БСП против събарянето на паметника пред НДК, искат да го реставрират

http://offnews.bg/news/n_1/n_433295.html

"Смятаме, че премахването на паметника "1300 години България" е пряко посегателство върху историческата памет не само на нашия град, но и на страната като цяло. Паметникът е създаден в чест на 1300 години България, не може една историческа справедливост да бъде заменяна с друга". Това каза общинският съветник от БСП Милка Христова на заседание на СОС, като обясни, че това е мнение и на останалите съветници от БСП. Тя определи решението за възстановяване на Войнишкия паметник като " необмислено, нелогично и срещу интереса на софиянци". "Такова решение  е изключително нецивилизовано, в центъра на София СОС да вземе решение за събаряне на паметника. В крайна сметка може да бъде харесван или нехаресван, но той е част от нашата история. Той е символ не на социалистическото минало", каза тя. Според нея паметника не е социалистически, защото не се казвал "1300 години социалистическа България". Христова каза още, че според съветниците на БСП монументът трябва да бъде реновиран и да остане на мястото си. Тя призна, че паметникът наистина не е обявен за паметник на културата, но това далеч не било аргумент за събарянето му. "Състоянието на паметника "1300 години България" сега не е добро и не може да бъде харесван. Поставя се обаче друг въпрос : кой е виновен за сегашното му състояние, какви грижи е положила Столична община и следва ли от неполагането на грижи един паметник да бъде обречен на премахване", каза още тя. По време на днешното заседание на СОС тя предложи точката за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк и демонтирането и преместването на скулптурите от "1300 години България" да отпадне. Предложението обаче беше отхвърлено, но Христова посочи, че не е редно да се взима решение за демонтиране на социалистическия паметник, защото това било " посегателство над историческата памет". Цялата група на БСП счита, че това решение не трябва да се взима без да се зачете мнението на Съюза на архитектите и Съюза на художниците, които смятат паметника "1300 години България" за връх на модернистичното изкуство.

Христо Иванов се усъмни в решението на ВСС за нов софтуер

http://offnews.bg/news/n_1/n_433294.html

Министърът на правосъдието Христо Иванов разкритикува вчерашното решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) за откриването на обществена поръчка за незабавно изграждане на нов централизиран софтуер за случайно разпределение на делата. Според него решението за нов програмен продукт трябва да бъде взето едва след като бъде чут анализът на IT-специалистите, които Съветът ще изслуша по-късно днес. Решението за незабавно стартиране на процедура с нова обществена поръчка, без да е анализиран докладът на проверката, която те сами поставиха, е страшно притеснително и продължава да ме кара да мисля за необходимостта някой да го разработи този софтуер. Начинът, по който се подхожда, самият факт, че те отново смятат сами те да си го възложат, няма външен контрол върху процеса на разработване на задание и самото провеждане на разработката, също продължава да ме смущава... че ние имаме същите хора, по същия начин, след като години наред отчитаха наличието на проблем, сега ще правят нов софтуер. Това някак си не изглежда добре. Соня Найденова от Висшия съдебен съвет обясни пред БНР, че решението на Съвета за нов програмен продукт не налага непременно актуализиране на бюджета на съдебната власт. Предположението е, че бюджетът на ВСС за следващата година може би ще покрие този разход и само ако не може, тогава ще се обърнем с искане за актуализация за позицията на вчерашния ден. Съществува неяснота колко ще струва изработването на такъв продукт. Въпрос на преценка е вече, дали последиците ще оправдаят целта. Решението на ВСС за изграждане на нов софтуер застрашава стартирал проект по Оперативна програма "Административен капацитет". Христо Иванов каза, че не одобрява идеята за "дерайлиране на проекта по ОПАК". Той застъпи тезата, че незабавно трябва да бъде взето решение за временно внедряване на най-сигурния наличен продукт. Според мнението на IT-експерти това ще струва около 20 000 лв.

„Разглеждме“ зелените площи на Варна в интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=274471

До дни на сайта на общината и чрез електронната поща ще е достъпен Публичният регистър на зелените площи във Варна. Това обяви кметът на града, Иван Портних, предаде репортер на Moreto.net. В електронното приложение ще бъде качена информацията от 435 папки с подробни данни за дълготрайните декоративни дървета и на дърветата с историческо значение в морската столица.

Руската икономика може да се нормализира още в началото на 2015

http://www.mediapool.bg/ruskata-ikonomika-mozhe-da-se-normalizira-oshte-v-nachaloto-na-2015-news228494.html

Руската икономика може да се нормализира още през първите две тримесечия на 2015 година, заяви президентът Владимир Путин на редовната си годишна пресконференция. Все пак според него ръстът на руската икономика ще се възстанови до две години, защото, по думите му, световната икономика расте и тя се нуждае от енергийни ресурси. "Изходът от сегашната ситуация и растежът на руската икономика са неизбежни, при най-неблагоприятно стечение на обстоятелствата за това ще са необходими две години", посочи Путин. Той допуска обаче, че може да се запази достигнатото понижение на курса на рублата. Путин се надява, че повишената неотдавна основна лихва на централната банка ще се понижи, доколкото икономиката се приспособява към ситуацията. "Ситуацията трябва да се използва, за да се диверсифицира икономиката. Понижаването на цената на петрола неизбежно ще наложи преструктуриране на икономиката", каза Путин. По думите му правителството трябва да вземе допълнителни мерки, за да укрепи икономическата стабилност. Той допълни, че централната банка не е единственият орган, отговорен за сегашната ситуация. Сегашните условия подтикват Русия да работи повече и да бъде по-ефективна, изтъкна Путин, цитиран от ТАСС. Той заяви, че сегашната ситуация в икономиката е провокирана от външни фактори и посочи, че Русия разполага с достатъчни резерви и ресурси, за да я нормализира. "Нашите партньори решиха, че те са империя, а всички останали са васали", заяви руският президент. Той добави, че Русия желае да изгражда с Украйна общо хуманитарно пространство, а не да се издигат стени. Пресконференцията се провежда в московския център за международна търговия, като за събитието са акредитирани повече от 1 200 журналисти. Очаквайте подробности.

Янко, обезглавил жена си Троянка, остава зад решетките, реши апелативен съд

http://Www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4494690

Пловдивският апелативен съд потвърди взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Янко Й, съобщиха от пресцентъра на съда за "Фокус".
Срещу него е повдигнато обвинение, затова че на 11 декември 2014 г. умишлено е обезглавил с брадва съпругата си Троянка Й. в пловдивския квартал "Столипиново",
Пловдивският апелативен съд потвърди взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Янко Й, съобщиха от пресцентъра на съда за "Фокус". Срещу него е повдигнато обвинение, затова че на 11 декември 2014 г. умишлено е обезглавил с брадва съпругата си Троянка Й. в пловдивския квартал "Столипиново",

КНСБ зове депутатите да дадат избор на категорийните работници за ранната пенсия

http://www.cross.bg/izbor-fond-pensiya-1444731.html

/КРОСС/Ръководството на КНСБ апелира парламентарните партии да подкрепят стъпката за даване на право на избор на категорийните работници да избират в кой фонд да им бъдат внасяни осигуровките за ранна пенсия, след като бюджетната комисия не е приела този текст. Това да важи и за досега внасяните осигуровки, за които в определен срок съответните работници да се произнесат, дали да се трупат в частно пенсионно дружество или в НОИ. От синдиката припомниха, че предложението на ГЕРБ за правото на избор къде да отива вноската за втора пенсия на най-масовата трета категория, предвижда посочването на частен или солидарен фонд за новопостъпилите на работа, а за тези, които имат внесени осигуровки, се предвижда не потвърждаване на избора, а избор, дали да се прехвърлят в държавния фонд. КНСБ настоява също за въвеждане на пенсионна възраст за служителите в силовите ведомства, не по-ниска от 52 години. Това ще обхване приблизително 100 хиляди души.  

Путин: Санкционират ни, защото запазваме нацията

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/putin-sankcionirat-ni-zashtoto-zapazvame-naciiata-6029159

Нашите партньори решиха, че те са империя, а всички останали са васали, заяви руският президент

Путин: Санкциите са за желанието ни да запазим нацията

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/putin-sankciite-sa-za-zhelanieto-ni-da-zapazim-naciiata-6029159

Нашите партньори решиха, че те са империя, а всички останали са васали, заяви руският президент

Ключови елементи от нормализирането на отношенията между САЩ с Куба

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/18/2440951_kljuchovi_elementi_ot_normaliziraneto_na_otnosheniiata/?ref=rss


В сряда САЩ и Куба направиха историческа крачка за нормализиране на отношенията си. Президентът на САЩ Барак Обама призна, че политиката на изолация към комунистическата държава се е провалила. Дългогодишното американско ембарго така и не е успя да помогне за установяване на демокрация и само е навредило на кубинския народ. Агенция "Ройтерс" обобщава предстоящите ключови промени в политиката на Вашингтон:


Дипломатически отношения:

САЩ отварят посолство в Хавана...

Аксьонов: Крим не се плаши от новите санкции

http://www.cross.bg/novite-sanktzii-krim-1444730.html

/КРОСС/ Крим не се страхува от заплахата от въвеждане на нови санкции от страна на Европейския съюз – регионът последователно, въпреки всички препятствия отвън, създава своята реалност в новите исторически руски реалии. Това заяви през РИА Новости ръководителят на републиката Сергей Аксьонов. Припомняме, че ЕС съгласува нов пакет от санкции срещу Крим, които предвиждат забрана на инвестиции на Евросъюза в полуострова, като също така ще включват ограничения в търговията и туризма. Очаква се решението за новите санкции да бъде прието на 18-19 декември. „Крим не се страхува от нищо, те (Европейският съюз) трябва да знаят това. Крим формира обществено-социалния си живот в новите исторически реалии”, каза Аксьонов. Според него западните страни, с въвеждането на новите санкции преследват целта си максимално да навредят на Русия. В перспектива обаче, по този начин те ще навредят повече на себе си и своите граждани.

Леонардо ди Каприо има ново гадже?

http://web.barometar.net/66183/

Последната година и половина Леонардо ди Каприо имаше връзка с 22-годишния модел Тони Гарн. За тяхната раздяла стана ясно наскоро и по всичко личи, че талантливият актьор лекува мъката си с помощта на нова жена. Холивудската звезда бе забелязан в компанията на мистериозна дама пред хотел в Ню Йорк. 40-годишният Леонардо прегръщал привлекателната брюнетка и [...]

Путин: Дали ще има европейски газов хъб на границата на Гърция и Турция зависи от ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4494645

Турската икономика расте, искат да увеличим доставките, да се откажем ли. Така отговори Путин на въпрос дали Русия не се поставя в зависимост от Турция със строежа на новия газопровод, който ще замести Южен поток, на голямата си ежегодна пресконференция.Така нареченият европейски газов хъб на границата на Гърция и Турция - това не зависи от нас,
Турската икономика расте, искат да увеличим доставките, да се откажем ли. Така отговори Путин на въпрос дали Русия не се поставя в зависимост от Турция със строежа на новия газопровод, който ще замести Южен поток, на голямата си ежегодна пресконференция.Така нареченият европейски газов хъб на границата на Гърция и Турция - това не зависи от нас,

Апелативен съд потвърди: Янко, обезглавил жена си Троянка, остава зад решетките

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4494642

Пловдивският апелативен съд потвърди взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Янко Й, съобщиха от пресцентъра на съда за
Пловдивският апелативен съд потвърди взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Янко Й, съобщиха от пресцентъра на съда за "Фокус". Срещу него е повдигнато обвинение, затова че на 11 декември 2014 г. умишлено е обезглавил с брадва съпругата си Троянка Й. в пловдивския квартал "Столипиново",

Ди Мария спря доминацията на Меси за футболист на годината в Аржентина

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/18/2440943_di_mariia_spria_dominaciiata_na_mesi_za_futbolist_na/?ref=rss


След осем поредни години, в които звездата на "Барселона" Лионел Меси неизменно печелеше наградата за най-добър футболист на Аржентина, през 2014 г. неговата доминация беше прекъсната от Анхел Ди Мария.

Ди Мария спечели отличието, след като през годината триумфира в Шампионската лига с "Реал" (Мадрид) и игра финал с националния отбор на световното първенство. Силните му изяви в Бразилия бяха сред основните причини Аржентина да стигне до мача за титлата, а отсъствието му срещу...

Консумацията на ток през ноември се е повишила с 26%, изчислиха в ЧЕЗ

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2014/12/18/2440938_konsumaciiata_na_tok_prez_noemvri_se_e_povishila_s_26/?ref=rss


Консумацията на електроенергия в Западна България е нараснала с 26% през ноември в сравнение с октомври тази година, съобщиха от ЧЕЗ.

Средното потребление за клиентите на ЧЕЗ миналия месец е 247 квтч при 196 квтч за предходния отчетен период. Статистиката показва, че през зимата консумацията на електроенергия традиционно отбелязва ръст от 30-40% спрямо потреблението през септември, допълват от компанията. Това се отразява и върху размера на месечните фактури. Средната сметка за...

Левицата иска президентът да върне в парламента казуса "Цемеко"

http://www.mediapool.bg/levitsata-iska-prezidentat-da-varne-v-parlamenta-kazusa-tsemeko-news228493.html

"БСП лява България" настоя президентът Росен Плевнелиев да върне за ново обсъждане в парламента приетия в сряда закон за ратификация на споразумението за изплащане на 2 млн. евро компенсация на немската компания "Цемеко" за нереализирана инвестиция у нас. Скандалът с обезщетението се разгоря в нова сила, след като парламентът одобри споразумението, което се оказа публикувано в Държавен вестник без да е ратифицирано, точно преди визитата на премиера Бойко Борисов в Берлин. Настояваме президентът да не става част от това ощетяване на България, каза председателят на парламентарната група "БСП лява България" и на БСП Михаил Миков, прочитайки декларация по случая от парламентарната трибуна Съмнително е обаче дали държавният глава ще вземе исканото от него отношение, при положение, че в предишни свои изявления Плевнелиев е подкрепят сделката между Германия и България и е критикувал българската държава, че е възпрепятствала инвестицията, което от своя страна е довело до спирането на издаване на държавни гаранции от страна на Германия за немски фирми,у искащи да правят бизнес у нас и това е повлияло негативно върху инвестициите у нас. Според Миков обаче става въпрос за сделка между правителствата на България и Германия в полза на една частна фирма, без никакво правно основание, сделка, която ощетява българските данъкоплатци с 4 млн. лева и по никой начин не издига авторитета на чуждите инвеститори в България. И ако немската страна защитава немския бизнес с всички средства, то нищо не може да оправдае сервилността на българското правителство и парламент, смята лидерът на левицата. Четворната коалиция подчини върховенството на закона на чуждия частен бизнес интерес, добави той. По думите му аферата "Цемеко" ще бъде атестат за българските институции, за способността им да отстояват закона и да защитават българските интереси, а не интересите на чуждите компании.

Левицата иска президентът да върне в парламента казуса с обезщетението за "Цемеко"

http://www.mediapool.bg/levitsata-iska-prezidentat-da-varne-v-parlamenta-kazusa-s-obezshtetenieto-za-tsemeko-news228493.html

"БСП лява България" настоя президентът Росен Плевнелиев да върне за ново обсъждане в парламента приетия в сряда закон за ратификация на споразумението за изплащане на 2 млн. евро компенсация на немската компания "Цемеко" за нереализирана инвестиция у нас. Скандалът с обезщетението се разгоря в нова сила, след като парламентът одобри споразумението, което се оказа публикувано в Държавен вестник без да е ратифицирано, точно преди визитата на премиера Бойко Борисов в Берлин. Настояваме президентът да не става част от това ощетяване на България, каза председателят на парламентарната група "БСП лява България" и на БСП Михаил Миков, прочитайки декларация по случая от парламентарната трибуна Съмнително е обаче дали държавният глава ще вземе исканото от него отношение, при положение, че в предишни свои изявления Плевнелиев е подкрепят сделката между Германия и България и е критикувал българската държава, че е възпрепятствала инвестицията, което от своя страна е довело до спирането на издаване на държавни гаранции от страна на Германия за немски фирми,у искащи да правят бизнес у нас и това е повлияло негативно върху инвестициите у нас. Според Миков обаче става въпрос за сделка между правителствата на България и Германия в полза на една частна фирма, без никакво правно основание, сделка, която ощетява българските данъкоплатци с 4 млн. лева и по никой начин не издига авторитета на чуждите инвеститори в България. И ако немската страна защитава немския бизнес с всички средства, то нищо не може да оправдае сервилността на българското правителство и парламент, смята лидерът на левицата. Четворната коалиция подчини върховенството на закона на чуждия частен бизнес интерес, добави той. По думите му аферата "Цемеко" ще бъде атестат за българските институции, за способността им да отстояват закона и да защитават българските интереси, а не интересите на чуждите компании.

На Бъдни вечер с финалистите на "Х фактор"

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-magiiata-na-h-faktor/na-bydni-vecher-s-finalistite-na-h-faktor-6029158

На 24 декември Дони, Любо и Заки стават трио, финалистите пеят с църковен хор и пишат коледни писма

Цецка Цачева призова Мая Манолова да си даде имунитета

http://www.moreto.net/novini.php?n=274469

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева призова от ефира на bTV Мая Манолова да си даде имунитета. Така Цачева ще може да я съди за всички обвинения, казани по свой адрес от парламентарната трибуна. „Не искам извинение от нея.

ДАНС мълчи за КТБ, докато прокуратурата разследва

http://www.bnews.bg/article-124724

ДАНС не е виновна, че различни политици са си вкарвали парите в КТБ. Може би имаме някакви пропуски, но нека те бъдат обект на обективна оценка и евентуална проверка, но не можем да носим политическа отговорност за това, коментира пред медиите шефът на ДАНС Владимир Писанчев.

Две първи награди за поезия присъди конкурсът "Иван Николов"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/18/2440939_dve_purvi_nagradi_za_poeziia_prisudi_konkursut_ivan/?ref=rss


Двама поети си разделиха националната награда за поезия "Иван Николов", която бе връчена снощи - Катерина Стойкова-Клемър със стихосбирката си "Как се наказва Бог" и Васил Балев със своите "Стихотворения", съобщава сайтът "Аз чета". Те получиха получиха плакет от художника Христо Гочев и парични премии в размер на 4000 лв.

В двайсетото юбилейно издание на отличието, създадено от издателство "Жанет 45", журито реши да раздели паричната премия между четирима. Освен първите награди...

Пуснаха задържаните българи в Белград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4494644

Българите от организацията
Българите от организацията "Фалун Дафа" са били освободени снощи от сръбските власти, заявиха от Министерството на външните работи, цитирани от БНР. Седмината бяха арестувани заради намерението им да протестират срещу нарушаването на човешките права от китайското правителство по време на срещата на върха в Белград между Китай и страните от Източна

Пуснаха задържаните българи в Белград

http://Www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4494652

Българите от организацията "Фалун Дафа" са били освободени снощи от сръбските власти, заявиха от Министерството на външните работи, цитирани от БНР.
Седмината бяха арестувани заради намерението им да протестират срещу нарушаването на човешките права от китайското правителство по време на срещата на върха в Белград между Китай и страните от Източна
Българите от организацията "Фалун Дафа" са били освободени снощи от сръбските власти, заявиха от Министерството на външните работи, цитирани от БНР. Седмината бяха арестувани заради намерението им да протестират срещу нарушаването на човешките права от китайското правителство по време на срещата на върха в Белград между Китай и страните от Източна

Изключително атрактивна и перспективна нова специалност във ВУМК

http://dobrudjatv.net/%d0%b8%d0%b7%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%bf%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8/

Висше Училище Международен Колеж стартира нова бакалавърска специалност по „Гастрономия и Кулинарни Изкуства“, в която обучението ще бъде на английски език. Още пролетта на 2015 година 15 студенти европейски граждани ще могат да се обучават по новата специалност. Срокът за получаване на бакълаварска диплома е […]

Европейските борси стартират сесията с подем*

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskite-borsi-startirat-sesiiata-s-podem-185907/

Седмица преди Бъдни вечер Дядо Коледа дойде и на глобалните борси, казва анализатор

Министър Московски: Намаляваме субсидията на БДЖ с 40 млн. лева, „Хемус“ е абсолютен приоритет

http://web.barometar.net/66182/

Субсидията за БДЖ се намалява с 40 милиона лева. Тези пари ще отидат за целеви капиталов трансфер за погасяване на кредитите на дружеството. Това заяви в Русе транспортният министър Ивайло Московски, информира „Дарик“. По думите ще се търсят вътрешни компенсаторни механизми, за да не се стига до съкращения и спиране на влакове. „Ще опитаме по-плавен [...]

Започнаха проверки на менюта в ресторанти

http://Www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4494496

Масови проверки на ресторанти стартира Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). При тях се проверява дали в менюто на заведението са вписани алергени, ако такива се употребяват в някоя от предлаганите храни. Повод за инспекциите е влязлата в сила на 13 декември европейска наредба за етикетиране на храните.
Масови проверки на ресторанти стартира Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). При тях се проверява дали в менюто на заведението са вписани алергени, ако такива се употребяват в някоя от предлаганите храни. Повод за инспекциите е влязлата в сила на 13 декември европейска наредба за етикетиране на храните.

Путин: Ще запазим социалните си ангажименти, въпреки кризата (Гледай на живо)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4494618

Изходът от днешната ситуация и ръстът на икономиката на Русия са неизбежни, при най-неблагоприятното стечение на обстоятелствата за това ще са нужни две години. Това каза Путин на голямата си ежегодна пресконференция, на която има на 1200 журналисти.
Той смята, че положението ще започне да се подобрява още в първото тримесечие на 2015 г.
Изходът от днешната ситуация и ръстът на икономиката на Русия са неизбежни, при най-неблагоприятното стечение на обстоятелствата за това ще са нужни две години. Това каза Путин на голямата си ежегодна пресконференция, на която има на 1200 журналисти. Той смята, че положението ще започне да се подобрява още в първото тримесечие на 2015 г.

Спорът между депутатите заради вноските за втора пенсия продължава

http://econ.bg/Новини/Спорът-между-депутатите-заради-вноските-за-втора-пенсия-продължава_l.a_i.627670_at.1.html

Предлаганите промени в пенсионната система предизвикаха множество спорове между народните представители в парламента, а и извън него. Част от тях се...

Вицепремиерът Калфин: Нямам намерение да си прехвърлям пенсията в НОИ

http://offnews.bg/news/n_1/n_433281.html

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин разкритикува набързо внесените и скоростно одобрени с помощта на ДПС и Патриотичния фронт промени, които ще доведат до национализация на парите за втора пенсия на осигуряващите се. По думите му това е станало "прибързано", без реални обсъждания, а самото решение внася нестабилност в системата. Решението, огласено в неделя, 14 декември, след среща между Бойко Борисов и лидерите на двата синдиката КТ "Подкрепа" и КНСБ, предвижда разрушаване на сегашния модел на пенсионна система, при който има задължително, задължително допълнително и доброволно пенсионно осигуряване. Сега парите за втория стълб - задължителното допълнително пенсионно осигуряване, които са 5% от вноската за пенсия, задължително отиват в избран от човека пенсионен фонд и се трупат в лична партида. Чрез закона се отваря врата тези пари - общият им размер надхвърля 7 милиарда лева - да се налеят в НОИ, където няма лични партиди, а парите отиват за плащането на пенсиите на сегашните пенсионери. Предложението хем дава възможност за избор дали човек да има само една държавна пенсия от НОИ, или да остави парите си в универсален фонд и да има две пенсии, хем предпоставя от тази възможност да не се възползват немалка част от хората. В текстовете е записано, че хората, които тепърва излизат на пазара на труда, ще имат само 1 година, за да изберат частен фонд. Ако не го направят, а на 18-20 г. те едва ли ще знаят за тази възможност, парите им автоматично ще отиват в НОИ и никога повече те няма да имат възможност да прехвърлят част от тях за втора пенсия в частен фонд. "Не е задължително да се прехвърли от едното място на другото. Аз примерно нямам намерение да си пренасям капиталовата схема", заяви Калфин пред БНР. Той разкритикува начина, по който е било направено предложението за промени: Начинът, по който се прави това предложение, не дава стабилност. Това дойде изневиделица и в никакъв случай не е добро за бизнес средата. Калфин не смята, че хората масово ще прехвърлят партиди от универсалните фондове в общественото осигуряване, което ще е еднократен акт. И не е задължително да се прехвърли от едното място на другото. Аз примерно нямам намерение да си пренасям капиталовата схема. Правото на избор е еднократно от посока на частните фондове към солидарния, тъй като солидарният няма лични сметки... Но и е солидарна системата. Там тези пари, които влизат този месец, се похарчат следващия месец, движението към него няма как да запази личната партида. За работещите първа и втора категория труд обаче диалогът с професионалните фондове е воден от месеци заради невъзможността да плащат пенсии още от догодина, обяви министърът. 90 милиона повече за разходи в социалната политика предвижда бюджетът на министерството за следващата година, но Калфин не смята, че размерът на минималната заплата трябва да се обвърже с майчинските, които ще останат замразени на 340 лева, а заплатата ще нараства.  В момента, в който много плащания бяха обвързани с минималната работна заплата, тя не мърдаше, защото с един лев да увеличите минималната работна заплата и това означаваше милиарди в бюджета и никой не искаше да го направи, обясни министърът.

БСП: България да инициира отмяна на санкциите срещу Русия

http://www.mediapool.bg/bsp-bulgaria-da-initsiira-otmyana-na-sanktsiite-sreshtu-rusiya-news228492.html

БСП настоява България да инициира в рамките на Европейския съюз отмяна на санкциите срещу Русия, наложени й заради анексирането на Крим и пряката й роля във въоръженото отцепване от Киев на значителна част от Източна Украйна.   За целта, както съобщиха от пресцентъра на партията в четвъртък, Парламентарната група на БСП Лява България е внесла в Народното събрание предложение за решение за необходимостта от преразглеждане на политиката на санкции на ЕС във връзка с конфликта в Украйна.   В документа, подписан от Михаил Миков, Кристиан Вигенин, Ангел Найденов, Драгомир Стойнев, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Жельо Бойчев, се настоявало Народното събрание да приеме решение в три основни направления.   Първото от тях е българският парламент да се обявят против разширяването на санкциите от страна на ЕС по отношение на Русия, както и срещу налагането на санкции от страна на Русия срещу страните-членки на ЕС.   На второ място ПГ на БСП Лява България предлага НС да предложи на Министерския съвет да изготви план за поетапна отмяна на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия, който да бъде представен и одобрен на Съвета по Външни работи на ЕС.   В третата част на решението, народните представители призовават за незабавна отмяна на забраната за пътуване в ЕС на депутати от Думата и от Съвета на федерацията на Русия. Като цел на предложението се посочва улесняването на междупарламентарния диалог между ЕС и Русия.   Социалистите аргументират предложението си с твърде спорното от фактологическа гледна точка твърдение, че политиката на санкции и контрасанкции е показала своята неефективност, не е допринесла за решаването на конфликта, а от санкциите страдали преди всичко гражданите на ЕС и Русия.   ПГ на БСП Лява България е категорична, че налице е необходимост от преосмисляне и преразглеждане на тази политика, както и полагане на усилия за възстановяване на двустранния диалог.   "България може да играе позитивна роля в този процес и инициативата следва да бъде на Народното събрание", пишат вносителите.

Делото срещу Волен Сидеров за варненския инцидент започва през януари

http://web.barometar.net/66180/

Документите за сваляне на имунитета на Волен Сидеров са пристигнали в съда и делото срещу него под сигнатура НОХД 1644/14 за причиняване на телесна повреда е възобновено, съобщиха от пресцентъра на Софийски градски съд. Така пречките пред СГС отпаднаха и делото е насрочено за 28 януари от 10.30 часа. Лидерът на „Атака” е обвинен, че [...]

Земеделците избират как да се облагат доходите им през 2015 г. до края на месеца

http://econ.bg/Новини/Земеделците-избират-как-да-се-облагат-доходите-им-през-2015-г-до-края-на-месеца_l.a_i.627668_at.1.html

Всички земеделски производители трябва да изберат как да се облагат доходите им през 2015 г. до края на този месец. В случай, че изберат облагането...

"Санома" се изтегля и от Русия (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/18/2440854_sanoma_se_izteglia_i_ot_rusiia_dopulnena/?ref=rss


Финландската издателска къща "Санома" (Sanoma) продаде бизнеса си със списания в Русия на групата "Хърст Шкулев медиа" (Hearst Shkulev Media). "Санома" е подписала споразумение с "Хърст Шкулев"
за продажбата на 50 процента от издателството "Фешън прес" (Fashion Press), предаде ТАСС, като цитира съобщение на финландската компания.

Руско-американската група "Хърст Шкулев медиа" вече притежава останалите 50 процента от акциите.

В Русия "Фешън прес" издава популярните...

Гърция върви към предсрочни парламентарни избори

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/gyrciia-vyrvi-kym-predsrochni-parlamentarni-izbori-185904/

До тях вероятно ще се стигне, тъй като изборът на президент от Народното събрание едва ли ще излъчи победител

Светлана Ангелова: Не национализираме частните фондове

http://Www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4494545

- Г-жо Ангелова, защо ГЕРБ реши да направи толкова радикална промяна  с пенсионните фондове в последния момент и без консултации с бизнеса и коалиционните си партньори?
- Смятам, че това не е радикална промяна. Просто даваме право на избор на всеки гражданин, роден след 31 декември 1959 г., да направи своя избор откъде да си получава пълната
- Г-жо Ангелова, защо ГЕРБ реши да направи толкова радикална промяна с пенсионните фондове в последния момент и без консултации с бизнеса и коалиционните си партньори? - Смятам, че това не е радикална промяна. Просто даваме право на избор на всеки гражданин, роден след 31 декември 1959 г., да направи своя избор откъде да си получава пълната

Путин: Русия се нуждае от две години за да излезе от кризата

http://www.cross.bg/pytin-krizata-vreme-1444729.html

/КРОСС/ Русия се нуждае от две години за да излезе от кризата при най-лошото стечение на обстоятелства. Това заяви президентът Владимир Путин по време на голямата пресконференция днес, предаде РИА Новости. Ако ситуацията в руската икономика се влоши, ще трябва да коригираме плановете, каза той. В същото време, Путин изрази увереност, че изходът от кризата е неизбежен. Председателят също така изрази надежда, че тенденцията за намаляване на курса на чуждестранните валути и укрепването на рублата ще се запазят. Според него, за да стане това, властите планират да приложат мерките, които бяха успешно използвани през 2008 г.    

Кражба на кабели остави Ботунец без ток

http://www.cross.bg/kompaniyata-kabeli-vuzlova-1444728.html

/КРОСС/ Нагла кражба остави клиенти на ЧЕЗ без ток в кв. Ботунец в София тази нощ. Късно снощи неизвестни лица са нахлули във възлова станция „Ботунец 1" и са предизвиквали умишлено пожар с автомобилни гуми. Вследствие на пламъците са аварирали съоръжения на компанията и кварталът е останал без електрозахранване. Възползвайки се от тъмнината, крадците са прониквали в трафопост на ЧЕЗ в квартала и са изнесли 30 м медни кабели. Екипите на ЧЕЗ реагираха веднага след установяване на аварията и към 4 ч. електрозахранването в по-голямата част на квартала беше възстановено. Работата по подмяна на откраднатите кабели продължи и по-късно и към момента всички клиенти имат ток. Служители на компанията отстраняват щетите в запалената възлова станция. "Кражбите и вандализмът върху съоръжения ощетяват пряко крайните потребители на електроенергия, като причиняват прекъсване на захранването и отклоняват ресурс, който в противен случай компанията ще вложи в подобряване на услугата.Посегателствата непрекъснато зачестяват и основната причина за това е липсата на ефективни наказания срещу подобни престъпления в настоящата нормативна уредба", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България. От началото на годината до момента вследствие на кражба са подменени близо 80 хил. м кабели средно напрежение, а от трансформатори на компанията са източени 44 т трансформаторно масло

Коледари огласиха с песни и наричане община Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=274470

Коледари огласиха с песни и наричане за здраве и успехи община Варна. Празникът откриха 26 малчугани от 12-те детски ясли във Варна. Атрактивните им изпълнения в цветни костюми – стихче на Снежанка, танц на джуджетата и коледен народен танц, бяха специален поздрав за кмета Иван Портних и неговия екип, съобщиха от Общината за Moreto.

БСП иска от президента вето на споразумение, с което България ще плаща 4 млн. лева на германска фирма

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/18/2440860_bsp_iska_ot_prezidenta_veto_na_sporazumenie_s_koeto/?ref=rss


БСП призова президентът Росен Плевнелиев да наложи вето и на приетата вчера от парламента ратификация на споразумението между Министерския съвет и Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия, което предвижда българското Министерство на икономиката да постигне съгласие за покриване на щета, нанесена на фирмите "Цемеко" ООД - София, и Кlosters Beteiligungsgesellschaft mbH - Кемпен, и да им плати 2 млн. евро.

Става въпрос за нереализиран проект за завод за цимент...

Видео: Слънчево куче, или свободен ден сред снеговете

http://www.dnevnik.bg/video/2014/12/18/2439871_video_slunchevo_kuche_ili_svoboden_den_sred_snegovete/?ref=rss


Между заснежените върхове над Барилош, Аржентина, хижата Рефугио Фрей е единствената защита от брулещите ветрове и привлича всякакви странници.

Когато кучето Конга и скиорът Сантиаго Гусман пристигат там, хълмовете оживяват с неподправената радост на две свободни души, които просто прекарват един свободен ден заедно.

Видео: Слънчево куче

http://www.dnevnik.bg/video/2014/12/18/2439871_video_slunchevo_kuche/?ref=rss


Между заснежените върхове над Барилош, Аржентина, хижата Рефугио Фрей е единствената защита от брулещите ветрове и привлича всякакви странници.

Когато кучето Конга и скиорът Сантиаго Гусман пристигат там, хълмовете оживяват с неподправената радост на две свободни души, които просто прекарват един свободен ден заедно.

В Колумбия пускат банкноти с лика на Маркес

http://www.cross.bg/markes-garsiya-banknoti-1444727.html

/КРОСС/Колумбия ще емитира банкноти с лика на нобеловия лауреат Габриел Гарсия Маркес, който почина на 17-и април в Мексико, където живееше от 60-те години на миналия век, предаде Франс прес. Решение за това беше гласувано в парламента в понеделник. Текстът задължава Централната банка да отпечата изображението на автора на "Сто години самота" и "Любов по време на холера" върху бъдещи емисии банкноти или монети. Документът предвижда и план за съхраняване на наследството на Габриел Гарсия Маркес, както и програма за отпускане на стипендии на негово име на студенти по журналистика и кино. През ноември колумбийското правителство изрази публично съжалението си, че архивите на писателя не могат да останат в Колумбия, след като стана ясно, че семейството на Гарсия Маркес ги е преотстъпило на Тексаския университет, в чиято библиотека се пазят архивите на прочути автори като американеца Уилям Фокнър, аржентинеца Хорхе Луис Борхес, ирландеца Джеймс Джойс.  

Намалиха с едно обвиненията срещу Пенгезов

http://www.bnews.bg/article-124723

Отстраненият председател на Софийския апелативен съд обясни пред медиите, че от 4 обвиненията вече са 3, тъй като две са обединени като продължаващо престъпление.

Балкански митници - теория на чешмата

http://Www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4494541

Процесът в Кюстендил показва колко професионално работи системата за събиране на рушвети

Оня ден в Кюстендил тръгна делото срещу митничари, които според обвинението са рекетирали тираджии, пътуващи към Македония, Албания, Косово и Черна гора. По ценораспис. Караш товар към Прищина - 400 евро, искаш да разтовариш в Скопие - 150 евро
Процесът в Кюстендил показва колко професионално работи системата за събиране на рушвети Оня ден в Кюстендил тръгна делото срещу митничари, които според обвинението са рекетирали тираджии, пътуващи към Македония, Албания, Косово и Черна гора. По ценораспис. Караш товар към Прищина - 400 евро, искаш да разтовариш в Скопие - 150 евро

The National Interest: Русия има козове за решаването на икономическите проблеми

http://www.cross.bg/rysiya-ryblata-stranata-1444726.html

/КРОСС/ Въпреки рязкото падане на рублата, крайно ниските цени на петрола и санкциите на Запада, слуховете за това, че Русия се намира на прага на краха са преждевременни. Това пише журналистът от The National Interest Николас Гвоздев, цитиран от РИА Новости. Трудностите, които претърпява руската икономика са крайно сериозни и оказват огромен натиск върху властите на страната. Руският президент обаче, разчита на това, че кризата ще се окаже краткосрочна и ще успее да преодолее трудностите, без да отстъпи пред Запада. Въпреки трите фактора, които се отразяват пагубно върху икономическата ситуация в Русия, а именно обезценяването на рублата, катастрофалното падане на цената на петрола и санкциите, въведени от Запада, Русия не бива да бъде зачертавана от списъка, тъй като тя притежава ресурси за възстановяване, убеден е експертът. Преди всичко, трябва да помним, че голяма част от руския износ, в частност енергоресурсите, оборудването за АЕЦ, както и оръжието се плащат в долари и евро. Дори предвид понижаването на световните цени на енергоносителите, обезценяването на рублата в този случай означава, че разходите на подобни компании –заплати, купуване на родни стоки и услуги и т.н, компенсират падането на цените, тъй като западните борси в момента купуват повече руска валута, пише журналистът

Емил Радев: Европейските средства за възстановяване на щетите от наводненията са дълго очаквана помощ

http://web.barometar.net/66179/

Според българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев приемането на бюджета на Европейския съюз за 2015г. и коригиращите бюджети за 2014г. ще подпомогне по-бързото възстановяване на регионите, засегнати от наводнения през тази година. „Отпуснатите средства от Фонд „Солидарност“, макар и недостатъчни за покриване на всички щети от наводненията, са дълго очквана помощ, която сега трябва да [...]

ЕС обяви намерeнието си да засили санкциите в Кримския полуостров

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/12/18/2440881_es_obiavi_namerenieto_si_da_zasili_sankciite_v/?ref=rss


Европейският съюз ще разшири забраната на инвестициите в Крим като мярка срещу руския добив на нефт и газ в Черно море, заявиха представители от Брюксел пред "Ройтерс". Новото решение предвижда забрана на "продажбата, доставките и износа на стоки и технологии".

Засилените санкции също така ще забранят на гражданите от ЕС да купуват или финансират кримски компании.

Очаква се европейските лидери да обявят официално новите санкции на срещата на върха, която се провежда на 18...

ЕС обяви намернието си да засили санкциите в Кримския полуостров

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/12/18/2440881_es_obiavi_namernieto_si_da_zasili_sankciite_v/?ref=rss


Европейският съюз ще разшири забраната на инвестициите в Крим като мярка срещу руския добив на нефт и газ в Черно море, заявиха представители от Брюксел пред "Ройтерс". Новото решение предвижда забрана на "продажбата, доставките и износа на стоки и технологии".

Засилените санкции също така ще забранят на гражданите от ЕС да купуват или финансират кримски компании.

Очаква се европейските лидери да обявят официално новите санкции на срещата на върха, която се провежда на 18...

BlackBerry се завърна в 2008 г. с новия си смартфон

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/12/18/2440690_blackberry_se_zavurna_v_2008_g_s_noviia_si_smartfon/?ref=rss


BlackBerry смята, че в ерата на смартфоните със сензорни екрани потребителите имат нужда от бутони. Много бутони. Компанията представи своя нов смартфон BlackBerry Classic, с който на пръв поглед се връща в 2008 г., поне от гледна точка на дизайна.

BlackBerry Classic следва дизайна на гамата Bold от 2008 г. Устройството използва 3.5-инчов сензорен екран, който е с резолюция 720х720 пиксела. Под него са класическите за BlackBerry бутони за управление и навигация на интерфейса и QWERTY...

Министерство на отбраната премахва гранатата в кв. Стрелбище в София

http://Www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4494607

Екипи на Министерство на отбраната ще премахнат гранатата в столичния квартал Стрелбище. Министерството е уведомено за случая и ще предприеме необходимите мерки, съобщиха от пресцентъра на СДВР, цитирани от "Фокус".
Сигналът за намерената граната бе подаден между 09:00-10:00 часа. Екипи на полицията са отцепили района.
Екипи на Министерство на отбраната ще премахнат гранатата в столичния квартал Стрелбище. Министерството е уведомено за случая и ще предприеме необходимите мерки, съобщиха от пресцентъра на СДВР, цитирани от "Фокус". Сигналът за намерената граната бе подаден между 09:00-10:00 часа. Екипи на полицията са отцепили района.

2/3 сред българите оптимисти за бъдещето на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=274465

Броят на европейците, които имат положително мнение за ЕС, е нараснал от 35% през юни до 39% през ноември т.г. Това показват данните на проучването "Стандартен евробарометър", огласени вчера. Есенното издание на това проучване за 2014 г.

НАСА подготвя кацането на астронавти върху астероид

http://Www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4494593

Космическото ведомство на САЩ НАСА подготвя кацането на американски астронавти върху астeроид, въпреки че още не е решено как ще протече сложната и рискована операция, съобщи ТАСС.
Агенцията цитира думите на директора на ведомството Робърт Лайтфут,  че решението за мисията НАСА ще бъде взето в началото на 2015 г.
Космическото ведомство на САЩ НАСА подготвя кацането на американски астронавти върху астeроид, въпреки че още не е решено как ще протече сложната и рискована операция, съобщи ТАСС. Агенцията цитира думите на директора на ведомството Робърт Лайтфут,  че решението за мисията НАСА ще бъде взето в началото на 2015 г.

Потвърдиха присъдата на кмета на Ковачите, причинил смърт на пътя в нетрезво състояние

http://pik.bg/потвърдиха-присъдата-на-кмета-на-ковачите-причинил-смърт-на-пътя-в-нетрезво-състояние-news262929.html

Потвърдиха присъдата на кмета на Ковачите, причинил смърт на пътя в нетрезво състояние

Апелативен съд Бургас потвърди наложеното на подсъдимия Атанас Гурков наказание 3 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години, пише topnovini.bg.

Той е признат за виновен в това, че на 17 декември 2013 г. в землището на Сливен, по главен път ІІ-66 при управление на моторно превозно средство – лек автомобил марка „Ауди”, нарушил правилата по Закона за движение по пътищата - забраната водачите на пътни превозни средства да управляват под въздействие на алкохол, изискването участниците в движението да съобразяват своето поведение с пътните знаци, като се движил с превишена скорост и по непредпазливост причинил смъртта на мъж от. Сливен, като деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол 2,06 промила.

Апелативен съд Бургас извърши ревизия на постановената от Окръжен съд Сливен на 17 септември 2014 г. присъда спрямо Гурков по негова жалба. При проверката се установява, че първата инстанция е разгледала делото по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обвинителния акт. Въззивният съдебен състав намира приетата от решаващия съд фактическа обстановка за безспорно установена от събраните по делото доказателства. Апелативен съд Бургас споделя изцяло изводите, че в резултат на алкохолно опиянение и забавени реакции на подсъдимия, както и поради движението му с превишена скорост, той е загубил контрол над управлявания от него автомобил, не е възприел правилно намиращия се пред него „Фолксваген“, което е довело до произшествието.

Въззивният съд коментира, че направеното от Гурков искане за събиране на нови доказателства не може да бъде уважено. Той се е лишил от това право, давайки съгласие за разглеждане на делото в първата инстанция по института на съкратеното съдебно следствие.

Апелативен съд Бургас намира, че обосновано наказанието му е определено при превес на смекчаващите вината обстоятелства в пределите на минималния, предвиден в закона размер и го е лишил от право да управлява моторно превозно средство за минималния допустим в закона срок.

Като неоснователно е преценено и оплакването на Гурков за допуснати съществени процесуални нарушения.

Въззивният съд намери за основателно искането на двамата частни обвинители и осъди подсъдимия да заплати сторените от тях разноски по делото.

Решението на Апелативен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

 

Най-вълнуващите технологични продукти на 2015 г.

http://www.cross.bg/versiya-microsoft-ipad-1444725.html

/КРОСС/Дългоочакваният часовник Apple Watch ще дебютъра в САЩ в началото на 2015 г. Той със сигурност ще бъде един от вълнуващите технологични продукти на годината. Какви още иновации очакват феновете в потребителската електроника след Нова година? Стиви Ковач се опитва да обобщи тенденциите в Business Insider: Windows 10 трябва да оправи много проблеми на Window 8. Новата операционна система на Microsoft е проектирана да работи на всякакви устройства - PC, смартфони, лаптопи и Xbox игри. Освен това тя ще може да променя интерфейса си при превключване на устройството, което използваме, благодарение на възможност, наречена Continuum. Смята се, че ще бъде представена в края на 2015 г. Samsung има големи планове за Galaxy S6. Още интелигентни часовници ще дойдат от Samsung. Южнокорейската компания съобщи наскоро, че ще започне масово производство на устройства като телефони с огъващ се екран през следващата година. Microsoft може би ще представи миниверсия на таблета си Surface. Apple работи по дори по-голяма версия на iPad с 12-инчов екран, по сведения на Bloomberg от август. Освен това се очаква в началото на следващата година тя да представи т.нар. iPad Pro. Очаква се и нова версия на HTC One през март или април 2015 г.Oculus Rift - устройството за създаване на виртуална реалност, което впечатли дотолкова Марк Зукърбърг, че той купи едноименната компания за 2 млрд. долара, се очаква да стартира на пазара в края на 2015 г. За начало ще се ползва предимно за видео игри

Министерство на отбраната премахва гранатата в кв. Стрелбище в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4494595

Екипи на Министерство на отбраната ще премахнат гранатата в столичния квартал Стрелбище. Министерството е уведомено за случая и ще предприеме необходимите мерки, съобщиха от пресцентъра на СДВР, цитирани от
Екипи на Министерство на отбраната ще премахнат гранатата в столичния квартал Стрелбище. Министерството е уведомено за случая и ще предприеме необходимите мерки, съобщиха от пресцентъра на СДВР, цитирани от "Фокус". Сигналът за намерената граната бе подаден между 09:00-10:00 часа. Екипи на полицията са отцепили района.

Пуснаха под домашен арест шефа на ДАИ-Плевен

http://pik.bg/пуснаха-под-домашен-арест-шефа-на-даи-плевен-news262928.html

Пуснаха под домашен арест шефа на ДАИ-Плевен

„Домашен арест“ е постановената от вчера мярка на Николай Николов, шефът на Регионална дирекция „Автомобилна администрация“-Плевен, който бе задържан на 23 октомври по обвинения в изнудване и получаване на подкупи. Николов бе с наложена мярка „задържане под стража“, която бе потвърдена и от Апелативния съд във Велико Търново.

От вчера обаче Николов е под домашен арест, става ясно от съобщение на Окръжния съд в Плевен, пише topnovini.bg.

Соченият за дясна ръка на Николов и помагач при получаването на единия от подкупите Георги Мъцин е освободен под парична гаранция в размер на 1000 лв. Той също бе с наложена мярка „задържане под стража“.

Единствено в ареста е оставен Илко Илиев. Неговата мярка остава непроменена.

Ще припомним, че при акция на спецзвеното за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС на 23 октомври бяха задържани директорът на Регионална дирекция „Автомобилна администрация“- Плевен Николай Николов, Георги Мъцин, инспектор, и Илко Илиев, собственик на транспортна фирма.  Срещу тримата бяха повдигнати обвинения за престъпления, извършени в периода юли – октомври 2014 г. Николов е с три повдигнати обвинения за това, че чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение е поискал и приел подкуп в размер на 4000 лв., че е поискал и приел подкуп в размер на 1000 лв. и за незаконно държане на боеприпаси (46 патрона).

Деянията са извършени в условията на продължавано престъпление. Георги Мъцин е обвинен като помагач на Николов при получаване на подкупа в размер на 1000 лв.

Илко Илиев и обвинен като помагач на Николов при искане и получаване на подкупа в размер на 4000 лв. Второто обвинение на Илиев е за незаконно държане на боеприпаси (14 патрона).

 

Картините на две пернишки деца красят коледния календар на Държавната агенция за закрила на детето

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kartinite-na-dve-pernishki-deca-krasyat-koledniya-kalendar-na-durjavnata_36452/

Днес НЧ “Миньор-2005” получи най-големия коледен подарък. В календара си за 2015 година Държавната агенция за закрила на детето публикува рисунките на две пернишки деца, възпитаници на Арт академията ни, модул “Изобразително изкуство” с ръководител Йоана Николова.

Творбата на деветгодишната Гергана Анева е използвана за илюстрация на месец март, а тази на връстничката й Яна Михайлова – за месец юни.

Чудесно е, че детското творчество и на Перник...

Продължава

Коледен благотворителен базар от 18 до 23 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_433248.html

От 18 до 23 декември сдружение "На Ти с Природата" организира Коледен благотворителен базар  в помощ на животните. Може да посетите базара всеки ден от 11 до 20 часа на адрес София, ул. „Иван Вазов” №15 . На него ще може да намерите специалните настолни и стенни календари за 2015 г. с животни, много интересни вещи, книги и играчки, както и  ръчно изработени красоти и домашни сладки и соленки за празничната трапеза. Както винаги, връзката с посетителите ще е двупосочна, като всеки желаещ ще може да даде своя подпис в подкрепа на затварянето на зоопарковете, които не отговарят на изискванията на европейската директива. Също така ще можете да подпомогнете каузата, дарявайки за базара вещи, които не ползвате, но биха зарадвали друг. "Базарът-разпродажба за нас е прекрасен начин да събирем средства, с които да помогнем на животните. Вие пък ще можете да се обзаведете с нещо, от което имате нужда или харесвате, да купите подаръци за близките си за предстоящите празници", пишат от сдружението. Събраните средства ще бъдат използвани за покриване на разходите, които кампанията "Да намалим страданието" не поема: кастрации, храна, престой в хотел (при нужда), транспорт на бездомни животни при нужда и т.н. "С другата част искаме да организираме обучения в малки населени места за отговорно и добро отношение към животните, като за тази цел отпечатаме подходящи материали", изтъкват природозащитниците.

Община Варна планира ремонт на алеите и озеленяване в Морската градина

http://web.barometar.net/66178/

Амбицията ни е през 2015 година да започнем ремонт на алеите в Морската градина, за целта сме отправили искане те да бъдат предоставени на общината за стопанисване, тъй като са държавна собственост, съобщи пред журналисти кметът Иван Портних. Той посочи, че към момента се прави проектиране за предстоящите дейности.  Обновяването на парка ще бъде в [...]

НАСА подготвя кацането на астронавти върху астероид

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4494580

Космическото ведомство на САЩ НАСА подготвя кацането на американски астронавти върху астeроид, въпреки че още не е решено как ще протече сложната и рискована операция, съобщи ТАСС.
Агенцията цитира думите на директора на ведомството Робърт Лайтфут,  че решението за мисията НАСА ще бъде взето в началото на 2015 г.
Космическото ведомство на САЩ НАСА подготвя кацането на американски астронавти върху астeроид, въпреки че още не е решено как ще протече сложната и рискована операция, съобщи ТАСС. Агенцията цитира думите на директора на ведомството Робърт Лайтфут,  че решението за мисията НАСА ще бъде взето в началото на 2015 г.

Митничари спипаха близо 1 300 литра нелегален алкохол в частна къща

http://pik.bg/митничари-спипаха-близо-1-300-литра-нелегален-алкохол-в-частна-къща-news262926.html

Митничари спипаха близо 1 300 литра нелегален алкохол в частна къща

Митничари откриха близо 1 300 литра нелегален алкохол в частна къща в сунгурларското село Грозден. Това съобщиха от митницата в Бургас, предаде БТА.

Домът на двама съпрузи бил превърнат в импровизиран склад за нелегални акцизни стоки. При проверката са открити 126 туби от по 10 и 11 литра с наливна ракия. Алкохолът е от три различни партиди, но за нито една от тях няма документи за изваряване и заплащане на акциз. Ракията е държана в заключен до къщата навес.

В къщата са открити и нелегални цигари. Митническата мобилна група е намерила 96 кутии Palladium и 5 кутии Diva slims, за които жената признала, че са нейни. Предстои съставяне на два акта за установяване на акцизно нарушение.

Златото се изкачи нагоре

http://econ.bg/Новини/Златото-се-изкачи-нагоре_l.a_i.627655_at.1.html

Златото се изкачи нагоре, след като предишните дни падна до най-ниското си ниво за последните две седмици, информира „Блумбърг“. Кюлчето за...

Diageo: Растежът на алкохолната индустрия в САЩ се забавя

http://www.investor.bg/novini/346/a/diageo-rastejyt-na-alkoholnata-industriia-v-sasht-se-zabavia-185903/

Производителят на алкохол отчете по-слаби от очакваното продажби за Деня на благотворителността

Хитови заглавия в Мтел видеотека с 50% отстъпка

http://www.cross.bg/mtel-zaglaviya-videoteka-1444724.html

/КРОСС/ В празничните дни много изненади очакват клиентите на телевизия от Мтел. Те вече могат да открият в Мтел видеотека касови продукции като „Аз, проклетникът", „Хрониките на Нарния: Плаването на Разсъмване", сериите „Ледена епоха" и „Нощ в музея", „Животът на Пи" и „Рио" с 50% отстъпка. Така цената на семейните блокбъстъри пада от 3,99 на 1,99 лв. за 15 хитови заглавия във видеотеката на телекома. В навечерието на коледните празници Мтел ще зарадва ползвателите на домашната видеотека още и с атрактивна листа от комедии. Сред заглавията са „Отмъщение по женски", „Тами", „Лоши думи", „Заедно по принуда" и „Хубавата сестра". В момента абонатите на цифровата телевизия на Мтел имат достъп до над 1000 заглавия, сред които популярни сериали, кино хитове, музика и детски филми.

Чичак преби 13-годишен до стадиона във Враца

http://www.bnews.bg/article-124720

Непознат мъж преби 13-годишно момче в близост до стадиона във Враца.

НАСА подготвя кацането на астронавти върху астероид

http://www.cross.bg/nasa-asteroid-astronavti-1444723.html

/КРОСС/Космическото ведомство на САЩ подготвя кацането на американски астронавти върху астeроид, но още не е решено по какъв сценарий ще протече тази сложна и рискована операция, предаде агенция ТАСС. Решението за мисията НАСА ще вземе в началото на 2015 година, съобщи помощникът на директора на ведомството Робърт Лайтфут. Засега се разглеждат два варианта за бъдещия "лов" на астероида. Първият от тях предвижда към неголямо небесно тяло с диаметър 10 метра да бъде спуснат автоматичен апарат, който да го обвие в метална мрежа и да го изпрати на устойчива орбита около Луната. Вторият вариант разглежда възможността на окололунна орбита да бъде доставен не целият астероид, а само негов фрагмент с размер на морена. Във всички случаи подобна мисия ще може да бъде реализирана не по-рано от пет години. След това, към 2025 година НАСА възнамерява да отправи към астероид или към негов фрагмент, който ще орбитира около Луната, пилотиран кораб с екипаж. За тази цел вероятно ще бъде използван новият кораб "Орион", който на 5 декември успешно завърши своя първи изпитателен полет. Космическото ведомство на САЩ се надява през 30-те години на този век с него да бъде осъществено първото пътешествие на човек до Марс.  

Датски архитекти проектираха новата централа на МОК в Лозана

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/12/18/2438585_datski_arhitekti_proektiraha_novata_centrala_na_mok_v/?ref=rss


Движение, гъвкавост и устойчивост - върху тези основни принципи се гради проектът за нова централа на Международния олимпийски комитет (МОК), която ще бъде изградена в швейцарския град Лозана. 

Дизайнът е дело на датското архитектурно студио 3XN, а сградата ще бъде построена в непосредствена близост до сегашната централа на МОК край Женевското езеро. 



Фасадата на сградата е с неправилна вълнообразна форма и изглежда различно, погледната от всеки ъгъл, като...

Наградиха Иван Портних с приза „Кмет на годината 2014“

http://www.moreto.net/novini.php?n=274468

Кметът на Варна Иван Портних получи наградата „Кмет на годината 2014“, определена в национален конкурс „Най-добър социален партньор – кмет“, от Синдиката на българските учители и Европейския синдикален комитет по образование. Отличието му бе връчено днес от регионалния председател на синдиката Веселин Рашев, научи Moreto.

Случаите на болни в Пернишка област растат

http://www.zapernik.com/obshtestvo/sluchaite-na-bolni-v-pernishka-oblast-rastat_36451/

Случаите на грип и остри респираторни заболявания в Перник расте, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града. Служителите на инспекцията са отчели 135 души, заболели от грип и ОРЗ, като за преходния период болните са били 89.

По отношение инфекциозните заболявания в Пернишка област е спокойна. Регистрирани са 15 случаи на остри заразни болести срещу 16 случаи за същия период на предходната седмица (без ОРЗ и грип).

От тях: 1 случай на Варицела, 6 случаи на Скарлатина...

Продължава

България предала Русия? А плува ли корабче?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4493610

Онзи ден имах удоволствието да разговарям за втори път с руската красавица Даря Асламова – нашумялата кореспондентка и бивша сексбомба на “Комсомолская правда”, която от време на време гастролира в нашата глуха провинция, за да посъбере фрази от видни български интелектуалци, публицисти и други умни глави. След това пише едни интересни статии за
Онзи ден имах удоволствието да разговарям за втори път с руската красавица Даря Асламова – нашумялата кореспондентка и бивша сексбомба на “Комсомолская правда”, която от време на време гастролира в нашата глуха провинция, за да посъбере фрази от видни български интелектуалци, публицисти и други умни глави. След това пише едни интересни статии за

Няма да си дам имунитета, Цачева не е главен прокурор!

http://www.bnews.bg/article-124722

Очевидно е, че Цецка Цачева се изживява като главен прокурор. Доколкото знам, на този пост все още е Сотир Цацаров, каза Мая Манолова пред BPost.bg.

Правосъдният министър разкритикува решението на ВСС за изграждане на нов софтуер

http://www.cross.bg/softyer-prodykt-reshenie-1444722.html

/КРОСС/Министърът на правосъдието Христо Иванов остро разкритикува вчерашното решение на Висшия съдебен съвет за откриването на обществена поръчка за незабавно изграждане на нов централизиран софтуер за случайно разпределение на делата. Според него решението за нов програмен продукт трябва да бъде взето едва след като бъде чут анализът на IT специалистите, които Съветът ще изслуша по-късно днес. Решението за незабавно стартиране на процедура с нова обществена поръчка, без да е анализиран докладът на проверката, която те сами поставиха, е страшно притеснително и продължава да ме кара да мисля за необходимостта някой да го разработи този софтуер. Начинът, по който се подхожда, самият факт, че те отново смятат сами те да си го възложат, няма външен контрол върху процеса на разработване на задание и самото провеждане на разработката, също продължава да ме смущава... че ние имаме същите хора, по същия начин, след като години наред отчитаха наличието на проблем, сега ще правят нов софтуер. Това някак си не изглежда добре, коментира Иванов.  По-рано Соня Найденова от ВСС обясни, че решението на Съвета за незабавната процедура за софтуера не налага непременно актуализиране на бюджета на съдебната власт. Решението от вчера е свързано с по-дългосрочната цел, а именно установяване на един централизиран продукт. Съществува неяснота относно това колко ще струва изработването на такъв продукт

Реформи не се правят с магическо заклинание

http://Www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4494549

Липсата на управленска хомогенност породи разминаването межд ГЕРБ и РБ за пенсиите


Скандалите около неслучващата се пенсионна реформа ни препращат към политологичната книжнина. Там понятието реформа се дефинира като последователност от управленски действия, чрез които се влияе върху ефективността и подобряването на дейността на дадена
Липсата на управленска хомогенност породи разминаването межд ГЕРБ и РБ за пенсиите Скандалите около неслучващата се пенсионна реформа ни препращат към политологичната книжнина. Там понятието реформа се дефинира като последователност от управленски действия, чрез които се влияе върху ефективността и подобряването на дейността на дадена

Катето Евро става баба през април

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4494555

Внучето на Катето Евро ще се роди през април, съобщи гордата баба в ефира на
Внучето на Катето Евро ще се роди през април, съобщи гордата баба в ефира на "Нова телевизия". Дни след излизането си от къщата на риалити формата „Биг брадър ол старс” актрисата си пожела след това да има и сватба, защото държи на тези неща, тъй като е старомодна. Катето Евро призна, че още когато синът й Сашо Кадиев и приятелката му Таня са били

Конгресмени критикуват Обама за Куба, американците го подкрепят

http://www.mediapool.bg/kongresmeni-kritikuvat-obama-za-kuba-amerikantsite-go-podkrepyat-news228491.html

Конгресмени и от двете основни политически партии в САЩ подложиха на критики президента Барак Обама за промяната на отношенията с Куба, но американците като цяло са благосклонни към подобряването на тези отношения. Това показва проучване на Ипсос, цитирано от Ройтерс. По-малко от 20 на сто от американците са против установяването на дипломатически отношения с Куба, показва анкетата с участие на 31 хиляди души. Над 40 на сто от запитаните подкрепят сближаването, 39 на сто са били несигурни. В близкия до Куба щат Флорида 47 на сто поддържат установяването на дипломатически отношения, а 22 на сто са против.   Обама обяви в сряда, че САЩ ще възстановят дипломатическите отношения с Куба, прекъснати преди повече от половин век. Данните за проучването са били събрани преди това, в периода между 10 юли и 9 октомври. Резултатите може да помогнат на Обама да убеди Конгреса да вдигне ембаргото над Куба, заяви Джулия Кларк, експерт в Ипсос. Тя прогнозира, че обществената подкрепа за решението на президента ще продължи да нараства.   Историческа среща на върха Президентите на САЩ и Куба, Барак Обама и Раул Кастро ще присъстват на Срещата на върха на Америките през април в Панама, съобщи ДПА. Това ще сложи край на дългогодишните спорове на Вашингтон и Хавана с Организацията на американските държави (ОАД), която е главен организатор на тези форуми. Миналата седмица Панама съобщи, че Кастро ще присъства на срещата. Сега Белият дом потвърди участието и на Обама.   Членството на Куба в ОАД бе замразено през 1962 г. и тя никога не е участвала в Среща на върха на Америките - форум проведен за първи път през 1994 г. в рамките на организацията, посочва ДПА.   Макар че през 2009 г. ОАД размрази членството на комунистическата страна, тя така и не е подала официално молба за връщане в организацията. Редица държави заплашиха да бойкотират Срещата на върха на Америките в Панама, ако Куба не присъства.   Представители на Белия дом признаха, че дългогодишните спорове около този форум са "огромно бреме" за отношенията на Съединените щати със Западното полукълбо. Те отбелязаха, че на последната Среща на върха на Америките, през 2012 г. в Колумбия е бил постигнат много малък напредък по редица въпроси, като сигурността, търговията и борбата с наркотрафика, тъй като голяма част от латиноамериканските страни са използвали форума предимно, за да окажат натиск върху Обама по кубинския въпрос. Те дали на президента на САЩ да разбере, че това ще е последното им участие в Среща на върха на Америките без Куба. Обявеното в сряда възстановяване на отношенията между Съединените щати и Куба след повече от половин век вражда бе приветствано в Латинска Америка. Това е "голяма, голяма новина за цялото полукълбо", възкликна колумбийският президент Хуан Мануел Сантос.   Бразилската му колега Дилма Русеф видя в американско-кубинското помирение "сигнали за промяна на цивилизацията". Споразумението е "пример за целия свят" как да бъдат уреждани конфликти, подчерта тя.   Тайни преговори още от 2013 година Процесът, довел до историческия пробив в отношенията между САЩ и Куба, е започнал през пролетта на 2013 г., когато Барак Обама е дал разрешение за тайни разговори с Куба, съобщи Ройтерс, като се позова на високопоставен член на президентската администрация, пожелал анонимност. Президентът е приложил същата тактика преди възобновяването на ядрените преговори с Иран, отбеляза агенцията. В продължилите месеци разговори в Канада и Ватикана е участвал един от най-близките съветници на Обама. Президентът беше убеден, че "ако има нещо във външната политика на САЩ с изтекъл срок на годност, то това е политиката към Куба", казал източникът.   По думите му папата изпратил в началото на това лято лични писма до Обама и кубинския лидер Раул Кастро, в които ги призовал да си разменят затворници и да подобрят двустранните отношения.   По време на аудиенцията на Обама при папата през март във Ватикана двамата говорили главно за хода на тайните преговори.   Сенаторът демократ от Илинойс Ричард Дърбин потвърди пред Ройтерс, че Франциск е изиграл ключова роля. По думите му в дипломатическия процес е участвал и архиепископът на Хавана кардинал Хайме Ортега. През това лято държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял четири пъти по телефона с кубинския външен министър, като са обсъждали само съдбата на осъдения за шпионаж в Куба Алън Грос, каза друг източник.   По думите му първите разговори очи в очи за размяната на затворници и възстановяване на дипломатическите отношения са се състояли през юни 2013 г.   Ръководители на преговорния екип на САЩ са били Бен Роудс, заместник-съветник по националната сигурност, и Рикардо Сунига, водещ експерт по въпросите на Латинска Америка в Съвета за национална сигурност. Засега не се известни имената на кубинските преговарящи.

Георги Господинов е най-четеният български автор за 2014 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_433242.html

Георги Господинов е най-четеният български автор за 2014 г., съобщи директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова при връчването на наградите на СБ за тази година. Най-популярни са книгите "Естествен роман" , "Физика на тъгата" и "И всичко стана луна", като всяка от книгите е заемана повече от 100 пъти.  Господинов отдаде благодарност на всичките си читатели при получаването на дипломата за най-четен автор и допълни, че "заради тях си струва една книга да бъде написана".  Следващи в класацията са Милен Русков, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев и поетът Марин Бодаков.  Класацията е базирана на броя заемания на книгите на съответните автори, каза Цинзова и отбелязва, че сред причините тези творци да са по-предпочитани е, че са най-активни при връзката с читателите си.

Катето Евро става баба през април

http://Www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4494568

Внучето на Катето Евро ще се роди през април, съобщи гордата баба в ефира на "Нова телевизия". Дни след излизането си от къщата на риалити формата „Биг брадър ол старс” актрисата си пожела след това да има и сватба, защото държи на тези неща, тъй като е старомодна.
Катето Евро призна, че още когато синът й Сашо Кадиев и приятелката му Таня са били
Внучето на Катето Евро ще се роди през април, съобщи гордата баба в ефира на "Нова телевизия". Дни след излизането си от къщата на риалити формата „Биг брадър ол старс” актрисата си пожела след това да има и сватба, защото държи на тези неща, тъй като е старомодна. Катето Евро призна, че още когато синът й Сашо Кадиев и приятелката му Таня са били

Росица Янакиева: Предложението на ГЕРБ за промени в пенсионната система е прибързано

http://www.cross.bg/gerb-rositza-sistema-1444721.html

/КРОСС/ Предложението на ГЕРБ за промени в пенсионната система е прибързано, необсъдено и извадено от една цялостна концепция за реформа в системата, коментира зам.-председателят на Народното събрание Росица Янакиева в интервю за TV7. Според нея готвените мерки целят да напълнят касата на НОИ, но не смята, че чрез тази мярка ще се постигнат търсените цели. „Предложението на ГЕРБ води до трус в общественото мнение, до излишни напрежения, при това, при условия, при които не са отчетени разписаните в Декларацията между коалиционните партньори условия, при които ще се вземат решения". Решението на ПП АБВ по темата е политическо и ще бъде взето на заседание на ИС на партията. Тя определи като смущаващ начина, по който от ГЕРБ са взели решението и смята че това сочи неуважение към партньорите в управлението.

Над 80 процента от руснаците подкрепят Путин въпреки срива на рублата

http://www.mediapool.bg/nad-80-protsenta-ot-rusnatsite-podkrepyat-putin-vapreki-sriva-na-rublata-news228490.html

Над 80 процента от руснаците продължават да подкрепят президента Владимир Путин въпреки международната изолация и срива на рублата, показва проучване на общественото мнение, цитирано от Асошиейтед прес.   Според изследването на института НОРК (NORC) по поръчка на Асошиейтед прес, рейтингът на Путин е 81 процента. Анкетата е била проведена между 22 ноември и 7 декември - след началото на главоломното падане на курса на руската национална валута. Проучване, осъществено в същия период от центъра "Левада", най-авторитетния независим руски социологически институт, измери рейтинга на Путин на 74 процента. 69 процента от участниците в допитването на АП смятат, че части от Украйна изконно са руски. Над 60 процента от анкетираните жители на столицата Москва признават, че икономическото им положение се е влошило. Тази негативна констатация споделят по-малко от половината от участвалите в допитването хора от провинцията. Повечето руснаци смятат своя президент не за причината, а зарешението на тежките проблеми, пред които е изправена страната,отбелязва АП.   Въпреки че Русия стана по-авторитарна държава при управлението на Путин, подкрепата за него изглежда истинска. Много анализатори обаче коментират, че високият рейтинг на руския президент няма особено значение, предвид контрола на Кремъл върху информацията.

Зимният ни туризъм е в разруха заради малка група еколози

http://www.bnews.bg/article-124721

Единствените ни четири туристически центъра Банско, Пампорово, Боровец и Витоша разполагат с едва около 200 км писти и около 50 лифтови съоръжения. Природните дадености на нашата страна предопределят по-интензивно развитие на зимните спортове. За последните 25 години, с изключение на модернизираната ски зона Банско и няколко нови съоръжения в Боровец и Пампорово, нищо съществено не е изградено, се казва в отворено писмо на Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“.

Д-р Ваньо Шарков: Децата в България умират повече отколкото в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=274455

„Макар и да имаме успехи в здравеопазването, далеч сме от това, което е в ЕС”, коментира в предаването „Здравей, България” зам.-министърът по здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Тази статистика е и причината за драстичните промени, които властта готви в областта на здравеопазването.

„Еврофутбол” създаде луксозен календар „Спортни таланти – 2015”

http://www.cross.bg/sofiya-talanti-kalendar-1444720.html

/КРОСС/ „Еврофутбол" създаде луксозен календар „Спортни таланти - 2015", за да отпразнува края на едноименната си програма за тази година и старта на новата 2015-та. На всеки отделен месец е изобразен един представител на олимпийските спортове, които са част от програма „Спортни таланти" за 2014 г. в характерни пози. Снимките са дело на професионалния фотограф Дилян Марков и се проведоха в неговото студио. Ето и кратко представяне на отделните спортисти по месеци: • ЯНУАРИ, Паолина Попова, на 17 г., от София - фигурно пързаляне. Поли демонстрира красота, грация и изящество в рисуваната си синя рокля, обсипана с камъни Сваровски. "Продължавай напред, бори се докрай, трудът рано или късно се възнаграждава!" е нейният девиз;• ФЕВРУАРИ, Любомир Костов, на 17 г., от София - голф. Любо излъчва увереност, професионализъм и готовност да срази противника. „Никога не се отказвай, защото ако го направиш, никога няма да разбереш дали си щял да успееш!", казва той;• МАРТ, Теодор Георгиев, на 22 г., от Дупница - таекуондо. Истински боец Теодор показва красотата на този спорт. „Победителите никога не се отказват. Отказващите се никога не побеждават" е неговото мото;• АПРИЛ, Виолета Генчева, на 20 г., от Дряново - джудо, самбо, сумо

Трима изнасилили студентка от Икономическия университет във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4494537

21-годишната Жулиета Борисова от Добрич се оплака, че е станала жертва на изнасилване. Момичето учело в Икономическия университет във Варна. Нейна приятелка я подканила да отидат на събиране в квартал „Галата“. Там въпросната приятелка я оставила сама с три момчета, съобщила ТВ
21-годишната Жулиета Борисова от Добрич се оплака, че е станала жертва на изнасилване. Момичето учело в Икономическия университет във Варна. Нейна приятелка я подканила да отидат на събиране в квартал „Галата“. Там въпросната приятелка я оставила сама с три момчета, съобщила ТВ "Алфа". Те започнали да искат интимен контакт с нея и да се държат

"Ливърпул" срещу "Челси" в полуфиналите за Купата на лигата

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/18/2440740_livurpul_sreshtu_chelsi_v_polufinalite_za_kupata_na/?ref=rss


Носителят на рекордните осем трофея "Ливърпул" ще се изправи срещу четирикратния победител "Челси" в по-силния полуфинал за Купата на лигата. Другият сблъсък противопостави "Тотнъм" и третодивизионния "Шефилд  юнайтед".

Полуфиналите са единственият етап в турнира, в който победителят се определя след два мача на разменено гостуване. Първите срещи, в които "Ливърпул" и "Тотнъм" ще са домакините, са на 20/21 януари, а реваншите - на 27/28 януари.

"Мърсисайдци" най-скоро от...

Българин купи "Баумакс България" за 1 евро

http://econ.bg/Новини/Българин-купи-Баумакс-България-за-1-евро_l.a_i.627648_at.1.html

Веригата „Баумакс България“ е продадена за 1 евро. Новият собственик е фирма „Хедус“, в която мажоритарен собственик е Пейо Николов. Бизнесменът...

До края на декември земеделците избират как да се облагат доходите им през 2015 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=274464

Физическите лица, които са регистрирани като земеделски производители имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2015 г. В случай, че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци, трябва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години.

Капитан Петко войвода - легендарният защитник на Родопите и Беломорска Тракия

http://celebrate.actualno.com/Kapitan-Petko-vojvoda---legendarnijat-zashtitnik-na-Rodopite-i-Belomorska-Trakija-news_447114.html

Няма българин, който да не е слушал героичната песен за подвизите на Капитан Петко войвода - революционера, посветил се на освобождението на беломорските българи, защитник на Родопите, борец за свобод...

Путин внушава газът по "Син поток" да ни заобикаля през Македония

http://europe.actualno.com/Putin-vnushava-gazyt-po-Sin-potok-da-ni-zaobikalja-prez-Makedonija-news_447107.html

Създаването на европейски газов хъб на границата с Турция и Гърция, който може да минава през Македония и Сърбия, зависи от европейските партньори. По-евтин и надежден вариант за доставка на газ от Ру...

Снежната стихия в Япония продължава да взима жертви

http://asia.actualno.com/Snejnata-stihija-v-Japonija-prodyljava-da-vzima-jertvi-news_447111.html

Най-малко 5 души са загинали в резултат на силния снеговалеж в Япония. На места снежната покривка е над 2 метра и се очакват още снеговалежи. Две възрастни жени загинаха в североизточния остров Хока...

Предсмъртно желание на жена взриви социалните мрежи

http://curious.actualno.com/Predsmyrtno-jelanie-na-jena-vzrivi-socialnite-mreji-news_447113.html

Много потребители в социалните мрежи се разстроиха, след като според  Fox 4 News предсмъртното желание на жена от Индиана, САЩ, било да бъде приспано нейното куче и погребано при нея. Това б...

Рублата реагира на речта на Путин и поскъпна

http://europe.actualno.com/Rublata-reagira-na-rechta-na-Putin-i-poskypna--news_447115.html

Официалният курс на щатския долар спрямо рублата за утре е 59.6029 рубли, съобщи Централната банка на Русия. За еврото стойността е 73.3414 рубли. Това е реакция на думите на руския президент Владимир...

За Коледа гърците ще похарчат 4 пъти повече от българите

http://www.grreporter.info/za-koleda-grtsite-shche-pokharchat-4-pti-poveche-ot-blgarite/16566

Всяко гръцко домакинство планира да похарчи средно по 406 евро за Коледа и посрещането на 2014. В България сумата, отделена за миналогодишните празници, е била едва 189 лв (около 95 евро) за домакинство.

прочети повече

Калфин: Промяната на пенсионната реформа от днес за утре е неприемлива

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kalfin-promianata-na-pensionnata-reforma-ot-dnes-za-utre-e-nepriemliva-185902/

Предложението за пренасочване на вноски от частните пенсионни фондове към НОИ няма да реши проблемите с дефицита в него, смята социалният министър

Нараства консумацията на електроенергия в Западна България

http://www.cross.bg/bulgariya-zapadna-elektroenergiya-1444719.html

/КРОСС/ Консумацията на електроенергия в Западна България е нараснала с 26% през ноември в сравнение с октомври тази година. Средното потребление за клиентите на ЧЕЗ миналия месец е 247 квтч при 196 квтч за предходния отчетен период. Статистиката показва, че през зимата консумацията на електроенергия традиционно отбелязва ръст от 30-40% спрямо потреблението през септември. Това се отразява и върху размера на месечните фактури. Средната сметка за потребителите в Западна България за ноември е 46 лева при 34 лева за предишния месец. „Консумацията е основен фактор при формиране на сметката за ток. Затова призоваваме към разумно и отговорно потребление и съблюдаване на принципите на енергийната ефективност", каза Димчо Станев, Директор „Обслужване на клиенти" в „ЧЕЗ България" ЕАД. За да помогне на своите клиенти при посрещането на разходите им за електроенергия през отоплителния период, от миналата година ЧЕЗ предлага услугата „Персонален съветник". Благодарение на новия продукт потребителите, които имат нужда от разсрочване на плащанията, могат да получат индивидуален план за плащане на вноски, съобразно индивидуалните им възможности. Потребителите, които искат да заявят услугата „Персонален съветник", могат да го направят чрез заявление в Центровете за обслужване на клиенти в Западна България. Допълнителна информация за предлаганите от ЧЕЗ услуги и възможности клиентите могат да получат на сайта www

Плевнелиев да върне ратификацията за цимента в НС

http://www.bnews.bg/article-124719

Четворната коалиция подчини върховенството на закона над чуждия частен бизнес интерес, заяви Михаил Миков от трибуната.

"КПМГ България" ще бъде глобена за одитите на КТБ в началото на 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/18/2440695_kpmg_bulgariia_shte_bude_globena_za_oditite_na_ktb_v/?ref=rss


"КПМГ България" е допуснала съществени пропуски при одитирането на годишните финансови отчети на  КТБ. Това е записано в доклада от разследването на дейността на одиторската компания, който Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори е приела във вторник вечерта, съобщава "Капитал daily".

По закон максималната санкция за одиторското предприятие е 20 хил. лв., както и временно отнемане на правото за упражняване на дейност за срок от две години на самото одиторско...

В детското кино има повече смърт и убийства, сочи изследване

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/12/18/2440698_v_detskoto_kino_ima_poveche_smurt_i_ubiistva_sochi/?ref=rss


В детските анимационни филми има повече смърт и убийства, отколкото във филмите за възрастни, показва изследване в "Британски медицински журнал" (British Medical Journal), цитирано от "Франс прес" и БТА. 

Според изследването рискът героите от детските анимационни филми да загубят живота си е близо три пъти по-голям в сравнение с този във филмите за възрастни. Освен това те намират смъртта си по-скоро. Главният герой умира в две трети от анимационните филми за деца, което е наполовина...

Путин: Икономиката на Русия ще се възстанови до две години (хронология)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/18/2440635_putin_ikonomikata_na_rusiia_shte_se_vuzstanovi_do_dve/?ref=rss


Руската икономика ще се възстанови от кризата на валутния пазар в рамките на две години. Това обеща президентът Владимир Путин на годишната си голяма пресконференция.

Той посочи, че основната причина за влошаването на икономиката на страната са външните фактори - ниската цена на петрола, санкциите, наложени от Запада заради намесата на Русия в кризата в Украйна и отслабеният растеж на световно равнище. Президентът ще си сътрудничи с правителството и централната банка в борбата с девалвацията на рублата.

Путин призна, че следващите две години ще са тежки за руската икономика но посочи, че управляващите ще вземат всички необходими мерки, за да бъдат намалени до минимум последствията за бизнеса и гражданите и съхранени социалните програми и увеличенията на пенсии и заплати.

Той обяви действия в посока улесняване на дейността на малкия и средния бизнес, както и връщане на възможно най-много капитали в Русия чрез "данъчна амнистия". Според него най-важната задача на икономическата политика е развитието на вътрешния пазар и диверзификацията на производството и търговията.

Във външнополитически план Путин повтори тезите си за намесата на Запада в свалянето на президента Виктор Янукович в Украйна, като отрече пряката намеса на Русия в конфликта в Източна Украйна и призова към неговото мирно решение. Той посочи, че Кремъл взима необходимите мерки за защита на суверенитета и националните си интереси, но не заплашва никого.

Президентът потвърди ангажиментите на Русия към задълбочаване на съдействието със стратегическите партньори на страната, сред които са Китай и Иран.

"Дневник" предоставя хронология на пресконференцията на Владимир Путин и неин запис.






14:18 "Съхраняването на макроикономическата стабилност и икономиката е най-важната ни задача", завърши пресконференцията си Путин. "Икономиката ни обезателно ще се приспособи към ниските цени на енергоносителите и ще се диверзифицира", добави той. "Ние ще укрепим позициите си както вътре в страната, така и на международната сцена и световния пазар. Най-важното е защитата на социалното благополучие на хората", заяви той и обеща, че през 2015 г. пенсиите ще се индексират към реалната инфлация. "Всички проблеми на хората ще бъдат решени", заяви.

14:16 Последният въпрос към президента е свързан с началото на икономическите затруднения на страната, които според задалия го журналиста са започнали преди няколко години заради кадрови и структурни проблеми. Путин отговори, че държавният глава носи лична отговорност за всичко, което се случва в страната и добави, че кадровите проблеми са налице, но не са преодолими, стига да се носи лична отговорност.

14:14 Президентът заяви, че Русия защитава "политическата реабилитация на всички потиснати народи", в това число кримските татари. Той посочи, че татрският език е получил статут на официален в Крим, а татарите са "пълноценни гражданите на Руската федерация". Що се отнася до земята, а на която те живеят, Путин каза, че проблемите трябва да бъдат решени "в съответствие със закона". Той обеща, че правителството ще се занимае с изграждането на "социална инфраструктура" на Крим, стига да има средства за това.

14:08 Путин обяви готовността си да поддържа "морално и финансово" многодетните майки в Русия

14:04 Президентът посочи, че ниската цена на петрола се отразява зле на петролните фирми, тъй като това значи, че те няма да могат да инвестират в проекти за труднодостъпни находища с по-висока себестойност. Той изрази съмнение, че за балансиране на цената на петрола е необходимо споразумение между САЩ и производителите от ОПЕК

14:02 Путин заяви, че ще вземе мерки в посока подобряване на и увеличаване на търговията между Русия и Иран, но това зависи и от Техеран, и от условията на международните пазари. От значение е и ниската цена на петрола и санкциите срещу Иран, посочи Путин. Той подчерта, че Русия ще продължи да поддържа ядрената програма на Иран и похвали "голямата гъвкавост" на политиката на Техеран в областта. 


13: 56 Запитан дали хората, които ръководят държавни фирми, в това число приближение на самия Путин, а печелят "милиони бонуси" и "живеят в дворци", докато много руснаци нямат пари за хляб, президентът отговаря, че заплатите на шефовете на фирмите трябва да бъдат сравнявани не със средната заплата на руснаците, а с тези на работещите в световните компания. "Въпреки това  е необходимо да бъде спазван принципът на социална справедливост", заяви Путин. "В близкото ми обкръжение няма чиновници, а само колеги. Аз държа на разстояние хората, с които работя", добави той.

13:47 На регионално ниво, отношенията на Русия със съседите ѝ са "дружески и сърдечни", заяви Путин и даде пример, че "Росатом" строи и поддържа ядрени централни в балтийските държави.

13:43 На въпрос дали е възможно да бъде създаден общославяснки съюз, Путин отговаря, че те се намират в сложно икономическо положение и са зависими от давления, свързани с днешната конюнктура и санкции.
"Малките страни са много зависими и суверенитетът име е заплашен, но съм уверен, че в тези народи ще се съхрани културното и духовно единство. То е невъзможно да се унищожи", заяви президентът

.@xenia_sobchak challenges #Putin on extrajudicial reprisals in Chechnya. "Why did you let her speak?" says Putin. pic.twitter.com/fG4PTmZ6z6

— Christopher Miller (@ChristopherJM) December 18, 2014


 

13:36 Запитан как може да бъде урегулиран конфликтът в Северна Грузия, Путин посочи, че от най-голямо значение е волята на жителите на съответната територия - Абхазия, например, поискала сама да се присъедини към Русия. "Русия не може да бъде обвиняване, че провокира тези събития", каза той. "Трябва да има политически диалог и Русия би направила всичко в името на този диалог. За жалост обаче ние нямаме почти никакъв контакт с Грузия", добави президентът.
Според него, ако управляващите в Тбилиси имат желание за това, Русия би отворила вътрешния си пазар за грузински фирми

13:29 Путин посочи, че много държави днес искат да се присъединяват към Шанхайското икономическо сътрудничество. Той добави, че Китай е най-големият търговски партньор на Русия, а за страната е много важно да диверзифицира своята търговия. Президентът изброи редица общи проекти между Пекин и Москва, в това число космически и ядрени.
Той подчерта, че Китай и Русия имат много общи интереси в международните отношения и в Съвета за сигурност на ООН.

13:24 Русия заема балансирана позиция по отношение на Кипър и искаме решение, което да урежда и Северен, и Южен Кипър, отговори Путин на въпроса на турски журналист. Той посочи, че най-важна за решението на острова е желанието на жителите му.
"Не се и съмнявам, че Западът ще поиска от Турция да се присъедини към санкциите. Ердоган обаче е стабилен мъж, не се поддава. Ние сами решаваме отношенията между двете ни държави", добави Путин и зави, че между Анкара и Москва има "много общи интереси" и сред целите му е сближаване между двете страни.

13:20 "Не знам колко е вредна Кока-колата, специалисти казват, че е вредна, особено за децата", каза Путин. "При наличие на "отечествени" безалкохолни напитки, ние сме длъжни да ги подкрепяме", добави той.


13:16 Президентът заяви, че при високият лихвен процент, определен от централната банка ще стане много трудно плащането на ипотечните кредити. Той изрази надеждата си, че банките няма веднага да повишават лихвите и обеща, че ако лихвеният процент се задържи висок, правителството ще разработи инструменти за подкрепата на онези, които имат ипотеки.
"Лихвеният процент беше увеличен в името на макроикономическа стабилност. Само въз основа на такава стабилност можем да се развиваме", посочи Путин. Той добави, че лихвите за малкия и средния бизнес са запазени на равнище от 6.5% и е възможно този принцип да се наложи и при ипотечните кредити.

13:10 Путин посочи, че днес вътрешният пазар създава големи възможности за развитието на бизнес в областта на селското стопанство и според него отрасълът ще се развива през следващите години. Правителството е поело задължение да инвестира повече в селскостопански дейности и образование в областта.

13:08 Казахстан също ще успее да излезе от кризата, в която заедно с Русия се намира целят Евразийски съюз, каза Путин. Той подчерта, че интеграцията между страните от съюза е от особена важност, а през последната година търговията между тях е нараснала с 50%

13:05 "Смятам, че ние сме прави в Украинската криза, а Западът греши", заяви Путин и добави, че наложените срещу Русия санкции са в разрез с международното право. Той заяви, че страната ще положи всички усилия в предотвратяването на тероризма и международната престъпност както и за развитието на световната икономика.

Putin: "We are not attacking anyone." pic.twitter.com/4jGFIzSkfb

— Christopher Miller (@ChristopherJM) December 18, 2014



13:04 На въпроса на Би Би Си дали Путин е наредил "създаването на нова Студена война" и ежедневните полети на руски самолети над западното въздушно пространство, президентът отвърна, че Русия единствено "защитава своите национални интереси" и не напада никого във военен или политически смисъл. Според него, Западът е недоволен от това, че Кремъл взема необходимите мерки за осигуряване на сигурността си.
Путин заяви, че след разпада на СССР Русия е прекратила полетите на стратегическата си авиация, но въпреки това САЩ и други държави са продължили да ги извършват, и по тази причина преди няколко години те били възстановени. "Какво правят американски ядрени оръжия в Европа?", запита президентът.
Той повтори, че увеличението на военния бюджет на Русия цели единствено обезпечаване на сигурността на Русия, което западните държави опитват да забранят. "САЩ създаде опасност за нас като разположи ПРО в Аляска и Европа. Въпреки това твърдят, че ние сме заплаха", добави Путин.

12:56 Запитан при какви условия ще се извърши "данъчната амнистия" за капиталите, които днес се намират в офшорните зони Путин отговори, че лично ще следи да няма никакво съдебно или данъчно преследване срещу онези, които решат да върнат капиталите си в страната. Той добави, че няма да има "филтър" на онези, на които ще бъде дадена "амнистията".

12:50 "Руснаците - и бедни, и богати - са настроени патриотично", заяви Путин и описа руския народ като монолитна общност от "християни и работари". Той добави, че руският бизнес може да бъде силен само "с помощта на силна руска държава".

12:48 "В Русия няма да има дворцов преврат, понеже нямаме дворци", пошегува се президентът. Той заяви, че няма опасност от загуба подкрепа към управлението, тъй като "хората в сърцата си знаят, че действията на ръководителите в страната, в това число и аз, са правилни".
Путин отново осъди "държавния преврат" в Киев, който според него е извършен с подкрепата на Запада. Според него, новото управление е получило политически и икономически обещания от Запада, които няма да бъдат изпълнени и определи като грешка ориентирането на Украйна към ЕС.
Той добави, че Западът би могъл да предотврати гражданската война в Украйна, ако беше възпрял "извършителите на държавния преврат в Киев".

12:40 Путин сравни методите, прилагани в Русия в борбата с чеченските терористи с тези, приети от САЩ след 11 септември и стандартната практика в Израел.

12:30 "Олимпиадата в Сочи беше помрачена от събитията в Украйна. Това обаче не беше наше дело", заяви Путин. Президентът избори различни дейности на правителството на Русия в подкрепа на спорта и пое задължение спортът да продължава да се развива.

12:26 "Михаил Ходорковски беше помилван, без да изискваме от него да не се занимава с политика", заяви Путин, запитан какво е отношението му към потенциална политическа кариера на Ходокровски. "Реших да го помилвам по хуманитарни причини", добави той. 

"Чуждые НАМ политические цели" - это "пятая колонна". Очень точная фраза. Так он и считает.

— Ходорковский Михаил (@mich261213) December 18, 2014



12:24 Президентът заяви, че Русия ще опита да подкрепят всички проекти, които имат "социална, а не търговска цел", които помагат за развитието на младежта на Русия. Той изтъкна, че правителството отпуска стипендии за висше образование и избори различни проекти, които управляващите провеждат за подкрепа на образованието и спорта при младежите.

12:19 "Всичките ни действия целят сплотяване, а не разделяне на руското общество", заяви Путин, запитан дали в Русия опозицията бива потискана и преследвана. Той заяви, че опитите да се разрушава руската държавност няма да бъдат толерирани, а в Русия има "хора, които изпълняват политическите цели на други държави".

Putin defends his use of the term "fifth column" and says he was working to bring society together not drive it apart.

— Andrew Roth (@ARothNYT) December 18, 2014



12:15 Запитан за здравната реформа, която води до намаляване на броя на легалата и болниците в някои региони на Русия Путин отговори, че "образованието и здравеопазването са сред най-важните приоритети на правителството". Той посочи, че "медицинската общност" е взела важно участие във взимането на решенията по новата реформа, а целта е преди всичко предоставяне на по-добра здравна услуга на гражданите. Путин заяви, че няма да даде оценка на реформата, провеждана в Московска област.
Според президента най-важно е въвеждането на нови технологии и подобряването на здравните услуги.

12:08 Централната банка не планира да ограничава износителите в начина, който употребяват валутата си. На този етап това няма да се случва и в енергийните компании с държавна собственост. 

12:05 Путин посочи, че обръщането на Русия към Източна Азия е част от глобална тенденция на задълбочаване на връзките на целия свят с региона. Той заяви, че източноазиатските държави се нуждаят от много енергийни ресурси, а договорите с тях са договорени "много отдавна", а само реализирани тази година.
Според него големият газов проект с Китай несъмнено е рентабилен, а той ще позволи да се свържат западната и източната тръбопроводна инфраструктура, което е "изгодно за всички участници на пазара".
Путин добави, че проектът ще оживи икономиката на Източна Русия и ще създаде работни места.
Що се отнася до новите договорености с Турция, той заяви, че те целят задоволяването на нуждите на вътрешния пазар на Турция. "Създаването на газов хъб между Турция и Гърция не е наша работа", добави той. 



11:57 Според Путин сепаратистите са готови на мирно решение, но украинската армия не иска да напусне Югоизточна Украйна. Президентът посочи, че армията държи пленници неправомерно. Той повтори, че е необходимо спазването на договореността от Минск, но украинската власт не е готова да спазва своите задължения според нея. Путин заяви, че в момента Киев не уважава правата на жителите на Донбас. 

11:55 Президентът заяви, че основната задача при решаването на кризата в Украйна е да се намери мирно решение, в съответствие с международното право и правото на самоопределението на народите. Според него всички трябва да "уважават правата на жителите на "Югоизточна Украйна". Той посочи, че трябва да бъдат възстановени икономическите връзки с Донбас, а банките в областта - отворени отново.
Путин се обяви за спазване на споразумението от Минск. Той добави, че е сигурен в желанието на Петро Порошенко да разреши кризата, но за това пречат други представители на украинската власт.

11:50 "Русия има естествено желание да се съхрани като нация и като държава", заяви Путин и добави, че след края на Студената война "западните партньори" през цялото време опитват да пречат и дискредитират Русия. Той посочи като пример "опитите за осуетяване на олимпиадата в Сочи".
"Казват ни, че е несправедливо да сме собственици на собствената си земя. В Крим защитихме правото си на съществуване и суверенитет", каза той. "Искаме икономиката ни да бъде независима", въпреки санкциите, добави Путин

Ukrainian journo asking how many Russian soldiers fighting in #Ukraine.#Putin:they followed the call of their hearts pic.twitter.com/3eyPzQOZXo

— Bernd Grossheim (@bgmosk) December 18, 2014



11:45 Путин заяви, че загиналите руснаци в Източна Украйна са били "невъоръжени журналисти", които са изпълнявали дълга си по отразяване на събитията. Той добави, че в Русия има украински пленници, но те са обвинение в "организиране на терористична дейност".
Президентът добави, че в Източна Украйна воюват "опълченци", а единственият агресор в Донбас е украинската армия, която действа по заповедите на "взелото властта с държавен преврат" управление в Киев.

11:40 "След падането на Берлинската стена ни беше обещано, че НАТО няма да се разширява на изток. Това обаче стана два пъти", заяви Путин. Той посочи, че основният проблем на международните отношения днес е, че Западът решил, че е спечелил Студената война, но "не спрял да строи стени след нея", въпреки всички "опити за помирение и жестове" на Русия.

11:37 "Трябва да се работи, а условията ни притискат днес да бъдем иновативни, да даваме свобода на предприемачите и да гарантираме правата на собственост", заяви Путин. Според него най-важна е конкуренцията в производството и развитието на всички райони на Руската федерация.
Той напомни, че е въвел четиригодишна "данъчна ваканция" и тригодишна "регулаторна ваканция" за малкия и средния бизнес.

Putin with a little side-kick at EU bureaucracy: compared to Brussels, our bureaucrats have an easy time.

— Joerg Forbrig (@JoergForbrig) December 18, 2014



11:35 Путин заяви, че Русия не е заплашена от "бюрократизация" на процеса на вземане на решение, а основният проблем е конюнктурата на икономиката. Той добави, че е важно да "се създадат благоприятни условия за бизнес", но това е трудно в условията на много малко средства от продажба на петрол.
Според Путин особено важно е развитието на високи технологии, тъй като в тях има "много и бързи пари".

11:30 "Трябва да работим с износителите, за да печелим чуждестранна валута", заяви Путин. Той посочи, че борбата с инфлацията при бензина и хранителните продукти е най-важната цел на правителството. 

11:25 Путин заяви, че е възможно икономиката на страната да се нормализира дори и през първите две тримесечия на 2015 г., но това зависи от "прекалено много непредсказуеми фактори". Той добави, че има пълно доверие на политиката на правителството и централната банка, а икономиката и населението на Русия ще се приспособят към дейност при ниски цени на енергоносителите. Путин заяви, че основният лихвен процент няма да бъде държан на ниво от 17% дълго, но това е било "необходима мярка за стабилизиране на валутния пазар"

11:20 Президентът посочи, че ръстът на Русия ще се възстанови до две години, тъй като световната икономика расте и тя се нуждае от енергийни ресурси, но повтори, че дивезификацията на икономиката на страната е ключова цел. Путин заяви, че Русия разполага с достатъчни резерви и ресурси, които ще позволят "нормализирането на икономиката". С това изказване завърши встъплението на президента.



11:17 Путин хвърли вината за икономическите трудности на страната върху външни фактори и добави, че най-важната задача пред Русия е води собствена икономическа политика. Основният фактор според него е цената на петрола.
Президентът подкрепи политиката на централната банка и изрази сигурността си, че курсът на рублата ще се стабилизира, но не отрече възможността от инфлация и увеличаване на цените.
Според Путин най-важното е подпомагането на хората и запазването на социалната подкрепа но той добави, че е възможно те да бъдат свити.

11:15 Президентът съобщи, че през последната година пенсиите са увеличени на 2 пъти, а заплатите растат. Путин постави акцент и върху увеличаването на възможностите на руската армия.

11:10 Владимир Путин започна годишната си пресконференция със съобщение за ръста на БВП. Според него за първите 10 месеца той ще е 0.6-0-7%. 
Той посочи, че ръстът на производството е 1.7%, а безработицата в Русия е под 5%. Ръстът на военно-промишления комплекс през 2014 г. е 3.3%.
Путин обяви, че няма да има дефицит и дори ще има бюджетен излишък. Той посочи, че в страната има положителна демографска динамика и ниска смъртност.

Путин отговаря на въпросите на 1200 журналисти (хронология)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/18/2440635_putin_otgovaria_na_vuprosite_na_1200_jurnalisti/?ref=rss




Русият президент Владимир Путин дава годишната си голяма пресконференция. По всяка вероятност тя ще се следи още по-внимателно от световните лидери, анализатори и медии предвид срива на рублата от последните дни. Централната банка не успя да спре отслабването на курса на руската валута със значителните си валутни интервенции. По тази причина, след голямо напрежение на валутния пазар на 15 декември, през нощта срещу 16 декември "Банк России" взе решение на увеличи лихвения процент със 6.5 процентни пункта, до 17% на годишна база.

Реакцията на валутните пазари на думите на президента можете да проследите тук.



14:18 "Съхраняването на макроикономическата стабилност и икономиката е най-важната ни задача", завърши пресконференцията си Путин. "Икономиката ни обезателно ще се приспособи към ниските цени на енергоносителите и ще се диверзифицира", добави той. "Ние ще укрепим позициите си както вътре в страната, така и на международната сцена и световния пазар. Най-важното е защитата на социалното благополучие на хората", заяви той и обеща, че през 2015 г. пенсиите ще се индексират към реалната инфлация. "Всички проблеми на хората ще бъдат решени", заяви.

14:16 Последният въпрос към президента е свързан с началото на икономическите затруднения на страната, които според задалия го журналиста са започнали преди няколко години заради кадрови и структурни проблеми. Путин отговори, че държавният глава носи лична отговорност за всичко, което се случва в страната и добави, че кадровите проблеми са налице, но не са преодолими, стига да се носи лична отговорност.

14:14 Президентът заяви, че Русия защитава "политическата реабилитация на всички потиснати народи", в това число кримските татари. Той посочи, че татрският език е получил статут на официален в Крим, а татарите са "пълноценни гражданите на Руската федерация". Що се отнася до земята, а на която те живеят, Путин каза, че проблемите трябва да бъдат решени "в съответствие със закона". Той обеща, че правителството ще се занимае с изграждането на "социална инфраструктура" на Крим, стига да има средства за това.

14:08 Путин обяви готовността си да поддържа "морално и финансово" многодетните майки в Русия

14:04 Президентът посочи, че ниската цена на петрола се отразява зле на петролните фирми, тъй като това значи, че те няма да могат да инвестират в проекти за труднодостъпни находища с по-висока себестойност. Той изрази съмнение, че за балансиране на цената на петрола е необходимо споразумение между САЩ и производителите от ОПЕК

14:02 Путин заяви, че ще вземе мерки в посока подобряване на и увеличаване на търговията между Русия и Иран, но това зависи и от Техеран, и от условията на международните пазари. От значение е и ниската цена на петрола и санкциите срещу Иран, посочи Путин. Той подчерта, че Русия ще продължи да поддържа ядрената програма на Иран и похвали "голямата гъвкавост" на политиката на Техеран в областта. 


13: 56 Запитан дали хората, които ръководят държавни фирми, в това число приближение на самия Путин, а печелят "милиони бонуси" и "живеят в дворци", докато много руснаци нямат пари за хляб, президентът отговаря, че заплатите на шефовете на фирмите трябва да бъдат сравнявани не със средната заплата на руснаците, а с тези на работещите в световните компания. "Въпреки това  е необходимо да бъде спазван принципът на социална справедливост", заяви Путин. "В близкото ми обкръжение няма чиновници, а само колеги. Аз държа на разстояние хората, с които работя", добави той.

13:47 На регионално ниво, отношенията на Русия със съседите ѝ са "дружески и сърдечни", заяви Путин и даде пример, че "Росатом" строи и поддържа ядрени централни в балтийските държави.

13:43 На въпрос дали е възможно да бъде създаден общославяснки съюз, Путин отговаря, че те се намират в сложно икономическо положение и са зависими от давления, свързани с днешната конюнктура и санкции.
"Малките страни са много зависими и суверенитетът име е заплашен, но съм уверен, че в тези народи ще се съхрани културното и духовно единство. То е невъзможно да се унищожи", заяви президентът

.@xenia_sobchak challenges #Putin on extrajudicial reprisals in Chechnya. "Why did you let her speak?" says Putin. pic.twitter.com/fG4PTmZ6z6

— Christopher Miller (@ChristopherJM) December 18, 2014


 

13:36 Запитан как може да бъде урегулиран конфликтът в Северна Грузия, Путин посочи, че от най-голямо значение е волята на жителите на съответната територия - Абхазия, например, поискала сама да се присъедини към Русия. "Русия не може да бъде обвиняване, че провокира тези събития", каза той. "Трябва да има политически диалог и Русия би направила всичко в името на този диалог. За жалост обаче ние нямаме почти никакъв контакт с Грузия", добави президентът.
Според него, ако управляващите в Тбилиси имат желание за това, Русия би отворила вътрешния си пазар за грузински фирми

13:29 Путин посочи, че много държави днес искат да се присъединяват към Шанхайското икономическо сътрудничество. Той добави, че Китай е най-големият търговски партньор на Русия, а за страната е много важно да диверзифицира своята търговия. Президентът изброи редица общи проекти между Пекин и Москва, в това число космически и ядрени.
Той подчерта, че Китай и Русия имат много общи интереси в международните отношения и в Съвета за сигурност на ООН.

13:24 Русия заема балансирана позиция по отношение на Кипър и искаме решение, което да урежда и Северен, и Южен Кипър, отговори Путин на въпроса на турски журналист. Той посочи, че най-важна за решението на острова е желанието на жителите му.
"Не се и съмнявам, че Западът ще поиска от Турция да се присъедини към санкциите. Ердоган обаче е стабилен мъж, не се поддава. Ние сами решаваме отношенията между двете ни държави", добави Путин и зави, че между Анкара и Москва има "много общи интереси" и сред целите му е сближаване между двете страни.

13:20 "Не знам колко е вредна Кока-колата, специалисти казват, че е вредна, особено за децата", каза Путин. "При наличие на "отечествени" напитки, ние сме длъжни да ги подкрепяме", добави той.


13:16 Президентът заяви, че при високият лихвен процент, определен от централната банка ще стане много трудно плащането на ипотечните кредити. Той изрази надеждата си, че банките няма веднага да повишават лихвите и обеща, че ако лихвеният процент се задържи висок, правителството ще разработи инструменти за подкрепата на онези, които имат ипотеки.
"Лихвеният процент беше увеличен в името на макроикономическа стабилност. Само въз основа на така стабилност можем да се развиваме", посочи Путин. Той добави, че лихвите за малкия и средния бизнес са запазени на равнище от 6.5% и е възможно този принцип да се наложи и при ипотечните кредити.

13:10 Путин посочи, че днес вътрешният пазар създава големи възможности за развитието на бизнес в областта на селското стопанство и според него отрасълът ще се развива през следващите години. Правителството е поело задължение да инвестира повече в селскостопански дейности и образование в областта.

13:08 Казахстан също ще успее да излезе от кризата, в която заедно с Русия се намира целят Евразийски съюз, каза Путин. Той подчерта, че интеграцията между страните от съюза е от особена важност, а през последната година търговията между тях е нараснала с 50%

13:05 "Смятам, че ние сме прави в Украинската криза, а Западът греши", заяви Путин и добави, че наложените срещу Русия санкции са в разрез с международното право. Той заяви, че страната ще положи всички усилия в предотвратяването на тероризма и международната престъпност както и за развитието на световната икономика.

Putin: "We are not attacking anyone." pic.twitter.com/4jGFIzSkfb

— Christopher Miller (@ChristopherJM) December 18, 2014



13:04 На въпроса на Би Би Си дали Путин е наредил "създаването на нова Студена война" и ежедневните полети на руски самолети над западното въздушно пространство, президентът отвърна, че Русия единствено "защитава своите национални интереси" и не напада никого във военен или политически смисъл. Според него, Западът е недоволен от това, че Кремъл взема необходимите мерки за осигуряване на сигурността си.
Путин заяви, че след разпада на СССР Русия е прекратила полетите на стратегическата си авиация, но въпреки това САЩ и други държави са продължили да ги извършват, и по тази причина преди няколко години те били възстановени. "Какво правят американски ядрени оръжия в Европа?", запита президентът.
Той повтори, че увеличението на военния бюджет на Русия цели единствено обезпечаване на сигурността на Русия, което западните държави опитват да забранят. "САЩ създаде опасност за нас като разположи ПРО в Аляска и Европа. Въпреки това твърдят, че ние сме заплаха", добави Путин.

12:56 Запитан при какви условия ще се извърши "данъчната амнистия" за капиталите, които днес се намират в офшорните зони Путин отговори, че лично ще следи да няма никакво съдебно или данъчно преследване срещу онези, които решат да върнат капиталите си в страната. Стой добави, че няма да има "филтър" на онези, на които ще бъде дадена "амнистията".

12:50 "Руснаците - и бедни, и богати - са настроени патриотично", заяви Путин и описа руския народ като монолитна общност от "християни и работари". Той добави, че руският бизнес може да бъде силен само "с помощта на силна руска държава".

12:48 "В Русия няма да има дворцов преврат, понеже нямаме дворци", пошегува се президентът. Той заяви, че няма опасност от загуба подкрепа към управлението, тъй като "хората в сърцата си знаят, че действията на ръководителите в страната, в това число и аз, са правилни".
Путин отново осъди "държавния преврат" в Киев, който според него е извършен с подкрепата на Запада. Според него, новото управление е получило политически и икономически обещания от Запада, които няма да бъдат изпълнени и определи като грешка ориентирането на Украйна към ЕС.
Той добави, че Западът би могъл да предотврати гражданската война в Украйна, ако беше възпрял "извършителите на държавния преврат в Киев".

12:40 Путин сравни методите, прилагани в Русия в борбата с чеченските терористи с тези, приети от САЩ след 11 септември и стандартната практика в Израел.

12:30 "Олимпиадата в Сочи беше помрачена от събитията в Украйна. Това обаче не беше наше дело", заяви Путин. Президентът избори различни дейности на правителството на Русия в подкрепа на спорта и пое задължение спортът да продължава да се развива.

12:26 "Михаил Ходорковски беше помилван, без да изискваме от него да не се занимава с политика", заяви Путин, запитан какво е отношението му към потенциална политическа кариера на Ходокровски. "Реших да го помилвам по хуманитарни причини", добави той. 

"Чуждые НАМ политические цели" - это "пятая колонна". Очень точная фраза. Так он и считает.

— Ходорковский Михаил (@mich261213) December 18, 2014



12:24 Президентът заяви, че Русия ще опита да подкрепят всички проекти, които имат "социална, а не търговска цел", които помагат за развитието на младежта на Русия. Той изтъкна, че правителството отпуска стипендии за висше образование и избори различни проекти, които управляващите провеждат за подкрепа на образованието и спорта при младежите.

12:19 "Всичките ни действия целят сплотяване, а не разделяне на руското общество", заяви Путин, запитан дали в Русия опозицията бива потискана и преследвана. Той заяви, че опитите да се разрушава руската държавност няма да бъдат толерирани, а в Русия има "хора, които изпълняват политическите цели на други държави".

Putin defends his use of the term "fifth column" and says he was working to bring society together not drive it apart.

— Andrew Roth (@ARothNYT) December 18, 2014



12:15 Запитан за здравната реформа, която води до намаляване на броя на легалата и болниците в някои региони на Русия Путин отговори, че "образованието и здравеопазването са сред най-важните приоритети на правителството". Той посочи, че "медицинската общност" е взела важно участие във взимането на решенията по новата реформа, а целта е преди всичко предоставяне на по-добра здравна услуга на гражданите. Путин заяви, че няма да даде оценка на реформата, провеждана в Московска област.
Според президента най-важно е въвеждането на нови технологии и подобряването на здравните услуги.

12:08 Централната банка не планира да ограничава износителите в начина, който употребяват валутата си. На този етап това няма да се случва и в енергийните компании с държавна собственост. 

12:05 Путин посочи, че обръщането на Русия към Източна Азия е част от глобална тенденция на задълбочаване на връзките на целия свят с региона. Той заяви, че източноазиатските държави се нуждаят от много енергийни ресурси, а договорите с тях са договорени "много отдавна", а само реализирани тази година.
Според него големият газов проект с Китай несъмнено е рентабилен, а той ще позволи да се свържат западната и източната тръбопроводна инфраструктура, което е "изгодно за всички участници на пазара".
Путин добави, че проектът ще оживи икономиката на Източна Русия и ще създаде работни места.
Що се отнася до новите договорености с Турция, той заяви, че те целят задоволяването на нуждите на вътрешния пазар на Турция. "Създаването на газов хъб между Турция и Гърция не е наша работа", добави той. 



11:57 Според Путин сепаратистите са готови на мирно решение, но украинската армия не иска да напусне Югоизточна Украйна. Президентът посочи, че армията държи пленници неправомерно. Той повтори, че е необходимо спазването на договореността от Минск, но украинската власт не е готова да спазва своите задължения според нея. Путин заяви, че в момента Киев не уважава правата на жителите на Донбас. 

11:55 Президентът заяви, че основната задача при решаването на кризата в Украйна е да се намери мирно решение, в съответствие с международното право и правото на самоопределението на народите. Според него всички трябва да "уважават правата на жителите на "Югоизточна Украйна". Той посочи, че трябва да бъдат възстановени икономическите връзки с Донбас, а банките в областта - отворени отново.
Путин се обяви за спазване на споразумението от Минск. Той добави, че е сигурен в желанието на Петро Порошенко да разреши кризата, но за това пречат други представители на украинската власт.

11:50 "Русия има естествено желание да се съхрани като нация и като държава", заяви Путин и добави, че след края на Студената война "западните партньори" през цялото време опитват да пречат и дискредитират Русия. Той посочи като пример "опитите за осуетяване на олимпиадата в Сочи".
"Казват ни, че е несправедливо да сме собственици на собствената си земя. В Крим защитихме правото си на съществуване и суверенитет", каза той. "Искаме икономиката ни да бъде независима", въпреки санкциите, добави Путин

Ukrainian journo asking how many Russian soldiers fighting in #Ukraine.#Putin:they followed the call of their hearts pic.twitter.com/3eyPzQOZXo

— Bernd Grossheim (@bgmosk) December 18, 2014



11:45 Путин заяви, че загиналите руснаци в Източна Украйна са били "невъоръжени журналисти", които са изпълнявали дълга си по отразяване на събитията. Той добави, че в Русия има украински пленници, но те са обвинение в "организиране на терористична дейност".
Президентът добави, че в Източна Украйна воюват "опълченци", а единственият агресор в Донбас е украинската армия, която действа по заповедите на "взелото властта с държавен преврат" управление в Киев.

11:40 "След падането на Берлинската стена ни беше обещано, че НАТО няма да се разширява на изток. Това обаче стана два пъти", заяви Путин. Той посочи, че основният проблем на международните отношения днес е, че Западът решил, че е спечелил Студената война, но "не спрял да строи стени след нея", въпреки всички "опити за помирение и жестове" на Русия.

11:37 "Трябва да се работи, а условията ни притискат днес да бъдем иновативни, да даваме свобода на предприемачите и да гарантираме правата на собственост", заяви Путин. Според него най-важна е конкуренцията в производството и развитието на всички райони на Руската федерация.
Той напомни, че е въвел четиригодишна "данъчна ваканция" и тригодишна "регулаторна ваканция" за малкия и средния бизнес.

Putin with a little side-kick at EU bureaucracy: compared to Brussels, our bureaucrats have an easy time.

— Joerg Forbrig (@JoergForbrig) December 18, 2014



11:35 Путин заяви, че Русия не е заплашена от "бюрократизация" на процеса на вземане на решение, а основният проблем е конюнктурата на икономиката. Той добави, че е важно да "се създадат благоприятни условия за бизнес", но това е трудно в условията на много малко средства от продажба на петрол.
Според Путин особено важно е развитието на високи технологии, тъй като в тях има "много и бързи пари".

11:30 "Трябва да работим с износителите, за да печелим чуждестранна валута", заяви Путин. Той посочи, че борбата с инфлацията при бензина и хранителните продукти е най-важната цел на правителството. 

11:25 Путин заяви, че е възможно икономиката на страната да се нормализира дори и през първите две тримесечия на 2015 г., но това зависи от "прекалено много непредсказуеми фактори". Той добави, че има пълно доверие на политиката на правителството и централната банка, а икономиката и населението на Русия ще се приспособят към дейност при ниски цени на енергоносителите. Путин заяви, че основният лихвен процент няма да бъде държан на ниво от 17% задълго, но това е било "необходима мярка за стабилизиране на валутния пазар"

11:20 Президентът посочи, че ръстът на Русия ще се възстанови до две години, тъй като световната икономика расте и тя се нуждае от енергийни ресурси, но повтори, че дивезификацията на икономиката на страната е ключова цел. Путин заяви, че Русия разполага с достатъчни резерви и ресурси, които ще позволят "нормализирането на икономиката". С това изказване завърши встъплението на президента.



11:17 Путин хвърли вината за икономическите трудности на страната върху външни фактори и добави, че най-важната задача пред Русия е води собствена икономическа политика. Основният фактор според него е цената на петрола.
Президентът подкрепи политиката на централната банка и изрази сигурността си, че курсът на рублата ще се стабилизира, но не отрече възможността от инфлация и увеличаване на цените.
Според Путин най-важното е подпомагането на хората и запазването на социалната подкрепа но той добави, че е възможно те да бъдат свити.

11:15 Президентът съобщи, че през последната година пенсиите са увеличени 2 пъти, а заплатите растат. Путин постави акцент и върху увеличаването на възможностите на руската армия.

11:10 Владимир Путин започна годишната си пресконференция със съобщение за ръста на БВП. Според него за първите 10 години той ще е 0.6-0-7%. 
Той посочи, че ръстът на производството е 1.7%, а безработицата в Русия е под 5%. Ръстът на военно-промишления комплекс през 2014 г. е 3.3%.
Путин обяви, че няма да има дефицит и дори ще има бюджетен излишък. Той посочи, че в страната има положителна демографска динамика и ниска смъртност.

Щатът Ню Йорк забранява хидравличния фракинг

http://www.vesti.bg/pari/biznes/shtatyt-niu-iork-zabraniava-hidravlichniia-fraking-6029156

Ню Йорк има наложен мораториум върху фракинга от 2008 г., когато започна проучване на влиянието му върху околната среда

2014 завършва с култовия спектакъл ”Carmen Dance” във Варна и Вяра Железова в ролята на Кармен

http://www.moreto.net/novini.php?n=274453

С култовата постановка „Carmen Dance” на главния балетмайстор на Държавна опера Варна, з. а. на Русия Сергей Бобров, ще завърши на 22 и 23 декември творческата 2014 г. на Държавна опера Варна. Нещо повече, с последния спектакъл на 23 декември ще отбележим успешната 30-годишна сценична дейност на мецосопраното Вяра Железова.

Вучков предлага чиновниците в сигурността да са държавни служители, с което им орязва привилегии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/18/2440700_vuchkov_predlaga_chinovnicite_v_sigurnostta_da_sa/?ref=rss


От 1 април 2015 г. новопостъпилите служители в администрацията на МВР да се назначават по закона за
държавния служител, а не да ползват привилегиите по закона за МВР. Това предложи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в парламента при обсъждането на първо четене на поправките в закона за МВР.

Предложението му е това да се въведе без сътресения, като важи само за новоназначените служители. Ако то бъде прието, реално разликата в привилегиите за чиновниците по двата...

Навици, които ни карат да се чувстваме постоянно уморени

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/tonus/navici-koito-ni-karat-da-se-chuvstvame-postoianno-umoreni-6029155

Кои са лошите навици, които ни карат да се чувстваме уморени и ни дават добри съвети как да ги преодолеем

Украинец се взриви в кафене, въртял граната в ръка

http://Www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4494523

В украинския град Запорожие клиент в кафене се самовзриви, без да иска, съобщава РИА Новости.
Мъжът бил забелязан, докато си пие кафето, да върти в ръцете си ръчна граната. Без да иска, той дръпнал халката и граната се взривила.
Мъжът обаче реагирал доблестно, като хвърлил гранатата на пода и я покрил с тялото си, за да не пострадат и други.
В украинския град Запорожие клиент в кафене се самовзриви, без да иска, съобщава РИА Новости. Мъжът бил забелязан, докато си пие кафето, да върти в ръцете си ръчна граната. Без да иска, той дръпнал халката и граната се взривила. Мъжът обаче реагирал доблестно, като хвърлил гранатата на пода и я покрил с тялото си, за да не пострадат и други.

Украинец се взриви в кафене, въртял граната в ръка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4494491

В украинския град Запорожие клиент в кафене се самовзриви, без да иска, съобщава РИА Новости.
Мъжът бил забелязан, докато си пие кафето, да върти в ръцете си ръчна граната. Без да иска, той дръпнал халката и граната се взривила.
Мъжът обаче реагирал доблестно, като хвърлил гранатата на пода и я покрил с тялото си, за да не пострадат и други.
В украинския град Запорожие клиент в кафене се самовзриви, без да иска, съобщава РИА Новости. Мъжът бил забелязан, докато си пие кафето, да върти в ръцете си ръчна граната. Без да иска, той дръпнал халката и граната се взривила. Мъжът обаче реагирал доблестно, като хвърлил гранатата на пода и я покрил с тялото си, за да не пострадат и други.

Брюксел сигнализира за неуспешни инвестиции в три гръцки летища

http://www.grreporter.info/bryuksel-signalizira-za-neuspeshni-investitsii-v-tri-grtski-letishcha/16565

Гърция е усвоила 372 милиона евро от Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие. Това се равнява на 13 на сто от общата сума от 2,8 милиарда евро, с които Европейският съюз е финансирал развитието на летищата.

прочети повече

БСП иска преразглеждане на санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/federatziya-sanktziite-ryskata-1444718.html

/КРОСС/Групата на "БСП - лява България" внесе в Народното събрание предложение за решение за необходимостта от преразглеждане на политиката на санкции на ЕС във връзка с конфликта в Украйна. Социалиситте настояват парламентът да приеме решение в три основни направления. Първото от тях е народните представители да се обявят против разширяването на санкциите от страна на ЕС по отношение на Руската федерация, както и срещу налагането на санкции от страна на Руската федерация срещу страните - членки на ЕС, обявиха от левицата в декларация пред Народното събрание. ПГ на БСП Лява България предлага НС да предложи на Министерския съвет да изготви план за поетапна отмяна на санкциите, наложени от ЕС срещу Руската федерация, който да бъде представен и одобрен на Съвета по Външни работи на ЕС. В третата част на решението, народните представители призовават за незабавна отмяна на забраната за пътуване в ЕС на депутати от Думата и от Съвета на федерацията на РФ- с цел улесняване на междупарламентарния диалог между ЕС и Руската федерация. Социалистите смятат, че политиката на санкции и контрасанкции е показала своята неефективност, не е допринесла за разрешаването на конфликта, а от санкциите страдат преди всичко гражданите на ЕС и РФ. От БСП са категорични, че налице е необходимост от преосмисляне и преразглеждане на тази политика, както и полагане на усилия за възстановяване на двустранния диалог

Опозицията в Беларус търси да наеме Гандалф

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/18/2440684_opoziciiata_v_belarus_tursi_da_naeme_gandalf/?ref=rss


Президентът Александър Лукашенко може и да е управлявал Беларус почти необезпокоявано в продължение на 20 години, но може да се изправи пред страховит противник на изборите догодина - магьосник като Гандалф.

"Гандалф за президент!" е мотото на кампанията на опозиционнат група "Беларус, Моя Родина", предаде Би Би Си, позовавайки се на беларуското Радио Свобода.

От опозиционната група, която има близо 50 000 онлайн последователи знаят, че магьосникът от "Властелинът на...

Атина-Солун за 3,5 часа с влак от 2017

http://www.grreporter.info/atina-solun-za-35-chasa-s-vlak-ot-2017/16564

Това ще стане възможно благодарение на новоизградения обект в планината Отрис - двоен тунел с обща дължина почти 7 км

прочети повече

81 процента от руснаците подкрепят Путин въпреки драмата с рублата

http://Www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4494504

Над 80 процента от руснаците продължават да подкрепят президента Владимир Путин въпреки международната изолация и срива на рублата, показва проучване на общественото мнение, цитирано от Асошиейтед прес.
Според сондажа, проведен от института НОРК (NORC) по поръчка на американската агенция, рейтингът на Путин е 81 процента.
Над 80 процента от руснаците продължават да подкрепят президента Владимир Путин въпреки международната изолация и срива на рублата, показва проучване на общественото мнение, цитирано от Асошиейтед прес. Според сондажа, проведен от института НОРК (NORC) по поръчка на американската агенция, рейтингът на Путин е 81 процента.

Въпреки срива на рублата: 81 процента от руснаците подкрепят Путин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4494476

Над 80 процента от руснаците продължават да подкрепят президента Владимир Путин въпреки международната изолация и срива на рублата, показва проучване на общественото мнение, цитирано от Асошиейтед прес.
Според сондажа, проведен от института НОРК (NORC) по поръчка на американската агенция, рейтингът на Путин е 81 процента.
Над 80 процента от руснаците продължават да подкрепят президента Владимир Путин въпреки международната изолация и срива на рублата, показва проучване на общественото мнение, цитирано от Асошиейтед прес. Според сондажа, проведен от института НОРК (NORC) по поръчка на американската агенция, рейтингът на Путин е 81 процента.

Заловиха телефонен измамник в Петрич

http://pik.bg/заловиха-телефонен-измамник-в-петрич-news262916.html

Заловиха телефонен измамник в Петрич

Полицейските служители в Петрич заловиха телефонен измамник. 36-годишният петричанин Б.С. е измъкнал на 13 декември тази година от жена от южния град храна, дрехи и сумата от около 1100 лв.

Мъжът е задържан от служителите на реда и му е наложена мярка за задържане до 72 часа.

Образувано е досъдебно производство.

НС обсъжда промените в Закона за МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=274459

В пaрламента се обсъждат поредните промени в Закона за МВР. Според подготвения законопроект ГДБОП трябва да бъде изваден от структурите на ДАНС и отново да бъде върнат в МВР. Другата промяна, на която управляващите от ГЕРБ държат, е председателят на ДАНС отново да се назначава с указ на президента.

Двама варненци отнесаха глоби, псували полицаи

http://pik.bg/двама-варненци-отнесаха-глоби-псували-полицаи-news262915.html

Двама варненци отнесаха глоби, псували полицаи

Двама варненци отнесоха глоби заради непристойни действия към полицаи. Мъжете, които са на 55 и 52 години, се черпили във вторник вечерта в заведение, но заради поведението им били повикани служителите на реда. При появата им хулиганите ги засипали с псувни и обиди и това наложило задържането за денонощие в ареста.

На двамата варненци са съставени актове за 300 и за 100 лева по Указа за борба с дребното хулиганство.

Граната изплаши и жителите на "Стрелбище"

http://offnews.bg/news/n_1/n_433235.html

Стара граната е намерена тази сутрин на улица "Ришки проход" в столичния квартал "Стрелбище", заявиха от МВР за OFFNews. Сигналът е подаден в 9:10 часа. Взривното устройство а намерено при събарянето на сграда.  Министерство на отбраната ще поемат случая, съобщиха от МВР. Това е втората открита граната в София за последните два дни. Вчера жена от "Младост" 2 подаде сигнал за намерена граната в мазето на блока, в който живее. 

Улюкаев: Русия се намира в три кризи едновременно

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/uliukaev-rusiia-se-namira-v-tri-krizi-ednovremenno-185901/

Те са структурна, циклична и геополитическа, като последната може да продължи дълго, предупреди министърът на икономическото развитие

Цачева поиска имунитета на Мая Манолова, за да я съди

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/cacheva-poiska-imuniteta-na-maia-manolova-za-da-ia-sydi-6029152

Всеки, който излезе в пленарната зала, трябва да не забравя, че е народен представител и за думите, които изрича, трябва да носи отговорност, смята Цачева

Арестант в Благоевград припадна, водят го в болница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4494461

40-годишен арестант е изпаднал в нестабилно състояние в следствения арест в Благоевград, съобщава Струма.бг.
Мъжът е наркозависим, което е вероятната причина за сериозния му здравословен проблем. На място му е оказана първа помощ.
Транспортиран е в болница, където в момента се свиква лекарски екип за уточняване на състоянието.
40-годишен арестант е изпаднал в нестабилно състояние в следствения арест в Благоевград, съобщава Струма.бг. Мъжът е наркозависим, което е вероятната причина за сериозния му здравословен проблем. На място му е оказана първа помощ. Транспортиран е в болница, където в момента се свиква лекарски екип за уточняване на състоянието.

49-годишен врачанин преби 13-годишно момче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4494460

Задържаха мъж от Враца за побой на 13-годишено момче, съобщиха от полицията във Враца.
Вчера в полицията е получено съобщение, че неизвестно лице е нанесло побой на 13 –годишно момче около 16:30 часа в района на спортен комплекс „Хр.Ботев”.
След издирване е установен и задържан извършителят - 49-годишен мъж с инициали М.М. от Враца.
Задържаха мъж от Враца за побой на 13-годишено момче, съобщиха от полицията във Враца. Вчера в полицията е получено съобщение, че неизвестно лице е нанесло побой на 13 –годишно момче около 16:30 часа в района на спортен комплекс „Хр.Ботев”. След издирване е установен и задържан извършителят - 49-годишен мъж с инициали М.М. от Враца.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване