Бъчварова: Предлагамe допълнения към програмната декларация, не изменения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402758

Програмната декларация е основа на регламентиране на разбирането ни за това как трябва да се осъществи управлението. Изпращайки я към нашите потенциални партньори, ние предлагаме да направят допълнение, но не и изменения. Това каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ на брифинг в парламента след преговорите с Реформаторския блок. Програмната декларация е основа на регламентиране на разбирането ни за това как трябва да се осъществи управлението. Изпращайки я към нашите потенциални партньори, ние предлагаме да направят допълнение, но не и изменения. Това каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ на брифинг в парламента след преговорите с Реформаторския блок.

Блъсканица, приповдигнато настроение и съветска музика на непризнатите избори в Донецк

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/02/2411520_bluskanica_pripovdignato_nastroenie_i_suvetska_muzika/?ref=rss


В Донецк - главния военен и политически бастион на бунтовниците - днес се разнася съветска музика от високоговорителите пред централната избирателна секция, украсена с флага на сепаратистите в червено, черно и синьо. Така описва обстановката на изборите в Източна Украйна кореспондент на "Ройтерс".

Организираните от проруските бунтовници в Източна Украйна избори не се признават от Украйна, ЕС и САЩ, но според Русия, те са в тон с мирното споразумение от Минск и ще допринесат за...

“Сити” сломи “Юнайтед” за 4-и пореден път! Агуеро носи 1:0 с 10-ия си гол в 10 кръга срещу 10 "дяволи"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402745


"Манчестър Сити” подчини “Манчестър Юнайтед” с 1:0 и записа четвърта поредна победа в градското дерби. Нещо, което не се бе случвало от 1970 г. Ключова се оказа 39-ата мин, когато Смолинг бе изгонен и “червените дяволи” останаха с 10 души. Защитникът извърши фаул заради закъснял шпагат срещу Милнър и получи втори жълт картон.

Нашенците зад граница искат Министерство за българите по света

http://pik.bg/нашенците-зад-граница-искат-министерство-за-българите-по-света-news245116.html

Нашенците зад граница искат Министерство за българите по света

Във Варна се проведе събрание на Световния парламент на българите, на което бяха приети четири декларации, съобщи БНР.

Българите от Западните покрайнини искат бързо законодателно решение за възстановяване на българското им гражданство и паспорти. Българите от Тараклия в Молдова пък настояват да им бъде запазен статутът на национален културен район след предстоящата териториално-административна реформа догодина.

Асоциацията настоява и за възстановяване на Министерството за българите по света, съобщи Кирил Йорданов.

Той подчерта, че те искат „не агенция, а Министерство на българите по света, което да поддържа културно-историческите връзки с нашите сънародници по света, с всички членове на българската колония по света, с изучаването на българския език, с възстановяването на българското гражданство".

Има необходимост от излъчване на БНТ и на БНР. Хората искат да слушат и да гледат българска програма, да имат възможността да си купуват български печат, подчерта той.

Дончев: Необходими са предложения от РБ за структура и персонален състав на Министерски съвет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402741

Необходими са предложения от страна на Реформаторския блок – техните виждания за структура, персонален състав на Министерски съвет и секторите, по отношение на които имат готовност да носят отговорност. Това каза Томислав Дончев от ГЕРБ след проведените консултации с Реформаторския блок за съставяне на правителство. Необходими са предложения от страна на Реформаторския блок – техните виждания за структура, персонален състав на Министерски съвет и секторите, по отношение на които имат готовност да носят отговорност. Това каза Томислав Дончев от ГЕРБ след проведените консултации с Реформаторския блок за съставяне на правителство.

Дончев: Необходими са предложения от РБ за структура на Министерски съвет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402736

Необходими са предложения от страна на Реформаторския блок – техните виждания за структура, персонален състав на Министерски съвет и секторите, по отношение на които имат готовност да носят отговорност. Това каза Томислав Дончев от ГЕРБ след проведените консултации с Реформаторския блок за съставяне на правителство. Необходими са предложения от страна на Реформаторския блок – техните виждания за структура, персонален състав на Министерски съвет и секторите, по отношение на които имат готовност да носят отговорност. Това каза Томислав Дончев от ГЕРБ след проведените консултации с Реформаторския блок за съставяне на правителство.

Невидимата страна на видимата политика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246443_%D0%9D%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0

 В политиката нерядко има разминаване между видимите събития и това, което става "зад кадър". Илюстрация на това правило са сръбско-руските отношения. Немалка част от обществеността ни сваля шапка на проруската политическа линия на Сърбия, която открито обявява Москва за свой съюзник.

Дали обаче тази линия е "изворна" - дали е бистра, дали не е примесена с други съставки, които засега не се виждат, но ще избият след време, когато ще научим, че тя не е била толкова чиста.

Тези семена на съмнението бяха посяти както от неотдавнашното посещение на Владимир Путин в Сърбия, така и от самия генезис на сръбско-руските отношения след Втората световна война. При награждаването на Владимир Путин с висшия сръбски орден колегата му Томислав Николич се обърнал към него на чист руски език: "Драги брат Владимире, сръбският народ се гордее, че ти носиш най-висшия сръбски орден". Само че дни преди визитата на Путин вторият човек в сръбската държава, премиерът Александър Вучич (и съпартиец на Николич), е имал телефонен разговор с американския президент Джо Байдън. Как мислите, случайно ли е било това обаждане на Байдън точно преди посещението на Путин? Допускате ли Николич да не е знаел за него?

"Сърбия гледа на Русия като към свой голям съюзник и няма да престъпим своите морални принципи с негативно отношение към Русия. Ние нямаме избор, не може да се държим по друг начин", това е заявил Николич на преговорите с Путин съгласно официалните съобщения. И в същото време буквално часове след отлитането на Путин между Вучич и Байдън се е провел втори телефонен разговор. В краткото съобщение на агенция Танюг се казва, че "Байдън отново е декларирал пълната подкрепа на САЩ за европейския път на Сърбия", а също, че "двамата постигнаха съгласие по важните двустранни отношения". И това ли обаждане е случайно? И какво означава фразата "двамата постигнаха съгласие по важните двустранни отношения"? Значи ли това, че Вучич е дал обещание на Байдън за присъединяване на Сърбия към евросанкциите срещу Русия и за охлаждане на Белград към проекта "Южен поток"? Или че премиерът се е зарекъл Сърбия да търси алтернатива на руския газ, както и да не иска повече руски инвестиции в сръбската икономика?

И защо изобщо сръбски премиер трябва да разговаря с американски вицепрезидент заради визита на руски държавен глава? Да беше разговор на Вучич с представител на ЕС или на водеща държава от общността е разбираемо? Да беше Сърбия кандидат-член за НАТО, където САЩ свирят първа цигулка, също би било разбираемо? Разбираемо би било също, ако Сърбия е стратегическа за САЩ държава (такава категория неблокови държави за САЩ са примерно Израел, Пакистан, Австралия и други). Но телефонната политика между Вучич и Байдън изобщо не спада към тези случаи. Въпреки това и двата пъти сръбската страна го е провела. Защо ли? Не се ли създава впечатлението, че Америка държи Сърбия на каишка? Може би не толкова къса, с каквато Вашингтон държи примерно нашата страна, може би по-длъжка, но все пак каишка.

За посещението на Владимир Путин се вдигна голямата шумотевица, но подписаните 9 споразумения бяха чисто икономически, а не от геополитическо естество. В тази връзка американският сенатор Крис Мърфи бе казал, че Путин си е тръгнал разочарован, защото не е получил това, което е очаквал (вероятно съгласието на Сърбия за по-тесни отношения с Митническия съюз). Макар в тази констатация да се прокрадва известно злорадство, тя може и да не е лишена от истина. Косвено доказателство за това е сдържаното, някак дистанцирано поведение на Путин по време на визитата, макар той да бе главният й персонаж. Всеки случай по лицето му рядко се забелязваше усмивка или израз на удовлетворение.

Подозренията се засилват и от реакцията на сръбската страна. По повод мнението на Крис Мърфи официозът "Политика" излезе с публикация, че сенаторът облъчвал сръбската общественост с изявления, които не отговарят на истината. Публикацията обаче звучи някак като оправдание, като замазване на положението пред Москва и проруски настроената сръбска общественост. Понякога истината в политиката се спотайва повече в стила и жеста, отколкото в думите и посланието. Защо например сръбската страна не реагира на Мърфи официално чрез своя институция – в случая чрез президентството или правителството? Съответно защо избра полуофициалният начин на реагиране? Дали защото не желае да разсърди Вашингтон? Създава се впечатлението, че чрез медийната си реакция Белград, от една страна, прави мили очи на Русия и сръбското общество, а от друга – намигва и на Вашингтон. И е готов да изпълнява това, което Байдън явно е внушил в разговорите с Вучич.

Основанията, че Вашингтон държи на каишка управляващите в Белград идват от политическата биография на Николич и Вучич – по-точно от тяхното "радикално" минало, но и "прогресивно" настояще. Или от тяхното минало на "ястреби", които от един момент "мутират" като гълъби. "Радикално", защото е имало период, когато на политическия хоризонт те са летели в ятото на "ястребите". Били са не просто членове, а видни активисти на националистическата Сръбска радикална партия (СРП) на Воислав Шешел, който в момента е подсъдим в Юготрибунала в Хага. Томислав Николич е бил негов заместник и дори предвожда националистите след 2003 г., когато Воислав Шешел се предава юготрибунала. Николич неведнъж открито е признавал, че мечтае за Велика Сърбия, обвинявал е Хърватия, че "е окупирала сръбска земя". Като част от ръководството на СРП той несъмнено носи отговорност за полувоенните й структури, които са безчинствали в Босна. Дори през 2012 г., вече като "гълъб", Томислав Николич заяви в интервю за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", че в Сребреница не било извършено клане. С една дума Николич би могъл да бъде взет на мушка от юготрибунала заради насаждане на етническа омраза или за провокиране на етническо насилие.

Макар и доста по-млад от 62-годишния Николич 43-годишният юрист Александър Вучич също е понатрупал досие за юготрибунала, докато се е подвизавал в ятото на пернатите хищници. Той е бил министър на информацията при последните две години от управлението на покойния вече Слободан Милошевич (1998-2000 г.) и като такъв няма как да е бил имунизиран от юрисдикцията на съда в Хага. Освен това неведнъж публично е призовавал сърбите, включително и в парламента, да помагат за укриването на босненския ген. Ратко Младич, който тогава бе издирван от юготрибунала за военни престъпления (и бе арестуван и предаден на Хага през 2011 г.). Всеки дом в Сърбия, чиято фамилия е Вучич, ще защити и укрие Ратко Младич, казал бе той в Скупщината. По тази причина от Хага биха могли да го вземат на прицел заради съдействие по укриването на заподозрян военнопрестъпник.

Що се отнася до "прогресивното настояще" на двамата, то започва през 2008 г. Като лидер на сръбските "ястреби" Николич, а също Вучич и групата около тях влизат в конфликт със СРП и те са изключени от нея същата година. От затвора на другия край на Европа Воислав Шешел ги заклеймява като "предатели, западни марионетки и агенти", а също зове радикалите да останат верни на идеологията на "сръбския национализъм, антиглобализма и проруската политика".

Фактически оттогава става мутацията на Николич и Вучич в ятото на безобидните пернати. Доста набързо Томислав Николич създава Сръбската прогресивна партия, която обявява за проевропейска и в която Александър Вучич става негов заместник. Именно като кандидат на "прогресистите" той печели президентските избори през 2012 г. Съответно Вучич оглавява партията, която впрочем печели и парламентарните избори същата година (на 6 май същата година Сърбия гласува 2 в 1 - за президент и парламент). В политическото пространство двамата правя пируети, че са скъсали с радикалното си минало. Томислав Николич се извинява за престъпленията, извършени в името на Сърбия и нейния народ и дори иска прошка за Сребреница. На свой ред Александър Вучич публично заявява, че "в Сребреница е извършено ужасно престъпление", че го е срам заради сърбите, които са го извършили. Открито признава, че е грешил с мисленето си на "радикал".

Политическата им мутация обаче става не без чуждо участие - и то не е какво да е, а именно американско. Без преувеличение може да се каже, че политическото генноинженерство с двамата е извършено от Вашингтон, а "генетикът" в случая е бил небезизвестният на Балканите Уилям Монтгомъри. Нищо че той е направил това в качеството не на действащ, а на бивш посланик, дори на пенсиониран вече дипломат. Но пък за сметка на това в едно друго си качество, което дава повече възможности за налагане на американските интереси. След посланическите постове в София, Загреб и Белград Монтгомъри е пенсиониран през 2004 г., но остава на Балканите със своя консултантска фирма за политически и обществени проекти. Точно от средата на миналото десетилетие започва конфликтът на Томислав Николич със СРП, завършил с изключването му от нея и създаването на Прогресивната партия. В западната ни съседка се твърди, че тази партия всъщност е проект на Монтгомъри, за който той е прибрал 100 000 долара. Според мълвата "генетикът" извършил инженерията с Николич и Вучич чрез заплахата, че те могат да последват Шешел в Хага, ако продължат да летят в ятото на "ястребите". И ако не създадат противоположна формация.

Така двамата се закачват на каишката на американските интереси, която ги придърпва всеки път, когато във Вашингтон сметнат, че има риск да се отдалечават твърде много. Общо взето това е направил Байдън, набирайки Вучич преди и след посещението на Путин. Заплахата с Хага заради радикалното им минало не е отпаднала, въпреки тяхното дистанциране от него, реална е и заплахата да им бъдат създадени главоболия, които могат и да ги катурнат от постовете им.

Затова е доста съмнително дали проруската ориентация на Николич-Вучич е наистина "изворна". Да, самите сърби са проруски настроени (най-вече заради югоразпада), но за политическия елит в Белград проруските настроения не са традиция – поне от 1945 година. Тази констатация също остава някак "зад кадъра" на сегашните събития и процеси.

Тази констатация важи впрочем и за самия Слободан Милошевич. Още докато управляваше беше ясно, че Москва му трябва заради конюнктурни, а не заради ценностни съображения. Привидно той бе срещу Запада, но защо ли американският дипломат посредник Ричард Холбрук е имал акции във военния завод в Крагуевац, както се твърди неофициално? Защо ли навремето се твърдеше, че двамата са си пили ракията като едни добри познати? Защо Милошевич не бе предприел нищо, след като италиански генерал от НАТО му дал план за въздушните удари на пакта, както се говореше някога? За Милошевич се твърди още, че бил доказан агент на Запада – вероятно е станал такъв още през 70-80 те години по време на честите си пътувания до САЩ и Франция като шеф на Беобанка, една от най-големите за временно си югобанки.

Липсата на проруска ориентация сред политическия елит в Белград е закодирана от следвоенния исторически период. Тази ориентация е изкоренена до корен от Тито - едно име, които е следващата илюстрация за разминаването между видимата политика и политиката "зад кадър". Хърватинът минава за един от най-успешните антисталинисти, но се забравя, че по време на сталинистките чистки през 30-те години той е клепал своите югодругари пред тайните служби (тогава е живял в Русия), в резултат на което е екзекутиран лидерът на югославските комунисти Милан Горкич (1939), а неговото място заема именно Тито – и така до смъртта му през 1980 г.

В случая обаче по-важното е друго. Сталинисткият Съветски съюз и Титова Югославия се скарват до смърт заради политически разногласия и през 1948 г. скъсват всякакви отношения. Симпатиите на историята са на страната на разбунтувалия се Тито. Но от 1948 до 1956 г. Тито извършва истинска чистка в компартията – прави го точно по сталинистки, макар и да се бори със сталинизма. Ето впрочем какви спомени е оставил югокомунистът Предраг Миличевич: "От 285 147 членове на КПЮ (компартията на Югославия), които тя имаше в началото на 1948 г., бяха изключени 218 379 души, повечето от които изнесоха цялата тежест на борбата за свобода и социализъм. Всички те бяха репресирани и заедно с няколкостотин хиляди безпартийни минаха през ада на страховитите концлагери Голи оток, Свети Гъргура, Билеч, Мермер, Забела, Углян, Градишка, Рамски Рита, Главнячи и други "свети" места, включени в системата за трошене на човешката психика и воля..." Жертвите са от всичките югонационалности, макар че на българите от Македония се паднало повече, защото трябвало да носят теглото и на българското си съзнание. Така или иначе в концлагерите са попаднали преди всичко югославските русофили. Тук може да има и друга интерпретация – че в концлагерите са попаднали югославските сталинисти. Това вече е въпрос на предпочитание. Като цяло това са били хора, които са държали на отношенията с Москва.

Тъй или иначе Тито прочиства югославската политическа сцена от русофилите – не само до края на живота си, а и след това, че чак до югоразпада. В този смисъл той е ударил сръбското русофилство поколенчески, прекъснал е политическото му възпроизводство. Има ли изобщо сръбският политически елит дебита за проруска политическа линия?

Да не забравяме също, че Тито отвори Югославия към Запада и тя десетилетия наред се радваше на благините, които идваха от този свят. Дори и след смъртта му югославската върхушка не бе готова да се прегръща с Москва. Впрочем и самите югославяни продължаваха да гледат с леко превъзходство на Съветския съюз и сателитите му. И едва след съветския, а после и югоразпада Белград хвана под ръка Москва. Но това е като харесване по принуда, а то едва ли може да бъде дълбоко и трайно. Така че сегашното въздържане на Белград от по-дълбока геополитическа обвързаност с Русия е заложено отпреди повече от половин век. За пред публиката Владимир може и да е брат, зад завесата обаче се задейства каишката на американските интереси.



БГНЕС

Победи за "Черно море" и "Локомотив" (Пд) в "А" група

http://www.moreto.net/novini.php?n=269424

"Черно море" победи с 2-1 гостуващия тим на "Ботев" (Пловдив) в мач от 14-ия кръг на "А" футболна група и продължава с успешното си представяне. Варненци нанесоха своя удар между 21-ата и 23-ата минута, когато първо Курьор, а след това и Паланков вкараха за 2-0.

"Сити" победи "Юнайтед" за историята

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402730

"Манчестър Сити" не остави шанс на "Юнайтед" - 1:0 в дербито, но с чувствително игрово превъзходство на шампионите. Серхио Агуеро обичайно наказа "червените дяволи" с петия си гол в 7 дербита.

Аржентинецът вкара в 63-тата минута на лудия мач. "Юнайтед" остана с 10 души още в 38-ата мин, когато Крис Смолинг получи втори жълт картон за грубо наруш "Манчестър Сити" не остави шанс на "Юнайтед" - 1:0 в дербито, но с чувствително игрово превъзходство на шампионите. Серхио Агуеро обичайно наказа "червените дяволи" с петия си гол в 7 дербита. Аржентинецът вкара в 63-тата минута на лудия мач. "Юнайтед" остана с 10 души още в 38-ата мин, когато Крис Смолинг получи втори жълт картон за грубо наруш

Имаме общ документ, обявиха ГЕРБ и реформаторите

http://news.ibox.bg/news/id_199830663

"Ако програмната декларация бъде приета, това ни дава сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление", посочи Кунева. Тя представи отделните подзаглавия, включени в декларацията, а именно външна политика, правосъдие, икономика и растеж, публични финанси, еврофондове...

Отвориха пътя Асеновград - Смолян

http://pik.bg/отвориха-пътя-асеновград---смолян-news245115.html

Отвориха пътя Асеновград - Смолян

Напълно е възстановено движението на моторни превозни средства по второкласния път Асеновград - Смолян, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". От днес следобед за движение са отворени и двете ленти на пътя.

Вчера рано сутринта свлачище затвори трасето. Земната маса бе паднала в района на ресторант "Луковица". Водачите се движеха по обходен третокласен маршрут през Кричим.

Меглена Кунева: Готови сме с програмната декларация по ключови приоритети

http://www.cross.bg/deklaratziya-kyneva-programnata-1437868.html

/КРОСС/ Приемането на програмната декларация във вида, в който сме я изготвили, би ни дало достатъчно сигурност за смисъла от създаването на едно стабилно управление, заяви Меглена Кунева след проведените консултации между Реформаторския блок и ГЕРБ за съставяне на правителство. „Срещата изчисти част от текстовете. Остават само редакционни корекции, които двете групи ще огледат тази вечер и утре до обяд. На практика сме приключили с програмната декларация по ключови приоритети. Има 20 отделни теми по отделни приоритети, които са обяснени достатъчно подробно за програмна декларация с подточки", заяви Кунева. „Това не е било предмет на обсъждане. Казахме с какво ще се занимаваме. Това е интересно, но ние се концентрирахме върху програмната декларация. До вторник на обяд вероятно ще бъдем готови с всички останали елементи. Ако тя бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Когато има програма, ще се намерят подходящи хора, които да я изпълнят", каза Кунева в коментар на заявената от ГЕРБ готовност да подкрепят кандидатура на Радан Кънев за премиер.  

Джокович триумфира в Париж

http://www.cross.bg/dzhokovich-probiv-raonich-1437869.html

/КРОСС/ Сръбският тенисист Новак Джокович стана шампион в турнира от сериите „Мастърс" в Париж. Водачът в световната ранглиста спечели с 6:2, 6:3 срещу Милош Раонич. Той постигна победа номер 600 в кариерата си. С нея успя да стане първият тенисист, който защитава титлата си в надпреварата във френската столица. Шампионът стъпва на върха в турнир от сериите „Мастърс" за 20-ти път, а в Париж това е третият му триумф - след 2009 и 2013 година. Джокович е петият тенисист сред тези, които се състезават в момента и имат 600 или повече победи. Останалите са Роджър Федерер (991), Рафаел Надал (706), Лейтън Хюит (611) и Давид Ферер (602). Въпреки убедителния резултат обаче сърбинът трябваше да положи много усилия, за да заслужи победата. Той започна и двата сета идентично - с преднина от 3:0 след ранен пробив. В първия сет Раонич намали на 1:3, а след това притисна Джокович и се доближи до пробив. След оспорван гейм водачът в световната ранглиста успя да спечели сервис-гейма си. Двамата показаха хубав тенис и след вълнуващи разигравания се стигна до 6:2 в полза на шампиона. При 5:2 във втория сет Джокович имаше две възможности за пробив и за спечелване на мача. Раонич се възползва от силния си сервис и измъкна гейма. В следващия сърбинът отново поведе с 40:15, но този път при свой сервис той стигна до победата в двубоя.  

Пет прасета партнират на Депардийо

http://www.monitor.bg/article?id=448854

Пет истински прасета ще партнират на великия Жерар Депардийо в продукцията „Пътуването”, чиито снимки започват на гробищата в пловдивското село Калояново. Животинките са на различна възраст и ще бъдат заменяни едно с друго, тъй като с напредването на филма любимецът на дядо Ваня – прасенцето Симпи, расте.

Младежи без работа ще чистят реките и ще помагат при бедствия

http://pik.bg/младежи-без-работа-ще-чистят-реките-и-ще-помагат-при-бедствия-news245114.html

Младежи без работа ще чистят реките и ще помагат при бедствия

20 безработни младежи от Кюстендил завършиха курс за реакция при бедствия, аварии и катастрофи. Проектът беше осъществен от местната структура на БЧК с осигурено финансиране в размер на 3000 лева от Община Кюстендил.

Младежите преминаха през теоретична подготовка и осем практически обучения на река и в планината. При набирането на кандидати за участие в проекта имаше известен проблем, защото повечето млади хора очаквали да получат заплащане за включване в обучението. Осем от завършилите курса са заявили желание да станат част от доброволния отряд за реакция при бедствия, аварии и катастрофи в общината. По проекта е направена и брошура с полезни съвети, която ще се раздава на ученици и граждани в Кюстендил.

 

Следващата стъпка е споразумение за правителство

http://frognews.bg/news_79386/

След петчасовите консултации с Реформаторския блок Томислав Дончев от ГЕРБ изрази задоволство от приетата обща програмна декларация. Следващата стъпка е коалиционно споразумение, каза още той.

Програмната декларация - уточнена, още не било говорено за постове

http://www.bnews.bg/article-120689

ГЕРБ и Реформаторите се договориха за програмната декларация. Така плавно България се приближава към управление - предстои обаче подписването на коалиционното споразумение и обсъждането на структурата на Министерски съвет.

Кунева: Готови сме с програмната декларация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402686

Ако програмната декларация бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Това каза Меглена Кунева от Реформаторския блок след проведените консултации с ГЕРБ за съставяне на правителство.
„Срещата изчисти част от текстовете. Ако програмната декларация бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Това каза Меглена Кунева от Реформаторския блок след проведените консултации с ГЕРБ за съставяне на правителство. „Срещата изчисти част от текстовете.

Не е контрабанда, когато държавата е зад гърба ти

http://www.bnews.bg/article-120688

Прословутата реплика „Другари, назначаваме ви за милионери“ означаваше, че ни се възлага да управляваме ресурси за милиони.

“Локо” (Сф) пак реанимира “Левски”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402673


Cлед като през миналия сезон не загуби от “Левски”, през този “Локо” (Сф) реанимира за втори път намиращия се в поредна криза “син” клуб.
Момчетата на треньора Георги Иванов-Гонзо биха заслужено с 1:0 в “Надежда” и прекъснаха серията си без успех в 4 мача. В тях “сините” направиха равенства с опашкарите “Марек” и “Локо” (Пд), Cлед като през миналия сезон не загуби от “Левски”, през този “Локо” (Сф) реанимира за втори път намиращия се в поредна криза “син” клуб. Момчетата на треньора Георги Иванов-Гонзо биха заслужено с 1:0 в “Надежда” и прекъснаха серията си без успех в 4 мача. В тях “сините” направиха равенства с опашкарите “Марек” и “Локо” (Пд),

Куриоз! 909 лева сметка за ток на асансьор шашна блок

http://pik.bg/куриоз-909-лева-сметка-за-ток-на-асансьор-шашна-блок-news245112.html

Куриоз! 909 лева сметка за ток на асансьор шашна блок

Фрапираща сметка за ток от 909 лева за асансьор шашна жилищен блок в Монтана. Сумата е 30 пъти по-голяма от тази, която обикновено получават жителите на кооперацията всеки месец, предаде Нова телевизия.

Всеки ден Никола от блок 33 качва дървата за отопление до апартамента си с асансьор. Съоръжението не е спирало работа вече 30 години. Сметката за ток от 909 лева се появила, след като служители на енергото при проверка по сигнал открили редица нередности на електромера на асансьора. Няколко месеца по-късно етажната собственост получава и голямата сметка за ток. Живеещите в блока са категорични, че кражба на ток няма и те няма да заплатят тези пари. Хората се съмняват в установените нарушения, защото никой от блока не е присъствал по време на проверката. Като свидетели в протокола са посочени две лица от Федерацията на потребителите. От енергото обаче обясниха, че според правилата при установяване на нарушение не е задължително да има представител на етажната собственост, а начислената сума от 909 лева отново е според разпоредбите на закона.

Над пет часа продължиха преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок

http://www.moreto.net/novini.php?n=269423

Повече от пет часа продължиха преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок. Към 18:30 те приключиха. В стаята на ПП ГЕРБ в Народното събрание се проведоха поредните консултации между представители на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Кунева: Готови сме с програмната декларация по ключови приоритети

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402669

Ако програмната декларация бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Това каза Меглена Кунева от Реформаторския блок след проведените консултации с ГЕРБ за съставяне на правителство.   „Срещата изчисти част от текстовете. Ако програмната декларация бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Това каза Меглена Кунева от Реформаторския блок след проведените консултации с ГЕРБ за съставяне на правителство. „Срещата изчисти част от текстовете.

89-годишен шофьор оцеля по чудо след катастрофа в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/89-godishen-shofior-ocelia-po-chudo-sled-katastrofa-v-sofiia-6026408

Автомобилът се преобърнал и се приземил по таван. Инцидентът е станал на бул. "Цариградско шосе"

Кунева след консултациите: Имаме обща програма с ГЕРБ

http://frognews.bg/news_79385/

Приключихме втората среща по ключовите приоритети с ГЕРБ. Остават редакционни корекции, които тази нощ ще огледаме. Общо взето с програмната декларация сме приключили, но без редакция няма как да я разпространим. Това каза Миглена Кунева след поредните консултации с ГЕРБ днес.

Над пет часа продължават преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402658

Повече от пет часа продължават преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок.  В стаята на ПП ГЕРБ в Народното събрание се провеждат поредните консултации между представители на ГЕРБ и Реформаторския блок. Преди началото на преговорите Томислав Дончев от ГЕРБ коментира пред журналисти, Повече от пет часа продължават преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок. В стаята на ПП ГЕРБ в Народното събрание се провеждат поредните консултации между представители на ГЕРБ и Реформаторския блок. Преди началото на преговорите Томислав Дончев от ГЕРБ коментира пред журналисти,

Над пет часа продължиха преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402655

Повече от пет часа продължиха преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок. Към 18:30 те приключиха.  В стаята на ПП ГЕРБ в Народното събрание се проведоха поредните консултации между представители на ГЕРБ и Реформаторския блок. Преди началото на преговорите Томислав Дончев от ГЕРБ коментира пред журналисти, Повече от пет часа продължиха преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок. Към 18:30 те приключиха. В стаята на ПП ГЕРБ в Народното събрание се проведоха поредните консултации между представители на ГЕРБ и Реформаторския блок. Преди началото на преговорите Томислав Дончев от ГЕРБ коментира пред журналисти,

Иво Недялков: Не е контрабанда, когато държавата стои зад теб

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402646

Не е контрабанда, когато държавата стои зад теб. Имаше специфични сделки и зад тях стоеше държавата. Много хора забравят, че навремето имаше т.нар. номенклатура. Всеки партиен комитет имаше картончета с хората, които „стават за нещо“. И аз имах такова картонче. 10 ноември ме свари като директор на „ВТО“. Не е контрабанда, когато държавата стои зад теб. Имаше специфични сделки и зад тях стоеше държавата. Много хора забравят, че навремето имаше т.нар. номенклатура. Всеки партиен комитет имаше картончета с хората, които „стават за нещо“. И аз имах такова картонче. 10 ноември ме свари като директор на „ВТО“.

Джокович триумфира в Париж след победа номер 600 в кариерата си

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/02/2411510_djokovich_triumfira_v_parij_sled_pobeda_nomer_600_v/?ref=rss


Сръбският тенисист Новак Джокович стана шампион в турнира от сериите "Мастърс" в Париж. Водачът в световната ранглиста спечели с 6:2, 6:3 срещу Милош Раонич.

Той постигна победа номер 600 в кариерата си. С нея успя да стане първият тенисист, който защитава титлата си в надпреварата във френската столица. Шампионът стъпва на върха в турнир от сериите "Мастърс" за 20-и път, а в Париж това е третият му триумф след 2009 и 2013 г.

Джокович е петият тенисист сред тези, които се...

Иво Недялков: Аз бях сред другарите, назначени за милионери

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402640

Не е контрабанда, когато държавата стои зад теб. Имаше специфични сделки и зад тях стоеше държавата. Много хора забравят, че навремето имаше т.нар. номенклатура. Всеки партиен комитет имаше картончета с хората, които „стават за нещо“. И аз имах такова картонче. 10 ноември ме свари като директор на „ВТО“. Не е контрабанда, когато държавата стои зад теб. Имаше специфични сделки и зад тях стоеше държавата. Много хора забравят, че навремето имаше т.нар. номенклатура. Всеки партиен комитет имаше картончета с хората, които „стават за нещо“. И аз имах такова картонче. 10 ноември ме свари като директор на „ВТО“.

бТВ: Българин се сражавал в редиците на талибаните в Пакистан

http://www.mediapool.bg/btv-balgarin-se-srazhaval-v-reditsite-na-talibanite-v-pakistan-news226706.html

Българин е бил в редиците на пакистанските талибани. Разследване на арабиста професор Владимир Чуков и журналиста от bTVСветослав Иванов доказва, че при атака на американски дрон преди година е загинал млад мъж, известен с прякора Анис Българина. Ислямистките форуми не съществуват дълго в интернет. Чрез тях обаче различните ислямистки групи разпространяват снимки на „шахиди”, загинали за джихада. Във вече закрития форум „Ханейн” се виждат две снимки. Първата показва мъж, загинал в Южен Вазиристан. „Ценният и изключителен брат Омар от Южен Вазиристан, беше приет от Аллах като мъченик на 21-годишна възраст”, пише до нея. На втората обаче се вижда лице, което събужда интерес, съобщава бТВ. „Анис Българина беше приет от Аллах, след като стана мъченик в Северен Вазиристан”, пише до нея. „Името Анис означава, че не е бил лидер, но има много силен елемент на лоялност. Анис означава компаньон в най-добрия смисъл на думата”, коментира проф. Владимир Чуков. Вазиристан е гранична зона между Афганистан и Пакистан. Наречена „Ничия земя", където оперират различни кланове, свързани с талибаните. Според анализатори 1/3 от световните атентати се планират именно във Вазиристан. Тази снимка се появява и в „САЙТ”, специализирана платформа за наблюдение на ислямистките активности, която първа разпространи потресаващите видео материали с убийствата на чужденци от ислямска държава. Заглавието е „Фейсбук страница съобщава за смъртта на предполагаем български джихадист в Пакистан”. „Точно заради това искам да свикаме съвет по сигурността”, заяви военният министър Велизар Шаламанов по бТВ в коментар по темата. Анис Българина е загинал преди година след атака с дрон. Лидерът на клана „Хакани” Бадредин Хакани също е убит при атака с дрон. „Най-вероятно той е бил в обкръжението на някой от следените лидери. Бадрадин хакани също беше ликвидиран с дрон”, посочи проф. Чуков. „Това момче сигурно също е имало и военен опит. Кланът „Хакани” са елитните талибани – бащата беше министър до 2001 г., след което си направиха частен джихад. Когато чужденци отидат там, те получават ислямско име, но държавата по произход остава и прякорът Българина фигурира навсякъде”, отбеляза още арабистът, според когото с голяма доза сигурност може да се твърди, че произходът на Анис наистина е български. Проф. Чуков настоя за „много отговорна реакция” от страна на българските институции. „Трябва да се разиграят всякакви възможности – как това голобрадо момче е попаднало сред елитните талибани. Има и една малко вероятна теза – че е дезертьор. Да си припомним американския редник Бъргал, който официално беше пленен, но според неговите приятели по взвод той сам е отишъл при талибаните”, посочи още проф. Чуков.

Варненските баскетболисти Деян и Калоян Иванови с успехи в чужбина

http://www.moreto.net/novini.php?n=269414

Варненският баскетболист Калоян Иванов и “Андора” спечелиха пак в испанската АСВ лига. В мач от V кръг тимът на българина бе домакин на “Гран Канария” и спечели с 91:86. С този успех “Андора” вече е с баланс 2 - 3 и се утвърди в средата на класирането.

И в Турция приеха пациент със симптоми на ебола

http://www.bnews.bg/article-120686

20-годишният пациент е пристигнал в Кайсери (Централна Турция) от Мали.

Българин е загинал в редиците на ислямистите от групата „Хакани”, съобщи BTV

http://www.cross.bg/islyamistite-chykov-vaziristan-1437867.html

/КРОСС/ Българин е загинал през 2013 г. при удар с дрон срещу ислямистите от групата на терористичната мрежа „Хакани" в провинция Вазиристан, на границата между Афганистан и Пакистан, сочи разследване на BTV, направено съвместно с арабиста проф. Владимир Чуков. Във Вазиристан, наричан „Ничия земя", оперират различни кланове, свързани с талибаните. Според разузнавателни данни там се планира една трета от мащабните терористични атаки в целия свят. Ислямистките интернет форуми не просъществуват дълго. Чрез тях различните ислямистки групи разпространяват снимки на „шахиди", загинали за джихада. Разследването тръгнало от некролог за младеж, наречен Анис Българина, „който беше приет от Аллах, след като стана мъченик в Северен Вазаристан", във вече закрития джихадистки форум Hanein.info. Това събужда много въпроси, отбелязва проф Чуков. Арабистът уточнява, че по традиция всички чужденци, които се присъединяват към джиадистите приемат ислямско име, но към него прибавят страната, от която идват. Това му дава основание да смята, че младежът наистина е българин. Фактът, че Анис е убит при удар от дрон, говори за това, че е бил в обкръжението на някой от лидерите на джихадистите, предположи Чуков

Светослава Рудолф към Диков: Ти си виновен, че не се състави правителство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402625

Ти си виновен, че не се състави правителство. Пречеше ми през цялото време, после изля „заредената“ вода, която ти направих. Но правителство ще има, въпреки теб, Сашо. Това заяви пред „ДикOFF“ журналистката Светлана Рудолф.  Тя показа на водещия огледало и го попита какво вижда. „Себе си, кого да виждам?!“, удиви се Диков.
„Не, това не си ти. Ти си виновен, че не се състави правителство. Пречеше ми през цялото време, после изля „заредената“ вода, която ти направих. Но правителство ще има, въпреки теб, Сашо. Това заяви пред „ДикOFF“ журналистката Светлана Рудолф. Тя показа на водещия огледало и го попита какво вижда. „Себе си, кого да виждам?!“, удиви се Диков. „Не, това не си ти.

Светослава Рудолф към Диков: Ти си виновен, че не се състави правителство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402620

Ти си виновен, че не се състави правителство. Пречеше ми през цялото време, после изля „заредената“ вода, която ти направих. Но правителство ще има, въпреки теб, Сашо. Това заяви пред „ДикOFF“ журналистката Светлана Рудолф.  Тя показа на водещия огледало и го попита какво вижда. „Себе си, кого да виждам?!“, удиви се Диков.
„Не, това не си ти. Ти си виновен, че не се състави правителство. Пречеше ми през цялото време, после изля „заредената“ вода, която ти направих. Но правителство ще има, въпреки теб, Сашо. Това заяви пред „ДикOFF“ журналистката Светлана Рудолф. Тя показа на водещия огледало и го попита какво вижда. „Себе си, кого да виждам?!“, удиви се Диков. „Не, това не си ти.

Проф. Вучков: Радан се държи като НапАлеон

http://frognews.bg/news_79384/

Професорът не спести нищо на легендарни на знакови политици. Олигархичният преход бил наченат от Андрей Луканов, който раздал куфарчетата с пари. Вучков обвини и Иван Костов за приватизацията.Симеон Сакскобургготски пък окрал много голямо количество пари.

ЕК ще изплати 700 млн. лв. то ОП "Околна среда" до края на 2014 г.

http://econ.bg/Новини/ЕК-ще-изплати-700-млн-лв-то-ОП-Околна-среда-до-края-на-2014-г-_l.a_i.594745_at.1.html

До края на 2014 г. очакваме 700 млн. лева по ОП „Околна среда" от Брюксел. Тези средства са забавени плащания, спрени плащания и новообработени...

Елитен талибан е бил убитият с дрон българин Анис ?

http://frognews.bg/news_79382/

В разследване арабистът професор Владимир Чуков и журналистът Светослав Иванов твърдяха в студиото на bTV, че при атака на американски дрон преди година е загинал млад мъж, известен с прякора Анис Българина.

Задава се фалит и на енергийните дружества

http://frognews.bg/news_79383/

Всички, които се изживяват като стратези на прехода носят вина за сегашната ситуация, която поставя цялата държава на ръба на пропастта. Ако се наблюдава внимателно развоя на събитията около КТБ, може да се направи извод, че “кражбата на века все още не е извършена, а тепърва предстои”. Това заяви в предаването "Дикoff" по Нова телевизия бившият посланик на България в Русия Илиян Василев.

Отвориха граничен пункт Лесово след спецакция срещу корумпирани митничари

http://www.moreto.net/novini.php?n=269418

ГКПП "Лесово" е възобновил работата си към 15.00 часа, митническият контрол е поет от специално формирани екипи от други пунктове, съобщиха от прокуратурата. Всички митничари от двете смени на пункта бяха задържани при специализирана операция, припомня БТА.

Съкратиха поет от общината, той отговори в стихове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402596

Известният варненски поет Валери Станков е уволнен от община Варна на 31 октомври. Това съобщи самият той във Фейсбук, като цитира и заповедта на кмета, с която е отстранен от поста. До края на миналата седмица Станков заемаше поста главен експерт „Литературни салони“ към културната дирекция в общината. Известният варненски поет Валери Станков е уволнен от община Варна на 31 октомври. Това съобщи самият той във Фейсбук, като цитира и заповедта на кмета, с която е отстранен от поста. До края на миналата седмица Станков заемаше поста главен експерт „Литературни салони“ към културната дирекция в общината.

Съкратиха поет от общината, той отговори в стихове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402591

Известният варненски поет Валери Станков е уволнен от община Варна на 31 октомври. Това съобщи самият той във Фейсбук, като цитира и заповедта на кмета, с която е отстранен от поста. До края на миналата седмица Станков заемаше поста главен експерт „Литературни салони“ към културната дирекция в общината. Известният варненски поет Валери Станков е уволнен от община Варна на 31 октомври. Това съобщи самият той във Фейсбук, като цитира и заповедта на кмета, с която е отстранен от поста. До края на миналата седмица Станков заемаше поста главен експерт „Литературни салони“ към културната дирекция в общината.

48 жертви на взрив на пакистанско-индийската граница

http://www.mediapool.bg/48-zhertvi-na-vzriv-na-pakistansko-indiyskata-granitsa-news226705.html

Най-малко 48 души загинаха в неделя, включително жени и деца, а близо 50 бяха ранени при взрив, проехтял на пакистанско-индийската граница, недалеч от пакистанския град Лахор, предаде Ройтерс, като се позова на полицията и местен лекар. Асошиейтед прес, също позовавайки се на полицията, съобщи за 45 жертви. Взривът избухна близо до ресторант на граничния пункт Вагах след всекидневна церемония за спускане на знамената на двете държави от пакистански рейнджъри и индийски граничари, наблюдавана обикновено от много хора. Първоначално се появи версията, че може би е избухнала газова бутилка, но по-късно полицията съобщи, че става дума за терористичен акт, извършен от атентатор самоубиец. По данни на източник, цитиран от ТАСС, мишена на нападението вероятно са били жители и гости на село Вагах, връщащи се от церемонията. Засега никой не е поел отговорността.

Експерти: Данните за КТБ нямат стойност на одитен доклад

http://econ.bg/Новини/Експерти-Данните-за-КТБ-нямат-стойност-на-одитен-доклад-_l.a_i.594731_at.1.html

Данните за състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ), които обяви Българската народна банка (БНБ), нямат стойност на одитен доклад и не...

Патриотичният фронт: ГЕРБ проявява малодушие и страх

http://www.mediapool.bg/patriotichniyat-front-gerb-proyavyava-malodushie-i-strah-news226704.html

В декларация, разпространена в неделя, Патриотичният фронт, на чиято подкрепа в парламента поне споредекларираните досега намерения би разчитало едно правителство  на ГЕРБ и Реформаторския блок, обвини партията на Бойко Борисов в „малодушие, страх и несигурност в момент на тежка криза”. Повод за документа, подписан от лидерите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, са „разпространените в медиите лъжи, в които се цитира информация, получена от "отговорни фактори от ГЕРБ", че Патриотичният фронт започна да извива ръцете на Борисов и му поставили толкова изисквания, че той се хванал за главата и вече сериозно се замислял да върне мандата”. „Патриотичният фронт е единствената национално отговорна и абсолютно последователна политическа сила, която нито за момент не промени позицията си, че за стабилно управление на България е необходимо да бъде съставена програма за спасението на България 2014-2018 година, която да бъде съгласувана с възможно най-широк кръг парламентарно представени сили, като едва след това да пристъпи към съставяне на правителство”, се посочва в декларацията. От Патриотичния фронт повтарят „категоричната” си позиция, че не желаят да участват със свои представители в евентуално бъдещо правителство, което е било бе заявявано на всички етапи в хода на преговорите с ГЕРБ - на 16, 23, 30 октомври, както и на лидерската среща на 27 октомври. „Никога не е било поставяно условие за неучастие на конкретни лица от ГЕРБ или Реформаторския блок в евентуално бъдещо правителство, с изключение на представители на етническата партия НПСД (партията на Корман Исмаилов от РБ – бел- ред.)”, се казва в декларацията. По-нататък в нея се твърди, че Патриотичният фронт никога не е настоявал за задължително изучаване на предмет "Християнство" в средния курс, тъй като това противоречи на програмата на коалицията. Припомня се, че искането за сваляне на новините на турски език по Канал едно на БНТ е последователно отстоявано и че още през 2010 година на тогавашния премиер Бойко Борисов е била връчена подписка на над 50 000 граждани в подкрепа на това искане. „В заключение, публикуваното в медиите прилича по-скоро на недодялано активно мероприятие, целящо да прехвърли отговорността за съставяне на правителство от ГЕРБ на Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Т.н. "отговорни фактори от ГЕРБ " проявяват малодушие, страх и несигурност в момент на тежка криза и очакване за решителни и националнотговорни действия от всички политически сили, се казва в документа.

Възможността да се докоснеш до Кристиано Роналдо (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_412168.html

Веднага след финалния сигнал на двубоя Гранада - Реал Мадрид (0:4) Кристиано Роналдо и Серхио Рамос бяха "атакувани" от две момчета, желаещи да се докоснат до любимците си . „Белият балет“ се наложи с 4:0 над своя съперник, а един от най-малките фенове на тима реши да засвидетелства любовта си на звездата Кристиано Роналдо. Малкият така се вкопчи в тялото на своя любимец след срещата, че се наложи дори стюардите да помагат. Прекрасната картина бе нарушена именно от твърдото отношение на органите на реда, които трябваше да се справят с прегръдката на детето. Вижте видео от ситуацията.

Евродепутат: Изборите в ДНР се провеждат открито и няма натиск над избирателите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402566

Изборите в Донецка народна република се провеждат открито и няма натиск над избирателите, каза пред журналисти в Донецк френският депутат в Европейския парламент Жан-Люк Шефхаузен, предаде РИА Новости.  „Изборите протичат напълно честно, аз лично нарушения не съм видял”, каза той. По думите му, в рамките на политическия процес „понякога се случва Изборите в Донецка народна република се провеждат открито и няма натиск над избирателите, каза пред журналисти в Донецк френският депутат в Европейския парламент Жан-Люк Шефхаузен, предаде РИА Новости. „Изборите протичат напълно честно, аз лично нарушения не съм видял”, каза той. По думите му, в рамките на политическия процес „понякога се случва

Как сърдечният ритъм се превръща в новата парола

http://www.investor.bg/softuer/458/a/kak-syrdechniiat-ritym-se-prevryshta-v-novata-parola-181421/

Bionym твърди, че е разработила метод за идентификация, който е много по-лесен за ползване от наличните в момента

Евродепутат: Изборите в ДНР се провеждат открито и няма натиск над избирателите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402560

Изборите в Донецка народна република се провеждат открито и няма натиск над избирателите, каза пред журналисти в Донецк френският депутат в Европейския парламент Жан-Люк Шефхаузен, предаде РИА Новости.  „Изборите протичат напълно честно, аз лично нарушения не съм видял”, каза той. По думите му, в рамките на политическия процес „понякога се случва Изборите в Донецка народна република се провеждат открито и няма натиск над избирателите, каза пред журналисти в Донецк френският депутат в Европейския парламент Жан-Люк Шефхаузен, предаде РИА Новости. „Изборите протичат напълно честно, аз лично нарушения не съм видял”, каза той. По думите му, в рамките на политическия процес „понякога се случва

Сити пречупи 10 от Юнайтед в битката за Манчестър

http://www.bnews.bg/article-120685

За четвърти път поред Манчестър Сити победи градския си съперник.

Българин е загинал в редиците на ислямистите от групата "Хакани", съобщи Би Ти Ви

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/02/2411493_bulgarin_e_zaginal_v_redicite_na_isliamistite_ot/?ref=rss


Българин е загинал през 2013 година при удар с дрон срещу ислямистите от групата на терористичната мрежа "Хакани" в граничната провинция Вазиристан, който се намира между Афганистан и Пакистан. Това сочи разследване на Би Ти Ви, направено съвместно с арабиста Владимир Чуков.

Във Вазиристан, наричан още "Ничия земя", оперират различни кланове, свързани с талибаните, като според разузнавателни данни там се планират една трета от мащабните терористични атаки в цял свят. 
...

Великобритания готви нови мерки срещу европейските имигранти

http://www.investor.bg/evropa/334/a/velikobritaniia-gotvi-novi-merki-sreshtu-evropeiskite-imigranti-183017/

Мерките биха попречили на гражданите на една европейска държава да се заселват в друга, ако не са си намерили постоянна работа

Международен фестивал за млади таланти стартира в СОК "Камчия"

http://www.moreto.net/novini.php?n=269417

С дефиле по червения килим на малките талантливи звезди и грандиозно шоу, започна снощи престижния Международен фестивал за млади таланти на авторитетната академия за популярна музика „Игор Крутой“, който се провежда в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, научи Moreto.

Пернишкият университет съди МОН

http://www.cross.bg/pernishkiyat-yniversitet-sudi-mon-1437866.html

/КРОСС/ За задкулисие от страна на образователните институции алармира ръководството на Европейския политехнически университет, съобщава Дарик радио. Висшето училище в Перник води дела срещу Дирекция „Висше образование" на МОН за това, че е попречила на повече от 150 чуждестранни студенти да влязат в страната, за да се обучават. Президентът на ЕПУ Тошко Кръстев настоя бъдещият образователен министър да вземе отношение по въпроса със закриването на Националната агенция за оценка и акредитация. До момента всички образователни министри се опитваха да удовлетворяват лобистки интереси, коментират от ръководството на университета.  

Над четири часа продължават преговорите между ГЕРБ и РБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402537

Консултациите между ГЕРБ и Реформаторския блок продължават повече от четири часа.  Томислав Дончев и Румяна Бъчварова разговарят с представители на реформаторите – Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов, Николай Ненчев, Петър Москов в стаята на ГЕРБ. Очаква се ГЕРБ и Реформаторския блок да се постигне споразумение за съвместно Консултациите между ГЕРБ и Реформаторския блок продължават повече от четири часа. Томислав Дончев и Румяна Бъчварова разговарят с представители на реформаторите – Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов, Николай Ненчев, Петър Москов в стаята на ГЕРБ. Очаква се ГЕРБ и Реформаторския блок да се постигне споразумение за съвместно

Над четири часа продължават преговорите между ГЕРБ и РБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402534

Консултациите между ГЕРБ и Реформаторския блок продължават повече от четири часа.  Томислав Дончев и Румяна Бъчварова разговарят с представители на реформаторите – Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов, Николай Ненчев, Петър Москов в стаята на ГЕРБ. Очаква се ГЕРБ и Реформаторския блок да се постигне споразумение за съвместно Консултациите между ГЕРБ и Реформаторския блок продължават повече от четири часа. Томислав Дончев и Румяна Бъчварова разговарят с представители на реформаторите – Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов, Николай Ненчев, Петър Москов в стаята на ГЕРБ. Очаква се ГЕРБ и Реформаторския блок да се постигне споразумение за съвместно

Швейцария решена да върне незаконните авоари

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shveicariia-reshena-da-vyrne-nezakonnite-avoari--183016/

В Женева започна тридневна среща на арабския форум за възстановяване на авоарите, чиято цел е да бъдат ускорени процедурите

НИМХ: Максимална температура до 13°, слънце и мъгли

http://www.cross.bg/temperatyri-oblachnost-raiioni-1437865.html

/КРОСС/ През нощта ще е почти тихо, в много райони с ниска облачност, без валежи. Минималните температури ще са между -1° и 4°. В София - около 3°. Утре над по-голямата част от страната ще има ниска облачност. На места в сутрешните часове в равнините, низините и котловините ще се образува мъгла. По-значителни разкъсвания на облачността и слънчеви часове ще има след обяд над централните райони на Дунавската равнина, Предбалкана и високите полета. В източните райони ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 8° и 13°, в София - около 11°, прогнозира Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Над Черноморието облачността ще е променлива. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 10°-12°, температурата на морската вода е 12-14°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.Над планините ще бъде предимно слънчево, в по-ниските части - облачно и мъгливо. Вятърът ще е до умерен от север-североизток, вечерта ще се ориентира от запад. Максимална температура на 1200 м.н.в. - около 7°, на 2000 метра - около 3°. През следващите дни времето ще остане без съществена промяна - в равнинната част на страната ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност. Подобрение на видимостта или разкъсване на облачността ще настъпва в часовете около и след обяд. В планините ще е слънчево и сравнително топло

Облачно и мъгливо през следващите дни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402528

През нощта ще е почти тихо, в много райони с ниска облачност, без валежи. Минималните температури ще са между -1° и 4°. В София – около 3°. Утре над по-голямата част от страната ще има ниска облачност. На места в сутрешните часове в равнините, низините и котловините ще се образува мъгла. По-значителни разкъсвания на облачността и слънчеви часове През нощта ще е почти тихо, в много райони с ниска облачност, без валежи. Минималните температури ще са между -1° и 4°. В София – около 3°. Утре над по-голямата част от страната ще има ниска облачност. На места в сутрешните часове в равнините, низините и котловините ще се образува мъгла. По-значителни разкъсвания на облачността и слънчеви часове

Облаци и мъгла през следващите дни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402522

През нощта ще е почти тихо, в много райони с ниска облачност, без валежи. Минималните температури ще са между -1° и 4°. В София – около 3°. Утре над по-голямата част от страната ще има ниска облачност. На места в сутрешните часове в равнините, низините и котловините ще се образува мъгла. По-значителни разкъсвания на облачността и слънчеви часове През нощта ще е почти тихо, в много райони с ниска облачност, без валежи. Минималните температури ще са между -1° и 4°. В София – около 3°. Утре над по-голямата част от страната ще има ниска облачност. На места в сутрешните часове в равнините, низините и котловините ще се образува мъгла. По-значителни разкъсвания на облачността и слънчеви часове

Симеонов: ГЕРБ проявяват малодушие и страх

http://www.moreto.net/novini.php?n=269411

„Т.нар. отговорни фактори от ГЕРБ проявяват малодушие, страх и несигурност в момент на тежка криза и очакване за решителни и националнотговорни действия от всички политически сили". Това заявявиха от Патриотичния фронт в декларация, подписана от Валери Симеонов, „Патриотичният фронт е единствената национално отговорна и абсолютно последователна политическа сила, която нито за момент не промени позицията си, че за стабилно управление на България е необходимо да бъде съставена програма за спасението на България 2014-2018 година, която да бъде съгласувана с възможно най-широк кръг парламентарно представени сили, като едва след това да пристъпи към съставяне на правителство", допълват от ПФ.

Българин бил в редиците на пакистанските талибани

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402518

Българин е бил в редиците на пакистанските талибани. Разследване на арабиста професор Владимир Чуков и журналиста от bTV Светослав Иванов доказва, че при атака на американски дрон преди година е загинал млад мъж, известен с прякора Анис Българина.
Ислямистките форуми не съществуват дълго в интернет. Българин е бил в редиците на пакистанските талибани. Разследване на арабиста професор Владимир Чуков и журналиста от bTV Светослав Иванов доказва, че при атака на американски дрон преди година е загинал млад мъж, известен с прякора Анис Българина. Ислямистките форуми не съществуват дълго в интернет.

Полицията започва акция "Зима"

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/policiiata-zapochva-akciia-zima-6026406

Автомобилите ще бъдат проверявани за изправни светлини, чистачки и отговарящи на законовите изисквания гуми

"Сити" се пребори за 1:0 срещу "Юнайтед" в дербито на Манчестър

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/02/2411468_siti_se_prebori_za_10_sreshtu_junaited_v_derbito_na/?ref=rss


"Манчестър сити" победи с 1:0 градския си съперник "Манчестър юнайтед" в най-очаквания двубой от кръга във Висшата лига.

Шампионите спечелиха с гола на Серхио Агуеро в 63-та минута. Те се възползваха от това, че играха с човек повече от 39-ата минута след изгонването на Крис Смолинг за два жълти картона.

С успеха си "Сити" остава трети на шест точки от водача "Челси". "Манчестър юнайтед" е осми с 13 точки и е на 13 от лондончани.

В началото на мача нямаше голови...

Анис Българина загинал в редиците на пакистанските талибани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402513

Българин е бил в редиците на пакистанските талибани. Разследване на арабиста професор Владимир Чуков и журналиста от bTV Светослав Иванов доказва, че при атака на американски дрон преди година е загинал млад мъж, известен с прякора Анис Българина.
Ислямистките форуми не съществуват дълго в интернет. Българин е бил в редиците на пакистанските талибани. Разследване на арабиста професор Владимир Чуков и журналиста от bTV Светослав Иванов доказва, че при атака на американски дрон преди година е загинал млад мъж, известен с прякора Анис Българина. Ислямистките форуми не съществуват дълго в интернет.

Няма подадени жалби срещу пияния учител, шамаросал хлапета на Бузлуджа

http://pik.bg/няма-подадени-жалби-срещу-пияния-учител-шамаросал-хлапета-на-бузлуджа-news245091.html

Няма подадени жалби срещу пияния учител, шамаросал хлапета на Бузлуджа

Срещу учителя участвал в инцидент с ученици на хижа на Бузлуджа няма подадени жалби, каза  Ваня Кръстева, говорител на ОД на МВР-Стара Загора, информира Радио „Фокус”.

Учителят не е тестван с дрегер за алкохол, но е бил във видимо трезво състояние, не се е държал неадекватно, агресивно и предизвикателно с органите на реда, каза още Кръстева. Няма задържани по случая.

„Направили сме каквото е трябвало, посетили сме подадения сигнал. От тук нататък няма да предприемаме нищо, след като няма подадени жалби срещу учителя. Ако се предприемат някакви мерки срещу него, каквито и да са те, няма да бъдат в нашата компетенция”, категорична бе Кръстева.

Великобритания се готви за нови мерки срещу чужденците, Меркел с остра реакция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402452

Великобритания се готви да предложи нови мерки, които биха попречили на гражданите на една европейска държава да се заселват в друга, ако не са си намерили постоянна работа. Те предвиждат и депортиране след три месеца на онези европейци, които не могат да се издържат сами. Реакцията на германският канцлер Ангела Меркел била много остра и тя Великобритания се готви да предложи нови мерки, които биха попречили на гражданите на една европейска държава да се заселват в друга, ако не са си намерили постоянна работа. Те предвиждат и депортиране след три месеца на онези европейци, които не могат да се издържат сами. Реакцията на германският канцлер Ангела Меркел била много остра и тя

Великобритания се готви за нови мерки срещу чужденците, Меркел с остра реакция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402434

Великобритания се готви да предложи нови мерки, които биха попречили на гражданите на една европейска държава да се заселват в друга, ако не са си намерили постоянна работа. Те предвиждат и депортиране след три месеца на онези европейци, които не могат да се издържат сами. Реакцията на германският канцлер Ангела Меркел била много остра и тя Великобритания се готви да предложи нови мерки, които биха попречили на гражданите на една европейска държава да се заселват в друга, ако не са си намерили постоянна работа. Те предвиждат и депортиране след три месеца на онези европейци, които не могат да се издържат сами. Реакцията на германският канцлер Ангела Меркел била много остра и тя

Ако знам, че съм на смъртно легло, веднага ще се преместя (бисерите на Иво Иванов - част V)

http://offnews.bg/news/n_1/n_412164.html

Някои от абсурдизмите и бисерите на Иво Иванов циркулират от години в интернет пространството. Ето някои от тях, събрани през последните 20 години от телевизионни коментари, кореспонденции и публикации (специални благодарности към колекционерите на бисери Антонио Стойков и Пламен Атанасов) Първа част Втора част Трета част Четвърта част „Възможно ли е един мъж да се разплаче по време на филма „Титаник“? Едва ли. По-вероятно е Жак-Ив Кусто да се изгуби в асансьор.“ „Щатът Юта е царството на мормоните, които вярват, че във всеки бар и във всяка чаша с алкохол се спотайва духът на Сатаната. Затова в този щат е почти невъзможно да бъдат открити бира, вино, концентрат или Боде Милър.“ „Общо взето, отборът на „Маями“ е толкова стар, че дори татуировките на играчите са ловни пещерни рисунки.“ „Но все пак „Триадица“ има с какво да се гордее, тъй като забелязах, че там поне се провежда някакво международно събитие. По-конкретно, върху напуканите плочки на съблекалните (ударението е върху кaлните) редовно се състои световен симпозиум на онихомикозните гъбички.“ „Защо имаме недостатъци, а нямаме достатъци?“ „Безкрайните сексуални похождения на републиканката Санди Съливан из леглата на играчи по американски футбол са станали легендарни. Явно тази жена е буквално нечленоразделна.“ „В момента се носят много слухове за това къде ще търси трансфер перхидроленият Георги Какалов. Защо ли обаче ми се струва, че той ще отиде само в отбор, до чийто стадион има извор с кислородна вода...“ „Hе знам дали можем да наречем дома на Ивендър Холифийлд дом. Той е по-скоро суверенна територия. Зашеметяващият палат разполага с 54 000 квадратни фута площ, 109 стаи, три кухни, 17 бани, грамаден киносалон и зала за боулинг. Това е истинско безумие – нищо чудно късно нощем от източното полукрило да се носят воплите на отдавна изгубил се иконом. Пред къщата има басейн с приблизителните размери на Каспийско море. Шегувам се, разбира се – Каспийско море не е толкова голямо. Ако „Слънчев бряг“ АД надуши басейна, сигурно набързо ще застрои западното му крайбрежие.“ „Някой някога виждал ли е облечена вода?“ „Баскетболистът Латрел Сприyел е натрупал повече деца, отколкото хор „Бодра смяна“, и съответно е затънал в дългове, останал е без спестявания и наскоро беше изхвърлен от дома си.“ „Този човек е като статуя на Микеланджело!“, възкликна коментаторът. Така бе наистина, но проблемът бе в това, че Томас Робинсън бе горе-долу също толкова подвижен, колкото произведенията на ренесансовия скулптор. Тромавият тийнейджър разполагаше с координацията на гранитен барелеф. Топката се мяташе непослушно в огромните му пръсти като мокра скандинавска пъстърва и няколкото мъчителни минути, които прекара на игрището, бяха потискащи.“ „Хирург ортопед не би могъл да гипсира защитата на „Чикаго“ по-добре от Донован.“ „Поради безкрайната верига от скандали и междуособици вътрешната атмосфера в отбора на „Лейкърс“ е ужасна тази година. Отборът се е превърнал в нещо средно между детска градина и сесия на нашето Народно събрание.“ „Няма и няма да има друг хокеен вратар като Доминик Хашек! Не шайба, а корпускулярен фотон не може да проникне в мрежата му.“ „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ „Екстремният колоездач Мат Хофман е напълно откачен. Ако безумието беше държава, той сигурно щеше да бъде нейният президент, министър-председател и върховен военнокомандващ.“ „Бейзболистът Семи Соса се е подложил на някаква много зловеща пластична хирургия и дори е успял да промени цвета на кожата си! Някогашната му черна, абаносова кожа е заменена от блед, студен, полупрозрачен епидермис. Бейзболистът изглежда сякаш е отровен с арсеник и след това овъргалян в пудра захар. Очите му също ca променили цвета си – oт тъмнокафяви в безизразни, воднисто сини. Предполагам, че ако някой ден Никол Кидман умре от замръзване, призракът й ще изглежда по този начин.“ „Едва 11-годишен, Ноа е ударил 175 см и вече блъска с масивни юмруци по клатещата се на пантите си врата на пубертета. На игрището малчуганът прилича на възрастен мъж, играещ сред малки деца и всеки път, като го видя, си казвам: „А-ха, ето кой бил откраднал тестостерона на Джъстин Бийбър!“. „Парис Хилтън заяви, че работи върху нов албум, и обеща, че ще го издаде до края на годината. Ех, Парис, Парис – нима не знаеш, че това не е обещание... Това е заплаха.“ „Поздрави на нашия отбор за измъчената им победа с 1:0 над световния колос Люксембург. Срещата на нашите се състоя на полупразен стадион, въпреки че абсолютно цялото население на Люксембург присъстваше на мача.“ „Музикантът Том Пети призна, че въпреки че вече е написал книга, кракът му никога не е стъпвал в библиотека. Роклегендата сигурно се опасява, че библиотекарят ще го грабне и ще го напъха на лавицата... Точно между том четвърти и том шести от поредицата „Легенди на рока“. „Чарлз Баркли е невероятно напълнял! Само сянката му сигурно тежи поне 50 килограма!“ „Зидан е единствен по рода си и едва ли е случайно, че има един в думата Зинедин. Не е за вярване, че това е същият този човек, който само няколко дни по-късно свали Матераци на земята с удар, достоен за специалист по таекуондо поне трети дан. Кой знае, може би все пак има причина да има и дан в думата Зидан.“ „Възможно ли е да се напиеш до козирката, ако ти е паднала шапката?“ „Може би това е годината, в която най-после Яо Минг ще осъществи потенциала си и ще покаже поне малко повече повратливост от Китайската стена.“ „Много е наивно от страна на ФИФА да очаква Христо Стоичков да промени характера си след наложеното му наказание. Все едно да обвиниш нитроглицерина в избухливост и да очакваш да си вземе бележка и да се превърне в риванол.“ „Наскоро Боде Милър призна, че се е спускал на състезания в нетрезво състояние. Тук доста хора се притесняваха, че милионите фенове на Боде ще го последват в това безумно ски пиене, или както аз го наричам – скиене.“ „Съпругата на Яник Ноа е класическа скандинавска блондинка с лице на богиня и крака, които почти стигат до него.“ „Култовите китайски кецове са направени изцяло от неунищожимо парче каучук и някакъв загадъчен плат. Тези обувки са едно от малкото неща, които редом с хлебарките и членовете на „Ролинг стоунс“ ще останат на земята след термоядрен апокалипсис.“ „Наскоро набедената за звезда, 23-годишна Хайди Монтаг си направи 10 различни, пластични хирургии в един-единствен ден! Никoй обаче не се сети да й каже, че единствената процедура, която и е крайно необходима е трансплантация на мозък.“ „Що се отнася до Дуейн Уейд, единствената дума, с която мога да го опиша, е……...Точно така – след дълго търсене в речника установих, че няма дума, с която мога да го опиша.“ „Според мен светът се дели на два вида хора: тези, които делят света на два вида хора, и тези, които не го правят. Вие от кои сте и ако кажете, че сте от вторите, това не ви ли праща автоматично при първите?“ „Супериграчът на отбора е десетгодишната мълния Роуън, който прелита през игрището като Питагоровата теорема през главата на турбофолк певица – с огромна скорост и без да бъде докоснат от нищо.“ „Лично аз, ако знам че съм на смъртно легло, веднага ще се преместя.“ “Полузащитата на Щатите е прекалено статична - виждал съм натюрморти, в които има повече движение!” "Греъм Зуси е футболист с много високо КПД. Освен това е в състояние, подобно на български политик, да минава ту вляво, ту вдясно в зависмост от конюнктурата на игрището, което го прави неразгадаем за противника." “От Брадли се очакваше да бъде неизтощимият двигател на отбора. Вместо това, той само гледа играта и на практика не се помръдва на игрището. Толкова е статичен, че aко продължава така, отборът му Торонто ще трябва да обложи договора му с данък за недвижима собственост.”    

ГКПП Лесово отново работи

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/gkpp-lesovo-otnovo-raboti-183015/

Митническият контрол е поет от специално формирани екипи от други гранични пунктове

Взрив уби 30 души в пакистанския град Лахор

http://www.vesti.bg/novini/vzriv-ubi-30-dushi-v-pakistanskiia-grad-lahor-6026407

Тридесет души загинаха при експлозия в препълнен ресторант в град Лахор, източен Пакистан, предаде ТАСС.

Извадиха мумифицирано бебе от варненка след секцио

http://www.moreto.net/novini.php?n=269412

Лекари от МБАЛ „Света Анна“ във Варна извадиха след секцио живо бебе и мумифицирания му близнак. Случаят е сред редките в медицинската практика, тъй като загиналият плод се е развивал до около 5-ия месец. Жената е постъпила в родилното на 27 октомври, когато е бил терминът й.

Диета: Ева Лонгория вае тяло с джогинг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4401407

Обявена за жена за 2014 г. от мъжкото списание Maxim, Ева Лонгория може да се похвали с изящни ръце, плоско коремче и изваяни крака. Звездата от “Отчаяни съпруги” е естествено слаба и желае да остане във форма още години наред. За целта Ева съчетава диетата си с редовни тренировки. Ето някои от тайните на актрисата за поддържане на зашеметяващ външ Обявена за жена за 2014 г. от мъжкото списание Maxim, Ева Лонгория може да се похвали с изящни ръце, плоско коремче и изваяни крака. Звездата от “Отчаяни съпруги” е естествено слаба и желае да остане във форма още години наред. За целта Ева съчетава диетата си с редовни тренировки. Ето някои от тайните на актрисата за поддържане на зашеметяващ външ

Първи парламент с ММА борец - Борислав Иглев е национален шампион

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4400250

43-ото НС ще остане в историята като първото, в което работи професионален ММА боец. 
Борислав Иглев е член на Националния съвет на регионите и областен председател на “България без цензура” в Хасково. Завършил е спортно училище в родния си град, а после - бокс в НСА. В момента следва магистратура по управление на човешките ресурси в УНСС.
Той е 43-ото НС ще остане в историята като първото, в което работи професионален ММА боец. Борислав Иглев е член на Националния съвет на регионите и областен председател на “България без цензура” в Хасково. Завършил е спортно училище в родния си град, а после - бокс в НСА. В момента следва магистратура по управление на човешките ресурси в УНСС. Той е

Почина фронтменът на Static-X

http://offnews.bg/news/n_1/n_412160.html

Фронтменът на американската метъл група Static-X - Уейн Статик, е починал на 1 ноември. Това съобщиха негови близки, цитирани от сп. "Билборд". Причината за смъртта на 48-годишния музикант не е известна. Според запознати обаче, фаталният край може да е резултат от свръхдоза. Уейн Статик (роден като Уейн Ричард Уелс ) създава индъстриъл метъл бандата Static-X през 1994 г. Музикантите от състава се разделят през 2010 г., но след две години се събират отново. През юни 2013 година групата се разпада окончателно. Static-X има шест албума, а дебютният "Wisconsin Death Trip" става платинен. Уейн Статик издава своя първи и единствен соло албум – "Pighammer" през 2011 г., допълва CNN. Хиляди фенове заливат социалните мрежи и видео портала Youtube със съкрушени коментари за смъртта на любимия си музикант.

Екзитпол от 13 ч. дава 9% преднина на Виктор Понта

http://www.cross.bg/partiya-kandidat-premier-1437864.html

/КРОСС/ Кандидатът за Социалдемократическата партия Виктор Понта води с 9% пред своя опонент от Християн-либералния съюз Клаус Йоханис, според данни на поръчан от ХЛС екзитпол от 13 часа. 39% от далите гласа си са подкрепили настоящия премиер, а 30% са гласували за кмета на град Сибиу. Третото място е за независимия кандидат Моника Маковей с 8%. Бившият премиер Калин Попеску Търичану, също независим кандидат, получава 5% от гласовете, а лидерът на партия „Народно движение" Елена Удря - 4%. За изборите днес са регистрирани повече от 18 милиона избиратели, разпределени в 18 550 избирателни секции на територията на Румъния и 294 в чужбина. Кандидатите за президент са 14. Изборният ден започна в 7 ч. и ще завърши в 21 часа.  

Швейцарци протестираха против референдума, на който ще се гласува ограничаване на имиграцията

http://www.moreto.net/novini.php?n=269406

Хиляди швейцарци излязоха на протест в Берн, за да изразят недоволството си от насрочения за 30 ноември референдум, на който ще бъдат подложени на гласуване мерки за ограничаване на имиграцията. Около 8000 души взеха участие в демонстрацията на централния площад в града.

Черно море удави Ботев (Пд) във Варна

http://www.bnews.bg/article-120683

Матиа Курьор и Тодор Паланков бяха точни за "моряците" в 21-ата и 23-ата минута, а Мариян Огнянов отбеляза попадението за гостите от Пловдив в 63-ата минута.

Първите резултати от изборите в Румъния дават преднина на Понта

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/02/2411459_purvite_rezultati_ot_izborite_v_rumuniia_davat/?ref=rss


Кандидатът за Социалдемократическата партия (СДП) Виктор Понта води пред своя опонент от Християн-либералния съюз (ХЛС) Клаус Йоханис. В зависимост от поръчителя на екзит пола, данните варират сериозно.

Информацията на поръчано от ХЛС проучване дава 39% на настоящия премиер, а 30% са гласували за кмета на град Сибиу. Според екзит пол, платен от СДП обаче, Понта взима  44%, Клаус Йоханис 25 на сто.

За изборите днес са регистрирани над 18 милиона избиратели, разпределени в...

Пернишкият университет съди МОН

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402396

За задкулисие от страна на образователните институции алармира ръководството на Европейския политехнически университет, съобщи Дарик.
Висшето училище в Перник води дела срещу дирекция "Висше образование" на МОН за това, че е попречила на над 150 чуждестранни студенти да влязат в страната, за да се обучават. За задкулисие от страна на образователните институции алармира ръководството на Европейския политехнически университет, съобщи Дарик. Висшето училище в Перник води дела срещу дирекция "Висше образование" на МОН за това, че е попречила на над 150 чуждестранни студенти да влязат в страната, за да се обучават.

Пернишкият университет съди МОН

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402387

За задкулисие от страна на образователните институции алармира ръководството на Европейския политехнически университет, съобщи Дарик.
Висшето училище в Перник води дела срещу дирекция За задкулисие от страна на образователните институции алармира ръководството на Европейския политехнически университет, съобщи Дарик. Висшето училище в Перник води дела срещу дирекция "Висше образование" на МОН за това, че е попречила на над 150 чуждестранни студенти да влязат в страната, за да се обучават.

Утре над Черноморието облачността ще е променлива

http://www.moreto.net/novini.php?n=269404

През нощта ще е почти тихо, в много райони с ниска облачност, без валежи. Минималните температури ще са между -1° и 4°. в София около 3°. Утре над по-голямата част от страната ще има ниска облачност. На места в сутрешните часове в равнините, низините и котловините ще се образува мъгла.

Отвориха ГКПП Лесово след антикорупционната акция

http://offnews.bg/news/n_1/n_412148.html

Малко преди 16 часа ГКПП Лесово бе отворен, а трафикът на автомобили започна поетапно да се въдстановява. Стотици тирове и камиони останаха блокирани с часове, докато на митническия пункт течеще спецакция на ДАНС. Митничари от две смени са били задържани малко след 19 часа в събота, проверката е продължила близо близо 30 часа. По официална информация на прокуратурата Разследването е за корупционни действия, осъществени от служители на агенция „Митници” в ГКПП „Лесово”. По-рано днес председателят на легия "Антимафия" Григор Здравков разказа пред OFFNews , че целият митнически пункт е бил заграден от 30-40 служители на ДАНС. Някои от тях са влезли откъм Турция. Натръшкали са цялата смяна. В същото време са повикали извънредна смяна, която е била в почивка. Извънредната смяна е трябвало да поеме дейността на митничарите, които са били арестувани, но е останала извън границите на КПП-то и някъде около 23 часа са им казали, че пунктът изобщо няма да бъде отварян. Сигналът е за организирана престъпна група, рекет, контрабанда на акцизни стоки. На митнически пункт "Лесово" работи братът на зам.-шефа на митница "Свиленград" Георги Константинов, когото го бяха съдържали с наркотици (2 кг амфетамини). Акцията и резултатите от нея вероятно ще бъде използвана, за да се форсира обединението на НАП и Агенция "Митници", смята Здравков.

Новата ЕК ще заостри позицията спрямо България за съдебната реформа

http://www.mediapool.bg/novata-ek-shte-zaostri-pozitsiyata-spryamo-bulgaria-za-sadebnata-reforma-news226703.html

Новата Ивропейска комисия вероятно ще заостри позицията си спрямо България по отношение на механизма за сътрудничество и проверка и несъстоялите се реформи в правосъдието, вътрешният ред и сгурността. Комисията по специално ще пренесе тежестта на вниманието си върху политическите действия и позиции на парламента в тази сфера и ако политическите сили в България не покажат ясна воля в парламента за посоката на реформите, това ще бъде голям проблем  за доверието на нашите европейски партньори към способността на България да се реформира. Това стана ясно от интервю за БНР на министъра на правосъдието в служебния кабинет Христо Иванов след посещението и разговорите му в Брюксел. „В разговора ми с Катрин Дей, която координира прилагането на механизма за сътрудничество и оценка спрямо България на ниво ЕК, тя повтори нееднократно, че ако някой в София си мисли, че смяната на Комисията ще донесе смяна на отношението към механизма за сътрудничество и оценка, това би било голяма грешка”, каза Иванов. Той съобщи, че първият заместник-председател на комисията, досегашният холандски министър Франс Тимерманс, ще отговаря на най-високо политическо ниво за механизма и това вероятно ще доведе до заостряне на позицията спрямо България. Катрин Дей казала освен това, че България няма никакви основания да очаква позитивен или замазващ положението доклад. Думите й министърът тълкува като сигнал, че трябва да се подготвим за доста критика. „Каза още, че въпреки че технически няма връзка между доклада от европейското наблюдение и проблематиката на Шенген, фундаменталното и в двете е доверието на нашите европейски партньори към способността на България да се реформира и да има институции, които заслужават доверие. Това, за мен, е много важен акцент, защото той показва едно просто нещо - ние не успяваме да реформираме съдебната си система, но изобщо не сме започнали на системно ниво разговора за това какво трябва да се случи в системата на вътрешните работи и сигурността. По същия начин, по който имаме стратегия за съдебна реформа, трябва да имаме един систематичен дългосрочен политически документ, който да очертава какво правим с МВР, с ДАНС, с всички тези служби, що се отнася до техния капацитет за осигуряване на вътрешна сигурност и ред, осигуряване на борба с корупцията по високите етажи на властта”, обясни Христо Иванов. Катрин Дей разбирала какво означава архитектурата на настоящия парламент и че този парламент може да излъчи едно правителство, което да излъчва правилните послания, но в парламента да се натъква на невъзможност да прокара каквото и да е било. „Нейният акцент, и това беше повторено четири пъти по време на срещата, беше, че, ако политическите сили в България не покажат ясна воля в парламента за посоката на реформите, това ще бъде голям проблем, независимо какво приказва кабинетът и други, въвлечени в съдебната реформа. В момента ЕК пренася тежестта на своето доста критично внимание именно върху това, което политическите сили в парламента смятат да правят или да не правят в областта на съдебната реформа и реформата в областта на вътрешния ред”, каза министърът на правосъдието. Според него стратегията за реформа на прокуратурата не е опит да бъде извадена тя от съдебната власт, каквито критики бяха тиражирани в общественото пространство. „Откакто е излязла този проект за стратегия, който би трябвало да се обсъжда, обсъждахме неща, които ги няма в него през цялото време, но не и нещата, които са там. Обсъждахме първо дали това е първа стъпка към вадене на прокуратурата от съдебната власт. Не, не е. обсъждахме дали това е по някакъв начин фокус върху статута на главния прокурор – не, не е. Обсъждахме дали това е опит, как беше…да се прави експертиза на одита и одит на експертизата. Не, и това не е. Дайте да говорим за това какво пише там. Успяваме ли ние да се заемем наистина с фундаменталните проблеми на корупцията по високите етажи на властта, по системната злоупотреба с власт, която се случва в България”, каза министърът. Той изрази надежда, като фокус в крайна сметка ще изкристализират основните цели на стратегията - да имаме абсолютен приоритет на независимостта на съда, решителна борба с корупцията, огромно и много сериозно усилие да започнем процес на реформиране на прокуратурата, така че тя да стане истински, ефективна именно от гледна точка да се превърне в ефективен инструмент за борба с корупцията по високите етажи на властта. „Изобщо да пристъпим към реформата, вътрешните работи. Мисля, че обществото го иска, мисля, че е дошло времето за това, и то е неизбежно да се случи”, добави Христо Иванов. По повод твърдението на главния прокурор Сотир Цацаров, че казусът с КТБ е чисто присвояване, Иванов изрази надежда, че това ще бъде доказано. „Ако главният прокурор го казва това нещо, аз се надявам, вярвам, че това е нещо, което ще бъде доказано в съдебна зала. В този смисъл министърът на правосъдието няма място в този разговор, и в този коментар. Но наистина без наказуемостта в България е елемент от политическата култура, и ние трябва по някакъв начин да сложим край. Това обаче не е задължение само на прокуратурата. Има много неща, които трябва да се направят в парламента, и които трябва да се направят дори сега с измененията в редакцията на парламентарния правилник, които в момента се случват. Изключително важно е ние да можем да рестартираме цялата система от независими регулатори и органи. Тук нямам предвид да сменим персоналния им състав, а изобщо да сменим начина, по който те работят, и динамиката на тяхната работа. Това е и БНБ, и Комисията за защита на конкуренцията, и огромен периметър от страшно важни органи, които просто не работят добре”, каза Христо Иванов.

Иванов: ЕК пренася тежестта на критиките си към политическите действия в съдебната реформа

http://www.vesti.bg/bulgaria/ivanov-ek-prenasia-tezhestta-na-kritikite-si-kym-politicheskite-dejstviia-v-sydebnata-reforma-6026404

"Нямаме никакви основания да очакваме позитивен или замазващ положението доклад", заяви служебният министър на правосъдието си след разговора с Катрин Дей

Над три часа продължават преговорите между ГЕРБ и РБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402365

Повече от три часа продължават преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и Реформаторите.  В стаята на ПП ГЕРБ в Народното събрание се провеждат поредните консултации между представители на ГЕРБ и Реформаторския блок. Преди началото на преговорите Томислав Дончев от ГЕРБ коментира пред журналисти, че вариантът нови избори не е добър. Повече от три часа продължават преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и Реформаторите. В стаята на ПП ГЕРБ в Народното събрание се провеждат поредните консултации между представители на ГЕРБ и Реформаторския блок. Преди началото на преговорите Томислав Дончев от ГЕРБ коментира пред журналисти, че вариантът нови избори не е добър.

Над три часа продължават преговорите между ГЕРБ и РБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402362

Повече от три часа продължават преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и Реформаторите.  В стаята на ПП ГЕРБ в Народното събрание се провеждат поредните консултации между представители на ГЕРБ и Реформаторския блок. Преди началото на преговорите Томислав Дончев от ГЕРБ коментира пред журналисти, че вариантът нови избори не е добър. Повече от три часа продължават преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и Реформаторите. В стаята на ПП ГЕРБ в Народното събрание се провеждат поредните консултации между представители на ГЕРБ и Реформаторския блок. Преди началото на преговорите Томислав Дончев от ГЕРБ коментира пред журналисти, че вариантът нови избори не е добър.

Какво ни казват татуировките за икономиката?

http://www.investor.bg/stil/348/a/kakvo-ni-kazvat-tatuirovkite-za-ikonomikata-181501/

Изрисуваните американци срещат трудности при намирането на работа и често са по-слабо образовани

"Черно море" спечели с 2:1 срещу неубедителния "Ботев"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/02/2411446_cherno_more_specheli_s_21_sreshtu_neubeditelniia_botev/?ref=rss


"Черно море" спечели с 2:1 домакинството си на "Ботев". Варненци заслужиха успеха с головете на Матиа Курьор и Тодор Паланков през първата част.

"Ботев", който продължи неубедителните си игри като гост, намали чрез Мариян Огнянов в средата на второто полувреме, но не съумя да вземе точки от "Тича".

С победата си "Черно море" събра 18 точки и е на осмото място. Варненци изостават с три от "Ботев", който е пети.

Очаквайте подробности!


ГЕРБ и Реформаторите вече шести час бистрят кабинет!

http://www.bnews.bg/article-120682

Шести час продължават преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок за съставяне на общо правителство.

Повече от половин милион са гласували за президент на ДНР до 14 часа

http://www.cross.bg/izborite-presslyzhbata-donetzka-1437863.html

/КРОСС/ 527 хиляди души са гласували до 14 ч. на изборите в самопровъзгласилата се Донецка народна република, съобщи пред журналисти председателят на ЦИК Роман Лягин, предаде РИА „Новости". Според Лягин изборите в ДНР протичат в спокойна обстановка, без нарушения. Право на глас на изборите в Донецка област имат общо 3,2 милиона души. Установени са опити на украинските власти за саботиране на изборите за президент, обяви пресслужбата на ДНР. „В събота украински части, по заповед на киевската хунта, препречиха автомобилния път на входовете на ДНР на изток и запад, за да не допуснат влизането на желаещите да гласуват", съобщава пресслужбата. Всеки от чуждестранните наблюдатели, които ще пристигнат на територията на Донецката и Луганската народни републики, за да следят провеждането на изборите там, ще бъде обявен за персона нон грата в Украйна, заяви украинската Служба за сигурност, цитирана от „Интерфакс". Изявлението на Русия в подкрепа на сепаратистките избори на 2 ноември излиза извън рамките на постигнатите през септември в Минск споразумения, заяви в интервю за радио „Свобода" държавният секретар на САЩ Джон Кери.  

Колко точно е заразна еболата?

http://offnews.bg/news/n_1/n_412131.html

Помните ли в каква паника бяхме изпаднали от "птичия грип"? От сутрин до вечер все за него се говореше. Даже циганските оркестри за него песни пееха . Една фармацевтична компания направи милиарди от ваксини, за които после се установи, че са със спорна ефективност. Българският министър на здравеопазването Божидар Нанев беше уволнен и съден за това, че спешно е купил ваксини за далеч по-малко смъртноностния свински грип. Макар че при паниката, която бе създадена и около този вирус, сигурно щеше да бъде разкъсан, ако не беше купил ваксините. Подобен е механизмът на паниката от ебола сега. Никой не твърди, че еболата не е опасна. Напротив - опасна е. Тя е силно заразна и смъртоносна. Но нека да видим колко точно е заразна и смъртоносна и да сравним цифрите с мащабите на паниката. Досега по данни на СЗО са се заразили малко под 15 000 души. И това във всички страни и при положение, че заразата върлува в страните от Западна Африка, известни с лошата си хигиена и с пълната невъзможност да се приложат противоепидемиологични мерки. Сайтът Information is Beautiful дава една интересна графика (натисни снимката горе за увеличаване) колко смъртоносна и колко заразна е еболата в сравнение с другите опасни болести. Смъртните случаи от ебола към момента са малко под 4 500. Това е изключително висока смъртност, процентът вероятно ще се увеличи, но твърдение, че всеки заразен умира, е силно преувеличено и към момента има 2 болести, които са по-смъртоносни от еболата. Според Information is Beautiful смъртността от ебола е 70% и това я прави третата по фатален изход болест. Най-нелечим е бясът, който е 100% смъртоносен. На второ място е СПИН (когато не се лекува) с 80% летален изход. Почти 70% е смъртността и при туберкулозата. За сметка на това еболата не е чак толкова заразна. Нейният Ro коефициент (броят лица, които един вирусоносител заразява) е малко над 2. При туберкулозата е 5,5. Еболата е съвсем малко по-смъртоносна от птичия грип, при който смъртността е 62%, но е 2 пъти по-заразна. Още няколко болести са сравними по опасност с еболата - бубонната чума (почти толкова смъртоносна, но по-малко заразна), полиомиелитът, дифтеритът и едрата шарка. При последните три смъртността е 6-7 пъти по-ниска, отколкото при еболата, но за сметка на това са около 3 пъти по-заразни. Изводът? Еболата е два пъти по-подходящо основание за масова паника отколкото птичия грип. Ако на някой му липсват притесненията и ходенето с маски по улиците, сега е моментът да се паникьоса. И в същото време еболата е 2 пъти по-неподходящ обект за притеснения от туберкулозата, за която лекарите у нас от години алармират, но някак си не я схващаме като повод за паника, а само като част от творчеството на Смирненски.

ЕК: България изостава трайно от Румъния в областта на правосъдието

http://www.moreto.net/novini.php?n=269399

България изостава трайно от Румъния в изпълнение на целите на наблюдението в областта на правосъдието и вътрешните работи, заяви пред БНР досегашният говорител на ЕК Марк Грей. Очакванията Европейската комисия са били, че наблюдението в областта на правосъдието и вътрешния ред в България и Румъния ще даде резултати в значително по-кратък срок, отбеляза Грей: „Ако трябва да бъда честен, не мисля че през 2006 г.

МВР стартира кампания "Зима"

http://pik.bg/мвр-стартира-кампания-зима-news245070.html

МВР стартира кампания "Зима"

Полицията започва традиционната кампания “Зима”, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В рамките на акция “Зима” ще се проведат две кампании за подобряване на пътно-транспортната ситуация в страната. „Безопасно шофиране през зимата“ е планирана за времето от 3 до 30 ноември и в рамките на кампанията дейността на полицейските служители ще бъде насочена към превенция и предоставяне на практически препоръки за безопасно шофиране при зимни условия. През втория етап на кампанията, от 17 до 30 ноември, предстои провеждането на полицейски операции, в това число и по метода „широкообхватен контрол“ вкл. на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, уточняват от ГД „Охранителна полиция“. Специализираните полицейски операции ще се извършват на подходящи места край пътя, като ще се извършват проверки с уредите за регулиране на фаровете. 

Втората кампания - „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя“ е планирана за времето от 10 до 16 ноември, дни – обявени като Седмица за пешеходна безопаснос. По време на кампанията ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще бъдат налагани санкции. Ще бъде осъществяван превантивен контрол над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще отправят предупреждения по законоустановените начини и чрез указване на правилното поведение. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието, движещи се неправилно извън населените места. 

На 16 ноември служители на пътна полиция ще се включат в отбелязването на Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

На 3 ноември от 10.30 часа в сградата на Съюза на българските автомобилисти ще се проведе пресконференция във връзка с кампанията.

Бояджия бере душа след удар в дърво

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402306

В тежко състояние и с опасност за живота е Иван Рангелов от Брестник, който в събота катастрофира на път за Пловдив. 49-годишният бояджия тръгнал да зареди фолксвагена си на бензиностанция. Според полицията заради несъобразена скорост излетял от шосето и се забил в дърво. От удара автомобилът е смачкан до неузнаваемост. Шофьорът му В тежко състояние и с опасност за живота е Иван Рангелов от Брестник, който в събота катастрофира на път за Пловдив. 49-годишният бояджия тръгнал да зареди фолксвагена си на бензиностанция. Според полицията заради несъобразена скорост излетял от шосето и се забил в дърво. От удара автомобилът е смачкан до неузнаваемост. Шофьорът му

Екипи от други ГКПП поеха митническия контрол на Лесово

http://www.cross.bg/gkpp-lesovo-kontrol-1437862.html

/КРОСС/ Към 15 ч. на 2 ноември работата на ГКПП Лесово е възобновена. Митническият контрол е поет от специално формирани екипи от други ГКПП, съобщава съобщава директорът на отдел „Връзки с обществеността" към Прокуратурата Малина Александрова. Разпоредена и координирана от главния прокурор на Република България Сотир Цацаров и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност" Владимир Писанчев, операцията в ГКПП Лесово е започнала в 23.30 ч. на 1 ноември. Разследването е за корупционни действия, осъществени от служители на Агенция „Митници" в ГКПП Лесово. Ръководството на Агенция „Митници" и директорът Ваньо Танов са оказали пълно съдействие на разследващите. Задържани са всички митничари от двете смени, което е наложило и затваряне на граничния пункт, поради невъзможност да се осигури митнически контрол на преминаващите държавната граница МПС и лица. В хода на разследването към момента са извършени претърсвания на повече от 40 адреса (служебни помещения в ГКПП и домашни адреси), проведени са и множество разпити и разпознавания от агентите на ДАНС и прокурорите, иззети са пари в левове и различна чужда валута (евро, щатски долари, турски лири и др.). Процесуално-следствените действия продължават. Подробности ще бъдат съобщени допълнително на 3 ноември.

Бареков отново се предложи на ГЕРБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_412139.html

Ако правителство не може да бъде направено с Патриотите и Реформаторите, то ГЕРБ трябва да потърси нови партньори, които са единни и консистентни като съдържание, а не такива групи, които във всеки един момент могат да се разпаднат на две в парламента. Това е коментирал лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, цитиран от пресцентъра на ББЦ. Според него е много възможно Реформаторският блок и Патриотичният фронт да се разпаднат. Бареков препоръчва да се направи още една лидерска среща, на която да се съберат всички, преди да се вземе решение за разпускане на Народното събрание и отиване на нови избори. Той отбелязва, че партията му е готова за предсрочни парламентарни избори, които можело да се проведат още на Никулден. В същото време лидерът на "България без цензура" е изразил и мнение, че при един евентуален вот сега, ГЕРБ ще загуби гласове.

Възстановиха работата на Лесово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402344

На 1 ноември 2014 г. в 23.30 ч. е започнала операция в ГКПП „Лесово”, разпоредена и координирана от главния прокурор на Република България Сотир Цацаров и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.   Разследването е за корупционни действия На 1 ноември 2014 г. в 23.30 ч. е започнала операция в ГКПП „Лесово”, разпоредена и координирана от главния прокурор на Република България Сотир Цацаров и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Разследването е за корупционни действия

ГКПП Лесово заработи след над 15 часа блокада заради антикорупционна акция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/02/2411426_gkpp_lesovo_zaraboti_sled_nad_15_chasa_blokada_zaradi/?ref=rss


След повече от 15 часова блокада, заради акция срещу корумпирани служители, ГКПП Лесово на границата с Турция отвори врати. Операцията е разпоредена и координирана от главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" Владимир Писанчев, съобщиха от прокуратурата

Тя е започнала на 1 ноември в 23.30 часа. Ръководството на Агенция "Митници" и директорът Ваньо Танов са оказали пълно съдействие на разследващите, уточниха от прокуратурата.
...

Отвориха пункта на ГКПП Лесово, трафикът се възстановява поетапно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402341

Малко преси 16 часа ГКПП Лесово бе отворен, а трафикът на автомобили започна поетапно да се въдстановява, научи Малко преси 16 часа ГКПП Лесово бе отворен, а трафикът на автомобили започна поетапно да се въдстановява, научи "24 часа". Стотици тирове и камиони останаха блокирани с часове, докато на митническия пункт течеще спецакция на ДАНС. Митничари от две смени са били задържани малко след 19 часа в събота, проверката е продължила близо близо 30 часа.

Проверката на ГКПП "Лесово" приключи, пунктът е отворен

http://pik.bg/проверката-на-гкпп-лесово-приключи-пунктът-е-отворен-news245065.html

Проверката на ГКПП  "Лесово" приключи, пунктът е отворен

На 1 ноември 2014 г. в 23.30 ч. е започнала операция в ГКПП „Лесово”, разпоредена и координирана от главния прокурор на Република България Сотир Цацаров и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Разследването е за корупционни действия, осъществени от служители на агенция „Митници” в ГКПП „Лесово”. Ръководството на агенция „Митници” и директорът Ваньо Танов са оказали пълно съдействие на разследващите, пише агенция "Фокус".

Задържани са всички митничари от двете смени, което е наложило и затваряне на граничния пункт, поради невъзможност да се осигури митнически контрол на преминаващите държавната граница МПС и лица. 

Към 15.00 часа на 2 ноември 2014 г. ГКПП „Лесово” възобнови работа. Митническият контрол е поет от специално формирани екипи от други ГКПП.

В хода на разследването към момента са извършени претърсвания на над 40 адреса (служебни помещения в ГКПП и домашни адреси), проведени са и множество разпити и разпознавания от агентите на ДАНС и прокурорите, иззети са пари в левове и различна чужда валута (евро, щатски долари, турски лири и др.).

Процесуално-следствените действия продължават.
Подробности ще бъдат съобщени допълнително на 3 ноември 2014 г.

От утре се преустановява обслужването на автобусна линия 9 на Градски транспорт - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=269409

Във връзка с въвеждане на зимно разписание в направление к.к. „Златни пясъци”, от утре, 3 ноември, се преустановява обслужването на автобусна линия 9. Автобусна линия 109 ще се обслужва с интервал на 1 час. Това съобщиха от Градски транспорт за Moreto.

Славчо Велков: Етнически българи не са участвали в действията на „Ислямска държава”

http://www.cross.bg/informatziya-shalamanov-stranata-1437861.html

/КРОСС/ Информация за възможни заплахи за националната сигурност на България събира Националният контратерористичен център. Трябва да се провери дали там има информация за българи, участващи на страната на „Ислямска държава", за каквато говори Шаламанов, заяви специалист по антитероризъм Славчо Велков в интервю за БНР. След като обяви, че има информация за българи, които участват в сражения на страната на„Ислямска държава", вчера служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов поиска заседание по темата на Съвета за сигурност към Министерския съвет. Решение за провеждането му ще бъде взето на среща при служебния премиер Георги Близнашки в понеделник, съобщи служебният министър Христо Иванов. Трябва последователно да работим за съживяване на Съвета по сигурност, отбеляза Иванов. Става дума за проникване на терористични мрежи на българска територия, заяви служебният правосъден министър. Ако има достатъчно сериозни данни за български граждани, въвлечени в дейността на ИД, трябва да вземем мерки. Ние трябва да имаме своите реакции на всички нива - и в ДАНС, и в правителството" обяви той, но не се нае да каже дали подобен въпрос не е по-добре да бъде решен от следващия кабинет, който се очаква да бъде излъчен до седмица. Ние, пък и Близнашки, не получаваме информация за нивото на река Дунав, т.е. за консултациите за съставяне на правителство и не мога да знам кога ще има кабинет - каза Иванов

Самолетът на германския външен министър изчезнал от радарите за часове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402337

Самолетът на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е изчезнал за няколко часа от радарите на наземните диспечерски служби в петък по време на обиколката му из Азия, съобщи вестник „Билд”.
Правителственият „А-340” излетял в петък от Сеул за седемчасов полет до Джакарта. По пътя му пред него се образувал буреносен фронт и пилотът решил Самолетът на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е изчезнал за няколко часа от радарите на наземните диспечерски служби в петък по време на обиколката му из Азия, съобщи вестник „Билд”. Правителственият „А-340” излетял в петък от Сеул за седемчасов полет до Джакарта. По пътя му пред него се образувал буреносен фронт и пилотът решил

Самолетът на германския външен министър изчезнал от радарите за часове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402335

Самолетът на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е изчезнал за няколко часа от радарите на наземните диспечерски служби в петък по време на обиколката му из Азия, съобщи вестник „Билд”.
Правителственият „А-340” излетял в петък от Сеул за седемчасов полет до Джакарта. По пътя му пред него се образувал буреносен фронт и пилотът решил Самолетът на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е изчезнал за няколко часа от радарите на наземните диспечерски служби в петък по време на обиколката му из Азия, съобщи вестник „Билд”. Правителственият „А-340” излетял в петък от Сеул за седемчасов полет до Джакарта. По пътя му пред него се образувал буреносен фронт и пилотът решил

Сделките със жилища за милиони удариха рекорд на Острова

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/sdelkite-sys-jilishta-za-milioni-udariha-rekord-na-ostrova-183012/

През първото полугодие на 2014 г. във Великобритания са продадени 6143 жилища с цена над 1 млн. паунда

В. Симеонов: ГЕРБ проявяват малодушие, страх и несигурност

http://frognews.bg/news_79380/

По повод разпространените в медиите лъжи, в които се цитира информация, получена от "отговорни фактори от ГЕРБ", че Патриотичният фронт започна да извива ръцете на Борисов и му поставили толкова изисквания, че той се хванал за главата и вече сериозно се замислял да върне мандата, от политическата сила разпространиха декларация.

Христо Иванов: ЕК пренася тежестта на критиките си към политическите действия в съдебната реформа

http://pik.bg/христо-иванов-ек-пренася-тежестта-на-критиките-си-към-политическите-действия-в-съдебната-р-news245063.html

Христо Иванов: ЕК пренася тежестта на критиките си към политическите действия в съдебната реформа

В разговора ми с Катрин Дей, която координира прилагането на механизма за сътрудничество и оценка спрямо България на ниво ЕК, тя повтори нееднократно, че ако някой в София си мисли, че смяната на Комисията ще донесе смяна на отношението към механизма за сътрудничество и оценка, това би било голяма грешка. Това каза в интервю за БНР министърът на правосъдието в служебния кабинет Христо Иванов.

Първият заместник-председател на комисията, досегашният холандски министър Франс Тимерманс, ще отговаря на най-високо политическо ниво за механизма и това вероятно ще доведе до заостряне на позицията спрямо България, допълни той.

Другото, което каза госпожа Катрин Дей, е, че нямаме никакви основания да очакваме позитивен или замазващ положението доклад. Това беше един сигнал, че трябва да се подготвим за доста критика. Каза още, че въпреки че технически няма връзка между доклада от европейското наблюдение и проблематика на Шенген, фундаменталното и в двете е доверието на нашите европейски партньори към способността на България да се реформира и да има институции, които заслужават доверие. Това, за мен, е много важен акцент, защото той показва едно просто нещо - ние не успяваме да реформираме съдебната си система, но изобщо не сме започнали на системно ниво разговора за това какво трябва да се случи в системата на вътрешните работи и сигурността.

По същия начин, по който имаме стратегия за съдебна реформа, трябва да имаме един систематичен дългосрочен политически документ, който да очертава какво правим с МВР, с ДАНС, с всички тези служби, що се отнася до техния капацитет за осигуряване на вътрешна сигурност и ред, осигуряване на борба с корупцията по високите етажи на властта, заяви правосъдният министър.

Катрин Дей разбира какво означава архитектурата на настоящия парламент и, че този парламент може да излъчи едно правителство, което да излъчва правилните послания, но в парламента да се натъква на невъзможност да прокара каквото и да е било. Нейният акцент, и това беше повторено 4 пъти по време на срещата, беше, че, ако политическите сили в България не покажат ясна воля в парламента за посоката на реформите, това ще бъде голям проблем, независимо какво приказва кабинетът и други, въвлечени в съдебната реформа. В момента ЕК пренася тежестта на своето доста критично внимание именно върху това, което политическите сили в парламента смятат да правят или да не правят в областта на съдебната реформа и реформата в областта на вътрешния ред, допълни Иванов.

Според министъра на правосъдието в служебния кабинет, стратегията за реформа на прокуратурата не е опит да бъде извадена тя от съдебната власт, каквито критики бяха тиражирани в общественото пространство: "Откакто е излязла този проект за стратегия, който би трябвало да се обсъжда, обсъждахме неща, които ги няма в него през цялото време, но не и нещата, които са там. Обсъждахме го първо дали това е първа стъпка към вадене на прокуратурата от съдебната власт. Не, не е. обсъждахме до дали това е по някакъв начин фокус върху статута на главния прокурор – не, не е. обсъждахме дали това е опит, как беше…да се прави експертиза на одита и одит на експертизата. Не, и това не е. Дайте да говорим за това какво пише там!. Успяваме ли ние да се заемем наистина фундаменталните проблеми на корупцията по високите етажи на властта, по системната злоупотреба с власт, която се случва в България. Унинието, казват отците на християнската църква е грях.

Трябва да се надяваме, че наистина фокусът ще бъде, фокусът в крайна сметка ще изкристализира основните цели на стратегията за това да имаме абсолютен приоритет на независимостта на съда, решителна борба с корупцията, огромно и много сериозно усилие да започнем процес на реформиране на прокуратурата, така че тя да стане истински, ефективна именно от гледна точка да се превърне в ефективен инструмент за борба с корупцията по високите етажи на властта. Изобщо да пристъпим към реформата, вътрешните работи.

Мисля, че обществото го иска, мисля, че е дошло времето за това, и то е неизбежно да се случи". По повод твърдението на главния прокурор Сотир Цацаров, че казусът с КТБ е чисто присвояване, Иванов изрази надежда, че това ще бъде доказано: "Ако главният прокурор го казва това нещо, аз се надявам, вярвам, че това е нещо, което ще бъде доказано в съдебна зала.

В този смисъл министърът на правосъдието няма място в този разговор, и в този коментар. Но наистина без наказуемостта в България е елемент от политическата култура, и ние трябва по някакъв начин да сложим край.

Това обаче не е задължение само на прокуратурата. Има много неща, които трябва да се направят в парламента, и които трябва да се направят дори сега с измененията в редакцията на парламентарния правилник, които в момента се случват. Изключително важно е ние да можем да рестартираме цялата система от независими регулатори и органи.

Тук нямам предвид да сменим персоналния им състав, а изобщо да сменим начина, по който те работят, и динамиката на тяхната работа. Това е и БНБ, и Комисията за защита на конкуренцията, и огромен периметър от страшно важни органи, които просто не работят добре".


Експерт: Шаламанов да каже откъде знае за българи в ИД

http://www.moreto.net/novini.php?n=269398

Съществува национален контратерористичен център, който събира информация за възможни опасности за националната сигурност на България, трябва да се види там дали има информация за българи, участващи на страната на Ислямска държава, за каквато говори Шаламанов.

Бокова призова света да попречи на джихадистите

http://www.vesti.bg/sviat/bokova-prizova-sveta-da-poprechi-na-dzhihadistite-6026402

Генералният директор на ЮНЕСКО осъди "варварското разрушаване" на културното наследство в Ирак

Христо Иванов: Брюксел предупреди да очакваме критичен доклад

http://offnews.bg/news/n_1/n_412127.html

Ако някой в София си мисли, че смяната на Европейската комисия ще донесе смяна на отношението към механизма за сътрудничество и оценка, това би било голяма грешка. Това е посочила нееднократно Катрин Дей, която координира прилагането на мониторинга за България за правосъдието и вътрешния ред, на в разговор със служебния министър на правосъдието Христо Иванов . Първият заместник-председател на комисията, досегашният холандски министър Франс Тимерманс, ще отговаря на най-високо политическо ниво за механизма и това вероятно ще доведе до заостряне на позицията спрямо България, допълни Иванов в интервю за БНР. Дей е предупредила и че България трябва да очаква критичен доклад. Другото, което каза госпожа Катрин Дей, е, че нямаме никакви основания да очакваме позитивен или замазващ положението доклад. Това беше един сигнал, че трябва да се подготвим за доста критика. Каза още, че въпреки че технически няма връзка между доклада от европейското наблюдение и проблематика на Шенген, фундаменталното и в двете е доверието на нашите европейски партньори към способността на България да се реформира и да има институции, които заслужават доверие. Това, за мен, е много важен акцент, защото той показва едно просто нещо - ние не успяваме да реформираме съдебната си система, но изобщо не сме започнали на системно ниво разговора за това какво трябва да се случи в системата на вътрешните работи и сигурността, добави министърът. - Нейният акцент (на Катрин Дей - б.р.), и това беше повторено 4 пъти по време на срещата, беше, че, ако политическите сили в България не покажат ясна воля в парламента за посоката на реформите, това ще бъде голям проблем, независимо какво приказва кабинетът и други, въвлечени в съдебната реформа.

Шофьор на 89 г. се обърна по таван, остана невредим!

http://www.bnews.bg/article-120680

Дядо на близо 90 години оцеля при тежка катастрофа в центъра на София.

БАБХ с над 3500 проверки в Сливен

http://pik.bg/бабх-с-над-3500-проверки-в-сливен-news245058.html

БАБХ с над 3500 проверки в Сливен

Над 3500 проверки са извършили инспекторите от Областна дирекция „Безопасност на храните“ в Сливен от началото на годината до сега в млекопреработвателни и месопреработвателните предприятия, магазини, складове на едро и дребно и заведенията в общественото хранене.

Издадени са 280 предписания, от които 130 в производствени предприятия и складове на едро, съобщи директорът д-р Пламен Пенчев, информира "Дарик".

В агенцията са постъпили 24 жалби от граждани за качеството на храната и неспазване на изисквания в лафка в училище. Съставени са актове на нарушителите, при повторно нарушение обектите ще бъдат затворени, поясни д-р Пенчев. Извършена е проверка във всички училища, детски градини и детски кухни на територията на областта. Няма конастатирани сериозни нарушения.

От началото на годината са съставени над 25 акта за контрола на храната и здравеопазването на животните. Сред най-честите нарушения са неспазване на технологичния процес, начина на съхранение на продуктите, температурния режим.

Засилените проверки продължават. 

Бареков: Ако не може да се състави кабинет с РБ и ПФ, ГЕРБ да търси нови партньори

http://www.cross.bg/barekov-gerb-liderut-1437860.html

/КРОСС/ Ако ГЕРБ не може да направи правителство с „Патриотичен фронт" и Реформаторския блок, трябва да потърси нови партньори от единни и консистентни като съдържание парламентарни групи, а не такива, които може да се разпаднат във всеки един момент, казва лидерът на „България без цензура" Николай Бареков, цитиран от пресцентъра на ББЦ. Реформаторският блок и „Патриотичен фронт" може да се разпаднат, допуска Бареков. Преди да се вземе решение за разпускане на Народното събрание и отиване на нови избори, да се направи още една лидерска среща, препоръчва той и отбелязва, че партията му е готова за предсрочни парламентарни избори, които може да се проведат още на Никулден. При един евентуален вот сега, ГЕРБ ще загуби гласове, посочва лидерът на „България без цензура". Бареков обмисля през следващите седмици да сформира делегация от европейските консерватори, която да дойде в София и лично да се запознае с проблемите в политическата система у нас. В сряда Бареков ще се срещне с ръководството на групата на консерваторите в Европарламента, за да ги информира как вървят преговорите за съставяне на правителство в България, съобщава пресцентърът на партията.  

89-годишен обърна колата си по таван на "Цариградско"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402327

89-годишен шофьор оцеля по чудо след като излетя и се приземи по таван на "Цариградско шосе" в София. Tежката катастрофа става малко преди обед, съобщи Нова ТВ.
Водачът няма и драскотина по себе си, макар, че колата е смачкана почти напълно. „Някой ме блъсна отзад. Спомням си, че колата изгуби управление, завъртя се и се удари”, 89-годишен шофьор оцеля по чудо след като излетя и се приземи по таван на "Цариградско шосе" в София. Tежката катастрофа става малко преди обед, съобщи Нова ТВ. Водачът няма и драскотина по себе си, макар, че колата е смачкана почти напълно. „Някой ме блъсна отзад. Спомням си, че колата изгуби управление, завъртя се и се удари”,

89-годишен обърна колата си по таван на "Цариградско", оцеля по чудо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402320

89-годишен шофьор оцеля по чудо след като излетя и се приземи по таван на 89-годишен шофьор оцеля по чудо след като излетя и се приземи по таван на "Цариградско шосе" в София. Tежката катастрофа става малко преди обед, съобщи Нова ТВ. Водачът няма и драскотина по себе си, макар, че колата е смачкана почти напълно. „Някой ме блъсна отзад. Спомням си, че колата изгуби управление, завъртя се и се удари”,

Георги Иванов: Тодор Батков не заслужава подобно отношение

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/02/2411412_georgi_ivanov_todor_batkov_ne_zaslujava_podobno/?ref=rss


Треньорът на "Левски" Георги Иванов-Гонзо смята, че собственикът Тодор Батков незаслужено е атакуван от запалянковците. По време на мача с "Локомотив" (София) (1:0) привържениците на сините пяха срещу адвоката.

"Това влияе на целия клуб. Футболистите или ние не сме отделни от феновете и от клуба. Неприятно е. Смятам, че Тодор Батков е направил доста за клуба през годините и не заслужава подобно отношение. За тези резултати от последната седмица вина носим ние от спортно-техническия...

Меркел няма да подкрепя британското членство в ЕС, ако Камерън ограничи имиграцията

http://www.mediapool.bg/merkel-nyama-da-podkrepya-britanskoto-chlenstvo-v-es-ako-kameran-ogranichi-imigratsiyata-news226702.html

Германският канцлер Ангела Меркел ще престане да настояваВеликобритания да остане член на ЕС, ако британският премиерДейвид Камерън продължи политиката си за съкращаване наимиграцията от държавите от съюза. Това пише в неделя германскиятседмичник "Шпигел". Германското списание сепозовава на източници от федералното канцлерство и външнотоминистерство. Ако Камерън вземе окончателно решение да наложи ограничениявърху пристигащите от другите страни от ЕС, тогава "няма да имавръщане назад", смятат управляващите в Берлин. Така Камерън щесе лиши от подкрепата на Меркел и тя му е казала това лично и вправ текст по време на последната среща на върха на ЕС вБрюксел, подчертава "Шпигел". Според изданието думите й очевидно не са повлияли набританския премиер, защото няколко дни по-късно - на 29 октомври- той поиска от предишното лейбъристко правителство официалнода се извини за "напълно провалената" миграционна политика. "През 2004 г. лейбъристите отвориха трудовия пазар наВеликобритания за мигранти от осем нови държави членки на ЕС ивсе още предстои да бъдат оценени катастрофалните последици занас от това решение", заяви Камерън. Миналата година Дейвид Камерън обеща, че ако неговатаКонсервативна партия победи на изборите през май догодина, тойще насрочи през 2017 г. референдум за бъдещето на британскоточленство в ЕС. По думите му референдумът ще бъде наложителен,ако преди това Лондон не успее да убеди Брюксел да му върнеправото на самостоятелна политика в сферата на имиграцията,финансовото регулиране и борбата с престъпността.

90-годишен шофьор катастрофира с колата си, няма му нищо

http://www.zapernik.com/obshtestvo/90-godishen-shofior-katastrofira-s-kolata-si-nyama-mu-nishto_35381/

Катастрофа между две леки коли е станала на столичното Цариградско шосе преди минути, съобщиха за БЛИЦ очевидци. Сблъсъкът не бил тежък и затруднил движението за кратко. Но предизвикал значителен интерес сред скупчилите се неволни свидетели.

От едната от нагънатите коли с труд изпълзял дори и на пръв поглед много възрастен мъж. Впоследствие се оказало, че това е 90-годишният пенсионер Йордан И.

За късмет нито той, нито шофьорът на дригия автомобил имали сериозни наранявания....

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване