Премиерът Бойко Борисов: Подкрепяме плана за инвестиции на Жан-Клод Юнкер и максимално ще работим по него

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ife8iaN_5FE/

Подкрепяме плана на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и ще се постараем максимално да работим по него. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата на финансово-икономическия екип на кабинета и министрите, чиито ведомства най-много биха могли да се възползват от новия План за инвестиции на Европейската комисия, със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

Премиерът подчерта, че Планът на ЕК представлява пакет от мерки за отключване на публични и частни инвестиции в реалната икономика за поне 315 млрд. евро в периода между 2015 г. и 2017 г. Очаква се той да създаде до 1,3 млн. нови работни места на територията на Европейския съюз.

Планът лежи на три основни елемента. Първият от тях е създаването на специален Европейски фонд за стратегически инвестиции, който да мобилизира  315 млрд. евро допълнителни инвестиции през периода 2015 – 2017 г. На второ място се предвижда изграждането на система за разпознаване и бързо задвижване на важни и необходими европроекти, най-вече в областта на инфраструктурата, енергетиката, енергийната ефективност, образованието, иновациите, транспорта. Третият елемент е изготвянето на Пътна карта с мерки за премахване на специфични изисквания и регламенти по сектори, които пречат на инвестициите. „По този начин ще се стимулира бизнес средата, за да стане Европа по-атрактивна за инвестициите“, подчерта министър-председателят Борисов.

Сняг затрупа Северна България, ТИР се преобърна край Тутракан

http://pik.bg/сняг-затрупа-северна-българия-тир-се-преобърна-край-тутракан-news256040.html

Сняг затрупа Северна България, ТИР се преобърна край Тутракан

Опасна за движение бе цялата пътна мрежа в Силистренска област в сутрешните часове, информира БНР.

Около 9.00 часа шофьори сигнализираха, че по пътя Силистра-Русе, в участъка между Тутракан и Русенското село Бръшлен, много автомобили са били принудени да спират и да чакат пътят да бъде опесъчен. Заради заледената настилка ТИР се е преобърнал в нивата малко след Тутракан.

От Областното пътно управление съобщиха, че през цялата нощ пет машини са опесъчавали основните пътни артерии.

По техни данни, главните пътища за Русе, Добрич и Шумен са опесъчени и движението е нормализирано. Температурите в района са между минус 2 и нула градуса.

Продължава да вали сняг. Водачите трябва да пътуват с повишено внимание. Слаб снят вали в Добрич, Генерал Тошево и Балчик. Част от пътищата в областта са заледени и се обработват от машини на "Пътно управление".

Втори ден на пътя Добрич - Генерал Тошево остава аварирал руски ТИР с 25 тона домати. Движението там става в едното платно. За тежкотоварните автомобили е осигурен обходен маршрут, обозначен с табели.

Комисията по храните обеща масирани проверки от Никулден до Ивановден

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/12/01/2429919_komisiiata_po_hranite_obeshta_masirani_proverki_ot/?ref=rss


Всички празници от Никулден до Ивановден ще бъдат покрити с проверки на Българската агенция по безопасност на храните. Дежурен в агенцията ще приема сигнали за нарушения до 22 часа, съобщи изпълнителният директор Пламен Моллов на пресконференция, цитиран от БТА. 

Агенцията е извършила над 120 проверки само за месец по сигнали основно за некачествени стоки, етикетирането, лоша хигиена. Най-масовите сигнали са свързани с некоректно отразяване на етикета, изтекъл или изтичащ срок на...

Борисов: Ще работим по плана на Юнкер за инвестиции

http://www.moreto.net/novini.php?n=272502

Подкрепяме плана Юнкер и властите ни ще работят по него. Тази заявка направи в началото на днешното извънредно правителствено заседание министър-председателят Бойко Борисов. Той се срещна с вицепрезидента на ЕК Кристалина Георгиева, като на срещата са присъствали министрите, които биха се възползвали от плана „Юнкер".

Нанотехнология помага в борбата с рака

http://offnews.bg/news/n_1/n_424577.html

Малки квантови точки от графен могат да помогнат в борбата с рака, маркирайки засегнатите клетки в организма. Квантовите точки (quantum dots) представляват изключително малки (1-10 нанометра) кристали от полупроводников материал. Свойствата на повърхността им ги кара да флуоресцират, когато светлина падне върху тях. В доклад, наскоро публикуван в списание Nanoscale от изследователски екип, се посочва, че са активирани графенови квантови точки, така че те да светят почти пет пъти по-ярко от нормалните точки. Материалът, използван за квантовите точки, е графен . Той е ултра тънък, почти прозрачен лист от въглерод, дебел само един атом. "Графенът е един от материалите-чудо на XXI век. Той е най-мощният вид материал за направа на квантови точки."- казва физикът д-р Винсент Гомес от университета в Сидни. "Може да заснемаме изображения на вътрешните структури на органите с тези точки."- допълва изследователят. Разтвор с квантови точки може да се инжектира в човешкото тяло, а точките да се свързват и откриват ракови клетки , твърдят учените. Графеновите квантови точки ще предлагат относително нетоксична алтернатива на сегашните технологии с квантови точки. "Тъй като те са направени от въглерод се очаква да бъдат нетоксични и биоразградими . Светодиодите може да се използват за сигнализиране, например към компютър или за аварийни сигнали," казва Гомес.

Вместо отговорни политици, получаваме "виновен народ"

http://www.cross.bg/evropeiiski-istoriyata-zhivee-1441912.html

/КРОСС/Всеки човек иска не просто да живее, а да живее добре, и когато някои не виждат надежда да успеят в това, поради липса на подкрепа, предпочитат да умрат, казва в интервю за в. "Дума" преподавателката в СУ Силвия Минева, професор по етика, доктор по философия - Проф. Минева, усещате ли "подема сред народа" и "икономическото оживление", за които спомена неотдавна в интервю лидерът на ДСБ Радан Кънев? Виждате ли някакви промени в обществото след последните избори и в какви посоки?- Не виждам промени, а трайни тенденции, които подсказват за душевно болно общество, ако използваме определенията на известния философ и психолог Ерих Фром. Напоследък обществото ни се оказа много "пламенно" в буквалния смисъл: станахме свидетели на поредица от самозапалвания на хора, изпаднали в безизходица поради бедност, безработица, дългове. Преди дни медиите съобщиха отново за пореден самоубийствен акт на жена, хвърлила се от скала, заради финансови проблеми с изплащане на кредит. Не съм склонна да приема безрезервно обясненията, че тези хора са посегнали на живота си, само защото са били психически нестабилни, податливи на депресия и не са получили своевременна специализирана помощ, или че статистически България не е изключение в това отношение в сравнение с други европейски страни, в които се наблюдават аналогични случаи

Заплатите в Спешна помощ ще бъдат вдигнати с 20% догодина

http://www.mediapool.bg/zaplatite-v-speshna-pomosht-shte-badat-vdignati-s-20-dogodina-news227811.html

Заплатите на заетите в спешната помощ ще бъдат увеличени с 20% следващата година, а тенденцията е през следващите 5 години да продължат да нарастват с по 20%, за да може да се мотивират хората. Това обяви зам.-здравният министър Ваньо Шарков в понеделник пред БНТ. Сега заплатата на лекар от спешната помощ е между 600 и 800 лева, сестрите и фелдшерите получават 450-500 лева, а шофьорите на линейка – 360 лева. В момента се плащат около 100 милиона лева годишно за заплати и осигуровки в спешната помощ в страната и за 20-процентното увеличение на заплатите ще са нужни 20 млн. лева. Шарков съобщи още, че през следващата година започва поетапно въвеждането и обучението и на парамедици и идеята е през тях и през подобряването на условията да увеличат броя на хората, които работят в системата. Сега в центровете за спешна медицинска помощ работят 6380 души медицински специалисти, от които 1457 лекари и 2652 фелдшери, сестри и др. Възрастовата структура на персонала показва негативни тенденции, като всеки четвърти работещ е във възрастта от 55 до 65 години, т.е. ще излезе от системата в следващите години. В същото време само 8% от работещите медицински специалисти са във възрастовата категория до 35 години. Шарков коментира, че заплатата не е единственият мотив да се работи в сферата. "На второ място, за да имат те мотивацията да работят в спешната помощ, трябва да им осигурим необходимата апаратура, с която да могат да помагат на пациента", посочи той. На въпрос за работата на изнесените центрове заместник-министърът каза, че те не работят защото няма екипи. Той обаче допълни, че няма да се откажат от тази идея защото целта е линейката да бъде по-близо до пациента.

Заплатите на работещите в Спешна помощ ще бъдат вдигнати с 20% догодина

http://www.mediapool.bg/zaplatite-na-raboteshtite-v-speshna-pomosht-shte-badat-vdignati-s-20-dogodina-news227811.html

Заплатите на заетите в спешната помощ ще бъдат увеличени с 20% следващата година, а тенденцията е през следващите 5 години да продължат да нарастват с по 20%, за да може да се мотивират хората. Това обяви зам.-здравният министър Ваньо Шарков в понеделник пред БНТ. Сега заплатата на лекар от спешната помощ е между 600 и 800 лева, сестрите и фелдшерите получават 450-500 лева, а шофьорите на линейка – 360 лева. В момента се плащат около 100 милиона лева годишно за заплати и осигуровки в спешната помощ в страната и за 20-процентното увеличение на заплатите ще са нужни 20 млн. лева. Шарков съобщи още, че през следващата година започва поетапно въвеждането и обучението и на парамедици и идеята е през тях и през подобряването на условията да увеличат броя на хората, които работят в системата. Сега в центровете за спешна медицинска помощ работят 6380 души медицински специалисти, от които 1457 лекари и 2652 фелдшери, сестри и др. Възрастовата структура на персонала показва негативни тенденции, като всеки четвърти работещ е във възрастта от 55 до 65 години, т.е. ще излезе от системата в следващите години. В същото време само 8% от работещите медицински специалисти са във възрастовата категория до 35 години. Шарков коментира, че заплатата не е единственият мотив да се работи в сферата. "На второ място, за да имат те мотивацията да работят в спешната помощ, трябва да им осигурим необходимата апаратура, с която да могат да помагат на пациента", посочи той. На въпрос за работата на изнесените центрове заместник-министърът каза, че те не работят защото няма екипи. Той обаче допълни, че няма да се откажат от тази идея защото целта е линейката да бъде по-близо до пациента.

Предстоящи футболни срещи на ОФК “Поморие”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4rUkERIOZIo/

На 06.12. /събота/ от 9:30 часа на стадиона в Поморие Юноши младша възраст от отбора на ОФК “Поморие” ще играят отложената среща с ФК “Созопол”.

На 06.12. /събота/ от 11:00 часа на стадиона в Поморие Отбор Деца”Б” на ОФК “Поморие” ще играят отложената среща с отбора на ФК “Созопол”

Шойгу: Руската армия изпълни годишния план за подготовка

http://www.cross.bg/ycheniya-shoiigy-podgotovka-1441911.html

/КРОСС/ Планът  за подготовка на Въоръжените сили (ВС) на Руската федерация за 2014 г. е напълно реализиран. Това обяви в понеделник руският министър на отбраната генерал Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости. По време на съвещание министърът припомни, че тази година е била изпълнена с различни мероприятия по бойна подготовка на ВС на РФ, в това число и международни такива. „Проведени бяха три внезапни проверки на бойната готовност на войските от Западен, Централен и Източен военен окръг, както и две големи учения: „Восток – 2014” и „Взаимодействие – 2014”. Като цяло планът за подготовката на ВС на РФ за 2014 г. е напълно реализиран”, съобщи Шойгу. През 2015 г. предстоят множество учения: десант в Новосибирск (Арктика), международен конкурс „Армейски игри”, учения на ВВС „Бойно съдружество”, учения на военните контингенти КСОР ОДКБ „Взаимодействие”, съвместни учения с Беларус „Щит на Съюза”, както и стратегическите учения „Център – 2015”. Шойгу нареди също така да бъде продължена практиката на внезапни проверки на руската армия, започната почти веднага след като той зае поста министър на отбраната.

Купуваме онлайн билети за всички влакове

http://pik.bg/купуваме-онлайн-билети-за-всички-влакове-news256037.html

Купуваме онлайн билети за всички влакове

Клиентите на БДЖ ще могат да си купуват билети по интернет за всички влакове в страната от август 2015 г. Пилотната система за онлайн резервация, без да се посещава каса, стартира в края на декември 2013 г.

Досега са продадени 7980 билета, като 4850 от тях са за новите спални вагони, отчитат от дружеството. Първоначално системата обхващаше само 12 бързи влака, движещи се по основните маршрути в страната - София, Пловдив, Бургас, Варна и Горна Оряховица. През септември т.г. тази опция се разшири за още 6 влака, които пътуват от и до Благоевград, София, Варна и Пловдив. На 1 август поръчката за надграждането на системата беше възложена на „Информационно обслужване“.

Държавното дружество има 12 месеца да вкара всички влакове в обхвата й, като цената е малко над 1 млн. лв. с ДДС. Новата система ще дава обширна информация за разписанията, маршрутите, инфраструктурата, както и кои влакове и отсечки са по-натоварени.

Така служителите ще могат да реагират много по-адекватно, когато става въпрос за пускането на допълнителни вагони. Купуването на билет през интернет е просто - клиентът трябва да се регистрира в системата на БДЖ, да резервира място и да плати по електронен път с кредитна или дебитна карта. Билетът се получава на електронната поща и трябва да се разпечата на принтер.

Всеки билет е поименен и има индивидуален код, така че да може да бъде разпознат от устройството на кондуктора. Ако билетът бъде купен през таблет или смартфон, отпада необходимостта да се принтира. Той се валидира от кондуктора директно през мобилния апарат. БДЖ пуска специална оферта за 8 декември Специално за студентския празник 8 декември националният жп превозвач ще осигури допълнителни влакове за организирани групи до курортите Велинград, Банско и Добринище.

Те ще се движат по теснолинейката Септември - Добринище след направени предварителни заявки за пътуване. При организиране на групови пътувания студентите редовно обучение могат да ползват 75% намаление от цената. За целта е необходимо групата да бъде съставена от минимум 10 души и един ръководител, обясниха от БДЖ.  

Цветанов пред FT: Местни интереси, свързани с Русия, протестираха срещу шистовия газ и Борисов

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/01/2429918_cvetanov_pred_ft_mestni_interesi_svurzani_s_rusiia/?ref=rss


"Да не забравяме, че протестите срещу шистовия газ и други организирани акции срещу правителството на Бойко Борисов бяха старателно подготвен сценарий, разработен от местни корпоративни, олигархични и икономически интереси, свързани с Русия." Това заявява Цветан Цветанов в статия за "Файненшъл таймс", в която той е представен като "бивш вътрешен министър и близък довереник на Борисов".

В статията под заглавие "Българите виждат ръката на Русия зад протестите срещу шистовия газ" се...

Владимир Путин ще проведе днес преговори с Реджеп Ердоган в Анкара

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/01/2429913_vladimir_putin_shte_provede_dnes_pregovori_s_redjep/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин ще проведе днес в Анкара преговори с турския си колега Реджеп Ердоган, съобщи "Франс прес". Според агенцията целта на срещата е сближаване между двете държави след конфликтите между тях вследствие на кризите в Сирия и Украйна.

Преговорите ще се съсредоточат около сътрудничеството между Москва и Анкара в областта на енергетиката, като Турция ще поиска не само снижаване на цената на природния газ, но ще опита да договори и увеличаване на внасяните обеми...

Сривът на цените на петрола може да доведе но геополитически трусове в Близкия изток и по света

http://www.mediapool.bg/srivat-na-tsenite-na-petrola-mozhe-da-dovede-no-geopoliticheski-trusove-v-blizkiya-iztok-i-po-sveta-news227810.html

Спадът на петрола е най-тежкият от краха на финансовата система през 2008 г. и заплашва да има същия глобален ефект, изразен в срив на цените, както преди три десетилетия, който доведе до дълговата криза в Мексико и до рухването на Съветския съюз, коментира агенция "Блумбърг". Русия, която е най-големият световен производител на горива, вече не може да разчита на същите приходи от тях, за да спаси своята икономика, страдаща от европейските и американските санкции.   Иран, също тежко засегнат от санкции, ще трябва да намали държавните субсидии, които частично защитаваха растящото му население от скъпотията. Нигерия, която се бори с разрастващо се ислямистко бунтовническо движение, и Венецуела - съсипана от политически и икономически провали, също са сред най-потърпевшите от решението на ОПЕК миналата седмица да се остави на пазарните сили да определят петролните цени, които според някои експерти за първи път от десетилетия са в състояние на "свободно падане". Светът, вече разтърсен от украинската криза и от офанзивата на джихадистите от "Ислямска държава" в Близкия изток, очаква още сътресения със сгромолясването на цените на суровия петрол.   В същото време глобалните енергийни пазари са шокирани от безпрецедентния петролен бум в Северна Америка в резултат на шистовата революция по метода на хидравличния крекинг. Малцина очакваха такъв темп на връщането на Америка на арената на петролните производители. С разкриването на нови източници на енергийни суровини някои петролни износители в чужбина закъсняха да инвестират в диверсифицирането на своите икономики. Разглезени от задържането за дълги години на петролните цени на 100 долара за барел, правителствата предпочетоха да използват тези приходи, за да субсидират всичко - от смешно евтин бензин до евтини жилища, за да не си навличат недоволството на растящата армия от безработни. Но тези подаяния се оказват сега твърде рискови.   "Ако правителствата се окажат в състояние да не могат да плащат за предотвратяването на социалните вълнения, то същите тези хора ще се върнат на улиците и можем да станем свидетели на политически разпад и трусове", казва лондонският експерт Пол Стивънс, цитиран от "Блумбърг".   Мнозинството от страните членки на ОПЕК се нуждаят от петролни цени над 100 долара за барел, за да балансират бюджетите си. И ако сега започнат да съкращават разходите, това не може да не повлече проблеми, отбелязва той.   Петролът вече е спаднал с 37 процента тази година и може да се стигне дотам цените да се окажат под себестойността си на сега съществуващите петролни кладенци. Според Стивънс някои шистови производители в САЩ могат да предложат дори цени под 40 долара. Драмата предстои да се разиграе през идните седмици. Авторите смятат, че ситуацията много напомня онази от 80-те години, когато упорството на Саудитска Арабия да защитава своя пазарен дял в ОПЕК срина цените до 12 долара за барел. Особено уязвима е Русия, отбелязва друг експерт - Алан фон Мерен от Дания. Подобен срив на петролните цени през 1997-98 г. доведе до руския финансов дефолт през август 1998, припомня той. Лондонският "Дейли телеграф" предупреждава Саудитска Арабия, че поема огромен политически риск, като позволява сриването на цената на петрола. Ако целта на саудитците и някои от другите главни играчи в ОПЕК е да разклатят някои от по-уязвимите шистови производители на петрол в САЩ, това може да доведе до геостратегически трусове в целия Близък изток и да се превърне в бумеранг срещу петролните шейхства около Персийския залив още преди да нанесе удар по американските конкуренти, отбелязва "Дейли телеграф". Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади вече отвори "втори фронт" в Северна Африка, вземайки на мушка Алжир ии Либия - две страни, които живеят от износ на енергийни суровини, както и Египет и дори държавите от Сахара, та чак до Нигерия. "Американските шистови производители на петрол могат да се окажат по-силни от ОПЕК", предупреждава Алистър Нютън - експерт по политически риск в мозъчния тръст "Номура". Несъмнено е, че САЩ тотално промениха глобалния енергиен пейзажи вече са екзистенциална заплаха за ОПЕК, отбелязва "Дейли телеграф".   По БТА.

Общо 24 са арестуваните след сбиванията около мача "Атлетико" - "Депортиво" в Мадрид

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/01/2429909_obshto_24_sa_arestuvanite_sled_sbivaniiata_okolo_macha/?ref=rss


Двадесет и четирима са задържаните след сбиванията около мача между "Атлетико" (Мадрид) и "Депортиво", съобщава "Ас". Те доведоха до смъртта на 43-годишния привърженик на синьо-белите Хавиер Ромеро Табоада.

Още сто души са идентифицирани до момента. Общо 12 са ранените, съобщава мадридският всекидневник.

Боят е бил предварително организиран между фен фракции на двата отбора. Още сутринта в неделя в баровете край "Висенте Калдерон" е имало групи фенове, които са били...

Financial Times цитира Цветанов. Протестите при Борисов били сценарий на местен олигарх

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454701

Само една седмица протести на природозащитници през януари 2012 беше достатъчна за българския премиер Бойко Борисов да се Само една седмица протести на природозащитници през януари 2012 беше достатъчна за българския премиер Бойко Борисов да се "разкае" и да анулира лиценза на американската енергийна компания "Шеврон" да проучва шистов газ, пише "Файненшъл Таймс". Когато нова вълна от протести, предизвикани от рязкото покачване на цените на електроенергията и горивата,

Не ме спасявайте! - крещяла жената, която скочи пред влак в метрото в Надежда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4454692

Не ме спасявайте! Това е крещяла 37-годишната жена, която скочи пред влак на метрото в столичния квартал Надежда, разказаха очевидци пред Нова телевизия.
Спасителите са успели да се доберат до нея и я отвели. Според първоначална информация жената е с леки наранявания и опасност за живота й няма.
Изясняват се причините за инцидента. Не ме спасявайте! Това е крещяла 37-годишната жена, която скочи пред влак на метрото в столичния квартал Надежда, разказаха очевидци пред Нова телевизия. Спасителите са успели да се доберат до нея и я отвели. Според първоначална информация жената е с леки наранявания и опасност за живота й няма. Изясняват се причините за инцидента.

Пореден опит за кражба на банкомат в София

http://pik.bg/пореден-опит-за-кражба-на-банкомат-в-софия-news256036.html

Пореден опит за кражба на банкомат в София

Пореден опит за кражба на банкомат в София. Неизвестни лица са се опитали да изкъртят устройството, монтирано в хипермаркет на столичната улица "Цар Иван Александър“.

Сигналът е подаден в полицията около 6 часа сутринта в събота. На място са били изпратени екипи на МВР.

Установено е, че крадците не са успели, тъй като банкоматът е бил здраво захванат за земята.

Полицията издирва извършителите.

ТИР се вряза в няколко коли на пътя за Банско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4454698

ТИР се вряза в автомобили, чакащи на светофар на ремонта на пропадналия път Симитли-Банско, съобщи БГНЕС.
Към 11.00 часа ТИР, спускащ прохода в посока Симитли, не успява да спре на светофара и помита няколко автомобила. Към мястото на инцидента пътуват пожарни и линейки.
На същия път при основен ремонт през октомври 2007 г. ТИР се вряза в автомобили, чакащи на светофар на ремонта на пропадналия път Симитли-Банско, съобщи БГНЕС. Към 11.00 часа ТИР, спускащ прохода в посока Симитли, не успява да спре на светофара и помита няколко автомобила. Към мястото на инцидента пътуват пожарни и линейки. На същия път при основен ремонт през октомври 2007 г.

ТИР се вряза в коли на пътя за Банско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454679

ТИР се вряза в автомобили, чакащи на светофар на ремонта на пропадналия път Симитли-Банско, съобщи БГНЕС.
Към 11.00 часа ТИР, спускащ прохода в посока Симитли, не успява да спре на светофара и помита няколко автомобила. Към мястото на инцидента пътуват пожарни и линейки.
На същия път при основен ремонт през октомври 2007 г. ТИР се вряза в автомобили, чакащи на светофар на ремонта на пропадналия път Симитли-Банско, съобщи БГНЕС. Към 11.00 часа ТИР, спускащ прохода в посока Симитли, не успява да спре на светофара и помита няколко автомобила. Към мястото на инцидента пътуват пожарни и линейки. На същия път при основен ремонт през октомври 2007 г.

Жената, която скочи пред влак на метрото в Надежда: Не ме спасявайте!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454661

Не ме спасявайте! Това е крещяла 37-годишната жена, която скочи пред влак на метрото в столичния квартал Надежда, разказаха очевидци пред Нова телевизия.
Спасителите са успели да се доберат до нея и я отвели. Според първоначална информация жената е с леки наранявания и опасност за живота й няма.
Изясняват се причините за инцидента. Не ме спасявайте! Това е крещяла 37-годишната жена, която скочи пред влак на метрото в столичния квартал Надежда, разказаха очевидци пред Нова телевизия. Спасителите са успели да се доберат до нея и я отвели. Според първоначална информация жената е с леки наранявания и опасност за живота й няма. Изясняват се причините за инцидента.

Тигрицата на Путин се връща при него в Русия

http://www.bnews.bg/article-123211

Боря и Илона остават в Амурска област. Началото на календарната зима завари Боря на три километра от границата на Андреевския резерват. Вече седмица той се премества в зона с радиус един километър. Това говори за успешен лов.

Днес във Варна стартира Панорама на съвременното португалско кино

http://www.moreto.net/novini.php?n=272500

Ден след Киномания Варна 2014, Фестивален и конгресен център ще зарадва варненската публика с още една престижна филмова подборка, която няма къде другаде да бъде видяна, тъй като заглавията не са купени, а идват във Варна специално за случая – Панорама на съвременното португалско кино, организирана съвместно с посолството на Португалия, научи Moreto.

Светът стигна до "началото на края" на епидемията от СПИН

http://www.vesti.bg/sviat/svetyt-stigna-do-nachaloto-na-kraia-na-epidemiiata-ot-spin-6028282

Специалистите предупреждават, че доближаването на тази повратна точка в борбата с болестта не означава, че краят на СПИН вече се вижда

Уникално! Влюбен бургазлия украси самотния плаж с водорасли

http://pik.bg/уникално-влюбен-бургазлия-украси-самотния-плаж-с-водорасли-news256032.html

Уникално! Влюбен бургазлия украси самотния плаж с водорасли

Влюбен бургазлия украси самотния плаж с водорасли. „Обичам те, Поли“ написа той на пясъка в близост до Мостика, сплитайки морските растения.

„Искам да споделя с Вас този уникален жест и да покажа, че все още има истински и романтични мъже. Нека кажем на близките си, че ги обичаме!“, призова Поли Славова в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия. 

Спасяването на 70 000 общински дървета в Мелбърн

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/12/01/2429385_spasiavaneto_na_70_000_obshtinski_durveta_v_melburn/?ref=rss


Вече втора година в австралийския град Мелбърн се изпълнява мащабен общински план за опазването и увеличаване на дърветата. 

Зеленината, и в частност дърветата, са определящи за стандарта на живот в града, който вече четири пъти е определян за най-добър град за живеене в света - през 2002, 2003, 2004 и 2011 г. В Мелбърн има 70 000 дървета, които са публична собственост, и стойността на тази горска екосистема се определя на 65 млн. долара.

През последните десет години обаче...

Предколедни подаръци от футбол и гонки за участниците в "Еврофутбол"

http://www.cross.bg/leva-prava-kolonka-1441910.html

/КРОСС/Предколедно „Еврофутбол" зарадва своите участници с хубави печалби и достойни за уважение успехи. Майсторите на правите колонки бяха сред най-изявените, като „ударът" на столичанин вчера ще се помни най-дълго. Той взе общо 16 127,18 лева за четири мача в права колнока с краен изход „1". Още двама от София се прибраха с пълни джобове - първият получи 9 404,85 лева за Над 2,5 гола в четири срещи, отново в права колонка, а другият - 8 114,40 лева за крайния изход в три двубоя по същата схема. Благоевградчанин пък ги последва и си тръгна със 7 252,20 лева за „2" на Саутхямптън - Манчестър сити и Валенсия - Барселона. В събота ловчанлия прибра 7 312,50 лева с три мача, по примера на „колегите", си със залози за краен изход - два и за първо полувреме/краен изход. Участник от Габрово пък получи 6 139,91 лева за четири сблъсъка в права колонка и „1"

Ядрено-магнитен резонанс в МБАЛ Бургас спестява на пациента болки и неудобства

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5kZnb8Oi1Qg/

Апаратът е най-новият в цяла Югоизточна България, има специални приставки за отделни части на тялото

Най-новият ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) в цяла Югоизточна България вече работи в МБАЛ Бургас. Изследванията се извършват от 10 до 15 часа всеки работен ден, срещу предварително записване на тел. 0879 357660. Пациенти идват тук не само от Бургас, а и от Сливен и Ямбол. Апаратурата е последна дума на техниката, купена по европроекта за ранна диагностика на рака. Тя се намира в Хирургичния корпус на МБАЛ Бургас.

Само ЯМР-то в МБАЛ Бургас има опция да изследва млечни жлези и да даде 100-процентна точност на диагнозата. Подобно изследване е незаменимо за ранно откриване рака на гърдата, особено при млади жени. Впоследствие, ако се наложи операция, се отстранява само образуванието, без да е необходимо изрязването на цялата млечна жлеза.

ЯМР-то в МБАЛ Бургас има и специални приставки, с които може да се изследва колянна става, раменна става, млечни жлези както и подвижна носилка за болни на легло, обясни д-р Владислав Русинов. „ЯМР-то е незаменимо изследване при съмнения за образувания в органите на малкия таз, при заболявания на нервна система- главен и гръбначен мозък, при ставни заболявания”, коментира специалистът. Ядрено магнитния резонанс е изключително чувствителен метод за изобразяване на болестно променени тъкани и органи, поради което той спестява на пациента ненужни операции и биопсии.

Изследването е безвредно, няма рентгеново облъчване. Резонансът работи на принципа на радиовълни, възникващи в хомогенно магнитно поле, които впоследствие се насочват към определен регион от тялото. При срещата им с него се получава сигнал (ехосигнал) който се улавя от специални приемници, след което се обработва по компютърен път и чрез математически изчисления се получава образ. Методът е безвреден както за възрастни, така и за деца. Противопоказано е само на бременни жени до 3-я месец на бременността.

Изследването е безболезнено и не създава дискомфорт. Засега то не се поема от Здравната каса и се провежда безплатно само на пациенти, приети в болницата. ЯМР-то може да се прави и срещу заплащане, както и на осигурени в допълнителни частни здравни фондове. Методът не е евтин, но спестява на пациента множество болезнени изследвания, рентгенови облъчвания, биопсии, както и операции „на сляпо”.  Цената на изследването с ЯМР в МБАЛ Бургас е 280 лв., а ако се налага въвеждане на контрастно вещество, то се купува от пациента и се поставя на място.

По проекта за ранна диагностика на рака в МБАЛ Бургас бе купен и 16-срезов компютърен томограф (скенер). През изследване със скенер вече са преминали над 3300 души. Изследването се поема от Здравната каса с талон за високоспециализирано изследване, но може да бъде извършено срещу заплащане, както и на осигурени в частни здравни фондове, съобщи началникът на отделението по образна диагностика д-р Рафаел Рафаелов.

 

Отслабването на йената изпрати Nikkei на 7-годишен връх

http://www.investor.bg/aziia/336/a/otslabvaneto-na-ienata-izprati-nikkei-na-7-godishen-vryh-184765/

Останалата част от индексите в Азия останаха под натиск поради резкия спад на петрола и негативните данни от Китай

Две писти в Банско вече работят

http://www.cross.bg/bansko-kolarski-chastta-1441909.html

/КРОСС/От днес, 1 декември, ски-център Банско отваря врати за най-нетърпеливите любители на зимните спортове. Вече работи кабинковия лифт, както и 6-седалката до коларски път, съобщиха концесионерите "Юлен" АД. Отворени са писти: N:6 Тодорка (в частта си от коларски път), N:8 Юлен, както и ски пътя в частта си от Шилигарника до Бъндеришка поляна. Официалното откриване на сезона в курорта ще бъде на 13 декември. Кръг от световната купа по ски ще се проведе в Банско на 28 февруари-1 март. Тогава ще има супер гигантски слалом и спускане на жени.  

Легендата Минчо Празников специално за ПИК: В четвъртък идват студове! Коледа ще бъде мразовита и снежна! Чакат ни -18 градуса

http://pik.bg/легендата-минчо-празников-специално-за-пик-в-четвъртък-идват-студове-коледа-ще-бъде-мразов-news256013.html

Легендата Минчо Празников специално за ПИК: В четвъртък идват студове! Коледа ще бъде мразовита и снежна! Чакат ни -18 градуса

"Прогнозирам една нормална зима, без катаклизми и температури до -40 градуса, както алармират различни медии и дори специалисти", заяви пред агенцията ни легендарният синоптик Минчо Празников.

"Да, ще бъде по-студено, ще имаме температури от -15 градуса до -18 градуса, но това ще са епизодични стойности, няма да бъдат трайни", смята Празников.

"В момента температурите са високи за декември месец, но от четвъртък идва истински клинч, температурите падат до -6 , -7 градуса, като максималните ще достигнат едва нулата, каза още той.

"Коледа най-сетне ще бъде снежна, студена, такава, каквато трябва да бъде. Няма да се налага да караме дядо Коледа да пътува със самолет, а ще може да се пусне с шейната и елените съвсем спокойно", пошегува се пред ПИК синоптикът.

На въпрос какво е мнението му за глобалното затопляне, Празников категорично изяви позиция, че такъв процес има, но е много бавен.

 

Мистерия: Мъж е в кома, откриха го паднал на земята във входа му

http://www.bnews.bg/article-123210

55-годишен мъж е в медикаментозна кома и с опасност за живота, след като е бил открит в безпомощно състояние паднал на земята на площадка във входа, където живее.

Зверска катастрофа на Уебър, Porsche с първа победа в WEC

http://motosport.actualno.com/Zverska-katastrofa-na-Uebyr-Porsche-s-pyrva-pobeda-v-WEC-news_63395.html

Ветеранът Марк Уебър претърпя зверска катастрофа на „Интерлагос“, в следствие на което прекара нощта в болница в Сао Паоло. За момента се знае, че Уебър е в „задоволителн...

Hyundai-Kia гони над 8 млн. продажби в края на 2014-а

http://cars.actualno.com/Hyundai-Kia-goni-nad-8-mln-prodajbi-v-kraja-na-2014-a-news_63396.html

В началото на новото хилядолетие корейският автомобилопроизводител обяви плана си да стигне до осмо място по производство в света. Стигнаха го три години по-рано от предвиденото, при което обявиха нов...

Какви ще са основните проекти в София през 2015 г.?

http://society.actualno.com/Kakvi-shte-sa-osnovnite-proekti-v-Sofija-prez-2015-g--news_63398.html

Планираме през 2015 г. да започнем и строителството на третата линия на метрото. Това каза зам.-кмет на Столична община с ресор "Транспорт и транспортни комуникации" Любомир Христов по време...

Екскременти на астронавтите ще бъдат превръщани в метаново гориво

http://cosmos.actualno.com/Ekskrementi-na-astronavtite-shte-bydat-prevryshtani-v-metanovo-gorivo-news_63405.html

Американски учен от университета на Флорида е разработил технология, позволяваща екскрементите на астронавтите да бъдат преработвани в метаново гориво за космическите кораби, съобщи научното сп. Advan...

Дежурни екипи следят за обледяване по Аспарухов мост

http://varna.actualno.com/Dejurni-ekipi-sledjat-za-obledjavane-po-Asparuhov-most-news_63400.html

Във връзка с влошаването на времето от 29 ноември са въведени дежурства на специализирани екипи, които следят обстановката на Аспарухов мост и при необходимост вземат мерки срещу обледеняване. В райо...

Джоли катастрофира

http://showbusiness.actualno.com/Djoli-katastrofira-news_63403.html

Анджелина Джоли е претърпяла автомобилна катастрофа в неделя вечерта. 39-годишната актриса пътувала с шофьора си, когато той загубил контрол над автомобила на мокър участък от пътя. Колата поднесла и...

Минималната заплата скача с 20 лв. от 1 януари

http://business.actualno.com/Minimalnata-zaplata-skacha-s-20-lv-ot-1-januari--news_63404.html

От началото на 2015 г. минималната работна заплата ще се увеличи с 20 лв. Така от 340 лв. тя ще стане 360 лв., заяви министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет. Правител...

ЕК призна компенсациите за наводненията у нас

http://business.actualno.com/EK-prizna-kompensaciite-za-navodnenijata-u-nas--news_63406.html

Европейската комисия е признала всички щети от наводненията през лятото, които България е заявила. Това казва еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу в писмо до българския евродепутат от Б...

Зачестяват телефонните измами в Смолянско

http://crime.actualno.com/Zachestjavat-telefonnite-izmami-v-Smoljansko-news_63411.html

От ОД МВР-Смолян съобщават, че са зачестили опитите за измами и реалните измами по телефона. Затвоа жителите на областта се призовават да не се поддават на информация за пострадали техни близки при т...

След проверката, разпоредена от Цацаров, още няма карти на заплашените от наводнения райони

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4454654

След наводнението в град Мизия по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров е извършена проверка на територията на цялата страна по спазване на разпоредбите на Закона за водите и Закона за защита при бедствия и по изпълнение на правомощията на компетентните държавни органи в тази насока. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. След наводнението в град Мизия по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров е извършена проверка на територията на цялата страна по спазване на разпоредбите на Закона за водите и Закона за защита при бедствия и по изпълнение на правомощията на компетентните държавни органи в тази насока. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

След проверката, разпоредена от Цацаров, още няма карти на заплашените от наводнения райони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454631

След наводнението в град Мизия по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров е извършена проверка на територията на цялата страна по спазване на разпоредбите на Закона за водите и Закона за защита при бедствия и по изпълнение на правомощията на компетентните държавни органи в тази насока. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. След наводнението в град Мизия по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров е извършена проверка на територията на цялата страна по спазване на разпоредбите на Закона за водите и Закона за защита при бедствия и по изпълнение на правомощията на компетентните държавни органи в тази насока. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Жена е ранена след падане пред влак на метрото

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/01/2429869_jena_e_ranena_sled_padane_pred_vlak_na_metroto/?ref=rss


37-годишна жена е ранена, след като скочила пред влак на метрото в столичния квартал "Надежда", съобщи БНР.

Инцидентът е станал около 8.00 часа тази сутрин. По информация на "Фокус" няма информация жената да е със сериозни наранявания.

След подаването на сигнала на мястото са изпратени екипи Спешна помощ и на полицията.

Причините за инцидента се изясняват. 

Самоубийцата в метрото крещяла: "Не ме спасявайте"

http://pik.bg/самоубийцата-в-метрото-крещяла-не-ме-спасявайте-news256025.html

Самоубийцата в метрото крещяла: "Не ме спасявайте"

"Не ме спасявайте!", крещяла жената, която се хвърли под влак на столичното метро тази сутрин, твърдят очевидци пред Нова тв.

Въпреки това спасителите се добрали до нея и я отвели.

Първоначалната информация сочи, че опасност за живота й няма, тъй като нараняванията са леко.

За няколко минути са били спрени влаковете, но не се е получило натоварване и объркване в трафика.

Проверки на рискови водни обекти показват, че няма карти на заплашените от наводнения райони

http://www.moreto.net/novini.php?n=272499

По покана на министър-председателя, главният прокурор е разпоредил прокурори от Върховната административна прокуратура, извършили проверката на рискови водни обекти в страната, да участват в обсъждането на тези проблеми на днешното заседание на Министерския съвет (МС).

Мъж катастрофира след бясно каране и изгоря в колата си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4454639

Луксозен автомобил горя в Петричко, водачът му загина на път за болницата, информират от полицейския пресцентър.
По пътя от село Първомай към съседното Коларово се запалил "Ягуар", управляван от 43-годишен мъж.
Иван Т. от Петрич шофирал с превишена скорост. На завой автомобилът му ударил "БМВ". Колата излязла извън пътя и се блъснала в дърво. Луксозен автомобил горя в Петричко, водачът му загина на път за болницата, информират от полицейския пресцентър. По пътя от село Първомай към съседното Коларово се запалил "Ягуар", управляван от 43-годишен мъж. Иван Т. от Петрич шофирал с превишена скорост. На завой автомобилът му ударил "БМВ". Колата излязла извън пътя и се блъснала в дърво.

Киев започна икономическата блокада на Донбас

http://www.cross.bg/kiev-donbas-blokada-1441908.html

/КРОСС/ На 1 декември властите на Украйна спират в неконтролираната от тях част на Донбас бюджетните плащания, банковото обслужване и пътническите превози, предаде РИА Новости. Сега право на пенсии и социални помощи имат само гражданите, които са напуснали територията на Донецка и Луганска народна република. Украинските власти прибягват към финансово-икономическа блокада на ДНР и ЛНР в отговор на изборите проведените там на 2 ноември избори, които не бяха признати от Киев.

По-високи заплати в "Спешна помощ" от 2015-та

http://offnews.bg/news/n_1/n_424572.html

Още от следващата година ще бъдат увеличени заплатите в „Спешна помощ”. Това декларира пред БНТ тази сутрин зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. „Тенденцията е през следващите пет години да продължим да увеличаваме по 20%, за да може това да бъде единият мотив за работа на колегите. На второ място, за да имат те мотивацията да работят в спешната помощ, трябва да им осигурим необходимата апаратура, с която да могат да помагат на пациента”, подчерта Шарков. Заместник-министърът се ангажира да отиде във всяко едно място, където има спешна помощ. „През програма „Региони в растеж” ние кандидатстваме за 85 млн. евро и да стартираме промяната в спешната помощ още от следващата година”, обясни зам.-министърът. На въпрос за работата на изнесените центрове заместник-министърът каза, че те не работят защото няма екипи. Той обаче подчерта, че няма да се откажат от тази идея защото целта е линейката да бъде по-близо до пациента. За грижите за хора, които не си плащат здравните вноски, д-р Шарков обясни: „Не може да продължи изчерпването на финансовото осигуряване на цялата здравна система от хора, които не си плащат здравно-осигурителните вноски, защото всъщност всеки един от нас, плащаме техните осигуровки. Всъщност, това са хора, които ощетяват всички останали български граждани.”.

България ще продаде съкровищни бонове за 800 млн. евро през декември

http://pik.bg/българия-ще-продаде-съкровищни-бонове-за-800-млн-евро-през-декември-news256022.html

България ще продаде съкровищни бонове за 800 млн. евро през декември

България планира да продаде съкровищни бонове за 800 млн. евро в началото на декември като част от усилията си за намиране на 4,5 милиарда лева до края на годината, показват данни на Българската централна банка, съобщава БНР, цитирайки агенция Ройтерс.

Страната се нуждае от средства, за да финансира бюджетния си дефицит, оценен след актуализация на бюджета на 3,7% от БВП за настоящата година, и за да подкрепи своята банкова система след колапса на Корпоративна търговска банка, предизвикал най-голямата банкова криза от 90-те години на миналия век насам. България ще проведе днес (1-ви декември) аукцион за едногодишни съкровищни бонове за 400 млн. евро и още един аукцион за 9-месечни краткосрочни книжа за 400 млн. евро два дни по-късно (на 4-ти декември).

В същото време Министерството на финансите обяви, че банките Citigroup, HSBC, Unicredit и Societe Generale ще предоставят 1,3 милиарда евро под формата на мостово финансиране, като тези средства ще бъдат възстановени след емитиране на глобални облигации на международните пазари, които се очаква да бъдат издадени през първото тримесечие на 2015-а година. В края на миналата седмица финансовото министерство съобщи, че фискалният дефицит на България от началото на годината до края на октомври е надвишил с над 400 млн. лева размера на дефицита за същия период на 2013-а година.

Бюджетният дефицит за първите 10 месеца на настоящата година достигна 1,76 млрд. лева, което е с 443 млн. лева над нивата на дефицит през същия период на миналата година. Общите приходи в хазната за периода януари - октомври е в размер на 24 млрд. лева – повишение с едва 1,1% спрямо същия период на 2013-а година, като в същото време разходите се повишават с 6,5% и са в размер на 25,8 млрд. лева. Фискалният резерв, който е необходим за подкрепа на валутния борд, задържа към края на октомври на ниво от 8,7 млрд. лева.

Две писти в Банско вече работят

http://offnews.bg/news/n_1/n_424570.html

От днес (01.12.2014 г.) ски-център Банско отваря врати за най-нетърпеливите любители на зимните спортове. Вече работи кабинковия лифт, както и 6-седалката до коларски път, съобщиха концесионерите "Юлен" АД. Отворени са писти: N:6 Тодорка (в частта си от коларски път), N:8 Юлен, както и ски пътя в частта си от Шилигарника до Бъндеришка поляна. Официалното откриване на сезона в курорта ще бъде на 13 декември. Кръг от световната купа по ски ще се проведе в Банско на 28 февруари-1 март. Тогава ще има супер гигантски слалом и спускане на жени.

Мъж изгоря в колата си след катастрофа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454633

Луксозен автомобил горя в Петричко, водачът му загина на път за болницата, информират от полицейския пресцентър.
По пътя от село Първомай към съседното Коларово, се запалил Луксозен автомобил горя в Петричко, водачът му загина на път за болницата, информират от полицейския пресцентър. По пътя от село Първомай към съседното Коларово, се запалил "Ягуар", управляван от 43-годишен мъж. Иван Т. от Петрич шофирал с превишена скорост. На завой автомобилът му ударил "БМВ". Колата излязла извън пътя и се блъснала в дърво.

Вандал потроши "Ауди" в центъра на Дупница

http://pik.bg/вандал-потроши-ауди-в-центъра-на-дупница-news256019.html

Вандал потроши "Ауди" в центъра на Дупница

26-годишен мъж е задържан от дупнишки полицаи снощи заради повреждане и унищожаване на чуждо имущество, пише "Струма бг".

Той е счупил стъкла на л.а. “Ауди”, паркиран в централната градска част на Дупница.

С.А. ще остане в полицейския арест 24 часа. Работата по случая продължава РУ - Дупница.

Вчера в РУ - Дупница е заявено повреждане на л.а. “Фиат”, който е бил паркиран в с. Стоб. Местопроизшествието е обслужено от дежурна полицейска група, по случая е започнато досъдебно производство в РУ Рила.

Цената на златото продължава да върви надолу

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-продължава-да-върви-надолу_l.a_i.617801_at.1.html

Цената на златото продължава да върви надолу. Стойността на среброто стигна най-ниското си ниво от 2009 г. насам, съобщава „Блумбърг“. Кюлчето...

"Файненшъл таймс": Руснаците живеят добре в България

http://www.mediapool.bg/fainenshal-taims-rusnatsite-zhiveyat-dobre-v-bulgaria-news227809.html

Искате да избягате от стреса в Москва? За руската средна класа България е станала популярно място за покупка на второ жилище, пише днес в електронното си издание британският в. "Файненшъл таймс". "Тук руснаците са добре дошли", казва Елена Ахмеданова, студентка по журналистика в Московския университет, която се готви за изпитите си в къщата на родителите си край Несебър на брега на Черно море. Близо 400 000 руснаци имат имоти в България и все повече остават да живеят цяла година благодарение на леснодостъпните разрешителни за престой, казва Михаил Чобанов, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Български имоти. "Руски строителни компании, туристически агенции и супермаркети си намериха тук пазарни ниши", допълва Чобанов, цитиран от "Файненшъл таймс".   "Някои хора дори управляват компании в Москва от България (...) Те пътуват със самолет през седмици." Сергей Губов е бил икономист в държавна компания в Далечния изток в Русия. Преди четири години той се пенсионирал и се установил със семейството в София, за да може синът му да учи в Софийския университет, отбелязва британското издание, цитирано от БТА.

Не спирай да мислиш, не прекъсвай писъка, освободи възторга на живота

http://www.cross.bg/osvobodi-vuztorga-zhivota-1441907.html

/КРОСС/Владимир Набоков - руски писател и поет: Не спирай да мислиш, не прекъсвай писъка, освободи възторга на живота.  

Борисов: Подкрепяме плана на Юнкер, максимално ще работим по него

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4454626

Подкрепяме плана на Юнкер, ще се постараем максимално да работим по него. Това заяви министър-председателят на Република България Бойко Борисов, в началото на заседанието на Министерския съвет, съобщи Фокус.
„Преди малко завършихме срещата с Кристалина Георгиева с финансово-икономическия екип и министрите, Подкрепяме плана на Юнкер, ще се постараем максимално да работим по него. Това заяви министър-председателят на Република България Бойко Борисов, в началото на заседанието на Министерския съвет, съобщи Фокус. „Преди малко завършихме срещата с Кристалина Георгиева с финансово-икономическия екип и министрите,

Прокуратурата откри неподдържани язовири

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/prokuraturata-otkri-nepoddyrzhani-iazoviri-6028281

Не са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и на районите с риск, което води до несвоевременна реакция при такава опасност, констатираха от държавното обвинение

Прокуратурата откри неподдържани язовири

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/prokuraturata-otkri-nepoddyrzhani-iazoviri-6028281

Не са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и на районите с риск, което води до несвоевременна реакция при такава опасност, констатираха от държавното обвинение

Борисов: Подкрепяме плана на Юнкер, ще се постараем максимално да работим по него

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454617

Подкрепяме плана на Юнкер, ще се постараем максимално да работим по него. Това заяви министър-председателят на Република България Бойко Борисов, в началото на заседанието на Министерския съвет, съобщи Фокус.
„Преди малко завършихме срещата с Кристалина Георгиева с финансово-икономическия екип и министрите, Подкрепяме плана на Юнкер, ще се постараем максимално да работим по него. Това заяви министър-председателят на Република България Бойко Борисов, в началото на заседанието на Министерския съвет, съобщи Фокус. „Преди малко завършихме срещата с Кристалина Георгиева с финансово-икономическия екип и министрите,

Жена падна на релсите на метростанция "Бели Дунав"

http://offnews.bg/news/n_1/n_424567.html

37 -годишна жена е паднала на метростанция "Бели Дунав" тази сутрин, съобщиха за OFFNews от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е подаден към 8 часа тази сутрин.  Жената е без наранявания и когато е паднала на релсите, към станцията не е идвал влак на метрото.  Към момента не е ясно дали става въпрос за случайно залитане или самоубийствен акт.  

Пийпъл се издъни - умори още живия Кърк Дъглас

http://www.bnews.bg/article-123208

По погрешка американското списание Пийпъл публикува на сайта си новина за смъртта на 97-годишния актьор Кърк Дъглас без той да е починал.

Новият “Союз” изстреля спътника “Глонасс-К” от космодрума “Плесецк”

http://www.cross.bg/kosmicheski-aparat-plesetzk-1441905.html

/КРОСС/ Навигационният космически апарат от ново поколение „Глонасс-К” беше изстрелян с ракета-носител „Союз-2.1б” от космодрума „Плесецк” (Архангелска област), съобщи ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната. Това е пето изстрелване на космически апарат „Глонасс” от космодрума „Плесецк”. Първият космически апарат на руската глобална навигационна спътникова система беше изстрелян от „Плесецк” през февруари 2011 г. „Глонасс-К” е нов космически апарат на системата ГЛОНАСС, представляващ руски навигационен спътник от трето поколение. Междувременно правителството на Руската федерация премахна ограниченията за използване на данните от дистанционното сканиране на земната повърхност, получени от невоенните космически апарати за цялата територия на Русия, съобщи ТАСС. „Това ще създаде условия за разрастване на руския пазар на услуги, свързани с използването на геопространствена информация”, пише в постановлението. Това означава, че разпространяването на събраната от спътниците информация ще може да се продава.

Бокова е най-подходяща за бъдещ лидер на ООН

http://www.cross.bg/evropa-iztochna-zhena-1441906.html

/КРОСС/Следващият генерален секретар на ООН ще бъде избран след осемнадесет месеца, но надпреварата за това, кой ще наследи Бан Ки-мун вече започна. Потенциалните кандидати и изборният процес са предмет на оживен дебат. Назначаването на нов генерален секретар ще се състои в момент, когато напрежението между Изтока и Запада по отношение на Сирия и Украйна изправи световната организация пред най-трудното предизвикателство за цяло едно поколение. Съществува опасност ООН да остане заключена в примката на разногласия в Съвета за сигурност в стила на Студената война, освен ако един истински дипломат не застане начело. Това може да се случи, ако допуснем, че постоянните членове постигнат съгласие кой може да поеме управлението на ООН в сегашната обстановка на взаимно подозрение и враждебност. Има риск изборът да се сведе до поредица от гласувания „против". Труден избор Проблемът допълнително се усложнява от ротационната политика в ООН, официализирана през 1997 г. с цел да се гарантира, че всеки регион на света получава шанс да има свой представител на високия пост. Само един регион все още чака тази възможност и това е Източна Европа. Проблемът, разбира се, е, че в сегашната геополитическа обстановка много малко държави в региона са достатъчно безпристрастни, за да успеят да преодолеят разделението. Доколкото изборът засяга Русия, кандидатите от Полша и балтийските държави не трябва да се състезават за поста

Повече сигнали за агресия в училище са постъпили в РИО-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272488

С почти тройно намаление на жалбите и сигналите от училищата се похвалиха от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) във Варна. Става въпрос за периода от септември до ноември, като през миналата година официалните оплаквания са били 47, а през тази – 19.

Борисов: Подкрепяме плана "Юнкер"

http://www.cross.bg/borisov-investitzii-plana-1441904.html

/КРОСС/"Подкрепяме плана на Юнкер и ще се постараем максимално да работим по него. Очаква се той да създаде 1,3 млн. нови работни места в Европейския съюз." - заяви в началото на извънредното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. Борисов върна традицията да говори по актуални въпроси пред камерите по време на протоколните кадри за медиите в началото на заседанието, която беше отменена по време на кабинета "Орешарски". В началото на заседанието Борисов поздрави министъра на туризма Николина Ангелкова, като си пожела "двоен ръст на туризма догодина или поне да спре да пада". "Преди малко завършихме срещата с Кристалина Георгиева с финансово-икономическия екип и министрите, където най-много биха могли да се възползват от плана "Юнкер", който е пакет от мерки за отключване на публични и частни инвестиции в реалната икономика между 2015-2017 година", съобщи министър-председателят. Той посочи, че се очаква този план да създаде 1,3 млн. нови работни места в ЕС и това лежи на три основни елемента. "Първият е създаване на специален европейски фонд за стратегически инвестиции, който да мобилизира над 315 млрд. евро допълнителни инвестиции през 2015 - 2017 година

Венгер: Няма да подам оставка

http://www.cross.bg/venger-nyama-da-podam-ostavka-1441903.html

/КРОСС/Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер няма да напусне отбора. Това заяви самият той дни, след като феновете на "артилеристите" поискаха оставката му по време на двубоя с Уест Бромич Албиън. "Бих искал тези, които не харесват начина ми на работа, да живеят заедно с мен 1 седмица, за да разберат колко много усилия полагам. Критикуват ме, че съм тактически некомпетентен, но аз ръководя отбори от най-високо ниво от 1983 г. насам. Ако за този период никой не разбра, че съм некомпетентен, значи съм гений", заяви Венгер.  

Благоевград ще кандидатства за безплатно саниране на панелни жилища

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/blagoevgrad-shte-kandidatstva-za-bezplatno-sanirane-na-panelni-jilishta-184764/

Местната администрация ще поиска средствата да бъдат предвидени в бюджета на Министерството на регионалното развитие за догодина

Ледена пързалка и базар създават празнично настроение в Москва

http://www.cross.bg/nastroenie-purzalkata-koleden-1441902.html

/КРОСС/Празнично настроение в Русия. На историческия Червен площад в Москва отвориха врати ледена пързалка и коледен базар. От 2005 г. насам компанията, която екипира руския олимпийски отбор, строи пързалката, която радва московчани до пролетта. Жителите на руската столица имат богат избор от пързалки, на които да се заредят с празнично настроение, но посетилите на тази на Червения площад твърдят, че изживяването там е несравнимо. До пързалката има и коледен панаир, и малък увеселителен парк. А празничната атмосфера допълват клоуни, елени и въртележки. Пързалката може да побере до 450 души. Благодарение на специалната система за охлаждане, тя ще бъде отворена за посетители, дори ако температурата се повиши над нулата. А тези, които искат да посрещнат новата година по нетрадиционен начин, ще могат да го направят на леда, докато часовникът на Кремъл отброява последните минути на 2014 г.  

Божидар Димитров: Войната на цивилизациите започна

http://www.cross.bg/dimitrov-ahmed-barmayi-1441901.html

/КРОСС/„Войната на цивилизациите започна. Това, което наблюдаваме, са първите признаци", заяви в студиото на Нова тв проф. Божидар Димитров.  Той, журналистите Оля Ал Ахмед и Мохамед Ал Бармауи коментираха акцията на ДАНС в Пазарджик и опасностите от радикализиране на мюсюлманите в България. Според Оля Ал Ахмед ислямистите не са тези мюсюлмани, които изповядват ислям и четат Корана. Тя е убедена, че акцията на ДАНС няма да радикализира истинските мюсюлмани в България. Що се отнася до организациите като "Ал Кайда" и „Ислямска държава", журналистката обясни, че те не изповядват истинския ислям, който е една миролюбива религия, а това е натрапена, нова идеология. „Става въпрос за една изключително опасна натрапена нова идеология. Трябва да се притесняваме", заяви Оля Ал Ахмед. „На два пъти ислямът се е опитал да превземе Европа", обясни Димитров. Според него и тези хора сега имат същата цел. Ромите в Пазарджик пък нямат представа от ислям. „Те са много опасни, те са оръдие в нечии ръце. Друг е въпросът в чии ръце", допълни Оля Ал Ахмед. Журналистът Мохамед Ал Бармауи обаче заяви, че не е сигурен, че ромите в Пазарджик заслужават изобщо да бъдат коментирани. „Те нямат нищо общо с исляма. Някакви хора, които от евангелисти стават мюсюлмани", коментира Ал Бармауи. „Преди 20 години имаше едно мощно нахлуване на протестантски проповедници

Управляващите искат да унищожат интелигенцията

http://www.cross.bg/kyltyra-binev-komisiya-1441900.html

/КРОСС/"Целта на управляващите е да унищожат интелигенцията. Борисов трябва да унищожи своите опоненти", каза пред Нова тв режисьорът Александър Морфов. Коментарът му бе по повод избора на Слави Бинев за шеф на парламентарната комисия по култура. "Сега съм сигурен, че ще започнат маневри, ще има хора от Народното събрание, които да яхнат народното недоволство. Но когато излезе решението за Слави Бинев, никой в парламента не протестира, това е истината. Няма демократичен път, по който да излезем от тази ситуация. Българинът не е достатъчно образован да решава сам", каза той. „Всички управляващи са в негласно обединение за унищожаване, геноцид върху собствената си държава. Те нямат нужда от култура и смятат, че тя е противопоказна за българите. Бедният и нещастен човек се манипулира по-лесно. Управляващата политическа класа иска да доведе българина до любимия им елемент за гласуване - да е достатъчно с кебапчета и чалга да се гласува и избира. Те извършват тенденциозно унищожаване на българската култура, образованието и самочувствието и достойнството на българина", допълни режисьорът. „Проблемът не е в Слави Бинев, а в цялата тази организация. Като знаем кой стои на върха - премиерът Бойко Борисов, за когото американското посолство каза, че е мутра, набъркан е в контрабанда с цигари, в производство на амфетамини, всичко е от един порядък", допълни режисьорът

Валери Симеонов: Велизар Енчев не е честен човек

http://www.moreto.net/novini.php?n=272492

„Не мисля, че Велизар Енчев е честен човек”. Това заяви Валери Симеонов, председател на ПГ на Патриотичния фронт, в пряка телефонна връзка със студиото на „Здравей, България” тази сутрин. Изявлението на Симеонов е реакция на острите критики, които Енчев отправи към коалицията.

Разделянето на ВСС на две не може да стане само с промени в закона

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454081

Проектът на актуализирана Стратегия за съдебна реформа, публикуван на интернет страница на Министерство на правосъдието предвижда “преструктурирането” на Висшия съдебен съвет (ВСС) като основна мярка за постигане на стратегическата цел за преодоляване на неправомерно външно влияние върху и чрез органа за управление на съдебната власт. Съгласно пл Проектът на актуализирана Стратегия за съдебна реформа, публикуван на интернет страница на Министерство на правосъдието предвижда “преструктурирането” на Висшия съдебен съвет (ВСС) като основна мярка за постигане на стратегическата цел за преодоляване на неправомерно външно влияние върху и чрез органа за управление на съдебната власт. Съгласно пл

Валери Симеонов: Няма да направим компромис за Орхан Исмаилов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454582

Патриотичният фронт няма да направи компромис с назначенията на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната и на областния управител на София Веселин Пенев. Това заяви пред „Фокус” съпредседателят на Патриоричния фронт Валери Симеонов.
От думите му стана ясно, че до края на тази седмица коалицията ще вземе решение дали да оттегли подкрепата си от Патриотичният фронт няма да направи компромис с назначенията на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната и на областния управител на София Веселин Пенев. Това заяви пред „Фокус” съпредседателят на Патриоричния фронт Валери Симеонов. От думите му стана ясно, че до края на тази седмица коалицията ще вземе решение дали да оттегли подкрепата си от

Валери Симеонов: Кариерата на Орхан Исмаилов е озадачаваща, няма да направим компромис с назначението му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4454592

Патриотичният фронт няма да направи компромис с назначенията на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната и на областния управител на София Веселин Пенев. Това заяви пред „Фокус” съпредседателят на Патриоричния фронт Валери Симеонов.
От думите му стана ясно, че до края на тази седмица коалицията ще вземе решение дали да оттегли подкрепата си от Патриотичният фронт няма да направи компромис с назначенията на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната и на областния управител на София Веселин Пенев. Това заяви пред „Фокус” съпредседателят на Патриоричния фронт Валери Симеонов. От думите му стана ясно, че до края на тази седмица коалицията ще вземе решение дали да оттегли подкрепата си от

Кошмар! Жена скочи пред влак на метрото

http://pik.bg/кошмар-жена-скочи-пред-влак-на-метрото-news256011.html

Кошмар! Жена скочи пред влак на метрото

37- годишна жена е ранена, след като скочила пред влак на метрото в столичния квартал „Надежда“ тази сутрин.

Сигналът за случилото се е подаден в полицията 2 минути след 8 часа. На място са изпратени линейка и екипи на полицията.

Изясняват се причините за инцидента.


Жена е ранена, след като скочи пред влак на метрото в Надежда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4454589

37- годишна жена е ранена, след като скочила пред влак на метрото в столичния квартал „Надежда“ тази сутрин, предаде БНР.
Сигналът за случилото се е подаден в полицията 2 минути след 8 часа. На място са изпратени линейка и екипи на полицията.
Изясняват се причините за инцидента.
Очаквайте подробности. 37- годишна жена е ранена, след като скочила пред влак на метрото в столичния квартал „Надежда“ тази сутрин, предаде БНР. Сигналът за случилото се е подаден в полицията 2 минути след 8 часа. На място са изпратени линейка и екипи на полицията. Изясняват се причините за инцидента. Очаквайте подробности.

Жена скочи пред влак на метрото в Надежда, ранена е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454584

37- годишна жена е ранена, след като скочила пред влак на метрото в столичния квартал „Надежда“ тази сутрин, предаде БНР.
Сигналът за случилото се е подаден в полицията 2 минути след 8 часа. На място са изпратени линейка и екипи на полицията.
Изясняват се причините за инцидента.
Очаквайте подробности. 37- годишна жена е ранена, след като скочила пред влак на метрото в столичния квартал „Надежда“ тази сутрин, предаде БНР. Сигналът за случилото се е подаден в полицията 2 минути след 8 часа. На място са изпратени линейка и екипи на полицията. Изясняват се причините за инцидента. Очаквайте подробности.

Стачка в "Луфтханза" отменя 1300 полета

http://offnews.bg/news/n_1/n_424560.html

Германската авиокомпания „Луфтханза” отмени над 1300 полета заради стачка на пилотите, предаде РИА Новости. Стачката ще се проведе в понеделник, вторник и сряда. От протестното движение ще бъдат засегнати и международни курсове. Последната голяма стачка на авиокомпанията беше на 20 октомври. Тогава отменените полети бяха близо 1500.  Тогава в България също бяха отменени полети от и до Франкфурт и Мюнхен.

Българските фирми на румънския пазар

http://www.cross.bg/pazar-firmi-rymuniya-1441899.html

/КРОСС/Все по-трудно български фирми успяват да се наложат на румънския пазар, но той остава един от най-привлекателните за родните производители. Общо 24 компании от цялата страна представиха продукцията си в Букурещ на международното изложение „Храни и напитки от слънчева България". Форумът се организира от Службата по търговско-икономическите въпроси към българското посолството в Румъния. Близо 200 души опитаха родните месни и млечни продукти, чай, вина, безалкохолни напитки, деликатеси и традиционни ястия. Аз съм сомелиер и имам собствен магазин. Когато открих българските вина, реших задължително да ги предложа на клиентите си. Цената е фантастична, а качеството е изключително високо в сравнение с някои румънски вина, каза Адриан Дину, член на Асоциацията на сомелиерите в Румъния, цитиран от БНТ.  Освен утвърдени български производители на румънския пазар, във форума тази година участваха и фирми, които тепърва искат да навлязат. TomovИскрен Томов, експерт външна търговия, призна: Конкуренцията се очертава доста силна, особено по отношение на продуктите от краве мляко. Едно от най-големите предизвикателства за млекопреработвателите ни е вътрешната политика на големите хранителни вериги в Румъния. Те просто не искат да работят с вътрешни доставки от България директно и това доста усложнява нещата, коментира Дянко Пенев, съдружник в млекопроизводителна компания

Реактор в белгийска АЕЦ спря заради пожар

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/reaktor-v-belgijska-aec-spria-zaradi-pozhar-6028279

Независим експерт предупреждава риск от координирана атака срещу европейски атомни електроцентрали

Проверки на рискови водни обекти показват, че няма карти на заплашените от наводнения райони

http://www.cross.bg/prokyror-vodni-obekti-1441898.html

/КРОСС/По покана на министър-председателя, главният прокурор е разпоредил прокурори от Върховната административна прокуратура, извършили проверката на рискови водни обекти в страната, да участват в обсъждането на тези проблеми на днешното заседание на Министерския съвет (МС). Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил на министър-председателя Бойко Борисов обобщения доклад за резултатите от проверката. Тя е извършена на територията на цялата страна по разпореждане на главния прокурор след наводненията в гр. Мизия и е по спазване на разпоредбите на Закона за водите и Закона за защита при бедствия и по изпълнение на правомощията на компетентните държавни органи в тази насока. Проверката обхваща периода от 1 януари 2014 г. до настоящия момент и е осъществена на два етапа: дейност на басейновите дирекции и дейност на кметовете и областните управители. При първия етап прокурори от апелативните прокуратури са работили на място в басейновите дирекции. След приключването му данните за рисковите водни обекти са изпратени на съответните окръжни прокуратури, с оглед реализация на втория етап. На 20 ноември 2014 г. проверяващият екип от Върховната административна прокуратура е представил на главния прокурор обобщен доклад за проверката на територията на цялата страна

SOFIX се понижи за трети пореден месец

http://www.investor.bg/analizi/361/a/sofix-se-poniji-za-treti-poreden-mesec-184759/

През ноември най-много поскъпнаха Еврохолд, ИХ България и Химимпорт, а най-силно поевтиняха Софарма, Неохим и Албена

"Ботев" решава съдбата на Главата

http://pik.bg/ботев-решава-съдбата-на-главата-news256010.html

"Ботев" решава съдбата на Главата

Постът на Вили Вуцов-Главата като старши-треньор на Ботев Пловдив сериозно се разклати. Преди минути на Коматево започна извънреден Управителен съвет на Борда на директорите, на който основна тема ще бъде наставникът на канарчетата, пише PlovdivDerby.com. Има вероятност той все пак да бъде отстранен, а мястото му да бъде заето от неговите помощници до края на полусезона. Вариант пред шефовете на Ботев е и Петър Пенчев, който води дубъла на канарчетата.

Припомняме ви, че веднага след края на мача в Овча Купел ръководни фактори от Ботев заявиха пред PlovdivDerby.com, че Вуцов няма да бъде освобождаван поне до мача с Локо Пд в сряда от турнира за Купата на България.

Въпреки тези уверения в момента в Коматево заседават всички членове на Управителния съвет начело с Иван Джиджев. Очаква се до обед ръководните фактори в Ботев да излязат с решение или да гласуват доверие на Вуцов, или да го отстранят от заемания пост. 

Припомняме ви, че традицията в Ботев е Управителният съвет да се събира всеки вторник. Днешното извънредно заседание е продиктувано от наближаващия мач с Локо Пд за Купата в сряда и нуждата от категорична позиция на ръководството по казуса с Вили Вуцов.

Атентатът в църквата "Света Неделя"

http://www.vesti.bg/bulgaria/atentatyt-v-cyrkvata-sveta-nedelia-6028278

Денят, в който е извършен атентатът в църквата "Света Неделя", е наречен кървав

Доларът достигна 52 рубли под натиска на евтиния петрол

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/01/2429765_dolarut_dostigna_52_rubli_pod_natiska_na_evtiniia/?ref=rss


Курсът на долара по време на откритите търгове на Московската борса проби 52 рубли, пише бизнеспорталът РБК. Резкият спад в цената на руската валута анализаторите свързват най-вече със занижаването на цената на петрола. Днес цената на бенчмарковия сорт Brent достигна 67.88 долара за барел.

Днес курсът на американската валута спрямо рублата беше с почти две рубли по-висок в сравнение със стойността си от затварянето на борсите на петък. Курсът на еврото също значително се увеличи,...

Неподдържани язовири и размита отговорност откри прокуратурата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/01/2429774_nepoddurjani_iazoviri_i_razmita_otgovornost_otkri/?ref=rss


Неосъществяване на ремонти и поддръжка на хидротехническите съоръжения в цялата страна, наличие на неизправни или частично изправни язовирни стени и липса на яснота за районите в страната, които са в риск от наводнения. Това са само част от изводите, направени при проверката на прокуратурата в цялата страна, която започна след тежкото наводнение в Мизия от началото на август, съобщава Върховната прокуратура.

Проверката за спазване на Закона за водите и Закона за защита при бедствия...

Жена скочи пред влака в столичното метро

http://www.cross.bg/zhena-skochi-pred-vlaka-v-stolichnoto-metro-1441897.html

/КРОСС/37-годишна жена е ранена, след като скочила пред влак на метрото в столичния квартал „Надежда" тази сутрин, съобщи БНР.  Сигналът за случилото се е подаден в полицията 2 минути след 8 часа. На място са изпратени линейка и екипи на полицията. Изясняват се причините за инцидента.    

Задържаха ало измамник при акция в Царево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454579

Мъж от Ахтопол е замесен в схема за телефонни измами, но е бил спипан след оперативна комбинация в Царево.
Задържаният е Илия Симеонов. Жертва на поредното брутално подвеждане е станала 88-годишна жена от Царево. Старицата е „ужилена” със 1800 лв. Тя се разделила със сумата с убеждението, че помага на внука си, който „убил дете” в катастрофа. Мъж от Ахтопол е замесен в схема за телефонни измами, но е бил спипан след оперативна комбинация в Царево. Задържаният е Илия Симеонов. Жертва на поредното брутално подвеждане е станала 88-годишна жена от Царево. Старицата е „ужилена” със 1800 лв. Тя се разделила със сумата с убеждението, че помага на внука си, който „убил дете” в катастрофа.

Ваньо Шарков: вдигаме заплатите в “Спешна помощ”

http://www.moreto.net/novini.php?n=272494

Още от следващата година ще увеличим заплатите в “Спешна помощ”, каза в предаването “Денят започва” заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. - И тенденцията е през следващите 5 години да продължим да увеличаваме по 20 %, за да може това да бъде единият мотив за работа на колегите.

Вижте с какво се занимава Борисов цяла сутрин

http://www.bnews.bg/article-123207

Министър-председателят Бойко Борисов използва началото на днешното заседание на кабинета, за да "запознае и другите с какво се е занимавал от сутринта".

Задържаха 5 души за трафик на българско бебе в Гърция

http://crime.actualno.com/Zadyrjaha-5-dushi-za-trafik-na-bylgarsko-bebe-v-Gyrcija-news_63393.html

Петима души, трима гърци и двама българи, са арестувани за трафик на бебета в град Козани, северна Гърция, съобщава вестник "Катимерини". Арестите са били извършени след като 23-годишна бъл...

БАБХ тръгва на проверки

http://society.actualno.com/BABH-trygva-na-proverki-news_63388.html

Всички празници от Никулден до Ивановден ще бъдат покрити с проверки. До 22.00 ч. всеки ден ще има дежурни в Българската агенция за безопасност на храните, които ще приемат сигналите, каза изпълнителн...

78 язовира са в предаварийно състояние

http://society.actualno.com/78-jazovira-sa-v-predavarijno-systojanie-news_63389.html

268 язовира са с неопределена собственост. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на брифинг в Министерски съвет, предаде „Фокус”. „Към настоя...

Инспектор N-JOY и Агент Z-Rock следят трафика с хиляди камери

http://crime.actualno.com/Inspektor-N-JOY-i-Agent-Z-Rock-sledjat-trafika-s-hiljadi-kameri-news_63390.html

Инспектор N-JOY и Агент Z-Rock продължават да следят за нередности в трафика на градовете с хиляди камери от мобилни устройства. Това е възможно чрез светкавичното увеличаване на участниците в инициат...

„Ескимоси извън стереотипа” в преследване на мечтите си в новата поредица на TLC

http://www.cross.bg/tamara-mechtite-stereotipa-1441896.html

/КРОСС/От 1-ви декември, понеделник, от 23:00 ч. по TLC започва първият епизод от вълнуващата поредица „Ескимоси извън стереотипа", която разкрива една история за независимост, оцеляване, приключение и създаване на ново семейство. Предаването представя петима млади ескимоси, които напускат родните си места за пръв път и тайно заминават за Сан Диего, Калифорния. Приятелите Мери, Франк, Тамара, Кю и Нуала се противопоставят на очакванията на семействата си, за да видят какъв е животът отвъд суровата реалност на Аляска и да преследват мечтите си. Те са част от поколение, разкъсвано между дълбоко вкоренените си културни традиции и съвременната поп култура на останалата част от населението на Съединените Щати.  От споделянето на първата целувка до празнуването на фестивала Марди Гра, мейнстрийм културата ще шокира участниците. Епизодите разкриват как жестоката реалност може да разедини приятелите, и как поради финансови проблеми и нарастващото напрежение в групата пътешествието може да се окаже прекалено трудно. Поредицата „Ескимоси извън стереотипа" представя Тамара, едно от смелите момичета ескимоси, което напуска Аляска, за да сбъдне голямата си мечта - да стане филмова звезда. Въпреки че девойката се гордее с произхода и корените си, Тамара знае, че родителите й никога не биха позволили да замине за слънчева Калифорния

Заради липса на пари спират търгове за ремонт на пътища

http://econ.bg/Новини/Заради-липса-на-пари-спират-търгове-за-ремонт-на-пътища_l.a_i.617772_at.1.html

Редица търгове за изпълнител на ремонт на пътища са спрени заради липса на пари. По думите на председателят на Агенцията за „Пътна инфраструктура“...

Ужас в столицата: Жена се метна пред влакчето в метрото!

http://www.bnews.bg/article-123206

37- годишна жена е ранена, след като скочила на релсите пред влак на метрото в столичния квартал „Надежда“ тази сутрин.

Американски тийнейджъри убиха босненец с чукове в Сейнт Луис

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4454572

Полицията в обхванатия от расови безредици американски град Сейнт Луис съобщи, че е арестувала двама тийнейджъри за жестокото убийството на босненец с чукове, съобщи АП. Издирват се още двама. 
Полицейската информация гласи, че 32-годишният Земир Бегич бил в колата си вчера сутринта, когато няколко юноши започнали да я трошат. Полицията в обхванатия от расови безредици американски град Сейнт Луис съобщи, че е арестувала двама тийнейджъри за жестокото убийството на босненец с чукове, съобщи АП. Издирват се още двама.  Полицейската информация гласи, че 32-годишният Земир Бегич бил в колата си вчера сутринта, когато няколко юноши започнали да я трошат.

Морфов: С Бинев унищожават интелигенцията

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/morfov-s-binev-unishtozhavat-inteligenciiata-6028276

„Не ме скандализира личността на господин Бинев. Скандализира ме отношението на политическата класа към културата", коментира актьорът Валентин Танев

Американски тийнейджъри убиха босненец с чукове в Сейнт Луис

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454565

Полицията в обхванатия от расови безредици американски град Сейнт Луис съобщи, че е арестувала двама тийнейджъри за жестокото убийството на босненец с чукове, съобщи АП. Издирват се още двама. 
Полицейската информация гласи, че 32-годишният Земир Бегич бил в колата си вчера сутринта, когато няколко юноши започнали да я трошат. Полицията в обхванатия от расови безредици американски град Сейнт Луис съобщи, че е арестувала двама тийнейджъри за жестокото убийството на босненец с чукове, съобщи АП. Издирват се още двама.  Полицейската информация гласи, че 32-годишният Земир Бегич бил в колата си вчера сутринта, когато няколко юноши започнали да я трошат.

Лидия Иванова с три златни медала от студентското първенство

http://www.cross.bg/lidiya-ivanova-metra-1441894.html

/КРОСС/Три златни и един сребърен медал добави към богатата си колекция от отличия Спортният талант на „Еврофутбол" Лидия Иванова от завършилото в неделя Държавно студентско първенство по плуване на малък басейн. Първото злато на 50 метра бътерфлай бе гарнирано и с лично постижение от 29.63 сек. Съботният ден донесе и единственото второ място от всички стартове за 24-годишната софиянка, след като с отбора на Софийския университет „Свети Климент Охридски" в състав Христина Дамянова, Златина Димитрова и Мария Златкова остана на 3 стотни от първата позиця в щафетата 4х50 метра свободен стил. Първи финишира тимът на Националната спортна академия „Васил Левски". Последният ден на ноември осигури и останалите два златни медала за Лидия. Първо място на 50 метра свободен стил, което тя постигна с време 27.62 сек. След нея се наредиха Симона Пантова - НСА и Аделина Ганчева - НБУ. Студентското първенство завърши със смесената женска щафета, където отборът на Софийския университет в състав Христина Дамянова, Лили Липчева, Лидия Иванова и Мария Златкова отвоюва златото от НСА. В генералното класиране тимът на СУ спечели три купи - за вторите си места при жените и в комплексното подреждане и за третата позиция при мъжете.  

Американско списание по грешка обяви смъртта на актьора Кърк Дъглас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454545

Американското списание Пийпъл публикува на сайта си новина за смъртта на 97-годишния актьор Кърк Дъглас без той да е починал, предаде АП.
Редакцията на Американското списание Пийпъл публикува на сайта си новина за смъртта на 97-годишния актьор Кърк Дъглас без той да е починал, предаде АП. Редакцията на "Пийпъл" подготвила материал за кончината на актьора. Това е практика в много издания - да се пишат предварително некролози на известни личности. В заглавието на новината пише "ДА НЕ СЕ ПУБЛИКУВА",

Американско списание по грешка обяви актьора Кърк Дъглас за мъртъв

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4454569

Американското списание Пийпъл публикува на сайта си новина за смъртта на 97-годишния актьор Кърк Дъглас без той да е починал, предаде АП.
Редакцията на "Пийпъл" подготвила материал за кончината на актьора. Това е практика в много издания - да се пишат предварително некролози на известни личности. В заглавието на новината пише "ДА НЕ СЕ ПУБЛИКУВА", Американското списание Пийпъл публикува на сайта си новина за смъртта на 97-годишния актьор Кърк Дъглас без той да е починал, предаде АП. Редакцията на "Пийпъл" подготвила материал за кончината на актьора. Това е практика в много издания - да се пишат предварително некролози на известни личности. В заглавието на новината пише "ДА НЕ СЕ ПУБЛИКУВА",

Румънец помете пешеходка в Петрич

http://pik.bg/румънец-помете-пешеходка-в-петрич-news256008.html

Румънец помете пешеходка в Петрич

Лек автомобил „Мерцедес Бенц“, управляван от 32-годишния румънски гражданин К.К., удари внезапно изскочила на пътното платно пешеходка на улица в Петрич.

Пътният инцидент станал около 5 часа сутринта в събота. Пострадалата жена е 32-годишната Д.Т.

Настанена е в петричката болница със счупен таз и охлузни рани, без опасност за живота е.

Образувано е досъдебно производство.

Търсят приемен дом на чуждестранни студенти във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272487

За поредна година младежите от AIESEC стартират програмата Global Family, с която търсят домове за десетки чуждестранни студенти, които пристигат през януари и февруари във Варна по доброволчески програми, които ще се провеждат в училища и университети, съобщиха организаторите за Moreto.

Цветанов бил предложил на Бинев комисията по култура

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/cvetanov-bil-predlozhil-na-binev-komisiiata-po-kultura-6028275

Съпредседателят на Патриотичния фронт съобщи, че парламентарната комисия първо е била предложена на него

Майка на болно дете: Българската коледа излекува сина ми

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454552

„Българската Коледа“ помага за лечението на много деца. Това заяви пред „Фокус” Ростислава Методиева, майка на Борис от Русе, който в бил подпомогнат от инициативата.
Жената обясни, че помощта, получена от благотворителната кампания, е била използвана за курс, включващ различни терапии.
Ростислава Методиева допълни, „Българската Коледа“ помага за лечението на много деца. Това заяви пред „Фокус” Ростислава Методиева, майка на Борис от Русе, който в бил подпомогнат от инициативата. Жената обясни, че помощта, получена от благотворителната кампания, е била използвана за курс, включващ различни терапии. Ростислава Методиева допълни,

Майка на болно дете: Българската коледа излекува сина ми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4454560

„Българската Коледа“ помага за лечението на много деца. Това заяви пред „Фокус” Ростислава Методиева, майка на Борис от Русе, който в бил подпомогнат от инициативата.
Жената обясни, че помощта, получена от благотворителната кампания, е била използвана за курс, включващ различни терапии.
Ростислава Методиева допълни, „Българската Коледа“ помага за лечението на много деца. Това заяви пред „Фокус” Ростислава Методиева, майка на Борис от Русе, който в бил подпомогнат от инициативата. Жената обясни, че помощта, получена от благотворителната кампания, е била използвана за курс, включващ различни терапии. Ростислава Методиева допълни,

Американският футбол уврежда мозъка

http://offnews.bg/news/n_1/n_424559.html

Играенето на американски футбол води до мозъчни увреждания сред младежите, сочи изследване сред 24 млади играчи, цитирано от Би Би Си. Дори без да са получавали сътресения при игра, изследването показва, че все пак играчите получават мозъчни травми. Играчите са били преглеждани преди предстоящ сезон и след него, като в края му се показали промени в бялото мозъчно вещество, което служи за връзка между другите части на мозъка. Следователно, играчите подложени на повече и по-силни удари показали по-голяма промяна. Д-р Алекс Пауърс, педиатричен неврохирург в Северна Каролина, казва, че уврежданията са ефект от ударите по време на играта. "Целта на Американския футбол е играчите да се повалят. Колкото по-силен е сблъсъкът, толкова повече мозъкът се измества." Според него измененията не могат да се нарекат "мозъчни травми" , защото не знаят дали са обратими или не. Следваща им цел е да открият кога мозъкът е най-уязвим, за да могат да обезопасят спорта.

Догодина вдигат заплатите в Спешна помощ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4454554

Още от следващата година ще бъдат увеличени заплатите в „Спешна помощ”. Това декларира пред БНТ тази сутрин зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.
„Тенденцията е през следващите пет години да продължим да увеличаваме по 20%, за да може това да бъде единият мотив за работа на колегите. На второ място, Още от следващата година ще бъдат увеличени заплатите в „Спешна помощ”. Това декларира пред БНТ тази сутрин зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. „Тенденцията е през следващите пет години да продължим да увеличаваме по 20%, за да може това да бъде единият мотив за работа на колегите. На второ място,

Тийнейджъри убиха с чукове босненец в САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_424547.html

Двама тийнейджъри са арестувани по подозрението, че са убили с чукове гражданин на Босна и Херцеговина в Сейнт Луис, САЩ, съобщи полицията, цитирана от Асошиейтед прес. Издирват се други двама предполагаеми съучастници в престъплението. 32-годишният Земир Бегич бил нападнат към 1.15 ч. след полунощ в неделя. Докато той бил в автомобила си, младежи се приближили и започнали да трошат колата. Бегич излязъл, след което младежите го нападнали. Удряли са го с чуковете в главата и тялото. По-късно мъжът бил откаран в болница, където лекарите само констатирали смъртта му. Арестуваните са на 15 и 16 години. Не се съобщава какъв е мотивът за нападението. Около 50 души за кратко блокираха кръстовище в града снощи, за да протестират срещу убийството на Бегич.

Една жена на 33 гледа гледа 100 овце и успява бавно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4453999


Tя пасе стотина овце всеки ден в подножието на Сакар планина. Издоила е 4 тона мляко през изминалото лято и е приготвила десетки калъпи овче сирене. Не пропуска да споделя и снимки на овцете Вачка и Мъркуша във фейсбук и да бъде за пример във времена на песимизъм. 

Това е историята на Надя Дичева от обезлюденото свиленградско село Дервишка Tя пасе стотина овце всеки ден в подножието на Сакар планина. Издоила е 4 тона мляко през изминалото лято и е приготвила десетки калъпи овче сирене. Не пропуска да споделя и снимки на овцете Вачка и Мъркуша във фейсбук и да бъде за пример във времена на песимизъм. Това е историята на Надя Дичева от обезлюденото свиленградско село Дервишка

Колите на три жени от Тева осъмнаха с нарязани гуми и счупени стъкла

http://www.zapernik.com/pernik/kolite-na-tri-jeni-ot-teva-osumnaha-s-naryazani-gumi_36163/

Криминалисти от Първо РУП – Перник и изясняват три случая на унищожаване и повреждане.

Престъпленията са станали на територията на кв. „Тева”. Лек автомобил „Фиат Мареа”, собственост на 27-годишна перничанка е с изпочупени стъклата.

„Фолксавегн Венто” осъмнал със срязани четири гуми. Возилото е собственост на 37-годишна жена от кв. „Тева”.

Със счупени странични стъкла е „Сеат Ибиза”, собственост на 31-годишна жена.

Мотивите и причините не са установени. Една от...

Продължава

Гонят 4000 военни заради Бюджет 2015

http://www.moreto.net/novini.php?n=272493

Министерството на финансите реже с 67 млн. лева парите за заплати във войската, числеността й пада под 20 000 души. Близо 4000 войници, сержанти и офицери ще бъдат уволнени, за да се вмести армията в рамките на Бюджет 2015. В него предвидените средства за отбрана са 954,589 млн.

Догодина увеличават заплатите в Спешна помощ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454550

Още от следващата година ще бъдат увеличени заплатите в „Спешна помощ”. Това декларира пред БНТ тази сутрин зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.
„Тенденцията е през следващите пет години да продължим да увеличаваме по 20%, за да може това да бъде единият мотив за работа на колегите. На второ място, Още от следващата година ще бъдат увеличени заплатите в „Спешна помощ”. Това декларира пред БНТ тази сутрин зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. „Тенденцията е през следващите пет години да продължим да увеличаваме по 20%, за да може това да бъде единият мотив за работа на колегите. На второ място,

Американка трупа $ 50 млн. от горещ въздух

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454080


Aмериканка направи бизнес за 50 милиона долара от своето хоби - да прави прически със сешоар. Али Уеб до момента е отворила 38 фризьорски салона в САЩ и вече започва да се замисля да разшири бизнеса си и в чужбина.
Веригата “Драйбар” (от англ. “Сух бар”) е един от последните бизнесудари, дело на жена. Aмериканка направи бизнес за 50 милиона долара от своето хоби - да прави прически със сешоар. Али Уеб до момента е отворила 38 фризьорски салона в САЩ и вече започва да се замисля да разшири бизнеса си и в чужбина. Веригата “Драйбар” (от англ. “Сух бар”) е един от последните бизнесудари, дело на жена.

Барселона измъкна драматична победа на "Местая" (видео)

http://www.bnews.bg/article-123200

Барселона постигна късна победа с 1:0 като гост на Валенсия в двубой от 13-ия кръг на испанската Ла Лига, състоял се на стадион "Местая".

Обраха къща на дядо в Друган

http://www.zapernik.com/pernik/obraha-kushta-na-dyado-v-drugan_36162/

Къща е обрана в радомирското с. Друган.

Престъплението е извършено в периода 19-29 ноември, когато чрез разбиване на балконска врата е проникнато в имота на 72-годишен перничанин.

По данни на потърпевшия са откраднати газова бутилка, радиокасетофон, прободен трион, телевизор, кафе машина и друга покъщнина. Направен е оглед на местопроизшествието и са предприети действия за установяване на извършителите.

Образувано е досъдебно производство.

Пипнаха 20-годишна, муле на телефонни измамници

http://pik.bg/пипнаха-20-годишна-муле-на-телефонни-измамници-news255979.html

Пипнаха 20-годишна, муле на телефонни измамници

Полицаи от Горна Оряховица заловиха 20-годишно момиче от Павликени, "муле" на ало измамници, след като жертвата не се хвана на въдицата и им устрои клопка.

Всичко започнало в неделя след обед. На телефона на 69-годишна горнооряховка започнали да звънят двама мъже. Единият се представил за зет й, който обяснил, че й изпраща от чужбина колет с документи и билки. Вторият вече играел куриер, който пък поискал 1100 евро от жената за освобождаване на пратката.

Бабата се усъмнила и вечерта сигнализирала в районното управление. Междувременно продължила угонорките за получаването на колета. В дома й били изпратени двама цивилни, които закопчали в момента на получаване на парите младата куриерка.

Тя е задържана за 24 часа, а останалите участници в схемата за терефонни измами се издирват.

ТРАГЕДИЯ! Мъж изгоря заедно с къщата си в Сирищник

http://www.zapernik.com/pernik/tragediya-muj-izgorya-zaedno-s-kushtata-si-v-sirishtnik_36161/

69-годишен мъж е загинал при пожар в дома му.

 

Инцидентът е станал на 29 ноември, около 20, 50 ч. в ковачевското село Сирищник. Съседи алармирали, че гори къща, обитавана от 69-годишният Р.Б.

Пристигналите на място пожарни екипи констатирали смъртта му. Унищожена е и цялата едноетажна къща и имуществото в нея. По данни на експерти, причината е неправилно ползване на отоплителен уред.

 

Започнато е досъдебно производство, което да установи...

Продължава

ФТ: Българи съзират Русия зад антишистовите протести

http://www.vesti.bg/pari/biznes/ft-bylgari-syzirat-rusiia-zad-antishistovite-protesti-6028274

Изданието цитира български политици, които посочват връзки на Кремъл с местни групи, които подкрепят материално демонстрантите и финансират медийна антишистова кампания

Заплатите в спешната помощ ще се увеличат с 20% през 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/01/2429677_zaplatite_v_speshnata_pomosht_shte_se_uvelichat_s_20/?ref=rss


От следващата година заплатите в спешната помощ ще се увеличат с 20%, съобщи пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Тенденцията е през следващите 5 години да продължат да увеличават заплатите с по 20%, за да може да се мотивират хората, каза зам.-министърът.

Той каза, че обременяването на спешната помощ с неспецифична нейна дейност забавя екипите и те не могат да стигнат навреме при пациента. "Нашата цел е линейката и екипа на спешна помощ да бъдат...

Кабинетът ще мери цената на времето

http://www.bnews.bg/article-123197

Кабинетът "Борисов 2" обяви обществена поръчка за определяне цената на времето.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване