„Десен сектор” освободи задържаните журналисти от Крим

http://www.cross.bg/zhyrnalisti-krim-dvamata-1427233.html

/КРОСС/ Извънщатният фоторепортер на МИА "Русия днес" и на френската агенция Франс Прес Максим Василенко, заедно с неговата колежка от изданието „Кримски телеграф" журналистката Евгения Корольова са освободени, предаде ИТАР-ТАСС. Напомняме, че двамата журналисти от Крим бяха задържани от бойци на украинския „Десен сектор" в Донецка област.Днес двамата журналисти заминали за Крим. Това съобщи регионалният представител на „Кримската полева мисия по човешките права" Андрей Криско.    

Линейките няма да връщат болните по домовете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4262862

Отменено е решението, задължаващо екипите на "Бърза помощ" да връщат по домовете им пациентите с отказана хоспитализация. Това заяви пред БНР директорът на столичния Център за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев.
"Това пречи на спешните медици да изпълняват задълженията си. Това е решение на д-р Златанов (Александър Златанов - временен Отменено е решението, задължаващо екипите на "Бърза помощ" да връщат по домовете им пациентите с отказана хоспитализация. Това заяви пред БНР директорът на столичния Център за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев. "Това пречи на спешните медици да изпълняват задълженията си. Това е решение на д-р Златанов (Александър Златанов - временен

МФ емитира 2,5-годишни облигации

http://econ.bg/Новини/МФ-емитира-2-5-годишни-облигации_l.a_i.563671_at.1.html

Министерството на финансите преотвори емисията 2,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с номинална стойност 50 млн. лева, емитирана на 26 март 2014 г....

Василев със запор на имуществото, издирвн е във всички държави от Интерпол

http://society.actualno.com/Vasilev-sys-zapor-na-imushtestvoto-izdirvn-e-vyv-vsichki-dyrjavi-ot-Interpol-news_46927.html

Цветан Василев е обявен за международно издирване във всички страни – членки на Интерпол. По повод на множество журналистически запитвания, Пресцентърът на Прокуратурата на Република Българ...

Руски политик: Янукович е в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_380902.html

"Янукович и обкръжението му се намират в България", съобщи радио "Русская служба новостей", позовавайки се на Олег Митвол - лидер на извънпарламентарната формация "Алианс на зелените-Народна партия". Пред радиото той заявил, че не вижда основание бившият украински президент да е в Москва. "Той се намира най-вероятно на юг, на благодатни места", допълнил Митвол. Лидерът на зелената партия разказал в ефир, че е видял на български курорт хора от обкръжението на Янукович. Това били бившият министър на търговията и експредседателят на украинския Върховен съд. Съратниците на Янукович "скоро щели да станат българи", допълва още Митвол. В началото на украинската криза през февруари т.г. властта в страната, начело с Янукович, бе отстранена.  Експрезидентът тогава напусна Украйна, без официално да заяви местоположението си.  Месец след отстраняването му от Киев обявиха за издирване Янукович, който бе обвинен в пране на пари, посегателство над териториалната цялост на Украйна и в гибелта на хора. От Интерпол обаче не откриха основание бившият президент да бъде обявен за международно издирване.

Линейките няма да връщат болните по домовете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4262858

Отменено е решението, задължаващо екипите на Отменено е решението, задължаващо екипите на "Бърза помощ" да връщат по домовете им пациентите с отказана хоспитализация. Това заяви пред БНР директорът на столичния Център за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев. "Това пречи на спешните медици да изпълняват задълженията си. Това е решение на д-р Златанов (Александър Златанов - временен

Проф. Вучева: Служебното правителство не може да се захване с процедура по нов дълг

http://www.cross.bg/vycheva-pravitelstvo-ministur-1427230.html

/КРОСС/Призивът на ГЕРБ за поемане на нов държавен дълг почива на "неточни интерпретации" на данните за финансовото състояние на страната, смята бившият финансов министър проф. Христина Вучева. Според нея актуализация на бюджета наесен е възможна, но едва ли ще е свързана с размера на дълга. Служебното правителство не може да се захване с такава процедура. Без работещо Народно събрание не може да се гласува промяна, защото искането за заем е практически искане да се промени Законът за държавния бюджет за 2014-а г. Това каза за Националното радио университетският преподавател и бивш министър на финансите проф. Христина Вучева. Не са верни числата, изредени от партия ГЕРБ, тъй като това е един календар на емисии и плащания - ежедневната работа по управление на дълга, и тя с нищо не променя състоянието, което имаме до края на тази година. Съвсем наскоро служебният министър в свое интервю каза, че всъщност разполагаемите средства в държавния резерв са напълно достатъчни да се покрият всички ангажименти до края на годината. Друга тема е дали новото правителство, което ще бъде избрано през октомври, има нова политика и тогава ще внесе в НС искане за актуализация, коментира проф. Вучева.  Може да има актуализация, но, според мен, тя едва ли ще засяга дълга за 2014-а г., уточни тя.  Според Вучева ще бъде много тъжно, ако следващото правителство слее НАП и Агенция "Митници"

Айде на съборо! От утре в Ярджиловци ядат, пият и се веселят

http://www.zapernik.com/obshtestvo/aide-na-suboro-ot-utre-v-yardjilovci_33901/

Ярджиловчани празнуват съборо като Нова година

Три дни яли, пили и се веселили. Това важи с пълна сила за жителите на село Ярджиловци, които тази година празнуват събор на 28-ми август.

Дни по-рано от датата в селото вече има оживление, а заведенията, които не се пълнят много, сега се пръскат по шевовете. В селото вече гостува и пя певицата Милица.

Седмици преди това в селото масово се чисти - по улици, по дворове и по къщи. Яджиловчани купуват кебопчета и кюфтета, опъват скарите и подготвят салатите, за да посрещнат...

Продължава

Министерството на финансите преотвори емисията 2,5 годишни държавни ценни книжа

http://www.cross.bg/postignatata-obligatzii-razmer-1427229.html

/КРОСС/Министерството на финансите преотвори емисията 2,5 годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с номинална стойност 50 млн. лв., емитирана на 26 март 2014 г. с падеж 26 септември 2016 година. Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на проведения на 25 август 2014 г. аукцион е 1,51%. От страна на участниците беше отчетен висок интерес, като общият размер на подадените поръчки достигна 161,1 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 3,22. Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките - 49,00%, следвани от пенсионните фондове - 32,38%, гаранционни и доверителни фондове -15,83% и застрахователните дружества - 2,79%.Спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е в размер на 154 базисни пункта. Постигнатата доходност е под тази на облигации със сходен остатъчен матуритет в национална валута на редица държави от ЕС и региона: Полша (2,30%), Румъния (2,72%), Унгария (2,77%), Хърватия (2,76%) и Турция (9,11%).

Политолог: ГЕРБ ще получи два пъти повече гласове от БСП на изборите

http://pik.bg/политолог-герб-ще-получи-два-пъти-повече-гласове-от-бсп-на-изборите-news218097.html

Политолог: ГЕРБ ще получи два пъти повече гласове от БСП на изборите

ГЕРБ ще получи два пъти повече гласове от социалистите, но това може и да не е достатъчно за самостоятелно управление. Това прогнозира в сутрешния блок „Добро утро, България” на радио "Фокус" политологът и преподавател в СУ Св. „Климент Охридски” Димитър Димитров.

„Около 15-20 % от гласоподавателите ще гласуват за партиите „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“, ББЦ, „Реформаторски блок“ и АБВ. В зависимост от разпределението на тези четири листи ще се образува или няма да се образува голямо мнозинство за ГЕРБ. Обикновено най-голямата партия получава значителен бонус като между 5 и 10, дори 12-13 места от гласовете, подадени за партии, които не са преминали бариерата”, коментира експертът.

Димитър Димитров бе категоричен, че ГЕРБ ще се нуждае от широка парламентарна подкрепа, за да може да извърши спешните реформи, за които няма очевидно решение. „Реформите в системата на здравеопазването, пенсионната система и казусът с КТБ нямат очевидно решение, но не могат да бъдат отлагани. Ако партията трябва да направи реформите сама, то това ще бъде извършено под много голям обществен натиск”, категоричен бе Димитров. Според него, ако ГЕРБ получи сравнително висок резултат партията ще потърси коалиционен партньор, с който да можа да комуникира лесно. Ако обаче партията получи по-нисък резултат ще се наложи да търси разбирателство с повече от една партия.

"50 нюанса сиво" влияел отрицателно, водел до алкохолизъм и венерически болести

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4262817

Скандалният роман "50 нюанса сиво" от британската писателка Е. Л. Джеймс влияе отрицателно на жените заради порно сцените в него, смятат учени от Мичиганския университет.   Според тях читателките на поредицата на Е. Л Джеймс рискуват в по-голяма степен да станат алкохолички и да развият язва на стомаха заради разгулен живот в сравнение с Скандалният роман "50 нюанса сиво" от британската писателка Е. Л. Джеймс влияе отрицателно на жените заради порно сцените в него, смятат учени от Мичиганския университет. Според тях читателките на поредицата на Е. Л Джеймс рискуват в по-голяма степен да станат алкохолички и да развият язва на стомаха заради разгулен живот в сравнение с

Джокович и Мъри направиха първата крачка към големия четвъртфинал

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/26/2368143_djokovich_i_muri_napraviha_purvata_krachka_kum/?ref=rss


Шампионите от 2011 г. и 2012 г. Новак Джокович и Анди Мъри преминаха първия кръг на US Open и се доближиха на три крачки от мечтан сблъсък още в четвъртфиналите на последния за годината турнир от Големия шлем.

Световният номер 1 не срещна никакви трудности срещу аржентинеца Диего Шварцаман и го победи с 6:1, 6:2, 6:4 за 97 минути.

Сърбинът допусна по един пробив в първия и третия сет, но в същото време реализира цели седем от 12 възможности и за десета поредна година...

Представят книгата „Грънчарят” на Валерия Андреева днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262170

Днес от 19:30ч. в Арт салона на Радио Варна (Варна,бул.„Приморски”№22) ще се състои среща с Валерия Андреева и новата `и книга „Грънчарят”, научи Moreto.net. Входът е свободен. „Грънчарят”, автор Валерия Андреева,стр.115, издателство „ВИ”, София, 2014 Книгата „Грънчарят” на Валерия Андреева е увлекателно сказание за един днешен грънчар, който умело извайва не само съдове от глина, а моделира и собствения си живот, откривайки добрите истини за себе си.

Татяна Дончева: Борисов се държи като герой от латино сериал

http://offnews.bg/news/n_1/n_380906.html

Айде стига с тоя драмтизъм, стига с тези оперети и с тези латино сериали. Държавата е в бъркотия от доста време, която става по-голяма. Да сложим ред в бъркотията. Слагането на реда в бъркотията няма да стане като аз казвам „Или ме избирате за „Мис България”, или аз няма да играя в тази игра. Или ми давате 121 гласа, или аз няма да играя. Това каза в интервю за bTV лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева.  Пред избори сме и започват да се играят едни драматични роли в стил "Кръстьо Сарафов". Ако сте забелязали театралните школи имат различен стил – някои латиноамерикански и с много драматизъм. Борисов е един от тези много драматични герои и затова внушава, че е ако не е той, няма кой да спаси положението. Ситуацията не е розова, но е обичайна, коментира още тя. Според бившия депутат от Коалиция за България, кабинетът „Орешарски” не е успял да събере очакваните приходи заради политическата нестабилност и отпускането на администрацията „Ситуацията при Петър Чобанов беше доста мъглява, защото той беше доста измислен министър на финансите – едно момче отличник, което така и не се разбра влезе ли в час с държавните финанси или трябваше Пламен Орешарски да му държи ръката както дотогава”, заяви Дончева. По думите й има проблем в държавната администрация на средно и над средно ниво и не се подава адекватна информация, но добрите политици би трябвало да имат ориентири в реалния живот, които да им показват, че нещо не е наред и трябва да изискват реални данни. По отношение на митниците, Татяна Дончева посочи, че „Ваньо Танов е назначение на Близнашки формално и юридически, но произлиза от средите на ГЕРБ и очевидно отразява влиянието на ГЕРБ върху служебния кабинет”, но рокадата в агенцията е била наложителна. Дончева коментира още, че ДПС, която е "една формално турска етническа партия, обслужвана от българи-еничари" трябва да бъде извадена от властта.  ДПС прекали с обръчите и като метастази пусна във всички сфери на политически, обществен и икономически живот тези обръчи. Това нещо пречи. Не може ние всеки път да се разправяме с ЕС на кого са дадени парите за водни цикли – защо не са дадени на „Княжево” в София, където няма канализация или на „Манастирски ливади – Изток”, а са дадени в едни турски села, където няма никаква необходимост. Защо министърката на спорта прави едни басейни по 3 метра дълбоки, вместо по 1.80 – да отчитаме колко тухли, бетон и плочки са вложени в повече, коментира Дончева. Според нея трябва да се промени системата на етническия мир в България, защото тя „толерира една формално изградена на етнически признак партия, която си служи с няколко българи-еничари за най-мръсни финансови поръчки”. По думите на Дончева това не трябва да става чрез създаването на формации като ГЕРБ, „Атака” и ДПС, които взаимно се нападат и манипулират страховете на хората. Тя подчерта, че в българските политически партии трябва да влязат хора от турския етнос „не по квоти, не по признаци, а по професионални и лични качества”. „Българите трябва да си дадем сметка, че турската интелигентния се притеснява, че ако няма такава партия като ДПС, те ще бъдат изтикани в ъгъла на политическия и обществен живот”, подчерта още Татяна Дончева.

Миграционният натиск у нас се засилва

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/migracionniiat-natisk-u-nas-se-zasilva-6020843

В същото много емигрантите у нас, вкючително и с висше образование, упорите търсят работа

САЩ изпращат дронове в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4262831

САЩ се готвят да изпратят разузнавателни самолети в Сирия, за да събират данни за позициите на ислямистите. Информацията се появи първо във в. САЩ се готвят да изпратят разузнавателни самолети в Сирия, за да събират данни за позициите на ислямистите. Информацията се появи първо във в. "Уолстрийт джърнъл", но по-късно бе потвърдена от високопоставен американски служител. Според него, дроновете ще имат за цел да помогнат на Пентагона да се сдобие с по-добра информация за позициите на

Словенският парламент потвърди назначението на Миро Церар за премиер

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/26/2368142_slovenskiiat_parlament_potvurdi_naznachenieto_na_miro/?ref=rss


Словенският парламент потвърди назначението за премиер на Миро Церар, чиято новосъздадена левоцентристка Партия на Миро Церар (ПМЦ) убедително спечели изборите през юли, предаде "Ройтерс".

За Церар при тайно гласуване са гласували 57 депутати, 11 са били против. ПМЦ има 36 депутати в 90-членния парламент.

Сега Церар има 15 дни, за да представи кабинета си, който също трябва да бъде одобрен от парламента. Очаква се Церар състави коалиция с Демократическата партия на...

Орбан: Европа да не приема имигранти, а да даде пари за страните им

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/08/26/2368141_orban_evropa_da_ne_priema_imigranti_a_da_dade_pari_za/?ref=rss


Премиерът на Унгария Виктор Орбан се обяви против "либералното" имиграционно законодателство в Европа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вместо да приема голям брой имигранти, Европа трябва да увеличи финансирането за програми за развитие в страните, от които идват мигрантите, препоръча Орбан. Той подчерта, че подкрепя "непоклатимите" антиимигрантски политики и ще се противопостави на всеки опит на Европейския съюз да наложи централизирано "либерално" законодателство за...

Отровили хипопотама Хиболко в зоопарка с натриева основа в хляба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4262848

“Друг път през годините сме имали отравяния, знаете че аз работя от дълго време. Имали сме отравяния, но така масово да умират животни не се е получавало, даже и по време на епидемии. Това каза шефът на столичния зоопарк д-р Иванов по ТВ7. Причините преди често са били отравяния, допълни Иванов. По думите му, “Друг път през годините сме имали отравяния, знаете че аз работя от дълго време. Имали сме отравяния, но така масово да умират животни не се е получавало, даже и по време на епидемии. Това каза шефът на столичния зоопарк д-р Иванов по ТВ7. Причините преди често са били отравяния, допълни Иванов. По думите му,

"Евертън" ще подпише със свободния агент Самуел Ето'о

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/26/2368168_evertun_shte_podpishe_sus_svobodniia_agent_samuel_etoo/?ref=rss


Английският "Евертън" е на път да подпише двегодишен договор с нападателя Самуел Ето'о, който се раздели с "Челси" в края на изминалия сезон.

Градският съперник на "карамелите" "Ливърпул" също имаше интерес към 33-годишния камерунски национал, но в понеделник вечер обяви привличането на първия си избор Марио Балотели за 16 млн. паунда.

Очаква се "Евертън" да финализира сделката с Ето'о още във вторник. Така нападателят може да дебютира за новия си отбор още в събота при...

Найденов: Близнашки реставрира ГЕРБ във властта

http://www.cross.bg/naiidenov-gerb-vlastta-1427228.html

/КРОСС/Бившият военен министър Ангел Найденов прозря в работата на служебния кабинет реставрация на ГЕРБ във властта. Това си е откровено влизане през официалния вход на властта, не през задния. На вратата стои служебният премиер Георги Близнашки, коментира Найденов в студиото на ТВ7.   Според него кабинетът се натоварва с неприсъщи за него задачи - не се занимавал с изборите, а с назначения и одити.  Малко над 100 души са уволнени и съответно - назначени в политическите кабинети в различните министерства и агенциите, по върховете в държавата, посочи Ангел Найденов. Според него повече от 80% от назначените са свързани с ГЕРБ. Това било друга форма на Костинбродската афера, можело да бъде наречено "Костинбродския синдром" - вместо да се трупат палети с бюлетини, се осигурявали хора на ключови позиции. "Хубаво е хората да се вслушат в призива на Бойко Борисов да не гласуват за ГЕРБ", каза още Найденов по повод вчерашния призив на лидера на ГЕРБ заради тежките реформи, които партията предстои да направи, ако влезе във властта. "Не бих се учудил, ако той е получил такава оферта и ако я е приел - защото той доколкото ми е известно не е партийно обвързан с БСП" - каза Найденов коментирайки информацията, че е възможно бившият министър на финансите Петър Чобанов да оглави листата на ДПС във Велико Търново. Той изключи вероятността това да се случва заради отказа на БСП да подкрепи предложената от него актуализация на бюджета

Руски политик: Виктор Янукович е в България

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/ruski-politik-viktor-ianukovich-e-v-bylgariia-6020841

„Не виждам основания Янукович да е в Москва. Той се намира най-вероятно на юг, на благодатни места“, казва Олег Митвол

Отменено е решението линейките да връщат болните след отказ от хоспитализация

http://www.cross.bg/pomosht-speshna-zlatanov-1427227.html

/КРОСС/Отменено е решението, задължаващо екипите на "Бърза помощ" да връщат по домовете им пациентите с отказана хоспитализация. Това заяви в ефира на БНР директорът на столичния Център за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев. "Това пречи на спешните медици да изпълняват задълженията си. Това е решение на д-р Златанов (Александър Златанов - временен директор на Центъра на Александър Златанов, бел.ред.), което е напълно неадекватно и несъвместимо с нормативната уредба на Центъра за спешна помощ. Вече е отменено", каза д-р Гелев. Той обясни, че по време на болничните му д-р Андреева е искала да го освободи от длъжност заради инцидента с починалата журналистка, но той не е получил заповед за това. "Когато бях в болнични, д-р Таня Андреева изпрати една проверка по отношение на структурата и образуването на работната заплата, смятайки, че обществеността се заблуждава, че получаваме малко пари. Проверката приключи след 4 месеца подробни ревизии и анализ и се разбра, че няма такива високи заплати, каквито в министерството смятат." "Не мога да кажа, че се е променило нещо към добро. Има издадени няколко заповеди, част от които копират мои, но с други думи

Първокласниците да лягат до 21:00 ч.

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pyrvoklasnicite-da-liagat-do-2100-ch-6020840

Нов наръчник, разработен от Асоциация "Родители" и от образователното министерство, дава ценни съвети на родителите с първолаци

БГ наръчник: Първолаците да лягат до 21:00 ч.

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bg-narychnik-pyrvolacite-da-liagat-do-2100-ch-6020840

Нов наръчник, разработен от Асоциация "Родители" и от образователното министерство, дава ценни съвети на родителите с първолаци

Работници от "Пиринска мура" отново излизат на протест

http://www.cross.bg/myra-pirinska-zaplati-1427226.html

/КРОСС/Десетки служители на завода за столове „Пиринска мура" излязоха на пореден протест пред сградата на предприятието тази сутрин. От близо година те имат проблем с възнагражденията си, а повечето вече са и съкратени. Пред bTV работниците разказаха, че последно през май са получили по някакви пари за април. Те имали споразумение с работодателя да бъдат съкратени и да получат дължимите си заплати и обезщетения, но това така и не се е случило. Една от версиите е, че представителите на американския собственик отклоняват парите за възнаграждения. В „Пиринска мура" все още работят 50-60 души, които получават пари, но предприятието е в ликвидация и скоро и те ще останат на улицата. Протестиращите признаха, че са в безизходица - вече никой не им дава заеми. В края на месец юни близо 200 работници бяха освободени от Пиринска мура, след продължил повече от 15 дни престой, което им гарантира изплащането на заплати, обезщетения и отпуски. Те обаче твърдят, че са били принудени от ръководството да подпишат заявления за напускане, защото са отказали да преминат на срочни договори и по-ниски заплати към новото дружество "Грос мебел", което е на същия собственик Александър Грос и най-вероятно е правоприемник на завода. В новото дружество останаха на работа едва 60 души

Израелската авиация бомбардира една от най-високите сгради в Газа

http://www.moreto.net/novini.php?n=262159

При нови въздушни удари израелската армия унищожи една от най-високите сгради в Газа, известна като Италианския център. В 15-етажната постройка, разположена в северозападната част на града, се помещавали жилища, офиси и магазини. В резултат на бомбардировката са били ранени най-малко 20 души, съобщава "Асошиейтед прес".

Спешно се търси кръв от рядка група

http://www.cross.bg/sveta-ekaterina-patzient-1427225.html

/КРОСС/Болница "Света Екатерина" спешно се нуждае от кръв кръвна група 0- (нула отрицателна) за пациент, който се намира на машина сърце-бял дроб, съобщиха от лечебното заведение. Кръвта следва да се дари в кръвния център на ул. „Братя Миладинови" 112 - за пациент на "Света Екатерина". Тел. за връзка 02 9159 419/413/450  

ДПС прекали с обръчите, обяви Татяна Дончева

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/08/26/2368102_dps_prekali_s_obruchite_obiavi_tatiana_doncheva/?ref=rss


ДПС прекали с обръчите, които като метастази пусна в целия живот. Не може всеки път да се разправяме с ЕС защо пари се дават в турски села за проекти, които там са ненужни, а не се дават на места, където наистина има нужда. Това означава, че ДПС трябва да бъде отстранено.

Това обяви в сутрешния блок на БиТиВи лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева докато мотивираше защо партията й би се коалирала с всеки, но не и с ДПС.

Според нея другото основание ДПС да бъде елиминирана...

България пропуска 1 година по програмата за развитие на селските райони

http://politics.actualno.com/Bylgarija-propuska-1-godina-po-programata-za-razvitie-na-selskite-rajoni-news_46918.html

Програмата за развитие на селските райони за България ще бъде одобрена в Брюксел най-рано догодина, съобщи министърът на земеделието Васил Грудев. Това означава, че страната ни вече е пропуснала една ...

Безработицата в Ямболско спадна до 13,7% през юли

http://yambol.actualno.com/Bezraboticata-v-Jambolsko-spadna-do-137-prez-uli-news_46920.html

Равнището на безработица в Ямболска област спадна до 13,7% през юли. То намалява за четвърти пореден месец, съобщи директорът на Бюрото по труда в Ямбол Татяна Чанкова, цитирана от БТА. Регистриранит...

СЗО: Борбата с ебола се затруднява от многото заразени медицински лица

http://africa.actualno.com/SZO-Borbata-s-ebola-se-zatrudnjava-ot-mnogoto-zarazeni-medicinski-lica-news_46922.html

Големият брой здравни работници, заразени с ебола в Западна Африка, е безпрецедентен и възпрепятства усилията за справяне с епидемията, заяви днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от ДПА...

"Автомагистрали – Черно море" на протест в София, ако замразят "Хемус"

http://society.actualno.com/Avtomagistrali--Cherno-more-na-protest-v-Sofija-ako-zamrazjat-Hemus-news_46924.html

Колективът на „Автомагистрали - Черно море" АД - Шумен, е в готовност за синдикални и граждански действия и в София, за да защити своите работни места. Това стана ясно след провелата с...

Освободените работници от "Пиринска мура" отново протестираха

http://blagoevgrad.actualno.com/Osvobodenite-rabotnici-ot-Pirinska-mura-otnovo-protestiraha-news_46928.html

Уволнените близо 200 работници от завода за столове "Пиринска мура" в Банско днес отново излязоха на протест. Причината е, че през последните три месеца не са им изплатени дължимите заплати ...

Финална музикална седмица на плажа на южния плаж в Слънчев бряг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eJqMV5a6MGk/

Едни от най-добрите диджеи ще вземат участие във финалната музикална седмица на Южния плаж в курорта „Слънчев бряг”. Поредицата от финални партита стартира този четвъртък /28 август/ с диджей Stan Kolev. На следващия ден ще е шоуто на диджей Victor Calderone и ще приключи с италианката Тhallulah.

Саундтракът на последния дълъг уикенд ще се отличи с хипнотизиращи вокали и запомнящите се мелодии на един от най-добре продаваните артисти в диджей портала Beatport – Stan Kolev. Българинът придобил световна слава, печели признанието на водещи лейбъли и артисти като Armin van Buuren, Roger Sanchez, Paul Oakenfold, Hernan Cattaneo, David Morales, Renaissance, Armada Music, Global Underground, ZYX и Buddha Bar. Директно от Маями Stan Kolev ще ни поднесе най-доброто от световната хаус сцената на 28 август, четвъртък.

Закриващото парти от фестивала „Солар Самър” на „Какао бийч” остава в сигурните ръце на Victor Calderone. С повече от 20 супер успешни години като диджей, Calderone ще се завърне на южния плаж в „Слънчев бряг” на 29 август, за да се въплъти в музиката и най-вече да предаде това усещане върху всички с отворени към електронните вибрации сетива.

Уикендът на „Какао бийч” ще завърши с участието на талантлива италианка Тhallulah. Партито, ще зашемети със силата на дълбоките хаус ритми. Тhallulah ще видим и чуем с цялата й магнетичност на 30 август.

 

Бягай, троловете идват

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4262282

ВСЕКИ път, като стане дума за струпване на много хора на едно място, си спомням за гениалната фотография “Тълпа” на австро-унгареца Уиджий. Виждали сте снимката от плажа на Кони Айланд на корицата на един от албумите на Джордж Майкъл - яка навалица, анонимни лица, перфектна черно-бяла фотография.
Подобно анонимно струпване се задава зад ъгъла, ВСЕКИ път, като стане дума за струпване на много хора на едно място, си спомням за гениалната фотография “Тълпа” на австро-унгареца Уиджий. Виждали сте снимката от плажа на Кони Айланд на корицата на един от албумите на Джордж Майкъл - яка навалица, анонимни лица, перфектна черно-бяла фотография. Подобно анонимно струпване се задава зад ъгъла,

Кръчма стана музей на комунизма

http://www.cross.bg/komynizma-myzeii-valentin-1427224.html

/КРОСС/Собственик на заведение в старозагорското село Оряховица го е превърнал в музей на комунизма. Валентин Янков е подредил портрети на Карл Маркс, Ленин, Сталин, Георги Димитров, както и типични предмети от социалистическия бит, в който са живели хората преди време. Между бутилките в бара на кръчмата пък се мъдрят банкнотите, които са били в обращение по време на управлението на Тодор Живков. Любопитна подробност е, че семейството на Валентин е потърпевшо от методите на комунизма, така че създаденият от него музей е едно сериозно предупреждение към клиентите, разказва репортаж на ТВ7.   

Ядем повече хайвер, миди и скариди

http://econ.bg/Новини/Ядем-повече-хайвер-миди-и-скариди_l.a_i.563657_at.1.html

Българите са започнали да ядат повече хайвер, скариди и миди. Това, показва анализът на пазара на риби и аквакултура на земеделското министерство....

"Гъндул": В Румъния политиците си отглеждат електорат, чийто интерес се купува с няколко леи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/26/2368127_gundul_v_rumuniia_politicite_si_otglejdat_elektorat/?ref=rss


В държава, където щастието е достигнало ниво минус 10, само оптимистите ходят да гласуват. Това не е шега, а става дума за Румъния, където ентусиазмът от първите дни свобода изчезна заедно с разбития мираж на крещящата нужда от спокойствие в началото на 90-те години. Разочаровани от политическата класа, все по-малко румънци гласуват, а най-честият мотив, който изтъкват за това, е че няма кого да изберат, пише днес в. "Гъндул".

Политическата класа се адаптира към ситуацията и...

Найден Зеленогорски: Да не слагаме тигана, преди да сме хванали рибата

http://www.cross.bg/zelenogorski-blok-grazhdanite-1427223.html

/КРОСС/Да не слагаме тигана, преди да сме хванали рибата, като говорим за следизборни коалиции преди да са минали изборите. Най-важното е Рефорамторският блок е да се представи максимално добре на парламентарните избори на 5 октомври. Едва след това ще сравняваме програмите си и ще мислим с кого да се коалираме. Това заяви в студиото на сутрешния блок на TV7 Найден Зеленогорски, организационен секретар на Реформаторския блок и зам.-председател на една от партиите в него - "България на гражданите". Зеленогорски беше категоричен, че Реформаторският блок ще остане единен, без значение кой от кандидатите за единен председател на коалицията ще спечели лидерското място. "България на гражданите" отстоява позицията за млади лица в политиката, които трябва да излязат напред и да се изявят, допълни Найден Зеленогорски. Очевидно е, че ГЕРБ си подготвят терена да управляват след изборите, но нека никой да не си прави сметката без кръчмар, така Зеленогорски коментира политическата чистка в администрацията, в каквато беше обвинено служебното правителство на премиера Георги Близнашки. По думите на зам.-председателя на "България на гражданите", пред Реформаторския блок не стои въпросът дали Бойко Борисов да бъде следващият премиер или не, а дали рефорамторите да си партнират с ГЕРБ или не

Легендарният софийски козел възкръсва отпечатан на 3D принтер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/26/2367947_legendarniiat_sofiiski_kozel_vuzkrusva_otpechatan_na/?ref=rss


Помните ли козела от алпинеума в градинката на Армията в София? Увековечен е на снимките от детството на повечето софиянци. Ако не го помните лично, разгънете стария семеен албум и несъмнено ще откриете снимка на мама или тати яхнали въпросния козел здраво хванати за рогата му с щастлива усмивка.

За съжаление козелът изчезна от алпинеума в годините, когато започна голямото търсене на цветни метали и надали някой знае къде точно изящният му силует е бил претопен безславно за да бъде...

"50 нюанса сиво" води до алкохолизъм, язва и срамни болести

http://www.cross.bg/dzheiims-nyuansa-sivo-1427222.html

/КРОСС/Романът "50 нюанса сиво" на британската писателка Е. Л. Джеймс влияе отрицателно на жените заради откровените до порно еротични сцени в него. Това смятат учени от Мичиганския университет. Според тях читателките на Е. Л. Джеймс рискуват в по-голяма степен да станат алкохолички и да развият язва на стомаха заради разгулен живот в сравнение с непрочелите "50 нюанса сиво" и последвалите две продължения на романа, който наскоро бе и филмиран. По-голяма е опасността и от заразяване с венерическо заболяване заради отъждествяването на читателките с героинята на Е. Л. Джеймс, демонстрираща сексуална освободеност. Резултатите от изследването, в което са взели участие 655 жени на възраст от 18 до 24 г., са били дори публикувани в Journal of Women`s Health.  

ГЕРБ ще смени ръководството на БНБ, ако дойде на власт

http://www.mediapool.bg/gerb-shte-smeni-rakovodstvoto-na-bnb-ako-doide-na-vlast-news224121.html

Ще има смяна на ръководството на БНБ и драстични реформи, ако ГЕРБ спечелят мнозинство за следващото управление на страната, обяви във вторник бившият регионален министър от правителството ГЕРБ Лиляна Павлова пред "Нова телевизия". Тя каза, че ГЕРБ не носи вина за разрастване на определени олигархични кръгове по време на управлението на партията в периода 2009-2013 година. Павлова каза, че основната отговорност за КТБ трябва да се понесе от банковия надзор и Комисията за финансов надзор. Бившият министър пропусна обаче да отбележи, че ГЕРБ подкрепи Иван Искров за втори мандат начело на БНБ. Шефът на КФН Стоян Мавродиев е партиен кадър на ГЕРБ. Сега обаче Лиляна Павлова пита: ”Резонният въпрос е къде е банковия надзор, КФН, къде са институциите. Категорична ни позиция е - промяна в ръководството на БНБ. Радвам се, че вече сме в позиция да имаме и европейски контрол, защото очевидно не може да се справим сами", заяви Павлова. Павлова призна, че секторът "здравеопазване" не е бил от успешните по време на правителството "Борисов". Въпреки това Павлова определя образованието, здравеопазването, енергетиката като ключови сектори и в бъдещото управление на страната. Тя обяви като несериозна декларацията на Радан Кънев от Реформаторския блок, с която иска бивши премиери и министри да не могат отново да заемат тези постове. "Бих пожелала на РБ да са първа политическа сила и тогава могат да поставят условия на когото и каквито преценят. Такава декларация е изумителна. Това е като една бизнес компания с пазарен дял от 5% да поставя условия на компания, която е с дял от 25-30%. Работим, за да получим мнозинство и да реализираме разписаната програма", каза Павлова. Според нея, ако има междуличностни конфликти, това не е начин те да бъдат решени.

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262172

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнали аварии, без вода ще останат абонатите в следните райони: - между ул. "Македония", ул. "Отец Паисий " , бул. "Цар Освободител " и ул."Пирин" до 17 часа; - около ресторант "Камалия" и хотелите "Бриз" до 16 часа; - част от Зеленчукова борса до 14 часа; - от ул.

БСП и ГЕРБ се дебнат до последно в листите

http://frognews.bg/news_75214/

Битката между ГЕРБ и БСП на предстоящите парламентарни избори предлага интригуващи лични сблъсъци. В щабовете и на двете партии вече са почти готови с листите. Днес от 14 часа Бойко Борисов ще представи водачите. По същото време на "Позитано" 20 започва заседанието на Националния съвет на БСП. На него председателят на социалистите Михаил Миков ще постави на гласуване състава на червените листи. От пръв поглед се набива на очи, че повечето челни места и при двете най-големи формации са поверени предимно на бивши министри.

Тримата най-вероятни покойници в Амфиполи

http://www.grreporter.info/Trimata_nay-veroyatni_pokoynici_v_Amfipoli/16001

В хода на продължаващите разкопки в Амфиполи археолозите разкриха напълно преддверието на гробницата. Стените на помещението са облицовани с бял мрамор от остров Тасос и в горната си част са украсени с йонийски архитрави, по чиито вълни са налични следи от червена и черна боя.

Фасадата на преддверието бе разкрита напълно след премахването на последните блокове, съставящи запечатващата стена. Според археолозите тя представлява една много оригинална композиция на гробната архитектура през последната четвърт на 4-ти век пр.Х.

прочети повече

Изборните листи на БСП и ГЕРБ ще са ясни днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4262827

Окончателният вариант на листите с кандидат-депутатите на БСП и ГЕРБ трябва да стане ясен днес.
На пленум на партията социалистите ще подредят окончателно листите, с които ще се явят на предстоящите парламентарни избори. За момента най-големи вътрешнопартийни противоречия има в Благоевград и Пловдив, Окончателният вариант на листите с кандидат-депутатите на БСП и ГЕРБ трябва да стане ясен днес. На пленум на партията социалистите ще подредят окончателно листите, с които ще се явят на предстоящите парламентарни избори. За момента най-големи вътрешнопартийни противоречия има в Благоевград и Пловдив,

Ганев: Кабинетът на Борисов от 2009-2013 г. ще е на челни места в листите на ГЕРБ

http://www.cross.bg/gerb-nablyudavame-ganev-1427221.html

/КРОСС/Това, което виждаме във водачите на листи на БСП, е запазване на баланса и възпроизводство на статуквото от времето на г-н Сергей Станишев. Революция в листите няма. Това 20-пороцентово обновление, за което говорят, по-скоро можем да го наречем козметично. Също така наблюдаваме разместване на кадри, които сме свикнали да наблюдаваме в определени региони. Това каза в ефира на БНР политологът от Института по социология "Иван Хаджийски" Димитър Ганев. Наблюдаваме БСП с особен интерес, тъй като разломът между централното ръководство и местните структури в последните месеци беше взел много сериозни размери, поясни той.  От Михаил Миков се искаше да удържи партията и ми се струва, че до голяма степен с тези баланси, за които говорим в момента, и това възпроизводство се цели именно това, добави Ганев.  На парламентарни избори водачите на листи са "почти бетонирани", защото всеки глас без преференция се смята за глас за тях, констатира политологът. БСП очаква между 50 и 60 места в парламента, което означава още максимум един човек от листа, освен водача, което прави разместването трудно. Кабинетът на Борисов от 2009-2013 г. ще бъде на челни места в листите на ГЕРБ, уверен е политологът. Предизвикателството пред Реформаторския блок е, че те трябва да говорят на две групи хора, допълни той.  Едната част от техния електорат истински ненавижда ГЕРБ и всичко това, което сме свикнали да наблюдаваме от тяхното управление

Изборните листи на БСП и ГЕРБ ще са ясни днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4262824

Окончателният вариант на листите с кандидат-депутатите на БСП и ГЕРБ трябва да стане ясен днес.
На пленум на партията социалистите ще подредят окончателно листите, с които ще се явят на предстоящите парламентарни избори. За момента най-големи вътрешнопартийни противоречия има в Благоевград и Пловдив, Окончателният вариант на листите с кандидат-депутатите на БСП и ГЕРБ трябва да стане ясен днес. На пленум на партията социалистите ще подредят окончателно листите, с които ще се явят на предстоящите парламентарни избори. За момента най-големи вътрешнопартийни противоречия има в Благоевград и Пловдив,

Украинският президент Порошенко разпусна парламента

http://www.moreto.net/novini.php?n=262161

26 октомври. Това е датата, на която в Украйна ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Президентът на страната Петро Порошенко разпусна състава на Върховната Рада, с мотива, че сегашният състав на парламента не съответства на политическите настроения на украинското общество.

Шефът на СЕМ Георги Лозанов: Скараха ни се в парламента, че не контролираме отразяването на протестите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4262821

Бяхме извикани в комисията на предишното Народното събрание и ни се скараха, че не контролираме медиите при отразяване на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски. Това съобщи в студиото на bTV шефът на СЕМ Георги Лозанов. Според него, това недоволство е било причина да бъде намален бюджетът на Съвета за електронни медии. Бяхме извикани в комисията на предишното Народното събрание и ни се скараха, че не контролираме медиите при отразяване на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски. Това съобщи в студиото на bTV шефът на СЕМ Георги Лозанов. Според него, това недоволство е било причина да бъде намален бюджетът на Съвета за електронни медии.

Българинът яде по-малко хляб и пие повече бира

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FECKCncZTRk/

Българинът яде два пъти по-малко хляб. Това отчитат фурните в продажбите си за последните месеци. Тежката ситуация поставя по-малките производители на ръба, предупреждават от бранша, цитира Кросс. Според Федерацията на хлебарите и сладкарите обаче българинът не се е отказал от основната храна на трапезата си. Ядем по-малко хляб просто защото е лято.

Тенденцията била обратна на потреблението на бира. Затова очакванията са след края на отпуските и началото на учебната година консумацията на хляб да се върне на нормалното си ниво.

През последните две години дори ядем повече хляб – ако преди сме консумирали средно по 200 грама на ден, сега порцията ни вече е от 250 грама.

 

 

 

Партия на български жени: Обещаните от ББЦ милион работни места са постижими

http://www.cross.bg/draganova-ndsv-mesta-1427220.html

/КРОСС/Партията на българските жени ще се яви на предстоящите парламентарни избори като коалиционен партньор на „България без цензура". Преди време формацията помогна на НДСВ да се регистрира и участва на изборите. За разлика от НДСВ, които се отказаха от коалиция с ББЦ, ПБЖ се съгласи на съюз с партията на Николай Бареков. Защо - обясни в студиото на Нова тв председателят й Весела Драганова. „Социалната тематика, която развива ББЦ и тази, която Партията на българските жени развива пред обществото, е идентична. През годините, в които не бе в парламента, ПБЖ е работила за майките, децата, социално слабите хора, хората с увреждания", посочи Драганова. „От самото си създаване през 1997 г. ПБЖ е в център-дясното пространство, а тази коалиция, вече от седем партии, се очерта точно в това пространство". В социалната си програма от ПБЖ настояват за безплатни лекарства и безплатно лечение за майките в майчинство. Това щяло да излезе на държавата между 2 и 3 млн. лева. Освен това лидерът на партията смята, че обещаните от ББЦ 1 млн. нови работни места са постижима цел, която може да се реализира с държавни и европейски пари. По различни програми държавата може да плаща заплатата на новонает работник или служител през първата година, а фирмите да се задължат да ги задържат на работа за следващите няколко. Обещанието от партийната програма за разкриване на 1 млн

Георги Лозанов: Караха ни се, че СЕМ не контролира отразяването на протестите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4262815

Бяхме извикани в комисията на предишното Народното събрание и ни се скараха, че не контролираме медиите при отразяване на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски. Това съобщи в студиото на bTV шефът на СЕМ Георги Лозанов. Според него, това недоволство е било причина да бъде намален бюджетът на Съвета за електронни медии. Бяхме извикани в комисията на предишното Народното събрание и ни се скараха, че не контролираме медиите при отразяване на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски. Това съобщи в студиото на bTV шефът на СЕМ Георги Лозанов. Според него, това недоволство е било причина да бъде намален бюджетът на Съвета за електронни медии.

Минската среща по Украйна: скептицизъм и надежда

http://www.cross.bg/ykraiina-pregovorite-kiev-1427219.html

/КРОСС/ „Възможност, която не бива да се изпуска" - така западните политици единодушно оценяват преговорите в Минск на 26 август. Президентите на Русия, Беларус и Казахстан ще се срещнат с трима еврокомисари и украинския лидер. Наблюдателите имат предвид богатия опит на Украйна, а и на Европейския съюз, в сферата на изпълнението на международните задължения, така че и резултатите от преговорите се очакват с един напълно оправдан скептицизъм. Западни медии по навик нажежават обстановката. Според британския „Гардиън", преговорите ще бъдат сложни: виновна е, разбира се, Русия, която „самоволно", според изданието, била изпратила хуманитарния конвой за жителите на Донбас. Украинските журналисти рисуват Петро Порошенко като миротворец, който в Минск „има намерение да се договаря за мир, защото целият свят е уморен от войната". Истинският смисъл на заявлението на украинския президент се разкрива във втората част на цитата. Според Петро Порошенко, той „призовава Москва да си прибере сепаратистите от Украйна". На дело това означава, че Москва била длъжна да изтегли от Донбас всички жители, които украинската армия вече няколко месеца безуспешно се опитва да унищожи

Канят варненци на горско бягане

http://www.moreto.net/novini.php?n=262168

Създадената в началото на тази година във Варна организация iRun кани жителите на морската столица на поредната си спортна инициатива. За разлика от традиционните вече 5 километрови бягания в Морската градина, този път теренът и дистанциите ще са различни.

"50 нюанса сиво" води до алкохолизъм и венерически болести

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4262794

Скандалният роман Скандалният роман "50 нюанса сиво" от британската писателка Е. Л. Джеймс влияе отрицателно на жените заради порно сцените в него, смятат учени от Мичиганския университет. Според тях читателките на поредицата на Е. Л Джеймс рискуват в по-голяма степен да станат алкохолички и да развият язва на стомаха заради разгулен живот в сравнение с

"Вима": Богатите гърци държат в чужбина 140 млрд. евро

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/26/2368085_vima_bogatite_gurci_durjat_v_chujbina_140_mlrd_evro/?ref=rss


Петстотин петдесет и девет гърци са сред богаташите (хора с над 30 млн. долара), притежаващи авоари в офшорни фирми и банки, сочи изследване на известната световна компания Бостън Консултинг груп, цитирано от в. "Вима", съобщи БТА.

Компанията е стигнала до извода, че скритото офшорно богатство по света в данъчни райски дестинации възлиза на 8.9 трилиона долара. От тях 2.3 трилиона се намират в Швейцария, където е вложена и голяма част от гръцките капитали, в това число и на корабните...

Екатерина Захариева: „Южен поток" трябва да се случи, но по правилата

http://www.cross.bg/zaharieva-ekaterina-potok-1427218.html

/КРОСС/Ситуацията в сектора на енергетиката е много притеснителна. Всеки месец Националната електрическа компания губи около 50 милиона лева, каза в стуиото на БНТ вицепремиерът Екатерина Захариева, която се очаква да оглави енергийния борд. Тя изрази надежда, че въпреки загубите, до режим на тока тази есен няма да се стигне. Захариева е разпоредила проверка кои фирми и как погасяват задълженията си към НЕК заради неравномерните плащания. Окончателните резултати ще бъдат обявени през следващите дни. Според вицепремиера проектът „Южен поток" има бъдеще, тъй като не само България, но и редица други държави подкрепят този проект. Той обаче трябва да се случи според определените правила. "Южен поток" е важен за нашата част от Европа, поради факта, че, за съжаление, правителствата досега не са изпълнили процеса на диверсификация, смята Екатерина Захариева. По отношение на Енергийния борд вицепремиерът коментира, че той е бил задача, която беше поставена и обсъждана и от президента, и от премиера Близнашки. Той е свързан със ситуацията в сектор „Енергетика". В него са включени представители на държавни институции и на заинтересованите страни, ще разчитаме на експертна помощ на Световната банка. Целта му е да направи анализ на сектор „Енергетика" и причините, довели до това състояние, каза Екатерина Захариева.  

НЕК плащала само на фирми, близки до партии

http://offnews.bg/news/n_1/n_380892.html

Националната електрическа компания (НЕК) се разплаща редовно с компании, свързани с някои партии. Разплащанията с други останалите фирми били под 50% от дължимите им суми. Това каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя каза, че плащанията с предимство към определени надвишават 90 на сто от дължимото. "Ситуацията в сектора на енергетиката е много притеснителна. Всеки месец Националната електрическа компания губи около 50 милиона лева", обясни Захариева, която се очаква да оглави енергийния борд. Тя изрази надежда, че въпреки загубите, до режим на тока тази есен няма да се стигне. Тя е разпоредила проверка кои фирми и как погасяват задълженията си към НЕК заради неравномерните плащания. Окончателните резултати ще бъдат обявени през следващите дни.

Четири града на протест за отваряне на КТБ в петък

http://offnews.bg/news/n_1/n_380891.html

Граждани ще протестират в София, Пловдив, Варна и Бургас с искане за незабавно отваряне на КТБ този петък от 18:00 часа.  В София вложителите ще се съберат пред сградата на БНБ, в Пловдив също. Варненци пък ще протестират пред общината в града. Мястото на демонстрацията в Бургас още не е ясно. "Всички ние искаме КТБ и ТБ "Виктория" да отворят незабавно! Нека компетентните органи съставят ефективен план за оздравяване, който ще удовлетвори вложителите и едновременно с това банката ще продължи да функционира нормално", обясняват организаторите на протестите. Според тях в момента никой не желае да предприеме действия по съставяне на конкретен план и смятат, че след 5-ти октомври ще е твърде късно. "Ето защо ние ще протестираме докато молбите ни не бъдат чути и не се предприемат незабавни действия", обясняват вложителите.

Анатомия на "демократичната" деструкция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4262326

Наскоро, пътувайки с микробус от Смолян, бях изненадан от реакцията на две от пътничките, които почти налетяха на бой срещу шофьора за това, че колата му, току-що взета от сервиз, показва някакви дефекти и те няма навреме да стигнат до София. В София той спря на десетина метра по-напред на една от спирките и си спечели заплашителни крясъци от един Наскоро, пътувайки с микробус от Смолян, бях изненадан от реакцията на две от пътничките, които почти налетяха на бой срещу шофьора за това, че колата му, току-що взета от сервиз, показва някакви дефекти и те няма навреме да стигнат до София. В София той спря на десетина метра по-напред на една от спирките и си спечели заплашителни крясъци от един

Лавров: Западът изгуби интерес към разследването на Boeing 777

http://www.cross.bg/razsledvaneto-moskva-istinata-1427217.html

/КРОСС/ Москва остава с впечатлението, че изведнъж всички са изгубили интерес към разследването на случая с крушението на малайзийския Boeing 777 в източна Украйна. Това заяви руският външен министър на пресконференцията в понеделник, предаде РИА Новости. „Създава се впечатление, че всички останали са изгубили интерес към разследването. След първите, резки, на границата на истерията обвинения срещу Русия и опълченците (веднага след крушението), изведнъж всички сякаш са напълнили устите си с вода и млъкнаха. Реално, в последно време само ние се опитваме да запазим вниманието към този много сериозен проблем", отбеляза Лавров. Той подчерта, че Москва ще продължи да настоява и да търси истината за трагедията. „Ние ще търсим истината, както и истината „по делото на снайперистите на Майдана в Киев, които разстрелваха полицаи и демонстранти", за трагедията в Одеса на 2 май и за аналогичните събития в Мариупол. Москва няма да позволи да се забулят и заличат престъпленията и настоява виновните за тях да понесат наказание", добави министърът на външните работи на РФ.    

12 животни умряха от "син език" за последните четири дни в Пловдивско

http://pik.bg/12-животни-умряха-от-син-език-за-последните-четири-дни-в-пловдивско-news218087.html

12 животни умряха от "син език" за последните четири дни в Пловдивско

12 са умрелите животни от „син език” в Пловдивско за последните четири дни. Това каза д-р Николай Петков, от регионалната дирекция на БАБХ в Пловдив, съобщи "Фокус".

Шест от умрелите животни са от огнището в Калофер, а шест - от другите райони, които се водят като съмнителни. Все още се очакват резултатите от взетите проби от животни, каза д-р Петков. По думите му, така както се очакваше, със захлаждането нещата с болестта „син език” се подобряват.

ООН: Ще са необходими поне 6 месеца за справяне с епидемията от Eбола

http://www.moreto.net/novini.php?n=262169

Епидемията от Eбола ще бъде победена до 6 месеца. Тази прогноза направи представител на ООН, който бе на посещение в Сиера Леоне. Страната е една от най-тежко засегнатите от заразата държави в Западна Африка. Представителят на ООН Дейвид Наваро, който координира усилията на световната общност в борбата срещу вируса Eбола в Западна Африка, прогнозира, че за да бъде победена епидемията, ще е необходима още половин година.

Зам. министър В. Стоянов: Не работим протестъри, а сме хора с кариери

http://frognews.bg/news_75213/

На ключовете ми от кабинета ми в министерството съм си залепил лепенка с текст: "Кой", за да ми напомня за какво съм тук. Влизането ми във властта не е самоцел, аз свиря на пиано от 4-годишен, имам доста спечелени конкурси, имам магистратура по философия. Аз съм човек, който през целия си съзнателен живот съм свързан с културата. това заяви по bTV Виктор Стоянов, който сега е заместник-министър на културата.

Перничанин болен от диабет: НОИ - Перник погазват законите, за да не ми изплатят 15 инвалидни пенсии

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernichanin-bolen-ot-diabet-noi-pernik-pogazvat-zakonite-za_33900/

Перничанинът Васил Василев стана жертва на НОИ - Перник и "изгоря" с 15 инвалидни пенсии. Това каза самият той пред човек на ZaPernik.com.

Перничанинът е на 54 години. От 6 години е болен от диабет, но държавата в лицето на НОИ - Перник не зачита това. Васил е подал заявление за инвалидност на 9 април, 2013 година. Той чака 1 година и 3 месеца, за да мине ТЕЛК. На 30 юли, тази година перничанинът е минал ТЕЛК-а за 30 минути. Същият ден са дали и решението...

Продължава

HP ще съди Deloitte заради одита ѝ на Autonomy

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ddbd0c8/l/0L0Sinvestor0Bbg0Charduer0C4590Ca0Chp0Eshte0Esydi0Edeloitte0Ezaradi0Eodita0E0Ena0Eautonomy0H1788190C/story01.htm

Още през 2012 г. технологичният гигант обвини одиторската компания, че е знаела за нередности в счетоводството на компанията


Мария Шарапова елиминира Кириленко в Ню Йорк

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/26/2368079_mariia_sharapova_eliminira_kirilenko_v_nju_iork/?ref=rss


Рускинята Мария Шарапова победи своята сънародничка Мария Кириленко с 6:4, 6:0 и се класира за втория кръг на US Open.

Бившата номер 1 в света започна колебливо срещата и изоставаше с 2:4 в първия сет, но с четири поредни гейма в своя полза успя да поведе в резултата.

Шарапова задържа силната си игра и във втората част, като беше подпомогната и от травма в глезена на нейната съперничка.

В крайна сметка шампионката от 2006 г. в Ню Йорк не даде дори гейм на...

Лиляна Павлова: През януари може да сме в ликвидна криза

http://www.cross.bg/pavlova-lilyana-mlrd-1427216.html

/КРОСС/През януари може да сме в ликвидна криза, предупреди Лиляна Павлова от ГЕРБ. Проблемът е, че януари можем да се окажем в ликвидна криза в държавата - тогава, когато няма да има пари за пенсии, социални, майчински, образованието да блокира", коментира пред Нова тв Лиляна Павлова. „Това е нашето сериозно притеснение и то е базирано не на някакви измислици, а на доклада, който изнесе служебния министър на финансите. Там пише, че са необходими за съжаление нови емисии на дълг, за да може да се покрият сериозните дефицити в системата. Защото това, което виждаме към момента е една измислена, имагинерна стабилна система. Ние теоретично може да направим дълга и 50 млрд. лв", обясни Павлова идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов спешно да се вземе заем от 6 млрд. лв. По думите й в тези 8 милиарда резерв „над 5 млрд.лв. от тях са дългове, заеми, които са взети. 1,2 млрд. лв. са дадени в една банка, за да бъде стабилизирана. Това фискалев резерв ли е?", попита Лиляна Павлова. Тя прогнозира, че тези пари няма да могат да бъдат възстановени в през ноември и това ще доведе до нов дълг. Според нея страната ни вече минала под минималния фискален резерв от 4,5 млрд. лв. като в тези средства не са включени недостига в системата на здравеопазването, както и в социалната система. „Пенсионната система също е под риск. Недостигът в системата на отбраната и МВР, които няма да могат да изплащат заплати

Порошенко разпусна парламента, изборите ще са на 26 октомври

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/26/2368075_poroshenko_razpusna_parlamenta_izborite_shte_sa_na_26/?ref=rss


Президентът на Украйна Петро Порошенко разпусна в понеделник вечерта парламента на страната и обяви, че на 26 октомври ще има предсрочни избори.

Решението на държавния глава бе очаквано, след като на 24 юли се разпадна управляващата коалиция.

Порошенко заяви, че се надява до октомври да бъде достатъчно стабилизирана ситуацията в Източна Украйна, за да се проведат относително нормални избори. Вотът е важен и за това да придаде повече легитимност на управляващите, които...

Пиронкова премина първия кръг на US Open

http://www.mediapool.bg/pironkova-premina-parviya-krag-na-us-open-news224120.html

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова успя да премине първия US Open, след като победи с италианката Карин Кнап с 2:0 (6:4, 6:3). Двубоят продължи продължи само 1 час и 17 минути. Това бе втори мач между двете тенисистки, а българката продължава да няма загубен сет срещу заемащата в момента 71-о място в световната ранглистата. Във втория кръг Пиронкова ще играе с победителката в мача бившата номер 1 Йелена Янкович и Бояна Йовановски. При мъжете Григор Димитров трябва да играе в сряда с американеца Райън Харисън.

Златото остава близо до най-ниската стойност за последните 2 месеца

http://econ.bg/Новини/Златото-остава-близо-до-най-ниската-стойност-за-последните-2-месеца_l.a_i.563655_at.1.html

Златото се задържа близо до най-ниската стойност за последните 2 месеца на фона на спекулациите, че Федералният резерв в САЩ ще увеличи лихвените...

20-годишна загина при катастрофа по пътя Белодол-Бата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/G8Ty7QTzhYU/

20-годишна жена е загинала при катастрофа, съобщиха от пресцентъра на полицията. На 25.08.т.г. около 14.00 ч. на пътната отсечка с. Белодол – с. Бата, по неустановени до момента причини възниква самостоятелна катастрофа, при която л.а. «Деу Ланос», с бургаска регистрация, управляван от 20-годишната Ф.А. от с. Белодол, след оставени следи от странично просуркване с дължина около 34 метра, излиза вдясно извън платното за движение и се блъска в скат на дере, дълбоко около 5 метра. От инцидента на място загинала Ф.А., а пътуващата в автомобила – Т.С., 16 годишна от с. Белодол, е настанена за лечение в отделение «Хирургия» на МБАЛ – Бургас, без опасност за живота.

Строят пешеходен мост над "Цариградско шосе"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4262792

Пешеходен мост ще бъде новата забележителност на София, след като „София Тех Парк” АД обяви конкурс за концепция за пешеходен мост, съобщи "Класа". Той ще се издига над бул. „Цариградско шосе” и ще оформя входа на първия Научно-технологичен парк.
Сградата на „Експериментариума” в „Научно-технологичен парк” е един от елементите на комплекса, Пешеходен мост ще бъде новата забележителност на София, след като „София Тех Парк” АД обяви конкурс за концепция за пешеходен мост, съобщи "Класа". Той ще се издига над бул. „Цариградско шосе” и ще оформя входа на първия Научно-технологичен парк. Сградата на „Експериментариума” в „Научно-технологичен парк” е един от елементите на комплекса,

Отменено е линейките да връщат болни по домовете им

http://www.vesti.bg/bulgaria/otmeneno-e-linejkite-da-vryshtat-bolni-po-domovete-im-6020837

"Това е решение на д-р Златанов, което е напълно неадекватно и несъвместимо с нормативната уредба на Центъра за спешна помощ. Вече е отменено", каза д-р Гелев

Служебният зам.-министър на културата Виктор Стоянов спечелил Близнашки с пост във Фейсбук

http://www.cross.bg/kyltyrata-stoyanov-viktor-1427215.html

/КРОСС/Аз съм тук, за да помогна на гилдията, да видя как работи системата отвътре. И както съм гледал с критичен поглед как се случват нещата отвън, със същия критичен поглед ще гледам процесите случващи се в сферата на културата сега, когато за известен период ще съм отвътре на случващото се. Това каза в сутрешния блок на БТВ Виктор Стоянов, служебен зам.-министър на културата. Получих обаждане от служебния премиер Близнашки, който ми каза - ти преди няколко седмици беше написал във Фейсбук един пост за поемането на отговорност. Сега ние ти даваме възможност на практика да приложиш и да защитиш идеите, които защитаваш. Ако има политическа воля и мотив на всеки, който влезе в културното министерство да промени наистина нещата, а не просто да се вози докато е на поста, този човек може да промени много неща, обясни как е попаднал в кабинета Стоянов.  Много неща могат да се случат и да се променят за два месеца в областта на културата, смята Стоянов,тъй като "системата и сферата на културата са като една машина, която винаги си се движи и хората, които застават на управленски постове в културното министерство имат две опции - или просто да се движат с тази машина, или да я карат реално". Проблемът на културата както и във всички други сфери между впрочем е, че има един среден ешелон в администрацията, които вместо да работят за оцеляването и просперитета на културата, те са превърнали своето оцеляване на дадените постове в изкуство, каза Виктор Стоянов

БГ фирма предлага полет с МиГ-29 срещу 11 500 евро

http://www.moreto.net/novini.php?n=262158

Една от детските мечти на всеки - да полети с изтребител, вече е осъществима. Срещу 11 500 евро и един месец чакане може да пилотирате МиГ-29. Българската фирма "Роктравел" предлага организиране на полет с един от най-добрите изтребители в света.

Задържан е 45- годишен мъж, представял се за нотариус

http://press.mvr.bg/NEWS/news140826_01.htm

Операцията е реализирана от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР - София; на задържания му е повдигнато обвинение

Гръцки изтребител се е разбил в района на град Комотини

http://balkani.actualno.com/Grycki-iztrebitel-se-e-razbil-v-rajona-na-grad-Komotini-news_46908.html

Изтребител на гръцките военновъздушни сили се е разбил в планинска местност в района на град Комотини, Северна Гърция. Информацията съобщава електронното издание на в. "Етнос", цитирано от Б...

Упражняващите занаят от години могат да получат диплома за него

http://business.actualno.com/Uprajnjavashtite-zanajat-ot-godini-mogat-da-poluchat-diploma-za-nego-news_46912.html

Упражняващите професия от години могат да получат диплома за нея по проекта "Нова възможност за моето бъдеще", изпълняван от МОН и финансиран от ЕС.Пред БНР ръководителят на проекта Емилияна...

Перперикон може да се превърне в музей на религиите

http://society.actualno.com/Perperikon-moje-da-se-prevyrne-v-muzej-na-religiite-news_46914.html

Перперикон може да се превърне в Музей на религиите на открито, обясни археологът проф. Николай Овчаров. По думите му това ще е добър завършек на откритията в Скалния град и ще покаже как на едно мяст...

Лиляна Павлова: През януари може да се окажем в ликвидна криза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4262786

„Това е нашето сериозно притеснение и то е базирано не на някакви измислици, а на доклада, който изнесе служебния министър на финансите. Там пише, че са необходими за съжаление нови емисии на дълг, за да може да се покрият сериозните дефицити в системата. Защото това, което виждаме към момента е една измислена, имагинерна стабилна система. „Това е нашето сериозно притеснение и то е базирано не на някакви измислици, а на доклада, който изнесе служебния министър на финансите. Там пише, че са необходими за съжаление нови емисии на дълг, за да може да се покрият сериозните дефицити в системата. Защото това, което виждаме към момента е една измислена, имагинерна стабилна система.

Издигат пешеходен мост над "Цариградско шосе"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4262785

Пешеходен мост ще бъде новата забележителност на София, след като „София Тех Парк” АД обяви конкурс за концепция за пешеходен мост, съобщи Пешеходен мост ще бъде новата забележителност на София, след като „София Тех Парк” АД обяви конкурс за концепция за пешеходен мост, съобщи "Класа". Той ще се издига над бул. „Цариградско шосе” и ще оформя входа на първия Научно-технологичен парк. Сградата на „Експериментариума” в „Научно-технологичен парк” е един от елементите на комплекса,

Лиляна Павлова: През януари може да се окажем в ликвидна криза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4262782

„Това е нашето сериозно притеснение и то е базирано не на някакви измислици, а на доклада, който изнесе служебния министър на финансите. Там пише, че са необходими за съжаление нови емисии на дълг, за да може да се покрият сериозните дефицити в системата. Защото това, което виждаме към момента е една измислена, имагинерна стабилна система. „Това е нашето сериозно притеснение и то е базирано не на някакви измислици, а на доклада, който изнесе служебния министър на финансите. Там пише, че са необходими за съжаление нови емисии на дълг, за да може да се покрият сериозните дефицити в системата. Защото това, което виждаме към момента е една измислена, имагинерна стабилна система.

Лекият суров петрол близо до 7-месечно дъно

http://econ.bg/Новини/Лекият-суров-петрол-близо-до-7-месечно-дъно_l.a_i.563653_at.1.html

Лекият суров петрол West Texas Intermediate се търгуваше близо до най-ниската си стойност за последните 7 месеца в очакване на данните, които...

Жена от Каблешково стана жертва на телефонна измама с 1 400 лв.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_JorEN6ujIs/

На 25.08.т.г. в Районно управление «Полиция» – Поморие е получено съобщение от 83- годишна жена от Каблешково за това, че  е станала жертва на телефонна измама по класическата схема «близък, нуждаещ се от спешна операция» . Сумата от 1 400 лв. тя предала на непознат мъж, дошъл на домашния й адрес. Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» – Поморие.

Л.Павлова: Махаме шефовете на БНБ и драстични реформи след изборите

http://frognews.bg/news_75212/

Смяна на ръководството на БНБ и драстични реформи ще има, ако ГЕРБ спечелят мнозинство за следващото управление на страната. Това обеща бившия регионален министър от правителството ГЕРБ Лиляна Павлова пред Нова телевизия.

Преглед на печата, вторник, 26 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-вторник-26-август_l.a_i.563654_at.1.html

СТАНДАРТ: Сливат данъчни и митници Да се слеят данъчни и митници, за да се пълни по-ефективно хазната. Това е един от проектите на ГЕРБ за...

Финансист: Служебното правителство не може да тегли заем

http://offnews.bg/news/n_1/n_380885.html

Служебното правителство не може да се захване с процедура по тегленето на нов външен дълг без да има работещ парламент, който да одобри промяна в Закона за държавния бюджет за 2014 година. Това коментира пред БНР университетският преподавател и бивш министър на финансите проф. Христина Вучева. На пресконференция в понеделник от ГЕРБ поискаха от служебния кабинет да изтегли спешно заем от 6 млрд. лв .  Не са верни числата, изредени от партия ГЕРБ, тъй като това е един календар на емисии и плащания – ежедневната работа по управление на дълга, и тя с нищо не променя състоянието, което имаме до края на тази година. Съвсем наскоро служебният министър в свое интервю каза, че всъщност разполагаемите средства в държавния резерв са напълно достатъчни да се покрият всички ангажименти до края на годината. Друга тема е дали новото правителство, което ще бъде избрано през октомври, има нова политика и тогава ще внесе в НС искане за актуализация, обясни проф. Вучева. Според нея актуализация на бюджета може да бъде направена, но тя едва ли ще засяга дълга за 2014 г. Пред Нова телевизия бившият регионален министър на ГЕРБ Лиляна Павлова защити отново тезата за нов дълг.  Това е нашето сериозно притеснение и то е базирано не на някакви измислици, а на доклада, който изнесе служебният министър на финансите. Там пише, че са необходими, за съжаление, нови емисии на дълг, за да може да се покрият сериозните дефицити в системата. Защото това, което виждаме към момента, е една измислена, имагинерна стабилна система. Ние теоретично може да направим дълга и 50 млрд. лв., обясни Павлова. Според нея резервът е под минималното ниво от 4,5 млрд. лв. като в тези средства не са включени недостигът в системата на здравеопазването, както и в социалната система. Според нея заемът ще трябва да се изегли, независимо дали ГЕРБ ще управлява след изборите или някоя друга партия и коалиция.

Областният управител на Бургас Павел Маринов прие посланика на Украйна

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zAwzIzIH4HM/

На 26 .08. т. г. в сградата на областна администрация в Бургас Павел Маринов, Областен управител на Област Бургас прие по негово искане извънредния и пълномощен посланик на Украйна у нас Негово превъзходителство Микола Балтаджи. На срещата присъства и почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов, както и зам. областния управител на Бургаска област Евгени Врабчев и главния секретар на областна администрация Севим Неджатиева.

По време на разговора преминал в сърдечна и дружеска атмосфера Н. Пр. Микола Балтаджи сподели, че България и Украйна имат общи икономически и политически интереси, както в региона на Черно море, така и в Централна и Източна Европа. Украинско-българските отношения винаги са били пример за приятелско сътрудничество – защото нашите страни имат общи исторически, религиозни и етнически корени. В Украйна се намира и най-голямата част от българската диаспора в чужбина.

Павел Маринов от своя страна запозна госта с големите икономически възможности на Бургаска област за по-нататъшното развитие и укрепване на българо – украинските стопански и културни отношения и отправи покана чрез Н. Пр. посланика на Украйна у нас към представителите на украинския бизнес за участие на предстоящия Втори международен инвестиционен форум, който ще се проведе под патронажа на Областния управител през октомври т. г. в Бургас.

 

Анаболите и марихуаната не са причина за убийството, извършено от 18-годишния Димитър

http://www.cross.bg/dimitur-narkotitzi-todorov-1427213.html

/КРОСС/Вчера Окръжният съд в Добич постанови постоянна мярка задържане под стража  за Димитър Балабанов. 18-годишният преби до смърт баща си. Майка му е в реанимация с опасност за живота, след като посегна и на нея. В съдебната зала младежът изглеждаше неадекватен. Пред съдията заяви, че баща му го тъпчел с наркотици. Повдигнато му е обвинение е за умишлено причиняване на тежка телесна повреда, но не и за смърт. „Той не е целял това. Поне засега това е обвинението. Знаете, че има такива работни обвинения. По-нататък, ако се докаже, че действително е целял убийство, тогава обвинението ще бъде променено", обясни прокурор Радослав Бухчев. Тепърва предстои съдебно-психиатрична експертиза, която да докаже дали Димитър е съзнавал действията си. Родителите завели Димитър на преглед в събота сутринта. При прегледа става ясно, че е употребявал наркотици - амфетамини и марихуана. След спешното отделение младежът е настанен в токсикологията. Точно там се е разиграла и голямата трагедия. Момчето било на системи. Майката решава да остане при него, а бащата си тръгва, заедно с дежурната лекарка. Тогава от стаята се чуват викове. Бащата и медикът се връщат и виждат, че синът започва да бие майка си. Бащата се втурва да ги разтърва. Агресията се насочва към него. Младежът му нанася няколко тежки удара, поваля го на земята и започва да го рита по главата. Бащата почива на място

В Украйна изчезнаха журналисти от Крим

http://www.cross.bg/vasilenko-ykraiina-krim-1427212.html

/КРОСС/ Прекъсна връзката с двама служители на седмичника „Кримски телеграф", работили в зоната на силовата операция в източна Украйна. Това съобщи в понеделник редакцията на изданието, предаде ИТАР-ТАСС. кореспондентът Евгения Корольова и фотографът Максим Василенко са били свалени от автобуса край Донецк от представители на радикалното украинско движение „Десен сектор". Журналистите пътували в Крим след командировка в Донецк. По-рано Корольова и Василенко вече са посещавали тази зона, където украински силови структури провеждат военна операция от април, но тогава благополучно се завърнали в Крим. По-рано днес се появи информация, че задържаният в Украйна от бойци на „Десен сектор" фоторепортер Максим Василенко е извънщатен сътрудник на МИА „Русия днес" и френската агенция АФП. Това заявиха представители на информационни агенции. Същевременно, главният редактор на изданието Мария Волконская подчертала, че те се оказали в зоната на бойни действия не по задание на вестника, тъй като официално са в отпуска.Днес кримските журналисти в Симферопол ще проведат акция с искане за освобождаване на техните колеги.    

Преглед на варненския печат - 26 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=262167

Вносът на риба у нас расте постоянно, научаваме от вестник "Черно море". През м.г. той е бил в размер на 30 645 тона. Това е 3 пъти повече от експорта, който се извършва от нашата страна, сочат данните от доклад на Министерството на земеделието и храните.

В.Симеонов: ДПС е най-големият брокер на избори

http://frognews.bg/news_75211/

Процесът на купуване на гласове и подготовка на купуване вече върви. Нямаме сигнали, имаме директни наблюдения. Отново се подготвя масово купуване на гласове, основно от ДПС, които се оказаха най-големите брокери на последните избори. Това каза съпредседателят на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” Валери Симеонов в интервю за предаването „Денят започва“ на БНТ.

Трикове на НЕК за помпане на приходите удрят потребителите

http://www.mediapool.bg/trikove-na-nek-za-pompane-na-prihodite-udryat-potrebitelite-news224119.html

Държавната "Национална електрическа компания" (НЕК) се разплаща редовно в почти пълен обем с компаниите, свързани с някои партии, а останалите получават под 50% от дължимите им суми, обяви във вторник вицепремиерът Екатерина Захариева пред БНТ. Тя допълни, че към първите фирми вървят месечните плащания, които надвишават 90% от дължимото. В същото време към тези, които нямат връзки, плащанията често не надвишават 50 процента. Предстои да се изработи механизъм за равномерно разплащане с всички участници по веригата на производство и доставка на електроенергия съобразно постъпленията в НЕК. Захариева не изнесе конкретни данни за тези плащания, но обеща да направи това съвсем скоро. Вицепремиерът допълни, че НЕК губи по 50 млн. лв. месечно заради ценовите решения на енергийния регулатор (ДКЕВР).   Тя определи извършените от началото на годината до края на юли плащания като "странни" и отбеляза, че е поискала проверка и на плащанията за минали периоди.   НЕК манипулира регулирания пазар на ток, за да си докарва повече приходи   В същото време ръководители на "ЕВН България" обясниха как чрез манипулиране на един от сегментите на регулирания пазар на електроенергия НЕК помпа финансово изтънелите си мускули за сметка на слънчевите и вятърните централи.   Това ще удари и крайните потребители на ток, а болници и ВиК-дружества още от септември ще трябва да плащат по-високи цени на електроенергията. В същото време Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вече два месеца си затваря очите за триковете на НЕК въпреки жалбите на производителите на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) и доставчиците на ток. Това стана ясно от обясненията на регионалния мениджър на "ЕВН България" Йорг Золфелнер и на Гочо Чемширов, член на управата на дружеството, доставящо ток в Югоизточна България, пред журналисти във вторник.   Рязък среднощен недостиг на ток, покрит от централа срещу 1800 лв./МВтч   НЕК променя, без да има такова нормативно право, графиците на ВЕИ-централите за производство на ток, които се подават ден напред и ако те пуснат на пазара повече от заявените количества, токът се купува от НЕК на многократно по-ниска от пазарната цена. Това показват данни за дейността на започналия да работи от 1 юни 2014 г. балансиращ пазар на електроенергия, представени от ръководителите на ЕВН.   Имало е дори периоди, в които слънчевите и вятърните централи е трябвало да си плащат за това, че държавната компания взема тока им. В същото време през юни има фрапантни случаи на такъв недостиг на електроенергията и то между 3 и 4 часа през нощта, че на НЕК й се е наложило да купува ток на цена от 1800 лв./МВтч, даде пример Золфелнер.   По думите му е съмнително, че все в малките часове на нощта се получава рязък недостиг на планираното производство на електроенергия и се налага екстремно купуване на толкова високи цени. Нелогично е също така, че в един и същи ден – 14 юни, държавният "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО), който е координатор на целия балансиращ пазар у нас, отчита едновременно най-висока цена на недостиг и най-ниска цена на излишък, смята Золфелнер.   Коя е електроцентралата, уредила се с цена от 1800 лв./МВтч, не се знае, тъй като ЕСО не публикува данни за договорите си с компаниите, поддържащи резервни мощности, посочва регионалният мениджър на ЕВН. Той даде за пример как австрийският системен оператор публично обявява търгове за спешно задействани при недостиг мощности и публикува договорите с постигнатите най-ниски цени и количествата с всяка една от тези централи.   Как се плащат гаранции в затворената КТБ?   У нас обаче не е ясно как ЕСО избира от кои централи да купува при моментен недостиг на ток на пазара, а парадоксалното е, че операторът продължава да прави подбор на подобни централи като събира банкова гаранция в затворената от 20 юни Корпоративна търговска банка (КТБ).   "На 23 юни според сайта на ЕСО квалифицирани за производство при недостиг бяха само ТЕЦ-Варна, която не работи, и държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2. След оплаквания, няколко дни по-късно всички централи се оказаха квалифицирани. Как платиха гаранцията си в затворената КТБ?", чуди се Золфелнер.   Той и Чемширов предполагат, че централата, уредила се с космическата цена на тока, е ПАВЕЦ "Чаира", която е собственост на НЕК. Логиката на този тип помпено-автоматични водни централи е да ползват евтин ток при излишно производство и то най-вече от ВЕИ, за да изпомпят водата от долния изравнител към горния, за да се пуска за производство на ток отново при недостиг. У нас обаче ПАВЕЦ "Чаира" е едва ли не фантом, тъй като една част от нейните разходи се поемат от бита и фирмите на регулирания пазар, друга част е в балансиращия, а трета е оставена за включване някъде в следващ ценови период, според последното решение на ДКЕВР за ценообразуването на тока.   Некомпетентност или умисъл?   Золфелнер и Чемширов не се ангажираха с директно обвинение, че всички тези трикове се правят с благословията на регулатори за извличане на финансова полза от НЕК, но отбелязаха, че заради тези практики за близо три месеца НЕК неправомерно е прибрала около 1 млн. лв. от слънчеви и вятърни централи на територията на ЕВН.   "Очевидна е липсата на експертиза в ДКЕВР относно балансиращия пазар, липсва и покриване на физическите потоци енергия на пазара по дни и счетоводните потоци, обявявани от ЕСО", посочи Золфелнер.   Чемширов пък коментира, че ако се погледнат изключително равномерните цени на излишъците, те по никакъв начин не отразяват това, че единият ден например е бил дъждовен, което по принцип влияе върху прогнозите на ВИЕ за производството им. Той допълни, че жалба за неправомерното орязване на графиците на производство от страна на НЕК е подадена още в края на юни, на все още няма отговор от страна на ДКЕВР. В същото време регулаторът е реагирал за броени дни по жалбата на НЕК срещу електроснабдителните дружества за задържане на техни плащания заради дългове на НЕК към тях. По тази жалба регулаторът задейства процедури по отнемане на лицензите на тримата доставчика, но все още не е излязла с окончателно решение.   Обратният ефект от изкривения модел   Според ЕВН тези порочни практики са довели до повишаване на цената на балансиращата енергия, вместо да я намалят, каквито бяха очакванията и каквато е практиката в Западна Европа.   Ако ЕСО беше спазвал подадените от координаторите на групите графици за производство и потребление, а не коригираните от НЕК, средните разходи за балансиране щяха да са двойно по-ниски от платените, смята Золфелнер. Сега производителите от групата, координирана от ЕВН, са платили на НЕК компенсации заради неспазване на плановете с 2.293 млн. лв., а на ЕСО за балансиране – 255 хил. лв. Ако бяха спазени графиците на ЕВН, разходите щяха да са по-малко. НЕК щеше да получи компенсации от 1.156 млн. лв., а ЕСО – 492 хил. лв. От цялата схема ощетен е и държавният системен оператор, посочват от австрийската компания.   Според нейните представители тези изкуствено увеличени от НЕК разходи за балансирането на пазара ще се отразят и в бъдещите цени на тока. Особено потърпевши са големите предприятия, присъединени към мрежата високо напрежение, на които наистина им се налага да изпълняват извънредни поръчки и да плащат за недостиг на енергия, тъй като постфактум разбират космическите цени.   Отнасят го уязвими клиенти   Освен това НЕК постепенно вдига тарифите и за онези потребители, които са свързани на средно напрежение и според изискванията трябва да си купуват енергия от свободния пазар, но не са си избрали търговец. Те купуват от т. нар. доставчик последна инстанция, каквито са ЕСО и електроразпределителните дружества. Цените на тази енергия се определят еднолично от НЕК и статистиката сочи, че от август 2013 г. тази тарифа се покачва.   За септември 2014 г. например цената за такива потребители, сред които са и закъсалите финансово болници и водоснабдителните дружества, ще е 167.68 лв./МВтч, докато в момента е 145 лв. През юли тарифата е била 120.39 лв., а през юни – 112.79 лв.   Може и това да е начинът тези клиенти да се принудят да си търсят търговец и да излязат на свободния пазар, но надали той е работещ, коментира Гочо Чемширов.   Според Золфелнер този модел на функциониране на енергийния пазар у нас ще колабира и заради все по-свиващия се регулиран пазар.  

НЕК плаща с предимство на фирми, свързани с партии

http://www.mediapool.bg/nek-plashta-s-predimstvo-na-firmi-svarzani-s-partii-news224119.html

НЕК се разплаща редовно в почти пълен обем с компаниите, свързани с някои партии, а останалите получават под 50% от дължимите им суми, обяви във вторник вицепремиерът Екатерина Захариева пред Нова телевизия. Тя допълни, че към тези фирми вървят месечните плащания, които надвишават 90% от дължимото. В същото време към фирмите, които няма тези връзки, плащанията не надвишават 50 процента. Предстои да се изработи механизъм за равномерно разплащане с всички участници по веригата на производство и доставка на електроенергия съобразно постъпленията в НЕК. Захариева не изнесе конкретни данни за тези плащания, но обеща да направи това съвсем скоро. Вицепремиерът допълни, че НЕК губи по 50 млн. лв. месечно заради ценовите решения на енергийния регулатор (ДКЕВР). Захариева говори и за целта, която стои зад създаването на енергийния борд. По думите й бордът ще анализира ситуацията в енергийния сектор и причините, довели до тежкото състояние на сектора. Бордът ще отправя препоръки и предложения към държавните органи, които отговарят за политиката на регулирането. Захариева каза, че не е правила политическа чистка в министерството. Тя обясни, че е освободила "неекспертни" назначения и е върнала в системата двама души, чиято професионална кариера е преминала в енергийния сектор.

Екатерина Захариева: Може да се наложи нов външен дълг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4262776

Ние спряхме със заповед на министъра на икономиката Щонов това, което ЕК е препоръчала в писмото си и което месеци наред беше в предишното правителство афиширано, че е спряно, а всъщност не беше.
Това заяви пред БНТ служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Ние спряхме със заповед на министъра на икономиката Щонов това, което ЕК е препоръчала в писмото си и което месеци наред беше в предишното правителство афиширано, че е спряно, а всъщност не беше. Това заяви пред БНТ служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина

Бургаска област ще се побратимява с Провинция Фудзиен, Китай

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nvYxE8ah4CU/

По покана на министъра на икономиката и енергетиката на Република България делегация, водена от г-н Ю Уейгуо, заместник генерален секретар на Комитета на Китайската комунистическа партия на Провинция Фудзиен, Китайска народна република е на посещение в България от 24-26 август 2014 г.

В рамките на визитата в присъствието на зам. министър Ирена Младенова и Н.Пр.г-н Уей Дзинхуа, посланик на КНР у нас на 25 август в Министерството на икономиката и енергетиката бе подписано Писмо за намерения за установяване на приятелски взаимоотношения между Област Бургас, Република България и Провинция Фудзиен от Народна република Китай.

От българска страна документът бе подписан от заместник областния управител на област Бургас Евгени Врабчев .

Провинция Фудзиен е разположена по протежение на Югоизточното крайбрежие на Китай, разделена с Тайван от морска ивица . С площ от 121 400 кв. км и население от 37,480,000, тя упражнява непосредствена юрисдикция над 9 общини и представлява една пилотна зона, в състава, на която са 85 общини. Цялата провинция се гордее с 6128 km брегова линия, включително 3 752 km от континенталната крайбрежна линия с повече от 120 естествени пристанища.

 

 

Лондон е най-скъпият град за културен туризъм в Европа

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/08/26/2367969_london_e_nai-skupiiat_grad_za_kulturen_turizum_v_evropa/?ref=rss


Британската столица Лондон е най-скъпият град в Европа за културен туризъм, сочат резултатите от скорошно проучване, направено от Post Office Travel Money и цитирано от Би Би Си. Посещение на двама души в няколко конкретни културни обекта струва общо 256 британски лири.

Според изследването, което обхваща 12 големи европейски града, столицата на Великобритания е по-скъпа и от Париж, когато става въпрос за цените на билетите. Лондон остава най-скъп дори като се вземе предвид това, че...

Психолог: В семейството на младежа, посегнал на родителите си, е имало насилие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4262769

18-годишният Димитър Балабанов, който уби баща си и преби майка си, остава в ареста. Лекарите трябва да установят и дали Димитър има психично заболяване.
Вероятно е младежът да е приемал наркотици, анаболи или други субстанции, предизвикали агресията. Самият той твърди, че баща му го е тъпкал с наркотици. 18-годишният Димитър Балабанов, който уби баща си и преби майка си, остава в ареста. Лекарите трябва да установят и дали Димитър има психично заболяване. Вероятно е младежът да е приемал наркотици, анаболи или други субстанции, предизвикали агресията. Самият той твърди, че баща му го е тъпкал с наркотици.

Психолог: В семейството на младежа, посегнал на родителите си, е имало насилие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4262765

18-годишният Димитър Балабанов, който уби баща си и преби майка си, остава в ареста. Лекарите трябва да установят и дали Димитър има психично заболяване.
Вероятно е младежът да е приемал наркотици, анаболи или други субстанции, предизвикали агресията. Самият той твърди, че баща му го е тъпкал с наркотици. 18-годишният Димитър Балабанов, който уби баща си и преби майка си, остава в ареста. Лекарите трябва да установят и дали Димитър има психично заболяване. Вероятно е младежът да е приемал наркотици, анаболи или други субстанции, предизвикали агресията. Самият той твърди, че баща му го е тъпкал с наркотици.

Още животни в Столичния зоопарк се чувстват зле!

http://pik.bg/още-животни-в-столичния-зоопарк-се-чувстват-зле-news218076.html

Още животни в Столичния зоопарк се чувстват зле!

"Ако сега напусна, ще се приеме, че аз се чувствам виновен за мъртвите животни, а аз не съм. Знаете в какво състояние наследих зоопарка, а сега какво е положението". Това каза пред "Нова телевизия" директорът на зоологическата градина д-р Иван Иванов, след като в повереното му заведение вчера умряха няколко големи животни.

"Ще чакам експертизите за умрелите животни, защото ако сега кажа нещо, то може да се обърне срещу мен", каза още той. 

Д-р Иванов бе категоричен, че мъртвите животни са били на площадки една до друга.

Той разкри и притеснителната новина, че и други животни в зоологическата градина се чувстват зле - някои от тях в момента имали разстройство. 

"Никога не сме затваряли зоопарка, имали сме друг път отровени животни, но не сме ограничавали достъпа. Сега го правим, за да може специалистите да си свършат спокойно работата, за да разберем причината", каза шефът на зоопарка. 

Интервюта за работа в Германия ще се проведат днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262165

Интервюта с кандидати за работа в сектора на хотелиерството и ресторантьорството в Германия ще се проведат днес във Варна, научи Moreto.net от Агенцията по заетостта. Мераклиите да работят като готвачи, хотелиери, ресторантьори/келнери и служители във вериги за бързо хранене в немскоговорящата страна трябва да изпратят предварително автобиография със снимки в EUROPASS формат, написана на немски език.

Либия в хаос – вече е с два парламента и два кабинета

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/libiia-v-haos-veche-e-s-dva-parlamenta-i-dva-kabineta-6020835

Египет и Обединените арабски емирства стоят зад двете серии от въздушни удари в Триполи, смятат в САЩ; официално обаче съседите на Либия, САЩ и европейските страни призовават за ненамеса

Италианска магия в Японска градина

http://scene.actualno.com/Italianska-magija-v-Japonska-gradina--news_46900.html

Представете си. Представете си място, на което можеш да стъпваш по капки роса и те да издържат тежестта ти. Да се събудиш в ледена пещера, да посвириш с крака на гигантска маримба, да се залуташ в тре...

Вече и диви животни умират от "син език"

http://society.actualno.com/Veche-i-divi-jivotni-umirat-ot-sin-ezik-news_46903.html

Заболяването „син език" взе жертви и сред дивите преживни животни в Кърджалийско. 72 муфлона и един елен лопатар вече са умрели в Държавно ловно стопанство „Женда. Загинали жи...

Йотингер: ЕС разработва сценарий в случай на спиране на доставките на руски газ

http://europe.actualno.com/Jotinger-ES-razrabotva-scenarij-v-sluchaj-na-spirane-na-dostavkite-na-ruski-gaz-news_46904.html

Европейската комисия разработва кризисен сценарий в случай на пълното прекратяване на доставките на газ от Русия към страните от ЕС. Това заяви европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер в и...

Щонов: Токът трябва да поскъпва плавно

http://politics.actualno.com/Shtonov-Tokyt-trjabva-da-poskypva-plavno-news_46905.html

Увеличението на цената на електроенергията би трябвало да е плавно в дългосрочен план, едновременно с подобряване икономическото състояние на страната и създаването на фонд за подкрепа на енергийно бе...

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4262761

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник  В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Валери Симеонов: ДПС се оказаха най-големите брокери в купуването на гласове

http://pik.bg/валери-симеонов-дпс-се-оказаха-най-големите-брокери-в-купуването-на-гласове-news218073.html

Валери Симеонов: ДПС се оказаха най-големите брокери в купуването на гласове

Процесът на купуване на гласове и подготовка на купуване вече върви. Нямаме сигнали, имаме директни наблюдения. Отново се подготвя масово купуване на гласове, основно от ДПС, които се оказаха най-големите брокери на последните избори. Това каза съпредседателят на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” Валери Симеонов в интервю за предаването „Денят започва“ на БНТ.

„ За съжаление, до момента не виждаме някакви сериозни действия на правителството в посока осигуряването на честни, прозрачни избори, за съжаление виждаме как се занимават с други неща, но не и с основния проблем – купуването и продаването на гласове“, допълни Валери Симеонов.

„Ние водим позитивна кампания и мисля, че това стана ясно от вчерашното представяне на водачите, тъй като освен при самото представяне, ние обявихме и нашето категорично решение за съставяне на правителство на националното спасение. Така че за нас е по-важно изпълнението на нашия дълг, който сме поели с влизането в надпреварата за предстоящите избори. А кампанията естествено , че не може да бъде по-различна от тази, която беше преди няколко месеца. Нищо не се е случило в този период от време“, каза още Симеонов и поясни: „При нас нямаше никакви противоречия при реденето на листите, никакви боричкания, с колегите от ВМРО се разбрахме за час, час и половина, като съответно си разпределихме районите съобразно това коя партия има по-голямо влияние. Това беше лесно съизмеримо съобразно резултатите от 2013 година. Така че след това разпределение нямаше никакви противоречия и несъгласия.“

Проблеми в семейството на момчето, убило баща си

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/problemi-v-semejstvoto-na-momcheto-ubilo-bashta-si-6020834

„За да се случи това, по този начин - явно в това семейство има някаква история на насилие”, твърди криминалният психолог Тодор Тодоров

НЕК се разплаща с предимство с фирми, близки до партии, обяви вицепремиерът Захариева

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/26/2368067_nek_se_razplashta_s_predimstvo_s_firmi_blizki_do/?ref=rss


НЕК се разплаща редовно в почти пълен обем с компаниите, свързани с някои партии, а останалите получават под 50% от дължимите им суми. Това обяви в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя посочи, че на такива фирми месечните плащания надвишават 90 на сто от дължимото, а на другите сумите падат и под 50 на сто.

Скоро се очаква да бъдат обявени конкретните данни за тези плащания от началото на годината след като Захариева разпореди проверка за тях. На по-късен етап...

Т. Дончева: Без ДПС и обръчи-метастази в следващото управление

http://frognews.bg/news_75210/

В следващото управление не трябва да попадат хора от ДПС, тъй като техните обръчи и влияние в политиката и икономиката на страната стана твърде голямо в последните години. Това обаче не означава, че не трябва да участват етнически турци в изпълнителната власт.Това каза пред bTV Татяна Дончева.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване