Нов биофилтър превръща урина в кристално чиста вода

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256863_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD

 На борда на Международната космическа станция (МКС) ще се проведе експеримент с метод за филтриране на вода, който използва аквапорини – миниатюрни каналчета в човешките и растителните клетки, които позволяват само на водните молекули да преминат през клетъчната мембрана, пише Discovery News. При наземните тестове аквапорините се справят със замърсяванията по-добре от филтриращите системи на орбиталната станция, които се базират на въглерод, посочва Майкъл Флин, учен от Националната космическа агенция на САЩ (NASA). „Ако отидем на Марс, там няма да има доставки“, посочва Флин. „Системата за производство на вода трябва да бъде изключително надеждна и да не се нуждае от резервни части.“
В момента астронавтите рецилират цялото количество вода в МКС, включително урината и изпаренията от дишането в малките каюти. В последните месеци обаче екипажът трябваше да спре пречистването заради неуспешните изстрелвания на товарни кораби, които забавиха доставката на нови филтри. 
Наред с това, учените от NASA са забелязали повишаване на нивото на нетоксичното съединение диетилфталат, което Флин описва като „миризма на нова кола“ от уплътнителите, лепилата, пластмасите и гумените части в космическата станция. Въпреки че това не носи опасност за човешкото здраве, проблемът е, че диетилфталатът би могъл да е показател за други потенциално вредни химикали във водната система.

Градоначалникът на Благоевград Камбитов: Младите хора са бъдещите кметове, министри и евродепутати

http://pik.bg/градоначалникът-на-благоевград-камбитов-младите-хора-са-бъдещите-кметове-министри-и-евроде-news390451.html

Градоначалникът на Благоевград Камбитов: Младите хора са бъдещите кметове, министри и евродепутати

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов и кметът на Пловдив на Иван Тотев представиха пред младежите от ГЕРБ добрия модел за местно самоуправление по време на Осмия летен университет на МГЕРБ във Варна, предаде пресцентърът на партията.

Според Атанас Камбитов ГЕРБ е най-здравият политически организъм, защото в партията има много млади хора, а именно младите хора са бъдещите кметове, министри и евродепутати. Кметът на Благоевград подчерта, че най-големия личен успех за него е създаването на добър екип. „Всеки един град е жив организъм със своята динамика, но, за да полагаме грижи за нашите жители, ние трябва да имаме добър екип“, заяви той. По думите му, именно хората са сърцето на града. „Ние, кметовете, трябва да имаме отношението и да се грижим за хората. За мен доверието между институции и хора е много важно“, заяви Камбитов. Атанас Камбитов подчерта, че най-видимият признак за спечеленото доверие на хората са резултатите от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. „Така разяснихме програмата, че хората да видят своята полза“, заяви кметът на Благоевград. Според него това е най-добрата програма в полза на хората. Камбитов поясни, че общината реализира проекти за подобряване на инфраструктурата. „Правим всичко възможно градът ни да придобие европейски вид“, категоричен бе Атанас Камбитов.

По думите на кмета на Пловдив Иван Тотев обмяната на опит между общините е от голямо значение за развитието на населените места. „Ние, кметовете от ГЕРБ, сме в постоянен контакт и черпим добри практики един от друг“, заяви той. Иван Тотев бе категоричен, че за да бъде успешен един кмет той трябва да полага постоянна грижа за хората. „Трябва да познаваш хората и да усещаш града“, подчерта Тотев. Той подчерта, че ГЕРБ е партията, която инвестира в младите хора. „Представители на МГЕРБ ще намерят мястото си в листите за общински съветници“, заяви Иван Тотев. Според Тотев Пенчо Малинов, който е общински съветник в Пловдив и член на Националният изпълнителен съвет на МГЕРБ, е прекрасен пример за реализирам млад мъж.

Петкова: Минната индустрия формира 5% от БВП на страната

http://business.actualno.com/Petkova-Minnata-industrija-formira-5-ot-BVP-na-stranata-news_492537.html

Минерално-суровинният отрасъл има ключово значение за развитието на българската енергетика. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на отбелязването на Деня на миньора и на честването на 50-та годишнина от създаването на българската минна компания "Асарел – Медет" АД, съобщават от пресцентъра на министерството. По нейните думи минната индустрия формира 5% от брутния вътрешен продукт на страната, осигурява заетост на над 24 000 души в сектора и създава условия за работа на

НАСА постави шестима души в изолация за една година в подготовка за мисия на Марс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256862_%D0%9D%D0%90%D0%A1%D0%90+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%

 Екип на НАСА бе настанен в намиращ се край неактивен хавайски вулкан купол, в който шестима души трябва да живеят в рамките на проект за симулиране на условията на живот на Марс, предаде ВВС.
Експериментът, който започна в петък и ще продължи една година, ще бъде най-дългият правен досега опит за изолиране на хора.
Шестчленният екип ще живее натясно под купола без свеж въздух, прясна храна или възможност за усамотение. При излизане от съоръжението хората ще трябва да обличат астронавтски костюми. Екипът се състои от френски астробиолог, германски физик и четирима американци – пилот, архитект, журналист и почволог.
Експериментът има за цел да симулира условията, при които биха живели хората по време на евентуална мисия на Марс. Експертите смятат, че възможната продължителност на подобна мисия е между 1 и 3 години.

Слънчево ще бъде и утре от Чесрноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=299908

През следващото денонощие времето ще се задържи почти без промяна. През нощта ще бъде ясно, а през деня слънчево, след обяд и горещо. Ще духа слаб, в Източна България временно до умерен североизточен вятър. Максимални температури, в повечето места, между 31° и 36 °.

Гергов: Отивам на балотаж с Тотев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949926

Аз ще съм кандидат-кметът на Пловдив, който ще отиде на балотаж с Иван Тотев. Това заяви преди минути пред журналисти градският и областен лидер на БСП Георги Гергов, който влиза в битката за местните избори, след като получи доверието на 143-ма делегати на провеждащата се днес партийна конференция.
Аз ще съм кандидат-кметът на Пловдив, който ще отиде на балотаж с Иван Тотев. Това заяви преди минути пред журналисти градският и областен лидер на БСП Георги Гергов, който влиза в битката за местните избори, след като получи доверието на 143-ма делегати на провеждащата се днес партийна конференция.

Харесва ли ви да се къпете сред боклуци?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256861_%D0%A5%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%3F

 В разгара на актуалния летен сезон санитарните власти обявиха морската вода в курорта "Лозенец" за замърсена с опасни бактерии и забраниха къпането в нея. Поради същата причина миналата година забрана за къпане имаше на "Офицерския плаж" във Варна - и то два пъти в рамките на един сезон. Навремето след повторното отваряне на варненския плаж, тогавашният зам.-министър на икономиката и туризма, сегашният кмет на града и бившият областен управител демонстративно пиха вода от морето (само че на плажа "Буните"), за да убедят туристите, че опасност за здравето им няма. Въпреки това в социалните мрежи българите не спряха да пишат за "кафяви морски облаци" и "фестивали на ароматите".

По актуални данни на Районната здравна инспекция в Бургас, сега силно замърсени с бактерии на кубичен сантиметър вода са почти всички масови плажове по Южното крайбрежие, част от плажовете на Слънчев бряг и всички около столицата на "Аполония" Созопол. Кметът на община Царево Георги Лапчев откровено призна в медиите, че "проблемът с пречистването на водите е проблем на цялото ни крайбрежие" и дори се оплака, че Лозенец се е превърнал в "изкупителна жертва на българското Черноморие".

Бизнесът или здравето?

В началото на тазгодишния летен сезон Европейската агенция по околната среда обяви в годишния си доклад (вярно, с данни от 2014-та ), че качеството на водата в 69 от 94-те проверени български плажове е отлично. В останалите водата била с "добро" или "много добро" качество. Въпреки високите оценки, в края на юли 2015 здравните власти от Бургас констатираха в морето край Лозенец "наличието на органично замърсяване с битово-фекален характер".

"Нищо ново под слънцето! Наблюдавам ситуацията от 20 години и всяко лято тя се повтаря в Ахтопол, Приморско и Китен. Да не говорим, че в Синеморец въобще няма пречиствателна станция", казва с огорчение д-р Румен Янков, общопрактикуващ лекар в района. "Защо хотелиерите и бизнесът не дадат пари за построяването на модулна пречиствателна станция в Лозенец, вместо пукащият се по шевовете от хора курорт да ползва построената преди 30 години? Има такива модулни станции - колкото повече се увеличава броят на курортистите, толкова повече модули могат да прибавят към нея. Инвеститорите влагат огромни средства в луксозни хотели и заведения, но за инфраструктура и пречиствателни съоръжения пари нямат! Искат само да печелят, а през целия сезон аз трябва да лекувам всякакви вирусни заболявания!", възмущава се лекарят.

"Ако се сложат на кантар здравето на хората и интересите на курортния бизнес, безспорно предимство има опазването на човешкото здраве, в това няма съмнение!", казва проф.д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. В отговор на твърденията на нейни колеги за характерни "летни грипове" в района тя уточнява, че такава болест няма. "Грипът е един, той е есенно-зимен и се предизвиква от грипни вируси. Всяко лято обаче в южноевропейските държави, подобно на България, се появяват определен брой сезонни чревни и вирусни инфекции, като се наблюдават пикове на гастроентероколити, салмонелози и други подобни неразположения. За тези географски райони е характерна лятната сезонност на заболяванията", казва проф. Кожухарова. Тя посочва, че през летните месеци в България боледуват общо взето всички. "Може и в София да се хване някой от летните вируси. Струпването на много хора на едно място обаче, особено при по-лоша хигиена, обикновено спомага за увеличаване на заболяванията", отбелязва лекарката.

Черно море често става "кафяво"

Проф. д-р Кожухарова уточнява, че в момента в България няма епидемия или масови заболявания. "Изследването на водата е едно, диагностицирането на заболяване е съвсем друго, още повече, че става въпрос за различни видове микроорганизми. Когато се регистрират големи взривове от такива ефекти, те се съобщават официално от Световната здравна организация и се следят от системата на ЕК за епидемиологичен надзор, в която всички членки на ЕС, в това число и България, подават данни. Става въпрос за Европейския център за превенция и контрол на болестите, който макар и с известно закъснение, публикува броя на засегнатите от наблюдаваните от него заболявания", уточнява проф. Кожухарова.

"Специална химическа атака" срещу България?

И докато епидемиолози, общинари, бизнесмени, маркетинг специалисти и здравни организации умуват над причините за ежегодните "кафяви облаци" в българското море, лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров даде своето "експертно" политическо обяснение. От екрана на своята партийна телевизия той определи замърсяванията като "специална химическа атака на НАТО", което пуснало в любимия на софиянци плаж "Лозенец" "някакви фекалии, може би", пренесени, естествено, "с военни цистерни." Стратегическата цел на "атаката" била да бъдат прогонени от България руските туристи.

За съжаление в България все ще се намерят хора, които да повярват дори и на това обяснение.

4-км опашка на ГКПП-Маказа, препоръчват другите изходи към Гърция

http://news.ibox.bg/news/id_894403554

Може да се насочите към "Капитан Петко Войвода", Ивайловград", Златоград", "Илинден"

Изумлението на янкито

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256860_%D0%98%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%BE

 Част от медиите в България всеки път, когато официален представител на американското посолство даде изявление, го цитират така, все едно са получили възможност за пряка телефонна линия със самия Господ Бог и неговата небесна канцелария. И като почнат да валят едни заглавия за това как САЩ ни критикуват за лоша борба с корупцията, като се заточат едни сапунени текстове как пратените дипломати у нас леят крокодилски сълзи за липсата на справедливост - човек просто чувства как мозъчните му клетки умират в знак на протест срещу такова слагачество.

Същото стана тези дни с отразяването на телевизионните изяви на временно управляващия посолството на САЩ у нас Родерик Мур. Дипломатът, в едно доста недипломатично интервю, влезе в любимата поза на американците напоследък - раздавач на акъл. Негово превъзходителство по неволя обяви, че бил изумен от "истерията" около американските оръжия, които започнаха да пристигат у нас.

Ти да видиш. Не стига, че погазват националния суверинитет на България, но и се засягат, че местните аборигени скърцат със зъби. А и Родерик Мур трябва добре да си провери преводачите в посолството - основното недоволство на хората идва от това, че властта ги третира като идиоти и ги лъже най-грубо за своите действия. Само за последните три месеца станаха ясни неща, които в друга страна щяха да завършат с оставката на правителството. Като, например, това, че американците изпитват оръжия на полигона в Анево, с които въоръжават "умерената" сирийска опозиция. После от американския министър на отбраната научихме, че има идея за разполагането на оръжия у нас. През това време министърът на отбраната Николай Ненчев предпочиташе да кара хората от собствената си партия да пишат декларации как Путин се страхува от него, вместо да излезе пред хората и да им обясни какво точно се случва.

Дори за самото пристигане на оръжията пак не научихме от българските власти, а от чуждата преса. Така че американският дипломат няма право на изумление. След като властта постоянно ни лъже, няма как да има рационален или неистеричен дебат. За едно нещо Родерик Мур е прав - че "това  не се случва без съгласието на властите", каза той и трябва да се съгласим с него.

Но тогава дали тази власт е българска? Или ни управляват хора, които се чувстват чиновници на външен интерес? Това е въпрос, който няма да срещнете в медиите, които слюноотделят възторжено пред всяко изявление от американското посолство. Но дебатът в България покрай оръжието достигна високи тонове, защото никой вече няма доверие на американците. Назначеният от тях елит у нас предизвиква тази криза на доверие. Гледайки слугите, просто няма как да одобрим господарите. Толкова е простичко. 

Дори американските дипломати би трябвало да го разберат.

Дума




80-годишна загина, други две жени тежко ранени на магистрала Тракия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949919

80-годишна жена загина, а нейната дъщеря на 63 г. и още една тяхна спътничка са тежко ранени при самостоятелна катастрофа на магистрала Тракия, научи 24 часа. Инцидентът е станал при напускане на магистралата и навлизане в разклона за карнобатското село Екзарх Антимово.  По данни на КАТ Бургас пътното произшествие е на 324-я километър от
80-годишна жена загина, а нейната дъщеря на 63 г. и още една тяхна спътничка са тежко ранени при самостоятелна катастрофа на магистрала Тракия, научи 24 часа. Инцидентът е станал при напускане на магистралата и навлизане в разклона за карнобатското село Екзарх Антимово. По данни на КАТ Бургас пътното произшествие е на 324-я километър от

Жена е загинала, а друга е в тежко състояние след катастрофата на „Тракия”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4949922

Възрастна жена е починала при катастрофата по АМ „Тракия”. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас дежурният в ОД на МВР-Бургас. Автомобилът е катастрофирал самостоятелно.  Водачката на автомобила, 63-годишна жена, е в тежко състояние, с контузия на крака. 80-годишната майка на водачката е загинала при катастрофата. Инцидентът е станал на 325 км.
Възрастна жена е починала при катастрофата по АМ „Тракия”. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас дежурният в ОД на МВР-Бургас. Автомобилът е катастрофирал самостоятелно. Водачката на автомобила, 63-годишна жена, е в тежко състояние, с контузия на крака. 80-годишната майка на водачката е загинала при катастрофата. Инцидентът е станал на 325 км.

Египет осъди журналисти на "Ал Джазира" на три години затвор

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/29/2599857_egipet_osudi_jurnalisti_na_al_djazira_na_tri_godini/?ref=rss


Съд в Египет осъди трима журналисти на три години затвор при строг режим по обвинение в разпространение на невярна информация в събота във връзка с тяхната работа за телевизия "Ал Джазира".

Австралиецът Питър Грест, канадецът от египетски произход Мохамед Фахми и египетският гражданин Бахер Мохамед получиха присъдите за разпространение на неверни новини и подкрепа за забранената ислямистка организация "Мюсюлмански братя".

Фахми и Мохамед присъстваха в съда, а Грест беше...

Джулиан Асанж живее в стрес, опасява се от атака на ЦРУ

http://petel.bg/Dzhulian-Asanzh-zhivee-v-stres--opasyava-se-ot-ataka-na-TSRU__124904

Основателят на сайта WikiLeaks Джулиан Асанж, който от три години се укрива на територията на посолството на Еквадор в Лондон, се опасява от...

Човешка небрежност най-вероятно е причинила големия пожар край Кочериново

http://petel.bg/CHoveshka-nebrezhnost-nay-veroyatno-e-prichinila-golemiya-pozhar-kray-Kocherinovo__124902

30 служители на Югозападното държавно предприятие участват в гасенето на горски пожар, възникнал в ранните следобедни часове днес край...

Изоставен мъж тръгнал да се самоубива със скок от втория етаж

http://petel.bg/Izostaven-mazh-tragnal-da-se-samoubiva-sas-skok-ot-vtoriya-etazh__124908

Снимка: Булфото архив 30-годишният Митко Милчев от Ивайловград е направил опит за самоубийство,  съобщи Блиц, позовавайки се на...

Автобус блъсна кола на БНТ. Журналист: Поне сме живи и здрави

http://petel.bg/Avtobus-blasna-kola-na-BNT--ZHurnalist--Pone-sme-zhivi-i-zdravi__124906

Снимка: Фейсбук Кола на Българската национална телевизия е катастрофирала, става ясно от публикация в социалната мрежа Фейсбук. От...

Холандецът от кокаиновия комбайн се изпарил

http://petel.bg/Holandetsat-ot-kokainoviya-kombayn-se-izparil__124903

Един от съучастниците в крупната контрабанда на близо 60 кг кокаин с комбайн втора употреба е изчезнал и е обявен за местно издирване,...

Ботев и Черно море не успяха да си вкарат гол през първото полувреме

http://petel.bg/Botev-i-CHerno-more-ne-uspyaha-da-si-vkarat-gol-prez-parvoto-poluvreme__124896

Снимка: Булфото архив Ботев и Черно море не успяха да си вкарат гол през първото полувреме на мача от седмия кръг на "А" група. В състава...

Цигански бунт блокира една от най-натоварените европейски магистрали във Франция

http://www.moreto.net/novini.php?n=299918

Късно снощи една от най-оживените европейски магистрали - А1, която през август е особено натоварена заради отпуските, е била затворена в двете направления от цигани, съобщава Figaro и описва случващото се като сюрреалистична сцена.

Кметът Даниел Панов инспектира ремонтите на зали на стадион "Ивайло"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949906

Кметът на Велико Търново Даниел Панов огледа как върви реконструкцията на южните спортни зали на стадион
Кметът на Велико Търново Даниел Панов огледа как върви реконструкцията на южните спортни зали на стадион "Ивайло". Заедно с директора на общинското предприятие "Спортни имоти" Петко Павлов той провери работата на изпълнителите по всички пет обекта на спортното съоръжение. До момента са готови три от големите зали - по художествена гимнастика,

Прокуратурата поиска едномесечно задържане на арестуваните в Австрия българи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4949914

Унгарската прокуратура поиска едномесечно задържане на тримата българи и афганистанеца, които бяха арестувани за смъртта на над 70 мигранти, предаде AFP, съобщава Фокус. 
Според прокуратурата едномесечният арест ще е достатъчен за хвърляне на повече светлина върху трагедията. Двама от задържаните са на около 30 години,
Унгарската прокуратура поиска едномесечно задържане на тримата българи и афганистанеца, които бяха арестувани за смъртта на над 70 мигранти, предаде AFP, съобщава Фокус.  Според прокуратурата едномесечният арест ще е достатъчен за хвърляне на повече светлина върху трагедията. Двама от задържаните са на около 30 години,

Прокуратурата поиска едномесечно задържане на арестуваните в Австрия българи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949911

Унгарската прокуратура поиска едномесечно задържане на тримата българи и афганистанеца, които бяха арестувани за смъртта на над 70 мигранти, предаде AFP, съобщава Фокус. 
Според прокуратурата едномесечният арест ще е достатъчен за хвърляне на повече светлина върху трагедията. Двама от задържаните са на около 30 години,
Унгарската прокуратура поиска едномесечно задържане на тримата българи и афганистанеца, които бяха арестувани за смъртта на над 70 мигранти, предаде AFP, съобщава Фокус.  Според прокуратурата едномесечният арест ще е достатъчен за хвърляне на повече светлина върху трагедията. Двама от задържаните са на около 30 години,

AFP: Унгарската прокуратура поиска едномесечно задържане на арестуваните в Австрия българи

http://www.cross.bg/smurtta-poiska-prokyratyra-1478835.html

/КРОСС/ Унгарската прокуратура поиска едномесечно задържане на тримата българи и афганистанеца, които бяха арестувани за смъртта на 71 мигранти, предаде AFP. Според прокуратурата едномесечният арест ще е достатъчен за хвърляне на повече светлина върху трагедията. Двама от задържаните са на около 30 години, а другите двама - на около 50. Те са заподозрени за смъртта на 59 мъже, осем жени и четири деца, за които се предполага, че са бягащи от войната в родината си сирийци. Най-вероятно жертвите са се задушили в камиона, който бе намерен на отбивка край магистрала в Източна Австрия, близо до границата с Унгария.

Жесток удар на Тракия, загина възрастна жена!

http://www.bnews.bg/article-140818

Възрастни майка и дъщеря и тяхна спътничка катастрофираха тежко на Тракия.

Армията изхарчила почти 312 хил. лева за гасене на пожари

http://www.mediapool.bg/armiyata-izharchila-pochti-312-hil-leva-za-gasene-na-pozhari-news238600.html

От бюджета на армията са похарчени 311 984 лева за гасене на пожари само за периода от 23 юли до 7 август, показват данните на военното министерство, но сумата ще се увеличи, защото към тях ще се добавят и пожарите край Драгоман и Брезник, в които армията също помагаше с техника и хора, съобщи БГНЕС. От Военновъздушните ни сили са използвали руските хеликоптери МИ 17. За борба с огнената стихия в Рила например, която беше сред най-големите това лято, екипажите от ВВС участвали с два вертолета в продължение на 4 дни, за което време прелетели 54 часа и 14 минути. Заради трудния терен тази година именно пожарът в Рила беше най-голямото предизвикателство за пилотите на вертолетите. Базата, в която са машините е в Крумово, край Пловдив. От 6 хеликоптера Ми 17 могат да се използват две машини, останалите имат нужда от ремонт и нови резервни части, средства за които все още не е съобщено да се отпускат.

Аштън Итън прибра 100 000 долара за рекорд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949909

Американецът Аштън Итън стана първият атлет в Пекин, който спечели специалната премия от 100 000 долара за световен рекорд. Той спечели десетобоя с 9045 точки, като подобри досегашното си постижение от 9038 точки, поставено през 2012 г.
Отделно Итън прибира и 60 000 долара за първото място. Съпругата му Бриан стана втора на седмобой в Пекин и бе
Американецът Аштън Итън стана първият атлет в Пекин, който спечели специалната премия от 100 000 долара за световен рекорд. Той спечели десетобоя с 9045 точки, като подобри досегашното си постижение от 9038 точки, поставено през 2012 г. Отделно Итън прибира и 60 000 долара за първото място. Съпругата му Бриан стана втора на седмобой в Пекин и бе

Бареков до премиера Борисов: Яне Янев злепоставя името ви и българските институции

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949897

Отрито писмо до премиера Бойко Борисов изпрати лидерът на
Отрито писмо до премиера Бойко Борисов изпрати лидерът на "България без цензура", евродепутатът Николай Бареков. В него се казва, че Яне Янев злепоставя името на министър-председателя.  Ето какво пише той в откритото си писмо: Открито писмо до министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов от Николай Бареков,

Оспорвани финали на летните Университетски игри в Камчия

http://www.moreto.net/novini.php?n=299916

Изключително оспорвани и атрактивни бяха финалните срещи в отделните дисциплини, играли се последните два дни от летните Университетски игри в Камчия, съобщава Facebook страницата - Асоциация за университетски спорт „Академик“. Драматичната футболна среща между отборите на Лесотехнически и Технически университет, с червен картон и много гореща подкрепа от страна на публиката, в крайна сметка завърши с 1:0 в полза на ТУ - София.

Георги Гергов е кандидатът на БСП за кмет на Пловдив

http://www.mediapool.bg/georgi-gergov-e-kandidatat-na-bsp-za-kmet-na-plovdiv-news238599.html

Георги Гергов е кандидатът за кмет на Пловдив от БСП. Това реши висшият партиен форум на пловдивските социалисти в събота, съобщи БГНЕС. Делегатите застанаха зад своя лидер в явен вот. 143 гласа получи председателят на БСП в Пловдив и областта. За другия кандидат - доц. Кирчо Атанасов гласуваха 32-ма делегати на форума. Останалите трима номинирани се оттеглиха преди провеждането на вота. ”Аз съм от хората, които изповядват максимата: ”Трудното днес, невъзможното утре”, заяви Гергов и декларира категорично своята цел: ”Да бие!”. Той подчерта, че влиза в предизборната надпревара със собственото си лице, без да щади сили и с увереност, че това ще донесе позитиви за БСП. "Не съм страхливец и не съм за отстрел", заяви Гергов.  

Мо Фара с нов триумф на 5000 и 10 000 м.

http://offnews.bg/news/n_1/n_552446.html

Мо Фара стана първият атлет в историята с три поредни световни дубъла на 5000 и 10 000 метра на планетарни шампионати. 32-годишният сомалиец с британско гражданство спечели състезанието на 5000 м на Световното първенство в Пекин с време 13:50.38 мин. Миналата седмица той спечели златото и на 10 000 м. Фара е също така и актуалният олимпийски и европейски шампион на 5000 и 10 000 метра. Мо Фара тръгна най-отзад на колоната днес и не бързаше с атаките до 3-ия км, когато се придвижи по-напред. В последната обиколка британецът се опита да натисне, но кениецът Галеб Мванганги Ндику не се даде без бой. Във финалните метри обаче Фара беше безапелационен и кениецът трябваше да се задоволи със среброто с 13:51.75 мин. Сребърният медалист от Москва 2013 Хагос Гебриует (Етиопия) този път се класира трети с 13:51.86 мин.

Г. Гергов срещу Тотев и Сл. Атанасов за кмет на Пловдив

http://frognews.bg/news_96916/G-Gergov-sreshtu-Totev-i-Sl-Atanasov-za-kmet-na-Plovdiv/

Партийна конференция на БСП издигна Георги Гергов за кандидат за кмет на Пловдив. Той бе с най-много номинации от първичните структури - 64, следван от председателят на групата общински съветници на БСП в града и директор на Английската гимназия Николай Радев с 40 номинации.

Горанов очаква да бъдат върнати 30- 35% от парите в КТБ, останалото е похабено

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/08/29/2599856_goranov_ochakva_da_budat_vurnati_30-_35_ot_parite_v/?ref=rss


Министърът на финансите Владислав Горанов очаква държавата да успее да върне около 30 - 35% от парите, изчезнали във фалиралата  КТБ, какъвто е средният процент в други държави. В интервю, публикувано в днешния брой на седмичника "Капитал", министърът посочва, че част от липсите в КТБ не са свързани с кражба на активи, а с похабяването им в множество проекти, между които футболни клубове, медийни проекти, политически партии.

"Тези пари не са инвестирани, за да им се намери връзката и...

Утре времето се задържа топло, максималните температури ще бъдат между 31° и 36°

http://petel.bg/Utre-vremeto-se-zadarzha-toplo--maksimalnite-temperaturi-shhe-badat-mezhdu-31---i-36--__124900

Снимка: Булфото архив Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за август и през деня ще се задържи почти без промяна. През...

Феномен! Кирил Николов-Дизела постави невероятен рекорд на Ком - Емине

http://petel.bg/Fenomen--Kiril-Nikolov-Dizela-postavi-neveroyaten-rekord-na-Kom---Emine-__124901

Снимка: Булфото архив Екстремният бегач Кирил Николов влезе в историята. Дизела постави невероятен рекорд по преминаването на 600-те...

Целулоза над 50 грама няма допълнителна полза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949893


Перфектното съотношение неразтворими - разтворими фибри е 3:1, прави ни здрави
Фибрите са едно нещо, което е нищо по отношение на хранителни вещества, а диетолозите започват и завършват съветите си към модерния човек с препоръка непременно да присъстват в храната му.
Тези влакнини се откриват в растителните храни.
Перфектното съотношение неразтворими - разтворими фибри е 3:1, прави ни здрави Фибрите са едно нещо, което е нищо по отношение на хранителни вещества, а диетолозите започват и завършват съветите си към модерния човек с препоръка непременно да присъстват в храната му. Тези влакнини се откриват в растителните храни.

Демирева раздели 9-о място във финала на скок височина, рускиня взе златото

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/29/2599855_demireva_razdeli_9-o_miasto_vuv_finala_na_skok/?ref=rss


Мирела Демирева раздели девето място във финала на скок височина на световното първенство в Пекин, а рускинята Мария Кучина спечели титлата и донесе втори златен медал за Русия от шампионата.  

25-годишната българка преодоля 188 сантиметра от първия си опит, но след това направи три неуспешни на 192 сантиметра. Същото направиха Ана Шимич от Хърватия и Светлана Радзивил от Узбекистан. 

По-назад от трите останаха само Дорийн Амата от Нигерия и Ливърн Спенсър от Сейнт Лусия,...

Бареков до премиера Борисов: Яне Янев злепоставя името ви и българските институции

http://pik.bg/бареков-до-премиера-борисов-яне-янев-злепоставя-името-ви-и-българските-институции-news390431.html

Бареков до премиера Борисов: Яне Янев злепоставя името ви и българските институции

Отрито писмо до премиера Бойко Борисов изпрати лидерът на "България без цензура", евродепутатът Николай Бареков. В него се казва, че Яне Янев злепоставя името на министър-председателя. Пред ПИК Николай Бареков днес каза, че настоява Борисов да уволни съветника си Яне Янев и че ще подаде сигнал срещу него до главния прокурор Сотир Цацаров (виж в "Още по темата").

Ето какво пише той в откритото си писмо:

Открито писмо до министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов от Николай Бареков, член на Европейския парламент, член на ръководството на парламентарната група на Европейските консерватори и реформисти

 Г- н Министър-председател, 

 Вчера лице, което представлява Вашата институция, в случая Вашият съветник г-н Яне Янев, използва медия, обслужваща Вас (Медиапул), за да изрече недопустими, противозаконни и безумни твърдения и напътствия към независимата съдебна система с цел да бъда оклеветен, опозорен и ликвидиран като Ваш единствен и пряк политически опонент включително и „отзован“ и осъден от прокуратурата, каквото и да означава това безумие.

 Вашият съветник в качеството си на висш служител в Министерски съвет, занимаващ се с корупционните въпроси, постави срок на независимата съдебна система, в случая прокуратурата, и ултиматум аз да бъда подведен под съдебна отговорност до края на предизборната кампания за кметове и общински съветници (края на месец октомври).

Допускам, че Вие не сте наясно с въпросните изпълнения на Вашия съветник, но те злепоставят Вашето име, институциите в Република България, както и допускат основателното съмнение за, че Вие упражнявате контрол върху прокуратурата и българския съд.

Вашият съветник дори предложи да бъда „отзован“ от ЕП. Подобен термин не съществува в правния мир нито на Република България, нито в европейското законодателство. 

 По същество, думите на Вашия съветник Яне Янев представляват директна заплаха към мен в качеството ми на европейски депутат и лидер на българска партия, рекет, шантаж и търговия с влияние с поверената Ви от парламента институция. 

 Този казус в понеделник в 9 сутринта ще бъде отнесен до главния прокурор на Република  България. 

Въпросът е само eдин – Вие стоите ли зад Яне Янев, неговият рекет и търговия с влияние спрямо мен или той доброволно и в лично качество нарушава Конституцията на  Република България, която категорично пази разделението на властите и не допуска вмешателство  на изпълнителната власт спрямо съдебната?

Г-н Борисов, наясно съм, че лицето Яне Янев си „купи“ поста Ваш съветник за индулгенция  и политически чадър с клеветите и сигналите, с които заля българската прокуратура и медиите миналото лято и беше основно острие на олигархията и статуквото спрямо мен и моята партия. Преди 4 години това лице щеше да Ви уволнява, а сега Вие си го назначихте, за да омаскарява опозицията, към която Вие проявявате ту необяснимо благоразположение, ту типичната за българските нрави нетърпимост.

 Настоявам още в понеделник Вие да уволните и дори да поискате преди това оставката на Вашия съветник, заради изключителната му арогантност, глупост и себичност при погазване на законите на Република България. Думите на Яне Янев хвърлят огромна сянка на съмнение върху начина, по който се упражнява изпълнителната власт в България.

 Ако целта на т.н „съдебната реформа“ е Министерски съвет да нарежда на прокуратурата саморазправа с опозицията, то явно сте я постигнали още преди реформата да е факт.

 Ударите под кръста срещу мен и моята партия започнаха от Вашите послушници и обслужващи Ви журналисти от момента, в който спечелих 11% на европейските избори в се превърнах в първостепенна заплаха за статуквото.

 Защо, г-н Борисов, никой от Вас (нито Вие, нито Вашите съветници) не реагираха, когато олигархията превърна дейността на парламента в търговия на дребно и купи моите депутати, а сега Вашите копои, насъскано ясно от кого, са готови да ме атакуват брутално с всички непозволени от закона средства. Това ли е хигиената във вашия МС?

 Ако Вие не вземете незабавните мерки срещу лицето Яне Янев и той не бъде уволнен, още следващата седмица казусът с неговото погазване на закона, ще бъде отнесен от мен до Европейския парламент, Европейската комисия и всички институции, които упражняват мониторинг върху натиска на политиците спрямо съдебната система. По същество нарушаването на закона от Вашия съветник представлява нарушаване на закона от Вас като премиер.

П.С. И една информация, вероятно убягнала от зоркия Ви поглед. Г-н Борисов, безразлично ли Ви е, че Вашият съветник редовно чакаше пред кабинета на Цветан Василев в сградата на КТБ, намираща се на площад Гарибалди в периода 2009 - 2013 година?       Това е точното времето, в което той щеше да Ви уволнява нееднократно. Както лично аз, така и мнозина посетители и служители на банката са забелязвали странното поведение на Яне Янев, който често беше редовен посетител на председателя на Надзорния съвет Цветан Василев, често и в компанията на други „изтъкнати общественици“. В този период Вашият съветник в борбата с корупцията си е тръгвал с обемни и не чак толкова обемни бели пликове от сградата на Гарибалди и кабинета на  кабинета на Василев, а сега този същият човек е Ваш душеприказчик по темата КТБ и други болезнени за Вашето управление теми.

 За горното Ви гарантирам, че ще бъде описано в сигнала до главния прокурор,  що за хигиеничен политик заема висш пост във Вашето правителство. 

Средновековни турнири и сражения на Царевец в уникален фест

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949882

Демонстрационни бойни турнири и сражения огласят Царевец, където продължава фестивала
Демонстрационни бойни турнири и сражения огласят Царевец, където продължава фестивала "Средновековна България". Третото издание на атрактивното събитие потапя посетителите в бита, забавленията и занаятите от Второто Българско царство. Инициатор и организатор на фестивала е Община Велико Търново. Събитието е част от програмата за Националните

Тежка катастрофа на Тракия, кола изгоря напълно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949886

Тежка катастрофа е станала на автомагистрала Тракия преди минути, съобщава
Тежка катастрофа е станала на автомагистрала Тракия преди минути, съобщава "Марица". Инцидентът се е случил на 36-ия километър от Бургас-София. Единият от автомобилите е напълно изгорял, а другият е в ужасяващо състояние. На място има полицейски коли, пожарна и линейки. Очаквайте

Тежка катастрофа на Тракия, кола изгоря напълно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4949889

Тежка катастрофа е станала на автомагистрала Тракия преди минути, съобщава "Марица". Инцидентът се е случил на 36-ия километър от Бургас-София. Единият от автомобилите е напълно изгорял, а другият е в ужасяващо състояние.
На място има полицейски коли, пожарна и линейки.
Очаквайте
Тежка катастрофа е станала на автомагистрала Тракия преди минути, съобщава "Марица". Инцидентът се е случил на 36-ия километър от Бургас-София. Единият от автомобилите е напълно изгорял, а другият е в ужасяващо състояние. На място има полицейски коли, пожарна и линейки. Очаквайте

Бареков поиска Борисов да уволни Янев

http://politics.actualno.com/Barekov-poiska-Borisov-da-uvolni-Janev-news_492535.html

Лидерът на "България без цензура" и евродепутат Николай Бареков изпрати открито писмо до премиера Бойко Борисов. В него се казва, че Яне Янев злепоставя името на министър-председателя. По-рано днес Николай Бареков заяви, че настоява Борисов да уволни съветника си Яне Янев и че ще подаде сигнал срещу него до главния прокурор Сотир Цацаров. Ето какво пише той в откритото си писмо: Открито писмо до министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов от Николай Бареков, член на Европейск

Мирела Демирева завърши девета в Пекин

http://www.bnews.bg/article-140816

Българката се справи единствено с началната височина от 1.88 м, която преодоля от първи опит.

БСП издигна Георги Гергов за кмет на Пловдив

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/29/2599850_bsp_izdigna_georgi_gergov_za_kmet_na_plovdiv/?ref=rss

Партийна конференция на БСП издигна Георги Гергов за кандидат за кмет на Пловдив, предаде БНР.

Гергов бе с най-много номинации от първичните структури - 64, следван от председателят на групата общински съветници на БСП в града и директор на Английската гимназия Николай Радев с 40 номинации.

Бившият заместник-министър на образованието и дългогодишен директор на Математическата гимназия Кирчо Атанасов бе издигнат от шест основни организации. С по две номинации бяха общинската съветничка и управител на СПА център Новотел - Пловдив Минка Сърнешка и инж. Петър Бояджиев.

Председателят на БСП в Пловдив и областта получи 143 гласа. За доц. Кирчо Атанасов гласуваха 32-ма делегати на форума. Останалите трима номинирани - общинският съветник и директор на Езикова гимназия Пловдив Николай Радев, общинската съветничка Минка Сърнешка и бившият управител на ВиК Пловдив Петър Бояджиев, се оттеглиха преди провеждането на вота.

В края на ноември, след резултатите от парламентарните избори, Гергов подаде оставка като председател на градската структура на БСП в Пловдив, но бе избран отново за тази позиция през декември.

"За мен специално, лично щеше да е по-добре да не съм избран, но в крайна сметка като дискусия на конференцията и като общо мнение е, че трябва да си довърша работата и аз смятам, че БСП има основание. Хората бяха разумни. Накрая прецениха правилния ход, че в този момент подмяната на председателя няма да донесе нещо добро за БСП", коментира тогава Гергов.

Останалите претенденти за кметския пост в Пловдив са досегашният кмет Иван Тотев от ГЕРБ, напусналият ГЕРБ и подкрепен от Реформаторския блок депутат Здравко Димитров, лидерът на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева и бившият кмет и настоящ депутат от Патриотичния фронт Славчо Атанасов.

Километрични опашки се извиха на граничните пунктове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/29/2599849_kilometrichni_opashki_se_izviha_na_granichnite_punktove/?ref=rss


Неколкокилометрови опашки се извиват на някои от граничните пунктове на България с Гърция, Турция, Сърбия и Македония, съобщи Гранична полиция чрез "Фокус".  

Службата препоръчва на пътуващите към Гърция да избягват пункта "Маказа", където на излизане от България има трикилометрова колона от коли. Започва да се образува опашка и на влизане, около 300 м към 14 часа, се разбира от съобщението. Причината е засиленият трафик, който не съответства на капацитета на пункта. През "Кулата" движението също е интензивно - на излизане от България колоната е около половин километър, а от гръцка страна - около километър. 
 
Граничните полицаи препоръчват приминаването да става през пунктовете "Капитан Петко войвода", "Ивайловград", "Златоград" и "Илинден".

 На българо-турската граница на "Капитан Андреево" трафикът е интензивен на влизане за леки автомобили. На "Лесово" има около 3 км колона от чакащи да минат в Турция тирове.

На "Калотина" трафикът е интензивен, опашката от чакащи да преминат в Сърбия леки коли е 2 км. На "Станке Лисичково" трафикът на влизащите автомобили е интензивен. 

Кметът на Търново инспектира реконструкцията на южните зали на стадион „Ивайло“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4949879

Кметът на Велико Търново Даниел Панов огледа как върви реконструкцията на южните спортни зали, които са част от градския стадион „Ивайло”. Градоначалникът бе придружен от директора на общинското предприятие „Спортни имоти” Петко Павлов. Двамата провериха работата на изпълнителите по всички пет обекта.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов огледа как върви реконструкцията на южните спортни зали, които са част от градския стадион „Ивайло”. Градоначалникът бе придружен от директора на общинското предприятие „Спортни имоти” Петко Павлов. Двамата провериха работата на изпълнителите по всички пет обекта.

Тримата българи, изоставили камиона с мигранти в Австрия, пристигнаха в съда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949876

Тримата българи и афганистанецът, които са заподозрени за изоставянето на камион със 71 мъртви мигранти в Австрия, пристигнаха в съда в унгарския град Кечкемет, предаде AFP, цитирана от Фокус. 
Прокуратурата поиска четиримата да бъдат оставени в ареста заради „необичайния характер на престъплението“.
Тримата българи и афганистанецът, които са заподозрени за изоставянето на камион със 71 мъртви мигранти в Австрия, пристигнаха в съда в унгарския град Кечкемет, предаде AFP, цитирана от Фокус.  Прокуратурата поиска четиримата да бъдат оставени в ареста заради „необичайния характер на престъплението“.

НРС и ДАНС докладваха на Плевнелиев

http://www.moreto.net/novini.php?n=299914

Президентът Росен Плевнелиев проведе работна среща с директора на Националната разузнавателна служба ген.-майор Драгомир Димитров и с председателя на Държавна агенция “Национална сигурност“ Димитър Георгиев. Ръководителите на службите докладваха на президента актуалното състояние на средата на сигурност, породена от засиления бежански поток в Югоизточна Европа, както и възможните рискове за страната ни от увеличения миграционен натиск в региона, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Тримата българи, изоставили камиона с мигранти в Австрия, пристигнаха в съда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4949869

Тримата българи и афганистанецът, които са заподозрени за изоставянето на камион със 71 мъртви мигранти в Австрия, пристигнаха в съда в унгарския град Кечкемет, предаде AFP, цитирана от Фокус. 
Прокуратурата поиска четиримата да бъдат оставени в ареста заради „необичайния характер на престъплението“.
Тримата българи и афганистанецът, които са заподозрени за изоставянето на камион със 71 мъртви мигранти в Австрия, пристигнаха в съда в унгарския град Кечкемет, предаде AFP, цитирана от Фокус.  Прокуратурата поиска четиримата да бъдат оставени в ареста заради „необичайния характер на престъплението“.

Ромска булка срещу до 50 хил. лева

http://news.ibox.bg/news/id_1600918176

Наддаването вече става по скайп или фейсбук, а не по поляните и кръчмите

Две българки са арестувани за кражби в Скопие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949865

Две българки са били арестувани за кражби в Скопие, предаде македонското електронно издание Локално. Според изданието двете българки на възраст 37 и 20 години са успели да откраднат пари в два магазина в Скопие. В трети случай българките са се представили за врачки, пише
Две българки са били арестувани за кражби в Скопие, предаде македонското електронно издание Локално. Според изданието двете българки на възраст 37 и 20 години са успели да откраднат пари в два магазина в Скопие. В трети случай българките са се представили за врачки, пише "Фокус". Те са убедили жена от квартал Аеродром,

Баща построи на сина си робот-трансформър в реален размер (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_552442.html

Китаец заслужено може да спечели наградата "Татко на годината" след като построи трансформър в реален размер за сина си като подарък. Манията по филма "Трансформърс" започнала, когато Уанг Лианшенг завел сина си да гледа "Ера на изтребление" през 2014 г. Детето на Уанг толкова се запалило по филма, че това дало достатъчен стимул на бащата да построи с двете си ръце 1:1 реплика на трансофмъра Бъмбълби. Той е построен от части на стари коли, тежи близо 3 тона, висок е 5 метра и широк 3 метра. Следващата стъпка на Уанг е да направи за сина си най-популярния трансофмър - Оптимус Прайм.

Шаолин изригна срещу мобилните телефони

http://frognews.bg/news_96913/SHaolin-izrigna-sreshtu-mobilnite-telefoni/

Монах от Шаолин в продължение на няколко часа седя в поза лотос в знак на протест срещу употребата на мобилни телефони. Монахът, чието име не се съобщава, спретна протеста си в офис сграда в китайския град Чженчжоу.

Заподозреният за атентата в Банкок е задържан

http://www.mediapool.bg/zapodozreniyat-za-atentata-v-bankok-e-zadarzhan-news238598.html

Арестуван е заподозрян за извършител на бомбения атентат в тайландската столица Банкок, съобщиха информационните агенции. От тайландската полиция съобщиха, че задържаният е турски гражданин. 20 души бяха убити и над 100 бяха ранени при атентата недалеч от хиндуисткия храм "Ераван" в Банкок миналата седмица. 11 от загиналите бяха чужденци. При днешната операция по задържането са открити и взривни материали. Арестуваният отговаря на фоторобота на човека, показан на разпространен от полицията запис от камера как поставя раница на мястото на експлозията.

Турчин е задържан заради атентата в Банкок

http://www.mediapool.bg/turchin-e-zadarzhan-zaradi-atentata-v-bankok-news238598.html

Тайландските служби задържаха 28-годишен турчин, заподозрян за кървавия бомбен атентат, отнел на 17 август живота на над 20 души в Банкок. Заподозреният е от турска националност, каза тайландският полковник Банпхот Пхунпхиен, говорител на хунтата, която от една година е на власт в кралството. Той не спомена името на задържания. Говорителят на тайландската полиция Правут Тхаворсири съобщи по националната телевизия, че полицията е претърсила апартамента на арестувания 28-годишен мъж, намиращ се в предградие на Банкок. В него полицията, подпомагана от военни, е открила материали за производството на бомба, както и множество чужди паспорти, съобщи Асошиейтед прес. Материалите за създаването на бомба са били подобни на тези от взривното устройство, използвано при взрива в Банкок, допълва ДПА. По тайландски телевизии във връзка с ареста по-рано днес беше показан турски паспорт на името на Адем Карадаг, който полицията намерила при претърсването в жилището на задържания, както и още десетки фалшиви турски паспорти, припомня Франс прес, цитирана от БТА. В атентата в храма Ераван в Банкок на 17 август загинаха над 20 души, а над 120 бяха ранени. Малко след това в града избухна втора бомба, но не причини жертви. Задържаният е свързан и с двете атаки, предполага полицията. По-рано тази седмица медиите в Тайланд съобщиха, че турската организация Сиви вълци може би е замесена в атаката, която може да е извършена в отговор на отношението на Тайланд към китайски уйгури, депортирани от кралството. Тази депортация породи протести в Турция, в които участваха съпричастни с уйгурите турци. Официално никой не е поел отговорност за атаката в Банкок. Арестът се очаква най-после ще внесе светлина в разследването на този нечуван по мащабите си атентат, отбелязва Франс прес.

Ралица Василева и Нери Терзиева правят нова българска телевизия

http://www.cross.bg/terzieva-vasileva-neri-1478834.html

/КРОСС/ След 23 години в Атланта и всекидневни (всъщност среднощни) емисии в СNN, днес тя вече живее в Чикаго и е шеф на „BIT Америка". Абревиатурата означава Българска международна телевизия и засега поне има две централи - една в София и една в Чикаго. Това е най-новата медия у нас и стартът й предстои - на 14 септември тръгва с филма „Писмо от Америка" на Иглика Трифонова, за да заяви, че е първата телевизия, която ще предава от всяка точка на света за българите у нас и в чужбина, пише „24 часа". „Тя е предназначена за повече българи, за 10 милиона. Вече във всяка къща има емигрант", казва ръководителят на проекта Нери Терзиева. С BIT емблематичното лице на БНТ се връща към това, което умее да прави изключително добре - телевизията. Но тя има и друг талант - да събира около себе си само качествени хора. Така че не е изненада решението на Ралица Василева да работи за българска телевизия. Новинарката, известна по цял свят, ще излезе на екрана на BIT още на старта й с първите новини на телевизията. Василева ще води централната емисия за България всеки ден в 19.30 ч. наше време. В САЩ основните новини ще са в 19 ч. (3 ч. българско време) и тяхно лице ще е Ясен Дараков. Студиото в Чикаго всъщност предава от близо две години. Освен новини Василева ще прави репортажи и големи интервюта. Първата й заявка е, че ще интервюира всички кандидат-президенти на САЩ

Ралица Василева и Нери Терзиева правят нова българска телевизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949034

Собственици са двама братя, емигранти в САЩ - Павел и Румен Вълневи

Ралица Василева пак започва да чете новините, но този път на български.
След 23 години в Атланта и всекидневни емисии (всъщност среднощни) в Си Ен Ен днес тя вече живее в Чикаго и е шеф на “BIT Америка”. Абревиатурата означава Българска международна телевизия (Бългериън
Собственици са двама братя, емигранти в САЩ - Павел и Румен Вълневи Ралица Василева пак започва да чете новините, но този път на български. След 23 години в Атланта и всекидневни емисии (всъщност среднощни) в Си Ен Ен днес тя вече живее в Чикаго и е шеф на “BIT Америка”. Абревиатурата означава Българска международна телевизия (Бългериън

Мо Фара направи поредния си златен дубъл в дългите бягания

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/29/2599846_mo_fara_napravi_poredniia_si_zlaten_dubul_v_dulgite/?ref=rss


Мо Фара спечели титлата на 5000 метра на световното първенство в Пекин и направи порения си златен дубъл в дългите бягания, след като преди седмица триумфира и на 10 000 метра. 

32-годишният британец завоюва трети пореден златен медал в петте километра след Даегу 2011 и Москва 2013. Той вече има пет световни титли, а последната му загуба на световно първенство беше преди четири години в десетте километра, когато остана втори. 

Фара направи четвърти пореден и общо пети...

Починалият на "Българска армия" е известен фен на ЦСКА

http://petel.bg/Pochinaliyat-na-Balgarska-armiya-e-izvesten-fen-na-TSSKA__124898

Снимка: Булфото архив Трупът на мъж, който беше намерен на стадион "Българска армия", е на известен фен на ЦСКА, съобщава Блиц. Починалият...

Това са българите, арестувани за задушените бежанци в Австрия (снимки)

http://petel.bg/Tova-sa-balgarite--arestuvani-za-zadushenite-bezhantsi-v-Avstriya--snimki-__124899

Немският вестник "Билд" пусна снимки на българите, арестувани за смъртта на 71 бежанци, които бяха намерени затворени в камион в Австрия....

Пълнолуние тази вечер

http://petel.bg/Palnolunie-tazi-vecher__124897

Снимка: Булфото архив Луната днес е във фаза Пълнолуние. Тази фаза се появява, когато Земята е между Слънцето и Луната. Или по-точно —...

Задържаните за камиона с мъртви бежанци в Унгария, остават в ареста за месец

http://petel.bg/Zadarzhanite-za-kamiona-s-martvi-bezhantsi-v-Ungariya--ostavat-v-aresta-za-mesets__124893

Четиримата задържани за смъртта на 71 мигранти остават един месец в предварителния арест. Това постанови съдът в унгарския град Кечкемет,...

Огромен пожар избухна между селата Кирово и Граничар в община Средец

http://pik.bg/огромен-пожар-избухна-между-селата-кирово-и-граничар-в-община-средец-news390422.html

Огромен пожар избухна между селата Кирово и Граничар в община Средец

Пожар избухна между селата Кирово и Граничар, община Средец. Огънят гори на огромна площ, облаците дим се виждат отдалече, сигнализира Флагман.бг.

„Пожарът е в част от гориста местност, но в момента горят сухи треви и храсти на площ около 250-300 дка, няма засегнати дървета. Взели сме всички необходими мерки за овладяването му. Няма опасност за населените места. Формираме допълнителен екип в случай, че пламне втори пожар”, каза началникът на Пожарната в Средец Живко Гърков.

На място са пожарникари, горски и общински служители.

Бизнесмен осигури море за 30 деца сираци

http://www.bnews.bg/article-140815

За мен като родител е най-важно да виждам радостта в очите на децата, сподели Лачовски.

Кметът на Търново откри финалите на турнира "Kamenitza фен купа"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949854

Кметът на Велико Търново Даниел Панов откри финалния етап от националния футболен турнир за любители
Кметът на Велико Търново Даниел Панов откри финалния етап от националния футболен турнир за любители "Kamenitza фен купа". Дванадесетте отбора финалисти ще спорят през уикенда за първото място, а мачовете се провеждат на обновения стадион "Ивайло". Организаторите и играчите поздравиха Даниел Панов за вложените усилия,

Над 22-ма участника са се записали за Малката мис и Малкия мистър Варна 2015

http://www.moreto.net/novini.php?n=299912

До момента в националния конкурс Малката мис и Малкия мистър Варна 2015 , да представят морската столица са се записали 22 момичета и момчета, научи Moreto.net. Организаторите съобщават, че такси не се събира под каквато и да е форма.

Съдът остави в ареста "любимия" на Борисов автокрадец

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/29/2599844_sudut_ostavi_v_aresta_ljubimiia_na_borisov_avtokradec/?ref=rss


Софийският районен съд постанови постоянна мярка за неотклонение на Ярослав Димитров - Яро, който стана повод премиерът Бойко Борисов да упрекне правосъдното министерство, заявявайки, че той е крал автомобили, докато е под домашен арест.

Софийска районна прокуратура задържа Димитров до 72 часа като съучастник по обвинение за вещно укривателство. Това стана, малко след като Софийският градски съд го пусна от ареста и го остави без мярка за неотклонение. Пускането и задържането се...

Николич: Брюксел ще разбере, че мястото на Сърбия е в ЕС

http://balkani.actualno.com/Nikolich-Bruksel-shte-razbere-che-mjastoto-na-Syrbija-e-v-ES-news_492533.html

Мястото на Сърбия е в ЕС и Съюзът ще разбере това рано или късно. Това заяви президентът Томислав Николич, цитиран днес от сръбския вестник Blic. По думите му Белград няма да развали отношенията с никого и няма да признае независимостта на Косово. „Изпълнихме много повече условия отколкото някои страни членки на ЕС. Това Съюзът ще разбере рано или късно. Също така не смятаме да разваляме отношенията с целия свят на всяка цена, макар това да ни коства членство в Световната търговска орган

Мо Фара влезе в историята на атлетиката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949857

Сомалиецът Мохамед Фара, който се състезава за Великобритания, влезе в историята на леката атлетика. Той е първият с три поредни дубъла на 5000 и 10 000 метра на големи състезания. 
Серията започна на олимпиадата в Лондон, след това продължи в Москва на световното и сега в Пекин той отново взе титлите,
Сомалиецът Мохамед Фара, който се състезава за Великобритания, влезе в историята на леката атлетика. Той е първият с три поредни дубъла на 5000 и 10 000 метра на големи състезания.  Серията започна на олимпиадата в Лондон, след това продължи в Москва на световното и сега в Пекин той отново взе титлите,

Кандидатът на БСП за кмет на Пловдив е Георги Гергов

http://www.cross.bg/plovdiv-kmet-gergov-1478833.html

/КРОСС/ Собственикът на „Международен панаир Пловдив" Георги Гергов е кандидатът на БСП за кмет на града. Кандидатурата му бе утвърдена тази сутрин от градската конференция на червената партия, съобщава пресцентърът на БСП Пловдив. В явен вот председателят на БСП в Пловдив и областта получи 143 гласа. За другия кандидат - доц. Кирчо Атанасов, гласуваха 32 делегати. Останалите трима номинирани, сред които директорът на Английската гимназия Николай Радев, се оттеглиха преди провеждането на вота.  „Аз съм от хората, които изповядват максимата „Трудното - днес, невъзможното - утре", заяви Гергов и подчерта, че влиза в предизборната надпревара със собственото си лице, без да щади сили и с увереност, че това ще донесе позитиви за БСП. Не съм страхливец и не съм за отстрел, отбеляза той.  Останалите претенденти за кметския пост в Пловдив са досегашният кмет Иван Тотев от ГЕРБ, напусналият ГЕРБ и подкрепен от Реформаторския блок депутат Здравко Димитров, лидерът на „Съюз за Пловдив" Дани Каназирева и бившият кмет и настоящ депутат от „Патриотичен фронт" Славчо Атанасов.  

Англичани превърнаха училището в село Левка в свой дом

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/29/2594817_anglichani_prevurnaha_uchilishteto_v_selo_levka_v_svoi/?ref=rss


 
Антъни Чарлз и съпругата му Джулия харесали старото училище в Левка, село в Сакар, на 12 км от Свиленград. Преди три години купили имота и ремонтирали сградата, която не се използва от 1989 г. и се рушала. Сега бившето училище е тяхното просторно жилище.

Антъни и Джулия, които иначе живеят на 40 км от Бристол, не се спрели пред това че подът пропадал, покривът течал, коминът бил разрушен, прозорците и вратите зеели. И двамата не могат да си обяснят какво точно ги е привлякло...

Екип на НАСА заживя в изолация като тренировка за Марс (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_552438.html

Екип от хора, подбрани специално от НАСА, започнаха живот в едногодишна изолация, като тренировка за бъдещо пътуване до Марс, пише Би Би Си. Под купол, близо до неактивен вулкан на Хаваите, 6-членният екип ще живее в малко пространство, без свеж въздух, прясна храна или уединение. Екипът е съставен от френски астробиолог, немски физик и четирима американци - пилот, архитект, журналист и експерт по почвите. Това е най-дългият изолационен тест, който НАСА ще прави. Друго допълнение към изпитанието на хората е, че ако искат да излязат, ще трябва да носят скафандър.

"Славия" измъкна 1:1 от "Лудогорец" в Разград (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949853

"Лудогорец" - "Славия" 1:1 (0:0). Голмайстори: Върджил Мисиджан (56); Антон Карачанаков (87). Съдия: Георги Йорданов. Жълти картони: Георги Терзиев, Михаил Александров, Козмин Моци; Емил Мартинов, Димитър Пиргов, Диего, Антон Карачанаков, Емил Стоев. "Лудогорец": Милан Борян, Сисиньо, Георги Терзиев, Козмин Моци, Натанаел, Светослав Дяков,

3-километрова колона от автомобили на границата с Гърция при Маказа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949849

Към момента движението през ГКПП-Маказа е натоварено. Това каза говорителят на Главна дирекция „Гранична полиция
Към момента движението през ГКПП-Маказа е натоварено. Това каза говорителят на Главна дирекция „Гранична полиция" Лора Любенова пред Фокус. „Работи се на пълен капацитет, но въпреки това на излизане от страната има около 3 км колона от чакащи леки автомобили. Образувала се е опашка и на влизане в България.

3-километрова колона от автомобили на границата с Гърция при Маказа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4949844

Към момента движението през ГКПП-Маказа е натоварено. Това каза говорителят на Главна дирекция „Гранична полиция" Лора Любенова пред Фокус.
„Работи се на пълен капацитет, но въпреки това на излизане от страната има около 3 км колона от чакащи леки автомобили. Образувала се е опашка и на влизане в България.
Към момента движението през ГКПП-Маказа е натоварено. Това каза говорителят на Главна дирекция „Гранична полиция" Лора Любенова пред Фокус. „Работи се на пълен капацитет, но въпреки това на излизане от страната има около 3 км колона от чакащи леки автомобили. Образувала се е опашка и на влизане в България.

”Любимият” на премиера автокрадец Яро остава за постоянно в ареста

http://www.mediapool.bg/lyubimiyat-na-premiera-avtokradets-yaro-ostava-za-postoyanno-v-aresta-news238597.html

Автокрадецът Ярослав Димитров – Яро остава за постоянно в ареста, реши в събота Софийски районен съд. Магистратите в районния съд разгледаха мярката на Яро, за когото прокуратурата поиска 3 години затвор. Около Ярослав Димитров се разигра истинска сага. Преди два дни Софийският градски съд го пусна от ареста, където бе вкаран за кражба на луксозни коли. Малко по-късно прокуратурата отново го задържа, превръщайки го в в актуалния главен герой на добре известния криминален сценарий на премиера Бойко Борисов – "Ние ги хващаме, те ги пускат". Случаят точно с този автокрадец стана национално известен, след като един от собствениците на откраднатите коли разпространи в интернет видоезапис от охранителна камера, на който се вижда кражбата. Разследващите потвърдиха, че на записите е Димитров, а премиерът Бойко Борисов се възмути защо човек под домашен арест може да краде коли и защо съдът не вкарва крадците в затвора. В петък пък стана ясно, че Ярослав Димитров има две влезли в сила условни присъди. На 11 май тази година той е осъден с влязла в сила присъда от Софийския градски съд на 2 години условно за използване на чужди банкови карти. Само месец по-късно той е осъден от състав на Софийския районен съд на 3 години условно за кражби. И тази присъда не е обжалвана и е влязла в сила. Въпросът е защо втората присъда пак е условна при положение, че той вече веднъж е бил осъждан. Другият необясним факт е защо Димитров не е вкаран директно в затвора за нарушаване на изпитателния срок по първата му присъда.  

Филм за Андрей Баташов излиза на рождения му ден

http://pik.bg/филм-за-андрей-баташов-излиза-на-рождения-му-ден-news390402.html

Филм за Андрей Баташов излиза на рождения му ден

Филм, посветен на 50-годишнината от рождението на Андрей Баташов, ще покаже на 10 септември 2015 г. Националният дворец на културата.
Биографичната лента „С глава в стената“ е съпродуцирана от НДК. Заглавието на филма е взето от едноименния театрален спектакъл, който Баташов прави през 1994 година. Сценарист на филма е Велислава Дърева, а продуцентът - Павел Павлов. 

"Радвам се, че филмът за Андрей Баташов е сред първите, на които НДК е съпродуцент. С премиерата на лентата на рождения му ден ще си спомним за него и ще му отдадем заслужена почит", коментира директорът на НДК Мирослав Боршош. 

Филмът ще бъде показан пред публика за първи път на 10 септември от 19 часа в кино “Люмиер”. Билетите са в продажба от 29 август на касите на Билетен център – НДК.

Андрей Баташов е роден на 10 септември 1965 г. във Волгоград, Русия. През 1989 г. завършва НАТФИЗ в класа на проф. Енчо Халачев. Изиграл е десетки роли на сцените на столичните театри - Народен театър "Иван Вазов", "Сълза и смях" и "199". Андрей Баташов почина на 45 г. от полиорганна недостатъчност на 29 ноември 2010 г.

Автоджамбазинът Ярослав остава зад решетките

http://news.ibox.bg/news/id_552201295

Димитров се превърна в "автоджамбазин номер 1" на държавата, след като разгневен министър-председателят посвети време от заседание на Министерския съвет и критикува съдебната ни система заради него

Мирела Демирева остана 9-а: Малко ме е срам

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949842


"Малко ме е срам. Задържах се само за четири опита в сектора. Сега си давам малко почивка и започвам тренировки за олимпиадата. Искам да се боря за медал там", заяви Мирела Демирева, след като остана девета във финала на скок на височина. Тя записа само един успешен опит на първата височина от 188 см. След това три пъти не успя на 192 см.

Кйтай одобри нов закон за околната среда

http://www.dnevnik.bg/zelen/2015/08/29/2599841_kitai_odobri_nov_zakon_za_okolnata_sreda/?ref=rss


Китай одобри изменения на 15-годишният закон за замърсяването на въздуха в страната, които дават на администрацията нови правомощия да наказва нарушителите и създава правна рамка за ограничаването на потреблението на въглища, предаде "Ройтерс".

Управляващата комунистическа партия призна пораженията, нанесени от десетилетия необуздан икономически растеж върху небето, реките и почвата на страната. Сега тя се опитва да даде по-големи права на инспекторите по околна среда за обуздаване...

Заменяме хартиените двулевки с метални от октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=299897

От октомври Българската народна банка пуска в обращение метални двулевки. Според анализ на БНБ банкнотите от 2 лева са сред най-често засичаните като негодни заради изхабяване или нараняване. Почти всяка трета банкнота, отделена заради износване, е двулевова.

Жиньо излиза титуляр за Черно море срещу Ботев. Вижте съставите

http://petel.bg/ZHino-izliza-titulyar-za-CHerno-more-sreshhu-Botev--Vizhte-sastavite__124896

Снимка: Булфото архив Ботев и Черно море излизат в 17,30 ч. един срещу друг в мача от седмия кръг на "А" група. В състава на варненци като...

Ужас на пътя! Двама мотористи загинаха между Сливен и Бургас

http://petel.bg/Uzhas-na-patya--Dvama-motoristi-zaginaha-mezhdu-Sliven-i-Burgas__124895

Снимка: Булфото архив Двама мотористи са загинали при катастрофата на пътя Сливен-Бургас, съобщава "Фокус", като се позовава полицията в...

Светкавицата удари за трети път в Пекин, декласираха САЩ на 4 по 100 м

http://petel.bg/Svetkavitsata-udari-za-treti-pat-v-Pekin--deklasiraha-SASHH-na-4-po-100-m__124894

Юсейн Болт завърши по отличен начин участието си на Световното първенство по лека атлетика в Пекин. Той спечели третия си златен медал на...

Последна неделя на "София диша": Време е за музика

http://www.bnews.bg/article-140812

Времето е от 16.00 до 22.00 часа на 30 август, мястото - ул. "Оборище", между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Сан Стефано".

Любител на екстремни усещания прави плаж на 60-метрова турбина (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949802

Управлявайки дрон с видеокамера, англичанинът Кевин Милър успял да заснеме нещо много интересно- как мъж, явно любител на екстремни изживявания си почива на малка площадка на върха на вятърна турбина, съобщи „Мирър”.  Като видял високата над 60 метра турбина, Кевин насочил дрона към върха й и тогава видял, че там има човек.
Управлявайки дрон с видеокамера, англичанинът Кевин Милър успял да заснеме нещо много интересно- как мъж, явно любител на екстремни изживявания си почива на малка площадка на върха на вятърна турбина, съобщи „Мирър”. Като видял високата над 60 метра турбина, Кевин насочил дрона към върха й и тогава видял, че там има човек.

Нов горски пожар: Горят 80 дка иглолистна гора при с. Фролош

http://society.actualno.com/Nov-gorski-pojar-Gorjat-80-dka-iglolistna-gora-pri-s-Frolosh-news_492539.html

Горят около 80 дка иглолистна гора край село Фролош, община Кочериново. Това каза Катя Табачка, говорител на ОД на МВР-Кюстендил, предаде Фокус. По думите й, в момента огънят се гаси от екипи на пожарната в Дупница и Рила, горски служители и местно население. Тя допълни, че пожарът е низов и в по-голямата си част се намира в землището на село Фролош. По първоначална информация огънят е обхванал иглолистна гора. За момента няма опасност за населението, което живее на територията на селото.

Ямайка натри носа на САЩ и в щафетите, косвена радост за България в Пекин

http://moresport.actualno.com/Jamajka-natri-nosa-na-SASht-i-v-shtafetite-kosvena-radost-za-Bylgarija-v-Pekin-news_492541.html

Изключително лошо предаване между третия и четвъртия пост на американската щафета при мъжете доведе до трето злато за Юсеин Болт и съотборниците му от Ямайка, които грабнаха златото в най-чаканата щафета – тази на 4 х 100 метра. Ямайка спечели с 37,36 секунди, а САЩ остана с 37,77 секунди, но щафетата им беше дисквалифицирана. Така, на второ място стъпиха домакините от Китай, които показаха изключителен синхрон в предаването и завоюваха сребърния медал с 38,01 секунди. Нещастието за америк

Платените порно канали ще бъдат отстранени във всички хотели Hilton

http://www.cross.bg/hilton-verigata-eksploatatziya-1478832.html

/КРОСС/ Платените порно канали ще бъдат отстранени във всички хотели от веригата Hilton, разположени в 85 държави по света, в това число и България, се казва в специално изявление на компанията, цитирано от Mirror. Според официалната версия това се прави, за да се отговори на исканията на болшинството от клиентите на хотелите, а и за да не се нарушават „принципите на хотелиерския бизнес и целите, които веригата си поставя".Решението бе одобрено от Националния център по въпросите на сексуалната експлоатация в САЩ. Оттам заявиха, че „порнографията не само подтиква към търсене на сексуални услуги, но също така и към експлоатация на малолетни за задоволяване на инстинктите на определени хора". В съобщението се припомня, че веригата Hilton е извадена от класацията на световните компании, подкрепящи сексуалната експлоатация.

Полицията арестува заподозрян за атентата в Банкок

http://offnews.bg/news/n_1/n_552430.html

Тайландската полиция е арестувала съобщи, че е арестувала заподозрян за бомбения атентат в Банкок, при който загинаха 20 души. От полицията уточниха, че задържаният е чужденец, без да уточнява неговата националност. Заподозреният е арестуван в апартамент в тайландската столица. При полицейската акция са иззети материали за направата на бомба. Тайландските медии съобщиха, че правоохранителните органи проверяват данните на 20 турски граждани, пребивавали в Тайланд през двете седмици преди взрива. Версията, че в атентата в Банкок може да са замесени активисти от ултрадясната националистическа организация Сиви вълци беше тиражирана и от британската информационна група Джейна, специализирана в отразяване на транспортна и на военна тематика. Атентатът беше извършен в храм Ераван в Банкок на 17 август. Във взрива загинаха над 20 души, а 125 бяха ранени. Повечето от пострадалите бяха чужди туристи.

Автокрадецът, ядосал Борисов, остава в ареста

http://offnews.bg/news/n_1/n_552429.html

Автокрадецът Ярослав Димитров – Яро остава за постоянно в ареста, реши днес Софийски районен съд, предаде БГНЕС. След няколкодневна сага, в която съдът ту пускаше, ту задържаше крадеца с прякор Яро, днес СРС го остави за постоянно в ареста.  Днес магистратите в районния съд разгледаха мярката на Яро, за когото прокуратурата поиска 3 години затвор. Димитров стана известен след като успя да открадне автомобил, като охранителен запис стигна до Борисов, което силно възмути премиера. По време на кражбата Яро е бил с мярка за неотклонение "домашен арест" и безпроблемно извършва нови престъпления. Ярослав остава в ареста по обвинение за кражбата на три мотора. Стана ясно още, че той има три присъди и четири досъдебни производства.

Разврат! Травестити въртят бардак в центъра на Бургас

http://pik.bg/разврат-травестити-въртят-бардак-в-центъра-на-бургас-news390398.html

Разврат! Травестити въртят бардак в центъра на Бургас

Травестити превърнаха в долнопробен бардак гараж на ул. Цар Асен в центъра на Бургас. Шумни оргии побъркват съседите, а използвани презервативи и мръсни салфетки са само част от гнусотиите, с които е залят района, пише Флагман.бг.

Живущи на бургаската улица „Цар Асен“ са бесни от групата роми, които са се настанили в един от гаражите на кооперациите и тровят хората с шум и проституция. Потърпевшите бургазлии се обърнаха за помощ към Организацията за закрила на българските граждани. В писмо до ОЗБГ хората се оплакват, че възрастна жена е отдала гаража и мазето си на цигани, които обаче не живеят тихо и спокойно, а постоянно създават проблеми. Местните жители твърдят още, че многократно са подавали жалби и до органите на реда, но молбите им оставали нечути и до този момент проверка по случая не била правена.

"Обръщаме се за помощ към ОЗБГ, защото жалбите, които пускаме до полицията нямат ефект. Адресът е на улица „Цар Асен“. Възрастна жена отдава под наем гараж и изба, които са в двора на дом номер 18. Там живеят цигани-травестити и дори имат охрана в лицето на друг циганин. Вдигат шум, влизат и излизат постоянно мургави хора, проституират, мърсят. Неколкократно сме пускали жалби в полицията, но няма ефект. Вече не знаем към кого да се обърнем. Нищо не можем да направим. Надяваме се чрез вас да се вземат мерки, а жалбите ни да не останат във въздуха", се казва в писмото на хората до ОЗБГ.

От организацията питат отговорните институции защо полицията не се намесва, ако наистина има подадени жалби, както и призовават да бъдат взети мерки за осигуряване спокойствието на хората.

Защо затлъстяването увеличава риска от рак на гърдата

http://www.moreto.net/novini.php?n=299913

Известно е, че затлъстяването е свързано с повишен риск от рак на гърдата, но за специалистите досега оставаше неясно защо. Отговор на този въпрос дават американски изследователи. Причината е, че специфична тъкан в гърдите става по-плътна, което спомага образуването на тумори, съобщава сайтът EurekAlert.

Виждали ли сте го? Полицията го търси заради престъпление!

http://pik.bg/виждали-ли-сте-го-полицията-го-търси-заради-престъпление-news390405.html

Виждали ли сте го? Полицията го търси заради престъпление!

От Областната дирекция на МВР – Търговище издирват лицето Фикрет Хасанов Ниязиев, на 54 год., от с. Чернокапци, община Омуртаг, във връзка с извършено тежко криминално престъпление, съобщават от ведомството.

Той е с нормално телосложение, среден на ръст, за последно е видян облечен с черен панталон и бяла риза с къс ръкав.

Умоляват се гражданите, които разполагат с информация за издирвания мъж, да съобщят своевременно за това на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. Анонимността им е гарантирана.

 

Лек автомобил се самозапали пред един от големите хипермаркети в Кюстендил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949792

Лек автомобил се самозапали на паркинг на един от големите хипермаркети в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил.   Бързата реакция на служителите на магазина доведе до потушаване на пожара, след което на място пристигнаха и пожарникари. Засегнат е двигателният отсек на автомобила. При инцидента няма пострадали хора.
Лек автомобил се самозапали на паркинг на един от големите хипермаркети в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Бързата реакция на служителите на магазина доведе до потушаване на пожара, след което на място пристигнаха и пожарникари. Засегнат е двигателният отсек на автомобила. При инцидента няма пострадали хора.

Задържаните трима българи за задушените в камион мигранти се изправят пред унгарски съд

http://www.mediapool.bg/zadarzhanite-trima-balgari-za-zadushenite-v-kamion-migranti-se-izpravyat-pred-ungarski-sad-news238596.html

Арестуваните трима български граждани и един афганистанец във връзка с намерените задушени в камион 71 мигранти на автомагистрала в Австрия се изправят пред унгарски съд в събота. Смята се, че четиримата са членове на една от многото мрежи за нелегален трафик на хора, ползвани от хилядите мигранти, пристигащи е Европа ежеседмично. Съдът в унгарския град Кечкемет на около 100 км. северно от сръбската граница ще реши дали задържаните ще останат в ареста, докато тече ходът на допълнително разследване. Унгарските власти очакват екстрадирането на задържаните в Австрия, където евентуално ще се води съдебният процес срещу тях за убийство. Задържането на българите беше потвърдено и от външното ни министерство. Посолствата ни в Австрия и Унгария работят по случая и следят неговото развитие. 59 мъже, 8 жени и 4 деца, предимно сирийци, бяха открити мъртви в четвъртък в 7.5 тонен хладилен камион, изоставен край австрийския град Пандорф, на 50 км югоизточно от Виена и недалеч от унгарската граница. Тежкотоварният автомобил очевидно е бил изоставен, както изглежда, след като шофьорът е установил, че нелегалните пътници са мъртви. Най-вероятната причиназа смъртта на мигрантите е задушаване. По предварителни данни, на 26 август сутринта той е отпътувал от Будапеща и до вечерта се е намирал на унгарска територия. Озовал се е в Австрия едва през нощта срещу четвъртък и чак на разсъмване е бил открит от пътните служби. По това време мигрантите вече са били мъртви от ден и половина до два дни, смятат правоохранителните органи.   Австрийски представител, цитиран от Франс прес твърди, че пътуването на тези 71 бежанци от Сирия до смъртта им на европейска автомагистрала е донесло на трафикантите 700 000 евро.

Унгарската прокуратура поиска едномесечен арест за задържаните заради смъртта на имигрантите

http://www.mediapool.bg/ungarskata-prokuratura-poiska-ednomesechen-arest-za-zadarzhanite-zaradi-smartta-na-imigrantite-news238596.html

Унгарската прокуратура поиска едномесечно задържане на тримата българи и афганистанеца, които бяха арестувани за смъртта на 71 имигранти, открити задушени в хладилен камион на магистрала в Австрия. Според прокуратурата едномесечният арест ще е достатъчен за да се хвърли повече светлина върху трагедията. Говорител на прокуратурата заяви пред журналисти. че четиримата са изправени пред обвинения за трафик на хора, включващи мъчения, които са били насочени към финансова изгода. Обвиняемите може да получат от две до 16 години всеки. В Унгария четиримата заподозрени не са обвинени за убийство, но се очаква Австрия да поиска екстрадирането им, където могат да получат обвинение и за убийство. Четиримата заподозрени с белезници, привързани към кожена верига и всеки един от тях носещ бутилка с вода, бяха ескортирани от специални полицейски сили в съда в централния унгарски град Кечкемет, откъдето камионът е започнал финалното си пътуване към Австрия. Камионът е потеглил от Кечкемет, взел е мигрантите близо до южната граница на Унгария със Сърбия, после ги е превозил от Унгария до Австрия, заяви говорителят на прокуратурата Габор Шмит пред журналисти. Съботното съдебно заседание беше за одобряване на едномесечния арест, през който ще продължи разследването. Този арест може да бъде удължен за неопределено време. 59 мъже, 8 жени и 4 деца, предимно сирийци, бяха открити мъртви в четвъртък в 7.5 тонен хладилен камион, изоставен край австрийския град Пандорф, на 50 км югоизточно от Виена и недалеч от унгарската граница. Тежкотоварният автомобил очевидно е бил изоставен, както изглежда, след като шофьорът е установил, че нелегалните пътници са мъртви. Най-вероятната причина за смъртта на мигрантите е задушаване. По предварителни данни на 26 август сутринта той е отпътувал от Будапеща и до вечерта се е намирал на унгарска територия. Озовал се е в Австрия едва през нощта срещу четвъртък и чак на разсъмване е бил открит от пътните служби. По това време мигрантите вече са били мъртви от ден и половина до два дни, смятат правоохранителните органи. Австрийски представител, цитиран от Франс прес твърди, че пътуването на тези 71 бежанци от Сирия до смъртта им на европейска автомагистрала е донесло на трафикантите 700 000 евро.  

Унгарски съд остави за месец в ареста задържаните заради смъртта на имигрантите

http://www.mediapool.bg/ungarski-sad-ostavi-za-mesets-v-aresta-zadarzhanite-zaradi-smartta-na-imigrantite-news238596.html

Унгарски съд остави за един месец в ареста тримата българи и афганистанеца, които бяха арестувани заради смъртта на 71 имигранти. Според прокуратурата това време ще е достатъчно, за да се хвърли повече светлина върху трагедията. Говорител на обвинението заяви пред журналисти, че четиримата са изправени пред обвинения за трафик на хора, включващ мъчения. Те може да получат от две до 16 години всеки. В Унгария четиримата заподозрени не са обвинени за убийство, но се очаква Австрия да поиска екстрадирането им, където могат да получат обвинение и за убийство. Те бяха ескортирани от специални полицейски сили в съда в централния унгарски град Кечкемет, откъдето камионът е започнал финалното си пътуване към Австрия. Заподозрените бяха с белезници, привързани към кожена верига, и всеки един от тях носеше бутилка с вода,  Говорителят на прокуратурата Габор Шмит обясни, че камионът е потеглил от Кечкемет, взел е имигрантите близо до южната граница на Унгария със Сърбия и после ги е превозил до Австрия.  59 мъже, 8 жени и 4 деца, предимно сирийци, бяха открити мъртви в четвъртък в 7.5 тонен хладилен камион, изоставен край австрийския град Пандорф, на 50 км югоизточно от Виена и недалеч от унгарската граница. Тежкотоварният автомобил очевидно е бил изоставен, както изглежда, след като шофьорът е установил, че нелегалните пътници са мъртви. Най-вероятната причина за смъртта на мигрантите е задушаване. По предварителни данни на 26 август сутринта той е отпътувал от Будапеща и до вечерта се е намирал на унгарска територия. Озовал се е в Австрия едва през нощта срещу четвъртък и чак на разсъмване е бил открит от пътните служби. По това време имигрантите вече са били мъртви от ден и половина до два дни, смятат правоохранителните органи. Австрийски представител, цитиран от Франс прес твърди, че пътуването на тези 71 бежанци от Сирия до смъртта им на европейска автомагистрала е донесло на трафикантите 700 000 евро. Четиримата арестувани са смятани от полицията в съседна Австрия за дребни риби в унгарско-българска мрежа за трафик на хора.  Същевременно австрийски разследващи на трагедията с камиона искат да установят точното време на смъртта на мигрантите и точната причината за смъртта, заяви полицията пред австрийската телевизия ОРФ, съобщи ДПА.  Камионът с труповете беше открит в четвъртък сутринта и зловещата находка в него - силно разложени трупове, сред които и на деца и жени - привлече вниманието на всички в Европа в момент, в който хиляди бежанци продължават да прииждат от Северна Африка и от Близкия изток въпреки рисковете, които крият тези пътувания.  Ако разследването на трагедията покаже, че 71-те души в камиона са били мъртви още когато той е преминал от Унгария в Австрия, то основната отговорност за разследването ще премине в ръцете на Унгария.  Очаква се аутопсиите на труповете на имигрантите да отнемат няколко дни.

Турция има ново правителство

http://www.vesti.bg/turciia-ima-novo-pravitelstvo-6041852

За първи път в историята на Турция забрадена жена става министър

За да не умират повече бежанци

http://offnews.bg/news/n_1/n_552426.html

"Камионът на смъртта", пълен със 71 мъртви бежанци, отново насочи погледа към напълно безскрупулните трафиканти. За жалост те нe могат да бъдат победени лесно. Какво трябва да сторим, за да няма повече такива трагедии, се пита Барбара Везел в текст за "Дойче веле" .  Колкото по-далеч от нас се разиграват трагедиите с бежанците, толкова по-сухо и теоретично преминават дебатите по този въпрос. Случат ли се обаче близо до нас, детайлите истински ни шокират. Европейските премиери и представителите на ЕС, събрали с в четвъртък във Виена, изпитаха това на собствен гръб. Именно в Австрия се разигра поредната драма: край една магистрала бе открит изоставен ТИР, пълен с мъртви бежанци. Вече е известно, че става дума за 71 сирийски граждани, сред които е имало и четири деца. Еврокомисията определи тази ужасяваща находка като "шокираща" и отново призова да се борим с всички сили срещу подобни страшни престъпления. Подобни сигнали идват от канцлерката Ангела Меркел и от съответните германски министерства. Тези дни борбата срещу трафикантите на хора отново излезе начело на европейския дневен ред. Засега обаче тя си остава само на хартия. Уверенията на политиците имат за цел главно да успокоят обществеността и да симулират някаква дейност. Нима Европейският съюз е безсилен? От години експертите предупреждават, че трафикът на хора е изпреварил трафика на наркотици като най-печеливша дейност на организираната престъпност в цял свят. Първоначално ставаше дума за трафик на жени и деца, а напоследък обект на престъпна експлоатация стават все повече бежанци. През цялото това време обаче Брюксел, военните и полицията на страните-членки безпомощно наблюдават случващото се. На европейско равнище така наречената "борба срещу трафика" се разиграва най-вече в Средиземно море. Там подразделения на германския, на италианския и на други военноморски флоти се опитват да контролират трафика и каналджиите. Те обаче така и не успяват да се намесят сериозно в този процес. В най-добрия случай им се удава да открият някой трафикант сред спасените от удавяне – и това е всичко. Твърденията, че могат да бъдат овладени каналджиите в Либия, са същински приказки за наивници. Това са могъщи кланове, които никой не може да пипне. Причината: в Либия няма работещо правителство, а ООН не разполага с мандат за намеса със сила. И нека не си правим илюзии: скоро няма да има нито едното, нито другото. Що се отнася до предпочитания през последно време маршрут от бежанците през Гърция: повечето каналджии, отговорни за трафика по този път, се подвизават на турска територия. Правителството в Анкара би могло да предприеме нещо срещу тях. Само че то няма желание. Защото така каналджиите пренасочват стотици хиляди бежанци, които иначе може би биха останали в Турция. Балканите, откъдето идват и каналджиите, замесени в трагедията с камиона с мъртвите сирийски бежанци, открай време предлагат гостоприемството си на организираната престъпност. Блатото от слаби или корумпирани правителства, мафиотски структури в полицейските и съдебни органи и икономическа изостаналост подхранват растежа на престъпните банди, които вече са покрили с мрежите си цяла Европа. Какво трябва да се направи? ЕС изглежда безсилен срещу всичко това. Липсват му инструментите, с които би могъл да пресече дейността на престъпниците. Правомощията на германската или на австрийската полиция свършват на съответната държавна граница. Вярно, че сътрудничеството се подобри и има някои успехи, както показаха и бързите арести в Унгария на заподозрените за трагедията с "камиона на смъртта". Размахът и финансовият ресурс на тези престъпни организации обаче са толкова големи, че подобни успехи са рядкост. Хората, които дърпат конците на бандите, си остават недосегаеми. Трафикантите трудно могат да бъдат победени с досегашните средства и практики. Възможно най-бързо ЕС и страните-членки трябва или да реорганизират и оборудват полицията и силите си за сигурност, или да се откажат от гръмките си обещания. Трябва обаче да си зададем един важен въпрос: нима изстрадалите бежанци от Сирия и от Ирак имат някакъв друг шанс да се доберат до Европа, освен с помощта на каналджиите? Вече от месеци наблюдаваме изпъстреното им с опасности придвижване, но и до днес не сме създали законни възможности да стигнат до Европа. Ако това стане, с един удар ще разбием бизнеса на трафикантите. А това би било много по-лесно, отколкото с помощта на полицията и военните.

Цигански бунт блокира една от най-натоварените европейски магистрали във Франция

http://www.cross.bg/tzigani-evropeiiski-frantziya-1478831.html

/КРОСС/ Късно снощи една от най-оживените европейски магистрали - А1, която през август е особено натоварена заради отпуските, е била затворена в двете направления от цигани, съобщава Figaro и описва случващото се като сюрреалистична сцена. Акцията е свързана с нападението срещу цигански табор на 25 август, когато четирима души, включително малко дете, загинаха. Сега протестиращите цигани искат да бъде пуснат от затвора един от синовете на загинал в престрелката, за да участва в погребението на баща си. Магистралата е блокирана на около 100 км северно от Париж. За целта са запалени стари коли и дървета, изсечени от околността. Властите във Франция признават сложността на ситуацията и се опасяват от нови бунтове и трудно предсказуеми последици. Заради блокадата са се образували километрични колони от автомобили, задръстени са и второстепенните пътища в района. Много от прибиращите се от отпуск хора са прекарали нощта в автомобилите си.

Бездомници отказват настаняване под общински покрив

http://news.ibox.bg/news/id_1289490552

Над 60 са незаетите места в центровете за временно настаняване в София

AS: "Реал" представя Давид де Хеа във вторник

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/29/2599839_as_real_predstavia_david_de_hea_vuv_vtornik/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) ще успее да привлече вратаря на "Манчестър юнайтед" Давид де Хеа преди затварянето на трансферния прозорец в понеделник, твърди испанският AS. Според изданието белите ще представят испанския национал във вторник.

Мадридчани отдавна се споразумяха с 24-годишния играч за личните му условия. Двата клуба обаче все още не могат да се разберат за трансферната сума. "Юнайтед" иска 40 милиона евро, докато "Реал" е склонен да платят 25 милиона.

Де Хеа има договор с...

Йотова поиска съвет при президента заради бежанците

http://frognews.bg/news_96918/Iotova-poiska-savet-pri-prezidenta-zaradi-bejantsite/

Нужно е да се създаде координиран подход на държавите членки в ЕС за справяне с бежанската криза. Това коментира евродепутатът Илияна Йотова за БНР. Според нея издигането на стени по границата не е ефикасен метод за справяне с мигрантите и ако не се погледне на проблема глобално, а само на ниво отделна страна или външна граница, няма да може да се предложи дълготрайно решение за Европа.

Задържаните, за камиона с мъртви бежанци в Унгария, остават в ареста за месец

http://petel.bg/Zadarzhanite--za-kamiona-s-martvi-bezhantsi-v-Ungariya--ostavat-v-aresta-za-mesets__124893

Четиримата задържани за смъртта на 71 мигранти остават един месец в предварителния арест. Това постанови съдът в унгарския град Кечкемет,...

БАБХ иззе над 450 литра мляко от нерегламентирани обекти

http://offnews.bg/news/n_1/n_552423.html

От началото на засилените проверки за нерегламентирана търговия с мляко и млечни продукти, инспекторите от отдел „Контрол на храните“ при Областните дирекции по безопасност на храните в страната извършиха общо 525 проверки. В резултат на инспекциите са съставени 95 Акта за установяване на административно нарушение. Възбранени и насочени за унищожаване са 453 литра прясно мляко и над 228 килограма млечни продукти (сирена, кашкавал и извара). Всички храни са били с неясен произход, без никакви документи. Проверките се извършват съвместно с органите на МВР. Засиленият контрол ще продължи, докато бъде преустановено предлагането на храни от нерегламентирани места и риска от заразяване, чрез консумацията на храни бъде сведен до минимум.

Инвестициите в стартъпи за пътувания в космоса са достигнали 1,9 млрд. долара

http://www.investor.bg/novini/261/a/investiciite-v-startypi-za-pytuvaniia-v-kosmosa-sa-dostignali-19-mlrd-dolara-201399/

Стартъпите за дронове са събрали финансиране за 285 млн. долара, а компаниите за виртуална реалност – 1 млрд. долара.

Гърция стана втората страна в света след Бангладеш с ДДС върху частното образование

http://www.grreporter.info/grtsiya-stana-vtorata-strana-v-sveta-sled-bangladesh-s-dds-vrkhu-chastnoto-obrazovanie/17815

Данъкът от 23% върху таксите в частните училища, колежи, школи, професионални колежи, консерватории беше наложен по инициатива на гръцкото правителство, а не по искане на кредиторите

прочети повече

Километрични опашки на границата с Турция

http://www.mediapool.bg/kilometrichni-opashki-na-granitsata-s-turtsiya-news238595.html

Втора седмица турските граждани, които масово се завръщат в европейските държави, са принудени да чакат часове наред на опашки на турско-българската граница. Според турските митнически власти на Капъкуле се е наредила опашка от автомобили от около 3 км, а на Хамзабейли/Лесово е 2 км, съобщава БТА. Представител на областната Дирекция за митници и търговия Тракия съобщи, че от турска страна няма проблеми, на Капъкуле около 10 перона обслужват пътниците и преминаването става бързо. Но забавянето е поради бавната работа на митницата на Капитан Андреево. През почивните дни то става още по-бавно, защото на българската митница работят с намален персонал. Още преди сезона на масовите пътувания на гурбетчиите властите в Одрин предупредиха българската страна за възможни натрупвания в пътникопотока. На среща през месец май с министъра на финансите Владислав Горанов турски представители начело с ръководителя на регионалната дирекция за митници и търговия Мюслюм Ялчън поставиха въпроса за необходимостта от ускоряване на митническите процедури на българската граница, особено през активния сезон на пътуванията на турските граждани за ваканцията в Турция. 

Трифон Иванов след инфаркта: "Супер съм, щом съм на терена, значи всичко е окей"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949775


"Чувствам се добре, нямам никакви проблеми. Щом съм на терена, значи всичко е ОК", каза Трифон Иванов на стадион "Ивайло" в Търново. Железният защитник преживя инфаркт на 17 август и му бе поставен стент, тъй като имал запушване на дясната коронарна артерия. Лично кметът на Велико Търново Даниел Панов влязъл в ролята на Спешна помощ,

Караянчева: Ако ГЕРБ не успее, Кърджалийско ще опустее

http://frognews.bg/news_96907/Karaiancheva-Ako-GERB-ne-uspee-Kardjaliisko-shte-opustee/

За ПП ГЕРБ смесените региони са кауза. За нас няма значение каква е етническата или религиозната принадлежност на хората. За нас е важно да няма страх. Това каза народният представител от ГЕРБ-Кърджали и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева по време на Осмия летен университет на МГЕРБ, който се провежда във Варна.

Автокрадецът Ярослав Димитров остава в ареста

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4949770

Автокрадецът Ярослав Димитров - Яро остава за постоянно в ареста, реши днес Софийски районен съд, предаде репортер на БГНЕС.
Днес магистратите в районния съд разгледаха мярката на Яро, за когото прокуратурата поиска 3 години затвор. Той стана известен покрай възмутените коментари на премиера Бойко Борисов,
Автокрадецът Ярослав Димитров - Яро остава за постоянно в ареста, реши днес Софийски районен съд, предаде репортер на БГНЕС. Днес магистратите в районния съд разгледаха мярката на Яро, за когото прокуратурата поиска 3 години затвор. Той стана известен покрай възмутените коментари на премиера Бойко Борисов,

Отпускат 50 млн. евро за земеделска техника

http://econ.bg/Новини/Отпускат-50-млн-евро-за-земеделска-техника_l.a_i.693867_at.1.html

Земеделските производители ще получат 50 млн. евро за закупуване на селскостопанска техника. Това заяви ресорният министър Десислава Танева при...

Спецустройство монтирал Яро в гаража, където криел крадени мотори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949758

Ярослав Димитров-Яро, крадецът  ядосал премиера Борисов, е монтирал специално устройство в гаражната клетка в квартал
Ярослав Димитров-Яро, крадецът  ядосал премиера Борисов, е монтирал специално устройство в гаражната клетка в квартал "Манастирски ливади", където криел три крадени мотора, стана ясно в Софийския районен съд.  Чрез това устройство той получавал на телефона си сигнал, че някой се опитва да отвори гаража.

Георги Гергов влиза в битката за кмет на Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949768

Георги Гергов е изборът на пловдивските социалисти за кандидат- кмет на града. Това реши партийната конференция, която се провежда в момента в панаира. Гергов е мажоритарен собственик на изложението. Зад бизнесмена са застанали 143 делегати. Бившият зам.-министър на образованието доц. Кирчо Атанасов е получил подкрепата на 32-ма.
Георги Гергов е изборът на пловдивските социалисти за кандидат- кмет на града. Това реши партийната конференция, която се провежда в момента в панаира. Гергов е мажоритарен собственик на изложението. Зад бизнесмена са застанали 143 делегати. Бившият зам.-министър на образованието доц. Кирчо Атанасов е получил подкрепата на 32-ма.

Агенцията по храните унищожава близо 500 литра мляко и 200 килограма млечни продукти

http://www.mediapool.bg/agentsiyata-po-hranite-unishtozhava-blizo-500-litra-mlyako-i-200-kilograma-mlechni-produkti-news238594.html

Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) ще унищожи 453 литра прясно мляко и над 228 килограма млечни продукти (сирена, кашкавал и извара) след проверките си през последните месеци. Всички храни са били с неясен произход и без документи. В резултат на инспекциите са съставени 95 акта за установяване на административно нарушение, съобщиха от Агенцията по храните в събота. В страната са били извършени общо 525 проверки. Те се правят съвместно с органите на МВР. Засиленият контрол ще продължи, докато бъде преустановено предлагането на храни от нерегламентирани места и риска от заразяване, чрез консумацията на храни бъде сведен до минимум, предупреждават от БАБХ, и призовават потребителите да не излагат здравето си на риск, консумирайки мляко и млечни продукти от нерегистрирани обекти. Голяма част от "нелегалните" производители са малки стопани, които продават мляко и млечни продукти от техните дворни животни. Много от тях не могат да си позволят таксите, изисквани от регламентите на БАБХ, за производството им и така то става нелегално. Средният млеконадой на една крава, в зависимост от породата, е около 3-3.5 хиляди литра на година.  

15 с усложнения от летен грип във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=299866

Само за седмица болните от остри респираторни заболявания и грип във Варна са се увеличили с четири пъти. Това сочи справката на Регионалната здравна инспекция за периода от 21 до 27 август, научи Moreto.net. За разлика от по-предната седмица, когато са отчетени осем засегнати от вирусни инфекции, сега са отчетени 34 случая.

Бежанците от камиона в Австрия се опитвали да се освободят отвътре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949760

Бежанците, открити мъртви в изоставения камион в Австрия, са се опитвали да се освободят, предава ORF.
Това сочат следите по превозното средство, което е претърпяло силна деформация на вратите от вътрешната страна на ремаркето.
Информацията не беше потвърдена официално от властите, които увериха, че ще излязат със заключение,
Бежанците, открити мъртви в изоставения камион в Австрия, са се опитвали да се освободят, предава ORF. Това сочат следите по превозното средство, което е претърпяло силна деформация на вратите от вътрешната страна на ремаркето. Информацията не беше потвърдена официално от властите, които увериха, че ще излязат със заключение,

Григор Димитров се изправя срещу Матю Ебдън в първия кръг US Open

http://offnews.bg/news/n_1/n_552419.html

Григор Димитров ще се изправи срещу австралиеца Матю Ебдън в първия кръг на Откритото първенство по тенис на САЩ. Ебдън, който заема 130-о място в световната ранглиста, се класира за основната схема на турнира, като премина през квалификациите. Австралиецът загуби само един сет от трите си мача в квалификациите. Григор Димитров е играл два пъти срещу този Матю Ебдън, като го победи и в двете срещи, без да загуби сет. постигайки победи и в двете срещи, без да загуби сет. Първият му успех беше преди пет години в Банкок, а през 2013 г. го надигра на Мастърса в Индиън Уелс. Мачът ще се изиграе в понеделник, за когато са предвидени и останалите срещи от горната половина на схемата. Ако българинът победи Ебдън, в следващия кръг ще очаква победителя от двойката Михаил Кукушкин - Йен-Хсун Лу.

Ромски бунт блокира магистрала във Франция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4949753

Една от най-оживените европейски магистрали – А1, която е особено натоварена през август заради отпуските, е била затворена в двете направления късно снощи от цигани, съобщи „Фигаро”, като описа случващото се като „сюрреалистична сцена”. Акцията е свързана със случилото се на 25 август нападение срещу цигански табор, когато загинаха 4 души,
Една от най-оживените европейски магистрали – А1, която е особено натоварена през август заради отпуските, е била затворена в двете направления късно снощи от цигани, съобщи „Фигаро”, като описа случващото се като „сюрреалистична сцена”. Акцията е свързана със случилото се на 25 август нападение срещу цигански табор, когато загинаха 4 души,

Ромски бунт блокира магистрала във Франция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4949751

Една от най-оживените европейски магистрали – А1, която е особено натоварена през август заради отпуските, е била затворена в двете направления късно снощи от цигани, съобщи „Фигаро”, като описа случващото се като „сюрреалистична сцена”. Акцията е свързана със случилото се на 25 август нападение срещу цигански табор, когато загинаха 4 души,
Една от най-оживените европейски магистрали – А1, която е особено натоварена през август заради отпуските, е била затворена в двете направления късно снощи от цигани, съобщи „Фигаро”, като описа случващото се като „сюрреалистична сцена”. Акцията е свързана със случилото се на 25 август нападение срещу цигански табор, когато загинаха 4 души,

Турската централна банка обяви нова серия от мерки в сектора

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/turskata-centralna-banka-obiavi-nova-seriia-ot-merki-v-sektora-201400/

Новите мерки целят да защитят турската икономика от негативен ефект от повишаването на американските лихвени проценти

От последните минути: Откриха труп на стадион "Българска армия"

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Otkriha-trup-na-stadion-Balgarska-armiya__124892

Снимка: Булфото архив Труп на мъж е открит на ст. „Българска армия”. Според разследващите, които са на мястото на инцидента, по тялото...

Горят около 80 дка иглолистна гора край село Фролош, община Кочериново

http://petel.bg/Goryat-okolo-80-dka-iglolistna-gora-kray-selo-Frolosh--obshhina-Kocherinovo__124891

Илюстрация Булфото Горят около 80 дка иглолистна гора край село Фролош, община Кочериново. Това каза за Радио „Фокус” – Кюстендил Катя...

Внимавайте по пътя от Варна към Шумен. Паднал пътен знак стърчи над мантинелата

http://petel.bg/Vnimavayte-po-patya-ot-Varna-kam-SHumen--Padnal-paten-znak-starchi-nad-mantinelata__124890

Илюстративна снимка: Булфото Паднал пътен знак на магистралата между Варна и Шумен стърчи над мантинелата, съобщи читател на "Петел"....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване