LGBT обществото подкрепи „Нова България“

http://offnews.bg/news/n_1/n_395250.html

„Определено припознавам своите политически разбирания в болшинството от техните предложения“, пише активистът Гергин Борисов в своя блог. „Ако и 10% от описаното в програмата им се изпълни, България ще поеме по правилния път“, това пише в своя блог Гергин Борисов – интернет ентусиаст, активист и блогър, който се вълнува от темите, засягащи сексуалните малцинства и тяхната интеграция в обществото. Той среща идеите на ПП „Нова България“ чрез политическа анкета, която пуска на сайта си, за да се запознае от първо лице с хората, които се борят за гласа му този октомври. „(Нова България) отговориха на въпросника ми в LGBT избори 2014 първи“, пише още Борисов. Той описва идеите на партията като смели, реформаторски и иновативни. Одобрява и фактът, че „Нова България“ избира точно Фейсбук и интернет за своя комуникационна платформа. В поста си Борисов засяга и скорошния скандал с трансформацията на страницата „Политическа Промяна Сега“ от дискусионна платформа в политическа партия. „По време на протестите всички лайквахме и малко от нас реално после следяхме какво се дискутира в групите. Аз съм един от тези всички“, разказва младият активист. Той допълва, че българският избирател не трябва да се изненадва, че Фейсбук ражда и политически проекти. „България има нужда от реформа най-вече в отношението на народа към информацията, към социалните мрежи. Цялата публикация прочетете тук: http://bit.ly/1xtKoHc

Костинбродският синдром

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338085

Костинброд - 2 е невъзможен. Тия дни чуваме това твърдение толкова често, колкото и другото, озвучаващо предизборните кампании години наред - „Купуването и продаването на гласове е престъпление". 

Какъв късмет имат политиците, че повечето хора не мислят, включително и като слушат радио и телевизия! Иначе всички щяха да са наясно, че и двете Костинброд - 2 е невъзможен. Тия дни чуваме това твърдение толкова често, колкото и другото, озвучаващо предизборните кампании години наред - „Купуването и продаването на гласове е престъпление". Какъв късмет имат политиците, че повечето хора не мислят, включително и като слушат радио и телевизия! Иначе всички щяха да са наясно, че и двете

Бил Гейтс продължава да е най-богатият американец

http://www.vesti.bg/novini/bil-gejts-prodylzhava-da-e-naj-bogatiiat-amerikanec-6023544

Благодарение на процъфтяващата фондова борса най-богатите хора в САЩ са станали още по-богати, съобщават американски медии.

ТИР помете миниван! Режат ламарината на автомобила, за да спасят семейство

http://www.zapernik.com/krimi/tir-pomete-minivan-rejat-lamarinata-na-avtomobila-za-da-spasyat_34602/

Страшна катастрофа застраши живота на семейство в близост до Рилския манастир, научи zaPernik.com. Катастрофата е станала около 18 часа.

Миниван, пълен със семейство е заредил гориво на бензиностанция на главен път Е-79 край разклона за Рилски манастир. На излизане от бензиностанцията минивана е пометен от ТИР.

Пострадал е шофьорът на минивана, който е в тежко състояние на болницата на Благоевград. Мъжът е на 48 години.

Според свидетели на случилото се удара бил много...

Продължава

Преобладаваща позитивна нагласа на инвеститорите на БФБ

http://econ.bg/Новини/Преобладаваща-позитивна-нагласа-на-инвеститорите-на-БФБ_l.a_i.571248_at.1.html

По-малките компании отчитат по-силна динамика на цените на Българската фондова борса (БФБ), но малко от тях се намират в силен възходящ или низходящ...

Петричкият милионер Живко Фашиста поиска фалит от съда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338599

Известният петрички милионер от началото на прехода Живко Томов-Фашиста поиска от съда да обяви фалит на фирмата му. Бизнесменът е внесъл молба до магистратите за обявяване в несъстоятелност на единствената си фирма Известният петрички милионер от началото на прехода Живко Томов-Фашиста поиска от съда да обяви фалит на фирмата му. Бизнесменът е внесъл молба до магистратите за обявяване в несъстоятелност на единствената си фирма "Омега комерс", регистрирана още през 1993 г. В мотивите си Томов е посочил, че от 2009 г.

Шок! Хванати са 20 опасни имигранти, наплив от бежанци в България!

http://pik.bg/шок-хванати-са-20-опасни-имигранти-наплив-от-бежанци-в-българия-news231444.html

Шок! Хванати са 20 опасни имигранти, наплив от бежанци в България!

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е установила около 20 опасни нелегални имигранти, влезли на територията на България. Те са настанени в центровете от затворен тип на Дирекция „Миграция” към МВР и не представляват опасност за обществото, увери директорът на звеното и зам.-директор на Гранична полиция Йотко Андреев в ефира на Би Ти Ви.

„Към този момент няма представители на „Ислямска държава”,” информира още той и подчерта, че службите за сигурност в България работят много активно и не бива да се подценяват.

Йотко Андреев обясни, че оглавяваната от него Дирекция „Миграция” се занимава с нелегално пребиваващите у нас чужденци, които към този момент са около 1000 души. Те са настанени в центровете под юрисдикцията на дирекцията, които са от затворен тип и наподобяват затвор.

Онези чужденци, които подадат молби за специален статут, стават отговорност на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и се преместват в центровете на ДАБ.

Андреев оцени като адекватна организацията на органите, ангажирани с влизащите в страната чужденци. „В следствие на този миграционен натиск, който започна още през 2011 г. след събитията в Африка, след това Близкия изток, в края на 2013 г. се формира Кризисен щаб, който направи разпределителния център в Елхово - той проучва влизащите в страната и оттам се разпределят към центровете на Дирекция „Миграция” и на ДАБ в зависимост от това дали искат статут”, обясни още Йотко Андреев.

Той разказа и каква е процедурата с нелегалните имигранти, които не представляват заплаха за националната сигурност, но и не са бежанци. „Най-напред трябва да установим самоличността им, което обикновено е много трудно, защото 95% от тях нямат документи. След справка в съответното дипломатическо представителство и издадена заповед за експулсиране от българските власти, трябва да убедим тези граждани да подпишад декларация за доброволно експулсиране”, разказа Йотко Андреев.

Той уточни, че основен проблем на този етап е, че дипломатическите представителства отказват да приберат гражданите си, ако те не са подписали доброволната декларация, а имигрантите пък често отказват. „Държавите от третите страни не желаят да ги вземат обратно без доброволна декларация. Нашите служители разполагат с 6 месеца след издаването на заповедта да ги убедят, след което Административен съд в съответния регион може да удължи периода на престой с 12 месеца. След изтичането на 18 месеца – максималният срок на престой в център на Дирекция „Миграция”, законът ни задължава ние да пускаме тези граждани на свобода. Такъв е законът в България, а и във всички европейски държави”, обясни още Йотко Андреев.

„Това се отнася само за имигранти, които не са заплаха за националната сигурност, и не важи за случаи на ДАНС, за които посолствата задължително съдействат”, подчерта още той.

Андреев обаче уточни, че през последните осем години през центровете на Дирекция „Миграция” са преминали повече от 30 000 души, като само трима са останали за максималния срок от 18 месеца. „Този път не е лесен, мястото не е много приятно. Направено е така, че да не бъде лесно да останат”, допълни той.

Прогноза за нова огромна бежанска вълна

Директорът на Дирекция „Миграция” потвърди, че заради действията на джихадистите от „Ислямска държава” в Ирак и Сирия се наблюдава увеличаване на имигрантския поток и броя на търсещите убежище граждани.

Той предупреди, че през 2015 г. може да се учаква нова безпрецедентна по мащабите си бежанска вълна от Афганистан към Европа. „В Иран от около 25 години има около 5 млн. афганистански бежанци. През следващата година предстои да бъдат прекратени бежанските статути на около 700 000 души. Не мога да твърдя, че всички ще тръгнат, но голяма част от тях ще тръгнат към Европа и повечето ще минат през България”, обясни Йотко Андреев.

Той декларира, че България се справя с имигрантския натиск след мерките, предприети след бежанската вълна от края на 2013 г. „От създаването на щаба, на разпределителния център в Елхово, оградата на границата – като показател трябва да се отчете, че натискът се е увеличил три пъти, но те не са влезли по ред причини – турските власти са ги връщали, други са се отказвали заради стената”, посочи Анреев.

„Не е вярно, че са ритани, гонени и бити”, категоричен бе зам.-шефът на „Гранична полиция”, отричайки твърденията на международни правозащитни организации за изтласкването на бежанци от българската граница.

Воденето на децата до училище е най-стресиращото време от деня на жената

http://www.moreto.net/novini.php?n=265689

Пътуването до училището на децата е най-стресиращият момент от деня за по-голяма част от работещите майки, показва ново проучване. Според анкетирани родители във Великобритания най-трудната и напрегната част от деня е закарването на децата до класната стая.

"Реал" (Мадрид) пристига във вторник около 13.15 часа

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/29/2389762_real_madrid_pristiga_vuv_vtornik_okolo_1315_chasa/?ref=rss


Делегацията на "Реал" (Мадрид) ще пристигнат в София за мача си с "Лудогорец" във вторник в 13.15 часа.

Испанският клуб гостува на "орлите" в среща от втория кръг на група B в Шампионската лига.

По график белите трябва да кацнат с чартърен полет в 13.15 часа на летище "София", а програмата им за деня включва още задължителната пресконференция на старши треньора Карло Анчелоти и футболист на състава.

Официалната тренировка на "Реал" на Националния стадион "Васил...

Ориз с пилешко натрови първолаци в София!

http://www.bnews.bg/article-117667

Първокласници от 45 ОУ "Константин Величков" са настанени в инфекциозна болница в София със симптоми за хранително отравяне, научи ексклузивно BNEWS.

Свидетели: Бюлетините в Костинброд са брак

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338926

“Всичко под 50 бюлетини в кочан е брак. В склада не съм намирала такива. Там имаше нахвърлян отпадък.”
Това обясни в Софийския градски съд вчера Донка Борисова, експедиторка от печатницата “Мултипринт” в Костинброд. Жената бе разпитана като свидетел по делото за откритите 350 000 бюлетини в печатница след парламентарните избори през 2013 г... “Всичко под 50 бюлетини в кочан е брак. В склада не съм намирала такива. Там имаше нахвърлян отпадък.” Това обясни в Софийския градски съд вчера Донка Борисова, експедиторка от печатницата “Мултипринт” в Костинброд. Жената бе разпитана като свидетел по делото за откритите 350 000 бюлетини в печатница след парламентарните избори през 2013 г...

Предстоящи събития в страната за утре, 30 септември

http://www.cross.bg/kross-sofiya-provede-1432501.html

***/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев ще участва в 10-та неформална среща на държавните глави от групата „Аррайолуш", която ще се проведе в Брага, Португалия. ***София /КРОСС/ Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на закрито заседание ще вземе окончателно решение за промяна в цената на електоренергията. ***София /КРОСС/ От 09.30 часа 4 състав на Софийски градски ще заседава по делото срещу Тошко Добрев, бивш изпълнителен директор на „Софийски имоти". ***София /КРОСС/ В 10.00 часа в Конферентния център „Венус" на бул. „Кн. Ал. Дондуков", 9 Сдружение БРТИМ ще проведе конференция „Социалният експеримент като отговорен модел за апробиране на чужд опит в областта на младежката заетост". ***София /КРОСС/ От 10.00 часа в Националния пресклуб на БТА Националният комитет за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил ще даде пресконференция по повод откриването на изложбите: „Българската автокефална архиепископия в Охрид 1018 - 1767" в Националния исторически музей и „Цар Самуил (†1014) в битка за България" в Националния археологически институт с музей. ***София /КРОСС/ От 11.00 часа в Националния статистически институт ще се състои пресконференция за представяне на методологичните промени в областта на националните сметки по отношение на данните за брутния вътрешен продукт съгласно внедряването на Европейската система от сметки 2010

Националният протест на вложители в КТБ събра стотина души пред БНБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/29/2389757_nacionalniiat_protest_na_vlojiteli_v_ktb_subra_stotina/?ref=rss


Стотина вложители в КТБ протестираха днес привечер пред сградата на БНБ в центъра на София. Обявеният като национален протест импровизиран митинг не попречи на движението по бул. "Цар Освободител".

Вложителите в КТБ искат банката да отвори преди изборите на 5 октомври. В противен случай заплашват, че ще излязат на палатков лагер пред БНБ.

Хората с депозити в КТБ и дъщерната й банка "Виктория" нямат достъп до сметките си от юни. От централната банка обявиха, че надзорът ще...

ТИР се заби в кола на разклона за Рилския манастир

http://www.cross.bg/manastir-rilskiya-zabi-1432500.html

/КРОСС/ ТИР се заби със зверска скорост в миниван на главен път Е-79. Инцидентът стана около 18 часа днес в района на разклона за Рилския манастир. Шофьорът на минивана заредил на бензиностанция на главния път, когато на излизане внезапно бил пометен от ТИР-а. Пострадалите при катастрофата са семейство от Рила. Те са докарани в благоевградската болница. Мъжът, на 48 години, е в тежко състояние, съобщи struma.bg.

Температурите през октомври стигат до 27°, минималните са от -1° до 4°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339114

Средните месечни температури през октомври в равнините са между 11 и 15?, във високите полета ? между 8 и 11?, в планинските райони ? от 4 до 8?. Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 40 и 60 mm, в югоизточните райони ? между 60 и 90 mm, а в планините ? от 80 до 100 mm. Средните месечни температури през октомври в равнините са между 11 и 15?, във високите полета ? между 8 и 11?, в планинските райони ? от 4 до 8?. Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 40 и 60 mm, в югоизточните райони ? между 60 и 90 mm, а в планините ? от 80 до 100 mm.

Манолова: ЕРП-тата поискаха увеличение, за да си пълнят касите

http://www.cross.bg/tzentrali-slunchevite-gerb-1432499.html

/КРОСС/ „Енергоразпределителните дружества поискаха 10% увеличение, за да си пълнят касите, за да накарат хората в България да станат донори на техните печалби", това заяви по време на протест срещу увеличение цената на тока водачът на листата на Коалиция „БСП лява България" 10 МИР Кюстендил, Мая Манолова. Тя беше и първата, която се обяви срещу предстоящото увеличение на ел.енергията, за което утре ДЕКЕВР ще вземе решение. И днес Манолова застана с лице пред хората, повеждайки стотици протестиращи в родния си град. „Тока в България е скъп, защото скъп ток продават американските „Марици" и слънчевите централи, от които през 2012 година бяха включени от правителството на ГЕРБ 1000 мегавата. Това е колкото един блок на атомна централа, само че тока от слънчевите централи е повече от 10 пъти по - скъп от този от атомна централа", каза пред стотиците протестиращи в центъра на Кюстендил, водачът на листата с бюлетина № 22. По нейни думи ако Козлодуй продава ток за 46 лв., слънчевите централи продават ток за близо 700 лв. „Сега с това увеличение правителството на Близнашки и ГЕРБ искат да не пипат печалбите на слънчевите централи", обяви още Манолова

Финансисти: Държавата клони към национализиране на КТБ

http://econ.bg/Новини/Финансисти-Държавата-клони-към-национализиране-на-КТБ_l.a_i.571243_at.1.html

Държавата обмисля всички възможни варианти за случая с "Корпоративна търговска банка" (КТБ). Според финансисти везните може да се наклонят в полза на...

Максималните температури през октомври ще са от 22° до 27°, а минималните – от -1° до 4°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4339095

Средните месечни температури през октомври в равнините са между 11 и 15?, във високите полета ? между 8 и 11?, в планинските райони ? от 4 до 8?. Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 40 и 60 mm, в югоизточните райони ? между 60 и 90 mm, а в планините ? от 80 до 100 mm. Средните месечни температури през октомври в равнините са между 11 и 15?, във високите полета ? между 8 и 11?, в планинските райони ? от 4 до 8?. Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 40 и 60 mm, в югоизточните райони ? между 60 и 90 mm, а в планините ? от 80 до 100 mm.

Варненци с отличия на бридж

http://www.moreto.net/novini.php?n=265777

22 двойки от Варна, Силистра, Разград и Добрич взеха участие в двойковия бридж турнир, посветен на празника на града. Бриджьорите водиха упорита борба до последното раздаване. Като победители ликува двойката от Добрич Красимир Керанов и Йордан Щерев.

Слънчевите централи отричат да са виновни за дефицитите на НЕК

http://www.mediapool.bg/slanchevite-tsentrali-otrichat-da-sa-vinovni-za-defitsitite-na-nek-news225392.html

Голямата финансова дупка в енергетиката не е от "зеления сектор“, а от корупцията, конфликтите на интереси и лобизма, се казва в изявление на Българската фотоволтаична асоциация (БФА), разпространено в понеделник. Организацията изразява разочарованието си от служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, който според нея възобновил популисткото говорене на предшественика си Драгомир Стойнев. "Очевидно, без да е направен задълбочен правен и финансов анализ на ефективността в управлението на НЕК и БЕХ, без да се поиска одит на управлението на държавните енергийни дружества, които са тежко задлъжняли с милиарди за сметка на обществения интерес, спекулативно се представя тежестта на ВЕИ сектора и конкретно на производителите от фотоволтаични централи", посочват от асоциацията. Според нея не само числата не отговарят на истината, не само се манифестира груба дискриминация на определени производители, но с тази манипулация се прави опит за пореден път българското общество да бъде разсеяно от истинските проблеми в сектора. "Когато говори за дефицита в НЕК, министърът на икономиката и енергетиката пропуска приходите от 240 млн.лв. от спестените от ВЕИ производителите емисии, забравя, че ВЕИ секторът вече плаща всички разходи за балансиране в размер на около 200 млн. лв., пропуска приходите в НЕК от цена “задължения към обществото“ от свободния пазар, равняващи се на 220 млн. лв, не се отчита заплащаната само от  производителите от фотоволтаични и вятърни централи "цена за достъп“ в размер на 2.45лв./МВч", пише в изявлението на БФА. В него се допълва, че "зеленият сектор“ не само не създава дефицит в НЕК, а чрез дългосрочно (20 години) фиксираните си цени е фактор за стабилизирането на цената на електроенергията в България. "Вглеждането в моментния проблем и неотчитането на дългосрочния ефект от фиксираната цена за изкупуване на ВЕИ е погрешен, увреждащ обществения интерес и открито лобистки подход.  както го констатира докладът на Европейската комисия", допълват представителите на слънчевите централи. Те обръщат внимание върху получените наскоро отстъпки от ТЕЦ "Бобов дол" на скандалния бизнесмен Христо Ковачки за работа на въглищната централа в изпитателен режим до постигане на екоизискванията на Евросъюза. "Вместо в изпълнение на българския закон, европейските директиви, екологични норми и политиките "Климат-Енергетика“ да се подготви конвенционалната енергетика, ползваща местни въглища за екологичните изисквания, контролирани чрез механизма за мониторинг на ЕС от 2016 г., със санкцията на министъра на икономиката и енергетиката, с неясни мотиви се правят компромиси, като се удължава срокът на работа на агрегати, неотговарящи на изискванията на Европейския съюз за екологичните норми, застрашават здравето на българите, увреждат околната среда и ще предизвикат наказателна процедура от Европейската комисия", посочват от организацията. Тя припомня, че НЕК, която е забавила средно плащанията си към производителите на електроенергия с 53%, а към фотоволтаичните производители процентът е под средния, се е разплатила на 98% само с няколко фирми, свързани с един собственик - неотговарящи на екологичните норми агрегати. "Това е не само неравно третиране, но показва безпринципен подход и зависимост", смята асоциацията. "Твърденията, че развитието на зелените инвестиции в българската енергетика е в ущърб на обществения интерес, е грозна провокация към позицията на България в Европейския съюз. Спестените от нас емисии дават възможност на българските миньори да продължат да работят. Именно частните инвестиции във ВЕИ подкрепиха българската икономика в изключително драматичен момент на световната икономическа криза - те създадоха повече от 20 000 квалифицирани работни места, създадоха експортен потенциал и направиха България регионален лидер във ВЕИ технологиите", казват от БФА. Според организацията, с действията си министърът на икономиката и енергетиката обезсмисля и компрометира първите успешни опити на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за разумна ценова политика и стабилизиране на системата. Тези действия на ДКЕВР трябва да бъдат насърчени да прилагат изискванията на европейските енергийни и климатични директиви, и да продължат с оценка на всички механизми за кроссубсидиране между производство на топлинна и електрическа енергия, на бизнеса към битовите потребители, осигуряване на изпълнението на българския закон и европейските норми при производство на високоефективно комбинирано производство на електро и топлинна енергия, допълват от асоциацията.

Искат от новия областен да развали договора с ТИМ за Алея Първа

http://www.cross.bg/varna-investitzii-proekta-1432498.html

Варна /КРОСС/ Новият областен управител на Варна Стоян Пасев да предприеме стъпки за развалянето на договора със свързания с групировката ТИМ "Холдинг Варна" за Алея Първа. За това настояват от гражданската организация Отворен обществен съвет на протестиращите (ООС), която вече официално е регистрирана в съда като сдружение с нестопанска цел. Основният мотив на организацията е, че след сключването на сделката за крайбрежната алея концесионерът не е направил абсолютно никакви инвестиции по проекта, предвиждащ да открие 1500 работни места."Очевидно купувачът няма намерение или финансови средства да реализира проекта си", заявяват от Отворения обществен съвет. От там са категорични, че нито Българската агенция за инвестиции, нито Министерството на икономиката, нито пък Областната управа са поискали доказателства за инвестиционните възможности на купувача, включително източниците на финансови средства за реализация на проекта „Алея Първа". Има основания за предприемане на стъпки за разваляне на договора, категорични са от ООС, според които е нарушен Законът за насърчаване на инвестициите. Те очакват губернаторът да предприеме мерки, с които да защити обществения интерес предвид обещанието му да се бори с монополите при встъпването му в длъжност.Искането на гражданската организация е официално депозирано в Областната управа в началото на този месец с копие до Българската агенция за инвестиции към Министерството на икономиката

Първанов: Енергетиката беше източена с политически назначения

http://offnews.bg/news/n_1/n_395246.html

За подобряването на състоянието на енергетиката е необходимо на първо място изваждането на всички политически назначения, чрез които беше източена българската енергетика, за да отидат парите в партийните каси. Това заяви пред БНТ лидерът на АБВ Георги Първанов. Той обясни, че ако АБВ влезе в парламента, от партията смятат да поставят за обсъждане въпроса за сваляне на мораториума за строежа на АЕЦ „Белене“. Ако АЕЦ „Белене“ беше заработила, а досега това трябваше да се случи, сега цената на тока щеше да е по-ниска, тъй като токът от ядрена енергия щеше да има по-голям дял при формирането на цената на електроенергия, подчерта Първанов. Не е лошо да се строи и VII блок на АЕЦ „Козлодуй“, но това ще стане по-бавно. За „Белене“ вече имаме площадка, реактор, вложени са 1,2 млрд. По повод строежа на тръбопровода „Южен поток“ Първанов посочи, че проектът няма алтернатива. На въпроса за отношението към Русия и кризата в Украйна Георги Първанов коментира, че АБВ от самото начало са изразили мнение, че не трябва да се налагат санкции на Москва, тъй като от налагането на санкции страдат единствено народите. По думите му България трябва да настоява за това да има специфична позиция за Русия.  Не ни приляга да бъдем орлите на Запада що се отнася до Русия, подчерта Първанов. По повод предстоящите избори и планираната блокада на турската граница от страна на „България без цензура“ Първанов заяви, че това е заучена комбинация между партията на Николай Бареков и ДПС. Като се има предвид какъв е броят на избирателните секции в Турция, подобен ход няма да има ограничителен ефект, а напротив – блокадата би мобилизирала мюсюлманската общност да гласува, убеден е Първанов. Той допълни, че повече от 100 000 души ще гласуват в Турция.

Бил Гейтс е най-богатият американец за 21-ва поредна година

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/29/2389752_bil_geits_e_nai-bogatiiat_amerikanec_za_21-va_poredna/?ref=rss


Съоснователят на софтуерната компания "Майкрософт" (Microsoft) Бил Гейтс за 21-ви път оглави класацията на най-богатите хора в САЩ, която бе публикувана днес от списание "Форбс". Изданието оценява състоянието на 58-годишния Гейтс на 81.2 млрд. долара. Тази сума го направи и най-богатият човек в света.

На второто място в класацията, публикувана днес, е легендарният инвеститор и близък приятел на Гейтс Уорън Бъфет със състояние от 68 млрд. долара. Бъфет заема тази позиция от 2001...

ТИР помете и смаза миниван

http://www.bnews.bg/article-117666

Семейство от Рила е пострадало в тежката катастрофа на главен път Е-79.

Нови протести срещу затварянето на КТБ /снимки/

http://www.cross.bg/bankata-zatvaryaneto-prava-1432497.html

София /КРОСС/ Над 200 човека излязоха на пореден път в центъра на София срещу затварянето на КТБ. Хората отново настояха за незабавно отваряне на банката и за достъп до сметките си. Те са категорични, че ще защитават своите права. Протестиращите не очакват банката да започне работа в близките седмици, както беше заявено, но други все още вярват, че ще могат да имат достъп до активите си през ноември или през декември. Демонстрантите се заканиха да продължат с протестите, докато исканията им не бъдат осъществени. Протест срещу затварянето на КТБ се проведе и в Пловдив. Със скандирания „Мафия!" пловдивчани за пореден път поставиха исканията си за незабавно отваряне и оздравяване на банката, както и да се потърси наказателна отговорност от Иван Искров.Няма да позволим на мафията и олигарсите да се подиграват с нас и да оберат народа. Снимки: Булфото, всички права запазени

Нови протести срещу затварянето на КТБ

http://www.cross.bg/zatvaryaneto-bankata-dostup-1432497.html

София /КРОСС/ Над 200 човека излязоха на пореден път в центъра на София срещу затварянето на КТБ. Хората отново настояха за незабавно отваряне на банката и за достъп до сметките си. Те са категорични, че ще защитават своите права.Протестиращите не очакват банката да започне работа в близките седмици, както беше заявено, но други все още вярват, че ще могат да имат достъп до активите си през ноември или през декември. Демонстрантите се заканиха да продължат с протестите, докато исканията им не бъдат осъществени. Протест срещу затварянето на КТБ се проведе и в Пловдив. Със скандирания „Мафия!" пловдивчани за пореден път поставиха исканията си за незабавно отваряне и оздравяване на банката, както и да се потърси наказателна отговорност от Иван Искров.Няма да позволим на мафията и олигарсите да се подиграват с нас и да оберат народа. Снимка: Булфото, всички права запазени

Вдовицата на Андрей Луканов: Тодор Живков щеше да очисти и мъжа ми, и Петър Младенов - всички сме виновни за неуспешния преход

http://pik.bg/вдовицата-на-андрей-луканов-тодор-живков-щеше-да-очисти-и-мъжа-ми-и-петър-младенов---всичк-news231440.html

Вдовицата на Андрей Луканов: Тодор Живков щеше да очисти и мъжа ми, и Петър Младенов - всички сме виновни за неуспешния преход

"Ако трябва да се търси виновник за неуспешния преход, всички сме виновни за това, не Луканов, защото всички живяхме в този преход", казва в третата част от интервюто си за "24 часа" вдовицата на Андрей Луканов Лилия Герасимова.

Тя твърди, че Тодор Живков е щял да очисти и Петър Младенов, и съпруга й, ако писмото на Петър Младенов до Живков не е стигнало до Михаил Горбачов благодарение на Луканов.

Остават още 30 кошера и мечката ни почва нас

http://www.monitor.bg/article?id=444883

„Остават още 30 неизядени кошера и мечката ни започва нас.” Такова опасение изразиха вчера жителите на карловския квартал „Сушица”, които вече повече от седмица са жертва на нападения от млада мечка.

Агенцията за бежанците: Очаква ни по-голяма бежанска вълна, места обаче този път има

http://www.moreto.net/novini.php?n=265752

Значително се е увеличил броят на бежанците у нас. Само за последните два месеца над 2 хиляди лица са потърсили закрила. За същия период миналата година броят на нелегалните имигранти поискали статут на бежанец е бил малко над хиляда.

Деца пътуват 100 км до училище

http://www.monitor.bg/article?id=444881

40 деца от 1 до 8 клас от горнооряховското село Горски Долен Тръмбеш всеки ден в студ и пек вече втора година пътуват по 100 км, за да отидат и да се върнат от училище. Родителите на малчуганите настояват проблемът да бъде решен радикално до дни.

Дамаск е готов на сътрудничество с опозицията, която не е спонсорирана отвън

http://www.cross.bg/opozitziyata-myalem-damask-1432496.html

/КРОСС/ Сирийският външен министър Уалид Муалем заяви, че Дамаск е готов да разреши конфликта в региона с участието на опозицията, ако обаче тя не бъде спонсорирана от чужбина. По думите на министъра, ръководството на страната е готова да си сътрудничи с опозицията, която има дълбоки корени и влияние в Сирия, „а не в хотелите в западните столици". В същото време, според Муалем, опозицията трябва да се съсредоточи върху борбата срещу тероризма. "Ние сме отворени за политическо решение в Сирия с помощта на истинската опозиция, която се стреми към просперитета, стабилността и сигурността на страната, опозицията, която не зависи от външни сили и която не говори от тяхно име", каза външният министър.

Л. Дацов пред Фрог: Вървим към свръхдефицит с новия заем

http://frognews.bg/news_77168/

Благодарение на онези, които са намалявали дълга в предишните правителства, тенденцията за вземане на заем може да продължи. Само че всяка години емитираме нов дълг и това води до заболяване на бюджета. Ние отиваме към свръхдефицит и следващите няколко години пак ще бъдем на дефицит, коментира пред Фрог нюз бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов вземането на външен дълг от 4 милиарда и половина.

Бутат 20-метров Ленин в Харков (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338958

Най-големият паметник на Ленин, останал в Украйна, бе съборен вчера през нощта от демонстранти националисти в източния град Харков, предадоха агенциите.
Краката на статуята бяха отрязани за два часа с верижен трион. След това, теглена с въже, статуята падна от пиедестала, а тълпата започна да ръкопляска. Общата височина на паметника е 20 метра. Най-големият паметник на Ленин, останал в Украйна, бе съборен вчера през нощта от демонстранти националисти в източния град Харков, предадоха агенциите. Краката на статуята бяха отрязани за два часа с верижен трион. След това, теглена с въже, статуята падна от пиедестала, а тълпата започна да ръкопляска. Общата височина на паметника е 20 метра.

Цветан Цветанов в Разград: Само с висока избирателна активност можем да се противопоставим на купения и контролирания вот

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339079

Само с висока избирателна активност можем да се противопоставим на купения и контролирания вот. Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов пред жителите на Разград, съобщиха от пресцентъра на партията.
Цветанов представи листата на ГЕРБ за област Разград и основните Само с висока избирателна активност можем да се противопоставим на купения и контролирания вот. Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов пред жителите на Разград, съобщиха от пресцентъра на партията. Цветанов представи листата на ГЕРБ за област Разград и основните

Цветан Цветанов в Разград: Само с висока избирателна активност можем да се противопоставим на купения и контролирания вот

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4339061



Само с висока избирателна активност можем да се противопоставим на купения и контролирания вот. Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов пред жителите на Разград, съобщиха от пресцентъра на партията.
Цветанов представи листата на ГЕРБ за област Разград и основните Само с висока избирателна активност можем да се противопоставим на купения и контролирания вот. Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов пред жителите на Разград, съобщиха от пресцентъра на партията. Цветанов представи листата на ГЕРБ за област Разград и основните

Паргов: ДКЕВР се уплаши от протеста ни

http://www.cross.bg/dkevr-toka-tzenata-1432495.html

София /КРОСС/ Ръководството на ДКЕВР очевидно се уплаши от планирания и организиран от БСП-София протест срещу предстоящото повишение на цената на тока и смени началния час на заседанието си. Първоначално то трябваше да започне в 10,00 ч. във вторник пред сградата на ДКЕВР на булевард "Дондуков". За тогава ние планираме протестен митинг, чрез който да изразим категоричното си несъгласие от необоснованото вдигане на цената на тока с 10%. В последния момент днес заседанието беше изместено за 14,00 часа. Това демонстрира пренебрежение и незачитане на справедливите искания на гражданското общество, посочи председателят на ГС на БСП-София Калоян Паргов. "Категорично обаче искам да заявя, че докато няма разчет, планиране и ясни мотиви защо повишението на електроенергията е 10%, а не 5%, например, ние ще протестираме срещу всяко вдигане на цената на тока, дори и да е с 0,1%. Затова нашият протест в 10,00 часа пред сградата на ДКЕВР на булевард "Дондуков" в столицата остава".Той подчертава, че служебният кабинет и ДКЕВР изпълняват ролята на маша в ръцете на ГЕРБ за решаване на проблемите в енергетиката чрез планираното повишение на цената на тока

Кандидат-депутати раздават билети за Лудогорец – Реал (М)

http://www.mediapool.bg/kandidat-deputati-razdavat-bileti-za-ludogorets-real-m-news225391.html

Кандидати за народни представители прибегнаха до интересен начин на агитация с томбола за билети за футболния двубой "Лудогорец" и "Реал" (Мадрид), съобщи сайтът "Дневник". Петият в листата на Реформаторския блок в 23 район Настимир Ананиев и структурата на АБВ в Стара Загора предлагат билети за първия домакински мач на разградския отбор в групите на Шампионската лига на 1 октомври в София. Настимир Ананиев предлага два билета за гласоподаватели от неговия избирателен район, като един от тях ще придружи кандидат-депутата в ложата на стадион "Васил Левски", а другият билет е за двама души в сектор "Б". Условията за участие са навършени 18 години и адрес по лична карта в един от столичните райони "Младост", "Студентски град", "Витоша", "Лозенец", "Красно село", "Триадица", "Изгрев" или "Панчерево". Данните се подават на лично съобщение във "Фейсбук" профила на Ананиев. Томболата се разиграва в понеделник. Подобна е играта на АБВ - Стара Загора. Те предлагат пет билета за мача. Участието става с писмени отговори на три въпроса - кой е водачът на листата им в Стара Загора, кой е любимият спорт на лидера на партията Георги Първанов, какъв спорт е тренирал Евгений Желев и кой от листата е бил два пъти спортист на годината в града. Дадени са и три възможни отговора. Верните отговори се подават в шатрите на формацията в областния град, Казанлък и Чирпан.

ДАНС установила 20 опасни нелегални имигранти в България

http://www.cross.bg/migratziya-direktziya-tzentrovete-1432494.html

/КРОСС/ Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е установила около 20 опасни нелегални имигранти, влезли на територията на България. Те са настанени в центровете от затворен тип на Дирекция „Миграция" към МВР и не представляват опасност за обществото, увери пред bTV директорът на звеното и зам.-директор на Гранична полиция Йотко Андреев.„Към този момент няма представители на „Ислямска държава"," информира още той и подчерта, че службите за сигурност в България работят много активно и не бива да се подценяват.Йотко Андреев обясни, че оглавяваната от него Дирекция „Миграция" се занимава с нелегално пребиваващите у нас чужденци, които към този момент са около 1000 души. Те са настанени в центровете под юрисдикцията на дирекцията, които са от затворен тип и наподобяват затвор.Онези чужденци, които подадат молби за специален статут, стават отговорност на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и се преместват в центровете на ДАБ.Андреев оцени като адекватна организацията на органите, ангажирани с влизащите в страната чужденци. „В следствие на този миграционен натиск, който започна още през 2011 г. след събитията в Африка, след това Близкия изток, в края на 2013 г

ТИР се сблъска с миниван на Е-79, семейство пострада

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339044

Семейство от Рила са пострадали в катастрофа на главен път Е-79 край разклона за Рилския манастир, при която се ТИР и миниван се сблъскаха.
Пострадалото семейство е докарано в благоевградската болница. Мъжът, който е на 48 години, е в тежко състояние, пише struma.bg.
Инцидентът стана около 18 часа днес. Семейство от Рила са пострадали в катастрофа на главен път Е-79 край разклона за Рилския манастир, при която се ТИР и миниван се сблъскаха. Пострадалото семейство е докарано в благоевградската болница. Мъжът, който е на 48 години, е в тежко състояние, пише struma.bg. Инцидентът стана около 18 часа днес.

Мотокросисти от Варна с медали в републиканското

http://www.moreto.net/novini.php?n=265778

Връчиха наградите на победителите от осмия кръг от републиканския шампионат по мотокрос, който се проведе в Сливен. В клас МХ85 Хакан Халми (МСК “Севлиево”) с КТМ спечели първото място и 50 т. След него в класирането с 42 т. е Момчил Иванов (“Мото спорт” – Варна, КТМ), трети е Жулиан Георгиев (“Моторейсинг” – Варна, КТМ) с 40 т.

Семейство пострада при удар между ТИР и миниван на Е-79

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338989

Семейство от Рила са пострадали в катастрофа на главен път Е-79 край разклона за Рилския манастир, при която се ТИР и миниван се сблъскаха.
Пострадалото семейство е докарано в благоевградската болница. Мъжът, който е на 48 години, е в тежко състояние, пише struma.bg.
Инцидентът стана около 18 часа днес. Семейство от Рила са пострадали в катастрофа на главен път Е-79 край разклона за Рилския манастир, при която се ТИР и миниван се сблъскаха. Пострадалото семейство е докарано в благоевградската болница. Мъжът, който е на 48 години, е в тежко състояние, пише struma.bg. Инцидентът стана около 18 часа днес.

Пожарна аларма извади за 2 ч “Байерн” от хотела в Москва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4339039



Близо 2 часа извън хотела си в Москва трябваше да изкарат в неделя вечерта футболистите и щабът на “Байерн” заради задействана противопожарна аларма. Германският гранд играе утре в руската столица срещу ЦСКА мач от Шампионската лига.
В “Байерн” приеха от веселата страна кисненето извън хотела и повечето футболисти си правиха селфита, Близо 2 часа извън хотела си в Москва трябваше да изкарат в неделя вечерта футболистите и щабът на “Байерн” заради задействана противопожарна аларма. Германският гранд играе утре в руската столица срещу ЦСКА мач от Шампионската лига. В “Байерн” приеха от веселата страна кисненето извън хотела и повечето футболисти си правиха селфита,

Пострадалите от наводнението в Мизия се простиха с даренията

http://www.cross.bg/postradalite-leva-miziya-1432493.html

/КРОСС/ Грешка в сметките. Пари от даренията за опустошената от потопа Мизия няма да бъдат раздадени на пострадалите. Кметът и Общинския съвет имали друг план за тях. Два месеца след наводнението, единствената финансова помощ за хората без домове в Мизия са 325 лева. И 68-годишния Петко ги е получил. Но не са му помогнали много, защото за същите два месеца е взел и 4 000 лева заеми.Докато сами събаряха домовете си, хората в Мизия научиха, че и парите от дарителската сметка на общината - около 60 000 лева, няма да стигнат до тях. Кметът и общинския съвет решилиха да дадат дарените за пострадалите пари за други разходи. Част от парите от сметката общинтата щяла да използва за извозване на боклуците от срутените къщи. Макар че никой не е съгласен с решението на Общината, то вече е взето. В името на хората, според кмета. И отново в името на пострадалите, отпуснатият от държавата 1 милион лева също няма да се раздава на пострадалите семейства.В крайна сметка се оказа, че до пострадалите ще достигнат единствено парите от сметката на БЧК и тези, събрани от медиите. Всички средства, отпуснати на общината ще бъдат използвани за друго, съобщи Нова телевизия.

Йонко Грозев е сред 13-те кандидати за съдия в Страсбург

http://www.mediapool.bg/yonko-grozev-e-sred-13-te-kandidati-za-sadiya-v-strasburg-news225390.html

Общо 13 души са подали документи в конкурса за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщиха в понеделник от правосъдното министерство.   Кандидатите трябва да са с поне 12-годишен юридически стаж, високи морални и професионални качества, отлично владеене на френски или английски език, както и познания по международно право.   Най-известният сред кандидатите е правозащитникът адвокат Йонко Грозев, който е заместник-председател на "Движение България на гражданите". Грозев отказа да участва в листите на Реформаторския блок за парламентарния вот. Йонко Грозев е спечелил множество дела като защитник на български граждани, чиито права са били нарушени от българската държава. Той е един от фаворитите в процедурата.   Останалите са Николай Енчев, Илиана Балтова, Катерина Йочева, Георги Керелов, Ангел Анастасов, Георги Леков, Ана Миленкова, Виктор Соловейчик, Искра Александрова, Мая Русева, Пламен Борисов и Таня Куцарова.   Изненадващо заместник-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова, която в момента е съдия ad hoc в Страсбург, не е подала документи за участие в конкурса. Панова беше кандидат за председател на ВКС, но миналия четвъртък Висшият съдебен съвет не я избра на поста въпреки доброто й представяне по време на изслушването. Това може да се смята за знак, че Панова може отново да се кандидатира за шеф на ВКС.   Сред тези 13 кандидати специалната комисия, определена от министъра на правосъдието, ще избере тримата победители. Те ще бъдат предложени на Съвета на Европа, който окончателно ще посочи българския съдия в съда в Страсбург.    

Две катастрофи на Е-79, при едната са загинали две жени

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/dve-katastrofi-na-e-79-pri-ednata-sa-zaginali-dve-zheni-6023541

Тежък пътен инцидент с двама ранени стана на главен път Е-79 в близост до разклона за Рилския манастир. По-късно имаше друга катастрофа край Симитли, при която загинаха две жени

Лилия Герасимова: Тодор Живков щеше да очисти и Младенов, и Луканов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4339008

Ако трябва да се търси виновник за неуспешния преход, всички сме виновни за това, не Луканов, защото всички живяхме в този преход Ако трябва да се търси виновник за неуспешния преход, всички сме виновни за това, не Луканов, защото всички живяхме в този преход", казва в третата част от интервюто си за "24 часа" вдовицата на Андрей Луканов Лилия Герасимова. Тя твърди, че Тодор Живков е щял да очисти и Петър Младенов, и съпруга й, ако писмото на Петър Младенов до Живков не е

Две жестоки катастрофи на Е-79, има ранени

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/dve-zhestoki-katastrofi-na-e-79-ima-raneni-6023541

Тежък пътен инцидент е възникнал на главен път Е-79 в близост до разклона за Рилския манастир. При излизане от бензиностанция, лек автомобил е бил ударен от движещ се по пътя ТИР

Двама ранени при челен удар между ТИР и кола на Е-79

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/dvama-raneni-pri-chelen-udar-mezhdu-tir-i-kola-na-e-79-6023541

Тежък пътен инцидент е възникнал на главен път Е-79 в близост до разклона за Рилския манастир. При излизане от бензиностанция, лек автомобил е бил ударен от движещ се по пътя ТИР

Вижте всичките 401 гола на Меси (видео)

http://www.bnews.bg/article-117661

Само ден след като попадения на кота 400 станаха факт, в интернет пространството се появи видео с всички голове на аржентинеца Лео Меси.

Труп стоя 4 часа в центъра на София

http://www.cross.bg/tyaloto-lineiika-stanislav-1432492.html

София /КРОСС/ Близо четири часа труп на възрастен мъж бе оставен на бул. „Дондуков" в столицата. Информацията за случая бе съобщена за Дарик от потребител на Фейсбук. Според него мъжът е починал малко преди 13:00 часа на обяд, на спирката на трамваите, а тялото е било взето и откарано от Съдебна медицина след 16:00 часа. От МВР не потвърдиха тази информация. По разказа на Станислав Велков, който разпространи снимки на случилото се, около 13:00 часа на мястото на инцидента са пристигнали кола на полицията и линейка, която е констатирала смъртта. След това трупът на възрастния мъж е покрит с бял чаршаф и оставен на тротоара часове наред. „Прибирайки се към нас, видях една полицейска кола. Докато си стигна до вкъщи, пристигна и линейка, слезе лекар, отиде до тялото, то не беше покрито още. След известно време от вкъщи погледнах, че няма нито полиция, нито линейка, а трупът беше покрит с нещо като чаршаф и пуснах снимките в 15:10 ч. Когато направих последните снимки, към 15:30 ч., тялото продължаваше да е на същото място, хората го заобикаляха. Около 16:00 ч. тялото го нямаше", разказа Станислав Велков. Според директора на Спешна помощ д-р Георги Гелев, когато става дума за починал човек на обществено място, процедурата изисква оглед от следовател, прокурор и съдебни медици, което в повечето случаи се проточва.

Кунева: Ефект от реформите в образованието ще има след 20 години

http://offnews.bg/news/n_1/n_395235.html

"В сферата на образованието реформата би дала реални резултати след 20 години". Това каза председателят на ДБГ Меглена Кунева. Кунева обясни, че толкова време е било необходимо на Полша, за да се придвижи от последните на първите места. Тя добави, че при реформи в сферата на обществените поръчки, резултат би имало след година или две, а ако се раздели Висшият съдебен съвет на прокурорски и съдийски, също ще има скоро видими резултати. "Най-бързият резултат се дава по няколко линии като едната е усвояване на еврофондове. От миналия финансов период сме усвоили 40%, а ако сега успеем да стигнем 70-80% ще се почувства много ясно резултатът. Въпросът е тези фондове да се използват не само за строеж на магистрали, което аз поддържам, но и да се използват и за добри обществени поръчки. Това е упражнение по администрация и можем да го направим веднага", смята водачът на листата на Реформаторския блок за 25 МИР. Според нея, ако страната ни влезе бързо в Шенген и се премахнат механизмите за мониторинг в сферите на правосъдието и вътрешния ред, това ще вдигне репутацията на България.Така вероятно българските инвеститори биха останали тук и биха се привлекли чужди такива. Според Кунева, е важно България да изнася продукция. Тя бе категорична, че са готови на реформи и могат да носят последиците от тях.

Реал пристига във вторник

http://www.cross.bg/lydogoretz-provede-stadion-1432491.html

/КРОСС/ Еврошампионът Реал Мадрид ще пристигне в София на 30 септември в 13:15 часа, съобщи официалният сайт на Лудогорец. Българският шампион обяви програмата със събитията за мача, който е в сряда от 21:45 часа на Националния стадион "Васил Левски", съобщава Gong.bg.Испанският гранд пристига с чартърен полет на Терминал 1. От Летище "София" отборът ще бъде отведен с автобус до хотел "Хилтън".От 18:30 часа наставникът на Кралския клуб Карло Анчелоти ще даде пресконференция с един от футболистите на тима в зала "Родина" на Националния стадион. От 19:00 часа испанският отбор ще проведе своята официална тренировка, като първите 15 минути са открити за журналисти.Официалната пресконференция на Лудогорец ще се проведе в 18:00 часа. В нея участие ще вземат треньорът Георги Дерменджиев и Козмин Моци. Тренировката на Лудогорец е с начален час 19:45 и ще се проведе на стадион "Георги Аспарухов". Заниманието е открито за журналисти в първите 15 минути.

Пожар избухна на борда на ферибот с 337 пасажери (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4339030

Пожар е лумнал на борда на ферибот с 337 пасажери, съобщава BBC.„Гордостта на Кентърбъри“ е пътувал от Кале до Доувър. Светкавичното активизиране на автоматичната защита при пожар е потушило пламъците и е предотвратило по-големи щети.  Няма пострадали. Един от пътуващите е успял да заснеме ситуацията на борда след задействането на системата и

Пожар избухна на борда на ферибот с 337 пасажери (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338990

Пожар е лумнал на борда на ферибот с 337 пасажери, съобщава BBC.„Гордостта на Кентърбъри“ е пътувал от Кале до Доувър. Светкавичното активизиране на автоматичната защита при пожар е потушило пламъците и е предотвратило по-големи щети.  Няма пострадали. Един от пътуващите е успял да заснеме ситуацията на борда след задействането на системата и

Синдикът на Тв7 даден на главния прокурор от Кошлуков за блокираните сметки на медията

http://pik.bg/синдикът-на-тв7-даден-на-главния-прокурор-от-кошлуков-за-блокираните-сметки-на-медията-news231435.html

Синдикът на Тв7 даден на главния прокурор от Кошлуков за блокираните сметки на медията

Изпълнителният директор на Тв7 и Нюз7 Емил Кошлуков внесе сигнал до главния прокурор за незаконните според него действия на синдика на телевизиите.

Обвинител №1 беше сезиран днес за това, че привременният синдик Панайот Велков е превишил правата си, подписвайки договори и вкарвайки телевизиите в огромни дългове, пише БГНЕС.

Сред нарушенията на Велков са и блокирането на сметките на медиите, като по този начин възпрепятства нормалната работа на екипа, както и получаването на възнаграждения.

В сигнала се посочва, че договорът с охранителната фирма "Делта Гард", който задължава телевизиите с 1 млн. лв., е сключен със съгласието на съдията по делото.

Делото, по което е назначен синдикът Велков, е във фаза на подадена молба за откриване на несъстоятелност. Това не му дава правомощията да взима решения за медията, се посочва още в съобщението.

Предстои сигнал да бъде подаден и до Висшия съдебен съвет, който да прецени дали двама съдии от Софийския градски съд не са превишили правата си в тази ситуация.

13 са кандидатите за съдия в Страсбург

http://www.bnews.bg/article-117664

Тринайсет са кандидатите, подали заявление за участие в избора на съдия за Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Разбиха носа на активист на Реформаторите

http://www.cross.bg/blok-shatrata-litzeto-1432490.html

Бургас /КРОСС/ 45-годишният Михаил Вълев разкървави лицето на емблематична фигура сред симпатизантите на Реформаторския блок - Никола Георгиев-Тарльо. Инцидентът стана край шатрата на коалицията, разположена до Часовника в центъра на Бургас.Малко преди да забие юмрук в лицето на 70-годишния Георгиев, хулиганът се заяждал с 19-годишното момиче, което раздава рекламните брошури на реформаторите на минувачите. Без да каже какви са причините за агресията му, Вълев налетял на бой,, пише "Флагман".Пострадалият е откаран с линейка в МБАЛ-Бургас, той е с разбит нос. Михаил Вълев е задържан от полицията.„Мъжът беше изключително агресивен и преди да удари Тарльо се заяждаше и с мен. Той се държеше много нервно и повиши тон, опитахме да го успокоим, но в следващия момент ритна масата и разпиля рекламните материали в шатрата, а след това удари ляв юмрук в лицето на Тарльо", разказа едно от момичетата, което раздава флаери.От Реформаторския блок осъдиха остро акта на насилие.„Появата на лумпени в политиката води и до лумпенизация на част от избирателите. Благодарим на журналистите около шатрата и на младото момче, които се притекоха на помощ, както и на полицията, че си свърши работата бързо и ефективно. Надяваме се нападателят да получи нужното наказание", каза адв. Константин Райков,председател на предизборния щаб на Реформаторски блок - Бургас.

Меркел: ЕС няма да се спре енергийното сътрудничество с Русия

http://www.cross.bg/rysiya-sutrydnichestvo-strani-1432489.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел не вярва, че Европейският съюз може и трябва да се откаже от енергийното сътрудничество с Русия. Тя припомни, че страните от ЕС са силно зависими от енергийните доставки от Руската федерация."Да прекратим напълно тази връзка - това не е нашата цел. Дори напротив - мисля, че има интерес за сътрудничество и от двете страни", каза тя в Берлин. По думите й Германия получава 38% от своя газ от Русия. "Някои страни зависят от това дори и при 100%", посочи канцлерът. Отношенията между Русия и Запада се влошиха покрай ситуацията в Украйна.

Ройтерс се коригира за интервюто с Бойко Борисов

http://frognews.bg/news_77166/

Агенция "Ройтерс" коригира грешката си от преди дни и публикува поправен вариант на интервюто с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, което бе със заглавие "Фаворитът на изборите в България е отворен за разговори с други партии".

Малстрьом: Русия не може да променя споразумението между ЕС и Украйна

http://www.mediapool.bg/malstryom-rusiya-ne-mozhe-da-promenya-sporazumenieto-mezhdu-es-i-ukraina-news225389.html

Не трябва да се позволява на Русия да променя споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна. Tова заяви Сесилия Малстрьом, която е кандидат за еврокомисар за търговията, цитирана от Ройтерс. "Аз няма, ако бъда одобрена, и ЕК няма да позволи на Русия да променя споразумението", заяви шведката при изслушването си пред Европейския парламент. По думите й Русия е изразила много притеснения по повод споразумението, като според нея повечето са икономически. Малстрьом се надява отлагането с 15 месеца на прилагането на споразумението за асоцииране с Украйна да осигури време за преодоляване на различията. Тя припомни, че на министерската среща Русия-ЕС-Украйна на 12 септември в Брюксел бе постигнато споразумение да се отложи действието на споразумението до 31 декември 2015 година, като европейският пазар остава отворен за украински стоки, но се запазват украинските мита върху европейските стоки, отбелязва ИТАР-ТАСС. Това решение бе прието по молба на украинската страна, уточни Малстрьом. Като цяло през тричасовото изслушване на кандидатката за еврокомисар за търговията в Европейския парламент на украинската тема бяха отделени около 9 минути. Основната част от дискусията бе посветена на преговорите за споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ, като бе отразено безпокойството на евродепутатите от загубата на 1.3 милиона европейски работни места, обсъден бе рискът от понижавана на санитарните стандарти за европейската селскостопанска продукция, както и въпросът за спазването на авторските права. Сред останалите теми от дискусията бяха споразумението за свободна търговия с Канада, развитието на търговските отношения с Китай и други азиатски страни, както и с Израел. Като цяло депутатите водеха диалога с Малстрьом със забележителна симпатия. Експертите в Брюксел и по-рано заявяваха, че назначаването на представителката на Швеция, която в сегашната комисия е еврокомисар по вътрешните работи, на поста еврокомисар по търговията в новата комисия практически не подлежи на съмнение, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Хлябът не причинява напълняване

http://www.moreto.net/novini.php?n=265789

Австралийски учени установиха, че макар и много жени да избягват хляба заради линията си, той не е причина нито за напълняване, нито за подуване, съобщи в. "Дейли мейл". Изследването е обхванало 1000 австралийки на възраст от 25 до 65 години, като целта му е била да разбие предразсъдъците, свързани с тази основна храна.

ДАНС открила 20 опасни нелегални имигранти в страната

http://offnews.bg/news/n_1/n_395238.html

ДАНС установила 20 опасни нелегални имигранти в България. Това заяви пред bTV директорът на дирекция „Миграция“ Йотко Андреев. Сред тях обаче няма членове на „Ислямска държава“, уточни Андреев. Всички бежанци се настаняват в центрове на дирекция „Миграция“. В момента в тези центрове има 1000 души. Имигрантите, които поискат статут на бежанци, са насочвани към Агенцията за бежанците и отиват в техните центрове, обясни той. Андреев подчерта, че всички незаконно преминали границата чужденци се проявяват внимателно за съпричастност към незаконни организации и престъпна дейност. Очаква се нова бежанска вълна в България, този път от Афганистан и Иран. В момента над 5 млн. афганистанци живеят в Иран. Най-вероятно на 700 000 от тях ще бъде отказан бежански статут и те ще напуснат държавата. Очаква се голяма част от тези 700 000 да минат през България, посочи Андреев. По думите му оградата с Турция помага за намаляване на броя на нелегалните имигранти. Андреев опроверга информацията за бити и гонени бежанци.

Блокадата на турската границата е заучена комбинация между ДПС и Бареков, смята Първанов

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/29/2389736_blokadata_na_turskata_granicata_e_zauchena_kombinaciia/?ref=rss


Блокадата на границата с Турция, планирана от "България без цензура", е заучена комбинация между ДПС и Николай Бареков, това мнение изрази по БНТ лидерът на АБВ Георги Първанов. Според него при броя на избирателните секции в Турция подобен ход няма да има никакъв ограничителен ефект.

За сметка на това, блокадата би мобилизирала мюсюлманската общност да гласува, смята Първанов. Той смята, че повече от 100 000 души ще гласуват в Турция.

Първанов каза, че позицията му за ДПС...

Стуб: В мандата на това правителство Финландия не планира да се присъединява към НАТО

http://www.cross.bg/styb-vreme-nato-1432488.html

/КРОСС/ Министър-председателят на Финландия Александър Стуб заяви, че в мандата на настоящото  правителство страната не възнамерява да кандидатства за членство в НАТО. "По време на мандата на това правителство ние няма да кандидатстваме за членство в НАТО", каза Стуб по време на пресконференция в Берлин. В същото време, каза той, това не означава, че подобна дискусия не трябва да има.

Общините искат и държавата да плаща за грешките си по европроекти

http://www.mediapool.bg/obshtinite-iskat-i-darzhavata-da-plashta-za-greshkite-si-po-evroproekti-news225388.html

Държавната администрация също да плаща финансови корекции при нарушения по европроектите, а не само потърпевши да са общините, искат от Националното сдружение на общините в България. В момента местните власти са санкционирани от Европейската комисия при установени нарушения в изпълнението на европроекти, независимо че са част от тях има вина и държавната администрация.   Според сдружението всяка от институциите, отговорна за управлението на европейските средства, трябва да поеме както позитивите, така и негативите от собствените си действия и бездействия. Затова то настоява с промени в две постановления на Министерския съвет ясно да се разпределят отговорностите, да се създадат еднотипни правила и финансовата тежест да се поема съгласно принципа "Виновният плаща!“. "Отчитаме, че през първия програмен период централната и местната власт се учехме в движение, всички допускахме грешки", се посочва в позиция на организацията. Сдружението не е съгласно само общините да плащат за корекции, наложени поради несинхронизиране на националното ни законодателство с европейското, противоречащи си нормативни актове, както и за налагани от управляващите органи на оперативните програми изисквания, които после се оценяват от Брюксел като нарушения. "Ние, като бенефициенти сме задължени да спазваме изискванията на управляващи и сертифициращи органи, да съгласуваме с тях своите решения, проверявани сме от контролните институции. Парадоксалното е, че след като всички те многократно са одобрявали нашите действия, налаганите финансови корекции остават само за сметка на нас и нашите граждани. Подобен модел не се прилага в нито една страна-членка на Европейския съюз!", пише в позицията на общините.

Нападнаха активист на Реформаторския блок в Бургас, разбиха му носа

http://pik.bg/нападнаха-активист-на-реформаторския-блок-в-бургас-разбиха-му-носа-news231433.html

Нападнаха активист на Реформаторския блок в Бургас, разбиха му носа

Активист на Реформаторския блок е бил нападнат в шатрата на политическата сила, която е разпъната на централния булевард "Богориди" в Бургас.

Никола Георгиев е бил ударен много силно с юмрук по лицето, носът му е разбит, нападателят се е държал крайно агресивно, преди това се е заяждал с момиче от шатрата, бутнал е масата с рекламните материали,  обясниха от пресцентъра на политическата сила.

Свидетели на случката са станали двама журналисти, които са реагирали веднага и са успели да задържат бияча до пристигането на полицейски патрул.

Нападателят е 45-годишният Михаил Вълев, в момента той е задържан, пише "24 часа". 

Инвестициите в имотния сектор в България с ръст от 60%

http://econ.bg/Новини/Инвестициите-в-имотния-сектор-в-България-с-ръст-от-60-_l.a_i.571221_at.1.html

Инвестициите в имотния сектор в България са нараснали с цели 60% до 98,7 млн. евро в периода от януари до септември 2014 г. Това показват...

Сесилия Малмстрьом: Русия не може да променя търговски сделки на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/29/2389687_sesiliia_malmstryom_rusiia_ne_moje_da_promenia/?ref=rss


На Русия няма да бъде позволено да промени вече ратифицираното споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Украйна, заяви при изслушването си в Европейския парламент шведката Сесилия Малмстрьом, предолжена за еврокомисар по въпросите на търговията.

"Те (руснаците) изразиха своите тревоги, много притеснения и доколкото мога д апреценя, повечето от тях са икономически", добави тя. Според нея 15-те месеца отлагане действието на търговската част от споразумението за...

"Ройтерс" публикува коригирано интервюто на Борисов

http://offnews.bg/news/n_1/n_395221.html

Агенция "Ройтерс" предаде коригирана версия на интервюто си с лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, излъчено на 25 септември. Агенцията коригира текста си, че Борисов не е изразил готовност за преговори за широка коалиция след изборите и премахна от заглавието и първия параграф понятието "широка коалиция": "Фаворитът за изборите в България през октомври заяви в четвъртък, че е готов да проведе разговори с други партии след вота, включително, за да обсъди осигуряването на подкрепа от различни партии за законодателство, така че да се гарантира политическа стабилност", се казва коригирания първи параграф от интервюто. Още веднага след като първото интервю беше публикувано, Борисов отрече да е говорил за широка коалиция. "Днес "Ройтерс" препубликува интервюто ми с уточнението: "Премахваме твърдението за широка коалиция от заглавието и от първия параграф, Борисов говореше за преговори за подкрепа на законодателството от други партии, а не за сформиране на коалиция", написа самият Борисов в профила си във Facebook. В събота в интервю за предаването „Седмицата“ на Дарик радио пък Борисов каза, че за разлика от други избори е изключително разтревожен, че след 5 октомври има възможност да не се направи правителство и това да ни повлече в много тежка и след това неизлечима криза години наред. Борисов изказа притесненията си, че следващият парламент няма да работи. „Ако политическите партии продължим да се държим по този антагонистичен начин, не виждам как ще можем да седнем и да говори“, посочи той.

Двама пострадаха при жесток челен удар на Е-79

http://www.vesti.bg/novini/dvama-postradaha-pri-zhestok-chelen-udar-na-e-79-6023540

Двама пострадаха при жесток челен удар на Е-79 край Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Взрив стресна жителите на бургаски комплекс

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ECCN_Etstkc/

Контролиран взрив е извършила строителна фирма в района на магазин Кауфлад в к-с “Меден рудник”, съобщи Радио “Фокус”. От фирмата не са преценили добре силата на взрива и тя стреснала хората. Изпочупени са  стъклата на магазина в близост. Пострадали хора няма, нанесени са материални щети.

Lufthansa отменя 48 полета заради стачката на пилотите

http://www.cross.bg/lufthansa-stachkata-pilotite-1432487.html

/КРОСС/ Заради стачката на пилотите германската авиокомпания Lufthansa анулира 48 международни полета на 30 септември, съобщи „Ройтерс". Ще бъдат отменени полети от летището във Франкфурт на Майн за Канада, САЩ и страните от Източна Азия. На 10 септември пилоти на компанията организираха осемчасова стачка.    

Как се разпределят мандатите по метода на Хеър-Ниймайер

http://offnews.bg/news/n_1/n_395035.html

Продължаваме нашата поредица с разяснения за изборната математика. Вече обяснихме как работи преференцията и Къде отива гласът ми, ако моята партия не мине бариерата . Сега идва ред на най-сложния въпрос: Как се разпределят депутатите, които партията е спечелила на национално ниво из всичките 31 многомандатни избирателни райони. Разяснението надолу няма как да бъде съвсем просто, но ако го схванете, ще разберете защо ДПС вкарва депутати в София с едва 1000-1500 гласа, а във Видин - дори с 474 гласа. И преди да възнегодувате срещу Хеър, знайте, че Д'Онт беше още по-парадоксален. От 2007 г. разпределението на мандатите се извършва по метода на Хеър-Ниймайер. Тази система е по-справедлива за българските условия и смени метода на Д'Онт, който се прилагаше в първите 17 години на демокрацията. Д'Онт работи добре в страни, в които гласовете на партиите са разпределени равномерно на цялата територия на страната. В България обаче има 2 партии с изключително неравномерно разпределение - ДПС и Реформаторския блок (Синята коалиция, ДСБ, СДС). Методът Д'Онт стигна върха на своя парадокс през 2005 г. Тогава в 23 МИР в София БСП спечели 62 206 гласа и взе само един мандат. С почти двойно по-малко гласове - 36 536 ДСБ взе 5 мандата. Това наложи смяната му с доста по-подходящия за България метод на Хеър-Ниймайер. В него изкривяванията са по-малки, но все пак съществуват. И причината е същата - че ДПС и Реформаторския блок взимат много гласове от малко на брой райони. Допълнително изкривяване се получава и заради гласовете от чужбина, които си нямат свой отделен район. Все пак как се пресмята разпределението на мандатите? Най-напред мандатите се пресмятат на национално ниво. (Тук сме обяснили подробно как става това.) След това се пресмята т.нар. Квота на Хеър Квотата на Хеър е равна на броят действителни гласове за партиите преминали бариерата, разделен на броя мандати, които дава съответният МИР. Да вземем за пример 5 МИР Видин от последните избори. Избираме го за пример, защото там е най-голямото изкривяване на метода. ДПС са едва 12-ти в класирането, но взимат мандат със скромните 474 гласа. Там общият брой валидни гласове за всички партии е 44 291. Но за 4-те партии, преминали 4-процентната бариера са гласували само 33 841 души. Мандатите са 4. Следователно квотата на Хеър е 8 460,25 (33 841/4). Резултатите във Видин на последните избори са следните: 1. БСП - 17 662 гласа 2. ГЕРБ - 12 335 гласа 3. Атака - 3 370 гласа 12. ДПС - 474 гласа Това са единствените 4 партии, прескочили бариерата на национално ниво, които участват в разпределението на мандатите. Партия БСП Атака Герб ДПС Действителни гласове 17662 3370 12335 474 Частно 2.087645 0.398333 1.457995 0.056027 Основни мандати 2 0 1 0 Остатък 0.087645 0.398333 0.457995 0.056027 Допълнителни мандати 0 0 1 0 Общо мандати 2 0 2 0   Тази таблица показва как работи методът на Хеър-Ниймайер, ако няма допълнителни усложнения. БСП печели 2 чисти мандата, защото квотата на Хеър се побира 2,08 пъти в броя на спечелените от тях гласове. Герб печели един чист мандат. Квотата на Хеър се побира 1,45 пъти в спечелените от тях гласове. На този етап се гледат целите числа. БСП взима 2 чисти мандата, ГЕРБ - 1 чист мандат. Обаче остава още един, който трябва да се разпредели. Тук вече се гледат остатъците. Получава го ГЕРБ. Нейният остатък 0.45 е най-голям. Това нещо се прави във всичките 31 многомандатни избирателни района. Но, но, но... Голямото ",НО"! Когато това се направи излиза, че мандатите са различни от броя на действителните мандати, които всяка една партия би трябвало да получи на национално ниво. И то различни с доста. Така след всички тия разпределения по МИР-ове ГЕРБ получава 100 места, а трябва да получи само 97. БСП получава 88, а й се полагат 84. Атака получава 24, а й се полагат 23. ДПС получава 28, а й се полагат 36. Затова от ГЕРБ трябва да бъдат отнети 3 мандата, от БСП - 4, от Атака - 1 и 8 мандата да бъдат дадени на ДПС. Откъде да се вземат липсващите мандати ? Тук започва най-сложното. Първо се преразпределя мандатът, спечелен с най-малък остатък от партия с излишък на депутати. И както досега си говорихме за Видин, трябва да се прехвърлим в Пловдив-област. Оказва се, че там е мандатът с най-ниска стойност. Спечелил го е ГЕРБ с остатък 0,396. Този мандат се отнема от ГЕРБ и се дава на партията със следващ по големина остатък. В случая е лесно, защото партията е ДПС, на която не й достигат мандати. Така след първата "врътка", наричана "итерация" ГЕРБ вече има 99 мандата, а ДПС 29. Значи трябват още врътки - итерации. Сега става още по-абсурдно. Следващият най-нисък като цена мандат е спечелен от БСП в 23 МИР - София. Взема се от нея. Дава се на партията със следващ по големина остатък. Това обаче е Атака, която вече има един излишен мандат, а с тоя стават два. Процедурата се повтаря отново и най-сетне мандатът отива при ДПС, чийто остатък от 0.12 от квотата на Хеър най-сетне се е оказал най-големият. При последните избори тази итерация се е повторила 21 пъти, докато се натаманят депутатите. Да се върнем на любимия ни Видин. В началото допълнителният мандат отиде при ГЕРБ. Но понеже ГЕРБ има излишък, отиде при втория най-голям остатък - Атака. И Атака има излишък и мандатът отиде при БСП. Но и БСП има излишък и така мандатът отива при ДПС, които имат само 474 и 0,05 от квотата на Хеър. Резултатът на ДПС във Видин е сред най-слабите във страната, само в Кюстендил и Перник ДПС има по-ниска квота на Хеър. Но защо вкарва депутат във Видин с 474 гласа или 0,05 от квотата, а не в Ямбол, където има 1 770 гласа, 2,9% от вота и 0,15 от квотата на Хеър? Защото не се гледа колко има ДПС, а къде партиите с излишни депутати имат най-ниска квота на Хеър. Къде Хеър изкривява резултата? Изкривява го там, където голям брой гласове са получили партии, останали под чертата. Във Видин например ДПС е чак на 12 място. Общият процент на партиите, останали под чертата е около 25%. С известни уговорки може да се каже, че ДПС взема мандат там, където се е полагал на партия, която не е минала бариерата. Още по-парадоксално е положението в 23 МИР в София, където партиите останали под бариерата събират над 32%. Така гласувалите за Костов и Кунева биват представлявани от ДПС в парламента. Прогноза за 5 октомври Ако в парламента влязат 7 или 8 партии методът на Хеър-Ниймайер ще е много справедлив и близък до реалните резултати. Ако влязат 3, изкривяването ще е чудовищно и ДПС ще вкарат депутати дори в райони като Перник и Кюстендил, където електоралната им тежест клони към нулата, съизмерима е с най-езотичните партии и вероятно е плод на объркване в бюлетината. Най-интересно ще е, ако партиите са 4 - ГЕРБ, БСП, ДПС и Реформаторския блок, което всъщност е един от най-вероятните варианти. И ДПС и Реформаторският блок имат неравномерно териториално разпределение, а освен това получават доста гласове от чужбина. Така ще се стигне до абсурдна ситуация. Те ще получат мандати в местата, където най-силно са се представили ББЦ, АБВ, Патриотичния фронт и Атака. Но дали ще получат мандат ще зависи не толкова от техните гласове, а от гласовете на ГЕРБ и БСП. Заради метода на Хеър-Ниймайер до последно няма да се знае къде малките партии вкарват водачи на листи, а прогнозата става още по-трудна, ако партиите над чертата са 5 или 6. Кой е Хеър А ако нещо не ви харесва в методиката, няма да имате възможност да се оплачете на Хеър. Авторът на тази изборна система Томас Хеър е живял в Англия между 1806 и 1891 г. Бил е адвокат и активен член на Консервативната партия, но сравнително млад се оттеглил от партийния живот. По нататък през целия си живот се занимавал най-вече с това да представя избирателната си система.

Пуснаха под гаранция бившия шеф на "Сигма"

http://crime.actualno.com/Pusnaha-pod-garancija-bivshija-shef-na-Sigma-news_52273.html

Специализираният съд пусна под парична гаранция от 2000 лв. бившия шеф на моторизираното звено "Сигма" към СДВР Ивайло Василев. Причината за решението стана фактът, че той има бъбречно заб...

Класика за Литекс срещу Марек, младок блесна с два гола

http://bgfootball.actualno.com/Klasika-za-Liteks-sreshtu-Marek-mladok-blesna-s-dva-gola-news_52274.html

Отборът на Литекс победи като домакин с 3:0 Марек в последния двубой от 10-ия кръг на „А“ група. И трите попадения паднаха през втората част, в рамките на 15 минути. С две попадени...

Събраните пари от дарения няма да стигнат до пострадалите в Мизия

http://society.actualno.com/Sybranite-pari-ot-darenija-njama-da-stignat-do-postradalite-v-Mizija-news_52269.html

Пари от даренията за опустошената от потопа Мизия няма да бъдат раздадени на пострадалите. Вместо това събраните средства (около 60 хил. лв.) ще отидат за други разходи. Решението вече е взето от кмет...

Боксьор покори анкетата за спортист на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265757

Сребърният медалист по бокс от младежката олимпиада в китай Душко Благовестов ("Черно море") бе обявен за спортист №1 на Варна за август в традиционната месечна анкета. Негов треньор е Димчо Савов. Душко в момента е един от най-добрите български боксьори.

ОССЕ: Гробовете край Донецк може да са свързани с търговия с органи

http://www.cross.bg/donetzk-grobove-osse-1432486.html

/КРОСС/ Специалният представител на ОССЕ за борба с трафика на хора Мадина Джарбусонова заяви, че откритите масови гробове в района на Донецк могат да бъдат свързани с продажбата на вътрешните органи. "На ежегодната среща на ОССЕ по въпросите на прилагане на правата на човека бе направено изявление от представител на неправителствена група, работещ в тази област, че погребаните в масовите гробове хора са без вътрешни органи, т.е. бе поставен въпросът, че може би се извършва подобна търговия", каза Джарбусонова. По-рано, министър-председателят на ДНР Александър Захарченко заяви, че в масовите гробове в района на Донецк са намерени телата на най-малко 40 цивилни граждани. Русия отбеляза, че ще настоява за независимо международно разследване на гробовете край Донецк.

Джордж Клуни и Амал Аламудин сключиха граждански брак (видео)

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/29/2389712_djordj_kluni_i_amal_alamudin_skljuchiha_grajdanski/?ref=rss


Американският актьор и двукратнен носител на "Оскар"  Джордж Клуни и родената в Ливан Амал Аламудин, известен адвокат и специалист по човешки права, увенчаха сватбения си уикенд с гражданска церемония, на която регистрираха брака си във величественото кметството на Венеция от 14 век този следобед, съобщава "Ройтерс".

В контраст с тържествената размяна на брачни обети, която се състоя на  пищно парти в събота вечер, гражданската процедура продължи само 10 минути. Тя бе водена от...

Кюстендилци се обявиха срещу по-високите цени на тока

http://pik.bg/кюстендилци-се-обявиха-срещу-по-високите-цени-на-тока-news231431.html

Кюстендилци се обявиха срещу по-високите цени на тока

В Кюстендил се проведе протест срещу повишението на цената на тока, предаде „Фокус”.

Стотици жители на областния център се събраха пред сградата на драматичния театър, за да изкажат недоволството си от подготвяното увеличение на цената на електроенергията. Хората издигнаха транспаранти с надписи „Токов удар”, „Близнашки, не пипай тока”, „Високата цена на тока е опасна за живота”, „Изчезвайте”, „Не на монополите да на хората”, „ГЕРБ ни готви токов удар”.

На протеста присъства и водачът на листата на Коалиция „БСП - лява България” в 10-ти многомандатен избирателен район Мая Манолова. „Енергоразпределителните дружества поискаха 10% увеличение, за да си пълнят касите, за да накарат хората в България да станат донори на техните печалби”, заяви Мая Манолова.

Събралите се хора скандираха, че не са съгласни да плащат по-скъп ток, да пълнят касите на енергоразпределетилените дружества, да плащат сметките на монополите в България. „Това, което нашето правителство предприе, беше начало на предоговаряне на споразуменията с американските „Марици” и със слънчевите централи – предлаганият от тях ток да бъде по-евтин. Това, което правителството на Близнашки трябваше да направи, е да продължи тези преговори.

Вместо това те избраха най-лесното решение, а именно да накарат крайните потребители, обикновените български граждани, да плащат дебелите сметки на слънчевите централи и на енергоразпределителните дружества”, заяви пред кюстендилци Мая Манолова.

Те отново посочиха, че не искат и няма да плащат скъп ток. Манолова посочи, че само формално зад увеличението стой ДКЕВР. „Ние всички знаем, че ДКЕВР е просто изпълнител на политическа поръчка. На поръчката на Бойко Борисов и ГЕРБ, защото те заедно с Плевнелиев назначиха Близнашки, а Близнашки назначи ръководството на ДКЕВР.

Зад скъпите сметки за ток стои политиката на ГЕРБ”, каза Мая Манолова, като допълни, че възразява десните партии, каквато е ГЕРБ, да правят политика в интерес на монополите и срещу обикновените български граждани. Кюстендилци заявиха, че протестите ще продължат, за да докажат, че хората не са покорни слуги, а монополите трябва да бъдат поставени на място.

Събралите се пред сградата на драматичния театър направиха протестно шествие до площад „Велбъжд”.

Меркел допуска преразглеждане на енергийното партньорство с Русия

http://www.mediapool.bg/merkel-dopuska-prerazglezhdane-na-energiynoto-partnyorstvo-s-rusiya-news225387.html

Има добри основания енергийното партньорство с Русия да бъде продължено за момента, но това може да се промени, ако Москва продължи да нарушава основни принципи, каза германският канцлер Ангела Меркел, цитирана в понеделник от Ройтерс.   В средносрочен до дългосрочен план може да се наложи да бъде преразгледано енергийното партньорство с Русия, посочи Меркел, на съвместна пресконференция в Берлин с финландския премиер Александер Стуб.   Важно е да се продължи натискът върху Русия, като Германия и Финландия са единодушни по този въпрос, отбеляза канцлерът.

13 души се борят за мястото на съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

http://pik.bg/13-души-се-борят-за-мястото-на-съдия-в-европейския-съд-по-правата-на-човека-в-страсбург-news231429.html

13 души се борят за мястото на съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

13 са кандидатите, подали заявление за участие в избор за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Крайният срок изтече днес, 29 септември т.г., в 17.00 часа, съобщава пресслужбата на Министерството на правосъдието.

Подали документи за участие в процедурата са:

1. Ана Георгиева Миленкова

2. Ангел Георгиев Анастасов

3. Виктор Йосифов Соловейчик

4. Георги Ангелов Керелов

5. Георги Цветанов Леков

6. Илияна Тодорова Балтова

7. Искра Тодорова Александрова

8. Йонко Миладинов Грозев

9. Д-р Катерина Бориславова Йончева

10. Майя Петрова Русева

11. Николай Енчев Енчев

12. Пламен Евгениев Борисов

13. Таня Желязкова Куцарова – Христова

Предстои комисията да разгледа заявленията и да направи преценка за допустимост по документи. Недопуснатите кандидати ще имат правото да възразят в тридневен срок от обявяването на списъка.

Процедурата за избор на съдия в Европейския съд по правата на човека ще започне на 7 октомври с езиков тест.

Събеседването с допуснатите кандидати ще се проведе на 8 октомври.

Щедростта на политическите платформи 2: Здраве за всеки и полиция

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/shtedrostta-na-politicheskite-platformi-2-zdrave-za-vseki-i-policiia,180878/

Кампанията е на финалната права и ето какво предлагат оснонвите партии в секторите здравеопазване, сигурност и образование

Германия осъди ужасния тормоз над бежанци в страната

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/germaniia-osydi-uzhasniia-tormoz-nad-bezhanci-v-stranata-6023539

"Ако това, което се вижда на снимките, бъде потвърдено, а именно че бежанците наистина са малтретирани и унижавани, то би било най-отвратително деяние", заяви правителственият говорител на пресконференция в Берлин

Вложители в КТБ опъват шатра пред президентството

http://pik.bg/вложители-в-ктб-опъват-шатра-пред-президентството-news231428.html

Вложители в КТБ опъват шатра пред президентството

Към 18.30 часа на старта на протеста пред БНБ за отваряне на КТБ се събраха около 50-60 човека, информира BNews.

Протестът се организра от фейсбук групата КТБLive. Протестиращите бяха приготвили транспаранти и палакти с лозунги: "Търпението ни свърши", "Искров в затвора", "Отворете КТБ веднага", а към БНБ издигнаха предупреждението: "не клатете банквоата стабилност".

По думите на една от организаторките на акцията тази вечер Пепи Маринова, от утре пред президенството се отваря палатков лагер.

Получено е разрешение от Столична община за опъване на една шатра до шадравана на Президенството. 

Протестиращите ще се редуват да протестират. Ще останат там "до победа", т.е. проттестът им ще е безсрочен. 

До момента във фейсбук страницата на КТБLive са потвърдили участието си около 300 дущи. Те ще участват както на протеста, така и в палатковия лагер от утре.

 

Видео: Инцидент на автошоу уби трима в Холандия

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/29/2389715_video_incident_na_avtoshou_ubi_trima_v_holandiia/?ref=rss



Петима зрители остават в критично състояние в понеделник след инцидент в неделя по време на автошоу, в който загинаха трима души – дете, жена и мъж.

Пикап с променена конструкция и огромни гуми, известен като monster truck, мина през събралите се на градския площад в Хааксберген след прескачане на 6 автомобила.

Според кмета на източния град към петте болници в района са изпратени 23 души.

Шофьорът на пикапа с мощност от 1500 конски сили е задържан и...

Възрастен мъж почина на спирка в центъра на София, вдигат тялото чак след 4 часа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338970

Близо четири часа труп на възрастен мъж бе оставен на бул. „Дондуков" в столицата. Информацията за случая бе съобщена от потребител във Фейсбук, пише Дарик. По разказа му мъжът е починал малко преди 13:00 часа на обяд, на спирката на трамваите, а тялото е било взето и откарано от Съдебна медицина след 16:00 часа. Близо четири часа труп на възрастен мъж бе оставен на бул. „Дондуков" в столицата. Информацията за случая бе съобщена от потребител във Фейсбук, пише Дарик. По разказа му мъжът е починал малко преди 13:00 часа на обяд, на спирката на трамваите, а тялото е било взето и откарано от Съдебна медицина след 16:00 часа.

Бюрата по труда очакват наплив от безработни

http://www.moreto.net/novini.php?n=265793

Хиляди сезонни работници остават без работа от утре. С края на септември идва и краят на туристическия сезон по морето. Днес и утре затварят последните хотели по Южното Черноморие. В бюрата по труда в цялата страна очакват наплив на безработни.

Вложители в КТБ вдигат утре шатра до президентството

http://www.bnews.bg/article-117665

Утре до шадравана на президетнството гражданите, организирани във фейсбук групата КТБLive, ще изградят палатков лагер.

Труп на мъж престоя 4 часа на тротоар в центъра на София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338950

Близо четири часа труп на възрастен мъж бе оставен на бул. „Дондуков Близо четири часа труп на възрастен мъж бе оставен на бул. „Дондуков" в столицата. Информацията за случая бе съобщена от потребител във Фейсбук, пише Дарик. По разказа му мъжът е починал малко преди 13:00 часа на обяд, на спирката на трамваите, а тялото е било взето и откарано от Съдебна медицина след 16:00 часа.

Екзархията в Истанбул натиска за ислямски център в София, шефът на настоятелството притеснен за храма “Св. Стефан”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338699

НИХАЛ ЙОЗЕРГАН
ВАНГЕЛИНА МИХАЙЛОВА

Председателят на църковното настоятелство в Българската екзархия в Истанбул Васил Лязе се е срещнал с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да изрази безпокойство, че реставрацията на Желязната църква на брега на Златния рог може да спре заради забавянето на проекта за ислямски център в кв. “Малинова долина”. НИХАЛ ЙОЗЕРГАН ВАНГЕЛИНА МИХАЙЛОВА Председателят на църковното настоятелство в Българската екзархия в Истанбул Васил Лязе се е срещнал с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да изрази безпокойство, че реставрацията на Желязната църква на брега на Златния рог може да спре заради забавянето на проекта за ислямски център в кв. “Малинова долина”.

Човек на реформаторите с разбит нос, журналисти хванаха нападателя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338938

Активист на Реформаторския блок е бил нападнат в шатрата на политическата сила, която е разпъната на централния булевард Активист на Реформаторския блок е бил нападнат в шатрата на политическата сила, която е разпъната на централния булевард "Богориди" в Бургас. Никола Георгиев е бил ударен много силно с юмрук по лицето, носът му е счупен, нападетелят се е държал крайно агресивно, преди това се е заяждал с момиче от шатрата, бутнал е масата с рекламните материали

Ек. Захариева: Няма пари за зимно поддържане на пътищата

http://econ.bg/Новини/Ек-Захариева-Няма-пари-за-зимно-поддържане-на-пътищата_l.a_i.571214_at.1.html

Няма пари за зимно поддържане на пътната инфраструктура в страната, каза служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина...

За Европейския съд в Страсбург се борят 13 български юристи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/29/2389700_za_evropeiskiia_sud_v_strasburg_se_boriat_13_bulgarski/?ref=rss

13 юристи подадоха документи за конкурса за български съдия в Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/ в Страсбург, информираха от Министерството на правосъдието, което организира конкурса. Бъщетият български член на  ЕСПЧ трябва да замени съдия Здравка Калайджиева, която освобождава мястото си през март 2015 г. 

Според процедурата България трябва да излъчи с конкурс трима юристи, сред които Европейският съвет ще избере титуляра за Европейския съд. Срокът за подаване на...

Край на сезонната работа, наплив от безработни в бюрата по труда

http://pik.bg/край-на-сезонната-работа-наплив-от-безработни-в-бюрата-по-труда-news231427.html

Край на сезонната работа, наплив от безработни в бюрата по труда

Наплив от безработни очакват в бюрата по труда в цялата страна. Причината е, че от утре хиляди сезонни работници остават без работа, съобщава „Нова телевизия". С края на септември идва и краят на туристическия сезон по морето. Последните хотели по Южното Черноморие затварят врати от днес и утре.

Работодателите, които искат да наемат освободени в сферата на туризма работници и най-вече младежи на възраст до 29 години, трябва да подадат заявление за кандидатстване. Това става в бюрата по труда. По този начин те ще борят за одобрение по програмата за младежка заетост. Крайният срок за подаване на тези документи изтича днес. По тази програма ще бъдат наети 8000 души. Обучението и средствата за работна заплата ще се покриват от европейските средства.

В Бюрата по труда се приемат заявления от страна на работодатели, които имат желание да финансират наемането на работници с европейски средства.

Директорът на Бюро по труда-Бургас Златомира Гаджерукова обясни, че по програмата за младежка заетост могат да кандидатства всички работодатели, които разкриват свободни места в икономиката. Изключения правят разкриващите работни места в горското, селското и рибното стопанство, пише "Дарик".

От своя страна работодатели в сферата на туризма признават, че вече са наемали младежи по тази програма. Те споделят, че са готови отново да назначат служители, тъй като пестят средства. По думите на хотелиера Слави Панайотов в хотелиерството най-големите разходи са за заплати на служителите. От програмите могат да се възползват също и работодатели, които имат обекти по планинските курорти.

Всички бюра по труда в страната ще предоставят информация за това кои са работодателите и в кои сфери на икономиката, одобрени от европейските програми. Именно там всеки един от освободените кадри в сферата на туризма в края на сезона може да получи актуална информация.

Свършиха билетите от Турция

http://www.cross.bg/svurshiha-biletite-ot-tyrtziya-1432485.html

/КРОСС/ До края на тази седмица всички билети за Кърджали по редовните автобусни линии от Турция са продадени.Големите транспортни фирми обмислят дали да не пуснат извънредни коли заради повишеното търсене. Всекидневно в Кърджали от Турция пристигат между 16 и 20 пътническа автобуса, сега те са пълни заради наближаващия празник Курбан Байрям, който започва в събота. Заради празника в южната ни съседка ще се почива пет поредни дни - от петък до вторник следващата седмица.Много от изселниците предпочитат да се приберат по родните си места по-рано,за да съчетаят почивка с уреждане на проблеми,възникнали у нас. Пред службата за документи за самоличност в Кърджали вече има опашки от желаещи да подменят документите си,чийто срок изтича, съобщи "Преса".

Пиронкова ще гони първи успех над Серена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338985

Съдбата даде шанс на Цветана Пиронкова да търси първа победа срещу Серена Уилямс (САЩ), след като пловдивчанката срази Мария Кириленко (Русия) с 6:4, 6:1 в първия кръг от откритото първенство на Китай по тенис в Пекин. 
Американката е лидер в ранглистата, двукратна шампионка от турнира и защитава титлата си от миналата година. Досега съперничките Съдбата даде шанс на Цветана Пиронкова да търси първа победа срещу Серена Уилямс (САЩ), след като пловдивчанката срази Мария Кириленко (Русия) с 6:4, 6:1 в първия кръг от откритото първенство на Китай по тенис в Пекин. Американката е лидер в ранглистата, двукратна шампионка от турнира и защитава титлата си от миналата година. Досега съперничките

Алонсо разби рекорда на Бундеслигата за докосвания до топката

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/29/2389699_alonso_razbi_rekorda_na_bundesligata_za_dokosvaniia_do/?ref=rss


Трансферът на Чаби Алонсо от "Реал" (Мадрид) в "Байерн" (Мюнхен) през това лято предизвика доста скептицизъм, но испанският полузащитник много бързо опроверга критиците си и се наслаждава на отличен старт на престоя си при баварците.

В събота шампионите спечелиха гостуването на "Кьолн" с 2:0, а Алонсо постави нов рекорд за докосвания до топката в мач от Бундеслигата. Той направи това 204 пъти, с което разби предишното върхово постижение - на своя сънародник и съотборник в "Байерн"...

Забавачки ще предлагат специална храна за деца с хронични болести

http://www.cross.bg/hronichni-detza-zabolyavaniya-1432484.html

Варна /КРОСС/ Деца с хронични заболявания да могат да посещават всяко детско заведение, като за тях да е осигурено специално меню, гарантиращо безпроблемното им адаптиране сред останалите малчугани. С тази цел в община Варна инициира днес дискусия на тема „Специфика при хранене на деца от 0 до 7 г. с хронични заболявания, посещаващи детски заведения в община Варна. Интегриране на деца с хронични заболявания в детските заведения".„На национално ниво 66.9% от малчуганите страдат от хронични заболявания, а в началния курс - 35%. В същото време е изключително трудно такива деца да посещават детските заведения, защото за тях се отпускат повече средства, само ако са записани в специализирано заведение", посочи Нели Вълева, началник-отдел „Лечебни заведения и ДУЗ" в общината. Тя съобщи, че в морската столица интеграцията на такива деца се прилага успешно благодарение на доброто сътрудничество на институциите и в момента стотици малчугани посещават забавачка наравно с останалите. За да се приложи този опит в цялата страна, е нужно полагащата се субсидия от около 3 000 лв. годишно да се отпуска за всяко дете с хронично заболяване, независимо в какво детско заведение постъпва.В дискусията участваха медици, представители на пациентски организации, управители на детски кухни и др.Предстои изработване на специални менюта със съдействието на проф. д-р Виолета Йотова и доц. д-р Миглена Георгиева от МБАЛ „Св

Национален треньор се заяде с Димо Тонев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338922


Наставникът на женския национален отбор по волейбол Владимир Кузюткин атакува остро легендата Димо Тонев, който коментира мачовете на световното.
До сравнително скоро известният ни състезател и хотелиер бе помощник на предишния треньор Марчело Абонданца. На моменти обаче в ефир Тонев открито напада състезателките и руския специалист. Наставникът на женския национален отбор по волейбол Владимир Кузюткин атакува остро легендата Димо Тонев, който коментира мачовете на световното. До сравнително скоро известният ни състезател и хотелиер бе помощник на предишния треньор Марчело Абонданца. На моменти обаче в ефир Тонев открито напада състезателките и руския специалист.

Деца от варненска детска градина се включиха в "Седмицата на движението"

http://www.moreto.net/novini.php?n=265790

Деца, родители и учители спортуваха активно в двора на детска градина „Пинокио”. Чрез организираният вело-хепънинг „С Пинокио на колела” те се присъединиха към инициативите посветени на Европейската седмица на движението 2014, която се провежда от днес до 5 октомври.

България е нарушила правата на Николай Цонев

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/bylgariia-e-narushila-pravata-na-nikolaj-conev-6023536

Адвокатът на Цонев сезира Европейският съд за правата на човека заради унижаващите действия на служителите на МВР и прокуратурата при арестта на бившия министър преди 4 години

Икономист: Има сериозно изтичане на български капитали в чужбина

http://www.cross.bg/problem-defitzit-pari-1432483.html

София /КРОСС/ Актуализацията е лесен начин за решаване на труден икономически проблем. Това никога не е добър начин за действие. Бюджетният дефицит престава да бъде само фискален проблем. Той става проблем на цялата реална икономика. Има много сериозно изтичане на български капитали в чужбина. Когато бюджетът допуска този дефицит, означава, че се вливат нови пари в обръщение, които няма къде да отидат. При нормална ситуация, в която се натрупва дефицит, цените растат нагоре, има инфлация, местната валута се обезценява", коментира пред ТВ7 икономистът Гарабед Минасян.Той коментира и казуса "КТБ". Според него въпросът с банката е като с болен човек. "Ако хванеш болестта в началото и упражниш ударно лечение може да спреш развитието на болестта. Изпуснеш ли този момент вече няма лечение. Този момент е изпуснат в ситуацията с КТБ", отбеляза Минасян.„Няма основание да се безпокоим за здравината на другите банки. Когато имаме прекалено голяма кредитна активност, винаги има опасност да възникнат трудности при събирането на раздадените пари. Затова съществува регулатор. БНБ допусна сериозни грешки. Въпросът е защо ги е допуснала. Една от основните функции на БНБ е да осигурява здравословно банкиране. Тук има допуснати сериозни грешки", отбеляза икономистът.„Между 5 и 6 октомври нищо няма да се случи, а вероятно и по-късно трудно ще се развият нещата

Видео: Събарянето на статуята на Ленин в Харков

http://www.dnevnik.bg/video/videoplus/2014/09/29/2389675_video_subarianeto_na_statuiata_na_lenin_v_harkov/?ref=rss




Метална статуя на вожда на болшевишката революция Владимир Ленин бе съборена в Харков в неделя през нощта. Скулптурата е висока 8.5 м, а заедно с постамента се извисява на над 20 м, което я прави най-високата в Украйна.

Паметникът е издигнат през 1963г. и веднага след събарянето му полицията започна разследване по член от наказателния кодекс, свързан с унищожаване на обекти на културното наследство, което се наказва с до 5 години затвор.

В YouTube е...

БГ хубавица обра титлите на световен конкурс за най-красиви на Планетата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uSpw6dItVr0/

мина попова с бански-1Родната бг хубавица Мина Попова в продължение на седмица представи достойно страната ни на престижния международен

конкурс „Miss and Mr. Planet Universe 2014“ в Перу,информират от ПРофайл.

С почетната корона  и ленти  от „Мис Планет Вселена 2014 “, „Топ Модел на Планетата“ и „Най-перфектно лице“ се завръща Мина от Перу.

„Miss Bulgaria Planet 2014“, Мина Попова е на 18 години, висока е 183 см., зодия стрелец .

Зад гърба си красавицата има и спортни отличия по баскетбол  и волейбол,както и световен шампион по шахмат в Италия. Мина се е снимала и във френска продукция преди година.

 

В страната на инките,Мачу Пикчу и страстните латино ритми Мина игра ръченица при представяне  на националните костюми от цял свят.

В любимите бански на много от холивудските знаменитости VilebriquineМина блесна и взе още една награда – за най-перфектно тяло, както и топмодел на Планетата.

В официалната част на събитието  за стайлинга й се погрижиха актрисата и модел Деси Зидарова, както и ексцентричната Есил Дюран – автор на Art GelleryEssil Duran.

Нашатапобедителка  мери сили с претендентите от  Бразилия, Македония, Шотландия, Чили, Коста Рика, Никарагуа, Еквадор, Аржентина, Панама, Боливия, Мексико, САЩ и Перу.

По покана на националния директор за България и Шотландия Чавдар Арсов Мина Попова ще бъде и в почетното жури на Мис и Мистър Море 2015,чийто домакинство се падна на България.

 

Ройтерс призна: Борисов не е говорил за широка коалиция

http://www.cross.bg/borisov-koalitziya-shiroka-1432482.html

/КРОСС/ Агенция „Ройтерс" оттегли твърдението си от миналата седмица, че в интервю с репортер на агенцията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е казал, че е готов и на "широка коалиция", стана ясно от препубликуване на текст от интервюто с Борисов. От медиата уточняват, че председателят на ГЕРБ е говорил „за преговори за подкрепа на законодателството от други партии, а не за сформиране на коалиция". Новият вариант на думите на Борисов е следният: Ройтерс: Ако сте първи и в зависимост от резултатите сте готов на разговори за т.нар. голяма коалиция? Борисов: Не, далече съм от думите, които трябва да се кажат в тази посока, защото утре всички медии ще гръмнат, че аз предлагам коалиция на БСП. БСП ще почнат да се изказват, че не искат или че никой не е говорил с тях. Припомняме, че в свой материал от 25 септември агенцията твърдеше, че след изборите Борисов е готов да проведе разговори с други партии, включително да обсъжда перспективата за формиране на широка коалиция с цел осигуряване на политическа стабилност. "Едно правителство на малцинството в момент, когато има нужда от стабилност, е рисковано за страната", казва лидерът на ГЕРБ в интервю за "Ройтерс".На свой ред лидерът на ГЕРБ още на другия ден написа във Фейсбук, че във въпросното интервю не е говорил за широка коалиция."Подчертавам, че никъде не съм казал "широка коалиция"

13 кандидати за съдия в Европейския съд в Страсбург

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338901

13 са кандидатите, подали заявление за участие в избор за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Крайният срок изтече днес, 29 септември т.г., в 17.00 часа, съобщава пресслужбата на Министерството на правосъдието.Подали документи за участие в процедурата са:1. Ана Георгиева Миленкова2. Ангел Георгиев Анастасов3. 13 са кандидатите, подали заявление за участие в избор за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Крайният срок изтече днес, 29 септември т.г., в 17.00 часа, съобщава пресслужбата на Министерството на правосъдието.Подали документи за участие в процедурата са:1. Ана Георгиева Миленкова2. Ангел Георгиев Анастасов3.

Меркел: В дългосрочен план ще преосмислим енергийното партньорство с Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/29/2389706_merkel_v_dulgosrochen_plan_shte_preosmislim/?ref=rss


Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че засега има основания за продължаване на партньорството на страната ѝ с Русия, но това може да се промени в близко бъдеще, ако Москва продължава да "нарушава основни принципи", съобщи агенция "Ройтерс".

В изказването си на пресконференция в Берлин заедно с финландския премиер Александър Стуб тя каза, че в средносрочен и дългосрочен план вероятно ще бъде необходимо да се преосмисли партньорството с Русия в областта на енергетиката.
...

Разследват и Миуча Прада за укриване на данъци

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/razsledvat-i-miucha-prada-za-ukrivane-na-danyci-6023537

Прочутата моделиерка и съпругът ѝ Патрицио Бертели са подозирани в укриване на данъци от италианските власти

Расистки скандал грози "Левски"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338894

Расистки скандал разтревожи "Левски". Фен в сектор "Б" издигна плакатче с "Кажи "Да" на расизма" (на английски) и емблемата на УЕФА на мача с "Лудогорец" (3:2). Надписът бързо бе свален от "сини" стюарди. Случаят не е описан в доклад, но Дисциплинарната комисия може да го нищи днес.
По регламента на УЕФА бързото сваляне на плаката се приема за обл Расистки скандал разтревожи "Левски". Фен в сектор "Б" издигна плакатче с "Кажи "Да" на расизма" (на английски) и емблемата на УЕФА на мача с "Лудогорец" (3:2). Надписът бързо бе свален от "сини" стюарди. Случаят не е описан в доклад, но Дисциплинарната комисия може да го нищи днес. По регламента на УЕФА бързото сваляне на плаката се приема за обл

Разследват и Мучия Прада за укриване на данъци

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/razsledvat-i-muchiia-prada-za-ukrivane-na-danyci-6023537

Прочутата моделиерка и съпругът ѝ Патрицио Бертели са подозирани в укриване на данъци от италианските власти

Пребиха симпатизант на Реформаторския блок

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lH29uvh0Y1Y/

P1210630

45-годишен нападател счупи носа на симпатизант на Реформаторския блок и се опита да избяга, но бе задържан благодарение на бързата реакция на бургаски журналисти. Криминалният акт се разигра около 17:30 часа днес на шатрата на коалицията, която се намира  над  Часовника, малко след като националните лидери на реформаторите Меглена Кунева и Божидар Лукарски се срещнаха с бургазлии.

Пострадалият е 70-годишният Никола Георгиев – Тарльо, който освен като привърженик на Реформаторския блок е емблематично лице за спорта в Бургас. Тарльо е бивш масажист на футболистите от „Черноморец” и никога не е бил конфликтна личност.

„Мъжът беше изключително агресивен и преди да удари Тарльо се заяждаше и с мен. Той  се държеше много нервно и повиши тон, опитахме да го успокоим, но в следващия момент ритна масата и разпиля рекламните материали в шатрата, а след това удари ляв юмрук в лицето на Тарльо”, разказа едно от момичетата, което раздава флаери.

Нападателят е 45-годишният Михаил Иванов Вълев. Той е хванат благодарение на журналистите, които веднага са алармирали полицията и са помогнали за неговото задържане.

От Реформаторския блок осъдиха остро акта на насилие.

„Появата на лумпени в политиката води и до лумпенизация на част от избирателите. Благодарим на журналистите около шатрата и на младото момче, които се притекоха  на помощ, както и на полицията, че си свърши работата бързо и ефективно. Надяваме се нападателят да получи нужното наказание”, каза адв. Константин Райков – председател на предизборния щаб на Реформаторски блок – Бургас.

Пострадалият Никола Георгиев бе транспортиран от екип на Спешна помощ до болницата.

Кандидат-депутати раздават билети за Лудогорец-Реал

http://offnews.bg/news/n_1/n_395206.html

Кандидати за депутати използват интересен начин на агитация с томбола за билети за футболния двубой Лудогорец и Реал, съобщава Дневник. Петият в листата на Реформаторския блок в 23 район Настимир Ананиев и структурата на АБВ в Стара Загора предлагат билети за първия домакински мач на Лудогорец в групите на Шампионската лига на 1 октомври в София. Ананиев предлага два билета за гласоподаватели от неговия избирателен район, като един от тях ще придружи кандидат-депутата в ложата на стадион "Васил Левски", а другият билет е за двама души в сектор "Б". "Ако си футболен фен и искаш на 1 октомври да си сред публиката на Националния стадион „Васил Левски“, за да подкрепиш Лудогорец в мача им срещу „Реал Мадрид“, това е твоят шанс", се казва в съобщението на сайта на Ананиев. "Настимир Ананиев кани трима фенове от неговия избирателен район на мача на Лудогорец. Един от тях ще го придружи лично в ложите, а другият ще получи два билета за места в сектор „Б“ на Национален стадион „Васил Левски“ и ще може да покани приятел", допълва кандидат-депутата. АБВ - Стара Загора използват почти същия способ . Те предлагат пет билета за мача. "Навлизайки в последната седмица на предизборната кампания, АБВ – Стара Загора Ви дава невероятния шанс да спечелите безплатен билет за мача на годината – между Лудогорец и Реал Мадрид на 1 октомври в София", обявяват играта си от АБВ. Участието става с писмени отговори на три въпроса - кой е водачът на листата им в Стара Загора, кой е любимият спорт на лидера на партията Георги Първанов, какъв спорт е тренирал Евгений Желев и кой от листата е бил два пъти спортист на годината в града. Дадени са и три възможни отговора.

Двойно повече сделки с бизнес имоти за първите девет месеца на 2014 г.

http://www.mediapool.bg/dvoino-poveche-sdelki-s-biznes-imoti-za-parvite-devet-mesetsa-na-2014-g-news225386.html

Двойно повече сделки с инвестиционни имоти за първите девет месеца на годината спрямо 2013 г., като обемът им възлиза на близо 100 млн. евро. Това сочат данните на консултантската компания за бизнес имоти "Фортън", стратегически партньор в София и Скопие на международната "Кушман и Уейкфилд"(Cushman & Wakefield).   Парцелите и офис площите са едни от динамичните сегменти, но се запазва и силният инвеститорски интерес към търговските площи и хотелите, посочват от компанията.   Според изпълнителния директор на "Фортън" Михаела Лашова инвестиционният пазар се възстановява с ускорени темпове и може да се надяваме в следващите месеци да видим сделки с големи активи.   Сключените сделки през първите девет месеца на годината са за 98.7 млн. евро при 61.9 млн. евро за същия период на 2013 г. Това е с 60% повече спрямо същия миналата година, като до края на годината е възможно прогнозата на "Фортън" от 130 млн. евро да бъде надхвърлена, коментира Лашова.   Третото тримесечие донесе нови доказателства за търсенето на качествени офиси. "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ придоби втори имот в района на "Бизнес парк София", а на пазара има още няколко добри сгради, които са цел за потенциалните купувачи", каза Явор Костов, мениджър "Инвестиционни продажби" във "Фортън".   Очакванията на инвеститорите за доходността от офиси намаляват от 9.25% на 9% през третото тримесечие вследствие на по-убедителното възстановяване на наемния пазар и наличието на топ сгради с пълна заетост.   Според Костов намалението на доходността отразява и намалялото усещане за риск."При ценообразуването купувачите стъпват на високата заетост на най-добрите имоти и на потенциала за увеличаване на приходите при замяна на наематели. Смятам, че в първите сделки с големи качествени офис сгради доходността би могла да падне и под 9%", допълва той.   "Фортън" отчита ръст при сделките с всички видове имоти. Най-голямо нарастване е отчетено в сделките с големи строителни парцели – общо 13 сделки за 29.1 млн. евро за първите девет месеца на годината. Това е около една трета от всички сдулки с инвестиционни имоти.   Най-голямата продажба в периода юли – септември е покупката на недовършение мол "Форум София" за 12,6 млн. евро на околовръстния път на София. Освен нея са отчетени и няколко по-малки продажби в престижни столични квартали като "Иван Вазов", "Изток" и "Лозенец".   "Строителните предприемачи се върнаха на пазара от началото на годината", коментира Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални и логистични площи и парцели" във "Фортън". По думите му корпоративният сегмент също остава активен – преди всичко търговски вериги и логистични оператори, които търсят земя за собствени магазини и складове.

13 кандидати за избор на съдия в Европейския съд в Страсбург

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4338892

13 са кандидатите, подали заявление за участие в избор за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Крайният срок изтече днес, 29 септември т.г., в 17.00 часа, съобщава пресслужбата на Министерството на правосъдието.
Подали документи за участие в процедурата са:
1. Ана Георгиева Миленкова
2. Ангел Георгиев Анастасов
3. 13 са кандидатите, подали заявление за участие в избор за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Крайният срок изтече днес, 29 септември т.г., в 17.00 часа, съобщава пресслужбата на Министерството на правосъдието. Подали документи за участие в процедурата са: 1. Ана Георгиева Миленкова 2. Ангел Георгиев Анастасов 3.

Взрив заради строителство уплаши жители на "Меден рудник" в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4338863

Линейки и противопожарен автомобил са се отзовали веднага при сигнал за силен тътен в бургаския ж.к. Линейки и противопожарен автомобил са се отзовали веднага при сигнал за силен тътен в бургаския ж.к. "меден рудник", но за щастие се оказа, че става въпрос за контролирано взривяване при стоеж на нова сграда, научи "24 часа". Целият комплекс е постоен върху скален масив, почти при всеки строеж се налага да се ползва специализирана техника или

Британците вече имат НЛО столица

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/britancite-veche-imat-nlo-stolica-6023535

Туристическите служби, агенции и търговците в Скарбъро се надяват, че "малките зелени човечета" ще направят за града това, което чудовището от Лох Нес направи за шотландския туризъм

И Словакия с намалени доставки на руски газ през септември

http://www.vesti.bg/novini/i-slovakiia-s-namaleni-dostavki-na-ruski-gaz-prez-septemvri-6023538

Доставките на руски газ за Словакия са намалели през септември до около 48 милиона куб. м. дневно спрямо 61 милиона куб. м. в началото на месеца, съобщи компанията Eustream, която управлява словашкия газопровод.

Шаламанов: Ако искаме армия, трябва да спрем тенденцията за намаляване на разходите

http://www.moreto.net/novini.php?n=265794

Основата на държавността е отбраната, затова програмата, която предлагаме е съдбоносна за държавата ни. Това заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов днес, 29 септември, пред студенти от Университета за национално и световно стопанство по време на лекция на тема „Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020".

13 кандидати за наш съдия в Съда в Страсбург

http://www.cross.bg/sudiya-izbor-pravata-1432481.html

София /КРОСС/ 13 са кандидатите, подали заявление за участие в избор за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург 13 са кандидатите, подали заявление за участие в избор за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Крайният срок изтече днес, 29 септември т.г., в 17.00 часа. Подали документи за участие в процедурата са: 1. Ана Георгиева Миленкова2. Ангел Георгиев Анастасов3. Виктор Йосифов Соловейчик 4. Георги Ангелов Керелов5. Георги Цветанов Леков 6. Илияна Тодорова Балтова7. Искра Тодорова Александрова8. Йонко Миладинов Грозев9. Д-р Катерина Бориславова Йончева 10. Майя Петрова Русева11. Николай Енчев Енчев12. Пламен Евгениев Борисов13. Таня Желязкова Куцарова - Христова Предстои комисията да разгледа заявленията и да направи преценка за допустимост по документи. Недопуснатите кандидати ще имат правото да възразят в тридневен срок от обявяването на списъка. Процедурата за избор на съдия в Европейския съд по правата на човека ще започне на 7 октомври с езиков тест. Събеседването с допуснатите кандидати ще се проведе на 8 октомври.  

Ужас!Труп на възрастен мъж престоя 4 часа на тротоар в центъра на София (снимки)

http://pik.bg/ужаструп-на-възрастен-мъж-престоя-4-часа-на-тротоар-в-центъра-на-софия-снимки-news231419.html

Ужас!Труп на възрастен мъж престоя 4 часа на тротоар в центъра на София (снимки)

Близо четири часа труп на възрастен мъж бе оставен на бул. „Дондуков" в столицата. Информацията за случая бе съобщена от потребител във Фейсбук, информира "Дарик".

По разказа му мъжът е починал малко преди 13:00 часа на обяд, на спирката на трамваите, а тялото е било взето и откарано от Съдебна медицина след 16:00 часа.

По разказа на Станислав Велков, който разпространи снимки на случилото се, около 13:00 часа на мястото на инцидента са пристигнали кола на полицията и линейка, която е констатирала смъртта. След това трупът на възрастния мъж е покрит с бял чаршаф и оставен на тротоара часове наред.

„Прибирайки се към нас, видях една полицейска кола. Докато си стигна до вкъщи, пристигна и линейка, слезе лекар, отиде до тялото, то не беше покрито още. След известно време от вкъщи погледнах, че няма нито полиция, нито линейка, а трупът беше покрит с нещо като чаршаф и пуснах снимките в 15:10 ч. Когато направих последните снимки, към 15:30 ч. тялото продължаваше да е на същото място, хората го заобикаляха. Около 16:00 ч. тялото го нямаше", разказа Станислав Велков.


Според директора на Спешна помощ д-р Георги Гелев, когато става дума за починал човек на обществено място, процедурата изисква оглед от следовател, прокурор и съдебни медици, което в повечето случаи се проточва:


„Трябва да дойдат следовател, съдебен медик и прокурор и когато се освободи трупа, го караме в моргата. Преди това никой няма право да го пипа. И когато е на публично място, идва тази група от специалисти. Това е големият проблем - винаги хората - и с право може би - реагират по-остро, но такива са правилата на държавата. Много често отнема няколко часа цялата процедура".

Жертви на ебола възкръснаха на погребението си

http://www.cross.bg/doris-zhitelite-kyoi-1432480.html

/КРОСС/ Две жени, починали от вируса ебола, възкръснаха на собствените си погребения, съобщава The New Dawn. 40-годишната Дорис Куои и 60-годишната Ма Кебе от окръг Нимба, Либерия, са били обявени за починали. Нещо повече - двете са били изолирани, за да не заразят с вируса и други свои съселяни. Едната от жените е стояла гладна и жадна в продължение на три дни. Новината за възкресението е създала паника сред жителите на селото. Някои от жителите смятат, че Дорис Куои е призрак, който определено не трябва да живее сред тях.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване