Премиерът Георги Близнашки: Уволнихме 218 чиновника

http://www.zapernik.com/bulgariya/premierut-georgi-bliznashki-uvolnihme-218-chinovnika_35209/

Постигнахме главната си цел да стабилизираме страната и да внесем спокойствие и да произведем едни избори, които да дадат легитимен резултат, който не се оспорва от политическите партии.

Това заяви пред БГНЕС служебният министър-председател Георги Близнашки, правейки равносметка на своя престой в Министерски съвет, който започна на 6 август, когато беше назначен на този пост от президента Росен Плевнелиев.

Близнашки отрече да е правил чистка по високите етажи на администрацията и...

Продължава

Във Варна започва пускане на парното

http://www.moreto.net/novini.php?n=268907

Типично българският феномен с чакането кога ще дойде парното и тази година остави на студено хиляди. Като цяло пускането на парното е започнало в цялата страна - където има ТЕЦ, разбира се. Но много хора все още зъзнат. От парното във Варна отказват да дадат статистика, защото подаването на топлоенергия е започнало едва вчера.

При дясно правителство остават министрите Христо Иванов, Даниел Митов и Йордан Бакалов?

http://www.zapernik.com/bulgariya/pri-dyasno-pravitelstvo-ostavat-ministrite-hristo-ivanov-daniel-mitov-i_35208/

Ако се стигне до десноцентристки кабинет с премиер Бойко Борисов, част от служебните министри може да запазят постовете си, пише "Труд", като се позовава на източници, близки до преговорите и до "Дондуков" 2.

Сред идеите на реформаторите била мястото си да запази правосъдният шеф Христо Иванов.

Концепцията му за реформа в системата, представена преди няколко дни, се припокрива с тази на дясната коалиция. Другият вариант бил мястото да остане за Меглена Кунева, след като Радан...

Продължава

Алгафари: Мисията "правителство" е почти невъзможна, шансът да се състави е под 10%

http://pik.bg/алгафари-мисията-правителство-е-почти-невъзможна-шансът-да-се-състави-е-под-10-news243386.html

Алгафари: Мисията "правителство" е почти невъзможна, шансът да се състави е под 10%

Мисията "правителство" е почти невъзможна. Такава теза застъпи в студиото на TV7 пиар експертът Нидал Алгафари.

"Шансовете за съставяне на кабинет са под 10%", заяви той."Дори да бъде съставено ново правителство и то да заработи, ще изтрае най-вероятно до Нова година", изказа своя песимизъм Нидал Алгафари.

Русия призова Украйна да разследва хуманитарните престъпления

http://www.cross.bg/dolgov-ykraiina-rysiya-1437367.html

/КРОСС/ Москва разчита, че новите украински власти реално ще противодействат на неонацистките настроения, каза упълномощеният по правата на човека на руското МВнР Константин Долгов, предаде ТАСС. Долгов изрази надежда, че новото правителство ще се заеме с разследване на всички хуманитарни престъпления, извършени в Украйна, започвайки от така нареченото дело на „снайперистите", събитията в Одеса, Мариупол, трагедията с малайзийския Boeing 777. Освен това, Долгов съобщи, че Русия планира публикуването на поредната „Бяла книга" за нарушенията на правата на човека в Украйна.  

Бойко Борисов: Всеки ден преговаряме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4394027


"Всеки ден преговаряме", заяви на влизане в парламента за първото редовно заседание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Той беше лаконичен на влизане в Народното събрание тази сутрин.
Лидерът на ДСБ и един от водачите на Реформаторския блок Радан Кънев пък заяви, че тройна среща между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт е напълно възможна. "Всеки ден преговаряме", заяви на влизане в парламента за първото редовно заседание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той беше лаконичен на влизане в Народното събрание тази сутрин. Лидерът на ДСБ и един от водачите на Реформаторския блок Радан Кънев пък заяви, че тройна среща между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт е напълно възможна.

Режисьорът Захари Паунов 12 дни в неизвестност

http://www.bnews.bg/article-120274

Режисьорът Захари Паунов е в неизвестност от 12 дни. Това съобщи съпругата му, която се обърна с молба към всички хора, които може би са го видели, да помогнат в намирането му.

200 души в неизвестност заради свлачища в Шри Ланка

http://www.vesti.bg/novini/200-dushi-v-neizvestnost-zaradi-svlachishta-v-shri-lanka-6026056

Около 200 души са в неизвестност, а смъртта на трима е потвърдена, след като мусонни дъждове предизвикаха свлачища в централната част на Шри Ланка, съобщиха местните власти.

БСП се променя само по „голяма нужда“

http://pik.bg/бсп-се-променя-само-по-„голяма-нужда“-news243385.html

БСП се променя само по „голяма нужда“

На пленума си в неделя БСП пак излъга. Всички очакваха от нея поредните уж „радикални промени” в ръководството й.

Да, ама и този път не се случиха нито радикалните, нито дори и„уж”. Щяло било да изглежда като „разчистване на вътрешнопартийни сметки” след поредната огромна загуба на електорат. Пък и „моментът” не бил подходящ...

Ако започна с второто, истината е, че от 25 години БСП всъщност не се променя, а само се подменя, и то само „по голяма нужда”.

БСП се прави на ударена и за първото – че по „външни” за нея причини (ГЕРБ, ДПС, природните стихии, международното положение и т.н.) претърпяла и „чувствителни загуби” на електорат. Не, другарки и другари. Вие пак сте си в парламента, пак сте с високите си заплати и с чисто новите лъскави коли.

И пак сте в далаверата, защото при нея разлика между управляващи и опозиция няма. С други думи, пак сте на яслата.

Та ако някой наистина е загубил, то е само и единствено електоратът. Не само избирателите като цяло (изключвам циганите, които отново продадоха гласовете си), но и особено онези, които за пореден път подкрепиха вас.

Всъщност защо го направиха? А още по-големият ми въпрос е защо продължават да го правят вече 25 години?

За да бъдем наясно, аз продължавам да съм ляво настроен човек. И като такъв във всички избори първоначално също (докато го правех) съм гласувал за лявото (или левите) в политиката.

Само че според моята наука лявото е социално. Казано най-грубо, то е нещо като „дупка в джоба на богатите”, от която „изтичат” пари за социално слабите, пенсионерите, хората с увреждания и т.н.

Обратното на социалната е т.нар. „либерална държава”. В нея принципът е „прибирам от всички поравно, а всеки се спасява поединично”.

Два са основните критерии, по които се различават тези държави.

Първият е механизмът на данъчното облагане. В социалните той е прогресивен – колкото повече печелиш, толкова повече внасяш в хазната. После тя ги преразпределя „надолу” – за пенсии, за социални помощи, за безработни и т.н.

Най-социалната държава в Европа е Швеция. Неслучайно преди години, когато прогресивния му данък надхвърли 90% от приходите му, известният в миналото тенисист Бьорн Борг се отказа от гражданството си, защото му било писнало „да налива пари за бедните”.

И избра да живее в Княжество Монако – един от класическите примери на либерална държава. И вместо 90% данъкът му стана 10%, защото в Монте Карло той е „плосък”.

Според конституцията ни България е „социална държава”. През 2007 г. обаче не кой да е, а именно уж „лявата” БСП я наруши и въведе и у нас плоския данък. Досвидя им на новите богаташи-социалисти да трошат пари за все по-обедняващия си електорат. За него остана само „лявата идея”, а за тях – парите, които трупат от експлоатацията й.

Всъщност от тази гледна точка БСП се променя. Само дето го прави към (и за сметка на) хората, а не вътре в ръководството си. Защото иначе то ще изпусне от авантата, около която вкупом се е налепило...

Вторият критерий пак е данъчен, свързан този път с ДДС. В либералните държави той е твърд, т.е. един и същ за всички стоки и услуги, а в социалните – диференциран.

Отиваш например в супермаркет в Испания. И още като плащаш, в бележката ти пише – „хляб, мляко, зеленчуци – 4%, месо и колбаси – 10%, алкохол – 19,6% ДДС”. Подобно е положението и в Италия, Франция, Германия и още 18 от общо 28-те държави от ЕС.

Ние сме сред останалите пет, в които данъчната ставка е единна. И за богаташа, и за бедняка хлябът и аспиринът са с 20% ДДС.

Точно наполовина – десет, са годините, в които след въвеждането на ДДС у нас е управлявала БСП. Да сте чули някога през това време не да е направила, а дори и да е поискала диференциация на ДДС?

Аз поне – само веднъж, в последната й предизборна програма. Но първо, отново с уговорката „да, ама не веднага”. И второ, защото вече знаеше, че ще е в опозиция.

Е, все пак промяна има, де. Ама по стар навик, пак отложена за „светлото бъдеще”. А дотогава част от все още вярващите в „лявата” БСП я ги има, я не, а другата ще е от „терминал 2” нататък.

Примерно в Англия. Където в графата „ДДС” за храни (без алкохола), лекарства, медицинска помощ, домове за възрастни хора, книги и т.н. е записана една огромна нула...

Даже и супер-либералната „желязна лейди” Тачър не посмя да го промени. Ама може би, защото в Англия си нямат БСП...

Истинска промяна обаче видях в социалистите по други два въпроса.

Техният външен министър беше първият, който отърча в „новата Украйна”. Изпревари дори и американците в бързането си да обяви подкрепа на кафяво-„демократичните” сили там. Сега да му мисли ГЕРБ как ще замита...

Радикално се промени отношението на БСП и към т.нар. „хора с алтернативна сексуална ориентация”. Сякаш предчувства, че ако не спре с тази си „лява” политика, ще й се наложи да търси електората си предимно в „алтернативните леви”, които народът нарича по малко по-различен начин...

Утехата на БСП е, че все пак има и от кого да се поучи. В Унгария например нейната „идейна посестрима”, социалдемократическата партия, уж също тръгнала да се променя, се отдаде през 2002 – 2010 г. на поголовно ограбване на населението  и остана в историята с лафа на председателя си, че „лъжехме хората сутрин, на обяд и вечер”. Резултатът е, че след това – а вероятно и в бъдеще – ще си остане една отмираща лява партийка.

Е, така е, когато вместо промяната системно поднасяш подмяна, обилно гарнирана с лъжи. Ама то е до време. Или, ако актуализирам един известен лозунг, „25 години стигат!”...

Джихадистите атакуват конкретни петролни полета в Сирия

http://asia.actualno.com/Djihadistite-atakuvat-konkretni-petrolni-poleta-v-Sirija-news_57455.html

Джихадисти от "Ислямска държава" (ИД) извършиха атака срещу петролно поле в сирийския град Хомс, като убиха 30 членове на силите на режима, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешк...

Мишкииии!

http://viewpoint.actualno.com/Mishkiiii-news_57460.html

Безотговорните мишоци, наричащи себе си политици, за пореден път доказаха, че клетвата, която полагат в Народното събрание, е само лист хартия, който и да го има, и да го няма, е все тая. Защото те та...

Народното събрание създаде най-важните за функциониране на държавата комисии

http://politics.actualno.com/Narodnoto-sybranie-syzdade-naj-vajnite-za-funkcionirane-na-dyrjavata-komisii-news_57457.html

Временна комисия по правни въпроси и временна комисия по бюджет и финанси бяха създадени в 43-ото Народно събрание в началото на първия редовен пленарен ден, предаде БГНЕС. И двете временни комисии...

Две села в Асеновградско са без вода

http://asenovgrad.actualno.com/Dve-sela-v-Asenovgradsko-sa-bez-voda-news_57458.html

Асеновградските села Избегли и Конуш са без вода поради скъсан водопровод. Информацията съобщи зам.-кметът на Асеновград Пламен Йончев. Аварията е голяма и е станала снощи, информира агенция "Фо...

Личо Стоунса: Не исках да бъда причината Лили Иванова да се разведе с Янчо Таков

http://web.barometar.net/65534/

С Лили Иванова започнах връзката си през 1973 г. и завърших в края на едно турне в Сандански през април 1976 г. Много пъти съм обяснявал, че съм работил с нея не само защото е номер 1 в България, не само заради това, че се грижеше винаги за моето заминаване на Запад, но и за [...]

В Габрово и Бургас остава бедственото положение

http://pik.bg/в-габрово-и-бургас-остава-бедственото-положение-news243384.html

В Габрово и Бургас остава бедственото положение

От днес в община Габрово се възстановяват учебните занятия. Остава обаче в сила бедственото положение, защото обстановката в общината все още е усложнена, информира БГНЕС.

Питейната вода е негодна за употреба, заради замътване на язовира. Десетки екипи отстраняват повреди по електропреносната мрежа, но тежкият и мокър сняг причинява нови. Без ток все още са около 50 села и квартали в областния град.

Остава в сила и бедственото положение в община Бургас. 1 300 000 лв. са необходими за извършването на неотложни дейности по спешно отстраняване на щетите от бедствието, съобщиха от кризисния щаб, свикан от кмета на областния град Димитър Николов. Всички констатации и докладът с оценка на щетите ще бъдат изпратени днес до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии.

Над 30 доброволци потеглят тази сутрин за Ченгене скеле, за да се включат във възстановителните работи, съобщи БНР. В рибарското селище ще бъде изпратена и специализирана техника, която ще започне да изважда 17-те потънали лодки. До няколко дни трябва да бъде възстановен нормалният ритъм на живот в селата Извор, Димчево, Твърдица, Маринка, местността "Черниците", кварталите Сарафово, "Меден рудник", Лозово, рибарското селище Ченгене скеле и вилно селище "Росенец".

Президентът Плевнелиев пътува към Велико Търново. Вижте защо!

http://www.zapernik.com/bulgariya/prezidentut-plevneliev-putuva-kum-veliko-turnovo-vijte-zashto_35207/

Президентът Росен Плевнелиев ще участва днес от 11.00 ч. в международна дискусия "25 години по-късно". Форумът ще се състои в аулата на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Дискусията е част от кампанията "25 години свободна България", която е под патронажа на държавния глава. По-късно Плевнелиев ще връчи на Българския олимпийски комитет /БОК/ Почетния знак на държавния глава по повод на 90-годишнината на БОК. Тържествената церемония...

Продължава

Цитат на деня: Патриотичната цел е българските мюсюлмани да правят политики в български партии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/10/29/2408767_citat_na_denia_patriotichnata_cel_e_bulgarskite/?ref=rss


Патриотичната цел е българските турци и българските мюсюлмани да правят политики в български партии, антипатриотичен ход е да се сегрегира Корман". 

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев на влизане в парламента, помолен да коментира "проблема", който Патриотичният фронт има с участието на депутата Корман Исмаилов от Народната партия "Свобода и достойнство" в групата на Реформаторския блок.  

Според фронта партията е...

Перник води в класацията за Пазител на традициите!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernik-vodi-v-klasaciyata-za-pazitel-na-tradiciite_35206/

Перник е начело в класацията за "Селище - пазител на традициите 2014. За града ни са гласували до момента 536 души. Следващият в класацията е село Могилица с 379 гласа.

За пета поредна година българите ще могат да изберат най-достойните си сънародници, които с усилията си в областта на кулинарията, фолклора, занаятите и изкуството имат значим принос за съхраняването и популяризирането на българските традиции. Всеки, който желае, ще може да даде своя глас и за личност и...

Продължава

Атанас Атанасов: Защо пак събират пари от родители в средните училища?

http://dobrudjatv.net/%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%bf%d0%b0%d0%ba-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b8/

Актуално питане на общинският съветник от ПП“Атака“ Атанас Атанасов насочи вниманието към рецидив от минали години. В почти всички училища на територията на Добрич се събират пари от учениците с обяснения за дарение или за охрана. Според Атанас Атанасов тази практика трябва да бъде прекратена […]

Нов кръг газови преговори между ЕС, Русия и Украйна

http://econ.bg/Новини/Нов-кръг-газови-преговори-между-ЕС-Русия-и-Украйна_l.a_i.589437_at.1.html

Представители на Европейския съюз, Русия и Украйна се събират за пореден път в Брюксел в опит да достигнат до договорка относно цената на природния...

Борисов на влизане в парламента: Всеки ден преговаряме

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4394020


"Всеки ден преговаряме", заяви на влизане в парламента за първото редовно заседание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той беше лаконичен на влизане в Народното събрание тази сутрин. Лидерът на ДСБ и един от водачите на Реформаторския блок Радан Кънев пък заяви, че тройна среща между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт е напълно възможна.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/29/2408683_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Бункер на Мусолини отваря врати за любопитните

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/10/29/2407419_bunker_na_musolini_otvaria_vrati_za_ljubopitnite/?ref=rss


Личният бункер на италианския диктатор Бенито Мусолини отваря врати за посетители до дни. Това става 84 г. след началото на строителството на защитното съоръжение, което фашисткият лидер изгражда за себе си и семейството си под заплахата от бомбардировките на антихитлеристката коалиция през Втората световна война, съобщи "Ройтерс". 



Дирекцията за култура на община Рим отваря подземията, които се намират под луксозната вила "Торлония" и прилежащата й градина, с обещанието...

Остава бедственото положение в Габрово и Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4394013

От днес в община Габрово се възстановяват учебните занятия. Остава обаче в сила бедственото положение, защото обстановката в общината все още е усложнена, информира БГНЕС.
Питейната вода е негодна за употреба, заради замътване на язовира. Десетки екипи отстраняват повреди по електропреносната мрежа, но тежкият и мокър сняг причинява нови. От днес в община Габрово се възстановяват учебните занятия. Остава обаче в сила бедственото положение, защото обстановката в общината все още е усложнена, информира БГНЕС. Питейната вода е негодна за употреба, заради замътване на язовира. Десетки екипи отстраняват повреди по електропреносната мрежа, но тежкият и мокър сняг причинява нови.

Гроздан Караджов: Водеха се преговори с Борисов зад гърба на РБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_409936.html

Паралелни прегори са водени с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, без да е уведомен никой от Реформаторския блок. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов . Още вчера той обвини Меглена Кунева , че рекетира останалите членове на формацията, като под заплаха от разцепление прокарвала всяко свое решение. „Това не е персонален проблем между нас. Работата в РБ продължава по същия начин, както е продължавала и преди. Написаното от мен беше един обикновен коментар. Важно е когато го напише депутат. Когато чрез методите на изнудването и блокирането на политически решения се стигне до други политически решения от страна на партията на госпожа Кунева, но са нежелани от останалите, това е което аз наричам изнудване”, коментира днес Караджов. Той напомни, че Радан Кънев подаде оставка като говорител на блока през лятото тази година с мотив, че дейността на политическите приоритети на блока е блокирана и няма съгласие по основните приоритети. "Това беше първия ясен сигнал към обществото. С цел да не се допусне още тогава разцеплението се стигна до документ, който и петимата лидери подписаха, че ще се проведе конгрес през септември. Това не стана. Тогава представителите на „България на гражданите” и лично госпожа Кунева не присъстваха, а водеха преговори по телефона, изнудвайки, че няма да се появят защото това би било ясен знак, че ще има разцепление ако се избере лидер”, допълни Караджов. По думите му сега по същия начин бе процедирано с един много достоен човек – лидера на БЗНС Николай Ненчев , чиято кандидатура стояло достатъчно дълго време и бе елемент на консенсус между лидерите. Той трябваше да бъде зам.-председател на НС. Това е вашето предложение, но то няма да стане. Или излизате с моето предложение, или казваме на всички, че се разделяме“, заяви Кунева“, коментира Караджов. Според още от първия ден на работата на парламента се разбрало, че в групата на Реформаторите има изнудване.

Радан Кънев: Възможно е да има тройна среща между ГЕРБ, РБ и ПФ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4394015

Тройна среща между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт е напълно възможна. Това заяви лидерът на ДСБ и един от водачите на Реформаторския блок Радан Кънев на влизане в парламента.
Кънев заяви, че няма намерение да се отрича от Корман Исмаилов и Народна партия "Свобода и достойнство", която от ПФ не одобряват. Тройна среща между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт е напълно възможна. Това заяви лидерът на ДСБ и един от водачите на Реформаторския блок Радан Кънев на влизане в парламента. Кънев заяви, че няма намерение да се отрича от Корман Исмаилов и Народна партия "Свобода и достойнство", която от ПФ не одобряват.

Борисов на фона на Реформаторите изглежда принципен и последователен

http://www.zapernik.com/bulgariya/borisov-na-fona-na-reformatorite-izglejda-principen-i-posledovatelen_35205/

Психиатрите са категорични: когато български политик говори за борба с корупцията, това трябва да се приема като суицидно поведение. Мислех, че е невъзможно, но се случи: с преговорите за правителство Реформаторите успяха да направят така, щото Борисов на техен фон да изглежда принципен и последователен. Това каза популярният тв водещ и писател Любен Дилов Син в своята фейсбук страница по повод актуалните политически събития, свързани със съставянето на правителство в България.

50 страни обещават да се борят срещу укриването на данъци

http://www.investor.bg/evropa/334/a/50-strani-obeshtavat-da-se-boriat-sreshtu-ukrivaneto-na-danyci-182742/

Швейцария, която досега бе символ на банковата тайна, официално ще потвърди в Берлин намерението си да се ангажира в борбата срещу данъчните измами

Караджов: Водени са разговори с Борисов зад гърба на РБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=268902

"Паралелни прегори са водени с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов без да е уведомен никой от Реформаторския блок". Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов, който влезе в медийното полезрение заради критиките си към Меглена Кунева, че рекетира останалите членове на формацията, като под заплаха от разцепление прокарвала всяко свое решение.

Мая Манолова: Няма да разрешим връщане на дянковщината и цветановщината

http://offnews.bg/news/n_1/n_409925.html

"Избирателите ни дадоха с 39 народни представители мястото на опозиция. Приемаме тази роля и смятаме да я реализираме съвестно и отговорно, да внасяме законопроекти. Няма да разрушаваме държавата, както правеше опозицията в предния парламент. Не очаквайте да подкрепяме решения, които да ощетяват хората, нито да позволим да се върне дянковщината и цветановщината." Това заяви Мая Манолова (БСП) в интервю за bTV тази сутрин. Тя бе категорична, че БСП "няма как да се прегърне с една дясна партия" и да управлява с ГЕРБ и все пак бе категорична, че правителство трябва да има и че именно съставянето му показва отговорно поведение. "Бойко Борисов да сформира правителство - без значение дали коалиционно или не - и да се заеме с решаването на важните за хората проблеми, това е отговорността му", заяви Манолова. Най-лошият вариант, смята Манолова, е провеждането на предсрочни избори, които биха ни вкарали в спирала на несигурност и нестабилност. Манолова бе категорична, че в БСП няма да допуснат орязване на социални права и че ако има такива мерки, "първите по-сериозни протести могат да се окажат фатални за едно неясно управление". Манолова коментира и казуса "Бат' Сали", избран от родния й град Кюстендил. Изборът на Александър Методиев от ДПС именно от Кюстендил предизвика протести и искания за промяна на метода на разпределение на мандатите. "Проблемът не е в метода на разпределение на мандатите. Няма метод, който да може да разпредели пропорционално и абсолютно справедливо мандатите на 8 партии в 31 многомандатни района", бе категорична Манолова. Тя заяви още, че методиките, използвани досега, при предишни избори, дават още по-големи изкривявания. Тя коментира и проблемите в БСП. "Хората очакват нови, други лица, много сериозни промени от най-ниското до най-високото ниво. Председателят нна партията има пълната ми подкрепа, ако реши да ги предприеме. Необходима е генерална промяна в партията", каза тя.

Кънев: Възможна е тройна среща между ГЕРБ, Реформаторите и Патриотите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4394008

Тройна среща между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт е напълно възможна. Това заяви лидерът на ДСБ и един от водачите на Реформаторския блок Радан Кънев на влизане в парламента.
Кънев заяви, че няма намерение да се отрича от Корман Исмаилов и Народна партия Тройна среща между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт е напълно възможна. Това заяви лидерът на ДСБ и един от водачите на Реформаторския блок Радан Кънев на влизане в парламента. Кънев заяви, че няма намерение да се отрича от Корман Исмаилов и Народна партия "Свобода и достойнство", която от ПФ не одобряват.

В Габрово и Бургас остава бедственото положение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4394004

От днес в община Габрово се възстановяват учебните занятия. Остава обаче в сила бедственото положение, защото обстановката в общината все още е усложнена, информира БГНЕС.
Питейната вода е негодна за употреба, заради замътване на язовира. Десетки екипи отстраняват повреди по електропреносната мрежа, но тежкият и мокър сняг причинява нови. От днес в община Габрово се възстановяват учебните занятия. Остава обаче в сила бедственото положение, защото обстановката в общината все още е усложнена, информира БГНЕС. Питейната вода е негодна за употреба, заради замътване на язовира. Десетки екипи отстраняват повреди по електропреносната мрежа, но тежкият и мокър сняг причинява нови.

Ивайло Калфин: Няма как АБВ да участва в дясноцентристко правителство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393995

Трябва да се положат всички усилия да се създаде правителство. Броженията между някои парламентарни групи трябва да спрат и да бъде сформирано управленско мнозинство. Това каза на влизане в парламента председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин.   Ако се прави дясноцентристка коалиция, ние няма как да участваме. Трябва да се положат всички усилия да се създаде правителство. Броженията между някои парламентарни групи трябва да спрат и да бъде сформирано управленско мнозинство. Това каза на влизане в парламента председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин. Ако се прави дясноцентристка коалиция, ние няма как да участваме.

В Донбас безпилотни апарати на ОССЕ

http://www.cross.bg/aparati-bezpilotni-rysiya-1437364.html

/КРОСС/ Москва разчита, че всички въпроси относно използването на безпилотни апарати на Русия и други страни за нуждите на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна ще бъдат съгласувани в най-близко време, каза Юрий Материй от руското МВнР, предаде „Гласът на Русия". Дипломатът напомни, че в източна Украйна тези дни започнаха да действат цивилни безпилотни апарати от Австрия. Сферата на използването на военни апарати, в това число и от Русия, сега са предмет на обсъждане в седалището на ОССЕ във Виена с участието на военни специалисти.    

Честваме 100 години от рождението на Българския патриарх Максим

http://www.cross.bg/patriarh-maksim-mitropolit-1437365.html

/КРОСС/Честваме 100 години от рождението на Българския патриарх Максим. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи архиерейска заупокойна света Литургия в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя", която ще бъде оглавена от Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит. В митрополията ще се състои и възпоменателна вечер. Патриарх Максим управлява Българската православна църква повече от 40 години. Роден като Марин Найденов Минков на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, през 1941 г. приема монашески подстриг в параклиса на Богословския факултет с името Максим, а след това е ръкоположен за йеродякон. През 1947 г. е възведен в архимандритско достойнство от Доростолския и Червенски митрополит Михаил.По-рано духовникът е бил послушник в Троянския манастир, по-късно завършва Софийската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет и служи три години в русенския храм „Успение Богородично". От 1947 до 1950 г. архимандрит Максим е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, а от 1950 до 1955 г. е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. След завръщането си в България, през 1955 г., е назначен за главен секретар на Светия синод, на този пост е до 1960 г. На 30 декември 1956 г. е хиротонисан в епископски сан като епископ Браницки по предложение на патриарх Кирил. През 1960 г. е избран и утвърден за Ловчански митрополит

Димитър Главчев: Формулите за съставяне на кабинет се сменят не по наша вина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393999

Няма промяна в това, което сме казали за съставянето на управленска коалиция. Всички срещи са публични. Това каза на влизане в парламента депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламента Димитър Главчев.
По-лошо нещо от липсата на правителство е съставянето на безпринципно такова. Важно е да бъде съставено стабилно правителство, Няма промяна в това, което сме казали за съставянето на управленска коалиция. Всички срещи са публични. Това каза на влизане в парламента депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламента Димитър Главчев. По-лошо нещо от липсата на правителство е съставянето на безпринципно такова. Важно е да бъде съставено стабилно правителство,

Андрей Райчев: ДПС искат една-две години почивка от властта

http://web.barometar.net/65533/

Делян Пеевски престоя много на политическата сцена. Хората се дразнят и като ходи на работа, и като не ходи. Той вече не е изгоден за ДПС, но за партията беше важно да го вкара в парламента, за да покаже, че цялата тази критика не е нещо, което тя приема. Тази теза изрази пред bTV социологът [...]

Главчев: Не по наша вина се сменят формулите за съставяне на кабинет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393988

Няма промяна в това, което сме казали за съставянето на управленска коалиция. Всички срещи са публични. Това каза на влизане в парламента депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламента Димитър Главчев.
По-лошо нещо от липсата на правителство е съставянето на безпринципно такова. Важно е да бъде съставено стабилно правителство, Няма промяна в това, което сме казали за съставянето на управленска коалиция. Всички срещи са публични. Това каза на влизане в парламента депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламента Димитър Главчев. По-лошо нещо от липсата на правителство е съставянето на безпринципно такова. Важно е да бъде съставено стабилно правителство,

60 % от учениците с проблеми в костно-мускулната система

http://pik.bg/60--от-учениците-с-проблеми-в-костно-мускулната-система-news243382.html

60 % от учениците с проблеми в костно-мускулната система

60 % от учениците у нас имат проблем с костно-мускулната система. Данните са повод Институтът за семейна политика да организира безплатни ортопедични прегледи на деца от първи до осми клас, съобщава БНР.

Специалисти ще преглеждат без предварително записване в ортопедичната болница в София на бул. „Никола Петков" 56 от 9.00 до 14.00 часа, обясни председателят на института Христина Христова. Оказва се, че близо 13 % от децата на възраст между 7 и 9 години страдат от гръбначни изкривявания, които по-късно оказват влияние на здравословното им състояние.

Безплатните благотворителни профилактични прегледи за деца за гръбначни изкривявания и костно-мускулни проблеми ще продължат три дни. Те са организирани от института в партньорство с Университетската специализирана болница по ортопедия - Горна Баня.

Христова посочи, че високият проблем на деца с проблеми с костно-мускулната система се дължи на факта, че те не спортуват достатъчно, стоят прекалено дълго пред компютрите.

Друга причина е, че малките ученици носят тежки чанти. По думите на Христина Христова и родители, и учители, и медици правят системна грешка, а именно, че не се прави профилактика.

Като резултат от това проблемите в опорно-двигателния апарат не се откриват навреме. Това пък от своя страна води до сериозни увреждания и заболявания впоследствие.

Калфин: АБВ няма как да участва в дясноцентристко правителство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393986

Трябва да се положат всички усилия да се създаде правителство. Броженията между някои парламентарни групи трябва да спрат и да бъде сформирано управленско мнозинство. Това каза на влизане в парламента председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин.   Ако се прави дясноцентристка коалиция, ние няма как да участваме. Трябва да се положат всички усилия да се създаде правителство. Броженията между някои парламентарни групи трябва да спрат и да бъде сформирано управленско мнозинство. Това каза на влизане в парламента председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин. Ако се прави дясноцентристка коалиция, ние няма как да участваме.

Корнелия Нинова: В петък гледаме доклада на БНБ в парламента

http://pik.bg/корнелия-нинова-в-петък-гледаме-доклада-на-бнб-в-парламента-news243381.html

Корнелия Нинова: В петък гледаме доклада на БНБ в парламента

В петък ще гледаме доклада на БНБ в парламента. Първо доклада, вероятно после закона за КТБ.

Това коментира пред журналисти на влизане в Народното събрание депутатката от левицата Корнелия Нинова.

Тя изтъкна, че на БСП е отредена ролята на опозиция, но ще подкрепя пунктове, които съвпадат с програмата им.

"Ер Франс" с лоши резултати заради стачката

http://www.vesti.bg/novini/er-frans-s-loshi-rezultati-zaradi-stachkata-6026053

"Ер Франс" съобщи, че резултатите й за третото тримесечие са пострадали заради рекордно дългата стачка на пилотите. Оборотът на компанията е намалял с 416 милиона евро (530 милиона долара).

Бивш подуправител на БНБ: Проблемът на КТБ е ликвиден

http://econ.bg/Новини/Бивш-подуправител-на-БНБ-Проблемът-на-КТБ-е-ликвиден_l.a_i.589433_at.1.html

Проблемът на КТБ е ликвиден, а БНБ е трябвало единствено да осигури подкрепа. Това заяви в ефира на bTV бившият подуправител на централната...

Заблуда е, че домашната ракия е безопасна

http://www.cross.bg/rakiya-alkoholi-izsledvane-1437362.html

/КРОСС/ И тази есен селските казанджийници задимиха като някогашните комини на Манчестър. След слабата гроздова реколта би трябвало да нямат много работа, ама не - в казаните влиза и изгнило грозде, и скапани от дъждовете плодове с надеждата, че с добавената захар ферментация ще има, т.е. алкохол. За мнозина количеството е важно, не материалът дали е качествен. Затова на каквато и превъзнасяна домашна шльоковица да се направят лабораторни проби, резултатите ще са с предизвестен край: „От 50 мл може и да не умрете, но по-добре хич не ги пийте". Това бе отговорът на специалисти, когато „24 часа" занесе преди време две плодови и две гроздови домашни ракии в Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. Две от бутилките бяха купени от Женския пазар в София, а другите бяха дело на казанджии в Плевенско. Констатацията бе: „Питиетата са с много лоши качества. Изхвърляйте ги". Експертите посочиха, че при изваряването на ракия много важно е качеството на суровината, но стопаните слагат в казаните всякакви вторични суровини - изгнили плодове заедно с костилките, богатите на метанол ферментирали компоти и мухлясали мармалади. Втората голяма грешка на хората била, че не отделяли т.нар. първак, от който най-често стават отравянията, тъй като е изключително богат на отровния метилов алкохол. Но не само той е вреден

Обсъждат обслужването и състоянието на обектите за настаняване в Златни пясъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=268856

Дирекция Природен парк „Златни пясъци” на 30 октомври 2014г. ще бъде домакин на работна среща “Състояние и развитие на зоната с обекти за настаняване и обслужване на територията на ПП „Златни пясъци”. Събитието се организира в рамките на проект “Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Златни пясъци”, финансиран по ОП „Околна среда 2007-2013г”, научи Moreto.

"Левски" се доближава до привличането на желания нападател

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/29/2408766_levski_se_doblijava_do_privlichaneto_na_jelaniia/?ref=rss


"Левски" се е доближил до възможността да привлече търсения нападател. Сините очакват положително развитие на преговорите с Гийон Фернандес, пише 'Гонг".

28-годишният футболист беше искат на "Георги Аспарухов" през лятото. Тогава обаче имаше разминавания заради високите финансови изисквания на играча.

Впоследствие Фернандес е бил на проби в отбори в Испания и Англия, но и там не се е стигнало до договор. Твърдението е, че нападателят вече е готов да подпише в "Левски"....

След избора на временна бюджетна комисия започва фактическият разговор за КТБ

http://www.cross.bg/banka-tzonev-vlozhitelite-1437363.html

/КРОСС/В Народното събрание вече е законопроектът на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, който е допълнение на Закона за кредитните институции. Законопроектът предвижда две хипотези. Йордан Цонев ти посочи пред БНР: Банка, поставена под особен надзор - хипотезите важат всичките - за разкриване на банковата тайна на лицата и т.н. И втората хипотеза - банка с отнет лиценз - те пак важат. Така че, ако Народното събрание не ги приеме до отнемането на лиценза, текстовете ще важат. В предния парламент ДПС, в мое лице, предложи конкретно решаване на казуса за вложителите. Ние предложихме още тогава до банка, поставена под особен надзор, вложителите да имат достъп и веднага да започне изплащането на влоговете. Този законопроект не решава конкретните проблеми на вложителите, защото ние вече предложихме да бъдат решение. А сега трябва да бъде прието от мнозинството, което ще управлява. Ние предпочетохме да направим законопроектът да касае само частта му това, което е ставало в КТБ. Да знае българското общество кой има кредити и не си ги връща, как акционерите са харчили парите на вложителите за придобиване на собствени имоти, кои политици имат сметки, депозити и кредити. Това е, което искаме ние. Цонев съобщи, че днес в НС ще бъдат избрани две временни комисии - едната по правни въпроси и едната по бюджет и финанси. По този повод той заяви, че има готовност, след като бъде избрана временната бюджетна комисия, да се изслуша БНБ и да започне фактическият разговор за КТБ

Русия предупреди за увеличаване на бежански поток от Украйна

http://www.cross.bg/rysiya-ykraiina-hilyadi-1437361.html

/КРОСС/ Русия прогнозира евентуално увеличаване броя на бежанци от Украйна, поради продължаващите обстрели на населени пунктове в югоизточната част на страната. Това заяви заместник на постоянния представител на Русия в ООН Евгени Зайцев на заседание на Съвета на сигурност, предаде ТАСС. Според Зайцев, сега на руска територия се намират около 830 хиляди граждани на Украйна, като 450 хиляди от тях са помолили за оформяне на официален статут, който да им дава възможност продължително време да се намират на територията на Руската Федерация, в това число статут на бежанец или временно убежище. Повечето от тези хора са възрастни хора, жени и деца.    

Ракета избухна на път към Международната космическа станция

http://www.mediapool.bg/raketa-izbuhna-na-pat-kam-mezhdunarodnata-kosmicheska-stantsiya-news226533.html

Секунди след старта си експлодира ракетата носител "Антарес", която трябваше да изведе до Международната космическа станция (МКС) товарния кораб Cygnus с 2.3 тона оборудване и хранителни продукти. Пострадали при инцидента няма. Полетът се изпълняваше от частната компания ”Orbital Sciences” по договор с НАСА. Американската космическа агенция сключи договор за 2 милиарда долара с компанията, за да зарежда МКС с храна и оборудване до 2017 година. Това бе четвъртия полет на компанията. След катастрофата акциите й паднаха с 15%. "Антарес" работи с двигатели AJ26, които са модернизирана версия на изобретените по времето на СССР двигатели с течно гориво НК-33. Те са модифицирани от американската компания Aerojet Rocketdyne заедно с инженери от руското дружество "Кузнецов" от Самара. Двигателят НК-33 е разработен още през 60-те години за полетите до Луната, но през 1974 година програмата е закрита, а производството им е прекратено. Около 40 от произведените тогава двигатели бяха поръчани в началото на 90-те години от Aerojet, която има договор с Orbital да достави 20 модернизирани варианта за ракетите "Антарес". Вече са доставени 10, два от които са на избухналата тази нощ ракета. Според руски медии те са били изработени в началото на 70-те години и са престояли в складовете на СССР над 20 години. От NASA твърдят, че до старта не е имало никакви проблеми. Но през май тази година един от двигателите AJ-26 избухна при тестове в космическия център "Джон Стенис" в Мисисипи. Това принуди Orbital да отложи втората си мисия до МКС с един месец до 13 юли, но не разкри какъв е бил проблемът.

Калфин: Няма как АБВ да участва в дясноцентристко правителство

http://pik.bg/калфин-няма-как-абв-да-участва-в-дясноцентристко-правителство-news243378.html

Калфин: Няма как АБВ да участва в дясноцентристко правителство

Трябва да се положат всички усилия да се създаде правителство. Броженията между някои парламентарни групи трябва да спрат и да бъде сформирано управленско мнозинство. Това каза на влизане в парламента председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин.

Ако се прави дясноцентристка коалиция, ние няма как да участваме. Ако ГЕРБ прави по-широка коалиция, може да водим допълнителни разговори за подкрепа по определени теми, уточни той.

Калфин посочи, че АБВ ще постави три условия, за да подкрепи актуализацията на бюджета.


1/3 от хората не си намират работа след субсидирана заетост

http://www.cross.bg/rabota-zaetost-programa-1437359.html

/КРОСС/ 1/3 от хората, преминали през субсидирана заетост или обучение, не си намират работа след това. 55% от безработните са се реализирали на пазара на труда. Излезлите от програми, насочени към частните фирми, се реализират много по-добре, отколкото работилите в общински и държавни структури, но конкретни данни за това не бяха дадени. Повечето от намерилите работа са се устроили постоянно на пълен работен ден (87%), 5 на сто са намерили пост на 4-часов работен ден, а 7% - сезонна работа, което означава, че след това отново са били без работа. Това показва първото публично проучване за ефекта от програмите и мерките за заетост и обучения, финансирани само с държавния бюджет. Тук не е проучван ефектът на мерките по ОП "Развитие на човешките ресурси". Анкетирани са 1706 безработни лица, участвали в програмите, 1523 работодатели и експерти от бюрата по труда. Програмите в малките населени места са по-неефективни, защото там пазарът на труда е по-тесен. С най-добра реализация е област Благоевград, където 72% от преминалите през субсидирани места си намират работа след това. В челните позиции са и Кърджали и Ямбол. Най-неефективни са програмите във Видинско и Хасково, където едва 1/5 от безработните си намират след това работа, което експертите обясняват с ниското търсене на хора, както и с това, че програмите тук са основно насочени към общините. Най-неефективната програма е "От социални помощи към заетост"

ВМА изпраща министър

http://www.cross.bg/ministur-gerb-stol-1437360.html

/КРОСС/Въпреки че още не е ясно ще има ли правителство, номинации за министри не липсват. В надпреварата за най-горещия стол - този на здравеопазването, влезе и Военна болница. Трима нейни кадри се спрягат за парливия стол, пише "Стандарт". Това са шефът на болницата ген. Николай Петров, настоящият здравен министър д-р Мирослав Ненков и полк. Крум Кацаров, който управляваше клиниката няколко месеца след пенсионирането на ген. Стоян Тонев. Номинациите са на ГЕРБ, които искат на горещия стол да седне надпартиен и уважаван от гилдията лекар. Само така може да има реформа, мотивираха се герберите. И трите кандидатури са на достатъчно авторитетни медици, само преди броени дни доц. Кацаров стана дори "Лекар на годината". Заявката на ГЕРБ обаче автоматично изключва от надпреварата д-р Петър Москов от Реформаторския блок, който имаше апетити към поста. За сметка на това обаче в играта остават имената на съпартийците му Меглена Кунева, Радан Кънев и Божидар Лукарски. Те се спрягат за външно министерство и правосъдното ведомство. Реформаторите обаче искат участие и в земеделието, както и чисто ново министерство - на администрацията. Силните фигури от партията на Бойко Борисов остават фаворити за министерските кресла. Това са Лиляна Павлова за поста регионален министър, Ивайло Московски за транспортен, Делян Добрев за енергетика, Томислав Дончев ще е вицепремиер и министър по еврофоновете, за поста вице се спряга и името на Румяна Бъчварова

Манолова: Избирателите ни дадоха мястото на опозиция. Трябва да си стегнем кораба, има много пробойни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393975

Избирателите ни дадоха мястото на опозиция. Няма как да се прегърнем с ГЕРБ. Това заяви Мая Манолова от БСП в ефира на bTV.
За нас най-отговорното поведение е съставянето на правителство, но има разлика със ситуацията в Германия, коментира Манолова. Бойко Борисов преди изборите искаше и настояваше народът да го подреди. Народът го подреди. Избирателите ни дадоха мястото на опозиция. Няма как да се прегърнем с ГЕРБ. Това заяви Мая Манолова от БСП в ефира на bTV. За нас най-отговорното поведение е съставянето на правителство, но има разлика със ситуацията в Германия, коментира Манолова. Бойко Борисов преди изборите искаше и настояваше народът да го подреди. Народът го подреди.

Реформатори в тайна завера с Борисов?

http://frognews.bg/news_79136/

Паралелни преговори са водени с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов без да е уведомен никой от Реформаторския блок, каза по НТВ депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов, който критикува Меглена Кунева, че рекетирала останалите членове на формацията, като под заплаха от разцепление прокарвала всяко свое решение.

Студенти живеят без ток и парно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393970

От три дни студентите от блок 42 Б в Студентски град, са без осветление и отопление.   Според техници причина за спиране на тока са електрически печки, включени по едно и също време, които натоварват мрежата и кабелите не издържат.   "Учим и вечеряме на тъмно. Няма ток, няма топла вода, няма парно, добре, От три дни студентите от блок 42 Б в Студентски град, са без осветление и отопление. Според техници причина за спиране на тока са електрически печки, включени по едно и също време, които натоварват мрежата и кабелите не издържат.  "Учим и вечеряме на тъмно. Няма ток, няма топла вода, няма парно, добре,

Студенти живеят в пълен мрак и студ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393946

От три дни студентите от блок 42 Б в Студентски град, са без осветление и отопление.   Според техници причина за спиране на тока са електрически печки, включени по едно и също време, които натоварват мрежата и кабелите не издържат.   От три дни студентите от блок 42 Б в Студентски град, са без осветление и отопление. Според техници причина за спиране на тока са електрически печки, включени по едно и също време, които натоварват мрежата и кабелите не издържат.  "Учим и вечеряме на тъмно. Няма ток, няма топла вода, няма парно, добре,

Манолова: Няма как да се прегърнем с ГЕРБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393967

Избирателите ни дадоха мястото на опозиция. Няма как да се прегърнем с ГЕРБ. Това заяви Мая Манолова от БСП в ефира на bTV.
За нас най-отговорното поведение е съставянето на правителство, но има разлика със ситуацията в Германия, коментира Манолова. Бойко Борисов преди изборите искаше и настояваше народът да го подреди. Народът го подреди. Избирателите ни дадоха мястото на опозиция. Няма как да се прегърнем с ГЕРБ. Това заяви Мая Манолова от БСП в ефира на bTV. За нас най-отговорното поведение е съставянето на правителство, но има разлика със ситуацията в Германия, коментира Манолова. Бойко Борисов преди изборите искаше и настояваше народът да го подреди. Народът го подреди.

Мая Манолова: Задачата с казуса "Методиев" няма справедливо решение

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/29/2408760_maia_manolova_zadachata_s_kazusa_metodiev_niama/?ref=rss

Според депутата от БСП Мая Манолова, под чиято егида бяха приети промените в Избирателния кодекс в предишния парламент, задачата, която определи Александър Методиев - бат' Сали от ДПС, за депутат в Кюстендил, няма решение. 

"Няма метод и методика, които да разпределят пропорционално и абсолютно справедливо мандатите на 8 партии в 31 района, в които 9 с по четири мандата. Вчера проиграхме с известен професор по математика възможните методики, включително и тези от 2009 г. и от 2005 г....

Велико Търново ще е домакин на Международен фестивал на стъклото

http://velikotarnovo.actualno.com/Veliko-Tyrnovo-shte-e-domakin-na-Mejdunaroden-festival-na-stykloto-news_57442.html

Международен фестивал на стъклото ще бъде открит с пресконференция от 15,00 часа в сградата на Факултет по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, съобщиха от прес...

ГЕРБ не приема като условие позицията на Реформаторския блок

http://politics.actualno.com/GERB-ne-priema-kato-uslovie-pozicijata-na-Reformatorskija-blok-news_57446.html

ГЕРБ не приема като условие позицията на Реформаторския блок да не участват в правителство на малцинството, каза в кулоарите на парламента Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ. Тя заяви, че к...

Най-малко 18 миньори са блокирани в мина в Турция

http://europe.actualno.com/Naj-malko-18-miniori-sa-blokirani-v-mina-v-Turcija-news_57451.html

Най-малко 18 миньори са блокирани в мина в провинция Караман в Турция. Други 20 души са били спасени. Според първоначалната информация инцидентът е бил предизвикан от наводнение в частната мината &am...

Къде се нареди България в световна класация за правене на бизнес?

http://business.actualno.com/Kyde-se-naredi-Bylgarija-v-svetovna-klasacija-za-pravene-na-biznes--news_57454.html

България е на 38-о място в класацията на най-добрите държави за правене на бизнес. Подреждането е на Световната банка и в него участват 189 страни, съобщава BBC. От балканските държави преди нас са...

“Ислямска държава” екзекутирала и руски инженер?

http://www.cross.bg/gorbynov-zalozhnitzi-ryskiyat-1437358.html

/КРОСС/ Руското посолство в Сирия проверява информацията, че руският гражданин Сергей Горбунов е бил екзекутиран в страната от екстремисти от „Ислямска държава“, съобщи агенция ТАСС, цитирана от fakti.bg . Руски медии предадоха тази новина, тиражирана първоначално от американското издание „Ню Йорк Таймс“.  Според него, руснакът е бил похитен от ислямисти през октомври миналата година. Заедно със заложници от други държави той се намирал в сирийския град Рака. От края на 2012 г. в Сирия са били отвлечени най-малко 23-ма чужденци, като 15 от тях бяха впоследствие освободени. Според изданието, за всеки от тях са били платени поне по 1,6 млн. фунта стерлинги средно. Петима заложници бяха екзекутирани. Терористите искали да разменят Горбунов за своя съратник Халид Сулейман от Саудитска Арабия или да получат През октомври 2013 г. в YouTube бе публикуван запис, в който руският инженер казва, че ако Москва не изпълни исканията на похитителите, те ще го убият. След отказа на руското правителство да плати откуп, заканата е била изпълнена. Според „Ню Йорк Таймс“ Горбунов е би ликвидиран през пролетта на тази година.

Яне Янев: КТБ е финансирала пет парламентарни групи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393960

Няма как тази политическа система да роди нещо смислено и различно. Поради тази причина се водят преговори, които в голямата си част се основават само на едно условие – да се запази този парламент. В противен случай повечето играчи в него няма да влязат в следващото Народно събрание. Това заяви пред Нова тв Яне Янев, председател на РЗС. Няма как тази политическа система да роди нещо смислено и различно. Поради тази причина се водят преговори, които в голямата си част се основават само на едно условие – да се запази този парламент. В противен случай повечето играчи в него няма да влязат в следващото Народно събрание. Това заяви пред Нова тв Яне Янев, председател на РЗС.

Първото редовно пленарно заседание на парламента

http://www.moreto.net/novini.php?n=268897

Първото редовно пленарно заседание на 43-тия парламент ще се проведе днес(29 октомври). То ще започне от 9.00 часа, а от 8.30 часа ще се проведе председателски съвет. В понеделник беше учредяването на 43-ия парламент. На него бяха определени и председателите на парламентарните групи.

Мая Манолова: Няма да позволим да се върне цветановщината

http://www.bnews.bg/article-120271

Според Мая Манолова в българския парламент има достатъчно дясноцентристки партии и ролята и отговорността е на Борисов и неговата партия да състави правителство.

Караджов: Водени са разговори с Борисов зад гърба на РБ

http://www.cross.bg/kyneva-karadzhov-ostanalite-1437357.html

/КРОСС/Паралелни прегори са водени с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов без да е уведомен никой отРеформаторския блок". Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов, който влезе в медийното полезрение заради критиките си към Меглена Кунева, че рекетира останалите членове на формацията, като под заплаха от разцепление прокарвала всяко свое решение. „Това не е персонален проблем между нас. Работата в РБ продължава по същия начин, както е продължавала и преди. Написаното от мен беше един обикновен коментар. Важно е когато го напише депутат. Когато чрез методите на изнудването и блокирането на политически решения се стигне до други политически решения от страна на партията на госпожа Кунева, но са нежелани от останалите, това е което аз наричам изнудване", заяви той. „Спомняте си, че Радан Кънев подаде оставка като говорител на блока през лятото тази година с мотив, че дейността на политическите приоритети на блока е блокирана и няма съгласие по основните приоритети. Това беше първия ясен сигнал към обществото. С цел да не се допусне още тогава разцеплението се стигна до документ, който и петимата лидери подписаха, че ще се проведе конгрес през септември. Това не стана

Акция за превишена скорост, тотален и постоянен контрол на пътя започва от днес

http://www.zapernik.com/krimi/akciya-za-previshena-skorost-totalen-i-postoyanen-kontrol-na-putya_35204/

От днес започва денонощна акция на КАТ срещу превишената скорост. Тя ще продължи и утре. Кръстена е "24 часа контрол на скоростта".

Ще се извършва тотален и постоянен контрол на скоростта на движение на моторните превозни средства по пътищата, уточняват от МВР. Посочва се, че операцията е първата по рода си в България и е част от предприетите от пътна полиция мерки за подобряване на пътно-транспортната обстановка в страната.

Подобен модел се прилага успешно и в други...

Продължава

Янев: Пет парламентарни групи са финансирани от КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393956

Няма как тази политическа система да роди нещо смислено и различно. Поради тази причина се водят преговори, които в голямата си част се основават само на едно условие – да се запази този парламент. В противен случай повечето играчи в него няма да влязат в следващото Народно събрание. Това заяви пред Нова тв Яне Янев, председател на РЗС. Няма как тази политическа система да роди нещо смислено и различно. Поради тази причина се водят преговори, които в голямата си част се основават само на едно условие – да се запази този парламент. В противен случай повечето играчи в него няма да влязат в следващото Народно събрание. Това заяви пред Нова тв Яне Янев, председател на РЗС.

Почина президентът на Замбия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393949

Президентът на Замбия Майкъл Сата е починал в Лондон, съобщиха днес замбийски медии, цитирани от Ройтерс.
Майкъл Сата е бил на Острова, за да се лекува от неуточнена болест.
Предстои заседание на замбийското правителство. Засега няма официална информация от представители на властите в столицата Лусака. Президентът на Замбия Майкъл Сата е починал в Лондон, съобщиха днес замбийски медии, цитирани от Ройтерс. Майкъл Сата е бил на Острова, за да се лекува от неуточнена болест. Предстои заседание на замбийското правителство. Засега няма официална информация от представители на властите в столицата Лусака.

Главчев: Формулите за съставяне на кабинет се сменят не по наша вина

http://pik.bg/главчев-формулите-за-съставяне-на-кабинет-се-сменят-не-по-наша-вина-news243358.html

Главчев: Формулите за съставяне на кабинет се сменят не по наша вина

Няма промяна в това, което сме казали за съставянето на управленска коалиция. Всички срещи са публични. Това каза на влизане в парламента депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламента Димитър Главчев.

По-лошо нещо от липсата на правителство е съставянето на безпринципно такова. Важно е да бъде съставено стабилно правителство, което да стъпи на принципна основа, подчерта той.

Формулите за съставяне на кабинет се сменят не по наша вина. Ние държим на нашата програма, заяви още Димитър Главчев.


Мая Манолова: Отговорно поведение означава съставяне на правителство

http://www.cross.bg/manolova-podkrepa-depytat-1437356.html

/КРОСС/ БСП приема ролята на опозиция, която ни отредиха избирателите. Няма как да се прегърнем с ГЕРБ, но ще бъдем конструктивна опозиция. Няма да допуснем връщане на дянковщината и цветановщината, каза Мая Манолова от БСП в интервю за ВTV. Форматът на бъдещото управление е без значение за нас. Това, което трябва да се направи, е да продължат откритите разговори. Това, което избирателят със сигурност няма да позволи, са неясните договорки и подкрепа, каза Манолова и посъветва десните да се въздържат от подобни действия. Отговорността за негласната подкрепа на ДПС, ако такава наистина е договорена, ще бъде на ГЕРБ. Времето на скритите договорки свърши. Гражданското общество е будно. Първите по-сериозни протести може да се окажат фатални за едно неясно управление, посочи Манолова. Всеки лидер трябва да се държи на нивото на своята отговорност. За нас отговорно поведение означава съставяне на правителство, подчерта тя. Според нея лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е показал „политическо високомерие и неточна оценка", когато от парламентарната трибуна посочи три варианта за работа на следващото правителство - до местните избори през 2015 г., до президентските през 2016 г. и пълен мандат. Тя посочи, че освен от политическата подкрепа, животът на правителството зависи и от гражданите, които няма да позволят орязване на социални права. През следващите месеци трябва да стегнем кораба си, той има много пробойни. Започнали сме своята работа

Радев: Закон Пеевски-Цонев за КТБ=Ал Капоне срещу сухия режим

http://frognews.bg/news_79135/

Колкото повече компромиси, толкова по-кратък хоризонт за правителството. Ако държавните ни мъже се издигнат над тщеславието си, тогава може за години да се решат 10 точки, първата от които е КТБ, каза по НТВ Муравей Радев, бивш финансов министър.

Край на робството от Топлофикация!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/krai-na-robstvoto-ot-toplofikaciya_35203/

Няма такса сградна инсталация - край на робството!

СППП уведомява потребителите, че от 25.07.2014 г. е налице изменение на Закона за защита на потребителите (ЗЗП), което е в синхрон с най-новите изисквания на законодателството на ЕС (Директива 2011/83 относно правата на потребителите). Съгласно това изменение потребителят не е длъжен да заплаща за стоки или услуги, които не са изрично поискани от него. Това включва и правото на потребителите да не заплащат за доставени вода, газ, електрическа или топлоенергия, при условие че тези услуги не...

Продължава

Преговорите за правителство стават все по-трудни

http://www.cross.bg/blok-gerb-sreshta-1437355.html

/КРОСС/Преговорите за съставяне на правителство стават все по-трудни. Резултатът от лидерската среща вчера не даде очаквания резултат. "Всеки ден преговаряме", бе лаконичният коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който във видимо лошо настроение влезе днес в Народното събрание. "Проведени са кратки контактни разговори за насрочване на тройна среща", съобщи Радан Кънев от Реформаторския блок. Късно снощи в парламента последва среща между преговарящия екип на ГЕРБ, в лицето на Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, и лидера на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев, която не бе обявена официално. На въпрос ще има ли България правителство, отговорът на Дончев и Кънев беше лаконичен: "Рано е да се каже", а Румяна Бъчварова добави: "Полагаме усилия". След срещата си с лидерите на парламентарно представените политически формации, с изключение на „Атака", Бойко Борисов обяви, че единственият работещ вариант е да се сформира правителство на малцинството с ГЕРБ и РБ, която да разчита на различни тематични коалиции. Реформаторите обаче не се съгласиха с формулата и поискаха трипартийно управление, включващо и Патриотичния фронт. В кулоарите на парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов не видя проблем, въпреки че допреди няколко дни идеята беше формацията да бъде третата партия зад правителството. „Никога не сме се натискали за Тройна коалиция

Преговорите за правителство стават все по-трудни

http://www.cross.bg/blok-gerb-kunev-1437355.html

/КРОСС/Преговорите за съставяне на правителство стават все по-трудни. Резултатът от лидерската среща вчера не даде очаквания резултат. Късно снощи в парламента последва среща между преговарящия екип на ГЕРБ, в лицето на Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, и лидера на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев, която не бе обявена официално. На въпрос ще има ли България правителство, отговорът на Дончев и Кънев беше лаконичен: "Рано е да се каже", а Румяна Бъчварова добави: "Полагаме усилия". След срещата си с лидерите на парламентарно представените политически формации, с изключение на „Атака", Бойко Борисов обяви, че единственият работещ вариант е да се сформира правителство на малцинството с ГЕРБ и РБ, която да разчита на различни тематични коалиции. Реформаторите обаче не се съгласиха с формулата и поискаха трипартийно управление, включващо и Патриотичния фронт. В кулоарите на парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов не видя проблем, въпреки че допреди няколко дни идеята беше формацията да бъде третата партия зад правителството. „Никога не сме се натискали за Тройна коалиция. Ама никога не е ставало въпрос за Тройна коалиция. Винаги сме говорили за подкрепа на програма", уточни Сименов. „На първо място Реформаторският блок поддържа усилието за сформиране на мнозинство и управление в трипартиен формат - ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичен фронт

Президентът на Замбия почина в Англия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393945

Президентът на Замбия Майкъл Сата е починал в Лондон, съобщиха днес замбийски медии, цитирани от Ройтерс.
Майкъл Сата е бил на Острова, за да се лекува от неуточнена болест.
Предстои заседание на замбийското правителство. Засега няма официална информация от представители на властите в столицата Лусака. Президентът на Замбия Майкъл Сата е починал в Лондон, съобщиха днес замбийски медии, цитирани от Ройтерс. Майкъл Сата е бил на Острова, за да се лекува от неуточнена болест. Предстои заседание на замбийското правителство. Засега няма официална информация от представители на властите в столицата Лусака.

Проект „Граждански дебат за промяна”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4373676

Изпълнява се с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 г.
Към гражданите и неправителствените озганизации за участие в регионални граждански панели на тема
„Какво трябва да се промени в управлението на страната? Изпълнява се с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 г. Към гражданите и неправителствените озганизации за участие в регионални граждански панели на тема „Какво трябва да се промени в управлението на страната?" Сдружение „Болкан Асист"

КАТ: 24 часа „тотален контрол“ на скоростта

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kat-24-chasa-totalen-kontrol-na-skorostta-6026049

Акцията се провежда за първи път у нас – в продължение на два дни на пътя ще са над 700 пътни полицаи и цялата техника за контрол на скоростта

Преглед на печата, сряда, 29 октомври

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-сряда-29-октомври_l.a_i.589410_at.1.html

СТАНДАРТ: Още месец търсят спасение за КТБ Фалитът на Корпоративна търговска банка да бъде отложен поне с месец. Тази идея събира все...

Акция „24 часа контрол на скоростта“ ще се проведе днес и утре в страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=268880

Днес и утре на територията на цялата страната ще се проведе полицейска операция „24 часа контрол на скоростта“. В рамките на денонощие ще се извършва тотален и постоянен контрол на скоростта на движение на моторните превозни средства по пътищата.

Как вбесих професора и сега моля за прошка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393254

Всеки знае, че съм лош. И когато не късам главите на врабчетата, любимото ми хоби е да агитирам за мажоритарен вот. Затова този понеделник за мен бе голям купон. Не, не става дума за откриването на парламента – какво толкова? Все едно да гледаш “Дзифт” за четиридесет и трети път. 
Първо – по жълтите павета се разходиха между 100 и 1000 (според раз Всеки знае, че съм лош. И когато не късам главите на врабчетата, любимото ми хоби е да агитирам за мажоритарен вот. Затова този понеделник за мен бе голям купон. Не, не става дума за откриването на парламента – какво толкова? Все едно да гледаш “Дзифт” за четиридесет и трети път. Първо – по жълтите павета се разходиха между 100 и 1000 (според раз

Дървен труп премаза двата крака на 53-годишен

http://www.vesti.bg/novini/dyrven-trup-premaza-dvata-kraka-na-53-godishen-6026051

53-годишен мъж от село край Симитли пострада тежко при дърводобив снощи, транспортиран е за "Пирогов" с премазани крака, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Слави Бинев: Ние в тройки не участваме!

http://www.bnews.bg/article-120270

Подтекстът е ясен, ние в тройки не участваме. Ще подкрепим програма, която е в интерес на обществото. Това коментира Слави Бинев, бивш евродепутат и активист на Патриотичния фронт.

България падна с две позиции до 38 място в класация на Световната банка

http://pik.bg/българия-падна-с-две-позиции-до-38-място-в-класация-на-световната-банка-news243330.html

България падна с две позиции до 38 място в класация на Световната банка

България падна с две позиции до 38 място в класацията Doing Business 2015 на Световната банка, пише "Фокус".

Класацията оглавява Сингапур. В челната десетка влизат и Нова Зеландия, Хонконг, Дания, Южна Корея, Норвегия, САЩ, Великобритания, Финландия и Австралия. Преди България са Испания (31), Франция (33), Черна гора (36), Словакия (37). Въпреки това, страната ни изпреварва Белгия (42), Чехия (44), Румъния (48), Словения (51), Унгария (54) и Италия (56). 

Защо Фед трябва да се забърза с промяната на лихвената политика

http://www.investor.bg/sasht/337/a/zashto-fed-triabva-da-se-zabyrza-s-promianata-na-lihvenata-politika-182733/

Бавното покачване на лихвите означава инфлация и би принудило централната банка отново да смени курса, пише Мартин Фелдстеин

Гроздан Караджов: С Борисов са водени разговори зад гърба на РБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393936

"Паралелни преговори са водени с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов без да е уведомен никой от Реформаторския блок". Това заяви пред Нова тв депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов, който влезе в медийното полезрение заради критиките си към Меглена Кунева, че рекетира останалите членове на формацията, "Паралелни преговори са водени с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов без да е уведомен никой от Реформаторския блок". Това заяви пред Нова тв депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов, който влезе в медийното полезрение заради критиките си към Меглена Кунева, че рекетира останалите членове на формацията,

Частна ракета със съветски двигатели и товар на NASA избухна секунди след старта

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/29/2408762_chastna_raketa_sus_suvetski_dvigateli_i_tovar_na_nasa/?ref=rss


Ракета носител "Антарес" (Antares), която трябваше да изведе до Международната космическа станция товарния кораб Cygnus с 2.3 тона оборудване и продукти, избухна секунди след старта.

Пострадали няма, щетите са само в района на космодрума на остров Уолопс в щата Вирджиния.

Мисията беше четвъртата на частната компания Orbital Sciences, която има договор с американската аерокосмическа агенция NASA на стойност 2 млрд. долара. Товарите трябваше да се доставят до МКС до 2017г. и...

Българин отива на Световните финали по картинг спорт във Валенсия

http://www.cross.bg/vluchkov-ivan-sport-1437332.html

/КРОСС/Иван Влъчков от ЦСКА е републикански шампион по картинг спорт в клас Junior Max. Това му отрежда правото да представя България в световните финали във Валенсия, Испания, 24 - 30 ноември. Влъчков взе титлата след безапелационни победи в състезанията от Републиканския шампионат по картинг спорт, който се проведе от април до октомври тази година. Състезателят на ЦСКА Картинг спорт събра 262 точки, с което се нареди пред съперниците си Давид Будев (второ място с 206 точки) и Николай Петров (3 място със 180 точки). Финалният кръг се проведе в Кюстендил на 25 и 26 октомври 2014 година. Още в съботния манш Иван Влъчков подпечата шампионската си титла. Дори и на десета позиция той щеше да я грабне, тъй като имаше натрупани най-много точки от провелите се състезания през сезона. Бяха му нужни само 9 точки, за да се качи на най-високата стълбичка на края на годината. Маншът Влъчков завърши трети, въпреки че бе наказан за фалстарт с 3 секунди. Неблагоприятните метеорологични условия направиха състезанието трудно и изключително драматично. В неделния старт, който бе по-скоро за престиж, на редуващи се сняг и слънце и на мокро трасе, Влъчков отново бе безкромпомисен и победи и в двата манша с огромна разлика, с което доказа отличната форма, в която се намира. С купа и шампанско Иван Влъчков си тръгна от повечето състезания през сезона. Той си извоюва седем първи места от 12-те кръга на шампионата. Иван Влъчков е на 15 години. Роден е в София

Записват за евтини бригади в САЩ

http://pik.bg/записват-за-евтини-бригади-в-сащ-news243331.html

Записват за евтини бригади в САЩ

За по-евтини бригади в САЩ ще могат да се запишат родните студенти през следващите седмици. Поне 200-300 долара могат да спестят бъдещите висшисти, ако резервират работното си място отвъд Океана сега, а не през януари, когато обикновено напливът е най-голям, пише "Преса".

За да изкарат работно лято в страната на неограничените възможности, младежите трябва да отделят поне 600 долара. Тази такса обаче не осигурява твърдо работно място и затова е подходяща за студенти, които поне веднъж са били на подобна програма и имат договорка, че пак ще бъдат наети. Останалите, които нямат подобни оферти, е по-разумно да заложат на вариант с осигурена позиция, съветват консултанти.

Цената в такъв случай скача до 900 долара. И в двата сценария студентите трябва да предвидят пари за билет до САЩ, който също не е евтин. В повечето случаи разходите по заминаването достигат 2000 долара. Заради това и 300 долара отстъпка не са за пренебрегване. Въпреки солената сума не по-малко от 1500 бъдещи висшисти припечелват в САЩ всяко лято.

С работа там нашите момчета и момичета не само успяват да си върнат инвестираната сума, но и да се приберат със спестявания. Между 4000 и 10 000 долара успяват да заделят студентите за едно лято. Сумата зависи от това на колко места работят младежите, както и дали си позволяват пътувания и забавления. Най-добри надници дават в Аляска - над 10 долара на час.

Причината е, че заради отдалечеността и суровия климат на щата местните привличат с по-високи заплати. За сравнение почасовата ставка за сервитьори например е между 2 и 3 долара. Въпреки това такива позиции са сред най-желаните, защото младежите наваксват с бакшиши.

Специализираният наказателен съд ще гледа делото срещу „Килърите” 3

http://pik.bg/специализираният-наказателен-съд-ще-гледа-делото-срещу-„килърите”-3-news243322.html

Специализираният наказателен съд ще гледа делото срещу „Килърите” 3

Специализираният наказателен съд ще гледа делото срещу „Килърите” 3.

„Килърите” 3 е организирана престъпна група за изпълнение на „мокри поръчки” и разпространение на наркотици, лихварство и трафик на хора. Обвиняемите са Васил Василев, Милчо Петров, Борислав Николов, Иван Цветков, Йордан Костадинов, Георги Георгиев, Димитър Начков, Евгени Миленов, Марио Арнаудов, Калоян Томов, Мартин Николов и Мария Василева. Василев и Петров са обвинени за това, че са ръководили организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотици, лихварство и трафик на хора. Борислав Николов, Иван Цветков, Йордан Костадинов, Георги Георгиев, Димитър Начков, Евгени Миленов, Марио Арнаудов, Калоян Томов и Мартин Николов са обвинени за участие в организираната престъпна група. Съпругата на ръководителя Васил Василев – Мария Василева е обвинена в незаконно притежание на огнестрелно оръжие.

Делото ще се гледа от 13:30 часа.

Манолова: ДПС да оттегли Ал. Методиев, морално е

http://frognews.bg/news_79134/

Подкрепям протеста на съгражданите си, от Кюстендил съм и знам какво мислят хората. Те не желаят да имат Александър Методиев за свой представител, заяви по БТВ Мая Манолова от БТВ.

Проф. Емилия Миланова: Проблемът на КТБ е ликвиден

http://www.cross.bg/milanova-bankata-vidim-1437353.html

/КРОСС/ „Репутацията на БНБ е нарушена, репутацията на самия гуверньор - също, никой не застана зад него. Предполагам, че за да се възстанови репутацията на БНБ и в хората да се върне доверието, той ще подаде оставка", заяви бившият подуправител на БНБ проф. Емилия Миланова в интервю за BTV.  „Никоя банка не може да издържи на такива атаки. Законът за оздравяване на банката трябваше вече да е готов и да е внесен в парламента", каза още финансовият специалист. Според нея е възможно проблемите на КТБ и последващите действия на БНБ да са резултат от натиск. „Ако видим как се случва цялата процедура по надзора - тя категорично не трябваше да се случва по този начин", допълни професорът по финанси. „Сумата от 4,2 милиарда е шокираща. Разбира се, с разум трябва да видим как е получена тази сума. В началото процесът е започнал не както трябва и накрая е довел до този резултат, според който няма никакъв друг вариант освен да се отнеме лицензът на банката", разясни Миланова.  „Проблемът на КТБ е ликвиден. Единственото нещо, което трябваше да направи БНБ, е да осигури ликвидна подкрепа. Така, както видяхме, че се случват събитията покрай банката, изглеждаше организирано", каза проф. Миланова. До юни кредитите в КТБ са били обслужвани на 98%, а те са най-важният критерий, посочи тя

Реформаторът Караджов: Водени са разговори с Борисов зад гърба на РБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393930

"Паралелни преговори са водени с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов без да е уведомен никой от Реформаторския блок". Това заяви пред Нова тв депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов, който влезе в медийното полезрение заради критиките си към Меглена Кунева, че рекетира останалите членове на формацията,

Слави Бинев: В тройки не участваме

http://www.cross.bg/binev-borisov-programa-1437352.html

/КРОСС/ „Подтекстът е ясен - в тройки не участваме. Ще подкрепим програма, която е в интерес на обществото. Такава програма изключва по дефиниция участието на политически лидери и други заложници в едно управление", каза Слави Бинев в коментар на поисканото от Реформаторския блок правителство с участието на Патриотичния фронт. „За мен не е важно какво иска Борисов. Интересуват ни единствено желанията и проблемите на хората, които искаме да защитим. Не зная кой се е объркал, ние имаме последователна позиция. В предложената от нас програма са заложени проблемите на обществото. За нас е важно не кой ще изпълнява тази програма, а качествата, които биха позволили нейното изпълнение", коментира още Бинев. Той разкри, че вече има подготвен списък с министри в новия кабинет. „Видях написани имената на някакви хора и съм безкрайно учуден, защото за мен е редно да има конкурс. Избираме хора, които да управляват държавата и няма никакъв тест, който да докаже, че сме избрали най-добрия, а не сме поставили някой послушен", заяви Бинев. Бинев посочи, че в заявената преди време оценка за Бойко Борисов - „тиквен Буда", „Бойко ме поръча", „Глупостта е основният ми опонент, а Борисов е явен представител на това", няма промяна. „Винаги стоя зад думите си. За мен не е важно какво иска Бойко Борисов

Яне Янев: Пет парламентарни групи са финансирани в огромна степен от КТБ

http://www.cross.bg/yanev-parlamentarni-grypi-1437354.html

/КРОСС/Имате основания да считате, че някои хора се страхуват от отварянето на файловете на КТБ. И има за какво. Това каза Яне Янев в сутрешния блок на Нова телевизия в отговор на въпрос заради случая с Корпоративна търговска банка ли се бави съставянето на правителството. Ясно е, че КТБ е политическа банка, която да обслужва политици и групировки. Пет парламентарни групи са финансирани в огромна степен от КТБ. Може да се окаже, че КТБ има пет парламентарни групи в този парламент. Освен партии, финансирани са и определени ключови персони, каза Яне Янев. Финансовото разузнаване на практика не работи. Трупа едни огромни архиви, в това число топове, томове на хартиен носител, и нищо не се случва. От 2008 година финансовото разузнаване е замразено, заяви Яне Янев. Ако КТБ излезе такава, каквато е в същността си, ще покаже колко е порочен моделът и какви са политиците. Но за част от тях никога нищо няма да се говори, защото те са се справили навреме превантивно да заличат следите, смята Яне Янев.  Според него на много от политиците им е удобно да продължат да живеят в олигархичната система. Системата е сбъркана. А Делян Пеевски и Цветан василев са грешка на системата, коментира още Янев.  Съдебната система не е в състояние да се справи с проблеми от рода на КТБ, смята още Яне Янев. Според него главният прокурор е поставен постфактум

Експолитик от ДПС осъден за кражба на ток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393926

Бившият лидер на ДПС в Благоевградска област Кемал Демир от село Джигурово е осъден за кражба на ток. Пред Нова телевизия наказаният с една година пробация експолитик призна, че не е хубаво да се краде, но сподели, че го направил от немотия. Той се прикачил за един ден към табло на ЧЕЗ и го хванали.
"На една пенсия съм. Бившият лидер на ДПС в Благоевградска област Кемал Демир от село Джигурово е осъден за кражба на ток. Пред Нова телевизия наказаният с една година пробация експолитик призна, че не е хубаво да се краде, но сподели, че го направил от немотия. Той се прикачил за един ден към табло на ЧЕЗ и го хванали. "На една пенсия съм.

Бивш областен лидер от ДПС е осъден за кражба на ток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393918

Бившият лидер на ДПС в Благоевградска област Кемал Демир от село Джигурово е осъден за кражба на ток. Пред Нова телевизия наказаният с една година пробация експолитик призна, че не е хубаво да се краде, но сподели, че го направил от немотия. Той се прикачил за един ден към табло на ЧЕЗ и го хванали.  Бившият лидер на ДПС в Благоевградска област Кемал Демир от село Джигурово е осъден за кражба на ток. Пред Нова телевизия наказаният с една година пробация експолитик призна, че не е хубаво да се краде, но сподели, че го направил от немотия. Той се прикачил за един ден към табло на ЧЕЗ и го хванали. "На една пенсия съм.

Яне Янев: Пет парламентарни групи са финансирани в огромна степен от КТБ

http://www.cross.bg/yanev-parlamentarni-finansirani-1437354.html

/КРОСС/Имате основания да считате, че някои хора се страхуват от отварянето на файловете на КТБ. И има за какво. Това каза Яне Янев в сутрешния блок на Нова телевизия в отговор на въпрос заради случая с Корпоративна търговска банка ли се бави съставянето на правителството. Ясно е, че КТБ е политическа банка, която да обслужва политици и групировки. Пет парламентарни групи са финансирани в огромна степен от КТБ. Може да се окаже, че КТБ има пет парламентарни групи в този парламент. Освен партии, финансирани са и определени ключови персони, каза Яне Янев. Финансовото разузнаване на практика не работи. Трупа едни огромни архиви, в това число топове, томове на хартиен носител, и нищо не се случва. От 2008 година финансовото разузнаване е замразено, заяви Яне Янев. Ако КТБ излезе такава, каквато е в същността си, ще покаже колко е порочен моделът и какви са политиците. Но за част от тях никога нищо няма да се говори, защото те са се справили навреме превантивно да заличат следите, смята Яне Янев.  Според него на много от политиците им е удобно да продължат да живеят в олигархичната система. Системата е сбъркана. А Делян Пеевски и Цветан василев са грешка на системата, коментира още Янев. 

Глобяват при липса на технически паспорти във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268870

Глоба и акт по Закона за устройство на територията (ЗУТ) грозят собствениците на сгради първа, втора и трета категория, които не направят технически паспорти на строежите си до края на годината, информираха от район "Одесос".

Търсим 35 млн. лева за реклама на родния туризъм

http://pik.bg/търсим-35-млн-лева-за-реклама-на-родния-туризъм-news243329.html

Търсим 35 млн. лева за реклама на родния туризъм

35 млн. лева са необходими за национална реклама на България като туристическа дестинация, съобщи зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев, предаде "Монитор".

Сумата се получава, като се използва работещото в цяла Европа правило да се отделят по 2,5 евро за всеки чуждестранен турист, посетил страната. Дори да се осигурят подобни средства, нашият рекламен бюджет ще бъде в пъти по-малък от този на съседните страни, пресмятат специалистите.

Въпреки че отминаващата година беше доста лоша в климатично отношение, от януари до края на септември имаме 5,6% ръст на чуждестранните туристи спрямо 2013 г. За деветте месеца страната е посетена от 6,246 млн. чужденци дошли за почивка.

Още по-точен индикатор за реалната картина в бранша са приходите от международния туризъм, които се отчитат от БНБ в текущия баланс на страната.

Според централната банка от януари до август приходите имат ръст от 4,1% и са в размер на 2,351 млрд. евро, съобщи Ботев.

 

Татко Джокович печели първи мач

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393928

Лидерът в световната ранглиста Новак Джокович спечели първия си мач, след като вече е баща. На турнира в Париж сърбинът очаквано срази Филип Колшрайбер с 6:3, 6:4. Срещу германеца радостта на Джокович личеше в почти всяка топка. Ноле непрекъснато се усмихваше, след като миналата сряда се роди първото му дете.

Сега Джокович ще има по-трудна Лидерът в световната ранглиста Новак Джокович спечели първия си мач, след като вече е баща. На турнира в Париж сърбинът очаквано срази Филип Колшрайбер с 6:3, 6:4. Срещу германеца радостта на Джокович личеше в почти всяка топка. Ноле непрекъснато се усмихваше, след като миналата сряда се роди първото му дете. Сега Джокович ще има по-трудна

Лечение на кокоши трън

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393817

Причина за образуване на кокоши трън е вирус, наричан човешки папилома вирус. Най-често кокоши трън е възможно да се появи по пръстите на ръцете и краката и по рядко се появява по стъпалата и глезена, а изключителна рядко по други части на тялото, като подбедрицата раменете или видими области по-тялото. Причина за образуване на кокоши трън е вирус, наричан човешки папилома вирус. Най-често кокоши трън е възможно да се появи по пръстите на ръцете и краката и по рядко се появява по стъпалата и глезена, а изключителна рядко по други части на тялото, като подбедрицата раменете или видими области по-тялото.

Половината от потреблението на YouTube вече идва от мобилни устройства

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/29/2408397_polovinata_ot_potreblenieto_na_youtube_veche_idva_ot/?ref=rss


Половината от потреблението на YouTube вече идва от мобилни устройства. Все повече потребители гледат онлайн видео чрез своите смартфони и таблети, казва изпълнителният директор на YouTube Сюзън Вожчицки по време на конференцията Code Mobile.

Интересът на потребителите към онлайн видеото продължава да се засилва, отбелязва тя. Малките екрани на смартфоните и таблетите не са причина за потребителите да отлагат гледането на видео клипове за вкъщи пред компютъра.

В резултат...

Вземат отпечатъци от 3 пръста на всеки депутат

http://www.cross.bg/depytati-narodnite-glasyvane-1437351.html

/КРОСС/По 3 пръстови отпечатъка ще даде всеки депутат, за да бъде регистриран в системата за електронно гласуване на парламента. Ще се заснемат биометричните данни на два от пръстите на дясната ръка, и на един - от лявата. Това става ясно от специален наръчник, подготвен от администрацията на Народното събрание, който всички депутати получиха при старта му в понеделник. Как народните представители да използват машинката за гласуване и къде да поставят пръстите на ръката си, са част от полезните съвети, описани в ръководството за експлоатация на пулта. В него детайлно се обяснява какво представлява машинката. Наръчникът се пуска за първи път, защото в това НС половината депутати са новобранци, пише "24 часа". В няколко стъпки им се обяснява как точно се регистрира депутатът и как дава вота си. В инструкцията се посочва, че ако системата не приеме първия пръст, поставен в сензора за биометрични данни, може да се опита и с останалите два. Обяснява се също, че макар картата на народните представители да е безконтактна, е желателно те да я поставят в пулта преди регистрация, за да е сигурно отчитането ѝ.  

Слави Бинев: В тройки не участваме, ще подкрепим програма в интерес на обществото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393915

Ние в тройки не участваме. Ще подкрепим програма, която е в интерес на обществото. Такава програма изключва по дефиниция участието на политически лидери и други заложници в едно управление. Това коментира пред bTV Слави Бинев от Патриотичния фронт, след като вчера от Реформаторския блок поискаха правителство с участието на трети играч. Ние в тройки не участваме. Ще подкрепим програма, която е в интерес на обществото. Такава програма изключва по дефиниция участието на политически лидери и други заложници в едно управление. Това коментира пред bTV Слави Бинев от Патриотичния фронт, след като вчера от Реформаторския блок поискаха правителство с участието на трети играч.

Осъдиха бивш кмет за кражба на ток, той: Направих го от немотия

http://pik.bg/осъдиха-бивш-кмет-за-кражба-на-ток-той-направих-го-от-немотия-news243327.html

Осъдиха бивш кмет за кражба на ток, той: Направих го от немотия

Бившият лидер на ДПС в Благоевградска област Кемал Демир от село Джигурово е осъден за кражба на ток. Пред Нова телевизия наказаният с една година пробация експолитик призна, че не е хубаво да се краде, но сподели, че го направил от немотия. Той се прикачил за един ден към табло на ЧЕЗ и го хванали.

"На една пенсия съм. Злоупотребил съм, но няма да се повтори. Ако всички крадат, трябва да сме все подсъдими. Не одобрявам постъпката си, но много по-страшни неща стават в държавата. Аз за един ден съм осъден, а тези, които окрадоха КТБ, дали ще бъдат наказани“, пита бившият активист от ДПС.

„Като ти плачат децата и няма как да ги храниш, какво да направиш? Няма работа и затова има кражби“, коментира крадецът.

Съселяни на Кемал споделиха, че цялото село краде ток. Често хората остават и без телефонни връзки, защото някой все им краде кабелите.

Деветима ранени при катастрофи

http://www.vesti.bg/novini/devetima-raneni-pri-katastrofi-6026048

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 9 тежки катастрофи с 9 ранени, съобщиха от СБА.

Президентът на Замбия почина в лондонска болница

http://www.bnews.bg/article-120267

Президентът на Замбия Майкъл Сата е починал в лондонската болница „Крал Едуард VII", където е бил на лечение от 21 октомври.

Янев: 5 ПГ се страхуват от истината за КТБ

http://frognews.bg/news_79133/

Няма как тази политическа система да роди нещо смислено и логично и се водят преговори за запазване на този парламент, защото част от играчите при нови избори няма да са вътре, заяви по НТВ лидерът на РЗС Яне Янев.

Слави Бинев: В тройки не участваме! Ще подкрепим програма, която е в интерес на обществото

http://pik.bg/слави-бинев-в-тройки-не-участваме-ще-подкрепим-програма-която-е-в-интерес-на-обществото-news243326.html

Слави Бинев: В тройки не участваме! Ще подкрепим програма, която е в интерес на обществото

Подтекстът е ясен, ние в тройки не участваме. Ще подкрепим програма, която е в интерес на обществото. Такава програма изключва по дефиниция участието на политически лидери и други заложници в едно управление. Това коментира пред bTV Слави Бинев, бивш евродепутат, активист на Патриотичния фронт, след като вчера от Реформаторския блок поискаха правителство с участието на трети играч.

За мен не е важно какво иска Борисов. Нас ни интересуват единствено желанията и проблемите на хората, които ние искаме да защитим, допълни Бинев. 

Не знам кой се е объркал, ние имаме последователна позиция и не знам защо ни каните по стодиа, ние повтаряме едно и също. Все едно се очактва да изпуснем нещо, което да се разчете като разнобой. 

За нас няма значение кой ще изпълнява тази програма, а е важно да имат качества да я изпълнят. Има наредени вече 15 министри. Как са избрани, нали вие, ако си избирате сътрудник, ще ги подбирате по качества, поясни Бинев. 

Той изтъкна, че никога няма да се отметне от думите, казани по адрес на Бойко Борисов преди време. На въпрос какво е отношението му към Бойко Борисов Бинев посочи, че това е едно безкрайно недоверие. Не знам как обществото може да се спъва в един и същи камък, коментира активистът на Патриотичния фронт.


Първо редовно заседание на Народното събрание

http://econ.bg/Новини/Първо-редовно-заседание-на-Народното-събрание_l.a_i.589400_at.1.html

43-тото Народно събрание се събира на първото си редовно заседание, като депутатите ще започнат със създаване на две временни комисии – по правни...

КТБ - първа точка в дневния ред на депутатите за петък

http://offnews.bg/news/n_1/n_409924.html

Казусът "КТБ" е първа точка в дневния ред на 43-ия парламент за петък, 31 октомври. Депутатите ще разгледат доклада на Българската народна банка (БНБ) относно събитията и предприетите действия, свързани с Корпоративна търговска банка на Цветан Василев и дъщерната й Търговска банка "Виктория". Двете банки бяха поставени под специален надзор, съответно на 20 и 22 юни, заради риск от неплатежоспособност. От тогава банките се управляват от квестори, определени от БНБ, а вложителите нямат достъп до средствата си. Това предизвика острата реакция и на Брюксел. Миналата седмица Европейският банков орган изпрати поредно писмо до БНБ, чрез което ясно заяви, че Централната банка нарушава европейска директива, която изисква изплащането на средствата на вложителите да започне в ясно разписани кратки срокове. В същото време БНБ огласи и резултатите от одита на трите одиторски компании, според които "дупката" в КТБ е 4.2 милиарда лева.

Германия призова за солидарност със страните, приели сирийски бежанци

http://www.moreto.net/novini.php?n=268886

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова за „обещание за солидарност” от страна на международната общност за милионите сирийски бежанци и страните като Ливан, в които пребивава голяма част от тях. При старта на еднодневната конференция в Берлин Щайнмайер подчерта необходимостта от съсредоточаване на усилия не само върху хуманитарните нужди на бежанците, но и върху укрепване на стабилността на съседните държави, които поемат притока.

Хроничната умора показва мозъчно увреждане

http://www.vesti.bg/novini/hronichnata-umora-pokazva-mozychno-uvrezhdane-6026047

Хората, страдащи от синдрома на хроничната умора, имат мозъчни аномалии, показва проучване, публикувано в сряда в американското медицинско списание Radiology. Изследването е направено с различни техники на сканиране на мозъка.

Езиковед: Политическото говорене омекна

http://pik.bg/езиковед-политическото-говорене-омекна-news243325.html

Езиковед: Политическото говорене омекна

Политическото говорене омекна. Изведнъж се оказахме в една ситуация на смирение. Това каза в сутрешния блок на БНТ преподавателят и езиковед от СУ "Св. Климент Охридски" Надежда Сталянова.

По думите й след изборите езиковият тон се е променил заради променената политическа ситуация и влизането на рекордните осем партии в парламента. За съжаление, хората, които говорят за смирение, сме ги слушали много години.

Дано не съм права, но ми струва, че идеята за смирение не идва от вътрешно убеждение, а е наложено от ситуацията, коментира Сталянова.

По думите й в политическото говорене се забелязва връщане към най-добрите традиции от българското Възраждане. Бих се радвала езика да стане по-диалогичен, а не да наблюдаваме монолози, които паралелно съществуват.

Политиците трябва да се вслушват в събеседниците си, каза още езиковедът.


Слави Бинев: В тройки не участваме, има вече наредени 15 министри

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393907

Ние в тройки не участваме. Ще подкрепим програма, която е в интерес на обществото. Такава програма изключва по дефиниция участието на политически лидери и други заложници в едно управление. Това коментира пред bTV Слави Бинев от Патриотичния фронт, след като вчера от Реформаторския блок поискаха правителство с участието на трети играч. Ние в тройки не участваме. Ще подкрепим програма, която е в интерес на обществото. Такава програма изключва по дефиниция участието на политически лидери и други заложници в едно управление. Това коментира пред bTV Слави Бинев от Патриотичния фронт, след като вчера от Реформаторския блок поискаха правителство с участието на трети играч.

Божинов титуляр, играе 8 минути

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393910

Валери Божинов започна като титуляр и игра само 8 минути за "Тернана" при 1:3 като гост на "Капри" в италианската втора дивизия. Нападателят не се контузи. Вратарят Сала напарви нарушение за червен картон и трябваше да бъде сменен полеви футболист, за да влезе резервата. Треньорът на "Тернана" избра Божинов.

Националът Андрей Гълъбинов пък Валери Божинов започна като титуляр и игра само 8 минути за "Тернана" при 1:3 като гост на "Капри" в италианската втора дивизия. Нападателят не се контузи. Вратарят Сала напарви нарушение за червен картон и трябваше да бъде сменен полеви футболист, за да влезе резервата. Треньорът на "Тернана" избра Божинов. Националът Андрей Гълъбинов пък

Някой се бои да се отворят файловете на КТБ и диска на Меркел!

http://www.bnews.bg/article-120268

Нарочно се протака съставянето на нов кабинет, защото има страх от информацията, която ще излезе, ако се отворят файловете на КТБ. Това каза математикът Михаил Константинов в сутрешния блок на Нова.

Ракета на НАСА се взриви при изстрелване

http://www.cross.bg/nasa-raketnata-virdzhiniya-1437349.html

/КРОСС/Страшна експлозия на ракетната площадка във Вирджиния, от където беше изстреляна ракетата на НАСА - Antares, която трябваше да пренесе доставки за шестимата астронавти на МКС.  Ракетата се взриви малко след изстрелването си вчера вечерта. От НАСА поясниха, че тя е била безпилотна и при инцидента няма пострадали, въпреки че са били причинени "значителни" щети. Експлозията е запалила небето над ракетната площадка във Вирджиния. Не е ясно каква е причината за случилото се.

"Слушай" и спечели с второто ниво на играта Lord of the Rings in Concert

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/29/2408604_slushai_i_specheli_s_vtoroto_nivo_na_igrata_lord_of/?ref=rss


От днес вече е активен въпросът във  второто ниво "Слушай" на играта Lord of the Rings in Concert.

На 5 декември зала "Арена Армеец" в София ще стане домакин на най-известния спектакъл от формата "Филм-концерт", в който симфоничният оркестър и смесеният и детски хор на БНР ще озвучат на живо първата част на екранизацията по трилогията на Дж.Р. Толкин - "Задругата на пръстена" в абсолютен синхрон с картината.

"Дневник" и филмът-концерт "Властелинът на пръстените" ви дават...

Предстоящи събития в страната за днес, 29 октомври

http://www.cross.bg/provede-preskonferentziya-sustoi-1437348.html

/КРОСС/ *** София От 9 ч. ще започне първото редовно заседание на XLIII Народно събрание. ***София От 10 ч. правителството ще проведе седмичното си заседание в сградата на Министерския съвет. ***Велико Търново Президентът Росен Плевнелиев ще участва в международната дискусия „25 години по-късно", която ще се проведе в аулата на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий". ***София Президентът Росен Плевнелиев ще връчи Почетния знак на държавния глава на Българския олимпийски комитет по повод неговата 90-годишнина в Гербовата зала на „Дондуков" 2. ***София Вицепрезидентът Маргарита Попова ще вземе участие в тържествената церемония по дипломирането на Випуск 2014 на Академията на МВР. ***СофияОт 10 ч. в Пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция по повод стартирането на Национална информационна кампания „ИМА СМИСЪЛ да знаеш повече", посветена на рака на главата и шията. ***СофияОт 10 ч. в салона на Народно читалище „Николай Хайтов-1936" ще се състои Четвъртата национална научна конференция „Публицистиката на Николай Хайтов", посветена на 95-годишнината от рождението на писателя. От 18.30 ч. в салона на читалището ще се връчи XI-та литературна награда в Националния конкурс за белетристика и публицистика „Николай Хайтов". ***София От 10.30 ч

Излизат резултатите от проверките на бензиностанциите

http://www.cross.bg/benzinostantziite-izlizat-rezyltatite-1437347.html

/КРОСС/Днес става ясно дали зареждаме качествено гориво по бензиностанциите. Излизат резултатите от последните проверки на контролните органи. Експерти бяха взели проби от бензин и дизел от различни обекти в страната.  През лятото при така проверка с установи, че бензиностанциите масово мамят при зареждане. Основното нарушение беше свързано с това, че количеството, което отчитат колонките, не отговаря на реалното количество, заредено в резервоара на автомобила.

Пътни полицаи ще проверяват шофьорите в рамките на акция "24 часа контрол на скоростта"

http://www.cross.bg/kontrol-skorostta-politzai-1437346.html

/КРОСС/Пътни полицаи ще контролират днес и утре скоростта на движение в рамките на акцията "24 часа контрол на скоростта". Местата за контрол ще са не само първокласните пътища, но и улиците в малките населени места и районите около детските градини, училищата и болниците. Росен Рапчев от Сектор "Контрол на пътното движение" в Главната дирекция "Охранителна полиция" допълни: Водачът на автомобила ще бъде обстойно проверяван за документи на самия водач, на МПС-то, на возещите се пътници, наличието на задължителна застраховка „Гражданска отговорност", естествено за алкохол, както и други задължения на водача. Това не е предупреждение, а напротив - искаме гражданите да са напълно съпричастни с този голям проблем, който е наистина бич за обществото. Допълнителни екипи ще имаме, които ще осъществяват абсолютно цялостен контрол през цялото денонощие, непрекъснато.  

Кожар изровил имането на Левски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4393797

10 ноември е щастлив ден и за поп Кръстьо. На тази дата, но през 1973 г., в Ловеч е изровена една торба злато, която според местния историк Иван Лалев оневинява попа за предателството на Васил Левски. На този ден един отруден човечец намира 1364 монети с общо тегло 3,95 кг, от които не взема нито една. 10 ноември е щастлив ден и за поп Кръстьо. На тази дата, но през 1973 г., в Ловеч е изровена една торба злато, която според местния историк Иван Лалев оневинява попа за предателството на Васил Левски. На този ден един отруден човечец намира 1364 монети с общо тегло 3,95 кг, от които не взема нито една.

НС се събира на първото си редовно заседание с темата "КТБ"

http://www.cross.bg/doklad-zasedanie-vuprosi-1437345.html

/КРОСС/Народното събрание се събира днес на първото си редовно заседание. Депутатите ще започнат работа със създаване на две временни комисии - по правни въпроси и по бюджет и финанси. В седмичната програма на парламента е включен и внесеният доклад на БНБ по казуса Корпоративна търговска банка. В предложения от председателя на НС Цецка Цачева дневен ред е изслушването на Екатерина Захариева за това каква е готовността на регионалното министерство и на Агенция „Пътна инфраструктура" за предстоящия зимен сезон и какви действия са предприети за поддържането и почистването на пътищата в страната. Депутатите ще изслушат и служебния министър на здравеопазването Мирослав Ненков заради проблема с липсващата 6-валентна ваксина за бебета, родени след 1 юни. Тревожният казус възникна от това, че препаратът не е включен в позитивния списък и държавата не може да го закупи. Народните представители ще гласуват предложенията на ГЕРБ за създаване на временна комисия по правни въпроси и временна комисия по бюджет и финанси. Последната трябва да изготви доклад по внесения в понеделник доклад в парламента на БНБ за събитията и предприетите действия около КТБ. Докладът на Комисията ще бъде представен в началото на пленарното заседание в петък. Снимка: Булфото

"Борусия" безпощаден, но пак за купа. Мицански игра и отпадна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4393905

"Борусия" (Дортмунд) продължи фамозвоно си представяне в... турнирите за различни купи през сезона. Загубилият 6 от 9 мача в Бундеслигата гранд разгроми с 3:0 като гост "Санкт Паули" за националния трофей в Германия. Все национали вкараха головете. Първо се разхиса италианецът Чиро Имобиле, последва го горманецът Марко Ройс и завърши японецът Шиндж "Борусия" (Дортмунд) продължи фамозвоно си представяне в... турнирите за различни купи през сезона. Загубилият 6 от 9 мача в Бундеслигата гранд разгроми с 3:0 като гост "Санкт Паули" за националния трофей в Германия. Все национали вкараха головете. Първо се разхиса италианецът Чиро Имобиле, последва го горманецът Марко Ройс и завърши японецът Шиндж

С очите на времето

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/lica/s-ochite-na-vremeto-6026033

Дни преди 1 ноември – Деня на народните будители, публикуваме историята на д-р Иван Динков, инициирал възстановяването на Светиниколското училище в Свищов, разказана от Елеонора Гаджева

Остава в сила бедственото положение в Габрово и Бургас

http://www.cross.bg/bedstvenoto-sila-selishte-1437344.html

/КРОСС/От днес в община Габрово се възстановяват учебните занятия.Остава обаче в сила бедственото положение, защото обстановката в общината все още е усложнена. Питейната вода е негодна за употреба, заради замътване на язовира. Десетки екипи отстраняват повреди по електропреносната мрежа, но тежкият и мокър сняг причинява нови. Без ток все още са около 50 села и квартали в областния град. Остава в сила и бедственото положение в община Бургас. 1 300 000 лв. са необходими за извършването на неотложни дейности по спешно отстраняване на щетите от бедствието, съобщиха от Кризисния щаб, свикан от кмета на областния град Димитър Николов. Всички констатации и докладът с оценка на щетите ще бъдат изпратени днес до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Над 30 доброволци потеглят тази сутрин за Ченгене скеле, за да се включат във възстановителните работи. В рибарското селище ще бъде изпратена и специализирана техника, която ще започне да изважда 17-те потънали лодки. До няколко дни трябва да бъде възстановен нормалният ритъм на живот в селата Извор, Димчево, Твърдица, Маринка, местността "Черниците", кварталите Сарафово, "Меден рудник", Лозово, рибарското селище Ченгене скеле и вилно селище "Росенец".  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване