Разярен мъж изби зъбите на гаджето си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4260235

Разярен белослатинец преби жената, с която живее на семейни начала, съобщиха от полицията. Скандалът се е разразил вчера към 13,30 часа. Спорът, който прераснал във физическа саморазправа, възникнал относно родителските права върху сина им. Мъжът В.Н. побеснял и потрошил от бой П.И., съобщава Разярен белослатинец преби жената, с която живее на семейни начала, съобщиха от полицията. Скандалът се е разразил вчера към 13,30 часа. Спорът, който прераснал във физическа саморазправа, възникнал относно родителските права върху сина им. Мъжът В.Н. побеснял и потрошил от бой П.И., съобщава "Конкурент".

Слаба реколтата от лешници в Турция

http://www.vesti.bg/novini/slaba-rekoltata-ot-leshnici-v-turciia-6020692

Поради лошите климатични условия през пролетта и лятото реколтата от лешници и орехи в Турция тази година е слаба.

Министерства и общини връщат милиони лева от програмата "Орешарски"

http://www.cross.bg/proekti-sredstva-obshtini-1426927.html

/КРОСС/ Около 160 млн. лв. от публичната инвестиционна програма "Растеж и развитие на регионите" ще върнат в бюджета общини и министрества. Това предвижда проектопостановление на служебното правителство. Фондът бе създаден в началото на годината от правителството на Пламен Орешарски, за да финансира проекти на общини и министерства, за които няма евросредства. Тогава бяха разпределени 500 млн. лв. Едва 70 млн. лв. от отпуснатите им 289 млн. лв. са усвоили до този момент общините. Има обаче подписани договори за 230 млн. лв. Недоговорени са 60 млн. лв. 14,5 млн. лв. пък са разплатени дотук по програмата от централни ведомства. Всички са по проекти на АПИ. Министерствата обаче имат сключени договори за 95,5 млн. лв. от отпуснатите 210,3 млн. лв., или недоговорени са 100 млн. лв. Именно недоговорените средства ще бъдат върнати в бюджета според проекта, предложен от финансовия министър Румен Порожанов. Постановлението дава отсрочка на общините и министерствата да договорят и останалите средства, които са им били отпуснати до 15 септември. Правителството ще забрани и пренасочването на средства от фонда за други проекти, които първоначално не са били финансирани. Плановете на Порожанов са 160-те милиона да бъдат прехвърлени към разплащане на проекти по спрените европрограми "Околна среда" и "Регионално развитие", пише в."24 часа".  

Плевнелиев: Само обединени около ясна кауза имаме бъдеще

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244489_%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0

 Призидентът Росен Плевнелиев прие на историческия връх Шипка почетния строй на Националната гвардейска част. Държавният глава участва в тържественото отбелязване на 137 години от Шипченската епопея.

Сред участниците в него са министри, кметове, дипломати, областният управител на Стара Загора Димитринка Петрунова. С тържествена заря-проверка беше почетена паметта на загиналите.

"Почитаме подвига на българските опълченци и на героите от Шипка, защото проляха кръвта си за идеал, който следваме и днес. Да изградим чистата и свята република на Левски и да заемем своето достойно място в демократичното семейство на европейските народи", заяви Плевнелиев в словото си. "Оскърбление би било за българина да му се говори за значението на Шипка", припомни държавният глава началните думи от възванието на Българското опълченско дружество за издигане на паметник на "свещения връх". Според Плевнелиев Шипченската епопея се е утвърдила в съзнанието на народа ни като непреходен символ на национална гордост и достойнство.

"Стотиците хиляди българи, идващи година след година от четирите краища на Родината, с деца и внуци, обкичени с националния трибагреник, са ярко доказателство, че и днес заветите на опълченците са живи. Че и за нас оскърбление би било да се пояснява и обяснява какво е значението на този най-висок връх в историята на свободна България", подчерта президентът.

Шипка не е само място за поклонение пред паметта на героите, но и символ на оставения от тях завет към българския народ – че

единствено обединени около ясна национална кауза можем да градим бъдещето си.

"Без опълчението русите щяха да бъдат само наши благодетели; с опълчението, ние станахме техни сподвижници", припомни държавният глава казаното от Симеон Радев. Президентът изрази и признателността си към подвига на руските, румънските, финландските и на всички други воини, загинали в Руско-турската, освободителна за българите, война от 1877-1878 г.

Починът за въздигането на каменния монумент принадлежи на опълченците и на желанието им да съхранят спомена за загиналите си другари, но тяхното благородно начинание е подкрепено от целия народ. Десетки хиляди са дарителите, които петнадесет години, лев по лев, събират нужната сума. Своята лепта дават ученици, земеделци, общини, запасното войнство. "Силата на духа побеждава всички трудности и всенародният ентусиазъм, солидарността, обединените усилия дават своя резултат", беше категоричен Плевнелиев. Президентът подчерта, че Паметникът на свободата е видим както от тракийските полета, така и от северните склонове на Балкана и символизира единството на българския народ, разпръснат по четирите краища на Балканския полуостров. "Така се сбъдват думите на Петко Славейков пред Учредителното събрание:

"Тоя паметник ще послужи в бъдеще като пътеводна звезда за съединението ни",

отбеляза още държавният глава.

Потомци на опълченци, строители на Паметника на свободата и хиляди граждани се изкачиха на връх Шипка, за да присъстват на тържествата за 80-годишнината на Паметника на свободата и 137 години от паметните боеве на това легендарно място.

В традиционното изкачване по 890-те стъпала, които водят към Паметника на свободата, се включиха 200 деца от цялата страна. Открит урок за историята на паметника пред тях изнесе директорът на музей "Шипка Бузлуджа" Данчо Данчев.

Имаше и възстановка на боевете, в която участваха 250 представители на клубове от Национално дружество "Традиция" от цялата страна. Идеята да се увековечи с паметник този славен момент от българската история се ражда две години след августовската битка, припомниха от музей "Шипка- Бузлуджа". Предложението, направено от Петко Каравелов, е прието единодушно от Учредителното събрание във Велико Търново.

Основният камък е положен по повод 45-годишнината от Шипченската епопея. Инициатор е Централно-поборническо опълченско дружество. С конкурс и не без спорове е избран и авторът на мемориала - арх. Атанас Донков и скулпторът Александър Андреев.

Паметникът на връх Шипка е граден за осем години. С волски коли, магарета и коне до върха са извозени близо 1 млн. тона пясък от поречието на река Тунджа. За градежа е избран сивкав камък-доломит, който копаят от кариери наоколо.

През 1930 г. е монтирана фигурата на бронзовия лъв - символ на българската държавност, на северния вход на монумента. И тази година, пред нея си направиха снимка за спомен хиляди български родолюбци.

Пернишката полиция на колене пред циганите от Хумни дол

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernishkata-policiya-na-kolene-pred-ciganite-ot-humni-dol_33873/

на 23 август от вечерта в квартал Хумни дол в циганските блокчета се заформи купон,музиката беше пусната на макс,това продължи цяла нощ,през това време идваха няколко пъти от полицията,но бяха безсилни или прост не искаха да прекратят това издевателство над живущите в този район,музиката спираше докато полицаите са там,след тяхното заминаване,се пускаше отново,като освен силната музика се чуваха и дивашките викове на циганите,до кога ще продължава този невъобразим шум,това е всяка вечер,или...

Продължава

Латвия узакони вещиците

http://www.cross.bg/latviya-veshtitzite-rityali-1426926.html

/КРОСС/ В Латвия се появи място, където в определени дни от годината е разрешено да се извършват магьоснически ритуали пред очите на всички любопитни. Решението бе взето от Климулдския общински съвет, а след това бе насрочен и вселатвийски конгрес на вещиците, пише сайтът Делфи. В другите райони в Латвия да се вършат магьоснически ритуали на обществени места, е забранено. Но Кримулдският край е малко по-особен. Там се намира селището Рагана, което на латвийски означава вещица. То отдавна привлича туристите с приказната си атмосфера, а миналата седмица там за първи път се състоя и атракцията, наречена "Вечер на духовете в Рагана". Местните припомнят, че магьосничеството има дълбоки традиции в Европа, а в Германия и Великобритания и досега съществуват професионални обединения на вещиците и магьосниците. Във фолклора на прибалтийските републики този образ заема много съществено място. Днес за местните хора обаче това е преди всичко начин за оцеляване на местния поминък. Църквата, разбира се, не остана безразлична. Лутеранският епископ на Лиепайската епархия Павел Бруверс веднага изрази възмущението си от решението на общинарите. Той припомни, че Библията осъжда всякакви форми на окултизъм, пише 24 часа.    

Нивото на река Дунав се повишава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4260230

С 4 см. се е повишило нивото на река Дунав при Свищов през изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната станция.
Водният стоеж на реката е 313 см., температурата на водата е 24.5 градуса. Днес вятърът над българския участък от поречието на Дунав ще се ориентира от запад-северезопад. След обяд ще се усили, временно до силен. С 4 см. се е повишило нивото на река Дунав при Свищов през изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната станция. Водният стоеж на реката е 313 см., температурата на водата е 24.5 градуса. Днес вятърът над българския участък от поречието на Дунав ще се ориентира от запад-северезопад. След обяд ще се усили, временно до силен.

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4260249

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

50 са жертвите на свлачището в Хирошима

http://asia.actualno.com/50-sa-jertvite-na-svlachishteto-v-Hiroshima-news_46577.html

Най-малко 50 души са жертвите на свлачището, което в нощта срещу 20 август затрупа няколко квартала в японския град Хирошима, съобщи централното управление по пожарна безопасност, което изпълнява функ...

Земята се тресе! 4,6 по Рихтер и във Вранча

http://europe.actualno.com/Zemjata-se-trese-46-po-Rihter-i-vyv-Vrancha-news_46578.html

Земята продължава да се тресе в последните часове. Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер е регистрирано днес и в Румъния, предаде AFP, позовавайки се на Румънския геофизичен институт. Няма ...

РЗС атакува Юрий Асланов заради проучването на "Афис"

http://politics.actualno.com/RZS-atakuva-Urij-Aslanov-zaradi-prouchvaneto-na-Afis-news_46581.html

От партия "Ред, законност и справедливост" протестираха бурно срещу резултатите, които обявиха от социологическа агенция "Афис" за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Спо...

Повишава се нивото на река Дунав

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4260227

С 4 см. се е повишило нивото на река Дунав при Свищов през изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната станция.
Водният стоеж на реката е 313 см., температурата на водата е 24.5 градуса. Днес вятърът над българския участък от поречието на Дунав ще се ориентира от запад-северезопад. След обяд ще се усили, временно до силен. С 4 см. се е повишило нивото на река Дунав при Свищов през изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната станция. Водният стоеж на реката е 313 см., температурата на водата е 24.5 градуса. Днес вятърът над българския участък от поречието на Дунав ще се ориентира от запад-северезопад. След обяд ще се усили, временно до силен.

Китай екзекутирал осем души за терористични атентати

http://www.vesti.bg/sviat/azia/kitaj-ekzekutiral-osem-dushi-za-teroristichni-atentati-6020690

Сред тях са и трима организатори на автомобилната катастрофа на площад "Тянанмън" в Пекин през 2013 г.

"Манчестър юнайтед" е на път да вземе Анхел ди Мария за 60 млн. паунда

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/24/2366955_manchestur_junaited_e_na_put_da_vzeme_anhel_di_mariia/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" е много близо до привличането на Анхел ди Мария от "Реал" (Мадрид), твърдят английските BBC, "Гардиън" и "Телеграф". 

През седмицата аржентинският национал подаде официална молба за трансфер, след което не беше включен от Карло Анчелоти в групата на мадридчани за двубоя с "Атлетико" (Мадрид) за Суперкупата на Испания. 

Очаква се "червените дяволи" да платят за него 60 милиона паунда, което ще бъде нов рекорд в историята на британския футбол. Настоящият...

Повишава се нивото на река Дунав при Свищов

http://pik.bg/повишава-се-нивото-на-река-дунав-при-свищов-news217371.html

Повишава се нивото на река Дунав при Свищов

С 4 см. се е повишило нивото на река Дунав при Свищов през изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната станция. Водният стоеж на реката е 313 см., температурата на водата е 24.5 градуса.

Днес вятърът над българския участък от поречието на Дунав ще се ориентира от запад-северезопад. След обяд ще се усили, временно до силен. През нощта и утре преди обяд все още ще е до умерен, но в утре след обяд ще отслабне, а до вечерта и стихне.

Днес на много места ще превали краткотраен дъжд, в отделни райони с гръмотевици. Утре ще е предимно слънчево. Максимални температури днес между 28 и 31°, утре 25-27°C.

Бебетата у нас с 1000 повече от миналата година

http://www.cross.bg/bebeta-proplakali-rodili-1426925.html

/КРОСС/ Хиляда бебета повече са се родили у нас досега в сравнение с миналата година. 40 799 новородени са проплакали досега срещу 39 489 през 2013 г..Традиционно най-много бебета са проплакали в София (9953), Пловдив (4531), Варна (3053) и Бургас (2260). Сливен обаче засега отнема петото място на Стара Загора за разлика от миналата година. През тази в града на липите са проплакали 1964 бебета срещу 2046 в Сливен. Разместване има и на опашката. Както обикновено най-малко бебета са се родили във Видин (330) и Разград (339). Перник обаче е изпреварил Смолян с 405 малчугани срещу 389, пише "Стандарт". Увеличаването на раждаемостта обаче изненада неприятно здравното министерство. Причината е, че ведомството няма петвалентна ваксина заради проблеми на фирмата производител. Договорът за шествалентната пък не е ясно кога ще се подпише и дали ще има доставки навреме. Здравното ведомство ще се опита да закърпи положението с останали количества от по-старата четиривалентна ваксина, като бебетата ще се боцкат отделно за хепатит В.  

Земетресение от 4,9 в Исландия

http://www.vesti.bg/novini/zemetresenie-ot-49-v-islandiia-6020691

Трус с магнитуд 4,9 бе усетен сутринта в Исландия, предаде ИТАР-ТАСС, както се позовава на информация от Европейско-средиземноморския сеизмологичен център.

Бесен ревнивец изби зъбите на гаджето си

http://pik.bg/бесен-ревнивец-изби-зъбите-на-гаджето-си-news217370.html

Бесен ревнивец изби зъбите на гаджето си

Бесен ревнивец преби приятелката си, с която живее на семейни начала, съобщиха от полицията. Скандалът се е разразил вчера към 13,30 часа. Спорът, който прераснал във физическа саморазправа, възникнал относно родителските права върху сина им. Мъжът В.Н. побеснял и потрошил от бой П.И., пише "Конкурент".

По данни на полицията, жената е със средна телесна повреда – избити зъби. Тя е прегледана в центъра за спешна медицинска помощ в Бяла Слатина и е освободена. За случая е уведомен отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане“ Бяла Слатина. Образувано е и досъдебно производство.

"Афис": Седем партии в новия парламент

http://frognews.bg/news_75123/

Проучване на социологическата агенция „Афис“, проведено в периода 16-21 август, сочи, че ако изборите бяха днес, потенциални призьори в следващия парламент седем партии. Прогнозата сочи следното разпределение: ГЕРБ – 31,3%, БСП – 22,7%, ДПС – 10,1%, Реформаторският блок – 6,3%, АБВ – 4,9%, ББЦ – 4,5%, Патриотичен фронт – 4,1%, „Атака“ - 3,2%.

Паси: Дигиталната демокрация приближава хората до делфините

http://www.cross.bg/demokratziya-pasi-digitalnata-1426924.html

/КРОСС/ "Идеята за дигитална демокрация е много стара, тя е нещо като автопилот в самолета. Дигиталната демокрация води държавата към най-доброто развитие. В момента разполагаме с много бързи компютри и в бъдеще ще стават още по мощни и по-бързи", заяви Соломон Паси в ефира на Нова телевизия. "Дигиталната демокрация приближава хората до делфините", коментира Паси и препоръча да бъде гледан филма „Люси". "Има много сериозни неща, на които човечеството може да посвети своя интелект. Трябва да мечтаем да живеем в държава, в която ние не знаем името на държавния глава", на мнение е той. "НДСВ постигна забележителни резултати в един много труден период. Оттук нататък, така нареченото дясно, трябва да се реорганизира по качествено нов начин и аз самият искам да видя. Не виждам в момента партия, която да ме вдъхнови и ще се отдам на друг вид усилия", коментира той напускането си на партията.    

Афис: Седем партии влизат в НС, ГЕРБ със значителна преднина пред БСП

http://www.cross.bg/gerb-afis-sochi-1426923.html

/КРОСС/ Седем са потенциалните претенденти за мандати в парламента, който предстои да бъде избран на 5 октомври тази година - ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок, АБВ, ББЦ и Патриотичния Фронт, сочи изследване на социолозите от Афис. Прогнозата сочи следното разпределение: ГЕРБ - 31,3%, БСП - 22,7%, ДПС - 10,1%, Реформаторският блок - 6,3%, АБВ - 4,9%, ББЦ - 4,5%, Патриотичен фронт - 4,1%. Същевременно Прескачането на четирипроцентната бариера е под въпрос за "Атака". Отделно от основните претенденти за депутатските места, още три-четири партии разполагат с реални шансове да прескочат бариерата от 1% и по този начин да направят числото на имащите право на държавна субсидия над 10. Дни преди официалния старт на кампанията интересът към предстоящите избори е сравнително висок. Данните свидетелстват за очертаваща се традиционна избирателна активност в диапазона от 3,5-3,8 млн. души, което на практика представлява около 60% от избирателите, действително пребиваващи на територията на страната.      

Протести в Ню Йорк срещу полицейското насилие

http://offnews.bg/news/n_1/n_380325.html

Около 4000 души излязоха на протест срещу полицейското насилие в американския град Ню Йорк. Повод за демонстрацията е смъртта на чернокож мъж, удушен от полицай. Много от участниците в мирната демонстрация носеха плакати с надпис "Не мога да дишам". Смята се, че това са последните думи на 43-годишния жител на Стейтън Айлънд Ерик Гарнър. Протестиращите излязоха по улиците на Ню Йорк и настояха полицaят да поеме отговорност за убийството на Гарнър, който бил асматик. Оказва се, че свидетели са направили видео на задържането на човека и в него ясно се чува, че чернокожият обяснява, че не може да диша. "Тук сме, защото видяхме как един невъоръжен мъж беше удушен от полицията. Това може да се случи на всеки един гражданин и ние няма да останем безмълвни пред тази заплаха", обяснява активистът за граждански права Ал Шарптън. Полицията се опитала да задържи Ерик Гарнър заради нерегламентирана търговия с цигари, но афроамериканецът оказал съпротива. Спорът между двете страни прераснал в сбиване, което завършил с фатален край.

V1 Challenge идва днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262020

Уникалният автомобилен шампионат V1 Challenge България пристига днес - 24 август във Варна. Домакин на състезанието е картинг писта Варна, началото е 17:00 часа, а входът е свободен, съобщиха организаторите за Moreto.net. Това е втори кръг на шампионата, а първият бе в Пловдив.

Разбиха българо-испанска група, карала жени да проституират, крадат и продават наркотици на о-в Майорка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4260220

Българските, германските и испанските правоохранителни органи са провели съвместна операция на остров Майорка, в рамките на която е била разбита мрежа за трафик на хора, предаде изданието "Еуро Уийкли Нюс".
Групата е принуждавала жени от Испания, Германия и България да проституират. Жените също така е трябвало да продават наркотици на клиентите си Българските, германските и испанските правоохранителни органи са провели съвместна операция на остров Майорка, в рамките на която е била разбита мрежа за трафик на хора, предаде изданието "Еуро Уийкли Нюс". Групата е принуждавала жени от Испания, Германия и България да проституират. Жените също така е трябвало да продават наркотици на клиентите си

Българо-испанска група карала жени да проституират, крадат и продават наркотици на о-в Майорка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4260217

Българските, германските и испанските правоохранителни органи са провели съвместна операция на остров Майорка, в рамките на която е била разбита мрежа за трафик на хора, предаде изданието Българските, германските и испанските правоохранителни органи са провели съвместна операция на остров Майорка, в рамките на която е била разбита мрежа за трафик на хора, предаде изданието "Еуро Уийкли Нюс". Групата е принуждавала жени от Испания, Германия и България да проституират. Жените също така е трябвало да продават наркотици на клиентите си

Екзекуцията на Джеймс Фоли и как се промени отразяването на войните

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/24/2366483_ekzekuciiata_na_djeims_foli_i_kak_se_promeni/?ref=rss


Смразяващото видео с екзекуцията на Джеймс Фоли от радикален ислямист е вторият случай на американски репортер, обезглавен от похитителите си в чужбина. През 2002 г. кореспондентът на Wall Street Journal Даниел Пърл беше убит в Пакистан.

Докато Пърл беше служител на една от най-големите медийни компании в света, Фоли е работел за GlobalPost - онлайн стартъп с около 28 служители, който опитва да оцелее като малко независимо издание, разказва агенция Reuters.

Контрастът...

Проекторът TouchPico превръща всяка повърхност в 80-инчов сензорен екран (видео)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/24/2366268_proektorut_touchpico_prevrushta_vsiaka_povurhnost_v/?ref=rss


Използването на проектори обикновено се свързва най-вече с офиси и конферентни зали. Някои хора ги предпочитат и вместо телевизори, но като цяло тези устройства са "приковани" към едн помещение.

Философията на компактния проектор TouchPico е точно обратната. Устройството е малко по-голямо от смартфона Samsung Galaxy S4, като разполага с вграден Android-базиран компютър. Има четец за SD карти, HDMI порт, WiFi, изход за звук, поддръжка на безжична мишка и интерактивна писалка.
...

Изригването на вулкана в Исландия нямало да затвори небето над Европа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/24/2366957_izrigvaneto_na_vulkana_v_islandiia_niamalo_da_zatvori/?ref=rss


Изригването на вулкана Бардарбунга няма да доведе до затваряне на въздушното пространство на Европейския съюз, заяви източник от Европейската комисия, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Като цяло не се говори за забрана на полети във въздушното пространство на ЕС. Въпреки това някои страни членки могат да вземат решение да затворят част от въздушното пространство, ако се образува облак от вулканична пепел", казва неназованият представител.

Вулканичната пепел представлява сериозна опасност за...

Киев: Товарът на руската автоколона беше хуманитарен

http://www.bnews.bg/article-114560

Украинските гранични власти са прегледали камионите, доставили хуманитарната помощ в Югоизточна Украйна, и са потвърдили, че те се връщат в Русия празни, а не натоварени с оборудване от военни заводи. По-рано Киев призна, че на влизане товарът им е бил наистина хуманитарна помощ.

Мартин Иванов: Държавата е абдикирала от културата

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/martin-ivanov-dyrzhavata-e-abdikirala-ot-kulturata-6020689

Tрябва да има целенасочена кампания за популяризиране и подкрепа на културата ни. Не обичаме да казваме, че сме малък народ, но в същото време се притесняваме да покажем на света какво имаме, категоричен е министърът на културата

В Абхазия се провеждат президентски избори

http://www.cross.bg/izbori-abhaziya-otvoriha-1426922.html

/КРОСС/ Днес са предсрочните президентски избори в Абхазия. 154 секции в 33 избирателни окръга отвориха врати рано сутринта, предава РИА Новости. Същественото при тези избори е, че на тя може да се гласува от държави, които официално не са признали Абхазия. Пример за това е Турция, където се намира една от най-големите абхазки диаспори, където абхазките власти отвориха една избирателна секция. Две избирателни секции има в Русия - в Москва и Черкеск. Право на глас имат 132 хиляди души. За поста се борят четирима военни. Фаворит е бившият вицепрезидент и кандидат на опозицията Раул Хаджимба. На второ място е бившият ръководител на службата за сигурност Аслан Бжания, който се смята за поддръжник на досегашния президент.

В Абхазия се провеждат президентски избори

http://www.cross.bg/abhaziya-izbori-sektzii-1426922.html

/КРОСС/ Днес са предсрочните президентски избори в Абхазия. 154 секции в 33 избирателни окръга отвориха врати рано сутринта, предава РИА Новости. Същественото при тези избори е, че на тя може да се гласува от държави, които официално не са признали Абхазия. Пример за това е Турция, където се намира една от най-големите абхазки диаспори, където абхазките власти отвориха една избирателна секция. Две избирателни секции има в Русия - в Москва и Черкеск.  

23 аптеки с право да продават лекарства по интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=262019

23 аптеки имат право да продават хапчета по интернет, показва регистърът на Изпълнителната агенция по лекарствата. Те се намират в София, Ямбол, Харманли, Видин, Бургас, Кърджали, Стара Загора, Плевен, Поморие, Русе и Пловдив. През тази година е регистрирана само една нова аптека с продажби в нета.

Най-коментираното в "Дневник" през седмицата: Обещанието на Борисов за зам.-министри мюсюлмани

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/24/2366954_nai-komentiranoto_v_dnevnik_prez_sedmicata/?ref=rss


Едно изказване на Бойко Борисов, украинската криза и лидерската битка в "Реформаторския блок" са темите, вълнували най-много читателите на "Дневник" през седмицата според статистиката за най-коментирани статии.

Обещанието на бившия премиер Бойко Борисов да назначи 10 зам.-министри мюсюлмани, ако се върне на власт е най-коментираната публикация в "Дневник" тази седмица. Изказването на лидера на ГЕРБ събра 408 коментара (данните са от 19 часа вчера).

353 мнения има под...

Търсят се над 1900 учители

http://www.cross.bg/ychilishta-ministerstvo-ychiteli-1426921.html

/КРОСС/ Малко над 1900 учители търси образователното министерство седмици преди началото на новата учебна година. Най-много преподаватели не достигат по английски език - 173. Търсят се и 100 математици. Любопитното в случая е, че кризата за педагози постепенно засяга не само чуждите езици и точните науки, но и българския. Към момента в страната безуспешно търсят 77 литератори, които да обучават малчуганите на родна реч, пише в."Преса". Не само учителите, но и учениците намаляват. Наесен вратите си за децата ще отворят 10 училища по-малко. Става дума за седем учебни заведения в малки населени места, които хлопват кепенци поради липса на достатъчно възпитаници. Три техникума също прекъсват работа заради недостиг на кандидати. Въпреки негативната тенденция нито едно дете няма да остане без обучение. Дори и в селото да има един ученик, той ще бъде извозван ежедневно до най-близкото средищно училище. В момента продължават да текат ремонтни дейности в 566 от близо 2000-те училища у нас. Уверенията на строителните фирми са, че до 15 септември ще са приключили всички дейности около обновяването на класните стаи и дворовете. Риск майсторите да не приключат до първия звънец има в 25 училища. Работата им обаче няма да пречи на нормалното протичане на занятията, обясниха от образователното министерство.  

Откриха 18 трупа в лодка южно от Лампедуза

http://europe.actualno.com/Otkriha-18-trupa-v-lodka-ujno-ot-Lampeduza-news_46576.html

Осемнадесет трупа са намерени тази сутрин от италианската брегова охрана в пневматична лодка южно от остров Лампедуза, предаде агенция АНСА. На лодката, чийто мотор бил повреден, имало и 73 оцелели не...

Дървата за огрев на рекордно ниски цени

http://www.cross.bg/natzepenite-gorivoto-durva-1426920.html

/КРОСС/ Дървата за огрев това лято се предлагат в голяма част от страната на рекордно ниски цени за последните 3-4 години. Това споделиха търговци пред „Преса". Причината е, че отминалата зима беше мека и част от твърдото гориво е останало по къщите. Освен това още не е започнал износът за Гърция. Българите също не купуват. На места продажбите са намалели наполовина спрямо миналия август. Софийските складове държат символични количества дърва, колкото за реклама. Горивото се предлага около 50 лв. за кубик (125 лв./т). при 55-60 лв. (138-150 лв.) миналия август. Значително е поевтиняването на дървата в Хасково - от 120-130 лв./т предишното лято на 100 лв./т сега. Средно с 10 лв. на тон е паднала стойността на горивото в Кърджали. Фирмите предлагат тон дъбови дърва за 140 лв., а нацепените са по 150 лв. Смесените доставки - бял дъб, габър и бук, са с 10 лв. по-скъпи. В районите на Враца стойността на горивото е замръзнала, продажбите - също. Цепениците метровки са по 55 лв./кубик, а нацепените - с 10 лв. по-скъпи. Също по 55 лв. са масивните дърва за камини в Шумен. Нарязаните и нацепените излизат по 80 лв. (200 лв./т) кубикът. В Пловдив засега горивото се продава на миналогодишните цени - 70 лв. /кубик (175 лв./т). Повечето складове обаче се готвят в близките дни да вдигнат цената със 7% до 75 лв./кубик.  

Паси опроверга думите на Чърчил за демокрацията

http://frognews.bg/news_75122/

Дигиталната демокрация води държавата към най-доброто развитие. Това е триумф на разума над популизма. Изкуственият разум може да е по добър от естествения, защото е не е зараден с емоции.Това заяви по нова телевизия бившият външен министър в правителството на НДСВ и атлантик №1 Соломон Паси.

Около 15% от населението у нас страда от депресия

http://www.cross.bg/depresiya-strada-naselenieto-1426919.html

/КРОСС/ Около 15% от населението у нас страда от депресия или състояние, близко до нея. Това съобщи в интервю за Дарик Анна Караманова, която участва в проекта ifightdepression.com - интернет сайт, в който всеки от нас може да си направи тест за това дали страда от депресия, както и да получи съвети от специалист. До края на месеца предстоят обучения на специалистите, като след това всеки ще може да получи парола и да преминава през онлайн терапия. На сайта са поместени и редица съвети за борба с депресията, както и повече подробности за самата болест и симптомите й, за да може да помогнем на наши близки. Караманова уточни, че няма точни данни колко са хората, страдащи от депресия в България. „По преценка на специалистите около 15% от населението страда от депресивни или тревожни разстройства - това са повече от 1 000 000 българи. Доста често хората не търсят помощ при такива психични проблеми. Това най-вече е свързано със стигмата, която носи психичното заболяване, това негативно отношение, което автоматично се поражда във всички околни хора, когато разберат, че някой има психични проблеми, включително и на работното място", коментира тя.    

АФИС: 7 партии влизат - ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ, РБ, АБВ и ПФ

http://www.bnews.bg/article-114564

Потенциални призьори в следващия парламент седем формации - ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, АБВ, ББЦ и ПФ, сочи проучване на АФИС. Прескачането на четирипроцентната бариера е под въпрос за "Атака". Борисов няма да има мнозинство.

Осем екзекутирани за терористични атаки в Китай

http://offnews.bg/news/n_1/n_380321.html

Китай екзекутира осем души за терористични атентати, свързани с размирния Синцзян-уйгурски автономен район, включително трима организатори на автомобилната катастрофа на площад "Тянанмън" в Пекин през 2013 г., съобщи Ройтерс. Синзцян е традиционният дом на мюсюлманите уйгури, където според Пекин ислямисти сепаратисти искат да създадат независима държава, наречена Източен Туркестан. Уйгурски групи в изгнание и правозащитници казват, че репресивната политика на правителството в Синзцян е нещото, предизвикващо вълнения. Според властите именно представители на тази група на са извършителите на атентата на пекинския площад на 28 октомври 2013 г., при който се врязаха с автомобил, натоварен с бидони с бензин в хората, събрали се пред Забранения град. При нападението загинаха двама туристи, както и тримата нападатели.

Разградското село Камено остана под вода

http://www.cross.bg/seloto-voda-ostana-1426918.html

/КРОСС/ Разградското село Камено остана под вода. Изсипалият се вчера следобед проливен дъжд потопи къщи и дворове. Най-сериозни са пораженията в домовете на хората в ниската част на селището. С вода и тиня са пълни летни кухни, приземни етажи и мазета, предава Нова телевизия. Наводнението погълна покъщнината, унищожи реколтата в дворовете, погуби и много домашни животни. Бедствието започна с порой, какъвто не помнят и най-възрастните. Стихията е ударила най-тежко живеещите на малка улица „Надежда", но пък е на най-ниското място в селото. Заради наводнението пътят Разград-Кубрат вчера остана затворен за близо час. В Каменово коментираха, че проблемите идват от канала, който пресича селото. В селото се оплакват, че въпреки многобройните сигнали, досега нито местното кметство, нито община Кубрат са предприели мерки за почистването на опасното съоръжение. Хората се надяват все пак гласът им да бъде чут и проблемът решен, преди да се е случила по-голяма трагедия.  

Почина велосипедист, блъснат от кола на Е-79

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4260210

Почина мъж, блъснат от лека кола на главен път Е-79 край Благоевград, предаде БГНЕС. След извършеният от полицията оглед е установено, че той е бил велосипедист.
Тежкият пътен инцидент стана в 21 часа снощи на Е-79 в отсечката между пътни възли "Струмско" и надлеза на пътен възел "Покровник". Лек автомобил пежо-пикап блъска движещ се в посоката му Почина мъж, блъснат от лека кола на главен път Е-79 край Благоевград, предаде БГНЕС. След извършеният от полицията оглед е установено, че той е бил велосипедист. Тежкият пътен инцидент стана в 21 часа снощи на Е-79 в отсечката между пътни възли "Струмско" и надлеза на пътен възел "Покровник". Лек автомобил пежо-пикап блъска движещ се в посоката му

Мартин Иванов: От десетилетия държавата е абдикирала от българската култура

http://www.cross.bg/kyltyrata-ivanov-durzhavata-1426917.html

/КРОСС/ „Мога да започна като китайска капка да повтарям: Проблемът в културата не е в нейното качество. Нашите артисти, художници, библиотекари са прекрасни хора. Проблемът е, че от години, от десетилетия дори държавата е абдикирала от българската култура", каза в студиото на „Събуди се" служебният министър на културата Мартин Иванов. „Ние за 2 месеца няма да решим този въпрос, но се надявам след като говорим за това сега, този разговор да се продължи от хората, които ще дойдат след нас. Ние всички сме много горди, че имаме 13-вековна история но дали всеки от нас би дал по 13 лева за историческите обекти у нас? Това, че нямаме пари в момента, не е проблем. По-скоро е тревожно, че и в бъдеще няма да имаме. Докато ние не си дадем сметка за това, ще гледаме как нашите ценности и най-светлите ни умове се топят", допълни той. „Аз съм в тъжна и унизителна ситуация да гледам колегите в която и да било културна сфера и да им казвам „Съжалявам, че няма пари". На Шипка няма тоалетна, ВиК инсталацията е на 50 години. Подобно е положението на Петрова нива, Ларгото, домът на Христо Смирненски", заяви Иванов. „Трябва да има целенасочена кампания за популяризиране и подкрепа на културата ни. Не обичаме да казваме, че сме малък народ, но в същото време се притесняваме да покажем на света какво имаме. А ние имаме много", допълни министърът.  

На най-важните житейски кръстопътища няма никакви пътни знаци

http://www.cross.bg/znatzi-nikakvi-putni-1426916.html

/КРОСС/ Чарли Чаплин, британски актьор, режисьор, сценарист и композитор: На най-важните житейски кръстопътища няма никакви пътни знаци.

Почина велосипедист, блъснат от кола на Е-79

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4260206

Почина мъж, блъснат от лека кола на главен път Е-79 край Благоевград, предаде БГНЕС. След извършеният от полицията оглед е установено, че той е бил велосипедист.
Тежкият пътен инцидент стана в 21 часа снощи на Е-79 в отсечката между пътни възли Почина мъж, блъснат от лека кола на главен път Е-79 край Благоевград, предаде БГНЕС. След извършеният от полицията оглед е установено, че той е бил велосипедист. Тежкият пътен инцидент стана в 21 часа снощи на Е-79 в отсечката между пътни възли "Струмско" и надлеза на пътен възел "Покровник". Лек автомобил пежо-пикап блъска движещ се в посоката му

Преглед на печата

http://www.cross.bg/voda-breznik-fonda-1426915.html

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите страници Самуил скара Благоевград В. Стандарт - стр. 1Желязна вода за желязно здраве- В. Труд - стр. 1 Само 150 къщи в Мизия стават за живеене- в. Монитор - стр. 1Вземат от общините 60 млн лева от фонда Орешарски- В. 24 часа - стр. 1Търсят платени гласове за вота- В. Преса - стр. 1 Студенти се топлят от слънцето- В. Телеграф - стр. 1 Водещи заглавия на вътрешните страници КТБ е раздавала милиони срещу бизнес фантазии- В. Труд - стр. 2БСП плаши Близнашки с протести- В. Труд - стр. 5Първи сигнал за търговия с гласове за изборите- В. 24 часа - стр. 2Царисти ще водят листи на Реформаторския блок- В. 24 часа - стр. 2 ТРУДЖелязна вода за желязно здраве!Уникален минерален извор на Брезник лекува хора от цял святМинералната вода от малкото изворче в лесопарк "Бърдото" край Брезник е достоен конкурент на тази в прочутия чешки курорт Карлови Вари, твърди доц. Коста Василев. Заради химическия и? състав местните жители я наричат "желязна". От цял свят в Брезник идват хора, страдащи от анемия, стомашно-чревни, кожни и други заболявания с надежда да оздравеят. По качества брезнишката минерална вода съперничи на изворите в Пираварт (Австрия), Арттейхо (Испания), Левико (Италия) и Авейрон (Франция). 24 часаВземат от общините 60 млн лева от фонда ОрешарскиОбщините ще бъдат лишени от 60 млн. лв

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bulgariya-petkov-poslanik-1426914.html

/КРОСС/ Д-р Иванка Ципоркова, офталмолог в МБАЛ „ЗДРАВЕ" - гр. ПазарджикПроф. д-р Виктор Златков, директор на Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом"Любка Рондова, народна певицаРади Найденов, посланик на България в ГерманияИван Петков, посланик на България в МакедонияРалф Петров, управител на „Медиа партнер" ЕООДВладимир Савов, член на Комисията по финансов надзорПроф. д-р Георги Фотев, социолог, бивш министър на наукатаЕлена Пеева, актрисаКостадин Филипов, журналист, тв водещМирослав Станчев, певец от група „Петте сезона"Ангелина Гаврилова, балеринаДимитър Петков, футболистСветлин Симеонов-Пинчера, футболист

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/televizionno-ytro-1426912.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Кой плати протеста или кой плати за омаскаряване на протестиращите?Гости: Петьо Блъсков, главнен редактор на в. „Труд" и Асен Генов, лице на протестаТема: Дейна кметица върти четири села. Как става това?Тема: Рубриката „Въпросителни от седмицата" - коментар на актуалните темиГости: Галя Горанова, Тома Биков и Росен Босев.Тема: Има ли безплатно място под слънцето? Включване на живо от плажа.Тема: Ще потъне ли българската култура в блатото?Гост: Мартин Иванов, министър на културатаТема: Какво се случва в детската градина в Мизия?Тема: Леденото предизвикателство на Соломон ПасиТема: Скочи над мен - среща с момчето, за чийто талант няма границиТема: Седмица на танците

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/predstoyashti-subitiya-v-stranata-1426913.html

/КРОСС/ ШаблаМинистърът на земеделието и храните Васил Грудев ще открие морски фар, финансиран по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство" 2007-2013 г. и читалище, обновено по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места" от Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. СофияНа улица „Оборище" ще бъдат проведени различни мероприятия във връзка с четвъртата седмица на фестивала „ София диша". Седмицата е посветена на музиката. ШуменЛистата с кандидати за народни представители на Коалиция АБВ за Шуменския многомандатен район ще бъдат обявени

Терористи и мафиоти зад банковия обир в Дистомо

http://www.grreporter.info/Teroristi_i_mafioti_zad_bankoviya_obir_v_Distomo/15993

Стар познайник на полицията е взел активно участие в обира, извършен като на кино в петък в Дистомо. Става въпрос за издирвания № 1 Йоргос Петракос, който се смята за един от най-близките сътрудници на мафиота Никос Мазиотис

прочети повече

Министърът на културата: Държавата е абдикирала от българската култура

http://offnews.bg/news/n_1/n_380314.html

"Проблемът в българската култура е, че от години, от десетилетия дори държавата е абдикирала”, това каза днес служебният министър на културата Мартин Иванов. "Това, което мога да направя за двата месеца, в които ще съм министър, е да повтарям като китайска капка, че проблем в култура не е нейното качество, а в това, че държавата е абдикирала. Проблемът няма да го решим за два месеца, но като говорим и разговорът продължи, се надявам обществото да си даде сметка за това" добави Иванов. "Как се гради национална гордост, като гледаме, че всичко ценно около нас се руши? Та нима нямаме достоен българин за Нобелов лауреат," попита министър Иванов и категорично заяви, че има какво да покажем на света. Министърът заяви още, че е в тъжна и унизителна ситуация да гледа хората от всеки един културен бранш и да им казва, че пари няма. "На Шипка няма тоалетна, ВиК инсталацията е на 50 години. Подобно е положението на Петрова нива, Ларгото, домът на Христо Смирненски”, заяви Иванов. Служебният министър на културата изтъкна, че липсата на пари за министерството в момента не е проблем, а по-скоро тревожен е фактът, че и за в бъдеще няма да се намерят. "Докато ние не си дадем сметка за това, ще гледаме как нашите ценности и най-светлите ни умове се топят", допълни той.

24 август в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-frantziya-obyavyava-1426911.html

/КРОСС/ 79 г. - Изригва вулканът Везувий; градовете Помпей, Херкулан и Стабий са погребани под вулканична пепел и хиляди хора загиват. (някои учени смятат, че това става на 24 октомври)410 г. - Аларих I крал на вестготи превзема и ограбва три дена Рим.1185 г. - Солун е нападнат, ограбен, а голяма част от жителите му са избити от сицилиански нормани.1215 г. - Папа Инокентий III обявява Магна харта за невалидна.1349 г. - 6 хиляди евреи са убити в Майнц след обвинението, че са болни от чума.1456 г. - Приключва отпечатването на Библията на Гутенберг.1572 г. - Вартоломеева нощ: През нощта на празника на св. Вартоломей във Франция започва масово избиване на хугеноти (френски протестанти).1690 г. - Основан е град Калкута в Индия.1886 г. - Съставено е дванадесетото правителство на Княжество България, начело с Петко Каравелов.1891 г. - Томас Едисон патентова кинокамерата.1912 г. - Аляска става територия на САЩ.1931 г. - Франция и СССР подписват договор за ненападение.1944 г. - България във Втората световна война: Правителството на България издава нареждане войските на Нацистка Германия да напуснат територията на страната; в съответствие с нареждането започва обезоръжаване на германските войници и до 7 септември е отнето оръжието на 15 000 от тях.1944 г. - Партизанско движение в България: Рило-Пиринския партизански отряд провежда Жабокрекската бойна операция.1949 г. - Влиза в сила договорът, с който се учредява НАТО.1954 г

Св. свещеномъченик и апостол Евтих

http://www.cross.bg/apostol-sveti-evtihiii-1426910.html

/КРОСС/ Св. свещеномъченик Евтих, родом от гр. Севастопол (Палестина), бил ученик на св. Йоан Богослов. Той обходил много страни и градове като апостол и епископ. Бил гонен, изтезаван и държан в окови. Завършил мъченически своя живот - посечен бил с меч. Като чул благовестието за името Христово, той оставил родителите и приятелите си и дошъл при любимия ученик и апостол Йоан Богослов*. Като го следвал навсякъде и подражавал на житието му, свети Евтихий се поучавал от него на божествена премъдрост и черпел от него, като от извор, Божия благодат. Като се преизпълнил с апостолска ревност, свети Евтихий ревностно изкоренявал бесовската прелест. Срещайки свети апостол Павел, Евтихий станал негов спътник и много се потрудил заедно с него, проповядвайки Евангелието и понасяйки мъжествено всички злочестини; ето защо свети Евтихий е считан за ученик и на евангелист Йоан Богослов, и на свети апостол Павел. Свети Евтихий е причислен също и към числото на малките апостоли и се нарича апостол, въпреки че не влиза в числото на седемдесетте; той е удостоен с това име, защото се потрудил с най-старшите апостоли, благовестейки името на нашия Господ Иисус Христос, а също и защото бил поставен от тях за епископ за служение на словото и за принасяне на безкръвната жертва, и накрая, защото обиколил много страни с проповед за Христовото име не само с другите апостоли, но и сам

Генов скочи на Блъсков - бил неплатен протестър

http://www.bnews.bg/article-114565

Протестърът Асен Генов и журналистът Петьо Блъсков спориха люто за това били ли са платени протестите, или не. Наложи се дори да им бъде отнет преждевременно ефирът.

Трус от 4,9 по Рихтер разлюля и Исландия

http://europe.actualno.com/Trus-ot-49-po-Rihter-razlulja-i-Islandija-news_46573.html

Трус с магнитуд 4,9 бе усетен сутринта в Исландия, предаде ИТАР-ТАСС, както се позовава на информация от Европейско-средиземноморския сеизмологичен център. Епицентърът на земетресението е локализиран ...

Военен парад по време на обстрел в Украйна

http://europe.actualno.com/Voenen-parad-po-vreme-na-obstrel-v-Ukrajna-news_46574.html

На площад "Независимост" в Киев започна военен парад, посветен на 23-а годишнина от независимостта на Украйна. Парадът приема президентът Петро Порошенко. В него участват 1500 души от личния...

Жена загина, а младеж бере душа след тежка катастрофа край Пловдив

http://crime.actualno.com/Jena-zagina-a-mladej-bere-dusha-sled-tejka-katastrofa-kraj-Plovdiv-news_46579.html

Тежко е състоянието на 27-годишния младеж, който пострада при катастрофата тази сутрин на пътя между Калояново и Граф Игнатиево. Това съобщи пред "Фокус" дежурен лекар в спешния център в Пло...

13 катастрофи и трима пострадали за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262017

Трима души са пострадали при катастрофа на пътя за „Златни пясъци“, посока кв. „Виница“, информираха за Дарик от полицията. Инцидентът е станал вчера, като причината за катастрофата е неправилно изпреварване на лек автомобил, което довежда до челен сблъсък с друга кола.

Китай отрече провокации от техен изтребител към американски

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/24/2366951_kitai_otreche_provokacii_ot_tehen_iztrebitel_kum/?ref=rss


Китай отхвърли като неоснователни обвиненията на Пентагона, според които китайски изтребител се е доближил опасно близо до американски самолет близо до Китай, съобщи агенция "Синхуа", цитирана от "Франс прес". Според официален Пекин, вероятно това е пореден случай на следене на китайски военни части, практикувано от американските сили.

Китайското министерство на националната отбрана посочи в комюнике, публикувано от "Синхуа", че изтребителят е бил на добра дистанция от другия...

"Борусия" (Д) загуби с най-бързия гол в Бундеслигата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4260202

Вицешампионът на Германия, носител на купата и суперкупата "Борусия" (Дортмунд) започна със загуба Бундеслигата. На старта "жълто-черните" бяха победени на своя стадион с 2:0 от "Байер" (Леверкузен).

Мачът влезе в историята заради най-бързия гол в историята на Бундеслигата. Гостите откриха резултата още в 9-ата секунда, когато мароканецът Вицешампионът на Германия, носител на купата и суперкупата "Борусия" (Дортмунд) започна със загуба Бундеслигата. На старта "жълто-черните" бяха победени на своя стадион с 2:0 от "Байер" (Леверкузен). Мачът влезе в историята заради най-бързия гол в историята на Бундеслигата. Гостите откриха резултата още в 9-ата секунда, когато мароканецът

Задържаха пиян български шофьор във Франция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4260197

Френските власти са задържали шофьор на тежкотоварен камион, който е карал по магистралата в района на Салон дьо Прованс с високо количество алкохол в кръвта в четвъртък сутринта, съобщава изданието "Ла Прованс".
Водачът, който е служител на българска компания, е задържан, след като пътната полиция се е отзовала на сигнал за камион, Френските власти са задържали шофьор на тежкотоварен камион, който е карал по магистралата в района на Салон дьо Прованс с високо количество алкохол в кръвта в четвъртък сутринта, съобщава изданието "Ла Прованс". Водачът, който е служител на българска компания, е задържан, след като пътната полиция се е отзовала на сигнал за камион,

Френската полиция задържа пиян български шофьор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4260189

Френските власти са задържали шофьор на тежкотоварен камион, който е карал по магистралата в района на Салон дьо Прованс с високо количество алкохол в кръвта в четвъртък сутринта, съобщава изданието Френските власти са задържали шофьор на тежкотоварен камион, който е карал по магистралата в района на Салон дьо Прованс с високо количество алкохол в кръвта в четвъртък сутринта, съобщава изданието "Ла Прованс". Водачът, който е служител на българска компания, е задържан, след като пътната полиция се е отзовала на сигнал за камион,

АИКБ: Не убивайте икономиката с високи осигурителни вноски

http://www.vesti.bg/novini/aikb-ne-ubivajte-ikonomikata-s-visoki-osiguritelni-vnoski-6020688

Не убивайте икономиката с увеличаването на осигурителните вноски, призовават от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

Стейси Киблър роди момиченце

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/stejsi-kiblyr-rodi-momichence-6020687

Джаред и аз сме благословени с любовта на живота си, написа щастливата майка в личния си сайт

Сепаратисти обстрелват стадиони в Донецк

http://offnews.bg/news/n_1/n_380310.html

Сепаратисти обстрелваха стадиона на "Шахтьор" Донецк "Донбас Арена", съобщи генералният директор на украинския клуб Сергей Палкин. Жертви от персонала на стадиона няма. Един артилерийски снаряд се е взривил на стадиона, а друг в намиращ се наблизо енергиен център. По-рано вчера бе обстрелван друг стадион - "Авангард", на който провежда мачовете си тима от елита "Зоря" Луганск. Поради сериозното напрежение в Донецк отборът на "Шахтьор" Донецк тренира в Киев, където живеят и семействата на футболистите, а мачовете си играе в Лвов. Тази вечер шампионите на Украйна имат мач за купата на страната с "Оболон" (Бровар).

Царят си иска Царска Бистрица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4260178

Симеон Сакскобургготски ще обжалва решението на Софийския окръжен съд, с което трябва да върне резиденцията "Царска Бистрица", съобщиха от кабинета на бившия премиер.
Адвокатите на бившия премиер и сестра му Мария Луиза все още не са получили официалното решение на съда. След като се запознаят с него, ще направят изявление, Симеон Сакскобургготски ще обжалва решението на Софийския окръжен съд, с което трябва да върне резиденцията "Царска Бистрица", съобщиха от кабинета на бившия премиер. Адвокатите на бившия премиер и сестра му Мария Луиза все още не са получили официалното решение на съда. След като се запознаят с него, ще направят изявление,

Идват важни дни за дипломацията в опитите за уреждане на кризата в Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262009

Днес Украйна отбелязва 23-години от провъзгласяването на независимостта си. В Киев и Одеса по случай празника ще се проведат военни паради. Страната преживява най-трудните времена в своята история, станалата в началото на годината смяна на властта не беше приета от югоизточните региони и доведе до отделянето на Крим и кръвопролитния конфликт в Донбас.

Няколко варненски местности без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=262015

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария днес без вода ще са абонатите в част от местностите Манастирски рид, Траката, Евксиноград, Ален Мак и к.к. Чайка. Аварията се очаква да бъде отстранена привечер, а водоподаването възстановено до 20 часа, уточниха от ВиК-Варна.

Блъсков: Близнашки е чугунен комунист, за протестите е плащано

http://frognews.bg/news_75121/

Асен Генов отказа да спори с Блъсков в "Събуди се" за финансирането на протестите и предаването започна само с главния редактор на "Труд".Да спрат да се репчат.Те лично започват да ме нападат.Казал съм го по много телевизии и медии. Това което беше кауза го превърнаха в биене на барабани, с което опорочиха инструмента, наречен протест. Всичко се превърна в един водевил, каза той.

"Валенсия" се пребори за равенство в Севиля

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4260193

Испанското първенство започна в събота вечер с мачове без участието на "великите сили" "Барселона", "Реал" (Мадрид) и "Атлетико" (Мадрид).

В най-интригуващия двубой "Валенсия" успя да се пребори за точка при гостуването срещу победителя в Лига Европа "Севиля" - 1:1. За домакините откри Алейкс Видал в края на първото полувреме. След почивката Испанското първенство започна в събота вечер с мачове без участието на "великите сили" "Барселона", "Реал" (Мадрид) и "Атлетико" (Мадрид). В най-интригуващия двубой "Валенсия" успя да се пребори за точка при гостуването срещу победителя в Лига Европа "Севиля" - 1:1. За домакините откри Алейкс Видал в края на първото полувреме. След почивката

Царят ще обжалва за Царска Бистрица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4260170

Симеон Сакскобургготски ще обжалва решението на Софийския окръжен съд, с което трябва да върне резиденцията Симеон Сакскобургготски ще обжалва решението на Софийския окръжен съд, с което трябва да върне резиденцията "Царска Бистрица", съобщиха от кабинета на бившия премиер. Адвокатите на бившия премиер и сестра му Мария Луиза все още не са получили официалното решение на съда. След като се запознаят с него, ще направят изявление,

Две жертви след израелски удар срещу Газа

http://asia.actualno.com/Dve-jertvi-sled-izraelski-udar-sreshtu-Gaza-news_46572.html

Двама души загинаха тази сутрин при израелски въздушен удар по Ивицата Газа, предаде АФП. Двете жертви да починали от получените тежки рани. Други петима ранени са настанени в болница. Повече от 2100 ...

Реформаторите и АБВ изпреварват Бареков, ако изборите са днес

http://politics.actualno.com/Reformatorite-i-ABV-izprevarvat-Barekov-ako-izborite-sa-dnes-news_46575.html

Реформаторите и АБВ изпреварват партията на Николай Бареков, ако изборите са днес. Това сочи проучване на социологическа агенция "Афис", проведено в периода между 16-и и 21-и август. Според...

Китай е екзекутирал осем души за терористични атентати

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/24/2366942_kitai_e_ekzekutiral_osem_dushi_za_teroristichni/?ref=rss

Китай е екзекутирал осем души за терористични атентати, свързани с размирния Синцзян-уйгурски автономен район, включително трима организатори на автомобилната катастрофа на площад "Тянанмън" в Пекин през 2013 г., съобщи Синхуа, цитирана от "Ройтерс". Синзцян е традиционният дом на мюсюлманите уйгури, където според Пекин ислямисти сепаратисти искат да създадат независима държава, наречена Източен Туркестан.

Уйгурски групи в изгнание и правозащитници казват, че репресивната политика на...

Подслониш ли заразен, лежиш 2 години в затвора

http://www.bnews.bg/article-114562

Парламентът на Сиера Леоне обяви за престъпление, наказвано с две години затвор, даването на подслон на заразени с вируса ебола.

Студенти се топлят от слънцето

http://pik.bg/студенти-се-топлят-от-слънцето-news217328.html

Студенти се топлят от слънцето

Студентите на УНСС ще се топлят от слънцето и ще използват LED осветление в обежитията си, съобщава „Телеграф“.

В четири блока на висшето училище вече текат ремонти за повишаване на енергийната ефективност. Догодина предстои и в останалите да започнат строителни дейности, обясни шефът на общежитията проф. Иван Чавдаров.В момента се прави саниране на сградите и се поставят нови дограми. Предстои на покривите на четирите блока да бъдат монтирани панели, с които да се извлича енергия от слънцето. Допълнително в стаите ще бъде сложено LED осветление, което също е енергоспестяващо.

Иновативната мярка означава, че студентите през лятото ще се къпят изцяло с вода, затоплена от слънцето. Благодарение на енергийната ефективност разходите им би трябвало да паднат до 40%. В момента учещите плащат между 40 и 60 лв. Консумативи за пребиваването си в студентските блокове.

Според проф. Чавдаров, обаче, младежите няма да плащат по-малко. „Договорката с фирмата, която прави енергийната ефективност, е тя да вложи собствени средства в ремонта, след което ние 10 г. ще връщаме парите. Нямаме откъде другаде да ги вземем, освен от студентските консумативи. Спестените 40% от сегашните суми ще покриват разходите за ремонта“, обясни той.

"Арсенал" се спаси в последните минути

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4260174

"Арсенал" се спаси в последните минути от домакинска загуба срещу "Евертън" на старта на Висшата лига. До 83-ата минута "артилеристите" изоставаха в резултата с 0:2. Сиймъс Коулман и Стивън Нейсмит дадоха голова преднина на гостите през първото полувреме.

В края на двубоя Аарон Рамзи намали, а изравнителното попадепоследната минута "Арсенал" се спаси в последните минути от домакинска загуба срещу "Евертън" на старта на Висшата лига. До 83-ата минута "артилеристите" изоставаха в резултата с 0:2. Сиймъс Коулман и Стивън Нейсмит дадоха голова преднина на гостите през първото полувреме. В края на двубоя Аарон Рамзи намали, а изравнителното попадепоследната минута

Наводнения в Разградско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4260162

Разградското село Камено остана под вода. Изсипалият се вчера следобед проливен дъжд потопи къщи и дворове. Най-сериозни са пораженията в домовете на хората в ниската част на селището, съобщи Нова тв. С вода и тиня са пълни летни кухни, приземни етажи и мазета.
Наводнението погълна покъщнината, унищожи реколтата в дворовете, Разградското село Камено остана под вода. Изсипалият се вчера следобед проливен дъжд потопи къщи и дворове. Най-сериозни са пораженията в домовете на хората в ниската част на селището, съобщи Нова тв. С вода и тиня са пълни летни кухни, приземни етажи и мазета. Наводнението погълна покъщнината, унищожи реколтата в дворовете,

Пак променят движението заради "София диша"

http://pik.bg/пак-променят-движението-заради-софия-диша-news217327.html

Пак променят движението заради "София диша"

Във връзка с организирането на традиционния фестивал за култура и изкуство - „София диша 2014”, се предвижда временна организация на движението, съобщиха от пресцентъра на Столична община.Престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства ще бъдат забранени, както следва:

От 08,00 до 22,00 часа на 24 август по:
- ул. „Проф. Асен Златаров” между ул. „Герлово”и ул. „Анджело Ронкали”;
- ул. „Васил Априлов” между ул. „Марин Дринов” и ул. „Оборище”.

За два месеца мога само да повтарям, че държавата е абдикирала от културата, каза министър Иванов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/24/2366933_za_dva_meseca_moga_samo_da_povtariam_che_durjavata_e/?ref=rss


"Това, което мога да направя за двата месеца, в които ще съм министър, е да повтарям като китайска капка, че проблем в култура не е нейното качество, а в това, че държавата е абдикирала. Проблемът няма да го решим за два месеца, но като говорим и разговорът продължи, се надявам обществото да си даде сметка за това", каза по Нова телевизия министърът на културата в служебния кабинет Мартин Иванов.

Той допълни, че е в унизителната ситуация да гледа хората от всеки един културен бранш и...

Скандал! Симеон Сакскокобургготски си иска "Царска Бистрица", дължал 400 бона

http://pik.bg/скандал-симеон-сакскокобургготски-си-иска-царска-бистрица-дължал-400-бона-news217322.html

Скандал! Симеон Сакскокобургготски си иска "Царска Бистрица", дължал 400 бона

Симеон Сакскобургготски ще обжалва решението на Софийския окръжен съд, с което трябва да върне резиденцията "Царска Бистрица", съобщиха от кабинета на бившия премиер.

Адвокатите на бившия премиер и сестра му Мария Луиза все още не са получили официалното решение на съда. След като се запознаят с него, ще направят изявление, заявяват още от кабинета на му.

Обжалването пред по-висша инстанция ще бъде направено в срок. Според постановлението на окръжните магистрати семейството на Сакскобургготски трябва да върне резиденцията. Също така те ще трябва да платят близо 400 000 лв., ако съдебното решение влезе в сила. Сумата се образува като обезщетение от по 140 742 лева от всеки един от двамата и 80 000 лева лихви за това, че са ползвали имота без основание в продължение на 5 години.

В парите влиза и заплащането на разноските по делото. Магистратите са решили, че Царя и сестра му са били добросъвестни ползватели на имота. Те са изхарчили за ремонти и изографисване на параклиса "Свети Иван Рилски" 168 000 лв. Двамата обаче са получавали приходи от входни билети за "Царска Бистрица" и добив на дървесина от парка.

Разградско село остана под вода

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4260159

Разградското село Камено остана под вода. Изсипалият се вчера следобед проливен дъжд потопи къщи и дворове. Най-сериозни са пораженията в домовете на хората в ниската част на селището, съобщи Нова тв. С вода и тиня са пълни летни кухни, приземни етажи и мазета.
Наводнението погълна покъщнината, унищожи реколтата в дворовете, Разградското село Камено остана под вода. Изсипалият се вчера следобед проливен дъжд потопи къщи и дворове. Най-сериозни са пораженията в домовете на хората в ниската част на селището, съобщи Нова тв. С вода и тиня са пълни летни кухни, приземни етажи и мазета. Наводнението погълна покъщнината, унищожи реколтата в дворовете,

Бебетата с 1000 повече, спрямо година назад

http://www.moreto.net/novini.php?n=262012

Хиляда бебета повече са се родили у нас досега в сравнение с миналата година. 40 799 новородени са проплакали досега срещу 39 489 през 2013 г. Въпреки че сме далече от бейби бум, цифрите дават някакъв оптимизъм за увеличаване на раждаемостта.

Осем партии са потенциални претенденти за място в следващия парламент

http://news.ibox.bg/news/id_1644026762

ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския Блок, АБВ, ББЦ, Патриотичния Фронт и Атака имат най-големи шансове да излъчат представители в следващото Народно събрание, сочи изследване на социолозите от Афис. Още три-четири партии разполагат с реални шансове да прескочат бариерата от 1% и по този начин да направят числото на имащите право на държавна субсидия над 10. Преднината за ГЕРБ е съществена и трудно преодолима, но недостатъчна партията на Бийко Борисов да спечели пълно мнозинство от 121 народни представители.

Ще доиграят мача "Берое" - "Хасково"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4260164

Второто полувреме на мача "Берое" - "Хасково" от събота ще се изиграе тази вечер. Двубоят от 6-ия кръг на "А" група бе прекратен на почивката заради лошо време при резултат 2:0. Головете за беройци вкараха Венцислав Христов и Жуниор Мапуку.

Буря с проливен дъжд и градушка наводни терена и направи невъзможно изиграването на второто полувреме. Второто полувреме на мача "Берое" - "Хасково" от събота ще се изиграе тази вечер. Двубоят от 6-ия кръг на "А" група бе прекратен на почивката заради лошо време при резултат 2:0. Головете за беройци вкараха Венцислав Христов и Жуниор Мапуку. Буря с проливен дъжд и градушка наводни терена и направи невъзможно изиграването на второто полувреме.

Над 1 млн. българи са депресирани

http://pik.bg/над-1-млн-българи-са-депресирани-news217320.html

Над 1 млн. българи са депресирани

Повече от 1 милион българи страдат от депресия, предаде Дарик.

Анна Караманова, която е представителка на организация за борба срещу психичното разстройство, посочва, че около 15 процента от гражданите на страната страдат от една или друга форма на депресивни състояния.

Специалистката посочва, че доста често хората не търсят специализирана помощ.

Невероятно! Вещиците живеят в Латвия!

http://www.bnews.bg/article-114563

Има едно място в света, където могат да се видят на живо вещици, ритуалите им и да се опита кухнята им. Техните събори могат да бъдат наблюдавани в селцето Рагана в Латвия.

Силен вятър на места с дъжд, температурите - от 27° до 32°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4260148

Днес преди обяд над много райони от страната ще преобладава слънчево време, но ще има и увеличения на облачността, по-значителни след обяд. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места в Северна България. Вятърът постепенно ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили, в Дунавската равнина умерен до силен, Днес преди обяд над много райони от страната ще преобладава слънчево време, но ще има и увеличения на облачността, по-значителни след обяд. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места в Северна България. Вятърът постепенно ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили, в Дунавската равнина умерен до силен,

Сирийски ракети полетяха към Голанските възвишения

http://asia.actualno.com/Sirijski-raketi-poletjaha-kym-Golanskite-vyzvishenija-news_46567.html

Окупираните от Израел Голански възвишения бяха подложени на ракетен огън от Сирия в неделя, но не се съобщава за жертви. "Най-малко пет ракети, изстреляни от Сирия, удариха различни места в Голан...

Ремонти оставят на сухо квартали на София във вторник

http://sofia.actualno.com/Remonti-ostavjat-na-suho-kvartali-na-Sofija-vyv-vtornik-news_46570.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 26 август, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно о...

Пръскат за трети път срещу комари в София

http://society.actualno.com/Pryskat-za-treti-pyt-sreshtu-komari-v-Sofija-news_46571.html

Столична община започва обработка на зелените площи, градини междублокови пространства с препарати срещу комари. Това е третото пръскане против насекомите за това лято. Дейностите ще се извършват след...

Пресконференция в ОДМВР - Пловдив

http://press.mvr.bg/NEWS/news140824_02.htm

Очакваме ви утре, 25 август, 13 часа -  сградата на областната дирекция / ул. „Княз Богориди” 7/

Няма ваксина за всички бебета

http://pik.bg/няма-ваксина-за-всички-бебета-news217318.html

Няма ваксина за всички бебета

Хиляда бебета повече са се родили у нас досега в сравнение с миналата година. 40 799 новородени са проплакали досега срещу 39 489 през 2013 г., пише в. Стандарт.

Традиционно най-много бебета са проплакали в София (9953), Пловдив (4531), Варна (3053) и Бургас (2260). Сливен обаче засега отнема петото място на Стара Загора за разлика от миналата година. През тази в града на липите са проплакали 1964 бебета срещу 2046 в Сливен. Разместване има и на опашката. Както обикновено най-малко бебета са се родили във Видин (330) и Разград (339). Перник обаче е изпреварил Смолян с 405 малчугани срещу 389.

Увеличаването на раждаемостта обаче изненада неприятно здравното министерство. Причината е, че ведомството няма петвалентна ваксина заради проблеми на фирмата производител. Договорът за шествалентната пък не е ясно кога ще се подпише и дали ще има доставки навреме. Здравното ведомство ще се опита да закърпи положението с останали количества от по-старата четиривалентна ваксина, като бебетата ще се боцкат отделно за хепатит В.

Наводнения в разградското село Камено

http://offnews.bg/news/n_1/n_380299.html

Къщи и дворове в разградското село Камено са под вода след изсипалия се вчера проливен дъжд, съобщава Нова телевизия. Най-засегнати са къщите в ниската част на селището.  Стихията е погълнала покъщнина, мъртви са много домашни животни, а реколтата в дворовете е унищожена. Хората споделят, че не помнят подобно бедствие. Проливният дъжд е наложил затваряне на пътя Разград-Кубрат вчера за близо час. В Каменово хората споделят, че проблемите идват от канала, който пресича селото. Жителите многократно са сигнализирали за проблема, но досега нито кметството, нито община Кубрат са предприели мерки за почистването на опасния канал.

Министър Иванов:На Шипка няма ВиК инсталация, тоалетна

http://frognews.bg/news_75119/

Проблемът на културата не е в нейното качество, а в това че държавата е абдикирала от българската култура. Обществото трябва да си даде сметка за това.Това каза в "Събуди се" по Нова телевизия министърът на културата Мартин Иванов и с това отговори на въпроса, има ли пари за култура.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/24/2366801_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.


Последен ден да посетим кораба на „Грийнпийс“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262011

Днес е последният ден, в който варненци и гости на града могат да се качат на борда на кораба на “Грийнпийс” (Greenpeace) Rainbow Warrior. Корабът, който е акостирал на Морска гара Варна, отвори врати за свободни посещения преди 2 дни.

До 32° днес, на места дъжд и гръмотевици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4260143

Днес преди обяд над много райони от страната ще преобладава слънчево време, но ще има и увеличения на облачността, по-значителни след обяд. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места в Северна България. Вятърът постепенно ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили, в Дунавската равнина умерен до силен, Днес преди обяд над много райони от страната ще преобладава слънчево време, но ще има и увеличения на облачността, по-значителни след обяд. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места в Северна България. Вятърът постепенно ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили, в Дунавската равнина умерен до силен,

Метеоролози от БАН: Днес ще ни мори жега, след обяд облаци. В планините ще вали и гърми!

http://pik.bg/метеоролози-от-бан-днес-ще-ни-мори-жега-след-обяд-облаци-в-планините-ще-вали-и-гърми-news217310.html

Метеоролози от БАН: Днес ще ни мори жега, след обяд облаци. В планините ще вали и гърми!

Днес около и след обяд отново ще има значителна облачност. Атмосферното налягане ще се понижи и ще е малко по-ниско от средното за август.

Максимални температури - между 27 и 32 градуса, в крайните южни райони до 34 градуса, в София - около 27 градуса. За Черноморието максимални температури 28-30 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса.

Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност, на повече места в Стара планина и Родопите.

Отрязаха българските медии за Пулев - Кличко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259915

Българските медии тотално бяха отрязани от достъп до боя за световните титли в супертежка категория между Кубрат Пулев и Владимир Кличко в Хамбург. Организаторът на мача “К2 промоушънс”, собственост на братята Кличко, разпрати любезни откази за акредитации на около 30 родни журналисти, пуснали заявки в срок преди повече от месец. Удовлетворена е мо Българските медии тотално бяха отрязани от достъп до боя за световните титли в супертежка категория между Кубрат Пулев и Владимир Кличко в Хамбург. Организаторът на мача “К2 промоушънс”, собственост на братята Кличко, разпрати любезни откази за акредитации на около 30 родни журналисти, пуснали заявки в срок преди повече от месец. Удовлетворена е мо

Учебниците са далеч от децата, липсват начални учители

http://www.bnews.bg/article-114561

Липсват учители по чужди езици, начална педагогика, както и възпитатели, има недостиг на преподаватели в детските градини особено в големите градове. Това констатира председателят на СБУ Янка Такева.

Мартин Иванов: От десетилетия държавата е абдикирала от българската култура

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/37RjMtxkspQ/

„Мога да започна като китайска капка да повтарям: Проблемът в културата не е в нейното качество. Нашите артисти, художници, библиотекари са прекрасни хора. Проблемът е, че от години, от десетилетия дори държавата е абдикирала от българската култура”, каза в студиото на „Събуди се” служебният министър на културата Мартин Иванов.

„Ние за 2 месеца няма да решим този въпрос, но се надявам след като говорим за това сега, този разговор да се продължи от хората, които ще дойдат след нас. Ние всички сме много горди, че имаме 13-вековна история но дали всеки от нас би дал по 13 лева за историческите обекти у нас? Това, че нямаме пари в момента, не е проблем. По-скоро е тревожно, че и в бъдеще няма да имаме. Докато ние не си дадем сметка за това, ще гледаме как нашите ценности и най-светлите ни умове се топят”, допълни той.

„Аз съм в тъжна и унизителна ситуация да гледам колегите в която и да било културна сфера и да им казвам „Съжалявам, че няма пари”. На Шипка няма тоалетна, ВиК инсталацията е на 50 години. Подобно е положението на Петрова нива, Ларгото, домът на Христо Смирненски”, заяви Иванов.

„Трябва да има целенасочена кампания за популяризиране и подкрепа на културата ни. Не обичаме да казваме, че сме малък народ, но в същото време се притесняваме да покажем на света какво имаме. А ние имаме много”, допълни министърът, цитиран от Кросс.

 

 

Късметът изневери на Путин

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/24/2366917_kusmetut_izneveri_na_putin/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"  

Походът на Путин срещу Украйна не промени света. Той даже не промени Европа. Европейският съюз се поколеба да заклейми агресията като война. И макар Съединените щати и ЕС да се договориха за въвеждането на санкции срещу Москва, истинският спор в западните столици се водеше не за това как да реагират, а по-скоро за това как да проявят решимост, като сторят минималното.

Затова кримската авантюра на руския президент Владимир...

Д-р Иван Иванов: Патентовал съм противозачатъчна спирала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4260012

- Д-р Иванов, снимка във вестник “Труд” на съвкупляващите се лъв и лъвица в Столичния зоопарк предизвика голям интерес. След това се появи и случаят със сакатите орли - на орел със счупено крило намериха подходяща булка, защото от екоинспекцията настояват да му се осигури половинка. В Пазарджик пък сибирски тигър се оказа без партньорка. Как се оси - Д-р Иванов, снимка във вестник “Труд” на съвкупляващите се лъв и лъвица в Столичния зоопарк предизвика голям интерес. След това се появи и случаят със сакатите орли - на орел със счупено крило намериха подходяща булка, защото от екоинспекцията настояват да му се осигури половинка. В Пазарджик пък сибирски тигър се оказа без партньорка. Как се оси

Плевнелиев от вр. Шипка: Заветите на опълченците са живи

http://news.ibox.bg/news/id_1732485355

Шипченската епопея се е утвърдила в съзнанието на народа ни като непреходен символ

Повече от 1 000 000 българи страдат от депресивни или тревожни разстройства

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bPtACBXSBD0/

Около 15% от населението у нас страда от депресия или състояние, близко до нея. Това съобщи в интервю за Дарик Анна Караманова.„По преценка на специалистите около 15% от населението страда от депресивни или тревожни разстройства – това са повече от 1 000 000 българи. Доста често хората не търсят помощ при такива психични проблеми. Това най-вече е свързано със стигмата, която носи психичното заболяване, това негативно отношение, което автоматично се поражда във всички околни хора, когато разберат, че някой има психични проблеми, включително и на работното място”, коментира тя.

 

 

 

Манго ласи

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/08/24/2366026_mango_lasi/?ref=rss


Ласи е разхладителна напитка, популярна в Индия, Пакистан и Бангладеш, която през последните години става все по-позната и търсена и в Европа. Освен в индийските ресторанти, може да се намери и в някои супермаркети, като най-известният вариант е този с манго.

Ласи обаче може да се приготви с всякакви различни плодове или с мента, стига основата от кисело мляко да се запази, или пък да се сервира в солен вид с различни подправки, което го доближава много до познатия ни айран. 

Сакскобургготски обжалва решението за "Царска Бистрица"

http://frognews.bg/news_75118/

Симеон Сакскобургготски ще обжалва решението на Софийския окръжен съд, с което трябва да върне резиденцията "Царска Бистрица", съобщиха от кабинета на бившия премиер. Адвокатите на Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза все още не са получили официалното решение на съда.

Търсят се над 1900 учители

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VFFhXjksl_M/

Малко над 1900 учители търси образователното министерство седмици преди началото на новата учебна година. Най-много преподаватели не достигат по английски език – 173. Търсят се и 100 математици. Любопитното в случая е, че кризата за педагози постепенно засяга не само чуждите езици и точните науки, но и българския. Към момента в страната безуспешно търсят 77 литератори, които да обучават малчуганите на родна реч, пише в.”Преса”.

Не само учителите, но и учениците намаляват. Наесен вратите си за децата ще отворят 10 училища по-малко. Става дума за седем учебни заведения в малки населени места, които хлопват кепенци поради липса на достатъчно възпитаници. Три техникума също прекъсват работа заради недостиг на кандидати. Въпреки негативната тенденция нито едно дете няма да остане без обучение. Дори и в селото да има един ученик, той ще бъде извозван ежедневно до най-близкото средищно училище.

В момента продължават да текат ремонтни дейности в 566 от близо 2000-те училища у нас. Уверенията на строителните фирми са, че до 15 септември ще са приключили всички дейности около обновяването на класните стаи и дворовете. Риск майсторите да не приключат до първия звънец има в 25 училища. Работата им обаче няма да пречи на нормалното протичане на занятията, обясниха от образователното министерство, цитира Кросс.

 

 

 

18 предписания за хигиена в басейни са издадени от РЗИ-Варна през изминалата седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=261929

През изминалата седмица са извършени 398 инспекции от служители, упражняващи държавен здравен контрол, научи Moreto.net. Във връзка със забраната за тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт и закритите работни места и някои открити обществени места, служители при РЗИ-Варна са извършили общо 192 инспекции.

Какво търсят в Гугъл богатите и бедните американци?

http://curious.actualno.com/Kakvo-tyrsjat-v-Gugyl-bogatite-i-bednite-amerikanci-news_46565.html

Търсенето на американците в Гугъл варира в зависимост от това дали са от богати или бедни щати в САЩ, показва изследване на "Ню Йорк Таймс". Резултатите са плод на 10-годишно проучване за по...

8 екзекутирани в Китай заради участие в атентати

http://asia.actualno.com/8-ekzekutirani-v-Kitaj-zaradi-uchastie-v-atentati-news_46566.html

В Китай бяха изпълнени смъртните присъди на осем души, обвинени за терористичния атентат на площад Тянанмън в Пекин през октомври 2013 г., предаде Синхуа, цитирана от БГНЕС. Според агенцията осемте ек...

В обектива на балерината Ани Колиър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259979

Международният балетен конкурс във Варна, спектаклите в парка на Военната академия, балетни премиери - всички тези красиви събития са надлежно заснимани. От тях има пребогат фотоархив от най-различни автори. Танцовата фотография изисква голям опит. Често майстори на обектива не успяват да хванат момента и красивата поза, защото не умеят най-важното Международният балетен конкурс във Варна, спектаклите в парка на Военната академия, балетни премиери - всички тези красиви събития са надлежно заснимани. От тях има пребогат фотоархив от най-различни автори. Танцовата фотография изисква голям опит. Често майстори на обектива не успяват да хванат момента и красивата поза, защото не умеят най-важното

Търговци на гласове набират безработни

http://pik.bg/търговци-на-гласове-набират-безработни-news217309.html

Търговци на гласове набират безработни

Нова схема са измислили търговците на гласове, пише в. Преса. Купувачите набират безработни, на които се предлага да припечелят някой друг лев по време на предсрочните избори за Народно събрание на 5 октомври.

Изданието се позовава на млада жена, която е получила такава оферта чрез познати. Освен това търговците на гласове използват данни на кандидати за работа, за да манипулират вота. Вътрешният министър Йордан Бакалов обяви вчера за първия подаден сигнал за купуване на гласове. Той е бил в София.

Високите осигурителни вноски ще убият икономиката, смятат от АИКБ

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/MJSco_Jq6lw/

Шоково увеличаване на размера на осигурителните вноски ще доведе до загуба на работни места и на намаляване на събираемостта на осигурителните вноски, заявявят от Асоциацията на индустриалния капитал в България, цитира Кросс. “В материали за Консултативния съвет по оптимизиране на осигурителната система за заседанието посветено на приходите от осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване” анализаторите на Националния осигурителен институт (НОИ) са изчислили, че за да се балансира осигурителната система, е необходима „допълнителна осигурителна вноска за покриване на дефицита” в размер от 7,7 процента. Темата беше незабавно подхваната от медиите и на обществеността беше съобщено, че се иска драстично увеличаване на осигурителните вноски със 7,7. Такова предложение за сега не е отправяно на социалните партньори, но ние сме длъжни незабавно да дадем становището си, за евентуалните последствия от подобни тежнения”, се казва в позиция на Асоциацията.

„Подобно искане за шоково увеличаване на осигурителната тежест е смайващо. Такава мярка е малко да бъде наречена прокризисна. Тя представлява откровена покана за взривообразно нарастване на параметрите на сивата икономика. Подобно увеличаване на осигурителната тежест рязко ще подкопае конкурентоспособността и платежоспособността на по-голямата част от предприятията в страната и единственият резултат ще бъде постигането на нов консенсус между работодатели и работници за укриване на данъци и осигуровки. Като краен резултат ще станем свидетели на загуба на работни места и на намаляване на събираемостта на осигурителните вноски. Приходите в осигурителната система могат да се увеличат разумно и по естествен начин само за сметка на оживление в икономиката, ръст на БВП и увеличаване на работните места. Това се постига чрез инвестиции и повишаване на производителността на труда”, се посочва още в позицията на АИКБ.

Според асоциацията все още има значителни резерви в сферата на ранното пенсиониране на различни категории държавни служители.

“Би било добре, ако някоя от политическите сили, които ще участват на изборите, подкрепя подобна унищожителна за икономиката мярка, да запише това с големи букви в програмата си, за да са наясно всички избиратели, били те безработни, пенсионери, работници, служители, самонаети или работодатели”, допълват още в позицията си.

„Намерението да се извърши подобен анти-икономически ход трябва да се признае честно предварително, а не да се сервира на публиката след изборите, като по време на предизборната кампания се говорят съвсем други неща. Призоваваме политическите партии и коалиции, да заявят ясно сега, преди изборите, дали подкрепят шоковото увеличаване на осигурителните вноски или не. Остава надеждата, че след изборите те ще се придържат към предварителните си изявления, доколко подкрепят подобна шокова терапия”, заявяват още от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

 

 

Конвоят с хуманитарната помощ: съдържа оръжие или се използва като оръжие!?

http://pik.bg/конвоят-с-хуманитарната-помощ-съдържа-оръжие-или-се-използва-като-оръжие-news217307.html

Конвоят с хуманитарната помощ: съдържа оръжие или се използва като оръжие!?

Каквото и да ни казват, ФАКТЪТ, че Донецк и Луганск са подложени на нападения и разрушения е несъмнен. Също, както е несъмнен и фактът, че мнозина цивилни граждани на Украйна, включително жени, деца и други невинни, намериха смъртта си, а останалите са подложени на „гладна диета”. Няма елементарни условия за живот, липсват електричество, вода, лекарства...

Навсякъде по света подобна ситуация се нарича ХУМАНИТАРНА КРИЗА! Независимо дали е в ивицата Газа, Сомалия, Ирак... Ако не вярвате, питайте Кристалина Георгиева. Тя вече пета година си вади хляба, като търчи по различни краища на света и носи хуманитарна помощ. От името на хуманната организация Европейски съюз.

Сега обаче нито хуманния ЕС, нито страните-членки НЕ ИСКАТ да помагат. И не защото НЕ ЗНАЯТ какво става там. Напротив, днес съобщиха, че Германия е решила да подпомогне Украйна с 500 милиона евро, за бъдещото отстраняване на разрушенията в Донецк и Луганск. След като само помощта е за 1 милиард лева, бъдете сигурни, че Германия си дава сметка, че разрушенията са поне за 2 милиарда, без да броим загиналите и ЗАГИВАЩИТЕ!

Една страна реши да ПОМОГНЕ на бедстващите. И изпрати над 260 камиона с хуманитарна помощ. Страната е Русия и това е естествено, защото бедстващите и загиващите са ГЛАВНО етнически руснаци.

Защо този конвой се оказа толкова „страшен”?

Първо, защото може да превозва не само помощи, но и оръжие, боеприпаси и пр.

Но нали затова от 14 август на граничния пункт се струпаха маса украински граничари, митничари, полицаи, представители на Червения кръст и др. наблюдатели, журналисти и т.н.и т.н., които ДА ПРОВЕРЯТ СЪДЪРЖАНИЕТО на камионите? Какво направиха тези тълпи? Ами за ОСЕМ ДНИ провериха 50-ина камиона, което означава по 7-8 камиона на денонощие. Иили за да проверят всички камиони ще им трябват 40 ДНИ! За този срок дори душите на умрелите ще се възвисят на небето. Не знам дали ще има оцелели цивилни, на които да се помогне.

Второ, очевидно проблемът се поражда не от невъзможност, а от НЕЖЕЛАНИЕ да се допусне тази помощ. И причините съвсем не са хуманитарни!

- Украинската власт воюва с част от собствения си народ. Това не прави чест на нито едно правителство, затова не е лошо ТОЗИ ФАКТ ДА СЕ ПРИКРИЕ, нищо че ще загиват още хора!

- Наличието на хуманитарен конвой, придружен от хуманитарни рабочници на Червения кръст, ще принуди армията, както и украинския башибозук, наречен национална гвардия, както и другите наемници от САЩ, Полша и пр. да преустановят за известен срок бомбардировките и атаките срещу тези градове. Тоест плановете и надеждите за смазване на милионния Донецк и полумилионния Луганск трябва да се отложат. Защото да се биеш с паравоенни формирования на своите си, украинските граждани от руски произход, както и с помагащите им доброволци е едно. Съвсем друго е да воюваш с хуманитарна невъоръжена колона камиони.

- Конвоят нарушава суверенитета на Украйна. Помощта влиза без съгласието на украинските власти. Сериозен аргумент. Би следвало да се уважи, ако налице бяха още поне 2 обстоятелства: 

Първо, какво направи украинското правителство, за да помогне ТО на бедстващите? Абсолютно нищо, ако не се броят мините и снарядите с които засипа не само воюващите, но и мирните граждани на тези региони.

Второ, конвоят се готвеше повече от 20 дни, престоя на границата поне още осем. Какво толкова пречеше на украинските власти да приемат колоната и под своя контрол да я придружат до съответните региони?

Дипломатическите усилия за уреждане на консенсусното допускане на помощта траяха повече от месец.

Е, сега вече конвоят е в Луганск. Камионите „Камаз” /както и техните шофьори/, колкото да ги обявяват за „военни”, вече се разтоварват. Храните и генераторите стигат до потребителите си.

През цялото време се твърди, че Русия и лично Путин /като че ли той е президент на Украйна/, подклаждат конфликта в размирните провинции като внасят оръжие. Сега РФ внесе помощи. Защо украинските власти не се радват? Защо не използват този факт, за да се седне най-сетне на масата за преговори и не се потърси траен и мирен вариант за решаване на проблема?

Дали защото покровителите на днешните украински власти НЕ ИСКАТ това? Дали възможният мир не ги плаши? Какво ще стане с американските интереси, ако ЕС и Русия се разберат, отменят санкциите си, спрат така желаните от Чичо Сам война и противопоставяне?

Май затова още няма МИР!

От pogled.info

“Солени ветрове” повяват в Бургас през следващата седмица

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eJsm7Hg0SUE/

”Солени ветрове” ще повеят в Бургас през следващата седмица. В дните 29-ти и 30-август откритата сцена “Охлюва” ще събере десетки бардове от страната и чужбина в общо шест концерта. Жители и гостите на града ще могат да се насладят на популярна авторска музика и хумористични морски стихове, съобщава Poligraff. Летните празници на изпятата поезия “Солени ветрове” е вече утвърден фестивал. Той има представителен и конкурсен характер, като включва разнообразни по тематика музикално-поетични спектакли, отразяващи пулса и надеждите на днешния ден. Песните се изпълняват на живо, със съпровод на акустични инструменти.

Ето и програмата на феста:

29 август, петък

18,00 ч. – Откриване.

18,10 ч. – ”Песента на барда” – І част. Представяне на участниците.

19,00 ч. – “Кучешката вахта”. Концерт сатирични песни и пародии.

19,30 ч. – ”Срещу вятъра”. Конкурс за нова песен.

20,30 ч. – “Бардовете по света”. Популярни песни на български и чуждестранни бардове и рецитали на чуждестранни гости.

30 август, събота

18,00 ч. – “Песента на барда” – ІІ част. Представяне на участниците.

20,00 ч. – “Срещу вятъра” – с поезията на номинираните в поетичния конкурс

20,15 ч. – “Бардове без китара” – с поезията на Балчо Балчев.

20,30 ч. – “Солени ветрове”. Гала-концерт

Фестивалът се организира с финансовото съдействие на Община Бургас.

 

 

 

Валентин Танев пред "168 часа": Бог ще накаже чиновниците на Орешарски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4256962

- Г-н Танев, реална ли е прогнозата на Съюза на артистите в България (САБ), че ако Министерството на културата не изплати около 5 млн. лева държавна субсидия, много театри може да не отворят наесен?
- Прогнозата е напълно реална. Проблемът обаче не е в настоящото Министерство на културата. Наследството, - Г-н Танев, реална ли е прогнозата на Съюза на артистите в България (САБ), че ако Министерството на културата не изплати около 5 млн. лева държавна субсидия, много театри може да не отворят наесен? - Прогнозата е напълно реална. Проблемът обаче не е в настоящото Министерство на културата. Наследството,

Ура! БГ-бебетата с 1000 повече от миналата година

http://frognews.bg/news_75117/

Хиляда бебета повече са се родили у нас досега в сравнение с миналата година. 40 799 новородени са проплакали досега срещу 39 489 през 2013 г..Традиционно най-много бебета са проплакали в София (9953), Пловдив (4531), Варна (3053) и Бургас (2260).

Протестърска номенклатура

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244488_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0

 Български националист, писател на теми, свързани с българския произход. Основател на Движение „Тангра и Велика България“ и на Център за българознание и възраждане на България. Издава 25 книги и вестници. Написва и отпечатва 7 стихосбирки със стотици стихотворения.

На 1 юли 1990 г. създава Българската демократическа партия (с идеалите на Васил Левски, Христо Ботев и Георги Бенковски). Участва на президентските избори през 1992 г. и получава 10 769 гласа. Автор е на научните трудове „Великият Атила: Бич на Тангра за князе и престъпници“; „Гениалният Мотун - император - националист“, „Трагизмът и величието на тангриста колобър Расат“ и т.н., и т.н. Издал е и автобиографичната книга „Борбата на Йоло за България (народа) и човечеството: дневник, геноцид - катастрофа - промяна“...

Не се подигравам, а питам напълно сериозно: защо при такъв солиден бекграунд и дейно участие в протестите срещу олигархията

 

една от емблематичните фигури

 

на българския преход не получи пост в служебното правителство? Той можеше да стане поне един от десетте съветници на премиера Георги Близнашки - например по „въпросите на духовната сфера“, но дори и този жест му беше отказан. Вместо него като такъв бе трудоустроен проф. Калин Янакиев, което е скандал поне по няколко причини:

- Йоло Денев никога не е делил хората на „качество“ и „количество“, докато богословът Янакиев съвсем не по християнски обяви: „Това е протест на българското качество срещу българското количество. Най-сетне българското качество трябва да бъде чуто. Но тези хора разбират само от епидермален натиск, затова трябва да възобновим количеството на този протест. Те трябва да видят срещу себе си количество.“ Професорът, разбира се, постави себе си в първата категория, което прозвуча твърде високомерно, надменно, самовлюбено, предвзето и горделиво за един вярващ и смирен човек, още повече главен редактор на списание „Християнство и култура“.

- Йоло Денев никога не е възкликвал: „Стига с това образование!“. А преподавателят във Философския факултет на Софийския университет Янакиев извика това страшно ядосан, когато в един сутрешен блок го попитаха защо Ранобудните студенти не поставят и искания, свързани с образованието.

И как няма да се ядоса - ставаше дума за незаконната окупация на университета, покрай която той и няколко негови колеги записаха актив като поборници за правила, принципи, прозрачност, „нов морал“ и прочие додеяли клишета. Додеяли, но пък

 

от полза за кариерното им развитие

 

доколкото повечето бяха забелязани и възнаградени с постове в президентската администрация, а сетне и в служебното правителство. Имам предвид Кристиан Таков, който стана съветник на държавния глава по правните въпроси; политолога Румяна Коларова, секретар на президента, а днес служебен министър на образованието и науката; и естествено самия премиер проф. Георги Близнашки.

- Йоло Денев никога не е бил яростен антикомунист като проф. Янакиев. Напротив, в едно свое стихотворение той бастиса и сините:

 

ПРЕСТЪПНИЦИ, Червено-сини,
на Колене пред ГЛАДНИЯ Народ!
ГРАБИТЕЛИ на Майката Родина
Продавате за Мръсните долари
ОГРАБЕНА, ГЛАДУВАЩА България.
И Мъката ни Търси с отчаяние
Спасителния брод.

 

На този фон е най-малкото странно, че проф. Янакиев ще съветва проф. Близнашки, който се гордее, че покойният вече Стефан Савов го нарекъл „опасен комунист, но добър човек“. И по-важното - който неотдавна обяви, че комунистическата идея е много красива.

 

Тук е мястото да припомня, че Йоло Денев никога не е бил и дясна ръка на Иван Костов, докато Калин Янакиев се издигна до зам.-председателския пост в ДСБ. Тук е мястото да припомня и това, че когато Костов беше премиер, а ОДС разполагаше с парламентарно мнозинство, беше приет Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (26 април 2000 г.). В него пише: „Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.“

 

Този закон все още е в сила

 

и е съвсем кратък - съдържа едва четири члена, но за сметка на това ясно посочва престъпленията, извършени по време на тоталитарния режим. За престъпен, например, е обявен т.нар. Народен съд, както и установяването на централизирано директивно управление на икономиката, „довело я до разруха“. Престъпно според законодателя е и провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата, както и срещу цели групи от населението (разбирай т.нар. възродителен процес).

Преди 14 години българските народни представители от тогавашното синьо мнозинство са гласували единодушно, че комунизмът преднамерено е унищожил традиционните ценности на европейската цивилизация и е нанесъл на обществото ни непоправими морални вреди, поради което всеки опит за неговата реабилитация също представлява престъпление...

Всичко това може да послужи като илюстрация на удивителното лицемерие от страна на водещи участници в протестите, които изневериха на убежденията си и престъпиха принципите си (ако въобще са имали такива реално) заради кариера и постове. При това постове, някои от които са напълно излишни предвид късия мандат и ограничените правомощия на едно служебно правителство.

 

Въпросите на духовната сфера

 

несъмнено са важни, но кабинетът би следвало да се съсредоточи върху организацията и провеждането на свободни и честни избори. А и някак нелепо е да се преструваш за изключително загрижен за духовната сфера, при положение че за зам.-министър на културата току-що си назначил озвучителя на „ДАНС with me“ Виктор Стоянов. Ако не сте разбрали, музикантът, сред чието творчество е химнът на ДСБ, получи ресор... „Културно-историческо наследство“!

Днес изглежда, че който старателно надуваше вувузелите и демонстративно биеше тъпаните срещу предишното управление, бива охотно и щедро възнаграден. Но не всички, разбира се, тъй като се работи по мистериозна класификация на активните борци, от която съответно зависят и привилегиите им. Деленето на заслужили и народни протестъри силно напомня почетните звания от времето на социализма, които се даваха за „изключителни и от особено значение заслуги за изкуството, културата, науката, образованието и здравеопазването“. Както казваха прасетата във „Фермата“ на Оруел: „Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите“...

Впрочем скромният ми съвет е всички дружно да препрочетем романа, защото е изключително поучителен. Ще ви припомня сюжета накратко:

Животните на фермера Джоунс, предвождани от прасетата, самообявили се за най-умни, се вдигат на бунт. Завземат фермата и установяват нова власт, „за да вземат съдбата си в свои ръце.“ Изгонват стопаните и моментално се настаняват по диваните и леглата им. Постепенно „идеалите“ се опорочават и се превръщат в демагогия. Изградени са механизми за манипулиране на мисленето, несъгласните са обявени за врагове, историята на „революцията“ започва да се фалшифицира. В крайна сметка качеството бие шута на количеството, което го е възкачило на власт.

За сведение - сатиричната антиутопия е написана като предупреждение какво се случва с прекрасните идеи, когато ни ги пробутват кариеристи и лицемери. Към хора, самоетикетиращи се като красиви, умни, интелигентни, яростни, непримирими и ужасно принципни, Оруел съветва винаги да бъдем внимателни...

Ето защо ще завърша с цитат от есе на проф. Янакиев - така по-добре ще усетите демагогията:

Според Мордорската логика точно тези момчета и момичета (протестиращите - б.р.) не биха могли да излязат на улицата иначе, освен ако не става дума за власт, за спечелването на власт чрез изтръгването на друга власт. Мордор не може да мисли света иначе, освен като борба за власт, в която всеки вик, всеки жест, всеки плакат са добре преценено оръжие.“

Тръпки да те побият от патоса, спихнал се не дори до министерски, а съветнически пост в едно служебно правителство. И принципите, и идеалите отидоха на кино, не остана и следа от минимално чувство за приличие. Все пак за Йоло някога са дали гласа си 10 769 души, докато в случая иде реч за уреждане на протестърската номенклатура. Повече от жалко и изключително безчестно.

Живеем в сюрреалистична държава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244487_%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5%D0%BC+%D0%B2+%D1%81%D1%8E%D1%80%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0

 Как изглежда от едно запустяло родопско село това, което се случва сега в държавата, г-н Чукич?

- Тополчане е на брега на язовир „Кърджали“ и първото нещо, което виждам всяка сутрин, е, че язовирът е пълен през цялото лято. Питах мои приятели, които работят на водноелектрическата централа, защо е така и те ми обясниха, че заради фотоволтаиците централата не работи. Това е направо безумие, защото при толкова дъждовно лято, при толкова много вода да не произвеждаш ток, който е почти без пари, си е направо подигравка. Изкупуват скъпия ток, а при нас водата изтича в реката. Баща ми е работил на тази електроцентрала и знам, че да се пусне вода, без да мине през турбините, преди беше направо подсъдно.
- Защо разказвате за язовира?
- Не ми трябва да чета вестници или да гледам телевизия, само язовирът е достатъчен, за да ми покаже колко са абсурдни вече нещата. А оттам и състоянието на държавата. Значи продават ми скъп ток, а евтиния не го произвеждат. Ако работи цялата каскада „Арда“, тя произвежда ток колкото един от малките блокове на АЕЦ „Козлодуй“. Само че тя не работи, защото са гласували закон и сега задължително изкупуват скъпия ток на фотоволтаици, ветрогенератори и така нататък. Това виждам от моя прозорец. А иначе по язовира бръмчат разни скъпи яхти, хората се женят, вдигат сватби, стрелят, правят заря по един час, което хич не е евтино. Един всенароден разкош по време на криза. Аз съм свикнал с мисълта, че живеем в сюрреалистична държава и че при нас нищо не е това, което е, така че вече не се учудвам много.
- Вярвате ли, че наистина сме толкова зле?
- Да. Говоря като политика, като икономика, като отношения между хората. Не съм песимист, но нещата наистина вече затънаха прекалено много.
- Вие как си обяснявате това, което се случва сега в държавата?
- Тези неща много ме вълнуваха, когато преди години викахме „Комунизмът си отива“. Към двеста души ходехме в центъра на Кърджали да мръзнем зимата и да сваляме комунистите. Тогава изживях нещата и вече двайсет години виждам, че като Пикасо, Дали и другите големи творци е по-добре да си гледаш изкуството, защото иначе животът ти минава в нерви. Предпочитам да си рисувам картините, да ходя в Италия или Париж, за да се зареждам. Ясно е, че тук картите са раздадени и политиците си ги играят, както си искат. Няма кой да ги спре.
- Казахте, че живеем в сюрреалистична държава. Защо?
- Както всичко е сринато, изведнъж гледаш едни момченца с перчеми, по на двайсет години, които карат лимузини от последните модели. Виждаш как на най-неочакваните места се вдигат суперхотели и се чудиш откъде са вкарани тези пари. Затова съм си стеснил сензорите само в сферата на изкуството и така си живея.
- Човек не може да живее извън реалността.
- Може. Стига да не е впримчен от модерните робовладелци. Аз така наричам банките. Като се изкушиш да вземеш кредит за някой телевизор или кола, вече ставаш роб. Ако можеш да избегнеш това, можеш да успяваш извън всичките тези глобални, неолиберални и всякакви заробващи правила.

- Казвате, че се зареждате в чужбина. У нас няма ли какво да се види?
- Какво има у нас? Една национална галерия. Като я сравниш с Букурещ, където поне има един Ел Греко... Имаме толкова много добри художници, графици, скулптори. Те се забравиха, изобщо културата и изкуството се забравиха. „Защо са ни тия? Дай тука СПА центрове, хотели, нощни клубове.“ Макар че и у нас се правят някои неща и това ме радва. Ето, сега в Бургас се откри изложба „Приятели на морето“. Другият град, който дръпна много напред и има богата културна програма, е Търново. Но там заместник-кмет е Данчо Карабаджаков, много известен художник, и заедно с кмета правят нещата както трябва. Но такива места в България вече са много малко.
- Изкуството е в криза. Как оцелявате?
- Никаква криза не може да събори изкуството. Кризата е само претекст. Когато човек иска да работи, кризата не може да го спре. Дори тогава нещата стават по-истински. Всичко опира до личния избор на твореца. Нещата станаха вече по-комерсиални, нагаждат се към определени вкусове, към обзавеждане дори отиват. Аз съм имал случай, идва един с куфарче, отваря го, вади парче дамаска и ме пита: „Имаш ли такива картини?“ Друг пък ме е питал: „Имаш ли картина за спалня?“ И приключваме дотам.
- Върху какво работите сега?
- Сега върху нищо. Гледам си внучката от Франция. Ще трябва обаче да поработя, защото ме чака изложба в Пловдив в края на ноември. Един графичен цикъл смятам да направя. Сигурно след това ще ида в Италия, а зимата - в Париж. Ей така - да се разхождам по улиците и да пия кафета.
- Имате ли идея за цикъла?
- Въртят ми се чисто графични неща с елементи на риби, коне... Животински, защото хората вече не заслужават да ги рисуваш. Трябва да рисуваш като Франсис Бейкън размазани чудовища. От цялата тази ситуация човек може само кошмари да сънува в тази държава. Миналата година, като се върнах от Флоренция, ме държа някъде към шест месеца. Седнах и направих две малки платна - живопис. От гледане на толкова велики неща - Леонардо, Ботичели, Микеланджело, Фра Филипо, ти идва желанието да рисуваш. Като седна, то само се появява пред очите и започвам - без проекти, без предварителни скици. Италия означава изкуство. Там всичко, дори и храната, е изкуство. И хората - животът им е красота. На пръв поглед нещата са прости, обаче са свързани. Защо в Италия са запазени ценности като семейството, това е децата да играят навън, да я няма компютризацията? Защото има църква. Има християнска култура. Има морал. От това идва всичко.

- А ние?

- Подиграваме се с вярата и чак когато стане нещо лошо, отиваме в църквата свещи да палим. Обаче то така не става. Ние сме като циганина от филма на Костурица „Черна котка, бял котарак“, който си беше сложил и полумесеца, и еврейската звезда, и кръста. Трябва да сме вярващи. Само че селата ни загиват и се губи християнската традиция. Губи ни се силата. Както Антей вече сме вдигнати над земята и само с едното пръстче на крака леко я допираме.
- Какво казват твоите приятели турци за това, което се случва в България ?
- Върнаха се доста свестни хора от Турция, стегнаха си къщите и с тях си говорим добре за нещата. Като сравняваме, аз им казвам: „И на мен ми се иска в България икономиката и политиката да е като в Турция. Да има закони, ред, осъдени за корупция.“ Не че в Турция няма корупция, но при нас тя прерасна в държавна политика. В Гърция всяка къща по селата си има трактор, лехите за цветя си ги копаят с мотокултиватор. Само че при тях, ако имаш земя и искаш да я обработваш, подаваш документи, правиш бизнес план, казваш - трябва ми трактор с такива прикачни устройства, и на другата година ти дават трактор. Казваш - трябва ми поливна система. И те ти дават такава. И за това всяка педя земя се обработва. А като имаш техника, имаш и производителност, имаш доходи. И техните села не са като нашите. Е, и аз искам тракторче, само че като гледам какви са цените, се отказвам.

- За какво му е на художник тракторче?
- Човек е свързан със земята. Когато Херкулес иска да победи Антей, той го вдига от земята и така му отнема силата. Вземеш ли на човек земята, откъснеш ли го от нея, той няма сила и е нищо. Така е и с народа, само че нашите политици не могат да го разберат.
- Защо? Нали сега дават субсидии, има проекти по европейски програми.
- Точно за това говорех. Субсидии - дават парите, само че отсреща няма нищо. Трябва да гледаме от гърците. Може и там да са откраднали от субсидиите, само че те имат модерно земеделие, модерна техника, а ние нямаме нищо.
- Не се ли чувствате част от едно излъгано поколение?

- Сега, като се замисля, искам някои неща от социализма да се върнат. Преди всичко редът и дисциплината. И строгостта на закона. Не мисля, че моето поколение беше излъгано. Промените трябваше да станат. А иначе тъгувам, защото аз имах прекрасно детство, бяхме много деца, в махалата се събирахме цяла тумба. Учехме пиано, мандолина, акордеон, рисуване, народни танци. Един като се запишеше в някой кръжок, всички отивахме там. И трябва да кажа, че от нашата махала излязоха доста добри художници и музиканти. А да не говорим колко много четяхме. Сега чак ми е смешно, като се сетя на колко години прочетох „Война и мир“. Какво съм разбрал, не знам. Защото сега я чета отново и пак някои неща са трудни за разбиране. Излъгани сме сега, защото България изчезва. И това ми е болката. Всичките ни деца са в чужбина. Моята племенница е в Лондон, дъщеря ми е в Париж. Когото срещна от моите приятели, децата му са в чужбина. Душата ми е болна.
- Как я лекувате?
- Наблюдавам пчелите. Имам няколко кошера и понякога сядам пред къщата и гледам. Само като си представиш, че това насекомо никога не спи, живее 46 дни през лятото и умира, защото крилцата му се изхабяват от летене да събира мед. Пчелите имат излъчване, което не ми дава да кося тревата. Започвам и спирам, защото те оттам вземат прашеца. Сега пред къщата ми има огромна ливада с трева до кръста, пълна с всякакви билки и с много пчели. Когато човек е на село, вижда колко малко му трябва.

Облачно с валежи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244486_%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D1%81+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8

 През деня отново ще има значителна облачност. Отначало в Северна България, а по-късно и на места в Горнотракийската низина и Родопската област ще има валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, съобщиха от НИМХ.

Вятърът постепенно ще се ориентира от запад- северозапад и ще се усили, в Дунавската равнина ще е умерен до силен. Привечер и през нощта срещу понеделник с него в страната ще нахлуе хладен въздух. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в крайните южни райони до 34°, в София около 27°.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност, на повече места в Стара планина и Родопите. Вятърът ще се ориентира от запад, северозапад, ще е умерен, по откритите високи части до силен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 22°, на 2000 метра около 15°.

По Черноморието по-значителна облачност ще има около и след обяд, главно над северните райони. През по-голямата част от деня вятърът ще е слаб до умерен от югоизток. Максималните температури ще бъдат около 28° - 30°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде 2 -3 бала. 

Търсят се още 1900 даскали за първия звънец

http://frognews.bg/news_75116/

Малко над 1900 учители не достигат малко преди началото на новата учебна година. Най-голям е дефицитът сред преподавателите по английски. Училищата в страната търсят 173-ма учители по езика на Шекспир.

Сакскобургготски трябва да върне на държавата Царска Бистрица, постанови съдът

http://www.moreto.net/novini.php?n=262003

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза трябва да върнат на държавата резиденцията Царска Бистрица, постанови Софийският окръжен съд. Същевременно те трябва да платят по 140 742 лв. обезщетение плюс 80 хил. лв. лихви. Обезщетението е присъдено за това, че двамата са ползвали имота без основание в продължение на 5 години - от март 2006 г.

ФК “Загорец” – ОФК “Поморие” 3:0

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hkcvKXEp9Z0/

Отборът на ОФК “Поморие” Мъже гостува на ФК “Загорец” в III кръг от първенството на Югоизточната “В” група. Срещата се игра на 23.08. /събота/ от 18:00 часа в гр. Нова Загора и завърши с победа на домакините при резултат 3:0.

 

Проблем с налягането връща малайзийски самолет в Куала Лумпур

http://www.vesti.bg/novini/problem-s-naliaganeto-vryshta-malajzijski-samolet-v-kuala-lumpur-6020685

Самолет на Малайзийските авиолинии е бил принуден да се върне на международното летище в Куала Лумпур по-малко от час след излитането си за Токио заради проблем с налягането в самолета.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване