Близнашки: Ще изградим ново отношение към властта, ще стреснем „брокерите на гласове”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4252328

„Искам да изведем професионалисти, които не са били активни в политиката досега. Трябват ни солидни фигури, които да станат образец на ново отношение към властта”, каза служебният премиер проф. Георги Близнашки пред Нова телевизия.
„Медиите ще ме нападат и аз не съм изненадан от това, защото нашето правителство дойде на власт след 1 година „Искам да изведем професионалисти, които не са били активни в политиката досега. Трябват ни солидни фигури, които да станат образец на ново отношение към властта”, каза служебният премиер проф. Георги Близнашки пред Нова телевизия. „Медиите ще ме нападат и аз не съм изненадан от това, защото нашето правителство дойде на власт след 1 година

Близнашки: Приех мощен фонд, който иска да реши проблема в КТБ

http://frognews.bg/news_74811/

Днес приех представители на един много мощен фонд, който има желание да се намеси за решаването на въпроса за КТБ. Това каза премиерът Георги Близнашки пред Нова тв. Не вземам страна в конфликта Пеевски-Василев каза твърдо той.

В Мизия плашат с бойкот на изборите

http://www.cross.bg/miziya-makar-izborite-1426043.html

Мизия /КРОСС/ Възстановителните дейности в Мизия продължават. Градът постепенно се съвзема, макар че напрежението, уплахата, нервите на хората и това, че не знаят какво точно ще се случи, ги тревожи. Това обясни пред БНР заместник-кметът Николай Нековски. „Днес е приключил и огледът на всички останали 243 къщи, които не бяха огледани, за да се прецени дали са подходящи в тях да се живее", каза Нековски.В току-що отводнената Мизия хората са се заели да разчистват жилищата си. Казват, че ако някой кандидат за депутат си позволи да използва с предизборни цели трагедията на пострадалите хора на предстоящата кампания, вотът на 5 октомври ще бъде бойкотиран.За това са се споразумели местните представители на основните политически сили, макар че там изборите изобщо са под въпрос, защото и училището, и другите обществени сгради, в които се разполагат изборните секции, сега също са поразени от наводнението.  

Меркел: Санкциите срещу Русия бяха необходими

http://www.cross.bg/merkel-rysiya-sanktzii-1426042.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че въвеждането на западните санкции срещу Русия е било необходимо. "Беше необходимо да се наложат санкции срещу Русия, за да покажем сериозността на нашите намерения", каза канцлерът в Рига след среща с министър-председателя на Латвия Лаймдота Страуюма.По думите на Меркел непредприемането на мерки би могло само да изостри ситуацията.

Средно с 4,1% се увеличават минималните осигурителни прагове

http://www.moreto.net/novini.php?n=261487

Средно с 4.1% ще се увеличат минималните осигурителни прагове от 1 януари 2015 година. Обикновено те се договарят по икономически дейности между синдикати и работодатели. До момента са съгласувани праговете по 35 от 85-те икономически дейности.

Мощен фонд е готов да вложи пари за оздравяването на КТБ

http://econ.bg/Новини/Мощен-фонд-е-готов-да-вложи-пари-за-оздравяването-на-КТБ_l.a_i.562412_at.1.html

По отношение на протеста по казуса Корпоративна търговска банка (КТБ) премиерът Георги Близнашки смята, че той е основателен. „В крайна сметка трябва...

Мощен фонд е готов да вложи пари за оздравяването на КТБ

http://econ.bg/Новини/Близнашки-Мощен-фонд-е-готов-да-вложи-пари-за-оздравяването-на-КТБ_l.a_i.562412_at.1.html

По отношение на протеста по казуса Корпоративна търговска банка (КТБ) премиерът Георги Близнашки смята, че той е основателен. „В крайна сметка трябва...

Близнашки: „Мощен фонд“ е готов да вложи пари в КТБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bliznashki-moshten-fond-e-gotov-da-vlozhi-pari-v-ktb-6020247

Служебният министър-председател каза, че няма да смени Ваньо Танов, защото той е точният човек в митниците; той увери, че макроикономическото положение е стабилно

Близнашки: Няма да сменя Танов

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bliznashki-niama-da-smenia-tanov-6020247

Премиерът посочи, че след като е дал съгласието си за връщането на Танов, той и поема отговорността за това назначение

Швейцарски кмет е отстранен заради голи селфита

http://offnews.bg/news/n_1/n_378462.html

Кметът на швейцарския град Баден Гари Мюлер е временно отстранен от длъжност заради голи селфита. Градоначалникът е заподозрян, че си е направил гола фотосесия на работното място, съобщава местният вестник Blick. Кметът е отстранен до изясняване на ситуацията. 53-годишният политик се е снимал гол в залата на Общинския съвет, след което е изпращал фотографиите до приятелката си. Мюлер е член на външната комисия в швейцарския парламент и скандалът заплашва да достигне федерално ниво.

Отново оперираха блъснатата на автобусна спирка Катя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4252244

16-годишната Катерина Матеева, която бе блъсната на автобусна спирка преди моста на „Герджика“ в края на май претърпя поредната си операция днес, съобщи Дарик.
В 15 часа приключи операцията на левия й крак. Поставеният й пирон след инцидента е заменен с титаниев.
Операцията продължила около 40 минути и е абсолютно успешна, 16-годишната Катерина Матеева, която бе блъсната на автобусна спирка преди моста на „Герджика“ в края на май претърпя поредната си операция днес, съобщи Дарик. В 15 часа приключи операцията на левия й крак. Поставеният й пирон след инцидента е заменен с титаниев. Операцията продължила около 40 минути и е абсолютно успешна,

Една четвърт от младите са безработни

http://frognews.bg/news_74810/

Една четвърт от българите на възраст до 30 години нямат работа. Само за първите 6 месеца на тази години в бюрата по труда са се регистрирали близо 70 000 младежи.

Вигенин: Който го е страх от мечки, не ходи в гората

http://www.cross.bg/blagoevgrad-vigenin-listata-1426041.html

Благоевград /КРОСС/ Който го е страх от мечки, не ходи в гората. Това каза в Благоевград бившият министър на външните работи Кристиан Вигенин, който пристигна в областния център, за да присъства на обсъжданията за водач на листата на БСП от 1-ви МИР-Благоевград. Вигенин е спряган за водач на листата. Заедно с бившия първи дипломат на България в Благоевград дойдоха говорителят на БСП Атанас Мерджанов и Костадин Паскалев от Националния съвет на столетницата. "За разлика от другите партии нашата е най-демократична. Затова е нормално да има спорове, въпроси и критични оценки. Тук сме, за да разговаряме с нашите хора. Не спираме да водим диалог с тях. Това е въпрос на взаимно зачитане и уважение", заяви Мерджанов.Той уточни, че определянето на водачите е следствие от интензивен диалог с местните структури. "Не съм убеден, че всички общински организации в област Благоевград като един са застанали само зад една персона. Търсим разбирателство. Ако искаме да се оттласнем по-напред, трябва да се съобразяваме с общото настроение и в партията, и в обществото", подчерта Мерджанов.

300 семейства в Мизия отиват във фургони

http://frognews.bg/news_74809/

Поне 300 семейства от Мизия ще заживеят във фургони. Спешно се прокарва електричество и вода към временното селище. Днес обаче доброволците са били едва 8.

Вече 12 заразени с ебола в Нигерия, в Либерия се издирват избягали болни

http://www.mediapool.bg/veche-12-zarazeni-s-ebola-v-nigeriya-v-liberiya-se-izdirvat-izbyagali-bolni-news223856.html

В Нигерия вече има 12 потвърдени случая на заразяване с вируса ебола, от които петима са почти напълно възстановени, предаде Ройтерс. Смъртните случаи от ебола в страната остават четири.   Борбата с епидемията от ебола в Нигерия се затруднява от националната стачка на лекарите. В четвъртък здравното министерство уволни 16 000 лекари след като те отказаха да прекратят стачните действия.   В Либерия продължава активното издирване на болни от ебола, които избягаха от изолационен център, нападнат в нощта на събота срещу неделя от местни жители, въоръжени с ножове и тояги, предаде Франс прес.   С 413 загинали от общо 1145 жертви на ебола в Западна Африка, Либерия е най-засегнатата от вируса страна, сочат данни на Световната здравна организация. Тя задмина Сиера Леоне и Гвинея от въвеждането на извънредно положение на 6 август.   Според санитарните власти 17 пациента, които са дали положителна проба за ебола, са избягали от изолационния център, който бе настанен неотдавна в гимназия в Уест Пойнт, предградие на столицата Монровия.   "Най-лошото е, че тези които нападнаха и разграбиха изолационния център, са взели дюшеци и чаршафи, нацапани с телесни течности на болните", подчерта министърът на информацията Луис Браун. Той спомена, че е възможно да се постави под карантина целият квартал от 75 000 жители, както вече е направено с три северни провинции.   "Хората, които са разграбили центъра, сега вероятно всички са носители на вируса ебола. Поставянето на квартала под карантина е възможно решение", предупреди той.   Издирвателен отряд от младежи от квартала също не е намерил 17-те изчезнали болни.   "Претърсихме целия квартал, но напразно. Тези, които са ги видели казаха, че са отишли към други квартали", заяви председателят на младежите в Уест Пойнт Уилмонт Джонсън.   Според свидетели нападателите на изолационния център скандирали лозунги против президентката на Либерия Елън Джонсън Сърлийф и твърдели, че в страната няма епидемия от ебола.

Британските шефове печелят 143 пъти повече от служителите си

http://www.vesti.bg/novini/britanskite-shefove-pecheliat-143-pyti-poveche-ot-sluzhitelite-si-6020248

Ръководителите на най-големите британски компании са печелели 143 пъти повече от средните им служители миналата година, показва изследване, което изтъква нарастващата разлика в заплащането между шефовете и служителите.

БЧК-Варна: Ниската плажна култура и на българските и чужденците е основната причина за инцидентите по морето

http://www.moreto.net/novini.php?n=261445

Ниската плажна култура и на българските, и на чуждестранните туристи е основната причина за инцидентите по морето. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ директорът на Водно-спасителната служба към БЧК във Варна Лаврентий Силов.

Бяла черква на бунт срещу 5 ромски фамилии

http://frognews.bg/news_74808/

Бяла черква въстана срещу 5 ромски фамилии и иска тяхното изселване. Причината е, че упражнявали непрекъснат тормоз над мирни жители.

В Москва обмислят ембарго за внос на западни коли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4252264

Руското правителство е подготвило допълнителни санкции срещу САЩ и ЕС, които да бъдат въведени, ако Западът приеме нов кръг ограничения срещу Русия, съобщиха руски медии.
Сред възможните мерки са ембарго върху вноса на някои промишлени и медицински стоки. Съответното предложение с широк обхват е изпратено на президента Владимир Путин, Руското правителство е подготвило допълнителни санкции срещу САЩ и ЕС, които да бъдат въведени, ако Западът приеме нов кръг ограничения срещу Русия, съобщиха руски медии. Сред възможните мерки са ембарго върху вноса на някои промишлени и медицински стоки. Съответното предложение с широк обхват е изпратено на президента Владимир Путин,

Русия обмисля ембарго за внос на западни коли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4252292

Руското правителство е подготвило допълнителни санкции срещу САЩ и ЕС, които да бъдат въведени, ако Западът приеме нов кръг ограничения срещу Русия, съобщиха руски медии.
Сред възможните мерки са ембарго върху вноса на някои промишлени и медицински стоки. Съответното предложение с широк обхват е изпратено на президента Владимир Путин, Руското правителство е подготвило допълнителни санкции срещу САЩ и ЕС, които да бъдат въведени, ако Западът приеме нов кръг ограничения срещу Русия, съобщиха руски медии. Сред възможните мерки са ембарго върху вноса на някои промишлени и медицински стоки. Съответното предложение с широк обхват е изпратено на президента Владимир Путин,

Близнашки: Поемам отговорността за Танов

http://www.cross.bg/bliznashki-tanov-hora-1426040.html

София /КРОСС/ Поемам отговорността за Ваньо Танов. Това каза пред Нова телевизия служебният премиер Георги Близнашки. Той подчерта, че ген. Танов е перфектен професионалист. Сигурен съм, че това е правилният избор. Положението в митниците е изключително тежко - губим огромни средства. Миналия юли са задържани 3 800 000 къса цигари. За тази година са 800 000, а потреблението не е намаляло. Бюджетът губи средства. В митниците трябва да влезе човек, който разбира нещата. Трябва да се действа без никакво отлагане, подчерта Близнашки. Той добави, че кандидатурата на Танов е била предложена от финансовия министър Румен Порожанов. Очаквах подобно развитие и го попитах защо точно Танов. Той ми каза, че няма по-подходящ човек от него. Мисля, че той сам е взел инициативата, добави служебният министър-председател. Близнашки коментира и състава на кабинета си. По думите му основната маса от министрите му са млади хора с добро образование. Не идват от тези среди, за което се говори, категоричен бе той. Това са нови хора, които не са изхабени в политиката. Те са преизпълнени с енергия. Това не са партийни кандидатури, каза още той. Премиерът отрече да има чистка сред областните управители. Били сменени само няколко човека, защото това били партийни назначения. Моят стремеж е на преден път да се извадят хора, които досега не са били в политиката, подчерта Близнашки

Близнашки: Ваньо Танов е перфектен професионалист. Положението в „Митниците” е тежко, трябва опитен човек

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4252279

"Ваньо Танов е перфектен професионалист. Ако в началото имах някакви колебания, сега съм сигурен, че това е правилният избор. Положението в Агенция „Митници” е изключително тежко и й трябва опитен човек”.
Това заяви пред Нова телевизия служебният премиер Георги Близнашки на въпрос ще махне ли Танов или ще изчака той сам да се махне. "Ваньо Танов е перфектен професионалист. Ако в началото имах някакви колебания, сега съм сигурен, че това е правилният избор. Положението в Агенция „Митници” е изключително тежко и й трябва опитен човек”. Това заяви пред Нова телевизия служебният премиер Георги Близнашки на въпрос ще махне ли Танов или ще изчака той сам да се махне.

Опасният тигров комар долетя и у нас!

http://www.bnews.bg/article-114135

Експерти откриха изключително опасния тигров комар в района на Пристанище – Бургас.

Близнашки: Ваньо Танов е перфектен професионалист

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4252276

"Ваньо Танов е перфектен професионалист. Ако в началото имах някакви колебания, сега съм сигурен, че това е правилният избор. Положението в Агенция „Митници” е изключително тежко и й трябва опитен човек”. Това заяви пред Нова телевизия служебният премиер Георги Близнашки на въпрос ще махне ли Танов или ще изчака той сам да се махне.

Цветан Василев обжалва постановлението за задържането си

http://www.cross.bg/vasilev-petrova-prokyratyrata-1426039.html

София /КРОСС/ Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е обжалвал задочно постановлението за задържането му за 72 часа, научи "Дневник". Такова постановление се издава, заедно с Европейската заповед за арест, каквато има за Василев от 28 юли.Според прокуратурата от декември 2011 г. до 19.06.2014 г. Василев умишлено е склонил Маргарита Петрова (главен касиер на КТБ) и Орлин Русев (изпълнителен директор) да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.Не е известно къде се намира Василев, като обвиненията му са повдигнати задочно. Най-вероятно той е подал жалбата си през адвокат.След поставянето на КТБ под специален надзор от централната банка обявиха, че 206-те млн. лв. са изчезнали. Първоначално прокуратурата съобщи, че сумата е била извадена в чували за един ден, а впоследствие промени версията си и сложи начало на т.нар. присвояване - края на 2011 година.Във връзка с обжалването на подобно постановление съдът няма едностранна практика. То трябва да бъде разгледано веднага. Главният счетодовител Мария Димова е обжалвала домашния си арест, научи още "Дневник". Съдът наложи тази мярка заради здравословното й състояние, като прие, че за нея има доказателства, че е участвала в длъжностното присвояване

Разнопосочни индекси на БФБ, но над 15 млн. лева оборот

http://econ.bg/Новини/Разнопосочни-индекси-на-БФБ-но-над-15-млн-лева-оборот_l.a_i.562409_at.1.html

Два от основните индекси на Българската фондова борса (БФБ – София) завършиха деня с повишение, а други три – със спад. Оборотът на регулирания пазар...

И във виртуалната реалност жените лъжат повече при секс

http://curious.actualno.com/I-vyv-virtualnata-realnost-jenite-lyjat-poveche-pri-seks-news_45686.html

В действителния живот жените често са набеждавани, че симулират оргазъм. Оказва се, че и във виртуалната реалност те  по-често не са искрени, когато изпращат есемеси с похотливо съдържание, ...

Медиите „демонизирали“ румънците, но не и българите

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/mediite-demonizirali-rumyncite-no-ne-i-bylgarite-6020246

Това сочи доклад на Обсерваторията за миграцията към Оксфордския университет, който обхваща медийното отразяване в периода 2012-2013 г.

Цветан Василев обжалвал задочно ареста си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4252297

Докато прокуратурата издирва с Интерпол собственика на КТБ Цветан Василев, той e намерил начин да обжалва задочно постановлението за задържането му за 72 часа. Причината била, че с искането за ареста му се нарушавало правото му на свободно придвижване. Жалбата е внесена в деловодството на Софийския градски съд от адвокат, научи "Труд"... Докато прокуратурата издирва с Интерпол собственика на КТБ Цветан Василев, той e намерил начин да обжалва задочно постановлението за задържането му за 72 часа. Причината била, че с искането за ареста му се нарушавало правото му на свободно придвижване. Жалбата е внесена в деловодството на Софийския градски съд от адвокат, научи "Труд"...

Цветан Василев е обжалвал постановлението за задържането си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4252248

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е обжалвал задочно постановлението за задържането му за 72 часа, съобщи Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е обжалвал задочно постановлението за задържането му за 72 часа, съобщи "Дневник". Такова постановление се издава, заедно с Европейската заповед за арест, каквато има за Василев от 28 юли. Според прокуратурата от декември 2011 г. до 19.06.2014 г.

Оперираха по спешност блъснатата в Пловдив Катя

http://www.cross.bg/krak-boskos-momiche-1426038.html

Пловдив /КРОСС/ Нова 3-часова операция претърпя днес прегазената на спирката на Герджика Катерина Матеева. Екипът от травматолози от Университетска болница по спешност оперира левия крак на 16-годишното момиче, след като пиронът, сложен при първата хирургическа интервенция, поддаде. Донякъде това е било изненада за лекарите, тъй като левият крак е бил по-малко натрошен от десния. „Беше трудно, но стана", коментирал след тежката операция д-р Бацалов. На практика това означава, че прохождането на момичето се забавя с около два месеца, коментира бащата на Кари Илиян Матеев. Пострадалото момиче беше в доста стабилно състояние и се опитваше да стъпва точно с левия крак. Тя дори мина рехабилитация в Павел баня. Сега обаче предстои нов възстановителен период. От трагедията Кари помни единствено връхлитащата я кола на Боскос и после събралите се около нея хора. Момичето се опитва да преодолее преживения кошмар с помощта на психолог, родителите и приятелите си. До нея неотлъчно са родителите й Илиян и Поля.Това означава, че и новата експертиза, която прокуратурата назначи на Катерина, ще се забави с няколко месеца, коментира вчера адвокат Татяна Каменова. Тя настоя, че при тежката катастрофа на ул. "Победа", когато гръкът Христос Боскос връхлетя с Нисана си върху момичето, е нанесена тежка телесна повреда. Това е от възлово значение за двамата шофьори Христос Боскос и Виктор Калев, пише "Марица".

Следваканционната депресия ни държи 5 дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=261502

В един момент седите на шезлонг, отпивате коктейл, а в следващия осъзнавате, че вече сте на работа. Следваканционната депресия трае пет дни, показва ново проучване. Липсата на концентрация е най-лошият страничен ефект на връщането от отпуска според мнението на 2000 анкетирани британци.

Проверка в НЕК по съмнения за избирателни разплащания

http://www.mediapool.bg/proverka-v-nek-po-samneniya-za-izbiratelni-razplashtaniya-news223855.html

Пълна проверка на "Националната електрическа компания" (НЕК) заради информация, че държавното дружество, което е в тежка финансова криза и има дългове за 3 млрд. лв., е плащало редовно на едни компании, а е задлъжнявало системно към други, е наредила вицепремиерът по икономическата политика и и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.   Това съобщиха от ведомството й в понеделник след нейна среща и на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов с представители на синдикатите КТ "Подкрепа и КНСБ.   Часове по-рано на професионалния си празник миньорите се оплакаха, че НЕК не плаща редовно на топлоцентрали, които от своя страна не могат да се разплащат с въгледобивните дружества и така "при определена конюнктура и ситуация" режимът на тока може да се окаже реална опасност.   Според финансовия отчет на НЕК за 2013 г. само на двете т.нар. американски централи "Марица Изток" 1 и 3 дължи около 400 млн. лв. за изкупена по дългосрочните договори електроенергия. В същото време държавното дружество експресно преведе през октомври 2013 г. на ТЕЦ "Сливен" почти половин милион лева забавени плащания, за да погаси централата борч към рудник "Черно море" в Бургас, където миньори стояха 17 часа под земята с искане да им платят дължими заплати.   "Ще дадем максимална прозрачност на кого плаща НЕК и по какви критерии“, заяви Екатерина Захариева.   Тя потвърди думите на Щонов от миналия петък, че до началото на следващата седмица ще бъде структуриран енергийният борд. Вицепремиерът посочи, че неговата основна задача ще е да намери и предложи решения за стабилизиране на сектора, "който е пред колапс заради натрупани дисбаланси , следствие от неефективни решения, взети под политически натиск".   Бордът ще е работещ, експертен орган, в който ще влязат представители на всички заинтересовани страни, допълват от регионалното ведомство. "Той трябва да предприеме първите най-важни стъпки, с които да спасим сектора, тъй като е реална опасността още през октомври системата да колабира“, заяви министър Захариева и също каза, че всеки месец НЕК губи по 50 млн.лв., заради което не се разплаща с компаниите, от което страдат всички.   "Безспорен наш приоритет е диалогът и прозрачното управление, затова трябва да бъде показана пълната картина в сектор "Енергетика“, така както преди година в служебното правителство за пръв път показахме какво се случва с парите в сектора“, изтъкна Захариева и добави, че това също ще е сред приоритетите на енергийния борд.   Вицепремиерът потвърди, че енергийният борд ще подготви промени в закона за енергетиката, които да позволят Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се превърне от политически в експертен орган, за да се регулират професионално и ефективно енергийния и водния сектор.   Захариева заяви още, че държавата трябва да е предвидима и стабилна, защото това е най-важният сигнал за спокойствие на бизнеса и привличането на външни инвестиции.   Синдикатите са подкрепили създаването на енергийния борд като важна стъпка за стабилизиране на сектора и посочили нуждата от прозрачност.   От КНСБ настояха и за решение на проблема с фирма "Автомагистрали Черно море“, която строи участък от магистрала "Хемус“, но заради липсата на ритмично заплащане има напрежение сред работниците. Агенция "Пътна инфраструктура" обаче смята да замрази строежа на аутабана заради недостиг на средства, но окончателното решение предстои да бъде взето.   Над 19 млн.лв. пък са задълженията на държавата за делегирани дейности към "Напоителни системи“ , което е причина за социално напрежение.   Синдикатите алармираха, че кризата с КТБ крие риск за дейността на дружества с активи за над 7 млрд. лв. и стотици работещи.   В заключение вицепремиерът подчертала решимостта си да работи при пълна прозрачност и взимайки под внимание мнението на всички заинтересовани страни за постигане на ефективни и взаимноизгодни решения.

Служебният енергиен министър забрани на БЕХ действия по "Южен поток"

http://offnews.bg/news/n_1/n_378450.html

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов възложи на Българския енергиен холдинг преустановяване на всички действия по "Южен поток" докато проектът не отговори на законовите изисквания на Европейската комисия. Това съобщиха от министерството на икономиката и енергетиката. С писмо служебният министър нарежда на енергийния холдинг да бъде прекратено възлагането на всички тръжни процедури, както и сключването на договори по проекта "Южен поток". След заседание на 11 август 2014 г. БЕХ взе решение да не участва в увеличаването на капитала на проектната компания "Южен Поток България" АД, за което е дадено разрешение от министъра на икономиката и енергетиката на 11 декември 2013 г. Министър Васил Щонов задължава енергийния холдинг да окаже пълно съдействие на Европейската комисия по въпросите, свързани с наказателната процедура до привеждането на проекта в съответствие с европейското законодателство.

Тоца ругае фенове: Марш от фейсбука ми!

http://www.bnews.bg/article-114108

Фенка на Антония Петрова предизвика гнева й,след което Мис България изпъди почитателката от профила си в социалната мрежа .

Робин Уилямс с трогателно послание към онкоболна /видео/

http://www.cross.bg/yilyams-robin-yolur-1426037.html

/КРОСС/ Няколко месеца преди смъртта си Робин Уилямс е записал видео послание към онкоболно момиче от Нова Зеландия. В обръщението си към 21-годишната Вивиан Уолър актьорът казва, че изпраща на нея и семейството й любов, след което изпълнява кратка песен. На финала Уилямс й изпраща и целувка. "Привет, Вививан, Робин Уилямс е, как е в Нова Зеландия? Изпращам моята любов на теб, малката ти дъщеричка Софи и съпруга ти Джак, може да зачеркнеш това желание от списъка", казва актьорът пред камерата. "Реших да кача в мрежата това видео, защото ние наистина обичаме Роби. Искачме хората да разберат каква личнот беше той", споделя Джак.Вивиан, която е с диагноза рак на бъбреците и белите дробове, получила видеото в труден момент. След няколко месеца химиотерапия нейното състояния се влошило и тя била изпратена в хоспис. Пациентката разбрала, че ще умре и написала списък с желания. Едно от тях било среща с Робин Уилямс. Неин приятел на свой ред се свързал с Уилямс й го помолил да изпълни желанието. Вивиан Уолър била толкова отслабнала от болестта, че не успяла да се срещне лично с него, което накарало актьора да я зарадва с видеозапис.Семейството на Уолър признава, че са решили да публикуват видеото, след като научили за кончината на актьора. Робин Уилямс бе открит мъртъв в дома си в Калифорния на 11 август. Причината за смъртта му е задушаване. От полицията смятат, че комикът се е самоубил. video:http://www.youtube.com/watch?v=fU4C_qHaRIg    

Киев моли НАТО и ЕС за военна техника

http://offnews.bg/news/n_1/n_378451.html

Киев моли НАТО и Европейския съюз за доставка на военна техника. Това съобщи председателят на украинския парламент Александър Турчинов, цитиран от украинските медии. Необходимо ни е съвременно въоръжение, авиационна, противовъздушна техника, обясни Турчинов. ЕС не може да окаже военна подкрепа на украинските войски, участващи в антитерористичните операции, обяви в отговор финландския премиер Александър Стъб. Ние знаем, че единствено НАТО предоставя военна помощ на своите членове, докато ЕС от своя страна не е в състояние да осигури такава подкрепа, допълни той. В същото време Александър Турчинов заяви в украинския парламент, че Украйна в следващите пет години ще бъде готова с реформите, необходими за присъединяването й към Европейския съюз. Украйна трябва да стане член на Европейския съюз и Северноаталантическия алианс. Това ще бъде надеждна гаранция срещу агресивните стремежи на Русия, категоричен е Турчинов. Западът не осъзнава докрай военната заплаха от страна на Русия. В нашата страна всеки ден се пролива кръв, всеки ден умират украински граждани. Ние виждаме агресията, жестокостта и цинизма на руската армия, каза той.

Вигенин: Който го е страх от мечки, не ходи в гората

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4252243

Който го е страх от мечки, не ходи в гората, заяви в Благоевград бившият министър на външните работи Кристиан Вигенин в Благоевград.
Той пристигна в областния център, за да присъства на обсъжданията за водач на листата на БСП от 1 МИР-Благоевград.
Придружаваха го говорителят на БСП Атанас Мерджанов и Костадин Паскалев от Националния съвет на Който го е страх от мечки, не ходи в гората, заяви в Благоевград бившият министър на външните работи Кристиан Вигенин в Благоевград. Той пристигна в областния център, за да присъства на обсъжданията за водач на листата на БСП от 1 МИР-Благоевград. Придружаваха го говорителят на БСП Атанас Мерджанов и Костадин Паскалев от Националния съвет на

Вигенин: Който го е страх от мечки, не ходи в гората

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4252254

Който го е страх от мечки, не ходи в гората, заяви в Благоевград бившият министър на външните работи Кристиан Вигенин в Благоевград.
Той пристигна в областния център, за да присъства на обсъжданията за водач на листата на БСП от 1 МИР-Благоевград.
Придружаваха го говорителят на БСП Атанас Мерджанов и Костадин Паскалев от Националния съвет на Който го е страх от мечки, не ходи в гората, заяви в Благоевград бившият министър на външните работи Кристиан Вигенин в Благоевград. Той пристигна в областния център, за да присъства на обсъжданията за водач на листата на БСП от 1 МИР-Благоевград. Придружаваха го говорителят на БСП Атанас Мерджанов и Костадин Паскалев от Националния съвет на

Купуваме за година 7 кв. м от апартамент

http://www.monitor.bg/article?id=440035

Със средната си годишна заплата от около 9475 лева на година можем да си позволим да купим 7 само квадратни метра от жилище в София, сочат изчисленията на „Монитор”. В същото време с получаваните за 12 месеца 38 568 евро всеки работещ белгиец може да си купи в София просторен апартамент от 85 квадрата или 2 по-малки.

Прогнозират 10% спад на броя на туристите и оборота, който реализират

http://econ.bg/Новини/Прогнозират-10-спад-на-броя-на-туристите-и-оборота-който-реализират_l.a_i.562407_at.1.html

Байко Байков, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), заяви, че ще се регистрира...

Трамвай и автобус се удариха на столично кръстовище

http://www.cross.bg/ydariha-tramvaii-avtobys-1426036.html

София /КРОСС/ Трамвай и автобус, движещ се по линия 305 на столичния градски транспорт, се удариха леко в късния следобед. Катастрофата е станала на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и ул. "Козлодуй". По първоначална информация няма пострадали пътници.Поради факта, че инцидентът се оказва незначителен трамвая е продължил по своя маршрут. Автобусът обаче спря движението си по линията и изчака екипи на Пътна полиция и Контрол по транспорта за изясняване на причините за сблъсъка. Снимка: Булфото, всички права запазени  

Пет момичета и дванайсет момчета ще се обучават в Морското училище във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261491

На 22.08.2014 г. от 9.00 ч. пред Контролно-пропускателния пункт на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще се състои ритуал по приемането на младите курсанти от „Випуск 2019” в батальон за подготовка на курсанти, научи Moreto.ent. Пет момичета и дванайсет момчета ще се обучават през следващите пет години в Морското училище по специалностите „Корабоводене за ВМС”, „Корабни машини и механизми за ВМС”, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи”.

Юруков: Десните предизборни драми са специалитет на Костов

http://www.cross.bg/yurykov-blok-lider-1426035.html

София /КРОСС/ Случващото се в Реформаторския блок не ме изненадва. Започват едни предизборни драми точно преди регистрацията. Това е типична тактика на Иван Костов още от преди години, като така той се опитва да принуди партньорите си да заеме по-изгодни позиции. Това заяви пред ТВ7 бившият лидер на СДС Пламен Юруков относно сътресенията в дясното пространство.Действията на Радан Кънев са в стил "или мен ме избирате за лидер на целия блок, или ние се махаме", смята още Юруков.Очаквам преди изборите да има всякакви договорки, дребни хитрини, борби между коалиционните партньори, категоричен е бившият политик.Относно евентуална коалиция около лидерът на Синьо единство Надежда Нейнски и Илко Семерджиев, Юруков смята, че те биха могли да попречат на Реформаторския блок, но нямат време нито да покажат физиономия, нито да кажат какво точно искат да направят.Там са хора, които са били няколко пъти в управлението и не отговарят на изискванията за смяна на политическото статукво.Промяна няма да дойде, просто ще си продължим по тази низходяща спирала, в която се въртим през последните 20 години, с тази мрачна прогноза завърши Пламен Юруков.

Вигенин дълбок: Който го е страх от мечки, да не ходи в гората

http://www.bnews.bg/article-114134

Вигенин нахока благоевградските другари, които не го искат да им води листата. Използва народната приказка: Който го е страх от мечки, да не ходи в гората.

Синдикатите: Режим на тока при студена есен

http://www.monitor.bg/article?id=440032

Възможно е да се стигне до режим на тока. Вероятността това да се случи е най-голяма при студена есен без дъждове, предупредиха вчера миньорските синдикати. Причина според тях са големите задължения, които ТЕЦ-овете са натрупали към мините, а те от своя страна не могат да си получат парите от закъсалата НЕК.

Кметът на "Младост" във Варна: Арестуваха ме заради събарянето на ромски къщи

http://varna.actualno.com/Kmetyt-na-Mladost-vyv-Varna-Arestuvaha-me-zaradi-sybarjaneto-na-romski-kyshti-news_45685.html

Кметът на Варненския район "Младост" проговори след ареста си. От днес Христо Христов отново е на работа. Той беше задържан по подозрение за участие в имотни измами. Христов обяви, че действ...

Божидар Димитров в отворено писмо: Истината за Македония и македонците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4252229

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пожела да “разясни“ на македонските историци значението на понятията "Македония", "македонци" и "македонизъм" в писмо до медиите.
Писмото е своеобразно продължение на словесната схватка между Димитров и македонската преса, като този път в спора е намесена и Сърбия. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пожела да “разясни“ на македонските историци значението на понятията "Македония", "македонци" и "македонизъм" в писмо до медиите. Писмото е своеобразно продължение на словесната схватка между Димитров и македонската преса, като този път в спора е намесена и Сърбия.

Най-малко деца се раждат във Видин

http://pik.bg/най-малко-деца-се-раждат-във-видин-news215334.html

Най-малко деца се раждат във Видин

Близо 40 000 бебета са проплакали в страната от началото на годината, сочат данни от информационната система за ражданията, пише Трибали.
Точната бройка е 39 726, което е с над 1200 повече спрямо родените 38 478 за същия период на година по-рано.
Най-много бебета са родени в София – град – 9740, спрямо точно 9000 за предходния период. Пловдив, Варна и Бургас се нареждат след столицата в подреждането, като изпреварват Сливен, Стара Загора и Плевен.
Повече от 1000 раждания от началото на 2014 г. има в Благоевград, Пазарджик, Русе и Хасково.
Най-малко бебета от началото на годината има във Видин - едва 320. Под 400 са още новородените в Разград, Смолян, Перник и Габрово.

Божидар Димитров написа отворено писмо за понятията “македонци“ и “македонизъм“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4252210

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пожела да “разясни“ на македонските историци значението на понятията Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пожела да “разясни“ на македонските историци значението на понятията "Македония", "македонци" и "македонизъм" в писмо до медиите. Писмото е своеобразно продължение на словесната схватка между Димитров и македонската преса, като този път в спора е намесена и Сърбия.

Българин е “магьосникът на машините” в Колорадо Спрингс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4252201

Три часа сутринта е, а Илия Петков е пред компютъра, изчислявайки цената на поръчка за жп компания. Така US  изданието “Колорадо Спрингс газет” започва статията си за родения в България 70-годишен шеф на “Ай Пи отомейшън”, когото нарича “магьосника на машините”. Петков обаче е станал в 2 часа, придържайки се към режим, който следва от години. Три часа сутринта е, а Илия Петков е пред компютъра, изчислявайки цената на поръчка за жп компания. Така US изданието “Колорадо Спрингс газет” започва статията си за родения в България 70-годишен шеф на “Ай Пи отомейшън”, когото нарича “магьосника на машините”. Петков обаче е станал в 2 часа, придържайки се към режим, който следва от години.

Въпреки свръхзадлъжнялостта си НЕК стана координатор на балансираща група

http://econ.bg/Новини/Въпреки-свръхзадлъжнялостта-си-НЕК-стана-координатор-на-балансираща-група_l.a_i.562405_at.1.html

Националната електричееска компания, която в момента е обществен доставчик, производител на електроенергия /с хидроенергийните си централи/ и...

Цветан Василев е обжалвал постановлението за задържането му

http://offnews.bg/news/n_1/n_378437.html

Цветан Василев, който е мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка, е обжалвал задочно постановлението за задържането му за 72 часа, съобщи "Дневник". Такова постановление се издава, заедно с Европейската заповед за арест, каквато има за Василев от 28 юли. Според обвинението Василев умишлено е склонил Маргарита Петрова (главен касиер на КТБ) и Орлин Русев (изпълнителен директор) да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. Не е известно къде се намира в момента Цветан Василев . Обвиненията му са повдигнати задочно и се предполага, че той е подал жалбата си чрез адвокат. След като избухна скандала с КТБ и тя беше поставена под специален надзор, Василев беше открит от журналисти в Австрия. Той обеща да се върне в България, но все още не ес е показал. Главният счетоводител  Мария Димова е обжалвала домашния си арест. Съдът наложи тази мярка заради здравословното й състояние, като прие, че за нея има доказателства, че е участвала в длъжностното присвояване. По-рано днес Димова, заедно с един от другите обвиняеми - Орлин Русев (бивши изпълнителен директор на КТБ, който е с мярка парична гаранция) бяха на посещение в Столичното следствие, където обвиненията срещу тях са били прецизирани.

Робин Уилямс записал драматично послание преди смъртта си (ВИДЕО)

http://frognews.bg/news_74807/

Едно от желанията на Вивиан Уолър, болна от рак в неизлечим стадий новозеландка, било да поговори със своя кумир Робин Уилямс. И два месеца преди самоубийството на големия актьор той го е сбъднал. Уилямс записал видео послания за момичето от Оукланд, съобщава "Ню Йорк таймс".

Увеличават парите за ремонта на Зоологическата градина в Пловдив

http://pik.bg/увеличават-парите-за-ремонта-на-зоологическата-градина-в-пловдив-news215333.html

Увеличават парите за ремонта на Зоологическата градина в Пловдив

Получените оферти от фирми по процедурата по ЗОП за избор на изпълнител за новата зоологическа градина надхвърлят 4 млн. лв. А точно толкова бяха заделени от общинския бюджет на Пловдив. Заради това на сесията на ОбС на 11 септември ще бъде разгледано предложение сумата за зоокъта да се увеличи с около 300-400 хил. лв. Това обяви кметът Иван Тотев, предаде  Plovdiv24.bg
 

Зам.-кметът Димитър Кацарски внесе малко повече яснота по проблема, като обясни, че процедурата е прекратена именно заради факта, че предложенията на кандидат-изпълнителите надвишават определената от Общината сума. Дори и най-ниската предложена цена е по-висока с близо 800 хил.лв. от стойността на поръчката. Това е предложението на фирма "Запрянови".

 
"Все още сме в срока на поръчката, нямаме забавяне", успокои Кацарски и допълни, че предстоят и преговори с фирма "Запрянови" за намаляване на цената по процедурата.
 
Припомняме, че плановете на община Пловдив са новата зоологическа градина да е с площ около 40 дка. В новия зоопарк ще има различни и интересни животни като камили, пеликани, розови фламинга, сурикати, носати мечета и други. Няма да има хищници освен вълк, лисица, мечки.

Новите хабитати, които ще бъдат оформени, ще са с по-високи евроизисквания за пребиваване на животните, няма да има клетки, а огради от клонки и ел. пастили.

 

"Южен поток" не е религия

http://www.mediapool.bg/yuzhen-potok-ne-e-religiya-news223854.html

Синдромът "Белене" с пълна сила се проявява в проекта "Южен поток". Не е сигурно дали напредва проектът, но със сигурност нарастват "разходите". Постоянно ни облъчват с внушения, че проектът е печеливш за България. Доказателства няма - ако има, те са зад десет ключа "търговска тайна". Трябва да вярваме като в религия. В този хор на радостта се включи и министър Щонов. Той дори предпостави, че "всички подкрепяме Южен поток". Започвам да мисля, че това е качество, което се изисква от всеки преди да стане министър. Не за пръв път давам толеранс на хора, които тепърва трябва да навлязат в сложната тематика на енергетиката. Тъй като "играта" не е в начална фаза, а в ендшпил; секторът е в безпрецедентна криза, то просторът за двусмисленост и толерантност е отрицателен.   В хоризонта си на действие това правителство няма друга задача освен да спре неотвратимото плъзгане на енергетиката към пропастта. Разчитам, че всички сме заинтересовани България да печели от всеки инвестиционен проект. Затова трябва да се обединим около критериите за измерване на "ползата" от крупните инвестиционни проекти, а след това да се опитаме да потърсим доказателствата за това - като се заровим в анализите на проектните документи и проектни приемания. И ако не ги намерим или ако те са достатъчно условни и несигурни, със сигурност можем да не припкаме пред камерите със съждения за безусловна подкрепа.   Има много индикатори за ползи - но можем да спрем на най-очевидните - работни места, постъпления в бюджета, цена на природния газ, договори за български фирми, трансфер на технологии и на бизнес практики. Нарочно няма да мерим доходност от инвестицията, защото в този случай ще ни обземе всемирна тъга. Няма да си концентрираме много и върху последствията от преноса на бизнес практики от Русия, защото ако пренесем "ноу-хау"-то от тръжните процедури по "Южен поток" върху останалата икономика на България, трябва да обявим края на членството си в Европейския съюз.   По отношение на работните места, които предстои да се разкрият, циркулират различни цифри, но да приемем най-оптимистичните - 4000 работни места. Тази "полза" трябва да съизмерим с нашите инвестиции - тези 625 милиона евро, които ще вземем в дълг за своята част от дялов капитал от другия партньор "Газпром" и още два пъти по толкова, които ще гарантираме като дълг. Оставяме настрана, че значителна част от тези работни места ще бъдат временна заетост и че няма никакъв начин ползите за България да се съизмерят като пропорционалност и като регионална заетост.   Да не забравяме, че това е ключов тезис на пропонентите - как щял да се вдигне на крак целият Северозападен регион. Това е религиозно внушение, а не подкрепено от разчети, защото местната работна ръка не може да осигури типа квалификация и опит, от който проектът се нуждае. Става за политическо, но не и за експертно говорене.   За ефекта от проекта върху бюджета, върху бизнеса и регионалната икономика, няма независими детайлни и професионални анализи. Всичко е на равнище пропаганда от заинтересованите страни. Затова един ден цифрите са две хиляди, а друг вече са набъбнали до десетки хиляди. Да се опитаме да дръпнем чертата, излиза, че заетостта на тези 4500 души ще ни струва - (дял и дълг) близо два милиарда евро, т.е. по около 450 000 евро за всяко работно место, а това близо 50 пъти над разходите по създаване и поддържане на едно работно място у нас.   Да разгледаме и компонента на работна заплата в тази сума - тоест пряката полза за конкретния български зает. Колкото и да потъваме в автоиндуциран оптимизъм - пак като заплати ще си върнем максимум 7-8% от вложената от нас сума в проекта. Всичко друго се разпределя и по пътя от огромния поток през посредници, корупционни схеми, доставчици, изпълнители. Накрая за обикновения потребител или данъкоплатец, в чието име се правят тези големи проекти и на чиято подкрепа се разчита - накрая остават трохи. Не случайно в българската бизнес практика се цитират - 20-30% "откат" в бизнес проекти, които се отклоняват в полза на различен тип посредници. Сами можете да прецените какво получават "заетите" и работещи в проектни местни компании и как се отнася към това делът на посредниците.   Сега си отговорете чий интерес преобладава, чий интерес движи подобни проекти и най-често се припознава като "национален" интерес. По-голямата част от ползите имат хоризонт не по-дълъг от срока на изграждане на "Южен поток", т.е. 3 години. А последствията ще се консумират - като срок за погасяване на дълга - в продължение на минимум двадесет години.   Ползите се приватизират, а разходите ще се социализират чрез относително по-високите цени, които потребителите на природен газ ще плащат.   Каквато и да е цената на транзита, тя и ключова за приходите по проекта и в последна сметка силно влияе върху крайната цена на природния газ, който сами купуваме. Твърде наивно е да се заблуждаваме, че всички заети български експерти или работници ще получават десетки хиляди лева възнаграждения, каквито една група висококвалифицирани кадри или топ мениджъри ще получават.   Постъпленията в бюджета също са непропроционално ниски за мащабите на заявените общи инвестиции и поетия дълг. Достатъчно е да посочим, че над 70% от всички плащания по проекта ще се извършат към фирми и субекти извън територията на страната, в това число към външни, не рядко офшорни компании доставчици на стоки, услуги - в това число и по управлението на проекта.   Ключов за оценката на съотношението "риск-ползи" от "Южен поток" трябва да бъде въпросът - дали този проект е с най-висок приоритет в дневния ред на България и най-оптималното средство за осигуряване на стабилни доставки, на максимално конкуренти цени и с максимална полза за икономиката. Всъщност единственото, което "Южен поток" прави е, че осигурява бъдещите потоци от руски природен газ - за което си плащаме сами, като подсигуряваме каналите за бъдещата ни енергийна зависимост от руски газови доставки. Нищо повече.   "Южен поток" не решава стратегическите въпроси на диверсификацията и алтернативните доставки, които са основа на европейската енергийна стратегия и енергийна сигурност. Българската държавата има все по-ограничени и стесняващи се - пред вид на кризата в енергийния сектор - управленски и финансови ресурси, поради което това което прави по "Южен поток" неизменно ще доведе до стеснени възможности по други направления - алтернативни доставки, местен добив, транзитни услуги.   Съществува пряка причинно- следствена връзка и обусловеност между нищоправенето по интерконекторите, по разширяването на газохранилището Чирен, по разгръщането на потенциала за алтернативни на руските доставки и разработването на местните находища на нефт и газ през последните години и устрема на поредица от правителства да придвижат проекта "Южен поток" напред, договаряйки все по-фантастични суми за крайна цена.   Може би все пак ще получим по-евтин газ? Да не спекулираме, а да се опрем на здравите факти и на класиката, че бъдещето е повторение на миналото. През 2006 г. сегашния ни "стратегически" според някои партньор, с помощта на същите привърженици на "Южен поток", ни изви ръцете и принуди да предоговорим ценовите формули по доставките на природен газ. В резултат заплатихме над 1 милиард долара в повече за годините до края на договора. И днес цената, на която купуваме природен газ от Русия, е по-висока дори от Гърция, за която транзитираме същия този руски газ, да не говорим за Централна и Западна Европа. Тоест, устойчивата тенденция, която да прогнозираме бъдещото на цените, които ще получим от "Газпром", че руските ни партньори ни третират като страна, на която могат да си позволят да наложат високи цени.   В замяна на авансирана добра воля във връзка с проекта "Южен поток" - получихме пряка политическа намеса и правителство на Орешарски, арбитражно дело за над милиарда евро от "Атомстройекспорт" и високи цени на природния газ. Нещо повече, основната енергия на хората на върха в БЕХ и "Булгаргаз", отива в посока "Южен поток". Те имат лична изгода от случването на този проект, а в допълнение посредничат на политическите и бизнес кукловоди зад кадър. Те нямат пряк личен интерес да търсят по-ниски цени на природния газ и да натискат "Газпром". Няма никаква логика да очакваме именно тези хора да работят за "отделянето" ни от основния източник на личните им изгоди. Това е един от основните канали на подобна грандкорупционна схема, чиито разрушаващи последствия за публичното и корпоративно управление у нас трудно могат да бъдат надценени. Същите тези компании, политици, бизнесмени пренасят и налагат от Русия нейните практики и бизнес стандарти, което ни отдалечават от ЕС, като възпроизвеждат порочния кръг от добавена бедност, в който живеем всички ние.   Всички търсим причината защо въпреки жертвите и усилията през последните двадесет и пет години оставаме все на дъното на Европа. А отговорът е прост - с този преразпределителен модел, който се самовъзпроизвежда чрез новите назначения и новите проекти, свива конкуренцията и убива лична перспектива и мотивация на всички български граждани, което предопределя оставането ни на дъното на Европа.   Питам господин Щонов, който подкрепя "Южен поток", как на фона на кризата в енергийния сектор, острия недостиг на ликвидност и нуждата от преоценка на инвестиционните ни ангажименти, как точно разбра, че именно "Южен поток" е проектът, който ще оздрави енергетиката и стабилизира ситуацията? От какви документи разбра, че приходите по него са сигурни, а разходите целесъобразни? По стар съветски обичай, анализът на икономическата и финансова състоятелност бе направен от компании от състава на "Газпром". Те са добри да правят инженерно-технически проекти и анализи по разходната част (обикновено с добра премия за посредници), но нямат никакъв опит и квалификация (по международните стандарти за корпоративни финанси ) да правят финансово-икономически анализи на проекти с проектно финансиране или западно банкиране.   Българското правителство и всеки български министър на енергетиката, преди да говори колко сме "за" някакъв проект, трябва да обясни публично защо сме "за". А това може да стане само въз основа на независими, в това число и международни анализи за правни, финансови и проектни рискове.   Търговската тайна е смокинов лист за прикриване на критични управленски и проектни дефицити.   Тезата - ние сме за "Южен поток", но по европейски критерии, не е достоверна теза. Нито един от заявилите подобна позиция не е възроптал срещу погазването на същите тези европейски критерии за задължителна откритост и прозрачност в тръжните процедури, за съответствие на вътрешните правила на европейския пазар, на принципите на проектното банкиране. За тези хора е допустимо да се стартира проект при тотална липса на информация и прозрачност. Те не намират за нужно да се отменя заповедта от министър Терзиева за строително разрешение, издадена докато срещу България тече наказателна процедура, а министър председателя уверя, че е разпоредил замразяване на проекта.   Казаното за "Южен поток" важи и за проекта за Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" - защото и там е недопустимо да стъпване в решенията си дали да инвестираме милиарди въз основа на проучване и анализи правени от самите изпълнители. Затова една от първите и основни задачи на енергийния борд е на всички крупни инвестиционни проекти да направи независими анализи (там където отсъстват), в това число и анализ за оценка и влияние върху устойчивостта на енергийната ни системата. Няма как да изправим на крака енергетиката си, ако същевременно отклоняваме огромни средства в политически проекти без здрава бизнес логика. Националният интерес не е въпрос на религиозно вярване, а на ясни критерии, балансирани процедури и прецизни разчети.   *Публикуваме позицията на енергийния експерт и бивш български посланик в Москва Илиян Василев с малки съкращения.

Бяла черква на път да стане „Катуница” 2

http://www.monitor.bg/article?id=440026

Павликенското градче Бяла черква е на път да се превърне в „Катуница” 2, където преди две години роми и българи влязоха в сблъсъци след постоянния тормоз от циганите. Жителите на малкото градче вчера се заканиха, че ако не бъдат взети мерки срещу циганските набези, ще обявят гражданско неподчинение.

Медведев се надява ембаргото да бъде свалено

http://frognews.bg/news_74806/

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев изрази надежда забраната за внос на храни от Запада да не трае дълго.

4000 общински служители на обучение за реакция при бедствия

http://www.moreto.net/novini.php?n=261486

ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” реализира проект на тема „Повишаване капацитета на органите на изпълнителната власт и органите на пожарна безопасност и защита на населението за действие при възникване на бедствия, пожари и извънредни ситуации в Република България”.

Робин Уилямс изпълнил предсмъртното желание на своя фенка, записал й видеоклип

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4252184

Робин Уилямс успял да изпълни предсмъртното желание на свой фен няколко месеца преди да се самоубие, съобщава "Ню Йорк таймс". Новозеландката Вивиан Уолър е диагностицирана с рак на бъбреците и белите дробове. След няколко месеца химиотерапия нейното състояния се влошило и тя била изпратена в хоспис.

Новият енергиен министър нареди спиране на всички дейности по "Южен поток"

http://pik.bg/новият-енергиен-министър-нареди-спиране-на-всички-дейности-по-южен-поток-news215331.html

Новият енергиен министър нареди спиране на всички дейности по "Южен поток"

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов възложи на Българския енергиен холдинг преустановяване на всички действия по „Южен поток“ докато проектът не отговори на законовите изисквания на Европейската комисия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

С писмо служебният министър уведомява енергийния холдинг да бъде прекратено възлагането на всички тръжни процедури, както и сключването на договори по проекта „Южен поток“.

След заседание на 11 август Българският енергиен холдинг взе решение и да не участва в увеличаването на капитала на проектната компания „Южен Поток България“ АД, за което е дадено решение на министъра на икономиката и енергетиката от 11 ноември 2013 година.

Министър Васил Щонов задължава енергийния холдинг да окаже пълно съдействие на Европейската комисия по въпросите, свързани с наказателната процедура до привеждането на проекта в съответствие с европейското законодателство.

Божидар Димитров реши да обясни значението на "Македония" и "македонци"

http://offnews.bg/news/n_1/n_378329.html

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров реши да разясни на македонските историци значението на понятията "Македония", "македонци" и "македонизъм" в писмо до медиите. Писмото е своеобразно продължение на словесната схватка между Димитров и македонската преса , като този път в спора е намесена и Сърбия. Ето и пълният текст на писмото на Божидар Димитров: ПО ПОВОД СПЕКУЛАЦИИТЕ НА СКОПИЕ С ИМЕНАТА „МАКЕДОНИЯ” И „МАКЕДОНЦИ” Едни от фундаменталните спекулации на македонската доктрина се вършат с имената Македония и македонци. Според скопските историчари, когато става дума за македонците те са сигурни доказателства, щом ги открият в исторически документи от Античността до началото на ХХ век, че става дума за преки прадеди на днешното население в Повардарието. А стане ли дума за Македония естествено за пряк предшественик на днешното държавно образувание със столица Скопие. Историческите реалности обаче са други. В различни времена понятията „Македония” и „македонци” означават доста различни неща, нямащи понякога нищо общо помежду си Първо: От VІІ в. пр. н. е. до 148 г. пр. н. е. Македония е име на антична държава с територия разположена изцяло на територията на днешна Северна Гърция. През втората половина на ІV в. пр. Хр. държавата, управлявана от Филип и Александър Македонски се разширява с териториите на континентална Гърция, Тракия и Персия, но след 323 г. се разпада на отделни елинистически царства. Македония се свива в старите си граници и в 148 г. е покорена от Рим. Световната наука смята с почти пълно единодушие, че македонците са едно от гръцките племена (като спартанците, тиванците, атиняните). Второ: В римската епоха (ІІ в. пр. Хр. – ІV в. сл. Хр.) римляните създават три области с името Македония (Първа, Втора и т.н.). Населението им често се нарича македонци, макар че е от различен етнически произход. Официален език очевидно е гръцкият език. Очевидно е, че думите Македония и македонци са загубили държавно и етническо съдържание. Трето: При варварските нашествия ІV – VІІ век имената „Македония” и „македонци” изчезват от настоящето си място. За около 1000, че и повече години, но името Македония се появява в… Тракия. С него Византия нарича учредена в VІ век „тема” (област) територията от Пловдив до Цариград. Когато България установява граница в началото на ІХ век с Византия по билото на Странджа – Сакар за област тема „Македония” се свива в територията на Източна Тракия (от Одрин до Цариград). Всички жители на областта се наричат от средновековните автори „македонци”, макар че по произход са гърци, българи, арменци, алани, туркополи. Има и куриози. Императорът победил „македонския” цар Самуил е с официална титла Василий ІІ Македонец (защото рода му е от Одрин). Българоубиец го наричат по-късно. Но най-куриозното е, че той е арменец по произход. А когато Византия превзема територията на днешна Вардарска Македония в 1018 тя учредява нова административна област – тема … България. Ужас и кошмар за скопските историчари. А тема „Македония” си стои в Източна Тракия до ХV век. Прочетете къде е заточен в 1393 г. патриарх Евтимий. В Македония … в Бачковския манастир. Четвърто: В османския период западноевропейските хуманисти „връщат” името Македония на античното му място. Леко поразширено, тъй като територията на днешна Македония не е била населена с антични македонци, а с траки и илири. Но името за всички писали по въпроса – турски административни органи, чужди дипломати (посланици и консули), чужди църковни служители – мисионери, разузнавачи, пътешественици, учени пишат, че основното славянско население в тази земя е българско, че в Македония освен българи живеят турци, гърци, албанци, цигани, но не и етнос македонци. Дори някои и друг (много рядко) да е употребил това име, той има предвид население по областен географски принцип. Така, както българите в Тракия и Добруджа се наричат често тракийци или добруджанци. Пето: Македонските „историчари” са прави, че не Коминтерна и Тито измислят „македонизма” като държавна доктрина. Те само го утвърждават, както си знаят – с огън, меч, разстрели, лагери, затвори. И с чудовищни манипулации на общественото съзнание. Македонизмът е рожба на сръбската политическа мисъл. И по-точно на сръбският политик Стоян Новакович. В прочутото си изложение от 1889 г. той пише: „Всички усилия да направим от българите в Македония директно сърби пропаднаха … Тогава да опитаме да ги откъснем от българската общност като ги обявим за друг народ …Така ще ги асимилираме по лесно в бъдеще …”. Кралска Сърбия полага известни усилия в тази насока, нямащи особен успех. Затова когато в 1913 г. присъединява Вардарска Македония, я изоставя и принуждава българското й население да се запише като сръбско. Коминтернът и Тито възраждат идеята в 1934 г., а в 1944 и я реализират. Проф. Божидар Димитров  - Директор на НИМ

Германският посланик в Турция обяснява за шпионажа

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/germanskiiat-poslanik-v-turciia-obiasniava-za-shpionazha-6020243

Според турските власти дипломатът е бил „привикан за обяснения“, докато според Берлин, той е бил „поканен на разговор“

Обама спря отпуска си заради Ирак и напрежението в Мисури

http://www.bnews.bg/article-114124

Американският президент се върна във Вашингтон след като обяви, че прекъсва лятната си ваканция за 2 дни. Това се е наложило най-вероятно във връзка с ударите срещу джихадистите в Ирак и безредиците в щата Мисури. Президентът вече проведе 2 заседания.

Роналдо в "Ледена кофа"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4251965

Кристиано Роналдо седна по слипове на столче край тренировъчното игрище на "Реал" и бе залят с кофа ледена вода. "Златната топка" не го направи случайно или заради жегите. Роналдо се включи в благотворителна инициатива, която залива света чрез социалните мрежи - неговото модерно огледало.
Идеята се роди преди 2 месеца в САЩ и е за благотворителна Кристиано Роналдо седна по слипове на столче край тренировъчното игрище на "Реал" и бе залят с кофа ледена вода. "Златната топка" не го направи случайно или заради жегите. Роналдо се включи в благотворителна инициатива, която залива света чрез социалните мрежи - неговото модерно огледало. Идеята се роди преди 2 месеца в САЩ и е за благотворителна

В Москва заговориха за ембарго за внос на западни коли

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/18/2363691_v_moskva_zagovoriha_za_embargo_za_vnos_na_zapadni_koli/?ref=rss


Руското правителство е подготвило допълнителни санкции срещу САЩ и ЕС, които да бъдат въведени, ако Западът приеме нов кръг ограничения срещу Русия. Сред възможните мерки са ембарго върху вноса на някои промишлени и медицински стоки. Съответното предложение с широк обхват е изпратено на президента Владимир Путин, но още няма окончателен списък и от Кремъл не са нареждали да се започне документалното оформяне на нови контрасанкции.

Източник от федералната администрация обаче споделя...

Посолството на България в Москва издаде 300-хилядната виза

http://www.mediapool.bg/posolstvoto-na-bulgaria-v-moskva-izdade-300-hilyadnata-viza-news223853.html

Посланикът на България в Русия Бойко Коцев връчи в понеделник паспорта с тристахилядната виза, издадена от началото на годината от българското посолство в Москва, на 27-годишната московчанка Анастасия Чернишова, съобщиха от Министерството на външните работи.   Притежателката на визата ще почива с майка си в Златните пясъци.   По традиция посолството и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България със съдействието на туристическия бизнес предоставят на Анастасия Чернишова специален подарък - безплатен ваучер от туроператора "ТУРАЛ" за едноседмична почивка в Златните пясъци. Тя има право да използва ваучера заедно с майка си като продължение на ваканцията в България или в удобно за тях друго време.   300-хилядната виза е издадена месец след издаването на 200-хилядната. За първото полугодие на 2014 г. туристическият поток от Русия към България е отбелязал ръст от близо 5 процента.

ЕК компенисира производителите заради руското ембарго

http://frognews.bg/news_74805/

Европейската комисия реши да компенсира земеделските производители в ЕС, пострадали от наложеното от Москва ембарго за внос на плодове и зеленчуци.

До седмица ще заработи енергийният борд

http://offnews.bg/news/n_1/n_378426.html

До началото на следващата седмица ще бъде структуриран енергийният борд, обяви вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерна Захариева. На срещата присъства и енергийният министър Васил Щонов. По време на разговорите бяха обсъдени проблемите в сектор „Енергетика", кризата със затварянето на КТБ, липсата на финансиране за строителството на участъци от АМ „Хемус" и състоянието на „Напоителни системи". Захариева обяви, че основната задача на енергийния борд е да намери и предложи решения, за стабилизиране на сектора, който е пред колапс, заради натрупани дисбаланси, следствие от неефективни решения, взети под политически натиск. Вицепремиерът предупреди миналата седмица, че ни чака режим на тока, ако не бъдат взети спешни мерки. „Бордът трябва да предприеме първите най-важни стъпки, с които да спасим сектора, тъй като е реална опасността още през октомври системата да колабира", заяви днес министър Захариева. По думите й всеки месец НЕК губи по 50 млн.лв., заради което не се разплаща с компаниите, от което страдат всички. Тя е разпоредила пълна проверка на НЕК за извършените плащания, защото имало информация, че въпреки кризата някои дружества са получавали пари от държавата редовно, а други не. „Ще дадем максимална прозрачност, на кого плаща НЕК и по какви критерии", обеща Захариева. Синдикатите подкрепиха създаването на енергийния борд като важна стъпка за стабилизиране на сектора.  От КНСБ настояха и за решение на проблема с фирма „Автомагистрали Черно море", която строи участък от АМ „Хемус". Над 19 млн. лв. пък са задълженията на държавата за делегирани дейности към „Напоителни системи" , което е причина за социално напрежение. Синдикатите предупредиха, че кризата с КТБ крие риск за дейността на дружества с активи за над 7 млрд. лв. и стотици работещи.

Цветан Василев е обжалвал заповедта за задържането си

http://crime.actualno.com/Cvetan-Vasilev-e-objalval-zapovedta-za-zadyrjaneto-si-news_45675.html

Търсеният от Интерпол български банкер Цветан Василев е обжалвал задочно постановлението за задържането му за 72 часа, което беше издадено по искане на българската прокуратура, твърди „Дневн...

Шефовете на най-мощните британски компании печелят 143 пъти повече от служителите си

http://europe.actualno.com/Shefovete-na-naj-moshtnite-britanski-kompanii-pecheljat-143-pyti-poveche-ot-slujitelite-si-news_45683.html

Ръководителите на най-големите британски компании са печелели 143 пъти повече от средните им служители миналата година, показва изследване, което изтъква нарастващата разлика в заплащането между ше...

Никола Спасов е новият треньор на Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=261497

Ръководството на "Черно море" постигна споразумение с бившия треньор на тима Никола Спасов. Той се завръща начело на отбора от “Тича”. Специалистът води Моряците в периода 2007-2009 г., когато отборът постигна най-големите си успехи през последния половин век.

Липса на меню на български и ценоразпис – сред най-честите нарушения по морето

http://econ.bg/Новини/Липса-на-меню-на-български-и-ценоразпис-сред-най-честите-нарушения-по-морето_l.a_i.562403_at.1.html

439 проверки в туристически обекти е извършила Комисията за защита на потребителите (КЗП) при поредна акция по морето миналата седмица. От 12 до 16...

Робин Уилямс изпълнил предсмъртното желание на фенка преди да се самоубие (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4252036

Робин Уилямс успял да изпълни предсмъртното желание на свой фен няколко месеца преди да се самоубие. Новозеландката Вивиан Уолър е диагностицирана с рак на бъбреците и белите дробове. След няколко месеца химиотерапия нейното състояния се влошило и тя била изпратена в хоспис. Пациентката разбрала, че ще умре и написала списък с желания.

"Краси от Перник" и "един пълничък" уговаряли хора на протестите да взривят Пеевски

http://www.mediapool.bg/krasi-ot-pernik-i-edin-palnichak-ugovaryali-hora-na-protestite-da-vzrivyat-peevski-news223852.html

Анонимен свидетел разказал на прокуратурата как някой си Краси от Перник и един пълничък мъж го уговаряли да взриви Делян Пеевски. Срещата между тях се провела на протестите срещу кабинета "Орешарски".   Това става ясно от определението на Софийския градски съд, с което бе отменено прекратяването на разследването за подготовката за убийство на бившия депутат от ДПС, цитирано от "Капитал".   Съдът бе сезиран с жалби от тримата арестувани заподозрени, както и от самия Делян Пеевски. Тримата заподозрени - Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов – настояваха прокуратурата да отмени отказа да разследва, за да може да прекрати делото, защото липсват данни за извършване на престъпление. Те настояваха още да бъдат напълно реабилитирани пред обществото.   Прокуратурата първо прекрати разследването си, не защото няма данни за подготовка на убийството на депутата, а защото не може да ги докаже. Пеевски поиска разследването да продължи.   Постановлението на съда разкрива с какви данни точно е разполагала прокуратурата.   Най-солидно изглеждат показанията на прокурорския свидетел Бисер Димов, който е разказал, че Красимир Методиев и Венцислав Върбанов са поискали от него да се свърже с някой от охраната на Пеевски. На този човек е трябвало" да бъде възложена задача, срещу която ще се изкарат солидни пари".   Бисер Димов се свързал първо с шефа на охраната на Пеевски Георги Георгиев и му предложил да носи техническо средство, с което да се знае "точното местоположение на Пеевски при придвижването му в страната". Охранителят не само не приел предложението, но и подал сигнал в полицията.   Впоследствие същият прокурорски свидетел Бисер Димов се срещнал с втори охранител на Пеевски – Георги Тодоров, който поискал време за размисъл и споделил, че технически няма да е възможно да сложи устройството за проследяване. В тези показания не става и дума за убийство.   Отделно тримата обвиняеми са били подслушвани и от техен разговор разследващите стигнали до извода, че се подготвя катастрофа, в която да бъде убит Делян Пеевски. Кашата става пълна. Съдът обаче отчита, че прокуратурата дори не сочи от кой разговор и от кои записани думи прави извода, че се подготвя катастрофа с цел убийство.   После се появява анонимният свидетел. Той разказал, че "на протестите се е запознал с лице с малко име "Краси" от Перник и един друг, пълничък мъж, които му предложили да изкара 20 000 лева, след като му дадат информация кога и къде ще се намира Пеевски. Свидетелят трябвало да постави малко взривно устройство. Тук не е ясно каква е връзка на арестуваните с въпросния свидетел.   Съдия Мариета Райкова от Софийския градски съд решава да отмени прокурорското постановление за прекратяване на делото, защото не може да разбере дали разследването е прекратено правилно заради недоказаност на деянието и дали има данни за приготовление на убийството на Пеевски. Актът на прокурора Илиян Рангелов, който го е водил, е толкова объркан, че в този си вид не подлежи на проверка.   Самият прокурор приема, че няма как да докаже, че в случая има приготовление на убийство, защото твърденията на анонимния свидетел не могат да се проверят. Това обаче не му пречи първо да задържи трима души в ареста за 72 часа, защото има данни за приготовление за убийство, а няколко седмици по-късно да прекрати делото, защото не може да докаже нищо.

Радина Червенова по къси панталонки с любимия

http://www.bnews.bg/article-114116

Новинарката Радина Червенова показа завидна визия, въпреки че навърши 56 години, видя BLife.

Московчанка получи 300-хилядната виза за България от началото на годината

http://pik.bg/московчанка-получи-300-хилядната-виза-за-българия-от-началото-на-годината-news215326.html

Московчанка получи 300-хилядната виза за България от началото на годината

27-годишна московчанка стана притежателката на 300-хилядната виза за България от началото на годината, съобщиха от МВнР, пише news.bg.

Посланикът на Република България в Русия Бойко Коцев връчи днес паспорта с 300 000 виза на 27-годишната Анастасия Чернишова.

Дамата ще пътува за България, за да почива с майка си в курорта Златни пясъци.

По традиция посолството и Министерството на икономиката и енергетиката на България със съдействието на туристическия бизнес предоставят на Чернишова специален подарък - безплатен ваучер от туроператора „ТУРАЛ" за едноседмична почивка в Златни пясъци. Тя има право да използва ваучера заедно с майка си, като продължение на ваканцията в България или в удобно за тях друго време.

300-хилядната виза е издадена само месец след издаването на 200-хилядната. За първото полугодие на 2014 г. туристическият поток от Русия към България е отбелязал ръст от близо 5%.

Бил Гейтс и Кристиано Роналдо се включиха в благотворителното заливане с ледена вода

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/18/2363657_bil_geits_i_kristiano_ronaldo_se_vkljuchiha_v/?ref=rss


Превърналото се в истински онлайн хит "Предизвикателството на кофата с ледена вода" (Ice Bucket Challenge), което тръгна от кръговете на състезателите по голф и достигна до участие на известни публични личности като Марк Зукърбърг, авторката на бестселъри Марта Стюарт, певеца Джъстин Тимбарлейк, актрисата Елизабет Банкс и 86-годишната Етел Кенеди, една от 18-те членове на клана "Кенеди", които се отзоваха, продължава да увеличава броя на популярните личности, приели да се включат.
...

Отстраниха кмет заради голи селфита

http://www.cross.bg/myuler-otstranen-shveiitzarskiya-1426034.html

/КРОСС/ Кметът на швейцарския град Баден Гари Мюлер е временно отстранен от длъжност. Градоначалникът е заподозрян, че си е направил гола фотосесия на работното място, съобщава местният вестник Blick. Кметът е отстранен до изясняване на ситуацията.Според вестника, 53-годишният политик се е снимал гол в залата на Общинския съвет, след което е изпращал фотографиите до приятелката си. Скандалът заплашва да достигне федерално ниво, като се има предвид факта, че Мюлер е член на външната комисия в швейцарския парламент.

Столична община готова да финансира аварийна консервация на разкопките на Сердика

http://www.cross.bg/konservatziya-razkopkite-obshtina-1426033.html

София /КРОСС/ Столичната община е готова да финансира и извърши аварийна консервация на разкопките на Сердика, ако Министерството на културата даде разрешение това да се случи. Това заяви в интервю за Дарик кметът на София Йорданка Фандъкова.По думите на Фандъкова няма време да се чака, а експертите много добре знаят какво трябва да се направи за запазване на това културно наследство.„Необходимо е много спешно да се направи консервация на археологическите находки, особено на тези, които са в откритата част. Новият министър на културата реагира бързо, посети мястото вчера и коментира, че отново ще има работна група. Аз предпочитам да се действа бързо, без работни групи, защото експертите вече знаят за какво става дума и какво е решението. Говорим за аварийната консервация, не за трайното управление на проекта. И това ме накара да кажа, че ние за пореден път заявяваме, че сме готови да се погрижим за аварийната консервация, стига собственикът да се съгласи. Разбрах, че министерството няма средства, столичната община няма заложени такива средства, но ние не можем да допуснем разкопките да останат в този вид", обясни Фандъкова.

Щонов възложи на БЕХ преустановяване на действия по "Южен поток"

http://www.vesti.bg/novini/shtonov-vyzlozhi-na-beh-preustanoviavane-na-dejstviia-po-iuzhen-potok-6020244

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов възложи на Българския енергиен холдинг преустановяване на всички действия по "Южен поток" докато проектът не отговори на законовите изисквания на Европейската комисия. Това става само няколко дни, след като той обяви пред медиите, че проектът не носи никакъв риск за България.

Близнашки: Мощен фонд иска да се намеси по отношение на КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4252335

"Разломът в отношенията между Делян Пеевски и Цветан Василев е разлом в недрата на олигархията. За да излязат от тази ситуация, те тръгнаха в различни посоки и се стигна до цялата драма и падането на правителството. Нещата са взаимно обвързани. Не смятам да заема ничия страна”. Това коментира пред Нова телевизия служебният премиер Георги Близнашки

147 000 семейства са поискали помощ за отопление

http://www.bnews.bg/article-114123

Все още не е ясне размерът на помощите за отопление, които ще се дават през този сезон. Миналата година домакинствота получаваха по 328,60 лв. месечно.

В. Щонов: БЕХ да спре всички действия по „Южен поток”

http://frognews.bg/news_74804/

Българският енергиен холдинг да спре всички действия по „Южен поток”, докато проектът не отговори на изискванията на ЕК. Това е разпоредил енергийният министър Васил Щонов, съобщиха от ведомството.

Стоки ментета превземат и мола

http://www.moreto.net/novini.php?n=261437

В разгара на големите намаления в края на лятото отваряйте очите си на четири, когато купувате маркови спортни стоки, аксесоари и парфюми. Защото ментетата от уличните сергии се пренесоха в лъскавите молове. Забелязва се тенденция фалшификатите да се смесват с оригинали на известни марки.

Щонов поиска от БЕХ да спре действията по „Южен поток“

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-iuzhen-potok/shtonov-poiska-ot-beh-da-spre-dejstviiata-po-iuzhen-potok-6020242

Служебният министър задължава енергийния холдинг да окаже пълно съдействие на ЕК по привеждането на проекта в съответствие с европейското законодателство

Бизнесът видя неизползван потенциал в бързо растящите пазари от Азия, Близкия Изток и Африка

http://www.cross.bg/strani-treti-mlrd-1426032.html

София /КРОСС/ БТПП отчита, че през първите пет месеца на 2014 г. вносът и износът на България за ЕС се е увеличил като цяло, спрямо 2013г. По данни на статистиката от НСИ за периода януари - май 2014 г. износът на България за ЕС се е повишил с 1.2% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 10.3 млрд. лв. Вносът съответно е нарастнал с 3.5% и възлиза на стойност 12.3 млрд. лева. След анализ на данните за вноса и износа на България за трети страни икономисти от БТПП стигат до извода, че през първите шест месеца на 2014 г. търговията ни с държавите от тази група значително е намаляла. Според статистиката за периода януари - юни 2014 г. износът ни за трети страни се е понижил с 12.1% спрямо същия на 2013г. и е в размер на 7.5 млрд. лв. Вносът е намалял с 6.0% и е на стойност 9.4 млрд. лева.Според мнението на представители на бизнеса съществува неизползван потенциал между търговските отношения на правителствено ниво между България и бързо растящите пазари от Азия, Близкия Изток и Африка. Вносът и износът на страната ни за трети страни е резерв, който трябва да бъде активиран чрез повишаване на активността към тези пазари. Необходимо е държавните институции и ведомства, отговорни за търговско-икономическите отношения с тези страни, по-интензивно да насочат вниманието си върху тези държави чрез включването им в своите програми

БЕХ да спре действия по "Южен поток", възложи Щонов

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-iuzhen-potok/beh-da-spre-dejstviia-po-iuzhen-potok-vyzlozhi-shtonov-6020242

Служебният министър задължава енергийния холдинг да окаже пълно съдействие на ЕК по привеждането на проекта в съответствие с европейското законодателство

Цветан Василев обжалва постановление за задържането му за 72 часа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/18/2363617_cvetan_vasilev_objalva_postanovlenie_za_zadurjaneto_mu/?ref=rss


Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е обжалвал задочно постановлението за задържането му за 72 часа, научи "Дневник". Такова постановление се издава, заедно с Европейската заповед за арест, каквато има за Василев от 28 юли.

Според прокуратурата от декември 2011 г. до 19.06.2014 г. Василев умишлено е склонил Маргарита Петрова (главен касиер на КТБ) и Орлин Русев (изпълнителен директор) да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.
...

Вулкан в Исландия може да изригне

http://www.mediapool.bg/vulkan-v-islandiya-mozhe-da-izrigne-news223851.html

Метеорологичната служба на Исландия повиши равнището на риска от изригване на вулкана Бардарбунга на оранжево – четвърта степен от петстепенна скала, съобщи Ройтерс.   В района на вулкана Бардарбунга има интензивна сеизмична активност от 16 август.   Изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл през 2010 г. затвори голяма част от европейското въздушно пространство за шест дни, което засегна над 10 милиона души и коства 1,7 милиард долара.

Енергийният министър нареди спиране на всички дейности по "Южен поток"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4252076

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов възложи на Българския енергиен холдинг преустановяване на всички действия по „Южен поток“ докато проектът не отговори на законовите изисквания на Европейската комисия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.
С писмо служебният министър уведомява енергийния Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов възложи на Българския енергиен холдинг преустановяване на всички действия по „Южен поток“ докато проектът не отговори на законовите изисквания на Европейската комисия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката. С писмо служебният министър уведомява енергийния

Енергийният борд се одобри и от синдикатите

http://business.actualno.com/Energijnijat-bord-se-odobri-i-ot-sindikatite-news_45684.html

Енергийният борд ще бъде гаранция за прозрачно взимане на решения в сектора. В момента се работи активно за структурирането на борда, който трябва дазапочне работа във възможно най-кратки срокове. Тов...

Убийството на Пеевски било договорено на протестие

http://offnews.bg/news/n_1/n_378410.html

Убийството на бившия депутат от ДПС и нереализиран шеф на ДАНС е било договорено на антиправителствените протести миналата година. Това са част от изводите на съдия Мариета Райкова от Софийски градски съд, записани в определението й, с което в края на юли тя отмени прекратяването на разследването за опита за убийство на, цитирани от "Дневник". По случая бяха задържани и обвинени трима души - Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов , които съдът отказа да остави под стража поради липса на доказателства. Ден преди ареста на тримата обвиняеми, показания дава свидетел с тайна самоличност, обозначен с идентификационен номер 1. Той разказал, че "на протестите се е запознал с лице с малко име "Краси" от Перник и един друг, пълничък мъж, които му предложили да изкара пари (20 хил. лв), срещу това възнаграждение, след като му дадат информация кога и къде ще се намира Пеевски, свидетелят трябвало да постави малко взривно устройство." Тримата обвиняеми са били подслушвани и от техен разговор разследващите стигнали до извода, че се подготвя катастрофа, в която да бъде убит Делян Пеевски. Пеевски подаде жалба срещу прекратяването на делото и настоява тримата да бъдат проверени за приготовление за убийство, а тримата обвиняеми са поискали да бъде променено основанието, на което прокуратурата е прекратила делото, защото не са съгласни, че е налице "недоказаност" на деянието, а твърдят, че въобще липсва престъпление.

Руското посолство изпрати нота до България за оскверняване на паметника на съветските войници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4252070

Посолството на Русия изпрати нота до българското Министерство на външните работи с искане да се вземат всички възможни мерки за предотвратяване на подобни инциденти като този с оскверняването на паметника на руските войници в столичния квартал "Лозенец", предаде ИТАР-ТАСС.
Русия иска и да се открият хората, поругали монумента, Посолството на Русия изпрати нота до българското Министерство на външните работи с искане да се вземат всички възможни мерки за предотвратяване на подобни инциденти като този с оскверняването на паметника на руските войници в столичния квартал "Лозенец", предаде ИТАР-ТАСС. Русия иска и да се открият хората, поругали монумента,

Енергийният министър нареди спиране на всички дейности по "Южен поток"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4252050

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов възложи на Българския енергиен холдинг преустановяване на всички действия по „Южен поток“ докато проектът не отговори на законовите изисквания на Европейската комисия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.
С писмо служебният министър уведомява енергийния Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов възложи на Българския енергиен холдинг преустановяване на всички действия по „Южен поток“ докато проектът не отговори на законовите изисквания на Европейската комисия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката. С писмо служебният министър уведомява енергийния

Министърът на енергетиката нареди на БЕХ да не прави нищо по "Южен поток"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/18/2363683_ministurut_na_energetikata_naredi_na_beh_da_ne_pravi/?ref=rss


Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов възложи на Българския енергиен холдинг преустановяване на всички действия по "Южен поток" докато проектът не отговори на законовите изисквания на Европейската комисия, съобщиха от пресслужбата на министерството. С писмо служебният министър уведомява енергийния холдинг да бъде прекратено възлагането на всички тръжни процедури, както и сключването на договори по проекта "Южен поток".

След заседание на 11 август 2014 г. Българският...

М. Миков: Откъде ГЕРБ да извади зам.-министри мюсюлмани, ако не погледне към ДПС

http://frognews.bg/news_74803/

В своите листи всяка политическа сила залага на авторитетни личности, на известни личности, на хора, които участват не за първи път в политиката. Това каза лидерът на БСП Михаил Миков по БНР.

Мъжът с най-много пиърсинги в света и имплантирани рога не бе допуснат в Дубай

http://www.mediapool.bg/mazhat-s-nai-mnogo-piarsingi-v-sveta-i-implantirani-roga-ne-be-dopusnat-v-dubai-news223850.html

Силно татуиран германец, чието чело е украсено с два имплантирани рога и над 100 пиърсинга, заяви в неделя, че му е отказано неоснователно да влезе в Дубай, което го принудило да пропусне планираната си поява в нощен клуб.   Неговият външен вид вероятно е шокиращ за най-либералния град в Персийския залив, чиято грижливо култивирана репутация на толерантност и съвременен космополитизъм често се сблъсква с консервативните ислямски ценности на региона. Ролф Бухолц, на 55 години, е пътувал към близкоизточния търговски център Дубай, за да се представи в клуб, привличащ публиката с най-забележителни атракции като гълтачи на мечове и екзотични бурлеска танцьори, пише "Гардиан".   Бухолц заяви пред Асошиейтед прес, че имиграционните власти първоначално са подпечатали паспорта му и са го пуснали, но след това бил спрян преди напускането на митническата зона. После той се озовал в стая с други депоритрани.   От нощния клуб заявиха в имейл, че летищните власти са се позовали на "съображения за сигурност", отказвайки на Бухолц да влезе в страната.   Самият той заяви, че работници на летището му казали, че официалните служители се опасявали, че той може би практикува черна магия, въпреки че властите не са споменали директно нищо такова. Никога не получих официален отговор, каза германският гражданин. Те се държат приятелски, но никой не отговаря на въпросите ти, поясни той.   В допълнение към неговите татуировки и имплантирани рога, Бухолц има рекордните 453 пиърсинга, много от които по лицето и гениталиите, според Книгата на рекордите Гинес.   Летищните и имиграционните власти са отправили въпроси към полицията, която не е открита за коментар. Бухолц, който е IT специалист от Дортмунд, е трябвало да се появи в нощния клуб "Cirque le Soir" в дубайския хотел "Fairmont". Клубът отваря врати през 2011 г. и от сайта му се вижда, че предлага от всичко по малко, включително акробати, които ходят на кокили, джуджета, татуирани танцьори, жонгльори, барабанисти, магьосници и гълтачи на огън.   Алкохолът се лее свободно в дубайските барове и нощни клубове, които обикновено са част от хотелите и посетителите им се обличат по същия начин като на Запад.

Индонезийско момиче се събра с родителите си 10 години след цунамито

http://news.ibox.bg/news/id_406433482

Оказало, се че девойката е живяла при възрастна жена в друга област през последните 10 години. Открил я вуйчо й, който намерил голяма прилика между момичето и изгубената му племенница.

Заловиха варненец откраднал чанта от плажа

http://www.moreto.net/novini.php?n=261478

Вчера е подаден сигнал за кражба на дамска чанта, оставена без надзор на плажа пред увеселително заведение в к.к. Златни пясъци. съобщиха от полицията за Moreto.net. Чантата е собственост на чужда гражданка, организиран турист, и съдържаща мобилен телефон, малка сума пари и козметика.

Руското посолство изпрати нота за оскверняване на паметника на съветските войници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4252043

Посолството на Русия изпрати нота до българското Министерство на външните работи с искане да се вземат всички възможни мерки за предотвратяване на подобни инциденти като този с оскверняването на паметника на руските войници в столичния квартал Посолството на Русия изпрати нота до българското Министерство на външните работи с искане да се вземат всички възможни мерки за предотвратяване на подобни инциденти като този с оскверняването на паметника на руските войници в столичния квартал "Лозенец", предаде ИТАР-ТАСС. Русия иска и да се открият хората, поругали монумента,

Американският бизнес губи интерес към придобиванията в Китай

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d9ec466/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Camerikanskiiat0Ebiznes0Egubi0Einteres0Ekym0Epridobivaniiata0Ev0Ekitai0H1783490C/story01.htm

През първите 7 месеца компаниите от САЩ похарчиха едва 611 млн. долара за китайски дружества спрямо 2,3 млрд. долара преди година


Мохамед е най-често срещаното име за момче в Англия

http://offnews.bg/news/n_1/n_378405.html

Мохамед е най-предпочитаното име за момче в Обединеното кралство, съобщи "Дейли мейл". Името е било най-често избирано през изминалата година в Англия и Уелс, сочи изследване на английската национална статистическа агенция (ONS). Официално изследването поставя на първо място името Оливър с 6949 деца кръстени по този начин, но тъй като Мохамед е било изписвано по различен начин (Muhammad, Mohammed и Mohammad), в класацията името е отразено отделно с всеки свой вариант. Сумарно обаче кръстените само с тези три варианта на името бебета са общо 7445. В класацията има 18 варианта на името Мохамед, като общо момченцата, получили някой от вариантите на името, са над 8000 деца. Според последни изчисления на Острова живеят над 3 милиона мюсюлмани. Най-популярното име при момиченцата за трета поредна година е Амелия, следвано от Оливия и Емили.

Модернизацията на жп линията Пазарджик-Стамболийски забавена с 4 месеца

http://www.mediapool.bg/modernizatsiyata-na-zhp-liniyata-pazardzhik-stamboliyski-zabavena-s-4-mesetsa-news223849.html

С четири месеца е забавена работата по реализацията на проекта за модернизация  на жп участъка Пазарджик - Стамболийски, който трябва да приключи през май 2015 г., установи транспортният министър Николина Ангелкова, която в понеделник провери как върви работата по рехабилитация на линията Септември-Пловдив с пари от еврофондовете, част от която е и изостаналото в ремонта трасе.   До 10 дни трябва да ни бъде представена ревизирана работна програма за модернизацията на  отсечката Пазарджик-Стамболийски, каза Ангелкова на жп гара Огнянов, където се слагат нови коловози като част от работата по проекта. Тя допълни, че към момента по това трасе са изпълнени едва 6 процента от предвидените физически дейности. "С тези темпове не виждам как ще бъде спазен срокът за завършване," коментира Ангелкова и предупреди, че дори е възможно прекратяване на договора с изпълнителя, ако той не покаже, че има ресурс да приключи строителството в срок.  Модернизация на железопътната отсечка Пазарджик – Стамболийски, включително гарите Огняново и Стамболийски, бе възложена през юли 2011 г. на сдружение “Ай Джи Ей железопътна инфраструктура“. Цената на проекта бе за близо 50 млн. лв. без ДДС, вече обаче стойността е надхвърлила 54 млн. лв. без ДДС заради включени 10% непредвидени разходи, стана ясно от съобщение на транспортното министерство. Ангелкова преди това инспектира строежа на нов железопътен мост близо до прелез Ковачево, който е част от рехабилитацията на трасето Септември – Пазарджик от общия проект. По участъка е достигнато около 20% физическо изпълнение, а стойността на договора на изпълнителя - консорциум “Свителски – РВП Кьоне”, който бе за  57 млн. лв. без ДДС, вече е над 62 млн. лв. без ДДС също заради 10% непредвидени разходи. "Искам да видя мобилизация и в началото на септември ще организирам среща, за да видя какъв напредък сте постигнали“, каза министърът на представителите на изпълнителите. По думите й, няма да бъде допуснато оскъпяване на обектите, защото всички рискове трябва да са сметнати от изпълнителя още при подаване на офертата. В рамките на инспекцията Николина Ангелкова провери и строителните дейности по участъка Стамболийски – Пловдив и положения нов железен път в междугарието Стамболийски – Тодор Каблешков. Физическият напредък по трасето надхвърля 27%, като стойността на договора на изпълнителя - австрийската “Порр Бау”, от първоначалните почти 51 млн. лв. без ДДС вече е малко над 56 млн. лв. без ДДС отново заради непредвидени разходи. Вече има 9 км положен нов железен път. Работата по проекта за модернизация на жп линията Септември – Пловдив трябва да приключи през 2015 г., в края на която изтича и крайният срок за допустимост на разходите по ОП "Транспорт“. Това превръща обекта в рисков от гледна точка на времето за изпълнение, обясниха от Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии. Ускоряването на работата по инфраструктурните обекти е основен приоритет за ведомството, защото това ще осигури 100% усвояемост на средствата по ОПТ и няма да се допусне загуба на средства. По-късно през деня ще бъде направен преглед и на приемните сгради по трасето Пловдив – Димитровград, част от които бяха модернизирани в рамките на предприсъединителната програма ИСПА. 

Близнашки призна: Борисов не е лобирал за Танов

http://www.bnews.bg/article-114133

Служебният премиер Георги Близнашки отрече лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да е лобирал за връщането на Ваньо Танов като директор на ключовата агенция "Митници".

Осъдиха 28 нелегални емигранти

http://www.cross.bg/dokymenti-sporazymenieto-leva-1426030.html

Русе /КРОСС/ 28 нелегални емигранти, всичките от Сирия, заловени на 12 август 2014 г. при опит да преминат незаконно от България в Румъния на ГКПП „Дунав мост", сключиха споразумение с прокуратурата. Те са били защитавани от един адвокат, назначен им е и преводач, който ще получи заплащане от бюджета на съда.Много от нарушителите били с нередовни документи - с фотоизображения на сирийска лична карта или ксерокопие на такава. Други пък носели акт за раждане, вместо паспорт. Оказало се, че има и притежатели на регистрационна карта на чужденец, издадена от Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет на Република България; други пък имали Покана за получаване на такава карта.Всички нарушители били осъдени на по 5 месеца условно, с 3 години изпитателен срок и 150 лева глоба. От присъдите им е приспаднато времето, през което са били задържани. Направените разноски в хода на досъдебното производство - 1 733,66 лева, следва да се заплатят съразмерно от нарушителите.Според вписаното в споразумението, притежателите на истински документи си ги получават обратно, но това се отнася и за собствениците на копия от лични карти.След като е одобрено от съда, споразумението има последиците на влязла в сила присъда, съобщи topnovini.bg.

Кание Уест и Пол Макартни правят съвместно парче

http://www.cross.bg/kanie-yest-makartni-1426031.html

/КРОСС/ Рапърът Кание Уест ще работи заедно с легендата на "Бийтълс" сър Пол Макартни. Съвместният им музикален проект ще бъде представен пред публика само след няколко месеца. Парчето ще влезе в седмия албум на рапъра. Подробности около съвместния проекта се пазят в дълбока тайна. Източници съобщават, че Пол и Кание се познават от дълго време, но чак сега Уест е решил да предложи на британската легенда да запишат нещо за новия му албум. Запознати твърдят, че рапърът винаги се възхищавал от таланта на сър Пол Макартни, който пък от своя страна е казвал, че най-добрите хип-хоп изпълнители в Холивуд се казват Джей Зи и Кание Уест.

Исландия предупреди за риск от изригване на вулкан под ледник

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/18/2363675_islandiia_predupredi_za_risk_ot_izrigvane_na_vulkan/?ref=rss


Метеорологичната служба на Исландия повиши в понеделник до предпоследното по опасност ниво предупреждението за изригване на местен вулкан. Код оранжев – четвърто ниво по петстепенната скала – е обявен за Бардарбунга, около който има и същото по степен предупреждение за преминаващите самолети.

Изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл през 2010г. доведе до затварянето на небето над обширни части от Европа в продължение на 6 дни. Засегнати бяха над 10 милиона души, а щетите достигнаха 1.7...

ДАНС спря трафик на дрога за над 3 милиона

http://www.cross.bg/amfetamin-operatziya-veshtestva-1426029.html

Дупница /КРОСС/ При операция на ДАНС в Дупница е предотвратен трафик на наркотични вещества за над 3 млн. лева. На 14 август служители на агенцията под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Кюстендил проведоха специализирана операция в града срещу държане и разпространение на наркотични вещества.При извършени процесуално-следствени действия са намерени и иззети 5,8 кг таблетки амфетамин и 7 кг амфетамин субстанция, от която могат да бъдат произведени около 100 кг таблетки амфетамин. Печалбата след продажбата на наркотичните вещества се изчислява на над 3 млн. лв.В резултат на проведената операция е задържано едно лице - български гражданин, на което е наложена постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража". По случая е образувано досъдебно производство по чл.354а от НК.

Прокуратурата: Няма виновен за „Ало Ваньо”

http://frognews.bg/news_74801/

Софийската градска прокуратура е прекратила наказателното производство срещу неизвестен извършител по т.нар. телефонни разговори "Ало, Ваньо".

"Менса" предлага бъдещите депутати да минат на тест за интелигентност

http://www.moreto.net/novini.php?n=261512

Всички парти и коалиции, които имат желание да участват в изборите за 43-тото Народно събрание, да подложат на тест за интелигентност, желаещите да бъдат включени в изборните листи. Предложението към родните политици е на "Менса - България".

7500 работодатели в Хърватия не плащат заплати

http://www.vesti.bg/novini/7500-rabotodateli-v-hyrvatiia-ne-plashtat-zaplati-6020241

От началото на годината до месец юни 7461 работодатели в Хърватия, които дават работа на 27 534 души, не са плащали заплати на своите работници.

Набелязаха мерки за компенсации на овцевъдите заради болестта "син език"

http://www.cross.bg/kompensatzii-zhivotnovudite-bolestta-1426028.html

Пловдив /КРОСС/ Мерки за компенсации на овцевъдите, които търпят най-сериозни загуби от болестта "син език", набелязаха на спешна среща в Пловдив представители на животновъдния бранш.Пред БНР Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, заяви, че с декларация ще сезират главния прокурор Сотир Цацаров за допуснато престъпно деяние от предишния Министерски съвет.Губим страшно много животни, браншът е притеснен. Не се взеха мерки, когато беше установено първичното огнище в Ивайловград, за може тази болест да не завладее всичките стопанства в страната. Нека главният прокурор и прокуратурата да се сезират, ако наистина има някакви органи в държавата, защото така не може да продължава, посочи той. Във втора декларация животновъдите настояват и за незабавно изплащане на компенсации на животновъдите. Те настояват това да става по пазарните цени на глава животно, които на този етап се движат от 250 до 300 лв. Над 1 000 са умрелите овце от болестта "син език" в страната. 18 области са засегнати от заболяването, като най-масово е разпространението му в Хасковско, Сливенско и Смолянско.За ден във ферма в Карлово са починали 8 животни, заболели има и на други места в пловдивска област. Според животновъдите заделената за компенсации сума от 450 000 лева е недостатъчна, а като се има предвид, че заради обема на бюрокрацията тя ще се изплаща след време, това ще доведе да масови фалити на фермерите.

Борис Солтарийски кани Слави на сватба след раждането на дъщеря си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4247089

Hа малка церемония, обградени само от семействата си, без много шум - така се венчаха певецът Борис Солтарийски и половинката му Аделина Димитрова, която съвсем скоро ще го дари с първородно дете. Едва след това двамата ще направят сватбено тържество, на което ще поканят приятелите си. В началото на месеца двамата сключват граждански брак, а Hа малка церемония, обградени само от семействата си, без много шум - така се венчаха певецът Борис Солтарийски и половинката му Аделина Димитрова, която съвсем скоро ще го дари с първородно дете. Едва след това двамата ще направят сватбено тържество, на което ще поканят приятелите си. В началото на месеца двамата сключват граждански брак, а

ДАНС залови наркотици за 3 млн. лева в Дупница

http://www.vesti.bg/dans-zalovi-narkotici-za-3-mln.-leva-v-dupnica-6020235

Задържан е български гражданин, който е с мярка за неотклонение "задържане под стража"

Митов: България не е взимала решение за доставки на оръжие за кюрдите в Ирак

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4252027

България не е взимала решение за доставки на оръжие за кюрдите в Ирак и такова запитване до нас не е пристигало. Това заяви пред БНР служебният външен министър Даниел Митов.
Франция, Германия, Великобритания и Чехия вече са обявили военна помощ за кюрдските сили за сигурност в Ирак, но доставки на оръжие още не са искани от България, България не е взимала решение за доставки на оръжие за кюрдите в Ирак и такова запитване до нас не е пристигало. Това заяви пред БНР служебният външен министър Даниел Митов. Франция, Германия, Великобритания и Чехия вече са обявили военна помощ за кюрдските сили за сигурност в Ирак, но доставки на оръжие още не са искани от България,

"Менса" предлага кандидат-депутатите да минат на тест за интелигентност

http://www.cross.bg/inteligentnost-mensa-test-1426027.html

София /КРОСС/ „Менса - България" предлага всички парти и коалиции, които имат желание да участват в изборите за 43-ото Народно събрание, да се подложат на тест за интелигентност. Организацията се ангажират тестът да бъде проведен без такса (или да възстановят таксата, ако такава вече е платена) и да потвърдят резултатите на участниците след тяхното оповестяване, с уговорката, че индивидуалните резултати на всеки от тестваните са лични и конфиденциални.Тестът за интелигентност е по стандарт, одобрен от "Менса Интернешънъл" и се използва в цял свят. Продължителността му е 30 минути, а резултатите излизат в рамките на 30-60 минути по-късно.

Меркел: Със санкциите срещу Русия демонстрирахме колко сме сериозни

http://europe.actualno.com/Merkel-Sys-sankciite-sreshtu-Rusija-demonstrirahme-kolko-sme-seriozni-news_45681.html

Наложените санкции от западните страни на Русия заради ролята й в украинската криза бяха "необходими, за да покажем колко сериозни са нашите убеждения", заяви германският канцлер Ангела М...

Как да почернеем здравословно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4251713

Летният загар може да е както привлекателен и секси, така и здравословен за тялото. Докато се наслаждаваш на дългите слънчеви и топли дни, не трябва да забравяш да пазиш кожата си. Има няколко различни метода за по-бързо и здравословно почерняване.
Подготовка на кожата
Независимо че стоиш малко време на слънце, Летният загар може да е както привлекателен и секси, така и здравословен за тялото. Докато се наслаждаваш на дългите слънчеви и топли дни, не трябва да забравяш да пазиш кожата си. Има няколко различни метода за по-бързо и здравословно почерняване. Подготовка на кожата Независимо че стоиш малко време на слънце,

Митов: Ще искаме икономически ресор, ако Кристалина не стане върховен представител на ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4252021

България не е взимала решение за доставки на оръжие за кюрдите в Ирак и такова запитване до нас не е пристигало. Това заяви пред БНР служебният външен министър Даниел Митов.
Франция, Германия, Великобритания и Чехия вече са обявили военна помощ за кюрдските сили за сигурност в Ирак, но доставки на оръжие още не са искани от България, България не е взимала решение за доставки на оръжие за кюрдите в Ирак и такова запитване до нас не е пристигало. Това заяви пред БНР служебният външен министър Даниел Митов. Франция, Германия, Великобритания и Чехия вече са обявили военна помощ за кюрдските сили за сигурност в Ирак, но доставки на оръжие още не са искани от България,

Цигулар свири, докато му оперират мозъка

http://www.vesti.bg/novini/cigular-sviri-dokato-mu-operirat-mozyka-6020240

Цигуларят Роджър Фриш свири на операционната маса, докато лекарите поставят пейсмейкър в мозъка му.

Замразяват работата по "Южен поток"

http://econ.bg/Новини/Замразяват-работата-по-Южен-поток-_l.a_i.562402_at.1.html

Български енергиен холдинг (БЕХ) преустановява всички действия по проекта за газопровод „Южен поток“. Заповедта е на министъра на икономиката и...

МВнР: Ирак заплашва националната ни сигурност

http://frognews.bg/news_74800/

Кризата в Ирак директно заплашва националната ни сигурност. Това обяви служебният външен министър Даниел Митов на пресконференция във ведомството, в която представи своя политически кабинет.

Варна получава още подкрепа като кандидат за Европейска младежка столица 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=261510

Асоциацията на младежките организации в България (АМО) изрази официалната си подкрепа за Варна като кандидат за Европейска младежка столица през 2017г., съобщиха от общината за Moreto.net. „Асоциацията ни вижда в заявката на морския град с хилядолетна история един незаменим горд представител на страната ни в прилагането на младежките политики пред европейското семейство, а младите варненци като едни от най-активните в младежката сфера.

Партия "Лидер" се присъедини към "България без цензура"

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/partiia-lider-se-prisyedini-kym-bylgariia-bez-cenzura-6020236

Коалицията ББЦ внесе 7777 подписа за регистрация в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 5 октомври

"Менса” иска да мери интелекта на политиците ни

http://frognews.bg/news_74799/

„Менса-България” изпрати покана до кандидатите за депутати в следващия парламент да тестват интеригентността си. Вижте какво още пише в нея:

Екоминистерството можело да спаси Алонсо

http://www.cross.bg/greshka-alonso-choveshka-1426025.html

София /КРОСС/ Човешка грешка е причината за бягството на ягуара Алонсо от зоопарка в Ловеч в началото на август. По-късно животното беше застреляно. Това показва проверка на екоминистреството.Пред Дарик Радостина Захариева от Националния съвет по биоразнообразие към ресорното ведомство потвърди, че е било възможно животното да бъде упоено, без да бъде убивано, но основният проблем е, че нито управителят на зоологическата градина, нито кметът са информирали Министерството на околната среда и водите за инцидента.Експертът поясни, че разполагат с обучени кадри, които са могли да уловят ягуара, без да го убиват. Захариева допълни, че към момента в страната има 20 действащи зоопарка и сега са в процедура на прелицензиране.На 3 август четиригодишният ягуар Алонсо избяга от клетката си в Ловешкия зоопарк и след близо шестчасови опити да бъде върнат в нея, той беше застрелян от местните ловци. След като инцидентът предизвика силен обществен отзвук, екоминистерството разпореди да бъде извършена проверка.По думите на Радостина Захариева от Националния съвет по биоразнообразие - става дума за човешка грешка, а не неизправност в зоологическата градина.„Клетката на ягуара е снабдена с две врати, с гилотина. Вратите са били в изправност. Основният проблем е, че става дума за човешка грешка. Гледачът е оставил външната врата на клетката отворена. По Закона за биологичното разнообразие не са предвидени санкции за човешка грешка", уточни тя

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване