Стойнев притеснен от липсата на бърза реакция по руското ембарго

http://www.cross.bg/proizvoditeli-ministur-ikonomikata-1424887.html

София /КРОСС/ В момента в 20 перспективни и бързо растящи пазари от Азия, Близкия Изток и Африка, чакат Министерството на икономиката да отвори служби за търговско- икономически връзки. Бързата реакция на новия министър е задължителна, защото може да бъде една от мерките за компенсиране на българските производители на зеленчуци и млечни продукти заради изгубения пазар в Русия, заяви Драгомир Стойнев, бивш министър на икономиката и енергетиката.Говоря за пазари, сред които, Обединените арабски емирства, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Ирак, Алжир, Тунис, Пакистан, Армения, Туркменистан и Монголия. Това са страни, в които държавната воля за насърчаване на двустранните търговски отношения е ключова. Затова като министър на икономиката поисках допълнителен бюджет и щатни бройки за отваряне на търговски представителства на България там. Сега новото ръководство на министерството трябва бързо да довърши изпращането им с конкретни задачи.Притеснен съм от липсата на бърза реакция за ефектите върху българските производители на селскостопански и хранителни продукти, които попадат в забранителния списък на руското правителство, в резултат на наложените от ЕС санкции на Русия. В МИЕ има такъв предварителен анализ на различни сценарии на санкции. В него сегашната ситуация е предвидена.Да не се успокояваме с факта, че забраната за внос засяга само около 2% от нашия износ към Русия. Това са десетки хиляди работни места. Много по-рискови са обаче непреките ефекти

Институтът за дясна политика: Новият кабинет да се придържа плътно към мандата

http://pik.bg/институтът-за-дясна-политика-новият-кабинет-да-се-придържа-плътно-към-мандата-news212396.html

Институтът за дясна политика: Новият кабинет да се придържа плътно към мандата

"Правителството на Пламен Орешарски е неуспешно. В края на управлението нито една от партиите не го припознава като свое правителство". Това заяви на пресконференция Тома Биков, председател и член на УС на Института за дясна политика (ИДП). На събитието бе представен месечният анализ на ИДП за периода юли-август.

Според него това е второ поред правителство на малцинството, което не успява да завърши мандата си. Изводът, според него е, че следващото редовно правителство трябва да бъде правителство на ясно мнозинство, което да осигури преди всичко политическа стабилност.

"Правителството на Орешарски изконсумира мита за "експертното правителство". То доказа, че експертността няма никакво значение, когато не се води от ясна политическа воля", коментира Биков. Той поясни, че зад паравана на експертните правителства се крият доста сложни и тъмни интереси. За това, ако наричаме политиката зло, по-малкото зло е политическото правителство, заключи той.
От ИДП са категорични, че следващото правителство трябва да бъде съставено от политически фигури, които да упражняват ефективно властта, а не да играят ролята на подставени лица.

"Мястото на експертите-неполитици е във втория ешелон на властта. Ако политическата криза в България не бъде решена, няма да започнат да бъдат решавани и другите проблеми, които стоят пред държавата ни", посочи още Тома Биков.

От института призоваха президента Росен Плевнелиев да оттегли Красимира Медарова като министър на изборите, за да демонстрира желанието си и волята на кабинета никой да не оспорва изборите. Според председателя УС на ИДП Петър Николов един от сериозните проблеми пред служебния кабинет е назначаването на Медарова за министър на изборите.

От ИДП отправиха и съвет към новия кабинет - да се придържа плътно към мандата, получен от Плевнелиев и да не се опитва да надгражда тази политика, когато кабинетът се създаваше.

Фенове налазиха Среброто, той вдигна ръце

http://www.bnews.bg/article-113450

Среброто вдигна ръце от фенове - приятелският му лимит във Фейсбук вече е достигнат.

Драгомир Стойнев: МИЕ да действа бързо – 20 перспективни пазари чакат да компенсират българските производители след контра санкциите на Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238203

В момента в 20 перспективни и бързо растящи пазари от Азия, Близкия Изток и Африка, чакат Министерството на икономиката да отвори служби за търговско- икономически връзки. Бързата реакция на новия министър е задължителна, защото може да бъде една от мерките за компенсиране на българските производители на зеленчуци и млечни продукти заради В момента в 20 перспективни и бързо растящи пазари от Азия, Близкия Изток и Африка, чакат Министерството на икономиката да отвори служби за търговско- икономически връзки. Бързата реакция на новия министър е задължителна, защото може да бъде една от мерките за компенсиране на българските производители на зеленчуци и млечни продукти заради

До 20-и отварят Цариградско от моста до Окръжна болница

http://www.cross.bg/okruzhna-sofiya-bolnitza-1424886.html

София /КРОСС/ Ремонтираният участък на бул. „Цариградско шосе" от моста на ІV км. до Окръжна болница ще бъде пуснат до 20 август. Кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по транспорт Любомир Христов инспектира днес строителството в този участък. Строителите успяват да компенсират забавянията вследствие на дъждовете и очаквам до 15 септември да приключи ремонта на булеварда от Окръжна болница до моста на летището, уточни Фандъкова. След 15 септември ще има дейности само в локалите.Столичният кмет съобщи още, че е започнало и изпълнението на проекта за подобряване на енергийната ефективност на уличното осветление на града с безвъзмездни средства от Международен Фонд „Козлодуй". Първите енергоспестяващи лампи са монтирани по бул „Цариградско шосе". Проектът обхваща уличното осветление в разширения център на София и кв. "Дружба" 1 и 2 и в центъра на Банкя.

Пускат част от „Цариградско шосе“ на 20 септември

http://econ.bg/Новини/Пускат-част-от-Цариградско-шосе-на-20-септември_l.a_i.561106_at.1.html

На 20 септември ще бъде пуснато движението по бул. "Цариградско шосе" между и 4-и километър и Окръжна болница. Това обяви столичният кмет Йорданка...

Наръчник на летния флирт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4237213

КАТРИН ЛЕЙЛА САУАЛХА
С настъпването на лятото идва и сезонът на морето, коктейлите на плажа, флиртуването и забавленията. Това води до падането на задръжки и табута у много мъже и жени. Като всяко начинание и флиртът, особено летният, си има своите правила, които трябва да се спазват, за да бъде той успешен. Ето най-важните от тях:
 1. КАТРИН ЛЕЙЛА САУАЛХА С настъпването на лятото идва и сезонът на морето, коктейлите на плажа, флиртуването и забавленията. Това води до падането на задръжки и табута у много мъже и жени. Като всяко начинание и флиртът, особено летният, си има своите правила, които трябва да се спазват, за да бъде той успешен. Ето най-важните от тях: 1.

Щипка канела в кафето и къри в ястието охлаждат в жегите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4237506

Kлиматът в пустините е суров. В Сахара например температурната амплитуда е около 35 градуса. А средната за деня е около 50 градуса. Затова традиционна за бедуините напитка е чаят. Най-често черен, който смесват с най-различни познати и непознати билки. Чаят се сервира в много концентриран вид в чашка, голяма колкото напръстник. Казват, че Kлиматът в пустините е суров. В Сахара например температурната амплитуда е около 35 градуса. А средната за деня е около 50 градуса. Затова традиционна за бедуините напитка е чаят. Най-често черен, който смесват с най-различни познати и непознати билки. Чаят се сервира в много концентриран вид в чашка, голяма колкото напръстник. Казват, че

ЦИК иска повече пари за разяснителна кампания и заплати на СИК и РИК

http://offnews.bg/news/n_1/n_375098.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) е дала предложения по предоставената от Министерството на финансите план-сметка за изборите на 5-ти октомври и е поискала повече пари по някои пера, съобщи "Хоризонт". В сряда се очаква правителството да одобри окончателно парите за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. От ЦИК са поискали повече средства за медийните пакети, тъй като се очаква инициативните комитети и партиите, които ще се регистрират, да са повече отколкото на евровота. Според комисията e нужна и по-висока сума за разяснителната кампания. Амбицията е да се разнообразят формите за ограмотяване на гражданите как да упражнят своя вот, коментира Александър Андреев , говорител на ЦИК. Одобрените възнаграждения на членовете на районните комисии за 5 октомври са завишени с 50 лева заради новата методика за формирането им. Членовете на секционни комисии, които ще предават изборните книжа в районните комисии, също ще получат по 20 лева допълнително, а тези в комисиите с експериментално машинно гласуване - по 10 лева допълнително. Почти 26 млн. лева ще ни струват изборите на 5 октомври, предвижда план-сметката за вота, която е дадена за съгласуване на различните ведомства. Изборите за европарламента струваха на данъкоплатците 23 888 000 лв. Проектът предвижда на МВР да бъдат отпуснати 3 млн. лева, колкото получи полицията и за евровота. Председателите на РИК ще вземат по 981 лв. месечно, което е с 50 лева повече от евровота. Зам.-председател и секретар ще получават по 938 лв., а редови член – 896 лв. Шефът на СИК ще вземе 71 лева еднократно. 

Бареков: Ако ГЕРБ спечелят, наесен ще има нови заграждения пред НС

http://www.cross.bg/liderut-gerb-bulgariya-1424885.html

Бургас /КРОСС/ Решението на съдия Красимира Медарова е единственото правилно, при така създадените обществени нагласи. Това коментира лидерът на "България без цензура" Николай Бареков по време на Областен съвет и среща с общинските ръководства на формацията в Бургас. Нека президентът Плевнелиев да назначи еднакво отдалечен от всички партии министър с ресор "избори" или да помисли дали изобщо е необходим такъв, при положение, че организацията на вота през октомври е задължение и отговорност на премиера Близнашки и целия кабинет.Нашето време тепърва предстои, обяви лидерът на "България без цензура". Според него евроизборите са били само прелюдията. "Никой не очакваше от нас да вземем 11%, това разби плановете на статуквото. Те искаха да се появят една-две техни патерици и да си продължат постарому. Ако БСП бяха взели повече гласове, щяха да излязат и да кажат - няма нужда от нови избори, хората си ни искат. Но нашият резултат провали сметките им. А това предизвика ДПС да действат бързо, неслучайно Местан пръв поиска предсрочни избори", обобщи ситуацията Николай Бареков.Той каза още, че има отрезвяване от ГЕРБ. "80% от хората не ги приемат. Ако стане така, че те спечелят вота, наесен ще има нови заграждения пред НС", прогнозира лидерът на ББЦ.Според него единствената нова формация, която има шанс да се пребори за влизане в следващия парламент е ББЦ. От старите партии шансове за влизане имат ГЕРБ, БСП, ДПС

Стойнев: МИЕ да действа бързо, 20 пазари от света чакат да ни компенсират

http://pik.bg/стойнев-мие-да-действа-бързо-20-пазари-от-света-чакат-да-ни-компенсират-news212391.html

Стойнев: МИЕ да действа бързо, 20 пазари от света чакат да ни компенсират

В момента в 20 перспективни и бързорастящи пазари от Азия, Близкия Изток и Африка чакат Министерството на икономиката да отвори служби за търговско-икономически връзки. Бързата реакция на новия министър е задължителна, защото може да бъде една от мерките за компенсиране на българските производители на зеленчуци и млечни продукти заради изгубения пазар в Русия. Това заяви Драгомир Стойнев, бивш министър на икономиката и енергетиката, цитиран от Фокус.

Говоря за пазари, сред които Обединените арабски емирства, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Ирак, Алжир, Тунис, Пакистан, Армения, Туркменистан и Монголия. Това са страни, в които държавната воля за насърчаване на двустранните търговски отношения е ключова. Затова като министър на икономиката поисках допълнителен бюджет и щатни бройки за отваряне на търговски представителства на България там.

Сега новото ръководство на министерството трябва бързо да довърши изпращането им с конкретни задачи, обясни Стойнев. Притеснен съм от липсата на бърза реакция за ефектите върху българските производители на селскостопански и хранителни продукти, които попадат в забранителния списък на руското правителство, в резултат на наложените от ЕС санкции на Русия.

В МИЕ има такъв предварителен анализ на различни сценарии на санкции. В него сегашната ситуация е предвидена, посочи бившият енергиен министър. Да не се успокояваме с факта, че забраната за внос засяга само около 2% от нашия износ към Русия. Това са десетки хиляди работни места.

Много по-рискови са обаче непреките ефекти. Стотици български производители на зеленчуци и млечни продукти ще пострадат, тъй като ще се окажат под натиска на големите субсидирани европейски производители. След забраната да работят на руския пазар те ще търсят реализацията на продуктите си на други близки пазари – включително и на българския, където ги чакат големите европейски търговски вериги, предупреди Драгомир Стойнев.

Служебният министър на икономиката и ресорният вицепремиер трябва да съберат българските производители и да обяснят какви са преките, но и косвените последствия и да предложат мерки за компенсация.

Поставянето на конкретни задачи на търговските ни представителства в чужбина за подкрепа на българския износ в засегнатите сектори е само една от тях, категоричен бе той.


Нико Розберг стана гондолиер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238200


Лидерът във временното класиране на Формула 1 Нико Розберг влезе в ролята на гондолиер заради любимата си Вивиан Зиболд, която отскоро е негова законна съпруга и пред Бога.
Двойката използва лятната пауза в състезанието с най-бързите болиди за морска ваканция. Германците разпускат с приятели на остров Капри в Средиземно море. Лидерът във временното класиране на Формула 1 Нико Розберг влезе в ролята на гондолиер заради любимата си Вивиан Зиболд, която отскоро е негова законна съпруга и пред Бога. Двойката използва лятната пауза в състезанието с най-бързите болиди за морска ваканция. Германците разпускат с приятели на остров Капри в Средиземно море.

ЦСКА прибира 109 063 лева от участието на Мболи на мондиала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238197




109 063 лева ще постъпят скоро в сметката на ЦСКА от участието на Райс Мболи на световните финали в Бразилия. Това показват сметките, след като ФИФА официално оповести, че ще компенсира клубовете с по 2800 долара на ден за всеки футболист, който бе ангажиран на мондиала. Цялата сума се формира, като се вземат предвид колко дни е останал 109 063 лева ще постъпят скоро в сметката на ЦСКА от участието на Райс Мболи на световните финали в Бразилия. Това показват сметките, след като ФИФА официално оповести, че ще компенсира клубовете с по 2800 долара на ден за всеки футболист, който бе ангажиран на мондиала. Цялата сума се формира, като се вземат предвид колко дни е останал

РЗИ с нова проверка за чистотата на водата на Офицерския плаж

http://www.moreto.net/novini.php?n=260732

РЗИ Варна ще направи ново измерване на чистотата на водата на Офицерския и други варненски плажове. Очаква се това да се случи утре или най-късно във вторник, като резултатите от пробите ще излязат в рамките на 72 часа. Това заяви пред Дарик директорът на РЗИ Варна д-р Светла Станева.

Медарова се оттегля като министър за изборите

http://frognews.bg/news_74442/

В отворено писмо до медиите Красимира Медарова - определена в петък от президента Росен Плевнелиев за министър, отговорен за подготовката на изборите, уведомява, че е отправила молба до държавния глава да бъде спряна процедурата по нейното назначаване.

Медарова правилно се оттегли, хората не искат ГЕРБ

http://www.bnews.bg/article-113449

Като правилно определи решението на Медарова лидерът на ББЦ Николай Бареков в Бургас по време на среща с местното ръководство на партията.

Туристическият бранш очаква спад в приходите с 12%

http://www.mediapool.bg/turisticheskiyat-bransh-ochakva-spad-v-prihodite-s-12-news223543.html

Спад от 12 на сто на приходите от международен и български туризъм за годината очакват от бизнеса. Това прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от БТА.   Сред причините за тази негативна тенденция той посочи намаляването на цените на почивките с близо десет на сто през август и свиването на покупателната способност на руските туристи.   Негативната тенденция ще продължи и през лятото на следващата година, което ще е обусловено от фалита на няколко руски туроператора. Очакванията са за продължаване на срива на руския изходящ туризъм заради санкциите срещу страната и обезценяването на рублата.   Лятото на 2015 г. се очаква да е тежко и заради обилните валежи този сезон, които са предпоставка за създаване на негативни нагласи у туристите. Тази година такава нагласа не е имало, защото 2013-та година е била успешна и туристите - доволни, коментира Драганов.   Планинският туризъм не би могъл да компенсира негативните тенденции от това лято по морето, смята той.   Въпреки негативните тенденции тазгодишният туристически сезон няма да бъде загубен, коментира Драганов. Той смята, че ще приключи не по-зле от 2013-та. Легловата база през 2013 г е достигнала заетост от 97 на сто, което е причина да не може да се очакват ръстове в туризма от 20-30 на сто, каквито бяха през 2004-2008 г., аргументира се той.   Бизнесът иска спешно да бъде назначен ресорен заместник-министър. Правителството на Пламен Орешарски освен че извади от името на министерството туризма, остави ресора в началото на мандата си близо два месеца без заместник-министър, отбеляза Драганов.   По същия начин премиерът постъпи и в края на мандата си, уволнявайки заместник-министъра с ресор туризъм в последните часове. "Така че оценката на управлението на Орешарски по отношение на туризма, е едно негодно управление", каза Драганов.   Той обаче допълни, че проблемите са натрупани с години заради това, че управлението на туристическите атракции - публичната собственост, не е било припознато като важно за държавата от всички правителства досега. Не е и отчетено многократното искане на бизнеса да бъде създадено Министерство на туризма не за да се управляват хотелите и ресторантите, а за да се управляват публичните обекти публична държавна собственост, които имат еквивалент като стойност стотици милиарди евро.   Това пречи да постигнем сравнително нормална средна заетост на легловата база за ЕС, смята Драганов.   По думите му бизнесът очаква служебното правителство да подготви създаването на регистър на туристическите атракции публична собственост, описването на туристически зони и места и точки, което да е предпоставка за структурирането на отделно министерство на туризма, което да ги управлява. Парите за национална туристическа реклама за 2015 г. също трябва да са във фокуса на служебното правителството, с идеята да се предостави възможност за повече реклама за вътрешния туризъм, за да може да се компенсира 2015 г., която е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският пазар.   Над 230 000 души са заети през лятото в туризма, но голяма част от тях имат договори за два-три месеца, което предопределя проблеми с професионализма и качеството на кадрите в сферата, коментира експертът. Средната заплата в туризма се движи между 650 и 2500 лева с изключения под и над минимума.   Туризмът ни обслужва милиони чужденци и българи и няма оплаквания от качеството на услугата, въпреки заетостта, която понякога е "от по седем дни в седмицата по 25 часа", каза Драганов.   По данни на Главна инспекция на труда най-много са констатираните нарушения при проверки на инспекторите в сектора "Търговия и ресторантьорство". Нарушенията са свързани със заплащането на труда, нерегламентиран извънреден труд, за работа без договори или сключени договори на непълен работен ден при полагане на труд на пълен.

Дейвид Духовни се разведе

http://www.cross.bg/dyhovni-deiivid-brak-1424884.html

/КРОСС/ Холивудският актьор Дейвид Духовни, който стана известен с ролята си на агент Фокс Мълдър в телевизионния сериал "Досиетата Х", се развежда след 17 години брак. Двойката е подписала документите още през юни, но всичко това е останало скрито от медиите. След като официалната им раздяла става факт, нито Духовни, нито вече бившата му съпруга Теа Леони правят изявление пред медиите. Дейвид Духовни и Теа Леони сключиха брак през 1997 г. За първи път отношенията им се влошиха през 2008 г. Тогава те се разделиха, а Дейвид се подложи на терапия срещу пристрастяване към секса. След това се събираха и разделяха няколко пъти през последните няколко години.    

Пламен Димитров: Държавата е в политическа криза

http://politics.actualno.com/Plamen-Dimitrov-Dyrjavata-e-v-politicheska-kriza-news_44281.html

Държавата ни се намира в политическа криза, която дава своето отражение върху обществените отношения и социалното битие на български граждани. Това каза Пламен Димитров, КНСБ, по време на 43-тия конгр...

Военноморските ни сили навършват 135 години

http://pik.bg/военноморските-ни-сили-навършват-135-години-news212388.html

Военноморските ни сили навършват 135 години

По традиция през втория неделен ден на месец Август Военноморските сили на Република България празнуват своя Рожден ден. Основите на военния ни флот са поставени в Русе през 1879 година.

През 1897-ма Военноморските сили са разделени на Дунавска флотилия с щаб в Русе и Морска част с щаб във Варна. Две години по-късно Щабът на ВМС е изцяло базиран в морската столица, като там е създаден и първият военноморски клуб.

Центърът на празненствата по повод 135-годишнината от създаването на ВМС ще бъде във Варна. Отбелязването на годишнината започва с ритуал по тържественото вдигане на флаговете на корабите от флота, който ще се проведе на Морска гара. Отново там ще последва военен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров". До обяд официалните гости ще могат да разгледат корабите на ВМС.

От 10 до 18 часа Военноморският музей ще бъде отворен за безплатни посещения на граждани и гости. Празничният ден ще завърши с концерт на Мъжкия хор на моряците, който започва в 18 часа на сцена "Раковина" в Морската градина, съобщи topnovini.bg.

Как Ебола започва да нанася и икономически щети

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d5d0ca5/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cdrugi0C3380Ca0Ckak0Eebola0Ezapochva0Eda0Enanasia0Ei0Eikonomicheski0Eshteti0H1778270C/story01.htm

Взривът на вируса, който отне живота на близо 1000 души, пречи на бизнеса и причинява икономически щети в три африкански страни


РЗИ прави нова проверка на водата на Офицерския плаж

http://www.cross.bg/varna-vodata-plazhove-1424883.html

Варна /КРОСС/ РЗИ-Варна ще направи ново измерване на чистотата на водата на Офицерския и други варненски плажове. Очаква се това да се случи утре или най-късно във вторник, като резултатите от пробите ще излязат в рамките на 72 часа. Това заяви пред Дарик директорът на РЗИ Варна д-р Светла Станева.Последното измерване на чистотата на водата по варненските плажове беше преди две седмици. Тогава проверката на Здравната инспекция установи наднормено съдържание на опасните бактерии "ешерихия коли" и "чревни ентерококи" в морската вода на Офицерския плаж.Беше издадено предписание до Областна администрация, Община Варна, РИОСВ, Басейнова дирекция и ВиК. Областният управител свика работна група, която да се заеме с изясняването на причините за замърсяването на водата, като междувременно къпането на плажа беше забранено.„Радвам се, че отговорните институции реагираха своевременно и се заеха с установяването на причините. Ние ще направим още едно замерване, след което в рамките на 72 часа ще излязат актуалните резултати за този и останалите плажове във Варна", заяви д-р Станева.

Бареков: Решението на съдия Медарова е правилно

http://pik.bg/бареков-решението-на-съдия-медарова-е-правилно-news212387.html

Бареков: Решението на съдия Медарова е правилно

Решението на съдия Красимира Медарова е единственото правилно, при така създадените обществени нагласи. Това коментира лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на ЕКР в Европарламента Николай Бареков по време на Областен съвет и среща с общинските ръководства на формацията в Бургас.

Нека президентът Плевнелиев да назначи еднакво отдалечен от всички партии министър с ресор "избори" или да помисли дали изобщо е необходим такъв, при положение, че организацията на вота през октомври е задължение и отговорност на премиера Близнашки и целия кабинет.

Нашето време тепърва предстои, обяви лидерът на "България без цензура". Според него евроизборите са били само прелюдията. "Никой не очакваше от нас да вземем 11%, това разби плановете на статуквото. Те искаха да се появят една-две техни патерици и да си продължат постарому.

Ако БСП бяха взели повече гласове, щяха да излязат и да кажат – няма нужда от нови избори, хората си ни искат. Но нашият резултат провали сметките им. А това предизвика ДПС да действат бързо, неслучайно Местан пръв поиска предсрочни избори", обобщи ситуацията Николай Бареков.

Той каза още, че има отрезвяване от ГЕРБ. "80% от хората не ги приемат. Ако стане така, че те спечелят вота, на есен ще има нови заграждения пред НС", прогнозира лидерът на ББЦ.

Според него единствената нова формация, която има шанс да се пребори за влизане в следващия парламент е ББЦ. От старите партии шансове за влизане имат ГЕРБ, БСП, ДПС. Останалите формации са в "зоната на здрача", каза Бареков.

Изборите започнаха, отсече лидерът на ББЦ - това се случи с медийните атаки срещу мен и нашите обиколки в страната. Пред членовете на формацията той отбеляза, че те имат изключително голяма отговорност. "Може да се случи така, че да имаме парламент, в който ние да сме единствената опозиция. Той обяви още, че от страна на ДПС и ГЕРБ ще има сериозен натиск и призова членовете и симпатизантите да не се поддават на него.

Пред бургаската структура той разясни за работата на коалицията с "Гергьовден" и ЗНС, която ще носи името "България без цензура". Тя ще има няколко нива на управление. Нейното ръководство ще става от тримата председатели на формациите. Но освен тях ще има Коалиционен съвет.

Коалицията ще има и свои говорители. От ББЦ това ще са Светлин Танчев, Росен Петров и Рада Коджабашева. Говорител на "Гергьовден" ще е Любен Дилов-син, а на ЗНС - Явор Хайтов. Вероятно е към нея да се присъединят още формации до изборите, завърши лидерът на ББЦ.

Институтът за дясна политика: Новият кабинет да се придържа плътно към мандата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238189

"Правителството на Пламен Орешарски е неуспешно. В края на управлението нито една от партиите не го припознава като свое правителство". Това заяви на пресконференция Тома Биков, председател и член на УС на Института за дясна политика (ИДП). На събитието бе представен месечният анализ на ИДП за периода юли-август.

Института за дясна политика: Новият кабинет да не се опитва да надгражда тази политика, когато кабинетът се създаваше

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238191

"Правителството на Пламен Орешарски е неуспешно. В края на управлението нито една от партиите не го припознава като свое правителство". Това заяви на пресконференция Тома Биков, председател и член на УС на Института за дясна политика (ИДП). На събитието бе представен месечният анализ на ИДП за периода юли-август. "Правителството на Пламен Орешарски е неуспешно. В края на управлението нито една от партиите не го припознава като свое правителство". Това заяви на пресконференция Тома Биков, председател и член на УС на Института за дясна политика (ИДП). На събитието бе представен месечният анализ на ИДП за периода юли-август.

До 20 август отварят Цариградско от моста до Окръжна болница

http://offnews.bg/news/n_1/n_375073.html

До 20 август ще бъде пуснато движението в ремонтирания участък на бул. „Цариградско шосе” от моста на ІV км до Окръжна болница, съобщиха от Столичната община. Кметът на София Йорданка Фандъкова  и зам.-кметът по транспорт Любомир Христов инспектира днес строителството в този участък.  Строителите успяват да компенсират забавянията вследствие на дъждовете и очаквам до 15 септември да приключи ремонта на булеварда от Окръжна болница до моста на летището, уточни Фандъкова. След 15 септември ще има дейности само в локалите. Започна и изпълнението на проекта за Подобряване на енергийната ефективност на уличното осветление на град София с безвъзмездни средства от Международен Фонд „Козлодуй”, каза още Фандъкова. Първите енергоспестяващи осветителни тела са монтирани по бул „Цариградско шосе”. Проектът обхваща уличното осветление в разширения център на София и кв. ”Дружба” 1 и 2 и в центъра на Банкя. 

Преследвачът на извънземни Духовни вече е ерген

http://www.bnews.bg/article-113448

Преследвачът на извънземни от "Досиетата Х" вече е официално ерген, след като разводът му с актрисата Теа Леони е факт.

Порошенко обмисля изпращането на хуманитарна мисия в Луганск

http://www.cross.bg/hymanitarna-misiya-poroshenko-1424882.html

/КРОСС/ В хода на телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел президентът Петро Порошенко съобщи, че обмисля възможността да изпрати хуманитарна мисия в Луганск. "Порошенко съобщи, че след разговори с президента на Червения кръст Питър Маурер и други международни партньори в момента разглежда възможността за хуманитарна мисия в Луганск", съобщиха от пресслужбата на украинския президент.Той заяви готовността си да приеме хуманитарна помощ, ако тя бъде "международна, без военен ескорт". В допълнение, Порошенко и Меркел са обсъдили възможността за участието на Германия в международната хуманитарна мисия. Меркел е заявила, че мисията трябва да бъде само през каналите на ООН или на Червения кръст, и само по силата на споразумение с украинската страна.

Атина ще компенсира фермерите си за руското ембарго

http://www.bnews.bg/article-113439

Министерството на вътрешните работи на Гърция увери, че ако има щети заради руското ембарго върху вноса на земеделски продукти, на феще бъдат дадени обезщетения.

ИДП: Митът „експертно правителство“ е изчерпан, трябва кабинет на мнозинството

http://www.vesti.bg/idp-mityt-ekspertno-pravitelstvo-e-izcherpan-triabva-kabinet-na-mnozinstvoto-6019533

Според анализаторите на Института БСП влиза в много тежка криза. „България без цензура очевидно се разпада“, а Реформаторският блок (РБ) се трансформира

"168 часа": Ивайло Ангелов: Грешката с Мексико беше като компютърен вирус, който зарази системата ми

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4234535

- Иво, каква е равносметката ти от световното първенство?
- Веднага се сещам за летищата, които изучих добре. 5 бразилски града, 13 полета и 30 хил. прелетени километри са сухите цифри от моето пътуване. Със сигурност беше много изморително. Рио ми направи силно впечатление с атмосферата си, кварталите, плажовете и планините. - Иво, каква е равносметката ти от световното първенство? - Веднага се сещам за летищата, които изучих добре. 5 бразилски града, 13 полета и 30 хил. прелетени километри са сухите цифри от моето пътуване. Със сигурност беше много изморително. Рио ми направи силно впечатление с атмосферата си, кварталите, плажовете и планините.

Тази вечер гледаме най-голямата суперлуна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260731

Серията от "супер луни" това лято продължава, а най-голямата ще грее тази вечер - неделя срещу понеделник. Оформящото се пълнолуние ще е най-голямото и най-яркото за годината, обещават астрономите. Луната ще изглежда с 16% по-голяма и с 30% по-ярка поради съвпадението на пълнолунието с най-близкото разположение на спътника до Земята - на 356 896 км.

Гришо уверен: Ще направя и силен турнир в Синсинати

http://www.cross.bg/toronto-grisho-sinsinati-1424881.html

/КРОСС/ Първата ни тенис ракета Григор Димитров изрази разочарованието си от отпадането на полуфинала на турнира в Торонто. Българинът загуби мача от французина Жо-Вилфред Цонга с 4:6, 3:6.След срещата пред сайта на Асоциацията на професионалните тенисисти Гришо каза, че с оглед на показаното през седмицата в Торонто, няма как да не е разочарован от загубата, която определи като „болезнена".Българинът похвали представянето на съперника си, като призна, че е бил далеч от доброто си ниво в този мач.Димитров посочи, че е имал силна седмица в Торонто и изрази увереността си, че може да направи силен турнир и в Синсинати следващата седмица.

Пускат движението на 4-ти километър след 10 дни

http://society.actualno.com/Puskat-dvijenieto-na-4-ti-kilometyr-sled-10-dni-news_44278.html

Движението по моста на 4-ти километър до Окръжна болница ще бъде пуснато на 20 август. Това стана ясно от столичният кмет Йорданка Фандъкова, която инспектира строителните дейности, предаде Стандарт н...

В Румъния хоспитализираха мъж със симптоми на Ебола

http://balkani.actualno.com/V-Rumynija-hospitaliziraha-myj-sys-simptomi-na-Ebola-news_44280.html

В Румъния е хоспитализиран 51-годишен мъж. Мъжът е потърсил помощ заради съмнения, че е заразен с Ебола, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Румънският гражданин е работел...

Гладуването е полезно

http://www.cross.bg/organizma-gladyvaneto-zabolyavaniya-1424880.html

/КРОСС/ Американски изследователи доказаха, че от гладуването има полза.Специалистите са категорични, че диетите причиняват на организма много малък стрес. Ползите от тях обаче били много повече. Човешкият организъм работи непрекъснато по смилане на храната и се нуждае от почивка, която в бъдеще ще се отрази на подобряването на имунитета и общото състояние на организма. По време на проучването си учените са установили, че хората, които периодично ограничават приема на храна, са по-малко податливи на сериозни заболявания. Също така гладуването значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, по-рядко възникват и астматични пристъпи. Най-благоприятното време за гладуване е първият понеделник на всеки месец, посочват специалистите.

Мизия е заплашена от епидемия заради труповете на животни

http://offnews.bg/news/n_1/n_375067.html

На осмия ден след потопа в Мизия, който наводни града, няма кой да прибере разлагащите се животни, което създава опасност от епидемия, съобщи bTV. Жителите на наводнения град призоваха да бъдат дарявани дезинфектанти. Освен трупове на животни разлагащо се месо от фризерите на наводнените къщи и магазини плува още във водата или се въргаля по отводнените улици. От седмица събрани в чували мъртви животни стоят неприбрани. „Има много животни неприбрани, ако плъзне епидемия ще стане още по страшно – ако може, да пращат средства за почистване, виждате”, призова Стоян Радойски, жител на Мизия, доброволец и дарител. Проблемът е, че само една ГАЗ-ка и четирима служители на общината в Мизия се занимават с извозването на мъртвите животни. Спешно се търсят фирми производители на дезинфектанти с молба да направят дарения на града.

Близнашки: До довечера може би ще имаме позиция дали ще има министър за изборите и кой ще е той

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/10/2359272_bliznashki_do_dovechera_moje_bi_shte_imame_poziciia/?ref=rss


Обсъждаме въпроса дали да има или не служебен министър за изборите и кой да е той. Надявам се до довечера да имаме позиция.

Това заяви за "Дневник" служебният министър-председател Георги Близнашки, потърсен за коментар, след като стана известно, че Медарова се оттегля от поста два дни след като Плевнелиев я назначи. 

Близнашки отрече информацията на "Дневник", че той е лансирал бившия конституционен съдия Емилия Друмева. "Не, не е така. Други опции се обсъждат, нейното име...

Цените на плодовете и зеленчуците продължават да падат през август

http://econ.bg/Новини/Цените-на-плодовете-и-зеленчуците-продължават-да-падат-през-август_l.a_i.561098_at.1.html

Цените на плодовете и зеленчуците продължават да падат през месец август. Краставиците са поевтинели с 25,9%, като се търгуват максимум по 1 лв. за...

Красимира Медарова се оттегли като служебен министър за изборите

http://news.ibox.bg/news/id_1125097102

След като номинацията й за служебен министър, който да отговаря за организацията на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври предизвика бурна обществена и политическа реакция, Медарова е изпратила молба до президента процедурата по назначението й да бъде спряна. Мотивът й - да не донесе негативи на служебния кабинет.

Има 9 оцелели от иранския самолет!

http://www.bnews.bg/article-113447

Излязоха нови данни за тежката авиокатастрофа край Техеран - има 9 оцелели от разбилия се самолет. Украинец е пилотирал машината.

Кирил Кръстев - един така дискретен анархист. От Георги Господинов

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/10/2359263_kiril_krustev_-_edin_taka_diskreten_anarhist_ot_georgi/?ref=rss


В рубриката "Четиво" тази неделя ви предлагаме среща с една от най-интересните, но слабо известни фигури на българския интелектуален живот, Кирил Кръстев - автор на първите български футуристки и дадаистки манифести "Неблагодарност" и "Манифест на дружеството за борба против поетите", създател на единственото българско футуристично списание Crescendo, основано през 1922 г. в Ямбол.

"Кирил Кръстев. Манифести, статии, есета 1922 – 1939", излязъл наскоро под знака на издателския център...

Красимира Медарова отказа да е министър на изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238182

Номинираната за министър на изборите съдия Красимира Медарова се отказва от поста. Това съобщи самата тя чрез писмо, разпространено до медиите. 
"Бях поканена от Президента на Република България да заема поста на министър без портфейл в служебното правителство с министър-председател Проф. Георги Близнашки. Номинираната за министър на изборите съдия Красимира Медарова се отказва от поста. Това съобщи самата тя чрез писмо, разпространено до медиите.  "Бях поканена от Президента на Република България да заема поста на министър без портфейл в служебното правителство с министър-председател Проф. Георги Близнашки.

Красимира Медарова отказа да е министър на изборите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238180

Номинираната за министър на изборите съдия Красимира Медарова се отказва от поста. Това съобщи самата тя чрез писмо, разпространено до медиите. 
Номинираната за министър на изборите съдия Красимира Медарова се отказва от поста. Това съобщи самата тя чрез писмо, разпространено до медиите.  "Бях поканена от Президента на Република България да заема поста на министър без портфейл в служебното правителство с министър-председател Проф. Георги Близнашки.

Путин призова страните в Нагорно-Карабахския конфликт към търпение и мъдрост

http://www.cross.bg/pytin-azerbaiidzhan-armeniya-1424879.html

/КРОСС/ По време на срещата между президентите на Русия, Армения и Азербайджан държавните лидери на трите страни се обявиха в полза на мирното уреждане на конфликта в Нагорни Карабах."Трябва да покажем търпение, мъдрост, уважение един към друг, за да се намери решението", каза президентът на Русия Владимир Путин. Той отбеляза също, че конфликтът е възникнал още по времето на разпадането на Съветския съюз. "Всяка сложна ситуация може да бъде решен, ако има добра воля; такава добра воля съществува от страна и на азербайджанския, и на арменския народ", добави президентът. По-рано беше съобщено, че Путин е провел среща с президентите на Армения Серж Саркисян и на Азербайджан Илхам Алиев за обсъждане на начините за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах.

Шампион от НАСКАР уби друг пилот на състезание в Ню Йорк (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/10/2359259_shampion_ot_naskar_ubi_drug_pilot_na_sustezanie_v_nju/?ref=rss


Трикратният шампион в НАСКАР Тони Сюарт предизвика смъртта на друг пилот по време на състезание на затворено кално трасе в Кенъндейгуа, Ню Йорк тази сутрин. Загиналият е 20-годишният Кевин Уорд-младши, който е починал на място след удара. 

В една от обиколките автомобилът на Уорд се озовава с стената на овала след сблъсък със Сюарт. Младият пилот излиза от колата и тръгва да пресича трасето, когато с висока скорост завъртялият следващата обиколка Стюарт връхлита върху него. 
...

Земеделският министър е поискал извънредна среща на Европейският съвет по земеделие заради руското ембарго

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/10/2359258_zemedelskiiat_ministur_e_poiskal_izvunredna_sreshta_na/?ref=rss


Министърът на земеделието и храните Васил Грудев е изпратил в петък писмо с искане за свикване на извънредно заседание на Европейският съвет по земеделие и рибарство (AGRIFISH) до своя италиански колега Маурицио Мартина, който е и ротационен президент на съвета.

Това съобщиха от Министерството на земеделието и и храните (МЗХ). Темата, която трябва да бъде обсъдена от земеделските министри на Европейския съюз (ЕС), е забраната на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни...

Стойнев: МИЕ да действа бързо, 20 перспективни пазарa чакат

http://www.vesti.bg/novini/stojnev-mie-da-dejstva-byrzo-20-perspektivni-pazara-chakat-6019523

В момента в 20 перспективни и бързо растящи пазари от Азия, Близкия Изток и Африка, чакат Министерството на икономиката да отвори служби за търговско-икономически връзки.

Печената риба е полезна за мозъка

http://www.vesti.bg/novini/pechenata-riba-e-polezna-za-mozyka-6019522

Консумирането на печена риба от всякакъв вид веднъж седмично повишава мозъчното здраве, установиха учени от университета в Питсбърг.

Изнемощял, ураганът Берта носи пак много дъжд на Острова

http://www.bnews.bg/article-113436

Проливни дъждове и силен вятър връхлетяха Англия и Уелс, след като загубилият сила ураган „Берта” достигна британските острови. Метеорологичната служба обяви код „жълто” за опасност в няколко региона.

Шокиращи гледки в Мизия. Разлагащо се месо и чували с мъртви животни плуват във водата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238175

Шокиращи гледки излизат на осмия ден след наводнението в Мизия. Няма кой да прибере разлагащите се животни. Има реална опасност от епидемия.
Пожарната продължава да отводнява. От пострадалия град призоваха да бъдат дарявани дезинфектанти.
Разлагащо се месо от фризерите плува още във водата или се въргаля по отводнените улици. Шокиращи гледки излизат на осмия ден след наводнението в Мизия. Няма кой да прибере разлагащите се животни. Има реална опасност от епидемия. Пожарната продължава да отводнява. От пострадалия град призоваха да бъдат дарявани дезинфектанти. Разлагащо се месо от фризерите плува още във водата или се въргаля по отводнените улици.

Депардийо: Руснаците са късметлии с президент като Путин

http://www.cross.bg/depardiiio-pytin-rysiya-1424878.html

/КРОСС/ Френският актьор Жерар Депардийо заяви, че американските и европейските санкции срещу Русия не го притесняват. "Аз съм спокоен, защото това е политика", каза актьорът. В допълнение Депардийо подчерта, че руснаците са късметлии с президент като Путин, защото той е един от малкото лидери, които дълбоко уважават хората. Актьорът каза още, че е горд, че той е гражданин на Русия.

Медарова се отказва от поста министър на изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_375062.html

Съдия Красимира Медарова се отказва от поста служебен министър по организацията на изборите. Тя съобщи това в писмо до медиите. "Бях поканена от Президента на Република България да заема поста на министър без портфейл в служебното правителство с министър-председател проф. Георги Близнашки. Приех официално тази покана въпреки резервите, които имах. Приех тази покана, защото съм научена да уважавам институциите и законите и истински вярвам, че когато Президентът на твоята държава те номинира за каквато и да е дейност в полза на същата тази държава, просто няма място за отказ. В същото време обаче публичният отзвук, който наблюдавам през последните два дни, ме убеди, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори. По тази причина незабавно се обърнах към Президента с молба да бъде спряна процедурата по моето назначение в служебното правителство, а още в понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия”, се посочва още в писмото. „Ясно съзнавам, че това мое решение ще предизвика известни административни трудности, но при така създалата се ситуация участието ми в служебния кабинет няма да донесе очакваните ползи. Не се срамувам от работата си като председател на ЦИК в последните години, гордея се, че именно тогава беше поставено началото на диалога и взаимодействието между ЦИК и представителите на неправителствените организации. Вярвам че присъствието на гражданското общество допълнително ще помогне за по-голямата прозрачност и демократичност на изборния процес” Това се казва в отвореното писмо на Медарова. Президентът Росен Плевнелиев издаде в петък указ за назначаването на Медарова за министър по организация на изборите на 5 октомври. Тя е бивш председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) в периода 2011- 2013 година и се смята, че е тясно свързана с ГЕРБ. Срещу това назначение се обявиха от "Протестна мрежа" и Реформаторския блок. Днес призив към Плевнелиев да оттегли назначението си отправиха и от Института за дясна политика. Плевнелиев обяви, че ще има министър, отговарящ за изборите в служебния кабинет, но той не беше представен заедно с другите министри на 5 август. Очакваше се това да е политологът Димитър Димитров , но явно той се е отказал в последния момент. Служебният премиер проф. Георги Близнашки ще предложи за този пост конституционния съдия Емилия Друмева, по информация на "Дневник".

Мизия е пред епидемия, разлагащо се месо и чували с мъртви животни плуват във водата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238173

Шокиращи гледки излизат на осмия ден след наводнението в Мизия. Няма кой да прибере разлагащите се животни. Има реална опасност от епидемия.
Пожарната продължава да отводнява. От пострадалия град призоваха да бъдат дарявани дезинфектанти.
Разлагащо се месо от фризерите плува още във водата или се въргаля по отводнените улици. Шокиращи гледки излизат на осмия ден след наводнението в Мизия. Няма кой да прибере разлагащите се животни. Има реална опасност от епидемия. Пожарната продължава да отводнява. От пострадалия град призоваха да бъдат дарявани дезинфектанти. Разлагащо се месо от фризерите плува още във водата или се въргаля по отводнените улици.

Красимира Медарова се оттегля от поста министър за изборите

http://www.mediapool.bg/krasimira-medarova-se-otteglya-ot-posta-ministar-za-izborite-news223542.html

В отворено писмо до медиите Красимира Медарова, назначена в петък от президента Росен Плевнелиев за министър, отговарящ за подготовката на изборите, уведоми в неделя, че е отправила молба до държавния глава да бъде прекратена процедурата по нейното назначаване.   В понеделник тя ще оттегли и молбата си към Висшия съдебен съвет (ВСС) за освобождаването й като съдия, защото тя не можеше да е министър и съдия едновременно.   Причината за оттеглянето, посочена от Медарова, е публичният отзвук, който "е възможно да доведе до негативи за служебното правителство".   Назначението на Медарова предизвика недоволството на редица граждански организации, според които изборът на Медарова не е подходящ, защото в качеството си на бивш председател на ЦИК в периода 2011-2013 г. , избрана от квотата на ГЕРБ, взе решения, обслужващи партията на Борисов.   Още в петък срещу назначението възразиха от Протестна мрежа и Реформаторския блок. В неделя призив към президента да оттегли Медарова от правителството отправиха и от Института за дясна политика.   В писмото Медарова заявява: "В понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия". Медарова посочва, че е приела официално поканата на президента, въпреки резервите които е имала.   "Приех тази покана, защото съм научена да уважавам институциите и законите и истински вярвам, че когато Президентът на твоята държава те номинира за каквато и да е дейност в полза на същата тази държава, просто няма място за отказ. В същото време обаче публичният отзвук, който наблюдавам през последните два дни ме убеди, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори", отбелязва Медарова.   "Ясно съзнавам, че това мое решение ще предизвика известни административни трудности, но при така създалата се ситуация, участието ми в служебния кабинет няма да донесе очакваните ползи", посочва Медарова.   Тя заявява, че не се срамува от работата си като председател на ЦИК в последните години и се гордее, че именно тогава е било поставено началото на диалога и взаимодействието между ЦИК и представителите на неправителствените организации.   "Вярвам че присъствието на гражданското общество допълнително ще помогне за по-голямата прозрачност и демократичност на изборния процес", посочва още в отвореното писмо Красимира Медарова.

Красимира Медарова се оттегля от поста министър по изборите

http://www.mediapool.bg/krasimira-medarova-se-otteglya-ot-posta-ministar-po-izborite-news223542.html

В отворено писмо до медиите Красимира Медарова, определена в петък от президента Росен Плевнелиев за министър, отговорен за подготовката на изборите, уведомява, че е отправила молба до държавния глава да бъде спряна процедурата по нейното назначаване.   В понеделник тя ще оттегли и молбата си към Висшия съдебен съвет за освобождаването й като съдия.   Причината за оттеглянето, посочена от Медарова, е публичният отзвук, който е възможно да доведе до негативи за служебното правителство.   Очаквайте подробности

Медиите: съчетание за бухалка, обръч и лента

http://www.cross.bg/medii-stranata-peevski-1424877.html

Благодарение на разследванията на "Протестна мрежа" вече имаме емпирично подплатена представа за медийната ситуация в страната. Пари са се изливали и се изливат в медии с единствената цел да се постигне политическо влияние. Това го знаехме - сега вече знаем и конкретните числа. Според изнесените данни, общо 30 млн. лева са отивали към три от водещите медийни групи в страната. КТБ е била използвана като кредитор, имало е фирми-посредници, които са формалните кредитополучатели, но в крайна сметка парите са отивали за медии. Тази проста хватка е давала възможност на г-н Цветан Василев да казва, че не кредитира медии. Може би дори е успявал сам да се убеди, че не лъже (но това е спекулация). Кредитите са изискуеми и май към момента са необслужвани. Към всичко това трябва да добавим и ТВ7, която също е с десетки милиони заеми и задължения. Тази информация ни дава възможност да разделим голяма част от медиите в страната на поне три групи: Бухалки Тези медии само изглеждат като медии, но всъщност функцията им е да съсипват политическия опонент и да славославят този, който е на власт. В тази група попадат вестници, сайтове и пр. на г-н Пеевски, които той не притежава. Също така и тези, които семейството му продаде, но пак останаха негови. Както и други подобни приятелски медии, в които той обича да се изявява. Или пък те обичат да го изявяват, без той дори да е поискал

Последен ден на "Алея на книгата" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260730

Днес е последният ден от изложението "Алея на книгата" във Варна. Ако все още не сте го посетили, сега е моментът да хванете последния влак и да не изпуснете желано четиво, при това с отстъпка. Тази година в „Алея на книгата“ се представят 50 издателства - с 13 повече в сравнение с 2013.

Машина на Turkish Airlines е кацнала аварийно в София заради съмнителен багаж

http://www.mediapool.bg/mashina-na-turkish-airlines-e-katsnala-avariyno-v-sofiya-zaradi-samnitelen-bagazh-news223541.html

Самолет на Turkish Airlines е кацнал аварийно на летище София. След извършена проверка полетът е продължил по маршрута си, съобщиха от летището в неделя.   Самолетът, изпълняващ редовен полет Брюксел - Истанбул, е кацнал аварийно в събота вечерта около 19.00 ч. на летището. Причината е намерен на борда лаптоп без собственик със съмнения за взривно устройство. След приземяването на самолета са задействани стандартните процедури съвместно с авиопревозвача, летищния оператор и МВР.   Въздухоплавателното средство е отведено на безопасно място. Пътниците са изведени и им е оказано необходимото съдействие от всички служби на летището по време на извършването на проверката.   Развитието на ситуацията е следял служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова.   След извършените процедури по проверката не е установена заплаха за пътниците и полетът е продължил своя редовен маршрут.

Извънредно в ПИК! Първа оставка в кабинета "Близнашки"! Медарова отказа да е служебен министър на изборите, хвърли оставка и като съдия

http://pik.bg/извънредно-в-пик-първа-оставка-в-кабинета-близнашки-медарова-отказа-да-е-служебен-министър-news212373.html

Извънредно в ПИК! Първа оставка в кабинета "Близнашки"! Медарова отказа да е служебен министър на изборите, хвърли оставка и като съдия

Заради силния обществен отпор срещу нея Красимира Медарова отказа на президента да е служебен министър на изборите. Тя напуска и съдийския пост.

След силния отпор на кандидатурата й съдийката пусна писмо до медиите, в което се обяснява, че няма да влиза в служебния кабинет. Тя се отказва и от съдийството.

„Публичният отзвук, който наблюдавам през последните два дни ме убеди, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори", пише до медиите юристката.

И обяснява, че с този мотив е написала молба до президента Плевнелиев да бъде спряна процедурата по нейното назначение в служебното правителство.

"А още в понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия”, пише Медарова. 

Политиката у нас убива политическото

http://www.cross.bg/krasiv-ypravlenieto-ybiva-1424876.html

Близнашки бил казал, че комунизмът е красив идеал. Това да му е "грехът" на служебния премиер! Нарекъл е "красив" идеала, а не режима. Красив не благодарение на, а въпреки режима. Както е красив и християнският идеал, но не заради, а въпреки Светата инквизиция, Вартоломеевата нощ, религиозните войни. Пътят и към двата идеала е изпъстрен с много насилие. Достатъчно е да си спомним колко боляри убива княз Борис І в името на покръстването. Въпреки тези и други факти, вече 12 века не се отказваме от християнската вяра. Защото едно е идеалът, друго са отклоненията и извращенията. Новата коалиция "Десните" обаче поиска служебният премиер да се извини публично за думите си. Утре навярно ще настоят същото да стори и главата на Римокатолическата църква. Защото папа Франциск се оплака, че комунизмът е откраднал същността на християнството. Че казва същото, но 20 века по-късно. Това оплакване изглежда като опаковка на признанието, че християнските и комунистическите идеи си приличат в много голяма степен. "Десните" напомнят на премиера, че "красивият идеал" е погубил десетки милиони хора. Когато става дума за жертви, някак си е неприлично да се мерят милионите. Пък и те са вписани в сметките и на църквата, и на капитализма, и то много повече. Нашите "десни" обаче бягат като дявол от тамян от думите на премиера, че "комунизмът е наше общо минало"

Аграрният министър поиска извънредно заседание на евросъвета по земеделие

http://www.mediapool.bg/agrarniyat-ministar-poiska-izvanredno-zasedanie-na-evrosaveta-po-zemedelie-news223540.html

Министърът на земеделието и храните Васил Грудев е изпратил в петък писмо с искане за свикване на извънредно заседание на Европейският съвет по земеделие и рибарство (AGRIFISH) до своя италиански колега Маурицио Мартина, който е и ротационен президент на съвета, съобщиха от агроземеделието в неделя.   Темата, която трябва да бъде обсъдена от земеделските министри на ЕС, е забраната на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни продукти, риба и други стоки от страните членки на ЕС, както и компенсирането на производителите, които ще бъдат засегнати от ембаргото.   Според министър Грудев е необходима единна позиция на ЕС и предприемане на бързи и адекватни мерки за защита на производителите.   Грудев е на мнение, че ембаргото от страна на Русия ще се отрази негативно на българските производители и на европейското земеделие като цяло.   Към искането на министъра на земеделието и храните са се присъединили и неговите колеги от Чехия, Полша, Австрия, Финландия, Белгия и Естония, посочват от министерството.

Политолог: Резултатите от изборите не са предизвестени

http://frognews.bg/news_74441/

Ако многоликият протест е бил протест, който е искал морал и почтеност в политиката, може би наистина ще видим, че ще има морал и почтеност. Конфигурацията на това правителство изпраща един хубав сигнал, защото има много представители на академичните среди.

Руски фонд ще изводи от Бургас летовници, закъсали след фалит на туроператор

http://www.mediapool.bg/ruski-fond-shte-izvodi-ot-burgas-letovnitsi-zakasali-sled-falit-na-turoperator-news223539.html

Руският компенсационен фонд Турпомощ организира в понеделник полет за почиващите в България клиенти на компания "Лабиринт", която прекрати дейността си, съобщи ИТАР-ТАСС. Новината е публикувана на сайта на обединението "Турпомощ".   Полетът за извозване на туристите от Бургас за Москва е номер 6922 и ще излети от Бургас утре, 11 август, в 17.00 ч. московско време (16.00 българско).   Всички, които имат нужда да бъдат евакуирани, трябва да подадат заявка, ако още не са го направили, на transport@labirint.travel.   Ръководителят на организацията Вячеслав Басов напомня, че масовото извозване на клиенти на "Лабиринт" завършва днес, а последните евакуационни полети са предвидени за 12 август.

Откриха мъртъв 36-годишен мъж в хотел в Сандански

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238168

36-годишен мъж е намерен мъртъв в хотелска стая в Сандански. Сигналът на тел. 112 е подаден към 12,30 ч. днес.
Пристигналите на мястото дежурни лекари са констатирали часа на смъртта.
Установена е самоличността на починалия - Спас Атанасов, съобщава Struma.bg.
В момента униформени правят оглед в хотела. 36-годишен мъж е намерен мъртъв в хотелска стая в Сандански. Сигналът на тел. 112 е подаден към 12,30 ч. днес. Пристигналите на мястото дежурни лекари са констатирали часа на смъртта. Установена е самоличността на починалия - Спас Атанасов, съобщава Struma.bg. В момента униформени правят оглед в хотела.

Ердоган си развързва ръцете

http://www.cross.bg/erdogan-specheli-pravo-1424875.html

Днес Турция избира нов президент. Фаворит е сегашният премиер Реджеп Ердоган, който е решен да влезе в историята и да промени коренно ролята на турския президент. Мнозина обаче го обвиняват, че демонтира демокрацията. Президент на Турция все още е Абдула Гюл. Неговите функции като държавен глава са предимно представителни. Все пак турският президент има право да се намесва в политическите дела на страната, да връща закони и да разпуска парламента. Президентът разполага с ограничено право на вето и назначава част от високопоставените държавни служители. В общи линии обаче ръцете му са вързани. Ердоган иска повече Премиерът Ердоган иска да ги развърже, като промени конституцията. За целта обаче му трябва „мандат от народа". Тоест, той се стреми да спечели днешните президентски избори с повече от 50% от подадените гласове. На своите привърженици той обещава нова конституция, която щяла да отвори „ново бъдеще" пред турците. Критични гласове обаче отбелязват, че това „ново бъдеще" се отваря най-вече пред самия Реджеп Тайип Ердоган, който няма право на четвърти мандат като премиер. Ако спечели президентските избори, той ще продължи да свири първа цигулка на турската политическа сцена. Защото с планираната промяна на конституцията Ердоган възнамерява сериозно да разшири правомощията на държавния глава. За тази цел обаче победата в днешните избори не стига - нужно му е и мнозинство от две трети в парламента

Намериха мъртъв 36-годишен мъж в хотел в Сандански

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238162

36-годишен мъж е намерен мъртъв в хотелска стая в Сандански. Сигналът на тел. 112 е подаден към 12,30 ч. днес. Пристигналите на мястото дежурни лекари са констатирали часа на смъртта.
Установена е самоличността на починалия - Спас Атанасов, съобщава Struma.bg.
В момента униформени правят оглед в хотела. 36-годишен мъж е намерен мъртъв в хотелска стая в Сандански. Сигналът на тел. 112 е подаден към 12,30 ч. днес. Пристигналите на мястото дежурни лекари са констатирали часа на смъртта. Установена е самоличността на починалия - Спас Атанасов, съобщава Struma.bg. В момента униформени правят оглед в хотела.

Порочният кръг от избори до избори

http://www.cross.bg/izbori-bulgariya-barekov-1424874.html

След като вече е поставено началото на предизборната борба, всички сме наясно какъв клеветнически и очернителски разгул предстои, обусловен от свръхочакванията, с които е натоварен 5 октомври.   С назначаването на служебния кабинет започна и ожесточената предизборна борба за победители на 5 октомври. Дори и по-рано: с внасянето на предложение за поправки в Изборния кодекс от Мая Манолова, Мартин Захариев и Стефан Данаилов, които очевидно ограничават медийната свобода; с разгласените от Бареков изфабрикувани документи, които пък се оказаха и ксерокопия; с издадените на тъмно и в последния момент от здравната министърка заповеди за смени на директори и бордове на болници. Очевидно е, че средствата за постигане на властово надмощие и печелене на повече гласове няма да бъдат подбирани, няма да се жалят сили за черен пиар и безпардонно, брутално клеветничество, а струните на омразата ще се опъват до скъсване. Не от вчера и онзи ден наблюдаваме подобна "приповдигнатост на озверението", но след февруарските бунтове, осветени от отчаяни самозапалвания, след сформирането на небулозната управленска коалиция, излъчила правителството на Орешарски и кандидатурата на Пеевски за шеф на ДАНС, българите масово заживяха със свръхочаквания към изборите и от нормална демократична процедура, те все повече заприличват на утопичен крайъгълен камък, който да легне в основите на съвсем нова "държавна зидария"

Обрат! Медарова отказа да е министър и съдийка

http://www.bnews.bg/article-113446

Заради силния обществен отпор срещу нея Красимира Медарова отказа на президента да е служебен министър на изборите. Тя напуска и съдийския пост.

Марадона зашлеви журналист /видео/

http://www.cross.bg/maradona-diego-zhyrnalist-1424873.html

/КРОСС/ Футболната легенда Диего Марадона отново се оказа в центъра на конфликт с представител на медиите, съобщава Metro. Марадона бил атакуван от журналистите докато пътувал с приятелката си и сина си към театъра. Футболната легенда помолил репортерите да приберат микрофоните, за да може да мине, но след като това не се случило, той излязъл от колата и зашлевил един от тях. Аржентинецът заяви, че това пътуване било подарък за Диего Фернандо и той не иска да бъде интервюиран. Трябва да се отбележи, че преди година звездата удари друг журналист, който опита да снима Диего Армандо, докато разговаря с баща си.   video:http://www.youtube.com/watch?v=3zEAmS6x2bo  

Ирански самолет се разби до Техеран, загинаха 39 пасажери, деветима са ранени

http://www.mediapool.bg/iranski-samolet-se-razbi-do-teheran-zaginaha-39-pasazheri-devetima-sa-raneni-news223538.html

При излитане пътнически самолет се разби в неделя в жилищен район близо до летище Мехрабад в Техеран, предаде АФП като се позова на ирански информационни агенции. Загинали са 40 пасажери, деветима са ранени. Сред загиналите има пет деца под 12-годишна възраст.   Първоначално иранските медии съобщиха, че жертви на катастрофата са всичките 48 пасажери и екипаж. Самолетът Иран-140 на авиокомпания "Сепахан Еър" е извършвал полет до източния град Табас.   Катастрофата е станала в квартал Азади, западно от летището. Според ИРНА причината е спиране на двигател. Трима жители на квартала, в който паднал самолетът, са откарани в болница с изгаряния.   Очевидци разказват, че пилотът, за който стана известно, че е украинец, е загубил управление в последните метри на пистата за излитане. Корпусът на машината се е отъркал о пистата, но самолетът се е издигнал и е летял няколко минути, преди да рухне.   По данни на ирански медии турбовитловият самолет "ИрАн-140"  е модификация на украинския "Ан-140", който от 2001 г. се сглобява в Иран от части, доставени от заводите "Антонов" в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.   Иранските авиопревозвачи, включително държавните, изпитват хроничен недостиг на средства за поддръжка на летателния парк, припомня Асошиейтед прес. Санкциите на САЩ не позволяват на Иран да модернизира самолетите си американско производство, а за Техеран е трудно да купува самолети и резервни части от ЕС.   Последната голяма катастрофа в Иран беше през 2011 г., когато "Боинг-727" на "Иран еър" се разпадна на части при опит за аварийно кацане в снежна буря в Северозападен Иран и загинаха 77 човека.   През юли 2009 г. произведен в Русия лайнер падна малко след излитането край Техеран и загинаха 168 човека.   През февруари 2003 г. руски "Ил-76", превозващ войници от Корпеса на гвардейците на революцията, катастрофира в планински район и уби 302 човека.

Ирански самолет се разби до Техеран, загинаха всичките 48 пасажери

http://www.mediapool.bg/iranski-samolet-se-razbi-do-teheran-zaginaha-vsichkite-48-pasazheri-news223538.html

При излитане пътнически самолет се разби в жилищен район близо до летище Мехрабад в Техеран, предаде АФП като се позова на ирански информационни агенции. Загинали са всичките 48 души на борда. Сред тях е имало пет деца под 12-годишна възраст.   Самолетът Иран-140 на авиокомпания "Сепахан Еър" е извършвал полет до източния град Табас.   Катастрофата е станала в квартал Азади, западно от летището. Според ИРНА причината е спиране на двигател. Трима жители на квартала, в който паднал самолетът, са откарани в болница с изгаряния.   Очевидци разказват, че пилотът, за който стана известно, че е украинец, е загубил управление в последните метри на пистата за излитане. Корпусът на машината се е отъркал о пистата, но самолетът се е издигнал и е летял няколко минути, преди да рухне.   По данни на ирански медии самолетът е "ИрАн-140" - модификация на украинския "Ан-140", който от 2001 г. се сглобява в Иран от части, доставени от заводите "Антонов" в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.   Иранските авиопревозвачи, включително държавните, изпитват хроничен недостиг на средства за поддръжка на летателния парк, припомня Асошиейтед прес. Санкциите на САЩ не позволяват на Иран да модернизира самолетите си американско производство, а за Техеран е трудно да купува самолети и резервни части от ЕС.   Последната голяма катастрофа в Иран беше през 2011 г., когато "Боинг-727" на "Иран еър" се разпадна на части при опит за аварийно кацане в снежна буря в Северозападен Иран и загинаха 77 човека.   През юли 2009 г. произведен в Русия лайнер падна малко след излитането край Техеран и загинаха 168 човека.   През февруари 2003 г. руски "Ил-76", превозващ войници от Корпеса на гвардейците на революцията, катастрофира в планински район и уби 302 човека.

Пиян ловец загина в катастрофа, преди 10 години убил в пътен инцидент 2-ма души

http://pik.bg/пиян-ловец-загина-в-катастрофа-преди-10-години-убил-в-пътен-инцидент-2-ма-души-news212367.html

Пиян ловец загина в катастрофа, преди 10 години убил в пътен инцидент 2-ма души

32-годишен мъж загина на място снощи след катастрофа в карловското село Иганово.

Атанас Илинов Неризов от Сопот тръгнал да се прибира вкъщи пиян след празника на местната ловна дружинка по повод откриването на ловния сезон. Въпреки че приятелите му го уговаряли да не се качва пил, той седнал зад волана на мощния си „Мерцедес" и потеглил с мръсна газ от местността над селото, където се провеждал празникът, съобщи Дарик.

Катастрофата е станала на изхода на Иганово в посока Сопот. Шофьорът поради прекалено високата скорост не удържал волана и се блъснал в паркирана пред къща кола. От удара „Мерцедес"-ът се обърнал на една страна и се блъснал в дувар.

32-годишният Атанас е загинал на място.

Това е втора тежка катастрофа за младия мъж. Преди 10 години като кадрови войник от карловската 61-ва Стрямска бригада, на връщане от дискотека в Клисура, той прави тежко ПТП. В колата му се возят общо 4 души. На място загиват момче и момиче, а сестрата на загиналата дълго време е в кома.

Заради катастрофата, при която също е шофирал пил, Атанас е бил уволнен от военна служба. По-късно започва работа като международен шофьор.

 

24 часа

Близнашки: Ще се съобразим с критиките в обществото

http://politics.actualno.com/Bliznashki-Shte-se-syobrazim-s-kritikite-v-obshtestvoto-news_44274.html

Ние сме чувствителни към вълненията на българското общество, така че ще се съобразим с критиките, които се отправят. Това каза служебният премиер Георги Близнашки пред журналисти по повод това да...

Гърция обвини Турция, че се възползва от руското ембарго

http://balkani.actualno.com/Gyrcija-obvini-Turcija-che-se-vyzpolzva-ot-ruskoto-embargo-news_44275.html

Гърция разкритикува Турция, без да я назовава конкретно, заради липсата на солидарност с европейските страни, засегнати от руското ембарго, и я обвини, че се "възползва" от положението, з...

Руската страна иска да контролира цените на хранителните продукти

http://econ.bg/Новини/Руската-страна-иска-да-контролира-цените-на-хранителните-продукти_l.a_i.561096_at.1.html

Москва планира да сключи споразумение с местните производители на хранителни продукти с цел цените за крайните потребители да бъдат контролирани....

Бедствено положение в Япония, евакуират 1,6 млн. души заради „Халонг”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238156

Бедствено положени беше обявено в Япония. Тайфунът „Халонг” уби един човек и рани 43-ма. Опасното време е наложило евакуацията на 1,6 милиона души, съобщават световните агенции.
Властите издадоха предупреждение от най-висока степен за тайфуна, който преминава над западната част с рекордно количество дъжд и ураганни ветрове. Бедствено положени беше обявено в Япония. Тайфунът „Халонг” уби един човек и рани 43-ма. Опасното време е наложило евакуацията на 1,6 милиона души, съобщават световните агенции. Властите издадоха предупреждение от най-висока степен за тайфуна, който преминава над западната част с рекордно количество дъжд и ураганни ветрове.

Евакуират 1,6 млн. души в Япония заради „Халонг”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238158

Бедствено положени беше обявено в Япония. Тайфунът „Халонг” уби един човек и рани 43-ма. Опасното време е наложило евакуацията на 1,6 милиона души, съобщават световните агенции.
Властите издадоха предупреждение от най-висока степен за тайфуна, който преминава над западната част с рекордно количество дъжд и ураганни ветрове. Бедствено положени беше обявено в Япония. Тайфунът „Халонг” уби един човек и рани 43-ма. Опасното време е наложило евакуацията на 1,6 милиона души, съобщават световните агенции. Властите издадоха предупреждение от най-висока степен за тайфуна, който преминава над западната част с рекордно количество дъжд и ураганни ветрове.

Откриха мъртъв мъж в хотелска стая

http://www.cross.bg/staya-sandanski-murtuv-1424872.html

Сандански /КРОСС/ 36-годишен мъж е намерен мъртъв в хотелска стая в Сандански. Сигналът на тел. 112 е подаден към 12.30 ч. днес.Пристигналите на мястото дежурни лекари са констатирали часа на смъртта. Установена е самоличността на починалия Спас Атанасов.В момента униформени правят оглед в хотела, съобщава struma.bg.

В. Шаламанов: Усложнена е обстановката в Черно море

http://frognews.bg/news_74440/

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов заяви във Варна,че морската сигурност придобива все по-голямо значение във връзка с усложнената обстановка не само в Черно море, но и по света - с операциите срещу тероризма и пиратството.

Трагедия! Откриха мъртъв мъж в хотел в Сандански

http://pik.bg/трагедия-откриха-мъртъв-мъж-в-хотел-в-сандански-news212366.html

Трагедия! Откриха мъртъв мъж в хотел в Сандански

36-годишен мъж е намерен мъртъв в хотелска стая в Сандански. Сигналът на тел. 112 е подаден към 12.30 ч. днес, пише "Струма БГ".

Пристигналите на мястото дежурни лекари са констатирали часа на смъртта. Установена е самоличността на починалия Спас Атанасов.

В момента униформени правят оглед в хотела.

Медарова се оттегля от поста министър на изборите, Близнашки лансирал Емилия Друмева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/10/2359244_medarova_se_otteglia_ot_posta_ministur_na_izborite/?ref=rss


Съдия Красимира Медарова се оттегля от поста служебен министър по организацията на изборите два дни, след като президентът Росен Плевнелиев издаде указа за назначението й.

По информация на "Дневник" служебният премиер Георги Близнашки ще лансира за същия пост бившият конституционен съдия Емилия Друмева. В момента тя оглавява обществения съвет към ЦИК, койро беше създаден с новия Избирателен кодекс. Друмева участва активно в подготовката му и беше обсъждена от БСП за евентуален шеф на...

Медарова не иска да е министър

http://www.cross.bg/pravitelstvo-medarova-slyzhebnoto-1424871.html

София /КРОСС/ Обърнах към президента с молба да бъде спряна процедурата по моето назначение в служебното правителство, а още в понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия. Това пише в отворено писмо до медиите предложената от Росен Плевнелиев за министър на изборите Красимира Медарова. „Бях поканена от президента да заема поста на министър без портфейл в служебното правителство с министър-председател проф. Георги Близнашки. Приех официално тази покана въпреки резервите, които имах. Приех тази покана, защото съм научена да уважавам институциите и законите и истински вярвам, че когато президентът на твоята държава те номинира за каквато и да е дейност в полза на същата тази държава, просто няма място за отказ", посочва Медарова. И добави, че публичният отзвук, който наблюдавам през последните два дни, я е убедил, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори. „По тази причина незабавно се обърнах към президента с молба да бъде спряна процедурата по моето назначение в служебното правителство, а още в понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия. „Ясно съзнавам, че това мое решение ще предизвика известни административни трудности, но при така създалата се ситуация участието ми в служебния кабинет няма да донесе очакваните ползи

Quo vadis, Русия?

http://www.mediapool.bg/quo-vadis-rusiya-news223537.html

В месеците след анексирането на полуостров Крим политиката на Русия се измени значително. Страната видимо опитва да намали зависимостта си от западните пазари и да омекоти икономическите щети, нанасяни от засилващите се санкции срещу ключови руски фирми и личности, сред които са близките до режима на Владимир Путин компании от Волга груп, енергийните Стройтрансгаз и Черноморнафотгаз, банките Банк Россия и СМП Банк и лица като бизнесмените Аркади и Борис Ротенберг, енергийният магнат Генадий Тимченко и мнозина членове на администрацията.   Какво се случи досега   Едно от ключовите събития, симптоматично за опитите на Русия да се отдалечи от западните пазари през последните месеци, беше подписването на споразумение за доставки на природен газ за Китай през следващите 30 години на обща стойност 400 милиарда долара, до пълен обем от 38 милиарда кубически метра на година. Въпреки че Източна Азия не е в състояние да предостави пълна алтернатива на европейските пазари и да поеме цялото руско производство на фосилни горива, сделката е ясен знак за намерението на администрацията на Путин да търси сближаване със страните от БРИКС и други развиващи се икономики.   Сходна функция изпълнява и подписаното преди дни споразумение с Иран, според което Русия ще купува ирански петрол и евентуално храни през следващите пет години. Това споразумение може да се окаже ключово в контекста на въведената от Русия през последните дни забрана за внос на земеделска продукция от наложилите ѝ икономически санкции страни, но със сигурност е белег за намеренията на страната да търси сближаване с източните и южните си съседи.   През май пък беше осъществена една от ключовите цели на руската евразийска доктрина – създаден бе Евразийският икономически съюз, чиито замисъл е да интегрира страните от постсъветското пространство по модел, сходен на този на Европейския съюз. На този етап в съюза влизат само Русия, Беларус и Казахстан, а подписаният договор предполага единствено свободна търговия и известно регулаторно уеднаквяване, но не и създаване на единна политическа власт.   Независимо от относително скромният обсег на споразумението засега, според руските власти Армения и Киргизстан също са близо до присъединяване към съюза, а е въпрос на време да започне да се обсъжда и по-значителна политическа интеграция, която да превърне Евразийския съюз в истинска "алтернатива“ на ЕС.   Другият инструмент, с който Русия сигнализира, че възнамерява да ползва в засилващото се противопоставяне със Запада, е клубът на развиващите се държави БРИКС. Значителен ход в тази насока беше споразумението за създаване на инвестиционна банка на БРИКС, която да дублира функциите на Световната банка и Международния валутен фонд в развиващия се свят.   Въпреки че банката има относително малък начален капитал – 50 милиарда долара – в сравнение с този на другите световни финансови институции, БРИКС възнамеряват да го увеличат значително в годините след създаването ѝ, а крайната ѝ цел е да се намали западното влияние, прокарвано чрез МВФ и Световната банка, и да го замести с влияние и политики, предлагани и налагани от БРИКС.   Симптоматични за бъдещия политически курс на Русия са и многократно повтаряните намерения на много големи руски фирми и банки да ограничават все повече и повече употребата на долари в международните си сделки, а вместо това да оперират в рубли и юани. Целта на този ход е отново максимално ограничаване на влиянието на САЩ върху руската икономика, а рублата/юанът (или бъдеща обща валута на БРИКС?) да се превърне в нова резервна валута.   Последният значим белег е значителното превъоръжаване и модернизиране на руската армия през последните години; свидетели на нейните възможности станахме при светкавичното анексиране на полуостров Крим и последвалите бойни действия в Източна Украйна   Празни щандове   Последният ход на руското правителство в отговор на засилващите се санкции на Запада бе да наложи реципрочно ембарго на редица хранителни продукти и съставки. Това е най-ясната и недвусмислена икономическа конфронтация от началото на украинската криза насам, която дойде след като редица западноевропейски фирми вече съобщиха, че понасят значителни загуби в следствие на налаганите на Русия санкции.   Мнозина обаче се шегуват – и с право – че администрацията на Путин този път успешно е наложила санкции срещу собствения си народ. Дни след въвеждането на мярката, журналисти публикуваха списъци с много храни, които са изчезнали от руския пазар и няма да се появят обратно до падането на ембаргото.   Русия е петият по големина вносител на храни в света, след ЕС (взет като цялост), САЩ, Китай и Япония. За 2012 г. общият обем внесени в Русия хранителни продукти е на стойност 39 милиарда долара, а значителна част от тях идват именно от Запада. Трудно е на този етап да се оцени доколко ембаргото ще ограничи достъпа до храни в Русия, най-вече понеже повечето от вносните стоки се считат за "луксозни“ на руския пазар, а от своя страна управляващите се кълнат, че подсилване на вътрешното производство и увеличение на вноса от Южна Америка и Азия могат да запълнят празнините, останали след блокирането на западния внос.   По тази причина хранителното ембарго дава началото на поредна игра на нерви. Не е известно дали управленията в ЕС (което дори обеща да обезщетява фирмите, които страдат от блокадата) и САЩ първи ще се поддадат под натиска на недоволните си производители или чашата на търпението на руския народ този път ще прелее щом редица стоки изчезнат от магазините.   Съдейки по проучванията на общественото мнение в Русия, вторият вариант е малко вероятен. Въвеждането на ембаргото дори повиши вече космическия рейтинг на президента Путин до рекордните 87%, а внимателно култивираният патриотичен фанатизъм най-вероятно би накарал руснаците да подкрепят администрацията дори и ако на щандовете останат само черен хляб и картофи. Въвежданото през последните няколко години законодателство от своя страна позволява на режима лесно и ефективно да се справя със всяка гражданска опозиция и да поддържа колосано високото си одобрение.   Обратно – в ЕС и САЩ неодобрението спрямо санкциите все повече и повече се засилва и е доста вероятно при обмисляне на следващ кръг рестрикции производителите да поведат открита война срещу западните правителства.   А сега накъде?   Спокойно можем да кажем, че ситуацията в събитията, които мнозина определят като "втора студена война“ е безизходна. По пътя на пробата и грешката Западът установи, че икономическите санкции, ползвани като универсален инструмент за натиск в международните отношения през последните десетилетия, в случая на Русия не води до желаните резултати. Даже обратно – оказва се, че нанася значителни щети на икономиките на страните, които налагат санкциите и привлича значително неодобрение.   Лъч светлина би могъл да дойде от обстоятелството, че Владимир Путин не е в състояние да разчита напълно на своите съюзници. На този етап страните от БРИКС не се обвързват с твърда подкрепа или опозиция на новия руски политически курс, а в случай, че решат да се опълчат на путиновия режим, то той ще се намери в почти пълна изолация.   Така икономиката на страната постепенно ще се върне обратно към състоянието си от първите години след разпада на СССР.   Още в първите месеци след анексирането на Крим прогнозите за растежа на руската икономика бяха преизчислени на 0.2% за 2014 г. В същото време чуждестранните инвестиции в страната прогресивно намаляват – прогнозите са, че преките инвестиции ще намалеят до 50% от своите нива от 2013 г. до края на годината. Още повече, механичното заместване на един вносител на определени продукти с друг почти никога не води до запазване на предишния баланс от цени/качество – т.е. дори и да се намерят политически удобни източници на храните под ембарго, те едва ли ще успеят да запълнят конкретните пазарни ниши напълно.   Далеч не е сигурно дали в условията на все по-забавяща и изоставаща икономика държавното ръководство ще е в състояние в дългосрочен план да поддържа огромното одобрение, на което се радва днес. В случай, че Русия успее да спечели подкрепата на останалите членове на клуба на развиващите се държави и постепенно намери нови пазари за фосилните си горива, няма видими политически пречки за продължаването на острата конфронтация със Запада.   ЕС от своя страна трябва да вземе решение, тъй като продължаването на конфронтацията с Русия рано или късно ще изисква преориентиране към алтернативни източници на природен газ. Доколкото в момента има значителна политическа воля за диверсифициране на доставките, това далеч не е невъзможно, но ще отнеме значително време и усилия в период, в който европейските икономики едва се отърсват от последиците на икономическата криза.   В случай на развитие на този "най-лош сценарий“ международната система отново ще бъде сведена до състояние, близко до студена война, с всички въобразими и невъобразими последствия от това.   ________________________________   *Публикувано в   блога на ЕКИП  

Отводняването в Мизия продължава

http://www.moreto.net/novini.php?n=260722

Осми ден продължава отводняването в Мизия. Нивото на водата е над метър в най-ниската част на града. Засега е възможно почистване само в отводнените райони. В Мизия има над 30 доброволци, които помагат за събирането на тинята и унищоженото имущество, съобщи Васил Гурев от БЧК, който организира доброволческите групи.

Гришо: Ще направя силен турнир в Синсинати

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238138

Григор Димитров бе разочарован след отпадането си на полуфиналите на турнира от сериите „Мастърс“ в Торонто, Канада.
Българският тенисист загуби мача за място във финала от Жо-Вилфред Цонга от Франция с 4:6, 3:6.
 След двубоя пред сайта на Асоциацията на професионалните тенисисти Григор Димитров каза, Григор Димитров бе разочарован след отпадането си на полуфиналите на турнира от сериите „Мастърс“ в Торонто, Канада. Българският тенисист загуби мача за място във финала от Жо-Вилфред Цонга от Франция с 4:6, 3:6. След двубоя пред сайта на Асоциацията на професионалните тенисисти Григор Димитров каза,

Защо не се събира боклука в Перник, лято е,разнадят се болести?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/zashto-ne-se-subira-bokluka-v-pernik-lyato-e-raznadyat-se_33608/

На улица Калина в квартал Могиличе продължава да не се събира боклука дори и в летните жеги, а нерешения проблем с глутниците кучета тук води до разнасяне на различни болести от контейнера.До кога така господа общинари,или да чакаме изборите догодина за да ви сменим?

Гришо: Имах силна седмица в Торонто, ще направя и силен турнир в Синсинати

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238136

Григор Димитров бе разочарован след отпадането си на полуфиналите на турнира от сериите „Мастърс“ в Торонто, Канада.
Българският тенисист загуби мача за място във финала от Жо-Вилфред Цонга от Франция с 4:6, 3:6.
 След двубоя пред сайта на Асоциацията на професионалните тенисисти Григор Димитров каза, Григор Димитров бе разочарован след отпадането си на полуфиналите на турнира от сериите „Мастърс“ в Торонто, Канада. Българският тенисист загуби мача за място във финала от Жо-Вилфред Цонга от Франция с 4:6, 3:6. След двубоя пред сайта на Асоциацията на професионалните тенисисти Григор Димитров каза,

Шокираща обстановка в Мизия: Разлагащо се месо плува от водата, има опасност от епидемия

http://pik.bg/шокираща-обстановка-в-мизия-разлагащо-се-месо-плува-от-водата-има-опасност-от-епидемия-news212365.html

Шокираща обстановка в Мизия: Разлагащо се месо плува от водата, има опасност от епидемия

Шокиращи гледки излизат на осмия ден след наводнението в Мизия. Няма кой да прибере разлагащите се животни. Има реална опасност от епидемия.

Пожарната продължава да отводнява. От пострадалия град призоваха да бъдат дарявани дезинфектанти.

Разлагащо се месо от фризерите плува още във водата или се въргаля по отводнените улици. От седмица събрани в чували мъртви животни стоят неприбрани.

„Има много животни неприбрани, ако плъзне епидемия ще стане още по страшно – ако може, да пращат средства за почистване, виждате”, каза Стоян Радойски, който е жител на Мизия, доброволец и дарител.

В много от наводнените къщи все още не може да се стигне до стопанските сгради. Няма и с какво. В една от къщите например има над 40 умрели заека, но в момента могат да бъдат извадени само с лодка.

Положението е такова на много места.

Оказа се, че само една ГАЗ-ка и четирима служители на общината в Мизия се занимават с най тежката и неприятна работа – извозването на мъртвите животни.

Спешно се търсят фирми производители на дезинфектнанти с молба да направят дарения на града.

btvnews.bg

Иракчани получиха хуманитарна помощ от Острова

http://www.cross.bg/pomosht-hymanitarna-strana-1424870.html

/КРОСС/ Британските ВВС започнаха доставката на хуманитарна помощ за иракския народ, станал жертва на действията на групата "Ислямска държава", съобщиха от Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Самолет на Кралските военновъздушни сили е пуснал хуманитарна помощ над територията на Северен Ирак. Това е само "първата подобна доставка" и в близките дни съдействието от страна на Великобритания ще продължи. Пратката съдържа бутилки с вода за 2 400 семейства. Британската страна е предоставила на иракчани фенери на слънчеви батерии, които могат да се използват и за зареждане на мобилни телефони.

Епидемиологичната обстановка в Мизия е под контрол

http://society.actualno.com/Epidemiologichnata-obstanovka-v-Mizija-e-pod-kontrol-news_44267.html

До този момент епидемиологичната обстановка в Мизия е под контрол. Това каза Ясен Сливенски, директор Дирекция „Мениджмънт по бедствията” към БЧК. „При всяко едно бедст...

Проф. Миланов: Намалиха бюджета ни за наказание

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/prof.-milanov-namaliha-biudzheta-ni-za-nakazanie-6019520

Според професора обвиненията за лошо финансово управление на болницата са безпочвени

В Бургас събират помощи за пострадалите в Мизия

http://www.cross.bg/byrgas-postradalite-pomoshti-1424869.html

Бургас /КРОСС/ Акция за набиране на помощи за пострадалите в Мизия ще се проведе днес в Бургас. Организатори на кампанията са Асен Асенов и Дани Шикова. Дрехи, храни, препарати и други необходими вещи ще се събират пред Пантеона в Морската градина днес от 18.30 до 20.00 часа.Хранителните стоки трябва да са само пакетирани с касовата бележка от магазина. Те трябва да бъдат в торбички или в кашони.    

Камиони със зърно блокираха бургаското пристанище

http://pik.bg/камиони-със-зърно-блокираха-бургаското-пристанище-news212363.html

Камиони със зърно блокираха бургаското пристанище

Заради започналия износ на пшеница, стотици камиони със зърно блокираха входа на Пристанище Бургас. Шофьорите чакат ред повече от денонощие.

Колоната от камиони е дълга километри. Шофьорите не са спали, за да не губят ред. 

Община Бургас са поставили знаци и са направили безплатен паркинг, но шофьорите се страхуват да не загубят реда си за влизане в пристанището. Органите на реда се намесват само когато напрежението ескалира.

Според водачите, вътре в пристанището има достатъчно място, но организацията е лоша.

„Превозвачите на зърно трябва да си предупредят хората да не идват тук да стоят, а да си изчакват там на място. Там от където вземат и товарят продукцията си. Товарят в Стара Загора, Свиленград , Ямбол. Разбирам ви, просто кажете къде да ги сложим, кажете къде?", заяви организаторът охрана на БМФ Порт Бургас Георги Чалъков.

Изпълнителният директор на частния пристанищен оператор каза, че хаосът извън територията на пристанището трябва да се регулира от спедиторите и доставчиците на продукция.

Жалби са подадени и до омбудсмана на Бургас, съобщи bTV.


Пиян шофьор, убил в катастрофа двама души преди 10 г., загина в зверски сблъсък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238129

32-годишен мъж загина на място снощи след катастрофа в карловското село Иганово.
Атанас Илинов Неризов от Сопот тръгнал да се прибира вкъщи пиян след празника на местната ловна дружинка по повод откриването на ловния сезон. Въпреки че приятелите му го уговаряли да не се качва пил, той седнал зад волана на мощния си „Мерцедес" и потеглил с мръсна 32-годишен мъж загина на място снощи след катастрофа в карловското село Иганово. Атанас Илинов Неризов от Сопот тръгнал да се прибира вкъщи пиян след празника на местната ловна дружинка по повод откриването на ловния сезон. Въпреки че приятелите му го уговаряли да не се качва пил, той седнал зад волана на мощния си „Мерцедес" и потеглил с мръсна

София ще е домакин на Конгреса на Международната транспортна федерация

http://econ.bg/Новини/София-ще-е-домакин-на-Конгреса-на-Международната-транспортна-федерация_l.a_i.561093_at.1.html

Столицата ще е домакин на Конгреса на Международната транспортна федерация, който ще се проведе между 10 и 16 август. На него ще присъстват повече от...

Украйна променя маршрутите на влаковете в източна посока

http://www.cross.bg/vlakovete-ykraiina-garantira-1424868.html

/КРОСС/ Държавната администрация на железниците на Украйна променя маршрутите на влаковете в източна част на страната. Това се прави във връзка с пораженията над инфраструктурата, както и за да се гарантира безопасността. "За да се гарантира безопасността сме принудени временно да коригираме графика на влакове, а някъде и маршрутът им", съобщават от пресслужбата на администрацията. От там добавят, че това ще доведе до забавяне на влаковете.

Институт за дясна политика: Следващото правителство не трябва да е експертно, а политическо

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/10/2359239_institut_za_diasna_politika_sledvashtoto_pravitelstvo/?ref=rss


Следващото правителство не трябва да е експертно, а съставено от политически фигури. Кабинетът на Пламен Орешарски доказа, че експертността няма никакво знаение, когато не се води от политическа воля.

Това е един от изводите в първия анализ на Института за дясна политика, представен днес в БТА. Организацията смята да прави месечни обзори на ситуацията в страната и да ги представя редовно. Институтът беше учреден в края на юли, когато си постави за цел да потърси съгласие между ГЕРБ и...

Пиян ловец загина в катастрофа, преди 10 години убил в пътен инцидент 2-ма души

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238124

32-годишен мъж загина на място снощи след катастрофа в карловското село Иганово.
Атанас Илинов Неризов от Сопот тръгнал да се прибира вкъщи пиян след празника на местната ловна дружинка по повод откриването на ловния сезон. Въпреки че приятелите му го уговаряли да не се качва пил, той седнал зад волана на мощния си „Мерцедес 32-годишен мъж загина на място снощи след катастрофа в карловското село Иганово. Атанас Илинов Неризов от Сопот тръгнал да се прибира вкъщи пиян след празника на местната ловна дружинка по повод откриването на ловния сезон. Въпреки че приятелите му го уговаряли да не се качва пил, той седнал зад волана на мощния си „Мерцедес" и потеглил с мръсна

Уаел ал Халки отново е назначен за премиер на Сирия

http://www.cross.bg/siriya-yael-halki-1424867.html

/КРОСС/ Сирийският президент Башар Асад отново назначи Уаел ал Халки за министър-председател на страната. Политикът оглавява правителството на Сирия от 2012 година.

Военният министър: Морската сигурност придобива все по-голямо значение

http://pik.bg/военният-министър-морската-сигурност-придобива-все-по-голямо-значение-news212362.html

Военният министър: Морската сигурност придобива все по-голямо значение

Морската сигурност придобива все по-голямо значение заради усложнената обстановка в Черно море и по света, с операциите  срещу тероризма и пиратството, каза днес във Варна министърът на отбраната Велизар Шаламанов.

Той участва в церемонията по  присвояване на първо офицерско звание на курсантите от випуск 2014 на Висшето военноморско училище. Гости на тържеството бяха началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, офицери от  ВМС, представители на местната и държавната власт. В поздравлението си към новите офицери министър Шаламанов посочи, че те дават много добър пример на всички млади хора в  България, защото са решили да посветят живота си в служба на родината и на ВМС.

Министърът благодари на българските военни моряци за службата им и за това, че винаги оказват помощ на обществото при нужда. Като последен пример за това Шаламанов  посочи действията на ВМС при бедствието в Аспарухово. Министърът изрази удовлетвореност от степента на взаимодействие между  флота, сухопътните войски, ВВС и Гранична полиция.

Той посочи, че с реализацията на националната програма "България в НАТО 20/20" фокусът ще бъде усъвършенстване на съществуващите системи и купуване на нови, които ще са във взаимодействие със  съседните страни и с държавите от ЕС и НАТО.

Министърът и началникът на отбраната наградиха най-добре представилите се младежи от випуск 2014. Кортик на ВМС получи  отличникът на випуска лейтенант Ваня Орманова. Наградите за първенците на отделните специалности Станимира Стефанова и Мила  Пенева, бяха бинокли. Всички млади офицери получиха днес и първото си назначение в редиците на ВМС.


Наемател изнесе и разпродаде вещи на хазяина си

http://www.bnews.bg/article-113444

35-годишен наемател от столичния квартал "Овча купел" е в ареста, защото разпродал вещи и техника от квартирата си.

Мизия бавно се възстановява от бедствието - разчистват се достъпните части

http://www.mediapool.bg/miziya-bavno-se-vazstanovyava-ot-bedstvieto---razchistvat-se-dostapnite-chasti-news223536.html

Продължава отводняването на най-ниските части на Мизия и тази дейност ще се извършва още няколко дни, съобщи в неделя зам.-директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Васил Василев, който ръководи Кризисния щаб.   Всички помпи работят и вече отводняването се извършва "къща по къща", по думите на Василев. Днес тази дейност трябва да завърши в двете училища и детската градина, за да може общината да предприеме в тях възстановителни дейности. Започнала е дезинфекцията на достъпните и почистени дворове, стопански постройки, мазета и къщи, допълни той.   В бедстващия град сградите са покрити с мухъл, дворовете са в тиня и има много едри и по-малки боклуци, които са били влачени от приливната вълна. Много от пострадалите са възрастни и самотни хора, които няма да успеят сами в почистването.   През следващите дни в Мизия ще има нужда от повече доброволци, които да помогнат на пострадалите от наводнението жители на града по-бързо да се справят с изхвърлянето на отпадъци, почистването на дворовете и къщите от кал и утайки, посочи Васил Василев.   Голяма група доброволци помага в Бяла Слатина, където кварталът в северната част на града също бе наводнен от придошлата река Скът.   В момента в Мизия работят 15-20 доброволци, които са разпределени по групи и насочени предимно към възрастните хора. Пристигнали са дарения на ботуши, маски, лопати и други инструменти, осигурени са храната и настаняването на доброволците, допълни Василев.   В Мизия има над 30 доброволци, които помагат за събирането на тинята и унищоженото имущество, каза Васил Гурев от БЧК, който организира доброволческите групи. За да се ограничи достъпът на измамници и мародери до домовете, за доброволците са предвидени ленти за ръката, допълни Васил Гурев от БЧК.   От Червения кръст призоваха желаещите да помогнат с разчистването, да следят съобщенията за ситуацията в Мизия, защото голям брой доброволци са нужни за пълното отводняване. Те трябва да имат подходящи за работа в трудни условия облекло, гумени ботуши и здрави латексови ръкавици. Сформиран е Център на доброволеца, който да организира желаещите да помагат.   Военнополевата кухня работи, от БЧК раздават и пакети суха храна, бутилирана вода, както и други материали от първа необходимост. От организацията ръководят и координират и работата на доброволците.   Водата във водоснабдителната мрежа на града все още не е годна за пиене и битови нужди, а само за миене на улиците и къщите. Все още ще има нужда от доставки на бутилирана вода.   Екипи на ЧЕЗ вече възстановяват подаването на ток в имотите, за които се прецени че това е безопасно за хората, каза още ръководителят на кризисния щаб.

Земеделският министър иска извънредна среща на европейски ниво

http://frognews.bg/news_74439/

Министърът на земеделието и храните Васил Грудев е поискал извънредна среща на съвета по земеделие и рибарство на Европейския съюз. Поводът е ембаргото, наложено от Русия, за внос на продукция от страните-членки на Съюза.

Шаламанов: Морската сигурност придобива все по-голямо значение

http://www.cross.bg/otbranata-shalamanov-kyrsant-1424866.html

Варна /КРОСС/ Морската сигурност придобива все по-голямо значение във връзка с усложнената обстановка не само в Черно море, но и по света - с операциите срещу тероризма и пиратството. Това заяви военният министър Велизар Шаламанов, който присъства на официалния ритуал на Морска гара във Варна по присвояване на първо офицерско звание на 23-мата курсанти, випускници на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров". Министърът посочи, че с Националната програма "България в НАТО 2020" фокусът ще бъде върху механизма за увеличаване разходите за отбраната в контекста на увеличаване способностите на въоръжените сили. Той коментира належащите задачи пред Министерството на отбраната.В момента извършваме преглед доколко е изпълнено това, което е заложено в Бялата книга за отбраната от 2010 година, прегледа на силите, който не е довършен, ускорено ще го завършим. Естествено трябва да има реализъм, максимално да се използват възможностите за поддържане и усъвършенстване на съществуващата техника и инвестиции в такъв тип способности, които с минимум средства, в контекста на членството ни в НАТО, да доведат до нови способности за българските военноморски сили.Министърът на отбраната Велизар Шаламанов и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов участваха днес, 10 август, в тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите от „Випуск - 2014" на Висшето военноморско училище „Н. Й

Путин даде старт на сондажи със САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238031

Руският президент Владимир Путин постави вчера началото на проучвателни руско-американски петролни сондажи в Карско море, предаде ИТАР-ТАСС.
Церемония се състоя само дни след като Западът забрани износа на оборудване за разработване на находища, използвани за дълбоководен сондаж, като санкция срещу Русия. Руският президент Владимир Путин постави вчера началото на проучвателни руско-американски петролни сондажи в Карско море, предаде ИТАР-ТАСС. Церемония се състоя само дни след като Западът забрани износа на оборудване за разработване на находища, използвани за дълбоководен сондаж, като санкция срещу Русия.

Бареков: Има ли нужда от министър на изборите

http://politics.actualno.com/Barekov-Ima-li-nujda-ot-ministyr-na-izborite--news_44265.html

Решението на съдия Красимира Медарова е единственото правилно при така създадените обществени нагласи. Това коментира лидерът на „България без цензура” и зам.-председател на ЕКР в ...

Военноморските ни сили навършват 135 години

http://www.cross.bg/sili-voennomorskite-varna-1424865.html

Варна /КРОСС/ По традиция през втория неделен ден на месец Август Военноморските сили на Република България празнуват своя Рожден ден. Основите на военния ни флот са поставени в Русе през 1879 година. През 1897-ма Военноморските сили са разделени на Дунавска флотилия с щаб в Русе и Морска част с щаб във Варна. Две години по-късно Щабът на ВМС е изцяло базиран в морската столица, като там е създаден и първият военноморски клуб.Центърът на празненствата по повод 135-годишнината от създаването на ВМС ще бъде във Варна. Отбелязването на годишнината започва с ритуал по тържественото вдигане на флаговете на корабите от флота, който ще се проведе на Морска гара. Отново там ще последва военен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров". До обяд официалните гости ще могат да разгледат корабите на ВМС.От 10 до 18 часа Военноморският музей ще бъде отворен за безплатни посещения на граждани и гости. Празничният ден ще завърши с концерт на Мъжкия хор на моряците, който започва в 18 часа на сцена "Раковина" в Морската градина, съобщи topnovini.bg.

Осми ден продължава отводняването на Мизия, все още няма питейна вода

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/10/2359238_osmi_den_produljava_otvodniavaneto_na_miziia_vse_oshte/?ref=rss


Осми ден продължава отводняването в Мизия. Нивото на водата е над метър в най-ниската част на града. Засега е възможно почистване само в отводнените райони, информира БНР. 

"В ниските части се отводнява с мощни помпи с голям дебит", каза старши комисар Васил Василев, който ръководи Кризисния щаб в града. Той уточни, че с по-малки помпи се отводняват дворове и домове, а водата от училищата и детската градина вече е изтеглена.

Старши комисар Василев призова за доброволческа...

Очакват 12% спад на приходите от турзъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=260727

Спад от 12 на сто на приходите от международен и български туризъм за годината очакват от бизнеса. Това прогнозира за БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Сред причините за тази негативна тенденция той посочи намаляването на цените на почивките с близо десет на сто през август и свиването на покупателната способност на руските туристи у нас, заради обезценяването на националната им валута.

Военният министър отдаде на морската сигурност приоритетно значение

http://www.mediapool.bg/voenniyat-ministar-otdade-na-morskata-sigurnost-prioritetno-znachenie-news223535.html

Морската сигурност придобива все по-голямо значение заради усложнената обстановка в Черно море и по света, с операциите срещу тероризма и пиратството, каза в неделя във Варна министърът на отбраната Велизар Шаламанов. Той участва в церемонията по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от випуск 2014 на Висшето военноморско училище.   Гости на тържеството бяха началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, офицери от ВМС, представители на местната и държавната власт.   В поздравлението си към новите офицери министър Шаламанов посочи, че те дават много добър пример на всички млади хора в България, защото са решили да посветят живота си в служба на родината и на ВМС.   Министърът благодари на българските военни моряци за службата им и за това, че винаги оказват помощ на обществото при нужда. Като последен пример за това Шаламанов посочи действията на ВМС при бедствието в Аспарухово. Министърът изрази удовлетвореност от степента на взаимодействие между флота, сухопътните войски, ВВС и Гранична полиция. Той посочи, че с реализацията на националната програма "България в НАТО 20/20" фокусът ще бъде усъвършенстване на съществуващите системи и купуване на нови, които ще са във взаимодействие със съседните страни и с държавите от ЕС и НАТО.   Министърът и началникът на отбраната наградиха най-добре представилите се младежи от випуск 2014. Кортик на ВМС получи отличникът на випуска лейтенант Ваня Орманова. Наградите за първенците на отделните специалности Станимира Стефанова и Мила Пенева, бяха бинокли. Всички млади офицери получиха днес и първото си назначение в редиците на ВМС.

Камиони със зърно блокираха бургаското пристанище

http://www.cross.bg/byrgas-pristanishteto-zurno-1424864.html

Бургас /КРОСС/ Заради започналия износ на пшеница, стотици камиони със зърно блокираха входа на Пристанище Бургас. Шофьорите чакат ред повече от денонощие.Колоната от камиони е дълга километри. Шофьорите не са спали, за да не губят ред. Община Бургас са поставили знаци и са направили безплатен паркинг, но шофьорите се страхуват да не загубят реда си за влизане в пристанището. Органите на реда се намесват само когато напрежението ескалира.Според водачите, вътре в пристанището има достатъчно място, но организацията е лоша.„Превозвачите на зърно трябва да си предупредят хората да не идват тук да стоят, а да си изчакват там на място. (...) Там от където вземат и товарят продукцията си. Товарят в Стара Загора, Свиленград , Ямбол. Разбирам ви, просто кажете къде да ги сложим, кажете къде?", заяви организаторът охрана на БМФ Порт Бургас Георги Чалъков.Изпълнителният директор на частния пристанищен оператор каза, че хаосът извън територията на пристанището трябва да се регулира от спедиторите и доставчиците на продукция. Жалби са подадени и до омбудсмана на Бургас, съобщи bTV.

Кейти Ледеки подобри световния рекорд и на 400 метра

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/10/2359233_keiti_ledeki_podobri_svetovniia_rekord_i_na_400_metra/?ref=rss


Американската тинейджърка Кейти Ледеки продължава да пише историята на женското плуване, след като през изминалата нощ подобри световния рекорд на 400 метра свободен стил. 

17-годишната състезателка спря хронометрите на 3:58.86 минути по време на националното първенство на САЩ.

Тя подобри с 0.29 секунди постижението на италианката Федерика Пелегрини от световното първенство в Рим, когато обаче все още се плуваше с високотехнологичните костюми. 

Ледеки стана...

Закопчаха украинец, убил българка през януари в Солун

http://www.bnews.bg/article-113443

Солунската полиция залови и арестува убиеца на 33-годишната българка Павлина Ангелова.

Венецуела затваря границата си нощем за борба с контрабандата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/10/2359235_venecuela_zatvaria_granicata_si_noshtem_za_borba_s/?ref=rss


От понеделник Венецуeла започва всяка вечер да затваря границата си с Колумбия в опит да спре изнасянето на свръхевтините заради субсидиите петрол и храни, съобщи в събота високопоставен военен офицер.
Според ген. Владимир Падрино между 22 и 5 часа никой няма да може да преминава границата със западния съсед, дълга над 2200 км.. Освен това се ограничава и движението на товарни автомобили в граничната зона.
Контрабандата се върши с всякакви стоки - от дизелово гориво до олио и...

Венета Райкова: Истината е, че не правя ново предаване - нямам предложение, нито договор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4236606

С Венета Райкова разговаря ПАОЛА ХЮСЕИН:

- Какво ще е това ново тв предаване, г-жо Райкова, което ще правите и за което вече доста се говори? Сама ли ще го продуцирате?

- Истината е, че не правя ново предаване. Върнах се от семейна почивка в Гърция преди дни и с изненада прочетох многобройните версии за С Венета Райкова разговаря ПАОЛА ХЮСЕИН: - Какво ще е това ново тв предаване, г-жо Райкова, което ще правите и за което вече доста се говори? Сама ли ще го продуцирате? - Истината е, че не правя ново предаване. Върнах се от семейна почивка в Гърция преди дни и с изненада прочетох многобройните версии за "новото" ми предаване. Някои пишат, че

Земеделският министър иска спешно заседание на Съвета по земеделие и рибарство

http://pik.bg/земеделският-министър-иска-спешно-заседание-на-съвета-по-земеделие-и-рибарство-news212356.html

Земеделският министър иска спешно заседание на Съвета по земеделие и рибарство

Министърът на земеделието и храните Васил Грудев изпрати в петък писмо с искане за свикване на извънредно заседание на Европейският съвет по земеделие и рибарство (AGRIFISH) до своя италиански колега Маурицио Мартина, който е и ротационен президент на съвета.

Темата, която трябва да бъде обсъдена от земеделските министри на ЕС, е забраната на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни продукти, риба и други стоки от страните-членки на Европейския съюз, както и компенсирането на производителите, които ще бъдат засегнати от ембаргото.

Според министър Грудев е необходима единна позиция на Европейския съюз, както и предприемането на бързи и адекватни мерки, които да защитят производителите. Той допълни, че ембаргото от страна на Русия ще се отрази негативно както на българските производители, така и на европейското земеделие като цяло.

Към искането на министъра на земеделието и храните се присъединиха и неговите колеги от Чехия, Полша, Австрия, Финландия, Белгия и Естония.

cross.bg

Девет оцелели след самолетната катастрофа в Иран

http://www.cross.bg/teheran-devet-otzeleli-1424863.html

/КРОСС/ Девет души са оцелели след самолетната катастрофа близо до летище "Мехрабад" в Техеран, съобщи иранската информационна агенция ИРНА. Самолетът извършвал полет между Техеран и град Табас. Той се е разбил в 9,18 ч местно време в жилищния квартал "Азади", на по-малко от пет километра от летището. Според източник в гражданското въздухоплаване, при инцидента са загинали 48 души, сред които седем деца. Оцелелите са закарани в близките болници, състоянието им не се уточнява. Като причина за катастрофата се посочва неизправност на двигателя.    

32-годишен загина при катастрофа край Иганово

http://www.vesti.bg/novini/32-godishen-zagina-pri-katastrofa-kraj-iganovo-6019518

32-годишен мъж загина на място снощи след катастрофа в карловското село Иганово.

Стойнев: МИЕ да действа бързо, 20 перспективни пазарa чакат

http://politics.actualno.com/Stojnev-MIE-da-dejstva-byrzo-20-perspektivni-pazara-chakat--news_44263.html

В момента в 20 перспективни и бързо растящи пазари от Азия, Близкия Изток и Африка чакат Министерството на икономиката да отвори служби за търговско-икономически връзки. Бързата реакция на новия...

Депардийо: Руснаците са късметлии с президент като Путин

http://europe.actualno.com/Depardijo-Rusnacite-sa-kysmetlii-s-prezident-kato-Putin-news_44264.html

Френският актьор Жерар Депардийо заяви, че американските и европейските санкции срещу Русия не го притесняват. "Аз съм спокоен, защото това е политика", каза актьорът. В допълнение Депарди...

Ювентус победи звездите на Австралия с Дел Пиеро в състава (ВИДЕО)

http://football.actualno.com/Uventus-pobedi-zvezdite-na-Avstralija-s-Del-Piero-v-systava-VIDEO-news_44269.html

Ювентус победи сборен тим на австралийските звезди в приятелски мач, игран в Сидни. Двубоят завърши с резултат 3:2 в полза на "бианконерите". Бившият нападател на гранда от Торино - Алесанд...

Очаква ни гореща седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=260725

Изцяло слънчеви дни и високи температури до 39 градуса. Такова време ни очаква през следващата седмица. Още в понеделник живакът рязко ще покачи нивото си, като в Силистра и Пазарджик ще отчете 34 градуса, пише "Преса". В понеделник на отделни места може да има облаци тук-там, но значителни валежи не се очакват.

Тийнейджър без книжка падна в река с мотора си

http://pik.bg/тийнейджър-без-книжка-падна-в-река-с-мотора-си-news212358.html

Тийнейджър без книжка падна в река с мотора си

18-годишен неправоспособен водач на мотоциклет пострада при пътнотранспортно произшествие в близост до Къпиновския манастир, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Велико Търново.

Тази нощ около 01.00 часа на сух пътен участък по пътя от село Велчево към Къпиновския манастир неправоспособния Д.К. от град Велико Търново, с мотоциклет Ямаха без регистрационни табели, губи контрол над управляваното моторно превозно средство, след което мотоциклетът пада в реката.

От пътно-транспортното произшествие е пострадал водача, който е бил с предпазна каска.

Настанен е в МОБАЛ с диагноза „пневмо торакс”, „мозъчен кръвоизлив” и „охлузно контузни рани по цялото тяло”, с опасност за живота.


Марадона ошамари репортер, намигал на жена му

http://www.bnews.bg/article-113442

Легендарният футболист Диего Армандо Марадона ошамари репортер в събота, защото закачал новата му жена.

Животните в зоопарка в Москва на диета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238033

Ембаргото на храни от ЕС, наложено от Русия, постави животните в московския зоопарк на диета, предаде Франс прес. Управата на зоопарка трябва бързо да намери друг източник на продукти, които да заместят холандските зеленчуци и полските ябълки, включени в менюто на повечето животни.
Руските власти обмислят да договорят с местните производители Ембаргото на храни от ЕС, наложено от Русия, постави животните в московския зоопарк на диета, предаде Франс прес. Управата на зоопарка трябва бързо да намери друг източник на продукти, които да заместят холандските зеленчуци и полските ябълки, включени в менюто на повечето животни. Руските власти обмислят да договорят с местните производители

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване