Дариткова: Персонализираната медицина да намери място в здравната стратегия

http://pik.bg/дариткова-персонализираната-медицина-да-намери-място-в-здравната-стратегия-news413401.html

Дариткова: Персонализираната медицина да намери място в здравната стратегия

Персонализираната медицина трябва да намери място в Националната здравна стратегия с хоризонт 2020 г. Това заяви Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в НС, на форум за персонализираната медицина.

Според Дариткова максимата, че трябва да лекуваме пациента, а не болестта е намерила място в персонализираната медицина. Тя подчерта, че предизвикателството в момента е да се направи добра нормативна уредба, в която иновациите да намерят мястото си в името на пациентите.

„Трябва да намерим интелигентна регулаторна рамка, в която персонализираната медицина да намери място. На практика Националната здравна стратегия е почти готова, но трябва да се чуе и мнението на Министерството на здравеопазването”, добави Даниела Дариткова. Денис Хорган, изпълнителен директор на Европейски алианс на персонализираната медицина, пък заяви, че преди пациентите са били едни и същи и лекарите са ги лекували съответно по един и същи начин.

„Сега гледаме по-скоро на индивидуалния пациент, а не на пациентите в тяхната съвкупност. Много пациенти бяха свръх лекувани, което струва много на националната икономика. Науката се ускорява, както се е развивала и колата през последните 100 години, така и лечението се развива с много бързи темпове”, коментира още Хорган. Чрез подходите на персонализираната медицина се полагат сериозна усилия да се подобрят грижите за пациентите чрез по-прецизни прогнози за успех на лечението.

Без персонализираната медицина трудно може да се осигури качество в лечебните заведения, а качеството е свързано с пари, на мнение беше управителят на НЗОК Глинка Комитов. Станимир Хасърджиев, член на Борда на Европейски пациентски форум беше убеден, че първите крачки да се персонализира медицината вече са факт. „Налични са първите лекарства, за които да сме сигурни за кои точно пациенти са подходящи. Голяма част от съвременните лекарства все още водят до много негативни ефекти и стрес за организма. Ако сме способни, да избегнем до голяма степен ненужни терапии”, каза той и допълни, че е необходимо системите на държавите-членки да бъдат адаптирани към новите реалности.

Над 6 хил. души искат помощи за отоплителния сезон в Кюстендил

http://pik.bg/над-6-хил-души-искат-помощи-за-отоплителния-сезон-в-кюстендил-news413400.html

Над 6 хил. души искат помощи за отоплителния сезон в Кюстендил

6 774 души са поискали помощ за предстоящия отоплителен сезон в област Кюстендил, предаде "Фокус", позовавайки се на директора на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Светослава Макенджиева. Само две са заявленията от социално слаби, които посочват, че желаят да се отоплят с природен газ. Останалите се отнасят до помощ за твърдо гориво в натура и в пари.

Малък е броят на хората, желаещи да им бъдат отпуснати средства за отопление с електроенергия. От социалната дирекция до момента са издали 5 590 заповеди за отпускане на помощта за отопление, направени са и 532 отказа. Няма санкционирани лица до този момент. През миналата година е санкционирано само едно лице. Издадени са били 7141 заповеди за отпускане на помощ за отопление, като при 709 от случаите социалните работници са постановили отказ. Крайният срок за подаване на заявленията е 31 октомври.

"Ислямска държава" убила трима християни заложници в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_569615.html

По всяка вероятност бойци на "Ислямска държава" са убили трима християни заложници в Сирия и са заплаши да убият още 200 заложници, ако не бъде платен откуп за тях, съобщи британският в. "Guardian". Мъжете са били пленени през февруари, когато "Ислямска държава" превзе редица населени места по реката Хабур в североизточна Сирия - селища, които са населявани от началото на 20-ти век от асирийски християни, избягали от турския геноцид. Видео, излъчено от групировката, показва мъжете, облечени в оранжеви гащеризони, преди да бъдат застреляни. Един от тях казва, че "Ислямска държава" ще започне екзекуции на останалите затворници, ако исканията им не бъдат удовлетворени, съобщи базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешки права. "Ислямска държава" залови 253-ма асирийски християни от областта и периодично освобождава възрастни затворници. Бойците на ИД в момента държат 202-ма заложници. Те искат по 100 000 долара откуп за всеки затворник.

Шефката на Канал 3: Радан Кънев подряза крилата на Вили Лилков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5033212


"Вили Лилков е с брутално подрязани крила от страна на Радан Кънев, който го направи сталинистки. С извинение на Сталин, че го сравнявам с Радан Кънев." Това заяви програмният директор на Канал 3 Ива Стоянова в предаването "Всяка сутрин" на Канал 3. Поводът за реакцията й бе позиция на Кънев, изразена в профила му във фейсбук,

Със следене и терор във фейсбук няма да стане

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5033178

Колкото и да се напъвам да съм оптимист, единственото положително в новината, че две момчета са изгонени от столично училище заради гавра в интернет с учител и съученичка, е фактът, че най-накрая педагозите са отъркали очи и са забелязали какво правят подрастващите в социалните мрежи. Абсолютно убеден съм обаче - само със забрани и наказания нищо
Колкото и да се напъвам да съм оптимист, единственото положително в новината, че две момчета са изгонени от столично училище заради гавра в интернет с учител и съученичка, е фактът, че най-накрая педагозите са отъркали очи и са забелязали какво правят подрастващите в социалните мрежи. Абсолютно убеден съм обаче - само със забрани и наказания нищо

Шефът на африканския футбол ще ръководи ФИФА в отсъствието на Блатер

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/08/2624412_shefut_na_afrikanskiia_futbol_shte_rukovodi_fifa_v/?ref=rss


Камерунецът Иса Хаяту ще ръководи временно ФИФА в отсъствието на президента Сеп Блатер, а испанецът Анхел Мария Вияр ще заеме президентския пост в УЕФА, докато изтече наказанието на Мишел Платини.

Днес етичната комисия към ФИФА отстрани двамата най-висши ръководители във футбола за 90 дни. Същото наказание получи и генералният секретар Жером Валке, който в средата на септември беше освободен от задълженията си до второ нареждане.

Тримата са разследвани във връзка с...

България и още 3 страни обмислят железопътен товарен коридор

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/08/2624409_bulgariia_i_oshte_3_strani_obmisliat_jelezoputen/?ref=rss


Транспортните министри на България, Словения, Хърватия и Австрия имат намерение да създадат железопътен товарен коридор - "алпийско-западнобалкански", с който се цели подобряване свързаността и търговския стокообмен със страните от Западните Балкани.

Това съобщиха от Министерството на транспорта, след като Ивайло Московски и колегите му подписали писмо за намерение за създаването на коридора.

Това е станало в рамките на неформалната среща на министрите на транспорта на...

Меркел нападна Източна Европа за бежанците

http://frognews.bg/news_99306/Merkel-napadna-Iztochna-Evropa-za-bejantsite/

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува източноевропейските правителства, които отказват да приемат бежанци. Тя ги обвинява, че се поддават на предразсъдъци и че пренебрегват собствената си история, съобщава Politico.

Военно престъпление ли е атаката на САЩ срещу болницата в Кундуз

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/08/2624431_voenno_prestuplenie_li_e_atakata_na_sasht_sreshtu/?ref=rss


Благотворителната организация "Лекари без граници" обвини американската армия, че е извършила военно престъпление с бомбардировките над болница на организацията в северния афганистански град Кундуз миналата събота.

Армията на САЩ пое отговорността за инцидента, при който загинаха 22 души, и го нарече "грешка". Вашингтон обеща да потърси отговорност от нарушителите. Президентът Барак Обама също се извини на директора на "Лекари без граници" за инцидента.

Въпреки това...

Италия отново е най-големият производител на вино в света

http://www.cross.bg/italiya-vino-frantziya-1483573.html

/КРОСС/ Италия отново е най-големият производител на вино в света, сочи анализ на Европейската комисия. Тя се позовава на данните, предоставени от страните от съюза. За Италия, тазгодишната реколта от грозде е най-добрата по количество и качество след Втората световна война, предшествана от тази през 2003 година. Според оценките на Европейската комисия, за периода 2015-2016 г. в Италия ще бъдат произведени близо 49 млн. хектолитра вино - с 13% в повече от реколтата от предишния сезон. На второ място е Франция, следвана от Испания. В този аспект, Италия печели определеното за вечно приятелско дерби по винопроизводство Италия-Франция. Дължи се на отличната реколта от грозде, облагодетелствана тази години от подходящия климат и метеорологични условия над Апенинския полуостров, за разлика от тези, засегнали Франция. От Брюксел отчитат още, че за първото шестмесечие на годината Италия е била лидер по износ на вина с контролирано наименование за произход и с гарантирано наименование за произход в рамките на европейските пазари и извън тях с общо 7 милиона хектолитра или с 40% повече от Франция и два пъти повече от Испания. Така Италия е отново абсолютен световен шампион по производство на вино, обобщават медиите на Ботуша.

Кандидатът за кмет Росица Кирова: Видин може да бъде спасен от хора, които го обичат и които искат да живеят в него

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5033192

На Видин му трябва една умна и силна жена, която да защити града си! Тези думи се чуха от жителите на комплексите
На Видин му трябва една умна и силна жена, която да защити града си! Тези думи се чуха от жителите на комплексите "Химик" и "Съединение" по време на срещите им с кандидатката за кмет на общината Росица Кирова и кандидат-общинските съветници от листата на коалиция "Единни за промяна". "Състоянието на Видин буди мъка и тревога.

Едва 2,6 на 100 се ваксинирали за грип през 2014 г.

http://www.cross.bg/vaksini-bulgariya-grip-1483572.html

/КРОСС/Едва 2,6 на 100 души в България са се ваксинирали за грип през 2014 г. Това съобщи пред журналисти националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова по време на пресконференция относно превенцията на грипа сред медицинските специалисти в България. Партньори Националното сдружение на ОПЛ в България, което е организатор на кампанията, са Български лекарски съюз (БЛС), Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), Българската асоциация на микробиолозите (БАМ), Българското дружество по инфекциозни болести (БДИБ), Българското сдружение по Превантивна медицина (БСПМ), Българска педиатрична асоциация (БПА), Националното сдружение на педиатри - специалисти от извънболничната помощ (НСПСИП) и Sanofi - Pasteur България. Данните са на базата на продадените противогрипни ваксини пре миналата година - 180 000 броя, макар че няма доказателства колко от закупените ваксини са поставени реално, както и дали хората, които са си поставили ваксини, са от рисковите групи - малки деца, възрастни хора, хора с хронични заболявания, подчерта проф. Кожухарова. Броят на поставените ваксини за грип всяка година остава критично малък, въпреки препоръките на Световната здравна организация и Съвета на Европа. Препоръката на СЗО е до 2010 г. да бъдат обхваната 75% от хората от рискови групи, а Съветът на Европа настоява за толкова обхванати до сезон 2014/2015 г., но ние сме много далече от тези цифри, коментира националният консултант по епидемиология

Чудовището на Дан Атертън го пречупи (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/redbull/chudovishteto-na-dan-atertyn-go-prechupi-video-6043533

Целта на Атертън беше да се изгради нещо, което ще накара колоездачите и велосипедите да дадат най-доброто от себе си, нещо което ще ги доведе до границите на възможностите им

Едва 2,6 на 100 се ваксинирали за грип през 2014 г.

http://www.cross.bg/vaksini-grip-vaksina-1483572.html

/КРОСС/Едва 2,6 на 100 души в България са се ваксинирали за грип през 2014 г. Това съобщи пред журналисти националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Данните са на базата на продадените противогрипни ваксини пре миналата година - 180 000 броя, макар че няма доказателства колко от закупените ваксини са поставени реално, както и дали хората, които са си поставили ваксини, са от рисковите групи - малки деца, възрастни хора, хора с хронични заболявания, подчерта проф. Кожухарова. Броят на поставените ваксини за грип всяка година остава критично малък, въпреки препоръките на Световната здравна организация и Съвета на Европа. Препоръката на СЗО е до 2010 г. да бъдат обхваната 75% от хората от рискови групи, а Съветът на Европа настоява за толкова обхванати до сезон 2014/2015 г., но ние сме много далече от тези цифри, коментира националният консултант по епидемиология. Няма точна статистика у нас за броя на починалите вследствие на грип. Имаме информация за това, че всяка година около 3000 души умират след пневмония, при това този брой е на хората, починали в болница. Тези случаи обаче са много близо до грипните епидемии, което косвено говори, че грипният вирус вероятно е първоизточникът, а пневмонията е усложнение вследствие от грипа, каза още проф. Кожухарова. Най-подходящото време за поставяне на противогрипна ваксина е октомври - ноември, тъй като на човек му трябват 30 дни, за да изгради имунитет

РИА Новости: 200 хил. руски туристи по-малко летуваха през тази година в България

http://pik.bg/риа-новости-200-хил-руски-туристи-по-малко-летуваха-през-тази-година-в-българия-news413392.html

РИА Новости: 200 хил. руски туристи по-малко летуваха през тази година в България

Според предварителни оценки на специалистите от туристическия отрасъл в България, през лятото на 2015 година знаменитите черноморски курорти на страната са били посетени от около 200 хиляди руски туристи по-малко в сравнение с миналото. Това съобщава РИА Новости, като се позовава на newsbg.ru, пише "Фокус".

През летния сезон на 2015 година българските морски курорти са посетени с 10 % по-малко почиващи в сравнение с миналата година и са получили около 150 милиона евро по-малко. Преди всичко през това лято са намалели украинските и руските туристи, по-малко с около 5 % са и туристите от Германия.

Експертите смятат, че основната причина за отлива на туристи са проблемите с инфраструктурата, недостигът на услуги по плажовете на страната и неквалифицирания персонал. „Собствениците на хотели и туроператорите прогнозират, че тенденцията от това лято за намаляване на количеството туристи на българските курорти ще се повтори и през следващата година, но остава надеждата, че проблемите в Европа ще бъдат решени, и руските и украински туристи ще се върнат в България. Въпреки това, дори и при отлично време и топло море, туристическият сектор на страната е длъжен да промени подхода си към работата и да положи повече усилия“, са изводите на специалистите.

По-рано от бранша съобщиха, че летният сезон на 2015 година, който показа намаляване на туристическия поток за първото полугодие с 16 %, е признат от професионалистите на туристическия отрасъл на България като най-трудния за последните 10 години. По данни на Българската народна банка, доходите от туризма през 2014 година са 3,4 милиарда долара. През 2014 България е посетена от около 7 милиона туристи.

Трима митрополити ще оглавят литургията в Руската църква на 11 октомври

http://pik.bg/трима-митрополити-ще-оглавят-литургията-в-руската-църква-на-11-октомври-news413391.html

Трима митрополити ще оглавят литургията в Руската църква на 11 октомври

Трима митрополити от Св. Синод на БПЦ ще оглавят на 11 октомври, неделя Божествената св. Литургия в руския храм-подворие «Св. Николай Чудотворец», известен като Руската църква.

По решение на Светия Синод на БПЦ Божествената литургия ще оглавят високопреосвещените Видински митрополит Дометиан, Ловчанският митрополит Гавриил и Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, съобщиха от Синода. Начало на богослужението 9:00 ч. 

Богослужението е в рамките на тържествата, организирани от Руското подворие в София, по повод 1000-летието от смъртта на княза Владимир – покръстителя на Киевска Рус, които ще завършат с празничен концерт на хора на Патриаршеското Подворие в храм „Света София” с начало 18:00 ч.

Задържаха ало измамник край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303360

Ало измамник задържа полицията, съобщиха от МВР за Moreto.net. 26-годишният Н.М. се обадил по телефона на 36-годишен мъж от Дългопол, представил се за негов близък и поискал да му купи тяхниха за 4000 лева от магазин в Провадия.

Московски участва в среща на министрите на транспорта на ЕС

http://pik.bg/московски-участва-в-среща-на-министрите-на-транспорта-на-ес-news413388.html

Московски участва в среща на министрите на транспорта на ЕС

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски участва в Неформалната среща на министрите на транспорта на Европейския съюз и в заседанието на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика (формат „Транспорт“), които се проведоха на 7 и 8 октомври 2015 г., в Люксембург. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Основна тема на Неформалната среща беше развитието на велосипедния транспорт и насърчаването на неговото използване. По време на заседанието министрите одобриха Декларация за използването на велосипеди, като щадящ околната среда вид транспорт. Документът отчита иновационните, екологични, здравни и финансови ползи от развитието на велосипедния транспорт в Европейския съюз. За министрите бе осигурена възможност да пътуват с различни видове велосипеди: класически градски велосипеди, електровелосипеди, товарни велосипеди и дори рикши.

В рамките на заседанието министър Ивайло Московски и неговите колеги от Словения, Хърватска и Австрия подписаха Писмо за намерение за създаването на железопътен товарен коридор „Алпийско-Западно Балкански“, с който се цели подобряване свързаността и търговския стокообмен със страните от Западните Балкани.
На 8 октомври се проведе заседанието на Съвета на Европейския съюз по транспорт, където бяха дискутирани теми от областта на железопътния транспорт. Участниците постигнаха съгласие с голямо мнозинство по приемането на общ подход за изменение на Директива за създаване на единно европейско железопътно пространство по отношение на отварянето на пазара на вътрешни услуги за железопътни пътнически превози и управлението на железопътната инфраструктура и по предложението за Регламент за отварянето на пазара на вътрешни услуги за железопътни пътнически превози. Очаква се новите правила да подобрят качеството на железопътните услуги, правейки ги по-динамични и ориентирани към клиента. Те следва също така да насърчават инвестициите и иновациите и да гарантират лоялната конкуренция на железопътния пазар.

Министрите на транспорта проведоха дебат по междинния преглед на Бялата книга за транспорта. Документът представлява дългосрочна стратегия за изграждане на устойчива транспортна система на Европейския съюз до 2050 г. 

Работният обяд за министрите в рамките на Съвета ТТЕ беше посветен на темата „Сигурност в железопътния транспорт“. Комисията представи конкретни предложения за оперативни мерки, отбелязани в Съвместна декларация на министрите, с фокус трансграничното сътрудничество в борбата с тероризма и безопасността на железопътния транспорт.

"Войната е нашата житейска среда, единственият свят, в който се чувстваме у дома"

http://www.mediapool.bg/voinata-e-nashata-zhiteiska-sreda-edinstveniyat-svyat-v-koito-se-chuvstvame-u-doma-news240202.html

В поредица от статии и интервюта новият нобелов лауреат Светлана Алексиевич рисува съкрушителен портрет на руското общество. Дойче веле публикува в четвъртък колаж от нейни изказвания по публикации в „Нойе Цюрхер Цайтунг”, „Ди Цайт” и Дойче Веле:   Войната на Русия срещу Запада вече започна. Не искат да го повярват нито в Русия, нито на Запад, но страната вече е съвсем друга. Откъде изпълзяха този примитивен милитаризъм, тази ретроградност, това помрачение? Ние се питаме това всеки ден. В Европа навярно също се питат. Защото хората на Запад искат просто да живеят нормално и в мир, докато руснаците са готови да умрат за героичната идея. Разликата е фундаментална.   ***   Гледам лицата на хората по улицата. Демонстрирали сме заедно през деветдесетте години, бяхме стотици хиляди. Скандирахме: „Свобода! Свобода!”. Какво се случи с тези хора? Сега скандират: „Путин! Путин!”. Той е узурпирал душата на обществото, защото притежава интуицията да дава израз на народната воля. Путин олицетворява мъжкарството, православието, бляновете да бъдем велика сила - все архаични, митологични, мрачни неща. Митологичното съзнание постепенно завладява Русия: „Ние сме унижени и оскърбени, вкараха ни в роля, която не ни подхожда - и поради това трябва да се надигнем!”. Приятелите ми са объркани. Всички четат книги за възникването на фашизма в Германия и Италия. За началото на революцията през 1917. Движим се неизвестно накъде. Руската интелигенция се е превърнала в малко островче сред тъмата и вече не може да отговори на въпроса: Защо народът толкова лесно се отказа от свободата си?   ***   Цели 25 години живяхме с надеждата, че Русия ще стане една по-добра страна, но това не се случи. Русия е изпаднала в някаква реваншистка лудост. Допитванията показват, че ако сега има президентски избори, Путин ще бъде преизбран с 80 процента. Русия - това е Путин. Без Путин няма Русия. Така мислят мнозина. Постепенно си припомняме, че ние сме хора на войната - просто защото друго не знаем. Ние винаги или сме водили война, или сме се готвели за следващата. У нас войната е издигната в култ.   Ето какво пише военният министър Куропаткин на цар Николай Втори: „Ваше императорско величество! През 18 и 19 век Русия в продължение на 128 години води войни, мирни са едва 72 години. От общо 128-те войни само пет са отбранителни, останалите са завоевателни”. През 20 век не е по-различно: руският човек не е привикнал към мирен живот. Той винаги е живял във война и в името на държавата - никога не е живял заради самия себе си. Руският човек има специално отношение към смъртта. А самата страна дълбинно не е способна да води цивилен, нормален, мирен живот.   По нареждане на Кремъл беше създадено войнственото видео „Аз съм руски завоевател”. Само за няколко месеца 3 милиона души го гледаха в интернет. Възторжените коментари бяха стотици: „Завоювахме Сибир - и сега имаме петрол и газ. Завоювахме Украйна, Балтика и Казахстан и станахме най-голямата страна в света”. Обикновените руснаци нямат друга алтернатива и поради това черпят самочувствие от мисълта, че Русия отново е велика. На улицата навред усещаш агресивност, съзнанието на хората се е милитаризирало. Всички мислят във военни категории, за тях няма друго, освен „победа” и „поражение” - не случайно военните паради отново излязоха на мода и всички славят „героичното минало” на страната.   ***   Днес в Томск и в други градове в събота и по празниците на пенсионерите им раздават безплатен бял хляб. Вече се печатат купони за храна. Държавата икономисва от парите за най-бедните, за да харчи за война. Но да не си мислите, че някой ще излезе на улицата да протестира. Не! Непрекъснато чувам едно и също: „Да, обаче си върнахме Крим. Трябва да стискаме зъби”.   От Донбас пристигат ковчези, тайно погребват мъртъвците в безименни гробове. И пак повтарят: „Трябва да стискаме зъби. И да си държим езика зад зъбите. В Донбас не се бият руснаци. Когато защитаваме една свещена кауза, ако се налага - ще лъжем. Цялата страна ще лъже”. И тя лъже. Лъжата се е превърнала в ритуал. Вече почти никой не говори истината. Нейният глас се чува все по-рядко. Например, когато се обаждат хора като онова танкистче с тежки изгаряния, чиято снимка видях в интернет: „Там се бият хора, които са взели кредити или изплащат ипотеки. Бият се за пари. Има и осъждани. Разбира се, пропагандата също въздейства. Лично аз вярвах, че ще се бием срещу фашистите. Трябваше да си скъсаме пагоните и да замажем регистрационните номера на машините. Путин е хитър. Официално непрекъснато повтаря, че в Украйна няма руски войски, а на нас вика: „Давай, давай, по-бързо!”.   И това всички го знаят. Хората добре знаят, че мнозина са отишли на война заради парите. В интернет платените тролове разпространяват легенди, че от другата страна имало цели батальони поляци и американци, но ранени руски войници, завърнали се в страната, не са ги виждали. Вярно, чували са за тях, но лично не са ги срещали.   ***   Страна, обсебена от войната, страна с военна психика. В обществото цари небивала подозрителност. Всички преследват шпиони. Навремето под подозрение в шпионаж попадаха само учените, днес обаче всеки може да излезе шпионин: моряците, домакините, кой ли не. Наскоро арестуваха Светлана Давидова от Вясма, майка на седем деца. Обвиниха я в държавна измяна, за която се полагат 10 до 15 години лагер. Престъплението ѝ: обадила се в украинското посолство и разказала, че руски войски от Вясма се бият в Донбас, чула го от офицери. А как са разбрали, че Давидова е звъняла в посолството? Издали я съседите. Та нали е война!   От телевизора се лее такъв антиамериканизъм и такава омраза срещу Запада, каквито никога не е имало. Наскоро чаках на стоянка за таксита в Москва. Опашката обсъждаше една-единствена тема: хората очакваха избухването на някакъв вулкан, който щял да погребе под лава и пепел половин Америка. И всички се радваха! Или пък разговорът ми със сина на една приятелка, студент в Московския университет. Русия можела за шест часа да превърне в радиоактивна пепел не само САЩ, но и целия останал свят, уверяваше ме той. Откъде го знаеш това? - попитах го. „Ами от телевизора.”   Многобройни граждански организации, включително и доброволни, бяха обявени за чуждестранни агенти, защото получавали пари от Запада. За какво ли ѝ е на нашата страна списък на чуждестранните агенти? Ето за какво: за да насъсква едни граждани срещу други граждани. И това ако не е гражданска война…   В Държавната дума депутатите сериозно обсъждаха дали да не се забрани притежаването на долари и изучаването на чужди езици. Защото младите хора бягали от страната… Скоро сигурно вече ще бъде опасно да разговаряш с чужденци. А неотдавна приеха закон, който забранява на гейовете и лесбийките да взимат шофьорска книжка. Директорката на едно училище в голям руски град беше уволнена, защото празнувала заедно с децата Хелоуин. Уволняват хора от работа само заради едно селфи, вкарват ги в ареста заради безобидни туитове, претърсват жилищата им заради това, че са харесали нещо във Фейсбук.   Тази година страната отпразнува 70-годишнината от победата. В руските градове открито се набират доброволци за войната в Украйна. Това е нашата житейска среда - войната. Единственият свят, в който се чувстваме у дома си.

Министър И. Московски участва в среща на министрите на транспорта на ЕС и в заседание на Съвета на ЕС по транспорт

http://www.cross.bg/transport-ministrite-evropeiiskiya-1483570.html

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски участва в Неформалната среща на министрите на транспорта на Европейския съюз и в заседанието на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика (формат „Транспорт"), които се проведоха на 7 и 8 октомври 2015 г., в Люксембург. Основна тема на Неформалната среща беше развитието на велосипедния транспорт и насърчаването на неговото използване. По време на заседанието министрите одобриха Декларация за използването на велосипеди, като щадящ околната среда вид транспорт. Документът отчита иновационните, екологични, здравни и финансови ползи от развитието на велосипедния транспорт в Европейския съюз. За министрите бе осигурена възможност да пътуват с различни видове велосипеди: класически градски велосипеди, електровелосипеди, товарни велосипеди и дори рикши. В рамките на заседанието министър Ивайло Московски и неговите колеги от Словения, Хърватска и Австрия подписаха Писмо за намерение за създаването на железопътен товарен коридор „Алпийско-Западно Балкански", с който се цели подобряване свързаността и търговския стокообмен със страните от Западните Балкани. На 8 октомври се проведе заседанието на Съвета на Европейския съюз по транспорт, където бяха дискутирани теми от областта на железопътния транспорт

Руска компания ще участва в търга за VI блок на АЕЦ „Козлодуй“

http://www.cross.bg/kozlodyii-eksploatatziya-blok-1483571.html

/КРОСС/ Руската компания „Русатом Сервис", която е част от държавната корпорация „Росатом", ще участва в търга за обосновка на възможностите за удължаване срока на експлоатация на 1000-мегаватовия шести блок на АЕЦ „Козлодуй". Това съобщи пред журналисти в Ереван, Армения, генералният директор на „Русатом Сервис" Евгений Салков, цитиран от РИА „Новости". Срокът на експлоатация на шести блок на АЕЦ „Козлодуй" изтича през 2021 г. Плановете на България са да удължи живота на енергоблока с 30 години, припомни агенцията. „Търгът е обявен. До 24-26 октомври 2015 г. трябва да подготвим предложенията си. Ще създадем консорциум с други компании, чийто състав все още е предмет на преговори", заяви Салков. В рамките на проекта се предвижда и увеличаване на мощността на блока до 104%. По-рано договор за обосновка на възможностите за удължаване на срока за експлоатация на пети блок на АЕЦ „Козлодуй" беше подписан между централата и консорциум, в който влизат руските „Концерн Росенергоатом" и „Русатом Сервис", както и френската Electricite de Francе (EDF). АЕЦ „Козлодуй" е построена с активното участие на СССР и въведена в експлоатация през 1974 г., припомни РИА „Новости"

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на „Владиславово” и кандидати за общински съветници съдействаха на млади хора за тест за професионална пригодност

http://pik.bg/кандидатът-на-герб-за-кмет-на-„владиславово”-и-кандидати-за-общински-съветници-съдействаха-news413390.html

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на „Владиславово” и кандидати за общински съветници съдействаха на млади хора за тест за професионална пригодност

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на варненския район "Владислав Варненчик" Николай Костадинов и кандидатите за общински съветници Николай Георгиев, Марица Гърдева и Ваня Вълчева съдействаха на млади хора да си направят безплатен тест за професионална пригодност. Събитието, в което взеха участие психолози доброволци, се проведе по време на Световния ден за достоен труд - 7 октомври.

Десетки младежи оцениха теста като изключително полезен за бъдещото им професионално развитие. Успех на предстоящите избори на кандидата за районен кмет и кандидатите за общински съветници пожелаха и много възрастни хора от „Владиславово”. Те споделиха проблемите на района с тях. „Вратите на кметството остават затворени за нас – гражданите”, жалва се гражданин. Николай Костадинов подчерта, че ако му бъде гласувано доверие на изборите, първата промяна, която ще направи след 26 октомври, е да създаде достъпна и работеща административна среда, отворена към хората.

По-късно Костадинов и кандидатите за общински съветници от ПП ГЕРБ Марица Гърдева, Жельо Алексиев, Ваня Вълчева, Сашо Димитров и Станислав Йорданов се срещнаха с живущите в бл. 7 и обсъдиха с тях приоритетите за развитие на района. Въпроси, свързани с достъпна и работеща администрация, чисти и облагородени междублокови пространства, контрол на строителните дейности и поддръжката на зелените площи, поставиха на дневен ред гражданите.

Николай Костадинов сподели с присъстващите, че за него диалогът с тях е разковничето за решаване на проблемите във „Владиславово”.

 

Виж как изглежда задръстване по китайски (снимки +видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5033162

Макар задръстванията вече да са нормална част от живота в големите градове в Китай, нищо не може да се сравнява със струпването на коли по време на ежегодните празници за "Златната седмица".
1 октомври редовно се празнува като деня на основаването на Китайската народна република, макар страната официално да е основана на 21 септември 1949 г.
Макар задръстванията вече да са нормална част от живота в големите градове в Китай, нищо не може да се сравнява със струпването на коли по време на ежегодните празници за "Златната седмица". 1 октомври редовно се празнува като деня на основаването на Китайската народна република, макар страната официално да е основана на 21 септември 1949 г.

Виж как изглежда задръстване по китайски (снимки +видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5033133

Макар задръстванията вече да са нормална част от живота в големите градове в Китай, нищо не може да се сравнява със струпването на коли по време на ежегодните празници за
Макар задръстванията вече да са нормална част от живота в големите градове в Китай, нищо не може да се сравнява със струпването на коли по време на ежегодните празници за "Златната седмица". 1 октомври редовно се празнува като деня на основаването на Китайската народна република, макар страната официално да е основана на 21 септември 1949 г.

Иван Жабов и кандидатите за общински съветници от ГЕРБ се срещат с жителите на Средец в открита приемна

http://pik.bg/иван-жабов-и-кандидатите-за-общински-съветници-от-герб-се-срещат-с-жителите-на-средец-в-от-news413389.html

Иван Жабов и кандидатите за общински съветници от ГЕРБ се срещат с жителите на Средец в открита приемна

От днес всички жители на Средец могат да посетят шатрата на ГЕРБ, която се намира на централния площад в града. Всеки ден там ще са кандидатите за общински съветници от партията и кандидатът за кмет инж. Иван Жабов.

Още с откриването си шатрата предизвика интерес сред местните хора, които се спряха да получат повече информация от кандидат-съветниците Динко Цъцаров, Тодорка Георгиева и д-р Николай Танчев. Жителите могат да получат и информационни материали и сувенири.

Освен с проектите и програмите, които ще бъдат акцент през следващите 4 години на управление, гражданите могат да получат информация за това какво е успешно реализирано и през изминалите години, какви са постигнатите резултати.

Основна тема в разговорите с хората е представянето на предизборната програма за управление на кандидат кмета Жабов и номинираните за общински съветници. Акцентите в нея са поставени върху подобряване качеството на пътната инфраструктура, здравеопазването, образованието, културата и туризма.

Новооткритата шатра ще бъде разположена на площада от днес до 23 октомври. Успоредно с тази инициатива се провежда и предизборни събрания в съставните села от община Средец. Преди дни се проведоха първите събрания в селата Вълчаново, Голямо Буково, Сливо, Проход, Бистрец и Кубадин. Предстоят срещи с жители на селата Суходол, Малина, Драка, Росеново, Пънчево и Богданово. 

София с по-добър индекс за качество на живот от Ню Йорк

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5033123

Качеството на живот в София е по-високо, отколкото в Ню Йорк, показва справка на сайта Numbeo.com, който събира генерирана от потребители от цял свят информация за местата, където живеят, предаде Клуб Z. Според сравнителната характеристика, индексът на качество на живот в София е 100,63 при 79,54 за Ню Йорк.
Качеството на живот в София е по-високо, отколкото в Ню Йорк, показва справка на сайта Numbeo.com, който събира генерирана от потребители от цял свят информация за местата, където живеят, предаде Клуб Z. Според сравнителната характеристика, индексът на качество на живот в София е 100,63 при 79,54 за Ню Йорк.

Запуснати софийски пространства стават арт зони

http://www.mediapool.bg/zapusnati-sofiyski-prostranstva-stavat-art-zoni-news240201.html

"Обществен компас", "Подлезно" и "Лагера и приятели" са имената на проектите, които грабнаха сърцата на столичани и победиха в конкурса "Направи си сам София". Той се провежда за първи път, а идеята е с минимум средства и участието на хората от квартала да бъдат трансформирани градски пространства. Столичната община ще финансира закупуването на необходимите материали за артистичната трансформация на запуснатите зони. Районните администрации на София предложиха 23 места за пълно преобразяване по идеи и с усилията на столичани. Жителите на града оценяваха онлайн предложените проекти, като в гласуването се включиха близо 16 000 души. "Разчитаме на този проект да бъде добър пример за софиянци в припознаване на средата около тях, показвайки грижа и съпричастност със София", каза Ирина Савина, заместник- кмет на столицата, която отговаря за строителството. Да се върнем в детството Най-много харесвания – 3340 гласа, събра проектът "Обществен компас" за преобразяването на площадката между блокове 308 и 307 на ул. "Елемаг" в кв. "Изгрев". В момента на нея има катерушки от стоманени тръби, малка могила за спускане с колелета и шейни, и тревна площ. Проектът на Ваня Нотева предлага "съживяване" на настолните игри от детството – "Не се сърди човече" и "Дама" в голям мащаб в парка. Местата на пионките ще се заемат от хора, които се движат по квадратчетата и сами въртят огромен зар.   Подлез в Подуяне става място за "снимки и усмивки" Превръщането на запустял подлез в район "Подуяне" в интерактивно пространство за "снимки и усмивки" с помощта на графитите е второто най-харесвано предложение. То събра 2329 гласа. Автор на проекта "Подлезно" е Ивайло Неделчев, за когото "интерактивните графити могат да бъдат и изкуство". Той смята да трансформира пространството като въвлече деца в конкурс за графит и ги ангажира с работилница за рециклиране на празните флакончета спрей. Така занемареният сега подлез може да оживее. "Лагера и приятели" залага на традиционната дървена беседка "Лагера и приятели" е третият проект, който ще бъде реализиран. За него гласуваха 1667 столичани. Мястото е детската площадка между блокове 2, 4 и 28 в ж.к."Лагера". Тя се намира в съседство с игрището по футбол и баскетбол. Градинката определено се нуждае от подмяна на настилката, която е в ужасно състояние, както и от места за сядане, заради близостта й с Районния съд. Авторът на проекта Алек Милев предлага да се направи първата дървена беседка в квартала, както и да са ремонтират люлките и пейките, като се добавят и нови. "Направи си сам София" е проектът, с който столицата се класира за финала на конкурса на фондация "Блумбърг" - "Предизвикателството на кметовете" през 2014. Проектът беше избран отново след конкурс, в който с идея можеше да участва всеки жител на града. Тогава спечели идеята на Destructive Creation за бърза и мобилна трансформация на запуснати градски пространства. "Направи си сам София" се организира от Столичната община и сдружение "Трансформатори".

ГИТ е засякла 170 хил. нарушения от началото на годината

http://society.actualno.com/GIT-e-zasjakla-170-hil-narushenija-ot-nachaloto-na-godinata-news_500227.html

Главната инспекция по труда е установила 170 хиляди нарушения при проверките на различни предприятия, като половината от тях са свързани с безопасните условия на труд. Данните са за първите девет месеца на годината, предаде БНР. Директорът на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова уточни: "Почти равен брой нарушения са установените при трудовите правоотношения. Те са свързани с безопасността и здравето при условия на труд". От началото на годината до края на годината са направени 40 хиля

Концептът S-FR е бъдещата базова бегачка на Toyota

http://cars.actualno.com/Konceptyt-S-FR-e-bydeshtata-bazova-begachka-na-Toyota-news_500206.html

В момента го виждаме като концепция, но по външния му вид би могло да се заключи, че този автомобил много лесно може да се качи на конвейра. И дано стане. Toyota разпространи първите снимки на концепцията S-FR, която ще покаже на автомобилния салон в Токио, започващ на 29 октомври. Това на практика е базов спортен автомобил с двигател отпред и задвижване на задните колела.   Основната идея зад този концепт е да покаже лек, малък спортен автомобил, предназначен за тези, които търсят непре

Прокопиев нападна Домусчиев, видя турски интерес за Мариците

http://business.actualno.com/Prokopiev-napadna-Domuschiev-vidja-turski-interes-za-Maricite-news_500236.html

От седем-осем години енергетиката е най-благодатната тема за политическа спекулация. По тази линия минават много от инструментите за стабилност на обществото – първият кабинет на Борисов падна заради това, припомни бизнесменът Иво Прокопиев в предаването "Лице в лице" по bTV. Енергетиката и бухалките в нея Според Прокопиев като абсолютна стойност в България плащаме четвъртия най-евтин ток в ЕС. Евтино било и като покупателна сила, по думите на бизнесмена, а тъй като сме отворена икономик

София с по-добър индекс за качество на живот от Ню Йорк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5033137

Качеството на живот в София е по-високо, отколкото в Ню Йорк, показва справка на сайта Numbeo.com, който събира генерирана от потребители от цял свят информация за местата, където живеят, предаде Клуб Z. Според сравнителната характеристика, индексът на качество на живот в София е 100,63 при 79,54 за Ню Йорк.
Качеството на живот в София е по-високо, отколкото в Ню Йорк, показва справка на сайта Numbeo.com, който събира генерирана от потребители от цял свят информация за местата, където живеят, предаде Клуб Z. Според сравнителната характеристика, индексът на качество на живот в София е 100,63 при 79,54 за Ню Йорк.

Министри: ЕС трябва да засили отпращането на икономически имигранти

http://www.cross.bg/evropa-ministur-zakrila-1483568.html

/КРОСС/ Европейският съюз трябва да засили политиката си за връщане на икономически мигранти, критикувана за неефикасността си, заявиха няколко вътрешни министри от страни от ЕС при пристигането си на заседание в Люксембург.  „Можем да приемем и да подпомагаме хората, които се нуждаят от закрила (бежанците) само ако онези, които нямат такава нужда, престанат да пристигат или бъдат своевременно отпращани. Отпращането винаги е тежко, така е, но онези, които не се нуждаят от закрила, трябва да напуснат Европа", изтъкна германският вътрешен министър Томас де Мезиер. Трябва да се прекъсне връзката между предприемането на това опасно пътуване до Европа и възможността за оставане в Европа. Това е причината, поради която Великобритания винаги е настоявала мигрантите да бъдат връщани в родината им и да се вземат мерки срещу онези, които злоупотребяват със системата ни за предоставяне на убежище", заяви британският министър Тереза Мей. Люксембургският министър на вътрешните работи Жан Аселборн отбеляза, че в близките седмици и месеци трябва да се направи всичко възможно за изпълнение на разпорежданията за репатриране, тъй като сега се изпълняват едва 40% от заповедите за напускане, издадени срещу незаконните имигранти в Европа. Аселборн напомни, че на Среща на върха в Малта през ноември страните от ЕС ще се опитат да подобрят сътрудничеството по този въпрос с африканските страни, откъдето идват голяма част от икономическите мигранти.

Млади кинодейци с дебюти в "Златната роза" - Варна 2015

http://petel.bg/Mladi-kinodeytsi-s-debyuti-v-Zlatnata-roza---Varna-2015__129826

В емблематичната година за българското кино, първо бяха представени младите кинодейци и тяхните първи стъпки в игралното кино, а именно...

Шофьор от мелето на Витиня: По пътя имаше разлято гориво, не можах да спра

http://petel.bg/SHofor-ot-meleto-na-Vitinya--Po-patya-imashe-razlyato-gorivo--ne-mozhah-da-spra__129827

Кадър Нова тв Движението по магистрала "Хемус" е изключително затруднено, тежка техника пътува към мястото на инцидента Шокирани...

Блатер, Платини и Валке отстранени от ФИФА за 90 дни

http://www.cross.bg/blater-fifa-platini-1483569.html

/КРОСС/Международната федерация по футбол (ФИФА) временно отстрани от длъжност президента на федерацията Сеп Блатер, генералния секретар Жером Валке и вицепрезидента Мишел Платини за 90 дни, съобщават БиБиСи и „Гардиън". Бившият вицепрезидент на ФИФА Чунг Монг-джун получава забрана от 6 години и е глобен 100 хиляди швейцарски франка (67 хиляди британски лири). Наказанията са наложени от Етичната комисия на ФИФА. Блатер, Валке и президентът на УЕФА Платини са разследвани от комисията за корупция. Блатер, който ръководи ФИФА от 17 години, е отстранен от поста преди избора на нов шеф през февруари. Главният прокурор на Швейцария Михаел Лаубер започна разследване срещу Блатер за мръсни сделки с телевизионни права за Световното първенство по футбол през 2006 година и за „нелоялно плащане" на 1,3 милиона британски лири на Платини през 2011 година. Двамата отхвърлят обвиненията. От ФИФА подчертават, че могат да удължат забраната не повече от 45 дни. Тя влиза в сила веднага.  

Какво казва Путин на САЩ и Европа от Сирия

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/10/08/2624406_kakvo_kazva_putin_na_sasht_i_evropa_ot_siriia/?ref=rss


Миналата седмица, след като руските самолети бомбардираха антиправителствени сили край сирийския град Хомс, високопоставен американски служител ми се оплака: "Това, което Русия върши в Сирия, не е борба с "Ислямска държава", не е и едновремешната realpolitik, дори не е циничен опит да ни накарат да забравим за Украйна. Путин просто иска да ни унизи."

Тази представа за Русия като "вредителска сила" е популярна днес във Вашингтон. Но какво в действителност иска Русия? Дали е в Сирия...

Три са жертвите при верижната катастрофа в тунела Витиня

http://www.moreto.net/novini.php?n=303361

Три са жертвите при верижната катастрофа в тунела Витиня. Това съобщи за Агенция „Фокус” говорителят на Областната дирекция на МВР-София Мариола Маркова. Тежко пострадалите са четирима. Движението е пренасочено към стария път, където има екипи, които регулират трафика.

Шефът на НЗОК говори уклончиво за актуализация на бюджета

http://www.moreto.net/novini.php?n=303356

Диалог за актуализация на бюджета на Касата може да има, допусна шефът на НЗОК Глинка Комитов. Коментарът му идва след писмо на Българския лекарски съюз до Бойко Борисов, в което лекарите настояват за актуализация на бюджета на НЗОК заради надлимитна прогнозна дейност до края на годината в рамките на 65 млн.

Пуснаха срещу 3000 лв. гаранция таксиджия, карал с 230 км в час и показвал среден пръст

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5033098


Районният съд в Горна Оряховица пусна от ареста срещу 3000 лв. гаранция таксиджията Антон Б., който бе задържан за шофиране с 230 км в час през населено място и размахване на среден пръст на властта. В късните часове в сряда прокуратурата повдигна обвинение на шофьора за хулиганство, извършено с особена дързост.
Районният съд в Горна Оряховица пусна от ареста срещу 3000 лв. гаранция таксиджията Антон Б., който бе задържан за шофиране с 230 км в час през населено място и размахване на среден пръст на властта. В късните часове в сряда прокуратурата повдигна обвинение на шофьора за хулиганство, извършено с особена дързост.

Big Brother наказва сурово звездите

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/big-brother-nakazva-surovo-zvezdite-6043530

В Къщата се провежда първото в света издание на „Напудреният Орфей” 2015

Детска градина в Средец с дарение от кандидатите за съветници на Български демократичен център

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032999

Грижа към най-малките жители на община Средец засвидетелстваха кандидатите за общински съветници на Български демократичен център.
Възпитаниците на ОДЗ „Снежанка” вече разполагат с нов хладилник. Директорът на детската градина Светлана Чолакова прие дарението и благодари на групата от БДЦ за щедрия жест.
Грижа към най-малките жители на община Средец засвидетелстваха кандидатите за общински съветници на Български демократичен център. Възпитаниците на ОДЗ „Снежанка” вече разполагат с нов хладилник. Директорът на детската градина Светлана Чолакова прие дарението и благодари на групата от БДЦ за щедрия жест.

Бербатов в търсене на перфектна шапка и точни очила

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5033091

Намерихме перфектната шапка и точните очила..:)))
Това написа като коментар към тази снимка в профила си във фейсбук българската звезда на гръцкия ПАОК Димитър Бербатов. На нея той се забавлява с голямата си дъщеря
Намерихме перфектната шапка и точните очила..:))) Това написа като коментар към тази снимка в профила си във фейсбук българската звезда на гръцкия ПАОК Димитър Бербатов. На нея той се забавлява с голямата си дъщеря

Властта в Турция забрани тв канали, близки с Гюлен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/08/2624340_vlastta_v_turciia_zabrani_tv_kanali_blizki_s_gjulen/?ref=rss


Властите в Турция забраниха в навечерието на парламентарните избори на най-голямата платформа за онлайн телевизия да излъчва канали, близки до най-известния противник на управляващите - духовникът в изгнание Фетулах Гюлен, съобщи агенция "Ройтерс".

Digiturk е третият доставчик, който трябва да спре достъпа на потребителите си до новинарската програма Samanyolu TV, културната Mehtap TV, детският канал Yumurcak TV, S Haber, Bugun TV, Kanalturk, и Irmak TV. "Главният прокурор на Анкара...

Съдът в Страсбург: България е нарушила забраната за изтезание

http://offnews.bg/news/n_1/n_569603.html

България е нарушила забраната за изтезание, която е заложена в Европейската конвенция за правата на човека. Полицаи проявили изключителна жестокост към заловения за грабежа на 1,8 млн. лева от старозагорска фирма Милен Стойков. Това установи Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в рамките на делото на Стойков срещу страната ни.  Стойков в момента излежава присъда в затвора в Стара Загора. Той беше един от тримата задържани за грабеж на стойност 1,8 млн. лв. от старозагорската фирма „Пещострой“. Дни след обира Стойков е задържан в дома си в Казанлък, качен на кола и по негови думи изкаран от града в посока към планината. Според неговата версия там в снега му е нанесен побой, горен е с автомобилната запалка и е забиван върха на нож под ноктите му с цел да се изтръгне от него информация за това къде са укрити парите. Той няколко пъти губил съзнание, но всеки път бил свестяван от полицаите, за да продължи изтезанието. Съдебномедицинско удостоверение, издадено на следващия ден, установява, че Стойков има синини, ожулвания и наранявания по различни части на тялото си. През май 2010 г. е осъден на 16 години и 6 месеца затвор.Според съда той не е бил принуждаван да прави самопризнания и доброволно е посочил къде са укрити парите. Стойков подава жалба до главния прокурор и вътрешното министерство , в която се оплаква, че е бил малтретиран, но окръжната прокуратура отказала да образува досъдебно производство срещу полицаите, който бил потвърден от апелативната прокуратура. В решението си Съдът в Страсбург отбелязва, че всички действия на прокуратурата след оплакването на Стойков са били насочени към това да се установи бил ли е той принуждаван да прави самопризнания, но не и към това да се установи упражнявано ли е над него насилие. Съдът отчита, че макар да не може да провери достоверността на описаното от Стойков за начина, по който е малтретиран, информацията за нараняванията му от съдебномедицинското удостоверение съвпада с описаното от него, в това число кръвни съсиреци под ноктите му. Тезата на правителството, че срещу Стойков е било упражнено насилие единствено по време на ареста в леглото му , тъй като извършеното от него деяние е включвало насилие и е било преценено, че това поставя на риск участващите в операцията полицаи, е отхвърлен от Съда като предпоставка за освобождаване от отговорност на държавата. Съдът в Страсбург изрично подчертава, че забраната за изтезание и нечовешко или унизително отношение или наказание, е абсолютна и въпросът за действията на жертвата е неотносим. Още повече – самото правителство не е твърдяло, че Стойков се е съпротивлявал на ареста или че се е опитал да избяга. Именно това са причините, поради който съдът приема, че отношението към Стойков се квалифицира като изтезание. Съдът отбелязва още, че когато едно лице се оплаква на властите от сериозно малтретиране и нарушение на тази норма, от трябва да се направи ефективно разследване, което да доведе до идентифициране и наказване на виновниците. Макар в материалите по разследването си прокуратурата и националното правителство, да твърдят, че е бил разпитван свидетел на ареста, в нито един момент идентичността на този свидетел не е уточнена. Според съда в Страсбург това е определящо за адекватността на разследването, тъй като прокуратурата се е осланяла единствено на тези показания, за да отхвърли жалбата на пострадалия. Освен това прокуратурата не е изследвала и въпроса съпротивлявал ли се е Стойков при ареста или опитвал ли е да бяга , за да бъде оценена законността и пропорционалността на поведението на полицаите при ареста му. Затова Съдът по правата на човека приема изводите на прокуратурата като лишени от достатъчно основания. Според Съда в Страсбург прокуратурата е изследвала в дълбочина единствено евентуално малтретиране на Стойков по време на ареста и пренебрегнала твърденията му, че малтретирането се е случило след това. Не е било обърнато внимание и на данните от съдебномедицинското удостоверение за кръвта под ноктите, информацията от самия Стойков, както и свидетелските показания на съпругата му.  „Това е поредно произнасяне на Съда в Страсбург за полицейско насилие срещу България. И нещо повече – тук Съдът установява, че е извършено изтезание. Това налага образуване на досъдебно производство, бързо и ефективно разследване по случая и предаване на извършителите на съд“, коментира председателят на БХК Красимир Кънев. Съдът е отсъдил в негова полза, но не е присъдил обезщетения или разноски по това дело. Причината е, че Стойков се е представлявал сам и искането му за имуществени санкции в размер на заплатите, които би бил получил, ако не бе в затвора е било отхвърлено, защото няма общо с нарушението на забраната за изтезание.

Губернатор разпореди инспекция на язовирите в Търновско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5033096

С разпореждане на областния управител на Велико Търново проф.Пенчо Пенчев започва проверка на потенциално опасните язовири в региона.
Според губернаторът в тази категория попадат над 60 водоема. Те не са в аварийно състояние, но при определени условия могат да създадат заливане на инфраструктура, обработваема земя, селища.
С разпореждане на областния управител на Велико Търново проф.Пенчо Пенчев започва проверка на потенциално опасните язовири в региона. Според губернаторът в тази категория попадат над 60 водоема. Те не са в аварийно състояние, но при определени условия могат да създадат заливане на инфраструктура, обработваема земя, селища.

Недоволни от криминализирането на гонките ще протестират в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/08/2624407_nedovolni_ot_kriminaliziraneto_na_gonkite_shte/?ref=rss


Участници в автомобилни гонки организират протест заради проекта за криминализиране на тези състезания, съобщи БНР. Демонстрацията им е предвидена за 13 октомври пред бившия "Булгарплод" в София, каза организаторът Румен Вергиев.

Протестиращите искат този вид състезания да бъдат узаконени и да има място за провеждането им.

"Протестът няма да бъде с разни дрифтове, гонки и шумотевици", обясни Вергиев, "Идеята на протеста е да бъде просто създадена една писта, където хората,...

До 2020 г. средствата за научна дейност трябва да достигнат 1.5% от БВП, каза Тодор Танев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/08/2624404_do_2020_g_sredstvata_za_nauchna_deinost_triabva_da/?ref=rss


До 2020 г. средствата за научноизследователска дейност у нас трябва да достигнат до 1.5 процента от БВП. Това каза министърът на образованието Тодор Танев, цитиран от БТА, на форум за реформите в науката и иновациите в държавите от Европейския съюз, на който присъства европейският комисар за изследванията, науката и иновациите Карлуш Моедаш.

"Проблемът с реформите в науката е, че те имат дългосрочен ефект, но трябва да сте търпеливи. Имате нужда от нов поглед за науката и...

Миряна Сирийски: Хора с интелектуални затруднения на пазара на труда – мисията е възможна

http://www.cross.bg/rabota-zatrydneniya-intelektyalni-1483567.html

/КРОСС/ Хора с интелектуални затруднения на пазара на труда - мисията е възможна, твърди екипът на столичния дневен център „Светове". Там бяха представени резултатите от програмата за намиране на работа за хора със затруднения, които са част от фондация „Светът на Мария".  Хората с интелектуални затруднения са същите като нас и притежават свои индивидуални способности, в които са много добри. Ние им помагаме да разберат в какво са много добри, да развият тези качества и да подобрят способностите си за общуване и за тези, които наистина искат, и да им намерим работа в реална трудова среда. Намерихме работа на двама души, които работят срещу заплата. Преговори водим за няколко други клиенти с надежда да започнат работа, обясни Миряна Сирийски от столичния дневен център.  

Гаменът, хвърчал с 230 км/ч в Поликраище, е на свобода срещу 3000 лева

http://pik.bg/гаменът-хвърчал-с-230-км/ч-в-поликраище-е-на-свобода-срещу-3000-лева-news413374.html

Гаменът, хвърчал с 230 км/ч в Поликраище, е на свобода срещу 3000 лева

Младежът, шофирал с 230 км/ч в горнооряховското село Поликраище, е пуснат от ареста срещу парична гаранция от 3000 лв. Мярката за неотклонение е била определена вчера следобед от Районния съд в Горна Оряховица, съобщава Дарик.

23-годишният джигит беше задържан, защото правил автодемонстрации по прав участък на главния път Свиленград - Русе в населеното място. Той работи като таксиметров шофьор, а уменията си на автопилот демонстрирал с лек автомобил "Пежо".

Изявите му на пътя били заснети от негов приятел, който се е возил на задната седалка на колата, а след това качил клипа в интернет. Във видеото, което участникът в екстремната проява завъртял в социалните мрежи, ясно се вижда стрелката на километража, която сочи 230 км/ч. Освен това шофьорът показва среден пръст на всички, които искат спешни мерки срещу потенциалните убийци на пътя.

Срещу младежа бе образувано досъдебно производство по чл.325 от НК за хулиганство. Оказало се, че той е пътен рецидивист със 17 акта и фиша за превишена скорост. Нарушенията му са от 2013 г. до сега.

 

Три са жертвите при верижната катастрофа в тунела Витиня

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5033061

Три са жертвите при верижната катастрофа в тунела Витиня. Това съобщи за Агенция „Фокус” говорителят на Областната дирекция на МВР-София Мариола Маркова.   Тежко пострадалите са четирима. Движението е пренасочено към стария път, където има екипи, които регулират трафика. Пропускат се само леки автомобили.  Очаквайте подробности!
Три са жертвите при верижната катастрофа в тунела Витиня. Това съобщи за Агенция „Фокус” говорителят на Областната дирекция на МВР-София Мариола Маркова. Тежко пострадалите са четирима. Движението е пренасочено към стария път, където има екипи, които регулират трафика. Пропускат се само леки автомобили. Очаквайте подробности!

Три са жертвите при верижната катастрофа в тунела Витиня

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5033077

Три са жертвите при верижната катастрофа в тунела Витиня. Това съобщи за Агенция „Фокус” говорителят на Областната дирекция на МВР-София Мариола Маркова.   Тежко пострадалите са четирима. Движението е пренасочено към стария път, където има екипи, които регулират трафика. Пропускат се само леки автомобили.
Три са жертвите при верижната катастрофа в тунела Витиня. Това съобщи за Агенция „Фокус” говорителят на Областната дирекция на МВР-София Мариола Маркова. Тежко пострадалите са четирима. Движението е пренасочено към стария път, където има екипи, които регулират трафика. Пропускат се само леки автомобили.

„Главен изпълнителен директор“ тръгна към финала в „Ръкописът“

http://www.cross.bg/rahtaliev-dimitur-davidkova-1483566.html

/КРОСС/ Вторият роман, който отива на финал в шоуто на БНТ „Ръкописът", вече е известен. След оспорвана надпревара, в която бяха замесени фантазия, думи и въображение, Светозара Давидкова с романа „Главен изпълнителен директор" си осигури място във втория етап на литературното реалити. Тя спечели вота на журито след финалния етап на епизода, в който с другия достигнал до финала участник - Димитър Рахталиев, трябваше да представят в рамките на 1 минута романите си пред издателя Раймонд Вагенщайн. 60-те секунди, в които Светозара разказа за героя си, устремен към поста „главен изпълнителен директор", се оказаха по-впечатляващи за Вагенщайн и журито - Ваня Щерева, Захари Карабашлиев и Владимир Зарев, от сюжета на „Черни звуци", представен от Димитър Рахталиев. „Беше вълнуващо преживяване, защото въпросът не е в това, дали ще пишеш 12 часа, или един, когато те осени вдъхновението. Радвам се, че съм част от „Ръкописът", защото това предаване провокира нас, пишещите хора, да отправим послание, което е много над материалните неща", каза Давидкова в първото си телевизионно участие в „Денят започва с култура" по БНТ

Обучават 37 хиляди доброволци и служители за действия след бедствия и кризи

http://www.cross.bg/bedstviya-slyzhiteli-dobrovoltzi-1483565.html

/КРОСС/ Общо 37 хиляди доброволци и служители на Дирекция „Пожарна безопасност" ще бъдат обучени в шест регионални центъра за решаване на проблемите от бедствия и кризи. 39 милиона лева са предвидени от програма „Околна среда" за изграждането на регионалните центрове за подготовка за справяне с бедствия, съобщи министър Ивелина Василева на заседанието на Комитета за наблюдение на програмата. Идеята е да се осигури добра техническа база, за да могат да се обучават както служители на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", така и служители на общинските администрации, а също и доброволци, за това да бъдат готови при евентуално възникване на бедствия да реагират. 7 милиона лева ще бъдат отпуснати за изграждането на интегрираната система за управление на водите в реално време. По старата програма „Околна среда" са усвоени около 98 на сто от средствата.

Над 600 грама хероин и 160 патрона иззеха от блоково помещение в „Трошево“

http://www.moreto.net/novini.php?n=303357

Общо 160 патрона и над 640 грама хероин са иззети от полицията при претърсване на помещения в блок в „Трошево“ при процесуално-следствени действия. Проверката е извършена в понеделник около 19.00 часа, съобщиха за Moreto.net от полицията.

От НАП са събрали над 34 млн. лв. от длъжници

http://econ.bg/Новини/От-НАП-са-събрали-над-34-млн-лв-от-длъжници_l.a_i.699540_at.1.html

От Националната агенция за приходите (НАП) са събрали над 34 млн. лв. от запор на средства на длъжници. Това са плащания по договори на стойност от...

Газпром отлага и намалява Турски поток

http://www.vesti.bg/sviat/gazprom-otlaga-i-namaliava-turski-potok-6043531

Бъдещето на газопровода може да бъдат засегнато и от действията на Русия в Сирия

Съдът в Страсбург постанови, че МВР е нарушило забраната за изтезания

http://www.mediapool.bg/sadat-v-strasburg-postanovi-che-mvr-e-narushilo-zabranata-za-iztezaniya-news240200.html

Служители на МВР в Стара Загора са нарушили забраната за изтезание в Член 3 на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), а прокуратурата неоснователно е отказала да извърши разследване по случая, съобщиха в четвъртък от Българския хелзинкски комитет (БХК). Това постановява Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) в поредно свое осъдително решение срещу България – този път по делото, заведено от Милен Стойков, който от май 2010 г. излежава присъда от 16 години и половина за участие в големия грабеж от офиса на старозагорската фирма "Пещострой" през февруаи 2009 г. Стойков е един от тримата задържани след въпросния грабеж, при който от фирмената каса са задигнати 763 000 евро, 330 000 лева, 42 000 щатски долара и ценни бижута. Той обаче твърди, че е бил осъден на базата на самопризнания, изтръгнати с изтезания няколко дни след престъплението. Според версията на Стойков той е задържан в леглото си в дома му в Казанлък, след което е откаран от полицаи извън града, където му е нанесен побой, горен е с автомобилна запалка и е забиван върха на нож под ноктите му с цел да се изтръгне от него информация за това къде са укрити парите. Той няколко пъти губил съзнание, но всеки път бил свестяван от полицаите, за да продължи изтезанието. Съдебно-медицинско удостоверение, издадено на следващия ден, установява, че Стойков има синини, ожулвания и наранявания по различни части на тялото си, включително и под ноктите. Въпреки това Окръжният съд в Стара Загора приема, че подсъдимият не е бил принуждаван да прави самопризнания и доброволно е посочил къде са укрити парите. Стойков подава жалба до главния прокурор и МВР, оплаквайки се от малтретирането, на което е бил подложен, но държавното обвинение отказва да образува досъдебно производство, което е потвърдено и от вторат6а инстанция. В решението си срещу България, постановено във вторник, ЕСПЧ отбелязва, че всички действия на прокуратурата след оплакването на Стойков са били насочени към това да се установи бил ли е той принуждаван да прави самопризнания, но не и към това да се установи упражнявано ли е над него насилие. Съдът отчита, че макар да не може да провери достоверността на описаното от Стойков за начина, по който е малтретиран, информацията за нараняванията му от съдебно-медицинското удостоверение съвпада с описаното от него, в това число – в него е отбелязано наличието на кръвни съсиреци под ноктите му. Защитникът на българското правителство пред ЕСПЧ гради тезата, че срещу Стойков е било упражнено насилие единствено по време на ареста в леглото му, тъй като извършеното от него деяние е включвало насилие и е било преценено, че това поставя на риск участващите в операцията полицаи. Европейските магистрати обаче отхвърлят този аргумент, подчертавайки, че забраната за изтезание в Член 3 от ЕКПЧ, е абсолютна и въпросът за действията на жертвата е неотносим. Съдът в Страсбург отбелязва също, че представителят на правителството ни изобщо не е твърдял, че Стойков се е съпротивлявал при ареста или че се е опитвал да избяга. Според европейските съдии нарушение на Член 3 от ЕКПЧ е и самият факт, че прокуратурата е отказала ефективно разследване на сигнал за сериозно малтретиране и нарушение на тази норма. Посочват още и, че макар по делото да има данни за разпитан свидетел на ареста, в нито един момент идентичността на този свидетел не е била уточнена. Според ЕСПЧ това е определящо за адекватността на разследването, тъй като прокуратурата се е осланяла единствено на тези показания, за да отхвърли жалбата на пострадалия. Прокуратурата не е изследвала и въпроса съпротивлявал ли се е Стойков при ареста или опитвал ли е да бяга, за да бъде оценена законността и пропорционалността на поведението на полицаите при ареста му. В този смисъл ЕСПЧ оценява изводите на прокуратурата като лишени от достатъчно основания. По делото "Стойков срещу България" на жалбоподателя обаче не е присъдено обезщетение, тъй като той се е представлявал сам пред съда и не е поискал такова. Стойков претендира единствено обезщетение за имуществени санкции в размер на заплатите, които би бил получил, ако не бе в затвора. Съдът в Страсбург обаче отхвърля това искане, защото не установява връзка между установените нарушения и твърдените от затворника имуществени вреди.

Президентът Р. Плевнелиев ще участва в церемонията за връчването на Гражданската награда на Европейския парламент

http://www.cross.bg/evropeiiskiya-parlament-prisuzhda-1483564.html

/КРОСС/ На 9 октомври, петък, президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемонията за връчването на Гражданската награда на Европейския парламент, която тази година се присъжда на Народно читалище „Бъдеще сега 2006". Събитието се организира от Информационното бюро на ЕП в България и ще се състои от 11 ч. в Софийската градска художествена галерия (ул. „Ген. Гурко" 1). Наградата за европейски гражданин се присъжда от 2008 г. на личности и организации, допринесли за по-доброто взаимно разбирателство и интеграцията между гражданите на Европейския съюз, за улесняване на транснационално сътрудничество, за постижения в областта на културата и образованието. Екипът на Народно читалище „Бъдеще сега 2006" в село Гудевица, Област Смолян, е създал „Училище сред природата", в което се обучават деца по метода на неформалното образование. Наградата на Европейския парламент се присъжда на организацията за принос към разбирателството и интеграцията в областта на културата и образованието.  

Близки на младежа, прегазил мъжа на Витоша, се опитали да го прикрият

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/08/2624373_blizki_na_mladeja_pregazil_muja_na_vitosha_se_opitali/?ref=rss


18-годишният шофьор, убил пешеходец в района на Тихия кът на Витоша, е имал книжка от две седмици. Това каза на пресконференция главният секретар на МВР Георги Костов. Младежът с инициали Д.Н., е карал Мерцедес CL и в колата е бил заедно с още три момчета - две на 18 и едно на 17.

"Всички от тези млади хора са възприели прегазването и са разбрали, че е отнет човешки живот. По никакъв начин до задържането на четиримата в МВР не е постъпвал сигнал нито от тях, нито от хора, които са...

Статус на деня: Да забраниш Uber е все едно да забраниш интернет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/08/2624383_status_na_denia_da_zabranish_uber_e_vse_edno_da/?ref=rss



"Да забраниш Uber е все едно да забраниш интернет, за да защитиш вестниците. Освен това КЗК лишава българския гражданин от едно великолепно за средство за изучаване на бъдещето".

Така Юлиан Попов коментира в статус в социалната мрежа "Фейсбук" спирането на услугите на Uber, след като Върховният административен съд потвърди решението за предварително изпълнение на забраната за дейност, наложена от Комисията за защита на конкуренцията.


Компанията беше обвинена...

КЗП готви проверки на зимните туристически обекти

http://society.actualno.com/KZP-gotvi-proverki-na-zimnite-turisticheski-obekti-news_500226.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) представи приоритетите си за зимния сезон. Туристическите обекти ще бъдат инспектирани за спазване изискванията на Закона за туризма. Ще се следи и за безопасността на ски пистите, предаде Нова тв. Предвидено е провеждането на информационна кампания за правата на потребителите при ползването на туристически услуги. КЗП разгледа и прилагането на Закона за защита на потребителите по отношение използването на нелоялни търговски практики от небанковите фи

Вътрешните министри на ЕС се разбраха за схемата за връщане на нелегални мигранти

http://europe.actualno.com/Vytreshnite-ministri-na-ES-se-razbraha-za-shemata-za-vryshtane-na-nelegalni-migranti-news_500234.html

Вътрешните министри на ЕС одобриха програма за връщане на нелегалните икономически имигранти от страните на Общността в държавите, от които произлизат, като част от европейската миграционна политика, става ясно от съобщение на Съвета на министрите. Нужни са адекватни финансови ресурси, за да се увеличи ефективността на схемата за връщане, като особено внимание трябва да се обърне на помощта за страните членки, изпитващи голям миграционен натиск, пише в официалното съобщение след срещата. Фонд

Огромни плъхове нападнаха Френска Ривиера, туристите са в истерия

http://petel.bg/Ogromni-plahove-napadnaha-Frenska-Riviera--turistite-sa-v-isteriya__129823

Снимка "Пик" Туристи и собственици на луксозни вили на Френската Ривиера пропищяха, след като най-красивите плажове станаха свърталища...

Официално: Черно море гостува на Вихър за купата в Пловдив. Мачът е на 27 октомври от 13,30 часа

http://petel.bg/Ofitsialno--CHerno-more-gostuva-na-Vihar-za-kupata-v-Plovdiv--Machat-e-na-27-oktomvri-ot-13-30-chasa__129824

Двубоят от 1/8-финалите в турнира за купата на България между Вихър (Строево) и Черно море ще се играе в Пловдив на 27 октомври (вторник)....

Непълнолетна майка попари бебето си, то почина в болницата

http://petel.bg/Nepalnoletna-mayka-popari-bebeto-si--to-pochina-v-bolnitsata__129825

Илюстрация Булфото Районната прокуратура в Пазарджик е образувала досъдебно производство за смъртта на 5-месечно бебе от ромския...

Шефът на здравната каса намира контрола с пръстови отпечатъци за "една по-добра форма"

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/10/08/2624391_shefut_na_zdravnata_kasa_namira_kontrola_s_prustovi/?ref=rss


"Според мен това е една по-добра форма и с по-голяма вероятност можем да контролираме процеса на хоспитализация и на дехоспитализация на пациенти. От юридическа гледна точка, не мога да си произнеса дали е възможно".

Това отговори управителят на Националната здравноосигурителна каса Глинка Комитов на журналистически въпрос преди конференция в София, посветена на персонализираната медицина.

Комитов коментира също настояването на Българския лекарски съюз от тази сутрин да се...

Цитат на деня: България е моята волейболна съпруга

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/10/08/2624379_citat_na_denia_bulgariia_e_moiata_voleibolna_supruga/?ref=rss


Вече чувствам България като своя съпруга. Имам една и в Белгия, но тя е частна, а тази е волейболната ми.

Това каза селекционерът на германския национален отбор Витал Хайнен на официалната пресконференция преди старта на европейското първенство по волейбол, което ще се проведе в България и Италия между 9 и 19 октомври.

"Играхме седем пъти с България през 2012 г.. Следващата година дойдохме само веднъж, но в браковете това е нормално - в началото се виждаш по-често със...

Средната продължителност на живота в България е 74 години

http://www.mediapool.bg/srednata-prodalzhitelnost-na-zhivota-v-bulgaria-e-74-godini-news240199.html

Трябва да се върви към увеличение на пенсионната възраст и да се стимулира по-дългото оставане на пазара на труда на хората. Това препоръча Едуард Йонгстра, представител на Фонда за населението на ООН за Източна Европа и Централна Азия на експертната среща за демографските предизвикателства в страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮЕ) Средната продължителност на живота в България е 74 години, като за мъжете тя е 70.6 години и 77.6 години за жените. Средната възраст, на която майките раждат първото си дете в страните-участнички в ПСЮИЕ, нараства значително през последните 20 години, с изключение на Албания. В страната ни за последните 15 години тя се е увеличила с около 4 години - от 23.9 г. (1990-1995 г.) на 27.2 г. (2010-2015г.), страната ни за последните 15 г. тя се е увеличила с около 4 години – от 23.9 г. (1990-1995 г.) на 27.2 г. (2010-2015г.). Регионално проучване за мобилността на работната сила в региона сочи, че делът на чуждестранните работници в страните от ПСЮИЕ е много нисък. Изключение прави само Черна гора, където чуждестранните работници са почти 8 на сто през 2013 г. В по-голямата си част регионалните работници - мигранти, са под 40-годишна възраст. Според Международната организация по миграция трудовата мобилност е важен фактор за развитието на региона и е добре страните да изградят система, която насърчава мобилността на работната сила. Двудневният форум е организиран от Министерството на труда и социалната политика, в рамките на Програмата на председателство на България на ПСЮИЕ за 2015-2016 година.

Пернишка кримка хваната с 8, 300 кг. нарязан тютюн, 960 къса цигари от различни марки и 276 къса ръчно пълнени цигари без бандерол

http://www.zapernik.com/krimi/pernishka-krimka-hvanata-s-8-300-kg-naryazan-tyutyun_40152/

Пернишки полицаи иззеха голямо количество контрабандни цигари и нарязан тютюн

Задържан е 61-годишен мъж за съхраняване и разпространение на акцизната стока

Специализираната полицейска операция е проведена вчера, от служители на сектор „Противодействие на икономическата...

Продължава

Расте броят на децата с астма в Пернишко

http://pik.bg/расте-броят-на-децата-с-астма-в-пернишко-news413368.html

Расте броят на децата с астма в Пернишко

Броят на децата и учениците с астма в пернишко се увеличава, съобщават от местната РЗИ. Заболяването е сред най-често установяваните при направените през миналата година профилактични прегледи.

При децата следват епилепсията и инсулинозависимият диабет, а при учениците - смущения в зрението, епилепсия, затлъстяване и алергичен ринит.

Като цяло в сравнение с предходните години относителният дял на децата с открити заболявания при профилактичните прегледи рязко е намалял, но е намалял и обхватът на профилактични прегледи при учениците и особено при децата, сочи анализът на здравословното състояние на децата и учениците на територията на областта.

Той се изготвя всяка година въз основа на данни от общопрактикуващите лекари, както и от антропометричните измервания за ръст и тегло в организираните колективи.

Беларуската писателка Светлана Алексиевич получи Нобеловата награда за литература

http://www.mediapool.bg/belaruskata-pisatelka-svetlana-aleksievich-poluchi-nobelovata-nagrada-za-literatura-news240198.html

Беларуската писателка и журналистка Светлана Алексиевич е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература, съобщи Nobelprize.org. Отличието й се присъжда за "полифоничните й творби, които са паметник на страданието и куража в наше време". Наричана е "археоложка на комунизма" и "морална памет на сриналата се съветска империя" заради книгите си за живота в СССР, базирани на стотици интервюта с обикновени хора. Сред художествено-документалните й книги са "Чернобил - хроника на бъдещето", "Войната няма женско лице", "Цинковите момчета", "Времето на секъндхенда". За нейни конкуренти бяха спрягани имената на Харуки Мураками, кениеца Нгуги уа Тионго, американците Джойс Каръл Оутс и Филип Рот, австрийския драматург Петер Хандке, албанският писател Исмаил Кадаре и сирийския поет Адунис. Светлана Алексиевич е родена на 31 май 1948 г. в украинския град Станислав, който вече се нарича Ивано-Франковск. Отраства в едно беларуско село, следва журналистика в Минск, след което работи като репортерка и учителка. От 1976 година насам публикува наред с книгите си есета и репортажи. Нобеловата награда, както и сумата от 8 милиона шведски крони или 962 000 долара ще бъдат връчени на церемония в Стокхолм на 10 декември, в деня на кончината на Алфред Нобел. Тази година Нобеловият комитет е разгледал 259 предложения за Нобелови лауреати, от които 36 души са номинирани за пръв път. Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 г. Присъжда се от Шведската академия по литература в Стокхолм. Досега отличието е връчвано 107 пъти. Носителите на Нобелова награда за литература от 1901 до 2014 г. са 111. Само 4 пъти в историята на наградата - през 1904, 1917, 1966 и 1974 г., с нея са удостоявани по двама творци. Нито един път един и същ автор не е получавал два пъти Нобелова награда за литература. Средната възраст на носителите на Нобелова награда за литература е 65 години. Най-младият отличен с нея е британският писател и поет Ръдиър Киплинг. Той я получава през 1907 г. за "Книга за джунглата", когато е 42-годишен. Най-възрастният носител на отличието е британската писателка Дорис Лесинг (родена на 22 октомври 1919 г.). През 2007 г., когато й е присъдена Нобеловата награда, тя е на 88-годишна възраст. От всичките 111 носители на Нобелова награда за литература до 2014 година 13 са жени. От тях първа е шведската писателка Селма Отилиана Лувиса Лагерльоф, а последната е канадката Алис Мънро. Със Светлана Алексиевич те стават 14. Пръв лауреат на Нобеловата награда за литература е френският поет Рьоне Сюли Прюдом. Двама души се отказват да получат Нобеловата награда за литература - руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър - през 1964 г. Уинстън Чърчил получава Нобеловата награда за литература през 1953 г. (по това време е министър-председател на Великобритания). Миналата година с Нобелова награда за литература беше удостоен френският писател Патрик Модиано. Отличието му бе присъдено за изкуството на спомена, с което той пресъздава най-неуловими човешки съдби и разкрива живия свят на окупацията.

Big Brother наказва сурово звездите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5033031

Снощи се проведоха поредните номинации във VIP Brother 2015. Кичка, Моника и Луна събраха най-много номинационни точки и една от тях ще напусне Къщата завинаги в понеделник. По време на номинациите, зрителите на Нова чуха твърденията на Катрин, че в Къщата се е провел опит за конспирация срещу нея. Едно от най-строгите правила в Big Brother е
Снощи се проведоха поредните номинации във VIP Brother 2015. Кичка, Моника и Луна събраха най-много номинационни точки и една от тях ще напусне Къщата завинаги в понеделник. По време на номинациите, зрителите на Нова чуха твърденията на Катрин, че в Къщата се е провел опит за конспирация срещу нея. Едно от най-строгите правила в Big Brother е

Big Brother наказва сурово звездите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5033010

Снощи се проведоха поредните номинации във VIP Brother 2015. Кичка, Моника и Луна събраха най-много номинационни точки и една от тях ще напусне Къщата завинаги в понеделник. По време на номинациите, зрителите на Нова чуха твърденията на Катрин, че в Къщата се е провел опит за конспирация срещу нея. Едно от най-строгите правила в Big Brother е
Снощи се проведоха поредните номинации във VIP Brother 2015. Кичка, Моника и Луна събраха най-много номинационни точки и една от тях ще напусне Къщата завинаги в понеделник. По време на номинациите, зрителите на Нова чуха твърденията на Катрин, че в Къщата се е провел опит за конспирация срещу нея. Едно от най-строгите правила в Big Brother е

България ще предоставя на САЩ данни за пътуващите до страната

http://www.cross.bg/danni-predostavya-polychi-1483563.html

/КРОСС/ България ще предоставя данни за пътуващите до САЩ. Това решиха депутатите, като ратифицираха окончателно спогодбата между двете страни. Информацията включва данните за пътуване и биографичната информация, съдържаща се в паспорта.  От Департамента за вътрешна сигурност на САЩ ще предоставят софтуера на Националното звено за резервационни данни. Обмяната на данни е с цел борба с тероризма. Чавдар Георгиев от БСП припомни, че наскоро съдът на Европейския съюз отмени подобно споразумение за обмен на лични данни: „Основният мотив на съда в Люксембург е, че американските закони не гарантират достатъчна защита за данните на европейците. Нека да предоставяме информация за други чужди граждани, които преминават през нашата страна, но да не поставяме в положение българските граждани техните лични данни да се използват от Съединените американски щати". Според Атанас Атанасов притесненията са неоснователни: „Ние ще ползваме огромната база данни на САЩ в борбата с тероризма - това първо. И второ, всеки един от вас в тази зала, който е пътувал до САЩ, а аз съм сигурен, че отляво май няма хора, които не са пътували до САЩ, знае, че за да получи виза, предоставя на американското правителство, много преди да си купи билет, всичките данни, които му искат, за да получи такава виза".

Цикеса и негов авер иманярстват край Чуйпетлово, хванаха ги с монети с историческа стойност

http://www.zapernik.com/krimi/cikesa-i-negov-aver-imanyarstvat-krai-chuipetlovo-hvanaha-gi-s_40151/

Двама перничани са задържани за иманярство.

Служители на Главна дирекция „Национална полиция” и колегите им от ОДМВР – Перник задържали криминално проявените Ю.Б./45 г./ - Цикеса и К.Р./43 г./.

Мъжете извършвали нерегламентирана дейност по издирване на археологически културни ценности в района на пернишкото с. Чуйпетлово. От местопроизшествието са иззети множество монети с историческа стойност, автомобил, металодетектори и други приспособления за...

Продължава

"Холандски терористи" са арестувани на "Капитан Андреево"

http://frognews.bg/news_99361/Holandski-teroristi-sa-arestuvani-na-Kapitan-Andreevo/

Трима холандски граждани, обвинени в тероризъм, са заловени на граничен пункт „Капитан Андреево”.

Започна печатането на бюлетините за предстоящите избори

http://pik.bg/започна-печатането-на-бюлетините-за-предстоящите-избори-news413365.html

Започна печатането на бюлетините за предстоящите избори

Бюлетините за местните изборите вече се печатат, казаха пред журналисти днес Александър Андреев и Камелия Нейкова, говорители на Централната избирателна комисия.

След като бъдат отпечатани бюлетините ще се предоставят на областните администрации и в деня преди изборите ще бъдат разпределени в секциите през общинските избирателни комисии.

Вчера от МС съобщиха, че обществената поръчка за техниката за машинно гласуване е прекратена. Днес обаче председателят на ЦИК е бил уверен от МС, че се прави нова процедура и машинно гласуване ще има. На местните избори се предвижда да има машинно гласуване в 50 секции в София.

С над 15% скочил оборотът от търговия с поръчки по телефона или интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=303355

С 15.2% е нараснал през август оборотът при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет спрямо същия период на миналата година. Това показва анализ на Националния статистически институт. В сравнение с август 2014-та покачване на оборота е отчетено и по отношение на търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 13.

Политиката измести културата в Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_569553.html

"Опростачването е в национален мащаб, но това в Бургас не мога да го простя.“ С тази реплика Любомир Добрев се възмущава, като вижда как поредният плакат на кандидат за местната власт в Бургас е залепен върху афишите за театралните постановки. Добрев, който е създател на културната инстуция „Арт Мелпомена“, ползва таблото, за да информира гражданите и гостите на града за предстоящите постановки, които организират. Недоволството на Любомир Добрев е още по-силно, защото от институцията заплащат за това табло, а от няколко дни насам, всяка сутрин то осъмва с лика на някой местен политик. Днес това е Живко Табаков, кандидат за общински съветник от „Реформаторския блок“, а вчера бил Иван Тагавов от „България без цензура“. От културната институция са затруднени, защото техните афиши са в ограничен брой и не могат да насмогнат на порива на партиите да рекламират своите кандидати. Направихме едно красиво табло, с девиза на Бургас – „Вечен като морето“, за да се информират хората за културните събития в този град, ядосва се Любомир Добрев, докато гледа закритото лице на Камен Донев и афиша на „Възгледите на един учител за всеобщата просвета“.                                                                                  „ Не бива така, дявол да го вземе. Това е обидно. Не може да влагаш средства, да доведеш един художествен продукт и минава някакъв идиот, на кого му казали „Абе, лепиш навсякъде, не те интересува “, казва Добрев. От общинската избирателна комисия ще се занимават днес със сигнала и ще информират община Бургас да поясни на партиите къде е разрешено лепенето на предизборните материали. Към момента, все още няма глобени партии за неправилна агитация. Иначе, политиката стъпва твърдо върху културата на Бургас и на „легалните места“. Плакат на кандидата за кмет Евгений Мосинов, например, е залепен до сградата на общината, точно върху афиш на драматичния театър „Адриана Будевска“.                                                                                    

Съкварталци на Петър Курдов: Той е единственият способен да реши проблемите на Северен

http://www.cross.bg/severen-chovek-kyrdov-1483562.html

/КРОСС/ Кандидатът за районен кмет на Северен от БСП Петър Курдов се срещна с жители на района около ОУ "Райна Княгиня". Повече от час гражданите поставяха проблемите си на вниманието на кандидата с номер 5. Млади майки изразиха острото си възмущение от вида на детската площадка, опасните катерушки и мръсотията, която са принудени сами да чистят от пясъчника и зелените площи. Те нееднократно са подавали сигнал до районната администрация, но от години представител не е стъпвал там. По думите им, местата в детските градини не са достатъчни, въпреки постоянните хвалби на районната администрация, че проблем няма. Една голяма част от малчуганите посещават детска градина в други райони. Има и такива, които родителите всяка сутрин карат даже в съседни общини, стана ясно от разговора с млади семейства. Възрастна жена се оплака от високите цени на картите за градски транспорт и високите местни данъци и такси, непосилни за човек с минимална пенсия. Липсата на чешми в парковете, неполиването им цяло лято, вандалските прояви, заради липса на полицейско присъствие, бяха другите проблеми, които гражданите споделиха на кандидата на левицата с №5. Той от своя страна се ангажира, като човек живял в детството си в тази част на Северен и завършил ОУ "Райна Княгиня", да облагороди зелените площи, да направи безплатни спортни площадки за деца и младежи и ежедневен приемен ден, а веднъж седмично да провежда приемни по микрорайони

Михаил Миков и гости от Румъния ще подкрепят кандидатите на левицата във Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5033014

Председателят на Камарата на депутатите в румънския парламент Валериу Згоня ще се обърне към симпатизантите на БСП Председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков ще посети Видин в петък (9-ти октомври) в рамките на кампанията на левицата за местните избори. Лидерът на социалистите ще даде своята подкрепа за кандидатите на партията за
Председателят на Камарата на депутатите в румънския парламент Валериу Згоня ще се обърне към симпатизантите на БСП Председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков ще посети Видин в петък (9-ти октомври) в рамките на кампанията на левицата за местните избори. Лидерът на социалистите ще даде своята подкрепа за кандидатите на партията за

Михаил Миков и гости от Румъния ще подкрепят кандидатите на левицата във Видин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032997

Председателят на Камарата на депутатите в румънския парламент Валериу Згоня ще се обърне към симпатизантите на БСП Председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков ще посети Видин в петък (9-ти октомври) в рамките на кампанията на левицата за местните избори. Лидерът на социалистите ще даде своята подкрепа за кандидатите на партията за
Председателят на Камарата на депутатите в румънския парламент Валериу Згоня ще се обърне към симпатизантите на БСП Председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков ще посети Видин в петък (9-ти октомври) в рамките на кампанията на левицата за местните избори. Лидерът на социалистите ще даде своята подкрепа за кандидатите на партията за

АЦБ отново не промени основната лихва

http://www.investor.bg/novini/130/a/acb-otnovo-ne-promeni-osnovnata-lihva-203754/

Съотношението 8:1 в полза на запазване на рекордно ниската лихва е като от предходната среща на Комитета по паричната политика

Михаил Миков и гости от Румъния ще подкрепят кандидатите на левицата във Видин

http://www.cross.bg/levitzata-vidin-kandidatite-1483561.html

/КРОСС/ Председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков ще посети Видин в петък (9-ти октомври) в рамките на кампанията на левицата за местните избори. Лидерът на социалистите ще даде своята подкрепа за кандидатите на партията за кметове и общински съветници в 11-те общини на областта и ще се срещне с членове и симпатизанти на БСП. Сред участниците в предизборните мероприятия ще бъдат евродепутатът от левицата Илияна Йотова, секретарят на НС Катя Николова и организационният секретар на партията Станислав Владимиров. По покана на БСП във Видин ще пристигне председателят на Камарата на депутатите в румънския парламент Валериу Згоня. Той и водената от него делегация ще бъдат посрещнати от председателя на БСП на българската страна на моста „Нова Европа" (Дунав мост 2). Двамата ще участват в пресконференция за местни и национални медии от 18:00 часа. Миков и Згоня ще се обърнат към гражданите и гостите на града на започващия в 18:30 часа митинг-концерт на пл. „Бдинци". Те ще подкрепят кандидата на БСП за кмет Видин Людмил Димитров, който също ще направи обръщение към избирателите. По-рано, в 12:00 часа, председателят на БСП и кандидатите на левицата в Костинброд ще се срещнат с членове, симпатизанти на партията и граждани в клуба на БСП на ул. „Георги Сава Раковски" № 1. В 14:00 часа Миков и кандидатите на БСП в Берковица ще се срещнат с местната общественост в клуба на партията в града.  

ЕП прие резолюция по доклад на Бареков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5032991

С 571 гласа за и само 34 против днес Европейският парламент гласува приемането на резолюция по доклада относно извлечените поуки от бедствието с червения шлам пет години след аварията в Унгария на комисията по околна среда (ENVI). Докладчик по темата от страна на консерваторите е българският евродепутат Николай Бареков,
С 571 гласа за и само 34 против днес Европейският парламент гласува приемането на резолюция по доклада относно извлечените поуки от бедствието с червения шлам пет години след аварията в Унгария на комисията по околна среда (ENVI). Докладчик по темата от страна на консерваторите е българският евродепутат Николай Бареков,

ЕП прие резолюция по доклад на Бареков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032983

С 571 гласа за и само 34 против днес Европейският парламент гласува приемането на резолюция по доклада относно извлечените поуки от бедствието с червения шлам пет години след аварията в Унгария на комисията по околна среда (ENVI). Докладчик по темата от страна на консерваторите е българският евродепутат Николай Бареков,
С 571 гласа за и само 34 против днес Европейският парламент гласува приемането на резолюция по доклада относно извлечените поуки от бедствието с червения шлам пет години след аварията в Унгария на комисията по околна среда (ENVI). Докладчик по темата от страна на консерваторите е българският евродепутат Николай Бареков,

Данъчните в София събраха принудително 34 млн. лева просрочени задължения от длъжници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5033005

Над 34 милиона лева просрочени задължения събра столичната дирекция на НАП от запори на плащания към нейни длъжници, съобщиха от пресцентъра на приходното ведомство.
Става дума за плащания по договори на стойност от и над 100 000 лева с ДДС, по които платци са разпоредители с бюджетни средства.
(Съгласно решение на Министерския съвет,
Над 34 милиона лева просрочени задължения събра столичната дирекция на НАП от запори на плащания към нейни длъжници, съобщиха от пресцентъра на приходното ведомство. Става дума за плащания по договори на стойност от и над 100 000 лева с ДДС, по които платци са разпоредители с бюджетни средства. (Съгласно решение на Министерския съвет,

34 млн. лева от длъжници бяха принудително събрани от данъчните в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032982

Над 34 милиона лева просрочени задължения събра столичната дирекция на НАП от запори на плащания към нейни длъжници, съобщиха от пресцентъра на приходното ведомство.
Става дума за плащания по договори на стойност от и над 100 000 лева с ДДС, по които платци са разпоредители с бюджетни средства.
(Съгласно решение на Министерския съвет,
Над 34 милиона лева просрочени задължения събра столичната дирекция на НАП от запори на плащания към нейни длъжници, съобщиха от пресцентъра на приходното ведомство. Става дума за плащания по договори на стойност от и над 100 000 лева с ДДС, по които платци са разпоредители с бюджетни средства. (Съгласно решение на Министерския съвет,

Спад на оборотите от търговия на горива през август, отчете НСИ

http://www.cross.bg/oborotite-namalenieto-rust-1483560.html

/КРОСС/Оборотът на търговците на автомобилни горива е спаднал с близо 9% спрямо година по-рано, отчете Националният статистически институт (НСИ). Толкова е и намалението при оборотите в сектора на текстила и кожарството. При продажбите на хранителни продукти, напитки и цигари намалението е с повече от 5 на сто. Логично, и в промишлеността именно в тези сектори се отчитат най-големите годишни спадове. Производството на цигари е намаляло с повече от 12% на годишна база през август. Въпреки това общият показател на промишлеността се увеличава, като най-сериозен принос имат производството на превозни средства без автомобили, електрически съоръжения и фармацевтични продукти. Промишлеността е и единственият от наблюдаваните сектори, който има минимален ръст. Годишният ръст при инженерното строителство не е достатъчен, за да доведе до повишение на оборотите в целия сектор.  

ЕК препоръча да заделим поне 1% от БВП за иновации, за да засилим икономиката си

http://www.mediapool.bg/ek-preporacha-da-zadelim-pone-1-ot-bvp-za-inovatsii-za-da-zasilim-ikonomikata-si-news240197.html

България може да засили икономическия си потенциал като увеличи финансирането за наука и иновации до поне 1% от БВП до 2020 г., смята Европейската комисия, която отправи в четвъртък ключови препоръки за модернизиране на политиките в сферата на научните изследвания и иновациите в страната ни. В момента държавата отделя около 0.2 на сто от брутния си вътрешен продукт за иновации и се разчита основно на европейските средства за извършване на научни проучвания и развойна дейност. Според Брюксел обаче само чистото вдигане на средствата за иновации няма да доведе до търсения ефект, ако не се извършат структурни реформи в научно-иновационната система, за да се увеличат ефективността и качеството й. Предложението на ЕК е да се създаде у нас професионална, независима и устойчива изследователска агенция и да се установи структуриран, задълбочен и постоянен диалог с българските научно-изследователски среди. Трябва да се подобрят и да се приведат към международните стандарти процесите на оценяване и финансиране на проектни предложения в научно-изследователската област, препоръчват още от Брюксел. Становището на Еврокомисията е, че е необходимо финансирането да се концентрира в полза на изследователски институции и да се възнаграждават високите постижения. Страната ни трябва да стимулира участието на български учени и изследователи в европейски програми и да положи усилия за задържане на младите таланти у нас и привличането им от чужбина, смятат от ЕК. Според Брюксел, България трябва да провокира отварянето на българската наука към бизнеса и ускоряване на схемите за подкрепа на публично-частното партньорство, а също така и да създаде условия за развитието на специфични регионални и местни екосистеми за наука и иновации, използвайки опита от "София Тех Парк". Как са били изпълнени тези препоръки ще бъде проверено от Еврокомисията след три години. Европейският комисар за научни изследвания, наука и иновации, Карлос Моедаш поздрави България за това, че и било първата държава членка, която по собствено желание използва възможностите на механизъм за подкрепа в областта на политиките по програмата за изследвания и иновации "Хоризонт 2020". "Подобно на други страни от Европейския съюз България прави преход към икономика, основана на знанието, чиито най-големи предимства са иновативните продукти и услуги. Научноизследователския сектор е ключов за този преход, но има нужда от важни реформи. Аз съм убеден, че тези реформи ще бъдат проведени успешно и ще доведат до икономически растеж и създаване на нови работни места в страната", посочва Моедаш Международният панел за оценка на научно-иновационната система в България се състои от научни експерти и представители на държавни институции от Австрия, Полша, Португалия, Испания, Словения,  Германия , Ирландия, Норвегия, Холандия и Великобритания. Стъпките по реализирането на препоръките от извършената оценка на българската научно изследователска система се обсъждат в момента с българското правителство.

НАТО може да остане за по-дълго в Афганистан, предупреди Германия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/08/2624360_nato_moje_da_ostane_za_po-dulgo_v_afganistan/?ref=rss


Може да се наложи войските на НАТО да останат в Афганистан за по-дълъг период от време, но всяко решение трябва да се основава на ситуацията на място, заяви министърът на отбраната на Германия в четвъртък в прикрита критика на плановете за изтегляне на САЩ.

Въпреки повторното превземане на стратегическия северен град Кундуз от талибаните, интензивните боеве повдигнаха въпроса за това дали обучените от НАТО афганистански сили са готови да се справят сами след напускането на повечето...

Психично болен мъж изпочупи колата си, барикадира се, хвърля мебели и заплашва, че ще се самоубие, полицаи и психолог го усмиряват

http://www.zapernik.com/pernik/psihichno-bolen-muj-izpochupi-kolata-si-barikadira-se-hvurlya-mebeli_40150/

Радомирски полицаи, с помощта на психолог от ОДМВР – Перник задържаха психично болен.

Инцидентът се разиграл вчера, около 19, 10 ч., на ул. „Дупнишка” в гр. Радомир. На тел. 112 бил получен сигнал, че 49-годишен мъж умишлено поврежда автомобила си. При пристигането на полицията психично болния мъж се барикадирал вкъщи и започнал да изхвърля мебели и да заплашва, че ще се самоубие. Наложила се намесата на психолог. След проведени разговори и беседи,...

Продължава

Проф. Христо Пимпирев - Вреченият на Антарктида

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5031204

Тези дни покорителят на Антарктида проф. Христо Пимпирев е в трескава подготовка. След месец за 24-ти път под негово ръководство българска експедиция ще се отправи за Ледения континент, където със своите научни бази страната ни е стъпила на картата на най-развитите държави в света.
Някои наричат учения Пимпирев пътешественик и откривател.
Тези дни покорителят на Антарктида проф. Христо Пимпирев е в трескава подготовка. След месец за 24-ти път под негово ръководство българска експедиция ще се отправи за Ледения континент, където със своите научни бази страната ни е стъпила на картата на най-развитите държави в света. Някои наричат учения Пимпирев пътешественик и откривател.

Пламен Константинов: С помощта на публиката можем да надскочим себе си

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/08/2624351_plamen_konstantinov_s_pomoshtta_na_publikata_mojem_da/?ref=rss


Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов се надява домакинският фактор да помогне за силно представяне на европейското първенство.

Според него подкрепата на публиката може да компенсира спортно-техническите аспекти, в които възпитаниците му отстъпват на част от съперниците.

"Надявам се да има единство между отбор и публика. Имаме много сериозни съперници, които в някои аспекти ни превъзхождат с качество или количество, но се надявам да...

Прокуратурата в Пазарджик разследва смъртта на петмесечно бебе

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-v-pazardzhik-razsledva-smartta-na-petmesechno-bebe-news240196.html

Районната прокуратура в Пазарджик образува досъдебно производство за смъртта на петмесечно бебе. Детето е било прието преди два дни в Пазарджишката многопрофилна болница, но заради тежкото му състояние е било транспортирано в Пловдив, където е починало, съобщи БНР. Бебето е прието с диагноза пневмония, но според пазарджишките лекари , родителите му от ромския квартал "Изток" са го довели в критично състояние. Бебето трудно е дишало и от дни е поддържало температура и било обезводнено. Детето имало изгаряния по тялото втора, трета степен, тъй като непълнолетните му родители решили да го загреят в гореща вода, но не проверили температурата. Ден по-късно детето било транспортирано в Пловдив тъй като здравословното му състояние продължавало да се влошава. Досъдебното производство е за причиняване на смърт по непредпазливост. Прокуратурата ще разследва причината за смъртта на детето - дали е плод на родителска небрежност или на лекарска грешка.

НСИ отчете ръст на промишленото производство с 4,3% на годишна база

http://econ.bg/Новини/НСИ-отчете-ръст-на-промишленото-производство-с-4-3-на-годишна-база_l.a_i.699535_at.1.html

С 4,3% се е повишило промишленото производство през август спрямо същия месец на предходната година. Това става ясно от предварителните данни на...

Едва 2,6 на 100 се ваксинирали за грип през 2014 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_569570.html

Едва 2,6 на 100 души в България са се ваксинирали за грип през 2014 г. Това съобщи пред журналисти националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Данните са на базата на продадените противогрипни ваксини пре миналата година – 180 000 броя, макар че няма доказателства колко от закупените ваксини са поставени реално, както и дали хората, които са си поставили ваксини, са от рисковите групи – малки деца, възрастни хора, хора с хронични заболявания, подчерта проф. Кожухарова. Броят на поставените ваксини за грип всяка година остава критично малък, въпреки препоръките на Световната здравна организация и Съвета на Европа. Препоръката на СЗО е до 2010 г. да бъдат обхваната 75% от хората от рискови групи, а Съветът на Европа настоява за толкова обхванати до сезон 2014/2015 г., но ние сме много далече от тези цифри, коментира националният консултант по епидемиология. Няма точна статистика у нас за броя на починалите вследствие на грип. Имаме информация за това, че всяка година около 3000 души умират след пневмония, при това този брой е на хората, починали в болница. Тези случаи обаче са много близо до грипните епидемии, което косвено говори, че грипният вирус вероятно е първоизточникът, а пневмонията е усложнение вследствие от грипа, каза още проф. Кожухарова. Най-подходящото време за поставяне на противогрипна ваксина е октомври – ноември, тъй като на човек му трябват 30 дни, за да изгради имунитет. В краен случай ваксината може да бъде поставена и през декември, но често в такъв случай докато се изгради имунитет, грипната епидемия може да е отминала, допълни националният консултант по обща медицина и председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров. Противогрипните ваксини могат да се поставят на деца над 6-месечна възраст, а когато има бебе в семейството, е добре ваксини да си поставят всички възрастни, за да бъде предпазено и то, обясниха специалистите. Поставянето на противогрипна ваксина е препоръчително и за бременните жени, като това не представлява риск за плода. Доц. Киров подчерта, че особено важно е противогрипни ваксини да си поставят личните лекари, които се срещат с голям брой пациенти всеки ден. По този повод продължава информационната кампания за превенция на грипа сред медицинските специалисти в България. Ваксината наистина не предпазва от грип на 100%, но защо да не си осигурим защита на 90% или защита на 60%. Освен това след поставяне на ваксина грипът преминава много по-леко и рискът от възникване на усложнения е много по-малък, заяви доц. Киров. С едно такова малко усилие можем да защитим не само себе си, а и близките си, подчерта той. За да докаже, че ваксинирането не изисква големи усилия и че е убеден в това, което казва, доц. Киров си постави пред журналисти ваксина срещу грип. Той все пак препоръча поставянето на ваксината да става от личния лекар, тъй като са възможни алергични реакции, макар и това да се случва изключително рядко.

УЖАСЪТ НЯМА КРАЙ! Още двама души са загинали в адското меле във Витиня, четирима берат душа (обновена и видео)

http://pik.bg/ужасът-няма-край-още-двама-души-са-загинали-в-адското-меле-във-витиня-четирима-берат-душа--news413357.html

УЖАСЪТ НЯМА КРАЙ! Още двама души са загинали в адското меле във Витиня, четирима берат душа (обновена и видео)

Още двама души са загинали в адското меле на "Хемус". По-рано бе съобщено за починала млада жена. Други четирима са тежко ранени при верижната катастрофа от над 50 автомобила в тунела "Витиня" в посока Варна, съобщава говорителят на Областната дирекция на МВР-София Мариола Маркова, цитира на от "Фокус".

Девет линейки са изпратени на мястото на катастрофата. Сред пострадалите има и едно дете, съобщи директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев. По думите му, очаква се да има още ранени.

Временно е ограничено движението в тунел Витиня на магистрала „Хемус“ в посока Ботевград заради катастрофа, съобщи по-рано Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Пътуващите по магистралата трябва да се движат с повишено внимание по обходен маршрут по път I-1 София–Ботевград, уточниха от АПИ.

Вижте видео от задръстването, което се е образувало заради катастрофата:

Очаквайте подробности!

УЖАСЪТ НЯМА КРАЙ! Още един човек е загинал в адското меле във Витиня, има ранено дете (обновена и видео)

http://pik.bg/ужасът-няма-край-още-един-човек-е-загинал-в-адското-меле-във-витиня-има-ранено-дете-обнове-news413357.html

УЖАСЪТ НЯМА КРАЙ! Още един човек е загинал в адското меле във Витиня, има ранено дете (обновена и видео)

Още един човек е загинал в адското меле на "Хемус". По-рано бе съобщено за починала млада жена. Другият издъхнал е мъж. Други двама са тежко ранени при верижната катастрофа от над 50 автомобила в тунела "Витиня" в посока Варна, съобщава БНР

Девет линейки са изпратени на мястото на катастрофата. Спешните екипи са изпратили четирима души, сред които и едно дете, за лечение в болница, съобщи директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев. По думите му, очаква се да има още ранени.

Временно е ограничено движението в тунел Витиня на магистрала „Хемус“ в посока Ботевград заради катастрофа, съобщи по-рано Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Пътуващите по магистралата трябва да се движат с повишено внимание по обходен маршрут по път I-1 София–Ботевград, уточниха от АПИ.

Вижте видео от задръстването, което се е образувало заради катастрофата:

Очаквайте подробности!

2 дни за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303352

Още два дни желаещите да гласуват по настоящ адрес на предстоящите местни избори във Варна могат да подадат заявление в общината. Документите могат да бъдат подавани до петък в сградата на градската управа, припомнят от Общинската избирателна комисия, научи Moreto.

Местан: Време е да има осъден за нападение над журналист

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mestan-vreme-e-da-ima-osyden-za-napadenie-nad-zhurnalist-6043528

"Нека да загубим гласове заради тази позиция на председателя на партията и на партията ни. Не искам гласа на нито един български гражданин, който би посегнал на журналист. Ние можем и без него", подчерта Местан

Местан: Време е да има осъден за нападение над журналист

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/mestan-vreme-e-da-ima-osyden-za-napadenie-nad-zhurnalist-6043528

"Нека да загубим гласове заради тази позиция на председателя на партията и на партията ни. Не искам гласа на нито един български гражданин, който би посегнал на журналист. Ние можем и без него", подчерта Местан

Видео: Опозицията хвърли димка в косовския парламент

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/08/2624359_video_opoziciiata_hvurli_dimka_v_kosovskiia_parlament/?ref=rss





Косовският парламент се изпълни с дим, след като депутат от опозицията активира вътре неизвестно устройство, съобщиха косовски медии, цитирани от "Ройтерс".

Според местното електронно издание "Газета експрес" депутатът Албин Курти е хвърлил сълзотворен газ.

Курти е лидер на радикалната националистическа партия "Самоопределение" (Vetëvendosje), която е против затоплянето на отношенията между Косово и Сърбия, на които ЕС посредничи. Опозицията е недоволна...

Прокуратурата разследва смъртта на 5-месечно бебе в Пазарджик

http://www.bnews.bg/article-142376

Бебето е прието с диагноза пневмония, но според пазарджишките лекари , родителите му от ромския квартал "Изток" са го довели в критично състояние.

Шефът на НЗОК уклончиво за актуализация на бюджета

http://news.ibox.bg/news/id_2041837418

Има годишен бюджетен таван, който лечебните заведения трябва да спазват

Столичната НАП е събрала 34 млн. лв. дългове след наложени запори

http://www.cross.bg/stolichnata-syma-dluzhnitzi-1483559.html

/КРОСС/Над 34 млн. лева просрочени задължения е събрала столичната дирекция на НАП от запори на плащания към нейни длъжници. Става дума за плащания по договори на стойност от и над 100 хил. лева с ДДС, по които платци са разпоредители с бюджетни средства, съобщиха от столичната НАП. Съгласно решение на Министерския съвет, от 1 декември 2014 г. преди извършване на преводи по такива договори, разпоредителите с бюджетни средства, задължително изпращат в НАП информация с данни за получателя на плащането, размера на дължимата сума, данни за банковата сметка, по която ще се прави превода и нейния титуляр. Целта на тази мярка е, ако сред получателите на средства по такива договори, има длъжници към хазната, НАП да наложи запор върху предстоящата за изплащане сума, до размера на просрочените публични задължения. Запорираната сума се превежда от платеца по сметките на приходната агенция, след получаване на разпореждане за изпълнение. Част от събраната сума - 12.4 млн. лв., е постъпила след проведен разговор със задължените и наложени обезпечителни мерки. Останалите 21.7 млн. лв. са събрани след принудителни действия на публичните изпълнители - запор на вземания от трето лице. Същевременно, само през септември, след изпращане на уведомителни писма, в хазната са постъпили 4.3 млн. лева от длъжници с наложени вече обезпечителни мерки

Първо в "24 часа": Дадоха трупа на Момчил на семейството му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032952

Районната прокуратура в Пловдив даде разрешение тленните останки на Момчил Семерджиев да бъдат предадени на семейството му, научи
Районната прокуратура в Пловдив даде разрешение тленните останки на Момчил Семерджиев да бъдат предадени на семейството му, научи "24 часа". Най-вероятно 20-годишният младеж ще бъде кремиран. Все още не е ясно кога ще бъде поклонението. В продължение на три дни смазаните от мъка родители очакваха да приберат сина си, за да го погребат.

Бъчварова: Присъединяването към Шенген е въпрос на сигурност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5032950

Благодаря на България за усилията, които полагате за защита на външната граница на съюза, независимо, че не сте член на Шенген.
Това каза председателят на Съвета на вътрешните министри на Европейския съюз Жан Аселборн след изказването на българския вътрешен министър Румяна Бъчварова в първата сесия от дневния ред на Съвета по темата за укрепване
Благодаря на България за усилията, които полагате за защита на външната граница на съюза, независимо, че не сте член на Шенген. Това каза председателят на Съвета на вътрешните министри на Европейския съюз Жан Аселборн след изказването на българския вътрешен министър Румяна Бъчварова в първата сесия от дневния ред на Съвета по темата за укрепване

Кандидатът за кмет на Перник Димитър Колев очаква по-широко представителство на Патриоти за Перник в общинския съвет: Ние сме по-различната коалиция от останалите и винаги агитираме да се гласува за интересите на общината

http://www.zapernik.com/politika/kandidatut-za-kmet-na-pernik-dimitur-kolev-ochakva-po-shiroko-predstavitelstvo_40149/

Кандидатът за кмет на Перник Димитър Колев очаква по-широко представителство на Патриоти за Перник в общинския съвет.

На предизборна среща с жителите на село Дивотино, кандидат кметът на Перник Димитър Колев заяви, че под Патриоти за Перник, се разбира хора, които на първо място поставят...

Продължава

Мъж загина при пожар от цигара в Плевен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032945

Мъж на 71 г. загина при пожар на тавана в жилищна кооперация в Плевен късно вечерта в сряда. Сигналът за горящия таван е получен чрез тел. 112 в 22,13 ч. При огледа на таванската стая полицаите и пожарникарите намерили Симеон Д. мъртъв с обгаряния по лицето, бедрото, ръката и пръстите. Белезите от огъня били в дясната част на тялото.
Мъж на 71 г. загина при пожар на тавана в жилищна кооперация в Плевен късно вечерта в сряда. Сигналът за горящия таван е получен чрез тел. 112 в 22,13 ч. При огледа на таванската стая полицаите и пожарникарите намерили Симеон Д. мъртъв с обгаряния по лицето, бедрото, ръката и пръстите. Белезите от огъня били в дясната част на тялото.

Беларуска писателка получи Нобела за литература

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/belaruska-pisatelka-poluchi-nobela-za-literatura-6043529

Сред художествено-документалните книги на Светлана Алексиевич са "Чернобил – хроника на бъдещето", "Войната няма женско лице", "Цинковите момчета", "Времето на секъндхенда"

Бъчварова: Присъединяването към Шенген е въпрос на сигурност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032942

Благодаря на България за усилията, които полагате за защита на външната граница на съюза, независимо, че не сте член на Шенген.
Това каза председателят на Съвета на вътрешните министри на Европейския съюз Жан Аселборн след изказването на българския вътрешен министър Румяна Бъчварова в първата сесия от дневния ред на Съвета по темата за укрепване
Благодаря на България за усилията, които полагате за защита на външната граница на съюза, независимо, че не сте член на Шенген. Това каза председателят на Съвета на вътрешните министри на Европейския съюз Жан Аселборн след изказването на българския вътрешен министър Румяна Бъчварова в първата сесия от дневния ред на Съвета по темата за укрепване

Предоставяме данните на пътуващите до САЩ

http://frognews.bg/news_99359/Predostaviame-dannite-na-patuvashtite-do-SASHT/

България ще предоставя данни за пътуващите до САЩ. Това решиха депутатите, като ратифицираха окончателно спогодбата между двете страни. Информацията включва данните за пътуване, както и биографичната информация, съдържаща се в паспорта.

FIFA: Блатер, Платини и Валке вън от футбола за 90 дни

http://offnews.bg/news/n_1/n_569581.html

FIFA временно отстрани президента си Сеп Блатер, генералния секретар Жером Валке и и президента на УЕФА Мишел Платини за 90 дни, предаде Би Би Си. Бившият вицепрезидент и кандидат за президентския пост във ФИФА Чун Мон-джун получи 6-годишна забрана да участва в управлението и глоба от 100 000 швейцарски франка. Решенията за наказанията бяха взети окончателно днес от комитета по етика на федерацията, която управлява световния футбол. Блатер, Валке и президентът на УЕФА Мишел Платини са разследвани по обвинения в корупция. "В основата на тези решения стоят разследванията, които се провеждат в момента", се казва в изявление. Тримата временно нямат право да се занимават с каквато и да е дейност, свързана с футбола. Самите те отричат да са извършили престъпление. На 25 септември швейцарската прокуратура започна дело срещу Блатер, който е подозиран в това, че е превел нелегално два милиона швейцарски франка на Мишел Платини през 2011 г. за консултантска дейност, според когото заплащането е било законно. Швейцарецът е обвиняван, че е продавал на занижена цена ТВ правата за мачовете от Световните първенства. Валке, който е смятан за един от най-доверените хора на президента на ФИФА, беше отстранен от поста в началото на септември. За него се твърди, че е участвал в нелегални схеми за препродажба на билети за Мондиала в Бразилия през миналата година. Причина за санкцията срещу Мон-джун пък е разследването за финансовата подкрепа, която той е обещал на Изпълнителния комитет на ФИФА. През 2010 година той се е свързал с членове на Изпълкома и е обещал да вложи 777 милиона щатски долара за развитие на фтбола, ако родната му Република Корея получи правото да бъде домакин на Световното първенство през 2022 година. Комитетът по етика разгледа тази ситуация като конфликт на интереси, който може да се сравнява с купуване на гласове. На 29 май на конгрес на ФИФА Блатер беше преизбран за пореден мандат, на само четири дни по-късно обяви, че подава оставка на фона на корупционните скандали. Изпълнителният комитет на ФИФА реши на 20 юли, че новите избори за президент ще се проведат на 26 февруари 2016 г. 

Столичната НАП е събрала 34 млн. лв. дългове след наложени запори

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/10/08/2624352_stolichnata_nap_e_subrala_34_mln_lv_dulgove_sled/?ref=rss


Над 34 млн. лева просрочени задължения е събрала столичната дирекция на НАП от запори на плащания към нейни длъжници. Става дума за плащания по договори на стойност от и над 100 хил. лева с ДДС, по които платци са разпоредители с бюджетни средства, съобщиха от столичната НАП.

Съгласно решение на Министерския съвет, от 1 декември 2014 г. преди извършване на преводи по такива договори, разпоредителите с бюджетни средства, задължително изпращат в НАП информация с данни за получателя на...

Гърция иска от ЕС да се изпратят екипи в първите горещи точки с бежанци

http://www.cross.bg/gurtziya-bezhantzite-grutzkite-1483557.html

/КРОСС/Да се изпратят екипи в първите горещи точки, където се събират бежанците и там да се определя кой има право на бежански статут. Това предлага гръцкото правителство на Европейския съюз, предава кореспондентката на БНР в Гърция. Зам.-министърът по миграцията Янис Музалас заявил в парламента, че проблемът с бежанската вълна към гръцките острови в момента е в своя пик. Той очаква периоди, когато притокът ще намалее, но след това отново ще има натиск към Гърция. Министърът отбеляза, че от страната се изисква да упражнява контрол и бежанците бързо да бъдат изтеглени от островите. Гърция очаква разпределението по квоти на мигрантите, за да освободи островите от силната бежанска вълна. Въпреки лошото време притокът към Лесбос не намалява. То обаче прави пътуването до гръцките острови още по-рисковано, съобщават от бреговата охрана. 45 000 мигранти са транспортирани от Лесбос към Атина за 12 дни. На над 1000 бежанци на границата с Македония е оказана медицинска помощ в рамките на едно денонощие. От Червения кръст обявиха, че там вече има три напълно оборудвани медицински центъра. Гръцки и холандски медици съвместно обслужват бежанците. Бежанците основно се насочват към границата с Македония, за да се придвижат до Централна Европа, според гръцките медии. Разпределението по квоти на мигрантите, съгласно решението на Еврокомисията, се очаква да започне утре.  

Братислава: скритото съкровище в центъра на Европа

http://travel.actualno.com/Bratislava-skritoto-sykrovishte-v-centyra-na-Evropa-news_500008.html

Макар и често да я бъркат със Словения, двете са коренно различни. Бивша комунистическа държава, в Словакия отдавна са забравили за миналото си. За разлика от нас. В природата й намирам много общо с красивата ни България. Разликата е, че не видях нито един камион с отсечени дървета, а там ги имат много. Няма излаз на море, но и те си имат красивия Дунав. А Братислава е място, в което липсват туристическите тълпи, но красотата на стария град е пленяваща. Общото между Словакия и Словения? Много.

ЕК има съмнения относно "Северен поток 2"

http://analysis.actualno.com/EK-ima-symnenija-otnosno-Severen-potok-2-news_500223.html

Разширяването на газопровода „Северен поток“ може да увеличи зависимостта на ЕС от един доставчик и един маршрут за доставки на природен газ. По един маршрут са концентрирани 80% от износа на руски газ, като така се увеличава зависимостта на германския пазар от газ от Русия от 30% на 60%. Това каза еврокомисар Мигел Ариас Каниете по време на дебат в Европейския парламент за строителството на втори магистрален газопровод – „Северен поток 2“ – който ще минава по

НАТО удвоява силите си за бързо реагиране, командният център в България помага

http://europe.actualno.com/NATO-udvojava-silite-si-za-byrzo-reagirane-komandnijat-centyr-v-Bylgarija-pomaga-news_500229.html

Министрите от НАТО дадоха "зелена светлина" за удвояване на броя на Силите за отговор на Алианса с нови формирования. С одобрената днес доктрината силите за реагиране се увеличават до 40 000 души. Това обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в рамките на срещата в Брюксел. По думите му „алиансът ще има също възможност да разгърне група на силите за бързо реагиране“ в рамките на 48 часа", предаде БГНЕС. "Вече установихме 6 интеграционни подразделения за координация.

Плевнелиев: Не подкрепяме Македония безусловно, искаме край на антибългарските кампании

http://politics.actualno.com/Plevneliev-Ne-podkrepjame-Makedonija-bezuslovno-iskame-kraj-na-antibylgarskite-kampanii-news_500232.html

Македония има подкрепата на България в пътя си към евроатлантическите ценности, но тази подкрепа не е безусловна. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при срещата си със своя македонски колега Георге Иванов, предаде БГНЕС. „България желае искрено и е готова да бъде двигател на европейската интеграция на Република Македония. Напредъкът на всяка държава от Балканите в този процес ще бъде успех и за целия регион”, заяви Росен Плевнелиев. Той отново подчерта, че подкрепата на стр

Тест за кметове: Ще задържите ли Петър Диков за главен архитект на София?

http://www.mediapool.bg/test-za-kmetove-shte-zadarzhite-li-petar-dikov-za-glaven-arhitekt-na-sofiya-news240195.html

Преподаватели, журналисти, представители на неправителствения и граждански сектор настояват кандидат-кметовете на София да дискутират по основните проблеми на столицата, за да могат гласоподавателите да направят информиран избор. Обществениците, събрали се в неформалната група "Право на град" във Фейсбук, призовават тримата според тях основни претенденти за кметския пост в София да отговорят на 14 въпроса от различни сфери на управлението. Поканени да вземат участие са кандидатите на ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок: Йорданка Фандъкова, Михаил Мирчев и Вили Лилков. Засега само Лилков и отговорил на поканата с отказ, обяснявайки, че който желае може да прочете управленската му програма. Останалите двама - Фандъкова и Мирчев, не дават отговор повече от седмица. Сред основните поставени въпроси е "Ще задържите ли Петър Диков като главен архитект на София?", "Как ще уредите търговията извън постоянните пазари и тържища", "Каква е позицията Ви за глобите за бедни хора, събиращи отпадъци за рециклиране?; "Как ще спрете инсталиране на вулгарно-кичови паметници, под предлог, че са патриотични инициативи", "Какво ще направите за некачествените нови тротоари в града?" и други. Под поставените теми са се подписали над 60 преподаватели, представители на неправителствения сектор и други. Един от създателите на инициативата - директорът на "Риск Монитор" Стефан Попов, обясни пред Mediapool, че групата "Право на град" е създадена през юни след скандала с паметника на цар Самуил. "Аз направих подписка срещу паметника пак във Фейсбук и за моя изненада тя събра 300 подписа за 24 часа. Тогава предадох подписката в общината. след това подписите станаха неопределено много... По този повод Райна Гаврилова, Ивайло Дичев и аз решихме да създадем група за града, за съхраняване на град, за пазене. Групата нарасна с покани до към 60 човека", обяснява Стефан Попов. По думите му в началото на месец септември бившият заместник-министър на културата и преподавател Райна Гаврилова е предложила инициативата да зададе въпроси на кандидат-кметове, за които се смята, че имат шансове. "Свихме многото въпроси до разумна бройка и отправихме питането си до Фандъкова, Мирчев и Лилков. Досега отговор имаме само от Вили Лилков, който ни посъветва да прочетем програмата му, т.е. отказа среща. Другите не са отговорили", обясни Попов. По-късно Лилков се свърза с редакцията на Mediapool, за да заяви, че не е отказвал да отговаря на поставените му въпроси. От групата обаче твърдят, че отказът му е писмен. От щаба на Михаил Мирчев обясниха пък, че изобщо не са получавали подобна покана. "Разбрахме за инициативата от медии, но никой не ни е канил, нито в щаба на ул. "Леге" сме получавали нещо", заявиха сътрудници на кандидата на социалистите. Говорителите на Фандъкова пък обясниха, че не са разбрали за дискусия и може би на въпросите вече е отговорено, но ще направят по-обстойна проверка. "Може би нямат интерес. В крайна сметка ние не сме маса гласове, а група граждани. Но сред нас са всички членове на "група град" и все хора, които имат отношение към София, съхраняването ѝ, опазването на парковете, намаляване на замърсяването, ограничаване на безумното строителство, особено в централните части, съпротива към кичови паметници като този на цар Самуил, изобщо внимателно отношение към град и градоустройство. Не сме крайни и безусловни еколози, които са против всичко. Нямаме и партийни привързаности", уточнява Попов. Ето всички въпроси, поставени от групата "Право на град": 1. Кои са трите водещи приоритета в управлението на града? 2. Как ще гарантирате неприкосновеността на парковете? 3. Какво ще направите за некачествените нови тротоари в града? 4. Какво ще направите с контейнерите за боклук? 5. Как ще уредите търговията извън постоянните пазари и тържища? 6. Ще задържите ли Петър Диков на длъжността главен архитект? 7. Какви "зелени" политики предвиждате, включително увеличаване на зелени площи? 8. Как ще намалите праха във въздуха и на земята в града? 9. Как и колко ще намалите нивото на шума в града? 10. Ще забраните ли частичното саниране на сгради? 11. Колко дървета ще посадите и колко ще отсечете? 12. Каква е позицията Ви за глобите за бедни хора, събиращи отпадъци за рециклиране? 13. Как ще преустановите унищожаването на паметници на културата? 14. Как ще спрете инсталиране на вулгарно-кичови паметници, под предлог, че са патриотични инициативи?

Общественици питат тримата основни кандидати за София за градоустройството

http://www.mediapool.bg/obshtestvenitsi-pitat-trimata-osnovni-kandidati-za-sofiya-za-gradoustroistvoto-news240195.html

Преподаватели, журналисти, представители на неправителствения и граждански сектор настояват кандидат-кметовете на София да дискутират по основните проблеми на столицата, за да могат гласоподавателите да направят информиран избор. Обществениците, събрали се в неформалната група "Право на град" във Фейсбук, призовават тримата според тях основни претенденти за кметския пост в София да отговорят на 15 въпроса от различни сфери на управлението. Поканени да вземат участие са кандидатите на ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок: Йорданка Фандъкова, Михаил Мирчев и Вили Лилков.  Засега само Лилков и отговорил на поканата с отказ, обяснявайки, че който желае може да прочете управленската му програма. Останалите двама - Фандъкова и Мирчев, не дават отговор повече от седмица.  Сред основните поставени въпроси е "Ще задържите ли Петър Диков като главен архитект на София?", "Как ще уредите търговията извън постоянните пазари и тържища", "Каква е позицията Ви за глобите за бедни хора, събиращи отпадъци за рециклиране?; "Как ще спрете инсталиране на вулгарно-кичови паметници, под предлог, че са патриотични инициативи", "Какво ще направите за некачествените нови тротоари в града?" и други.  Под поставените теми са се подписали над 60 преподаватели, представители на неправителствения сектор и други.  Един от създателите на инициативата - директорът на "Риск Монитор" Стефан Попов обясни пред Mediapool, че групата "Право на град" е създадена през юни след скандала с паметника на цар Самуил. "Аз направих подписка срещу паметника пак във Фейсбук и за моя изненада тя събра 300 подписа за 24 часа. Тогава предадох подписката в общината. след това подписите станаха неопределено много... По този повод Райна Гаврилова, Ивайло Дичев и аз решихме да създадем група за града, за съхраняване на град, за пазене. Групата нарасна с покани до към 60 човека", обяснява Стефан Попов. По думите му в началото на месец септември бившият заместник-министър на културата и преподавател Райна Гаврилова е предложила инициативата да зададе въпроси на кандидат-кметове, за които се смята, че имат шансове. "Свихме многото въпроси до разумна бройка и отправихме питането си до Фандъкова, Мирчев и Лилков.  Досега отговор имаме само от Вили Лилков, който ни посъветва да прочетем програмата му, т.е. отказа среща. Другите не са отговорили", обясни Попов.  "Може би нямат интерес. В крайна сметка ние не сме маса гласове, а група граждани. Но сред нас са всички членове на "група град" и все хора, които имат отношение към София, съхраняването ѝ, опазването на парковете, намаляване на замърсяването, ограничаване на безумното строителство, особено в централните части, съпротива към кичови паметници като този на цар Самуил, изобщо внимателно отношение към град и градоустройство. Не сме крайни и безусловни еколози, които са против всичко. Нямаме и партийни привързаности", уточнява Попов.   

Нов спад в строителството е отчетен през август

http://econ.bg/Новини/Нов-спад-в-строителството-е-отчетен-през-август_l.a_i.699533_at.1.html

Тенденцията на спад в строителството се запазва за пореден месец. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) през август продукцията...

Социални служители ще проверяват семействата при отпускане на помощи за деца

http://www.cross.bg/pomoshti-polychavat-zakona-1483558.html

/КРОСС/С решение на заседанието си на 7 октомври правителството одобри промени в правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерския съвет. Поправките са свързани с привеждането на измененията и допълненията в закона, които депутатите приеха на 15 юли. В съобщението се отбелязва, че се уреждат предпоставките за прилагане на новите разпоредби на закона и се облекчава процедурата за преценка на правото за семейни помощи. С измененията се осигуряват необходимите предпоставки за предоставяне на семейни помощи в натура. Според промените в закона непълнолетните майки ще получават месечни помощи за отглеждане на дете само в натура, а стоките и услугите, които ще получават, ще се определят от експертите на съответната дирекция „Социално подпомагане". В натура ще получават помощи за отглеждане на децата си и родителите, които не се грижат за децата си и харчат парите за друго. В новия правилник се регламентира и отпускането на помощи на съжителстващи родители без сключен граждански брак - дирекциите по социално подпомагане ще правят задължителни проверки при отпускането и предоставянето на семейни помощи.  

Радан Кънев: Не отричаме постигнатото, но София има нужда от повече

http://offnews.bg/news/n_1/n_569509.html

Г-н Кънев, кметът и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова Ви призова да кажете как оценявате управлението на София до 2005 г.? Прочетох този призив в OFFNews и честно казано не ми стана приятно. Защото 2004 – 2005 г. ние с госпожа Фандъкова бяхме заедно в пълното отрицание на модела "Софиянски" в Столична община. Аз съм започнал да се занимавам с политика през 2004 г. Нямах никакви съмнения, че започвам именно в ДСБ, защото в София тя се оформи като алтернатива на този модел. Категорично заявихме, че не приемаме начина, по който се управлява София, и с много остра конфронтация с тогавашното управление на Стефан Софиянски като кмет и на Антоан Николов като председател на Общинския съвет, нашите съветници излязоха в опозиция начело с днешния ни кандидат за кмет Вили Лилков. Аз нямаше да се запиша в тази партия, ако тя правеше компромиси с този модел. Това е нещо, което г-жа Фандъкова знае, защото в този период тя беше много близка до ДСБ - дали е била учредител на партията или не - нямам спомен, но със сигурност беше сред хората, които ни съветваха по образователни политики. Винаги сме ценили експертизата ѝ в тази посока. Не Ви ли притесняват обаче упреците, че Вили Лилков е бил част от този модел за определен период? Човек, който през първия си мандат като съветник излезе в опозиция на този модел, не може да търпи такова обвинение - той се идентифицира политически с излизането си в опозиция в Столичния общински съвет и по този начин стана един от безспорните лидери на общността на ДСБ в София. Какъвто беше тогава, такъв е и до днес. Напротив, за нас голяма тревога винаги е било, че от установяването на властта на ГЕРБ преди десет години в Столична община знакови лица от обкръжението на Антоан Николов така и си останаха дори и до ден днешен на ключови позиции в управлението. Аз мисля, че всеки може да види хората, преминали от "Гергьовден" към ГЕРБ, защото "Гергьовден" беше личната група на Антоан Николов в Общинския съвет, това го знаем всички. Но аз не искам тук да се занимавам с анти ГЕРБ кампания - ГЕРБ за десет години постигна развитие в Столична община, а г-жа Фандъкова има своите лични постижения като кмет на София. Ние сме я подкрепяли през 2009 г., тя беше избрана с гласовете на десницата, в щаба ѝ имаше ключови фигури от СДС и ДСБ - от тогавашната синя коалиция, и многократно е получавала подкрепата ни, когато предложенията ѝ са били добри и са отговаряли на нашата програма. Убедени сме, че в момента София има нужда да направи повече, а не отричаме постигнатото. Като че ли остана малко неясно защо не сте заедно на местните избори в София? Ние сме достатъчно критични през последния мандат на Общинския съвет и много ясно сме заявявали от какво развитие градът има нужда. И то е в посока на много повече стратегическо мислене - за града като цялост, а не за неговите видими части. Аз се боя, че управлението на София напоследък прилича като подготовка за президентска кампания - градът се лустроса по такъв начин, че много да харесва на гостите от провинцията, но всъщност там, където софиянци реално живеем, движението напред е много малко. Вие къде живеете? Живея в Дървеница, но съм живял и в доста други квартали. Усещането на хората е, че кварталите са забравени, че от къщата им до метрото се стига много трудно, през тъмни, кални и опасни улици, и те не могат да се нарадват на тази наистина голяма придобивка на града, защото ги е страх да минат трите преки. По тази причина ние смятаме, че има нужда от кмет и администрация, които да се погрижат за тези преки, които свързват мястото, в което живеем, дома, в който живеят децата ни, с основните и добре изградени и напудрени проекти на общината. Искаме град, който е светъл, а и сигурен. Сигурността ли е най-големият проблем в София според вас?  Големите проблеми са два. Единият е начинът, по който се харчи огромният бюджет на столицата. Убедени сме, че за толкова пари трябва да се постигне много повече. Защото бюджетът е наистина огромен и инвестиционната програма на София е равна на инвестиционните програми на всички министерства - без регионалното, взети заедно. Така че София разполага с изключително много пари, смятаме, че тези пари трябва да стигнат до отделния дом и до отделния квартал, а не да се изливат единствено в това, което гостите на столицата виждат. Не смятаме, че трябва парите на софиянци да се използват, за да се помпа националния рейтинг на столичния кмет. Пак казвам - прилича ми на президентска кампания това, което в момента се случва, а не на столична.  Но при всяко положение аз искам да отбележа, че госпожа Фандъкова е силен кмет, безспорно силен кандидат на тези избори и тя ще бъде оценявана от хората единствено по това, което е постигнала. Те няма да слушат нашата критика, нито ще слушат това, което тя основателно или неоснователно отчита.  Аз четох много внимателно интервюто ѝ пред вашата медия. Направи ми впечатление, че много се говори за улици, малко се говори за хора. И мисля, че това е големият недостатък, но това е моят мотив да избера Вили Лилков. Все пак трябва да имаме предвид, че за нас политическият противник в София е БСП, не е ГЕРБ и никога не е бил. Ние не трябва да допускаме изборите да се превърнат в сблъсък единствено между десните формации.  Задържането на БСП извън управлението на София е важно, а в случая имаме пред себе си уникален кандидат, който насажда омраза, надъхва страхове в гражданите на София. Много хора са имали подобни опасения за Ангел Джамбазки, но той прави изключително културна и умерена кампания. А кандидатът на левицата гради цялата си кампания върху страхове, разделяне и същевременно абсолютно никакви решения, нито едно градивно решение за Столична община. Освен може би гробищата да се превърнат в нейна атракция, което някак си е твърде зловеща ирония за една държава, която губи население.  Реформаторският блок какво ще счита за успех на вота в София?  Ще се борим за няколко районни кмета, имаме много силни кандидати. Няма в момента да отличавам хора, защото вярвам, че вотът е дълбоко мажоритарен и гражданите ще гласуват за хора, които познават. И за кметове, и за общински съветници, разчитаме на изключително силна листа, която ще се бори преференциално, ще се конкурира, всеки ще търси съкварталци. Тук отново ще сложим акцента върху кварталите на София, всеки ще търси близки хора, които предлагат истински решения за неговия квартал. Както Лилков предлага истинските стратегически решения за целия град. В челото на листата присъствието на Трайчо Трайков и Прошко Прошков един след друг е много силен знак и за нови лица, и за младост, и за много завидна експертиза в различни сфери. Така че ние ще търсим силно представяне, ще търсим дясно мнозинство на ГЕРБ и Реформаторски блок в рамките на Общинския съвет. И тъй като сме реалисти, ще търсим второ място и, ако наистина се представим силно, на което вярвам, че Вили Лилков е способен, евентуален втори тур срещу госпожа Фандъкова. 

Главният секретар на МВР и директорът на ГДПБЗН бяха на мястото на тежкия инцидент на автомагистрала „Хемус“

http://press.mvr.bg/NEWS/news151008_15.htm

Екипите на полицията и пожарната продължават да оказват съдействие на хората, попаднали във верижната катастрофа; Възстановено е движението на моторни превозни средства в посока София

Почина още един от пострадалите при голямата верижна катастрофа на Витиня

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032930

И втори пострадал при тежката катастрофа на Витиня е починал преди минути, съобщиха от РДВР София за "24 часа".
Катастрофата е станала в самия тунел малко след 13 ч. в посока Ботевград.
Първоначално бе съобщено, че една жена е загинала, а други двама са тежко ранени и закарани в болница. По първоначални данни около 50 коли са се ударили при
И втори пострадал при тежката катастрофа на Витиня е починал преди минути, съобщиха от РДВР София за "24 часа". Катастрофата е станала в самия тунел малко след 13 ч. в посока Ботевград. Първоначално бе съобщено, че една жена е загинала, а други двама са тежко ранени и закарани в болница. По първоначални данни около 50 коли са се ударили при

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване