Откъс от романа "Фадър наш" на Манос Вуракис

http://www.grreporter.info/otks-ot-romana-fadr-nash-na-manos-vurakis/17730

„Фадър наш“ е първият роман на гръцкият писател Манос Вуракис, който му спечелва високата оценка на критиката и хиляди въодушевени почитатели.

прочети повече

Заради бруцелозата! „Затвориха” град Рила!

http://pik.bg/заради-бруцелозата-„затвориха”-град-рила-news381731.html

Заради бруцелозата! „Затвориха” град Рила!

На спешно заседание на областната епизоотична комисия решиха да осигурят денонощен пропускателен режим на входа на град Рила от 13 до 16 август заради огнището от бруцелоза. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Кюстендил. 

По време на заседанието са обсъдени мерки за ограничаване огнището. Освен пропускателен режим се забранява и преминаването на едри, дребни преживни и еднокопитни животни, както и трупно месо от същите на територията на Рилския манастир заради констатираното огнище на бруцелоза в стадото, отглеждано в Рилски манастир. 

Мерките се налагат и във връзка с провеждането на църковния празник Успение Богородично на 15 август. В резултат на заседанието Областният управител Виктор Янев наредил със заповед от 12 август 2015 г., всички едри, дребни преживни и еднокопитни животни, предназначени за дарение на манастира да бъдат поставени под карантина. 

Кметът на Община Рила от своя страна е длъжен да осигури помещение за карантиниране на животните. Също така клането на животни на територията на Рилски манастир е забранено. В заповедта се казва още, че във връзка с църковния празник Успение Богородично е забранено преминаването на едри, дребни преживни и еднокопитни животни, както и трупно месо от същите, което не е претърпяло термична обработка и не е добито при кланични условия на територията на манастира. Стана ясно, че директорът на ОД на МВР и директорът на ОДБХ гр. Кюстендил ще осигурят денонощен пропускателен режим на входа на гр. Рила, обл. Кюстендил за времето от 17,30 часа на 13 август 2015 г. до 18,00 часа на 16 август 2015 г.

Галина Георгиева-Маринова е новият областен управител на Разград

http://www.cross.bg/ypravitel-oblasten-razgrad-1477066.html

/КРОСС/Правителството назначи Галина Георгиева-Маринова за областен управител на Разград. Маринова е магистър по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий". Заемала е поста заместник-областен управител на Разград в периода 2009- 2013 г. Решението на кабинета е прието неприсъствено. До него се стигна след като предишният областен управител Петър Василев катастрофира тежко със служебен автомобил, след употреба на алкохол. ГЕРБ свали политическото си доверие от него и му пожела да оздравее.

Българският Лувър със свободен вход днес

http://www.bnews.bg/article-140042

Вторият четвъртък на всеки месец ще бъде безплатен за посетителите на Националната галерия „Квадрат 500“ в София.

Доклад: Северна Корея обновява заводите си за уран

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4921528

Северна Корея обновява предприятие за добив и преработка на уранова руда, чиято продукция може да бъде използвана за производство на ядрени оръжия, твърди доклад на американски експерт, цитиран от Ройтерс.
Сателитни снимки показват, че през изминалата година Северна Корея е започнала да модернизира завода си за уран в Пхенсан, твърди докладът,
Северна Корея обновява предприятие за добив и преработка на уранова руда, чиято продукция може да бъде използвана за производство на ядрени оръжия, твърди доклад на американски експерт, цитиран от Ройтерс. Сателитни снимки показват, че през изминалата година Северна Корея е започнала да модернизира завода си за уран в Пхенсан, твърди докладът,

Всеки осми клиент на ЧЕЗ краде ток

http://www.mediapool.bg/vseki-osmi-klient-na-chez-krade-tok-news237914.html

Всеки осми потребител на електроенергия в Западна България манипулира електромера си или незаконно се е присъединил към мрежата, сочат резултатите от извършените от компанията ЧЕЗ проверки през първото полугодие на 2015 г. Направените 39 860 инспекции от "ЧЕЗ Разпределение" от началото на годината до края на юни в 120 населени места са установили 3264 случая на незаконно ползване на ток. Ако това се приеме като усреднена извадка за общата ситуация при клиентите на компанията, излиза че всеки осми клиент на компанията краде ток. Какви са точните количества открадната електроенергия не може да се каже, но на хванатите нарушители се изготвят сметки за три месеца назад по специална методология. На заловените от ЧЕЗ в първите шест месеца на годината са дотаксувани 14.4 млн. кВтч електроенергия за 1.2 млн. лв. Деветстотин служители на дружеството са обучени да разпознават специфичните характеристики на неправомерното използване на електроенергия. Те редовно извършват съвместни проверки с органите на реда в различни региони на територията, обслужвана от ЧЕЗ, и в резултата на това се е повишила разкриваемостта на кражбите на ток сред клиентите на дружеството. Само в периода 2012-214 г. при установено нерегламентирано ползване на електроенергия, по въпросната методология е дотаксувана консумация на 42.577 млн. кВтч за 10.6 млн. лв., а само за първото полугодие на 2015 г. вече са дотаксувани 14.4 млн. кВтч, сочат данните на ЧЕЗ.  От там припомнят, че незаконните присъединявания застрашават качеството на доставяната до клиентите на компанията електроенергия. Вследствие на това се претоварват съоръжения, причиняват се прекъсвания на захранването, чести аварии и повреждане на електроуреди, а напоследък, все по-често, застрашават и човешкия живот. Така не само се понижава сигурността на електрозахранването за редовните платци, но за отстраняването на авариите и щетите се отклоняват средства от и без това ограничения инвестиционен ресурс на ЧЕЗ, който би могъл да се вложи в развитие и модернизация на мрежата, допълва компанията.

Осем процента от клиентите на ЧЕЗ крадат ток

http://www.mediapool.bg/osem-protsenta-ot-klientite-na-chez-kradat-tok-news237914.html

Около осем процента от клиентите на електроенергия в Западна България манипулират електромера си или незаконно са се присъединили към мрежата, сочат резултатите от извършените от компанията ЧЕЗ проверки през първото полугодие на 2015 г. Направените 39 860 инспекции от "ЧЕЗ Разпределение" от началото на годината до края на юни в 120 населени места са установили 3264 случая на незаконно ползване на ток. Ако това се приеме като усреднена извадка за общата ситуация при клиентите на компанията, излиза че всеки осми клиент на компанията краде ток. Какви са точните количества открадната електроенергия не може да се каже, но на хванатите нарушители се изготвят сметки за три месеца назад по специална методология. На заловените от ЧЕЗ в първите шест месеца на годината са дотаксувани 14.4 млн. кВтч електроенергия за 1.2 млн. лв. Деветстотин служители на дружеството са обучени да разпознават специфичните характеристики на неправомерното използване на електроенергия. Те редовно извършват съвместни проверки с органите на реда в различни региони на територията, обслужвана от ЧЕЗ, и в резултата на това се е повишила разкриваемостта на кражбите на ток сред клиентите на дружеството. Само в периода 2012-214 г. при установено нерегламентирано ползване на електроенергия, по въпросната методология е дотаксувана консумация на 42.577 млн. кВтч за 10.6 млн. лв., а само за първото полугодие на 2015 г. вече са дотаксувани 14.4 млн. кВтч, сочат данните на ЧЕЗ.  От там припомнят, че незаконните присъединявания застрашават качеството на доставяната до клиентите на компанията електроенергия. Вследствие на това се претоварват съоръжения, причиняват се прекъсвания на захранването, чести аварии и повреждане на електроуреди, а напоследък, все по-често, застрашават и човешкия живот. Така не само се понижава сигурността на електрозахранването за редовните платци, но за отстраняването на авариите и щетите се отклоняват средства от и без това ограничения инвестиционен ресурс на ЧЕЗ, който би могъл да се вложи в развитие и модернизация на мрежата, допълва компанията.

Отстраниха селски кмет от поста след три присъди

http://pik.bg/отстраниха-селски-кмет-от-поста-след-три-присъди-news381729.html

Отстраниха селски кмет от поста след три присъди

Кмет на ломското село Станево е отстранен от поста след три присъди за документни престъпления. На стола сяда майка му, която допуска същите нарушения и също е осъдена на пробация, информира Би Ти Ви.

Милен Милчев е първият човек на ломското село Станево. Внимателен е с хората, но и с документите.

"Вие сте свързани с администрация, тази администрация е с документи - много важни документи. Вие удостоверявате това нещо, което се върши", заяви кметският наместник на с. Станево.

Проверка и после подпис - това бил първият му урок на кмета. И не случайно - двама от предшествениците му получили двойка на същия урок.

Недка Младенова е  издала документ, с който ощетила наследници. Струвало й 8-месечно наказание пробация.

"Нямаше информация за лицата, за които ставаше въпрос за удостоверението. Въз основа само на подпис от лицето, което подава за искане (...) че това, което дава като информация е вярно, но то се оказва, че не е вярно", обясни Недка Младенова, бивш кметски наместник.

Кметът преди нея, който е нейният син, също е осъждан за серия подобни грешки, за което е бил отстранен от поста.

"Предоверих се просто на моята секретарка, счетоводителка тогава. Без да си направя труда лично аз да си прегледам картоните, аз се доверих на нея и така се получи. Не обвинявам никого, себе си обвинявам", разказа Пламен Благоев, бивш кмет на Станево.

След съдебната сага и последствията, бившият първи на селото съветва бъдещите кметове.

"Много да внимават! Да внимават, по-добре да не бързат. Може да забавят човека, но да му свършат работа както трябва. Да гледат и да четат там, има Кодекс на труда, има Наказателен кодекс - и него трябва да го прехвърлят. И те така."

Ремонти на „Софийска вода” блокират улици и сменят маршрути на автобуси

http://pik.bg/ремонти-на-„софийска-вода”-блокират-улици-и-сменят-маршрути-на-автобуси-news381730.html

Ремонти на „Софийска вода” блокират улици и сменят маршрути на автобуси

 

До 24.00 часа на 14 септември се забранява влизането на превозни средства в двете посоки по ул. „Цар Симеон” между ул. „Сливница” и ул. „Арбанаси”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

За същия период до 24.00 часа на 14 септември се скъсяване маршрута на А№ 47– от метростанция „Сливница” през Център Банкя до автостанция „Банкя”.

- от 04:30 на 16 август промяна маршрутите на Автобуси №№ 44 и 49, както следва: Автобус № 49 – маршрутът се възстановява от Метростанция „Сливница” до кв. Клисура.

- Автобус № 44 – възстановява постоянните си курсове: автостанция Банкя – село Иваняне и метростанция „Сливница” – квартал Михайлово /ул. „Алеко Константинов”/.

Хайка за нелегален алкохол в Слънчев бряг, прибират над 300 литра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4921557

Над 300 литра алкохол без бандерол и с неустановен произход е конфискуван от хотелски комплекс и заведение-атракцион в Слънчев бряг и Несебър при акция на Икономическа полиция в сряда.  В хотелски комплекс, разположен в Слънчев бряг-изток, е открит високоградусен алкохол от различни видове в 10-литрови туби и голямо количество алкохолни напитки с
Над 300 литра алкохол без бандерол и с неустановен произход е конфискуван от хотелски комплекс и заведение-атракцион в Слънчев бряг и Несебър при акция на Икономическа полиция в сряда. В хотелски комплекс, разположен в Слънчев бряг-изток, е открит високоградусен алкохол от различни видове в 10-литрови туби и голямо количество алкохолни напитки с

Реактор в белгийска АЕЦ е изключил автоматично

http://www.moreto.net/novini.php?n=298404

Един от трите реактора на АЕЦ „Тианж“ в белгийска Валония е бил автоматично изключен в ранните часове на четвъртък. Представител на компанията-оператор Electrabel е заявил, че причините за инцидента се изясняват и че няма опасност за околната среда.

Баба от Лесидрен: Филип е част от компанията на децата, не е било гонка

http://frognews.bg/news_96135/Baba-ot-Lesidren-Filip-e-chast-ot-kompaniiata-na-detsata-ne-e-bilo-gonka/

Ден след трагедията в Лесидрен, при която загинаха две 16-годишни деца, жителите на селото искат да бъдат създадени доброволчески отряди срещу автогонките.

Lenovo започва съкращения заради спад на печалбата

http://www.cross.bg/lenovo-kompyutri-rezyltati-1477065.html

/КРОСС/Китайският производител на компютри Lenovo планира да съкрати част от персонала си на фона рязък спад на печалбата. През последното тримесечие приходите на компанията възлизат на $10,7 млрд., което е само с 3% повече на годишна база, докато печалбата пада с 51% до $105 млн. Lenovo изтъква няколко фактора за недобрите резултати. На първо място това е значителният спад в продажбите на персонални компютри и таблети в световен мащаб. Второ, наблюдава се забавяне на ръста и засилване на конкуренцията в сегмента на смартфоните, като тенденцията е особено силна в Китай. Третият неблагоприятен фактор е сложната макро-икономичека обстановка в Бразилия и Латинска Америка. На четвърто място, колебанията на валутните курсове оказват голямо влияние върху финансовите резултати на китайски производител на компютри. И накрая, в корпоративния сегмент бързо се променят технологичните предпочитания на клиентите. Въпреки разочароващите финансови резултати, Lenovo остава най-големият производител на персонални компютри в света. Делът на китайската компания достигна рекордните 20,6%.Но Lenovo е принудена да вземе мерки за оптимизация на бизнеса. Компанията планира да съкрати 3200 работни места, несвързани с производството. Това ще й позволи да спести $650 млн. през втората половина на 2015 г. и $1,35 млрд. за цялата година.

Киргизстан се присъедини към Евразийския съюз

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/13/2590104_kirgizstan_se_prisuedini_kum_evraziiskiia_sujuz/?ref=rss


Споразумението за присъединяване на Киргизстан към Договора за Евразийския икономически съюз (ЕИС) влезе в сила днес, предаде беларуската новинарска агенция BelTA, цитирайки прес съобщение на Евразийската икономическа комисия.

Киргизстан е петата държава, присъединила се към общността, след Беларус, Армения, Казахстан и Русия.

"Присъединяването на Киргизстан към ЕИС е резултат от сериозни съвместни интеграционни усилия. През 2014 г. стратегиите за присъединяване на...

Първата японска суперкола отива на търг

http://www.cross.bg/toyota-gt-avtomobilut-1477064.html

/КРОСС/Един от най-редките японски автомобили ще бъде предложен на търг на компанията Gooding and Company по време на фестивала в Пебъл Бийч, САЩ. Това е Toyota 2000GT, известна като първата суперкола от Япония. Toyota 2000GT се появява във време, когато колите от страната на изгряващото слънце имат имидж на корави, но не особено оригинални машини, често решени със зает от европейските и американски автомобили дизайн. Появата на спортната Toyota обаче предизвиква истински фурор, поставяйки началото на нова ера за автомобилната индустрия на страната. Моделът е произведен в къса серия от 351 автомобила, като едва 84 от тях са с ляв волан. Включително и този, който ще бъде предложен в Пебъл Бийч по-късно този месец. Автомобилът е произведен през 1969 година и е в отлично състояние, сочи информацията. Червената Toyota 2000GT е първоначално регистрирана в Швейцария, като през годините сменя трима собственици. Последният я купува преди 30 години, като през 1993 година подлага машината на щателна реставрация. След това през 2014 година е направено и освежаване. Автомобилът е оборудван със стандартния 2,0-литров двигател (9 екземпляра разполагат с по-мощен мотор с обем 2,3 литра). Агрегатът е съвместно създаден с Yamaha, има два разпределителни вала, шест цилиндъра, три двойни карбуратора и развива мощност от 150 к.с. Автомобилът е оборудван също така с дискови спирачки, диференциал с ограничено приплъзване и 5-степенна ръчна кутия

КПРФ внесе законопроект за разпределяне на забранените за внос храни сред нуждаещите се

http://www.cross.bg/prodykti-litza-ynishtozhavaneto-1477063.html

/КРОСС/ Група депутати от КПРФ (Комунистическата партия на Руската федерация – бел.ред.) начело с лидера на партията Генадий Зюганов внесоха в Държавната дума на Русия законопроект, който предлага изземане в собственост на РФ хранителните продукти, забранени за внос, и раздаването им на нуждаещи се, както и изпращането им във вид на хуманитарна помощ в други държави, предаде ТАСС. В пояснението към инициативата депутатите припомнят, че от 6 август е започнало унищожаването на забранените за внос в РФ продукти и храни, произведени в САЩ, страните от ЕС, Канада, Австралия и Норвегия. Законопроектът предвижда, че тези категории хранителни продукти и продоволствия „подлежат на изземане и преминаване в собственост на Руската федерация“. Иззетите стоки ще се изпращат за оказване на „безвъзмездна помощ на социално слаби, пострадали от природни бедствия и други извънредни ситуации групи от населението, както и на други лица, оказали се затруднена ситуация, изискваща материална помощ“. Предлага се също иззетите стоки да се изпращат „за оказване на хуманитарна помощ на чужди държави, техните федерални и общински структури, международни, чужди учреждения, физически лица, представители на чужди държави или лица без гражданство, бежанци, вътрешно разселени лица, в това число и пострадали при военни, въоръжени конфликти, терористични атаки, природни бедствия и други извънредни ситуации“

Тийнейджърка откри златно кюлче в Алпите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4921533

16-годишно момиче е открило златно кюлче, докато е плувало в езеро в Алпите, съобщи Би Би Си.
Германката е била на почивка на езерото Кьонихзее, близо до гр. Берхтесгаден на границата с Австрия. Тя е намерила кюлчето на два метра дълбочина и го е предало на полицията. Златото е с тежест 500 гр. и струва около 16 000 евро,
16-годишно момиче е открило златно кюлче, докато е плувало в езеро в Алпите, съобщи Би Би Си. Германката е била на почивка на езерото Кьонихзее, близо до гр. Берхтесгаден на границата с Австрия. Тя е намерила кюлчето на два метра дълбочина и го е предало на полицията. Златото е с тежест 500 гр. и струва около 16 000 евро,

Еврозоната навлиза във вътрешнорефлексен режим "Какво да правя със себе си?"

http://www.euinside.eu/bg/news/eurozone-goes-into-what-to-do-with-myself-mode

Докато на глобално ниво гигантите САЩ и Китай навлязоха в нова фаза на валутните войни, ЕС е на път да изпадне за втори път в самовглъбение какво да прави със себе си на фона на втората гръцка криза и неудовлетворителния изход от общата дългова криза в зоната на общата валута. През септември се ...

Нова донорска ситуация даде шанс за живот на четирима души

http://www.mediapool.bg/nova-donorska-situatsiya-dade-shans-za-zhivot-na-chetirima-dushi-news237913.html

Трима българи получиха шанс за нов живот след благородното решение на близките на пациент, изпаднал в мозъчна смърт в болница "Токуда", да стане донор. Чернодробната трансплантация и двете бъбречни трансплантации са извършени в университетската болница "Лозенец“, а белият дроб е трансплантиран в Германия по линия на Евротрансплант. Изпълнителната агенция по трансплантация и Министерството на здравеопазването изразяват благодарност на близките на донора и на специалистите от болница "Токуда" Спешна помощ и трансплантационните екипи.

Без страх от бруцелоза! Bлагоевградчани купуват козе мляко, сирене, извара и др. от сергиите на пазара на открито

http://pik.bg/без-страх-от-бруцелоза-bлагоевградчани-купуват-козе-мляко-сирене-извара-и-др-от-сергиите-н-news381726.html

Без страх от бруцелоза! Bлагоевградчани купуват козе мляко, сирене, извара и др. от сергиите на пазара на открито

Въпреки психозата около новите случаи на бруцелоза в селата около гр. Рила и поредната евтаназия на животни, последно в с. Смочево, благоевградчани извиха опашки във вчерашния пазарен ден пред сергиите, на които всяка сряда и събота производители на мляко и млечни продукти продават на открито продукцията си. „Не се притеснявам, редовен клиент съм”, заяви пред репортер на „Струма“ мъж на средна възраст, който по обяд взимаше бутилка мляко и буца сирене от една от масите.

„Почти всички, които продаваме тук, сме от село Аврамово, над Якоруда, при нас болни животни няма, а и докторите редовно ги преглеждат”, твърди Салихе Ахмед Мустафа, една от жените, които продаваха продукция от личното си стопанство. На въпрос дали не се притеснява, че ще се развали продукцията й в жегата, тя убедително протегна бутилката: „ Пипни я, студена е, преди малко я извадих от хладилника в колата, имаме и по 2-3 хладилни чанти до нас. Ние сме тук редовно, ако само веднъж продадем негодна продукция, ще си изгубим клиентите, затова внимаваме”, обясни жената, а от съседната маса колежка съветва: И да се превари млякото, на извара ще стане, пак не се хвърля.

„Няма опасност от зараза чрез продукцията ни, нали всичко, което предлагаме, е минало топлинна преработка - и киселото мляко, и сиренето, и кашкавалът, и изварата”, изброи Хасан Хюсеин, който продава през няколко маси. Той също е от Аврамово и твърди, че никой не загрява само прясното мляко да го подкваси, винаги го кипват, защото каймакът му ставал друг. „Клиентите ни затова го харесват, иначе кой ще купи, стоката ни няма да се продава, а ние на това разчитаме да се изхранваме”, обяснява Хасан. Само от кравите и от картофите издържаме семействата си, нямаме друг поминък, пък вече сме и на такава възраст, че е късно да тръгнем навън. Младите, като завършат и видят, че работа няма, бягат, и по Германия, и по Испания, и в Англия, ама ние закъде сме”, коментира ситуацията мъжът и показва хладилните чанти до столчето си, в които държи продукцията.

Малко по-встрани от него леля Бонка от благоевградското село Клисура също е наредила на масата мътеница, козе сирене и козе мляко. „При нас зараза няма и да ни пази Господ, имам козички, овце и една крава и от 30 години продавам, никой не се е оплакал”, похвали се жената. „Кой ви казва, че е опасно, лъже, всичко се завира да се унищожат бактериите, за да се направи сирене или извара. Имам и по-солено, и не толкова, но солта също го държи”, обяснява технологията на сиренето леля Бонка и допълва, че никой не е луд да пие сурово мляко.

„На открития пазар в Благоевград е разрешена единствено реализацията на продукция от неживотински произход и в този смисъл търговията с мляко и млечни продукти, които изискват специален температурен режим на съхранение на същия пазар е нерегламентирана”, заяви за „Струма“ д-р Малиновски, началник отдел „Контрол на храните“ при ОДБХ - Благоевград. Ето какво още каза той: „Извършвани са нееднократно съвместни проверки с полицията с цел тази нерегламентирана търговия да бъде спряна - при които са съставени 3 акта за констатирано административно нарушение. Последните проверки на инспектори от ОДБХ - Благоевград са от тази пролет /май/. От всички животни в община Рила се взимат кръвни проби, които се изследват в лаборатория в София.

В животновъдните обекти, в които болестта се потвърди серологично, всички животни, болни и контактни, се унищожават в екарисаж, както се унищожава и добитата от тях продукция /мляко/. Проследени са от началото на годината всички придвижвания на животни от област Кюстендил до област Благоевград, на някои от тези животни също са взети кръвни проби и резултатите на изследваните до момента са отрицателни за бруцелоза, т.е. на територията на област Благоевград засега няма констатирани заразени и болни животни. На останалите животни, придвижени от област Кюстендил, предстои да бъде взета кръв за изследване. Добре е да се спомене, че заразяване от животински продукти /най вече мляко/ може да се получи само в случай, че то се консумира без предварителна термична обработка /сваряване или пастьоризация/, за което пряка отговорност в случая носят хората, които го консумират в суров вид”, категоричен бе д-р Малиновски.

Ура! Метрото в „Хладилника” е готово на 40%... или поне що се касае за конструктивните дейности

http://pik.bg/ура-метрото-в-„хладилника”-е-готово-на-40-или-поне-що-се-касае-за-конструктивните-дейности-news381727.html

Ура! Метрото в „Хладилника” е готово на 40%... или поне що се касае за конструктивните дейности

Готови са около 40% от конструктивните по изграждането на метрото в столичния квартал „Хладилника”. Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, при проверка на работата по изграждането на метрото в столичния квартал „Хладилника”, предаде „Фокус”.

По думите на Фандъкова, много сериозно се изпълнява продължението на втория лъч на метрото. „Това са нови 1,3 км метро линии с една голяма метро станция с 6 входа“, припомни тя. „Наземните дейности са приключили и в момента се асфалтира участъкът от бул. „Черни връх“. От миналата година почти цяла година движението е силно затруднено, а трафикът е интензивен“, посочи Фандъкова. 

Тя заяви, че е било много важно преди есента да се пусне движението. „Това ще се случи като заедно с асфалтирането се довършват и тротоарите и ще има завършени настилки“, каза още Фандъкова. Очаква се движението да бъде пуснато по асфалтиран и маркиран булевард, но износващият слой асфалт ще се полага следващата пролет, за да може да се завършат и метро станциите, без да стават кръпки. 

„В същото време работим по отчуждаването и разширението на горния участък от бул. „Черни връх“ за да стане заедно с разширението до Южната дъга“, обясни тя. По думите й, в момента около 40% от конструктивните дейности са готови, а 82% от дейностите по прокопаването на тунела също са изпълнени и обектът се движи в срок. 

„Очакваме месец октомври да започнат довършителните дейности на тази метро станция, която чисто конструктивно вече е на финала. Окончателно обектът трябва да бъде готов следващото лято – 2016 година и очакваният ефект е още нови 25 хиляди души да ползват най-удобния и модерен градски транспорт“, заяви кметът на Столична община.

Обсъждането на Меморандума се превърна във вътрешнопартийна война за СИРИЗА

http://www.grreporter.info/obszhdaneto-na-memoranduma-se-prevrna-vv-vtreshnopartiina-voina-za-siriza/17729

Тежки обвинения, викове и караници по време на заседанието на парламентарните комисии, на което се обсъжда проектът за Меморандум

прочети повече

Апокалипсис! Ето го огромното разрушение след взривовете, които убиха 44 души (видео)

http://petel.bg/Apokalipsis--Eto-go-ogromnoto-razrushenie-sled-vzrivovete--koito-ubiha-44-dushi--video-__123174

Двата мощни взрива в Тянцзин, Китай от тази нощ оставиха след себе си невиждана разруха. Апокалиптичният пейзаж прилича на последиците от...

Жега до неделя, от понеделник температурите падат

http://petel.bg/ZHega-do-nedelya--ot-ponedelnik-temperaturite-padat__123173

През нощта ще е ясно. Утре - предимно слънчево, след обяд и горещо. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и...

Лесно можете да пресметнете вашето идеално тегло, като разделете две числа

http://petel.bg/Lesno-mozhete-da-presmetnete-vasheto-idealno-teglo--kato-razdelete-dve-chisla__123172

Индексът на телесната маса е общоприетото мерило за идеалната телесно тегло и всички здравни организации използват в своите статистики....

Защо са ви 96 млн. топки във водата

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/zashto-sa-vi-96-mln.-topki-vyv-vodata-6040963

Това е решението на властите в Лос Анджелис за справяне със засушаването – топките ще пазят водата да не се изпарява

Бившият зам.-шеф на КАТ-Бургас Иван Гюлев оглави общинското спецзвено за пътна безопасност

http://pik.bg/бившият-зам-шеф-на-кат-бургас-иван-гюлев-оглави-общинското-спецзвено-за-пътна-безопасност-news381724.html

Бившият зам.-шеф на КАТ-Бургас Иван Гюлев оглави общинското спецзвено за пътна безопасност

Дългогодишният полицай и бивш зам.-шеф на КАТ Бургас Иван Гюлев спечели конкурса директор на общинското звено за пътна безопасност, предаде Флагман.бг.

Гюлев е класиран на първо място с 651 точки, докато концепциите и интервютата на другите участници – Християна Янчева и Георги Тимнев са оценени съответно с 459 точки и 342 точки.

Очаква се назначението на Иван Гюлев да стане факт до дни. Той ще ръководи общинското спецзвено за пътна безопасност, което ще е на пряко подчинение на кмета Димитър Николов.

Идеята е да се въведе ред в организацията на движението. Виждането на градоначалникът на звеното да се вмени отговорността да контролира транспортната схема на града, да глобява нарушителите, влезли в забранени улици, да променя режима на движение и извършва пътен контрол – като общински КАТ.

Гюлев безспорно е най-подходящата кандидатура. Той е с безупречна професионална визитка. През 2014 година обаче претърпя най-голямото си унижение. Смяташе се, че той ще стане шеф на КАТ-Бургас, място, за което търпеливо изчакваше реда си, но впоследствие на поста бе назначен Ниязи Мехмед, а Гюлев обиден подаде рапорт за преместване в РУП Айтос. Определян е като един от най-добрите специалисти по пътна безопасност.

Млада жена се самоуби със скок от 6-ия етаж в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4921548


Млада жена от Благоевград се самоуби със скок от 6-ия етаж на блок в центъра на града. Инцидентът станал в сряда около 20 ч пред очите на доста минаващи хора край блока. 32-годишната С. М. скочила от прозорец на междуетажната площадка и паднала върху козирката над входа. Веднага е извикана Спешна помощ и полицията,
Млада жена от Благоевград се самоуби със скок от 6-ия етаж на блок в центъра на града. Инцидентът станал в сряда около 20 ч пред очите на доста минаващи хора край блока. 32-годишната С. М. скочила от прозорец на междуетажната площадка и паднала върху козирката над входа. Веднага е извикана Спешна помощ и полицията,

МРРБ възлага ново обследване на свлачището „Трифон Зарезан“

http://www.moreto.net/novini.php?n=298432

Обществена поръчка, която включва обследване на свлачището „Трифон Зарезан“ с цел изготвяне на варианти за възстановяване и укрепване на пътя в района, е обявена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предварителните (прединвестиционни) проучвания за възстановяване на пътя на свлачището, които следва да бъдат извършени като основен предмет на поръчката, включват заснемане, картиране на свлачището, както и инженерно-геоложкото му и хидроложко проучване.

227 акта за опасни комбайни и палежи на стръчища

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/227-akta-za-opasni-kombajni-i-palezhi-na-strychishta-6040962

За опасни трактори и комбайни са наказани 94 души. 44 от актовете са за земеделска техника без пожарогасители, а 20 санкции са наложени за запалване на стърнища

227 акта за опасни комбайни и палежи на стърчища

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/227-akta-za-opasni-kombajni-i-palezhi-na-styrchishta-6040962

За опасни трактори и комбайни са наказани 94 души. 44 от актовете са за земеделска техника без пожарогасители, а 20 санкции са наложени за запалване на стърнища

Вандалщина! Изолация руши исторически плочи в читалище „Пробуда”

http://pik.bg/вандалщина-изолация-руши-исторически-плочи-в-читалище-„пробуда”-news381723.html

Вандалщина! Изолация руши исторически плочи в читалище „Пробуда”

Кочериново се вдига на протест, читалище "Пробуда" се руши с цел изграждането на изолация, дотук добре, но "майсторите", събарят исторически плочи, направени от десетки каменоделци през годините и придаващи на читалището уникален вид. Това съобщиха преди минути хора от града, които се събират на групички и са готови на ефективни протестни действия, ако вандалското унищожаване на плочите и фасадата на културната институция не спре незабавно, предаде struma.bg.

В момента се прави изолация, но тя може да бъде направена и вътре, казват хората, защо се руши нещо, което с годините е било представителна сграда в Кочериново. Построена е през 1970 година и е забележителна с интересната си фасада, коментират хората. Вижте, в какво се превръща читалище "Пробуда".

Атентат на оживен пазар в Багдад взе десетки жертви (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/sviat/2015/08/13/2590079_atentat_na_ojiven_pazar_v_bagdad_vze_desetki_jertvi/?ref=rss




Най-малко 76 души загинаха, а около 200 бяха ранени, след като камион бомба избухна на пазар в багдадския квартал "Садър" днес, съобщи "Ройтерс", цитирайки местната полиция и медицински източници.

Това е един от най-кървавите атентати в иракската столица, откакто премиерът Хайдер ал Абади встъпи в длъжност преди година.

"Хладилен камион, натъпкан с експлозиви, избухна насред пазара "Джамила" около 6 часа тази сутрин. Много хора бяха убити, а части от човешки...

Разпродажбите за китайския юан продължават

http://www.investor.bg/analizi/9/a/razprodajbite-za-kitaiskiia-iuan-prodyljavat-200459/

Растат съмненията, че Фед няма да повиши лихвите през септември заради изненадващата девалвация на китайските пари

15-годишната Петя Божкова, пострадала при автогонката край Лесидрен, е стабилизирана

http://lovech.actualno.com/15-godishnata-Petja-Bojkova-postradala-pri-avtogonkata-kraj-Lesidren-e-stabilizirana-news_489842.html

Състоянието на 15-годишната Петя Божкова, която пострада при автогонката край Лесидрен, е стабилизирано и лечението й продължава. За нея се грижат медиците от УМБАЛ "Св. Анна" в София, съобщиха от болницата. Момичето пострада при катастрофата до Лесидрен, причинена от нерегламентирано състезание между два леки автомобила. Автогонката взе две жертви. На място издъхна 16-годишната Велислава Цанкова от Троян. По-късно в "Пирогов" издъхна и второто прегазено дете - 16-годишният Марино Цветан

Фирми "рецидивисти" тровят въздуха на Пловдив и след санкции

http://plovdiv.actualno.com/Firmi-recidivisti-trovjat-vyzduha-na-Plovdiv-i-sled-sankcii-news_489841.html

Наказателни постановления за 7 500 лева издадоха през юли експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив. Те са инспектирали 158 обекта, някои многократно, информира БГНЕС. Ако на 31 места са издадени предписания, които трябва да се изпълнят, то 10 от постановленията са наказателни и касаят предприятия в района, които замърсяват въздуха и околната среда. Четири от тях са за фирми "рецидивисти" - те предпочитат да плащат глобите всеки месец, но да не отстраняват нарушени

Дилма Русеф няма да подава оставка въпреки политическия натиск

http://america.actualno.com/Dilma-Rusef-njama-da-podava-ostavka-vypreki-politicheskija-natisk-news_489833.html

Президентът на Бразилия Дилма Реусеф заяви, че няма намерение да подава оставка, въпреки призивите за импийчмънт от страна на нейни опозиционери в Конгреса на страната и тежкото състояние на икономиката, заради което и одобрението й достигна рекордно ниски нива. В интервю за телевизионния канал SBT, цитирано от агенция Ройтерс, Русеф заяви, че настоящата политическа криза в страната не трябва да пречи на опитите за съживяване на отслабващата бразилска икономика, която според нея ще се подобри о

В Асеновград се обърнаха към неволята, за да пазят децата си на улицата

http://asenovgrad.actualno.com/V-Asenovgrad-se-obyrnaha-kym-nevoljata-za-da-pazjat-decata-si-na-ulicata-news_489840.html

Жители на улица "Речна" в Асеновград направиха саморъчно табели от шперплат, на които с ярко червена боя написаха „Карай бавно, Деца!“. На пътното платно доброволците с бял цвят изобразиха пешеходна пътека, а в двата й края отново поставиха надпис „Деца!“, информира кореспондентът ни от града. В жилищата на улица „Речна“ в Асеновград, както и в близките блокове живеят доста подрастващи. През летните месеци децата по цял ден играят навън. „Няколко пъти

СНИМКИ: Жана Бергендорф преди славата!

http://curious.actualno.com/SNIMKI-Jana-Bergendorf-predi-slavata-news_489773.html

Хората се променят с времето, а звездите със славата. Жана Бергендорф стана известна на българската публика след участие и победа в българския X Factor. От тогава тя има няколко успешни парчета, които успяха да грабнат сърцата на доста тинейджъри. Славата обаче е и тежък товар, който не всеки може да носи. Това стана ясно и на самата певица, след като името ѝ нашумя още повече покрай скандал с дрога. Надяваме се това да не остави трайна следа в кариерата ѝ и хората да я споменават заради м

Нито едно ПТП на новия пътен възел "Диамант"

http://pik.bg/нито-едно-птп-на-новия-пътен-възел-диамант-news381721.html

Нито едно ПТП на новия пътен възел "Диамант"

Нито едно пътнотранспортно произшествие не е станало за десетте дни от откриването на новия пътен възел край Белокопитово. Това съобщи началникът на сектор "Пътна полиция"-Шумен Светослав Иванов.

Съоръжението с име "Диамант" бе пуснато в експлоатация на 3 август. Веднага след това в социалните мрежи и в коментари под статии се появиха мнения, че възелът е проектиран лошо и е опасен. Шофьори се оплакаха, че преминаването му в посоки София-Русе и Варна-Шумен крие рискове, тъй като се пресичат няколко ленти.

"Нямам право да коментирам дали съоръжението е добро или не е. Факт е обаче, че там не е имало инцидент, дори и най-лекия", каза Иванов.

Видео: Първи трейлър на "Омразната осмица" на Тарантино

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/08/13/2590021_video_purvi_treilur_na_omraznata_osmica_na_tarantino/?ref=rss


След като първо сценарият, а после и трейлър, предназначен за ограничена публика изтекоха онлайн, The Weinstein Company най-сетне публикува първите официални кадри от новия филм на Куентин Тарантино. The Hateful Eight ("Омразната осмица") е уестърн, която събира Самюел Джексън, Тим Рот, Кърт Ръсел, Дженифър Джейсън Лий и Майкъл Медсън.

В типичен за режисьора стил те са група особени образи - бивши военни от американската гражданска война, ловци на глави и дребни престъпници, чиито...

Свитото предлагане тласка нагоре цените на жилищата в САЩ

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/svitoto-predlagane-tlaska-nagore-cenite-na-jilishtata-v-sasht-200455/

Устойчивият ръст на наемите, слабият ръст на лихвите по ипотеките и силният пазар на труда насърчават търсенето

"Човечеството влиза в "екологичен дефицит" - тази година с 6 дни по-рано

http://www.mediapool.bg/chovechestvoto-vliza-v-ekologichen-defitsit---tazi-godina-s-6-dni-po-rano-news237912.html

Човечеството вече е изразходило ресурсите, които планетата може да му осигури за 2015 г. Това означава, че от днес планетата вече ще бъде "в преразход", т.е. ще започне изтощаване на ресурсите й, пише лондонският всекидневник "Гардиън" в четвъртък.   Вестникът посочва, че този момент тази година настъпва шест дни по-рано, отколкото миналата. Иначе казано, световното население консумира равностойността на 1,6 планети годишно, или човечеството съществува на "екологичен" кредит, и то огромен. Това рязко изтощава ресурсите на Земята и възможността им да се регенерират, посочва "Гардиън", цитирайки анализ на мозъчния тръст "Глобал футпринт нетуърк" (ГФН).   Той се базира на сравнение на потребностите и резултатите от човешката дейност, като се вземат предвид въглеродните емисии, обработваемата земя, рибните запаси, използването на дървен материал от горите - и възможността на планетата да регенерира тези ресурси и естествено да абсорбира отделяния въглерод. Това означава, че свръхнатоварването на природните системи нанася трайни увреждания, които не могат лесно да бъдат компенсирани или поправени, сочи анализът, цитиран и от БТА.   ГФН прави преценка, че консумацията на човечеството е започнала да надхвърля капацитета на нашата планета някъде в началото на 1970-те години и "денят на надхвърлянето" всяка година идва все по-рано поради прираста на световното население заедно с постоянно растящата консумация.   "Големият проблем не е, че дефицитът, в който изпадаме, е все по-голям, а че той не може да бъде поддържан в дългосрочна перспектива. И макар че сме в уравнение с дефицит, ние не вземаме мерки да се движим в правилна посока.   Проблемът е и психологически - просто проспиваме основния физически закон. Макар това да е очевидно дори за децата, за 98 на сто от икономическите плановици рискът изглежда малък и не си струва да му обръщаме внимание. Въпросът в крайна сметка е: има ли това значение за правителствата?", заявява пред "Гардиън" президентът на ГФН Матис Вакернагел.   Последиците от този "екологичен дефицит" са видими в обезлесяването, ерозията на почвите, изчерпването на водните ресурси и натрупването на парникови газове в атмосферата.   Вакернагел все пак изразява известна надежда, че международната конференция за климатичните промени в Париж през декември и глобалните дипломатически усилия в тази насока ще дадат перспектива за промяна на сегашната пагубна тенденция.   "Двата най-големи замърсителя (САЩ и Китай) започват да сътрудничат, а лидерите на Г-20 - да признават, че ние трябва да изоставим фосилните горива до края на този век, макар че движението в тази посока все още е недостатъчно бързо", казва Вакернагел.

Microsoft промени метода за активация на Windows 10

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/13/2589936_microsoft_promeni_metoda_za_aktivaciia_na_windows_10/?ref=rss


Без да привлича много внимание, Microsoft е променил метода за активиране на Windows 10, съобщава онлайн изданието ZDNet. Основната цел е процедурата да се улесни, но поне на пръв поглед има и някои объркващи моменти.

Досега активирането на Windows 8.1 изискваше въвеждане на серийния номер при всяка инсталация и преинсталация на операционната система. С новите правила веднъж активиран на дадено устройство, Windows 10 ще съхранява тази информация в интернет. Така независимо от броя...

Окошариха трима от Стамболийски заради дрога

http://pik.bg/окошариха-трима-от-стамболийски-заради-дрога-news381717.html

Окошариха трима от Стамболийски заради дрога

Трима жители на Стамболийски са задържани за притежание и производство на дрога, съобщиха от ОД на МВР - Пловдив.

В хода на специализирана полицейска операция срещу незаконното разпространение на наркотични вещества във вторник служители от районното управление в града извършили проверки на два частни адреса. При процесуално-следствени действия в двора на 52-годишен мъж и 43-годишна жена криминалистите намерили и иззели 25 растения канабис в различен стадий на растеж.

Други 4 стръка от наркокултурата били открити при претърсване в имота на техен 25-годишен съсед. С полицейски заповеди тримата заподозрени са били приведени в ареста за 24 часа и срещу тях са образувани досъдебни производства по чл. 354а, ал.1 от Наказателния коденкс.

Зов за помощ! Малката Илияна има рядък вид рак, нужна е операция в Германия

http://pik.bg/зов-за-помощ-малката-илияна-има-рядък-вид-рак-нужна-е-операция-в-германия-news381715.html

Зов за помощ! Малката Илияна има рядък вид рак, нужна е операция в Германия

Малката Илияна Йотова от Плевен е била диагностицирана с рак на черния дроб. Засега становището на докторите е, че има хепатобластом - това е рядък вид рак, който подлежи на оперативно отстраняване в Германия.

Засега лечението е на етап химиотерапия, а първата е завършила преди ден."Подадени са вече документи към фонда за лечение на деца в чужбина и чакаме отговор.

Много от вас се интетесуват дали ще набираме дарения и каква ще е сумата.

Засега благодарим на всички помогнали ни финансово.

На моя сметка, по собствено желание, може да дарите пари, които на този епат ни помагат за постоянните пътувания до София, за престоя там и за режийни.

Когато получим отговор от фонда, ще знаем колко още ще са ни нужни", сподели майката на Илияна - Маринела, съобщава Pleven.utre.bg.

IBAN: BG66BPBI79231072002701
Пощенска банка
Титуляр на сметката: Маринела Илиянова Йотова

МВР предупреди за очакван засилен трафик днес следобед на Калотина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/13/2590068_mvr_predupredi_za_ochakvan_zasilen_trafik_dnes/?ref=rss


Очаква се днес следобед да се засили трафикът на леки автомобили, напускащи страната през ГКПП – Калотина, предупредиха от МВР. От "Гранична полиция" препоръчват на пътуващите да използват и останалите пунктове на българско-сръбската граница

На граничните пунктове с Турция е завишен потокът от леки автомобили, влизащи в страната. Всичките 10 платна на вход на ГКПП – Капитан Андреево работят интензивно и няма чакащи коли, се казва в съобщението. Пътуващите са предимно турски граждани,...

Юанът продължава да девалвира

http://www.moreto.net/novini.php?n=298423

Девалвацията на юана предизвика опасения от глобална валутна война, която Китай започва, за да повиши износа си. Скъпата национална валута на така наречената Поднебесна империя се отрази сериозно на търсенето на китайски стоки в чужбина, защото те поскъпнаха.

Силиконката Габриела Попова запали страстите (СНИМКИ)

http://www.bnews.bg/article-140035

Дни след като отвя 10-те претендентки в конкурса „Мис Силикон“ и се окичи с желаната корона Габриела Попова засне спираща дъха фотосесия.

Анджелина Джоли ще продуцира анимационен филм за Афганистан

http://www.cross.bg/andzhelina-dzholi-film-1477061.html

/КРОСС/Холивудската актриса Анджелина Джоли ще е изпълнителен продуцент на анимационния филм "The Breadwinner", който ще разкаже за Афганистан в периода на управление на талибаните. В основата на лентата ще залегне едноименният роман на канадската писателка Дебора Елис. Очаква се лентата да излезе по кината през 2017 година, съобщи Дедлайн. В центъра на сюжета на филма е историята на 11-годишното афганистанско момиче Парвана, което е принудено да се представя за момче, за да изхранва семейството си, след като баща му е арестуван от табиланите. Милиони млади момичета като Парвана помагат на семействата си, за да оцелеят в трудните условия. Тази история трябва да напомни за тях. Развълнувана съм от възможността да работя с талантливи художници, които ще разкажат за богатството, красотата и силата на афганистанската култура, отбелязва Анджелина Джоли. Режисьор на филма ще е Нора Туоми. Все още не са избрани актьорите, които да озвучат героите в анимационния филм.  

"Живот без рак": Научен пробив! Откриха ранен белег за рак на панкреаса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4921300

Дава шанс на 60% от болните. Сега оживяват 3%
След 40 години търсене най-после е открит тест за ранна диагноза на най-смъртоносния рак - на панкреаса. Постижението на екип от института “Бартс” за борба с рака е определено като “научен пробив” от експерти пред в. “Дейли телеграф”.
В момента от пациентите с рак на панкреаса само 3% преживяват до 5 г.
Дава шанс на 60% от болните. Сега оживяват 3% След 40 години търсене най-после е открит тест за ранна диагноза на най-смъртоносния рак - на панкреаса. Постижението на екип от института “Бартс” за борба с рака е определено като “научен пробив” от експерти пред в. “Дейли телеграф”. В момента от пациентите с рак на панкреаса само 3% преживяват до 5 г.

Дарина Павлова на плаж в Марбея

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4921516

Море, небе, слънце, Испания, стил - това написа преди малко в профила си във фейсбук Дарина Павлова и пусна своя снимка на плажа в испанския курорт Марбея.
Преди два дни тя беше на рождения ден на Антонио Бандерас в
Море, небе, слънце, Испания, стил - това написа преди малко в профила си във фейсбук Дарина Павлова и пусна своя снимка на плажа в испанския курорт Марбея. Преди два дни тя беше на рождения ден на Антонио Бандерас в

Социолог: Обществото трябва да определи дневния ред на референдума, а не политиците да налагат волята си непрекъснато

http://pik.bg/социолог-обществото-трябва-да-определи-дневния-ред-на-референдума-а-не-политиците-да-налаг-news381710.html

Социолог: Обществото трябва да определи дневния ред на референдума, а не политиците да налагат волята си непрекъснато

Обществото трябва да определи дневния ред на референдума, а не политиците да налагат волята си непрекъснато. Това каза за Фокус Жеко Кьосев, социолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“, по повод предстоящия референдум през октомври месец.

По думите му управляващите трябва да се обърнат към обществото и да го попитат за проблемите и темите, които го вълнуват, но според социолога управляващите няма да го направят, защото се страхуват от народа, който ги е избрал.

„Хората са казали „Глас народен, глас божии“, поради тази причина не мога да си дам обяснение, защо българските политици се страхуват от гласа на народа. Някак си в парламента явно е по-уютно и по-приятно отколкото да излезеш, образно казано, на улицата и да чуеш хората. За мен това е голям проблем. През изминалите 25 години българското общество, българският гласоподавател изобщо не бе питан за нещо, а нещата просто се правеха от политиците“, категоричен бе Кьосев.

Той допълни, че именно заради тези притеснения на българските политици, въпросът, свързан с мажоритарния вот, бе отхвърлен, защото при такова гласуване на политическата сцена ще останат само онези, които народът иска, а не всичките 240 депутата. 

Заловиха пиян зад волана, ударил кофа за смет

http://pik.bg/заловиха-пиян-зад-волана-ударил-кофа-за-смет-news381709.html

Заловиха пиян зад волана, ударил кофа за смет

53-годишният шофьор е бил проверен след катастрофа. Мъжът забил лек автомобил “Шкода Форман” в контейнер за смет в Русе. Няма пострадали при произшествието, което е станало около 20.40 часа .

Поредният пиян шофьор засякоха пътните полицаи в региона. Последният случай е от с. Пиргово, където с техническо средство на водача са измерени 2.87 на хиляда съдържание на алкохолни пари в издишания въздух. На мъжа е връчен талон за медицинско изследване. По случая е образувано бързо производство срещу

 

Чехия планира да прати 2600 военнослужещи по границата заради бежанци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4921497

Чехия обмисля да изпрати на границата си до 2600 военнослужещи, както и военна техника, заради наплива на бежанци от Близкия изток и Северна Африка, предадоха световните агенции.
В случай на сериозна криза чешката армия може да разположи на границата до 2600 души,  каза президентът на Чехия Милош Земан по време на телевизионно обръщение.
Чехия обмисля да изпрати на границата си до 2600 военнослужещи, както и военна техника, заради наплива на бежанци от Близкия изток и Северна Африка, предадоха световните агенции. В случай на сериозна криза чешката армия може да разположи на границата до 2600 души,  каза президентът на Чехия Милош Земан по време на телевизионно обръщение.

Видео: Вавринка поиска наказание за Кириос заради вулгарен коментар

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/13/2590054_video_vavrinka_poiska_nakazanie_za_kirios_zaradi/?ref=rss


Шампионът от "Ролан Гарос" Стан Вавринка призова Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) да накаже Ник Кириос заради вулгарните му думи по време на двубоя им от втория кръг на мастърса в Монреал. 

Двамата се срещнаха през изминалата нощ, а младият австралиец победи след 6:7, 6:3, 4:0 и отказване на швейцареца заради травма в гърба. 

По време на втория сет Кириос каза на Вавринка: "Кокинакис спа с приятелката ти. Съжалявам, че трябва да ти го кажа, приятел." Думите...

Половин милион граждани застанаха зад европейските закони в защита на природата

http://www.dnevnik.bg/zelen/jiva_planeta/2015/08/13/2590045_polovin_milion_grajdani_zastanaha_zad_evropeiskite/?ref=rss


Близо половин милион хора застанаха зад призива към Европейската комисия да запази сега действащите закони, свързани със защитата на природата. Това показа общественото  допитване до гражданите от страни - членки на Европейския съюз, което приключи в края на юли, съобщават от Българско дружество за защита на птиците с уточнението, че броят на хората, подкрепили призива към комисията е "далеч по-голям от всеки друг, достигнат в историята на Европейския съюз".

Наред с това над 120...

Русия спря достъпа до Reddit заради рецепти за "магически гъби"

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/13/2590061_rusiia_spria_dostupa_do_reddit_zaradi_recepti_za/?ref=rss


Руското правителство официално забрани огромния интернет форум Reddit, който днес е сред най-популярните сайтове в света, съобщава Business Insider.

Освен ако не се възползват от VPN да за заобикалят забраната, руснаците няма да имат възможност да влизат в сайта.

Руският медиен регулатор Роскомнадзор прекрати достъпа до форума тъй като един от неговите подфоруми (или subreddits) съдържа съвети как да се отглеждат "магически гъби", които се ползват като халюциногенен...

Не е истина! Блъснаха жестоко още едно дете!

http://pik.bg/не-е-истина-блъснаха-жестоко-още-едно-дете-news381707.html

Не е истина! Блъснаха жестоко още едно дете!

Малолетно момиче е пострадало сериозно при удар от лека кола, съобщиха за Фокус от ОД на МВР – Пазарджик. Инцидентът станал вчера следобед на кръстовище в Ракитово. Навлизайки в кръстовището, 23-годишен ракитовец блъснал с „Ровър”-а си 9-годишно момиче от същия град, което било на велосипед. В резултат на удара се наложило детето да бъде транспортирано до МБАЛ-Велинград с фрактура на десния крак.

Екип на „Пътна полиция” е тествал водача с дрегер, като пробата е отрицателна. По случая е образувано дознание.

„Гипс“ празнува 50-годишнина и отбелязва Деня на миньора

http://econ.bg/Новини/-Гипс-празнува-50-годишнина-и-отбелязва-Деня-на-миньора_l.a_i.690758_at.1.html

Предприятието за добив и преработка на висококачествен натурален гибс „Гипс“ АД празнува 50-годишнина. По случай юбилея, както и по повод Деня на...

Кобрата се завръща на ринга на 26 септември (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_545784.html

Най-добрият български боксьор Кубрат Пулев ще се завърне на ринга на 26 септември тази година. Това ще е първият мач на Кобрата след загубата с нокаут от световния шампион Владимир Кличко на 6 септември. В понеделник ще стане ясно името на съперника и мястото на мача, обяви Пулев пред bTV днес. В момента Пулев е в Самоков, където подкрепя брат си - Тервел, който участва на европейското първенство по бокс.  Следващият съперник на Тервел ще е Евгени Тихченко, който беше финалист на последното световно първенство. С вчерашната си победа над Рой Корвинг боксьорът ни си осигури квота за световното в Доха през ноември.

Стратиев: Оповестяването на местата за контрол не е в полза на безопасността на движението

http://www.cross.bg/stratiev-mogul-dvizhenieto-1477059.html

/КРОСС/С жива сила трудно се контролират гонки. Наличието на полицаи прекратява това нещо, но не е възможно то да се установи в момента. Това каза експертът по безопасност на движението и бивш директор на КАТ "Пътна полиция" Алекси Стратиев пред БНР в коментар на инцидента при село Лесидрeн, където шофьор, участвал в автогонка, удари група деца, две от които починаха.  Според Стратиев не само пътната полиция трябва да се ангажира с това явление, а и хората, които са го виждали. Самият кмет на Лесидрен би могъл да опита да реши този проблем, защото все пак кметът е представител на властта в съответното населено място. Той би могъл да ангажира и родителите, и самите младежи, коментира той.  Всеки полицай, който отговаря за това населено място, също би могъл да проведе разговори и евентуално да изготви предупредителни протоколи, допълни експертът.  Оповестяването на местата за контрол не е в полза на безопасността на движението, убеден е Стратиев. Задължително са нужни нормативни промени. Едва половината от нарушителите изпълняват санкциите си, посочи той.   

Нели Сандалска: По морето има дъмпинг от пренасищане с хотели

http://www.moreto.net/novini.php?n=298397

Нели Сандалска е родена в Пловдив. Завършила е Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Доктор по право и бивш съдия. Била е председател на Комитета по туризъм. Вицепрезидент е на “Българската асоциация на туристическите агенции” и “Балканската федерация на сдруженията на туристическите агенции”.

Прибраха зад решетките Росен Петров-Животното, прокурор отложил влизането му в затвора

http://petel.bg/Pribraha-zad-reshetkite-Rosen-Petrov-ZHivotnoto--prokuror-otlozhil-vlizaneto-mu-v-zatvora__123171

Полиция прибра член от групата на Златко Баретата в затвора, след като прокурор отложил изпълнението на три годишното му наказание и...

Жоро Китанов: Отборът бе перфектен, особено в защита

http://petel.bg/ZHoro-Kitanov--Otborat-be-perfekten--osobeno-v-zashhita__123170

Вратарят на Черно море Георги Китанов изрази задоволство от добрата им игра, особено в защита. „Играхме перфектно, а в защитен план...

Мишо Венков: Казахме си, това е нашият мач, и взехме Суперкупата!

http://petel.bg/Misho-Venkov--Kazahme-si--tova-e-nashiyat-mach--i-vzehme-Superkupata-__123169

Капитанът на Черно море Михаил Венков направи интересно разкритие, след като отборът спечели за първи път Суперкупата на България. „С...

Невероятната сила на тамяна! Вижте за колко болести се използва

http://petel.bg/Neveroyatnata-sila-na-tamyana--Vizhte-za-kolko-bolesti-se-izpolzva-__123167

Въпреки че има множество лечебни свойства, повечето хора не знаят почти нищо за тамяна. В аюурведическата медицина , в продължение на...

Над 20 000 чуждестранни бойци от 81 страни са отишли да се бият за "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/nad-20-000-chuzhdestranni-boitsi-ot-81-strani-sa-otishli-da-se-biyat-za-islyamska-darzhava-news237911.html

Около 20 000 чуждестранни бойци са отишли в Ирак и Сирия, за да се сражават на страната на джихадистите от "Ислямска държава" от 2011 г., пише британският всекидневник "Дейли телеграф".   Макар да няма официална статистика, която да потвърждава това число, експерти твърдят, че много от тях все още са по фронтовите линии в зоната на конфликта, а значителна част са се върнали в своите страни.   Така само за 4 години заминалите да се бият за ИД са повече, отколкото отишлите да се бият в Афганистан за 10 години, откакто там се води война, отбелязва вестникът, цитирайки проучване на аналитичния център "Суфан груп", оглавяван от бившия агент на ФБР Али Суфан.   Чуждестранните попълнения на ИД идват от най-малко 81 страни. Една четвърт от тези страни обаче не посочват колко техни граждани се бият за джихадистите. Около 5000 са от Европа - най-много от Франция, Германия и Великобритания. 10 000 са от азиатски страни. От африкански страни са около 8000.   Страните с най-много бойци в редиците на ИД са Тунис, Саудитска Арабия, Йордания, Русия, Франция, Турция и Мароко. Само тунизийците, сражаващи се в Ирак и Сирия, са около 5000, а още толкова са били спрени при опит да напуснат Тунис, за да се присъединят към джихадистите. "Дейли телеграф" илюстрира тази статистика с диаграми и графики.   Още миналата година "Суфан груп" прогнозира, че войната в Сирия и Ирак заплашва да се превърне в "инкубатор за ново поколение терористи". Това означава, че заплахата от терористични атаки ще виси като дамоклев меч над планетата още дълги години, посочва "Дейли телеграф".

Втори ден гасят пожар край Монтана

http://frognews.bg/news_96133/Vtori-den-gasiat-pojar-krai-Montana/

Втори ден продължава да гори край Монтана. Огнената стихия изпепели стотици декари сухи треви и храсти в труднодостъпна местност.

Микробус горя в Димитровград

http://pik.bg/микробус-горя-в-димитровград-news381702.html

Микробус горя в Димитровград

Микробус „Мерцедес Спринтер” е горял в димитровградския кв. Мариино, информират от областната служба „Пожарна и аварийна безопасност”. Автомобилът пламнал около 17 часа вчера, на централния за квартала бул. "Съединение". Изгорели са електрическата инсталация и серво усилвателят.

10 са били произшествията в региона, включени в информационния бюлетин на службата за изминалото денонощие. Огнеборците са гасили 8 пожара в сухи треви и са съдействали при катастрофата край с. Спахиево, която затвори вчера пътя за Кърджали, а джип с газова бутилка изгоря.

Гръцките партии са в "нервна криза" преди вота за новия спасителен пакет в парламента

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/13/2590052_gruckite_partii_sa_v_nervna_kriza_predi_vota_za_noviia/?ref=rss


Политическите партии в Гърция са изпаднали в нервна криза преди насроченото за тази вечер гласуване в парламента на третия спасителен пакет, пишат местните вестници, цитирани от БТА.

Вестник "Етнос" коментира, че вотът по новите мерки за икономии може да породи нови политически сътресения. Поредно "не" от страна на дисидентите в СИРИЗА все повече би тласнало управляващата партия към окончателно разцепление. Възражения към третия пакет се изразявали и от депутати на двете опозиционни...

50 прасета дадоха фира при пожар в село Ягодово

http://pik.bg/50-прасета-дадоха-фира-при-пожар-в-село-ягодово-news381704.html

50 прасета дадоха фира при пожар в село Ягодово

 

Пожар избухна в свинеферма в село Ягодово. Сигналът е подаден към 1 часа вчера. Няма пострадали хора, но огънят е нанесъл материални щети – изгорели са масивна сграда и помощна постройка на площ от 200 кв метра, както и 50 прасета.

Продължава работата по изясняване на причините за появата на пламъците.

Откраднаха близо 6 бона от колата на мъж в Слънчев бряг

http://pik.bg/откраднаха-близо-6-бона-от-колата-на-мъж-в-слънчев-бряг-news381703.html

Откраднаха близо 6 бона от колата на мъж в Слънчев бряг

На 12 август около 17.50 ч. в Районно управление "Полиция" – Несебър е получено съобщение от 51-годишен мъж от Нова Загора за това че около 16.00 ч. на същата дата до ресторант "Джани" в Слънчев бряг, му е извършена кражба на кожена чанта, съдържаща сумата от 2 900 евро, съхранявана в купето на управлявания от него автомобил "Мерцедес", със софийска регистрация. Това съобщиха от ОД на МВР - Бургас.

Работата по случая продължава от служители на Районно управление "Полиция" – Несебър.

Губернатор и над 50 спасители гасиха пожар в Хаинбоаз

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4921494

Над 50 пожарникари, военни и горски са гасили през цялата нощ срещу четвъртък подпалено сечище в борова гора край великотърновското село Въглевци. Спасителната акция била ръководена лично от областния управител на Велико Търново проф.Пенчо Пенчев.
Сигнал за огнената стихия в Хаинбоаз бил подаден на тел.112 около 20 часа в сряда.
Над 50 пожарникари, военни и горски са гасили през цялата нощ срещу четвъртък подпалено сечище в борова гора край великотърновското село Въглевци. Спасителната акция била ръководена лично от областния управител на Велико Търново проф.Пенчо Пенчев. Сигнал за огнената стихия в Хаинбоаз бил подаден на тел.112 около 20 часа в сряда.

Новите правила на плажа

http://www.vesti.bg/novite-pravila-na-plazha-6040957

Сега смартфоните осигуряват три четвърти от забавленията на плажа, показва изследване

Новите правила на плажа

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/novite-pravila-na-plazha-6040957

Сега смартфоните осигуряват три четвърти от забавленията на плажа, показва изследване

ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Мариян Марков

http://society.actualno.com/VSS-obrazuva-disciplinarno-proizvodstvo-sreshtu-sydija-Marijan-Markov-news_489837.html

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу съдия Мариян Марков от Софийски градски съд заради забавени дела. Решението бе взето на извънредно заседание на ВСС по предложение на председателя на Софийски градски съд Калоян Топалов, информира Дарик нюз.  Марков е известен с няколко дела. Той осъди на първа инстанция на 9 г. затвор Александър Томов за присвояване 14 млн. лв. от "Кремиковци". Забави се обаче с писането на мотивите по присъдата - те се появиха цели 2 г. след

Българка се бори за място в Топ 10 на най-изявените млади личности в света

http://goodnews.actualno.com/Bylgarka-se-bori-za-mjasto-v-Top-10-na-naj-izjavenite-mladi-lichnosti-v-sveta-news_489839.html

Българката София Калинова е избрана за финалния кръг на световния формат на Junior Chamber International (JCI) - Десетте най-изявени млади личности на света за 2015 (The Outstanding Young Persons in the World). През месец май тази година тя беше отличена в категория „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство“ в националния кръг на наградите. След признанието в България бе номинирана в световния формат и вече е сред 20-те полуфиналисти от над 200 номинирани от цял свят. От днес до

Летен будо лагер-семинар "Изкуството на японския меч"

http://moresport.actualno.com/Leten-budo-lager-seminar-Izkustvoto-na-japonskija-mech-news_489835.html

Уникалното за България събитие обединява хора практикуващи бойни изкуства базирани на използването на самурайски меч Иайдо, Кендо и Джодо. Организацията е дело на Леонид Караваев, 5 дан Иайдо, клуб КАЙ СЕЙ КАН Варна. Присъстват участници от България, Германия, Русия, Румъния, Швейцария и Турция. В периода 10 - 16 август се организират съчетани тренировки с някой от най-известните сенсеи на Европа. Инструкторите, които пристигат са част от най-големите звезди на Стария континент. Сред тях е и Ре

Около 10 000 бежанци са потърсили убежище у нас

http://society.actualno.com/Okolo-10-000-bejanci-sa-potyrsili-ubejishte-u-nas-news_489828.html

Нова бежанска вълна се очаква в Европа. На границата на Сирия и Турция има над 3 милиона бежанци. По данни на Върховния комисариат на бежанците към ООН 224 хиляди бежанци са преминали през Средиземно море от януари месец досега. Сърбия обяви, че очаква бежанци да залеят страната, гръцкият премиер заяви, че ситуацията в страната е извън контрол. Директорът на транзитния център за бежанци в Пъстрогор Спасимир Петров заяви пред БНР, че капацитетът е запълнен 80%. "Можем да поемем до 300-320 места,

Къде е разликата между мъжкия и женския мозък?

http://interest.actualno.com/Kyde-e-razlikata-mejdu-myjkija-i-jenskija-mozyk-news_489811.html

Учените от Северозападния университет (САЩ) са изяснили, че между мозъците на мъжете и жените съществуват обективни биологични разлики. Те се заключават в различното молекулярно регулиране на синапсите в хипокампа. Според изследване, публикувано в Journal of Neuroscience, лекарството URB597, попадайки в женския мозък, снижава нивото на отделяне на невромедиатори, докато мъжкият мозък не реагира на лекарството. Изследването е проведено на мишки, но то има значение и за хората, тъй като този и п

Свалиха обвиненията за сексуални посегателства срещу Джулиан Асандж

http://europe.actualno.com/Svaliha-obvinenijata-za-seksualni-posegatelstva-sreshtu-Djulian-Asandj-news_489829.html

Шведската прокуратура съобщи, че е свалила обвиненията в сексуални посегателства срещу основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж поради изтичане на петгодишния давностен срок за предявяване на обвинение, предадоха световните агенции. Свалени бяха само 2 от общо 4 обвинения срещу Асандж, отбелязва ТАСС. Още едно от обвиненията ще отпадне на 18 август, съобщи по-рано прокуратурата. Шведската прокурорка Мариан Ни заяви, че все още иска да разпита австралиеца за обстоятелствата, свързани с обв

Очакват се задръствания на "Калотина" този следобед

http://pik.bg/очакват-се-задръствания-на-калотина-този-следобед-news381700.html

Очакват се задръствания на "Калотина" този следобед

На граничните пунктове с Турция е завишен пътникопотокът от леки автомобили, влизащи в страната, съобщиха от Гранична полиция.

На ГКПП – Капитан Андреево работят интензивно всичките 10 платна на вход, но няма чакащи коли. Пътуващите са предимно турски граждани, пребиваващи в страни от Европейския съюз, които са били на почивка в югоизточната ни съседка. В тази връзка се очаква в следобедните часове засилен трафик от леки автомобили на изход на ГКПП – Калотина. За да се избегне продължително изчакване за преминаване през този граничен пункт, препоръчваме на пътуващите към Сърбия да използват и останалите пунктове на тази граница – Брегово, Връшка чука, Стрезимировци и Олтоманци. На пунктовете с Гърция трафикът е нормален. Интензивно е движението на ГКПП - Кулата в двете посоки и на ГКПП – Маказа на изход. Поради продължаващи ремонтни работи на мостовото съоръжение от румънска страна, времето за преминаване през ГКПП Дунав мост Русе – Гюргево отнема между 30 и 60 минути. 

Пет случая на марсилска треска за седмица в Бургаско

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pet-sluchaia-na-marsilska-treska-za-sedmica-v-burgasko-6040958

През изминалата седмица служителите на Дирекция „Държавен здравен контрол“ са извършили 512 проверки

"Кока Кола" плаща за подвеждаща наука

http://www.vesti.bg/pari/biznes/koka-kola-plashta-za-podvezhdashta-nauka-6040960

Според здравни експерти посланията, че при достатъчно упражнения диетата не е важна, са опасни

Активизирал се е повторно пожар край Априлци

http://www.mediapool.bg/aktiviziral-se-e-povtorno-pozhar-krai-apriltsi-news237910.html

Пожарът край Априлци отново се е активизирал, съобщи областният управител на Ловеч Мадлена Бояджиева, цитирана в четвъртък от БТА.   По думите й снощи той е бил овладян след като часове наред огнеборци, горски и общински служители и доброволци са се борили с пламъците в борова гора в труднодостъпна местност.   Били са опожарени около 70 декара, но огънят е бил низов и е засегнал предимно сухи треви и храсти. Само част от дърветата са изгорели. На мястото тази сутрин отново са изпратени екипи на пожарната и горски служители, които ще останат там до пълното потушаване на пожара.   От ОДМВР - Ловеч съобщиха, че за последното денонощие в Ловешка област са били подени общо 13 сигнала за пожари, но засегнатите площи са значително по-малко от предходното.

Пожарът край Априлци е овладян

http://www.mediapool.bg/pozharat-krai-apriltsi-e-ovladyan-news237910.html

Пожарът край Априлци, който тази нощ отново се активизира е овладян, съобщиха от ОДМВР – Ловеч, цитирани от БТА.   В съобщението се допълва, че 30 огнеборци, горски и и общински служители и доброволци остават на мястото на огнището и следят да не се активизира отново.   Огънят е засегнал 70 декара иглолистна гора, но е бил низов и са горели предимно сухи треви и храсти. Само част от дърветата са засегнати.   От полицията съобщиха още, че следобед в Ловешка област пожарникари гасят сухи треви в района автомагистрала "Хемус" край Ябланица. Пожарът е избухнал около 12.30 часа.

Водата във Велинград лекува рак

http://pik.bg/водата-във-велинград-лекува-рак-news381701.html

Водата във Велинград лекува рак

„Излекувах се от рак на отделителната система, а мъжът ми продължава да се бори с подаграта, но пристъпите му преминават бързо благодарение на водата, която се намира срещу къщата на Николай Гяуров във Велинград”.

Тези думи на своята читателка цитира „България Днес” Димитрина Кюркчиева, която от почти година прави собствено лечение с полезната вода.

„Преди година ми откриха проблем в отделителната система. Къде ли не обиколих, ходих при всякакви билкари и знахари, накрая сама си назначих лечение. Познах да пия водата, която блика на ул. „Хан Аспарух”, обяснява 63-годишната Димитрина. Тя също е от Велинград, но чула от съседка, че водата, която тече именно в това корито, е най-лековитата за отделителната система.

„Почнах само такава вода да пия. Половин година пия от нея, после два месеца почивам. Накрая отидох на лекар и се случи чудото х- туморът ми се беше стопил. Ще продължа още малко с лечението, но искам хората да знаят, че не само аз се оправих с тази вода, има и други”, обяснява жената.

Минералната вода, която тече пред къщата на именития ни оперен певец, е от улични чешми. Те се намират от двете страни на парка. След разкритието на г-жа Кюркчиева от кметството на Велинград обясниха, че Министерството на здравеопазването отдавна е изследвало водата и се оказало, че тя лекува и други заболявания поради високата си алкалност.

„Мъжът ми пие от водата, когато го хване кризата на подаграта. По-бързо му минава”, споделя г-жа Кюркчиева.

Петиция за пенсионирането на Божидар Димитров вече е събрала над 450 подписа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/13/2590048_peticiia_za_pensioniraneto_na_bojidar_dimitrov_veche_e/?ref=rss


Петиция за пенсионирането на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров от вчера вечерта събира подписка в интернет. До момента тя е подписана от над 450 човека. Инициатор на подписката е професорът по културна антропология в СУ "Климент Охридски" Ивайло Дичев.

"Настояваме Божидар Димитров (роден през 1945 г.) да бъде пенсиониран от поста  директор на НИМ. Този човек обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици, обижда националното чувство с...

Ултратриатлон: Французин ще измине 2333 км от Пловдив до Лил в състезателен стил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4921478

Професорът по математика в лицея “Сен Клер” в Лил - Франсоа Ксавие Манури, започва тази неделя в 11 ч от Пловдив своя уникален ултратриатлон. Той ще измине с плуване, тичане и на велосипед разстоянието от 2333 км до родния си град Лил.
43-годишният ентусиаст заема 16-о място в световната ранглиста по ултратриатлон и е редовен участник в
Професорът по математика в лицея “Сен Клер” в Лил - Франсоа Ксавие Манури, започва тази неделя в 11 ч от Пловдив своя уникален ултратриатлон. Той ще измине с плуване, тичане и на велосипед разстоянието от 2333 км до родния си град Лил. 43-годишният ентусиаст заема 16-о място в световната ранглиста по ултратриатлон и е редовен участник в

Кабинетът назначи Галина Маринова за областен управител на Разград

http://www.mediapool.bg/kabinetat-naznachi-galina-marinova-za-oblasten-upravitel-na-razgrad-news237909.html

Правителството назначи Галина Георгиева-Маринова за областен управител на Разград. Решението на кабинета е прието неприсъствено, съобщиха от правителствената информационна служба в четвъртък. Тя е магистър по финанси от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий“. Заемала е поста заместник-областен управител на Разград в периода 2009-2013 г. Постът бе овакантен след като областният управител на Разград Петър Василев катастрофира тежко през нощта на 5 август, докато карал пиян и без колан. Тестовете са показали 3 промила алкохол в кръвта няколко часа след инцидента. След случилото се от ГЕРБ обявиха, че свалят политическото си доверие от него, а премиерът му пожела да оздравее.

Продали сваления от Петев екип на "Левски" за 2000 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4920494

Привърженик на “Левски” е купил знаменития екип на Ивайло Петев за невероятните 2000 лева, научи “24 часа” от отлично информиран източник от “синия” клуб.
Националният селекционер бе съблечен от буйни фенове на отбора на 10 август 2013 година, когато бе представен като нов старши треньор от Наско Сираков.
Привърженик на “Левски” е купил знаменития екип на Ивайло Петев за невероятните 2000 лева, научи “24 часа” от отлично информиран източник от “синия” клуб. Националният селекционер бе съблечен от буйни фенове на отбора на 10 август 2013 година, когато бе представен като нов старши треньор от Наско Сираков.

“Различни хора, различни сватби – Америка” се завръща с нов ексклузивен четвърти сезон по TLC

http://www.cross.bg/amerika-brak-chast-1477058.html

/КРОСС/Докато повечето булки се обличат в бяло за най-паметния ден в живота си, в едно далечно кътче на Америка неподвластните на времето традиции отхвърлят класическия стил и го преобразяват с необичаен разкош. "Различни хора, различни сватби - Америка" се завръща с нов вълнуващ четвърти сезон, за да проследи как ромските общности превръщат традиционната сватба в екстравагантно събитие, наситено с експлозия от цветове и емоции. Потопете се в палитрата от пъстри нюанси, които обагрят огромните пищни рокли на булките и станете част от техните необикновени древни ритуали от 18-и август, 22:00 ч., по TLC. Всеки епизод разказва по една история, разглеждайки в детайли не само традиционната, но и битовата страна на сватбите. Без значение колко пищно и бляскаво е едно събитие, то почти неизбежно е изпълнено с неочаквани, а и доста често драматични ситуации. В първите епизоди ще се запознаете с бурната страна на ромския характер, когато известната с необузданото си поведение сестра на младоженеца Уайти е поканена да присъства на сватбата. Проследете историята на тийнейджърка, която провежда тържество с надеждата да получи предложение за брак, и станете свидетели на конфликта между стриктна майка и нейната непокорна дъщеря заради предварително уреден брак. Запознайте се с причудливия свят на ромските общности в Америка, които още от древни времена пазят своите безсмъртни традиции

Спокойно! Водата от кладенеца в Плиска не е отровна

http://pik.bg/спокойно-водата-от-кладенеца-в-плиска-не-е-отровна-news381697.html

Спокойно! Водата от кладенеца в Плиска не е отровна

 

Водата в Свещения кладенец на Плиска съдържа нитрати над нормата, но не е отровна. Това гласят анализите на регионалната инспекция в Шумен, които назначи министерството на здравеопазването.

Три проби са били изследвани от водата в кладенеца и в трите съдържанието на нитрати е над 140 мг/литър, при норма 50 мг/литър.

Подобно количество може да окаже влияние върху стомашно-чревния тракт при продължителна употреба, казват от инспекцията. Останалите физико-химични показатели на водата са в норма.

Гордост! Млад перничанин-патриот боядиса входа на блока си с цветовете на националния трибагреник и гордо каза: Трикольорът вече стопля душите и сърцата ни

http://www.zapernik.com/pernik/gordost-mlad-pernichanin-patriot-boyadisa-vhoda-na-bloka-si-s-cvetovete_39604/

Млад перничанин-патриот боядиса входа на жилищния блок в който живее в пернишкия квартал Мошино в цветовете на трибагреника, с което стана любимец на жителите му и пример за всички останали, научи zaPernik.com.

Младият медицински представител Емо Ненков е хванал четката с боя и е решил да придаде патриотичен отенък на входа, в който живее. "Входът беше доста замърсен като голяма част от панелните входове в България, за жалост. Основния цвят бе зелен , но решихме да придадем...

Продължава

Крисия мачка в Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4921276

Свръхталантът на българската музика - 11-годишната Крисия, предизвиква истински фурор с участието си на престижния конкурс в руския град Ялта.
Повече подробности по темата четете във вестник
Свръхталантът на българската музика - 11-годишната Крисия, предизвиква истински фурор с участието си на престижния конкурс в руския град Ялта. Повече подробности по темата четете във вестник "България

Швейцария назначи дипломатическия ветеран Жак де Ватвил да разреши имиграционния спор с ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/08/13/2590051_shveicariia_naznachi_diplomaticheskiia_veteran_jak_de/?ref=rss


Дипломатът ветеран Жак де Ватвил беше избран да представлява Швейцария като основен преговарящ с Европейския съюз по въпросите за имиграцията, предаде "Ройтерс".

От февруари 2014 г. двете страни се опитват да разрешат безизходицата в преговорите – Швейцария се опитва да защити позитивния отговор на страната на референдум за въвеждането на квотна система, ограничаваща броя на чуждестранните работници, които годишно се заселват в страната. В същото време това искане се оказва в разрез...

Поставят под карантина всички животни в Рила

http://frognews.bg/news_96131/Postaviat-pod-karantina-vsichki-jivotni-v-Rila/

Местните власти в Рила наложиха карантина на всички животни, предназначени за дарение на Рилския манастир. От днес до 16 август в района ще бъде въведен денонощен пропускателен режим.

При въоръжения грабеж в банков клон в Добрич са отнети близо 2000 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=298419

При въоръжения грабеж в банков клон в Добрич са отнети 1990 лева, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Неизвестният извършител е откраднал парите около 13:00 ч. на 12 август чрез заплаха с огнестрелно оръжие, уточняват от областната дирекция.

Literarny noviny: Русия и Саудитска Арабия надхитриха САЩ в Близкия Изток

http://www.cross.bg/iztok-blizkiya-rysiya-1477056.html

/КРОСС/ Американската политика в Близкия Изток вече пета година, започвайки от „арабската пролет”, безславно гони няколко заека едновременно – САЩ обучават „умерени” сирийски бунтовници и се опитват да въвлекат Турция във войната против „Ислямска държава”, пише анализаторът на чешкия вестник Literarny noviny Тереза Спенцерова. Вашингтон претърпя фиаско: след две години опити и загубени милиони долари Пентагонът успя да пусне в Сирия малък брой бунтовници в състава на Нови сирийски сили (NSF), които после се оказаха в ръцете на сирийската клетка на Ал Кайда – „Фронт ан-Нусра. Турция обаче има други приоритети от САЩ – главен проблем за Анкара са кюрдите, които пък за американците са основен съюзник в региона. В резултат в Близкия Изток се оформи ново равновесие на силите в Близкия Изток между Русия, САЩ и Саудитска Арабия. Иранската агенция „Фарс” твърди, че руската страна е успяла да убеди саудитското ръководство, че борбата с ИД и всички терористични групировки е много важна за всички играчи в региона и да създадат заедно с Египет мощен триъгълник против тероризма. Анализаторът припомня съобщението на вестник „Ал Ахрам”, че Русия без участието на САЩ е уговорила среща на главите на специалните служби на Сирия и на Саудитска Арабия, където ще бъдат обсъдени по-нататъшните съвместни действия

Разград има нов областен управител

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/13/2590042_razgrad_ima_nov_oblasten_upravitel/?ref=rss


Правителството назначи Галина Георгиева-Маринова за областен управител на Разград. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Решението идва седмица след като предишният областен управител Петър Василев  катастрофира тежко със служебен автомобил. Кръвната му проба показа, че е шофирал с 3 промила алкохол в кръвта.

На негово място беше назначен временно изпълняващ длъжността, а през уикенда премиерът Бойко Борисов му пожела да оздравее, но обяви, че ГЕРБ сваля политическото си доверие от него.

Галина Георгиева-Маринова е магистър по финанси от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Заемала е поста заместник-областен управител на Разград в периода 2009-2013 г., допълват от Министерски съвет.

Решението на кабинета е прието неприсъствено.

Великобритания улеснява разрешителните за добив на шистов газ

http://www.mediapool.bg/velikobritaniya-ulesnyava-razreshitelnite-za-dobiv-na-shistov-gaz-news237908.html

Британското правителство ще натовари министъра за общностите и местната власт да одобрява пряко разрешителните за добив на шистов газ, съобщи Ройтерс. Така правото да се взема решение по този въпрос ще бъде отнето от местните политици, които през последните месеци блокираха работата по първите шистови газови находища във Великобритания, отбелязва агенцията. В края на юни представителите на местните власти в Северозападна Англия отхвърлиха две молби за осъществяване на хидравлично разбиване (фракинг) с мотива, че проектите ще бъдат прекалено шумни и ще увредят околната среда.   Новите правила, които влизат в сила незабавно, ще позволят правителството да се намесва в одобряването или отказа за разрешителни, а също така означава, че ще се дава приоритет на обжалванията, свързани с проекти за шистов газ.   Куадрила рисорсис (Cuadrilla Resources), чиито молби бяха отхвърлени през юни, вече е решила да обжалва отказа да получи разрешителни.   Правителството съобщи също така, че по-късно тази година ще представи предложения за създаване на суверенен фонд за приходите от добива на шистов газ.   Според някои оценки Великобритания разполага със съществени запаси от шистов газ, като правителството подкрепя разработването на тези резерви, за да компенсира намаляването на добива на петрол и газ от Северно море.   Напредъкът обаче е бавен заради съпротивата на местните жители и защитниците на околната среда. Някои се опасяват от замърсяване на подпочвените води с химикалите, които се използват при фракинга, а други се страхуват, че ще спаднат цените на имотите и ще се навреди на туризма.

Момиче намери златно кюлче в езеро в Алпите

http://offnews.bg/news/n_1/n_545757.html

16-годишно германско момиче е открило златно кюлче, докато е плувало в езеро в Алпите, съобщава "Индипендънт". Момичето е било на почивка на езерото Koenigssee - популярна туристическа дестинация, близо до гр. Берхтесгаден на границата с Австрия. То е намерило кюлчето на два метра дълбочина и го е предало на полицията. Златото е с тежест 500 гр., а полицията опитва да разбере как е попаднало в езерото. На мястото са се спуснали гмуркачи, които да огледат района за още злато или други находища, но такива не са открити.

Гърция праща спецчасти на остров Кос заради наплива на имигранти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4921417

Гърция изпрати два отряда от специалните части за борба с безредиците на остров Кос, а повече полицаи от съседните острови Родос и Сирос пристигнаха в подкрепление заради огромния наплив от бежанци, идващи с лодки от съседна Турция, предаде Ройтерс.
Атина засили сигурността на туристическия остров Кос в опитите си да се справи с наплива на бежанци.
Гърция изпрати два отряда от специалните части за борба с безредиците на остров Кос, а повече полицаи от съседните острови Родос и Сирос пристигнаха в подкрепление заради огромния наплив от бежанци, идващи с лодки от съседна Турция, предаде Ройтерс. Атина засили сигурността на туристическия остров Кос в опитите си да се справи с наплива на бежанци.

Галина Георгиева-Маринова е новият областен управител на Разград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4921464

Правителството назначи Галина Георгиева-Маринова за областен управител на Разград. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.
Тя е магистър по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.
Заемала е поста заместник-областен управител на Разград в периода 2009-2013 г.
Решението на кабинета е прието неприсъствено.
Правителството назначи Галина Георгиева-Маринова за областен управител на Разград. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Тя е магистър по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Заемала е поста заместник-областен управител на Разград в периода 2009-2013 г. Решението на кабинета е прието неприсъствено.

Галина Георгиева-Маринова е новият областен управител на Разград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4921451

Правителството назначи Галина Георгиева-Маринова за областен управител на Разград. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.
Тя е магистър по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.
Заемала е поста заместник-областен управител на Разград в периода 2009-2013 г.
Решението на кабинета е прието неприсъствено.
Правителството назначи Галина Георгиева-Маринова за областен управител на Разград. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Тя е магистър по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Заемала е поста заместник-областен управител на Разград в периода 2009-2013 г. Решението на кабинета е прието неприсъствено.

Петролът забави негативното си представяне

http://www.investor.bg/analizi/9/a/petrolyt-zabavi-negativnoto-si-predstaviane-200460/

Златото постигна завидни печалби по време на сесията в сряда и приключи пета поредна сесия на зелена територия

Борисов назначи нов управител на Разград

http://offnews.bg/news/n_1/n_545774.html

Галина Георгиева-Маринова е новият областен управител на Разград. Решението е взето от правителството неприсъствено днес.  Галина Маринова, която е член на ГЕРБ, е магистър по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Заемала е поста заместник-областен управител на Разград в периода 2009-2013 г. До смяната на губернаторите в Разград се стигна, след като премиерът Борисов отстранил Петър Василев, който катастрофира, шофирайки пиян. ГЕРБ свали доверието си от него.  "Пожелавам му да оживее и да бъде здрав, но на мига сваляме доверието от него”, коментира пред журналисти Борисов преди дни.  Към момента изпълняващ длъжността беше заместничката на Василев Нурие Црънгалова .

Вода пред къщата на Гяуров лекува рак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4921450

„Излекувах се от рак на отделителната система, а мъжът ми продължава да се бори с подаграта, но пристъпите му преминават бързо благодарение на водата, която се намира срещу къщата на Николай Гяуров във Велинград”. Тези думи на своята читателка цитира „България Днес” Димитрина Кюркчиева, която от почти година прави собствено лечение с полезната
„Излекувах се от рак на отделителната система, а мъжът ми продължава да се бори с подаграта, но пристъпите му преминават бързо благодарение на водата, която се намира срещу къщата на Николай Гяуров във Велинград”. Тези думи на своята читателка цитира „България Днес” Димитрина Кюркчиева, която от почти година прави собствено лечение с полезната

Крисия: Вдъхновението

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4921364

През лятото на 1994 г. Бог беше българин. Тогава футболният ни отбор начело с Христо Стоичков стана четвърти на Световното в САЩ. Есента на 2014 г. също беше българска. Тогава Крисия Тодорова в компанията на пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови извоюва второ място на детската “Евровизия” в Малта.
Когато Бог раздавал таланта,
През лятото на 1994 г. Бог беше българин. Тогава футболният ни отбор начело с Христо Стоичков стана четвърти на Световното в САЩ. Есента на 2014 г. също беше българска. Тогава Крисия Тодорова в компанията на пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови извоюва второ място на детската “Евровизия” в Малта. Когато Бог раздавал таланта,

Проф. Попконстантинов: Кладенецът в Плиска е един обикновен селски кладенец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4921445

Кладенецът в Плиска е един обикновен селски кладенец, заяви преподавателят във Великотърновския университет и носител на Хердерова награда през 2004 г. проф. Казимир Попконстантинов пред „Фокус“.
Той категорично отрече водата от кладенеца да е свещена.
„Кладенецът, който е адаптиран в Голямата базилика е обикновен селски кладенец,
Кладенецът в Плиска е един обикновен селски кладенец, заяви преподавателят във Великотърновския университет и носител на Хердерова награда през 2004 г. проф. Казимир Попконстантинов пред „Фокус“. Той категорично отрече водата от кладенеца да е свещена. „Кладенецът, който е адаптиран в Голямата базилика е обикновен селски кладенец,

И в община Свищов минават на воден режим

http://news.ibox.bg/news/id_88569576

Заради засушаването и силно намалелия дебит на водоизточниците,

Чисто нов кораб акостира във Варна (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=298415

Чисто нов кораб за генерални товари застана рано тази сутрин на 11-то кейово място на терминал „Варна – Изток“ в „Пристанище Варна“ ЕАД, научи Moreto.net. Кораб TRITON, плаващ под флага на Гибралтар, започва първото си плаване преди по-малко от месец, а варненското пристанище е сред първите, които посещава.

За петия рожден ден на Free Sofia Tour - пет безплатни разходки из София

http://www.cross.bg/sofiya-nedelya-radina-1477057.html

/КРОСС/По повод 5 години от създаването си Сдружение Free Sofia Tour организира пет безплатни обиколки на София, на български език, - всяка неделя от 13 август до 13 септември. Първата от тях, тази неделя, 16-и, ще започне в 10.30 от Съдебната палата. Желаещите не е нужно да се записват предвартелно, просто трябва да дойдат навреме на място. Инициативата бе открита с парти в One More Кино, а на финала ще бъдат засадени пет дръвчета пред Съделната палата.  Една от целите е подобряването на имиджа на България, признават екскурзоводите.  Първо и най-важно качество е човекът, който презентира София, да бъде усмихнат и позитивен. Имаме и критерии като организационни умения, познаване на историята, казва пред БНР председателят на сдружението Радина Петришка.  Едно от нещата, на което държим, е лично отношение на гида към всеки турист. Това добавя стойност, казва още Радина Петришка.      

Отлагат събарянето на незаконните къщи в ромската махала във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4921433

Кметът на район
Кметът на район "Младост" Христо Христов обяви, че събарянето на незаконните постройки в ромската махала "Максуда" ще се състои вероятно през следващата седмица. Преди дни самият Христов, а и кметът на Варна Иван Портних бяха обявили, че бутането на незаконните къщи ще стане през настоящата седмица.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/08/13/2590040_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от следобедната емисия:

- Полиция или нещатни сътрудници към МВР да бъдат разположени в Лесидрен, за да опазват реда в селото, призова кметът на селото.   - Почти всички пожари  от последните месеци са причинени от човешка немарливост, като най-често тръгват от запалено стърнище.    - Очаква се днес гръцкият парламент да...

Джон Поулсън осребрява инвестициите си в парцели в САЩ

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/djon-poulsyn-osrebriava-investiciite-si-v-parceli-v-sasht-200440/

Откакто достигнаха дъното си през 2009 г., цените на терените, подготвени за строителство, са скочили с 57%, сочат данните на консултантска компания

Мария Календерска: Не искам да ги съдя тези цигани, откраднали чашката на дядо Добри, но ме заболя сърцето

http://www.bnews.bg/article-140038

Но не мога да се събера в кожата си вече няколко часа, споделя във Фейсбук Мария Календерска след посещението си в храма Ал. Невски.

Водещ професионалист, в областта на перкутанната хирургия, у нас, за да консултира и оперира български пациенти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4921446

Medic Net International осигурява достъп на българските пациенти до висококвалифицирани европейски специалисти в различни области на медицината. При това без да напускат страната! Без да се налага да чакат с месеци.
Представяме Ви 
д-р Ернесто Пинторе, специалист в областта на ортопедията и травматологията.
Medic Net International осигурява достъп на българските пациенти до висококвалифицирани европейски специалисти в различни области на медицината. При това без да напускат страната! Без да се налага да чакат с месеци. Представяме Ви д-р Ернесто Пинторе, специалист в областта на ортопедията и травматологията.

Lenovo уволнява 10% от мениджърите си заради срив в продажбите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4921428

Lenovo ще съкрати 10% от мениджърите си, тъй като продажбите на мобилни телефони на Motorola паднаха с една трета, съобщава
Lenovo ще съкрати 10% от мениджърите си, тъй като продажбите на мобилни телефони на Motorola паднаха с една трета, съобщава "Ройтерс". Сериозният срив в приходите за първото фискално тримесечие на най-големия производител на компютри в света засилва съмненията дали купуването на западащата марка "Motorola" за 3 млрд. долара е било оправдано.

Държавата трябва да се преучреди, тази е опасна

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/08/13/2590027_durjavata_triabva_da_se_preuchredi_tazi_e_opasna/?ref=rss


 "Дневник" препечатва статията от блога на Николай Слатински. Оригиналното заглавие е "Преучредяване на държавата – чрез преформатиране и рестарт"

Нямам засега ясен отговор какво да се прави, но все повече си мисля, че се нуждаем от нещо, което е радикално по-различно от сегашния институционално-процедурен инструментариум, който напразно се опитва да реши важните проблеми на държавата, обществото и гражданите.

Всъщност какво става безпощадно ясно?

Първо,...

Водещ професионалист, в областта на перкутанната хирургия, у нас, за да консултира и оперира български пациенти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4921568

Medic Net International осигурява достъп на българските пациенти до висококвалифицирани европейски специалисти в различни области на медицината. При това без да напускат страната! Без да се налага да чакат с месеци.
Представяме Ви 
д-р Ернесто Пинторе, специалист в областта на ортопедията и травматологията.
Medic Net International осигурява достъп на българските пациенти до висококвалифицирани европейски специалисти в различни области на медицината. При това без да напускат страната! Без да се налага да чакат с месеци. Представяме Ви д-р Ернесто Пинторе, специалист в областта на ортопедията и травматологията.

В Казанлък се търсят над 60 учители, няма изискване за стаж

http://www.mediapool.bg/v-kazanlak-se-tarsyat-nad-60-uchiteli-nyama-iziskvane-za-stazh-news237907.html

Повече от 60 са свободните места за учители, възпитатели и персонал в сферата на образованието в област Стара Загора, голяма част от тях са за община Казанлък. Броят им е динамичен и всеки ден се променя, съобщи за БТА Татяна Димитрова, началник на Регионалния инспекторат по образованието. Завишеното търсене на учители се обяснява и с влезлите в сила промени в Кодекса за социалното осигуряване, които дават право на директорите да освободят учители, навършили пенсионна възраст. Застаряващите учители са сериозен проблем и тревога в системата на образованието, посочи Димитрова, според която огромен е броят на учителите над 55 години в училищата и процентът им се увеличава непрекъснато. На практика кадри има, но няма достатъчно желаещи за работа в училище, каза тя. Най-голямо е търсенето на начални учители и възпитатели, както и на преподаватели по специални дисциплини в сферата на строителството, икономиката, информационните технологии, общественото хранене. Търсят се и преподаватели по математика, физика, биология, психология, история, български език и литература и английски език, учители в предучилищна подготовка в детските градини на Казанлък. Там търсят и помощен персонал. Заради дефицита на учители, директорите в повечето случаи не са поставили изрични условия за стаж, като дават шанс на съвсем млади хора, току що завършили да кандидатстват за дадена позиция. Тринайсет са закритите паралелки, след завършен 7 клас за новата учебна година в област Стара Загора, по данни от инспектората. В цялата област 27 ще са професионалните и още толкова профилираните паралелки в гимназии и специализирани училища. 3180 по прогнозни данни са първолаците в областта, само с двама по-малко от миналата година. От тях 650 ще са в община Казанлък. През новата учебна година в област Стара Загора няма да има закрито училище, нито открито ново.

Чудна къщичка край Бургас на цената на гараж във Варна

http://petel.bg/CHudna-kashhichka-kray-Burgas-na-tsenata-na-garazh-vav-Varna__123165

Вече не е недостижима мечта за българина да притежава къща.  Цените на имотите край големи български градове бележат известен спад....

News Corp се свлече в зоната на загубите

http://www.investor.bg/medii/455/a/news-corp-se-svleche-v-zonata-na-zagubite--200444/

Медийната компания отчита загуба от 379 млн. долара заради разходите си за преструктуриране

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване