Кабинетът отпусна 125 хил. лв. на КЕВР

http://offnews.bg/news/n_1/n_545369.html

На днешното правителствено заседание кабинетът одобри допълнителни разходи за персонал в размер на 125 500 лв. по бюджета на Комисията за енергийно и водно регулиране. Средствата са предвидени в централния бюджет за 2015 г. Постановлението е прието предвид необходимостта от обезпечаване на допълнителни разходи, свързани със структурните промени в Комисията от началото на годината и увеличения й състав.

Въздушно-космическите сили на Русия ще получат първия модернизиран Ту-160 през 2021 г.

http://www.cross.bg/ty-vuzdyshno-kosmicheskite-bondarev-1476940.html

/КРОСС/ Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия ще получат първия модернизиран стратегически бомбардировач Ту-160 през 2021 г., съобщи в сряда главнокомандващият ВКС генерал-полковник Виктор Бондарев, предаде РИА Новости. „Руският президент и министърът на отбраната приеха решение за възобновяване на производството на Ту-160 с всички допълнения, които са включени в програмата за модернизация на този самолет, и през 2021 г., смятам, че ние ще получим чисто нов самолет“, каза Бондарев. Той допълни, че след модернизацията Ту-160 ще бъде в състояние да реши всякакви задачи, поставени от ръководството на страната.

890 млн. лева излишък през юни

http://frognews.bg/news_96088/890-mln-leva-izlishak-prez-iuni/

В края на месец юни се отчита излишък по Консолидираната фискална програма в размер на 890 млн. лева или 1.1% от прогнозния БВП, става ясно от информацията за изпълнението на бюджета през първото полугодие на 2015 г.

Екоакция „Морето не е за една ваканция 2015” се провежда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=298305

Традиционната екоакция за почистване на плажа „Морето не е за една ваканция`2015” ще се проведе днес във Варна. Проектът е ежегоден, иницииран от Фондация „Мейдей” в партньорство с "Greenpeace" и „За земята”. Целта е да привлече вниманието на плажуващите във Варна върху проблема със замърсяването на Черно море с отпадъци, предимно пластмаса и найлон, по време на активния туристически сезон.

САЩ и Япония са най-големите длъжници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919365

САЩ и Япония са страните с най-големи външни дългове в света, съобщи интернет портала Visual Capitalist.
Според МВФ целият световен дълг е 60 трилиона долара. От тази сума САЩ дължи 23,3 процента, а Япония 19,99. Китай е на трето място с 6,25.
Всичките европейски страни без Русия имат 26 на сто от световния дълг.
САЩ и Япония са страните с най-големи външни дългове в света, съобщи интернет портала Visual Capitalist. Според МВФ целият световен дълг е 60 трилиона долара. От тази сума САЩ дължи 23,3 процента, а Япония 19,99. Китай е на трето място с 6,25. Всичките европейски страни без Русия имат 26 на сто от световния дълг.

Родопско село на бунт заради заразени с антракс животински кожи

http://frognews.bg/news_96087/Rodopsko-selo-na-bunt-zaradi-zarazeni-s-antraks-jivotinski-koji/

Хора от родопското село Руен се вдигнаха на бунт заради заравянето на заразени животински кожи с антракс в землището на селото.

И партията на Валери Симеонов не е давала подкрепа за нов мандат на кмета на Свищов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/12/2589373_i_partiiata_na_valeri_simeonov_ne_e_davala_podkrepa_za/?ref=rss


"Национален фронт за спасение на България", който на национално ниво е част от Патриотичния фронт, не е давал съгласие за подкрепа за нов мандат на досегашния кмет на Свищов Станислав Благов, заяви пред "Дневник" областният координатор на партията Красимир Хаджидосев.

Във вторник на пресконференция, на която е присъствал депутатът Милен Михов (ВМРО), беше обявено, че Патриотичният фронт застава зад кандидатурата на Благов за пети мандат. По думите на Хаджидосев от "Национален фронт...

Дефлация в България за трети пореден месец

http://offnews.bg/news/n_1/n_545346.html

България остава в дефлация за трети пореден месец. Индексът на потребителските цени за юли спрямо юни 2015 г. е 99.8%, по данни на Националния статистически институт. Дефлацията от началото на годината (юли спрямо декември 2014 г.) е 0.3%. За 1-годишен период (спрямо юли 2014 г.) има инфлация 0.2%. За периода август 2014 - юли 2015 г. спрямо периода август 2013 - юли 2014 г. също се отчита дефлация от 0.3%. През последния месец юли са поевтинели храните и безалкохолните напитки (с 1%), алкохолът и цигарите (с 0.1%), облеклото и обувките (с 2.7%), режийните и горивата (с 0.2%). Поскъпнали са домакинските уреди и транспортът (с по 0.6%). При храните най-много са поевтинели прасковите и кайсиите - с 32.2%, зелето - с 25.1%, и картофите - с 19.3%. Най-много са поскъпнали краставиците - с 4.4%, чесънът - с 3.9% и ябълките - 3.7%.

Никой не знае колко са жителите на незаконните къщи във варненско гето

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/12/2589378_nikoi_ne_znae_kolko_sa_jitelite_na_nezakonnite_kushti/?ref=rss


Пропуски в документите, необходими за разрушаването на незаконни постройки в циганското гето "Максуда" във Варна са станали причина за отлагането на акцията. Това каза за "Дневник" кметът на града Иван Портних.

Миналата сряда, по време на сесия на Общинския съвет във Варна Портних обяяви, че събарянето ще започне тази седмица без да уточни ден.

Според социални медиатори, работещи с ромите, чиито къщи предстои да бъдат съборени, акцията е била насрочена за вчера сутринта,...

Здравната инспекция забрани "свещената вода"

http://offnews.bg/news/n_1/n_545363.html

Здравната инспекция в Шумен забрани достъпа до водата в аязмото на базиликата в Плиска, докато не станат резултатите от окончателните изследвания. Забраната е издадена тази сутрин, след като стана ясно, че водата е замърсена. Инспектори от здравното министерство също се включиха в порверката.  Във вторник от РЗИ съобщиха, че водата е опасна за здравето. Проверка установи, че във водата са открити нитрати в количества два пъти над нормата.  Към момента водата не е изследвана за други отрови или замърсители и здравните инспектори не могат да кажат дали е годна за пиене. Тази сутрин директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров призова премиера Бойко Борисов да не позволява проверка на инспекцията сега. Причината е, че в момента археолози още работят по разкопките и водата със сигурност ще е замърсена.  "Бойко, ако ме гледаш, кажи на Москов да не проверява водата в Плиска", обърна се той към премиера. Той възнегодува, че медиите се интересуват само от качеството на водата, но не и от откритието на археолозите.  "Не проявявате интерес, освен към шибаната вода, да му се не види", възмути се историкът. 

Държавата няма да вземе дивидент от БЕХ за 2014 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/08/12/2589370_durjavata_niama_da_vzeme_divident_ot_beh_za_2014_g/?ref=rss


Държавата няма да вземе дивидент от печалбата на БЕХ за 2014 г. Решение за това е взела министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Със средствата от индивидуалната печалба в размер на 239.445 млн. лв. е бил увеличен капиталът на дружеството, а останалите 26.605 млн. лв. от печалбата са постъпили във фонд "Резервен". С увеличението капиталът на дружеството става общо 3.188 млрд. лв., съобщава в днешния си брой "Капитал daily".

От Министерството на енергетиката посочват,...

Маскиран грабител напада старци в с.Страхилово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919363

Дързък грабител вдигна на крак полицията в Полски Тръмбеш, след като за една вечер нападна двама старци в домовете им, за да ги обере.  Сигнал за престъпленията бил подаден 30 минути преди полунощ във вторник на тел.112.37-годишен мъж съобщил, че около 23.10 ч. маскиран мъж е нахълтал в къщата на баба му в селото.
Дързък грабител вдигна на крак полицията в Полски Тръмбеш, след като за една вечер нападна двама старци в домовете им, за да ги обере. Сигнал за престъпленията бил подаден 30 минути преди полунощ във вторник на тел.112.37-годишен мъж съобщил, че около 23.10 ч. маскиран мъж е нахълтал в къщата на баба му в селото.

KFC пусна розови бургери

http://www.cross.bg/klienti-pile-rozovi-1476939.html

/КРОСС/ Веригата ресторанти за бързо хранене KFC предлага на китайските си клиенти розови бургери с пиле. Менюто е разнообразено и с черен бургер с пиле и бекон. Цената на новите сандвичи е 17,5 юана (около 3 долара). Решението за обогатяване на асортимента е с цел привличане на нови клиенти. По данни на ABC7, продажбите в Китай за последните три години отбелязват спад, като само за последното тримесечие той е от 10%.  

Правителството отпусна 15.86 млн. за преодоляване на последиците от бедствия

http://offnews.bg/news/n_1/n_545349.html

На днешното си заседание Министерския съвет одобри допълнителни разходи по бюджети на министерства и трансфери към общини в размер на 15 865 758 лв. Средствата са от резерва на държавния бюджет за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия и са предназначени за възстановяване на разходи за извършени неотложни аварийно-възстановителни работи и за превенция. Сред проектите, които ще бъдат финансирани, са укрепването на свлачища в участъци от АМ „Струма” и общински път в община Асеновград, за укрепване на терени с жилищно застрояване в област Кърджали и община Берковица, за почистване коритото на р. Марица в регулацията на Свиленград и изграждане на съоръжения за превенция от наводнения, за брегоукрепване. От общата одобрена сума 2,2 млн. лв. са предназначени за попълване на резерва с противоградови ракети и за профилактика на техниката на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“. Днес кабинетът одобри и проект за споразумение за сътрудничество със Сърбия в областт на защитата от природни и предизвикани от човека бедствия. Проектът очертава общата рамка за сътрудничество в областта на превенцията, готовността и реагирането при бедствия. Предвидени са различни форми на взаимодействие като оказване на помощ при поискване, обмен на информация, съвместно планиране и изпълнение на проекти и научни разработки, организиране на общи конференции и учения. С документа се регламентират процедурите за пресичане на държавната граница от спасителни екипи, процедурите по внос и износ на стоки по време на спасителни акции и използването на въздухоплавателни и плавателни средства.

Заместник-министър Красимир Ципов награди осем курсанти от Академията на МВР

http://press.mvr.bg/NEWS/news150812_05.htm

Те са отличени за проявена смелост при гасенето на големия горски пожар в планина Рила

Изложба на Кристо в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4918599

Художникът вече има разположението на залите
и мисли как са разположи над 150 свои творби

Грандиозна изложба по случай 80-годишнината на световноизвестния художник Христо Явашев-Кристо се подготвя в Софийската градска художествена галерия и засега е пазена в пълна тайна. Ще се открие в средата на септември, научи “24 часа” от достоверен източник.
Художникът вече има разположението на залите и мисли как са разположи над 150 свои творби Грандиозна изложба по случай 80-годишнината на световноизвестния художник Христо Явашев-Кристо се подготвя в Софийската градска художествена галерия и засега е пазена в пълна тайна. Ще се открие в средата на септември, научи “24 часа” от достоверен източник.

САЩ отричат създаването на зона за сигурност в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=298269

Съединените щати отричат в споразумението с Турция да се говори за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия, с което опровергаха изказване на турски дипломат. В договореностите между САЩ и Турция става дума за използване на турската военна база Инджирлик, но не и за създаване на зона за сигурност в Сирия, каза представител на Държавния департамент на САЩ.

Платформа за автоматично купуване на онлайн реклама тръгна у нас

http://www.mediapool.bg/platforma-za-avtomatichno-kupuvane-na-onlain-reklama-tragna-u-nas-news237861.html

Платформа за автоматизирано онлайн купуване на рекламна площ стартира за пръв път в България в сряда комуникационната компания Dentsu Aegis Network . Това ще промени напълно традиционните методи за купуване на дигитален инвентар към по-прогресивен и индивидуален подход, който съчетава профила на интернет потребителите с данните и технологията, с цел да се доставя специално предназначена за група клиенти реклама в реално време до най-подходящите консуматори. Със старта на платформата "Амнет" (Amnet), България ще увеличи глобалното портфолио на агенцията до 35 пазара по света и ще й даде възможност да предостави своя глобален опит в регион, където автоматизирано купуване на онлайн реклама тепърва започва да се развива. Като част от Dentsu Aegis Network България, "Амнет" започва да работи на пазар, където приблизително 6 милиарда real-time bidding импресии преминават месечно през demand-side платформи (DSP), посочват от дружеството. Чрез платформата ще може да се следи всеки потребителски сегмент и начина му на поведение в онлайн среда с прецизна точност. Алгоритъмна технология и данни в комбинация позволяват на "Амнет" да развива и усъвършенства в реално време начина, по който създава и доставя аудитория, управлява данните, прави доклади и заключения. Това ще позволи на рекламодателите да доставят правилните реклами до правилните хора в най-правилния момент. Платформата е интегрирала в себе си най-добрата DSP-технология, за да може да купува и оптимизира, спрямо целите на конкретна кампания, силно таргетирана и насочена към специфична аудитория дигитална реклама в целия спектър от онлайн медии - дисплей, мобилни и видео решения. "Очакваме дигиталните медии да продължат да се развиват с все по-висок темп и стартирането на Amnet ще ни даде възможност да осигурим нови начини за повишаване на резултатите от дигиталните кампании, а от там и за повишаване на ефективността на инвестициите в онлайн медии. Amnet обединява хора, данни и технология, като осигурява в реално време таргетирана реклама към най-подходящите потребители. Вярваме, че с тази допълнителна оферта ние сме много добре подготвени за следващите бъдещите предизвикателствата на дигиталния пазар у нас", коментира Мария Грашнова, главен изпълнителен директор на Dentsu Aegis Network България. Българската платформа ще разчита на пълната подкрепа и професионален опит на специалистите от "Амнет Полша", която е хъб за Централна и Източна Европа. Нейният мениджър Павел Ласковски определя като много добро сътрудничеството с българския екип и допълва, че "първите кампании с ефективност, която отговаря на изискванията на клиентите, вече са факт". "Amnet се различава от всички останали рекламни системи и конкуренти платформи с това, че безусловно държи данните на рекламодателите й да останат тяхна собственост. Amnet пази информацията на своите клиенти, без да бъде обединявана или споделяна, което гарантира нейната цялост и невъзможността тя да попадне в ръцете на техни конкуренти”, посочи Милена Мишинева, мениджър на платформата у нас.

Киргизстан официално стана пълноправен член на ЕАИС

http://www.cross.bg/kirgizstan-prisuedinyavaneto-atambaev-1476937.html

/КРОСС/ Киргизстан стана пълноправен член на Евразийския икономически съюз, заявиха в сряда президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев и киргизстанския му колега Алмазбек Атамбаев, предаде РИА Новости. Договорът за присъединяването на Киргизстан към ЕАИС беше подписан през декември 2014 г. на заседание на Висшия евразийски икономически съвет в Москва. На 22 май Атамбаев подписа законопроект за ратифицирането на международните договори за присъединяването на републиката към съюза. В момента всички вътрешни ратификационни процедури за присъединяването на Киргизстан за завършени във всички страни-участнички в обединението. От този момент ще бъде отменен митническият контрол по границата на страната с останалите държави в обединението.

Джоли става продуцент на анимация за Афганистан

http://www.cross.bg/dzholi-breadwinner-talibanite-1476938.html

/КРОСС/ Холивудската звезда Анджелина Джоли ще стане изпълнителен продуцент на анимационния филм „The Breadwinner", който ще разкаже историята на Афганистан по време на управлението на талибаните. В основата на лентата е залегнал едноименният роман на канадската писателка Дебора Елис. Очаква се филмът да излезе по кината през 2017 г., съобщава Deadline.Сюжетът на „The Breadwinner" е изграден около историята на 11-годишното афганистанско момиче Парвана, която след задържането на баща си от талибаните е принудена да се прави на момче, за да изхранва семейството си. "Милиони млади момичета като Парвана помагат семействата си, за да оцелеят в трудните условия. Тази история трябва да напомни за тях. Развълнувана съм от възможността да работя с талантливи художници, които ще разкажат за богатството, красотата и силата на афганистанската култура", коментира Джоли.

Гигантският заговор на политици и медии

http://www.mediapool.bg/gigantskiyat-zagovor-na-polititsi-i-medii-news237860.html

Потребителите в Интернет често обвиняват политиците и медиите, че са част от гигантски заговор, който държи „народа” в безмозъчно подчинение. Тези обвинения са несправедливи, но защо са толкова жилави и неизкорними?   Модерните общества са изгубили вкуса си към консенсуса, към общите ценности. Ако в България преди 20 години огромното мнозинство беше за демокрация, пазарна икономика и европейски избор, днес това съгласие отдавна се е разпаднало. Но сходен процес протича и в по-напредналите демокрации, включително и в Германия. Хората бързо губят доверието си в традиционните политически партии, които все повече си приличат по своя прагматизъм и по целите си. Губят доверие и в традиционните медии, които по инерция поддържат идеята за „полезния консенсус”. Политолози и антрополози бият тревога: обществата са в криза, води се истинска битка, хората са объркани и се поддават на радикализиранe. Германският политолог Бернхард Пьорксен обяснява: „Преживяваме повратен момент от развитието на медиите. Досегашната медийна демокрация, в която водещи бяха класическите големи медии, постепенно се превръща в демокрация на възмущението в дигиталното пространство. Традиционните центрове на властта и публицистичните монополи губят влияние. В един момент вече всеки има право да се изкаже. И в края на деня се оказва, че всички се възмущават от всички.”   Политологът иронизира ширещата се превъзбуда в интернет, но факт е, че в мрежата все повече хора вярват на най-безумни заговорнически теории – просто защото не им харесва единомислието на политиката и медиите. Германският седмичник „Ди Цайт” го обяснява така:   „Никога досега хората не са имали достъп до толкова много информация. И никога досега толкова много хора не са получавали възможността да кажат какво мислят и какво смятат за истина. Днес всеки човек разполага с инструментите да си сглоби такава „действителност”, че да може да разклати устоите на утвърдената власт. А това е добра новина, защото така се разклащат позициите на диктатори и деспоти. В същото време никога досега не е било тъй трудно да си създадеш ясна картина за света във въртопа от толкова много и често пъти напълно противоречиви информации. Всеки човек може да открие аргументи в полза на „своята” истина, стига да ги потърси добре. В мрежата бъка от какви ли не слухове и заговорнически теории. В момента сякаш светът навлиза във фазата на нова културна битка.”   Кризата на доверието ражда конспиративни теории   Нима започва някакво контра-Просвещение? Нима полковете от обидени, разгневени, радикализирани сектанти в интернет наистина ще съумеят да заличат успехите на Просвещението? Дали в тази културна битка не се отразява нарастващото недоверие на хората към държавата, бунтът срещу елитите? Или пък просто отново е настъпил моментът, в който всички класически авторитети – църквата, държавата, партиите, медиите – вече не успяват да убедят хората? И никой не получава доверие само благодарение на позицията си. Тоест, може би възниква едно Просвещение 2.0, както смятат оптимистично настроените коментатори.   Германският седмичник не без ирония разказва за различните конспиративни теории. За онези, които вярват, че целият сегашен световен ред е конструиран от могъщи еврейски фамилии, контролиращи марионетните правителства, че броят на жертвите в Холокоста е многократно преувеличен, че самолетите във въздуха обработват хората с така наречените „кемтрейлс” и т.н.   Издателството на бившия полицай Йохен Коп се е специализирало в издаването на книги, които поддържат у хората именно такива нелепи възгледи и иначе здравословното недоверие към традиционните авторитети. И бизнесът върви добре. Книгата „Купени журналисти” от Удо Улфкоте например вече е продадена в 140-хиляден тираж, с гордост твърди Йохен Коп. В програмата на издателство ще откриете книги, в които се доказва съществуването на извънземни и се дават рецепти за лечение на рак с помощта на витамини. Един бивш журналист от булевардния ”Билдцайтунг” публикува там произведението си „Истината за атентата срещу Шарли Ебдо – раждането на една тоталитарна Европа”. Издателят предпазливо казва, че такива книги са предизвикателство. Щом другите издателства не обръщат внимание на подобни теми, защо ние да не спечелим от това – така звучат аргументите му. Той признава, че иска да ядосва „големите”, понякога и да ги провокира с не съвсем позволени средства. Но всичко това – в името на дискусията.   Политологът Паул Нолте смята нещо друго: че това е добре обмислена, агресивна позиция, конфронтация с елитите и институциите. И че изобщо не става дума за плурализъм или различни мнения. Той обръща внимание на факта, че в мрежата елитите винаги се атакуват без доказателства, само с обвинения, почиващи на лъжа, измама, манипулация, конспирация. Разпространява се твърдението, че целият обществен консенсус всъщност е измама, с която елитите държат „народа” в подчинение. „Срещу „широката коалиция” на политиката постепенно възниква широка коалиция на арогантността” – пише Нолте. И обяснява, че тази коалиция вече отказва да взима на сериозно политическите дебати и непрекъснато се кълне в някакви дифузни, радикални алтернативи. Защото само в тези радикални алтернативи може да се възстанови изгубената автономия на политиката, такова е внушението.   Лековерие и превъзбуда в мрежата   В същото време на масовия потребител се предлагат прости и еднозначни обяснения, каквито на него все повече му липсват под лавината от противоречиви информации. Положението в Близкия Изток, например, е резултат от многовековни исторически развития, от религиозни и етнически констелации, от въздействието на външни фактори, от икономическите процеси – и какво ли не още. Но масовият човек трудно може да го разбере и поради това често с удоволствие приема поредица от съвършено опростени обяснения: всичко опира до петрол и пари, виновни са онези, които водиха окупационни войни в региона, виновни са производителите на оръжие, които търсят пазари. В крайна сметка – криви са пак „евреите” и „САЩ”, а Европа е някаква послушна вашингтонска марионетка.   Теориите на заговора подвеждат най-вече с това, че не можеш да ги обориш. Бернхард Пьорксен казва: „Привържениците на конспиративните теории отричат целия официален информационен поток, но нито за миг не се усъмняват в своите възгледи и псевдо-информации.” За тях просто е ясно, че ако не могат да докажат наличието на определен заговор, това само показва колко коварно измислен е той.   „Но ако вече няма общи истини, ако всеки лично си скроява своя индивидуална истина, тогава под заплаха се оказва един от основните темели, които поддържат нашето общество: доверието. През 1960 година двама от всеки трима американци имаха доверие на хората наоколо си. През 2006 година такова доверие изпитва само един от всеки трима. А тази тенденция има огромно въздействие върху посоката на развитие на обществото”- коментира „Ди Цайт”.   Паул Нолте смята, че общественият консенсус вече е омръзнал на много хора и тяхното отегчение се излива в дифузни конспиративни теории и в някакви измислени паралелни светове, а това е признак за криза на демокрацията. В същото време Нолте забелязва, че самата демокрация вече протича в друга координатна система. Ако преди сблъсъкът минаваше по хоризонтала - между социални класи, идеологии и политически партии - то сега вече е по вертикала - горе е политическата класа, долу съмняващият се народ. Ако навремето хората се гордееха със „своя” депутат в Париж, в Бон, Вашингтон или Брюксел, днес все по-често избива подозрението, че този депутат се интересува най-вече от собственото си благо. И това положение няма скоро да се промени, смята Нолте.   Криза на демокрацията?   В Германия през последните месеци политиката сякаш непрекъснато даваше доказателства в подкрепа на описаните съмнения. Една канцлерка, която се примирява с това, че я подслушват, едно правителство, което непрекъснато формулира изисквания към Гърция и в следващия миг се отказва от тях, и една широка коалиция, която всъщност онагледява именно съюза на „големите” срещу „малките”. И опасността произтича дори не толкова от омразата, която разцепва обществото. Същинската опасност възниква в мига, когато теоретиците на конспирацията решат, че всичко това им дава право да използват насилие, когато тръгнат да „отварят очите на хората” с други средства. Пьорксен обяснява: „Пророците, които тръбят за заговор на медиите срещу хората, живеят в паралелната вселена на своите интернет-форуми и нахъсани публикации и всъщност са убедени, че вече се намираме във военна ситуация, която не позволява повече да се умува над възможните алтернативи. Същото мислене имат атентаторите-самоубийци.”   Навремето Бертолд Брехт беше изказал абсурдно звучащата идея, че ще бъде хубаво радиото не само да предава своите предавания за слушателите, но и да приема техните съобщения. Днес тази идея на Брехт на практика е осъществена, казва политологът Серж Ембахер. Съвременните медии са двупосочни улици, настъпило е Просвещение 2.0. Защото Просвещението е именно това: да се поставят под съмнение всички авторитети, да се използва собственият разсъдък, коментира Ембахер и обобщава: модерността най-после настъпи, политиката се превърна във всеобщо дело.   Днешните общества изпитват копнеж по авторитети, наличните авторитети обаче не получават доверие. Хората жадуват да научат истината, но в порива си често се приземяват при теоретиците на заговорите. Просто защото една конспиративна теория обяснява света много по-просто и елементарно, отколкото истината. Ембахер е провел редица изследвания на тема „доверие” и „скептицизъм към демокрацията”, резултатите от които са убийствени. Политиката бързо губи доверие, още по-бързо доверие губят медиите. Политологът смята, че виновни са най-вече политиците, които все още поддържат твърде еднопосочно общуване с избирателите си. Старите идеологии бяха заменени от вярата в прагматизма на политиката. Днес повечето партии имат сходни програми, виждат по сходен начин развитието на обществото. Но много хора искат политически сблъсък, те очакват, че партиите ще застанат на диаметрално противоположни позиции, дори едната от тези позиции да е прекалено идеалистична.   „Тъй че - какво може да се направи? Навярно политиката трябва да се погрижи да има повече сблъсък на различни мнения. А журналистите да огледат критично собствената си работа, да правят по-прецизна разлика между информации и познание, между факти и контекст. И накрая: трябва да се има повече доверие в оценъчната способност на хората, повече доверие в Просвещението” – коментира „Ди Цайт”.

Над 20 000 ползват новия мобилен сайт на "24 часа" всеки ден (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4907339

Над 20 000 уникални читатели има новата мобилната версия на "24 часа" всеки ден, според статистиката на Google Analitics. Мобилната версия е на адрес http://m.24chasa.bg и е олекотен вариант на големия сайт 24chasa.bg, който се чете от над 120 000 уникални потребители всеки ден. Макар и олекотена, мобилната версия съдържа абсолютно всички текстове,

България и Великобритания с най-много 1/4-финалисти на европейското по бокс

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/12/2589375_bulgariia_i_velikobritaniia_s_nai-mnogo_14-finalisti/?ref=rss


България и Великобритания класираха най-много състезатели в 1/4-финалите на 41-ото европейско първенство по бокс за мъже, което се провежда в Самоков. По седем състезатели от двете страни достигнаха до финалната осмица в отделните категории. 

В тази фаза ще участват 80 боксьори, които са представители на 27 държави. След България и Великобритания с най-много четвъртфиналисти е Русия - шестима, а петима са състезателите от Турция. 

Битките за място на полуфиналите в десетте...

Обещанието на океана

http://books.actualno.com/Obeshtanieto-na-okeana-news_489624.html

Бурната история на една млада жена се разгръща на фона на живописния Бретан сред приливи, отливи и насрещни ветрове… Красива и енергична, Мае е собственик на малка риболовна компания в бретанско градче. Всеки ден ѝ се налага да се бори с капризите на океана и да осигурява бъдещето на моряците си. Тя се грижи и за болния си баща, останал вдовец още когато тя е дете. И вече 10 години Мае се справя успешно, въпреки че финансите ѝ винаги са на ръба. Или с други думи – тя е твърде зает

Предложение: Ветеринар да посещава всеки фермер профилактично

http://society.actualno.com/Predlojenie-Veterinar-da-poseshtava-vseki-fermer-profilaktichno-news_489627.html

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров заяви, че министерството ще настоява ветеринарен лекар да посещава всеки един фермер профилактично поне веднъж в месеца. Налагането на мярката е дори да няма конкретен повод или заболяване на животно. Пакет от мерки в областта на ветерираномедицинската дейност представиха днес на съвместна пресконференцията зам.-министърът Димитров и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев, предаде

"Розета" засне изхвърлянето на газ от кометата

http://cosmos.actualno.com/Rozeta-zasne-izhvyrljaneto-na-gaz-ot-kometata-news_489604.html

Сондата "Розета" е получила качествени снимки на мощни струи газ, изхвърляни от недрата на кометата Чурюмов-Герасименко с приближаването ѝ към перихелия. Кометата ще достигне най-близката до Слънцето точка от своята орбита буквално след един ден, съобщава НАСА. "Първият поглед към данните ни подсказа, че данните за изхвърлянето наистина са невероятни по сила и съдържание. Успяхме да открием следи от тежки органични молекули в опашката на кометата и на нейната повърхност, които може да са свърз

Издирваният от десет дни пловдивчанин бе намерен мъртъв

http://plovdiv.actualno.com/Izdirvanijat-ot-deset-dni-plovdivchanin-be-nameren-myrtyv-news_489628.html

Трупът на изчезналия на 1 август пловдивчанин Петър Желязков бе открит днес в Красновския Балкан в подножието на десетметрова скала. До него е открита ловджийската му пушка, предаде  БГНЕС от Пловдив. Вечерта на 1 август мъжът бил в компанията на ловци от ловната дружинка в Красново, Хисарско. Той самият бил ловец и член на тази дружинка. След употреба на алкохол и спор с колега, станал и тръгнал. След като не се прибрал, на сутринта съпругата му подала сигнал. След два дни той официално б

Работодателите няма да правят графици за платения отпуск на служителите си

http://econ.bg/Новини/Работодателите-няма-да-правят-графици-за-платения-отпуск-на-служителите-си-_l.a_i.690534_at.1.html

Отпада задължението на работодателите да утвърждават график за ползване на платения годишен отпуск на своите служители след като бяха гласувани...

За 7 лева 17-годишен убил пенсионера в тетевенското село Голям извор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919360

Убиецът на 75-годишния Борис Василев от с. Голям извор е В.А. /17/ от с. Джурово, съобщиха от полицията. Задържали са го тази нощ в дома му, след като във вторник сутринта бе открито тялото на мъртвия мъж, с видими следи от насилие по него.
Аутопсия в МБАЛ-Ловеч по категоричен начин установила, че се касае за убийство - дядото бил удушен.
Убиецът на 75-годишния Борис Василев от с. Голям извор е В.А. /17/ от с. Джурово, съобщиха от полицията. Задържали са го тази нощ в дома му, след като във вторник сутринта бе открито тялото на мъртвия мъж, с видими следи от насилие по него. Аутопсия в МБАЛ-Ловеч по категоричен начин установила, че се касае за убийство - дядото бил удушен.

Петролът се отправя към 6-годишно дъно

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-se-otpravia-kym-6-godishno-dyno-200387/

Китай е страната, която може да бъде определена като основен фактор, който влияе на краткосрочното представяне на суровината

Отпада задължението на работодателите да утвърждават график за ползване на платения годишен отпуск

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919340


С промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските отпада задължението на работодателите да утвърждават график за ползване на платения годишен отпуск, но им се възлага в началото на всяка календарна година – до 31 януари, да уведомяват работниците и служителите за размера на отпуска, който предстои да ползват през същата година, вкл.
С промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските отпада задължението на работодателите да утвърждават график за ползване на платения годишен отпуск, но им се възлага в началото на всяка календарна година – до 31 януари, да уведомяват работниците и служителите за размера на отпуска, който предстои да ползват през същата година, вкл.

Незаконна гонка причинила смъртта на момичето в Лесидрен

http://offnews.bg/news/n_1/n_545350.html

16-годишната Велислава от Троян, която загина на място след удар на кола, е жертва на незаконна гонка.  Инцидентът стана вчера около 18.50 часа край с. Лесидрен. Пострадаха още 15-годишно момиче от София и 16-годишно момче от Лесидрен.  Инцидентът станал, докато групата тийнейджъри карали велосипеди. На ляв завой, вероятно с превишена скорост, единият от водачите - 28-годишен мъж с инициали Ф.М., губи контрол над автомобила си "Ауди", навлиза в банкета и удря трите деца. Пострадалите деца са отведени в МБАЛ – Ловеч с тежки наранявания. Едно от децата е с опасност за живота. Шофьорът не е употребил алкохол.  Местни жители разказаха, че мястото, на което стана катастрофата, често се използва за гонки. 

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4918593

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Богослов: Митрополит Николай прави недопустима политическа демонстрация

http://www.cross.bg/nikolaii-politikata-mitropolit-1476936.html

София /КРОСС/ Църквата реши да се намеси в политиката, след като в литургия за Илинден пловдивският митрополит Николай посочи като свой кандидат за кмет на Пловдив Здравко Димитров. Той беше изключен от групата на ГЕРБ в Народното събрание заради намерението му да се кандидатира срещу досегашния кмет Иван Тотев, подкрепян за нов мандат от партията на Бойко Борисов.Две седмици по-късно по време на литургия за Преображение Господне митрополит Николай обяснява кое го е накарало да се намеси в политиката - предложения за промени в Закона за образованието и темата в матурата за 7-и клас.Митрополит Николай е демонстрирал действително нахлуване на Църквата, в негово лице, в политиката, коментира впред БНР богословът доц. Дилян Николчев:По този начин Църквата и православната религиозна общност попадат в центъра на Закона за вероизповеданията, чл.7, ал.2, където се казва, че религиозните общности и институти, както и версии и убеждения, не могат да се използват за политически цели.Проповедта на митрополит Николай е политическа демонстрация, което е недопустимо, категоричен е богословът.Според него е пресилено да се очаква Светия синод да реагира адекватно по темата. Доц. Николчев коментира, че се наблюдават странни апетити от страна на Светия синод да се занимава с държавни въпроси и с политиката.

Шест присъди за рухналата козирка, убила студентка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=298293

Три протеста на варненски окръжен и апелативен прокурор доведоха до шест осъдителни присъди по делото за рухналата козирка на Първа инвестиционна банка във Варна, причинила смъртта на 22-годишната студентка Гергана Велинова. Решението на Върховния касационен съд от 27 юли тази година не подлежи на обжалване.

Ивайло Калфин: Професионалистът

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4918457

Има една реформа, която не се опря на кабинета "Борисов 2" - пенсионната. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин намери начин да наложи необходимите промени, като убеди обществото (в лицето на неправителствените организации, синдикатите и работодателите), че няма накъде да бъдат отлагани повече.
Който го може, го може.
Има една реформа, която не се опря на кабинета "Борисов 2" - пенсионната. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин намери начин да наложи необходимите промени, като убеди обществото (в лицето на неправителствените организации, синдикатите и работодателите), че няма накъде да бъдат отлагани повече. Който го може, го може.

Рогозин: ВПК ще се откаже от 90 % от компонентите от ЕС и НАТО до 2018 г.

http://www.cross.bg/tehnika-rogozin-voenna-1476934.html

/КРОСС/ Заместването на вносните компоненти от ВПК (Военнопромишления комплекс – бел. ред.) от страните от ЕС и НАТО трябва да бъде завършено на 90 % през 2018 г., като крайният срок за заместване на украинската продукция във ВПК също е 2018 г., заяви пред журналисти руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, цитиран от РИА Новости. „Що се отнася до страните от НАТО и Европейския съюз, най-късните позиции ще бъдат реализирани през 2021 г. Но, основната част, 90 % ще бъде до 2018 г.“, каза Рогозин. Той отбеляза, че данните за заместването на вносната военна техника са налични и но се отнасят към категорията секретна информация. Те обаче, могат да бъдат „печални за чуждите партньори, които са въвели санкциите“. „Съществуват такива данни, но те се отнасят до категорията класифицирана информация. Защо да разкриваме всичко? Мога да кажа само едно – че тези данни са печални за нашите партньори, които са наложили санкциите“, каза Рогозин, отговаряйки на въпрос, съществуват ли данни за това, какъв процент от вносната военна техника е заместена към момента. „Тук проблемът в какво е: ако говорим за Украйна, аз вече ви казах, че това не е най-модерната продукция. Тези продукти, които поради мързел от страна на нашия инженеринг, просто рутинно продължаваше да се внасят от Украйна, вместо да се разработят нови инженерни и технически решения

3 млн. долара получи фирма в IT сферата за международно разрастване

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/WopqM-yfY6c/

Швейцарската компания pCloud, създадена от екип от доказани български специалисти със сериозен принос в IT сферата, обяви, че е получила финансиране от 3 млн. щатски долара, за да излезе на нови международни пазари.

pCloud планира да разшири своята партньорска мрежа и да отвори представителства в Западна Европа, САЩ и избрани развиващи се пазари. Според Туньо Зафер, изпълнителен директор на pCloud, инвестицията ще помогне на компанията да се разшири в набелязани ключови пазари.

„В момента пазарът на облачни услуги е силно конкурентен и финансовото подпомагане ни дава известна сигурност да предприемем по-големи стъпки – каза Зафер. – Имаме солидна клиентска база в Европа и Азия и сме готови да се разширим и на нови пазари.“

През последните шест месеца pCloud удвои своята потребителска база и сега може да се похвали с над два милиона регистрирани потребители по целия свят, а облачните ѝ услуги са оценени от CNET като едни от най-добрите за съхранение и споделяне на данни.

Доставчикът на облачни услуги ще използва финансирането, за да навлезе успешно в b2b секторa. pCloud предоставя на компаниите възможност за криптиране на файловете с възможно най-съвременните решения, които достигат до нивата на военната сигурност. Компанията ще се фокусира върху увеличаване на клиентската си база за pCloud Business – нов продукт за облачни услуги за съхранение на данни на фирми, който стартира през юни.

„Всеки бизнес има различни нужди и платформата pCloud Business може да бъде адаптирана за всеки един отрасъл – сподели Зафер. – Все повече компании се ориентират към облачните услуги и ние искаме нашата уникална бизнес платформа да достигне именно до тях. Нашата цел е през следващите няколко години да направим pCloud и pCloud Business по-разпознаваеми марки в сферата на облачните технологии, насочвайки се сега главно към малките и средни предприятия.“

През оставащата част на 2015 г. екипът от софтуерни инженери на pCloud ще бъде изключително ангажиран с нови разработки. До края на лятото pCloud ще лансира нова функционалност за криптиране и съхранение на данни за iOS и Android. Компанията планира да разшири функционалностите на pCloud Business, като добави възможности за споделяне на криптирани файлове с колеги и партньори.

Това е първият път, в който pCloud получава каквото и да било финансиране, като то е подкрепено изцяло от частни инвеститори със значителен опит в IT сектора.

Сезонните работници няма да бъдат лишавани от социални помощи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919329


Сезонните селскостопански работници няма да бъдат лишавани от социални помощи, ако отговарят на останалите условия за достъп до получаване на месечни социални помощи по реда на Закона за социално подпомагане.
С това допълнение на Правилника за прилагане на закона се създава стимулираща мярка за включване на подпомагани безработни лица в законово
Сезонните селскостопански работници няма да бъдат лишавани от социални помощи, ако отговарят на останалите условия за достъп до получаване на месечни социални помощи по реда на Закона за социално подпомагане. С това допълнение на Правилника за прилагане на закона се създава стимулираща мярка за включване на подпомагани безработни лица в законово

При гонка автомобил помете три деца с велосипеди при Лесидрен, едното загина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/12/2589365_pri_gonka_avtomobil_pomete_tri_deca_s_velosipedi_pri/?ref=rss


Едно дете загина, а други две са в болница, след като бяха пометени от автомобил, докато карали велосипеди на пътя край троянското село Лесидрен.

Нова тв съобщи, че инцидентът е станал при нерегламентирано състезание между два леки автомобила около 19.00 часа във вторник.

На място е загинало 16-годишно момиче от Троян, а момиче на 15 години от София и 16-годишно момче от Лесидрен са пострадали и са отведени в МБАЛ – Ловеч, с тежки наранявания. Едното дете е в тежко...

Американски военен хеликоптер падна край бреговете на Япония

http://www.cross.bg/helikopter-bregovete-mashinata-1476935.html

/КРОСС/ Военен хеликоптер на американските военновъздушни сили падна до бреговете на японския остров Окинава, съобщава NBC News. По думите на представител на военните, 17-членният екипаж на машината е спасен. От местната бреговата охрана съобщиха, че при инцидента са пострадали седем души. В японските медии се появи информация, че катастрофиралият хеликоптер е UH-60 Blackhawk. Американските военни не потвърждават модела на машината.

Учещите възрастни българи са почти шест пъти под средното ниво за ЕС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/12/2589284_ucheshtite_vuzrastni_bulgari_sa_pochti_shest_puti_pod/?ref=rss


Българите между 25 и 64 години, които учат или се обучават в професионално направление, са почти шест пъти под средната стойност за страните от ЕС. През 2012 г. техният дял е бил 1.5%, а през 2014 г. е незначително повишен на 1.8%. Целта е до 2020 г. да надхвърли 5%. 

Това се посочва в доклад за изпълнението на Националната стратегия за учене през целия живот, който беше одобрен днес на заседанието на Министерския съвет. 
Докладът отчита предимно негативни тенденции, свързани с...

При гонка авотмобил помете три деца с велосипеди при Лесидрен, едното загина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/12/2589365_pri_gonka_avotmobil_pomete_tri_deca_s_velosipedi_pri/?ref=rss


Едно дете загина, а други две са в болница, след като бяха пометени от автомобил, докато карали велосипеди на пътя край троянското село Лесидрен.

Нова тв съобщи, че инцидентът е станал при нерегламентирано състезание между два леки автомобила около 19.00 часа във вторник.

На място е загинало 16-годишно момиче от Троян, а момиче на 15 години от София и 16-годишно момче от Лесидрен са пострадали и са отведени в МБАЛ – Ловеч, с тежки наранявания. Едното дете е в тежко...

Дават 15,8 млн. лв. за щети от природни бедствия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919321

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджети на министерства и трансфери към общини в размер на 15 865 758 лв., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Средствата са от резерва на държавния бюджет за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия и са предназначени за възстановяване на разходи за извършени неотложни
Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджети на министерства и трансфери към общини в размер на 15 865 758 лв., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Средствата са от резерва на държавния бюджет за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия и са предназначени за възстановяване на разходи за извършени неотложни

Отпуснаха 12 хил. лв. за стипендии на децата с изявени дарби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919326

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2015 г. в размер на 12 420 лв. Средствата са за изплащане на стипендии на ученици от общинските и държавните професионалните гимназии в областта на земеделието. Те са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на
Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2015 г. в размер на 12 420 лв. Средствата са за изплащане на стипендии на ученици от общинските и държавните професионалните гимназии в областта на земеделието. Те са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на

Изминаха 15 години от трагедията с подводницата "Курск"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/12/2589348_izminaha_15_godini_ot_tragediiata_s_podvodnicata_kursk/?ref=rss


С траурни възпоменателни събития днес Русия отбелязва 15 години от експлозията, потопила ядрената подводница "Курск" и отнела живота на 118 души - офицери, матроси и цивилни специалисти. Това стана в Баренцово море по време на най-големите след разпадането на СССР военноморски учения на Русия.

През 2002 г. следствието стига до заключението, че причината е изтичане на водороден перхидрол от едно от торпедата, избухването му, предизвикало пожар и довело до експлозията на още 10 торпеда...

Маделин Стюарт - мис Слънчице

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4918627

Наричат я Слънчевата манекенка. А защо не мис Слънчице? Не, онова грозновато момиченце от едноименния филм не носи в гените си нейния проблем, но историите им си приличат - вдъхновяващи са.
Австралийката Маделин Стюарт няма нищо общо с моделите, които сме свикнали да виждаме по кориците на лъскавите списания.
Наричат я Слънчевата манекенка. А защо не мис Слънчице? Не, онова грозновато момиченце от едноименния филм не носи в гените си нейния проблем, но историите им си приличат - вдъхновяващи са. Австралийката Маделин Стюарт няма нищо общо с моделите, които сме свикнали да виждаме по кориците на лъскавите списания.

Отпуснаха 12 хил. лв. за стипендии на децата с изявени дарби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4919342

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2015 г. в размер на 12 420 лв. Средствата са за изплащане на стипендии на ученици от общинските и държавните професионалните гимназии в областта на земеделието. Те са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на
Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2015 г. в размер на 12 420 лв. Средствата са за изплащане на стипендии на ученици от общинските и държавните професионалните гимназии в областта на земеделието. Те са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на

Пищни декори и ангелски гласове омагьосват в „Аида” на 13-ти

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zkyZL7ZD9iw/

13-ти август ще разкрие пред почитателите на красивата музика чистата, но обречена любов в „Аида”. Вечното произведение на Джузепе Верди ще накара дори звездите над Летния театър да се заслушат в ангелските гласове на Камен Чанев, Йоана Железчева и Даниела Дякова. Те ще се превъплътят съответно в Радамес, Аида и Амнерис. Представлението, което ще се играе този четвъртък от 21:00 часа, обещава да изненада публиката с епични мащаби, разкошна сценография и костюми.
” За „Аида” казват, че е сред от оперите, които човек трябва да слуша поне веднъж в живота си. Така че не пропускайте да й се насладите, при това в изпълнение на един от десетте най-добри тенори на планетата и звезден състав”, призовават от Държавна опера – Бургас.
Талантливият Камен Чанев отдавна е получил своето голямо признание и е чест гост на световни сцени като: Щатсопер, Дойче опер в Берлин, Лисео в Барселона, Ла Фениче във Венеция и много други. За поредна година тенорът ще вземе участие в Летните музикални празници специално по покана на директора на Държавна опера Бургас – Александър Текелиев. Маестро Текелиев, който е рожденик на август 13-ти, се радва, че същата вечер е на работа, защото „Аида” е истински подарък за влюбените в музиката.
Отново по покана на директора на Операта ще имаме удоволствието да гледаме и Кирил Манолов в ролята на Амонасро. Само преди две седмици певецът представи блестящ Фалстаф под диригентската палка на най-известния съвременен диригент Рикардо Мути.
Режисьор на „Аида” е Павел Герджиков, а диригент Иван Кожухаров. Представлението е част от афиша на „Бургаски музикални празници „Емил Чакъров”, които за осма поредна година се организират от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

Aida

Подмяната на ски лифта в Банско продължава, въпреки заеманата повече площ

http://www.mediapool.bg/podmyanata-na-ski-lifta-v-bansko-prodalzhava-vapreki-zaemanata-poveche-plosht-news237859.html

Разширяването на ски лифта "Тодорка" в Банско продължава и се счимята за законно от кмета на Банско Георги Икономов, въпреки че замяната на триседалковото съоръжение, което на над 25 години, с шестседалково ще заеме повече площ от сегашната, а това се разминава с тълкуването на бившия екоминистър Станислав Анастасов, че тъй като става въпрос за подмяна няма нужда от екооценка. Това стана ясно в сряда, ден след като от екокоалицията "За да остане природа в България" алармираха, че работата по съоръжението е възобновена незаконно, а в същото време тече прокурорска проверка легитимно ли е даденото преди година от бившия екоминистър Станислав Анастасов позволение да се строи. Разрешителното за строеж е напълно законно, изсичане на дървета няма, каза Икономов пред Mediapool. Той обаче не можа да обясни кое е наложило промяната на титуляра на разрешителното за строеж и той вече не е концесионера на ски зоната "Юлен"АД, а свързаната с него офшорна компания "Маренго Трейдинг". Кметът обеща да провери случая. Министерството на околната среда вече обяви, че няма да разреши изсичането на набелязаните 88 дървета бяла мура и смърч, но изчаква окончателното становище на благоевградската прокуратура по сигнала на природозащитниците за това дали може да се подмени старото съоръжение с ново, без да се извърши екологична оценка на новия проект. Регионалното ведомство пък обяви, че на този етап няма документални нарушения при реализацията на проекта, а от "Маренго" определиха като "манипулации" твърденията на екокоалицията, че нарушават концесионния договор и законодателството на страната с реконструкцията на лифта "Тодорка". От Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" обаче изразиха изненадата си от твърдението на регионалното министерство, че "направена от Дирекцията за национален строителен контрол [ДНСК]служебна проверка е установила съответствие с плана за управление на парк "Пирин“ и действащия териториален устройствен план.“ "Странно е, че ДНСК не е установила ясните и скандални разминавания между същестуващия 3-седалков лифт и новия 6-седалков, щом са проверявали документите, свързани с тях", посочват от екокоалицията. Тя обръща внимание, че според концесията и действащия териториален устройствен план сервитутът на 3-седалковия лифт под връх Тодорка е 1.93 хектара, дължината на лифта е 2141 м. Според становището на бившия екоминистър Станислав Анастасов (ДПС) от 2014 г., което разрешава строителството на 6-седалковия лифт и заради което тече проверка на прокуратурата, обаче площта на сервитута на новия лифт е далеч по-голяма – 3.1154 ха, а дължината на новия лифт е 2178 м. "Никъде в Плана за управление на Национален парк "Пирин" не пише, че е допустимо строителството в зоната за туризъм. Това установява и Министерство на околната среда и водите (МОСВ) през 2011 г., когато отказва да разреши на „Юлен“ АД да построи нов, 6-седалков лифт под връх Тодорка", посочват от екоорганизацията. Според нея никъде в Плана за управление на Национален парк "Пирин" и действащия териториален устройствен план не пише, че лифтът под връх Тодорка може да стане 6-седалков. "Всичко това показва, че държавна институция като Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) не си е свършила работата. Причините за това може да са две – некомпетентност или опит да се прикрие нарушение на офшорна фирма и част от националния парк да се прехвърли завинаги на анонимни частни собственици", смятат от "За да остане природа в България". От там настояват МРРБ да извърши проверка на дейността на ДНСК с участие на техни представители по случая със строящия се шестседалков лифт Икрище-Тодорка. Ако се потвърдят посочените от природозащитниците данни, да се сезира прокуратурата и да се предприемат персонални промени в дирекцията, иска още коалицията.

Подмяната на ски лифта в Банско продължава, въпреки заемената повече площ

http://www.mediapool.bg/podmyanata-na-ski-lifta-v-bansko-prodalzhava-vapreki-zaemenata-poveche-plosht-news237859.html

Разширяването на ски лифта "Тодорка" в Банско продължава и се счита за законно от кмета на Банско Георги Икономов, въпреки че замяната на триседалковото съоръжение, което на над 25 години, с шестседалково ще заеме повече площ от сегашната, а това се разминава с тълкуването на бившия екоминистър Станислав Анастасов, че тъй като става въпрос за подмяна няма нужда от екооценка. Това стана ясно в сряда, ден след като от екокоалицията "За да остане природа в България" алармираха, че работата по съоръжението е възобновена незаконно, а в същото време тече прокурорска проверка легитимно ли е даденото преди година от бившия екоминистър Станислав Анастасов позволение да се строи. Разрешителното за строеж е напълно законно, изсичане на дървета няма, каза Икономов пред Mediapool. Той обаче не можа да обясни кое е наложило промяната на титуляра на разрешителното за строеж и той вече не е концесионера на ски зоната "Юлен"АД, а свързаната с него офшорна компания "Маренго Трейдинг". Кметът обеща да провери случая. Министерството на околната среда вече обяви, че няма да разреши изсичането на набелязаните 88 дървета бяла мура и смърч, но изчаква окончателното становище на благоевградската прокуратура по сигнала на природозащитниците за това дали може да се подмени старото съоръжение с ново, без да се извърши екологична оценка на новия проект. Регионалното ведомство пък обяви, че на този етап няма документални нарушения при реализацията на проекта, а от "Маренго" определиха като "манипулации" твърденията на екокоалицията, че нарушават концесионния договор и законодателството на страната с реконструкцията на лифта "Тодорка". От Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" обаче изразиха изненадата си от твърдението на регионалното министерство, че "направена от Дирекцията за национален строителен контрол [ДНСК]служебна проверка е установила съответствие с плана за управление на парк "Пирин“ и действащия териториален устройствен план.“ "Странно е, че ДНСК не е установила ясните и скандални разминавания между същестуващия 3-седалков лифт и новия 6-седалков, щом са проверявали документите, свързани с тях", посочват от екокоалицията. Тя обръща внимание, че според концесията и действащия териториален устройствен план сервитутът на 3-седалковия лифт под връх Тодорка е 1.93 хектара, дължината на лифта е 2141 м. Според становището на бившия екоминистър Станислав Анастасов (ДПС) от 2014 г., което разрешава строителството на 6-седалковия лифт и заради което тече проверка на прокуратурата, обаче площта на сервитута на новия лифт е далеч по-голяма – 3.1154 ха, а дължината на новия лифт е 2178 м. "Никъде в Плана за управление на Национален парк "Пирин" не пише, че е допустимо строителството в зоната за туризъм. Това установява и Министерство на околната среда и водите (МОСВ) през 2011 г., когато отказва да разреши на „Юлен“ АД да построи нов, 6-седалков лифт под връх Тодорка", посочват от екоорганизацията. Според нея, никъде в Плана за управление на Национален парк "Пирин" и действащия териториален устройствен план не пише, че лифтът под връх Тодорка може да стане 6-седалков. "Всичко това показва, че държавна институция като Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) не си е свършила работата. Причините за това може да са две – некомпетентност или опит да се прикрие нарушение на офшорна фирма и част от националния парк да се прехвърли завинаги на анонимни частни собственици", смятат от "За да остане природа в България". От там настояват МРРБ да извърши проверка на дейността на ДНСК с участие на техни представители по случая със строящия се шестседалков лифт Икрище-Тодорка. Ако се потвърдят посочените от природозащитниците данни, да се сезира прокуратурата и да се предприемат персонални промени в дирекцията, иска още коалицията.

Подмяната на ски лифта в Банско продължава без сеч на дървета

http://www.mediapool.bg/podmyanata-na-ski-lifta-v-bansko-prodalzhava-bez-sech-na-darveta-news237859.html

Разширяването на ски лифта "Тодорка" в Банско продължава като триседалковото сегашно съоръжение, което на над 25 години, ще бъде заменено с шестседалково. Това заяви пред Mediapool кметът на Банско Георги Икономов, който в сряда има среща с вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, но е заради ски лифта, а заради водния цикъл на града, финансиран с пари от Брюксел. Разрешителното за строеж е напълно законно, изсичане на дървета няма, каза Икономов. Той обаче не можа да обясни кое е наложило промяната на титуляра на разрешителното за строеж и той вече не е концесионера на ски зоната "Юлен"АД, а свързаната с него офшорна компания "Маренго Трейдинг". Кметът обеща да провери случая. Скандалът с подмяната на лифта избухна отново във вторник, след като от екокоалицията "За да остане природа в България" алармираха, че работата по съоръжението е възобновена незаконно, а в същото време тече прокурорска проверка легитимно ли е даденото преди година от бившия екоминистър Станислав Анастасов позволение да се строи. Министерството на околната среда обяви, че няма да разреши изсичането на набелязаните 88 дървета бяла мура и смърч, но изчаква окончателното становище на благоевградската прокуратура по сигнала на природозащитниците за това дали може да се подмени старото съоръжение с ново, без да се извърши екологична оценка на новия проект. Регионалното ведомство обяви, че на този етап няма документални нарушения при реализацията на проекта, а от "Маренго" определиха като "манипулации" твърденията на екокоалицията, че нарушават концесионния договор и законодателството на страната с реконструкцията на лифта "Тодорка".

GE продава на Capital One звеното си за здравно финансиране

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/ge-prodava-na-capital-one-zvenoto-si-za-zdravno-finansirane-200378/

Компанията продължава с изпълнението на стратегията за фокусиране върху основната дейност

Рекорден наплив от нови пенсионери за полугодието

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rekorden-napliv-ot-novi-pensioneri-za-polugodieto-200381/

С 25% повече спрямо миналата година са военните и полицаите, поискали да се пенсионират

Споразумението с Гърция предизвика рали за еврото

http://www.investor.bg/analizi/9/a/sporazumenieto-s-gyrciia-predizvika-rali-za-evroto-200384/

Сериозното обезценяване на юана предизвика след себе си и притеснения за започнала негласна валутна война на Китай

Предават на съд петима за пране на 3,5 милиона лева

http://frognews.bg/news_96086/Predavat-na-sad-petima-za-prane-na-3-5-miliona-leva/

Окръжна прокуратура - Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу Иванка Маринова, Иван Маринов, Елисавета Маринова, Горан Станев и Станьо Маринов - всички от Долни Дъбник. На петимата са повдигнати обвинения за престъпление против финансовата сфера - „пране на пари“ - престъпление по чл. 253 от НК.

Забраниха проститутки по улиците на Дортмунд заради българки и румънки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919317

Административният съд в Дортмунд забрани практикуването на най-старата професия на територията на града, след като броят на проститутките, предимно от България и Румъния, се е утроил, пише германският вестник Die Welt, цитиран от
Административният съд в Дортмунд забрани практикуването на най-старата професия на територията на града, след като броят на проститутките, предимно от България и Румъния, се е утроил, пише германският вестник Die Welt, цитиран от "Фокус". След 2007 г. масовото навлизане на граждани от новите членки на ЕС доведе и стотици жени,

Забраниха проститутки по улиците на Дортмунд заради българки и румънки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4919327

Административният съд в Дортмунд забрани практикуването на най-старата професия на територията на града, след като броят на проститутките, предимно от България и Румъния, се е утроил, пише германският вестник Die Welt, цитиран от "Фокус".
След 2007 г. масовото навлизане на граждани от новите членки на ЕС доведе и стотици жени,
Административният съд в Дортмунд забрани практикуването на най-старата професия на територията на града, след като броят на проститутките, предимно от България и Румъния, се е утроил, пише германският вестник Die Welt, цитиран от "Фокус". След 2007 г. масовото навлизане на граждани от новите членки на ЕС доведе и стотици жени,

Задържаха мъж в Петричко за 2 кг канабис, граничари унищожиха още 375 кг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919314

43-годишен мъж от село Първомай е бил задържан от полицията в Петрич за притежание на канабис, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Благоевград.
Вчера, около 15:00 часа, от полицейски служители на Районно управление „Полиция”-Петрич, е извършена проверка в къща и прилежащ към нея двор в село Първомай, община Петрич.
43-годишен мъж от село Първомай е бил задържан от полицията в Петрич за притежание на канабис, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Благоевград. Вчера, около 15:00 часа, от полицейски служители на Районно управление „Полиция”-Петрич, е извършена проверка в къща и прилежащ към нея двор в село Първомай, община Петрич.

МВФ одобри решението на Китай за девалвация на юана

http://www.cross.bg/kitaii-valyten-kyrs-1476933.html

/КРОСС/ Международният валутен фонд одобри решението на Китай за девалвацията на юана. В изявление на фонда се посочва, че девалвацията ще позволи пазарът да играе по-голяма роля при определяне на обменния курс. Това обаче нямало да окаже пряко въздействие върху включването на китайската валута в кошницата на резервните. "Ние вярваме, че Китай може и трябва да се стреми да премине към ефективен плаващ валутен курс в течение на две или три години", посочват от МВФ. Припомняме, че вчера Централната банка на Китай отслаби курса на националната валута до рекордните 1,9%.

Финансират проекти за превенция и овладяване на последиците от природни бедствия

http://www.moreto.net/novini.php?n=298287

Министерския съвет одобри допълнителни разходи по бюджети на министерства и трансфери към общини в размер на 15 865 758 лв. Средствата са от резерва на държавния бюджет за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия и са предназначени за възстановяване на разходи за извършени неотложни аварийно-възстановителни работи и за превенция.

15-годишно момиче е блъснато на пешеходна пътека в Добрич

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/15-godishno-momiche-e-blysnato-na-peshehodna-pyteka-v-dobrich-6040870

Момичето е прието за наблюдение в добричката болница с повърхностни охлузни рани, без опасност за живота.

И през юли цените продължават да спадат, но с по-малко, сочи статистиката

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2015/08/12/2589346_i_prez_juli_cenite_produljavat_da_spadat_no_s_po-malko/?ref=rss


И през юли, за трети месец поред, Националният статистически институт отчита спад в цените спрямо юни. Така за юли отново има дефлация от 0.2 на сто. От началото на годината показателят също е с отрицателна стойност - минус 0.3 процента. Единствено покачване в цените се отчита на годишна база - в сравнение с миналия юли, от 0.2 на сто.

Най-голям принос за спада на цените през юли имат дрехите и обувките, които са поевтинели през месеца средно с 2.7 на сто. При храните и...

Москва се бори за пълен контрол върху Северния полюс

http://europe.actualno.com/Moskva-se-bori-za-pylen-kontrol-vyrhu-Severnija-polus-news_489571.html

Руската федерация призовава Организацията на обединените нации (ООН) да ѝ осигури пълен икономически контрол върху 1 200 000 квадратни километра площ в Арктическия океан, включително и върху Северния полюс. Според Конвенцията на ООН за моретата от 1982 г., всяка нация разполага с ексклузивна икономическа зона от моретата и океаните, която се простира до 500 километра от брега. Русия, обаче, зове за различно правило, тъй като „Може да се докаже, че континенталният шелф, на който лежи Руси

Пожар гори във Видин

http://society.actualno.com/Pojar-gori-vyv-Vidin-news_489620.html

Нов пожар в страната, този път в квартал ”Нов път” във Видин. Запалени са стърнищата и пожарът се разпространява много скоростно, съобщава „Фокус“. Подаден е сигнал за пожара на телефон 112 и се очаква всеки момент на място да има екип на „Пожарна безопасност”. Вчера привечер се разгоря пожар северно от разклона за с. Черганово по главния път Казанлък – Стара Загора. В гасенето на пожара участваха освен служители на Пожарна безопасност-Казанлък, 20 слу

Борисов забранява комерсиалните дейности в Плиска

http://politics.actualno.com/Borisov-zabranjava-komersialnite-dejnosti-v-Pliska--news_489622.html

Целта на разкопките в Плиска е да направим историческото богатство достъпно за хората. Забранявам всякакви комерсиални дейности, всякакви самоинициативи да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект. Никой нито ще спечели, нито ще му дадем такава възможност. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на правителството, става ясно от стенограмата.  Той посочи, че водещи по темата са археолозите, а ролята на кабинета е да

Гласуваме с адресна регистрация до 24 април

http://www.bnews.bg/article-139977

До 26 август кметове обявяват датите за консултации за ОИК-овете.

Спипаха датчанин с крадена кола край Приморско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919299

32-годишен датчанин е спипан да шофира крадена кола край Приморско, съобщиха от полицията.
Около 03,30 ч. в понеделник 53-годишна жена съобщила в местното полицейско управление, че автомобилът й Рено Канго, е откраднат. Колата била паркиана на ул. Простор във вилна зона Узунджата.
Час по-късно реното е засечено на кръстовището на улиците «Черно
32-годишен датчанин е спипан да шофира крадена кола край Приморско, съобщиха от полицията. Около 03,30 ч. в понеделник 53-годишна жена съобщила в местното полицейско управление, че автомобилът й Рено Канго, е откраднат. Колата била паркиана на ул. Простор във вилна зона Узунджата. Час по-късно реното е засечено на кръстовището на улиците «Черно

Цените на селскостопанската продукция намалели с 3.5% за година

http://www.cross.bg/tzenite-trimesechie-vtoroto-1476932.html

София /КРОСС/ Индексът на цените на производител в селското стопанство за второто тримесечие на 2015 г. намалява с 6.7% спрямо същото тримесечие на 2014 година, съобщиха от националната статистика. Индексът на цените на продукцията от растениевъдството намалява с 3.2%, а от животновъдството - с 10.2%. Спрямо предходната година цените на селскостопанската продукция отбелязват намаление с 3.5%, като в растениевъдството те са по-високи с 3.3%, а в животновъдството - по-ниски с 10.5%.През второто тримесечие на 2015 г. спрямо същото тримесечие на 2014 г. по-ниски са цените на меката пшеница - с 9.2%, царевицата - с 12.2%, ечемика - със 7.0%, и на картофите - с 0.4%. По-високи са цените на слънчогледа - с 10.6%, доматите - с 29.5%, и на краставиците - с 1.1%. В животновъдството по-ниски са цените на свинете - с 12.9%, домашните птици - с 23.2%, и на кравето мляко - с 19.0%.По-ниски спрямо 2014 г. са цените през второто тримесечие на 2015 г. на меката пшеница - с 3.6%, царевицата - с 1.4%, и на ечемика - с 3.0%. В животновъдството по-ниски са цените на свинете - с 11.0%, домашните птици - с 22.0%, кравето мляко - с 16.6%, и на яйцата - с 2.9%.Индексът на цените на продуктите и услугите за текущо потребление в селското стопанство за второто тримесечие на 2015 г. е с 0.5% под равнището на същото тримесечие на предходната година и с 1.9% спрямо 2014 година.През второто тримесечие на 2015 г. спрямо съответното тримесечие на 2014 г

Оперен певец пее, докато лекари отстраняват тумор от мозъка му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4919312

Словенският оперен певец Амброз Байеч-Лапайне пусна клип със запис от операционната зала, в която преди година лекари отстранили тумор от мозъка му. Във видеото се чува как музикантът пее част от баладата "Лека нощ" на Шуберт. Клипът е заснет в болница в холандския град Утрехт. Медиците настояли Байеч-Лапайне да изпее нещо,

Крисия очарова и Крим с "Планетата на децата"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919294

11-годишната Крисия Тодорова от Разград събра аплодисментите на публиката и в Крим, съобщи
11-годишната Крисия Тодорова от Разград събра аплодисментите на публиката и в Крим, съобщи "Дарик". Снощи бе първият концерт от осмото издание на Международния конкурс за млади изпълнители на поп музика „Детская новая волна“, в който Крисия е представителят на България. За изпълнението си на „Планетата на децата“ тя получи от журито осем оценки 11

Оперен певец пее, докато лекари отстраняват тумор от мозъка му (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919297

Словенският оперен певец Амброз Байеч-Лапайне пусна клип със запис от операционната зала, в която преди година лекари отстранили тумор от мозъка му. Във видеото се чува как музикантът пее част от баладата "Лека нощ" на Шуберт. Клипът е заснет в болница в холандския град Утрехт. Медиците настояли Байеч-Лапайне да изпее нещо,

Крисия очарова и Крим с "Планетата на децата"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4919306

11-годишната Крисия Тодорова от Разград събра аплодисментите на публиката и в Крим, съобщи "Дарик".
Снощи бе първият концерт от осмото издание на Международния конкурс за млади изпълнители на поп музика „Детская новая волна“, в който Крисия е представителят на България.
За изпълнението си на „Планетата на децата“ тя получи от журито осем оценки 11
11-годишната Крисия Тодорова от Разград събра аплодисментите на публиката и в Крим, съобщи "Дарик". Снощи бе първият концерт от осмото издание на Международния конкурс за млади изпълнители на поп музика „Детская новая волна“, в който Крисия е представителят на България. За изпълнението си на „Планетата на децата“ тя получи от журито осем оценки 11

Хакери откриха още по-лесен начин да атакуват коли от разстояние

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/12/2589200_hakeri_otkriha_oshte_po-lesen_nachin_da_atakuvat_koli/?ref=rss


Сигурността на компютърните системи в модерните автомобили е на много по-ниско ниво от очакваното. По време на конференцията Usenix група учени от Университета на Калифорния демонстрираха още по-лесен начин за хакване на автомобили от разстояние, съобщава сп. Wired.

Някои застрахователни компании и транспортни фирми инсталират малко устройство в автомобилите, чрез което могат да проследяват скоростта, местоположението и дори разхода на гориво. Въпросните устройства обаче имат достъп...

Река Сена и бреговете й се превърнаха в основно място за туризъм и нощен живот в Париж

http://www.mediapool.bg/reka-sena-i-bregovete-y-se-prevarnaha-v-osnovno-myasto-za-turizam-i-noshten-zhivot-v-parizh-news237858.html

Десетки шлепове за развлекателни цели, плаващ университетски ресторант, а скоро голяма концертна зала и хотел над водата: река Сена и бреговете й за няколко години се превърнаха в едно от търсените места за туризъм и нощен живот в Париж. "Преди 20 години Сена беше почти "ъндърграунд" пространство. Днес е трудно да се намери място!", отбелязва Рикардо Естебан, един от инициаторите на този живот на брега на реката, който е лансирал три от най-известните музикални шлепове: "Генгет пират" (Пиратското ресторантче - 1995 г.), "Батофар" (1999 г.) и "Пти Бен" (Малката баня - 2010 г.). Движението се заражда преди двадесетина години в източната част на Париж и се ускорява през 2013 г. с решението на общината да затвори за автомобилно движение левия бряг между моста Алма и музея Орсе. "Париж е много гъстонаселен град, щом някой иска да направи нещо настава невероятна бъркотия. Сега със спирането на движението се освободиха за ползване десетки хиляди квадратни метри", радва се Фредерик Окар от Парижката община, който отговаря за нощния живот. Шумовото замърсяване, което е вечна тема за безпокойство за живеещите наблизо, не е толкова голям проблем край бреговете, колкото из тесните улички в центъра на столицата. От единия бряг до другия и от изток на запад кипи оживление. При Пор дьо ла Гар в източната част на Париж тази година се появи плаващ университетски ресторант, шлепът "Баоди" с тераса с бар и ресторант халал и плажът "Животът е хубав" (краткотраен "бар за приятелки"). На десния бряг кеят Селестен прие нов шлеп, "Мадмоазел Роз". Друго направено предложение касае плаващ хотел, който да пусне котва през 2016 или 2017 г. при кея Остерлиц. Проектът, който ще бъде представен на 10 септември в парижкото кметство, е с участието на Държавната инвестиционна банка, хотелиерската компания Елегансиа отелс и архитектурното бюро Сен дизайн, което вече е проектирало дневната болница над водата "Адаман" и шлепа "Роза Боньор" на Сена. Този шлеп миналата година бе първопроходец на новите баржи при моста "Александър Трети" след затварянето на бреговете за движение. През септември към него ще се присъедини "Флоу", плавателен съд с размери 40 на 15 метра, в който ще има ресторант и концертна зала с 500 места, приемаща публика от края на годината. Екипът на "Флоу" вече инсталира преди две години на кея тераса, която е постоянно пълна. "Терасата предизвика интерес, който надмина очакванията ни. Освободените брегове са истински успех. Създадена е пешеходна зона насред Париж, на брега на водата. От сезон на сезон се появяват все повече хора за джогинг или пикник", разказва един от основателите на "Флоу" Лоран Сегал. По-шик от Порт де ла Гар, Ке д'Орсе приема туристи, семейства и служители от администрацията по риза. "Бреговете са нова точка на привличане в Париж, особено за почитателите на градския туризъм, които освен да се запознаят с културното ни наследство, идват да потърсят по-типично, по-автентично преживяване", казва със задоволство заместник-кметът на Париж за туризма Жан-Франсоа Мартенс. Бреговете на Сена станаха много търсено място за посетители на клубове от всички страни, особено след появата през 2011 г. на шлепа "Конкрит Парис", който съществено допринесе за "връщането на Париж на европейската карта на нощния живот", казва диджей Ерик Лабе, инициатор през 2010 г. на петиция за скуката на парижките нощи. Кметицата социалистка на Париж Ан Идалго не смята да спре дотук. Следващото лято тя иска да затвори за движение и част от десния бряг на река Сена.   По БТА.

Репортер на немския "Билд" прекара 24 часа в български супермаркет по Черноморието

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919292

Репортер на най-многотиражния вестник в Европа – германският „Билд“, прекарва 24 часа в един денонощен магазин в курорта
Репортер на най-многотиражния вестник в Европа – германският „Билд“, прекарва 24 часа в един денонощен магазин в курорта "Златни пясъци" и с топли чувства и много снимки разказва как протича едно денонощие по родното Черноморие, какви клиенти влизат в супермаркета и какво купуват най-често. Авторът описва мястото като „3,

Край на графиците за отпуски

http://www.cross.bg/otpysk-otpyska-godishen-1476931.html

София /КРОСС/ Отпада задължението на работодателите да утвърждават график за ползване на платения годишен отпуск. С промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските отпада задължението на работодателите да утвърждават график за ползване на платения годишен отпуск, но им се възлага в началото на всяка календарна година - до 31 януари, да уведомяват работниците и служителите за размера на отпуска, който предстои да ползват през същата година, вкл. отложен или неползван от предходни години. Работникът или служителят използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се отнася. За да се гарантира реализирането на правото на платен годишен отпуск, се създава задължение за работодателя да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя до края на съответната календарна година, освен ако ползването му е отложено. Когато работникът или служителят не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага, работодателят може писмено да го покани да използва отпуска си. Ако работникът или служителят не пожелае да ползва отпуска си, работодателят има право да му предостави отпуска и без негово съгласие. Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година най-късно до края на м. юни

ЦИК: Може да се гласува по адресна регистрация, направена до 24 април

http://frognews.bg/news_96085/TSIK-Moje-da-se-glasuva-po-adresna-registratsiia-napravena-do-24-april/

Централната избирателна комисия реши, че за дата 6 месеца преди изборния ден съгласно чл. 396, ал. 1, чл. 397, ал. 1 и параграф 1, т. 4 и 5 от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс се счита датата 24 април 2015 г. включително.

Репортер на немския "Билд" прекара 24 часа в супермаркет на Слънчев бряг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4919300

Репортер на най-многотиражния вестник в Европа – германският „Билд“, прекарва 24 часа в един денонощен магазин в курорта "Златни пясъци" и с топли чувства и много снимки разказва как протича едно денонощие по родното Черноморие, какви клиенти влизат в супермаркета и какво купуват най-често.  Авторът описва мястото като „3,
Репортер на най-многотиражния вестник в Европа – германският „Билд“, прекарва 24 часа в един денонощен магазин в курорта "Златни пясъци" и с топли чувства и много снимки разказва как протича едно денонощие по родното Черноморие, какви клиенти влизат в супермаркета и какво купуват най-често. Авторът описва мястото като „3,

При гонка шофьор прегази трима младежи

http://news.ibox.bg/news/id_1444997045

На правия участък при село Лесидрен, посока главния път Варна - София. Резултатът: 16-годишно момиче от Троян е починало на място, 16-годишно момче от Лесидрен е с опасност за живота. Тежко пострадало е и 15-годишно момиче

Община Варна получава имоти от държавата

http://www.moreto.net/novini.php?n=298288

Кабинетът прехвърли безвъзмездно правото на собственост на два имота върху община Варна. Предоставят се за управление имоти – публична държавна собственост, с площ 4,3 дка в местността „Салтанат” и в Приморския парк, научи Moreto.net.

Няма нарушения при адресните регистрации в община Плевен

http://www.cross.bg/registratzii-pleven-proverka-1476930.html

/КРОСС/ Специална комисия, определена със заповед на кмета на Плевен с председател началника на отдел ЕСГРАОН към Община Плевен, извърши проверка за спазването на изискванията на чл.92 и чл.99 а, от Закона за гражданската регистрация/ЗГР/, за извършените регистрации или за промяна на адрес в периода 1 юли 2014 г. - 30 април 2015 г. в Община Плевен.В дните от 23 до 31 юли 2015 г., комисията е извършила проверка на всики адресни карти и постоянни адреси, регистрирани в общината като не са открити нарушения и са спазени условията и изискванията на чл.92 и чл.99 а от ЗГР.По време на проверката на отделни адреси в различни населени места са констатирани единични случаи на множество регистрации на лица на един и същи адрес. Това е наложило подробно изследване на произхода на лицата, чрез Национална база данни "Население", като в резултат е установена роднинска връзка между тях.В заключението си комисията счита, че "извършените регистрации не противоречат на Закона и отговарят на реално съществуващата социално-битова обстановка и културна среда на регистрираните лица".

Собственикът на Fiat купи сп. "The Economist"

http://offnews.bg/news/n_1/n_545309.html

Британската компания Pearson Plc се споразумя да продаде дела си в престижното списание със 172-годишна история и тираж 1.6 млн. "The Economist" за 469 милиона паунда ($731 милиона), съобщи агенция Bloomberg. Така базираната в Лондон Pearson завършва процеса си на излизане от новинарския бизнес след повече от 50 г. в него, след като миналия месец се освободи и от вестник Financial Times, който беше продаден на японската холдингова медийна компания Nikkei за 1.3 милиарда долара. Pearson притежава половината от Economist Group и ще продаде 27.8% от обикновените си акции за 227.5 милиона британски лири и всички специални акции за 59.5 милиона британски лири на Exor SpA - инвестиционна компания на италианската фамилия Аниели, която контролира производителя на автомобили Fiat Chrysler и е собственик на футболния клуб "Ювентус". Exor, 4-ата по големина в света фамилна компания за 2015 г. (сп. Forbes), притежава също италианския вестник La Stampa. Fiat пък е най-големият инвеститор в RCS Media Group SpA, която издава най-големия италиански вестник Corriere della Sera. Изпълнителният директор на Exor Джон Елкан (39 г.) е също член на Съвета на директорите на News Corp. на Рупърт Мърдок. Останалите обикновени акции на Pearson ще бъдат купени от The Economist Group за 182 милиона паунда, съобщи Pearson в изявление. Постъпленията от продажбата дават допълнителна възможност на изпълнителния директор на Pearson Джон Фалън да засили ролята на компанията на пазара на образователна литература, особено по отношение на онлайн образователните издания и услуги. "Pearson сега е 100% фокусирана върху нашата глобална образователна стратегия. Светът на образованието се променя бързо и ние виждаме големи възможности за разрастване на нашия бизнес", каза Фалън. Групата "The Economist" включва списание "Economist", издавано от 1843 г., the Economist Intelligence Unit, CQ Roll Call. Възможно е да се стигне и до продажба на 47-те процента на книгоиздателя Penguin Random House.

Син намушка баща си при семеен скандал

http://www.cross.bg/bashta-vuzniknal-skandal-1476929.html

Добрич /КРОСС/ 45-годишен мъж нападна баща си с нож при семеен скандал, съобщават от полицията. Инцидентът е възникнал около полунощ на 11 август в жилищен блок по ул."Калиакра" в Добрич.На място е установено, че след възникнал спор синът нанася прободни рани в областта на корема и ръцете на 68-годишния си баща си. Възрастният мъж е транспортиран от екипи на Центъра за спешна медицинска помощ и след обработване на раните му е освободен за домашно лечение.Извършителят на нападението е задържан в Първо РУ МВР Добрич. По случая е образувано досъдебно производство.

Миниатюрни библиотеки поддържат социалния живот в Нова Зеландия

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/08/12/2589078_miniatjurni_biblioteki_poddurjat_socialniia_jivot_v/?ref=rss


Понякога разположени в стари църкви, друг път в изоставени гаражи или вече неработещи пощенски станции - десетки малки библиотеки опасват Нова Зеландия, разказва Би Би Си. 
 Първата подобна библиотека в Нова Зеландия е основана през 1870 г. Оттогава насам броят им непрекъснато расне и тази напълно свободни за достъп сгради действат не само като центрове за любителите на книгите, но и като места за срещи за хората, които живеят далеч от големите градски райони. И дори честите наводнения,...

Миниатюрни библиотеки поддържат социалното общуване в Нова Зеландия

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/08/12/2589078_miniatjurni_biblioteki_poddurjat_socialnoto_obshtuvane/?ref=rss


Понякога разположени в стари църкви, друг път в изоставени гаражи или вече неработещи пощенски станции - десетки малки библиотеки опасват Нова Зеландия, разказва Би Би Си. 

Първата подобна библиотека в Нова Зеландия е основана през 1870 г. Оттогава насам броят им непрекъснато расне и тази напълно свободни за достъп сгради действат не само като центрове за любителите на книгите, но и като места за срещи за хората, които живеят далеч от големите градски райони. И дори честите...

Лудогорец и Черно море в битка за Суперкупата на България

http://offnews.bg/news/n_1/n_545337.html

Тази вечер от 20 часа на стадион "Лазур" в Бургас Лудогорец и Черно море ще излязат в битка за Суперкупата на България. Настоящият шампион от Разград ще защитава титлата си от миналата година срещу Черно море, които завоюваха Купата на България във финал срещу Левски. При успех Лудогорец ще изравни по Суперкупи Левски, а за Черно море това би бил първи успех в подобен мач. Ето и вероятните състави на двата тима: Лудогорец: Вл. Стоянов, Саша, Терзиев, Моци, Ангуло, Дяков, Анисе, Вандерсон, Марселиньо, Мисиджан, Кишада. Черно море: Китанов, Венков, Траянов, Станчев, Буркхарт, Паланков, Райков, Бурабия, Стенио, Курьор, Петков.

Пиян шофьор се заби с колата в ресторант

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4919291



Пиян шофьор отнесе част от ресторанта на крайпътен комплекс при видинското село Арчар, съобщиха от полицията.
Освен почерпен, се оказало, че 25-годишният Н.Г. няма и книжка. Благодарение на късния час на катастрофата няма пострадали хора.
Инцидентът станал към 00,35 ч в нощта във вторник. Подпийналият шофьор пристигнал с чужда "Мазда",
Пиян шофьор отнесе част от ресторанта на крайпътен комплекс при видинското село Арчар, съобщиха от полицията. Освен почерпен, се оказало, че 25-годишният Н.Г. няма и книжка. Благодарение на късния час на катастрофата няма пострадали хора. Инцидентът станал към 00,35 ч в нощта във вторник. Подпийналият шофьор пристигнал с чужда "Мазда",

Кабинетът отпуска над 15 млн. лв. от бюджета заради последствията от наводнения

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-отпуска-над-15-млн-лв-от-бюджета-заради-последствията-от-наводнения_l.a_i.690533_at.1.html

Кабинетът одобри отпускането на 15, 876 млн. лв. от бюджетния излишък за преодоляване на последиците от бедствия. Средствата ще бъдат насочени по...

Хората, пристрастени към интернет, са по-податливи към настинки и грип

http://www.cross.bg/grip-internet-horata-1476928.html

/КРОСС/ Хората, които прекарват много време пред компютъра и ровят в интернет, са по-податливи към грип и простудни заболявания. До този извод са стигнали изследователи от Университета в Суонзи, съобщава BGR.По думите им, вероятността компютърните маниаци да заболеят от грип е по-висока с около 30%. Причината е очевидна - интернет зависимите не прекарват толкова много време на открито, което води до отслабване на имунната им система.В допълнение, дългото висене в мрежата може да доведе до депресия и нарушения на съня.

Балотажът за кмет може и да е в събота

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/12/2589351_balotajut_za_kmet_moje_i_da_e_v_subota/?ref=rss


Там, където се наложи избор на кмет на втори тур, балотажът може да бъде на 31 октомври (събота) или на 1 ноември (неделя). Това е записано в хронограмата на местните избори на 25 октомври, утвърдена от Централната избирателна комисия.

С Изборния кодекс, приет по времето на първия мандат на ГЕРБ, беше въведено като задължение изборите да са в неделя, каквато е била и традицията преди това. Сегашният Изборен кодекс определя само, че вотът се провежда в неработен ден. Тъй като 1...

"Амнести интърнешънъл" се обяви за декриминализация на проституцията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/12/2589336_amnesti_inturneshunul_se_obiavi_za_dekriminalizaciia/?ref=rss


Правозащитната организация "Амнести интърнешънъл" взе решение да застане зад каузата за декриминализация на проституцията и пренебрегна опозицията, оказана от някои групи за защита на правата на жените, според които действията на "Амнести" са равносилни на защита на сутеньорството и поддръжката на публични домове, съобщава "Ройтерс". Агенцията коментира, че ходът на правозащитниците ще окаже натиск върху много правителства да пристъпят към декриминализация.

"Проституиращите са сред...

Работодателите няма да изготвят график за годишния отпуск

http://www.moreto.net/novini.php?n=298291

С промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските отпада задължението на работодателите да утвърждават график за ползване на платения годишен отпуск, но им се възлага в началото на всяка календарна година – до 31 януари, да уведомяват работниците и служителите за размера на отпуска, който предстои да ползват през същата година, вкл.

Споразумението с кредиторите влезе в гръцкия парламент

http://www.mediapool.bg/sporazumenieto-s-kreditorite-vleze-v-gratskiya-parlament-news237857.html

Правителството на Гърция внесе в ранните часове на сряда в парламента на страната законопроект по споразумението, постигнато ден по-рано с кредиторите по третия спасителен пакет финансова помощ, която се очаква да е на стойност 85 милиарда евро, съобщиха гръцките медии.   Премиерът Алексис Ципрас поиска от председателката на парламента Зои Констандопулу да насрочи заседание за четвъртък на парламента за ратифициране на проект на закон за споразумението.   Според гръцки парламентарен източник разглеждането на текста на споразумението в парламентарните комисии може да е в четвъртък, а гласуването в пленарната зала да е в нощта на четвъртък срещу петък.   Гръцкият министър на финансите Евклидис Цакалотос пък поясни вчера, че има един-два детайла, които все още трябва да се уредят по споразумението.   Преговорите по споразумението се водеха в продължение на две седмици в хотел в центъра на Атина и приключиха с 22-часов маратон, без да се заговори за каквито и да е спорове.   Премиерът Алексис Ципрас отправи апел към депутатите да проучат споразумението и да го гласуват.   Всички депутати от управляващата партия СИРИЗА, които са в отпуск, са били призовани да се върнат в столицата.   Атина се надява сделката да бъде одобрена от парламента, а в петък тя да получи одобрение и от финансовите министри на еврозоната.   Комунистическият синдикат ПАМЕ призова гърците да протестират в четвъртък срещу спасителния план, който е възприеман като "Армагедон за работниците и народната класа".   Като цели в проекта са заложени първичен дефицит за тази година в размер на 0,25 на сто и бюджетни излишъци от 0,50 на сто за 2016 г., 1,75 на сто през 2017 г. и 3,5 на сто през 2018 г. Първоначално се смяташе, че Гърция трябва да има излишък през всяка година.   Предвижда се още рекапитализация на гръцките банки, която да бъде направена до края на годината. Поне на този етап "лошите кредити" да не бъдат продавани на фирми. Договорено е решение на този въпрос да се търси на един следващ етап.   Новото споразумение включва още т.нар. пакет Юнкер на стойност 35 млрд. евро за инвестиции в гръцката икономика, а също така драстични промени в данъчното облагане, орязване в размер на 50 на сто на пазарния дял на Националната електрическа компания, пълна либерализация на пазара на природен газ и до края на октомври уреждане на проблема с приватизацията на пристанищата в Солун и Пирея.   Поредни политически сътресения Анализатори в Гърция смятат, че новото споразумение е на път да възпламени поредни политически сътресения, като говорят отново за възможността от предсрочни избори през есента. В управляващата партия СИРИЗА "мирише на барут", пише вестник "Вима". Фракцията Лява платформа в СИРИЗА обяви, че няма да подкрепи новото споразумение и че е готова да създаде нова формация, която да претендира за вота на народа, ако Ципрас поиска избори.   Същевременно печатът в Атина твърди, че и опозицията, на чийто гласове в парламента Ципрас разчита, също одобрява споразумението. Консерваторите от Нова демокрация, например, го оценявали като "много лош".   Подобно е и мнението на проевропейската партия Потами, според която постигнатото от правителството споразумение с кредиторите е "по-лошо от това, което страната би могла да постигне преди два три месеца". Това, което стои на преден план, е Гърция да бъде задържана в ядрото на Европа, посочва лидерът на Потами Ставрос Теодоракис.   ПАСОК определя споразумението като трагичен провал на кабинета, който според нея трябва да поиска извинение от гръцките граждани. Социалистите критикуват правителството за това, че "е минало от съзидателна неяснота към безусловно предателство".   Комунистическата партия призовава за отпор на новото споразумение, договорено от управляващата коалиция.   В отговор на критиките правителството разпространи документ, в който излага ползите от новото споразумение. Сред тях то посочва постигнатите по-ниски първични бюджетни излишъци, промените в размера на финансирането, осигурената рекапитализация на банките, запазването на закона за плащанията на сто вноски, регулациите, свързани с новия приватизационен фонд и други.   Дойче веле: Гърция няма основание да тържествува Атина отново получава финансиране и време за реформи, но е съмнително дали правителството на премиера Алексис Ципрас ще може да спази условията на новото споразумение с кредиторите, коментира Дойче веле в кореспонденция от Брюксел, цитирана от гръцкото издание нюз.ин.   Новините от Атина, че кредиторите и гръцкото правителството са се договорили по трети спасителен пакет първоначално изглеждат много положително. Няма обаче място за "ура", тъй като новото споразумение с кредиторите, новият "меморандум" е доказателство за провала, отбелязва германската медия. .   Необходимостта от трети спасителен пакет финансова помощ в размер на 85 млрд. евро през следващите три години показва, че двата първи спасителни пакета, както и отписването на гръцкия дълг не са помогнали. Досегашните рецепти на Еврогрупата и МВФ не са дали желания резултат и сега за трети път е избрана същата рецепта. Как обаче тя ще подейства сега, след като преди това се е провалила, пита медията.   Новите мерки и условията в споразумението засягат дълбоко гръцката държава и гръцките данъкоплатци, те са резултат от много реформи, които не бяха приложени през последните пет години. По този начин се създава недоумението как тази държава ще може да постигне един друг модел на развитие. Ако обаче се провали и третият спасителен пакет, тогава вероятно излизането на Гърция от еврозоната няма да може да бъде избегнато, посочва Дойче веле.

"Левски" най-накрая картотекира нападател

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919277


"Левски" успя най-накрая да картотекира нападателя Атанас Курдов и той ще може да участва в мача срещу "Монтана" на "Герена" в събота. Юношата на клуба получи право да играе за него след разрешение от ФИФА. От "Герена" имаха проблем с картоткерирането на деветката си заради негов спор с "Астана" и последвали номера от Казахстан.

Васил Божков - 3830 г/52 см. Майката Ива Софиянска: Много съм щастлива!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919207

Ива Софиянска роди тази сутрин син и го кръсти на свекър си Васил Божков.
Най-популярната измежду трите дъщери на Стефан Софиянски, която е журналист в Нова тв, е родила в Майчин дом - в екип под ръководството на доц. Божидар Славчев, при когото на 20 юли живот на момченце даде и сестра й Елена, научи
Ива Софиянска роди тази сутрин син и го кръсти на свекър си Васил Божков. Най-популярната измежду трите дъщери на Стефан Софиянски, която е журналист в Нова тв, е родила в Майчин дом - в екип под ръководството на доц. Божидар Славчев, при когото на 20 юли живот на момченце даде и сестра й Елена, научи "24 часа".

Pearson продава дела си в Economist за 469 млн. паунда

http://www.investor.bg/medii/455/a/pearson-prodava-dela-si-v-economist-za-469-mln-paunda-200377/

Купувачът е съществуващ акционер - италианското дружество Exor, което става мажоритарен собственик

Закопчаха българин в Италия, превозвал анаболи и стероиди

http://frognews.bg/news_96084/Zakopchaha-balgarin-v-Italiia-prevozval-anaboli-i-steroidi/

Българин беше арестуван на италианското пристанище в Бриндизи в опит да прекара нелегално с тир огромно количество лекарствени продукти. Той превозвал над 500 000 хиляди опаковки анаболи, стероиди и стумуланти.

Пиян без книжка потроши ресторант с кола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919178

25-годишен мъж се блъсна в лятната градина на ресторант в крайпътен комплекс
25-годишен мъж се блъсна в лятната градина на ресторант в крайпътен комплекс "Арчар" и нанесе значителни материални щети на заведението. Инцидентът станал на 11 август около 00,35 часа, след като Н.Г. връхлетял с Мазда и ресторанта и разрушил конструкция на закрит навес, алуминиева дограма и скъплопакети.

Вижте головете на "Барселона" - "Севиля" 5:4 (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919274

"Барселона" - "Севиля" 5:4 (3:1, 4:4).  Голмайстори: Меси (7, 15), Рафиня (44), Суарес (52), Педро (115); Банега (3), Рейес (57), Гамейро (72-дузпа), Коноплянка (81). Съдия: Уилям Колъм (Шотландия). Жълти картони: Криховяк, Матьо, Коке, Банега, Имобиле, Педро, Бускетс, Дани Алвес, Крон-Дели. "Барселона": Тер Стеген, Пике, Матьо, Дани Алвес,

В Пирогов извършиха втора част от уникална операция

http://goodnews.actualno.com/V-Pirogov-izvyrshiha-vtora-chast-ot-unikalna-operacija-news_489607.html

Проф. Росен Дребов и д-р Атанас Кацаров от "Пирогов" извършиха втория етап на операцията на малката Сияна. Миналото лято двамата пироговски лекари на направиха уникалната за Югоизточна Европа операция на детето, което има Синдром на "Поланд", съобщиха от здравното заведение. Тогава в България за първия етап на интервенцията пристигна специално проф. Ралф Щукер. Тримата лекари поставиха специалната конструкция "растящи ребра", която създава опора на гръдния кош и предотвратява изкривяване

След седем години - шестима виновни за убито от рухнала козирка младо момиче

http://varna.actualno.com/Sled-sedem-godini---shestima-vinovni-za-ubito-ot-ruhnala-kozirka-mlado-momiche-news_489614.html

Три протеста на варненски окръжен и апелативен прокурор доведоха до шест осъдителни присъди по делото за рухналата козирка на Първа инвестиционна банка във Варна, причинила смъртта на 22-годишната студентка Гергана Велинова. Решението на Върховния касационен съд от 27 юли тази година не подлежи на обжалване. Двама от общо осемте подсъдими бяха оправдани. Шестима подсъдими са признати за виновни за причиняване на смъртта на студентката поради немарливо изпълнение на занятие или на друга правно

Мачът за Суперкупата ще се играе пред почти празен стадион

http://bgfootball.actualno.com/Machyt-za-Superkupata-shte-se-igrae-pred-pochti-prazen-stadion-news_489616.html

Мачът  за Суперкупата на България между Лудогорец и "Черно море" ще се изиграе през срамно малко зрители на стадион "Лазур" в Бургас, пише "7 дни спорт". Според изданието до момента са продадени едва 1000 билета, а капацитетът на стадиона е малко над 15 000 зрители. В часовете преди мача организаторите очкават интересът да се повиши, но със сигурност местата няма да се запълнят. Двубоят е тази вечер в 20:00 часа. Всички спортни новини четете в Sportline.bg.

Все повече самотни жени зачеват ин витро

http://health.actualno.com/Vse-poveche-samotni-jeni-zachevat-in-vitro-news_489618.html

Увеличава се делът на самотните жени, които се обръщат към ин витро процедурите, за да имат деца, показва ново изследване. Броят на самотните жени, подложени на лечение за плодовитост, са повече от три пъти за последните 10 години. Само за една година ин витро методът отбелязва скок с 20%. Според експерти причината за това е нарастващата мания по независим живот и кариера преди всичко. Така семейството остава на заден план за голяма част от жените, докато не стане твърде късно. "Жените ч

"Змейовете" отново се събират за мотосъбора край Павел баня

http://starazagora.actualno.com/Zmejovete-otnovo-se-sybirat-za-motosybora-kraj-Pavel-banja-news_489617.html

В края на тази седмица Мотоклуб "Змейовете" отново организира традиционния мотосъбор, който се провежда в местността "Разсадника", близо до Павел баня. Официалното откриване на мащабното събитие е в петък - 14. август - от 19.00 часа. На Успение Богородично - 15. август - любителите на високите скорости ще имат възможност да наблюдават атрактивното каране на мотористите, които ще направят обиколка по улиците на Павел баня и ще поднесат венци и цветя пред паметниците на площада от 12.00 часа. В

И главният критерий за сексапил е...

http://curious.actualno.com/I-glavnijat-kriterij-za-seksapil-e-news_489611.html

Жените често подлагат своята външност на разнообразни модификации в стремеж да станат по-сексуални и привлекателни за противоположния пол. Те променят цвета на косите си, формата на веждите и дори фигурата, а природните особености на лицето често се маскират с макиаж. Но учени от Канада смятат тази стратегия за грешна. Оказва се, че дори малки изменения във външността могат да направят женския лик по-малко привлекателен. Изследователи от университета Куинс смятат, че не е толкова просто да заб

Маневрите на китайската централна банка потопиха азиатските индекси

http://www.investor.bg/aziia/336/a/manevrite-na-kitaiskata-centralna-banka-potopiha-aziatskite-indeksi-200376/

Китайският юан продължава да поевтинява, а австралийският долар спадна до най-ниските си нива от шест години

Мадан, Стара Загора и Варна получават имоти от държавата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/12/2589333_madan_stara_zagora_i_varna_poluchavat_imoti_ot/?ref=rss


Правителството прехвърли имоти държавна собственост на общините Мадан, Стара Загора и Варна.   Община Мадан получава безвъзмездно правото на собственост върху два имота – частна държавна собственост. Те са с обща площ 3.2 дка и се намират в землищата на селата Върбина и Студена. Върху тях общината ще изгради водопровод, който ще свърже водоизточника "Меча дупка" с новопроектирания резервоар над с. Върбина.   На община Стара Загора се прехвърля имот – частна държавна собственост, с площ от 2.3...

Работодателят ни уведомява какъв отпуск имаме за годината

http://news.ibox.bg/news/id_1700176372

Работодателят има право да предостави отпуска и без съгласие на работника

Авария на локомотив остави пътници 1 час в Дупница

http://www.cross.bg/dypnitza-blagoevgrad-lokomotiv-1476927.html

Благоевград /КРОСС/ Близо час остана в района на Дупница бързят влак от София до Благоевград тази сутрин. Възмутени пътници сигнализираха за престоя, който им е причинил неудобства, заради изпуснати други транспортни връзки, предаде Dupnicanews. По разписание, влакът трябва да замине от гара Дупница в 8,53ч. Техническа повреда обаче забавила тръгването с около час. Малко след потеглянето, композицията била върната на жп-гарата, за да бъде подменен авариралия локомотив. Пътниците не скриха недоволството си, че от БДЖ не им е бил осигурен алтернативен транспорт до Благоевград

Пожарникари спасиха коте от удавяне, 3 дни било заклещено в канализация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919231

Пожарникари спасиха малко коте от удавяне в Сакраменто, Калифорния.
Подробности + видео може да видите в
Пожарникари спасиха малко коте от удавяне в Сакраменто, Калифорния. Подробности + видео може да видите в "Хай

Арестуваха българин в Италия, превозвал анаболи и стимуланти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4919279

Българин беше арестуван на италианското пристанище в Бриндизи в опит да прекара нелегално с тир огромно количество лекарствени продукти, информира Нова тв. Той превозвал над 500 000 хиляди опаковки анаболи, стероиди и стумуланти.
Граничната полиция на пристанището е задържала товара след контрол на документите,
Българин беше арестуван на италианското пристанище в Бриндизи в опит да прекара нелегално с тир огромно количество лекарствени продукти, информира Нова тв. Той превозвал над 500 000 хиляди опаковки анаболи, стероиди и стумуланти. Граничната полиция на пристанището е задържала товара след контрол на документите,

Препогребват Маркес в манастир в Колумбия

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/prepogrebvat-markes-v-manastir-v-kolumbiia-6040867

Това е любопитно, защото според биографа на Маркес – Джералд Мартин, писателят никога не е бил религиозен

890 млн. лв. е излишъкът в хазната

http://offnews.bg/news/n_1/n_545326.html

Правителството одобри внесената от министъра на финансите информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на Консолидираната фискална програма (КФП) за първото полугодие на 2015 г., съобщиха от правителствената пресслужба. По данни от месечните отчети за касовото изпълнение на първостепенните разпоредители с бюджет към края на месец юни 2015 г. се отчита излишък по КФП в размер на 890 млн. лв. (1,1% от прогнозния БВП). Той се формира от излишък по националния бюджет в размер на 439,9 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 450,2 млн. лева. За сравнение, към края на месец юни 2014 г. бюджетното салдо по КФП бе дефицит в размер на 996,4 млн. лв. (1,2% от БВП), т.е. отнесено към БВП бюджетната позиция се подобрява с 2,3 процентни пункта. Подобрението в бюджетната позиция се дължи на ръста при приходите по националния бюджет и ръста при помощите. Постъпилите приходи и помощи по КФП към 30.06.2015 г. са в размер на 16 303,1 млн. лв., или 53,7% от разчетите към ЗДБРБ за 2015 г. Съпоставено със същия период на предходната година, приходите и помощите нарастват с 2 132,4 млн. лв. (15%). В структурно отношение данъчните приходи нарастват с 1 106,4 млн. лв. (9,9%), неданъчните приходи със 194,7 млн. лв. (10,7%), а постъпленията от помощи (основно средствата от ЕС) – с 831,2 млн. лв. (71,2%). Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец юни възлиза на 12 286,0 млн. лв., което представлява 51,2% от годишните разчети. В групата на данъчните приходи ръст спрямо същия период на предходната година се отчита при всички основни данъци и осигурителни вноски, като най-значителен е той при постъпленията в групата на косвените данъци, следвани от приходите от социално и здравноосигурителни вноски и други. Приходите в частта на преките данъци са в размер на 2 364,6 млн. лв., което е 53,8% от годишните разчети. Съпоставено с първото полугодие на предходната година, приходите в групата нарастват с 5,1%, за което допринасят основно постъпленията от корпоративните данъци, както и тези от данъка върху доходите на физически лица. Приходите от косвени данъци са в размер на 6 040,1 млн. лв., което е 49,9% от разчетите по ЗДБРБ за 2015 година. Постъпленията от ДДС са в размер на 3 946,3 млн. лв. или 51% от планираните за годината и с 459,8 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 г. Невъзстановеният данъчен кредит на фирми към 30.06.2015 г. е в размер на 113,3 млн. лева. Приходите от акцизи възлизат на 2 006,7 млн. лв. (48% от разчетените за годината), като спрямо юни 2014 г. нарастват с 9,4% или 171,9 млн. лева. Постъпленията от мита са 75,4 млн. лв. или 52,1% от разчета за годината и бележат ръст от 7,6% спрямо първото полугодие на 2014 г. Постъпленията от други данъци (вкл. имуществени данъци и др. данъци по ЗКПО) са в размер на 529,6 млн. лв. или 61,1% изпълнение на годишните разчети. Приходите от социалноосигурителни и здравни вноски са 3 351,8 млн. лв., което представлява 50,4% от разчетените за годината. Съпоставено със същия период на предходната година приходите от осигурителни вноски нарастват номинално с 10,4% (314,5 млн. лева). Неданъчните приходи са в размер на 2 018,9 млн. лв., което представлява 60,4% изпълнение на годишните разчети. Постъпленията от помощи от страната и чужбина (вкл. помощите от фондовете на ЕС) са в размер на 1 998,2 млн. лв., което представлява 66,7% от годишния разчет. Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към края на юни 2015 г. възлизат на 15 413,0 млн. лв., което е 46,9% от годишните разчети. Съпоставено със същия период на предходната година, общите разходи по КФП нарастват с 246,0 млн. лв. (1,6%). Нелихвените разходи са в размер на 14 598,1 млн. лв., което представлява 47,7% от годишните разчети. Текущите нелихвени разходи към 30.06.2015 г. са в размер на 12 640,5 млн. лв. (50,1% от разчета за годината), капиталовите разходи (вкл. нетния прираст на държавния резерв) възлизат на 1 957,7 млн. лв. (36,3% от разчетите към ЗДБРБ за 2015 г.). Лихвените плащания са в размер на 309,6 млн. лв. или 35,5% от планираните за 2015 година. Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 30.06.2015 г. от централния бюджет, възлиза на 505,3 млн. лв. Размерът на фискалния резерв към 30.06.2015 г. е 11 млрд. лв., в т. ч. 10,8 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,2 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Арестуваха българин в Италия, превозвал анаболи и стимуланти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919273

Българин беше арестуван на италианското пристанище в Бриндизи в опит да прекара нелегално с тир огромно количество лекарствени продукти, информира Нова тв. Той превозвал над 500 000 хиляди опаковки анаболи, стероиди и стумуланти.
Граничната полиция на пристанището е задържала товара след контрол на документите,
Българин беше арестуван на италианското пристанище в Бриндизи в опит да прекара нелегално с тир огромно количество лекарствени продукти, информира Нова тв. Той превозвал над 500 000 хиляди опаковки анаболи, стероиди и стумуланти. Граничната полиция на пристанището е задържала товара след контрол на документите,

Жители на вилната зона в Аспарухово се жалват от преливащи контейнери

http://www.moreto.net/novini.php?n=298284

От седмица контейнерите за боклук във вилната зона на „Аспарухово“ преливат и се обслужват нередовно, жалват се жители на района в писмо до редакцията на Moreto.net. Припомняме, че миналата седмица Общински съвет гласува да бъдат удължени договорите на фирма „Титан-АС“ с кметства „Одесос“ и „Аспарухово“ до провеждането на обществена поръчка и избор на нов изпълнител, тъй като настоящите контракти са изтекли в края на юли месец.

От началото на годината спешните медици в София се отзовали на 77 200 повиквания

http://www.cross.bg/pomosht-sofiya-povikvaniya-1476926.html

София /КРОС/ От началото на годината спешните медици в София са се отзовали на 77 200 повиквания. Само тази нощ са получили 128 повиквания, от които 56 са били наистина спешни. Това съобщи д-р Драгослава Балова - завеждащ работна смяна в Центъра за спешна медицинска помощ в София пред "Дарик". Спешната помощ трябва да се вика само когато животът ти е застрашен, категорична бе тя.По думите й в съзнанието на много хора Спешна помощ е един лекар, с една кола, който идва бързо и те преглежда, а това реално не е така.Д-р Балова уточни, че ЦСМП-София работи за над 2 000 000 души, тъй като обслужва София-град и 44 села около столицата. Като пример тя посочи, че тази нощ са работили 17 екипа - 14 в столицата и по един в трите филиала, които са изнесени в Ботунец, Банкя и Нови Искър.По думите й са нужни поне 40 екипа на смяна, за да може Спешна помощ да работи безпроблемно.„Спешна помощ запълва всички луфтове в здравеопазването - нежеланието на личните лекари да си вършат работата, ние поемаме домовете за стари хора, онкоболните, хронично болните, психично болните, бежанците, пияниците, което довежда до претоварване в системата", добави д-р Балова.Според нея е редно, когато личните лекари не са на работа, медицински център да покрива празничните или нощните им дежурства: „Лошото е, че не всички го правят, тъй като все още не са измислени механизми, за да бъдат принудени да го правят".

Тормозят свидетеля, издал убиеца на малката Ани в Атина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4919270

Семейството на свидетеля, който издаде бруталното убийство на 4-годишната Ани в Гърция, е подложено на брутални репресии, научи "България Днес". Стигнало се дотам, че баща му бил изхвърлен от работа и сега цялата фамилия е обречена на глад.
"18 години работих в една фирма и сега за няколко часа ме изхвърлиха", разказва Мустафа, баща на Назиф Ахмед,
Семейството на свидетеля, който издаде бруталното убийство на 4-годишната Ани в Гърция, е подложено на брутални репресии, научи "България Днес". Стигнало се дотам, че баща му бил изхвърлен от работа и сега цялата фамилия е обречена на глад. "18 години работих в една фирма и сега за няколко часа ме изхвърлиха", разказва Мустафа, баща на Назиф Ахмед,

Тормозят свидетеля, издал убиеца на малката Ани в Атина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919267

Семейството на свидетеля, който издаде бруталното убийство на 4-годишната Ани в Гърция, е подложено на брутални репресии, научи
Семейството на свидетеля, който издаде бруталното убийство на 4-годишната Ани в Гърция, е подложено на брутални репресии, научи "България Днес". Стигнало се дотам, че баща му бил изхвърлен от работа и сега цялата фамилия е обречена на глад. "18 години работих в една фирма и сега за няколко часа ме изхвърлиха", разказва Мустафа, баща на Назиф Ахмед,

Хакери на "Ислямска държава" пробиха сървърите на американски военни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4919243

Група хакери от радикалната групировка „Ислямска държава” (ИД), публикува личните данни на стотици служители от въоръжените сили и на държавни служители и призовала да бъдат организирани нападения над тях, съобщи телевизия NBC News.
Хакерите обявили, че притежават данни за имената, адресите на електронната поща,
Група хакери от радикалната групировка „Ислямска държава” (ИД), публикува личните данни на стотици служители от въоръжените сили и на държавни служители и призовала да бъдат организирани нападения над тях, съобщи телевизия NBC News. Хакерите обявили, че притежават данни за имената, адресите на електронната поща,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване