Французин почина след като изпи 56 шота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395050

Французинът Клермон Феран починал по време на надпревара Французинът Клермон Феран починал по време на надпревара "кой ще изпие повече", предаде агенция "Франс инфо". 57-годишният мераклия успял да погълне 56 шота с концентриран алкохол. Всеки шот бил между 50 и 100 милилитра. След рекордното количество изпит алкохол мъжът изпаднал в алкохолна кома и по-късно починал в болницата.

Има готовност за евакуация на хора в Габровско, бедственото положение остава

http://www.cross.bg/hristova-gabrovo-tanya-1437452.html

/КРОСС/ Бедственото положение в община Габрово остава в сила, заяви на пресконференция кметът Таня Христова. До обед днес без ток са повече населени места, отколкото снощи. Квартал Водици и 22 села нямат електрозахранване. Има места, които от събота са без ток и ако се наложи, Общината има готовност да евакуира населението, стана ясно от думите на Таня Христова. Те могат да бъдат настанени при роднини или в сгради, собственост на Общината. Таня Христова поясни, че към настоящия момент това не се налага, предава Дарик. Личната намеса на областния управител Лиляна Хранова е осигурила пристигането в Габрово на управителя на "Енерго-ПРО" Стефан Абаджиев, след което са пристигнали и екипи на дружеството от други областни градове. Падащите дървета, които се изкореняват заради тежкия сняг ще бъдат най-голямото предизвикателство, смята кметът. Топлофикация е успяла да отстрани аварията, която не позволяваше да се пусне парното за абонатите. В детските градини температурите все още не са задоволителни. Няма получени сигнали за бедстващи хора, където е необходимо е осигурена доставка на стоки. Община Габрово ще потърси съдействие от държавата в лицето на Междуведомствената комисия, но към момента не може да бъде назована сума.  

Щонов: Намаленото налягане на газовите доставки не е притеснително

http://www.mediapool.bg/shtonov-namalenoto-nalyagane-na-gazovite-dostavki-ne-e-pritesnitelno-news226560.html

България не е получавала официална информация за намаляване на доставките на природен газ от Русия, факт е, че на входа на българската газопреносна мрежа налягането е по-ниско от минималното, но вероятно това се дължи на технологичен проблем и не е притеснително. Това каза на пресконференция в сряда служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, след като предишния ден вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева информира, че налягането на газовите доставки е 34 бара при минимално договорени 38 бара. Щонов потвърди, че по оперативни данни през последните дни налягането на входа на газовата ни мрежа варира между 30 и 35 бара, но това се компенсира със запаси от газохранилището "Чирен", както обясни и предишния ден шефът на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков пред Mediapool. Следим внимателно режима на доставки на природен газ в страната и към момента няма основания за притеснения, каза Щонов. "Смятаме, че по-ниското налягане се дължи на проблем от технологичен характер, който очакваме да бъде разрешен“, допълни той и призна, че на практика това представлява непълно изпълнение на доставките на природен газ, но отново не стана ясно с колко. За да се гарантира стабилността на газопреносната система на страната, от Чирен са добити 2.5 млн. куб. метра. газ. По думите на енергийния министър дневното потребление у нас, в най-студените месеци, се очаква да бъде между 10-11 млн. куб. метра газ , като в момента то варира между 7-8 млн. куб. метра газ. Според министъра при надвишаване на максималния дневен капацитет от 4.1 млн. куб. метра газ на газохранилището в Чирен, ще се премине към първа стъпка от разработения кризисен план, който предвижда преминаването на топлофикационните централи от газ на мазут. "Вероятността това да се случи е много малка. Кризисният щаб към Министерството на икономиката и енергетиката следи внимателно и постоянно ситуацията", обясни министърът.

Фиксинг на БНБ за сряда, 29 октомври

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-за-сряда-29-октомври_l.a_i.589904_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за 29 октомври, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. в четвъртък са:   ...

В Русия проститутките ще се женят за клиентите си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4395056

Глоба, арест или принудителен брак - такива са предложенията в проектозакон срещу проституцията, внесен от депутатката от руския град Санкт Петербург Олга Галкина, пише АФП.
Ако законът се приеме, то клиентите на проститутките ще бъдат наказвани, но ще имат избор по отношение на наказанието. Те ще трябва да изберат или да платят глоба от 100 000 Глоба, арест или принудителен брак - такива са предложенията в проектозакон срещу проституцията, внесен от депутатката от руския град Санкт Петербург Олга Галкина, пише АФП. Ако законът се приеме, то клиентите на проститутките ще бъдат наказвани, но ще имат избор по отношение на наказанието. Те ще трябва да изберат или да платят глоба от 100 000

Декомунизацията не е приключила, младите са длъжни да отворят новата страница

http://www.mediapool.bg/dekomunizatsiyata-ne-e-priklyuchila-mladite-sa-dlazhni-da-otvoryat-novata-stranitsa-news226559.html

Декомунизацията в България не е приключила, заяви президентът Росен Плевнелиев.   "Младите са длъжни да отворят новата страница в България, отвъд зависимостите от комунистическите елити. Крайно време е да сложим комунизма в музея", каза държавният глава, който участва в публичната дискусия "25 години свободна България" във Велико Търново.   Според него обаче все още "истината за комунистическия режим се замита и не се казва".   "За да отворим нова страница, тя минава през активното гражданско общество и аз вярвам, че последните две години то е вече на сцената, и то много здраво", каза Плевнелиев.   "Днес има много богати държави, които обаче са тоталитарни. България, която не е толкова богата, но е свободна, демократична, неперфектна, но все пак е избрала този път. Аз като държавен глава, ако трябва да избирам между една много богата, подредена, просперираща тоталитарна държава, в която има един вестник и един лидер, аз бих избрал моята България, дори и с лекия хаос, с различни послания, но с многото и най-различни вестници, с многото и най-различни позиции, защото за мен това е истината за демокрацията и за демократичните общества”, каза президентът, цитиран от "Фокус".   Той е убеден, че комунизмът е невъзможно да се върне в страната и от тази гледна точка тя е много напред.   "Дори и вие, младите хора, които не сте живели – аз живях 25 години в комунизъм и 25 години в демокрация - абсолютно съм убеден, че вие няма да допуснете той да се върне обратно. Сигурен съм, че ще изберете правилата, силните институции и върховенството на закона”, добави Росен Плевнелиев.   Той коментира, че "не сме толкова богати като Чехия, Словакия и други, заради първите 10 години на прехода, за които аз мога да дам много примери, че българската приватизация 90-те години е била най-малкото непрозрачна, крайно неефективна”.   "Дали можем да направим разликата между това, че "Кремиковци” беше продаден на един герой, който след това направи от него каквото видяхме. Но "Марчегали", който е най-големия италиански и третия по големина в стоманодобивната промишленост концерн, е искал да инвестира милиард и половина долара в същия този Кремиковци. Дали си даваме сметка какви решения са вземани в годините на този преход? Моят баща и моята майка, които са работили здраво по времето на комунизма, са създавали стойност, която, за съжаление, след това чрез една отвратителна приватизация, бе подарена до голяма степен на политическите елити”, посочи президентът.   Той лансира идея за изграждането на Музей на българския 20-ти век.   "Модерен, интерактивен и да разказва историите на тези, които са били изгонени от комунистическия режим, както и на тези, които са били вкарани в концентрационните лагери. Да покажем доброто и лошото – истината за комунизма, както и истината за историята на България през 20-ти век такава, каквато е”, обясни президентът.

В Русия ще женят проститутките за клиентите им

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395051

Глоба, арест или принудителен брак - такива са предложенията в проектозакон срещу проституцията, внесен от депутатката от руския град Санкт Петербург Олга Галкина, пише АФП.
Ако законът се приеме, то клиентите на проститутките ще бъдат наказвани, но ще имат избор по отношение на наказанието. Те ще трябва да изберат или да платят глоба от 100 000 Глоба, арест или принудителен брак - такива са предложенията в проектозакон срещу проституцията, внесен от депутатката от руския град Санкт Петербург Олга Галкина, пише АФП. Ако законът се приеме, то клиентите на проститутките ще бъдат наказвани, но ще имат избор по отношение на наказанието. Те ще трябва да изберат или да платят глоба от 100 000

Германия със специални мерки за по-атрактивна военна служба

http://www.cross.bg/merki-slyzhba-germaniya-1437451.html

/КРОСС/ Германия разработва специален план, който да направи военната служба по-атрактивна. Новите мерки ще целят подобряване на заплащането за някои военни специалисти, както и по-голяма гъвкавост за военнослужещите със семейства, предава АП. Новите мерки включват и допълнителни облаги при пенсиониране, финансова помощ на семействата на войници, които изпълняват задачи и други. Кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел е приел днес 22 мерки с обща стойност около 300 милиона евро на година, които да направят германската армия предпочитано работно място. Германия премахна военната повинност през 2011 година и сега прокарва дългосрочна реформа към професионална служба в състав 170 хиляди военнослужещи и 15 хиляди доброволци за кратък период.    

Иван Искров в паника, оправдава се за КТБ пред депутатите

http://frognews.bg/news_79165/

Иван Искров и колегите му от БНБ изпаднаха в паника. Те застанаха очи в очи с новите депутати и започнаха да им се обясняват за КТБ на първото заседание на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси.

Хванаха стрелеца, ранил момче в Дупница

http://www.bnews.bg/article-120312

Мъж на 59-години е стрелецът, ранил с въздушна пушка момче в училищен двор в Дупница.

Касим Дал предложи Реформаторския блок да се разцепи

http://www.zapernik.com/bulgariya/kasim-dal-predloji-reformatorskiya-blok-da-se-razcepi_35281/

"Реформаторският блок не е взимал решение да се участва в коалиция, само ако в нея се включи официално и Патриотичния фронт." Това обяви в интервю за предаването на Дарик „Междуредие" Касим Дал, след като вчера Радан Кънев и Меглена Кунева обявиха тъкмо тази позиция на реформаторите.

Касим Дал подчерта, че в блока няма единно мнение за Патриотите, но беше категоричен, че не може да има тройна коалиция. Той смята, че трябва да се сложи край на боричканията в...

Продължава

Близнашки: Изпълнихме над 90% от ангажиментите на служебното правителство

http://www.moreto.net/novini.php?n=268986

Над 90% от приоритетите и задачите на служебното правителство са изпълнени, а сред тях са всички основни поети ангажименти, отчете министър-председателят проф. Георги Близнашки на пресконференция след заседанието на Министерския съвет.

8000 миньори от мини "Марица-Изток" в стачна готовност

http://society.actualno.com/8000-miniori-ot-mini-Marica-Iztok-v-stachna-gotovnost-news_57558.html

Осем хиляди миньори от мини „Марица-Изток” са в стачна готовност. Това каза на пресконференция в Пловдив, Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ, предаде "Фокус". Те ...

Едва 1 проверка е била направена на КТБ за последните 2 години

http://business.actualno.com/Edva-1-proverka-e-bila-napravena-na-KTB-za-poslednite-2-godini-news_57565.html

За последните две години е направена една цялостна проверка на КТБ. Това каза подуправителят на БНБ Цветан Гунев по време на днешното заседание на временната комисия по бюджет и финанси към 43-то Наро...

"Монтана" удари и "Левски" за купата, взе стабилна преднина

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/29/2409019_montana_udari_i_levski_za_kupata_vze_stabilna_prednina/?ref=rss


Втородивизионният "Монтана" направи смела, но важна крачка към четвъртфиналите за Купата на България след 2:0 срещу "Левски" у дома.

Воденият от Ферарио Спасов състав надигра съперника си и пропусна възможността да спечели по-убедително. Головете вкараха Сергей Георгиев в 42-ата и Иван Минчев в 57-ата минути.

"Монтана" преодоля ЦСКА в предишния кръг, като направи обрат за 2:1 след продължения. Сега турнирът премина във фаза, в която крайният победител се определя в две...

Алкомет се върна към ръст на печалбата

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/alkomet-se-vyrna-kym-ryst-na-pechalbata-182791/

Увеличението за третото тримесечие е с близо 80% годишно, като износът бележи ръст от над 10%

Център за чудо и приказ! Вижте "Лъвов мост" след дългия ремонт (снимки)

http://pik.bg/център-за-чудо-и-приказ-вижте-лъвов-мост-след-дългия-ремонт-снимки-news243554.html

Център за чудо и приказ! Вижте "Лъвов мост" след дългия ремонт (снимки)

До края на седмицата трябва да бъде пуснато цялото движение на „Лъвов мост”. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, при проверка на реконструкцията на „Лъвов мост”, цитирана от Фокус.

„Утре рано сутринта се пуска движението по кръговото кръстовище, но довечера ще спрем за няколко дни движението по северния тунел, за да може да се положи последния пласт асфалт, така че до края на седмицата да бъде завършен целия проект”, коментира Фандъкова. Тя поясни, че на „Лъвов мост” остават още да се направят ограниченията на трамвайното трасе, за да няма инциденти.

„Изпълнителите се вместиха почти в първоначалния си график, въпреки забавянето заради дъждовете и заради откритите археологически разкопки”, посочи още тя. Фандъкова допълни, че предстоят да се сложат още табели. „Това ще стане една наистина много атрактивна зона”, каза още Фандъкова.

 

Плевнелиев с шокиращо изказване пред студентите в Търново! Водещият призова да не го слушат

http://pik.bg/плевнелиев-с-шокиращо-изказване-пред-студентите-в-търново-водещият-призова-да-не-го-слушат-news243560.html

Плевнелиев с шокиращо изказване пред студентите в Търново! Водещият призова да не го слушат

Смел е по-важно от образован.

Това смущаващо изказване направи президентът Росен Плевнелиев пред студентите във Великотърновския университет, предаде БГНЕС.

На въпрос какво според Плевнелиев е по-важно – да си смел или образован? Росен Плевнелиев отговори категорично и повтори: "Смел!"

Плевнелиев продължи своето изказване като непрекъснато противопоставяше смелост срещу образование, едни предприемачи на други предприемачи, един вид бизнес на друг вид бизнес.

От неговите думи стана ясно, че успешните бизнесмени винаги са смели, но необразовани.

Водещият на свой ред призова енергично участниците в дискусията да не слушат Плевнелиев, а да учат и да се образоват, при това много.

Президентът обясни и защо е заложил на смелостта, а не на образованието. "Защото аз искам България да извади своите нови лидери – лидери в икономиката и лидери в политиката, на лидери в институциите", подчерта той и добави, че иска да даде път на младите. "Да забравим за зависимостите от комунистическия режим и затова искам да видя смели хора, които ще поемат отговорност за собствената си държава. Младите, които протестират и това е добре, защото те имат отношение", каза още Плевнелиев.

Възрастен мъж причини верижна катастрофа, един младеж е ранен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4395037

Младежи пострадаха днес при верижна катастрофа в Пловдив, но, за разлика от обичайните ситуации, този път не те са виновни, а 65-годишен водач на "Фолксваген", предаде БГНЕС.
Полиция изяснява обстоятелствата, при които е станала катастрофата, в която пострада и трета кола, паркирана на пътя, но по първоначални данни личи, Младежи пострадаха днес при верижна катастрофа в Пловдив, но, за разлика от обичайните ситуации, този път не те са виновни, а 65-годишен водач на "Фолксваген", предаде БГНЕС. Полиция изяснява обстоятелствата, при които е станала катастрофата, в която пострада и трета кола, паркирана на пътя, но по първоначални данни личи,

Едва 19% от средната класа ползва бонус картите на хипермаркетите

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2014/10/29/2408941_edva_19_ot_srednata_klasa_polzva_bonus_kartite_na/?ref=rss


Въпреки големия ръст на така наречената модерна търговия у нас през последните години едва 19 на сто от представителите на средната класа ползват картите с различни бонуси, издавани от хипермаркетите у нас. Това показва проучване на компанията "Експликато", представено по време на конференцията Retail in detail, организирана за девети път от списание "Регал" и "GfK България".

Малко по-висок е процентът на тези представители на прослойката, които използват програмите за лоялност на...

Пороите активираха свлачището над Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=268980

Свлачището в гористата местност над квартал Аспарухово отново се раздвижи, съобщиха за Topnovini.bg от Община Варна. Причина за активирането на земната маса този път са проливните дъждове, които са наводнили песъчливо-глинестата почва през уикенда.

Касим Дал: Ако няма общи позиции в РБ, по-добре да се разделим

http://www.cross.bg/kasim-gerb-bloka-1437450.html

/КРОСС/ "Реформаторският блок не е взимал решение да се участва в коалиция, само ако в нея се включи официално и Патриотичния фронт." Това обяви в интервю за предаването на Дарик „Междуредие" Касим Дал, след като вчера Радан Кънев и Меглена Кунева обявиха тъкмо тази позиция на реформаторите. Касим Дал подчерта, че в блока няма единно мнение за Патриотите, но беше категоричен, че не може да има тройна коалиция. Той смята, че трябва да се сложи край на боричканията в Реформаторския блок, като призна, че представители на различни формации правят опити да водят паралелни разговори с ГЕРБ. „Ако няма да се вземат единни решения в блока, по-добре е да се разделим", каза той. „Не трябва да се страхуваме от нови избори, напротив. Не може тази агония да продължава. Час по-скоро ГЕРБ трябва да вземат инициативата. Мисля, че няма друг изход няма, освен да се направи правителство на малцинството - или само ГЕРБ, или ГЕРБ и Реформаторите. Друго решение няма, или се отива на избори", каза още Дал. Касим Дал добави, че днес се събира Гражданският съвет към блока и най-вероятно тези дни ще се реши проблема с ПФ. Касим Дал коментира и проблема с вземането на решенията в РБ: „За съжаление, тези проблеми трябваше да ги решим още след евроизборите. Оставихме ги във времето и сега виждаме, че сме сбъркали. Има апетити към власт, първо от нас си трябва да променяме. Коалиция с Патриотите няма да има според мен".  

Барозу гръмна: Европа ви спаси от Русия! Ако не ви бяхме приели, сега щяхме да говорим за България, не за Украйна

http://www.zapernik.com/bulgariya/barozu-grumna-evropa-vi-spasi-ot-rusiya-ako-ne-vi_35280/

Разширяването на ЕС спаси България от Русия на Владимир Путин, заяви днес отиващият си председател на Европейската комисия Жозе Барозу на последната си пресконференция на този пост.

"Ако не бяхме приели новите страни, сега щяхме да говорим за България, не за Украйна", отговори Барозу на въпрос на Клуб Z за убедителността на разширяването на ЕС.

Русия анексира украинския полуостров Крим и поддържа въстание на въоръжени руски сепаратисти в Украйна, защото тя сключи...

Продължава

Орехите - съюзник в битката с болестта на Алцхаймер

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/orehite-syiuznik-v-bitkata-s-bolestta-na-alchajmer-6026102

Екстрактът от орехите има антиоксидантен ефект срещу окислителния стрес, предизвикан от отлаганията на бета-амилоидния протеин в мозъка. Учените свързват тези отлагания със заболяването

Младежи пострадаха при верижна катастрофа, блъсна ги 65-годишен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4395010

Младежи пострадаха днес при верижна катастрофа в Пловдив, но, за разлика от обичайните ситуации, този път не те са виновни, а 65-годишен водач на Младежи пострадаха днес при верижна катастрофа в Пловдив, но, за разлика от обичайните ситуации, този път не те са виновни, а 65-годишен водач на "Фолксваген", предаде БГНЕС. Полиция изяснява обстоятелствата, при които е станала катастрофата, в която пострада и трета кола, паркирана на пътя, но по първоначални данни личи,

Коняр подпалвач избяга в чужбина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393368

Пироман, подлудил шуменското село Коньовец с палежи за отмъщение, изчезна в чужбина и се издирва. Живко Анков (24 г.), който работел като коняр, запали преди две години къщата на насилено от брат му момиче, за да отмъсти за неговия арест. После опожари и плевнята на друг съселянин, за да заблуди полицията.
Две години след огнените атентати... Пироман, подлудил шуменското село Коньовец с палежи за отмъщение, изчезна в чужбина и се издирва. Живко Анков (24 г.), който работел като коняр, запали преди две години къщата на насилено от брат му момиче, за да отмъсти за неговия арест. После опожари и плевнята на друг съселянин, за да заблуди полицията. Две години след огнените атентати...

БСП предлага премахване на плоския данък

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bsp-predlaga-premahvane-na-ploskiia-danyk-182786/

В проекта на социалистите се предвижда да има необлагаем минимум и той да се завишава за семейства с деца

Възстановяват плащанията по ОП "Околна среда" до средата на ноември

http://www.cross.bg/sreda-okolna-tzanova-1437449.html

/КРОСС/ До две седмици се очаква Европейската комисия да възстанови плащанията по ОП „Околна среда", съобщи на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова. Това стана ясно след проведен разговор с комисаря по регионалната политика Йоханес Хан във вторник. След приключилите проверки Комисията е потвърдила, че системите за управление и контрол на ОП „Околна среда" работят. Вицепремиерът Цанова благодари на администрацията за положените усилия в подобряването на системите, така че да се стигне до благоприятно решение. „Голяма част от този труд остана невидим за обществото. За нас това беше приоритетна задача", посочи Цанова. Преди възстановяването на плащанията, до края на тази седмица, българската страна ще изпрати на ЕК искане за плащане с отразена финансова корекция от 9,5 процента.Очакваме 700 млн. лева от ЕК по ОП „Околна среда" до края на годината, съобщи още вицепремиерът. Държавният бюджет до момента е разплатил около 450 млн. лева по „Околна среда" и двете спрени оси на ОП „Регионално развитие". Възстановяването на плащанията от страна на Комисията ще има положителен ефект върху държавния бюджет, коментира Илияна Цанова.    

Задържаха бивш служител на "Гугъл" за членство в ИД

http://www.vesti.bg/novini/zadyrzhaha-bivsh-sluzhitel-na-gugyl-za-chlenstvo-v-id-6026104

В Индия задържаха бивш служител на "Гугъл" по обвинение за присъединяване към групировката Ислямска държава (ИД) в Ирак, съобщава "The Times of India".

Близнашки: Изпълнихме над 90% от ангажиментите на служебното правителство

http://www.cross.bg/pravitelstvo-bliznashki-subranie-1437448.html

/КРОСС/ "Над 90% от приоритетите и задачите на служебното правителство са изпълнени, а сред тях са всички основни поети ангажименти", отчете министър-председателят проф. Георги Близнашки на пресконференция след заседанието на Министерския съвет. На първо място проф. Близнашки отбеляза организирането и провеждането на свободни, демократични, честни и прозрачни избори, които доведоха до легитимен резултат на вота. Премиерът беше категоричен, че първата задача на 43-то Народно събрание трябва да бъде разглеждането на подготвената и внесена от служебното правителство актуализация на бюджета за 2014 година. Проф. Близнашки отново потвърди позицията си, че този въпрос трябва да бъде приоритетен за Народното събрание. „Само на тази основа могат да бъдат стабилизирани основните обществени системи", подчерта министър-председателят, като припомни, че кабинетът подготви и редица други законопроекти, които не търпят отлагане и които предстои да бъдат внесени в парламента. Служебното правителство подготви и редица стратегически документи, които също ще бъдат представени на Народното събрание. Сред тях са Стратегията за развитие на висшето образование, както и приетият днес от Министерския съвет актуализиран вариант на Стратегията за развитие на научните изследвания. Проф. Близнашки припомни и подготвения нов вариант на Стратегията за продължаване на съдебната реформа, която ще бъде предоставена на следващото редовно правителство

Радан Кънев: Жозеф Дол ни натисна срещу Патриотичния фронт

http://www.zapernik.com/bulgariya/radan-kunev-jozef-dol-ni-natisna-sreshtu-patriotichniya-front_35279/

Председателят на ЕНП Жозеф Дол е оказал силен натиск на Реформаторския блок да се откажат от идеята за общо управление с патриотичния фронт. Това се разбра от съобщение на Радан Кънев в Twitter.

"Срещата с @JosephDaul : Силен натиск за дясно правителство на малцинството с широка парламентарна подкрепа. ?#?РБ? предстои да вземе решение" - гласи текстът на съобщението.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че след разговорите с политическите лидери в парламента е...

Продължава

Радан Кънев: Жозеф Дол ни натисна срещу Патриотичния фронт

http://www.zapernik.com/politika/radan-kunev-jozef-dol-ni-natisna-sreshtu-patriotichniya-front_35279/

Председателят на ЕНП Жозеф Дол е оказал силен натиск на Реформаторския блок да се откажат от идеята за общо управление с патриотичния фронт. Това се разбра от съобщение на Радан Кънев в Twitter.

"Срещата с @JosephDaul : Силен натиск за дясно правителство на малцинството с широка парламентарна подкрепа. ?#?РБ? предстои да вземе решение" - гласи текстът на съобщението.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че след разговорите с политическите лидери в парламента е...

Продължава

НКЖИ избра надзорници за жп линия, без регистрация в ДНСК

http://www.bnews.bg/article-120334

НКЖИ избрала едноличен търговец да извърши техническия надзор на проекта на част от жп линията Видин-София. Оказало се, че ключовите му експерти нямат регистрация в ДНСК,

Ваксини за бебетата има, лекарите не искат да ги слагат, обяви Ненков

http://www.moreto.net/novini.php?n=268978

Няма проблем със задължителната ваксинация на новородените деца. Наличните четиривалентни ваксини са годни. Това обяви пред народните представители служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков. Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова поиска от колегите си да повикат в пленарна здравния министър, който да обясни какво се случва по „наболялата" през последните седмици тема за ваксините на децата у нас, които трябва да бъдат осигурени от държавата.

Тежки присъди в Сараево за военни престъпления

http://www.vesti.bg/novini/tezhki-prisydi-v-saraevo-za-voenni-prestypleniia-6026103

Двама бивши сръбски военнослужещи от Босна и Херцеговина получиха присъди по 20 години затвор за военни престъпления и по-конкретно за екзекуцията на 48 цивилни мюсюлмани в началото на войната 1992-1995 г., съобщи днес съдебен източник.

Захари Паунов останал невидим за суперкамерите във Варна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/29/2409000_zahari_paunov_ostanal_nevidim_za_superkamerite_vuv/?ref=rss


Системата за видеонаблюдение във Варна, която е най-скъпата, най-голямата и най-модерната в страната, не е успяла да засече колата на изчезналия кинорежисьор Захари Паунов. Това съобщи днес съпругата му Ирена Муратова в утринния блок на "Нова телевизия". Създателят на филма "Омбре", който на 18 октомври изчезна, след като е съобщил, че тръгва с автомобила си за София, не е бил засечена нито при движението му в града, нито при евентуалното му напускане.

Пред "Дневник" днес Муратова...

ДПС пак внесе закон, премахващ давността за престъпленията на комунизма

http://www.mediapool.bg/dps-pak-vnese-zakon-premahvasht-davnostta-za-prestapleniyata-na-komunizma-news226558.html

ДПС внесе в Народното събрание три законопроекта за т.нар. "Възродителен процес", които трябва да премахнат давността за престъпленията на комунистическия режим и да заличат от регистрите насилствено дадените имена на българските мюсюлмани.   Секретарят на парламентарната група на движението Четин Казак заяви, че така ДПС иска да потвърди основополагащите си идеи и принципи.   Първият законопроект е за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. С него се предвижда да не се погасяват по давност престъпленията, извършени от комунистическия режим, включително и тези по т.нар. Възродителен процес.   Подобно предложение бе внесено в края на миналия парламент от ГЕРБ, но бе блокирано от БСП.   Тогава левицата обвини партията на Бойко Борисов в провокация, въпреки че в края на миналата година на общ митинг тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев се извини публично на българските турци за насилственото преименуване, предприето от Българската комунистическа партия, чийто правоприемник е БСП. Двамата с Местан се прегърнаха на трибуната.   Казак съобщи, че текстът на новото предложение е заимстван именно от текста на ГЕРБ. Той уточни обаче, че поправката е внесена само от депутати на ДПС и възможен намек за сближаване между двете партии не е коректен.   "Това е една доста болезнена за нас тема", каза Казак.   Според ДПС, ако промените не бъдат приети, делото   по т.нар Възродителен процес ще бъде окончателно прекратено поради изтичане на абсолютна давност. Казак припомни, че следственото дело от 1991 година вече почти 30 години виси в досъдебна фаза. Както всички престъпления на комунистическия режим у нас, така и насилственото преименуване на българските турци и депортирането им през 1984 - 1989 г., досега остават ненаказани.   С предложените от ДПС промени в Закона за гражданската регистрация и Закона за съдебната власт пък трябва да бъдат заличени от регистрите на ГРАО и регистрите на Централното бюро за съдимост на насилствено наложените по време на т.нар. Възродителен процес имена.   По думите на Казак в движението непрекъснато постъпват жалби от български граждани с турско-арабски имена, че при постъпки в общински служби за издаване на определени удостоверения или от бюрата по съдимост системно от тях се изисква наред с актуалното си име да посочват и името, което им е било насилствено наложено.   "Такова искане се възприема с изключителна болезненост, то накърнява честта и достойнството на тези граждани. За 24 години демокрация в България е крайно време по един дефинитивен начин да се прекратят подобни практики,", каза Казак.   Заместник-председателят на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев помоли внесените от ДПС законопроекти да бъдат приети не като провокация към обществото, а като една от последните стъпки за "изкореняване на онези атавизми от миналото, които останаха като наследство от т.нар. Възродителен процес".   "Убеден съм, че всички прогресивно мислещи партии, които са с непоколебима ценностна система, прегръщаща евроатлантическите ценности, ще приемат по подобаващ начин и ще подкрепят нашите законопроекти", каза още той.

Бареков от НС: БДЦ е част от гръбнака на център-дясното

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4395001

Позицията на Българския демократичен център (БДЦ) се оказа най-последователна и остава непроменена. Това каза лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков на брифинг в Народното събрание. Той присъства на заседание на парламентарната група на БДЦ, Позицията на Българския демократичен център (БДЦ) се оказа най-последователна и остава непроменена. Това каза лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков на брифинг в Народното събрание. Той присъства на заседание на парламентарната група на БДЦ,

Кадърът "Дръж се, всичко ще е наред" от протестите стана част от холивудска антиутопия

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/29/2408906_kadurut_druj_se_vsichko_shte_e_nared_ot_protestite/?ref=rss


Снимката с разплаканата ученичка Десислава Николова, хванала за ръка полицай по време на миналогодишните студентски протести, която стана един от най-популярните образи на 2013 г. у нас и дори в чужбина, е включена в премиерната холивудска антиутопия с Мерил Стрийп и Джеф Бриджис The Giver, разказва френското издание на Slate.com.

Кадърът, запечатан от студента от НАТФИЗ Стефан Стефанов през ноември 2013 г., наред с фотографии като "Човекът пред танка" от площада Тянанмън, моменти от...

Унгария може да напусне ЕС, заяви председателят на парламента

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/10/29/2408997_ungariia_moje_da_napusne_es_zaiavi_predsedateliat_na/?ref=rss


В случай че ЕС продължи да налага решенията си на Унгария, страната трябва да обмисли постепенното напускане на съюза, заяви председателят на парламента и депутат от управляващата партия "Фидес" Ласло Кьовер, цитиран от EurActiv.

Според унгарското онлайн издание origo.hu Кьовер е заявил, че в опитите си да диктува на страната как да бъде ръководена Брюксел прилича на Москва преди падането на СССР през 1989 г.

Председателят на парламента заяви, че ако това е посоката на...

Инвеститорите показват нерви преди референдума за златото в Швейцария

http://www.investor.bg/surovini/365/a/investitorite-pokazvat-nervi-predi-referenduma-za-zlatoto-v-shveicariia-182787/

Решението централната банка да държи поне 20% от резервите си в злато може да има сериозни последици, смятат от UBS

Бареков от НС: БДЦ е част от гръбнака на център-дясното

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4394990

Позицията на Българския демократичен център (БДЦ) се оказа най-последователна и остава непроменена. Това каза лидерът на Позицията на Българския демократичен център (БДЦ) се оказа най-последователна и остава непроменена. Това каза лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков на брифинг в Народното събрание. Той присъства на заседание на парламентарната група на БДЦ,

Търновалийски: Искането за нов дълг е продиктувано от политически цели

http://www.cross.bg/dulg-turnovaliiiski-miliarda-1437447.html

/КРОСС/ В проекта за изменение на Закона за бюджета, който депутатите предстои да разгледат, се предвижда завишаване на разходите с 448,5 милиона лева, намаляване на приходите с 1,61 милиарда лева, увеличаване на дефицита от 1,8% до 4% от БВП, както и поемането на 4,5 милиарда лева нов дълг. В края на миналото Народно събрание тогавашният министър на финансите Петър Чобанов предложи актуализация на бюджета за 2014-а година, която не беше приета заради силния отпор на БСП тогава. "Позицията на левицата не се е променила, още повече че това, което се предлага, не отговаря на бюджетния подход и изискванията на Закона за публичните финанси, с който служебното правителство не се съобразява", коментира в предаването "12+3" Георги Търновалийски, бивш заместник-министър на финансите в кабинета на Пламен Орешарски, а сега депутат от БСП. "Нека да анализираме и да дебатираме на база истинска информация, на база очаквано изпълнение на приходните администрации. Не може да решим, че 1 милиард няма да бъдат изпълнени и да поискаме от народните представители да подкрепят това предложение. Какво правим - приходните администрации няма да работят до края на годината добре, намаляваме им плана за приходите, министерствата искат да харчат, нищо че дефицитът е огромен, ще раздадем едни пари. Аз съм съгласен, че в много от предвидените разходи - средствата са нужни, но нека да бъде ясно къде отива публичният ресурс", каза още той

Искров леко завоалирано обясни кога ще подаде оставка

http://business.actualno.com/Iskrov-leko-zavoalirano-objasni-koga-shte-podade-ostavka-news_57557.html

Ще се оттегля, в момента, в който решим проблема с КТБ. Това каза управителят на БНБ Иван Искров пред временната парламентарна комисия по бюджет и финанси. Той призова Централната банка да бъде поста...

Американските централи са готови на преговори за дългосрочните договори

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/amerikanskite-centrali-sa-gotovi-na-pregovori-za-dylgosrochnite-dogovori-182774/

КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3 е предложила да изнася произведеното електричество към Турция, където цената е по-висока

Моуриньо похвали специалния Дрогба, но не е доволен от младите

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/29/2408991_mourinyo_pohvali_specialniia_drogba_no_ne_e_dovolen_ot/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Жозе Моуриньо изирази разочарование от представянето на играчите, които по-рядко получават шанс за изява в двубоите от Висшата лига и Шампионската лига.

Във вторник сините се класираха много трудно за четвъртфиналите за Купата на лигата след победа с 2:1 срещу четвъртодивизионния "Шросбъри". Успехът на лондончани дойде след автогол в 81-ата минута.

В стартовия състав на "Челси" бяха играчи като Андреас Кристиансе, Фелипе Луиш, Курт Зума, Нейтън Аке,...

Кметът на Девня бе засечен да шофира с превишена скорост във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268973

Кметът на Девня Атанас Кузев беше засечен с 26 км/ч над разрешената скорост по време на първата по рода си полицейска акция "24 часа контрол на скоростта". Той беше спрян в джипа си, след като радарът на мобилната камера на пътна полиция отчете превишената скорост точно до разклона за „Делфинариума“ по пътя към Златни пясъци.

Вежди скочи с бутонките срещу управителя на БНБ Иван Искров

http://www.zapernik.com/bulgariya/vejdi-skochi-s-butonkite-sreshtu-upravitelya-na-bnb-ivan_35278/

Депутатът Вежди Рашидов скочи с бутонките срещу управителя на БНБ Иван Искров.

Това стана по време на заседание на временната бюджетна комисия в парламента, на която Искров дойде да обясни какво става с казуса „КТБ“.

Рашидов е един от потърпевшите вложители в банката, като се смята, че е загубил над 1 милион лева.

Още утре може да разклатим една банка, като разпространя примерно, че ще си изтегля депозита от 50 000 лева, понеже има нещо съмнително, заяви...

Продължава

Вежди Рашидов: Два вестника и два есемеса срутиха една банка

http://econ.bg/Новини/Вежди-Рашидов-Два-вестника-и-два-есемеса-срутиха-една-банка_l.a_i.589858_at.1.html

Два вестника и два есемеса срутиха една банка. Така коментира кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ) бившият културен министър Вежди Рашидов....

В. Рашидов: Два вестника и два есемеса срутиха една банка

http://econ.bg/Новини/В-Рашидов-Два-вестника-и-два-есемеса-срутиха-една-банка_l.a_i.589858_at.1.html

Два вестника и два есемеса срутиха една банка. Така коментира кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ) бившият културен министър Вежди Рашидов....

Вижте ремонтирания "Лъвов мост"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4394967

До края на седмицата трябва да бъде пуснато цялото движение на „Лъвов мост”. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, при проверка на реконструкцията на „Лъвов мост”, цитирана от Фокус.
„Утре рано сутринта се пуска движението по кръговото кръстовище, но довечера ще спрем за няколко дни движението по северния тунел, До края на седмицата трябва да бъде пуснато цялото движение на „Лъвов мост”. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, при проверка на реконструкцията на „Лъвов мост”, цитирана от Фокус. „Утре рано сутринта се пуска движението по кръговото кръстовище, но довечера ще спрем за няколко дни движението по северния тунел,

Симеонов: Дол да си тръгне, Борисов да преспи и пак ще говорим

http://frognews.bg/news_79164/

Жозеф Дол да си тръгне, Борисов да преспи един – два дена и тогава пак ще говорим. Патриотичният фронт са политически стабилни съюзници, но могат да бъдат и много опасни противници.

КНДР отклони разговори с Република Корея

http://www.bnews.bg/article-120262

Държавният комитет по отбрана на Северна Корея е изпратил в Сеул факс, в който повтаря протеста си срещу поредното пускане от Южна Корея на балони с пропагандни материали, които са попаднали в северната част на Корейския полуостров, където се намира комунистическата държава.

Кунева, Кънев и Лукарски влязоха на среща с ГЕРБ (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/29/2408990_kuneva_kunev_i_lukarski_vliazoha_na_sreshta_s_gerb/?ref=rss


Съпредседателите на групата на Реформаторския блок Радан Кънев (ДСБ) и Меглена Кунева (ДБГ) влязоха в стаята на парламентарната група на ГЕРБ на поредна среща за сформиране на кабинет.

Около 15 ч. двамата излязоха от стаята на формацията си и отидоха в съседното помещение, където най-вероятно ще се срещнат с преговорния екип на ГЕРБ в състав евродепутатът Томислав Дончев и народните представители Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. Десетина минути по-късно към тях се присъедини и...

Меглена Кунева и Радан Кънев влязоха на среща с ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/29/2408990_meglena_kuneva_i_radan_kunev_vliazoha_na_sreshta_s_gerb/?ref=rss


Съпредседателите на групата на Реформаторския блок Радан Кънев (ДСБ) и Меглена Кунева (ДБГ) влязоха в стаята на парламентарната група на ГЕРБ на поредна среща за сформиране на кабинет.

Около 15 ч. двамата излязоха от стаята на формацията си и отидоха в съседното помещение, където най-вероятно ще се срещнат с преговорния екип на ГЕРБ в състав евродепутатът Томислав Дончев и народните представители Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.

По-рано днес Радан Кънев, Меглена Кунева,...

Руската RT пуска свой канал в Лондон

http://offnews.bg/news/n_1/n_410231.html

Руската телевизия RT пуска свой канал в Лондон на 30 октомври, съобщиха от телевизията. Лондон е третата столица, в която ще се излъчва руската телевизия – след Москва и Вашингтон. С пускането на канала RT UK нашата популярност на британския пазар само ще расте, защото ще разказваме на зрителите за това, което се случва около тях и което ги интересува най-много, заяви главният редактор на RT Маргарита Симонян. Аудиторията на RT надвишава 700 млн. души в повече от 100 страни, като във Великобритания е гледана от над 2,5 млн. души и рейтингът на телевизията надвишава този на американската Fox News, подчертаха от RT. За успехите на RT във Великобритания пишат и местните медии, като The Daily Mail отбелязва, че телевизията „не се притеснява да разказва грубата истина за живота направо и без увъртания“, категорични са от руската телевизия. В същото време обаче стана ясно, че британци неведнъж са се оплаквали от RT News на местния регулатор Ofcom, като са обвинявали телевизията в липса на обективност. В момента Ofcom провежда няколко разследвания едновременно срещу RT News, сред които и показването на твърде натуралистични кадри на тела на жертви на сваления малайзийски самолет над Източна Украйна и на сцени на убийство от страна на „Ислямска държава“.

Цветанов вече може да бъде криминално регистриран

http://www.zapernik.com/bulgariya/cvetanov-veche-moje-da-bude-kriminalno-registriran_35277/

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов вече може да бъде криминално регистриран. Това следва от решение на Върховния административен съд (ВАС), съобщи "Правен свят". Върховните магистрати оставиха в сила решението на Административния съд в София по делото за криминалната регистрация на Цветанов. Мотивът - Цветанов няма правен интерес да обжалва решението на първата инстанция. Това означава, че той вече трябва да получи полицейска регистрация по силата на Закона за МВР. Преди...

Продължава

След три стрес теста Фондът за гарантиране на влоговете е готов да плаща

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/10/29/2408944_sled_tri_stres_testa_fondut_za_garantirane_na/?ref=rss


След три стрес теста Фондът за гарантиране на влоговете в банки е готов да изплати депозитите в поставените под специален надзор КТБ и дъщерната й "Виктория" веднага щом лицензът бъде отнет. Това съобщи пред парламентарната бюджетна комисия шефът на фонда Росен Николов като направи уточнението, че казусът е възникнал за фонда изненадващо.  

Вече е извършена проверка на депозитната база в двете банки и техническата готовност за изплащането е налице, увери той. 

Николов...

Фирма организира сватби за булки без младоженци

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/firma-organizira-svatbi-za-bulki-bez-mladozhenci-6026096

"Соловите венчавки" включват двудневно сватбено пътешествие, като самотната "първа брачна нощ" се организира в луксозен хотел

Компенсираме намалените доставки с газ от Чирен

http://www.vesti.bg/pari/stoki-i-ceni/kompensirame-namalenite-dostavki-s-gaz-ot-chiren-6026099

Имаме непотвърдена информация, че става въпрос за технически проблеми в Русия, които са временни и се очаква в скоро време да бъдат решени, заяви икономическият министър

Искров: БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_410186.html

БНБ е длъжна да отнеме лиценза на Корпоративна търговска банка, ако се окаже, а такива са очакванията, че има отрицателен капитал. БНБ не преценява, а изпълнява императивна норма.Това заяви управителят на БНБ Иван Искров пред депутатите от бюджетната комисия. Докладите на външните одитори показаха, че дупката в КТБ е 4.222 млрд. лева. 20 дена след отнемнето на лиценза Фондът за гарантиране на влоговете в банките започват изплащане на тарантираните вложения. Гарантирани са всички влогове до 100 000 евро (196 000 лева), които не са по договори, превиждащи преференциални лихвени условия. Имаме готовност да започнем изплащането на средствата, заяви шефът на Фонда Росен Николов. Очаквайте подробности.

С резерва в Чирен компенсираме намалените доставки на газ от Русия

http://www.cross.bg/kybicheski-metra-rysiya-1437446.html

/КРОСС/Има намаляване на доставките на природен газ, които пристигат по газопровода от Русия към България, минаващ през Украйна и Румъния, потвърди казаното от вицепремиера Захариева и служебният енергиен министър Васил Щонов. След заседанието на Министерския съвет той обясни: Начинът, по който се разбира това, е така нареченото налягане на входа на газопреносната мрежа, което нормално трябва да бъде над 38 бара, обясни Щонов. По думите му през последната една седмица налягането се колебаело между 30 и 35 бара на ежедневна база. При това намаление на налягането доставките, които България е заявила, не могат да се изпълнят на 100 %, съответно получаваме по-малко газ от Русия. В момента това се компенсира чрез изтегляне на допълнителен газ от находището в Чирен. В момента там изтеглят между 1 и 2 млн. кубически метра на ден. Ако дневното потребление на страната в най-тежките зимни дни се очаква да бъде между 10 и 11 млн. кубически метра на ден, в момента то е между 7 и 8 млн. кубически метра. То ще нараства постепенно, но зависи и от времето. Към момента недостигът, който не ни стига от Русия, е между 1 и 2 млн. кубически метра на ден, продължи с обясненията служебният енергиен министър. Според него обаче няма основание за притеснения. Неофициалната ни информация е, че става дума за проблеми от технически характер в Русия, които са от временен характер и се очаква да бъдат решени в най-скоро време, успокои той

43% от горивата са с отклонения в качеството, установи проверка

http://www.moreto.net/novini.php?n=268975

Държавната комисия по метрологичен и технически надзор е констатирала отклонения от качеството в 43 на сто от горивата, които е проверила в бензиностанциите. Само до преди година нарушения са отчитани в едва 8% от проверените горива.

Възрастен водач засече младежи в Пловдив, един е ранен

http://www.vesti.bg/novini/vyzrasten-vodach-zaseche-mladezhi-v-plovdiv-edin-e-ranen-6026101

Младежи пострадаха днес при верижна катастрофа в Пловдив, но, за разлика от обичайните ситуации, този път не те са виновни, а 65-годишен водач на "Фолксваген", предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Цветан Цветанов вече може да бъде криминално регистриран

http://www.cross.bg/tzvetanov-registratziya-politzeiiska-1437445.html

/КРОСС/Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов вече може да бъде криминално регистриран. Това следва от решение на Върховния административен съд (ВАС), съобщи "Правен свят". Върховните магистрати оставиха в сила решението на Административния съд в София по делото за криминалната регистрация на Цветанов. Мотивът - Цветанов няма правен интерес да обжалва решението на първата инстанция. Това означава, че той вече трябва да получи полицейска регистрация по силата на Закона за МВР. Преди това обаче трябва отново да му бъде свален имунитетът по наказателните призводства срещу него. Самият Цветанов призова за това главния прокурор Сотир Цацаров вчера. На 12 юни м.г. прокуратурата повдигна първото обвинение на Цветанов - за допустителство по служба. Наблюдаващият прокурор изпрати постановлението за привличането му като обвиняем на СДВР за изпълнение на Закона за МВР и Наредбата за полицейска регистрация, издадена от самия Цветанов като вътрешен министър. На 8 юли 2013 г. Цветанов отказал да бъде регистриран с мотив, че наредбата противоречи на конституцията, Конвенцията за защита правата на човека и на Наказателно-процесуалния кодекс. Същия ден полицейският инспектор Николай Кръчмаров издава разпореждане, с което указва на бившия вътрешен министър Цветанов да не препятства работата по криминалната регистрация

Вижте кои столични квартали ще останат без вода в петък

http://pik.bg/вижте-кои-столични-квартали-ще-останат-без-вода-в-петък-news243540.html

Вижте кои столични квартали ще останат без вода в петък

 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 31 октомври (петък), съобщиха от пресцентъра на дружеството. Мярката се налага във връзка с подмяна на спирателен кран до бл. 6 жк. „Зона Б-19 . Водата ще бъде спряна от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

ул. „Добри Желязков”, бул. „Константин Величков”, ул. „Зайчар”, бул. „Инж. Иван Иванов”, ул. „Ген. Цончев”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Зайчар” до бл. 6,вх.Г.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 31 октомври 2014 г. (петък), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение по ул. „Възрожденска” с. Чепинци , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Възрожденска” от ул. „Надежда” до ул. „Генади Никифоров”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:ул.„Възрожденска” ъгъла с ул. „Извор”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 31 октомври 2014 г. (петък), във връзка с монтаж на водомерен възел на ул. „Ангел Каралийчев” гр. Банкя , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 12:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района:


по ул. „Ангел Каралийчев” от ул. „София” до ул. „Николай Некрасов”, ул. „Морава”, ул. „Еделвайс”, ул. „Люляк”
по ул. „Николай Некрасов” от ул. „Иванянско шосе” до ул. „Невен” 
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Еделвайс” ъгъла с ул. „Ангел Каралийчев”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 31 октомври 2014 г. (петък), във връзка с монтаж на спирателни кранове и пожарен хидрант на ул. „Градинарска” жк. „Хаджи Димитър” , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Градинарска”, река Владайска, ул. „Хайдушка песен”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Градинарска”№5.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Плевнелиев към студенти: Първо смели, после образовани!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4394945

"Смел е по-важно от образован. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред студентите във Великотърновския университет", предаде БГНЕС.
Попитан какво според него е по-важно – да си смел или образован? Росен Плевнелиев отговори категорично и повтори: "Смел!"
Президентът продължи своето изказване като непрекъснато противопоставяше смелост срещу "Смел е по-важно от образован. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред студентите във Великотърновския университет", предаде БГНЕС. Попитан какво според него е по-важно – да си смел или образован? Росен Плевнелиев отговори категорично и повтори: "Смел!" Президентът продължи своето изказване като непрекъснато противопоставяше смелост срещу

OFFNews спечели наградата на "Биоразнообразие" за медия

http://offnews.bg/news/n_1/n_410220.html

OFFNews спечели наградата на Фондация "Биоразнообразие" за медия. Годишни награди за биоразнообразието се присъжат с идеята да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата. Номинацията на OFFNews беше за множество материали за посегателствата срещу българската природа. Наградата за журналист бе присъдена на Мария Евгениева от БТВ. Наградата на публиката за медия е за сайта "Биволъ". Ето и наградените в останалите категории: Най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието: Награда на журито: Кампания за спасяване на Яйлата Награда на публиката: Кампания за спасяване на Яйлата Наградата беше връчена на Владо Руменов, който има най-голяма заслуга в борбата с незаконния строеж в Яйлата край Камен бряг. Преди дни съдът потвърди решението на община Каварна , че строежът трябва да бъде разрушен. Активист за природата Награда на журито: Димитър Василев – Велин Награда на публиката: Любомила Кривошиева В категорията специално отличие от журито получи и Иван Камбуров Политик с най-голямо внимание към българската природа Награда на журито: Светослав Малинов Награда на публиката: Община Кайнарджа Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси Награда на журито: Мобилтел ЕАД за Мтел Еко Грант Награда на публиката: Дивата Ферма, разположена в с. Горно Поле, Източните Родопи

Вежди към Искров: Къде са парите? Халал да са ви, ковчег джоб няма!

http://www.bnews.bg/article-120336

Знаете ли колко от нас, вложителите, получиха инфаркти, обърна се депутатът с милиони в КТБ към шефа на Централната банка.

Плевнелиев към студенти: Първо смели, после образовани!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4394922

"Смел е по-важно от образован. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред студентите във Великотърновския университет", предаде БГНЕС. Попитан какво според него е по-важно – да си смел или образован? Росен Плевнелиев отговори категорично и повтори: "Смел!" Президентът продължи своето изказване като непрекъснато противопоставяше смелост срещу

Божинов почна като титуляр за Тернана, игра 8 минути

http://www.bnews.bg/article-120337

Българският нападател Валери Божинов започна като титуляр, но игра само осем минути при загубата на Тернана като гост на Карпи.

Пловдивският съд осъди на 15 години затвор лекар, убил баща си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4394938

15 години без 1 месец лишаване от свобода при първоначален строг режим присъди днес Пловдивският окръжен съд на д-р Мариян Колев, който уби през декември миналата година 83 годишния си баща, предаде БГНЕС.
Системната злоупотреба с алкохол лишила иначе добрия лекар от работа през 2011 година, той живеел с баща си и с третата си съпруга на квартира 15 години без 1 месец лишаване от свобода при първоначален строг режим присъди днес Пловдивският окръжен съд на д-р Мариян Колев, който уби през декември миналата година 83 годишния си баща, предаде БГНЕС. Системната злоупотреба с алкохол лишила иначе добрия лекар от работа през 2011 година, той живеел с баща си и с третата си съпруга на квартира

Миков задейства връщането на прогресивното подоходно облагане

http://frognews.bg/news_79163/

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе законопроект за връщане на прогресивното подоходно облагане. Това стана с изготвените поправки в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Съдят обирджиите на Асет банк във Враца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4394552

Тръгна делото за обира на Асет банк във Враца през октомври м.г. Пред състав на окръжния   съд днес се изправиха тримата обвиняеми Иван Иванов и братята Христо и Людмил Георгиеви. Според обвинението те нападнали служителя на банката Генади Цветков и след като го зашеметили с удари по главата, отнели платнена чанта, в която имало 91 хиляди лв. Тръгна делото за обира на Асет банк във Враца през октомври м.г. Пред състав на окръжния съд днес се изправиха тримата обвиняеми Иван Иванов и братята Христо и Людмил Георгиеви. Според обвинението те нападнали служителя на банката Генади Цветков и след като го зашеметили с удари по главата, отнели платнена чанта, в която имало 91 хиляди лв.

Младеж обира задига плик с пари във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4394930

Мургав младеж обира варненци. За това сигнализираха потърпевши, изпратили сигнал за дързък грабеж от помещение в сградата на Проектантска. Случаят е от този понеделник, пише ""petel.bg". Тогава в интервала 13,15 – 13,30 ч. младежът от снимките е издебнал момент, когато служителката е напуснала за минути бюрото си, и е задигнал плик с пари.

Дрехи с емблемите на "Адидас" и "Пума" са иззети при спец операция

http://pik.bg/дрехи-с-емблемите-на-адидас-и-пума-са-иззети-при-спец-операция-news243530.html

Дрехи с емблемите на "Адидас" и "Пума" са иззети при спец операция

142 броя анораци, панталони и заготовки с емблемите на "Пума" и "Адидас" са били иззети при специализирана операция на Икономическа полиция вчера, съобщиха от ОД на МВР Кърджали.

Проверките са били извършени в обекти и цехове за незаконно използване на запазени търговски марки, предмет на авторски права. Продукцията и материалите са били намерени в шивашки цех. Образувано е досъдебно производство.

От полицията съобщиха и за подаден сигнал за откраднати 42 метра телефонен кабел е подаден в РУ-Крумовград. Съоръжението било изкопано от землището на село Джанка в периода от 24 до 28 октомври. Дежурна оперативна група е извършила оглед на мястото на произшествието. Образувано е досъдебно производство и се издирва извършителят.

 

15 години затвор за лекар, който уби баща си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4394920

15 години без 1 месец лишаване от свобода при първоначален строг режим присъди днес Пловдивският окръжен съд на д-р Мариян Колев, който уби през декември миналата година 83 годишния си баща, предаде БГНЕС.
Системната злоупотреба с алкохол лишила иначе добрия лекар от работа през 2011 година, той живеел с баща си и с третата си съпруга на квартира 15 години без 1 месец лишаване от свобода при първоначален строг режим присъди днес Пловдивският окръжен съд на д-р Мариян Колев, който уби през декември миналата година 83 годишния си баща, предаде БГНЕС. Системната злоупотреба с алкохол лишила иначе добрия лекар от работа през 2011 година, той живеел с баща си и с третата си съпруга на квартира

Наводненията в Бургаско нанесоха щети за 1,3 млн. лева

http://www.cross.bg/vuzstanovyavane-deiinosti-putni-1437442.html

/КРОСС/ Милион и триста хиляди лева са необходими за извършването на неотложни дейности по спешно отстраняване на щетите от бедствието в Община Бургас. Това е констатацията на общинския кризисен щаб. Спешните мерки касаят почистването на наноси, канавки, дерета, паднали дървета, свлечени земни маси, възстановяване на водостоци, на недостъпни пътни участъци, диги, пътни знаци, мантинели, възстановяване на улично осветление, източване на водата от наводнени КПС - та, аварийно укрепване на язовирна стена и др. Дейностите трябва да бъдат извършени до няколко дни за възстановяване на нормалния ритъм на живот в Извор, Димчево, Твърдица, Маринка, "Черниците", Сарафово, "Меден рудник", Върли бряг, Лозово, Ченгене скеле, вилно селище "Росенец". Всички констатации и оценка на щетите са придружени със снимков материал. Неотложният доклад ще бъде изпратен днес до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Бедственото положение остава в сила. Над 30 доброволци помагат за възстановителните работи в Ченгене скеле. Сред проявилите желание да се включат с труд освен бургазлии, има жители на София и Враца. В четвъртък сутринта в рибарското селище ще бъде изпратена и специализирана техника, която ще започне да изважда 17 - те потънали лодки. Във всички засегнати населени места работят екипи на общинските фирми. Извън констатираните неотложни дейности, в момента се извършва и пълен опис и оценка на щетите на засегнати обществени сгради и пътни участъци

Куче нападна дете пред училище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4394856

Едро куче нападна 8-годишен ученик край училището в кърджалийското село Бойно. Второкласникът Умут Шефкет се е прибирал от учебни занятия, когато бил нападнат от песа. Кучето успяло да повали детето на земята и започнало да го души. Случайни минувачи се притекли на помощ на ученика и прогонили кучето.
Едро куче нападна 8-годишен ученик край училището в кърджалийското село Бойно. Второкласникът Умут Шефкет се е прибирал от учебни занятия, когато бил нападнат от песа. Кучето успяло да повали детето на земята и започнало да го души. Случайни минувачи се притекли на помощ на ученика и прогонили кучето. "Детето е в болница и вече се чувства добре. Р

Младеж обира варненци (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4394919

Мургав младеж обира варненци. За това сигнализираха потърпевши, изпратили сигнал за дързък грабеж от помещение в сградата на Проектантска. Случаят е от този понеделник, пише ""petel.bg". Тогава в интервала 13,15 – 13,30 ч. младежът от снимките е издебнал момент, когато служителката е напуснала за минути бюрото си, и е задигнал плик с пари.

Близнашки инициира референдум за изборните правила

http://frognews.bg/news_79162/

Инициирах референдум за реформа на изборната система. Началният тласък за голямата промяна е даден.

Осъден за шофиране без книжка пак джитка с колата

http://www.bnews.bg/article-120317

Бургаски полицаи гониха шофьор, който се оказа без книжка е с прясна присъда за...шофиране без книжка.

Преместваемите търговски обекти във Варна ще се дават на търг

http://www.moreto.net/novini.php?n=268976

Местата за преместваеми търговски обекти във Варна ще се отпускат след провеждане на таен или явен търг. Това решиха на съвместно заседание съветниците от правната комисия и тази по „Туризъм, търговия и рекламна дейност“. Те приеха изменение в Наредбата за реда за поставяне на преместваемите обекти.

Ангел Караньотов сложи край на кариерата си

http://www.cross.bg/karanyotov-angel-mototzikletizum-1437443.html

/КРОСС/Ангел Караньотов, 4-кратен европейски шампион и седми в генералното класиране на световното първенство по мотоциклетизъм в дисциплината супермото, реши да сложи край на своята професионална кариера. Според неговия отбор, ръководен от баща му Ивайло Караньотов, причина е спирането на финансирането и отнемането на международните лицензи на водещите български състезатели, съобщи sportal.bg. Това е принудило и Мартин Чой да кара с македонски лиценз в края на сезона, а останалите - да чакат началото на републиканския шампионат. "Спортът се е превърнал в политика, а аз отказвам да търпя това унижение. Усилията на Българската федерация по мотоциклетизъм явно са напразни, докато всичко е в ръцете на некомпетентни хора. Въпреки моите усилия и лишенията на моето семейство, нищо не зависи от нас", заяви Караньотов. Бащата на Ангел - Ивайло, също се изказа доста емоционално пред БТА. Според самия него, решението е окончателно и то няма как да бъде променено: "Вие може би не разбирате. Това се наслагва вече толкова много години, че в един момент става нетърпимо. Радвам се за Ангел, че взе това решение като зрял човек. Просто последната капка преля чашата". През последните години, а и най-вече в течение на настоящия сезон, Ангел Караньотов напомни на света за големия Димитър Рангелов, който доминираше в международния мотокрос в началото на 80-те години.    

Миньорите в Бургас излизат на протест заради неизплатени заплати

http://www.zapernik.com/biznes/miniorite-v-burgas-izlizat-na-protest-zaradi-neizplateni-zaplati_35276/

Възможно е в понеделник миньорите от мина "Черно море" в Бургас да не излязат от под земята след свършване на работа. За това предупреди днес в Пловдив вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, предаде БГНЕС.

Там и в открития въгледобив в Перник са най-близо до ефективни стачни действия, защото не са получавали заплати от месец и половина. Затова КНСБ настоява за спешна среща по проблема утре или вдругиден между браншовите съвети на енергетиците и миньорите с представители на...

Продължава

Кънев: Има силен натиск за дясно правителство на малцинството

http://offnews.bg/news/n_1/n_410214.html

Председателят на ЕНП Жозеф Дол е настоял пред представителите на Реформаторския блок да се откажат от идеята за общо управление с Патриотичния фронт. Това става ясно от съобщение на Радан Кънев в туитър. "Срещата с @JosephDaul: Силен натиск за дясно правителство на малцинството с широка парламентарна подкрепа. #РБ предстои да вземе решение" - гласи съобщението. След срещата с Дол Кънев заяви още, че днес депутатите от РБ са обсъждали удължаване на надзора на КТБ, а не правителство. „Ще обсъдим спокойно и срещата с лидера на ЕНП Жозеф Дол и това, което е казал Борисов, нищо драматично не се е случило днес, което да изисква спешно наше решение. Към момента продължаваме срещите и разговорите по вчерашната си позиция, нямаме ново решение, нито спешно заседание", посочи лидерът на ДСБ. "Ще проведем и сондажи с партийните си ръководства. Няма спешна и екстремна ситуация в българския парламент“, добави Радан Кънев. Преди минути Радан Кънев и Меглена Кунева от Реформаторския блок влязоха в стаята на ГЕРБ в парламента за поредната среща между двете формации. На срещата ще се обсъжда евентуално коалиционно управление. По непотвърдена информация те ще се срещнат с Менда Стоянова, Румяна Бъчварова и евродепутата Томислав Дончев.

Без Фронта в правителство - триумфално завръщане на Сарая

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/29/2408943_bez_fronta_v_pravitelstvo_-_triumfalno_zavrushtane_na/?ref=rss


Коментарът на политолога Огнян Минчев е публикуван във "Фейсбук" минути след информациите за изказването на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол, изразил мнение, че участието на Патриотичния фронт в дясноцентристко правителство е неприемливо. Заглавието е на редакцията

Отказът на Бойко Борисов да преговаря с Патриотичния фронт /ПФ/за пълноценно парламентарно мнозинство заедно с Реформаторския блок поради "разминаване в евроатлантическата ориентация" поставя...

Италия съди Standard and Poor's и Fitch за манипулиране на пазара

http://europe.actualno.com/Italija-sydi-Standard-and-Poors-i-Fitch-za-manipulirane-na-pazara-news_57552.html

Италиански съд изправи служители от агенциите за кредитен рейтинг Standard and Poor's и Fitch във вторник пред обвинения за манипулиране на пазара, свързани с намаляването на рейтингите на държавния д...

Стартира предварителната продaжба на билети за ИГРИТЕ НА ГЛАДА: СОЙКА-ПРИСМЕХУЛКА – ЧАСТ I

http://cinema.actualno.com/Startira-predvaritelnata-prodajba-na-bileti-za-IGRITE-NA-GLADA-SOJKA-PRISMEHULKA--ChAST-I-news_57554.html

Поради огромния интерес към третата част от поредицата ИГРИТЕ НА ГЛАДА стартира предварителната продажба на билети в целия свят. Феновете в България вече могат да закупят своя билет от най-големите ве...

Заразените с ебола вече са над 13 700 души

http://africa.actualno.com/Zarazenite-s-ebola-veche-sa-nad-13-700-dushi-news_57555.html

"Броят на заразените с ебола в световен мащаб вече е 13 703 души, а починалите от смъртоносния вирус са повече от 5 хиляди", съобщи заместник директора на СЗО доктор Брус Ейлуорд. Смъртност...

Бербатов пред Леo Меси в любопитна класация

http://www.cross.bg/berbatov-gola--1437441.html

/КРОСС/ Българският нападател Димитър Бербатов попадна в интересна класация на френското издание „Екип". Звездата на Монако бе нареден на второ място сред футболистите, отбелязвали по пет попадения в един мач. Бившият нападател на Манчестър Юнайтед и Тотнъм вкара пет гола за „червените дяволи" на сър Алекс Фъргюсън срещу Блекбърн Роувърс през 2010 година. По този критерий Бербатов изпреварва не кой да е, а звезди от ранга на Лионел Меси, Радамел Фалкао и Мирослав Клозе. Аржентинският "магьосник" остава трети с головете си срещу Байерн (Леверкузен) през 2012 година при победата на Барселона също със 7:1. Първото място е за руснака Олег Саленко, който на световното първенство в САЩ през 1994 година наниза пет гола във вратата на Камерун при победата с 6:1, което му позволи да изравни Камата с 6 гола в крайното подреждане за голмайстор на Мондиала. Ето и всички нападатели, попаднали в класацията на вестник „Екип": 1. Олег Саленко (1994), 2. Димитър Бербатов (2010), 3. Лионел Меси (2012), 4.Карлос Едуардо (2014), 5. Абдул Маджеед Варис (2012), 6. Филипе Анзиани (1984), 7. Радамел Фалкао (2012), 8. Мирослав Клозе (2013), 9. Джърмейн Дефоу (2009), 10. Клаудио Пизаро (1999).    

Арсений Яценюк иска отново да е премиер

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/arsenij-iaceniuk-iska-otnovo-da-e-premier-6026097

Партията, осигурила си първо място на изборите, е задължена да започне процеса на формиране на правителство, а лидерът ѝ да оглави това правителство, подчерта той

Правителството ще глобява търговците на лекарства, ако не спазват референтните цени

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/29/2408926_pravitelstvoto_shte_globiava_turgovcite_na_lekarstva/?ref=rss


Административно-наказателна санкция въвежда служебното правителство в наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. На глоба или имуществена санкция ще подлежат всички субекти по веригата, които продават лекарствени продукти, различни от образуваните по реда на закона, съобщи правителствената пресслужба след днешното заседание на Министерския съвет.

Правят се и няколко размествания в категориите на страните, които държавата...

Сандра Бълок спаси припаднала статистка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4394909

Холивудската звезда Сандра Бълок първа се притекла на помощ на припаднала статистка на снимачната площадка при заснемането на новия й филм, пише светският сайт ТМZ.
Сцената се разиграла в Ню Орлиънс, където младата жена изгубила съзнание вследствие на топлинен удар. Бълок прекъснала снимките и започнала да проветрява с вентилатор припадналата, Холивудската звезда Сандра Бълок първа се притекла на помощ на припаднала статистка на снимачната площадка при заснемането на новия й филм, пише светският сайт ТМZ. Сцената се разиграла в Ню Орлиънс, където младата жена изгубила съзнание вследствие на топлинен удар. Бълок прекъснала снимките и започнала да проветрява с вентилатор припадналата,

Апартаментите в Подгорица - двойно по-скъпи от тези във Виена

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/apartamentite-v-podgorica-dvoino-po-skypi-ot-tezi-vyv-viena-182788/

Цената на един квадратен метър жилищна площ в Подгорица е три пъти по-висока от средната месечна заплата

ЕС заплаши Русия с нови санкции, ако тя признае изборите в ДНР и ЛНР

http://www.cross.bg/rysiya-repybliki-izborite-1437444.html

/КРОСС/ Както вече бе съобщено по-рано, Русия заяви, че признава изборите в Украйна, но ще признае и изборите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики. Изборите в двете републики ше се проведат в ДНР и ЛНР на 2 ноември, съобщи RT. Признаването на президентските и парламентарните избори в самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики от страна на Русия, обаче не само няма да допринесе за отмяната на санкциите на ЕС, но може да доведе до въвеждането на нови ограничения спрямо Руската Федерация. Това заяви официалният представител на ЕС в Русия Вигаудас Ушацкас по време на пресконференция в Москва. Според Ушацкас, ръководството на ЕС е озадачено във връзка с плановете на Русия да изпрати наблюдатели в ДНР и ЛНР, както и от това, че възнамерява да признае тези избори.    

Сандра Бълок оказа първа помощ на припаднала статистка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4394895

Холивудската звезда Сандра Бълок първа се притекла на помощ на припаднала статистка на снимачната площадка при заснемането на новия й филм, пише светският сайт ТМZ.
Сцената се разиграла в Ню Орлиънс, където младата жена изгубила съзнание вследствие на топлинен удар. Бълок прекъснала снимките и започнала да проветрява с вентилатор припадналата, Холивудската звезда Сандра Бълок първа се притекла на помощ на припаднала статистка на снимачната площадка при заснемането на новия й филм, пише светският сайт ТМZ. Сцената се разиграла в Ню Орлиънс, където младата жена изгубила съзнание вследствие на топлинен удар. Бълок прекъснала снимките и започнала да проветрява с вентилатор припадналата,

Гробищата като джунгла

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393273

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО обнадеждена прочетох публикация в “24 часа” от 16 октомври за намерения на зам.-кмета по култура и образование в Софийска община да създаде нови правила за гробищата в София. 
Семейството ми притежава гробно място в Гробищен парк “Малашевци” с координати 1-21-1 Г № 519. Баща ми почина преди повече от 20 г., а майка ми преди 3 г. 
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО обнадеждена прочетох публикация в “24 часа” от 16 октомври за намерения на зам.-кмета по култура и образование в Софийска община да създаде нови правила за гробищата в София. Семейството ми притежава гробно място в Гробищен парк “Малашевци” с координати 1-21-1 Г № 519. Баща ми почина преди повече от 20 г., а майка ми преди 3 г.

Меси неправилно е взел "Златната топка" на световното, смята Блатер

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/29/2408768_mesi_nepravilno_e_vzel_zlatnata_topka_na_svetovnoto/?ref=rss


Президентът на ФИФА Сеп Блатер определи като неправилен избора на Лионел Меси за носител на "Златната топка" на световното в Бразилия.

Според швейцареца нападателят на Аржентина не е бил най-добрият футболист на първенството.

"Бях изненадан, когато получих решението на комитета. Те ми казаха, че са гледали само десет играчи, които играха във финала", каза Блатер.

Темата предизвика обсъждания още след обявяването на Меси за победител. Тогава дори Диего Марадона...

Бареков, който гонеше ГЕРБ с билбордове, отново се опитва да се пробута за коалиция

http://www.zapernik.com/bulgariya/barekov-koito-goneshe-gerb-s-bilbordove-otnovo-se-opitva-da_35275/

Позицията на Българския демократичен център (БДЦ) се оказа най-последователна и остава непроменена. Това каза лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков на брифинг в Народното събрание.

Той присъства на заседание на парламентарната група на БДЦ, на която бе обсъдена актуалната политическа обстановка след лидерската среща за обсъждане на вариантите за съставяне на нов кабинет.

"Ако някой поиска нашата...

Продължава

Промениха наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти

http://www.moreto.net/novini.php?n=268968

Правителството одобри промени в Наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. В съответствие с разпоредбата на чл. 289, ал. 1 от ЗЛПХМ се предвижда промяна в чл. 5, ал. 1 от Наредбата.

БНБ не е изключвала пазарно решение за КТБ АД

http://econ.bg/Новини/БНБ-не-е-изключвала-пазарно-решение-за-КТБ-АД-_l.a_i.589828_at.1.html

БНБ действа само в защита на обществения интерес за "Корпоративна търговска банка " АД (КТБ АД). Това заяви управителят на БНБ Иван Искров, който...

Британци с нов суперкомпютър, който предсказва времето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4394898

Постоянните оплаквания на британците от неспособността на синоптиците да предсказват времето ще останат в миналото. Метеорологичната служба на Великобритания ще получи нов суперкомпютър, с какъвто не разполагат колегите им по света, съобщи в. "Дейли мейл".
Компютърът е на стойност 97 милиона британски лири и е с тегло 140 тона, разкрива в. Постоянните оплаквания на британците от неспособността на синоптиците да предсказват времето ще останат в миналото. Метеорологичната служба на Великобритания ще получи нов суперкомпютър, с какъвто не разполагат колегите им по света, съобщи в. "Дейли мейл". Компютърът е на стойност 97 милиона британски лири и е с тегло 140 тона, разкрива в.

Суперкомпютър предсказва времето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4394887

Постоянните оплаквания на британците от неспособността на синоптиците да предсказват времето ще останат в миналото. Метеорологичната служба на Великобритания ще получи нов суперкомпютър, с какъвто не разполагат колегите им по света, съобщи в. Постоянните оплаквания на британците от неспособността на синоптиците да предсказват времето ще останат в миналото. Метеорологичната служба на Великобритания ще получи нов суперкомпютър, с какъвто не разполагат колегите им по света, съобщи в. "Дейли мейл". Компютърът е на стойност 97 милиона британски лири и е с тегло 140 тона, разкрива в.

Доставките на руски газ за България паднали с до 2 млн. куб. метра на ден

http://offnews.bg/news/n_1/n_410206.html

С между 1 и 2 млн. куб. метра газ са спаднали доставките на руски газ за България. Това каза пред журналисти след заседанието на правителството в сряда министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Той обясни, че заради намаляването на налагането в тръбата Русия не изпълнява заявените от правителството количества газ. Дневното потребление на газ в България в най-тежките зимни дни се очаква да бъде между 10 и 11 млн. кубически метра газ. В момента потреблението варира между 7 и 8 млн. куб. метра, но то ще нараства с постепенното включване на топлофикациите, а това е свързано и с времето. Министърът на икономиката обясни, че няма основания за притеснение. В същото време стана ясно и това, че правителството не е съвсем наясно каква е причината за намаляване на доставките. „Нашата информация, искам да подчертая – неофициална, е че става въпрос за технически проблеми, проблеми от технически характер в Русия, които се очаква в най-скоро време да бъдат решени“, каза Щонов, но побърза да поясни, че на границата между Русия и Украйна няма измервателни уреди, така че не ясно колко точно газ влиза в Украйна и съответно – колко газ се транзитира от Украйна. „Това създава възможност за спорове между двете страни, които се използват за политически цели. Така че, ние не можем да потвърдим официално информацията дали става въпрос за технически проблем от руска страна или политически спор между Русия и Украйна. На този етап очакваме тази флуктуация в нивата и съответно нуждата да теглим газ от Чирен да продължи до една седмица, след което очакваме стабилизиране“, обясни още министърът. Той обясни, че ситуацията ще стане критична, ако доставките намалеят с 4 млн. куб. метра – това е максималният дневен капацитет, който може да се черпи от хранилището в Чирен. В момента, в който бъде надвишен този лимит, ще се премине към разписания от правителството кризисен план. Той изисква преминаване на топлофикациите на мазут. В средата на месеца руският президент Владимир Путин заплаши Украйна да спре доставките на газ, ако бъде установено, че от тръбата се източва газ. "Ако Украйна започне да краде от транзита на газ за Европа за свои нужди, Русия ще намали количествата за ЕС", каза руският президент. Въпреки че увери, че към момента няма подобна възможност, Путин предупреди, че може да се изпадне в ситуацията от 2008 година, когато Европа остана на студено.

Ямбол събира световния танцов елит (видео)

http://www.bnews.bg/article-120252

Танцови дуети от топ 100 на света са подали заявка за участие в Световния шампионат по спортни танци "Диана Къп" 2014 - кръг от Световната ранглиста, като най-интересните надпревари ще бъдат в категориите WDSF International Open Latin, WDSF Open Standard и WDSF Youth Open Latin & Standard.

ДКЕВР крие отговор на жалбите до ЕК за американските тецове и ВЕИ

http://www.cross.bg/dkevr-otgovori-pomosht-1437438.html

/КРОСС/ „Има отговори на жалбите на предишния състав на ДКЕВР до ЕК срещу договорите в „Марица Изток 1" и „Марица Изток 3" като неправомерна държавна помощ и по отношение на договорите за ВЕИ - като прекомерна държавна помощ", казва енергийният експерт и бивш член на ДКЕВР Еленко Божков в интервю за сайта „Гласове". Служебното правителство и председателят на държавния регулатор Светла Тодорова умишлено и последователно прикриват факта на отговорите на ЕК и тяхното съдържание, посочва Божков. „ЕК иска отговори, които в момента се неглижират, никой не отговаря, никой не готви отговорите - защото се чудят как да заметат под килима въпросите, директно поставени от Еврокомисията към българското правителство", коментира Божков. „В писмата си ЕК казва директно: „Нека българското правителство да отговори дали има държавна помощ, а най-добре е да нотифицира Закона за ВЕИ и договорите". Това означава, че бившата ДКЕВР, която изпрати до правителството писма за нотификация, е била права", посочва енергийният експерт. Той апелира към ДКЕВР и компетентните органи да „свалят завесата" и да дадат гласност както на писмата от ЕК, така и на отговорите на българската държава.

Tози младеж oбира брутално варненци. Познавате ли го? (снимки)

http://pik.bg/tози-младеж-oбира-брутално-варненци-познавате-ли-го-снимки-news243533.html

Tози младеж oбира брутално варненци. Познавате ли го? (снимки)

Мургав наглец обира варненци. За това сигнализира читателка на „Петел”, изпратила сигнал за дързък грабеж от помещение в сградата на Проектантска.

Случаят е от този понеделник.

Тогава в интервала 13,15 – 13,30 ч. младежът от снимките е издебнал момент, когато служителката е напуснала за минути бюрото си, и е задигнал плик с пари.

Всичко се разиграва на рецепцията на четвъртия етаж и според потърпевшата крадецът е бил добре подготвен. Докато жертвата му е слизала с асансьора, той се качва по стълбите, насочва се директно към бюрото, взема плика и се изнизва по обратния ред.

 

Eленко Божков: ДКЕВР да се самосезира заради тежката немарливост на ЕРП

http://www.cross.bg/dkevr-dostatuchno-elektrorazpredelitelnite-1437437.html

- Г-н Божков, заради т. нар. бедствия - наводнения, снеговалежи и т.н. - стотици селища останаха без ток. Как точно функционира или би трябвало да функционира електропреносната мрежа в такъв един момент?- Ще направя едно уточнение. От медиите разбирам и ще се опитам да разгледам нещата в три последователности. От изнесеното в медиите разбирам, че става дума за разпределителната мрежа средно и ниско напрежение, собственост на ЕРП, а не за преносната, която е собственост и се оперира от ЕСО. Първо, да видим какви би трябвало да са действията на електроразпределителните дружества в такава аварийна ситуация. Второ, да видим какви други институции трябва да съдействат и действат в такава ситуация. И трето, да видим дали поскъпването на тока с 10% помага в някаква степен на ЕРП да се справят в усложнената обстановка. На първия въпрос. Действията на ЕРП в тази обстановка се обуславят от няколко фактора - на първо място каква е готовността им да посрещнат подобни метеорологически условия, тоест каква е подготовката за зимата. Подготовката за зимата се определя от състоянието на електроразпределителните линии. В областта, където се случи това продължително прекъсване на тока, линиите, които се поддържат от електроразпределителните предприятия, са предимно въздушни

Италия съди Fitch и S&P

http://www.investor.bg/evropa/334/a/italiia-sydi-fitch-i-sp-182785/

Правителството в Рим обвинява кредитните агенции, че са публикували докладите си в работни за борсите часове

КНСБ прегърна идеята за широка коалиция

http://frognews.bg/news_79161/

Печелившата формула на бъдещото управление на страната е коалиционно управление, но с по-широка парламентарна подкрепа.

Искров: БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, ако има отрицателен капитал и одитът докаже това

http://www.cross.bg/iskrov-chast-banki-1437439.html

/КРОСС/Управителят на БНБ Иван Искров отиде в парламента за заседанието на бюджетната комисия. На влизане в НС той отмина журналистите, чакащи го с въпроса за оставката му. С Искров бе целият управирелен съвет на Централната банка. Водени от принципа за откритост и прозрачност в работата, УС на БНБ изготви доклада за двете банки - КТБ и ТБ „Виктория". Доколкото БНБ е съставна част на ЕЦБ и проблемите, дискутирани през последните четири месеца, се следят много внимателно, до два дни целият този доклад ще бъде разпространен и на английски език, заяви управителят на БНБ по време на изслушването му от депутатите.  "Вторият ни стремеж е да се даде една коректна информация както чрез този доклад, така и чрез отговорите на всички въпроси, които ще бъдат поставени днес. През последните месеци сме свидетели на една доста добре. Но аз държа да кажа - БНБ действа в рамките на закона и само в защита на обществения интерес", посочи Искров. Искров бе категоричен, че БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, ако има отрицателен капитал и одитът докаже това. А след това е длъжна да отправи искане за откриване на несъстоятелност. И до 20 дни ще започне изплащането на гарантирания размер на влоговете. Дали вашата воля ще бъде да се промени законът, или не, ние не можем да гадаем, посочи Искров. „Случаят с КТБ не е изолиран случай в световната история и може да се сравни с примери в много други страни

100 000 унгарци на протест срещу интернет данъка

http://offnews.bg/news/n_1/n_410194.html

Oколо 100 000 унгарци излязоха снощи на антиправителствена демонстрация срещу намеренията на кабинета на Виктор Орбан да въведе безпрецендетен за Европа данък върху интернет трафика. Това е вторият мащабен протест по същия повод за последните три дни. Според проектозакона от 2015 година всеки гигабайт интернет ще се облага със 150 форинта (0,48 евро). Протестът се провежда под надслов "Унгария за демокрация" и идва след поредната стъпка на кабинета към централизиране на властта и в ущърб на частния бизнес. Управляващата партия на Виктор Орбан - Фидес - спечели втори пореден мандат на парламентарните избори през април. От 2010 г. насам ЕС неведнъж е изразявал тревога от погазването на демократичните принципи чрез ново законодателство, регулиращо много сфери като медиите и църквата. Снимка: Ройтерс Снимка: Туитър Освен в столицата Будапеща демонстрации имаше и в още няколко града, както и пред посолства на страната. Срещу данъка върху интернет трафика се обяви и зам. председателят на Европейската комисия Нели Крус, която отговаря за дигитализацията. Тя обяви идеята за "принципно лоша" и възпрепятстваща икономическия растеж.

Решено: Минималната цена за таксиметров пробег във Варна е 0,75 лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=268972

Минималната цена за таксиметров превоз във Варна да стане 0,75 лева за дневна и 0,85 лв. за нощна тарифа, решиха съветниците от транспортната комисия. До момента определен минимален праг не е имало, а максимарният е 2 лева. Общинарите разгледаха две предложения за въвеждане на минимални цени - на Димчо Иванов от транспортния синдикат "Авто 94" и на Максим Петков от Националния съюз на превозвачите.

Министър Грудев подчерта значението на отношенията Централна и Източна Европа-Китай в сферата на земеделието

http://www.cross.bg/kitaii-zemedelieto-grydev-1437436.html

/КРОСС/ „България счита за изключително важно по-нататъшното развитие на сътрудничеството в областта на земеделието и храните между Китай и страните от Централна и Източна Европа". Това заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на участието си в Деветия форум за агро-търговия и икономическо сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Той се провежда в Букурещ, Румъния, като в него участват земеделските министри от ЦИЕ и министърът на земеделието на Китайската народна република Хан Чанфу. Целта на инициативата „16+1" е разширяването на международното сътрудничество и на търговските отношения между страните от региона и Китай. Министър Грудев допълни, че българската икономика и в частност българското земеделие, имат редица конкурентни предимства, които правят България привлекателна инвестиционна дестинация за бизнеса на Китай. Според него това са членството на страната ни в Европейски съюз, географското ни положение, както и данъчната ни система, която насърчава и инвестициите. Той допълни, че България има и дългогодишни традиции в областта на аграрната наука, които могат да бъдат използвани за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в научната област и технологиите. Министър Грудев представи пред участниците във форума и състоянието на аграрния отрасъл в страната

ЕК може да вземе допълнителни мерки срещу прекомерен дефицит

http://www.vesti.bg/novini/ek-mozhe-da-vzeme-dopylnitelni-merki-sreshtu-prekomeren-deficit-6026095

Проектобюджетите на Франция и Италия не бяха отхвърлени анблок, но това не означава, че ще бъдат преценени като "отговарящи" на европейските правила и Комисията би могла да поиска "допълнителни мерки", предупреди Европейската комисия.

Искров, квестори и одитори дават обяснение в НС

http://frognews.bg/news_79160/

43-тото Народно събрание започна работата си по Корпоративна търговска банка (КТБ). Депутатите от временната парламентарна комисия по бюджет и финанси вече разглеждат доклада на Българска народна банка (БНБ). Шеф на комисията е Менда Стоянова.

Условията за бизнес в България се влошават

http://www.vesti.bg/pari/evrozona/usloviiata-za-biznes-v-bylgariia-se-vloshavat-6026093

Сингапур отново е най-доброто място в света за предприемачите, показва годишната класация на Световната банка

Бареков от НС: БДЦ е част от гръбнака на център-дясното

http://www.cross.bg/barekov-gerb-podkrepa-1437435.html

/КРОСС/ "Позицията на Българския демократичен център (БДЦ) се оказа най-последователна и остава непроменена." Това каза лидерът на "България без цензура" Николай Бареков на брифинг в Народното събрание. Той присъства на заседание на парламентарната група на БДЦ, на която бе обсъдена актуалната политическа обстановка след лидерската среща за обсъждане на вариантите за съставяне на нов кабинет. "Ако някой поиска нашата подкрепа, е редно да ни потърси и след това да каже за какво я иска", обяви лидерът на ББЦ. „БДЦ се отнася с разбиране към ГЕРБ, които трудно могат да кажат за какво искат подкрепа в момента, защото въпреки доброто желание за коалиция на малцинството, такава все още не е съставена", каза от своя страна лидерът на ЗНС Румен Йончев. По думите му групата очаква да им бъде поискана подкрепа за нещо конкретно - за политики, за програма, за управленски формат. „В противен случай ние не можем да подкрепяме нещо бланково в пленарната зала", поясни той. "Ние имаме желание в този парламент да бъде спазен вотът на суверена и да бъде избрано центристко-дясно правителство с мандата на първата политическа сила - ГЕРБ", допълни Николай Бареков. "Нека да видим кои са тези формации, парламентарни групи, които вътрешно в себе си съдържат хомогенен състав от центристко-десни формации

Местан направи четка: Жозеф Дол е голям демократ

http://www.zapernik.com/bulgariya/mestan-napravi-chetka-jozef-dol-e-golyam-demokrat_35274/

Жозеф Дол е голям демократ, направи четка лидера на ДПС Лютви Местан по адрес на шефа на Европейската народна партия. Това стана в интервю за Пик.

Според мен България трябва да има своето правителство, което трябва да има много ясен проевропейски цивилизационен профил. Имаме готовност да подкрепим правителство с ясен проевропейски профил. В това число е и правителство на малцинството на първата политическа сила. Имаме готовност да подкрепим такъв кабинет. За нас най-важното е...

Продължава

Бареков от НС: Българският демократичен център е част от гръбнака на център-дясното

http://pik.bg/бареков-от-нс-българският-демократичен-център-е-част-от-гръбнака-на-център-дясното-news243528.html

Бареков от НС: Българският демократичен център  е част от гръбнака на център-дясното

Позицията на Българския демократичен център (БДЦ) се оказа най-последователна и остава непроменена. Това каза лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков на брифинг в Народното събрание.

Той присъства на заседание на парламентарната група на БДЦ, на която бе обсъдена актуалната политическа обстановка след лидерската среща за обсъждане на вариантите за съставяне  на нов кабинет.

 "Ако някой поиска нашата подкрепа, е редно да ни потърси и след това да каже за какво я иска", обяви лидерът на ББЦ.

 „БДЦ се отнася с разбиране към ГЕРБ, които трудно могат да кажат за какво искат подкрепа в момента, защото въпреки доброто желание за коалиция на малцинството, такава все още не е съставена“, каза от своя страна лидерът на ЗНС Румен Йончев. По думите му групата очаква да им бъде поискана подкрепа за нещо конкретно – за политики, за програма, за управленски формат. „В противен случай ние не можем да подкрепяме нещо бланково в пленарната зала", поясни той.

 Ние имаме желание в този парламент да бъде спазен вотът на суверена и да бъде избрано центристко-дясно правителство с мандата на първата политическа сила – ГЕРБ, допълни Николай Бареков. "Нека да видим кои са тези формации, парламентарни групи, които вътрешно в себе си съдържат хомогенен състав от центристко-десни формации.

"Гледайки отстрани, такава група, освен тази на ГЕРБ, е Българският демократичен център, защото вътре е ББЦ, чийто председател е шеф на Консерваторите, вътре е ЗНС, която е била дългогодишен член на ЕНП, вътре е партия, която е създадена в подкрепа на българския бизнес - ЛИДЕР. С нас в коалиционния съвет са партии от център-дясното пространство, а в председателския съвет е партия "Гергьовден", която не е лява партия.

Посочете ми коя друга формация, освен ГЕРБ и коалиция БДЦ са съставени от  партии, които са в център-дясното", подчерта още Николай Бареков. Той е категоричен, че БДЦ е част от гръбнака на център-дясното

 По-късно днес предстои среща между Николай Бареков и председателя на ЕНП Жозеф Дол. По повод срещата по-рано в НС с останалите лидери, Бареков коментира: Дол се изказа много точно и много умерено - не е дошъл тук, нито да поставя министър-председател, нито да гласи коалиции, но е казал принципно какво ЕП и неговата формация смята, че е добро, когато се създава правителство в проблемна държава – член на Европейския съюз.

КНСБ предупреждава: Миньори готвят ефективни стачки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4394881

Възможно е в понеделник миньорите от мина "Черно море" в Бургас да не излязат от под земята след свършване на работа.
За това предупреди днес в Пловдив вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, предаде БГНЕС. Там и в открития въгледобив в Перник са най-близо до ефективни стачни действия, защото не са получавали заплати от месец и половина. Възможно е в понеделник миньорите от мина "Черно море" в Бургас да не излязат от под земята след свършване на работа. За това предупреди днес в Пловдив вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, предаде БГНЕС. Там и в открития въгледобив в Перник са най-близо до ефективни стачни действия, защото не са получавали заплати от месец и половина.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване