Думите на Ангела Меркел за "горещата точка" в България

http://www.bnews.bg/article-141893

До ноември приемащи центрове ще има в Италия, Гърция и България, каза канцлерката=

Обвиниха и BMW в неспазване на еконормите

http://www.cross.bg/avtomobili-niva-auto-1481820.html

/КРОСС/Някои дизелови модели на BMW произвеждат вредни емисии, които са 11 пъти по-високи от допустимото в ЕС. Това съобщават редица европейски медии, като цитират германския Auto Bild. Твърденията идват разгара на скандала, причинен от уличаването на гиганта Volkswagen Group в подправяне на данните на 11 млн. свои автомобила в цял свят."Volkswagen не е единственият производител на автомобили, чиито автомобили произвежда високи нива на азотен оксид", твърди изданието, като посочва и конкретен модел на BMW - кросовърът X3, оборудван с 2,0-литров дизелов двигател. Според Auto Bild доказателство за това са тестовете, проведени от Международния съвет за чист транспорт (ICCT), който е установил несъответствие между показателите.От BMW категорично отрекоха обвиненията в машинации, като обявиха, все още не са получили резултатите от изследването на ICCT. Според ръководството на баварците обаче няма да има разлика между обявените досега показатели и тези от тестовете.Новината доведе до рязко спадане на акциите на BMW на международните борси. Тяхната цена намаля с 10% само в рамките на днешния ден, като достигна нива от 72.05 евро.

Осъдиха АПИ заради голяма дупка на пътя

http://pik.bg/осъдиха-апи-заради-голяма-дупка-на-пътя-news405075.html

Осъдиха АПИ заради голяма дупка на пътя

Застрахователна компания успя да осъди АПИ за катастрофа. Водачът Г.Г. карал лекия си автомобил през несигнализиран и неосветен участък от пътното платно с пропаднал асфалт.

Образувани били големи неравности по шосето. Колата попаднала в голяма дупка.

Заради това на автомобила са нанесени материални щети - повредени предна дясна гума и джанта. Имало е и свидетел на инцидента, пише "Стандарт".

Щетата е на стойност 310.01 лв., като автомобилът е предаден за ремонт в лицензиран сервиз.

Ищецът по делото е заплатил на 18 ноември миналата година парите на фирмата за ремонта.

Районен съд – Благоевград осъди АПИ чрез Областно пътно управление – Благоевград да заплати 310,01 лева, които са изплатени от ищеца застрахователно обезщетение, ведно със законната лихва. АПИ трябва да плати и 170.00 лв. разноски за държавна такса и адвокат.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Благоевград.

Образувано е частно наказателно дело срещу лекаря с фалшива диплома от Ст. Загора

http://www.cross.bg/vytzov-delo-nakazatelno-1481818.html

/КРОСС/ В Районния съд в София е образувано частно наказателно дело срещу д-р Иван Вуцов от Стара Загора, заради фалшивата му диплома на кардиолог, с която лекарят е упражнявал специалност повече от 20 години, дори е завеждал отделение по кардиология в университетската болница в Стара Загора, откъдето все още не е уволнен, съобщава БНР. Пресцентърът на Районния съд потвърди, че частното наказателно дело е образувано на 21 август и ще бъде гледано от съдия Иван Стоилов. Все още обаче няма насрочена дата за първото заседание. По делото са разпитани десетки свидетели, обвинението е по чл. 316 от Наказателния кодекс. За „Хоризонт" Стефан Милев-заместник районен прокурор на София заяви, че тъй като в разпоредбите на този член няма посочен срок за наказание, д-р Вуцов ще бъде съден по член 308, ал. 2, която предвижда лишаване от свобода до осем години. Прокурор Милев е категоричен, че ако д-р Вуцов получи условна присъда, Софийската районна прокуратура ще протестира решението на съда. На 18 септември проф. Пламен Кенаров - главен секретар на Министерството на здравеопазването обяви пред „Хоризонт", че ще поискат от БЛС да отнемат лекарските права на д-р Вуцов. До вчера обаче подобно искане в Централната комисия по професионална етика на съсловната организация не беше постъпило, заяви председателят на Комисията д-р Петър Загорчев.

Варненци са допуснати до тайнството на Светото миро в Армения

http://www.cross.bg/pravoslavna-predsedatelyat-shakariyan-1481821.html

/КРОСС/ Внушителна българска делегация ще присъства на основната част от церемонията по освещаване на Светото миро в първопрестолния Свети Ечмиядзин в Армения тази година, съобщава вестник "Народно дело". Със специална покана от Всеарменския Католикос да присъстват на ритуала, който се извършва веднъж на 7 години, отпътуваха председателят на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква Антраник Шакариян и председателят на Църковното настоятелство на ААПЦ във Варна Масис Багдатян и Соня Ашавир. Тримата, заедно с още 34 арменци от България, ще проследят на място от 27 до 29 септември тайнството по освещаването на Светото миро. След освещаването то ще поеме към всички краища на света, в които има православна християнска арменска общност и храмове. По време на пребиваването си в Армения председателят на българската църковна общност Антраник Шакариян ще отправи официална покана до Негово Високопреосвещенство Католикоса на всички арменци Карекин II да посети България, за да освети новия църковен арменски храм в гр. Ямбол, изграден със средства на Соня Аршавир. В програмата на Негово Високопреосвещенство Католи-коса на всички арменци Карекин II ще бъде включена и Варна, където е предвидено освещаването на новия олтар за храма „Свети Саркис". Новият каменен олтар е проектиран и поръчан от председателя на Епархийския съвет на ААПЦ Антраник Шакариян и е изработен по всички канони на Арменската православна църква.  

Дело за пране на пари отложи екстрадицията на арестувания за камиона-ковчег в Австрия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002606

Разследване на организирана престъпна група за пране на пари в България отложи отново екстрадицията в Австрия на Цветан Цветанов от Лом. 32 годишният ром бе арестуван в края на август след като на магистрала край Виена бе открит хладилен бус със 71 задушени бежанци в него.
Австрия поиска с европейска заповед за арест Цветанов,
Разследване на организирана престъпна група за пране на пари в България отложи отново екстрадицията в Австрия на Цветан Цветанов от Лом. 32 годишният ром бе арестуван в края на август след като на магистрала край Виена бе открит хладилен бус със 71 задушени бежанци в него. Австрия поиска с европейска заповед за арест Цветанов,

Велико Търново: 58 молби за съдействие подадоха в Инспекцията по труда

http://pik.bg/велико-търново-58-молби-за-съдействие-подадоха-в-инспекцията-по-труда-news405066.html

Велико Търново: 58 молби за съдействие подадоха в Инспекцията по труда

58 броя молби за съдействие, относно даден казус, са постъпили в Инспекцията по труда. Това каза пред журналисти в старата столица инж. Невена Стефанова, директор на Дирекция „Инспекция по труда”-Велико Търново, предаде "Фокус". По думите й, през месеците юли и август работници, синдикати, работодатели, граждани и други институции са подали искания, сигнали и запитвания, в които се търси съдействие от Инспекцията по труда. „Писмата съдържат и сигнали с данни за извършени нарушения на трудовото законодателство от съответни работодатели спрямо работещи лица. През тези месеци, Инспекцията издаде 10 броя разрешения за работа на непълнолетни лица. През същият период са извършени и проверки, чиято насоченост е относно спазването на разпоредбите, касаещи наемането на работа на непълнолетни лица”, каза директорът. Инж. Стефанова обясни, че са констатирани нарушения, свързани с продължителността на работното време на непълнолетните лица.

„Продължителността на работния ден трябва да е не повече от 7 часа, а седмично не повече от 35 часа. Установен е 1 случай, в който работодател е допуснал до работа непълнолетно лице без да е поискал предварително разрешение от Инспекцията по труда. За установеното е уведомена съответната Районна прокуратура”, каза още инж. Невена Стефанова. Тя допълни, че в края на месец юли 2015 години са приключили проверките относно спазването на трудовото законодателство, спрямо работещите лица на длъжност „санитар", „медицинска сестра" и „лекар" в болничните заведения на територията на област Велико Търново.

„При проверките са констатирани случаи, в които на работниците не са осигурени поне 12 часова междудневна почивка, както и поне 24 часова междуседмична почивка при сумирано отчитане на работното време. Установени са случаи, в които е възлагана работа през две последователни работни смени, което е в противоречие със закона”, обясни директорът. 

REFAN с нов успех на най-голямото изложение за красота в Южна Корея

http://frognews.bg/news_98202/REFAN-s-nov-uspeh-na-nai-goliamoto-izlojenie-za-krasota-v-IUjna-Koreia/

В Кинтекс, провинция Кьонгги, в Южна Корея се проведе за седми пореден път K-Beauty Expo с повече от 60 000 посетители и над 400 фирми-участници от цял свят. В най-голямото изложение за продукти за красота в Южна Корея фирма REFAN представи своите висококачествени продукти за красота и франчайз концепцията си, която се доказа като изключително доходна и успешна чрез мрежата си над 400 магазини по целия свят.

Графика на деня: Как действа "тайното устройство" на "Фолксваген"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/24/2615498_grafika_na_denia_kak_deistva_tainoto_ustroistvo_na/?ref=rss


Европейската комисия призова всички страни членки да разследват колко автомобили на тяхна територия са снабдени с устройства за манипулиране на данните за вредни емисии на дизелови двигатели на "Фолксваген".

Компанията потвърди, че има монтирано устройство със специален софтуер, известно като "defeat device" на конкретен модел дизелов двигател от 2008 г., с който са продадени близо 11 милиона коли по цял свят.

Устройството се включва само по време на тестове на автомобила...

REFAN с нов успех на най-голямото изложение за красота в Южна Корея

http://pik.bg/refan-с-нов-успех-на-най-голямото-изложение-за-красота-в-южна-корея-news405071.html

REFAN с нов успех на най-голямото изложение за красота в Южна Корея

От 17 до 20 септември в Кинтекс, провинция Кьонгги, в Южна Корея се  проведе за седми пореден път  K-Beauty Expo с повече от  60 000 посетители и над 400 фирми-участници от цял свят. В най-голямото изложение за продукти за красота в Южна Корея фирма REFAN представи своите висококачествени продукти за красота и франчайз концепцията си, която се доказа като изключително доходна и успешна чрез мрежата си над 400 магазини по целия свят.

Посетителите на изложението бяха привлечени и впечатлени от атрактивната франчайз концепция на REFAN за продажба на парфюми, от нейната икономическа ефективност и от красивия дизайн на щанда на REFANв Hall 4, H-24. Посетителите успяха да оценят разнообразието от козметични серии с розово масло, розова вода и други натурални съставки, чийто рецептури са създадени в лабораториите на REFAN в съответствие с изискванията на европейското законодателство.

Щандът на REFAN на изложението бе посетен  от посланика ни в Корея - Петър Андонов, от Бойко Годев – ръководител на службата по търговско-икономическите въпроси в Сеул и Панко Панов – зам.-ръководител на мисията в Сеул. Представителите на високопоставената българска делегация бяха очаровани от елегантния и ароматен бутиков павильон на РЕФАН БЪЛГАРИЯ“ООД и изказаха своите поздравления и отлични впечатления от продуктите REFAN.

Най-популярната и обичана българска козметична марка прикова интереса на посетителите и ги заплени с огромното разнообразие ръчно изработени глицеринови сапуни с неустоими аромати, с изключителните  ухания на парфюми REFAN, със свещите и парфюмите за дома, с висококачествена козметика с натурални съставки. Щандът на фирмата бе непрекъснато окупиран от посетители, нетърпеливи да се докоснат до очарованиетоREFAN.

Козметичната фирма е носителка на най-престижната европейска награда за качество от Париж на Global Trade Leaders’ Club заради качеството на продуктите си и за дейността си за стимулиране на малкия и средния бизнес, създавайки франчайзинг модел, оценен на национално и на световно ниво. Със своите бутици в 28 държави на 5 континента, иновативни и гъвкави форми на бизнес и над 2000 продукта, базирани на природни формули, „РЕФАН БЪЛГАРИЯ“ е сред най-успешните български производители по света. 

Австрия обяви, че ни върнала 5000 бежанци. Ние казваме, че са 52

http://society.actualno.com/Avstrija-objavi-che-ni-vyrnala-5000-bejanci-Nie-kazvame-che-sa-52-news_497441.html

Австрийските власти са върнали над 5000 мигранти на страни членки на ЕС. Това предаде Reuters, цитирайки вътрешния министър на Австрия. Сред държавите с върнати имигранти се споменава и България.  "Ако помня правилно, ние сме изпратили над 5000 или 5500 души от Австрия – особено към България и Румъния”, заяви Джоана Микл-Лайтер пред журналисти. От българската Държавна агенция за бежанците реагираха веднага по въпроса. Те обявиха, че Австрия ни е върнала общо 52 човека от начал

ПРЕДИСТОРИЯТА: Инженерът, „потопил“ Volkswagen

http://cars.actualno.com/PREDISTORIJaTA-Injeneryt-potopil-Volkswagen-news_497393.html

Казва се Даниел Кардер. Той и екипът му стоят в основата на разкритията, шокиралия автомобилния свят и сринали имиджа на Volkswagen, граден в продължение на близо 80 години. Ето я предисторията на „дизелгейт“. Даниел Кардер (Daniel Carder) е 45-годишен инженер от West Virginia University (WVU). Той е лидер на екип от петима специалисти, провели проучване на стойност $50 000, което дава първоначалните доказателства, че VW лъже при тестовете за вредни емисии на своите двигатели в

Политическата картина във Великобритания се променя

http://analysis.actualno.com/Politicheskata-kartina-vyv-Velikobritanija-se-promenja-news_497442.html

Новият лидер на британската Лейбъристка партия Джеръми Корбин трябва да промени положението си в неблагоприятната светлина, която хвърлят върху него британските медии, чието отношение варира от скептицизъм до открита враждебност. Впрочем всички – колеги, опоненти, журналисти и обществеността, трябва да се адаптира към идеологическата и стилистичната промяна, която представлява корбинизмът. В първата седмица резултатите не бяха еднозначни. Докато Корбин призовава за партийно единство

Избори на всяка цена

http://www.euinside.eu/bg/news/croatia-elections-at-any-price

Истинска търговска война избухна между Хърватия и Сърбия заради бежанската криза и поведението на Унгария. Границата между Сърбия и Хърватия ту е отворена, ту затворена. Стигна се дори дотам да се намеси и върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Това ...

Как Апостол Апостолов вече спечели изборите в Симитли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002600

Хората в Симитли се обръщат към кмета си на малко име - Поли
Дни преди старта на предизборната кампания стан ясен резултатът от кметския избор в община Симитли. Апостол Апостолов е новият стар кмет на общината. Това стана възможно, след като той остана единствен кандидат за кмет и никой друг не излезе срещу него.
Хората в Симитли се обръщат към кмета си на малко име - Поли Дни преди старта на предизборната кампания стан ясен резултатът от кметския избор в община Симитли. Апостол Апостолов е новият стар кмет на общината. Това стана възможно, след като той остана единствен кандидат за кмет и никой друг не излезе срещу него.

Какво всъщност мотивира депутата?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002439

Българският парламент е като magic land - територия, в която непрестанно се случват истински чудеса.
Ето сега - промените в конституцията за съдебната власт, които изглеждаше, че никога няма да минат през пленарна зала с тези играчи в Народното събрание, профучаха като мълния при гласуването с цели 184 гласа.
Българският парламент е като magic land - територия, в която непрестанно се случват истински чудеса. Ето сега - промените в конституцията за съдебната власт, които изглеждаше, че никога няма да минат през пленарна зала с тези играчи в Народното събрание, профучаха като мълния при гласуването с цели 184 гласа.

МВР задържа 135 чужденци до границата със Сърбия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/24/2615492_mvr_zadurja_135_chujdenci_do_granicata_sus_surbiia/?ref=rss


Няколко групи чужденци са били задържани близо до българо-сръбската граница през последното денонощие, съобщиха от МВР.

Екипите на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Драгоман са спрели общо 135 души, повечето от които са от Афганистан.

Част от задържаните са в процедура за получаване на статут от Държавната агенция за бежанците. Задържани са и 6-ма български граждани, които са откарали с автомобили чужденците до границата, съобщиха от МВР.

Снощи на гара...

8 години затвор за мъж, причинил смърт при катастрофа

http://pik.bg/8-години-затвор-за-мъж-причинил-смърт-при-катастрофа-news405069.html

8 години затвор за мъж, причинил смърт при катастрофа

Наказание 8 години лишаване от свобода на при първоначален строг режим в затвор ще търпи Петър Филипов за непредпазливо причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие, съобщиха от бургаския съд.

Филипов е признат за виновен в това, че на 01.06.2013 год. около 01.00 ч. в Община Несебър, гр. Несебър на прав участък от пътно двулентово платно, свързващо с. Равда - гр. Несебър, пред хотели „Соул Несебър палас” и „Соул Несебър бей”, движейки се в посока с. Равда - гр. Несебър, при управление на лек автомобил ”Ауди S8” нарушил правилата за движение по пътищата, допуснал пътнотранспортно произшествие с движещия се в насрещното движение автомобил „Сеат Ибиза” с водач 45-годишна жена, и по непредпазливост причинил смъртта й, като деянието е извършено в пияно състояние. Чрез изготвена по надлежния ред химическа експертиза е установено концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия над 1,2 на хиляда промила, а именно 1,8 на хиляда. Окръжен съд Бургас разгледа делото по общия ред. В съдебния процес като частен обвинител бе конституирана дъщерята на починалата жена. Тя не пожела да предяви граждански иск за причинени неимуществени вреди. С присъдата съдът лиши подсъдимия Филипов и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години.

Представителят на окръжна прокуратура пледира, че от събраните доказателства в хода на съдебното следствие по безспорен начин се установява извършеното престъпление от подсъдимия и отхвърли твърдението на Филипов и неговия защитник, че друго лице е управлявало автомобила при катастрофата. Прокурорът посочи, че подсъдимият е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта и е допуснал нарушение на Закона за движение по пътищата, като е управлявал автомобила с неразрешена скорост от 132-135 км/ч, така е предизвикал пътнотранспортното произшествие и е настъпил трагичният резултат. Според прокурора двете нарушения на ЗДвП и пияното състояние на подсъдимия сочат за висока степен на обществена опасност, както за личността на дееца, така също и за извършеното деяние.

Държавното обвинение поиска от съда при постановяване на присъдата да определи на Филипов наказание над средния размер предвиден, в закона и посочи, че единственото смекчаващо вината обстоятелство на подсъдимия е неговото чисто съдебно минало.

Повереникът на частния обвинител заяви, че поддържа обвинението и подкрепи казаното от прокурора. Той помоли съда да определи на подсъдимия ефективно наказание лишаване от свобода над средния размер към максималния срок, предвиден в закона за извършеното престъпление. Защитникът на подсъдимия пледира, че фактите, посочени в обстоятелствената част на обвинителния акт, не са доказани. Пълномощникът поддържа тезата, че не подсъдимият Филипов е управлявал автомобила, а друго трето лице. Адвокатът помоли съда да признае подзащитния й за невиновен и да го оправдае по повдигнатото обвинение. В последната си дума подсъдимият заяви, че много съжалява за случилото се, но той не е управлявал автомобила и помоли съда за оправдателна присъда. Присъдата на Окръжен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд в 15-дневен срок. 

Сирия използва нови руски самолети, за да бомбардира „Ислямска държава”

http://www.cross.bg/samoleti-siriya-durzhava-1481819.html

/КРОСС/Сирийските правителствени сили са използвали новопристигнали руски бойни самолети, за да бомбардират терористи от „Ислямска държава" в провинция Алепо в Северна Сирия. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс. Въздушните удари имат за цел да прекратят обсада над военновъздушна база. Те са започнали през седмицата и са придружени със сухопътни операции до базата Kweiris в източната част на провинция Алепо, където правителствени сили са обградени от дълго време, допълват от центъра. От активистката организация поясняват, че руските самолети са пристигнали „наскоро" в Сирия, но вече се използват от сирийски пилоти. В последните седмици Русия започна да разполага пехота, бойни самолети и хеликоптери, както и друга бойна техника за защита на сирийския режим на президента Башар Асад. САЩ и държави от Западна Европа изразиха безпокойството си от намесата на Москва.  

Задъхани пространства - изложба на Петър Беляшки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002520

Пловдивският художник Петър Беляшки откри изложба в София.
Това ще стане от 18,30 часа в галерия „Артамонцев”, на бул. „Витоша” 139. Експозицията се нарича „Задъхани пространства”. Познатата отпреди пастелна палитра на Петър Беляшки, повлияна от неговите занимания с керамиката, сега впечатлява с ярки акценти,
Пловдивският художник Петър Беляшки откри изложба в София. Това ще стане от 18,30 часа в галерия „Артамонцев”, на бул. „Витоша” 139. Експозицията се нарича „Задъхани пространства”. Познатата отпреди пастелна палитра на Петър Беляшки, повлияна от неговите занимания с керамиката, сега впечатлява с ярки акценти,

Бебето Надежда се роди с шрапнел в главата в Сирия, майка й също оцеля

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002602

Бебе се роди с шрапнел, забит в челото, в сирийския град Алепо, съобщи Си Ен Ен. Момиченцето е кръстено Амел, което означава „надежда“, защото е успяла да оцелее след раждането си. На 18 септември въздушна атака, за която се предполага, че е от страна на сирийското правителство, ударила редица домове в Алепо.

Крадец на обеци остава във варненския арест

http://www.moreto.net/novini.php?n=302114

Мярка за неотклонение “задържане под стража” наложи Районния съд във Варна на 22-годишeн младеж, привлечен като обвиняем за извършен грабеж, научи Moreto.net. Спрямо М.А. е предявено обвинение, че на 12 септември тази година, след употреба на сила, отнел златни обеци от жена на улицата.

Робърт Патинсън не е стъпвал в супермаркет 6 г.

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/robyrt-patinsyn-ne-e-stypval-v-supermarket-6-g-6042925

29-годишният актьор признава, че не е успявал да пазарува, защото хората са проследявали и зяпали всяко негово движение

"Глас народен": Цонев да си наеме адвокат, сигурно е свикнал

http://offnews.bg/news/n_1/n_562442.html

"Г-н Цонев по-добре да си наеме адвокат, а при невъзможност да му се предостави служебен такъв. Нещо, на което той вероятно е свикнал." Това е позицията на ПП "Глас народен" и лидера ѝ Светльо Витков относно изявлението на Николай Цонев от "Нова алтернатива", че е пантетовал имената на три партии - "Патриотичен фронт", "Движение 21" и "Глас народен". Ето цялото изявление на "Глас народен" относно казуса:  ПП "Глас народен" е регистрирана по Закона за политическите партии и по право притежава правата върху името Глас Народен. Това, за което говори Николай Цонев касае търговския закон, а не Закона за политическите партии. В една демократична държава, всеки има избор дали да прави политика или търговия, но когато двете се смесят е проблем. Г-н Цонев по-добре да си наеме адвокат, а при невъзможност да му се предостави служебен такъв. Нещо, на което той вероятно е свикнал и да не бърка търговията с политиката - нещо, което в практиката си е показал неведнъж. В ефира на bTV лидерът на "Нова алтернатива" Николай Цонев обясни, че действията му целели "установяване на справедливост", защото който нямал административен капацитет да си запази името, не трябвало да управлява. Цонев е изпратил и писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, в което я уведомява, че ПФ "нямат право да използват това словосъчетание". Тя му отговорила, че използването на името не е в нейните правомощия. Цонев бе категоричен, че не могат да използват марката "Патриотичен фронт" без негово съгласие и че ако това се случи, ще понесат санкции.

Сакскобургготски: Бил съм бежанец

http://frognews.bg/news_98201/Sakskoburggotski-Bil-sam-bejanets/

"Аз лично съм бил емигрант, да не кажа дори и бежанец. Гледам с голямо съчувствие към тази криза". Това каза пред журналисти Симеон Сакскобургготски след възпоменанието във Военната академия „Г.С.Раковски” по повод 75-ата годишнина от присъединяването на Южна Добруджа към България, на което присъстваше, съобщава "Фокус" .

Фандъкова: Изграждат се интелигентни системи за управление на 160 кръстовища

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002586

Изграждат се интелигентни системи за управление на 160 кръстовища, като над 45 вече са приключили. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София, на форум „Младите предприемачи в дигиталната ера“ в София, предаде
Изграждат се интелигентни системи за управление на 160 кръстовища, като над 45 вече са приключили. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София, на форум „Младите предприемачи в дигиталната ера“ в София, предаде "Фокус". Според нея новите технологии създават нови възможности за развитие. "Инвестициите в системата на градския транспорт

ВСС отстрани шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/24/2615487_vss_otstrani_shefa_na_specializiranata_prokuratura/?ref=rss


Висшият съдебен съвет освободи от длъжност ръководителя на спецпрокуратурата Светлозар Костов с 13 гласа, 4-има против и 3-ма въздържали се.

Дисциплинарното дело срещу него беше образувано по предложения на главния прокурор Сотир Цацаров. С това приключи едното от четирите дисциплинарни производства срещу Костов.

Светлозар Костов се прочу като наблюдаващият прокурор и по делото срещу Алексей Перов и групата обвиняеми с него, което продължава пета година, дълго време той...

Бебе се роди с шрапнел в главата в Сирия. Лекар: Още не беше родено и вече е мишена (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002561

Бебе се роди с шрапнел, забит в челото, в сирийския град Алепо, съобщи Си Ен Ен. Момиченцето е кръстено Амел, което означава „надежда“, защото е успяла да оцелее след раждането си. На 18 септември въздушна атака, за която се предполага, че е от страна на сирийското правителство, ударила редица домове в Алепо.

Станишев: Европа няма време за губене. Говорим за човешки животи

http://offnews.bg/news/n_1/n_562379.html

Европа няма време за губене. Говорим за човешки животи, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев след подготвителната среща на левите премиери преди извънредното заседание на Европейския съвет вчера. "Европейските лидери трябва да покажат истинското значение на думата съююз – базиран на солидарност и отговорност. Европейските ценности не подлежат на преговори и трябва да бъдат уважавани от всички страни-членки. Нехуманното и диференцирано третиране на бежанците по религиозен признак противоречи на нашите ценности". "Европейските граждани очакват конкретни отговори на големите въпроси, които породи бежанската криза. Не трябва да забравяме, че когато говорим за разпределение на бежанци в страните-членки и обработваме заявления за убежище в т.нар. "горещи" точки по границите ни, всъщност говорим за човешки съдби. Ето защо, това са въпроси, които не търпят отлагане", заяви Станишев. "Всяка от страните-членки на ЕС трябва да поеме своя справедлив дял от броя бежанци, пристигащи по нашите брегове. Ние предлагаме разходите за тяхното настаняване, напр. за подслон, образование и услуги – да бъдат приспадани при изчисляването на бюджетните дефицити в рамките на Пакта за стабилност и растеж. Европейският съюз трябва да подпомага страните, които съвестно изпълняват хуманитарните си задължения", каза още лидерът на ПЕС. "В нашето политическо семейство сме убедени, че е необходим по-широк подход: не само да обръщаме внимание на тези, които разполагат с необходимите средства, за да се доберат до бреговете на Европа, но също и да анализираме глобалните фактори, които движат тази криза. ЕС и страните-членки трябва да увеличат финансовата подкрепа за агенциите на ООН и приемащите страни, както и да засилят политиките в помощ на развиващите се държави. От своя страна, ПЕС ще организира конференция на високо равнище за бежанците в Бейрут, Ливан, на 31 октомври т.г. Тези възможности ще бъдат разгледани и на предстоящата среща на високо равнище в Малта, на която европейските лидери-социалисти също ще присъстват. Подкрепям и призивите за организирането на глобална конференция за бежанците", заяви в заключение Станишев. В срещата участваха френският президент Франсоа Оланд, австрийският канцлер Вернер Файман, хърватският премиер Зоран Миланович, чешкият премиер Бохуслав Соботка, лидерът на холандската партия на труда Дидерик Самсом и лидерът на унгарската социалистическа партия Йозеф Тобиаш. В срещата се включиха още Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, комисарите Франс Тимерманс и Невен Мимица, както и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и лидерът на Групата на социалистите в ЕП Джани Питела. Гост на срещата беше и министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн.

В. Рашидов и епископ Тихон обсъдиха ремонта на „Св. Ал. Невски”

http://www.cross.bg/nevski-kyltyrata-rashidov-1481816.html

/КРОСС/ Предстоящият ремонт на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" е бил тема на разговора между министъра на културата Вежди Рашидов и председателя на църковното настоятелство на храма - Тивериополският епископ Тихон, съобщава пресцентърът на Министерството на културата. Епископ Тихон е благодарил на министър Рашидов за съпричастието към опазването на културното и църковното наследство. Министерството на културата ще съдейства на настоятелството на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" за съгласуването на проекта за ремонт на храма. Катедралата е обявена за недвижима културна ценност с национално значение. От есента на 2014 - годината, в която бе отбелязана 90-годишнината от тържественото му освещаване, Светият Синод на Българската православна църква има и акт за собственост на Патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски".

Задържаха 135 чужденци на българо-сръбската граница

http://frognews.bg/news_98200/Zadarjaha-135-chujdentsi-na-balgaro-srabskata-granitsa/

Задържаха 135 чужденци на българо-сръбската граница при Драгоман. Повечето от задържаните са от Афганистан, съобщиха от гранична полиция.

Валентина Матвиенко: ИД е нова форма на фашизма

http://www.cross.bg/matvienko-islyamska-sveta-1481815.html

/КРОСС/ Председателят на руския Съвет на федерацията Валентина Матвиенко нарече терористичната групировка „Ислямска държава" нова форма на фашизма, появила се на света, предаде ТАСС, съобщи focus-news.net. „Над нас и над света е надвиснала опасност за целия свят в лицето на „Ислямска държава" и виждаме в това нова форма на фашизма, появяваща се на света и опитваща се да го завладее", заяви Матвиенко по време на пресконференция. Тя смята, че убийствата, извършвани от „Ислямска държава" „в условията на XXI век изглеждат не само дивашки, но и страшно". „Ние сме длъжни да обединим сили и реално да се борим с тероризма, за да не се разпростре из целия свят и да не представлява опасност за живота на мирните хора", заключи Матвиенко.  

"Фолксваген" е манипулирал двигатели и в Европа, съобщи германски министър

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/24/2615478_folksvagen_e_manipuliral_dvigateli_i_v_evropa_suobshti/?ref=rss


Министърът на транспорта на Германия Александер Добринд заяви в четвъртък, че манипулирането на данните за вредните емисии от двигател на "Фолксваген" е правено и на европейския пазар, а не само в САЩ, откъдето тръгна скандалът.

"Информираха ни, че също така в Европа дизелови двигатели с обем 1.6 и 2.0 литра са засегнати от манипулациите, за които говорим", каза министърът пред журналисти. Той допълни, че засега не е известен броят на автомобилите в Европа, за които става дума....

Рекорден скок на населението на Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=302106

Продиктувано от нарастващия брой новопристигнали чужденци, населението на Германия се увеличи с 430 хиляди до 81,2 милиона души през 2014 година - най-голямото регистрирано увеличение от 1992 година. Данните са представени от германската статистическа служба, предаде Ройтерс.

Заловиха обирджия на домове в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002166

Полицаите от Благоевград заловиха сериен обирджия на жилища. 31-годишният Борис У. се
Полицаите от Благоевград заловиха сериен обирджия на жилища. 31-годишният Борис У. се "специализирал" в катерене по фасадите на сгради и прониквал в домовете през незатворени врати на тераси и прозорци. Извършвал кражби на малки парични суми, мобилни телефони и лични вещи. Срещу заловеният "Спайдърмен" е образувано досъдебно производство.

Министър и епископ обсъждат ремонта на "Св. Ал. Невски"

http://frognews.bg/news_98199/Ministar-i-episkop-obsajdat-remonta-na-Sv-Al-Nevski/

Министърът на културата Вежди Рашидов се срещна днес с Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храм-паметника „Св. Александър Невски”, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство.

Във Видин регистрираха 461 кандидати за 50 места за кметове и съветници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002196

11 кандидати за кмет на община Видин, 113 кандидати за кметове на 22 кметства и 337 кандидати за 37 места за общински съветници са регистрирани в ОИК във Видин. Общо три инициативни комитета, две местни коалиции и 18 партии са регистрирали листите си в законния срок.
Партиите, регистрирали листа с пълен брой общински съветници - 37,
11 кандидати за кмет на община Видин, 113 кандидати за кметове на 22 кметства и 337 кандидати за 37 места за общински съветници са регистрирани в ОИК във Видин. Общо три инициативни комитета, две местни коалиции и 18 партии са регистрирали листите си в законния срок. Партиите, регистрирали листа с пълен брой общински съветници - 37,

Съименник на настоящия кмет на Пазарджик ще се бори за креслото му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002218

Двама кандидати с името Тодор Попов ще се борят на предстоящите избори за кмет на Пазарджик, съобщиха от местната ОИК. Неизвестен съименник на настоящия кмет Тодор Попов, който се кандидатира за трети мандат, е регистриран за кметската надпревара от ПП
Двама кандидати с името Тодор Попов ще се борят на предстоящите избори за кмет на Пазарджик, съобщиха от местната ОИК. Неизвестен съименник на настоящия кмет Тодор Попов, който се кандидатира за трети мандат, е регистриран за кметската надпревара от ПП" Движение за европейска интеграция". Разликата между двамата е в бащините имена,

ТИР се е запалил в движение на магистрала „Тракия”

http://pik.bg/тир-се-е-запалил-в-движение-на-магистрала-„тракия”-news405058.html

ТИР се е запалил в движение на магистрала „Тракия”

Тежкотоварен автомобил се е запалил в движение на автомагистрала „Тракия”. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от ОДМВР – Ямбол. Около 13.00 часа при пътуване по магистралата от Бургас към София част от тежкотоварния автомобил се запалва.

Няма пострадали при инцидента, ТИР-ът спира района на 298 км от магистралата. 

Васил Кендов: Няма пазарна логика лихвите по ипотечни кредити да паднат скоро

http://www.cross.bg/bankite-lihvite-krediti-1481814.html

/КРОСС/Няма пазарна логика лихвите по ипотечни кредити да паднат скоро у нас, както твърдят напоследък някои експерти. И в момента има лихви от 5.80%. Да, ако нивото падне с 1% до 4.80% бихме могли да кажем, че е сериозен спад. Но не вярвам. Защо? Предпоставки за намаляване на лихвите в България няма. Такива анализатори очаквали промяната до края на годината. Тогава питам: какво точно ще се промени у нас до края на 2015 г.? Нито търсенето ще нарасне, нито виждам друг пазарен фактор, за да се случи това. На второ място, рискът за нашата икономика също няма да намалее за този период. Знаете, че в размера на лихвата има и компонента „риск на икономиката". Това коментира пред БГНЕС Васил Кендов, председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги: Не знам на каква основа се правят такива прогнози, тъй като не се очаква ръст в заетостта, нито повишаване на работни заплати, нито лошите кредити да променят съотношението си към редовно плащаните от гражданите. Друг сигнал за такава поевтиняване може да се очаква, ако се повиши търсенето на кредити и банките се опитат да привлекат повече клиенти. Но не виждам такова оживление. Да не говорим пък,че в стремежа да запазят печалбите си, ако паднат лихвите, банките моментално ще увеличат таксите. Друг е въпросът, ако има законодателни промени, които могат да повлияят на пазара, тогава подобен развой е възможен

Руснак по душа: Джеф Монсън иска да получи руско гражданство

http://www.cross.bg/rysko-grazhdanstvo-monsun-1481813.html

/КРОСС/ Още една западна знаменитост пожела да се пресели в Русия. Американският ММА боец Джеф Монсън заяви, че в Русия се чувства обграден от много добри хора, и затова се обърна към властите с молба да получи руско гражданство. По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че молбата на Монсън за получаване на руско гражданство е получена. Предстои тя да бъде разгледана, след което държавният глава ще вземе окончателно решение. „Имам много приятели в Русия. Идвайки тук, аз се чувствам особено. Това далеч не е някакъв лекомислен порив – това е напълно осъзната стъпка. Реално аз се чувствам руснак по душа, близка ми е културата и историята на вашата страна. А паспортът и гражданството са само формалност, нищо повече“, казва борецът. Оказа се, че Монсън вече чете в превод произведенията на Лев Толстой и Михаил Бакунин. Според него, дори намирайки се извън Русия, благодарение именно на четенето, той попива от руския дух. По-рано руски паспорт получи известният френски актьор Жерар Депардийо. Намерение да получат руско гражданство изявиха също и френският актьор Сами Насери и италианската актриса Орнела Мути.

Джипи в Родопите с 35 години стаж: Природата ни е благословила с мед и чесън

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002517

"Природата в България ни е благословила с пчелен мед, лук и чесън. Това са продукти, които не могат да имат ГМО. Това са естествените ни лекове, с които сме надарени по тези земи, и ако ги имаме постоянно на трапезата, нямаме нужда от лекарства. Яжте чесън и мед и ще бъдете здрави - няма да ви поваля вирус през зимата",
"Природата в България ни е благословила с пчелен мед, лук и чесън. Това са продукти, които не могат да имат ГМО. Това са естествените ни лекове, с които сме надарени по тези земи, и ако ги имаме постоянно на трапезата, нямаме нужда от лекарства. Яжте чесън и мед и ще бъдете здрави - няма да ви поваля вирус през зимата",

Повече от 100 бебета изоставени през 2015-а

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002551

От началото на годината повече от 100 бебета са били изоставени от родителите си, съобщи БНР, позовавайки се на данни на фондация "За нашите деца".
Над 500 души са получили здравни услуги и подкрепа в общинския Комплекс за социално здравни услуги за деца от 0 до 3 години "Света Параскева" в София. Постоянно в него живеят 5 деца с тежки увреждания.
От началото на годината повече от 100 бебета са били изоставени от родителите си, съобщи БНР, позовавайки се на данни на фондация "За нашите деца". Над 500 души са получили здравни услуги и подкрепа в общинския Комплекс за социално здравни услуги за деца от 0 до 3 години "Света Параскева" в София. Постоянно в него живеят 5 деца с тежки увреждания.

Повече от 100 бебета изоставени през 2015-а

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002547

От началото на годината повече от 100 бебета са били изоставени от родителите си, съобщи БНР, позовавайки се на данни на фондация
От началото на годината повече от 100 бебета са били изоставени от родителите си, съобщи БНР, позовавайки се на данни на фондация "За нашите деца". Над 500 души са получили здравни услуги и подкрепа в общинския Комплекс за социално здравни услуги за деца от 0 до 3 години "Света Параскева" в София. Постоянно в него живеят 5 деца с тежки увреждания.

КРИБ: Сивата икономика е основният ни враг

http://www.cross.bg/ikonomika-krib-sivata-1481812.html

/КРОСС/Сивата икономика е наш основен враг. Тя вреди на бизнеса, който изрядно плаща данъци и спазва законите. Идеята на националната кампания, която стартираме, е да покажем непримиримост и нетолерантно отношение към неформалната икономика, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, информира "Стандарт". Има два вида фирми. Едните, които са национално отговорни, и другите, които не плащат данъци, допълни той. Домусчиев посочи, че цената на тока, така, както се формира в момента, е в полза на домакинствата, но не и на бизнеса. "Като прибавим цената на еленергията и цената на газта, за каква индустриализация можем да говорим", риторично запита шефът на КРИБ, изтъквайки, че капиталът на членовете на конфедерацията на работодателите и индустриалците в България възлиза на 30-40 милиарда евро. КРИБ се бори срещу сивата икономика повече от 10 години. Работодателската организация се включи в голям проект срещу "черния бизнес" още през 2003 година. През годините КРИБ изготви и пакет от мерки, касаещи данъци, осигуровки, данъчни продукти и свързването на фирми и предприятия с НАП. "Една голяма част от тези предложения, които дадохме, вече са реализирани. Вярвам, че предстоят да бъдат приети и други, посочи Домусчиев. Сред предложенията на КРИБ са въвеждането на глоби за работа без трудов договор, преглед на всички концесии и други. "Настоящата кампания ще покаже категоричната позиция на КРИБ срещу сивата икономика

Първанов се срещна с посланика на САЩ Родерик Мур

http://pik.bg/първанов-се-срещна-с-посланика-на-сащ-родерик-мур-news405054.html

Първанов се срещна с посланика на САЩ Родерик Мур

Георги Първанов, президент на Р България и председател на ПП АБВ, се срещна с изпълняващия длъжността ръководител на посолството на САЩ у нас Родерик Мур, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

В разговора беше обсъдена актуалната политическа ситуация в България в светлината на предстоящите избори за местни органи на властта, подготвяните законодателни промени и позицията на АБВ по някои аспекти на международната политика.

Калфин се надява да си останем непривлекателна за бежанците държава

http://politics.actualno.com/Kalfin-se-nadjava-da-si-ostanem-neprivlekatelna-za-bejancite-dyrjava-news_497439.html

Надявам се да не станем страна привлекателна и интересна за голям поток от бежанци. Това заяви във Варна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин участва в среща по повод борбата със сивата икономика у нас, предаде Радио „Фокус”. Той коментира, че настанените в България бежанци получават това, което имат право според законите. „Виждате, че основният поток от бежанци ни заобикаля, а тези, които избират да идват в България, търсят начин да продължат

Календерска се очерта като централния нападател в отбора за София. Влиза в мача за местния вот с бюлетина №9

http://www.bnews.bg/article-141892

ББЦ с трима свои кандидат-кметове в големите общини, юристи, предприемачи и шампиони в листите за съветници.

Служба без разследващи функции нищи кметската далавера в Червен бряг

http://frognews.bg/news_98198/Slujba-bez-razsledvashti-funktsii-nishti-kmetskata-dalavera-v-CHerven-briag/

Агентите от ДАНС, които по закон нямат разследващи функции, нищят кметската далавера в Червен бряг. Това разкриха пред Фрог източници от прокуратурата.

Депутати от ГЕРБ инициират ревизия във ВМЗ-Сопот

http://www.cross.bg/andreev-gerb-lykarski-1481811.html

/КРОСС/ Ревизия във ВМЗ - Сопот на всички сключени договори за три години назад, на печалбите от тях и на наличността на незавършеното производство ще инициират Методи Андреев и други депутати от ГЕРБ от Пловдивска област. По думите на Андреев последните промени в ръководството на предприятието са неприемливи за ГЕРБ и ще наложат порочни схеми от близкото минало, които целят източването на оръжейницата, съобщава БНР. По думите на Методи Андреев във ВМЗ назрява напрежение, защото синдикатите не са доволни от последните кадрови решения на Министерството на икономиката. Андреев определи като немотивирано освобождаването на Богдан Богданов, назначен след взривовете в Иганово като търговски пълномощник, защото той е имал добри идеи за разширяването на производството, настоявал е за пълна проверка на дейността на предишните ръководства и се е противопоставял на опитите на борда на предприятието да налага фирми, предлагащи неизгодни оферти: „По този повод аз съм решил да отправя няколко актуални въпроса до въпросния министър Лукарски, защото след това, което той направи въпреки ясната воля и на синдикатите, и на народните представители от ГЕРБ от Пловдив и региона, ме кара да смятам, че той не е Лукарски, а Лукавски. Така не се постъпва с коалиционен партньор, още повече с партньор, който носи основната отговорност за управлението. И в тази връзка искам категорично да заявя - от тук нататък ние не поемаме отговорност за действията на новия борд на ВМЗ-Сопот"

Пандемия от сърдечната недостатъчност тръгва от България

http://petel.bg/Pandemiya-ot-sardechnata-nedostatachnost-tragva-ot-Balgariya__128072

Народни представители и специалисти нищиха в парламента как да се преборим с факта, че сме на едно от водещите места в Европа по смъртност...

Маскирани с пистолет нападнаха полски ТИР край Монтана, измъкнаха шофьора, взеха му парите

http://petel.bg/Maskirani-s-pistolet-napadnaha-polski-TIR-kray-Montana--izmaknaha-shofora--vzeha-mu-parite__128073

Илюстрация Булфото Тримата апаши проснали шофьора на асфалта, взели му 800 евро и 600 полски злоти Трима апаши, с черни маски на главите и...

Бивш пловдивски полицай: Акцията срещу шефовете на двете РУП бе излагация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002473

Чиста полицейска излагация беше операцията за задържането на шефовете на РУП-Асеновград и Първомай Димчо Темелков и Васил Налбантов. Срам и позор е, че Вътрешна сигурност се занимава с кьорфишеци. Това заяви на пресконференция в Пловдив бившият служител на полицейския участък в Садово Тошко Делев.
"Най-лошото е,
Чиста полицейска излагация беше операцията за задържането на шефовете на РУП-Асеновград и Първомай Димчо Темелков и Васил Налбантов. Срам и позор е, че Вътрешна сигурност се занимава с кьорфишеци. Това заяви на пресконференция в Пловдив бившият служител на полицейския участък в Садово Тошко Делев. "Най-лошото е,

"Чайка" на Явор Гърдев открива театър "Азарян" в НДК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002481

Чеховата “Чайка” ще бъде първият спектакъл в създадения наскоро театър “Азарян” в бившата зала 2 на НДК. Той ще отвори официално врати с премиерните представления на най-новата постановка на Явор Гърдев на 26 и 27 октомври, съобщиха вчера от екипа.
“Чайка” беше и една от последните пиеси, поставени от проф.
Чеховата “Чайка” ще бъде първият спектакъл в създадения наскоро театър “Азарян” в бившата зала 2 на НДК. Той ще отвори официално врати с премиерните представления на най-новата постановка на Явор Гърдев на 26 и 27 октомври, съобщиха вчера от екипа. “Чайка” беше и една от последните пиеси, поставени от проф.

Извеждат с полиция циганите от общинския приют във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302111

Циганите от съборените къщи във варненското гето „Максуда” ще бъдат изведени принудително с полиция от общинския приют в СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова", ако не го напуснат доброволно до края на седмицата. След акцията срещу незаконното строителство там бяха настанени временно близо 150 души, на които общината позволи да останат до края на септември.

Технически директори на "Ауди" и "Порше" подават оставки, твърди "Билд"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/24/2615470_tehnicheski_direktori_na_audi_i_porshe_podavat_ostavki/?ref=rss


Двама от най-високопоставените инженери в структурата на корпорацията "Фолксваген" ще бъдат придунеди да подадат оставки, твърди тиражният в."Билд", позоваващ се на анонимни източници.

Натискът идва заради опита за овладяване на кризата с разкритията за манипулиране на данните за вредни емисии от един от дизеловите двигатели на компанията.

Улрих Хакенберг, отговарящ за проучванията и изследванията в "Ауди" и дългогодишен ръководител на бранда, притежаван от "Фолксваген",...

През януари 2018 година може да заработи системата с ТОЛ таксите по магистралите

http://www.cross.bg/taksite-finansirane-banka-1481810.html

/КРОСС/През януари 2018 г. може да заработи системата с ТОЛ таксите по магистралите. С приходите от тези такси може да се финансира доизграждането на АМ "Хемус". Това съобщи днес пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на форум, на който бе отчетена ОП "Транспорт 2007-2013 година". С помощта на Световната банка до края на годината трябва да бъде довършен новият модел и стратегия за промяна за плащането и използването на пътища. 1,8 млрд. лева, необходими за АМ "Хемус", могат да дойдат с такова финансиране по линия на Световната банка, което да не е за сметка на бюджета, а да бъде от бъдещи приходи от новата система за ТОЛ таксите. Павлова припомни, че тези такси за изминато разстояние ще бъдат налагани на всички тежкотоварни превозни средства над 3,5 тона, минаващи през републиканските пътища. От тази мярка очакваме големи приходи в бюджета. Това ще е един нов различен модел на финансиране. Догодина трябва да проведем процедурите и да променим закона за въвеждането на системата с ТОЛ таксите, а през 2017 г. предстои избирането на изпълнител, който да я реализира, изпълни и тества, обясни Павлова. Тя подчерта, че е необходимо търсенето на различни източници на финансиране на големите инфраструктурни проекти, тъй като средствата по новата ОП "Транспорт" са наполовина по-малко от тези по предходната програма

Немски турист бе осъден във Варна за плажна кражба

http://pik.bg/немски-турист-бе-осъден-във-варна-за-плажна-кражба-news405047.html

Немски турист бе осъден във Варна за плажна кражба

Немски турист бе осъден от Районен съд – Варна за извършена от него плажна кражба в курорт „Златни пясъци“. Това съобщиха от пресцентъра на съда. 21-годишният Е. Кузу беше осъден на 4 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години, считано от влизане на съдебния акт в сила. Наказанието бе наложено в задочно производство с присъда на ВРС.

21-годишният младеж бе признат за виновен, че на 24 юли миналата година, около 2 часа през нощта в близост до дискотека в КК „Зл. Пясъци“, извършил кражба на дамска чанта от австрийска туристка. На тази дата подсъдимият се разхождал по плажната ивица с двама свои познати, когато забелязал оставена на шезлонг чанта и къпеща се в морето жена. Младежът вдигнал дамската чантата и продължил да върви като същевременно ровел из нея, за да провери какви по-ценни вещи може да вземе. Когато охранител от хотел наблизо насочил фенерче към подсъдимия, той грабнал мобилен телефон от нея и побягнал, а чантата подхвърлил на един от придружаващите го младежи, който малко по-късно бил настигнат и заловен от служители на реда. На около 700 лева възлиза стойността на отнетото имущество от пострадалата австрийска туристка. 

21-годишният Е. Кузу е неосъждан. Съдебният акт подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.

ПИК TV: Цацаров очаква и конструктивни, и популистки предложения за промени в Конституцията

http://pik.bg/пик-tv-цацаров-очаква-и-конструктивни-и-популистки-предложения-за-промени-в-конституцията-news405037.html

ПИК TV: Цацаров очаква и конструктивни, и популистки предложения за промени в Конституцията

Главният прокурор Сотир Цацаров очаква да бъдат направени и конструктивни, и популистки предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене.

Главният прокурор участва в заседанието на Висшия съдебен съвет. Той посочи, че популистките предложения ще дойдат от хора, които „обикалят целия спектър от сутрешни блокове“. Според него за всички е ясно, включително и за вносителите, че тези популистки предложения няма да минат и „ще отекат в канала“. „Но те ще имат своя ефект от гледна точка на предстоящите избори“, добави той.

Цацаров смята, че също така ще бъдат направени и „предложения, в които има някакъв конструктивизъм“. “Предварително искам да кажа следното: предложение за явен вот ще има – аз не съм противник на явния вот, ама не съм противник от моя гледна точка. Нямам никакви притеснения да кажа или да покажа за кой гласувам “за” и за кой гласувам “против”, каза той.

Според него могат да се направят предложения, засягащи евентуалната форма на парламентарен контрол, който е свързан дори с изслушване на главния прокурор в НС. Цацаров напомни, че такова предложение има още от ноември миналата година.

Според главния прокурор трябва да оценим самите промени в Конституцията или поне започналия процес . „За втори път политическата класа демонстрира един много обнадеждаващ консенсус по отношение на съдебната реформа и въобще по отношение на съдебната власт. Първият знак за този консенсус, според мен, бе изборът на главен съдебен инспектор. Вторият знак за такъв консенсус е първото гласуване. И най-обнадеждаващото всъщност е, че това първо гласуване на промените в Конституцията тръгна по т. нар. бърза писта”, каза Сотир Цацаров. 

Георги Първанов се срещна с посланика на САЩ Родерик Мур

http://www.cross.bg/roderik-georgi-purvanov-1481809.html

/КРОСС/ Председателят на партия АБВ Георги Първанов се срещна с изпълняващия длъжността ръководител на посолството на САЩ у нас Родерик Мур, съобщава партийният пресцентър.Двамата са обсъдили актуалната политическа ситуация в България в светлината на предстоящите избори за местни органи на властта, подготвяните законодателни промени и позицията на АБВ по някои аспекти на международната политика.

Бащата на загинал в мелето край Варна: Пътуваха към Шабла, там работят

http://www.cross.bg/vasilev-vasil-stanala-1481817.html

/КРОСС/Четиримата загинали мъже в тежката катастрофа по пътя Варна-Бургас, станала рано тази сутрин, са от бургаския квартал Горно Езерово. Те са пътували за Шабла, където работели на строителен обект. В смачканата до неузнаваемост лека кола пътували двама братя, синът на единия и техен племенник. 48-годишният Атанас Богданов Василев е бил зад волана на фолксвагена, който се заби челно в товарен автобус край Старо Оряхово. В колата били още синът му Митко на 19 г., братът на шофьора - Богдан Василев и 27-годишният им племенник Васил Василев. И четиримата мъже издъхнали на място. "Обадиха ни се сутринта, че е станала катастрофа с нашите хора. Какво да ви кажа, ей я тука жена ми, плаче, трагедия", сподели пред екип на 24 часа Кирил Василев, баща на загиналия Васил Василев. Загиналият Васил Василев на 27 г. оставя две момиченца-сирачета, а братята Атанас и Йордан били многодетни бащи - с по пет-шест деца, разказаха от ромската махала в квартала, където живеят почернените семейства.    

Газохранилището в Чирен е запълнено на близо 70%

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/gazohranilishteto-v-chiren-e-zapylneno-na-blizo-70-202883/

До края на октомври трябва да приключи голяма част от подготвителните действия на "Булгартрансгаз" за зимата

Да се боднем на очи

http://offnews.bg/news/n_1/n_562412.html

За по-малко от година управление министърът на образованието успя да стане истински „любимец“ на православните в България. А това си е постижение, предвид предшествениците му на този пост. Не че и те не са игнорирали традиционната за България вяра, но Танев просто сякаш си е поставил за цел да дразни. Първо на една матура се появи тема за йога. Стана скандал, та чак Светият Синод се обади. Някакви чиновници се оправдаха, че било случайно. И тъкмо се размина и отново „случайно“ се появи след месец още една тема за йога на зрелостен изпит. Сега пък министърът издаде заповед за религиозна ваканция на децата, изповядващи ислям. Това последното не е прецедент. Още трима просветни министри преди него са го правили, но това не означава, че тази заповед е правилна. Помните ли многобройните опити през последните години в училище да се въведе предмет „Религия“? Всички предложения бяха отказвани с един безпардонен и неподлежащ на коментар тон: „Училището е светско!“ Добре, сега можем съвсем спокойно да кажем, че това понятие „светско“ е доста разтегателно. Но да се върна на темата за религиозната ваканция на учениците. Нямам нищо против мюсюлманчетата да почиват за Курбан байрама два дни. Не става дума за дребнавост. Въпросът е защо трябва да бъдат по-привилегировани от всички останали? Ако толкова много сме се загрижили за малцинствата, то защо ощетяваме децата на католиците и арменците, например? Те нямат ли свои празници? Да изреждам ли всички религиозни деноминации, официално регистрирани в България? Защо за едни малцинства да може, а за други не? Чувам, че някои обясняват решението с това, че мюсюлманите бил най-многобройни след православните. Тогава трябва в някой закон някъде да се вкара процентна бариера, както за влизане в парламента. Над 4 процента почиват, под 4 си налягат парцалите и ходят на училище. Обаче такава процентна бариера няма. Затова не става ясно защо децата-мюсюлманчета могат да почиват с два дни повече от всички останали. Някой ще каже: „Ами как се почива за православните празници?“ Този паралел е крайно неподходящ, понеже Рождество Христово и Възкресение са официални почивни дни за цялата държава, в това число и за мюсюлманите, и за атеистите. Ако това са религиозни ваканции, защо тогава всички деца ще почиват в тези дни? В този смисъл Танев ползва за обяснение едно решение на Министерския съвет, което пък се позовава на Кодекса на труда и изобщо не се отнася за училището. Във въпросното решение 814 на Министерския съвет от 11 декември 2014 г. се определят дните за религиозни празници на вероизповеданията, различни от източноправославното за 2015 г. Но то се отнася не за образованието, а за работещите, които имат право да вземат платен или неплатен отпуск. С това обаче нищо не става ясно. Напротив, бъркотията нараства. Учениците работещи ли са? Платени или неплатени ще са отсъствията им от училище? (Това в кръга на шегата.) И защо според същото това решение, празниците на православните са само Великден и Коледа, а всички други имат право да си вземат по Кодекса на труда почивка? Ще дам пример. Защо католиците могат да отсъстват от работа за Петровден, а православните – не? И то при условие, че православните са постили и точно в този ден трябва да са на светата Литургия, за да се причастят? Защо арменците могат на 14 септември, когато е тяхната Задушница на Кръстовден, да не отидат на работа, а на същия този 14 септември, когато е православният Кръстовден, да се бачка? Защо бахайците да могат да почиват за Възнесението на Бахуала, а православните да не могат да почиват за Възнесение Христово, например? Защо някой да може да чества Кришна Джанмаштами, а друг да не може да е свободен на Богоявление? Всички вероизповедания имат право на платен или неплатен отпуск за някои свои празници, според тая наредба, с изключение на православните, на които им се полагат само Великден и Рождество по презумция. Разбира се, правителството може да изповядва либералните ценности и изобщо да не му пука за православните. Но тогава да е така добро да го заяви отнапред. А не да си играем на приказки за „Началника“. И всичко да стане по либералному – бахайците си почиват на бахайските празници, православните – на своите. Но тогава те не трябва да са почивни дни за всички. Откъде накъде някой ще бъде кришнаид и ще разпуска на Разпети Петък и Великден, а като бонус – и на своите празници. Той какво празнува на Възкресение? Тука чакам някой да се обади, че това са държавни почивни дни, а не чисто религиозни? Ами като е така – защо в това решение за религиозните празници православните не са споменати въобще? Разбирате ли сега колко е голяма бъркотията? Постоянно мнозинството е задължено да се съобразява с малцинствата. А в конкретния случай всички училища се съобразяват само с едно конкретно малцинство. Можем да намерим политическо обяснение за това. Преди време министър Танев отказа предложението на Светия Синод с думите, че „при наличието на особена международна ситуация, изучаването на религия ще създаде ситуация от рода „вместо да изпишем вежди, ще избодем очи“. Е, сегашната му заповед е напълно в контекста на международната ситуация. Просто на мен това ми се вижда добро обяснение. Изобщо на никого не му пука за деца, образование и религия. Всичко е политика. Важното е да знаем къде и на кого точно се изписват вежди и в чии очи е добре да се боднем и в чии – не. В този смисъл да си православен изглежда политически нерентабилно. Християните не ги извозват с рейсове до секциите. А западните ни партньори в момента са много загрижени за икономическите бежанци. Пък и в международен план сега е модерно да не харесваш православието, което кой знае защо се свързва с Путин. Обаче трябва да се обмисли един прост факт, който изглежда остава незабележим за пиарите и предизборните щабове. И православните са гласоподаватели, макар и не толкова дисциплинирани. Но пък доста многобройни. Системно да ги дразниш си е политическо самоубийство. Не че политическият живот на министъра е чак толкова смислен, но да си прави харакири по този начин си е направо несериозно. Пък и действията му рефлектират върху тези, които са го предложили. И на тях ще им се наложи да размислят религиозно – има ли живот след политическата смърт или просто ще попаднат в някакво своеобразно социално небитие? Например при Орешарски, който по време на мандата си беше попитан дали на Успение Богородично да не се почива, а той отговори насред Троянския манастир: „Не ви ли станаха много празниците?“ Е, сега той е в една постоянна политическа отпуска. В България обаче не се учим от грешките си. Това е неписан закон. И най-накрая, не мога да не отбележа присъствието на атеистите в този казус. Или по-точно тяхното отсъствие в случая. Действията им са напълно неразбираеми за мен. Те винаги с особено ожесточение се противопоставят на православните, но за другите неща ги обхваща една розова толерантност. Както в момента. Не им пука и си траят. Виж, ако ставаше дума за часовника на някой владика – друго щеше да е. Някой би казал, че атеизмът е своего рода христоборчество – особено страшно състояние на духа. Но това е друга тема. Те и техните деца също имат право на почивка два дни. Например за 9 септември. Става за идеален празник на атеиста. Или за 7 ноември – денят, в който дойде на власт системата, която щеше да покаже на света последния поп. А после взе, че се разпадна, събуждайки носталгични чувства и днес у своите почитатели и техните ментални близнаци – неолибералите. В тази държава Православието е назаобиколим фактор. Всичко смислено в нея е основано от Църквата. Всичко е тръгнало от нея – азбуката, училището, изкуството, литературата... Дори почивката в неделя не е случайна, а защото на този ден Христос е Възкръснал. През вековете е имало доста опити тя да бъде задушена, изтикана в ъгъла, унизена и обезличена. Опитвали са го доста по-внушителни хора от министрите на образованието, сред които особено колоритен е министър Танев. И всичко е отминавало. И Танев ще отмине. И това правителство също. Въпросът е, че всяко действие на такива хора е открадната щипка човещина от душата на българина. Все повече свикваме с това, че да управляваш, означава да не ти пука за никакви ценности. Че да си политик означава за теб да няма нищо свято, освен властта и нагаждането към обстоятелствата на деня. Пардон, изписването на веждите на актуалните красавци.

Играчите на "Пирин" се извиниха на феновете и на кмета на Благоевград

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/24/2615464_igrachite_na_pirin_se_izviniha_na_fenovete_i_na_kmeta/?ref=rss


"Скъпи фенове, извинетe!" Така започва обръщението на футболистите на "Пирин" към привържениците след отпадането от турнира за Купата на България. Отборът от А група загуби с 0:1 от "Несебър" в среща от 1/16-финалите на надпреварата.

"Ние, футболистите на ОФК "Пирин" Благоевград, искаме да се извиним на цялата общественост в града, верните ни фенове, ръководството на отбора, треньорите и кмета Атанас Камбитов", се казва в текста.

"Заявяваме най-отговорно, че организацията...

Партньорката на Ципрас стана университетска преподавателка

http://www.grreporter.info/partnorkata-na-tsipras-stana-universitetska-prepodavatelka/17958

Тя е е завършила факултета по електронно инженерство и компютърна технология в университета в Патра, където е взела участие в изследователска програма за развиването на приложение за телемедицина и е започнала докторската си дисертация

прочети повече

Жена пострада при катастрофа в Радомирско

http://pik.bg/жена-пострада-при-катастрофа-в-радомирско-news405046.html

Жена пострада при катастрофа в Радомирско

48-годишна столичанка е пострадала при пътнотранспортно произшествие.

Инцидентът е станал вчера около 7, 20 ч.  на пътя  между радомирските села Жедна и Бобораци.

48-годишната Р.Г. управлявала лек автомобил „Фиат Пунто”, загубила контрол над возилото и катастрофирала в страни от пътя. Закарана е в МБАЛ „Р. Ангелова” – Перник със съмнение за фрактура на прешлен.

Алкохолната й проба е отрицателна. Съставен й е акт за административно нарушение по Закона за движение по пътищата.

Лъскат Летния театър в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002518

Старите пейки в Летния театър в Бургас вече са демонтирани и на тяхно място ще бъдат поставени 2150 нови удобни седалки. Те са изработени от материал, устойчив на всякакви атмосферни влияния. Предвижда се изграждането на специална вградена рампа и ложа за хора с увреждания.
Ремонтът на Летния театър се прави по проект на Община Бургас,
Старите пейки в Летния театър в Бургас вече са демонтирани и на тяхно място ще бъдат поставени 2150 нови удобни седалки. Те са изработени от материал, устойчив на всякакви атмосферни влияния. Предвижда се изграждането на специална вградена рампа и ложа за хора с увреждания. Ремонтът на Летния театър се прави по проект на Община Бургас,

Volkswagen са манипулирали дизеловите тестове и в Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_562394.html

От Volkswagen са признали, че са използвали на същите фалшиви тестове за емисии в Европа, каквито бяха разкрити в САЩ. Съобщението идва от германския министър на транспорта Александър Добринт. Той допълва, че все още не е ясно колко от 11-те милиона засегнати превозни средства са били от Европа. Предстои проверка. Скандалът се разрастна в петък, когато немският автомобилен гигант каза, че е използвал софтуер, който да фалшифицира емисионните тестове в съединените щати. Добринт каза, че въпросните манипулации са направени на превозни средства с 1,6 и 2,0-литрови двигатели.

Задържаха 135 чужденци на българо-сръбската граница

http://pik.bg/задържаха-135-чужденци-на-българо-сръбската-граница-news405043.html

Задържаха 135 чужденци на българо-сръбската граница

През изминалото денонощие служители на Регионална дирекция „Гранична полиция“-Драгоман са задържали няколко групи чужденци близо до българо-сръбската граница – общо 135 души. Повечето от задържаните са от Афганистан. Част от тях са в процедура за получаване на статут от Държавната агенция за бежанците.

Задържани са и 6 български граждани, които по първоначални данни са откарали с автомобили чужденците до границата. Работата по случаите продължава, съобщиха от МВР. Снощи на гара Калотина при съвместна проверка на излизащ от страната международен влак гранични полицаи и митничари са открили в тавана на един от вагоните 12 газови пистолета. Оръжието е иззето, съставен е акт за административно нарушение.

Вчера на ГКПП Капитан Андреево пристигнал за влизане в страната товарен автомобил „DAF“, шофиран от двама турски граждани. При извършената проверка с газ-анализатор служител на Гранична полиция е отчел завишени стойности на въглероден двуокис. В товарното помещение на камиона са открити двама мъже – от Ирак и Иран. Нелегалните пътници и шофьорите са задържани в ГПУ-Свиленград.

Симеон II: Аз лично съм бил емигрант, да не кажа дори бежанец. Гледам със съчувствие към кризата

http://pik.bg/симеон-ii-аз-лично-съм-бил-емигрант-да-не-кажа-дори-бежанец-гледам-със-съчувствие-към-криз-news405035.html

Симеон II: Аз лично съм бил емигрант, да не кажа дори бежанец. Гледам със съчувствие към кризата

Аз лично съм бил емигрант, да не кажа дори и бежанец. Гледам с голямо съчувствие към тази криза. Това каза пред журналисти Негово Величество Цар Симеон II, след възпоменанието във Военната академия „Г.С.Раковски”, по повод 75-та годишнина от присъединяването на Южна Добруджа към България, на което присъстваше, съобщава "Фокус" .„В Европейския съюз има един бежанец към хиляда граждани. В Ливан това съотношение е три към пет. В Йордания съотношението е същото и страните продължават да функционират. Трябва да проявим спокойствие и рационалност”, допълни той. 

На въпрос дали квотите за разпределението на бежанците са добро решение, той отговори: „Трябва да питате Европейския съюз. Аз мисля, че трябва да проявим човечност и това е най-важното”.

Боб Синклер открива първия ден на Франкофоли в Благоевград

http://www.cross.bg/blagoevgrad-bulgariya-francofolies-1481807.html

/КРОСС/Входът е свободен, фестивални автобуси ще се движат от Летище София до Благоевград. Култовият френски DJ Боб Синклер пристига от Париж за участието си в първия ден на Франкофоли /Francofolies/ в Благоевград, съобщиха организаторите на българското издание на най-големия международен фестивал за съвременна френска музика Les Francofolies, който от тази година стартира изнесено издание и в България. Веднага след концерта в Благоевград, DJ-ят заминава за Монте Карло, издадоха още от екипа, като разказаха, че пред дни пък Боб Синклер е имал участие в един от най- популярните клубове в Ибиса, Испания. След повече от 20 годишно прекъсване, българският и френският екип обявиха на среща с медиите вчера старта на първото ново издание на Les Francofolies у нас. Освен Боб Синклер, за концертите на първия фестивален ден в Благоевград пристигат елекрто суинг бандата Caravan Palace и изключително популярните във Франция музиканти от групата KYO. От 24 до 26 септември Благоевград става сцена на най-актуалните съвременни френски звезди, които събират в България франкофони от цяла Европа и ние сме сигурни, че изданието на фестивала в България ще е също толкова успешно, колкото това в ла Рошел /Франция/, Монреал /Канада/, Спа /Белгия/, както и тези в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, каза Жерар Пон, президент и директор на Les Francofolies

На българо-сръбската граница са задържани 135 чужденци и 6 български граждани

http://www.cross.bg/grazhdani-stranata-dvama-1481808.html

/КРОСС/През изминалото денонощие служители на Регионална дирекция „Гранична полиция"-Драгоман са задържали няколко групи чужденци близо до българо-сръбската граница - общо 135 души. Повечето от задържаните са от Афганистан. Част от тях са в процедура за получаване на статут от Държавната агенция за бежанците. Задържани са и 6 български граждани, които са откарали с автомобили чужденците до границата. Работата по случаите продължава. Снощи на гара Калотина при съвместна проверка на излизащ от страната международен влак гранични полицаи и митничари са открили в тавана на един от вагоните 12 газови пистолета. Оръжието е иззето, съставен е акт за административно нарушение. Вчера на ГКПП Капитан Андреево пристигнал за влизане в страната товарен автомобил „DAF", с водачи двама турски граждани. При извършената проверка с газ-анализатор служител на Гранична полиция е отчел завишени стойности на въглероден двуокис. В товарното помещение на камиона са открити двама мъже - от Ирак и Иран. Нелегалните пътници и шофьорите са задържани в ГПУ-Свиленград.

Ако не се справим с бежанската криза, се очаква възход на десния екстремизъм

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67921/Ako-ne-se-spravim-s-bezhanskata-kriza-se-ochakva-vazhod-na-desniya-ekstremizam

/Поглед.инфо/ Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че ако не се намери подходящо решение на имигрантската криза в Европа, то тогава ще има възход на десния екстремизъм по целия континент, съобщи агенция Ройтерс.

ВСС освободи от длъжност ръководителя на Специализираната прокуратура

http://www.cross.bg/delo-prokyratyra-obrazyvano-1481806.html

/КРОСС/ Дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 5. от Закона за съдебната власт - освобождаване от длъжността, е наложил Висшият съдебен съвет на административния ръководител на Специализирана прокуратура София Светлозар Костадинов Костов. С това решение ВСС приключва първото от водените срещу Костов четири дисциплинарни производства, съобщава пресцентърът на ВСС. Дисциплинарното наказание е наложено за извършени от него дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 4, т. 3 от ЗСВ - нарушение на етичните правила по т. 8.6. от Кодекса за етично поведение на българските магистрати. ВСС е приел, че Костов не е извършил нарушение на етичните правила по т. 8.1. и 8.4. на КЕПБМ. Дисциплинарното дело №.21/2014 г. по описа на ВСС е образувано по предложение на Главния прокурор. Още един магистрат се раздели с ръководния пост днес - кадровиците освободиха от длъжността зам.-шефа на Апелативен съд-Велико Търново Румян Христов. Дисциплинарки бяха образувани срещу съдия Виолета Йовчева от Софийския градски съд по предложение на новия председател на съда Калоян Топалов, срещу прокурор Румяна Иванова от Районна прокуратура Благоевград и срещу ръководителят на Районна прокуратура Сливница Румяна Раденкова, съобщава сайтът „Съдебни репортажи". Съветът отказа да накаже съдия Петър Сантиров и прекрати дисциплинарното дело срещу него. То бе образувано, след ареста по му делото „Цонев, Сантиров, Попов", което завърши с оправдателни присъди

ВСС освободи от длъжност ръководителя на Специализираната прокуратура

http://www.cross.bg/kostov-naryshenie-distziplinarnoto-1481806.html

/КРОСС/ Дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 5. от Закона за съдебната власт - освобождаване от длъжността, е наложил Висшият съдебен съвет на административния ръководител на Специализирана прокуратура София Светлозар Костадинов Костов. С това решение ВСС приключва първото от водените срещу Костов четири дисциплинарни производства, съобщава пресцентърът на ВСС. Дисциплинарното наказание е наложено за извършени от него дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 4, т. 3 от ЗСВ - нарушение на етичните правила по т. 8.6. от Кодекса за етично поведение на българските магистрати. ВСС е приел, че Костов не е извършил нарушение на етичните правила по т. 8.1. и 8.4. на КЕПБМ. Дисциплинарното дело №.21/2014 г. по описа на ВСС е образувано по предложение на Главния прокурор.

ВСС освободи от длъжност ръководителя на Специализираната прокуратура

http://www.cross.bg/kostov-distziplinarnoto-etichnite-1481806.html

/КРОСС/ Дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 5. от Закона за съдебната власт - освобождаване от длъжността, е наложил Висшият съдебен съвет на административния  София Светлозар Костадинов Костов. С това решение ВСС приключва първото от водените срещу Костов четири дисциплинарни производства, съобщава пресцентърът на ВСС. Дисциплинарното наказание е наложено за извършени от него дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 4, т. 3 от ЗСВ - нарушение на етичните правила по т. 8.6. от Кодекса за етично поведение на българските магистрати. ВСС е приел, че Костов не е извършил нарушение на етичните правила по т. 8.1. и 8.4. на КЕПБМ. Дисциплинарното дело №.21/2014 г. по описа на ВСС е образувано по предложение на Главния прокурор.

Обрат: Цацаров иска явно гласуване във ВСС и да бъде изслушван в НС

http://www.mediapool.bg/obrat-tsatsarov-iska-yavno-glasuvane-vav-vss-i-da-bade-izslushvan-v-ns-news239595.html

Главният прокурор Сотир Цацаров приветства политическата класа за консенсуса около конституционните промени, гласувани на първо четене, но обвърза окончателното им приемане със становището на Венецианската комисия, което бе поискано по-рано от председателя на парламента Цецка Цачева. В коментара си, издържан в конструктивен тон, Цацаров изненадващо се обяви в подкрепа на явното гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС), макар че преди по-малко от два месеца бе на обратно мнение. Освен това към днешна дата настоява за парламентарен контрол върху дейността на главния прокурор, дори да бъде изслушван в Народното събрание (НС). И двете предложения фигурираха в първоначалния вариант на проектозакона, внесен от правосъдния министър, но отпаднаха по настояване на ДПС и АБВ, които са основният проводник на интересите на прокуратурата. Сотир Цацаров прогнозира, че преди второто и третото четене ще има два вида предложения - конструктивни и популистки. "Популистичните промени не ни интересуват. Те от само себе си ще оттекат в канала", каза Цацаров без да конкретизира какви точно предложения визира, като препоръча да гледаме сутрешни блокове занапред до второто гласуване. Те ще се появят с оглед на предстоящите избори и че вносителите им - "хора, които просто не знам как смогват да обикалят всички сутрешни блокове", сами знаят, че са несъстоятелни, но ги правят заради избирателите си, коментира Цацаров. Отпадналите промени се оказаха "конструктивни" Като пример за конструктивни предложения той даде "евентуална форма на парламентарен контрол, който да е свързан дори с изслушване на главния прокурор пред парламента". "Извинявайте - това е наше предложение още от ноември миналата година", отбеляза Цацаров. Второто предложение е за явното гласуване във ВСС. Главният прокурор повтори два пъти, че лично не се притеснява от явен вот и го подкрепя. "От една страна е тайната на вота - това е свещена тайна. Но от друга, както имаш куража да натиснеш копчето, така трябва да имаш куража и да кажеш. Аз нямам проблем с това да кажа за кого съм гласувал", поясни Цацаров. При обсъждането на първоначалния проект на 30 юни прокуратурата се обяви против отпадането на тайното гласуване по кадрови въпроси, което не е било добре обосновано. Освен това бе посочено изрично, че ръководителят на държавното обвинение не може да е обект на парламентарен контрол по конкретни въпроси, свързани с неприключили наказателни производства. Макар и с редица забележки, тогава Цацаров подкрепи разделянето на ВСС на две колегии, но се обяви против разпределението на квотите в прокурорско-следователската колегия, което засягало независимостта на държавното обвинение. Разпределението предвижда паритет 6:6 между членовете, излъчени от гилдията и тези, излъчени от парламента. Именно това е най-спорният въпрос в момента и ДПС обявиха, че ще настояват преди второто четене на конституционните промени текстът да бъде ревизиран и да се даде превес на прокурорската квота. На същата позиция са АБВ. Паритетът на квотите можел да блокира прокурорската колегия Цацаров не коментира политическите спорове по тази тема, но призова да се изчака становището на Венецианската комисия за конституционните промени, което се очаква да стане до края на месеца. От него трябва да стане ясно какво е становището на експертите за мнозинството, с което да се избират членовете на ВСС от парламентарната квота. Цацаров отказа за тълкува какво ще решат депутатите, но отбеляза, че при паритет 6:6 в прокурорската колегия на ВСС го притеснявало не друго, а да не се стигне до блокиране на работата й. "Проблемът не опира до независимост. Вече. Има и теоретичен вариант това да доведе до блокиране. Пак казвам - дайте да не бъдем толкова черногледи. Дайте във всеки вариант да потърсим първо доброто, пък после и някакви недостатъци", заяви Цацаров. Преди ден министърът на правосъдието Христо Иванов защити заложения паритет с думите: "Наличието на една силна парламентарна квота в колегията на държавното обвинение, всъщност за първи път ще даде отговор на стоящия десетилетия въпрос в България за създаването на инструментариум за демократична отчетност в работата на прокуратурата и следствието. Да, всеки инструмент за демократична отчетност може да бъде изкористен и по някакъв начин извратен, но това не означава, че трябва да се откажем от търсенето на верния баланс". Парламентарната квота във ВСС да се избира с квалифицирано мнозинство От думите на главния прокурор се разбра, че според него е добре изборът на парламентарната квота във ВСС да става с квалифицирано мнозинство, както и сред членовете й да няма действащи магистрати. "Дайте да не правим прибързани заключения, сякаш, тикайки го с някакви по-песимистични възгледи към по-бавната пътека. Нека оставим нещата на народните представители, а квотата ще е такава, каквото те решат. Аз съм сигурен, че Венецианската комисия ще изрази съвсем ясни становища, не само по въпроса за квотите. Аз очаквам Венецианската комисия да изрази становище и по начина на избиране на политическата квота, дали не се налага тя да бъде избирана именно с квалифицирано мнозинство, както и по отношение на това, допустимо ли е действащи магистрати да бъдат избирани в политическата квота", заяви Цацаров. Представител на делегация на Венецианската комисия, която наскоро проведе срещи в София, вече препоръчва парламентарната квота във ВСС да се избира с квалифицирано мнозинство, защото така ще се избегне рискът от политизиране на съдебния съвет. В съобщението от срещата в Народното събрание (НС) бе цитирана председателката му Цецка Цачева, която изразява "опасение, че съществуват рискове НС да не успее да излъчи представители във ВСС и по този начин да блокира работата на тази институция и на цялата съдебна власт". "Цецка Цачева се ангажира преди гласуването на второ четене на законопроекта да бъдат обсъдени вариантите за избор на членове на ВСС от квотата на парламента с квалифицирано мнозинство или с мнозинство от 50+1". В парламентарната практика вече съществува такъв прецедент, след като цели две години НС не успя да избере главен съдебен инспектор, тъй като за поста се изискваха повече от 160 гласа. На въпрос дали евентуално предложение да се намали мандатът на "тримата големи" в съдебната власт - главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС, би било конструктивно ли ще е или популистко, той отговори: "Когато такова предложение бъде формулирано или направено... И зависи от мотивите, с които е направено, ще мога да дам ясен отговор. Пак казвам - не искайте от мене да предричам това, което е в главите на народните представители". Поздравявайки депутатите за успешното гласуване на конституционния проект, Цацаров каза, че това е втори "не компромис, а предпочитам думата консенсус" след избирането на главен съдебен инспектор по-рано тази година. Той допълни, че съвсем доскоро никой не е очаквал това да се случи, и то по бързата писта, след което изрази очакване, че така ще стане и на останалите две четения, а няма да се бавят колкото изборът на главен инспектор (две години -бел.ред.). Христо Иванов не очаква конституционни промени да "окапят" преди второто четене Междувременно правосъдният министър Христо Иванов изрази увереност, че предложенията за конституционни промени няма да "окапят" между първо и второ четене. "Всичко е възможно, но аз не очаквам да се случи нещо подобно, защото депутатите, които застанаха зад тези промени със своите подписи, ясно осъзнават, че отстъплението от тях ще бъде посрещнато с много негативна обществена реакция", коментира той в четвъртък пред бТВ. Иванов обяви, че отново ще проведе срещи с всички политически сили, "за да търсим необходимия баланс и да изчистим всички съмнения преди второто четене на законопроекта за промени в конституцията". По думите му "търсенето на такива срещи е напълно нормален подход, който ще се налага на всеки етап от работата по конституцията". "Благодарен съм на премиера за неговата намеса, защото подобно супермнозинство може да се постигне само със силна лидерска намеса. Тези промени са национален проект, а не на един министър или на една партия... Аз никога не съм казвал, че този проект е мой, министърът на правосъдието не може да бъде вносител на законопроект за промени в конституцията, нямам парламентарна сила, която да събере 180 гласа. Това може да бъде единствено национален проект", добави Иванов. За гласовете на "Атака": Когато тръгнете да правите баница, си броите яйцата По повод изненадващата подкрепа на "Атака" министърът коментира, че "когато тръгнете да правите баница, си броите яйцата, а ние очакваме, когато тръгнем да променяме конституцията, да не броим депутатите – не е сериозно това". По думите му в случая не става дума за "сделка". "Колегите от АБВ поставиха важни въпроси за точния баланс между демократична отчетност и независимост на прокуратурата, за което трябва да сме им благодарни. Начините да се намери решение са различни, оттук нататък трябва да сме много внимателни. Диалогът никога не е прекъсван с никого", продължи Иванов, допълвайки, че е имал многократни разговори с Явор Нотев ("Атака") – "изключителен юрист и парламентарист, чиято подкрепа е много важна". Министърът определи сезирането на Конституционния съд за промените като нежелание от страна на депутати да поемат отговорност и изрази надежда, че това ще се промени. "Никой не обича да му поставят големи въпроси и да поема отговорността за това решение. Това е житейско правило. От тази гледна точка естествено е желанието да потърсим опора за едно или друго решение в авторитети извън парламента. Аз се надявам, че постепенно ще надделее разбирането, че българската политическа класа трябва да вземе своето решение и да поеме отговорността за него", смята Иванов. По думите му големият проблем е да бъде изключен въпросът с корупцията в съдебната система, а целта на промените е да се елиминират една по една предпоставките за нея.

135 бежанци и 6-ма трафиканти от България задържани на сръбската граница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002496

135 афганистанци са задържани на Гранична полиция през изминалото денонощие, съобщават от МВР. Те са били на групи, близо до българо-сръбската граница на път към Европа. Много от бежанците са били в процедура за получаване на статут. Арестувани са и 6-ма българи, които са ги откарали до браздата с автомобилите си.
135 афганистанци са задържани на Гранична полиция през изминалото денонощие, съобщават от МВР. Те са били на групи, близо до българо-сръбската граница на път към Европа. Много от бежанците са били в процедура за получаване на статут. Арестувани са и 6-ма българи, които са ги откарали до браздата с автомобилите си.

Бебе се роди в Сирия с шрапнел, забит в челото

http://offnews.bg/news/n_1/n_562398.html

Бебе се роди с шрапнел, забит в челото, в сирийския град Алепо, съобщи CNN. Момиченцето е кръстено Амел, което означава „надежда“, защото е успяла да оцелее след раждането си. На 18 септември въздушна атака, за която се предполага, че е от страна на сирийското правителство, нанася щети на редица домове в Алепо, включително и на дома на Амира и нейните деца. Амира била бременна в деветия месец по време на нападението. Жената и трите ѝ деца били ранени при нападението и били откарани в местна болница. Децата получили леки наранявания, но жената имала рани от шрапнели по лицето и тялото, включително и по корема. Лекарите били притеснени за оцеляването на майката и бебето, затова направили цезарово сечение. Когато бебето се родило, лекарите видели, че то има шрапнел, забит в челото, точно над лявото му око. Шрапнелът е преминал през корема на майката и се е забил в челото на бебето, обясняват лекарите. Медиците извадили шрапнела. Амира също е оперирана. И майката, и бебето са добре. Видео от цезаровото сечение е качено във Фейсбук. В клипа се чува реакцията на лекарите при раждането на детето.„Това е шрапнел. С божията помощ бебето е добре“, казва един от медиците. „Благодаря на Бога, Бог е по-велик от Башар“, казва хирургът, като има предвид сирийския президент Башар Асад. Тя дори още не беше родена и вече е мишена. Това е положението. Надявам се, че тя ще има по-добро бъдеще, казва д-р Мохамед Табаа.

Евродепутат: България не е искала да бъде „гореща точка” за бежанците

http://www.moreto.net/novini.php?n=302093

Българският евродепутат от ГЕРБ Ева Паунова заяви в кулоарите на парламента, че България не е искала да бъде „гореща точка” при настаняването на бежанците. Това обаче напълно противоречи на решенията от срещата на върха на ЕС през вчерашния ден.

Симеон съчувства на бежанците: Самият аз съм бил емигрант

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002479


"Аз лично съм бил емигрант, да не кажа дори и бежанец. Гледам с голямо съчувствие към тази криза". Това каза пред журналисти Симеон Сакскобургготски след възпоменанието във Военната академия „Г.С.Раковски” по повод 75-ата годишнина от присъединяването на Южна Добруджа към България, на което присъстваше, съобщава "Фокус" .

Ъшър се е оженил тайно

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/yshyr-se-e-ozhenil-tajno-6042923

Известният R`n`B изпълнител се е венчал за дългогодишната си приятелка Грейс Мигел

Симеон: Съчувствам на бежанците, самият аз съм бил емигрант

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002494

"Аз лично съм бил емигрант, да не кажа дори и бежанец. Гледам с голямо съчувствие към тази криза". Това каза пред журналисти Симеон Сакскобургготски след възпоменанието във Военната академия „Г.С.Раковски” по повод 75-ата годишнина от присъединяването на Южна Добруджа към България, на което присъстваше, съобщава "Фокус" .
"Аз лично съм бил емигрант, да не кажа дори и бежанец. Гледам с голямо съчувствие към тази криза". Това каза пред журналисти Симеон Сакскобургготски след възпоменанието във Военната академия „Г.С.Раковски” по повод 75-ата годишнина от присъединяването на Южна Добруджа към България, на което присъстваше, съобщава "Фокус" .

С тол такси за тежки камиони ще се финансира довършването на "Хемус"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/24/2615439_s_tol_taksi_za_tejki_kamioni_shte_se_finansira/?ref=rss


През януари 2018 г. се очаква да заработи нова системата с тол такси за камионите, с приходите от които ще се финансира довършването на магитрала "Хемус". Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БТА, по време на отчете за изпълнението на оперативна програма "Транспорт 2007 - 2013 г".

До края на годината ще бъде готов новият модел и стратегия за промяна за плащането и използването на пътища, готвен с помощта на Световната банка....

Юнкер излъга! Парите за Македония са 17 млн., а не 700 млрд. евро

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67920/YUnker-izlaga-Parite-za-Makedoniya-sa-17-mln-a-ne-700-mlrd-evro

/Поглед.инфо/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след вечеря на лидерите на ЕС вчера направи шокиращото изявление, че Македония ще получи 700 млрд. евро от ЕС за справяне с бежанската криза.

Мария Габриел: България не бива да става като Турция, където многохиляден поток от мигранти поставя страната пред невъзможност да се справи с кризата

http://pik.bg/мария-габриел-българия-не-бива-да-става-като-турция-където-многохиляден-поток-от-мигранти--news405032.html

Мария Габриел: България не бива да става като Турция, където многохиляден поток от мигранти поставя страната пред невъзможност да се справи с кризата

Въпросът за горещите точки на бежанците е много актуален като превантивна мярка спрямо България. Това каза Мария Габриел, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ в предаването „12+3” по БНР. „Много е важно да отличим желанието за това максимално бързо да бъдат взети мерки и да не се превръща България в страна като Турция, където многохиляден поток от мигранти поставя страната пред невъзможност да се справи с тази криза. От друга страна е необходимо внимание върху диалога, сътрудничеството с Турция и необходимите действия, заедно със САЩ и Русия с цел действия в конкретни измерения в Сирия”, заяви Габриел. Тя посочи, че както се е изказал премиерът Бойко Борисов, въпросът за горещата точка е актуален дотолкова, доколкото самата гореща точка приема и регистрира бежанци.
„България трябва да не се губи от полезрението на европейските лидери, когато говорим за страни като Гърция, Италия, Македония. Това беше основното послание за горещата точка”, отбеляза Мария Габриел.

Евродепутатът подчерта, че е много важно да си спомним, че горещите точки имат двояко значение. „От една страна са точките в европейския континент, които позволяват регистрацията да се случи бързо и бежанецът да получи статут. От друга страна другото предложение много по-бързо да бъдат разглеждани молбите на хората, които реално могат да претендират за статут на бежанец в такъв тип центрове чрез човешки ресурс от ЕС”, каза още Габриел. Тя допълни, че е много важно в този момент, когато се говори за гореща точка, да се следи развитието на процеса.

Адвокатка отказа защита на грабители на старци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002469

Юристка се отказа да защитава 24-годишния съавтор на грабеж над старци Стойчо Огнянов на дело в Хасковския окръжен съд в четвъртък. Той и съподсъдимите му Васил Атанасов на 31 години и Георги Георгиев на 44 години бяха изправени за пореден път пред Темида за нападанеието с моторна резачка над Мавруда и Боньо Добреви в любимецкото село Малко
Юристка се отказа да защитава 24-годишния съавтор на грабеж над старци Стойчо Огнянов на дело в Хасковския окръжен съд в четвъртък. Той и съподсъдимите му Васил Атанасов на 31 години и Георги Георгиев на 44 години бяха изправени за пореден път пред Темида за нападанеието с моторна резачка над Мавруда и Боньо Добреви в любимецкото село Малко

Спорът за имигрантите между Сърбия и Хърватия прерасна в търговска война

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/24/2615436_sporut_za_imigrantite_mejdu_surbiia_i_hurvatiia/?ref=rss


Сърбия сравни наложените от Хърватия ограничения на сръбско-хърватската граница с расистките закони, наложени от нацистката марионетна държава в Загреб през Втората световна война, предаде "Ройтерс".

Хърватия забрани превозни средства със сръбска регистрация да влизат в Сърбия, а сръбски граждани бяха също връщани от основните гранични пунктове.

"По своя дискриминативен характер, тези ограничения могат да бъдат сравнени само с мерките, взети в миналото, по време на...

Бащата на загинал в мелето край Варна: Пътуваха към Шабла, там работят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002470

Четиримата загинали мъже в тежката катастрофа по пътя Варна-Бургас, станала рано тази сутрин, са от бургаския квартал Горно Езерово.
Те са пътували за Шабла, където работели на строителен обект.
В смачканата до неузнаваемост лека кола пътували двама братя, синът на единия и техен племенник.
48-годишният Атанас Богданов Василев е бил зад волана на
Четиримата загинали мъже в тежката катастрофа по пътя Варна-Бургас, станала рано тази сутрин, са от бургаския квартал Горно Езерово. Те са пътували за Шабла, където работели на строителен обект. В смачканата до неузнаваемост лека кола пътували двама братя, синът на единия и техен племенник. 48-годишният Атанас Богданов Василев е бил зад волана на

Реформаторите ще агитират с "Коренна промяна" за нови кметове и "Истинските решения" за стари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/24/2615412_reformatorite_shte_agitirat_s_korenna_promiana_za_novi/?ref=rss


Реформаторският блок ще използва два девиза в кампанията за местните избори на 25 октомври - "Коренна промяна" и "Истинските решения", научи "Дневник" от депутати на коалицията. Официалното откриване на кампанията ще бъде на 30 септември в София с концерт на "Фондацията".

Причината за двата девиза е, че в някои градове Реформаторите ще се борят срещу статуквото и затова ще агитират с "Коренна промяна", а в други - например Хасково, Монтана и Свищов, са издигнали настоящи кметове и ще...

Строителни ремонти оставиха без ток централни столични улици

http://www.mediapool.bg/stroitelni-remonti-ostaviha-bez-tok-tsentralni-stolichni-ulitsi-news239594.html

Ремонтни дейности на строителна фирма са прекъснали в четвъртък сутринта електрозахранването в центъра на София и са оставили без ток за два часа столичани, живеещи на булевардите "Патриах Евтимий" и "Витоша" и улиците "Хан Аспарух" и "Неофит Рилски". Служители на "ЧЕЗ Разпределение" са реагирали незабавно и са отстранили повредата във възможно най-кратък срок, съобщиха от компанията.   Заради несъобразени строителни дейности само в периода от 13 юли до 13 август 82 хиляди жители на София са останали повече от 109 часа без ток. Изкопни работи в посоченото време са скъсали 42 броя кабела средно напрежение и са причинили 62 аварии в София и околностите. "ЧЕЗ Разпределение" призова фирмите да спазват нормативно определените процедури за съгласуване на изкопно–ремонти работи. По този начин ще се предотвратят аварии, водещи до неудобства за клиентите, жителите и фирмите в София, до нарушаване на уличния трафик и нормалното функциониране на столицата.  Фирмите, които извършват строителни дейности, могат да се свържат с ЧЕЗ по факс 02/920 19 74, денонощната телефонна линия 0700 100 10, на имейл на адрес  zaklienta@cez.bg или през центровете за обслужване на клиенти, посочиха от електроразпределителното дружество.

Йълдъз Ибрахимова представя програмата „Джаз фолк класик“

http://www.cross.bg/iiulduz-ibrahimova-folk-1481805.html

/КРОСС/В музиката си Йълдъз Ибрахимова приобщава - стилове, артисти, публика. И така съвсем естествено се появява най-новият й проект „Джаз фолк класик" заедно с Иво Папазов - Ибряма, Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов" с диригент Красен Иванов и квартет от Оркестър „Тракия" с ръководител Нешко Нешев. След концерти в няколко града в страната среща с тази музика в София ни предстои на 20 октомври в Зала 1 на НДК. В студиото на Джаз ФМ радио Йълдъз Ибрахимова описа проекта като доста разнообразен и усмихната сподели, че вече не я учудва много хубавата реакция на публиката: „Всеки намира в музиката ни по нещо за себе си, нещо близко, но и по-различно. Защото тя е различен прочит на това, което слушателите познават или може би дори не познават." Проектът „Джаз фолк класик" се ражда по идея на режисьора Пламен Панев, а за участие в него я кани диригентът на Разградската филхармония Красен Николов. „С него от доста време сме заедно и работим с удоволствие. Квартетът на Иво Папазов се вписва в симфоничната звучност на оркестъра. А аз изпълнявам акапелно потпури от джаза, като например песни от „Порги и Бес" на Гершуин, както и други негови творби. В програмата има много красива азербайджанска песен на Кулиев, включили сме и цигански романси от албума ми „Марджанджа". Но спирам дотук, за да има изненади

Христо Колев - Бащата се завърна в Локо (Пд), води днешната тренировка

http://www.cross.bg/trenirovka-hristo-dneshnata-1481804.html

/КРОСС/ Напусналият наскоро по своя воля старши-треньор Христо Колев-Бащата днес се завърна в пловдивския Локомотив, като ръководи тренировката на отбора, съобщи plovdivderby.com. Така отборът стартира подготовка за Славия с Христо Колев. След днешната тренировка Бащата бе попитан от журналисти дали отново ще води черно-белите, но той не пожела коментар. Същото направи и капитанът Мартин Камбуров,След вчерашния мач с Оборище титулярите, играли вчера, тренираха отделно, а останалите играчи проведоха пълноценна тренировка. Оливие Боне продължава да е контузен. , който отново ръководи тренировките на отбора.

Кметът Иван Иванов: Глобих строителя на площада в Перник „Галчев инженеринг” със 136 000 лв. за неспазени срокове, с него се работи трудно, да си оправи недоделките, всеки ден съм броил колко плочки слагат и колко работници има на обекта

http://www.zapernik.com/pernik/kmetut-ivan-ivanov-globih-stroitelya-na-ploshtada-v-pernik-galchev_39990/

Откриването на обновен и модернизиран площад в Перник се превърна в сапунен сериал за перничани. Един от дадените поредни крайни срокове за приключване на строително-монтажните работи бе за началото на новата учебна година. Прерязването на лентата бе обявено офицално от кмета Иван Иванов за 19 октомври – празника на града. Площадът в Перник се обновява по програмата „Зелена и достъпна градска среда“. На обекта се работи вече над 1 година и дейностите около ремонта бяха...

Продължава

3 фирми желаят да оценяват активите на българските банки

http://business.actualno.com/3-firmi-jelajat-da-ocenjavat-aktivite-na-bylgarskite-banki-news_497438.html

Три компании са подали оферти за участие в процедурата за избор на финансов консултант за оценка на активите на банките в България, предаде Expert.bg. От Българска народна банка съобщават, че днес се е провело заседанието на Комисията, назначена да отвори, разгледа и оцени постъпилите оферти за участие в откритата процедура по Закона за обществените поръчки за избор на консултанта. Провеждането на процедурата “Управление на проекти, организация на дейности и финансови консултантски услуг

Служителите на театъра в Кърджали тръгват на бунт

http://kardjali.actualno.com/Slujitelite-na-teatyra-v-Kyrdjali-trygvat-na-bunt-news_497437.html

Бунт на недоволните, „пожар“ на сцената и пороен дъжд, но без репетиции и спектакли, така бе белязан днешният ден в театъра в Кърджали, предаде БГНЕС. Лидери и членове на синдикалното дружество при Съюза на артистите (САБ), сред които актьори, технически персонал, танцьори и музиканти, изразиха крайното си недоволство от работата на временно изпълняващия длъжността директор Гълъб Бочуков. Според тях културният институт умишлено е воден към фалит, все още няма репертоарен план и оздр

Мъгла и облаци утре - после изгрява слънце

http://petel.bg/Magla-i-oblatsi-utre---posle-izgryava-slantse__128069

Илюстрация Булфото Утре ще преобладава слънчево време. По-значителна ниска слоеста облачност ще има в сутрешните часове, когато на...

Крисия пее химна на детската Евровизия пред "Александър Невски"

http://petel.bg/Krisiya-pee-himna-na-detskata-Evroviziya-pred-Aleksandar-Nevski__128070

Крисия ще представи за първи път пред публика химна на Детска Евровизия 2015 - „Discover”, тази събота пред храм-паметника „Св. Александър...

Стотици бургаски семейства оставени без ток

http://pik.bg/стотици-бургаски-семейства-оставени-без-ток-news405025.html

Стотици бургаски семейства оставени без ток

Повече от 12 часа стотици семейства са оставени без ток в бургаската вилна зона „Каптажа”, съобщи председателят на местното сдружение Николай Димитров, цитиран от Флагман.бг. Електричеството е спряно снощи в 0,27 часа .

Токът е бил прекъснат и в кварталите Банево и Ветрен, но е възстановен отново сутринта около 5 часа. „При нас обаче все още няма електричество, което е необяснимо, тъй като сме на една линия с Банево и Ветрен. Подали сме многобройни сигнали до EVN, но без резултат. Единственото, което ни обясняват е, че се работи по аварията”, каза Димитров. Хората обаче се съмняват, че липсата на ток е продиктувано от противоречията, които имат с енергоразпределителното дружество за собствеността на мрежата. „Ние сме собственици, а те искат да я изкупят”, казаха бургазлии, които имат имоти там.

Сградата на Икономическия университет във Варна стана на 100 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=302102

Честване на 100-ия рожден ден на сградата на Икономическия университет, ще се проведе на 28 септември. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ВУЗ-а. Празникът започва в 10 часа, в парадното фоайе на университета, пред двете монументални платна, изработени от проф.

НАТО е обезпокоена от нарастващото руско присъствие в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-stoltenberg-asad-1481803.html

/КРОСС/ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази безпокойство от нарасналото руско присъствие в Сирия и призова Москва да играе „конструктивна роля" в борбата с джихадистите. В интервю за AFP Столтенберг заяви, че Русия трябва да изясни какви са намеренията й в Сирия, за да може международната общност да координира усилията си за борба с „Ислямска държава".  По думите му това присъствие в никакъв случай не трябва да засилва позициите на президента Башар Асад, който е дългогодишен руски съюзник. Според него заради засилената руска активност „нараства необходимостта те ясно да покажат, че ще играят конструктивна роля и ще търсят да правят това в дух на сътрудничество с коалицията, водена от САЩ." Столтенберг смята, че има риск руската помощ са бъде използвана за подкрепа на режима на Асад. „Да се подкрепя режимът на Асад не е конструктивно нито в борбата срещу ИД, нито за намиране на политическо решение на конфликта. Режимът на Асад е част от проблема", подчерта Столтенберг. Сирийската армия е използвала наскоро получените руски изтребители за бомбардировки на позиции на „Ислямска държава", съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Въздушните удари са нанесени в провинция Алепо в Северна Сирия. Те са били придружени и от офанзива на земята

8 години затвор за пиян бизнесмен, виновен за смърт на пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002454

Ефективна присъда от 8 г. получи Петър Филипов, управител на строителна фирма, за катастрофа, в която загина шофьорка. Филипов седнал зад волана пиян.
Инцидентът е станал на 1 юни 2013 г. а прав участък от пътно двулентово платно, свързващо с. Равда - Несебър, пред хотели „Соул Несебър палас” и „Соул Несебър бей” като според експерти Филипов е
Ефективна присъда от 8 г. получи Петър Филипов, управител на строителна фирма, за катастрофа, в която загина шофьорка. Филипов седнал зад волана пиян. Инцидентът е станал на 1 юни 2013 г. а прав участък от пътно двулентово платно, свързващо с. Равда - Несебър, пред хотели „Соул Несебър палас” и „Соул Несебър бей” като според експерти Филипов е

НАТО е обезпокоена от нарастващото руско присъствие в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-stoltenberg-durzhava-1481803.html

/КРОСС/ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази безпокойство от нарасналото руско присъствие в Сирия и призова Москва да играе „конструктивна роля" в борбата с джихадистите. В интервю за AFP Столтенберг заяви, че Русия трябва да изясни какви са намеренията й в Сирия, за да може международната общност да координира усилията си за борба с „Ислямска държава".  Сирийската армия е използвала наскоро получените руски изтребители за бомбардировки на позиции на „Ислямска държава", съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Въздушните удари са нанесени в провинция Алепо в Северна Сирия. Те са били придружени и от офанзива на земята. Струпването на руска военна техника в Сирия в последните седмици предизвика безпокойството на Съединените щати и редица европейски страни, припомня агенцията.

СИРИЗА се превърна в стълб на промяната

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/67919/SIRIZA-se-prevarna-v-stalb-na-promyanata

/Поглед.инфо/ Михаил Миков към Ципрас: Вашето преизбиране е символ на волята политиката да бъде поставена в полза на хората

Апелативният съд пусна акушерката Емилия Ковачева под домашен арест

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/24/2615425_apelativniiat_sud_pusna_akusherkata_emiliia_kovacheva/?ref=rss


Акушерката Емилия Ковачева, която бе обвинена в опит за убийство на новородено в болница "Софиямед", бе пусната под домашен арест.

Софийският апелативен съд ѝ наложи по-леката мярка за неотклонение, като се мотивира с продължителността на задържането и с липсата на опасност - извън ареста, да възпрепятства разследването, предаде БНР.

Апелативните съдии приеха медицинска експертиза за здравословното състояние на Ковачева. Според психиатъра няма данни за психиатрични и...

Внимание: Онлайн търговец мами купувачите!

http://www.bnews.bg/article-141887

Търговецът продава широка гама стоки, сред които: блендери, очила, записващи устройства, преси за коса, машинки за подстригване, градински маркучи и пр.

"Пикадили" се насочва отново към платежоспособните клиенти

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/24/2615406_pikadili_se_nasochva_otnovo_kum_platejosposobnite/?ref=rss


След неуспешния опит за партньорство между веригите "Карфур" и "Пикадили" у нас втората верига предприе преструктуриране, което отново ще я постави в по-високия ценови клас.

От съобщение до медиите се разбира, че фокусът ще бъде поставен върху качественото обслужване и предлагане на стоки от висок клас.

"По този начин компанията цели да привлече клиенти от средния клас, по-платежоспособни, търсещи модерното и изисканото", се казва в съобщението.

Последните...

Хонконг приветства китайските луксозни марки

http://www.investor.bg/zoom/355/a/honkong-privetstva-kitaiskite-luksozni-marki-202876/

Докато международните брандове се опитват да запазят позициите си, местните марки печелят все повече нови клиенти

Бургаски търговци се видяха в чудо! Издирват тези бандити (снимка)

http://pik.bg/бургаски-търговци-се-видяха-в-чудо-издирват-тези-бандити-снимка-news405018.html

Бургаски търговци се видяха в чудо! Издирват тези бандити (снимка)

Търговци от Бургас се обърнаха за помощ за разпознаването на двама крадци. Хората се видели в чудо от наглите бандити, които полицията издирва вече няколко седмици, предава Флагман.бг.

Двамата са участвали в един от скорошните обири на територията на града. Всеки, който разпознае обирджиите, може да сигнализира за това в най-близкото РУП на МВР. Анонимността ви е гарантирана!

Mюсюлманите по света отбелязват Курбан байрам

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/miusiulmanite-po-sveta-otbeliazvat-kurban-bajram-6042922

Този празник е свързан непосредствено с кулминацията на поклонничеството по светите за исляма места в Саудитска Арабия

Отпада увеличението на 2 % данък доход

http://www.moreto.net/novini.php?n=302107

Идеята за увеличение на данък доход с 2 %, които да остават в бюджетите на общините, най-вероятно ще отпадне. Това стана ясно по време на дискусията "Икономика на светло за по-добро бъдеще" в Бургас. Представителите на бизнеса категорично изразиха своята позиция против, мотивирайки, че допълнителният данък ще натовари не само фирмите, но и всички работещи хора.

Цитат на деня: Някои българи виждат светлина в "Продължаваме напред"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/09/24/2615397_citat_na_denia_niakoi_bulgari_vijdat_svetlina_v/?ref=rss


Продължаваме напред, продължаваме да се развиваме, тренираме. Тази фраза всеки може да си я тълкува така, както си иска. Подигравателно я тълкуват хората, които злобеят, има завист в очите им, но мисля, че има хора, на които им е много трудно и които виждат в тези думи светлината.

Това заяви българският боксьор Кубрат Пулев в интервю за Би Ти Ви във връзка с прословутата му реплика след загубата с нокаут от световния шампион Владимир Кличко. 34-годишният Пулев каза още, че след това...

Цитат на деня: Някои българи виждат светлина в думите "Продължаваме напред"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/09/24/2615397_citat_na_denia_niakoi_bulgari_vijdat_svetlina_v_dumite/?ref=rss


Продължаваме напред, продължаваме да се развиваме, тренираме. Тази фраза всеки може да си я тълкува така, както си иска. Подигравателно я тълкуват хората, които злобеят, има завист в очите им, но мисля, че има хора, на които им е много трудно и които виждат в тези думи светлината.

Това заяви българският боксьор Кубрат Пулев в интервю за bTV във връзка с прословутата му реплика след загубата с нокаут от световния шампион Владимир Кличко. 34-годишният Пулев каза още, че след това...

Танева: Има траен спад на качеството на произвеждания тютюн

http://pik.bg/танева-има-траен-спад-на-качеството-на-произвеждания-тютюн-news405017.html

Танева: Има траен спад на качеството на произвеждания тютюн

Националната преходна помощ ще бъде единствената, която ще получат тютюнопроизводителите за тазгодишната реколта. Тя ще бъде с 10% по-малка от миналогодишната. Така земеделският министър Десислава Танева коментира ситуацията в предверието на кампанията по изкупуване на тазгодишната реколта и предложените промени в Закона за тютюна, информира БНР. 

Националните доплащания на тютюнопроизводителите ще се запазят до 2020 г., но с плавно намаляване до 50% от досегашния им размер, обясни Танева:

"2016 и максимален пакет да се даде, ако бюджетът го допусне, ще означава минимум с 10%  по-малък пакет. Ние като държава това лято поискахме от Комисията да изключи в определянето на референтния период количеството от 2009 г., но получихме отказ. Или може да прилагаме този инструмент за финансова подкрепа в този си вид, или нищо не можем да прилагаме."

Индикаторите на международните пазари  показват недвусмислено, че производството на тютюн се свива. Допълнителен проблем за нашите производители е влошеното качество и високата себестойност, което  ги прави неконкурентни, допълни министърът на земеделието и храните:

"И тютюнопроизводство, и потреблението всяка година намаляват. При нас има траен спад на качеството на произвеждания тютюн, което разбира се води и до натиск за по-ниски цени."

От съюза на производителите на ориенталски тютюни обаче заявиха, че качеството на тютюневата реколта е най-доброто от последните 10 години. Въпреки това те очакват отново ценови натиск от страна на търговците.

С 30% по-малко са сключените договори и с 15%  е намаляло количеството произведен тютюн. Над 15 хиляди са заявленията за директно подпомагане в областната дирекция  "Земеделие"-Благоевград, около 6000 от тях са на тютюнопроизводители.

Руските мобилни зенитно-ракетни комплекси вече могат да стрелят и в движение

http://www.cross.bg/dvizhenie-tor-kompleksi-1481800.html

/КРОСС/ Проведени са успешни стрелби от зенитно-ракетния комплекс с малък обсег „Тор-М2У“. Особеността се състои в това, че за първи път такива стрелби са извършени в движение, съобщиха от пресслужбата на концерна за ПВО „Алмаз-Антей“. Комплексите „Тор“ са единственото средство, гарантиращо високоефективна борба с високоточно оръжие на бойното поле. „Тор“ е способен да унищожи всички видове летателни апарати и дори високоточни коректируеми бомби. Тези комплекси са особено ефективни за отблъскване на масирани въздушни удари. Един зенитно-ракетен комплекс „Тор-М2У“ има осем ракети, стартиращи вертикално. Той осигурява защита от летателни апарати, движещи се със скорост до 700 м/с. Обхватът на гарантираното поразяване е от 500 метра до 12 километра, а на височина – от 10 метра до 6 километра. Комплексите са предназначени за съпровождане и прикритие на войските по време на поход, както и на разгърнати полеви съединения и командни пунктове. За да не изостават в движението от подразделенията, които прикриват, зенитно-ракетните комплекси първоначално са били монтирани на гъсенично шаси,  тоест те са могли да се движат по всякакъв път. Но да стрелят в движение „Тор“ не били способни

Медведева: Русия ще се противопоставя на ревизията на традиционните ценности

http://www.cross.bg/medvedeva-rysiya-deteto-1481801.html

/КРОСС/ Светлана Медведева, председател на Фондацията за социално-културни инициативи и съпруга на руския премиер Дмитрий Медведев, в речта си на откриването на Евразийския женски форум в Санкт Петербург заяви, че в съвременния свят се провежда атака срещу традиционното семейство. Тя заяви, че Русия решително ще се противопостави на този процес. Медведева изтъкна, че днес в редица страни, включително и в богатите, се отнасят безотговорно към законните права на детето. Това се изразява в частност в атаките срещу основите на съвременното общество и, „което е особено тъжно, на традиционното семейство“. „Именно семейството е задължителното условие за хармоничното и щастливо развитие на детето. Но Русия никога не ще бъде водена от тези, които се стремят да променят ценностите на нашата цивилизация, да разрушат защитния слой, чрез който културата, вярата в Бога и другите национални традиции, защитават съвременния човек от агресивната външна среда“, заяви Медведева. Според нея, всяко дете трябва да има мама и татко, и децата трябва да бъдат защитени от информацията и пропагандата, които поради възрастта си не са в състояние да възприемат.

Бащата води отново тренировките на Локо (Пд)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5002431

Напусналият наскоро по своя воля старши-треньор Христо Колев-Бащата днес се завърна в пловдивския Локомотив, като ръководи тренировката на отбора, съобщи plovdivderby.com. Така отборът стартира подготовка за Славия с Христо Колев.
След днешната тренировка Бащата бе попитан от журналисти дали отново ще води черно-белите, но той не пожела коментар.
Напусналият наскоро по своя воля старши-треньор Христо Колев-Бащата днес се завърна в пловдивския Локомотив, като ръководи тренировката на отбора, съобщи plovdivderby.com. Така отборът стартира подготовка за Славия с Христо Колев. След днешната тренировка Бащата бе попитан от журналисти дали отново ще води черно-белите, но той не пожела коментар.

Бащата се завърна в Локо (Пд), води днешната тренировка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5002437

Напусналият наскоро по своя воля старши-треньор Христо Колев-Бащата днес се завърна в пловдивския Локомотив, като ръководи тренировката на отбора, съобщи plovdivderby.com. Така отборът стартира подготовка за Славия с Христо Колев.
След днешната тренировка Бащата бе попитан от журналисти дали отново ще води черно-белите, но той не пожела коментар.
Напусналият наскоро по своя воля старши-треньор Христо Колев-Бащата днес се завърна в пловдивския Локомотив, като ръководи тренировката на отбора, съобщи plovdivderby.com. Така отборът стартира подготовка за Славия с Христо Колев. След днешната тренировка Бащата бе попитан от журналисти дали отново ще води черно-белите, но той не пожела коментар.

Експерт: Турция полага сериозни грижи за бежанците - до момента е изхарчила 7 милиарда долара

http://pik.bg/експерт-турция-полага-сериозни-грижи-за-бежанците---до-момента-е-изхарчила-7-милиарда-дола-news405016.html

Експерт: Турция полага сериозни грижи за бежанците - до момента е изхарчила 7 милиарда долара

Турция полага сериозни грижи за бежанците, като до момента е изхарчила 7 милиарда долара, без да има големи помощи от международната общност, но дори и тя не е в състояние да окаже адекватна помощ за всички. Това е една от причините за бежанския поток към Европа”. Това каза Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат за бежанците към ООН, по време на конференция във връзка с най-големите предизвикателства, породени от бежанската криза, пред страната ни, предаде „Фокус”.

По отношение на това как Европа се справя с бежанския поток той заяви: „До момента ние виждаме хаос и невъзможност на Европа да действа консолидирано и да намери отговори на тази криза”, посочи той, като добави, че виждаме как бегълците, които изпитват все повече страх и не са сигурни какво ще им се случи се лутат от страна в страна, независимо дали тя е член на ЕС. „Те не знаят къде ще могат да отидат оттука нататък, границите се затварят пред тях, а други са отворени, но те нямат възможност да им предоставят спокойствие и там”. По думите му, липсва съдържателен смислен отговор, въпреки че виждаме как Европа се обединява през последните дни, за решителни действия, но те не са достатъчни. „Тези потоци трябва да бъдат управлявани, защото Европа не само, че има правен, но и главен дълг да окаже подкрепа на бежанците”, посочи Борис Чеширков.

Джамбазки: Създаването на "горещи точки" в България е неприемливо

http://pik.bg/джамбазки-създаването-на-горещи-точки-в-българия-е-неприемливо-news405014.html

Джамбазки: Създаването на "горещи точки" в България е неприемливо

"Предложението да се създадат "горещи точки“ на територията на България е неприемливо. Това значи да се превърнем в санитарна и несигурна зона", коментира пред “Хоризонт” в предаването “12+3” евродепутатът Ангел Джамбазки.

Според него идеята за създаване на центровете за прием на мигранти - така наречените "горещи точки" представлява прецедент. "Бюрократите в Европа си мислят да наложат това като траен модел за справяне с мигрантските вълни сега и занапред. Националният суверенитет на държавите - членки на ЕС, които бяха против това разпределение, беше оспорен и поставен под въпрос", каза Джамбазки.

Евродепутатът Мария Габриел заяви, че България практически вече е "гореща точка“: "България самата е "гореща точка“, защото тя приема и регистрира бежанци. Това е така, не само защото пази сухопътната граница с Турция и опазва Шенгенското пространство, а и защото, когато говорим за страни като Италия, Гърция, Македония, страната ни не трябва да се губи от полезрението на европейските лидери. Това беше основното послание за "гореща точка“.

Меркел иска Асад да бъде включен в усилията за уреждане на сирийския конфликт

http://www.mediapool.bg/merkel-iska-asad-da-bade-vklyuchen-v-usiliyata-za-urezhdane-na-siriyskiya-konflikt-news239593.html

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че трябва да се разговаря със сирийския президент Башар ал Асад, за да се намери решение на конфликта, който съсипва страната и провокира емигрирането на многобройни сирийци, предаде Франс прес.   "Трябва да се разговаря с много играчи и това включва Асад, но и други. Трябва да се преговаря не само със САЩ и Русия, но и с важните регионални партньори, сунитските страни като Саудитска Арабия", каза Меркел на пресконференция в Брюксел след извънредния Европейски съвет за миграцията.   Запитан за сирийския конфликт, френският президент Франсоа Оланд отново заяви, че "бъдешето на Сирия не може да минава през Башар ал Асад". "Не може да има успешен преход без неговото оттегляне", заяви той.

Чантаджиите в МВР стават оперативни, за да си запазят категорията и парите

http://frognews.bg/news_98197/CHantadjiite-v-MVR-stavat-operativni-za-da-si-zapaziat-kategoriiata-i-parite/

Чантаджиите в МВР масово са започнали да се местят в оперативни служби. Целта е да си запазят първа категория труд и така да продължат да лапат по-високи заплати. Това разказаха пред Фрог нюз редови ченгета.

30 общини получават средства от ЕС за бедствията през пролетта

http://www.cross.bg/obshtini-sredstva-razpredeleni-1481802.html

/КРОСС/30 общини в Южна България, които бяха засегнати от бедствия в началото на годината, ще получат средства от европейския фонд "Солидарност". Средствата се очаква да бъдат преведени през октомври месец, а общата сума е 12,5 милиона лева. Това съобщи във Варна зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Средствата ще бъдат разпределени между общини в областите Смолян, Благоевград, Кърджали и Бургас. Част от парите са за възстановяване на вече направени от кметствата разходи за различни спешни дейности. Другите средства ще бъдат инвестирани най-вече в ремонти на инфраструктура. Деница Николова допълни, че вече 4 милиона лева, получени от фонд "Солидарност", са разпределени между общините Враца, Мизия, Мездра и Бяла Слатина, които бяха засегнати от бедствия през миналата година. С парите се възстановяват пътища, диги, чистят се корита на реки. Четирите общини трябва да приключат с различните дейности до 2017 година. Досега страната ни е кандидатствала за помощ пред фонд "Солидарност" три пъти, уточни още зам.-министърът, като част от вече получените средства са разпределени за Варна заради голямото наводнение в квартал "Аспарухово" през юни 2014 година, в което загинаха 13 души. Заради бедствието градът е получил над 10 милиона лева. С осем от тях ще бъде подобрено състоянието на два охранителни канала в квартал "Аспарухово".  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване