюксел", пише вестникът. Изданието напомня, че проблемите за КТБ са започнали след слухове за конфликт между мажоритарния собственик Цветан Василев и най-големия длъжник на банката Делян Пеевски, който е описан като политик със спорна репутация. Вестникът цитира мнения на български банкери и анализатори, според които рухването на КТБ не застрашава банковия сектор на страната, две трети от който е под контрола на италиански, австрийски и гръцки банки. Финансовият ежедневник разказва и за проблемите на "контролираната от двама български бизнесмени "Първа инвестиционна банка", като заключава, че тези два случая са довели до оттеглянето на слабото правителство, съставено от водена от социалистите коалиция.

Полицията разби нелегална фабрика, вместо пелети произвеждала нарязан тютюн

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4187841

Нелегална фабрика за производство на нарязан тютюн за свиване на цигари е разкрита при специализирана операция от служители на ГД „Криминална полиция Нелегална фабрика за производство на нарязан тютюн за свиване на цигари е разкрита при специализирана операция от служители на ГД „Криминална полиция" вчера, съобщиха от пресцентъра на МВР. В хода на операцията в село Чепинци край столицата е разкрито производствено хале, в което се е извършвало рязането на тютюн и подготовката му за последваща

Бандити с качулки отвлякоха майка с дете посред бял ден

http://www.cross.bg/dete-kachylki-kolata-1420395.html

/КРОСС/ Страховит екшън се разигра във врачанското село Крушовица. Похитители с качулки отвлякоха майка с дете посред бял ден. Към 8.10 часа мъж се разхождал из селото с жената, с която живее на семейни начала и с малкото им дете. Както си вървели по улицата, пред тях спрял Опел.От колата слезли двама мъже с качулки, който грабнали жената и детето и ги набутали насила в колата, след което отпрашили в неизвестна посока. Мъжът е разпознал шофьора като жител на Крушовица.По случая работи полицията в Оряхово, уведомен е прокурор, съобщава "Конкурент".

Двама шефове на КТБ са станали защитени свидетели

http://business.actualno.com/Dvama-shefove-na-KTB-sa-stanali-zashtiteni-svideteli-news_39143.html

Членове от управителния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) са станали защитени свидетели по делото за нейното източване. Това съобщи пред Нова телевизия банкерът и бивш финансов министър Стоя...

Марадона: Без гол на финала Меси няма да е велик

http://worldcup2014.actualno.com/Maradona-Bez-gol-na-finala-Mesi-njama-da-e-velik-news_39149.html

Носителят на Световната купа с Аржентина през 1986 г. Диего Марадона заяви, че наследникът му в националния отбор - Лионел Меси, трябва да вкара гол във финала на Мондиал 2014 срещу Германия, за да се...

Екстремисти взривиха важен тръбопровод в Йемен

http://asia.actualno.com/Ekstremisti-vzriviha-vajen-tryboprovod-v-Jemen-news_39151.html

Екстремисти са взривили важен тръбопровод в Йемен. По този начин те са блокирали доставките на петрол от находищата във вътрешността на страната до експортния терминал Рас Иса на брега на Червено море...

САЩ неофициално са потвърдили, че арестуваният в Германия шпионин има връзки с ЦРУ

http://www.moreto.net/novini.php?n=257756

Служители от американската администрация неофициално са потвърдили, че арестуваният за шпионаж сътрудник на Германската служба за разузнаване BND е бил в контакт с ЦРУ, но отричат задържаният да е имал връзки с американските спецслужби, съобщава агенция "Ройтерс", позовавайки се на собствени източници.

Миков: Реакцията на БНБ закъсня

http://frognews.bg/news_72955/

Реакцията на БНБ в случая с Корпоративна търговска банка закъсня. Това коментира пред Дарик председателят на парламента Михаил Миков.

Удариха нелегална фабрика за нарязан тютюн

http://www.cross.bg/tyutyun-proizvodstvo-naryazan-1420394.html

/КРОСС/ Нелегална фабрика за производство на нарязан тютюн за свиване на цигари е разкрита при специализирана операция от служители на ГД"Криминална полиция" на 11 юли. В хода на операцията в село Чепинци край столицата е разкрито производствено хале, в което се е извършвало рязането на тютюн и подготовката му за последваща продажба. При извършените процесуални действия са иззети 386 килограма нарязан тютюн, 2 машини за рязане на тютюн, открити са везни, теглилки и други уреди за подобряване качеството на тютюна. В помещението са открити и бали с ненарязан тютюн. Дейността на нелегалната фабрика е била прикрита под формата на предприятие за производство на пелети.Задържани са 4-ма души, за които се предполага, че са съпричастни към нелегалното производство. Образувано досъдебно производство по чл.234 от НК. Материалите са докладвани на прокурор от Софийска районна прокуратура. Работата по случая продължава.

Украински бежанци: Киев разби живота ни

http://www.cross.bg/zhivota-ykraiina-detzata-1420393.html

/КРОСС/ Страхът на украинските бежанци от тяхната родина е толкова голяма, че мнозина решават да вземат руско гражданство. Това става ясно от репортаж на Си Ен Ен. Кореспондентът на медиата Фил Блек е посетил лагер за временно настаняване и е разбрал защо украинците са напуснали родината си и защо смятат да не се връщат повече там. Пред него бежанците споделят, че в Украйна вече не виждат бъдеще нито за себе си, нито за децата си. Според данните, в момента, в който официалната военна операция на Киев е започнала да набира скорост, броят на бежанците, пресичащи границата на Украйна с Русия, се е увеличил. Журналистът разговаря с част от новопристигналите бежанци. Сред тях са Елена, дъщеря й Аня и тяхното куче. Елена казва, че са избягали от боевете, експлозиите, самолетите и танковете, които са изплашили детето й. Жена планира да остане в бежански лагер няколко дни. Условията са прости, но хората са благодарни за това. Те казват, че там е спокойно и безопасно за децата им, споделя тя пред журналиста. Пунктовете за временно настаняване са места, където можеш да обмислиш онези драматични събития, които са променили живота ти. Тук всички обвиняват украинското правителство. Една от жените показва отломка от украински военен снаряд, който намерила в двора си. Плачещите жени смятат, че украинските власти не се интересуват от живота им. "За какво? Защо ние страдаме", пита една от тях. Фил Блек се среща и с хора, напускащи лагера

Повдигат още днес обвинения на изпълнителния шеф на КТБ Орлин Русев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4187830

Прокуратурата ще повдигне обвинения на председателя на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка Орлин Русев още днес, съобщи БНТ. Той беше задържан вчера в Созопол и вече е транспортиран в София. Русев ще бъде обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери с цел облагодетелстване на трети лица.

Прокуратурата ще повдигне обвинения на председателя на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка Орлин Русев още днес, съобщи БНТ. Той беше задържан вчера в Созопол и вече е транспортиран в София. Русев ще бъде обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери с цел облагодетелстване на трети лица.

Прокуратурата повдига още днес обвинения на изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4187833

Прокуратурата ще повдигне обвинения на председателя на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка Орлин Русев още днес, съобщи БНТ. Той беше задържан вчера в Созопол и вече е транспортиран в София. Русев ще бъде обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери с цел облагодетелстване на трети лица.

Прокуратурата ще повдигне обвинения на председателя на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка Орлин Русев още днес, съобщи БНТ. Той беше задържан вчера в Созопол и вече е транспортиран в София. Русев ще бъде обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери с цел облагодетелстване на трети лица.

Опълченци свалиха украински самолет

http://www.cross.bg/samolet-ykrainski-opulchentzite-1420392.html

/КРОСС/ Проруските опълченци в Източна Украйна са свалили украински щурмови самолет в района на град Перевалск в Луганска област, съобщи пресслужбата на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР), цитирана от ИТАР-ТАСС. Напомняме, че по-рано, на 1 юли, опълчението на ЛНР е свалило щурмови самолет Су-27 на украински ВВС, два пилота са успели да катапултират. По думите на очевидци, «щурмовикът Су-27 се наклонил на дясно крило и паднал». В ноща на 14 юни опълченците са свалили военно-транспортен самолет Ил-76, превозващ военна техника, муниции и подкрепление. В същия ден опълченците са ударили и бомбардировач Су-24 на украинските ВВС в района на гр. Горловка в Донецка област. Президентът Петро Порошенко изключи нанасянето на въздушни удари по Донецк заради огромното му цивилно население. Но украински военни източници, цитирани от Ройтерс, твърдят, че те имат изненадващ план за борба с опълченците, който ще ги накара да се оттеглят от бастионите си.  

Всяко бебе - с дръвче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4187047

Всяко новородено бебе в Бургас да има свое засадено дръвче, носещо името му. Това предлагат трима местни общинари от ГЕРБ. Инициативата “Зелено начало за нов живот” ще позволи родителите да отбележат раждането на детето си по нестандартен начин, чрез който ще се обособят нови зелени площи в града. Дръвчето и табелата с името ще бъдат подарък от Всяко новородено бебе в Бургас да има свое засадено дръвче, носещо името му. Това предлагат трима местни общинари от ГЕРБ. Инициативата “Зелено начало за нов живот” ще позволи родителите да отбележат раждането на детето си по нестандартен начин, чрез който ще се обособят нови зелени площи в града. Дръвчето и табелата с името ще бъдат подарък от

Миков: Реакцията на БНБ закъсня в случая с КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=257763

Реакцията на БНБ в случая с Корпоративна търговска банка закъсня. Това коментира в „Седмицата" на Дарик председателят на парламента Михаил Миков. „И Народното събрание има определена вина, че прекалено стриктно сме спазвали независимостта на Централната банка - дори съвети не могат да се дават по закон.

Поредна среща между Русия и ЕС за газа

http://econ.bg/Новини/Поредна-среща-между-Русия-и-ЕС-за-газа_l.a_i.555513_at.1.html

На 17 или 18 юли в Москва ще се състои поредната среща между Русия и ЕС, посветена на въпросите за доставките на природен газ за Европа и транзита...

Броят на пострадалите от ударитe в Газа мина 1000

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/broiat-na-postradalite-ot-udarite-v-gaza-mina-1000-6017105

На петия ден на операцията на израелската армия, броят на загиналите достигна 121 души, а ранените са 920

Броят на пострадалите от израелските удари в Газа расте

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/broiat-na-postradalite-ot-izraelskite-udari-v-gaza-raste-6017105

На петия ден на операцията на израелската армия, броят на загиналите достигна 121 души, а ранените са 920

България е в най-тежкия финансов скандал

http://www.bnews.bg/article-110912

България ще похарчи до 2 млрд. лв., за да гарантира на клиентите на КТБ, че няма да понесат загуби след затварянето й. Страната е в най-тежкия финансов скандал от 90-те г. насам, предаде агенция "Ройтерс".

Шефовете на ДФ "Земеделие" са диалектно грухтящи барбарони

http://www.cross.bg/barbaroni-gryhtyashti-dialektno-1420391.html

Тези въпросните двама са своеобразни подвижни каси, диалектно грухтящи барбарони, абсолютно кухи, но пълни с банкноти, за да могат да служат на интересите на този, който ги е поставил там. С тези думи лидерът на РЗС Яне Янев коментира шефа на ДФ "Земеделие" Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова.

Пернишки шахматисти на жребий в Пловдив за предстоящите отборни първенства

http://www.zapernik.com/sport/pernishki-shahmatisti-na-jrebii-v-plovdiv-za-predstoyashtite-otborni-purvenstva_33028/

Днес в Новотел "Пловдив" се тегли жребия за номерата на отборите от „А” РШГ за държавните отборни първенства за мъже и жени от 19 до 25 септември 2014 в курорта Слънчев бряг. Това напомнят от Българска федерация по шахмат.

В отборния шампионат участват по 8 отбора – първите 6 от предходната година и класиралите се на първите две места в „Б“ група, пише gustonews.bg.

Участниците при мъжете...

Продължава

Похитители с качулки отвлякоха майка с дете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4187825

Истински екшън се разигра в село Крушовица - похитители с качулки отвлякоха майка с дете посред бял ден, съобщава "Конкурент".

Към 8.10 часа мъж се разхождал из селото с жената, с която живее на семейни начала и с малкото им дете. Както си вървели по улицата, пред тях спрял „Опел". От колата слезли двама мъже с качулки, който грабнали жената и д Истински екшън се разигра в село Крушовица - похитители с качулки отвлякоха майка с дете посред бял ден, съобщава "Конкурент". Към 8.10 часа мъж се разхождал из селото с жената, с която живее на семейни начала и с малкото им дете. Както си вървели по улицата, пред тях спрял „Опел". От колата слезли двама мъже с качулки, който грабнали жената и д

Клаузата "анти-ухапване" в договора на Суарес с Барса е факт

http://football.actualno.com/Klauzata-anti-uhapvane-v-dogovora-na-Suares-s-Barsa-e-fakt-news_39141.html

Испанският гранд Барселона наистина е поместил клауза в договора на най-новото си попълнение - Луис Суарес, с която да се защити от нова канибалска проява на нападателя. За уругваеца ще има тежки пос...

Заради лошото време плодовете и зеленчуците поскъпват

http://business.actualno.com/Zaradi-loshoto-vreme-plodovete-i-zelenchucite-poskypvat-news_39145.html

Цените на плодовете и зеленчуците по борсите тръгнаха нагоре. Необичайното поскъпване в средата на летния сезон се дължи на проливните дъждове, коментира Нова телевизия. Майските и юнските дъждове ун...

Модел на L'Oreal след мач от световното - само за ден

http://worldcup2014.actualno.com/Model-na-LOreal-sled-mach-ot-svetovnoto---samo-za-den-news_39146.html

Приказката "Модел заради случайна снимка на мач от Световното първенство по футбол" свърши бързо, брутално и безмилостно за 17-годишната белгийка Аксел Деспилежер. Г-ца Деспилежер беше харе...

Откриха проблеми със сърдечно-съдовата система на Цар Киро

http://crime.actualno.com/Otkriha-problemi-sys-syrdechno-sydovata-sistema-na-Car-Kiro-news_39148.html

Кирил Рашков, известен като Цар Киро, е настанен в отделението по Инвазивна кардиология на Окръжна болница в Пловдив. Това каза за "Фокус" доц. Георги Йорданов, директор на лечебното заведен...

И част от Виница остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=257766

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в част от ниска зона на кв."Виница" до 18 часа Припомняме, че по-рано днес без вода остана районът заключен между улиците : "Дубровник", "Христо Смирненски ", " Генерал Георги Попов " и булевард "Левски" до 16 часа.

Кметът на Русе иска да направи града салса столица на България

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/12/2342513_kmetut_na_ruse_iska_da_napravi_grada_salsa_stolica_na/?ref=rss


Имаме идея всяка година в един уикенд Русе да бъде салса столицата на България, съобщиха кметът на Русе Пламен Стоилов и неговият заместник Страхил Карапчански, цитирани от БТА. Крайдунавският град е домакин на "Салса уикенд", а организатори на събитието са община Русе и салса клуб "Амигос", с финансовата подкрепа на фондация "Русе-град на свободния дух".

"Едно от нещата, които липсваха на Русе в последните години, бяха събитията. Мисля, че този атрактивен салса уикенд ще достави...

Как се изнасят 206 млн. лв. в чували?

http://www.bnews.bg/article-110911

Председателят на парламента Михаил Миков се усъмни в твърденията на БНБ, че ден преди влизането на квестори в КТБ са били изтеглени в брой почти 206 млн. лв. По твърденията на Иван Искров парите били изнесени в чужбина.

Кой владее медиите в Русия?

http://www.vesti.bg/novini/koj-vladee-mediite-v-rusiia-6017106

Намерението на руския милиардер Михаил Ходоров да купи в. "Ведомости", който в момента принадлежи на финландския медиен холдинг Sanoma, отново привлече вниманието към въпроса между кои е поделено медийното пространство в Русия, пише в Би Би Си.

30 украински военни са загинали до Зеленополие

http://www.cross.bg/lyganska-oblast-voenni-1420390.html

/КРОСС/ Около 30 украински войници са загинали, а 100 са ранени при атака на проруски опълченци с ракетна система „Град" до с. Зеленополие в Луганска област до границата с Русия, съобщи ИТАР-ТАСС. Опълченците са атакували военните и 24-та лвовска бригада от новобранци. Украинските военни така и не получили подкрепление. Броят на жертвите може да се окаже още по-голям, съобщи служител от вътрешното министерство в Киев. Ако тези данни се потвърдят, това ще се окаже най-смъртоносната атака на опълченците срещу киевската хунта след края на едностранното примирие на 30 юни. Атаката била предприета около 5:00 часа сутринта на 11 юли срещу ГКПП „Зеленополие" в Луганска област. Тази информация е потвърдена и от главния щаб на опълчението от министъра на отбраната на ДНР Игор Стрелков. Той съобщи, че в трудно положение се оказали украинските военни и при атаката на летището в Донецк. Те имат големи загуби, докато в редиците на опълчението няма убити и ранени. На свой ред, един от активистите на Евромайдана написа на страницата си във Фейсбук: „Голямо количество ранени и убити. Няма връзка, всичко е изгоряло. Подкрепление няма.." Напомняме, че Зеленополие се намира близо до границата с Русия, в Свердловския район на Луганска област.

Световно на Копакабана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4187111

Бразилия, Рио, Копакабана, футбол, световно ... Нека спрем дотук, някъде преди самбата и “още нещо” в менюто на удоволствията. В дните на мондиала е шик дори само една вечерна разходка на този митичен дори и за ескимосите плаж. Стига Бразилия да не е паднала с 1:7 и да са ви нападнали нервозни хулигани в най-скъпарския хотел по световноизвестната и Бразилия, Рио, Копакабана, футбол, световно ... Нека спрем дотук, някъде преди самбата и “още нещо” в менюто на удоволствията. В дните на мондиала е шик дори само една вечерна разходка на този митичен дори и за ескимосите плаж. Стига Бразилия да не е паднала с 1:7 и да са ви нападнали нервозни хулигани в най-скъпарския хотел по световноизвестната и

Трима отвличат насила циганка и детето й

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4187820

Полицията в Оряхово е на крак заради отвлечена заедно с детето си 30-годишна циганка във врачанското с. Крушовица. Инцидентът станал в петък докато Донка Борисова вървяла по улица в селото заедно с Георги, с когото живеела на семейни начала и 3-годишният им син. Неочаквано пред тях спрял опел, а от него изскочили трима с маски. Полицията в Оряхово е на крак заради отвлечена заедно с детето си 30-годишна циганка във врачанското с. Крушовица. Инцидентът станал в петък докато Донка Борисова вървяла по улица в селото заедно с Георги, с когото живеела на семейни начала и 3-годишният им син. Неочаквано пред тях спрял опел, а от него изскочили трима с маски.

Хасан Адемов: Без реформа не можем да гарантираме пенсиите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4187044

- Г-н Адемов, много ли компромиси направихте с коалиционния партньор БСП през тази година?
- В програмата на правителството влизат голяма част от предизборните ангажименти на партиите, които го подкрепиха. Бяхме наясно със завишените социални очаквания след трудните 4 години. Задачата беше да гарантираме повече социална справедливост. - Г-н Адемов, много ли компромиси направихте с коалиционния партньор БСП през тази година? - В програмата на правителството влизат голяма част от предизборните ангажименти на партиите, които го подкрепиха. Бяхме наясно със завишените социални очаквания след трудните 4 години. Задачата беше да гарантираме повече социална справедливост.

Израел и "Хамас" продължават да се обстрелват, цивилните жертви растат

http://www.moreto.net/novini.php?n=257743

Най-малко петима палестинци са били убити при два въздушни удара на израелската авиация над ивицата Газа в събота сутринта, като броят на убитите при атаките достигна 118 души. Това пише "Франс прес", като се позовава на медицински представители от Газа.

Българин продал палат за 1,1 млн. долара в Монтерей

http://www.cross.bg/dimitrov-biser-prodazhba-1420389.html

/КРОСС/ Българският бизнесмен Бисер Димитров е продал палат за $ 1,1 млн. в Монтерей, Калифорния. Това е станало през юни 2011 г. след близо 2-годишно търсене на купувачи и намаляване на обявената цена с близо $ 1,2 млн, показа проучване на "24 часа".Ако се вярва на сайта http://www.homesnap.com отначало домът е предложен за $ 2 350 000, но след около 2 г. цената му спада до $ 1,1 млн. Все пак сумата, за която е продаден, е доста по-висока от тази, на която е договорен през 1997 г. - $ 220 000.Двуетажното бижу в средиземноморски стил, с който са се разделили Бисер Димитров и съпругата му Евгения, е кацнал на хълм, от който се разкрива разкошна гледка към няколко планини и долина. Според рекламата парцел от около 8 дка, гараж за 3 коли, сауна, барбекю, мраморен под, винена изба, вградена почистваща система и мелница за отпадъци са само част от екстрите, на които са се радвали собствениците.Домът с разгърната площ около 450 кв. м, построен през 1998 г., е обявен за продажба през януари 2009 г. Въпреки уникалното описание на агенцията, която го продава, кризата си казва думата и цената започва да спада. Така около десетина пъти."Радвайте се на блестящи панорамни гледки на долината Кармел, докато слънцето залязва зад върховете на планината Санта Лусия... Библиотека от дърво, европейска сауна, 14 бетонни колони, обкантени с истинско злато, ще ви посрещнат на входа

Бразилия е шампион по... сексапил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4187706

Световното първенство по футбол в Бразилия е пред своя финал, но покрай спортните страсти все повече се говори и за горещите бразилски красавици. Сънародничките на Неймар от години са лидери сред топ моделите на света, при това съвсем заслужено. Кадифените им кожи, безкрайните крака, телата на богини, съчетани с огнен темперамент, превръщат... Световното първенство по футбол в Бразилия е пред своя финал, но покрай спортните страсти все повече се говори и за горещите бразилски красавици. Сънародничките на Неймар от години са лидери сред топ моделите на света, при това съвсем заслужено. Кадифените им кожи, безкрайните крака, телата на богини, съчетани с огнен темперамент, превръщат...

Миков: БНБ закъсня с реакцията за КТБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-falityt-na-ktb/mikov-bnb-zakysnia-s-reakciiata-za-ktb-6017101

Председателят на Народното събрание смята, че регулаторите под етикета на независимост не попадат под достатъчен контрол от страна на парламента

Балотели взриви Милан с пореден гаф (ФОТО)

http://football.actualno.com/Baloteli-vzrivi-Milan-s-poreden-gaf-FOTO-news_39135.html

Звездата на Милан и Италия Марио Балотели сътвори втори гаф в рамките на една седмица, с който вбеси ръководството на клубния си тим. Нападателят, който бе подложен на унищожителна критика след провал...

Хамес: Да играя за Реал е мечтата на живота ми

http://worldcup2014.actualno.com/Hames-Da-igraja-za-Real-e-mechtata-na-jivota-mi-news_39140.html

Колумбийският халф Хамес Родригес прави всичко възможно, за да поддържа интереса на Реал (Мадрид) към себе си и да стигне до мечтания трансфер в "Кралския клуб". Авторът на шест гола в пет м...

Сагата „КТБ” на страниците на „Файненшъл таймс”

http://www.cross.bg/banka-stranata-korporativna-1420388.html

/КРОСС/ Влиятелният британски икономически ежедневник "Файненшъл таймс" съобщава за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка, за изчезналите документи за заеми, отпускани от банката, и предполагаемото изнасяне на големи суми в брой."Неочакваното рухване на Корпоративна банка насочи вниманието към нездравите тесни връзки между бизнеса и политиците в България - връзки, които накърниха доверието в поредни правителства на най-бедната членка на Европейския съюз и навредиха на отношенията на страната с Брюксел", пише вестникът. Той цитира мнението на български банкери и анализатори, според които рухването на КТБ не застрашава банковия сектор на страната, две трети от който е под контрола на италиански, австрийски и гръцки банки. Финансовият ежедневник разказва и за проблемите на "контролираната от двама български бизнесмени "Първа инвестиционна банка", като заключава, че тези два случая са довели до оттеглянето на слабото правителство, съставено от водена от социалистите коалиция.

Фалити на държавни дружества няма да има заради КТБ

http://www.mediapool.bg/faliti-na-darzhavni-druzhestva-nyama-da-ima-zaradi-ktb-news222573.html

Фалити на държавни дружества, чиито средства са в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ), няма да има. Това обеща министърът на икономиката Драгомир Стойнев пред бТВ.   Той призна, че първоначално е имало известни проблеми със заплатите в държавните компании, но те вече са преодолени.   През последните месеци държавните дружества не са теглили депозити от КТБ, каза Стойнев. По думите му той бил направил "всичко възможно" в първите месеци от мандата си да извади средствата на държавните дружества от банката. Енергийният министър твърди, че в рамките на шест месеца е изпълнил наредбата за управлението на държавните средства.   Срещу наредбата за 25% ограничение за депозитите на държавните фирми в една банка, която беше одобрена от служебния кабинет на Марин Райков имаше огромна съпротива от страна на правителството на Пламен Орешарски. До началото на тази година кабинетът отказваше да предостави информация колко от фирмите са изпълнили това изискване. Едва в края на март държавните компании започнаха масово да диферсифицират риска и да провеждат избор за други банки. Вкарването на парите на държавните енергийни компании в КТБ стана още по времето на тройната коалиция-   Драгомир Стойнев обаче обясни, че благодарение на него и това, че е изпълнил наредбата сега държавните дружества под шапката на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) държат до 25% от парите си само в една банка. Това е позволило енергийните компании да не изпаднат в сериозни финансови проблеми заради ситуацията в КТБ.   Стойнев за пореден път отказа да посочи колко са средствата на държавните компании, чиито принципал е Министерство на икономиката, в КТБ. Той обаче допълни, че ще настоява влоговете на държавните компании да бъдат спасени.   "Най-правилното решение за влоговете на гражданите и фирмите ще вземат институциите", каза икономическият министър. Той за пореден път заяви, че банковата система е стабилна и влоговете в банките са гарантирани. Това означава, че със сигурност държавата ще се намеси, за да опази банковата система, каза Стойнев.   Министърът на икономиката смята, че в момента няма нужда от никакви споразумения с Международния валутен фонд (МВФ), каквито гласове вече се чуват от страна на ГЕРБ. Споразуменията се правят, когато държавата има проблеми с платежния баланс и не може да си плаща задълженията, което не е факт за България, каза Стойнев.   БНБ и парламента имат вина   Председателят на Народното събрание Михаил Миков пък видя вина на БНБ и парламента в случая със закъсалата КТБ. Той оцени реакцията на Централната банка като закъсняла и упрекна парламента, че прекалено стриктно е спазвал независимостта на БНБ.   Реакцията на БНБ в случая с Корпоративна търговска банка (КТБ) закъсня, каза Миков пред Дарик радио.   "И Народното събрание има определена вина, че прекалено стриктно сме спазвали независимостта на Централната банка - дори съвети не могат да се дават по закон. А сега БНБ казва, че политиците са на ход", добави Миков. По думите му е важно да се намерят решенията в тази ситуация, за да "не страдат гражданите".   В петък управителят на БНБ Иван Искров обяви плана за решаване на проблема с КТБ. Той предвижда обявяване в несъстоятелност на КТБ, като "добрите" активи на банката отиват в "Креди Агрикол", която се одържавява. За да се случи това обаче е необходимо парламентът да приеме законодателни промени.   Регулаторите под етикета на независимост не попадат под достатъчен контрол от страна на парламента, смята Миков.   "Трудно мога да приема, че от страната могат да се изнесат чували с пари, че изтичането на милиарди е възможно, без да светнат червените лампички на всички системи, които функционират днес в България", заяви Миков по отношение на твърденията за изнесените над 200 млн. лв. в чували от КТБ.   Финансите на страната не са застрашени - нито по отношение на фискалния резерв, нито по отношение стабилността на борда и валутата, както и приходите в НЗОК и НОИ, смята председателят на парламента.   "Дефицитът вече е въпрос на политическо решение, като засега няма нужда от актуализация на бюджета", смята Михаил Миков.   Актуализацията на бюджета е разделителната линия между БСП и ГЕРБ за приемането на предложения от БНБ план за решаване на проблема със закъсалата КТБ. Според ГЕРБ приемането на специален закон за създаването на новата държавна банка задължително минава през актуализация на държавния бюджет, докато БСП са против. ДПС е склонно да подкрепи позицията на ГЕРБ.   Предложените текстове за наказване със затвор за разпространяване на информация за банки, причиняваща паника, ще претърпят сериозни изменения, за да не се стига до налагане на цензура чрез тях, каза Михаил Миков.   Банкер: Невъзможно е 200 млн. лв. да се изтеглят кеш   Главният изпълнителен директор на банка ДСК Виолина Маринова обяви, че е шокирана от случая. "Първо, защото се каза, че една огромна сума в размер на 200 млн. лв. е изтеглена кеш. Това просто е невъзможно. Не мога да си представя, че без заявка, такава крупна сума ще се изплати", каза Виолина Маринова пред Нова телевизия.   Според бившият финансов министър Стоян Александров всеки вложител има право да изтегли сумата по сметката си, независимо колко е голяма. Алкесандров също изрази съмнения относно оповестените резултати от проверката на БНБ. Първо защото КТБ е ревизирана от една от световно големите одиторски компании и едва ли е възможно да проспи чак такива нарушения. Второ банков надзор също е правил основна ревизия на банката преди година и не е установил нередности тогава, изтъкна Александров пред Нова телевизия.

Миков видя вина на БНБ и парламента по случая с КТБ

http://www.mediapool.bg/mikov-vidya-vina-na-bnb-i-parlamenta-po-sluchaya-s-ktb-news222573.html

Председателят на Народното събрние Михаил Миков видя вина на БНБ и парламента в случая със закъсалата Корпоративна търговска банка (КТБ). Той оцени реакцията на Централната банка като закъсняла и упрекна  парламента, че прекалено стриктно е спазвал независимостта на БНБ. Реакцията на БНБ в случая с Корпоративна търговска банка (КТБ) закъсня, каза Миков пред Дарик радио. "И Народното събрание има определена вина, че прекалено стриктно сме спазвали независимостта на Централната банка - дори съвети не могат да се дават по закон. А сега БНБ казва, че политиците са на ход", добави Миков. По думите му е важно да се намерят решенията в тази ситуация, за да "не страдат гражданите". В петък управителят на БНБ Иван Искров обяви плана за решаване на проблема с КТБ. Той предвижда обявяване в несъстоятелност на КТБ, като "добрите" активи на банката отиват в "Креди Агрикол", която се одържавява. За да се случи това обаче е необходимо парламентът да приеме законодателни промени. Регулаторите под етикета на независимост не попадат под достатъчен контрол от страна на парламента, смята Миков. "Трудно мога да приема, че от страната могат да се изнесат чували с пари, че изтичането на милиарди е възможно, без да светнат червените лампички на всички системи, които функционират днес в България", заяви Миков по отношение на твърденията за изнесените над 200 млн. лв. в чували от КТБ. Финансите на страната не са застрашени - нито по отношение на фискалния резерв, нито по отношение стабилността на борда и валутата, както и приходите в НЗОК и НОИ, смята председателят на парламента. "Дефицитът вече е въпрос на политическо решение, като засега няма нужда от актуализация на бюджета", смята Михаил Миков. Актуализацията на бюджета е разделителната линия между БСП и ГЕРБ за приемането на предложения от БНБ план за решаване на проблема със закъсалата КТБ. Според ГЕРБ приемането на специален закон за създаването на новата държавна банка задължително минава през актуализация на държавния бюджет, докато БСП са против. ДПС е склонно да подкрепи позицията на ГЕРБ. Предложените текстове за наказване със затвор за разпространяване на информация за банки, причиняваща паника, ще претърпят сериозни изменения, за да не се стига до налагане на цензура чрез тях, каза Михаил Миков. По отношение на избора на нов лидер на БСП Миков заяви, че ако получи достатъчно номинации, ще участва в надпреварата.

Миков видя виня на БНБ и парламента по случая с КТБ

http://www.mediapool.bg/mikov-vidya-vinya-na-bnb-i-parlamenta-po-sluchaya-s-ktb-news222573.html

Председателят на Народното събрние Михаил Миков видя вина на БНБ и парламента в случая със закъсалата Корпоративна търговска банка (КТБ). Той оцени реакцията на Централната банка като закъсняла и упрекна  парламента, че прекалено стриктно е спазвал независимостта на БНБ. Реакцията на БНБ в случая с Корпоративна търговска банка (КТБ) закъсня, каза Миков пред Дарик радио. "И Народното събрание има определена вина, че прекалено стриктно сме спазвали независимостта на Централната банка - дори съвети не могат да се дават по закон. А сега БНБ казва, че политиците са на ход", добави Миков. По думите му е важно да се намерят решенията в тази ситуация, за да "не страдат гражданите". В петък управителят на БНБ Иван Искров обяви плана за решаване на проблема с КТБ. Той предвижда обявяване в несъстоятелност на КТБ, като "добрите" активи на банката отиват в "Креди Агрикол", която се одържавява. За да се случи това обаче е необходимо парламентът да приеме законодателни промени. Регулаторите под етикета на независимост не попадат под достатъчен контрол от страна на парламента, смята Миков. "Трудно мога да приема, че от страната могат да се изнесат чували с пари, че изтичането на милиарди е възможно, без да светнат червените лампички на всички системи, които функционират днес в България", заяви Миков по отношение на твърденията за изнесените над 200 млн. лв. в чували от КТБ. Финансите на страната не са застрашени - нито по отношение на фискалния резерв, нито по отношение стабилността на борда и валутата, както и приходите в НЗОК и НОИ, смята председателят на парламента. "Дефицитът вече е въпрос на политическо решение, като засега няма нужда от актуализация на бюджета", смята Михаил Миков. Актуализацията на бюджета е разделителната линия между БСП и ГЕРБ за приемането на предложения от БНБ план за решаване на проблема със закъсалата КТБ. Според ГЕРБ приемането на специален закон за създаването на новата държавна банка задължително минава през актуализация на държавния бюджет, докато БСП са против. ДПС е склонно да подкрепи позицията на ГЕРБ. Предложените текстове за наказване със затвор за разпространяване на информация за банки, причиняваща паника, ще претърпят сериозни изменения, за да не се стига до налагане на цензура чрез тях, каза Михаил Миков. По отношение на избора на нов лидер на БСП Миков заяви, че ако получи достатъчно номинации, ще участва в надпреварата.

Бареков: Нужни са законови промени за затягане на режима около банките

http://pik.bg/бареков-нужни-са-законови-промени-за-затягане-на-режима-около-банките-news201613.html

Бареков: Нужни са законови промени за затягане на режима около банките

 Трябва да се върви към законови промени, за да се затегне режимът около банките, защото случилото се около КТБ не бива да се повтаря повече. Това каза лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков в интервю за Радио К2.

 Според него случилото се с банката налага управителят на БНБ Иван Искров и хората около него да поемат своята политическа отговорност и да подадат оставки. "Мандатът им на практика изтече със срива в КТБ", категоричен беше Бареков.

 Той каза още, че ще настоява да се направи одит на всички български банки от три независими агенции, за да се види какво е и тяхното реално състояние. "След като се допусна толкова време една българска банка да работи като финансова пирамида, това показва, че нещата трябва да се проверят издъно", мотивира целта на проверката Бареков. Той добави още, че ще инициира промени и на европейско ниво, които да отразят поуките, които получи цяла Европа с КТБ.

 Лидерът на ББЦ каза още, че три партии основно са способствали КТБ да се превърне през годините в пирамида. "Тя започна своя път по времето на ДПС и БСП, а по време на управлението на ГЕРБ просто разцъфтя", каза Бареков.

 По отношение на актуализацията на бюджета на НЗОК лидерът на ББЦ коментира, че това не бива да се прави. "Актуализацията на бюджета сега обслужва единствено Борисов и ДПС. Те са канят да фалират държавата и да кажат, че трябва да дойде Борисов със Симеон Дянков, за да оправят нещата. Една актуализация заради КТБ и НЗОК може да вдигне бюджетния дефицит над 3%, което е нарушение на критериите от Маастрихт, защото България не е Германия или Франция и няма добра икономика. Както казва зам.- председателя Рада Коджабашева, бюджетният дефицит е полезен когато имаш производство и работеща икономика", мотивира се лидерът на ББЦ.

 Бареков коментира още, че Здравната каса е била ограбена по времето на Симеон Дянков – 1,4 млрд. лв., и че там прокуратурата отдавна е трябвало да се е задейства. Според него ДПС и ГЕРБ се провалиха в здравната реформа. Ген. Тонев остави 100 млн. дългове на ВМА, той ли сега ще прави здравна реформа?, попита Бареков.

 Лидерът на ББЦ каза още, че днес на Национален съвет ще бъде обсъдена номинацията на Надежда Неински за български еврокомисар.

121 човека станали жертва на израелската операция в Ивицата Газа

http://www.cross.bg/gaza-ivitzata-choveka-1420387.html

/КРОСС/ Най-малко 121 жители на Палестина са загинали в резултат на израелските военни удари срещу Ивицата Газа през последните дни, съобщава „Франс прес". По-рано бе съобщено, че по данни на Министерството на здравеопазването в Газа, броят на загиналите палестинци по време на операцията „Неразрушима скала" се е повишил до 100 човека.

Самоделна бомба уби осем души в Афганистан

http://www.vesti.bg/novini/samodelna-bomba-ubi-osem-dushi-v-afganistan-6017102

Осем афганистански мирни жители загинаха при експлозия днес на самоделна бомба в афганистанската провинция Кандахар.

Варненски гимнастички се върнаха с медали от „Олимпия къп”

http://www.moreto.net/novini.php?n=257744

Спортен клуб „Надежда” се представя убедително на Петия международен турнир „Олимпия къп”, започнал в бургаската зала „Младост” на 10 юли. Участват 360 малки състезателки от 21 отбора- от Бразилия, Турция, Гърция, Украйна, Русия, Румъния, Полша, Естония, Италия, Киргизстан, Казахстан, съобщи Росица Александрова- председател на варненския клуб и треньор.

Нужни са законови промени за затягане на режима около банките

http://www.bnews.bg/article-110910

Нужни са законови промени за затягане на режима около банките. Това заяви лидерът на "България без цензура" в коментар на вчерашното решение на БНБ за затварянето на КТБ. Според него случилото се с банката налага управителят на БНБ Иван Искров и хората около него да поемат своята политическа отговорност и да подадат оставки. "Мандатът им на практика изтече със срива в КТБ", категоричен беше Бареков.

Пункт за опасни отпадъци ще има днес в районите "Панчерево" и "Искър"

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/07/12/2342504_punkt_za_opasni_otpaduci_shte_ima_dnes_v_raionite/?ref=rss


Опасни отпадъци, които са образувани от домакинствата, ще се приемат безплатно в столичните райони "Искър" и "Панчарево" днес (11.07.2014 г.) от 08.30 до 15.30 ч. Това съобщават от пресцентъра на общината, цитирани от агенция "Фокус"

Като опасни отпадъци ще се приемат: живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни); лакове и бояджийски материали; домакински препарати и химикали; мастила и замърсени опаковки; фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване