Изплащат пенсиите и добавките към тях от 8 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_424773.html

На 8 декември 2014г. ще започне изплащането на декемврийските пенсии, съобщиха Националният осигурителен институт (НОИ). Пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще имат превод още на 8 декември. Изплащането на пенсии чрез пощенски станции ще започне на 8 декември (понеделник) и ще приключи на 17 декември 2014г. (сряда). Предварително обявен график ще има във всяка пощенска станция в страната.  Еднократна сума в размер на 40 лв ще получат пенсионерите, чиито пенсии или сбор от пенсия/и заедно с добавките и компенсациите към тях не надхвърлят 286,00 лв. 

Извънредно! Цветанов обясни как Слави Бинев се оказа начело на комисията по култура и медии

http://pik.bg/извънредно-цветанов-обясни-как-слави-бинев-се-оказа-начело-на-комисията-по-култура-и-медии-news256139.html

Извънредно! Цветанов обясни как Слави Бинев се оказа начело на комисията по култура и медии

Разпределението на позициите за председатели, заместник-председатели и членове в постоянните комисии на Народното събрание стана след двуседмични разговори с всички партии в парламента.

Това заяви в позиция до медиите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов  относно назначението на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии.

Припомняме, че днес председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че номинацията на Слави Бинев за шеф на парламентарната комисия по култута и медии е била по идея на Цветанов.

"Конкретния казус около медийната комисия изглеждаше по следния начин. От Патриотичния фронт (ПФ) заявиха желание да поемат председателството на три комисии, за да съответства работата им на ангажимента да подкрепят управлението на правителството.

Възможностите за това бяха: Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите (която "Атака" отказаха), Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, Комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР и Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете. От ПФ не пожелаха да поемат Комисията по жалбите, а в същото време БДЦ отказаха да отстъпят от първоначално разпределената им Комисия за контрол на еврофондовете.

Така заради настояването на ПФ да има три председателски места в комисиите, те поеха контрола над ДКЕВР, борбата с корупцията и културата и медиите", обясни Цветанов.

В заключение той определи всякакви други спекулации влияние на ГЕРБ при определяне на ръководствата и персоналния състав на комисиите за некоректни.

"ГЕРБ е партията, която направи най-големите и тежки компромиси като отстъпихме знакови комисии само и единствено, за да има възможен политически консенсус при избирането на ръководствата на комисии и те да започнат да функционират възможно най-бързо", написа още Цветанов.

Остри реакции срещу плановете за ново увеличаване на ДДС

http://www.grreporter.info/content/%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%

Според Съюза на гръцките туристически дружества, ако ДДС върху хотелиерските услуги наистина бъде увеличен от 6,5% до 13%, през следващите две години страната ще изгуби общо 5 милиона туристи, приходи в размер на 3-4 милиарда евро и близо 200 000 работни места

прочети повече

Протест срещу избора на Слави Бинев за шеф на комисията по култура и медии

http://offnews.bg/news/n_1/n_424737.html

Във Фейсбук се организира протест "срещу избирането на архонта Слави Бинев за шеф на парламентарната комисия по култура" и медии . Събитието е насрочено за сряда, 3 декември, от 14:30 часа в градинката на "Кристал". Засега над 200 души са заявили своето присъствие, след като десетки културни дейци и журналисти се обявиха против назначаването на бившия евродепутат и съдържател на фолк клуб БИАД за председател на Комисията по култура и медии. Една от причините за негативната реакция срещу Бинев е образът от миналото му, който кара доста хора да го свързват с подземния свят на страната. Бинев беше известен с участието си в побоищата между борци и каратисти през 90-те години. Най-известно е може би случилото се през ноември 1993 г. в притежавания от него спортен комплекс "Дескрим" в столицата, когато около 50 души с 12 коли отвличат бизнесмена, пребиват го и го изхвърлят на Околовръстното. Сред спряганите за престъплението са Димитър Джамов, Красимир Маринов (Големия Маргин), Димата Руснака и Пело Стоев. 2000 г. възниква конфликт между Слави Биневс и бившия борец и шеф на ВИС-2 Георги Илиев, след като подземният бос удря шамар на таекуондиста. Оттогава архонтът не участва в подобни разпри, но негови изказвания и действия будят силно медийно и обществено възмущение.

Консумацията на фалшив алкохол може да доведе до тежки отравяния

http://www.bnews.bg/article-123239

Варенето на ракия, тази изконна българска традиция, се оказва освен приятно занимание и опасно начинание и прикритие за нелегално производство при съмнителни хигиенни и технологични изисквания.

Първото интервю на Слави Бинев ще е пред Димитър Цонев по БНТ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455087

Първото интервю на новоизбрания председател на Комисията по културата и медиите в 43-ото Народно събрание Слави Бинев ще бъде по БНТ в предаването на Димитър Цонев, научи Първото интервю на новоизбрания председател на Комисията по културата и медиите в 43-ото Народно събрание Слави Бинев ще бъде по БНТ в предаването на Димитър Цонев, научи "24 часа". Именно националната телевизия излезе с остра позиция по повод избора на депутата от Патриотичния фронт. В нея се припомня, че през 2012 г. Бинев и негови

Енчев атакува Симеонов: Третира всички като слуги

http://www.bnews.bg/article-123249

Според Енчев изборът на Бинев за председател на културната комисия е изтъргувано. Днес в парламента Енчев подаде своето уведомление за напускане на парламентарната група на Патриотичния фронт, видя репортер на Bnews.

БЕХ с промени в ръководството и на „Булгартрансгаз“

http://offnews.bg/news/n_1/n_424760.html

Българският енергиен холдинг направи промени в ръководството и на „Булгартрансгаз“. С решение на Съвета на директорите на БЕХ в Надзорния съвет на „Булгартрансгаз“ влизат Илия Иванов, Кирил Георгиев и Владимир Митрушев. Промените ще влязат в сила след вписването на решението в Търговския регистър. С промените в Надзора на дружеството се цели да се ускори реализирането на проектите за свързване на българската газопреносна мрежа с газопреносните мрежи на съседни страни и модернизацията на газохранилището в Чирен, обясниха от БЕХ. Преди дни БЕХ направи промени и в ръководствата на НЕК, „Мини Марица-изток“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и на Електроенергийния системен оператор.

Московски: Няма загуби по ОП „Транспорт"

http://www.cross.bg/transport-moskovski-ivaiilo-1441975.html

София /КРОСС/ Няма загуби по Оперативна програма „Транспорт". Това обяви пред журналисти транспортният министър Ивайло Московски. Той добави, че вероятно ще се стигне до някаква загуба в края на следващата година. „Има забавяне по всички проекти. 3 ЛОТ на Пловдив-Бургас е най-закъснял, има закъснение в ЛОТ 2 - Септември-Пловдив", каза още Ивайло Московски.„Метрото спасява тази година, но за догодина не мога да кажа. При положение, че сме на 67% разплатени средства, предстои една година, през която ще дадем всичко от себе си, за да постигнем максимално разплащане", заяви Московски.По отношение на „Транспорт 2014 -2020" министърът посочи, че преговорите с ЕК продължават и се очаква програмата да бъде одобрена съвсем скоро.

Трима нови членове на надзора на "Булгартрансгаз" ще ускоряват газовите връзки

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/12/01/2430080_trima_novi_chlenove_na_nadzora_na_bulgartransgaz_shte/?ref=rss


С цел ускоряване на изграждането на газовите връзки между България и съседните страни в надзорния съвет на "Булгартрансгаз" са назначени трима нови членове, съобщи пресслужбата на Българския енергиен холдинг, част от който е и газовото дружество. 

Новите членове на ръководството са Илия Иванов, Кирил Георгиев и Владимир Митрушев.

Освен ускоряването на строителството на газовите връзки тримата имат за задача и са ускорят модернизацията на  газохранилището в Чирен.
...

The Banker: УниКредит Булбанк е „Банка на годината 2014“ в България

http://www.investor.bg/specialni-predlojeniia/425/a/the-banker-unikredit-bulbank-e-banka-na-godinata-2014-v-bylgariia-184789/

Най-престижната награда в банковия сектор беше връчена на Левон Хампарцумян и Андреа Казини на официална церемония в Лондон

Йордан Маринов с изложба в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/y-P02sGgy4c/

Художникът Йордан Маринов ще представи в Поморие юбилейната си изложба живопис по повод 70-тата си годишнина.

Заповядайте на 05.12.2014 г. /петък/, от 18:00 часа, в изложбената зала на НЧ „Просвета 1888”.

Нови 195 носители на ХИВ са открити у нас от началото на годината

http://www.mediapool.bg/novi-195-nositeli-na-hiv-sa-otkriti-u-nas-ot-nachaloto-na-godinata-news227831.html

От началото на годината у нас са регистрирани нови 195 серопозитивни лица, съобщи Тонка Върлева, директор на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" в понеделник по повод за 1 декември - Световния ден за борба със СПИН. От новите носители на ХИВ 82 на сто или 158 души са мъже и 18 процента или 37 души са жени. Най-възрастният серопозитивен е на 73 години, а най-младият е на 13 години. Д-р Върлева обясни, че най-много са новоинфектираните във възрастовата група 30 - 39 години, докато делът на новорегистрираните млади хора до 29 години е намалял до 35 на сто в сравнение с отпреди 3 години, когато е бил над 50 процента. Според пътя на предаване на инфекцията отново се очертават две най-уязвими групи: мъже, които имат сексуални контакти с други мъже - 42 на сто (82 души) и инжекционно употребяващи наркотици – 11.2 на сто (22 души). Данните показват, че намалява процентът на хората, които се инфектират в групата на инжекционно употребяващите наркотици, но се увеличава делът на лицата сред хомо/бисексуалната общност. По думите на д-р Върлева тази година са открити и 5 серопозитивни жени от общо консултирани и изследвани около 30 000 бременни. Официално регистрираните с ХИВ-вируса българи са 2025 души до 21 ноември, според данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН 2008 - 2015 г. Заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски съобщи, че и през следващата година страната ни ще има финансиране на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, като освен за лекарства и диагностика, ще бъдат заделени средства и за профилактика. През тази година със средства от бюджета на МЗ са били закупени 26 вида антиретровирусни препарати, а през 2015 г. се предвижда да бъдат закупени общо 27 вида лекарства.

Около 400 студенти събра концерт за 8-ми декември във варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272537

Около 400 студенти от варненските университети събра концерт по случай 8-ми декември, научи Moreto.net. Купонът, организиран от община Варна и студентските съвети, се състоя в петък, в Двореца на културата и спорта. Водещи на спектакъла бяха Сара Божикова от Икономическия университет и бъдещият лекар Станислав Морфов, а в него участваха само студентски състави.

Не съм я изнасилвал, сексът беше доброволен!

http://www.bnews.bg/article-123248

Набеденият за изнасилване син на Найден Милков твърди, че сексът с момичето е бил доброволен.

Цветан Цветанов за назначението на Слави Бинев: Патриотичният фронт настояваше за председателски места в 3 парламентарни комисии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455080

Разпределението на позициите за председатели, заместник-председатели и членове в постоянните комисии на Народното събрание стана след двуседмични разговори с всички партии в парламента. Това заяви в позиция до медиите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов  относно назначението на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по Разпределението на позициите за председатели, заместник-председатели и членове в постоянните комисии на Народното събрание стана след двуседмични разговори с всички партии в парламента. Това заяви в позиция до медиите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов  относно назначението на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по

Кметът на Поморие: МБАЛ ще продължава да работи и ще има лаборатория

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-Az7NN-M6rk/

Провеждането на търг за отдаване под наем на лекарските кабинети и помещението на медико-диагностичната лаборатория  на МБАЛ – Поморие, стана повод за слухове и коментари сред лекарското съсловие, а и сред гражданите, че има възможност болницата да прекрати дейността си. Разпространяваната теза, че  новоизбраната фирма, която ще стопанисва лабораторията няма необходимите документи и оборудване и болницата ще остане без лаборатория, което ще доведе и до затварянето й, не отговаря на истината.  В тази връзка, на редовната седмична оперативка днес, кметът Иван Алексиев и председателят на Общинския съвет д-р Милена Енева изясниха подробностите около провеждането на процедурата и бъдещето на МБАЛ Поморие.

„Болницата е публична общинска собственост, а ние се ръководим от Закона за общинската собственост, където ясно е записано, че тези помещения трябва да се отдават под наем чрез търг или конкурс. Това е и предписанието към Община Поморие от извършената от Сметна палата проверка. Фирмата, която до момента управляваше лабораторията не се яви на търга под претекст, че не е била уведомена, а датата на търга  беше определена и оповестена както на уеб сайта и информационните табла на Община Поморие, така и в национален ежедневник, както изисква Законът. Главният лекар и управител на болницата също беше уведомен за предстоящия търг. Явиха се две фирми, една от които спечели и предстои да бъде подписан договор.” – каза кметът Иван Алексиев. Фирмата, спечелила търга, отговаря на всички изисквания  и е представила сертификат и договор със Здравната каса.  Относно задълженията на главния лекар на МБАЛ Поморие, кметът беше категоричен, че на следващото заседание на Общински съвет, ще предложи да се назначи търговски управител на дружеството (прокурист), който да поеме финансовото управление на болницата, и така да се даде възможност на главния лекар да се фокусира основно върху медицинските си задължения.

Председателят на Общинския съвет д-р Енева обясни, че досега действащата лаборатория няма никакви договорни отношения с Община Поморие и 14 години не е плащала наем за помещението, което е стопанисвала.

Тя припомни, че във връзка с осигуряване нормалното функциониране на болницата в Поморие, в края на 2013 г. общинските съветници гласуваха предоставяне на субсидия в размер на 40 000 лв. за погасяване на задълженията на болничното заведение към фирмата доставчик на лекарства, след като беше застрашено от спиране на доставките. Освен това, през същата година беше довършена несанираната част на сградата на болницата и подменена част от котелната инсталация със средства по Фонд „Козлодуй”.

„Общината не е спирала да подпомага финансово търговското дружество МБАЛ Поморие, защото усилията ни са насочени именно към това да осигурим съществуването и медицинското обслужване на болницата. Нещо повече, в момента Общината разработва проектно предложение за внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградата на болницата по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Предстои кандидатстване с проект за доставка на ново специализирано болнично оборудване и провеждането на обучителни курсове и семинари. Реализирането на всички тези проекти ще доведе не само до запазване на болницата, но и до развитието й като такава, предлагаща качествено здравеопазване”, каза кметът Алексиев.

 

Има опасност от съкращения в армията, ако бюджетът за МО не бъде променен

http://www.cross.bg/otbrana-ministur-nenchev-1441976.html

/КРОСС/Има опасност от съкращения в армията, ако бюджетът за Министерство на отбрана заложен в проекта за Бюджет 2015 остане непроменен, предупреди министърът на отбраната Николай Ненчев. След заседанието на Министерския съвет днес, на което бе обсъден проектобюджетът за следващата година, министър Ненчев коментира, че му предстоят разговори с всички парламентарни групи и с председателя на комисията по отбрана, резултатът от които се надява да е постигане на по-висок бюджет. С уговорката, че темата е "особено чувствителна" военният министър отбеляза, че в бюджета за 2015 година се съкращават 77 млн. лева спрямо бюджета за 2014 година, а в коалиционното споразумение, подписано само преди няколко седмици, е записано да не се намалява числеността на българската армия. Правим всичко възможно да намерим приемлив за всички вариант и да запазим числеността на армията, каза министър Ненчев и псочи, че премиерът Борисов  е намекнал за компенсации под различна форма.  По-рано днес президентът Росен Плевнелиев също апелира към Народното събрание да не се намалява бюджета за отбрана, а дори напротив - постепенно да се увеличава. Финансовият министър Владислав Горанов обаче заяви, че "не съкращаваме хора, а разходи за персонал" и право на всеки министър е да направи функционален анализ и да реши как да се вмести в средствата си

Цветан Цветанов обясни как Слави Бинев оглави комисията по култура и медии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455059

Разпределението на позициите за председатели, заместник-председатели и членове в постоянните комисии на Народното събрание стана след двуседмични разговори с всички партии в парламента. Това заяви в позиция до медиите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов  относно назначението на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по Разпределението на позициите за председатели, заместник-председатели и членове в постоянните комисии на Народното събрание стана след двуседмични разговори с всички партии в парламента. Това заяви в позиция до медиите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов  относно назначението на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по

Руски компании наемат лобисти в опит да спрат нови санкции на САЩ

http://www.mediapool.bg/ruski-kompanii-naemat-lobisti-v-opit-da-sprat-novi-sanktsii-na-sasht-news227830.html

Руска енергийна компания, част от която е собственост на приятел на президента Владимир Путин, е похарчила поне 280 хил. долара комисионни за лобиране в САЩ, чиято цел отчасти е да се противопостави на законопроект в Сената, разширяващ икономическите санкции срещу Русия заради намесата й в Украйна. Това съобщава "Уолстрийт джърнал", като се позовава на разкрити документи за лобиране.   Плащанията, направени от "Новатек" на вашингтонската лобистка и пиар компания Qorvis за три месеца, до 30 септември, хвърлят светлина върху задкулисната борба във Вашингтон във връзка със западния икономически натиск върху Кремъл. Това се случва в момент, когато САЩ обсъждат възможността за нови ограничения в сферата на бизнеса срещу Русия.   Освен "Новатек", 23% от която принадлежи на руския олигарх Генадий Тимченко, сред другите руски компании, лобиращи във Вашингтон по повод санкциите, са "Газпромбанк" и Руският фонд за преки инвестиции, става ясно от документите.   През септември "Вашингтон пост" съобщи, че "Газпромбанк", която попада под удара на санкциите, е наела двама бивши американски сенатори да лобират срещу тях.   И Белият дом, и много компании, сред които такива, попадащи под санкциите на администрацията на Обама, биха искали този закон да не мине, макар и по различни причини, пише "Уолстрийт джърнал". Компаниите, които имат бизнес интереси в Русия, са против законопроекта, тъй като се опасяват, че той може да постави Русия под законово изисквано икономическо ембарго, което за десетилетия ще я превърне в новия Иран или Куба. Американско-руският бизнес съвет, в който участват крупни компании като Ford и Google, също са против законопроекта, по думите на председателя на съвета Даниел Ръсел.   Администрацията от своя страна се притеснява, че подобен закон би ограничил нейната маневреност при приемането на санкции за оказване на натиск върху Кремъл, като например тяхното бързо разхлабване или усилване, в зависимост от външната политика на Москва. По думите на представител на администрацията, законопроектът на Сената, засягащ Русия, може да разклати устоите на антикремълската стратегия на Запада – синхронизация на санкциите с Европейския съюз, който има далеч по-дълбоки търговски връзки с Русия и се безпокои, че допълнително затягане на санкциите може да удари като рикошет върху икономиката на Европа.   "Уолстрийт джърнал" напомня, че сенатор Боб Коркър, който внесе през май Акт за предотвратяване на руската агресия, се е "кооперирал" с председателя на сенатската комисия по международни отношения Робрът Менендес, който внесе Акт в подкрепа на свободата в Украйна, включващ ключови моменти от предходния законопроект.   Ако документът бъде внесен за гласуване сега, той ще бъде приет с убедително мнозинство, заявява източник, който има отношение към лобирането против закона, но не от името на "Новатек". Ако законопроектът бъде отложен в хода на заседанията на този Конгрес, то той трябва отново да бъде внесен през следващата сесия. Проектът все още има свой важен поддръжник в Сената – Боб Коркър, който, както се очаква, ще замени Робърт Менендес като председател на сенатската комисия по международни отношения.

Според КНСБ и два месеца увеличение на пенсионната възраст е непоносимо

http://www.mediapool.bg/spored-knsb-i-dva-mesetsa-uvelichenie-na-pensionnata-vazrast-e-neponosimo-news227829.html

Българите в предпенсионна възраст не могат да понесат и 2 месеца увеличаване на възрастта за пенсиониране от 2015 година, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров в понеделник пред БТА. Той заяви, че синдикалната организация има готовност за протест, ако през следващата година възрастта за пенсиониране не бъде запазена такава, каквато е в момента. Предложението за по-плавно увеличение на пенсионната възраст с два, вместо с четири месеца годишно, дойде от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. Засега обаче плановете на правителството са да се продължи приетият от първото правителство на ГЕРБ темп на нарастване с по четири месеца годишно на възрастта и стажа. Въпреки това Калфин ще обсъжда със социалните партньори мерки за дългосрочна визия за пенсионната система. Според Пламен Димитров, от 2016 година трябва да се върви плавно и продължително във времето към увеличаване на възрастта и стажа, но реформата трябва да е гарантирана и постигната с максимално съгласие между всички политически партии, в това число и с опозицията, която, "като дойде на власт утре да не променя картината". "КНСБ няма да приеме вариант за пенсионна реформа, който да е с мерки само за изхода на системата, независимо какъв е - с половин месец, с 25 дена, с 36 часа", коментира Димитров. По думите му приемлив за конфедерацията вариант ще бъде само този, който връща доверието на младите в системата, гарантира адекватна пенсия от поне 65 процента от личния доход и има обвързаност на мерките - на входа какво се включва, колко пари се събират допълнително, колко тежи годината осигурителен стаж в пенсионна формула

Военен изтребител се разби в Турция

http://www.cross.bg/intzidenta-voenen-tyrtziya-1441974.html

/КРОСС/ Военен изтребител F-16 се разби в Турция, съобщава агенция Dogan. Пилотът е успял да се катапултира. След инцидента той е хоспитализиран. В момента се разследват всички обстоятелства около инцидента. Видео

ОДМВР – Бургас предупреждава за зачестили случаи на телефонни измами

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XI56SYs5TL0/

ОДМВР – Бургас  предупреждава гражданите за зачестили случаи на телефонни измами, извършени по домовете от лица, представящи се за общински служители, представители на “Социално подпомагане” или нестопански организации. В тази връзка припомняме още веднъж най-популярните схеми за осъществяване на измами :

-                     ако по телефона си / без значение домашен или мобилен/ получите телефонно обаждане от плачещ човек, представящ се за ваш близък, който заявява че е предизвикал катастрофа с жертва или сам е пострадал и спешно се нуждае от пари за да бъде освободен от полицейския арест, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ! Не давайте информация за домашния си адрес и не се съобразявайте с указанията на гласа в слушалката да не безпокоите своите роднини! В никакъв случай не давайте наличните в дома си пари, златни и сребърни бижута или скъпи вещи, и не теглете паричните си спестявания от банките за да ги смените срещу свободата на близкия си! Позвънете в най-близкото полицейско управление или на тел. 112 за да проверите за това дали наистина има катастрофа, но в никакъв случай не разчитайте само на информацията, подадена Ви от гласа в слушалката!

-                     ако по телефона си / без значение домашен или мобилен/ получите телефонно обаждане от човек, представящ се за лекар, който Ви заяви, че Ваш близък е тежко болен / напр. от “свински грип” или му предстои животоспасяваща операция в София, в това число и за поставяне на златни пирони при счупване на крайник/, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ! В никакъв случай не давайте наличните в дома си пари, златни и сребърни бижута или скъпи вещи, и не теглете паричните си спестявания от банките за да спасите здравето на близкия си! Позвънете на други свои роднини и не давайте пари на непознати, представящи се за санитари или пълномощниците на лекаря, с който сте разговаряли!

-                     ако по телефона си / без значение домашен или мобилен/ получите телефонно обаждане от човек, представящ се за Ваш познат, който Ви моли да му заемете парична сума за кратко време за да освободи стоки от митницата или да си поправи автомобила, с който е закъсал на път, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ! В никакъв случай не давайте наличните в дома си пари, златни и сребърни бижута или скъпи вещи, и не теглете паричните си спестявания от банките за да помогнете на познатия, изпаднал в беда!

-                     ако по телефона си / без значение домашен или мобилен/ получите телефонно обаждане от човек, представящ се за служител в телевизионна игра или в магазин, който Ви заяви, че сте спечелили в томбола и за да получите наградата, трябва да закупите ваучери за предплатени телефонни разговори и да продиктувате номерата им, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ! Със сигурност ще станете жертва на телефонна измама!

-                     ако в дома Ви дойде непознат / независимо дали е мъж или жена/ и се представи за служител на “Социално подпомагане”, нестопанска организация или Общината, който Ви заяви, че може да помогне увеличението на пенсията Ви или допълнителни помощи за отопление, храна или социални услуги, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ! Бъдете особено внимателни, когато Ви поискат наличните пари в дома, за да преценят отговаряте ли на критериите за социални помощи – целта е да се види мястото, където съхранявате сумите и в последствие те да ви бъдат откраднати! Запомнете – услугите от Общината, “Социално подпомагане” и другите звена се получават в съответното учреждение, а не по домовете! Потърсете за съдействие свои близки, които да проверят възможностите, а не давайте пари на непознати за несвършена услуга!

-                     ако в дома Ви дойде непознат / независимо дали е мъж или жена/ и се представи за търговски представител, който иска да Ви подари или продаде артикул / масажатор, апарат за кръвно или други дребни вещи/, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ! целта е да се види мястото, където съхранявате сумите и в последствие те да ви бъдат откраднати!

 

ОДМВР – Бургас напомня, че съдействие в случай на съмнение за вършени измами може да се получи на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР!

Няма загуби по оперативна програма Транспорт, обяви Московски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455072

Загуби по оперативна програма „Транспорт“ няма. Това обяви пред журналисти транспортният министър Ивайло Московски, след участието си в четвъртия дискусионен форум на тема „Строителството през 2015 г. – перспективи и предизвикателства", организиран от Камарата на строителите в България (КСБ), цитиран от "Фокус". Загуби по оперативна програма „Транспорт“ няма. Това обяви пред журналисти транспортният министър Ивайло Московски, след участието си в четвъртия дискусионен форум на тема „Строителството през 2015 г. – перспективи и предизвикателства", организиран от Камарата на строителите в България (КСБ), цитиран от "Фокус".

Ясни са тримата финалисти за "Златната топка"

http://football.actualno.com/Jasni-sa-trimata-finalisti-za-Zlatnata-topka-news_63473.html

Днес ФИФА обяви тримата играчи, които ще си оспорват Златната топка за 2014 година. Това са звездите на Реал Мадрид, Барселона и Байерн (Мюнхен) Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Мануел Нойер. Новото ...

Храмът "Св. Николай чудотворец" е на 80% готов

http://burgas.actualno.com/Hramyt-Sv-Nikolaj-chudotvorec-e-na-80-gotov-news_63474.html

Продължава строителството на единствения в страната храмов комплекс „Св. Николай чудотворец” в бургаския квартал „Меден рудник”. Само след няколко дни църквата,...

6 пъти "Звук и светлина" през декември

http://society.actualno.com/6-pyti-Zvuk-i-svetlina-prez-dekemvri-news_63479.html

Шест пъти ще бъде излъчен Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина“ през декември. Това съобщиха от пресцентъра на общинската туристическа агенция &...

Фейсбук изригна срещу роми-убийци

http://society.actualno.com/Fejsbuk-izrigna-sreshtu-romi-ubijci-news_63481.html

Нова вълна на недоволство избухна в социалната мрежа Facebook срещу убийците на бившия футболист Боби Райнов. Под картинката, която призовава за справедливост, четем следния текст: "През 2010 ...

Организират протест срещу Слави Бинев като шеф на културната комисия

http://society.actualno.com/Organizirat-protest-sreshtu-Slavi-Binev-kato-shef-na-kulturnata-komisija-news_63480.html

Протест "срещу избирането на архонта Слави Бинев за шеф на парламентарната комисия по култура и медии" се организира в социалната мрежа Фейсбук. Събитието е насрочено за сряда, 3 декември,...

Усещане за празник - сборна изложба във Варна

http://varna.actualno.com/Useshtane-za-praznik---sborna-izlojba-vyv-Varna-news_63483.html

Ако трябва да определя годината, която си отива бих я нарекла щедра, както на изправящи ни на нокти събития, така и на такива, които сгряват и осмислят усилията ни.  Преминала под знака на СТ...

Доброто в ефира на Нова

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/dobroto-v-efira-na-nova-6028305

Две инициативи на Нова, посветени на доброто – „Лица на годината 2014“ в „Събуди се“ и „Месецът на доброто“ в „На кафе“

НЗОК ще разполага с 2,775 млн. лв. за здравноосигурителни плащания през 2015 г.

http://econ.bg/Новини/НЗОК-ще-разполага-с-2-775-млн-лв-за-здравноосигурителни-плащания-през-2015-г-_l.a_i.617912_at.1.html

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще разполага с над 2,775 млн. лв. за здравноосигурителни плащания през 2015 г. Това предвижда одобреният...

13-годишен е най-младият, заразил се с ХИВ тази година

http://www.bnews.bg/article-123244

От новите носители на ХИВ, 82% или 158 души са мъже, а 37 са жени. Най-висок е процентът на новоинфектираните във възрастовата група от 30 до 39 години – 42%.

Плевнелиев: Стратегическите за страната решения не се вземат само на жълтите павета

http://www.cross.bg/bulgariya-razvitie-pleven-1441973.html

Плевен /КРОСС/ Стратегическите за развитието на страната въпроси не се решават само на жълтите павета, важна роля имат младите хора на България, каза президентът Росен Плевнелиев в Плевен, където даде начало на третото издание на инициативата на държавния глава "Младежка визия за развитие на България". Домакин на дискусиите е Медицинският университет в Плевен, който отбелязва 40 години от своето създаване.Много е важно младите българи и техните идеи за развитието на страната да бъдат чути и да залегнат в дневния ред на институциите, това е и целта на "Младежка визия", посочи президентът Росен Плевнелиев. Абсолвенти с най-висок от успех от над 30 университета в страната участват в тазгодишното издание на инициативата на тема "Европейският и евроатлантическият избор на България и пътят й на развитие в резултат на този избор". С екипа на държавния глава младежите ще дискутират по теми в областта на икономиката, регионалното развитие, социалната политика, науката и здравеопазването, външната политика, отбраната и сигурността, правните въпроси, културата и националната идентичност.Част от идеите на младите хора, участници в предходните издания на инициативата, залегнаха в Националната програма за развитие "България 2020" и в Споразумението за партньорство на ЕК с България за периода 2014-2020 година. През 2013 г

Ивайло Московски: Няма загуби по оперативна програма Транспорт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455061

Загуби по оперативна програма „Транспорт“ няма. Това обяви пред журналисти транспортният министър Ивайло Московски, след участието си в четвъртия дискусионен форум на тема „Строителството през 2015 г. – перспективи и предизвикателства Загуби по оперативна програма „Транспорт“ няма. Това обяви пред журналисти транспортният министър Ивайло Московски, след участието си в четвъртия дискусионен форум на тема „Строителството през 2015 г. – перспективи и предизвикателства", организиран от Камарата на строителите в България (КСБ), цитиран от "Фокус".

Горанов предлага плавно вдигане на минималната заплата до 460 лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=272533

Поетапно увеличение на минималната работа заплата до достигането й до 460 лева през 2017 година, предложи официално министърът на финансите Владислав Горанов, предаде репортер на БГНЕС. След извънредното заседание на Министерски съвет посветено на бюджета за 2015 година Горанов обяви, че в резултат на консултации със социалните партньори и работодателите е осъзнал, че е бил твърде консервативен и днес е предложил поетапно увеличение на минималната работна заплата.

Цветанов: ГЕРБ направи най-тежките компромиси, отстъпвайки знакови комисии в НС

http://www.cross.bg/komisii-komisiyata-gerb-1441971.html

София /КРОСС/ ГЕРБ направи най-големите и тежки компромиси, отстъпвайки знакови комисии само и единствено, за да има възможен политически консенсус при избирането на ръководствата на комисии и те да започнат да функционират възможно най-бързо. Всички други спекулации за каквото и да било влияние на ГЕРБ за определяне на ръководствата и персоналния състав на комисиите са некоректни, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, коментирайки начина, по който са били разпределени председателските места в парламентарните комисии. Той подчерта, че разпределението на позициите за председатели, заместник-председатели и членове в постоянните комисии на Народното събрание е станало след двуседмични разговори с всички партии в парламента. „Персоналният състав за всяка една от отделните комисии обаче беше изцяло ангажимент на съответните парламентарни групи. Конкретния казус около медийната комисия изглеждаше по следния начин. От Патриотичния фронт (ПФ) заявиха желание да поемат председателството на три комисии, за да съответства работата им на ангажимента да подкрепят управлението на правителството. Възможностите за това бяха: Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите (която Атака отказаха), Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, Комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР и Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете

Президентът и МО недоволни от орязания бюджет на армията

http://offnews.bg/news/n_1/n_424751.html

Орязаният бюджет на Министерството на отбраната доведе до реакция от страна на президента Росен Плевнелиев и Министерството на отбраната.  В проекта на Бюджет 2015 година е планирано за армията да бъдат отпуснати с около 67 млн. лв. по-малко, в сравнение с 2014 година. Това означава, че държавата няма да изпълни поетите ангажименти за разходи за отбрана от 1.5% от БВП за 2015 година, както това беше декларирано от държавния глава и служебния военен министър Велизар Шаламанов на срещата на върха на НАТО в Уелс.  „Поели сме ясен ангажимент пред съюзниците, каза ли сме, че бюджетът за отбрана няма да се реже повече, той ще бъде поне на нивата от изминалата година и плавно и постепенно ще се подобрява”, каза президентът Росен Плевнелиев. По думите му средата за сигурност в Европа се е променила "драстично и драматично" и това изисква повече отбранителни разходи. "Държавата трябва да застане зад своите приоритети - отбраната, сигурността и здравето на народа да бъде най-висш приоритет”, каза Плевнелиев. Той обясни, че "ясният ангажимент" на държавите от НАТО е да не намаляват бюджетите си за отбрана.   Плевнелиев каза още, че тази седмица е предвидил среща с премиера по този въпрос.  На срещата на върха на НАТО в Уелс в началото на септември страната ни представи стратегическия документ "Визия 2020", в който ясно се посочва, че за следващата година разходите за отбрана от 1.3% от БВП, трябва да достигнат 1.5%. До 2020 година пък тези разходи трябва да достигнат 20%.  На последното си редовно заседание миналата седмица правителството замрази за минимум две години проекта за придобиване на нов тип изтребител за армията, който е на стойност от около 800 млн. лв. С новия бюджет средствата за модернизация са значително орязани. Орязани с 10% са и разходите за персонал, което най-вероятно означава съкращаване на служители.  До този момент военният министър Николай Ненчев не е взимал отношение по въпроса. Малко след изявлението на президента обаче от ведомството реагираха със съобщение, с което декларира, че МО не е съгласувало проекта за бюджет за 2015 г. От МО отчитат, че според актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2015 – 2017 г. разходите на Министерството на отбраната са намалени с общо 66.423 млн. лв. спрямо представената в Министерството на финансите прогноза, като в частта за персонал намалението е в размер на 77 млн. лв. спрямо 2014 г. В абсолютна стойност намалението на бюджета на МО е най-голямо и се запазва през целия период на средносрочната прогноза. Основният мотив за несъгласуването на проекта за държавен бюджет за 2015 г. е невъзможността да се изпълняват задачи, свързани с бойната готовност , защитата на суверенитета и териториалната цялост на страната, подготовката на декларираните формирования съгласно договорените с НАТО Цели за способности, подготовката на подразделенията за участие в мисии и операции зад граница под егидата на ООН, НАТО и ЕС, до които би довело неокомплектоването с личен състав. За постигането на определеният от Министерството на финансите Проект на разходи за персонал на МО от министерството следва да бъде освободен допълнително личен състав от около 4 000 души спрямо списъчния към настоящия момен, се казва още в съобщението. Имайки предвид, че основният личен състав е в редиците на Българската армия (около 29 000 души), то неминуемо ще се наложи съкращаване на нейната численост, което противоречи на декларираните в коалиционното споразумение запазване числеността на Въоръжените сили и създаване на условия за висока мотивация и професионален подбор. Следва да се има предвид и фактът, че всички промени на личния състав в МО се осъществяват на базата на Прегледа на структурите на Въоръжените сили, базиращ се на анализа на средата за сигурност и е необходимо да се съгласува с останалите партньори от НАТО. Съгласно Закона за отбраната при организационно-щатни промени освобождаването на военнослужещите се осъществява след 6-месечно предизвестие, за което се дължи възнаграждение, водещо до невъзможност намаляването на разходите за персонал. Освен това в разчетите не са включени разходи за полагаемите се обезщетения по ЗОВС, Закона за държавния служител и Кодекса на труда. Това показва, че реално вследствие на намалението на персонала на Министерството на отбраната вместо да се постигне редукция на бюджета, ще са необходими допълнителни средства за поемане на съответните обезщетения при освобождаване на персонал, аргументират се още от ведомството.

Проевропейски партии може да формират правителство в Молдова

http://www.mediapool.bg/proevropeiski-partii-mozhe-da-formirat-pravitelstvo-v-moldova-news227828.html

Трите главни проевропейски партии в Молдова са на път да успеят да сформират ново коалиционно правителство, въпреки че проруските социалисти печелят най-много гласове на парламентарните избори, показват резултатите след преброяване на по-голямата част от гласовете, съобщи Ройтерс.   По данни на избирателните власти след преброяване на 87 процента от бюлетините трите партии – Либерално-демократическата партия на Молдова, Демократическата партия на Молдова и Либералната партия - печелят общо 44 процента от гласовете. Според анализатори това им е достатъчно, за да имат повече от необходимите 51 места за мнозинство в 101-членния парламент, въпреки че социалистите печелят най-много гласове на изборите – 21.5 процента.   Социалистите, които се противопоставят на договора за асоцииране с Европейския съюз и държат на митнически съюз с Русия, изненадаха много хора с първото място във вота, но едва ли ще успеят да си намерят партньори за управление. Според неокончателните данни на централната избирателна комисия те получават близо 22 процента от вота срещу 19 на сто на либерал-демократите.

Почина председателят на СБА Георги Янакиев

http://offnews.bg/news/n_1/n_424749.html

Председателят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Георги Янакиев е починал внезапно. Легендарният състезател по мотокрос си отиде от този свят на 73-годишна възраст. Над 30 години Янакиев беше председател на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС). Неговото управление във федерацията приключи през октомври 2011 г. От 1990 г. до кончината си беше шеф на САБ. Той бе почетен вицепрезидент на Международната автомобилна федерация (FIA), носител на орден "Стара планина" и почетен гражданин на Самоков. Георги Янакиев започва кариерата си като състезател по мотокрос, а по-късно става републикански шампион и майстор на спорта.  По-късно става треньор по мотоспорт, а след това председател на БФАС и СБА.

Подпалиха лек автомобил в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/t5i6r_A-sTc/

На 30.11.т.г. около 02.20 ч. в Районно управление «Полиция» – Поморие е получено съобщение за горящ лек автомобил «Ауди А 4», с бургаска регистрация, паркиран на поморийската улица «Александър Стамболийски», собственост на 34 годишен помориец. Огънят е потушен от един противопожарен автомобил и двама огнеборци. Изгоряла е задната част от купето на автомобила. При извършения оглед е открита шест-литрова празна пластмасова бутилка с мирис на бензин, поставена на предния капак върху декоративната решетка.
Причините за инцидента, както и стойността на нанесените щети са в процес на изясняване от служители на Районно управление «Полиция» – Поморие.

Борислав Сандов подаде оставка като съпредседател на "Зелените"

http://www.cross.bg/zelenite-ostavka-sandov-1441972.html

/КРОСС/Борислав Сандов подаде оставка като съпредседател на "Зелените". За това съобщи самият той в социалната мрежа. Начело на "Зелените" ще останат другите двама председатели на партията - Анна Пелова и Петко Цветков. Ето статуса на Сандов във фейсбук профила му: Подадох оставка като съпредседател на Зелените, по време на Националното ни събрание, провело се през уикенда. Решението за себе си бях взел преди повече от месец, но очаквах националния ни форум, за да не остава организацията само с един официалнен представител. Мотивите ми са както политически, така и лични. За последните 3 години начело на Зелените преживях множество сладки победи, но и много горчиви разочарования. Независимо дали се цени в българското общество, водещ принцип за мен остава безкомпромисното отстояване за морал в политиката. Отстъпвам позицията на Съпредседател с достойнство, защото не позволих принципите на Зелените да бъдат предадени заради конюнктура, или продадени за късче власт. За това време не излъгахме и не нарушихме закона. Тъкмо обратното - отстоявахме правовия ред и изобличавахме лъжата в съдилища и по площади. Пътят е все така дълъг и труден. Както за мен, така и за Зелените.Продължавам да вярвам в по-доброто бъдеще за страната и партията ми, като основание за това ми дават както процесите по света и в Европа, така и колегите, които застават начело на Зелените - Анна Пѣлова и Petko Tzvetkov

Натрошен е шофьорът, изваден от ламарините край Симитли

http://www.bnews.bg/article-123242

Пострадалият водач на товарния автомобил на пътя Симитли - Банско над Градево е без опасност за живота.

Съюзът на съдиите нападна ВСС заради гафа с делото за КТБ

http://www.cross.bg/deloto-sistemata-razpredelenieto-1441970.html

София /КРОСС/ Съюзът на съдиите в България поиска конкретни отговори за скандала с разпределението на делото за фалита на Корпоративна търговска банка и обвини Висшия съдебен съвет в нежелание да разкрие истината около случая. Организацията призовава кадровиците на Темида да поемат своята отговорност за скандала, както и да потърсят такава от ръководството на Софийския градски съд (СГС).Преди седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) получи експертен доклад, който разкри за пореден път слабостите на системата за случайното разпределение на делата в българските съдилища. Изводът бе, че тя може да се манипулира лесно от всеки, който има елементарни познания за нея. Докладът обаче не даде конкретен отговор дали има манипулация с разпределението на делото за фалита на "Корпоративна търговска банка" (КТБ), въпреки че то стана повод за проверката.Правосъдният министър Христо Иванов коментира, че отговор на въпроса дали има манипулация може да се даде само в рамките на наказателно разследване. Прокуратурата обаче още не е взела отношение.В писмото до ВСС Съюзът на съдиите в България (ССБ) изразява своето неудовлетворение от липсата на воля в мнозинството от съвета за изясняване на всички висящи въпроси около важното търговско дело. ССБ напомня основен извод от експертния доклад - ръководството на СГС е допуснало редица нарушения при разпределението на делото, но няма отговор на какво се дължат те.Най-съмнително в случая е останалото т.нар

Съюзът на съдиите поиска от ВСС отговори за гафа с делото за КТБ

http://www.cross.bg/deloto-razpredelenieto-sistemata-1441970.html

София /КРОСС/ Съюзът на съдиите в България поиска конкретни отговори за скандала с разпределението на делото за фалита на Корпоративна търговска банка и обвини Висшия съдебен съвет в нежелание да разкрие истината около случая. Организацията призовава кадровиците на Темида да поемат своята отговорност за скандала, както и да потърсят такава от ръководството на Софийския градски съд (СГС).Преди седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) получи експертен доклад, който разкри за пореден път слабостите на системата за случайното разпределение на делата в българските съдилища. Изводът бе, че тя може да се манипулира лесно от всеки, който има елементарни познания за нея. Докладът обаче не даде конкретен отговор дали има манипулация с разпределението на делото за фалита на "Корпоративна търговска банка" (КТБ), въпреки че то стана повод за проверката.Правосъдният министър Христо Иванов коментира, че отговор на въпроса дали има манипулация може да се даде само в рамките на наказателно разследване. Прокуратурата обаче още не е взела отношение.В писмото до ВСС Съюзът на съдиите в България (ССБ) изразява своето неудовлетворение от липсата на воля в мнозинството от съвета за изясняване на всички висящи въпроси около важното търговско дело. ССБ напомня основен извод от експертния доклад - ръководството на СГС е допуснало редица нарушения при разпределението на делото, но няма отговор на какво се дължат те.Най-съмнително в случая е останалото т.нар

Сп. "Пийпъл" пусна погрешка некролог на живия К. Дъглас

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/sp.-pijpyl-pusna-pogreshka-nekrolog-na-zhiviia-k.-dyglas-6028303

Изданието не е имало намерение да тиражира некролога на Кърк Дъглас, тъй като в заглавието се чете забележката: "Да не се публикува"

НАТО: Руските ВВС да казват за полети по границите ни

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/nato-ruskite-vvs-da-kazvat-za-poleti-po-granicite-ni-6028301

Генералният секретар на Алианса настоя руските военни машини да оповестяват полетните си планове, да поддържат връзка с гражданското ръководство на въздушното движение и да летят с включени опознавателни предаватели, за да се избегнат катастрофи

Два язовира, управлявани от земеделското министерство, са в предаварийно състояние

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455036

От тези 78 язовира, които са в критично състояние, 21 от тях са под управление в системата на Министерството на земеделието и храните от две дружества - „Напоителни системи” и „Земинвест”. От тези 21, само два са в предаварийно състояние и са предприети мерки за временното извеждане от експлоатация. От тези 78 язовира, които са в критично състояние, 21 от тях са под управление в системата на Министерството на земеделието и храните от две дружества - „Напоителни системи” и „Земинвест”. От тези 21, само два са в предаварийно състояние и са предприети мерки за временното извеждане от експлоатация.

Търновалийски чака трима министри за отговори на петъчния парламентарен контрол

http://www.cross.bg/turnovaliiiski-plovdiv-georgi-1441968.html

/КРОСС/ Вече месец чакам отговор от министъра на културата относно незаконосъобразното съгласуване на документацията на проекта за Небет тепе. Това обяви на пресконференция в Пловдив народният представител от „БСП лява България" Георги Търновалийски. Проектът е от национално значение, а като пловдивчани и българи държим културното ни наследство да бъде запазено, подчерта Търновалийски. Той изтъкна ролята на журналисти и специалисти, които повдигнаха темата, и гарантира, че няма да остави нещата само с един отговор. Ресорните министри обичайно се ползват от правото си да отлагат участие в парламентарен контрол със 7-дни, стана ясно от думите на Търновалийски. От опцията се възползвала и министърката на МОСВ. Този петък обаче тя трябва да отговори на пловдивския депутат относно Големия воден проект. На какъв етап е проектът, има ли Община Пловдив подписан договор с ЕК за този проект, каква е причината да се забави одобрението от ЕК, има ли опасност Община Пловдив да не успее да реализира проекта и да загуби европейските средства и по какви причини? - пита Търновалийски. Той поясни, че този проект е важен за Пловдив като дейности и е трябвало да бъде задача №1 за администрацията. Защото за проекти над 50 милиона взаимоотношенията са директно между Еврокомисията и общината, обясни Георги Търновалийски. Той продължава темата за лихвоточките на предишния пловдивски депутат Захари Георгиев

Оправдаха варненския бизнесмен Лъчезар Братоев

http://www.moreto.net/novini.php?n=272535

Районен съд - Варна призна за невинен бизнесмена Лъчезар Братоев и го оправда по първоначално повдигнатото срещу него обвинение в хулиганство, съпроводено със съпротива на орган на властта, научи Moreto.net. 52-годишният Братоев бе привлечен към наказателна отговорност по повод възникнал инцидент в Морската градина на Варна на 2 февруари т.

Вижте видео от тежката катастрофа на ТИР на пътя за Банско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455047

ТИР се вряза в автомобили, чакащи на светофар на ремонта на пропадналия път Симитли - Банско.  Около 11 часа днес ТИР, движещ се в посока от Предел към Симитли, не успява да спре на светофара и помита няколко автомобила, както и техниката на фирмата, която извършва ремонтните дейности на пътя, става ясно от видео на toppresa.com.

Два язовира от общо 21, управлявани от аграрното министерство, са в предаварийно състояние

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455026

От тези 78 язовира, които са в критично състояние, 21 от тях са под управление в системата на Министерството на земеделието и храните от две дружества - „Напоителни системи” и „Земинвест”. От тези 21, само два са в предаварийно състояние и са предприети мерки за временното извеждане от експлоатация. От тези 78 язовира, които са в критично състояние, 21 от тях са под управление в системата на Министерството на земеделието и храните от две дружества - „Напоителни системи” и „Земинвест”. От тези 21, само два са в предаварийно състояние и са предприети мерки за временното извеждане от експлоатация.

Министърът на отбраната: Ще има съкращения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455039

Има опасност от съкращения в армията, ако бюджетът за Министерство на отбрана заложен в проекта за Бюджет 2015 остане непроменен.
Това признание на направи пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев след заседание на Министерски съвет, на което бе обсъден проектобюджета за следващата година, съобщи БГНЕС. Има опасност от съкращения в армията, ако бюджетът за Министерство на отбрана заложен в проекта за Бюджет 2015 остане непроменен. Това признание на направи пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев след заседание на Министерски съвет, на което бе обсъден проектобюджета за следващата година, съобщи БГНЕС.

Вижте видео от тежката катастрофа на пътя за Банско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455030

ТИР се вряза в автомобили, чакащи на светофар на ремонта на пропадналия път Симитли - Банско.  Около 11 часа днес ТИР, движещ се в посока от Предел към Симитли, не успява да спре на светофара и помита няколко автомобила, както и техниката на фирмата, която извършва ремонтните дейности на пътя, става ясно от видео на toppresa.com.

Плащат пенсиите от 8 декември

http://www.cross.bg/pensiite-pensionerite-leva-1441967.html

София /КРОСС/ Изплащането на пенсиите за месец декември ще започне на 8 декември (понеделник) и ще приключи на 17 декември (сряда). То ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка пощенска станция в страната, информират от Националния осигурителен институт (НОИ).Преводите на сумите за декемврийските пенсии по сметки на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени също на 8 декември.Заедно с пенсиите си за декември пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсия заедно с добавките и компенсациите към тях е до 286 лева включително, ще получат еднократна сума в размер на 40 лева.

Министърът на отбраната: Има опасност от съкращения в армията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455024

Има опасност от съкращения в армията, ако бюджетът за Министерство на отбрана заложен в проекта за Бюджет 2015 остане непроменен.
Това признание на направи пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев след заседание на Министерски съвет, на което бе обсъден проектобюджета за следващата година, съобщи БГНЕС. Има опасност от съкращения в армията, ако бюджетът за Министерство на отбрана заложен в проекта за Бюджет 2015 остане непроменен. Това признание на направи пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев след заседание на Министерски съвет, на което бе обсъден проектобюджета за следващата година, съобщи БГНЕС.

МС одобри мерки за извеждане на децата от специализираните институции

http://pik.bg/мс-одобри-мерки-за-извеждане-на-децата-от-специализираните-институции-news256128.html

МС одобри мерки за извеждане на децата от специализираните институции

Правителството одобри мерки за разграничаване на стандартите за защитените жилища и центровете за настаняване от семеен тип. Това ще става в съответствие с целевата група на настанените деца и възрастни, включително и с увреждания, съобщи правителствената пресслужба.

С днешното решение на кабинета се увеличават местата за социални услуги, предоставяни в общността, за сметка на намаление на местата в специализираните институции. В документа са разчетени средства за месечна помощ за ученик в социална услуга. Въвеждат се и нови стандарти за финансиране на здравни кабинети в общини с до 40 деца в целодневни детски градини и обединени детски заведения и в общини с до 270 ученика в училище.

Приетите нови стандарти са съобразени с възможностите на централния бюджет и бюджетите на общините според основните допускания за бюджетната прогноза за периода 2015-2017 г., се посочва в съобщението на МС.

Дъжд, сняг и студ в началото на седмицата

http://www.vesti.bg/bulgaria/dyzhd-sniag-i-stud-v-nachaloto-na-sedmicata-6028302

Максималните температури в Северна България ще бъдат от минус 2 до 0 градуса, в Южна България - между 0 и 5, в югозападните райони ще достигнат до 8-10 градуса

Понижения за европейските борси*

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ponijeniia-za-evropeiskite-borsi-184786/

Забавената производствена активност в еврозоната и Китай се отрази на индексите

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455025

Александър Александров, вторият български космонавт, 63 г.
Владимир Чавдаров, окръжен прокурор на Варна, 49 г.
Дичо, поп изпълнител, 41 г.
Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, 59 г.
Иван Пушкаров, икономист, бивш министър на индустрията, 76 г.
Любе Спасов, бивш футболен рефер, 65 г.
Мария Илиева, певица. Александър Александров, вторият български космонавт, 63 г. Владимир Чавдаров, окръжен прокурор на Варна, 49 г. Дичо, поп изпълнител, 41 г. Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, 59 г. Иван Пушкаров, икономист, бивш министър на индустрията, 76 г. Любе Спасов, бивш футболен рефер, 65 г. Мария Илиева, певица.

Беден самотник е изгорелият в Асеновград, цигара запалила огъня

http://www.bnews.bg/article-123240

Асеновградчанинът Васил Панайотов е мъжът, който снощи е бил намерен овъглен в дървена барака в индустриалната зона на Станимак.

Без манов мед за пчеларите в Странджа

http://pik.bg/без-манов-мед-за-пчеларите-в-странджа-news256121.html

Без манов мед за пчеларите в Странджа

Нулева година за добив на манов мед отчитат пчеларите в Странджа. Това каза за "Фокус" Манол Тодоров, дългогодишен пчелар от Царево.

„В Странджа тази година нямаше една килийка манов мед”, каза Тодоров и посочи, че основна причина за тази липса са лошите климатични условия, които не са позволили да се развият продуцентите на маната. „Странджанския манов мед е природен феномен. Той се получава благодарение на едни листни въшки, които се явяват продуцентите на маната.Тази година тези листни въшки отсъстваха”, каза пчеларят. Той допълни че си прави собствена статиста и от нея е видно че лоша за производство на манов мед е била 2004, сега такава нулева година е 2014 година. „Някаква цикличност се забелязва, но точните причини за това няма как да обясня. Предполагам, че има и други причини. Според някои колеги е имало киселинен дъжд, но за мен основната причина са климатичните условия”, посочи Тодоров.

По думите му недостатъчна в такъв момент е държавна помощ de minimis за подкрепа на пчеларите за справяне с последствията от неблагоприятните природните условя, тъй като тя е едва 3,45 лв. за пчелно семейство.

Смени и в ръководството на "Булгартрансгаз"

http://www.mediapool.bg/smeni-i-v-rakovodstvoto-na-bulgartransgaz-news227827.html

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" не бе подминат от започнатите от новото правителство промени в ръководствата на енергийните фирми. След като миналата сряда бяха сменени шефове и съвети на директорите в НЕК, Електоренергийния системен оператор, "Тец "Марица Изток 2" и Мини "Марица Изток" в понеделник дойде редът и на "Булгартрансгаз". Сменено е цялото ръководство на дружеството с мотив "ускоряване реализирането на проектите по свързване на българската газопреносна система с газопреносната мрежа на съседните страни и модернизацията на газохранилището в Чирен", съобщиха от Българския енергиен холдинг", който е собственик на оператора. Така от "Булгартрансгаз" си тръгва шефът Кирил Темелков, който бе назначение на предишния кабинет на ГЕРБ и оцеля на поста и при следващите три кабинета, както и Евгени Попов и Антония Узунова. На тяхна място са назначени Илия Иванов, Кирил Георгиев и Владимир Митрушев. Промените ще влязат в сила от деня на вписване на решението за промяна в Търговския регистър към Агенцията по вписвания.

Лиляна Павлова: „Напоителни системи” да поемат язовирите с неустановена собственост

http://www.moreto.net/novini.php?n=272526

Нашето предложението е „Напоителни системи”, които управляват голяма част от микроязовирите, да поемат и тези от тях, за които общините не възложат или не изберат изпълнител, или имаме неустановена собственост, която предстои да бъде установена.

2 000 бедни двойка си казаха "да" на "Маракана"

http://www.cross.bg/bedni-dvoiika-si-kazaha-da-na-marakana-1441965.html

/КРОСС/ Около 2000 двойки сключиха брак в спортната зала „Мараканазиньо" на стадион „Маракана" в Рио де Жанейро, съобщава Би Би Си. Това е най-голямата масова сватба в историята на града. Общото бракосъчетаване се случва веднъж годишно в Рио и се подкрепя и рекламира от местните власти. Целта му е да даде възможност на хората с ниски доходи да се оженят. Градската управа на Рио вчера е осигурила специален транспорт за младоженците и техните гости. 12 000 души са участвали в събитието. Сключилите брак са от семейства с доходи до 1000 долара месечно. Церемонията се организира с участието на граждански съдии доброволци. Двойките са благославяни от римокатолически свещеник и пастор на християноевангелистката църква.

Анчелоти: Испания може да се поучи от Англия в борбата с хулиганството

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/01/2430069_ancheloti_ispaniia_moje_da_se_pouchi_ot_angliia_v/?ref=rss


Треньорът на "Реал" (Мадрид) Карло Анчелоти заяви, че Испания може да се поучи от Англия в борбата с хулиганството във футбола. Думите му дойдоха след сбиването на фенове преди мача между "Атлетико" (Мадрид) и "Депортиво", довели до смъртта на 43-годишния привърженик на синьо-белите Хавиер Ромеро Табоада.

Според италианския специалист англичаните са свършили невероятна работа, за да се справят с проблема.

"В Англия няма насилие, няма полиция около стадиона. Не те обиждат....

Какво е най-доходно да се учи, показва новото издание на рейтинга на университетите

http://www.cross.bg/izdanie-ychilishta-sistema-1441966.html

/КРОСС/Българската рейтингова система на висшите училища, чието четвърто издание ще бъде обявено днес, впечатли дори американски специалисти в областта на висшето образование. През 2012 г. NBC излезе с коментар, който българският рейтинг бе наречен "Урок от чужбина", а България бе наречена пионер в класирането на университетите с нов, уникален подход, пише "24 часа". "Мисля, че това е най-прозрачната и ясно структурирана система на университетска класация, която някога съм виждал, това наистина е голяма стъпка напред" - така бе цитиран от NBC покойният Сайръс Рийд, бившият заместник-ректор на Американския университет в България. Днес ще бъдат оповестени резултатите от четвъртото издание на рейтинговата система на висшите училища у нас - "Рейтинг на висшите училища в България 2014". То ще бъде представено от екип от Министерството на образованието и науката - очаква се да присъства министърът на образованието проф. Тодор Танев - и от представители на консорциума, работил по рейтинга. Той сравнява 52 професионални направления в 51 висши училища у нас по 58 критерия. Сред тях са индикаторите за "реализация и връзка с пазара на труда", които показват кои направления в кои висши училища гарантират най-висок доход, най-малък риск от безработица, най-добра реализация по специалността

Димитър Найденов Милков остава в ареста заради друго провинение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455021

29-годишният Димитър, син на Найден Милков, остава зад решетките. Въпреки изтичането на 24-часовото задържане, той не е бил освободен в неделя. От Районна прокуратура Бургас не са поискали удължаване на ареста му, той не е привлечен и като обвиняем. Срещу него няма и други висящи производства, каза говорителят Георги Чинев. 29-годишният Димитър, син на Найден Милков, остава зад решетките. Въпреки изтичането на 24-часовото задържане, той не е бил освободен в неделя. От Районна прокуратура Бургас не са поискали удължаване на ареста му, той не е привлечен и като обвиняем. Срещу него няма и други висящи производства, каза говорителят Георги Чинев.

Линдарева заведе дела за клевета - не била VIP проститутка

http://www.bnews.bg/article-123232

Зорница Линдарева, станала по-известна като "любовницата на Тачо", избухна срещу твърденията из медиите, че е елитна проститутка.

Глобалните инвеститори намаляват експозициите си към рискови активи

http://www.investor.bg/drugi/338/a/globalnite-investitori-namaliavat-ekspoziciite-si-kym-riskovi-aktivi-184782/

Най-големият риск остава разочарованието от темпа на глобалния растеж, като пазарите остават уязвими на негативни макроикономически новини

Четвърт милион къса цигари без бандерол бяха задържани в Русе

http://www.cross.bg/ryse-tzigari-banderol-1441964.html

София /КРОСС/ Четвърт милион къса цигари без бандерол бяха разкрити и задържани в Русе при съвместна акция на служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване" на Митница Русе и служители на ДАНС. Депото за нелегални цигари е открито в необитаема наследствена къща в кв. „Тракция" в дунавския град, собственост на български гражданин с друга адресна регистрация в Русе. Откритите 249 500 къса цигари са от марките „Palladium Blue", „Diva Luxurious Slims" и „Marble", всички без български акцизен бандерол и с надпис " Duty free sales only".Дължимият акциз за задържаните цигари е в размер на 46 781.Собственикът на къщата е задържан за 72 часа. Образувано е бързо досъдебно производство по описа на Митница Русе под наблюдението на Районна прокуратура Русе.

Експерти предупреждават: Усложненията след консумация на нелицензиран алкохол са изключително тежки

http://www.cross.bg/alkohol-proizvodstvo-tezhki-1441963.html

София /КРОСС/ „Усложненията след консумация на нелицензиран алкохол са изключително тежки. Той води до бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност и нерядко изходът е фатален", коментира пред „Фокус" д-р Захарий Нохчев, ординатор - анестезиолог в МБАЛ АД - Бургас. За обикновения консуматор е много трудно да различи фалшивия от качествения алкохол, защото вкусът и външният вид са еднакви. Затова експертът съветва да се купува алкохол само от места, с доказан произход и да се наблегне повече на контрола по снабдяването на магазините и изобщо местата, където се продава алкохол, само от лицензирани фабрики и фирми за производство на алкохол. Опасността е най-вече от масовото производство на нелицензиран алкохол, смесването му с метанол, технически алкохоли и др., предупреди още д-р Нохчев.Трябва да разграничим чисто нелегалното производство от това, което минава през лицензирани казани, коментира Радослав Радев от Националната лозаро-винарска камара пред bTV. Според него не бива „една симпатична традиция, каквато е правенето на ракия, да бъде прикритие за нелегални практики". „Докато има търсене, ще има и предлагане - по този начин влизат опасни за здравето напитки - продават се по курортите, в ресторантите", допълни Ралица Скорчева от Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки

Японският премиер възнамерява да подпише мирен договор с Русия

http://www.cross.bg/rysiya-premier-dogovor-1441962.html

/КРОСС/ Японският премиер Шиндзо Абе по време на среща с кмета на гр. Немуро на северния японски остров Хокайдо Сюнске Хасегава заяви, че възнамерява „на всяка цена” да постигне разрешаването на териториалния спор с Русия и да подпише мирен договор, предаде РИА Новости. „Ще реша проблема със северните територии и ще сключа мирен договор. Като политик и премиер искам да го направя на всяка цена“ – каза Абе. В Япония за „северни територии“ се смятат островите на Курилската верига, принадлежащи на Русия. През май 2014 година президентът Владимир Путин заяви, че Русия, както и Япония, са искрено заинтересовани от уреждане на проблема на тези острови.

Ски лифтовете на Банско заработиха

http://www.mediapool.bg/ski-liftovete-na-bansko-zarabotiha-news227826.html

Ски-центърът в курорта Банско вече работи, съобщи собственикът на ски съоръженията "Юлен" в понеделник. Скиорите може да ползват кабинковия лифт, както и 6-седалковия до коларски път. Отворени са писти № 6 Тодорка (в частта си от коларски път), № 8 Юлен, както и ски пътят в частта си от Шилигарника до Бъндеришка поляна. Официалното откриване на сезона в курорта ще бъде на 13 декември.

Държавата съветва: Не се втурвайте да теглите гарантираните си депозити

http://offnews.bg/news/n_1/n_424724.html

Тегленето на големи финансови средства на 4 декември, когато започва изплащането на гарантираните влогове от КТБ, не е разумно и е по-добре гражданите да запазят парите си в банките.  Това е призивът, който втори ден властта настойчиво отправя към хората с гарантирани влогове в КТБ. След като вчера това направи вътрешният министър Веселин Вучков с мотива, че така клиентите на банките могат да станат жертва на криминално посегателство, днес за това призова и финансовият министър Владислав Горанов . "Изтеглянето на огромни суми в брой нито от гледна точка нито на икономическата логика, нито от гледна точка физическата сигурност на вложителите", коментира след днешното заседание на правителството министърът. Днес кабинетът одобри отпускането на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер до 2 млрд. лева. Парите са необходими за финансиране на недостига на средства на фонда за изплащането на гарантираните влогове на вложителите в фалиралата КТБ. Горанов увери, че правителството е създало организация и е подготвило физическата сигурност на над 1500-те точки на 9-те търговски банки, които ще изплащат гарантираните влогове.  „Ние препоръчваме да не се създава паника и да си изберат търговска банка, в която да продължат да съхраняват своите средства”, каза още министър Владислав Горанов.  За да се стимулира запазването на парите в банките, които по думите му са избрани на "относително случаен принцип", е взето решение първият трансфер в друга банкова сметка да бъде безплатен и банките да не начисляват такса за това.  Вчера и министърът на вътрешните работи Веселин Вучков препоръча на вложителите на КТБ да не застават пред клоновете в първия ден дори и в първия месец. Според него струпването на толкова много хора, които ще теглят до 200 000 лева, ще създаде предпоставки за престъпност. „Не е е необходимо веднага гражданите да се втурват в да теглят своите гарантирани депозити. Това не е нужно от икономическа гледна точка, а от друга страна струпването на много хора, които теглят по 200 хиляди лев в брой създава благоприятни условия за престъпления", каза Вучков. „Ако имате работа в банка, свършете я в следващите 2 дни - след това известно време банките ще се занимават основно с изплащане на гарантираните влогове на КТБ”, посъветва икономистът Георги Ангелов в профила си във Фейсбук.

Всяко трето дете на 5-годишна възраст във Варна е с наднормено тегло

http://www.moreto.net/novini.php?n=272525

17 на сто от малчуганите във Варна се водят затлъстели. Това каза в ефира на РВ проф. Виолета Йотова, началник на детската ендокринология към Университетската болница Св. Марина във Варна. Данните са от наблюдението на 940 деца от Варна в рамките на международен проект за превенция на детското затлъстяване.

С пряко излъчване от миланската "Ла Скала" започват коледните празници в НДК

http://www.cross.bg/milanskata-betoven-fidelio-1441960.html

/КРОСС/Единствената опера на Бетовен - "Фиделио" в продукция на миланската "Ла Скала" ще бъде излъчена директно в София на 7 декември по случай откриването на Новогодишния музикален фестивал в НДК, съобщават организаторите. Събитието ще започне от 18.30 ч. в "Люмиер". Концерта ще дирижира Даниел Баренбойм, музикалният директор на миланската опера, който е специалист по Бетовен. "Фиделио" е вдъхновена от Френската революция, а композиторът вплита в творбата си драмата на Жан Буйи, която е създадена по истински събития. Програмата на Новогодишния фестивал на Двореца на културата включва 15 събития. Тази година сред тях са етно джаз концертът Sounds of Levante, галаконцертът на Райна Кабаиванска и квартет "Ланер". Кулминацията в празничната програма ще бъде концертът под наслов "Духът на Франция", който ще се състои на 1 януари 2015-а г. в Зала 1 на НДК.  

Макс с атрактивни коледни промоции

http://www.cross.bg/maks-internet-mobilen-1441961.html

/КРОСС/ Телекомуникационният оператор Макс обяви, че във връзка с предстоящите празници, започва да предлага нови атрактивни абонаментни планове за своята 4G LTE мобилна интернет услуга. Макс пуска един от най-атрактивните таблети на годината, LG G Pad 8.0, на ексклузивна цена от 49 лв., в комбинация с високоскоростния мобилен интернет план „Easy Tab 5 B" с двугодишен договор. Предложението включва неограничен 4G мобилен трафик с 5 000 MB месечно на максимална скорост (до 75 Mbps скорост за даунлоуд и до 25 Mbps за ъплоуд) и месечна такса от 24,90 лева. Промоцията започва днес, 1 декември, и ще продължи до 20 януари 2015 г.Освен това, Макс пуска и нов 4G LTE абонаментен план - „Easy+ 10" на промоционални условия до 20 януари 2015 г. Той се предлага с месечен абонамент от 17,90 лева и включва неограничен 4G мобилен трафик с 10 000 MB месечно на максимална скорост (до 75 Mbps скорост за даунлоуд и до 25 Mbps за ъплоуд), и избор на устройства за достъп: USB, десктоп или мобилен WiFi рутер, който позволява едновременна интернет свързаност на до 8 човека, на закрито или на открито. Чудесно за споделяне по това време на годината.„Предстоящите празници дават възможност на хората да се свързват с близките си с пожелания за благоденствие и щастие. Те имат време да сърфират в интернет и да актаулизират своите фейсбук страници", каза изпълнителният директор на Макс, Питър Ковел

Държавата предоставя заем до 2 млрд. лева на Фонда за гарантиране на влоговете в банките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455004

Министерският съвет одобри предоставянето на заем от централния бюджет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) в размер до 2 млрд. лева, съобщиха от правителствената информационна служба. Той е необходим за финансиране на недостига на средства на фонда за изплащането на гарантираните влогове на вложителите в „Корпоративна търговска Министерският съвет одобри предоставянето на заем от централния бюджет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) в размер до 2 млрд. лева, съобщиха от правителствената информационна служба. Той е необходим за финансиране на недостига на средства на фонда за изплащането на гарантираните влогове на вложителите в „Корпоративна търговска

Държавата предоставя заем до 2 млрд. лева на Фонда за гарантиране на влоговете в банките

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455000

Министерският съвет одобри предоставянето на заем от централния бюджет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) в размер до 2 млрд. лева, съобщиха от правителствената информационна служба. Той е необходим за финансиране на недостига на средства на фонда за изплащането на гарантираните влогове на вложителите в „Корпоративна търговска Министерският съвет одобри предоставянето на заем от централния бюджет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) в размер до 2 млрд. лева, съобщиха от правителствената информационна служба. Той е необходим за финансиране на недостига на средства на фонда за изплащането на гарантираните влогове на вложителите в „Корпоративна търговска

Какво е най-доходно да се учи, показва новото издание на рейтинга на университетите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4453943

Българската рейтингова система на висшите училища, чието четвърто издание ще бъде обявено днес, впечатли дори американски специалисти в областта на висшето образование.
През 2012 г. NBC излезе с коментар, който българският рейтинг бе наречен “Урок от чужбина”, а България бе наречена пионер в класирането на университетите с нов, уникален подход... Българската рейтингова система на висшите училища, чието четвърто издание ще бъде обявено днес, впечатли дори американски специалисти в областта на висшето образование. През 2012 г. NBC излезе с коментар, който българският рейтинг бе наречен “Урок от чужбина”, а България бе наречена пионер в класирането на университетите с нов, уникален подход...

С бюджета кабинетът одобри и по-висока минимална заплата, през 2017 г. ще е 460 лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/01/2430044_s_bjudjeta_kabinetut_odobri_i_po-visoka_minimalna/?ref=rss


На извънредно заседание днес Министерският съвет прие държавния бюджет за 2015 г. и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. Министрите одобриха и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г. 

В проекта, който предстои да бъде внесен в Народното събрание, се предвижда увеличаване на минималната заплата с по 20 лв. на два пъти през годината - от 1 януари на 360 лв., а от 1 юли - на 380 лв. В първоначалния...

С бюджета на държавата кабинетът одобри и по-висока минимална заплата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/01/2430044_s_bjudjeta_na_durjavata_kabinetut_odobri_i_po-visoka/?ref=rss


На извънредно заседание днес Министерският съвет прие държавния бюджет за 2015 г. и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. Министрите одобриха и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г. 

В проекта, който предстои да бъде внесен в Народното събрание, се предвижда увеличаване на минималната заплата с по 20 лв. на два пъти през годината - от 1 януари на 360 лв., а от 1 юли - на 380 лв. В първоначалния...

Рокади в Надзора на „Булгартрансгаз"

http://www.cross.bg/nadzorniya-suvet-bylgartransgaz-1441959.html

София /КРОСС/ С Решение на Съвета на директорите на „Български Енергиен Холдинг" ЕАД са извършени промени в Надзорния съвет на „Булгартрансгаз" ЕАД. Новите членове на Надзорния съвет на „Булгартрансгаз" ЕАД са Илия Иванов, Кирил Георгиев и Владимир Митрушев. Промените влизат в сила от деня на вписване на решението за промяна в Търговския регистър към Агенцията по вписвания. С извършените промени се цели ускоряване реализирането на проектите по свързване на българската газопреносна система с газопреносната мрежа на съседните страни и модернизацията на газохранилището в Чирен.

Прокурист поема болницата в Стара Загора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4454991

Министърът на здравеопазването назначи прокурист на потъналата в дългове МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Университетска в Стара Загора. Това стана след среща в понеделник в София със Съвета на директорите на здравното заведение.
Доц. Йовчо Йовчев ще поеме поста до свикването на Общо събрание за избор на ново ръководство. Министърът на здравеопазването назначи прокурист на потъналата в дългове МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Университетска в Стара Загора. Това стана след среща в понеделник в София със Съвета на директорите на здравното заведение. Доц. Йовчо Йовчев ще поеме поста до свикването на Общо събрание за избор на ново ръководство.

От Никулден до Ивановден засилени проверки за безопасността на храните

http://www.mediapool.bg/ot-nikulden-do-ivanovden-zasileni-proverki-za-bezopasnostta-na-hranite-news227825.html

Всички празници от Никулден до Ивановден ще бъдат покрити с проверки на Българската агенция по безопасност на храните в търговските обекти. Дежурен в агенцията ще приема сигнали за нарушения до 22 часа, съобщи изпълнителният директор на агтнецията Пламен Моллов пред журналисти в понеделник. Горещият телефон за сигнали за нередности с храните е 0700/ 122 - 99 По думите на Моллов за агенцията вече е ежедневие да получава сигнали за баничка с камък или пирон. Моллов показа плик с кифла, в която купувач открил "неидентифициран предмет" и каза, че подобни "подаръци" са всекидневие в агенцията. В същото време заяви, че ролята на институцията е чрез контрол да гарантира отсъствието на подобни продукти в търговската мрежа. Наличието на чужди предмети в продуктите Моллов определи като лош самоконтрол от страна на производителите. Агенцията е извършила над 120 проверки само за месец по сигнали основно за некачествени стоки, етикетирането и лоша хигиена. Най-масовите сигнали са свързани основно с некоректно отразяване на етикета, изтекъл или изтичащ срок на годност. Чест повод за сигнали е лошата хигиена в заведенията. За тези нарушения през  миналата година са съставени над 200 акта. До края на ноември агенцията е бракувала 174 тона храни при 74 тона през цялата 2013 г. Общо 148 обекта са затворени. Моллов отчете като проблем и нарасналият нелегален внос на забранени у нас препарати за растителна защита. БАБХ има идея да създаде борса за тези препарати, като целта е да се регулират основно техните цени.

Ексминистър призна пред BPost: Имам 1,4 млн. лв. в КТБ

http://www.bnews.bg/article-123238

Стоян Александров е сключил договори за цесии, Сталийски и Сечкова спасиха 30-те си милиона.

Кола блъсна колоездачка в Казанлък

http://pik.bg/кола-блъсна-колоездачка-в-казанлък-news256110.html

Кола блъсна колоездачка в Казанлък

Казанлъчанка, която отивала на работа с велосипед, е била блъсната от лек автомобили "Сеат".

Пострадалата жена е откарана до спешния център в Града на розите, лекарите са установили сътресение на мозъка, но за щастие нямало фрактури. Инцидентът е станал близо до неизползваемия прелез до фирма Катекс тази сутрин малко след 7 часа, съобщи Kazanlak.com. Велосипедистката е карала в насрещното движение на път за работа в оръжейната „Арсенал" плътно до банкета, разчитайки, че автомобилистите ще я пазят кавалерски.

Автомобилът, който е бил управляван от военнослужащ и идвал от надлеза, е блъснал велосипедистката веднага след завоя. На мястото на инциденти за изясняване на причините са пристигнали и полицейски служители, и представители на военна полиция.

 

Венцислав Георгиев е новият шеф на АДФИ

http://www.cross.bg/agentziyata-direktor-georgiev-1441958.html

София /КРОСС/ Министърът на финансите Владислав Горанов назначи Венцислав Георгиев за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Назначението е съгласувано с министър-председателя Бойко Борисов, според изискванията на Закона за държавната финансова инспекция. Венцислав Георгиев е магистър по специалността „Финанси" в Университета за национално и световно стопанство, гр.София. Цялата му професионална кариера е в системата на държавния финансов контрол и има дългогодишен опит в Агенцията за държавна финансова инспекция. До назначаването му за директор на Агенцията Георгиев е бил директор на дирекция "Планова инспекционна дейност в областта на обществените поръчки" в АДФИ, като заема тази позиция от ноември 2011 г. В Агенцията започва работа през юли 2006 г. като началник на отдел „Финансови инспекции на други структури в МФ", длъжността заема до юни 2007 г., когато е назначен за държавен финансов инспектор и остава на този пост до август 2010 г. В периода от септември 2010 г. до октомври 2011 г. е бил директор на дирекция "Организация и извършване на инспекционната дейност" в АДФИ. Преди това е бил началник-отдел в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол.    

Вижте всички решения на Министерски съвет от днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4454995

Гарантиране на финансовата стабилност и ограничаване на бюджетния дефицит до 3% е заложено в законопроекта за държавния бюджет за 2015 г.
Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на България за 2015 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г., която представлява мотивите към законопроекта. Гарантиране на финансовата стабилност и ограничаване на бюджетния дефицит до 3% е заложено в законопроекта за държавния бюджет за 2015 г. Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на България за 2015 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г., която представлява мотивите към законопроекта.

Социалните услуги постепенно излизат от институциите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/01/2430050_socialnite_uslugi_postepenno_izlizat_ot_instituciite/?ref=rss


Правителството одобри разграничаване на стандартите за защитените жилища и центровете за настаняване от семеен тип в съответствие с целевата група на настанените деца и възрастни, включително и с увреждания, съобщи правителствената пресслужба.

С днешното решение на кабинета се увеличават местата за социални услуги, предоставяни в общността, за сметка на намаление на местата в специализираните институции. В документа са разчетени средства за месечна помощ за ученик в социална...

Меси, Нойер и Роналдо са финалистите за "Златната топка"

http://www.cross.bg/nagrada-noiier-trite-1441957.html

/КРОСС/ Нападателят на Реал Мадрид Кристиано Роналдо, нападателят на Барселона Лионел Меси и вратарят на Байерн Мюнхен Мануел Нойер са финалистите за най-престижната индивидуална награда „Златна топка", съобщава La Voz De Galicia. Победителят ще бъде обявен на тържествена церемония на 12 януари следващата година в Цюрих. Престижната награда се присъжда след гласуване на треньорите и капитаните на националните отбори на всички страни от ФИФА.Официално имената на тримата кандидати за наградата ще бъдат обявени тази вечер.Днес ще станат ясни още номинации, сред които трите финални кандидатури за най-добър треньор и трите най-зрелищни гола на годината.

Нов рекорден спад за руската рубла

http://econ.bg/Новини/Нов-рекорден-спад-за-руската-рубла_l.a_i.617894_at.1.html

През първия ден на декември руската рубла регистрира поредния рекорден спад тази година. За няколко часа тя поевтиня с повече от 3%. От друга страна...

Вижте всички решения на Министерски съвет от днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454982

Гарантиране на финансовата стабилност и ограничаване на бюджетния дефицит до 3% е заложено в законопроекта за държавния бюджет за 2015 г.
Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на България за 2015 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г., която представлява мотивите към законопроекта. Гарантиране на финансовата стабилност и ограничаване на бюджетния дефицит до 3% е заложено в законопроекта за държавния бюджет за 2015 г. Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на България за 2015 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г., която представлява мотивите към законопроекта.

Съавтор на 12 японски патента с голямата награда на Алма матер за научна и изследователска дейност

http://www.bnews.bg/article-122977

Фонд за студенти и докторанти, с който да се подпомагат интердисциплинарни, неактуални, финансово неизгодни, научно и литературно нелепи, но все пак разумни и логично построени проекти, предвиждащи поне 20 години напред, предлага да се създаде деканът на Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Димитър Денков.

Манол Генов: Подписването на договор между общините и Асоциацията по водите е задължителен

http://www.cross.bg/asotziatziyata-dogovor-plovdiv-1441969.html

Пловдив /КРОСС/ Изработването и подписването на договор, който да регламентира взаимоотношенията между общините, ВиК операторите и Асоциацията е задължителен по Закона за водите, каза на пресконференция днес народния представител от БСП лява България Манол Генов. По думите на народния представител, този договор е важен елемент и се препоръчва от Европейската комисия във всички нейни междинни и крайни доклади и документи, които е изпращала тя към нашата страна за изпълнение на Програмата по околна среда, в частта Води и пречистване. Във връзка с това бе и зададеният въпрос към министър Павлова, на който, след триседмично отлагане бе даден отговор. Това е въпрос, който касае няколко общини на територията на област Пловдив, чиито пречиствателни станции са пред акт 16 - Кричим, Съединение, Раковски. Те вече имат акт 15 на пречиствателните си съоръжения, назначили са комисии до края на годината, за да получат и акт 16, и ще бъдат пуснати в ескплоатация.Беше ми отговорено, че договорът ще бъде юридически факт в април месец догодина, каза Манол Генов. По думите му този договор не регламентира само пречиствателните съоръжения, а и отвеждането на обратните води, защото към проектите в четирите общини, в момента продължава работата по изграждане на канализационните колектори, които отвеждат отпадните води в пречиствателните станции. В отговора си министър Павлова спомена, че на 12 декември ще има общо събрание на Асоциацията по водите в област Пловдив, каза народният представител

30 години решетки за бивш пандизчия, наръгал с нож приятел по чашка

http://pik.bg/30-години-решетки-за-бивш-пандизчия-наръгал-с-нож-приятел-по-чашка-news256116.html

30 години решетки за бивш пандизчия, наръгал с нож приятел по чашка

30 години затвор при строг режим даде Великотърновският окръжен съд вчера на 58-годишният Генчо Ганев от с.Ореш за зверско убийство.

През октомври 2013 г. рецидивистът, който вече е лежал в затвора за убийство, наръга 58 пъти с кухненски нож приятеля си по чашка Стефан Домиников. Двамата се скарали за 11 лв.

Мъжете, които нямали семейства, се събрали да се черпят в дома на Генчо, но се сдърпали, защото Стефан имал борч към бившия пандизчия. Под влияние на алкохола мъжът грабнал кухненския нож и с особена жестокост започнал да мушка госта си.

На другата сутрин Генчо влязъл в селската бакалия и съобщил, че в къщата му има труп. Ужасените му съселяни веднага се обадили на тел. 112 и Ореш се напълнил с полиция и прокурори от Велико Търново и Свищов.

Намерили убиеца в двора на къщата му и го задържали. Той държал в ръката си ножа, с който извършил кървавото престъпление, а тялото на 58-годишната му жертва било в кухнята.

Пред съда Генчо се призна за виновен и каза, че съжалява. Прокуратурата вчера поиска доживотен затвор без право на замяна за убийство в условията на опасен рецидив и извършено по особено мъчителен за жертвата начин.

Делото се гледа по съкратеното производство и наказанието бе намалено.

Преди две години Генчо Ганев излязъл от затвора след 17-годишна присъда за зверско убийство на мъж от Ореш, който бил намушкан по идентичен начин.

Държавата предоставя заем до 2 млрд. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете в банките

http://www.moreto.net/novini.php?n=272532

Министерският съвет одобри предоставянето на заем от централния бюджет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) в размер до 2 млрд. лева. Той е необходим за финансиране на недостига на средства на фонда за изплащането на гарантираните влогове на вложителите в „Корпоративна търговска банка” АД (с отнет лиценз).

Още 250 км от магистрала "Хемус" трябва да бъдат довършени, търсят се пари

http://business.actualno.com/Oshte-250-km-ot-magistrala-Hemus-trjabva-da-bydat-dovyrsheni-tyrsjat-se-pari-news_63465.html

От магистрала "Хемус" остават 250 км да се доизградят от общо 420 км. Това отчете министърът на регионалното развитие и благоустройството и регионалното развитие Лиляна Павлова по време на ч...

За първи път в историята: Турция поема Г-20

http://balkani.actualno.com/Za-pyrvi-pyt-v-istorijata-Turcija-poema-G-20-news_63468.html

За първи път Турция поема председателството на Г-20 - групата на двадесетте най-големите икономики. Страната обеща по време на мандата си да се бори с неравенството по света. Според Анкара председат...

Благотворителна кампания помага на деца в нужда да живеят в семейство, а не в социален дом

http://society.actualno.com/Blagotvoritelna-kampanija-pomaga-na-deca-v-nujda-da-jivejat-v-semejstvo-a-ne-v-socialen-dom-news_63469.html

От 1 до 20 декември се провежда благотворителната кампания „Тази Коледа чудесата правите Вие 2‘‘, която фондация „За Нашите Деца“ организира за втора ...

1 декември: Претендентките за Кралица на Бургас и хороскопът за декември

http://society.actualno.com/1-dekemvri-Pretendentkite-za-Kralica-na-Burgas-i-horoskopyt-za-dekemvri-news_63459.html

Призивите за оставка на шефа на ДАНС Владимир Писанчев станаха особено силни от страна на Реформаторския блок след акцията в Пазарджик. Какво са ни приготвили звездите за последния месец от 2014...

Словакия предлага нов тръбопровод, алтернатива на "Южен поток"

http://europe.actualno.com/Slovakija-predlaga-nov-tryboprovod-alternativa-na-Ujen-potok-news_63470.html

Словакия предлага нов тръбопровод, който да свърже Украйна с Румъния и България, и да снабдява Югоизточна Европа, избягвайки "Южен поток". "Юстрийм" (Eustream) - операторът на сис...

Изплащат пенсиите с коледните добавки от 8 декември

http://pik.bg/изплащат-пенсиите-с-коледните-добавки-от-8-декември-news256113.html

Изплащат пенсиите с коледните добавки от 8 декември

Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще започне на 8 декември (понеделник) и ще приключи на 17 декември 2014 г. (сряда), съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ).

Изплащането на пенсиите ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка пощенска станция в страната. От осигурителния институт посочват, че преводите на сумите за декемврийските пенсии по сметки на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 декември 2014 г.

Заедно с пенсиите си за м. декември, пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсия/и заедно с добавките и компенсациите към тях е до 286,00 лв. включително, ще получат еднократна сума в размер на 40,00 лева, допълват от НОИ.

Масови проверки по магазините преди празниците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4454917

Масови проверки за опасни стоки започват по магазините преди празниците. Дежурни екипи на Агенцията по безопасност на храните ще следят за качеството на стоките, срока на годност на продуктите, както и за хигиената в заведенията за обществено хранене. Проверките ще продължат през целия месец и ще се случват както в работните, Масови проверки за опасни стоки започват по магазините преди празниците. Дежурни екипи на Агенцията по безопасност на храните ще следят за качеството на стоките, срока на годност на продуктите, както и за хигиената в заведенията за обществено хранене. Проверките ще продължат през целия месец и ще се случват както в работните,

Заплатата на висшиста е средно 867 лв. на месец

http://www.bnews.bg/article-123236

По-малко от половината наети с висше образование работят на позиция, за която се изисква висше образование (46%).

30 години решетки за бивш пандизчия, наръгал 58 пъти с нож приятел по чашка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454972

30 години затвор при строг режим даде Великотърновският окръжен съд на 58-годишният Генчо Ганев от с.Ореш за зверско убийство. През октомври 2013 г. рецидивистът, който вече е лежал в затвора за убийство, наръга 58 пъти с кухненски нож приятеля си по чашка Стефан Домиников. Двамата се скарали за 11 лв. 30 години затвор при строг режим даде Великотърновският окръжен съд на 58-годишният Генчо Ганев от с.Ореш за зверско убийство. През октомври 2013 г. рецидивистът, който вече е лежал в затвора за убийство, наръга 58 пъти с кухненски нож приятеля си по чашка Стефан Домиников. Двамата се скарали за 11 лв.

Виц на деня: 1 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_424701.html

Вместо виц на деня ви предлагаме предложението на Twitter потребителя varnasummer за нов надпис над Народното събрание: Това, че "татко" и "баща" са синоними, не значи, че татковината ти е бащиния.

Минималната заплата става 460 лв. от 1 януари 2017 година

http://offnews.bg/news/n_1/n_424710.html

Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза предвижда увеличаване на минималната заплата до 460 лв. през 2017 година. Това стана ясно днес след заседание на правителството, което прие проекта за бюджет за следващата година. Според него минималната работна заплата ще се увеличи на два пъти през 2015 г., съответно от 1 януари – 360 лв. и от 1 юли – 380 лв. Следващото увеличение се предвижда да стане от 1 януари 2016 г. – 420 лв. и от 1 януари 2017 г. – 460 лв. За 2015 г. се определя максимален осигурителен доход за всички осигурени лица в размер съответно на 2600 лв., като се предвижда този доход да бъде запазен до 2017 г. включително. От 1 януари 2015 г. се предвижда увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските производители до размера на минималния осигурителен доход на останалите самоосигуряващи се лица – от 240 лв. на 420 лева. „Ще се създаде предпоставка за доходите на най-ниските длъжности и ще се отговори на очакванията, че постепенно ще се върви към увеличаване и приближаване на минималната към средната заплата”, каза пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов . Правителството планира орязването на разходите за персонал по ведомствата с 10%.  По отношение на социалното и здравното осигуряване за 2015 година се предвижда запазване на размерите и съотношенията на осигурителните вноски за фондовете, както и на размера на здравноосигурителната вноска на нивото от 2014 г. Пенсионната политика за 2015 г. предвижда запазване на „швейцарското правило”, което представлява осъвременяването на пенсиите от 1 юли 2015 г. с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година. Процентът за индексация за 2015 г. е 1,9%. След едногодишното замразяване за 2014 г., от 2015 г. изискуемата пенсионна възраст и необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия се увеличават с по 4 месеца всяка година за периода 2015-2017 година. Предвижда се максималният размер на държавния дълг към края на 2015 г. да нарасне до 24,5 млрд. лв., като съотношението държавен дълг/БВП се очаква да бъде 29,7%. През 2015 г. се планира поемането на нов държавен дълг от 8,1 млрд. лева. Министерският съвет одобри проекта на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2015 г. Предвидени са приходи и трансфери на обща сума 3 155 534 хил. лв. Разходите и трансферите са общо 3 155 534 хил. лв., като за здравноосигурителни плащания са предвидени 2 775 080 хил. лв., от които: за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ – 178 000 хил. лв.; за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ 190 000 хил. лв.; за здравноосигурителни плащания за дентална помощ - 120 000 хил. лв.; за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност – 70 000 хил. лв.; за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната - 554 164 хил. лв.; за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болничната медицинска помощ – 180 000 хил. лв. за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ – 77 000 хил. лв. За болнична медицинска помощ са предвидени общо 1 347 916 хил. лв. За плащания от трансфери от Министерството на здравеопазването са предвидени общо 24 000 хил. лева. Предвиден е резерв в размер на 301 898 хил. лв. Правителството одобри и поректа за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. Размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ се запазва на нивото от 2014 г. – 17,8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г. при запазено съотношение 9,9 за сметка на работодателя и 7,9 за сметка на работника, и 12,8 на сто за лицата родени след 31 декември 1959 г., съответно при съотношение 7,1/5,7, както и размера на вноската за работещите в специалните ведомства, които се пенсионират по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Държавното участие във финансирането на фонд „Пенсии“ се запазва, като държавата ще осигури трансфер в размер на 12 на сто от осигурителния доход за всяко осигурено във фонда лице. В законопроекта за заложени следните политики по разходите: Увеличават се възрастта и осигурителният стаж за пенсиониране по чл. 68 на КСО с по 4 месеца от 1 януари 2015 г.; Осъвременяването на пенсиите се извършва от 1 юли с процент, равен на 50 на сто от индекса на потребителските цени и 50 на сто от нарастването на средния осигурителен доход през 2014 г.; Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се променя по правилото на осъвременяване на пенсиите; Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва в размер на 35 на сто от максималния осигурителен доход и се променя от 1 юли 2015 г. на 910 лв.; Удължава се срокът на §4 от преходните и заключителните разпоредби на КСО, който урежда правото на ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд до края на 2015 г.; Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица – 7,20 лв. и ограничението му на ниво от 60 на сто от осигурителния доход на лицето преди загубата на работа; Запазва се периодът, от който се изчисляват краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност – 18 календарни месеца, при безработица – 24 месеца, а при бременност и раждане периодът се увеличава от 18 на 24 календарни месеца; Запазва се режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност съгласно чл. 40, ал. 5 на КСО – за първите три работни дни се изплаща от осигурителя среднодневно брутно възнаграждение в размер 70 на сто, а от 4-тия ден на настъпване на неработоспособността се изплаща парично обезщетение от ДОО; Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни; Запазва се размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст на 340 лв.; Запазва се размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице на 540 лв.

Александър Морфов: Борисов и Бинев са от един порядък… едно негласно обединение за унищожаване…

http://e-vestnik.bg/21795/aleksandar-morfov-borisov-i-binev-sa-ot-edin-poryadak-edno-neglasno-obedinenie-za-unishtozhavane/

Александър Морфов. Снимка: Булфото

По-долу е почти пълна извадка от изказването на режисьора Александър Морфов по Нова телевизия тази сутрин, което предизвика множество коментари.

Проблемът не е в самия Слави Бинев, а в организацията на цялото това действие, което е изключително обидно, – каза Морфов. – Но не ме учудва, защото какво да очакваме от тази великолепна редица, като си знаем кой стои на върха – премиерът ни Бойко Борисов?! Спомнете си как го бяха описали едни доклади на американското посолство (бел. ред . – изтеклите в „Уикилийкс“ грами) – че е мутра, с близки връзки с мафията, под ръководството на „Лукойол“, руските олигарси, че е контрабандист на амфетамини, свързан с пране на пари, незаконни фабрики за производство на цигари и какво ли още не… Това е човекът на върха.

Мен въобще не ме интересуват отношенията между Борисов и Бинев, а това, че са от една линия, от един порядък. Този премиер с този човек управляват държавата. Смисълът е едно негласно обединение за унищожаване, геноцид, който осъществяват върху собственото си население. Те нямат нужда от култура, защото смятат, че за българина културата и образованието са противопоказни, както и това да работи, да печели пари, да има самоуважение и достойнство. Като неук и нещастен той се манипулира по-лесно. Те искат да доведат българина до нивото на техните любими избиратели – циганите – невежи и бедни хора, на които им трябват кебапчета, ракия и чалга, за да могат да бъдат лесно докарани до урните и да гласуват, както им наредят.

Далеч съм от мисълта, че това е някаква дълбока конспирация. Има обаче една последователна посока в тяхното поведение през всичките тези 25 години. Това е тенденциозно унищожение на българската култура, на образованието, на самочувството и на достойнството на българина. Защото властта няма нужда от такъв човек.

Първото нещо, което прави всяка една обикновена диктатура, е да се саморазправи с интелигенцията. Защото за обикновения човек Бойко Борисов може да е Крали Марко и Индже войвода, но всеки гимназист може да разбере кой е Борисов, като му чуе две изречения. Даже няма нужда да го чуе – достатъчно е да го види. Затова той трябва да унищожи интелигенцията, своите опоненти, много просто е.

Сега, разбира се, ще започнат маневри, ще се намерят веднага хора от правителството, от парламента, които да яхнат народното недоволство. Въпросът е, че когато излезе информацията за назначението за Слави Бинев, никой тогава не се възпротиви, не се противопостави, не протестира. Сега ще започнат да се извъртат, ще видим вечните им номера…

Няма излизане от тази ситуация.

Може би беше пресилено изказването ми, че само с кървава революция ще се оправим, но няма демократичен път, по който можем да променим тази ситуация. Дори сега да излезем на улицата и свалим Бойко Борисов, или онези, които са на власт, пак ще бъдат избрани същите. Защото ние не сме готови все още за демократично общество. Българинът не е достатъчно образован и интелигентен, за да решава правилно и това умишлено се поддържа. Спомнете си вечните стойности в нашата история – честния труд, възпитанието, семейните ценности, приемственост, уважение… – всичко това е унищожено, усмирено и се е превърнало в символ на неудачника, нещастника, в името на това народът ни да стане лесна за манипулиране маса.“

Виж още от Морфов през 2010 г.: “Нискоинтелигентен охранител по стечение на обстоятелствата стана премиер

Митов: Европейската перспектива на Украйна зависи от провеждането на всеобхватни реформи

http://www.cross.bg/ykraiina-ministur-mitov-1441955.html

София /КРОСС/ Днес, ние, като граждани на ЕС, трябва морално да се консолидираме, докато енергийно се диверсифицираме. Това е и пожелателният път за Украйна. Това заяви министър Даниел Митов в изказването си при откриването на конференцията „Украйна между Русия и ЕС", организирана от Младежкия консервативен клуб и фондация „Конрад Аденауер".По думите на министър Митов, илюзия е да смятаме, че проблемите пред Украйна днес са от частно и локално естество. В желанието си за свобода и суверенитет всички народи сме еднакви и стремежът за достоен живот и правото на избор е нашият общ човешки знаменател.Украйна е от ключово значение за реализирането на политиката на ЕС за Източното партньорство, а в същото време и самата Украйна демонстрира желание за постепенно политическо асоцииране и икономическа интеграция с ЕС, отбеляза в изказването си външният министър. Европейската перспектива на страната обаче е свързана с извършването на всеобхватни реформи, категоричен бе той. Волята за водене на про-европейска политика вече бе ясно заявена с усилията на украинския народ през 2014-та година. Сега е ред на украинските държавници да удовлетворят тези очаквания с конкретни резултати, допълни Даниел Митов. Въпреки засиленото взаимодействие между ЕС и Украйна, страната продължава да е от изключително значение и за Русия като източник на икономически, демографски и геополитически ресурс

Британецът Fink ще направи концерт в София догодина

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/01/2430040_britanecut_fink_shte_napravi_koncert_v_sofiia_dogodina/?ref=rss


Британският музикант Фин Грийнол, познат на почитателите на инди рока като Fink, ще гостува в София догодина, за да представи новия си албум Hard Believer, съобщават организаторите от Reel Feel. Събитието е насрочено за 2 февруари в Sofia Live Club.

Фин Грийнол започва кариерата си като електронен артист за небезизвестния в областта лейбъл Ninja Tunes, но се преориентира към по-меланхолично електронно-китарно звучене в следващите си три албума. Паралелната му работа с артисти като...

„Сдружение Азбукари“ и съмишленици организират коледен концерт за гражданите на Мизия

http://www.cross.bg/miziya-kontzert-nadezhda-1441954.html

/КРОСС/ „Да възродим духа на българите в Мизия" е посланието, което отправя „Сдружение Азбукари" и съмишленици към благодетелите с големи сърца. Съчувствието и съпричастността на българския народ с тревогите на пострадалите от тежките наводнения в Мизия не стихват, месеци след злополучните събития. В навечерието на един от най - светлите християнски празници - Коледа, ние искаме да стартираме поредица от инициативи, които да дадат сигурност, надежда и увереност, че няма да изоставим нашите сънародници в тези толкова важни за вярата на българина дни. Първият жест на съпричастност е благотворителен коледен концерт с участието на Веселин Маринов и други изпълнители, който ще се проведе на 17.12.2014 г., под патронажа на кмета на град Мизия, г-н Венелин Крушовенски. Концертът ще предложи на хората красиви, емоционални преживявания, вдъхновение, вяра, надежда и любов. Инициативата е по идея на почетния член на „Сдружение Азбукари", г-жа Ивалина Бозаджиева. Смятаме, че няколко месеца след извънредните събития, гражданите на Мизия имат нужда не само от финансова и материална подкрепа, но и от доза духовна храна. Коледният концерт ще им даде лъч надежда, че пътят на мизийците не е свършил дотук и заедно можем да възродим вярата им в бъдещето. Същевременно с огромно удовлетворение и благодарност можем да говорим за всички българи, които проявиха съпричастност и ангажираност, помогнаха с дарения или с физическа подкрепа

Едва 1/3 от младежите до 22 години гласуват

http://www.cross.bg/mladezhi-bulgarskata-leva-1441953.html

София /КРОСС/ Едва една трета от младите хора у нас на възраст до 22 години гласуват. Повече от половината от тях не се интересуват както от българската политика, така и от тази на Европейския съюз, сочи изследване на „Галъп интернешънъл". Изследването е социологически портрет на първото следпреходно поколение. Има три пласта младежи - "Златна" младеж, която разполага с всички привилегии и може да отдели за реномирани дрехи и културни събития, повече от 150 лева месечно. Средна класа, която е мнозинство и има една трета група, която включва застрашени от социално изключване младежи. Това са предимно роми, които разполагат с по-малко от 20 лева на месец за стоки и развлечения. Да изглеждаш добре, да бъдеш независим и да имаш добра кариера са ценности за близо 80 процента от младите хора. 60 на сто от запитаните живеят с родителите си. Правят го не по икономически причини, а заради удобство. 47 процента от запитаните не са мислили за емиграция, а тези, които искат да напуснат България се насочват основно към Европа. За целта на изследването е адаптирана методика на немския професор Клаус Хюлерман, който провежда това допитване в Югоизточна Европа. Зад международния проект стои фондация "Фридрих Еберт". В рамките на българската част от проучването са анкетирани 1030 младежи от 14 до 27-годишна възраст, съобщи БНР.

Митрополит Кирил: Отношенията между Руската и Българската православни църкви са много добри

http://www.cross.bg/rysiya-ryskata-dobri-1441956.html

/КРОСС/Отношенията между православните църкви на България и Русия са много добри, заяви Екатерининбургския митрополит Кирил, който води руската делагаця за честванията на 100-годишнината от свещаването на Руската църкава в София. Аз през целия си живот съм бил в църквата и мога да свидетелствам, че отношенията между нашите две църкви са било много добри, приятелски и не на последно място - много истински. През годините те се затвърждават, а дори и в тези обществено -политически условия те се затвърждават, защото те са неразривна част от отношенията между двата народа, които са закрепени с кръвта и паметта на хиляди загинали руски воини по време на Руско-турската освободителна война от 1877-78 година. Именно тази връзка е потвърждение на българо - руските отношения, добросъседството и братството между народните ни. Затова ние руснаците сме много задължение на вас, а българското свещенство и вашето християнство, което е дошло в началото на установяването на християнството в руските земи чрез българските богослужебни книги, чрез което православието днес устоява в Русия. За нас е много важно че тези контакти остават живи и днес и 100 годни след и освещаването на храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" е още един повод да подчертаем, че сме насреща и нашите отношения няма да могат да бъдат накърнени и никога между нас няма да възникнат недоразумения, каза митрополит Кири, цитиран от БНР

Пламен Димитров: И два месеца увеличение на пенсионната възраст е трудно поносимо

http://pik.bg/пламен-димитров-и-два-месеца-увеличение-на-пенсионната-възраст-е-трудно-поносимо-news256107.html

Пламен Димитров: И два месеца увеличение на пенсионната възраст е трудно поносимо

Президентът на КНСБ каза, че синдикалната организация има готовност за протест, ако през следващата година възрастта за пенсиониране не бъде запазена такава, каквато е в момента. "КНСБ няма да приеме вариант за пенсионна реформа, който да е с мерки само за изхода на системата, независимо какъв е - с половин месец, с 25 дена, с 36 часа", допълни Пламен Димитров пред БТА.

По думите му приемлив за конфедерацията вариант ще бъде само този, който връща доверието на младите в системата, гарантира адекватна пенсия от поне 65 процента от личния доход и има обвързаност на мерките - на входа какво се включва, колко пари се събират допълнително, колко тежи годината осигурителен стаж в пенсионна формула.

Според Пламен Димитров от 2016 г. трябва да се върви плавно и продължително във времето към увеличаване на възрастта и стажа, но реформата трябва да е гарантирана и постигната с максимално съгласие между всички политически партии, в това число и с опозицията, която, "като дойде на власт утре да не променя картината".

Лидерът на КНСБ отбеляза, че е умерен оптимист за увеличаването на минималната работна заплата и допълни, че смята, че най-накрая ще надделее разума в "играта на доброто и лошото ченге, която сме гледали дълго време". 

За първи път във Варна се открива социален магазин

http://www.moreto.net/novini.php?n=272531

За първи път през този век във Варна се открива уникален магазин – социален. Той ще работи на принципа – донеси и остави, купи, ако искаш, на символична цена. Най-бедните граждани просто ще получат безплатно необходимите им вещи и храна.

ВСС е неадекватен, не казва как е разпределено делото за фалита на КТБ

http://www.bnews.bg/article-123220

Съюзът на съдиите в България остро разкритикува Висшия съдебен съвет за никаквите резултати от проверката му на компютърната програма за разпределение на дела в Софийски градски съд, която започна след съмнителното разпределение на делото за фалита на КТБ.

Минималната заплата ще стане 360 лв. от януари

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/minimalnata-zaplata-shte-stane-360-lv.-ot-ianuari-6028299

Финансовият министър предложи на Министерския съвет минималната заплата да стигне 460 лв. в края на 2017 г.

Правителството одобри законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г.

http://www.cross.bg/dohod-razmer-osigyritelen-1441951.html

/КРОСС/Министерският съвет одобри проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. В него се предвижда запазване размерите и съотношенията на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване. Размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии" се запазва на нивото от 2014 г. - 17,8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г. при запазено съотношение 9,9 за сметка на работодателя и 7,9 за сметка на работника, и 12,8 на сто за лицата родени след 31 декември 1959 г., съответно при съотношение 7,1/5,7, както и размера на вноската за работещите в специалните ведомства, които се пенсионират по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Държавното участие във финансирането на фонд „Пенсии" се запазва, като държавата ще осигури трансфер в размер на 12 на сто от осигурителния доход за всяко осигурено във фонда лице. Не се предвижда промяна на съотношенията между работодател и работник за останалите осигурителни рискове, като те остават съответно 60 към 40 на сто. За 2015 г. техните размери са, както следва:- фонд „Общо заболяване и майчинство" - 3,5 на сто;- фонд „Безработица" - 1,0 на сто;- фонд „Трудова злополука и професионална болест" - диференцирано от 0,4 до 1,1 за сметка на работодателя. Минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 4,4% за 2015 г. в сравнение с 2014 г

Държавата предоставя заем до 2 млрд. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете в банките

http://www.cross.bg/garantirane-bankite-garantiranite-1441950.html

/КРОСС/Министерският съвет одобри предоставянето на заем от централния бюджет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) в размер до 2 млрд. лева. Той е необходим за финансиране на недостига на средства на фонда за изплащането на гарантираните влогове на вложителите в „Корпоративна търговска банка" АД (с отнет лиценз). Взетото решение цели да допринесе не само за осигуряване на ликвидност на ФГВБ, но и за безпроблемното протичане на процеса по изплащане на гарантираните влогове.  

Британците спонсорират незаконно „Ислямска държава"

http://www.cross.bg/durzhava-siriya-velikobritaniya-1441952.html

/КРОСС/ Британските данъкоплатци, без да знаят, подпомагат финансово воюващите в Ирак и Сирия екстремисти от „Ислямска държава". Поддръжници на радикалите кандидатстват за кредит за образование, който във Великобритания основно се разпределя от държавния бюджет, а след това изпращат пари на екстремистите, съобщава RT.com. Великобритания разработва план за унищожаване на "Ислямската държава" и в същото време осигурява финансова подкрепа за джихадистите. По думите на следовател от британското контратерористично управление екстремистите се обръщат към Обединеното кралство за социални помощи, след което изпращат парите на данъкоплатеца в Ирак и Сирия. За да осъществят плана си, престъпниците прибягват към иновативни методи, като например използването на виртуална валута и или измами в интернет. Лондонската полиция съобщава, че само в столицата през последната година и половина са иззети 2,5 милиона британски лири, предназначени за финансиране на престъпна и терористична дейност.Информацията идва в момент, когато правителството беше принудено да подкрепи мащабна антитерористична кампания. Тя предизвика множество критики предимно от правозащитници, които твърдят, че провеждането й обезценява правата на гражданите, защото в ръцете на властите ще се окажат и всички лични данни на потребителите на телефони и интернет.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване