Гвинея-Бисау обявява своята независимост

http://chronicles.actualno.com/Gvineja-Bisau-objavjava-svojata-nezavisimost-news_496703.html

На 24 септември 1973 година западно африканската държава Гвинея-Бисау обявява своята независимост. Тя дълго време е част от колониалната политика на Португалия. Въпреки че през 1973 година успява да извоюва своята свобода и да се превърне в самостоятелна държава на световната карта, днес Гвинея-Бисау е една от най-бедните страни в света. Тя има слабо икономическо развитие и голямо население, което живее на ръба на мизерията. Гвинея-Бисау все още не може да установи силни позиции в международен

"Ислямска държава" екзекутира публично 10 души, сред тях и 15-годишно момче

http://petel.bg/Islyamska-darzhava-ekzekutira-publichno-10-dushi--sred-tyah-i-15-godishno-momche__128009

Снимка: АФП Екстремистите от "Ислямска държава" екзекутираха публично 10 души, сред които 15-годишно момче, чието единствено...

Станимиров от РБ: „Горещата точка” е хипотеза

http://pik.bg/станимиров-от-рб-„горещата-точка”-е-хипотеза-news404941.html

Станимиров от РБ: „Горещата точка” е хипотеза

Т.нар. „гореща точка” е хипотеза- в момента предложените квоти облекчават Италия и Гърция като страни, за които се счита, че поемат основния поток. Там ще има „горещи точки” и оттам ще бъдат разселвани бежанци в другите европейски страни.

В случай, че към България има подобен миграционен поток, тежък, от Турция, където знаем, че има към 3 млн. бежанци, да може страната ни по същия начин да се ползва от закрилата и солидарното действие на ЕС. Това заяви днес в кулоарите на НС депутатът от РБ Борис Станимиров по повод интригата с т.нар. “гореща точка”- кой предложи или самопредложи България за такъв център за мигранти. Според него сме изложени на риск.

Все пак, ще изчакам официалната позиция на министър-председателя, но българските представители отидоха с ясна програма. Тя звучи така- да откачим България от сега действащия Дъблински регламент, който представлява огромна опасност при една масова бежанска вълна към страната ни, посочи той. И ние да се окажем препълнени с емигранти, които няма как да разпределим. Цел номер две - да осигурим солидарно отношение на целия ЕС и поемане на такъв поток, а механизмът за това нещо се нарича „гореща точка”, подчерта депутатът.

Европейският съвет прие мерките за справяне в миграционния натиск

http://news.ibox.bg/news/id_2034323856

Квотната система за разпределение на 120 000 имигранти, помощ за Турция и Ливан, които вече приеха на своя територия милиони сирийци, финансова помощ за агенциите към ООН са част от мерките, които във вторник бяха приети, въпреки несъгласието на някои от страните

Цацаров очаква и конструктивни, и популистки предложения за промени в Конституцията

http://pik.bg/цацаров-очаква-и-конструктивни-и-популистки-предложения-за-промени-в-конституцията-news404882.html

Цацаров очаква и конструктивни, и популистки предложения за промени в Конституцията

Главният прокурор Сотир Цацаров очаква да бъдат направени и конструктивни, и популистки предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене.

Главният прокурор участва в заседанието на Висшия съдебен съвет. Той посочи, че популистките предложения ще дойдат от хора, които „обикалят целия спектър от сутрешни блокове“. Според него за всички е ясно, включително и за вносителите, че тези популистки предложения няма да минат и „ще отекат в канала“. „Но те ще имат своя ефект от гледна точка на предстоящите избори“, добави той. Цацаров смята, че също така ще бъдат направени и „предложения, в които има някакъв конструктивизъм“.

“Предварително искам да кажа следното: предложение за явен вот ще има – аз не съм противник на явния вот, ама не съм противник от моя гледна точка. Нямам никакви притеснения да кажа или да покажа за кой гласувам “за” и за кой гласувам “против”, каза той. Според него могат да се направят предложения, засягащи евентуалната форма на парламентарен контрол, който е свързан дори с изслушване на главния прокурор в НС.

Цацаров напомни, че такова предложение има още от ноември миналата година. Главният прокурор настоява да оценим самите промени в Конституцията или поне започналия процес . „За втори път политическата класа демонстрира един много обнадеждаващ консенсус по отношение на съдебната реформа и въобще по отношение на съдебната власт. Първият знак за този консенсус, според мен, бе изборът на главен съдебен инспектор. Вторият знак за такъв консенсус е първото гласуване. И най-обнадеждаващото всъщност е, че това първо гласуване на промените в Конституцията тръгна по т. нар. бърза писта”, каза Сотир Цацаров. Прокурорската квота ще изглежда по начин, по който я гласува законодателят, отговори той на въпрос.

„Много е важно в крайна сметка до края на септември какво ще бъде мнението на Венецианската комисия”, зави Цацаров. Главният прокурор очаква тя да изрази становище и по начина на избиране на политическата квота – дали не се налага да бъде избирана именно с квалифицирано мнозинство, както и по отношение на това допустимо ли е действащи магистрати да бъдат избирани в политическата квота. На въпрос смята ли, че политически ще бъде овладяна прокуратурата, ако доминират избраните от парламента магистрати Цацаров отговори:

„Смятам, че едва след като прочетем всички становището на Венецианската комисия, след като и народните представители се запознаят с него и смятам, че след като е даден този оптимистичен знак, в крайна сметка, той ще продължи. Нека не правим умозрения и прогнози, с които едва ли не да обречем на песимизъм нещо хубаво, което е започнало. В крайна сметка вчерашният ден показа едно: диалогът ражда съгласие, не компромисът - диалогът”. Той заяви, че е направена огромна крачка към консенсус, може да е компромисен консенсус. “На мен по ми харесва думата консенсус, отколкото компромис – дайте да не я опорочаваме с мрачни прогнози”, подчерта главният прокурор. 

Иванов отново ще се срещне с политическите сили за промените в Конституцията

http://pik.bg/иванов-отново-ще-се-срещне-с-политическите-сили-за-промените-в-конституцията-news404836.html

Иванов отново ще се срещне с политическите сили за промените в Конституцията

Имам намерение отново да проведа срещи с всички политически сили, за да търсим необходимия баланс и да изчистим всички съмнения преди второто четене на законопроекта за промени в Конституцията. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов пред бТВ.

Търсенето на такива срещи е напълно нормален подход, който ще се налага на всеки етап от работата по Конституцията, добави той. Вчерашното гласуване на промените в конституцията е важен междинен знак, но работата тепърва предстои, каза министърът.

На въпрос на водещия той заяви, че не очаква отстъпление и „окапване“ на текстове между първо и второ четене на законопроекта, защото политическите сили, които застанаха с подписите си под него, ясно осъзнават, че отстъплението ще бъде посрещнато с негативна обществена реакция. Толерантността на обществото към прекалено отстъпление е много малка, каза Иванов. Благодарен съм на премиера за неговата намеса, защото подобно супермнозинство може да се постигне само със силна лидерска намеса.

Тези промени са национален проект, а не на един министър или на една партия, отбеляза Христо Иванов. „Аз никога не съм казвал, че този проект е мой, министърът на правосъдието не може да бъде вносител на законопроект за промени в Конституцията, нямам парламентарна сила, която да събере 180 гласа. Това може да бъде единствено национален проект.“ За гласуването на проекта за промени в Конституцията са необходими 180 гласа в парламент от 240 народни представители, не можем да си избираме гласове, тук става въпрос за нещо, което е пред скоби на политическия процес, каза министърът.

На въпрос за позицията на АБВ, Иванов отбеляза: Колегите от АБВ поставиха важни въпроси за точния баланс между демократична отчетност и независимост на прокуратурата, за което трябва да сме им благодарни. Начините да се намери решение са различни, оттук нататък трябва да сме много внимателни. Диалогът никога не е прекъсван с никого, каза министърът и посочи, че е имал многократни разговори с Явор Нотев („Атака“), изключителен юрист и парламентарист, чиято подкрепа е много важна. На въпрос за ситуацията в затворите Иванов заяви, че работещите в затворите дават максимума от себе си, но системата от десетилетия е сериозно недофинансирана.

Служителите работят в изключително лоши условия, няма пари за обучение на персонала, няма пари и за осигуряване на специалисти – психиатри. Ще трябва да инвестираме, за да превърнем затвора от скотобойна - не само за затворниците, но и за хората, които работят там - в нормална институция, заяви министърът и декларира пълната си увереност, че подобна трансформация е напълно възможна. Ще водим борба за увеличаване на бюджета на затворите, каза Иванов.

Препоръка за българските граждани, пътуващи през Сърбия

http://pik.bg/препоръка-за-българските-граждани-пътуващи-през-сърбия-news404902.html

Препоръка за българските граждани, пътуващи през Сърбия

По данни от посолството на България в Белград, тази сутрин на ГКПП “Батровци – Баяково” е преустановено преминаването на пътнически и товарни автомобили.

В сила е и забрана за внос и транзитното преминаване на каквито и да било стоки с произход Хърватия, независимо от собственика, дистрибутора или превозвача. Забранено е влизането и на товарни автомобили с хърватска регистрация. Ограниченията важат за всички сръбски ГКПП, включително границата с България. От днес и Хърватия е въвела забрана на влизането на нейна територия на автомобили със сръбска регистрация и на пътуващи граждани със сръбски паспорти, съобщиха от МВнР.

Възможно е забавено преминаване на товарните автомобили и на граничните пунктове на границата на Сърбия с България поради засилените митнически проверки от сръбските власти за произхода на превозваната стока. Високопоставени представители на ЕС са направили изявления за необходимостта от спешно възстановяване на движението по Коридор 10. Всички ГКПП, намиращи се на границата между Сърбия и Унгария, функционират нормално.

Не са регистрирани сериозни забавяния при обработването на транзитния поток. Посолството препоръчва на българските граждани да използват алтернативни пътища, заобикалящи границата между Сърбия и Хърватия. Българските граждани могат да се информират за актуалното състояние на пътищата и ГКПП на интернет страницата на Автомобилния съюз на Сърбия: http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=511&Itemid=210 

Московски: Усвоили сме 80% от ОП "Транспорт”

http://pik.bg/московски-усвоили-сме-80-от-оп-транспорт”-news404898.html

Московски: Усвоили сме 80% от ОП "Транспорт”

Оперативна програма “Транспорт” в окончателната си фаза е една от най-добре изпълнените програми и има максимално много усвоени средства. Това заяви по време на форум, посветен на приключването на програмата министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Към момента са реализирани 1,575 млрд. евро, което е 80% от средствата по програмата. Министърът на транспорта заяви още, че стартът на програмата е бил много труден, защото е нямало предварително добра подготовка. Въпреки смяната на правителствата, според Московски, екипите, които са работили по програмата, са били запазени и това е една от причините за добрата усвояемост.

През следващите месеци до края на годината ще се работи за по-бързото усвояване на останалите средства от програмата, посочи още той, и допълни, че въпреки това ще останат и проекти за довършване през 2016 г. Московски заяви, че по програмата се реализират 22 инвестиционни проекта, а 10 са напълно завършени.

В отчета по изпълнението на програмата транспортният министър заяви, че са били реализирани проекти освен в пътната инфраструктура и софийското метро, но и важните корабни центрове за наблюдение във Варна и Бургас, които разполагат с най-добрата техника за това. Пусната е и системата за наблюдение на целия корабен трафик по река Дунав - Булрис, която е единствената подобна система на реката. “Новата оперативна програма не дава толкова средства за изграждането на инфраструктура”, това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По думите й средствата ще бъдат наполовина на сегашните суми, т.е. около 1 млрд. лв. По новите средства ще бъде довършена единствено АМ “Струма”, като ще се акцентира и на пътищата в Северна България и по специално АМ “Хемус” и тунелът под Шипка. Необходимите инвестиции за довършването на тези проекти ще бъдат в размер на поне 5 млрд. лв. В приоритетните проекти за изпълнение влизат също и пътят Велико Търново - Русе, София - Видин и София - Калотина. Допълнителното финансиране, което се търси е за пътищата в Северна България. Основните проекти за строителство на магистралите припомни и министър Павлова. Сред тях са АМ “Струма”, “Марица” и “Тракия”, както и изграждането на обходите в Габрово, Враца и др. Заместник-Ръководител на Управляващия орган на ОП "Транспорт". инж. Галина Василева посочи конкретните суми, които са усвоени по програмата.

Тя посочи, че размерът на предоставената безвъзвратна финансова помощ е в размер на 2,39 млрд. евро, което е 101.80% от общата сума. Сключени са договори за 1,96 млрд. евро, а са изплатени 1.575 млрд. евро, което е 78.62%. 

"Ливърпул" се измъчи, но изхвърли "Карлайл" след дузпи

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/24/2615167_livurpul_se_izmuchi_no_izhvurli_karlail_sled_duzpi/?ref=rss


"Ливърпул" се класира изключително трудно за четвъртия кръг на купата на Лигата, след като отстрани драматично "Карлайл" след изпълнение на дузпи. 

В редовното време двубоят завърши 1:1, а в продълженията голове не паднаха. Домакините откриха резултата на "Анфийлд" в 23-ата минута, когато Дани Ингс овенча добрата си игра с попадение. Нападателят вкара топката в мрежата, след като засече отблизо центриране на Адам Лалана.

Само десет минути по-късно обаче, равенството бе...

Скандали при Реформаторите в Перник! Плюят се взаимно един друг! Издигат касиран за далавери кандидат-кмет! Лидерът на СДС извън листата съветници! Депутатът В.Павлов ли е ликвидатора на РБ в Перник?

http://www.zapernik.com/pernik/skandali-pri-reformatorite-v-pernik-plyuyat-se-vzaimno-edin-drug_39982/

Реформаторският блок се разпадна в Перник, а на избори отиват близките до бизнесмена Петър Басмаджиев – Басмата местни десни политици, подредени в алтернативна листа „Реформатори и демократи за Перник”. Листата се оглавява от д-р Мария Маринова, а на второ място е касирания от съда заради изборни измами кандидат Симеон Желев. Освен това от новото реформаторско ядро оппадат представители на БЗНС. Юлиан Цветков - председател на Висшия контролно- ревизионен съвет на БЗНС,...

Продължава

Доналд Туск: Голямата вълна от имигранти към Европа тепърва предстои

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/24/2615164_donald_tusk_goliamata_vulna_ot_imigranti_kum_evropa/?ref=rss


"Най-голямата вълна от имигранти ще пристигне в Европа тепърва", предупреди председателят на Европейския съвет Доналд Туск след като завърши срещата на високо равнище в Брюксел.

Говорил съм с много имигранти и всички изразяват увереност, че ще пристигнат в Европа, коментира още Туск по време на пресконференцията след срещата.

"Необходима е подходяща защита на границите" и "преосмисляне на политиката на отворените врати и прозорци", заяви Туск, но не представи какви...

Васил Кендов: Няма пазарна логика лихвите по ипотечни кредити да паднат скоро

http://pik.bg/васил-кендов-няма-пазарна-логика-лихвите-по-ипотечни-кредити-да-паднат-скоро-news404658.html

Васил Кендов: Няма пазарна логика лихвите по ипотечни кредити да паднат скоро

Няма пазарна логика лихвите по ипотечни кредити да паднат скоро у нас, както твърдят напоследък някои експерти. И в момента има лихви от 5.80%. Да, ако нивото падне с 1% до 4.80% бихме могли да кажем, че е сериозен спад. Но не вярвам. Защо?

Предпоставки за намаляване на лихвите в България няма. Такива анализатори очаквали промяната до края на годината. Тогава питам: какво точно ще се промени у нас до края на 2015 г.? Нито търсенето ще нарасне, нито виждам друг пазарен фактор, за да се случи това. На второ място, рискът за нашата икономика също няма да намалее за този период. Знаете, че в размера на лихвата има и компонента „риск на икономиката”. Не знам на каква основа се правят такива прогнози, тъй като не се очаква ръст в заетостта, нито повишаване на работни заплати, нито лошите кредити да променят съотношението си към редовно плащаните от гражданите. Друг сигнал за такава поевтиняване може да се очаква, ако се повиши търсенето на кредити и банките се опитат да привлекат повече клиенти. Но не виждам такова оживление. Да не говорим пък,че в стремежа да запазят печалбите си, ако паднат лихвите, банките моментално ще увеличат таксите.
Друг е въпросът, ако има законодателни промени, които могат да повлияят на пазара, тогава подобен развой е възможен. Такъв пример е даването на правото да се купуват от хората жилища от ЧСИ чрез банков кредит. Ако това стане, тогава ще се намали рискът за банките и може да има падане на лихвите.
Непрекъснато хората коментират трудния за преглъщане факт, че в бедна България лихвите са толкова високи, докато в богатия Запад те са рекордно ниски. Ще повторя причината, която не бива да се забравя - отново рискът в икономиката. И пак с пример: ако в Германия човек си загуби работата, а там безработицата е извънредно ниска, не е проблем да започнеш на ново работно място и да продължиш да си плащаш кредита, ако имаш такъв. За банката няма риск, точно затова тя не предвижда такава компонента в лихвата. Не е така у нас - в България, ако си загубиш работата е силно сътресение, безработицата е висока, заплатите са по-ниски, в държавния сектор не е лесно да попаднеш. Просто в Западна Европа сигурността е доста по-голяма и това има своето финансово изражение. Освен това банките там имат много по-големи възможности да се рефинансират с евтин ресурс. Докато у нас те правят това основно чрез парите на спестителите със сметки при тях, на които плащат доста по-висока лихва, отколкото на клиентите на банките-майки. Пазарът на Запад е доста по урегулиран, докато у нас липсват цели институции - ние нямаме още финансов омбудсман, нямаме приет закон за фалит на физическите лица, което поражда очевидна несигурност.
Напоследък се появи и идеята на финансовото министерство да наложат законодателно нова мярка, при която всички плащания над 5 000 лв. да минават по банков път. 
Как се прави закон у нас? Излиза министърът и казва нещо пред медиите, след което се задвижва процесът законодателно. Но никой не задава простичкия въпрос - какъв ефект да очакваме от тази поправка? Няма да чуете такова нещо, още по-малко - да го намерите написано, с цифри, със солидна аргументация. Никой не говори за крайния ефект, защото, ако има такъв ангажимент, редно е хората да му потърсят отговорност, ако това не стане.
И се връщам на въпроса - ако всички плащания над 5 000 лева минават по банков път, то е ясно какво ще се случи с банковите такси. И без това от отчетите на БНБ се вижда, че таксите формират все по-висок дял от печалбата на банките, за сметка на приходите им от лихви по кредити. Е, ще се опитват да проследяват плащанията, за да няма някакви измами, но така или иначе аз не виждам икономически ефект от тази мярка - нито ще се повиши БВП, нито ще доведе до развитие на цели браншове, нито ще съкрати дела на сивата икономика.
И какъв е тогава този пазарен модел, в който се гарантира печалбата на банките със закон? 
Държавата ще продължава да фаворизира банковия сектор в България дотогава, докато не се появят нови институции, и то на гражданска основа, които не са назначавани от парламент или от президент. Само те могат да сложат ред и да санкционират банковата система за лошите им практики.

----------

Васил Кендов, председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги. /

Бензема изкачи "Реал" на върха в Примера, белите допуснаха първи гол

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/24/2615162_benzema_izkachi_real_na_vurha_v_primera_belite/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) постигна четвъртата си победа от началота на сезона в испанското първенство и така се изкачи на първо място във временното класиране.

Белите се наложиха трудно с 2:1 като гост на "Атлетик" (Билбао), а в герой за тима отново се превърна Карим Бензема. Френският нападател вкара и двете попадения за своя тим и така вече има шест гола в пет срещи във всички турнири през този сезон.

След успеха, при който допуснаха първия си гол в Примера, столичани излязоха на...

Кремъл ще отвърне на разполагане на американско ядрено оръжие в Германия

http://svetoven.pogled.info/news/67906/Kremal-shte-otvarne-na-razpolagane-na-amerikansko-yadreno-orazhie-v-Germaniya

/Поглед.инфо/ Кремъл в сряда (23 септември) коментира информациите, че САЩ могат да разположат 20 атомни бомби тип B61-12 в Германия, съобщи „Комсомолская правда“.

Антисемитски и хомофобски съобщения свалиха гръцки зам.-министър

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/24/2615159_antisemitski_i_homofobski_suobshteniia_svaliha_grucki/?ref=rss


Димитрис Каменос се оказа най-краткото назначение в новия гръцки кабинет на Алексис Ципрас. Той остана на поста зам.-министър на транспорта и инфраструктурата по-малко от 24 часа, защото бе принуден да се оттегли заради обвинения за антисемитски изказвания и обидни съобщения в профила си в "Туитър".

Депутат от националистическата партия "Независими гърци, Каменос се извини, после каза, че някой друг е писал в профила му, поддържан от 15 души, а после обяви, че подава оставка, за да...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5000586

Александра Раева, певица и телевизионна водеща.
Александрина Пендачанска, оперна певица.
Александър Динев, шеф на отдел "Логистика и безопасност" в БФС, 74 г.
Диляна Попова, модел и актриса.
Красимир Влахов, зам.-председател на Върховния касационен съд, 43 г.
Лилия Цачева, зам.-отговорен редактор в отдел "Вътрешни новини" на в.
Александра Раева, певица и телевизионна водеща. Александрина Пендачанска, оперна певица. Александър Динев, шеф на отдел "Логистика и безопасност" в БФС, 74 г. Диляна Попова, модел и актриса. Красимир Влахов, зам.-председател на Върховния касационен съд, 43 г. Лилия Цачева, зам.-отговорен редактор в отдел "Вътрешни новини" на в.

"Интер" продължи перфектния старт, а "Фрозиноне" с Тонев открадна точка от "Ювентус"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/24/2615155_inter_produlji_perfektniia_start_a_frozinone_s_tonev/?ref=rss


"Интер" регистрира петата си поредна победа от началото на сезона в Серия А и остава единственият отбор без загубена точка до момента.

Хората на Роберто Манчини този път се задоволиха с минимален успех с 1:0 над "Верона", а Фелипе Мело вкара победното попадение в 56-ата минута след удар с глава. Това попадение обаче беше напълно достатъчно за изравняване на най-добрия старт на сезона в историята на клуба.

Гостите от "Верона", макар и без нападателя Лука Тони, направиха...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване