Как да си изберем кмет – наръчник на потребителя

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/08/12/2589529_kak_da_si_izberem_kmet_naruchnik_na_potrebitelia/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста от блога на вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев с разрешението на автора.

"В България има двама души, от които зависи всичко – от кмета и от министър-председателя". Реплика (вероятно с копнеж) на народен представител.

"Нищо не мога да направя. Работата ми е да съм виновен за всичко". Реплика на кмет след приемен ден.

"Къде е кметът?" Реплика на гражданин.

Инженер или бивш стопански...

Реставрацията на Голямата базилика в Плиска започвала до 10 дни, ще се изпълнява от консорциум "Армира 2013"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/12/2589487_restavraciiata_na_goliamata_bazilika_v_pliska/?ref=rss


До десетина дни консорциумът "Армира 2013" започва работа по реставрацията на Голямата базилика в Плиска. Това каза пред "Дневник" директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Отпуснатите от правителството пари за тази дейност, които по думите на Димитров възлизат на 119 хиляди лв., минават през музея.

Преди време Божидар Димитров каза, че ще обяви обществена поръчка за тази сума. Днес той съобщи, че поръчка вече е имало, явил се е един кандидат - консорциумът...

След поредното рекордно поевтиняване на петрола цените на горивата у нас все пак тръгнаха надолу

http://www.moreto.net/novini.php?n=298316

Цената на петрола достигна ново шестгодишно дъно. На Нюйоркската търговска борса американският лек суров петрол спадна до 43,08 долара за барел при приключване на търговията. До подобно ниво петролът не беше спадал от март 2009 г. Този път това се отрази и на цените на горивата у нас.

Над 300 пилота провеждат учения по отработване на бомбардировки и избягване на средства за ПРО в Южна Русия

http://www.cross.bg/ycheniyata-presslyzhbata-sredstva-1476958.html

/КРОСС/ Над 300 пилоти и специалисти от наземните служби ще отработят методи за избягване на средства за противовъздушна отбрана в Ростовска област в Русия, съобщиха пред журналисти от пресслужбата на Южен военен окръг. „В Южен военен окръг се провеждат планови летателно-тактически учения, в които са задействани над 300 пилота, бордови специалисти и специалисти от наземните служби от авиационните военни части на 4-та Армия на ВВС и ПВО, дислоцирани в Ростовска област. В ученията участват около 20 летателни апарата, сред които фронтовите бомбардировачи Су-24М, транспортните вертолети Ми-8 и транспортно-десантните Ми-26“, заявиха от пресслужбата. От там отбелязаха, че „по време на полетите на авиационния полигон Копанской екипажите на фронтовите бомбардировачи Су-24М предстои да изпълнят точни до прецизност бомбардировки по пълноразмерни мишени, имитиращи инженерни укрепления, жива сила и техника на условен противник“. „Бомбардировките ще се извършват на височина от 500 метра до 2 километра. Освен практическото бомбардиране, пилотите ще тренират и методи за избягване на средства за противовъздушна отбрана на условен противник

В. Търново: Извадиха огромен паразит от окото на жена

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/v.-tyrnovo-izvadiha-ogromen-parazit-ot-okoto-na-zhena-6040885

Става въпрос за вид червей, който се среща при кучета, но изключително рядко може да се засели в организма на човек

Йоанна Драгнева наистина е влюбена (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/ioanna-dragneva-naistina-e-vliubena-video-6040881

Певицата намекна, че новата й песен е вдъхновена от новата любов в живота й - Ненчо Балабанов

Окончателно: Отпадат графиците за отпуските

http://www.vesti.bg/bulgaria/okonchatelno-otpadat-graficite-za-otpuskite-6040872

Работодателите трябва в началото на всяка календарна година – до 31 януари, да уведомяват работниците и служителите за размера на отпуска, който предстои да ползват през същата година, вкл. отложен или неползван от предходни години

Блъснатият пешеходец в района на Терапията във Варна е починал

http://www.moreto.net/novini.php?n=298317

Пешеходецът, който бе блъснат от лек автомобил в района на Терапията във Варна тази сутрин, е починал. Загиналият е 62-годишен мъж. Става дума за д-р Людмил Савов. Той е нефролог от университетската МБАЛ "Св. Марина" - Варна.

Лекарят, блъснат във Варна, почина от тежка съчетана травма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919502

62-годишният нефролог д-р Людмил Савов е починал след операция в болница
62-годишният нефролог д-р Людмил Савов е починал след операция в болница "Св. Анна". Около 7,45 часа, докато отива на работа в другата голяма варненска болница "Св. Марина", лекарят бе блъснат от "Рено Клио" пред входа на лечебното заведение, съобщи говорителката на полицията Ирена Петричева. Шофьорът на реното е на 20-години, има комоцио и казва,

Разстреляха първия вицепремиер на КНДР

http://www.cross.bg/vitzepremier-chhye-yun-kyon-1476960.html

/КРОСС/ В Северна Корея е разстрелян първият вицепремиер Чхуе Юн-кьон, съобщи южнокорейската агенция Йонхап. Заповедта за екзекуцията му е издадена през май тази година лично от севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Причината била, че Чхуе Юн-кьон критикувал политиката на ръководство в Пхенян в областта на горското стопанство.През месец май агенцията съобщи, че в Северна Корея е екзекутиран министърът на отбраната, обвинен в измяна, нелоялност и неуважение към лидера Ким Чен-ун, защото заспал на армейско събитие в негово присъствие.

Димитър Йончев: Трагедия е, че службите са пробити

http://frognews.bg/news_96078/Dimitar-Ionchev-Tragediia-e-che-slujbite-sa-probiti/

Службите не могат да си вършат работата конспиративно, без да изтича информация. Пробити са, рзграден двор са. Не мога да си контролират работата, а за синхрона между тях да не говорим. Това казва в интервю за Фрог експертът по сигурността Димитър Йончев, бивш шеф на Комисията по сигурността в парламента.

Държавата подсили финансово БЕХ преди новия му кредит

http://www.mediapool.bg/darzhavata-podsili-finansovo-beh-predi-noviya-mu-kredit-news237869.html

Държавата се отказва от дължимия й от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) дивидент от печалбата му за миналата година в размер на 239.445 млн. лв. като със сумата се вдига капиталът на групата, обединяваща държавните енергийни дружества. Това решение е взето от енергийния министър Теменужка Петкова на 29 юли и идва в момент, в който трескаво БЕХ търси заем, с който да се покрият над 800 млн. лв. дългове на дъщерната му "Национална електрическа компания" към двете американски централи у нас, за да влязат в сила намалените им цени на тока и да започне преодоляването на дефицитите в НЕК. Решението е внесено за вписване в Търговския регистър. Според него от 266.05 млн. лв балансова печалба за миналата година във фонд "резервен" ще се заделят 26.605 млн. лв. а с останалите се вдига капиталът на БЕХ до малко над 3.188 млрд. лв. Според енергийното ведомство, увеличението на капитала на БЕХ с размера на печалбата е допустим вариант и е положителен сигнал към всички международни институции. Вероятно увеличението е свързано и с понижения кредитен рейтинг на холдинга, коментира вестник "Капитал" в броя си от сряда и припомня, че през март тази година международната рейтингова агенция "Фич" понижи с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на БЕХ на BB, като промени и перспективата на отрицателна най-вече заради нарасналия дефицит в Националната електрическа компания (НЕК). С тази стъпка държавата подсилва шансовете БЕХ да вземе по-изгоден заем за погасяване на борчовете на НЕК. Новият кредит, чиято крайна стойност все още не е ясна и процедурата за търсене на финансова институция, която да го осигури, се очаква да бъде обявена до края на тази седмица, ще увеличи значително пасивите на холдинга. Към 29 юли 2014 г. те са за близо 1.193 млрд. лв., основната част от които се падат на тегления през октомври 2013 г. облигационен заем за 500 млн. евро , 195 млн. евро от които отидоха за погасяването на други борчове на НЕК – за погасяване на тегления за строежа на АЕЦ "Белене" заем от френската БНП-Париба. Това е второто за по-малко от година увеличение на капитала на БЕХ, след инжектирането на 337 млн. лв. отново чрез пренасочване на част от постигнатата през 2013 г. печалба от 414.824 млн. лв. Тогава от БЕХ обясниха взетото решение с лаконичното "по-високият основен капитал на дружеството дава положителни сигнали към инвеститорите" и че това било стандартна финансова процедура.  Вероятно сега целта е същата преди обявяването на процедурата за новия кредит, но финансовите отчети показват, че състоянието на БЕХ се влошава през последните три години, откакто основната му дейност се оказа да кредитира дъщерните си дружества, повечето от които са на загуба заради лоши политически и управленски решения.

Няма бруцелоза в Пастра, Дяково и Кременик

http://www.cross.bg/obshtina-kruvni-probi-1476957.html

София /КРОСС/ Взетите за изследване за бруцелоза кръвни проби от животни в селата Дяково и Кременик от община Дупница и Пастра, община Рила са отрицателни, съобщиха за Дарик от Областна администрация- Кюстендил.Взимането на кръвни проби от различни стопанства продължава. Изготвя се и специална заповед на областния управител, с цел свеждане до минимум предпоставките за разпространението на заболяването.

Кола премаза лекар пред болница

http://www.bnews.bg/article-139981

Младият шофьор твърди, че не помни какво се е случило.

Лекарската колегия в Търговище иска връщане на лиценза на болница "Папуров"

http://www.mediapool.bg/lekarskata-kolegiya-v-targovishte-iska-vrashtane-na-litsenza-na-bolnitsa-papurov-news237868.html

Регионалната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) в Търговище поиска да бъде възстановен отнетия миналата седмица лиценз на частната хирургична болница "Папуров" в града. Здравният министър й отне лиценза след решение на Върховния касационен съд, с което собственикът на болницата Добрин Папуров бе окончателно осъден за източване на здравната каса. В сряда регионалната колегия на БЛС излезе с декларация, в която се казва, че "със закриването на болница "Папуров" е било извършено "насилствено въздействие върху болните да променят лекуващия си лекар и избраното от тях място за лекуване, лишаване на пациентите от техните права". Декларацията е изпратена до Министерството на здравеопазването, до Комисията по здравеопазване към Народното събрание, до депутати от региона. Сега пациентите на закритата хирургичната болница в Търговище получават безвъзмезден вторичен преглед в друг медицински център в града. Вторичните прегледи се полагат по клинична пътека, обясни хирургът д-р Румен Русев.

Хаос при Реформаторите и Патриотичния фронт заради кмета на Свищов

http://www.mediapool.bg/haos-pri-reformatorite-i-patriotichniya-front-zaradi-kmeta-na-svishtov-news237867.html

Кандидатурата на Станислав Благов за пети мандат като кмет на Свищов предизвика разцепление на местно ниво в коалициите на Реформаторския блок и Патриотичния фронт.   Преди ден депутатите от Реформаторския блок (РБ) Иван Иванов и от Патриотичния фронт доц. Милен Михов (ПФ) обявиха, че техните коалиции ще подкрепят кмета за още един мандат. Станислав Благов бе представен като обща кандидатура и "достоен и силен" кандидат.   Няколко часа по-късно стана ясно, че комуникацията в Реформаторския блок куца сериозно.   Местната структура на "Движение България на гражданите" обяви, че има друг фаворит за кмет на града. Става дума за репресирания преподавател в Свищовския университет Калин Костов.   Костов бе един от най-гласовитите противници на сваления ректор Величко Адамов, лобиста Красьо Черничкия и статуквото в Свищов. Зад него обмисля да застане и партията на депутата от Реформаторския блок Борислав Великов "Българска нова демокрация".   В сряда се разбра, че има разцепление и в Патриотичния фронт покрай свищовските коалиции.   От "Национален фронт за спасение на България" на Валери Симеонов обявиха, че не са давали съгласие за подкрепа за нов мандат на досегашния кмет на Свищов Станислав Благов. Така стана ясно, че явно само ВМРО подкрепя кмета.   Благов спечели сегашния си кметски мандат с подкрепата на Синята коалиция и ВМРО.   Сега от "Национален фронт за спасение на България" казват, че ще имат отделна листа за общински съветници, а че до края на месеца ще се разбере дали ще издигнат отделен кандидат за кмет, съобщава сайтът "Дневник". Така стана ясно, че Благов се подкрепя от ДСБ, СДС, БЗНС, НП "Свобода и достойнство" и ВМРО. Коалицията ще остане отворена и за включването на други формации.

Баща възпитава дъщеря си с пистолет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4919492

За едно денонощие вкараха зад решетките 37-годишен асеновградчанин, който около 22 часа снощи се заел с възпитанието на непълнолетната си дъщеря по нестандартен начин на пловдивска улица, предаде БГНЕС.
Бащата първо пребил момичето, но случайни минувачи се намесили и опитали да помогнат на детето. Вместо да спре да я налага,
За едно денонощие вкараха зад решетките 37-годишен асеновградчанин, който около 22 часа снощи се заел с възпитанието на непълнолетната си дъщеря по нестандартен начин на пловдивска улица, предаде БГНЕС. Бащата първо пребил момичето, но случайни минувачи се намесили и опитали да помогнат на детето. Вместо да спре да я налага,

Баща възпитава дъщеря си с пистолет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919489

За едно денонощие вкараха зад решетките 37-годишен асеновградчанин, който около 22 часа снощи се заел с възпитанието на непълнолетната си дъщеря по нестандартен начин на пловдивска улица, предаде БГНЕС.
Бащата първо пребил момичето, но случайни минувачи се намесили и опитали да помогнат на детето. Вместо да спре да я налага,
За едно денонощие вкараха зад решетките 37-годишен асеновградчанин, който около 22 часа снощи се заел с възпитанието на непълнолетната си дъщеря по нестандартен начин на пловдивска улица, предаде БГНЕС. Бащата първо пребил момичето, но случайни минувачи се намесили и опитали да помогнат на детето. Вместо да спре да я налага,

Графикът за отпуските отпада, но не и давността

http://frognews.bg/news_96093/Grafikat-za-otpuskite-otpada-no-ne-i-davnostta/

Графиците за отпуски през годината отпаднаха окончателно днес с правителствено решение. Остава обаче 2-годишната давност за ползване на почивките.

Баща наби дъщеря си на улицата, прибраха го в ареста

http://www.cross.bg/ylitzata-dushterya-plovdiv-1476956.html

/КРОСС/ Извършител на хулиганска проява в Пловдив е задържан за 24 часа във Второ РУ. Около 22 часа снощи 37-годишен асеновградчанин се скарал на улицата с непълнолетната си дъщеря и й нанесъл побой. Случайни минувачи, станали свидетели на случващото се, направили опит да се намесят и да помогнат на тийнейджърката. Вместо да прекрати действията си обаче, афектираният мъж извадил газов пистолет и стрелял във въздуха, без да рани никого. Полицейски екип в района реагирал незабавно и арестувал извършителя. Случаят е докладван в Районна прокуратура - Пловдив и срещу асеновградчанина е започнато бързо производство по чл. 325, ал.1 от НК.

Променят функциите на Системата за управление на средставата от ЕС

http://econ.bg/Новини/Променят-функциите-на-Системата-за-управление-на-средставата-от-ЕС_l.a_i.690559_at.1.html

Кабинетът прие промени в условията, реда и механизма за функциониране на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС...

Гълъбинов подписа с отбор от Серия Б

http://bgfootball.actualno.com/Gylybinov-podpisa-s-otbor-ot-Serija-B-news_489647.html

Българският нападател Андрей Гълъбинов подписа с италианския тим Новара . Новината беше официално потвърдена и от клуба. Българският национал подписа с отбора от Серия Б за 2 години. Новара се сдоби с Гълъбинов без пари, след като контрактът му с бившия му тим Ливорно изтече. Най-вероятно 26-годишният български нападател ще дебютира за Новара в мача срещу Удинезе за Купата на Италия. През миналия сезон той записа 33 мача с екипа на Ливорно, в които отбеляза 7 гола и направи 2 асистенции. Вси

"Ислямска държава" твърди, че е екзекутирала хърватин

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-tvyrdi-che-e-ekzekutirala-hyrvatin-news_489635.html

Групировката "Ислямска държава" е обезглавила хърватинът Томислав Салопек, отвлечен миналия месец в Египет, съобщава БГНЕС. Хърватинът бе отвлечен в район, който се намира западно от Кайро. Джихадистите поставиха ултиматум за освобождаването на техни съмишленички от египетските затвори, в противен случай ще обезглавят Салопек. Ултиматумът им изтече миналия петък. Джихадистите разпространиха в Тиутър снимка с тялото на жертвата. Засега достоверността на снимката не може да бъде потвърдена.

Ноам Чомски за свободата на словото в САЩ

http://svetoven.pogled.info/news/66772/Noam-CHomski-za-svobodata-na-slovoto-v-SASHT

/Поглед.инфо/Интервю с американския философ Ноам Чомски, в което коментира тиранията на либертарианството и нуждата от медийна демокрация

Спорът за присвоените японски вишни се измести към това дали ще оцелеят

http://www.dnevnik.bg/zelen/jiva_planeta/2015/08/12/2589483_sporut_za_prisvoenite_iaponski_vishni_se_izmesti_kum/?ref=rss


Една от японските вишни, която през юли беше преместена с още няколко дървета от вида без разрешение от общината от тротоара в частната градина на хотел "Маринела", в момента е без листа и не е ясно дали ще оцелее. За това алармират в писмено съобщение от районната община "Лозенец", съобщи "Нова телевизия".

След силно гражданско недоволство и последвала проверка на място през юли районната община в "Лозенец" състави акт за 50 000 лева за нерегламентираните действия от собственика на...

Китай по пътя на "валутната война"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919470

Девалвацията на китайския юан няма да помогне за увеличаване на китайския износ. За подобряване на ситуацията в икономиката ще е необходима девалвация от 10-15%, смятат експертите.
Китайската народна банка /КНБ/ вчера девалвира курса на юана с 1,9%. Това е най-силното регулативно изменение на неговия курс от 1994 г.
Девалвацията на китайския юан няма да помогне за увеличаване на китайския износ. За подобряване на ситуацията в икономиката ще е необходима девалвация от 10-15%, смятат експертите. Китайската народна банка /КНБ/ вчера девалвира курса на юана с 1,9%. Това е най-силното регулативно изменение на неговия курс от 1994 г.

Безплатни прегледи за венозни заболявания в „Софиямед"

http://www.cross.bg/zabolyavaniya-pregledi-sudova-1476955.html

София /КРОСС/ Университетска болница „Софиямед" обявява безплатни диагностично-консултативни прегледи за пациенти с венозни заболявания. Те ще се извършат от с пециалистите от отделението по съдова хирургия на 25,26 и 27-ми август от 13:00 до 16:00ч. след предварително записване на тел. 0700 31 051! в рамките на кампанията на болницата „Бъдете здрави!", която цели да повиши информираността на обществото за профилактирането на социално-значимите заболявания. "Първите симптоми на венозна недостатъчност са тежест в подбедриците, болка в долните крайници при покой, оттоци около глезените, нощни крампи (схващания). Венозните заболявания са медицински и социално значим проблем поради тежките усложнения, които причиняват. При развита флеботромбоза например съществува вероятност да се откъсне тромб, който да се пренесе от кръвния ток през сърцето до белия дроб и да се развие т.нар. белодробна тромбемболия, която не рядко завършва фатално. По данни на СЗО това усложнение на заболяването е 4-тата по честота причина за смъртност в света. Поради това от изключителна важност е провеждането на скринингови прегледи на голяма част от населението с цел диагностициране и ранна профилактика, както и лечение в ранен стадии преди да са настъпили тежки усложнения", коментира д-р Димитър Марков, д.м. завеждащ отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Софиямед"

Младежи зверски пребиха кон и се похвалиха с видео

http://offnews.bg/news/n_1/n_545405.html

Младежи от Ловеч пребиха зверски кон с дървен прът, като отвратителното деяние е било записано на видео.  На клипа се вижда как двамата садисти искрено се забавляват, докато снимат и налагат коня.  Видеото от вчера се разпространява в социалните мрежи, а двамата насилници вече са изобличени и техните профили във Фейсбук са публикувани в различни групи и хора търсят кървава вендета.  Според сайта "Наказателна бригада"  момчетата, пребили коня, са Николай Колев и Иван "Кърът" Нановски.  Николай Колев Иван Кърът Нановски (човекът, който снима) Клипът е публикуван във Фейсбук страницата на "Наказателна бригада" и за 12 часа вече има над 15 хил. гледания. Предупреждаваме, че видеото не е за хора със слаби нерви. Заради зачестилите у нас жестоки посегателства върху животни това лято министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова направи първа стъпка към създаване на зоополиция. Бъчварова е разпоредила да се създадат звена от полицаи, които да разследват престъпленията срещу животни.

„Тетрадката" става телевизионен сериал

http://www.cross.bg/nikulus-sparks-pedovitz-1476954.html

/КРОСС/ Добри новини за феновете на „Тетрадката". Популярният роман на Никълъс Спаркс ще се появи и на малкия екран. Ръководителят на канала CW Марк Педовиц потвърди, че сериалът вече е в процес на разработка. Самият Никълъс Спаркс пък ще бъде изпълнителен продуцент."Тетрадката" е много добре приета и като книга, и като филм. Развълнуван съм и нямам търпение", каза Педовиц.

Близо 16 млн. лева дава правителството за природни бедствия

http://frognews.bg/news_96092/Blizo-16-mln-leva-dava-pravitelstvoto-za-prirodni-bedstviia/

Министерският съвет отпусна близо 16 милиона лева за превенция и овладяване на последиците от природните бедствия в страната. С парите ще се финансират проекти за укрепване на свлачища в района на автомагистрала "Струма", както и на терени в Кърджали и община Берковица.

Графикът с отпуска официално отпада, работодателят ще уведомява за оставащите дни

http://www.mediapool.bg/grafikat-s-otpuska-ofitsialno-otpada-rabotodatelyat-shte-uvedomyava-za-ostavashtite-dni-news237866.html

Официално отпадна задължението на работодателите да утвърждават график за ползване на платения годишен отпуск, но се запазва двегодишната давност за ползване на почивките. С промените в наредбата за работното време, приети от Министерския съвет в срядя, работодателите ще са задължени в началото на всяка календарна година - до 31 януари да уведомяват работниците и служителите за размера на отпуска, който предстои да ползват през същата година, включително отложен или неползван от предходни години. Когато работникът или служителят не е поискал отпуската си до края на календарната година, за която се полага, работодателят може писмено да го покани да използва отпуската си. Ако работникът или служителят не пожелае това, работодателят има правото да му предостави и отпуска без негово съгласие.   Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, най-късно до края на месец юни.   В случай, че работодателят не е разрешил ползването на отпуска в този срок, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползване на платения годишен отпуск в рамките на давностния срок, като уведоми затова писмено своя работодател, най-малко 14 дни предварително.

Гръцкият остров Кос е претоварен от имигранти

http://www.moreto.net/novini.php?n=298271

На гръцкия остров Кос властите са претоварени заради притока на мигранти, които преминават оттам транзитно. Претоварени са до такава степен, че кметът отправи призив, докато блъскащата се тълпа бежанци беше умиротворена с палки и пожарогасители.

Миро засне клип на Халкидики, после се върна в Гърция, но за почивка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4918535




Пет дни Миро снима клип към нова песен на Халкидики в Гърция, на шестия се върна в София, за да замине отново за 10 дни на гръцки остров, но този път, за да почива. Певецът, който се връща на 15 август, иска да бъде в кондиция за концертите си на 30 август в Бургас, на 31-и във Варна, на 2 септември в Русе и на 13-и в Пловдив.
Пет дни Миро снима клип към нова песен на Халкидики в Гърция, на шестия се върна в София, за да замине отново за 10 дни на гръцки остров, но този път, за да почива. Певецът, който се връща на 15 август, иска да бъде в кондиция за концертите си на 30 август в Бургас, на 31-и във Варна, на 2 септември в Русе и на 13-и в Пловдив.

Как да запазите по-дълго хубавия тен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4918588

Яжте домати и моркови и се мажете
с какаово масло и зехтин


C ядене на домати и моркови е напълно възможно да задържите хубавия летен тен поне още 2-3 седмици, след като приключите с плажа.
За това спомагат две вещества - ликопен, който се съдържа в доматите, и бетакаротин (има го в морковите и тиквата и в почти същите количества - и в спанака и
Яжте домати и моркови и се мажете с какаово масло и зехтин C ядене на домати и моркови е напълно възможно да задържите хубавия летен тен поне още 2-3 седмици, след като приключите с плажа. За това спомагат две вещества - ликопен, който се съдържа в доматите, и бетакаротин (има го в морковите и тиквата и в почти същите количества - и в спанака и

Хилари Клинтън предаде личния си имейл сървър на властите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/12/2589468_hilari_klintun_predade_lichniia_si_imeil_survur_na/?ref=rss


Кандидат-президентът от американската Демократическа партия предаде личният си имейл сървър и преносима памет, пълна с работни имейли от времето, в които беше държавен секретар, на министерството на правосъдието, съобщава "Ройтерс".

Употребата на личен имейл по време на заемането на поста от Клинтън излезе наяве през март, а много от опонентите й я обвиниха в нарушение на правилата за прозрачност.

Личният имейл е бил свързан със сървър в дома й в Ню Йорк. Месеци наред...

Кола прегази лекар пред варненска болница

http://www.cross.bg/avtomobil-savov-blusnat-1476953.html

Варна /КРОСС/ Лекар е бил блъснат от лек автомобил в района на УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. 62-годишният нефролог д-р Людмил Савов, работещ в болницата, е починал вследствие на пътния инцидент.Засега е изяснено, че д-р Савов е бил блъснат от лек автомобил "Рено Клио", управляван от 20-годишен варненец. Лекарят се е придвижвал пеша. Младият шофьор е с леки контузии и твърди, че не си спомня нищо за случилото се.По случая е образувано досъдебно производство, предаде БНР.

Кой строи крепости в България през 21 век?!

http://news.ibox.bg/opinion/id_172802588

В един от българските вестници бе публикувана наскоро статия с това заглавие

Европа ще произведе по-малко плодове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919468

12 мил. тона ябълки и над 2 мил. тона круши по-малко ще приберат европейските плодопроизводители тази година, сочи прогноза на Световната асоциация за ябълки и круши.
Реколтата при ябълките ще е с 5% по-малка от миналогодишната, но все още със 7% над средното количество за последните три години.
Най-голям производител през 2015-та отново ще е
12 мил. тона ябълки и над 2 мил. тона круши по-малко ще приберат европейските плодопроизводители тази година, сочи прогноза на Световната асоциация за ябълки и круши. Реколтата при ябълките ще е с 5% по-малка от миналогодишната, но все още със 7% над средното количество за последните три години. Най-голям производител през 2015-та отново ще е

255 пожара за денонощие

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/255-pozhara-za-denonoshtie-6040883

Големият пожар до Казанлък е овладян. Версиите за причината за бедствието варират от стрелба на военен полигон до берачи на къпини

Пожарът до Казанлък е овладян

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/pozharyt-do-kazanlyk-e-ovladian-6040883

Версиите за причината за бедствието варират от стрелба на военен полигон до берачи на къпини

Танева: Ще се осигури финансиране за схемите "Мляко в училище" и "Училищен плод"

http://www.cross.bg/taneva-plod-ychilishten-1476952.html

София /КРОСС/ Ще се осигури финансиране за схемите "Мляко в училище" и "Училищен плод". Това каза след заседанието на Министерски съвет министърът на земеделието Десислава Танева. Съфинансирането ще го осигурим. Според бюджета на мярката и към момента, тъй като става въпрос за учебната годината, говорим само за 3 месеца в рамките на тази година. Тези средства, разбира се, ще могат да се осигурят.По повод схемата "Училищен плод" Танева коментира, че всички нормативни актове, въз основа, на които се прилага схемата, са готови, като е осигурено и съответното финансиране. Запитана за новите изисквания за схемата "Училищен плод" да се купува от местните пазари, министър Танева обясни, че това е част от мерките за обхвата на доставките. "Да, става въпрос за изисквания относно доставките, които гарантират преснотата на продуктите. Нормално е те да бъдат доставяни от производители от съответните региони", поясни Десислава Танева.

Търговията на БФБ започва със спадове за индексите*

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/tyrgoviiata-na-bfb-zapochva-sys-spadove-za-indeksite-200399/

Оборотът в първите часове е в размер на 43,3 хил. лв., формиран благодарение основно на Албена, ЦКБ и Адванс Терафонд

Дефлация от 0.2% за юли отчита националната статистика

http://news.ibox.bg/news/id_1273389368

Тенденцията се дължи основно на поевтиняването на сезонните плодове и зеленчуци

Малайзийският Боинг може да е бил на повърхността на водата, преди да потъне

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919461

Изчезналият малайзийски
Изчезналият малайзийски "Боинг – 777" известно време може да е бил на повърхността на водата и след това да е потънал в южната част на Индийския океан. Това становище изрази местеният експерт по сателитна комуникация Заим Абдул Рахман, информира ТАСС, цитиран от БГНЕС. Според Рахман за това говорят наскоро откритите фрагменти от боинга,

Митрополит Николай прави недопустима политическа демонстрация, смята доц. Дилян Николчев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/12/2589473_mitropolit_nikolai_pravi_nedopustima_politicheska/?ref=rss


Пловдивският митрополит Николай прави недопустима политическа демонстрация. Това заяви пред БНР богословът доц. Дилян Николчев.

В архиерейската света литургия за Илинден - 20 юли, митрополит Николай посочи свой кандидат за кмет на града - Здравко Димитров, който беше изключен от групата на ГЕРБ заради намерението си да се кандидатира срещу сегашния кмет Иван Тотев, подкрепян за нов мандат от партията на Бойко Борисов. Той посвещава над 10 минути на агитация срещу настоящия кмет. Две...

Шпиони ли са членовете на НПО, финансирани от чужди държави

http://svetoven.pogled.info/news/66771/SHpioni-li-sa-chlenovete-na-NPO-finansirani-ot-chuzhdi-darzhavi

/Поглед.инфо/В Израел се разглежда нов законопроект за шпионажа, който може да доведе до забраната на всички неправителствени организации, финансирани от чужди държави и правителства.

Извънреден план на гръцката полиция за остров Кос

http://www.grreporter.info/izvnreden-plan-na-grtskata-politsiya-za-ostrov-kos/17723

Целта е да бъде овладяна кризата, предизвикана от продължителния престой на хиляди сирийски бежанци и нелегални имигранти на острова

прочети повече

Търговия с отговори на матурите не е престъпление

http://www.vesti.bg/bulgaria/tyrgoviia-s-otgovori-na-maturite-ne-e-prestyplenie-6040882

Прокуратурата започна проверка, след като екип на Новините на Нова успя да си купи верните отговори за зрелостния изпит по български език срещу 100 лева

Руен въстана срещу тайна операция по заравянето на заразени с антракс кожи

http://www.cross.bg/antraks-ryen-zaroveni-1476951.html

/КРОСС/ Хората от Руен цяла нощ не са спали от притеснение, че на два километра от селото са заровени 20 кожи с антракс - в местност, любима за местните хора за разходки и събори. Опасните животински отпадъци са обезопасени в гориста местност край пътя Руен-Яворово.Тази сутрин недоволните са се срещнали с кмета на община Куклен, който им показал документи, че кожите са заровени според всички санитарни правила. Въпреки тези уверения обаче напрежението остава.Жителите на Руен се притесняват, че спорите от антракс издържат по 50 години и евентуално свлачище или земетресение може да ги изкарат на повърхността. Освен това според притеснените хора местността, в която са заровени, била водосборна.Заравянето на кожите е станало в пълна тайна в 2 часа сутринта, без да бъде уведомен местния кметски наместник.„Научих от интернет и медиите за това, че край село Руен са заровени кожи, заразени с антракс", сподели пред bTV притесненият кметски наместник на Руен Данка Илиева. Тя е категорична, че не може да даде гаранции пред съселяните си, че са в безопасност макар сутринта да е говорила с кмета на община Куклен и да е видяла документацията по заравянето на заразените с антракс кожи.От Агенцията по безопасност на храните обясниха, че търговци от Куклен пренесли от Карнобат до Куклен в края на юли 20 говежди кожи, заразени с антракс. Сред тях имало и такива, които били от заразените с антракс във Варненско говеда

"Левски" е получил жълтата карта на Курдов

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/12/2589465_levski_e_poluchil_jultata_karta_na_kurdov/?ref=rss


"Левски" е получил жълтата карта на Атанас Курдов, съобщава "Гонг". Следващата стъпка ще е нападателят да бъде картотекиран.

Очаква се треньорът Стойчо Стоев да може да го използва за мача с "Монтана". За последно Курдов игра в "Астана", но въпреки че подписа едногодишен договор с "Левски", досега нямаше право да играе.

От началото на първенството Стоев имаше проблем в атаката, тъй като се чака и разрешаване на казуса с Умар Диаби. Поради липсата на чист нападател,...

Вагон на товарен влак е дерайлирал на гара Юнак във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=298313

Вагон на товарна композиция е дерайлирал на гара Юнак във Варненско вчера вечерта около 19.45 часа. Причината е счупено колело. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на БДЖ. При инцидента няма пострадали хора. Поради нанесени щети по релсовия път пътническите влакове за Варна през Карнобат се отклоняват по друг маршрут.

Прокуратурата: Продажбата на отговори на матурите не е престъпление

http://www.cross.bg/otgovori-matyrata-vernite-1476950.html

София /КРОСС/ Предлагането и продажбата на верните отговори за матурата не е престъпление. Това става ясно от писмо, изпратено до Нова телевизия от Софийската районна прокуратура. Тя започна проверка, след като екип на Новините на Нова успя да си купи верните отговори за зрелостния изпит по български език срещу 100 лева. От постановлението става ясно, че в схемата са замесени няколко души. Едните купуват отговорите за матурата през 2014 г. и ги препродават през 2015 г. Според разследването фактът, че отговорите се разпространяват след започването на изпита показва, че най-вероятно те са изнесени от зрелостници, а след това се решават и разпращат.

Инвеститори от Близкия изток ще влагат по 15 млрд. долара в имоти

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/investitori-ot-blizkiia-iztok-shte-vlagat-po-15-mlrd-dolara-v-imoti-200396/

Инвеститорската база от региона постоянно се разраства заради срива на цените на петрола, твърди глобалната консултантска компания CBRE

Китай понижи още юана и породи опасения за валутна война

http://offnews.bg/news/n_1/n_545343.html

Девалвацията на китайската валута продължава да се задълбочава. Юанът удари 4-годишно дъно в сряда, след като Централната банка в страната понижи силно референтния курс спрямо долара, до 6.3306 юана за $1 или с 1.6% спрямо курса от вторник, пишат световните агенции. Действията на властите предизвикаха опасения от глобална валутна война и обвинения, че Пекин дава нечестно предимство на своите изпитващи затруднения износители. Неочакваното ново понижение предизвика паника на пазарите. Вчерашният курс - 6.44 за 1 долар, с който Централната банка направи най-рязкото обезценяване на валутата от 2005 г., е най-ниският от август 2011 г., а днешният е дори по-нисък. Вчера Централната банка описа мярката си като "еднократна" и гарантира, че ще запази юана на разумно ниво. Анализатори коментират, че решението цели спиране на забавянето на икономическата активност и помощ за износа, който се срина с 8.3% през юли спрямо същия период на 2014 г. Юанът е обвързан към долара. Референтният курс на китайската валута се определя всеки ден от Централната банка. През последните два дни юанът загуби 3.5% в Китай и около 4.8% на световните пазари.

Кола прегази лекар пред болница във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919442

Лекар е бил блъснат от лек автомобил в района на УМБАЛ
Лекар е бил блъснат от лек автомобил в района на УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. 62-годишният нефролог д-р Людмил Савов, работещ в болницата, е починал вследствие на пътния инцидент, съобщи Радио Варна. Засега е изяснено, че д-р Савов е бил блъснат от лек автомобил "Рено Клио", управляван от 20-годишен варненец. Лекарят се е придвижвал пеша.

Полицията издирва 29-годишна софиянка /снимка/

http://www.cross.bg/izdirva-zhena-sofiya-1476949.html

София /КРОСС/ По молба на близките, столичното Първо РУ издирва 29-годишната Стефания Николаева Николова. Младата жена излязла от жилището си в София на 1 август т.г. и оттогава е в неизвестност.Висока е 160 см, със слабо телосложение. Има кафяви очи и кестенява, дълга до раменете коса, с младежки външен вид. Хората, които разполагат с информация за издирваната жена, могат да сигнализират на тел.: 112, 02/982 71 21, 982 71 66 или в най-близкото поделение на МВР.    

МАЕ: Пренасищането на пазара на петрол ще приключи в края на 2016 г.

http://www.investor.bg/analizi/91/a/mae-prenasishtaneto-na-pazara-na-petrol-shte-prikliuchi-v-kraia-na-2016-g-200397/

Според организацията е започнал процес по ребалансиране, който обаче ще продължи по-дълго от очакваното

Маскиран опита да обере банков клон в Добрич

http://dobrich.actualno.com/Maskiran-opita-da-obere-bankov-klon-v-Dobrich-news_489640.html

Опит за въоръжен грабеж е извършен малко преди 14 часа в офис на банка в центъра на Добрич. Информацията бе потвърдена от директора на Областната дирекция на МВР Веселин Колев. Той съобщи, че мъж с маска е направил опита да ограби банковия клон. В ръцете си е имал нещо лъскаво, което не е сигурно дали е било огнестрелно оръжие или детска играчка. Охраната на банковия клон го е подгонила и той избягал. Банковият офис, който се намира на площад "Свобода" №8 е затворен, на място има полиция. Има

Жегата в Египет взе 60 жертви за четири дни

http://africa.actualno.com/Jegata-v-Egipet-vze-60-jertvi-za-chetiri-dni-news_489630.html

Повече от 60 души загинаха за четири дни в Египет от слънчеви удари или сърдечни пристъпи, предизвикани от непоносимите жеги, предаде ТАСС. "През изминалото денонощие поради изключително високата температура на въздуха в Египет починаха 21 души. Смъртните случаи само за последните четири дни са общо 61", съобщи министерството на здравеопазването. Според лекарите проблемът с горещините се усложнява от високата влажност, която също достигна рекордни за страната стойности през последните дни, доп

Без Валентин Братоев в състава за Евроволей 2015

http://volleyball.actualno.com/Bez-Valentin-Bratoev-v-systava-za-Evrovolej-2015-news_489643.html

Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов определи група от 18 играчи в разширения състав за подготовка за Европейското първенство. То ще се проведе в България и Италия от 9-ти до 18-ти октомври. В състава е в включен разпределителят Георги Братоев, който беше извън групата за решителните мачове в Световната лига. Брат му, Валентин, обаче не е повикан от Константинов. Братоев направи признание в личния си профил във Facebook, че повече няма да играе за националния отбор

Готви ли се Япония за нова "Фукушима"?

http://asia.actualno.com/Gotvi-li-se-Japonija-za-nova-Fukushima-news_489597.html

Четири години след катастрофата на „Фукушима 1“ властите на Япония взеха решение за възобновяване на работата на атомните централи, спрени след катастрофата във Фукушима през март 2011 година. Именно след това събитие бяха спрени реакторите на 48 атомни АЕЦ. Оттогава в Страната на изгряващото слънце рязко е нараснало неодобрението на ядрената енергетика от страна на редовите граждани. Компаниите, осигуряващи работата и безопасността на атомните електроцентрали, започнали да търпят

Музеят "Дом на хумора и сатирата" в Габрово посрещна 3-милионния си посетител

http://gabrovo.actualno.com/Muzejat-Dom-na-humora-i-satirata-v-Gabrovo-posreshtna-3-milionnija-si-posetitel-news_489645.html

3-милионният си посетител посрещна музей „Дом на хумора и сатирата” в Габрово. Това информира за Радио „Фокус” – Велико Търново Дарина Маринчевска, отговарящ за връзки с обществеността в културната институция. Късметлията, по думите й, е тайванецът Су Уим Понг. Той е в страната ни на организирано посещение с група. „Оказа се, че той за пръв път посещава България, но не за пръв път чува за нея, защото в родният си град Тайван има приятел бълагрин, който му е р

Пазарът на труда във Великобритания с първи признаци за охлаждане

http://www.investor.bg/novini/130/a/pazaryt-na-truda-vyv-velikobritaniia-s-pyrvi-priznaci-za-ohlajdane-200398/

Безработицата на Острова расте през второто тримесечие, а растежът на работните заплати се забавя

Учещите възрастни у нас са шест пъти под средното за Европа ниво

http://www.mediapool.bg/ucheshtite-vazrastni-u-nas-sa-shest-pati-pod-srednoto-za-evropa-nivo-news237865.html

Броят на българите между 25 и 64 години, които учат или се обучават, е близо шест пъти под средните европейски нива и близо три пъти под целите, които страната ни си е поставила да изпълни до 2020 година. У нас липсва напредък и по отношение на ключови цели като обхващането на децата в предучилищна подготовка, ранното отпадане от училище и повишаване на хората с професионална квалификация в техническите специалности. Това сочат данните в приетия в сряда от кабинета доклад за изпълнението на Националната стратегия за учене през целия живот. Най-неблагоприятна е ситуацията при хората между 25 и 64 години. По този показател България заема последно място в ЕС през 2008, 2009, 2011 и 2013 г. или предпоследно място през 2012 и 2014 година. През 2012 година делът на обучаващите се възрастни е бил 1.5%, а през 2014 година е незначително повишен на 1.8%, като целта е до 2020 година да надхвърли 5%. Най-същественият проблем на образованието на възрастни е голямото намаление на броя на учещите – от 60 500 през 2013/14 учебна година на 48 600 за 2014/15 учебна година или с 19.8%. По-важните причини за това са нежеланието на работодателите да инвестират в дългосрочно обучение на заетите и ниската мотивация на потенциалните учещи относно личния им просперитет, който биха постигнали след завършване на обучението. Докладът отчита, че е постигнат напредък при постигане само на една от целите - повишаване на дела на завършилите висше образование на възраст от 30 до 34 г. от 26.9% през 2012 г. на 36% през 2020 г. С дял от 12. 9% през 2014 година, България влошава представянето си по отношение на преждевременно напусналите училищната система, както спрямо предходните две години, така и спрямо средната европейската стойност. Планираните задачи в тази област на въздействие са крайно недостатъчни за преодоляване на негативната тенденция, свързана с увеличаването на относителния дял на преждевременно напусналите образователната система, отчита докладът. Стратегическата европейска рамка предвижда делът на младите хора, напускащи преждевременно училище, да бъде намален до под 10% Единственият индикатор, по който страната е над средното равнище за страните от ЕС, е делът на завършилите средно образование на възраст 20-24 г., но и делът на тази група намалява през последната година. По този показател за 2014 г. България пада от 13-та на 15-та позиция спрямо 2013 г., но остава в по-предна позиция спрямо страни като Германия, Финландия, Великобритания, Италия и др През 2014 година по показателя заетост във възрастовата група 20-34 г., наскоро завършили висше или средно образование, разликата между средната стойност за България и ЕС се увеличава на 9.4 пункта., след измерени разлики 7.5 пункта за 2012 г. и 6.7  пункта 2013 г. Увеличаването на тази разлика може да се счита признак за по-бавното възстановяване на българската икономика. Друг негативен резултат е свързан с професионалната квалификация в направленията "Информатика","Техника", "Производство и преработка" и "Архитектура и строителство", за които е записано в стратегията, че трябва да обхващат най-малко 60% от професионалното обучение през 2020 г. Обаче от 2011 г. насам делът на завършилите в четирите области непрекъснато намалява и през учебната 2013/2014 г. достига малко над 45% от всички придобили професионална квалификация. Сред препоръките в доклада са необходимостта от реформа и от нов подход в образованието и обучението, които да обхващат всичките му степени – от предучилищната подготовка до висшето образование и обучение за възрастни.

63-годишен мъж предаде ало измамник на полицията

http://www.cross.bg/-godishen-zhitel-signal-1476948.html

/КРОСС/ Мъж, изпълнявал ролята на „куриер" в измамна схема, е задържан благодарение на навременно подаден сигнал от 63-годишен жител на с. Доброславци. Човекът потърсил помощ в полицията, след като на 27 юли към 13.00 часа на домашния му телефон позвънил непознат. Той се представил за близък приятел на сина му, в разговора се включил и родственикът, който живеел в Германия и обяснил, че оттам е поръчал фризер и климатик. За да не изпусне изгодната оферта, помолил бащата спешно да намери 15 000 лева. Сумата била нужна за капаро, а с него щял да се свърже представител на търговската верига, с който било уточнено да дойде пред дома, за да вземе парите. Мъжът веднага разбрал, че е станал неволна жертва на измамници и след подадения сигнал във Второ РУ било образувано досъдебно производство. В хода на проведеното разследване криминалистите установили и задържали Т.Т. /31г./ - жител на с. Волуяк, осъждан. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура, на задържания е взета мярка „задържане под стража" до 72 часа.

Младежите от БСП с призив за Деня на младежта: От нас зависи настоящето и бъдещето на България. Най-лесния избор е Терминал-2. Да направим по-трудното – да останем тук и да се борим за по-добро настояще и бъдеще за децата ни

http://www.zapernik.com/politika/mladejite-ot-bsp-s-priziv-za-denya-na-mladejta-ot_39589/

Младежкото обединение в БСП – Перник честити Международния ден на младежта на всички млади хора, с призив да бъдем отговорни и ангажирани, да вземаме пряко участие в гражданското общество, за да можем да направим България по-добро място за живеене. От нас зависи настоящето и бъдещето на България. Най-лесния избор е Терминал-2. Да направим по-трудното...

Продължава

Предстоящи културни събития по време на празниците „Море от вино”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/S-6CtWVF80Q/

Програма на празниците „Море от вино”2015 в Поморие
13 АВГУСТ ( ЧЕТВЪРТЪК)
21.00 ч. КОНЦЕРТ НА ГРУПА Г.Р.А.С.
Място на провеждане: Централен площад „Св. Св. Кирил и Методий”
16 АВГУСТ ( НЕДЕЛЯ)
20.30 ч. „МЕДИТАЦИЯ И ТАНЦ“ – Клавирен концерт на Ромео Смилков, Велислава Стоянова и Мартин Дафинов в  НЧ „Просвета 1888”
20 АВГУСТ ( ЧЕТВЪРТЪК)
20.30 ч. КОНЦЕРТ НА КЛАВИРНО ДУО РАДА ЧОМАКОВА И КРАСИМИРА ЧЕРВЕНКОВА
Място на провеждане: НЧ „Просвета 1888”
25 АВГУСТ ( ВТОРНИК)
20.30 ч. КОНЦЕРТ НА ТЕОДОСИЙ СПАСОВ ФОЛК КВИНТЕТ
Място на провеждане: Централен площад „Св. Св. Кирил и Методий”
28 – 29 АВГУСТ ( ПЕТЪК И СЪБОТА)
20.00 ч. „СИЛА ЗА ЖИВОТ“ – МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ХОРА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ
Място на провеждане: Централен площад „Св. Св. Кирил и Методий”
1 – 2 СЕПТЕМВРИ ( ВТОРНИК И СРЯДА)
20.00 ч. „РИТЪМЪТ НА МОРЕТО“ – ФЕСТИВАЛ НА ДУХОВИ ОРКЕСТРИ И МАЖОРЕТНИ СЪСТАВИ
Място на провеждане: Централен площад „Св. Св. Кирил и Методий”
4 – 5 СЕПТЕМВРИ ( ПЕТЪК И СЪБОТА)
20.00 ч. ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ
Място на провеждане: Централен площад „Св. Св. Кирил и Методий”
6 СЕПТЕМВРИ (НЕДЕЛЯ)
20.00 ч. ЗАКРИВАНЕ НА „МОРЕ ОТ ВИНО“ 2015
КОНЦЕРТ НА НИКОЛИНА ЧАКЪРДЪКОВА И НЕВРОКОПСКИ ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ
Място на провеждане: Централен площад „Св. Св. Кирил и Методий”

Статистиката отчете годишна инфлация за юли 0,2%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919441

Индексът на потребителските цени за юли 2015 г. спрямо юни 2015 г. е 99.8%, т.е. месечната инфлация е минус 0.2%. Инфлацията от началото на годината (юли 2015 г. спрямо декември 2014 г.) е минус 0.3%, а годишната инфлация за юли 2015 г. спрямо юли 2014 г. е 0.2%, съобщиха от НСИ.
Средногодишната инфлация за периода август 2014 - юли 2015 г.
Индексът на потребителските цени за юли 2015 г. спрямо юни 2015 г. е 99.8%, т.е. месечната инфлация е минус 0.2%. Инфлацията от началото на годината (юли 2015 г. спрямо декември 2014 г.) е минус 0.3%, а годишната инфлация за юли 2015 г. спрямо юли 2014 г. е 0.2%, съобщиха от НСИ. Средногодишната инфлация за периода август 2014 - юли 2015 г.

Такси "Максим" ще следи шофьорите си за злоупотреби и "помпи"

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/12/2589366_taksi_maksim_shte_sledi_shofyorite_si_za_zloupotrebi_i/?ref=rss


Руската компания такси "Максим", която се самоопределя като "служба за поръчка на такси", иска да повиши качеството на таксиметровите услуги в България и страната е едно от приоритетните направления на компанията в развитието й извън рамките на Русия. Такси "Максим" е започнала работа в София на 9 юли т.г., коментира за "Дневник" ръководителят на отдела за връзки с обществеността на такси "Максим" Павел Стенников.

"Започнахме да анализираме таксиметровия пазар в България още през...

255 пожара са възникнали през последното денонощие

http://www.cross.bg/naselenieto-dekara-pozhara-1476947.html

/КРОСС/ 255 пожара са възникнали на територията на страната само за последното денонощие. Те са локализирани и потушени, обясни пред БНР Красимир Шотаров от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението":Към настоящия момент обстановката е изключително спокойна. Основно остават за доизгасяване в района на община Брезник. Там колегите от Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Перник работят по отношение на доизгасяване на огнища, които са основно вътре в самият пожар. Периметърът е обезопасен и няма опасност за населението и населените места. Към настоящия момент нямаме опасност от възникналите пожари през денонощието да се развият отново или поне да представляват заплаха за населението. Засушаването вече е трайно, а по-голямата част от растителността е изсъхнала и представлява опасност от възникването на пожари. В тази връзка апелът ми към населението е, към всички, които посещават планината, най-вече зоните около горите, да бъдат изключително внимателни и по никакъв повод да не палят огньове в близост и до места, които не са обозначени и не са определени за тази цел.Овладян е пожарът, който избухна вчера в местността Каракос, северно от разклона за с. Черганово по главния път Казанлък - Стара Загора. В гасенето участваха служители на "Пожарна безопасност и защита на населението", Държавно горско стопанство - Казанлък и доброволци. Изгорели са над 50 дка тревни площи от общинския и държавен фонд

Участващ в гонка автомобил помете три деца, едното от които почина

http://www.mediapool.bg/uchastvasht-v-gonka-avtomobil-pomete-tri-detsa-ednoto-ot-koito-pochina-news237864.html

Едно дете загина, а други две са в болница, след като бяха пометени от автомобил, участващ в гонка на пътя край троянското село Лесидрен. На място е загинало 16-годишно момиче от Троян, а момиче на 15 години от София и 16-годишно момче от Лесидрен са пострадали и са отведени в многопрофилната болница в Ловеч, с тежки наранявания. Едното дете е в тежко състояние с опасност за живота. Причината за тежкия инцидент е нерегламентирано състезание между два леки автомобила, съобщиха от полицията в Ловеч. По време на ляв завой, след прав пътен участък, единият от водачите с инициали Ф.М на 28 години от Лесидрен, губи контрол над автомобила и навлиза в банкета. Там блъска движещите се в посока Лесидрен деца, които са били на велосипеди. Водачът причинил инцидента е дал отрицателна проба за алкохол.

Стотици хиляди евакуирани заради тежки наводнения в Аржентина

http://www.moreto.net/novini.php?n=298272

Най-малко 10 хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си в централната част на аржентинската провинция Буенос Айрес във връзка с наводненията, предизвикани от продължителните валежи, съобщава Асошиейтед прес. Най-силно от стихията са пострадали градовете Лихуан, Пилар, Сан Антонио де Ареко, Мерседес, Салто и Тигре в северната и североизточната част на провинцията.

Бюджетен излишък от 890 млн. лева отчете правителството за полугодието

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/biudjeten-izlishyk-ot-890-mln-leva-otchete-pravitelstvoto-za-polugodieto-200390/

Приходите в държавната хазна растат, увеличават се и средствата, идващи от ЕС, показа доклад на финансовото министерство

Млякото и плодовете в училище подсигурени

http://news.ibox.bg/news/id_1185783482

Плодовете да идват от местни пазари, за да са пресни и свежи

Все повече деца напускат училище

http://frognews.bg/news_96091/Vse-poveche-detsa-napuskat-uchilishte/

През 2014 г. България отчита напредък само по една от целите на Националната стратегия за учене през целия живот. Това става ясно от приетия от правителството днес доклад за изпълнението на документа.

Шестима бяха осъдени за смъртта на Гергана Велинова във Варна през 2008 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/12/2589428_shestima_biaha_osudeni_za_smurtta_na_gergana_velinova/?ref=rss


Шест осъдителни присъди бяха издадени по делото за рухналата козирка на Първа инвестиционна банка във Варна, причинила на 2 януари 2008 г. смъртта на 22-годишната Гергана Велинова. Решението на Върховния касационен съд от 27 юли тази година не подлежи на обжалване. Двама от общо осемте подсъдими бяха оправдани.

Шестима подсъдими са признати за виновни за причиняване на смъртта на студентката поради "немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност,...

„Амнести“ призова да се декриминализира проституцията в целия свят

http://www.cross.bg/prostitytziyata-dekriminalizatziya-strani-1476946.html

/КРОСС/ Правозащитната организация „Амнести интернешънъл" промени отношението си към проституцията и започна кампания за декриминализация по целия свят на платените сексуални отношения, в които възрастните встъпват без принуда. Решението бе взето в Дъблин, където вчера се събраха 400 делегати от 70 страни, съобщава официалният сайт на организацията.Приетата в Ирландия резолюция препоръчва „пълна декриминализация на всички аспекти на сексиндустрията, когато услугите са предоставят по желание на двете страни". Чернова на този документ вече предизвика протести на феминистки организации. „Амнести" обаче смята, че декриминализацията ще бъде най-добър начин за защита правата на работниците от сексиндустрията.„Коалицията против търговията с жени" се съгласи само с едно: че не бива да се наказват жертвите на проституцията. Но според нея пълната декриминализация на покупко-продажбата на секс ще означава, че сутеньорите ще станат легални бизнесмени и ще могат безнаказано да богатеят за сметка на уязвими хора. Тя настоява да се възприеме „северният модел", според който държавата глобява клиентите на проституцията, праща в затвора сутеньорите, но оставя на спокойствие жриците на любовта. Тази политика бе приложена в Швеция през 1999 г. и по-късно бе възприета от Исландия, Канада, Норвегия и Северна Ирландия. Европейският парламент я препоръча на всички страни в ЕС, пише "Сега".

Moody's понижи рейтинга на Бразилия, но запази инвестиционния му статус

http://www.investor.bg/novini/130/a/moodys-poniji-reitinga-na-braziliia-no-zapazi-investicionniia-mu-status-200392/

Рейтинговата агенция постави „стабилна“ перспектива пред новата оценка, което означава, че той едва ли ще претърпи промяна в следващите 12-18 месеца

Шофьор минава на два червени светофара за по-малко от минута (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_545390.html

Поредно видео на недисциплиниран шофьор беше публикувано в страницата на инициативата "Шофирай с камера". На кадрите се вижда шофьор на автомобил с пловдивска регистрация, който не изчаква зеления светофар на две поредни кръстовища.  До момента участници в "Шофирай с камера" са пратили в МВР повече от 60 сигнала, като при половината от тях шофьорите са наказани.  // Този май си е намерил книжката във Снакс. Два светофара, две нарушения! Posted by Димитър Ганев on 7 август 2015 г.

Трети пореден месец дефлация, спадът на цените се забавя

http://www.mediapool.bg/treti-poreden-mesets-deflatsiya-spadat-na-tsenite-se-zabavya-news237863.html

Общото поевтиняване на стоките, макар и с намаляващ темп, продължава и през юли на месечна база. Годишната инфлация, която забави темпа на нарастване в края на юни 2015 г., месец по-късно вече е дефлация, става ясно от разпространените данни на Националния статистически институт (НСИ) в сряда. През юли спрямо юни средното намаление на цените е 0.2%, докато месец по-рано беше 0.9%. На годишна база дефлацията също е 0.2%, докато през юни 2015 г. беше отчетена инфлация от 0.4% спрямо същия месец на 2014 г. За седемте месеца от началото на 2015 г. спадът на цените е средно с 0.3%. Месечната дефлация през юли се дължи основно на поевтиняването на стоките в групата облекла и обувки – с 2.7%, както и на хранителни продукти и безалкохолни напитки, където понижението спрямо юни е 1%. Продължава поевтиняването на сезонните плодове и зеленчуци. През юли цените на праскови и кайсии са намалели с над 32%, доматите са се продавали с 14.1% по-евтино. Спадът в цената на зелето е над 25%, а на морковите – с близо 12%. В сезона на бирата, пивото е поевтиняло с 1.2%. Краставиците обаче са поскъпнали през миналия месец – с 4.4%, а цената на цитрусовите плодове се е повишила с 3.4%. В групите на нехранителните стоки и услугите чувствително е намалението при облекло и обувки – съответно с 2.5 и 3.1%. Поевтиняването на газообразните и течни горива за битови нужди е съответно 3.9 и 1.2%, а дизелът се е продавал на цена с 0.6% по-ниска. На фона на поевтиняването на дизела, бензините са поскъпнали, като цената на масовия  А95Н е нараснала с 1%, а тази на  А98Н – с 0.2%. В сезона на отпуските чувствително са поскъпнали пътническият въздушен транспорт – с 9.5% и комплексните услуги за почивка и туристически пътувания – с 13.4%. В публикуваното от Българска народна банка (БНБ) тримесечно издание "Икономически преглед" като основна причина за отчитането на отрицателна инфлация през първите пет месеца на 2015 г. беше посочен спадът на петрола в евро и пренасянето му върху цените на транспортните горива у нас. В същото време от централната банка определят вътрешните фактори предимно като проинфлационни. Сред тях са повишаването на цените на производител на плодове и зеленчуци в селското стопанство, отчитането на положителен годишен темп на на административно определяните цени, продължаващото повишаване на потребителското търсене и нарастването на разходите за труд на единица продукция. БНБ очаква за третото тримесечие на 2015 г. инфлацията да бъде от -1 до -0.1%, а през четвъртото тримесечие на 2015 г – от -0.8 до 0.4%. "Основните рискове за реализиране на прогнозата са свързани главно с възможността цената на петрола да не последва очакваната тенденция към повишение, при което инфлацията ще бъде по-ниска от прогнозираната. Допълнително поевтиняване на някои стоки и услуги може да се очаква в резултат от понижението от КЕВР на цената на природния газ през третото тримесечие на годината", коментират от БНБ.

В Русия създават нов зенитен ракетен комплекс „Бук“

http://www.cross.bg/kompleks-raketen-razrabotvaneto-1476945.html

/КРОСС/ Концернът „Алмаз-Антей“ пое инициативата за разработването на зенитно ракетен комплекс от ново поколение, който ще бъде продължение на линията „Бук“. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на предприятието-разработчик Юрий Белий. „Ръководството на концерна ПВО „Алмаз-Антей“ постави задачата за разработването на предложение за по-нататъшното развитие на линията на зенитно-ракетните комплекси „Бук“. С тези предложения ние съвместно с Концерна ще излезем пред министерството на отбраната на РФ“, каза Белий. По-рано се появи информация, че руските военни може още през есента да приемат на въоръжение новия зенитен ракетен комплекс със средна далечина „Бук-М3“. Предходната модификация, „Бук-М2“, днес се счита за един от най-ефективните представители в своя клас.

Продаването на матурите не е престъпление

http://www.bnews.bg/article-139980

Разследване установи, че въпросите се изнасят от зрелостници, а след това се решават и разпращат.

Американски хеликоптер падна край японски остров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919408

Американски военен хеликоптер се разби в морето край южния японски остров Окинава, съобщи Би Би Си. Катастрофата станала на 30 км от базата на американския корпус на морската пехота Кемп Шуаб. На борда на хеликоптера
Американски военен хеликоптер се разби в морето край южния японски остров Окинава, съобщи Би Би Си. Катастрофата станала на 30 км от базата на американския корпус на морската пехота Кемп Шуаб. На борда на хеликоптера "Сикорски Ю Ейч-60 Блек хоук" е имало 17 души, които били спасени от американски военни.

Истина или лъжа: Мартина Вачкова всяка сутрин пие вода с екстракт от бамбук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4918517


Всяка сутрин, преди да закуси, Мартина Вачкова пиела вода с екстракт от бамбук или бамбукова захар, пише жълта медия. Отварата била много здравословна, а и освен това намалявала апетита. Това най-много се харесало на актрисата, тъй като методът бил идеален за отслабване без много усилия. Колеги на Вачкова разказвали,
Всяка сутрин, преди да закуси, Мартина Вачкова пиела вода с екстракт от бамбук или бамбукова захар, пише жълта медия. Отварата била много здравословна, а и освен това намалявала апетита. Това най-много се харесало на актрисата, тъй като методът бил идеален за отслабване без много усилия. Колеги на Вачкова разказвали,

Експерти: Русия и НАТО вървят към война

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/analiz/eksperti-rusiia-i-nato-vyrviat-kym-vojna-6040880

В доклада, изготвен от мозъчния тръст Европейска лидерска мрежа, се отправя призив към двете страни да комуникират повече и да подобрят прозрачността на военните си дейности

Дефлацията се затвърди през юли

http://econ.bg/Новини/Дефлацията-се-затвърди-през-юли_l.a_i.690555_at.1.html

Дефлацията у нас се затвърди през юли на ниво от 0,2%, като през предходния месец беше в размер на 0,9%. От началото на годината показателят възлиза...

Бабата на загиналата край Лесидрен Велислава познава ромите, които са я прегазили при гонка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4919425

28-годишни момчета са прегазили двете момичета и едно момче край Лесидрен. Младежите били с БМВ и „Ауди” и са тръгнали да се надбягват точно когато децата се връщали от мястото, на което през лятото се събират доста деца - Съевата чешма, обясни кметът на Лесидрен Борис Нешев пред БНТ.
Част от събралите се на Съевата чешма деца се движели с
28-годишни момчета са прегазили двете момичета и едно момче край Лесидрен. Младежите били с БМВ и „Ауди” и са тръгнали да се надбягват точно когато децата се връщали от мястото, на което през лятото се събират доста деца - Съевата чешма, обясни кметът на Лесидрен Борис Нешев пред БНТ. Част от събралите се на Съевата чешма деца се движели с

Искаш да си cool*? Пробвай с кулър!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919117

Напитката, която можеш да пиеш с всеки, навсякъде и по всяко време, се появи и у нас
Bubbles Party Wine Cooler е в два вида - бяло вино от сорта Muscat и розе вино от сорта Syrah
Ако американец попита за wine cooler по време на пикник на моравата в английско имение, домакинята, с повдигната вежда, ще извади нейния дървен сервиз за вино,
Напитката, която можеш да пиеш с всеки, навсякъде и по всяко време, се появи и у нас Bubbles Party Wine Cooler е в два вида - бяло вино от сорта Muscat и розе вино от сорта Syrah Ако американец попита за wine cooler по време на пикник на моравата в английско имение, домакинята, с повдигната вежда, ще извади нейния дървен сервиз за вино,

Велислава прегазена от роми, които правят гонки с коли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919383

28-годишни момчета са прегазили двете момичета и едно момче край Лесидрен. Младежите били с БМВ и „Ауди” и са тръгнали да се надбягват точно когато децата се връщали от мястото, на което през лятото се събират доста деца - Съевата чешма, обясни кметът на Лесидрен Борис Нешев пред БНТ.
Част от събралите се на Съевата чешма деца се движели с
28-годишни момчета са прегазили двете момичета и едно момче край Лесидрен. Младежите били с БМВ и „Ауди” и са тръгнали да се надбягват точно когато децата се връщали от мястото, на което през лятото се събират доста деца - Съевата чешма, обясни кметът на Лесидрен Борис Нешев пред БНТ. Част от събралите се на Съевата чешма деца се движели с

1978 г. София вика командоси от ФРГ, за да заловят терористи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4918405

В Бон често си сверяват часовника за курса на Москва с помощта на България


“Как НРБ помогна на “класовия враг” - за пари.” Така е озаглавен текстът на Александър Андреев от “Дойче веле”, публикуван във вчерашния брой на в. “24 часа”.
Преди време Таня Младенова, дъщерята на Петър Младенов - 18 години външен министър и президент на България (3
В Бон често си сверяват часовника за курса на Москва с помощта на България “Как НРБ помогна на “класовия враг” - за пари.” Така е озаглавен текстът на Александър Андреев от “Дойче веле”, публикуван във вчерашния брой на в. “24 часа”. Преди време Таня Младенова, дъщерята на Петър Младенов - 18 години външен министър и президент на България (3

Няма възмездие за смърт на релсите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4919409

Влаковете в България са по-смъртоносни от самолетите, показа проверка на "България Днес". Това показва сухата статистика, според която за последните 30 години 36 човека са намерили смъртта си на релсите в страната, а 35 при катастрофи във въздушното ни пространство.
Броят на загиналите по 4-те хил. километра железни пътища е много по-голям,
Влаковете в България са по-смъртоносни от самолетите, показа проверка на "България Днес". Това показва сухата статистика, според която за последните 30 години 36 човека са намерили смъртта си на релсите в страната, а 35 при катастрофи във въздушното ни пространство. Броят на загиналите по 4-те хил. километра железни пътища е много по-голям,

Дъблин е пазарът на офиси в Европа с най-силен ръст на наемите

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/dyblin-e-pazaryt-na-ofisi-v-evropa-s-nai-silen-ryst-na-naemite--200391/

Продължават да се увеличават и наемите на офисите в Барселона, Мадрид и Милано, след като пазарите в Испания и Италия успяха да преодолеят кризата

Няма възмездие за смърт на релсите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919405

Влаковете в България са по-смъртоносни от самолетите, показа проверка на
Влаковете в България са по-смъртоносни от самолетите, показа проверка на "България Днес". Това показва сухата статистика, според която за последните 30 години 36 човека са намерили смъртта си на релсите в страната, а 35 при катастрофи във въздушното ни пространство. Броят на загиналите по 4-те хил. километра железни пътища е много по-голям,

Прокуратурата: Продажбата на отговори на матурите не е престъпление

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919393

Предлагането и продажбата на верните отговори за матурата не е престъпление. Това става ясно от писмо, изпратено до Нова телевизия от Софийската районна прокуратура.
Тя започна проверка, след като екип на Новините на Нова успя да си купи верните отговори за зрелостния изпит по български език срещу 100 лева.
Предлагането и продажбата на верните отговори за матурата не е престъпление. Това става ясно от писмо, изпратено до Нова телевизия от Софийската районна прокуратура. Тя започна проверка, след като екип на Новините на Нова успя да си купи верните отговори за зрелостния изпит по български език срещу 100 лева.

За продажбата на храни на плажа да се глобяват концесионерите, предлагат от агенцията по храните

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2015/08/12/2589380_za_prodajbata_na_hrani_na_plaja_da_se_globiavat/?ref=rss


За нерегламентираната продажба на храни по плажовете да се глобяват не продавачите, а концесионерът. Това предлага Дамян Илиев, директор на Българската агенция по безопасност на храните, в интервю пред "24 часа". 

Така както на плажа не трябва да се поставят незаконни обекти, за което отговорност носи концесионерът, не трябва да се допуска и незаконна търговия, мотивира предложението си той. Според него не е нормално да се хаби ресурс на агенцията, за да се гонят по плажа нелегалните...

Договорите за ден вече дават фира

http://frognews.bg/news_96090/Dogovorite-za-den-veche-davat-fira/

Влезлите в сила еднодневни трудови договори за краткотрайна сезонна работа в селското стопанство започнаха да проявяват дефекти. В крайдунавска Добруджа стотици хора си изкарват прехраната чрез сезонна заетост.

Обновена улица облекчава трафика в района на Пожарната и близкия мол

http://www.moreto.net/novini.php?n=298286

Намиращата се от години в плачевно състояние улица „Борис Игнатов“ вече е основно ремонтирана и ще помогне за облекчаването на трафика в района на Пожарната и близкия търговски център. За това се похвали кметът Иван Портних в личния си профил във Фейсбук.

7-годишни присъди за трима плевенчани за пране на пари от трафик на хора

http://www.cross.bg/pleven-berkova-trimata-1476944.html

Плевен /КРОСС/ Плевенският окръжен съд призна за виновни Божидар Берков, Райна Беркова (съпрузи), Марина Беркова (дъщеря на Божидар и Райна Беркови) - и тримата от гр. Плевен - по повдигнати обвинения от ОП-Плевен и внесен срещу тях обвинителен акт на 01.12.2014г. за „пране на пари „ - престъпление по чл. 253 от НК. През периода от януари 2007 г. до края на декември 2011 г. тримата подсъдими са получили и използвали парични средства, за които знаели, че са придобити от тях във Федерална Република Германия чрез тежко умишлено престъпление - „трафик на хора с цел сексуална експлоатация".Окръжен съд - Плевен е наложил на всеки от подсъдимите наказание "лишаване от свобода" за срок от седем години при строг режим на изтърпяване на наказанието и глоба в размер на 100 000 лева. Съдът е отнел в полза на държавата 22 050 евро, предмети от злато, които били иззети в хода на досъдебното производство от домовете на подсъдимите.Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Апелативен съд -В.Търново.

"Манчестър юнайтед" картотекира Де Хеа в Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/12/2589419_manchestur_junaited_kartotekira_de_hea_v_shampionskata/?ref=rss


Вратарят на "Манчестър юнайтед" Давид де Хеа е записан за участие с отбора в Шампионската лига. Испанецът е картотекиран и ще може да играе в мача с "Брюж" на 18 август от плейофа за влизане в групите на турнира.

Според Би Би Си се очаква Де Хеа все пак да остане на "Олд Трафорд" и този сезон. Вратарят е искан от "Реал" (Мадрид), но евентуална сделка изглежда все по-малко вероятна преди края на трансферния прозорец.

Стражът пази с приятелските срещи с "Барселона" и ПСЖ, но...

Вагон на товарен влак е дерайлирал при гара Юнак във Варненско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919387

Вагон на товарен влак е дерайлирал при гара Юнак, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Инцидентът е станал снощи.   В момента районът е отцепен от полицейски екипи и службите, които се занимават с подобни случаи. Не се съобщава за пострадали граждани или разлив на
Вагон на товарен влак е дерайлирал при гара Юнак, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Инцидентът е станал снощи. В момента районът е отцепен от полицейски екипи и службите, които се занимават с подобни случаи. Не се съобщава за пострадали граждани или разлив на

Удължават разследването срещу кметовете на Ракитово и Белово

http://news.ibox.bg/news/id_1986660151

Според разследващите - класически примери за източване на общините

Как да превърнем телефона си в 3D холограмен проектор

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/kak-da-prevyrnem-telefona-si-v-3d-hologramen-proektor-6040879

Можете да превърнете собствения си телефон в такъв проектор, използвайки прозрачен капак от най-обикновена кутия за диск, макетен нож или елмаз, милиметрова хартия, тиксо и химикалка

Новият парламент на Египет с първо заседание през декември

http://www.cross.bg/zasedanie-vtorata-polovina-1476943.html

/КРОСС/ Първото заседание на новия египетски парламент, който трябва да бъде избран през октомври и ноември тази година, ще проведе първото си заседание през втората половина на декември, съобщава порталът "Ал Мохтасар нюз", позовавайки се на Върховния съд и правителствени източници. Според наличната информация, Върховният избирателна комисия на Египет ще обяви старта на регистрация на кандидатите в края на август - началото на септември. Изборите ще се проведат на два етапа - през втората половина на октомври и в началото на ноември. "Това ще даде възможност през втората половина на декември новият парламент да проведе първото си заседание", казва източникът.

Правителството отпуска 12 хил. лева за млади таланти

http://frognews.bg/news_96089/Pravitelstvoto-otpuska-12-hil-leva-za-mladi-talanti/

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2015 г. в размер на 12 420 лв. за стипендии, съобщиха от „Дондуков” 1. Средствата са за ученици от общинските и държавните професионални гимназии в областта на земеделието.

Плодовете в училища и детски градини - само български

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4918469


Приемат документи за доставки от 17 август

Плодовете в училищата и детските градини, които се предлагат по схемата “Училищен плод”, ще са само български. Това съобщиха от фонд “Земеделие”, като уточниха, че изключение ще има само при цитрусовиге плодове и бананите.
Изискването за доставка на български плодове се поставя за първи път,
Приемат документи за доставки от 17 август Плодовете в училищата и детските градини, които се предлагат по схемата “Училищен плод”, ще са само български. Това съобщиха от фонд “Земеделие”, като уточниха, че изключение ще има само при цитрусовиге плодове и бананите. Изискването за доставка на български плодове се поставя за първи път,

Мадан, Стара Загора и Варна получават имоти от държавата

http://offnews.bg/news/n_1/n_545382.html

Кабинетът прехвърли имоти държавна собственост на общините Мадан, Стара Загора и Варна. Община Мадан получава безвъзмездно правото на собственост върху два имота – частна държавна собственост. Те са с обща площ 3,2 дка и се намират в землищата на селата Върбина и Студена. Върху тях общината ще изгради водопровод, който ще свърже водоизточника „Меча дупка” с новопроектирания резервоар над с. Върбина. Община Стара Загора получава терен с с площ от 2,3 дка. Намерението на местната власт е да осигури нормални условия за паркиране на гражданите и гостите на града, а в дългосрочен план – да изгради многоетажен паркинг. На община Варна правителството предостави за управление имоти – публична държавна собственост, с площ 4,3 дка в местността „Салтанат” и в Приморския парк. Съществуващата техническа инфраструктура в терените ще бъде ремонтирана от общината и ще бъдат изградени обекти за обществено-обслужващи дейности, паркове, зелени площи и др. в съответствие с Общия устройствен план на Варна.

ХЕИ забрани "свещената вода" от Плиска

http://www.bnews.bg/article-139979

Не проявявате интерес, освен към шибаната вода, да му се не види, скочи срещу журналистите Божидар Димитров.

Путин ще раздава награди за опазване на правата на човека

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/12/2589407_putin_shte_razdava_nagradi_za_opazvane_na_pravata_na/?ref=rss


Руският държавен глава Владимир Путин ще връчва държавни награди на правозащитници. Средствата ще бъдат отпуснати от неговата администрация заявява Михаил Федотов оглавяващ президентския Съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека, пише руското издание "Ведомости", цитирано от БТА.

Въвеждането на тези държавни отличия бе "просто необходимо" в Русия, "за да вдигне престижа на тази дейност и да премахне подозренията на част от обществото спрямо правозащитниците",...

Нека да ти нарисувам...

http://books.actualno.com/Neka-da-ti-narisuvam-news_489633.html

Това е истинската история на Джанис Маклауд. На 34 г., неудовлетворена от работата и самотна на личния фронт, тя е закотвена в голяма рекламна агенция вместо да следва мечтата си да пътува и твори. Но един на пръв поглед обикновен ден променя всичко. Джанис решава да напусне работа. Изненадващо това не се оказва толкова плашещо за изпълнение. С малко математика и много решителност тя се отървава от излишните вещи, спестява достатъчно и си купува две години свобода в Европа. Джанис пътешества и

Ким Чен-ун екзекутира и първия вицепремиер на Северна Корея

http://asia.actualno.com/Kim-Chen-un-ekzekutira-i-pyrvija-vicepremier-na-Severna-Koreja-news_489625.html

В Северна Корея е разстрелян първият вицепремиер Чхуе Юн-кьон, съобщи ТАСС, цитирайки южнокорейската агенция Йонхап. Заповедта била дадена през май тази година лично от севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Причината била, че Чхуе Юн-кьон критикувал политиката на ръководство в Пхенян в областта на горското стопанство, информира Дарик нюз. През месец май в Северна Корея беше екзекутиран министърът на отбраната, обвинен в измяна, нелоялност и неуважение към лидера Ким Чен-ун, защото заспал на армей

20-годишен шофьор уби лекар пред входа на болница във Варна

http://varna.actualno.com/20-godishen-shofior-ubi-lekar-pred-vhoda-na-bolnica-vyv-Varna-news_489637.html

20-годишен шофьор блъсна и уби лекар пред входа на Университетската многопрофилна болница "Св. Марина" във Варна. Тежкият пътен инцидент  е станал около 7.45 часа тази сутрин. От здравното заведение казаха, че служителят на болницата е убит точно пред входа на УМБАЛ "Св. Марина", съобщи БГНЕС. След инцидента от ръководството призоваха за незабавни мерки по осигуряване на безопасността на медицинския персонал, пациентите на лечебното заведение, студентите от МУ – Варна, както и на вс

Договорите за МИГ-овете се очаква да бъдат финализирани до края на месеца

http://politics.actualno.com/Dogovorite-za-MIG-ovete-se-ochakva-da-bydat-finalizirani-do-kraja-na-meseca-news_489631.html

Договорите за МИГ-овете се очаква да бъдат финализирани до края на месеца. За това информира на днешното правителствено заседание министърът на отбраната Николай Ненчев. На въпрос на министър-председателя Бойко Борисов за това върви ли договарянето за изтребителите, военният министър отговори, че ще бъде подписан междуправителствен договор, пише БГНЕС. „На 27, 28 и 29 ще бъде вицепремиерът и министър на отбраната в България, вероятно ще подпишем един меморандум за разбирателство и сътруд

КЗК отмени обществена поръчка на ЧЕЗ за здравни застраховки

http://business.actualno.com/KZK-otmeni-obshtestvena-porychka-na-ChEZ-za-zdravni-zastrahovki-news_489638.html

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решение на Томаш Пецка и Стефан Апостолов - упълномощени членове на УС на "ЧЕЗ Разпределение България" АД, съобщиха от КЗК. С решението си КЗК отменя откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Сключване на медицинска (здравна) застраховка на работниците и служителите на "ЧЕЗ Разпределение България" АД". Като първо незаконосъобразно условие в документацията КЗК намира изискването за наличие

Седем пожара за едно денонощие в Сливенско

http://sliven.actualno.com/Sedem-pojara-za-edno-denonoshtie-v-Slivensko-news_489639.html

7 пожара без нанесени преки материални щети са възникнали на територията на област Сливен за денонощие. На обща площ около 28 дка са горяли сухи треви и храсти и 100 кв.м. отпадъци, информира Дарик нюз. Пожарите са ликвидирани от 6 екипа на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - 3 от сливенската пожарна, 2 пожарната в Нова Загора и един от Котел. При ликвидирането на пожарите са спасени 3 сгради в с. Сотиря, по пътя за сметището, 4 сгради в новозагорскот

Катастрофални резултати отчита Националната стратегия за учене през целия живот

http://www.moreto.net/novini.php?n=298307

През 2014 г. се отчита напредък само по една от целите на Националната стратегия за учене през целия живот - за повишаване на дела на завършилите висше образование на възраст от 30 до 34 години. Целта е да се повишат завършилите от 26,9% през 2012 г.

Споразумението с кредиторите е вече в гръцкия парламент

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/sporazumenieto-s-kreditorite-e-veche-v-gryckiia-parlament-6040874

Спасяването на икономиката ще стане в замяна на строги фискални мерки, включващи ремонт на газовия пазар, премахване на повечето схеми за ранно пенсиониране, както и увеличение на някои данъци

И през юли цените продължават да падат

http://www.cross.bg/tzenite-namalenie-prodykti-1476942.html

София /КРОСС/ Националният статистически институт отчете дефлация от 0.2 на сто за юли спрямо юни. Инфлацията от началото на годината (юли 2015 г. спрямо декември 2014 г.) е минус 0.3 на сто, а годишната инфлация за юли 2015 г. спрямо юли 2014 г. е 0.2 на сто. Средногодишната инфлация за периода август 2014 - юли 2015 г. спрямо периода август 2013 - юли 2014 г. е минус 0.3 на сто. През юли 2015 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, както следва:• хранителни продукти и безалкохолни напитки - намаление с 1.0%;• алкохолни напитки и тютюневи изделия - намаление с 0.1%;• облекло и обувки - намаление с 2.7%;• жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива - намаление с 0.2%;• жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - увеличение с 0.6%;• здравеопазване - намаление с 0.4%;• транспорт - увеличение с 0.6%;• съобщения - намаление с 0.1%;• развлечения и култура - увеличение с 4.5%;• образование - цените остават на равнището от миналия месец;• ресторанти и хотели - увеличение с 0.8%;• разнообразни стоки и услуги - увеличение с 0.4%. През юли 2015 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: брашно - с 1.2%, хляб - с 0.4%, макаронени изделия - с 1.4%, свинско месо - с 0.2%, месо от едър рогат добитък - с 2.5%, сирене - с 0

Фейсбук коментира: Президентът на Швейцария чака влак на гарата - без никаква охрана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4919362

Една на пръв поглед тривиална снимка раздвижи духовете в социалните мрежи: Мъж стои на гарата и чака влак.
Въпросният мъж обаче е държавен глава: Дидие Буркхалтер, президентът на Швейцария. Край него не се забелязват никакви охранители, а само други хора, които също чакат влак.
"Това в България и в сънищата не може да се случи....!
Една на пръв поглед тривиална снимка раздвижи духовете в социалните мрежи: Мъж стои на гарата и чака влак. Въпросният мъж обаче е държавен глава: Дидие Буркхалтер, президентът на Швейцария. Край него не се забелязват никакви охранители, а само други хора, които също чакат влак. "Това в България и в сънищата не може да се случи....!

Енергийният регулатор получи допълнително пари заради новия си състав

http://www.mediapool.bg/energiyniyat-regulator-poluchi-dopalnitelno-pari-zaradi-noviya-si-sastav-news237862.html

Допълнителни разходи за персонал в размер на 125 500 лв. отпусна кабинетът на Комисията за енергийно и водно регулиране заради извършените през април структурни промени в регулатора., които доведоха до увеличаване на състава му. Това съобщиха от правителствената пресслужба след заседанието на кабинета и уточниха, че средствата са били предвидени в централния бюджет за 2015 г. Със законови корекции предишната Държавна комисия за енергийно и водно регулиране мина на директно подчинение на Народното събрание, което и избра напълно ново ръководство на регулатора и раздели състава й на две, разширявайки го.

Едни от най-скандалните филми в историята (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/edni-ot-naj-skandalnite-filmi-v-istoriiata-video-6040875

Защо "Бони и Клад", "Портокал с часовников механизъм" и други отличили се през годините ленти попадат в списъка, вижте в клипа

Видин, Враца и Монтана празнуват Деня на младежта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919155

Видин, Враца и Монтана отбелязват паралелно днес Международния ден на младежта с различни инициативи, публични дискусии и концерти. Трибуни
Видин, Враца и Монтана отбелязват паралелно днес Международния ден на младежта с различни инициативи, публични дискусии и концерти. Трибуни "Гласът на младите", "Простор на промяната", кутия с въпроси и публични дискусии ще дадат възможност гласът на младите хора в Северозападна България за собственото им бъдеше да бъде чут.

Нов инцидент с влак

http://www.cross.bg/nov-intzident-s-vlak-1476941.html

Варна /КРОСС/ Вагон на товарния влак от Варна за Карнобат излезе от релсите на гара Юнак. Инцидентът, при който няма жертви, е станал заради счупено колело. Нанесени са щети по вагона и релсовия път, който в момента се разчиства за движение. Окръжна прокуратура във Варна е образувала досъдебно производство по член 340 от Наказателния кодекс.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване